Véleményvezér

vv

Válságkezelés: elszegényedés vagy hiperinfláció?

2012.05.17. I 3 komment I Címkék: eu gorog nemet euro demokracia

A megszorításalapú válságkezeléstől azt várják, hogy a nép elég szegény legyen ahhoz, hogy ismét megérje termelő tevékenységet is folytatni. Ám ez a stratégia politikai okokból bukásra van ítélve. (Fotó: dapd)

A görög válság eszkalálódása megint ki fogja élezni a válságkezelés mikéntjéről szóló vitákat. Megszorítás vagy élénkítés, euró vagy nemzeti valuta, német út vagy valami más – azonban ezek a kérdések igazából csak a legnagyobb államok szempontjából relevánsak. A kisebb vagy szegényebb európai országoknak nincs valódi választása: náluk a következő tíz évben már az is nagy szó, ha a vízfelszín felett tudnak maradni.

Ajánlott írásunk: Csak nehogy Athén rántson le minket

Mi a baj a pénznyomtatással?

A világ gazdasági közvéleményét jelenleg a „pénznyomtatás vagy megszorítás” vita uralja, ám ez a vita szinte csak az Egyesült Államok esetében lehet valóban érdekes. Ugyanis az USA az egyetlen ország, ahol a „korlátlan” pénznyomtatás akár középtávon is fenntartható stratégia lehet anélkül, hogy a hiperinfláció veszélyével kellene számolni.

Már az euró esetében is más a helyzet: mivel a hiperinfláció az adott valuta értékébe vetett széles körű hit rendkívüli erodálódásának következménye, ezért az szorosan kapcsolódik a vonatkozó ország államába és politikai rendszerébe vetett bizalomhoz. Amennyiben a helyi lakosságnak vagy a külföldnek alapvető kétségei lesznek az ország gazdasági kormányozhatóságát illetően, úgy a pénznyomtatás nagyon gyorsan kontrollálhatatlan folyamatokat indíthat el. Nem véletlen, hogy a legnagyobb hiperinflációs esetek háború utáni, meggyengült államszervezetű országokban következtek be.

Az EU döntéshozatali nehézkessége és politikai korlátai pedig sajnos olyan gyengeségek, amelyek adott esetben könnyen megingathatják az euróba vetett hitet. Így aztán az amerikai típusú pénznyomtatási stratégia jó eséllyel Európában a közös fizetőeszköz nagyon gyors elértéktelenedéséhez vezetne. Ezért, és nem pedig valamilyen, a weimari köztársasághoz kapcsolódó történelmi becsípődés miatt nem hajlandó ezt a stratégiát támogatni Németország.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mi a baj a megszorításalapú válságkezeléssel?

Természetesen a megszorításalapú válságkezelés ellen felhozott érvek döntő többsége is igaz. Ha mindenki megtakarít, akkor senki nem fog fogyasztani, és abból óhatatlanul recesszió, esetleg még a korábbiaknál is mélyebb válság alakulhat ki. A jelenlegi hivatalos stratégia azt várta a görögöktől, és még mindig azt várja a spanyoloktól vagy a portugáloktól, hogy addig szorítsák a nadrágszíjat, amíg népességük elég szegény nem lesz ahhoz, hogy ismét megérje ott termelő tevékenységet is folytatni.

Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, ennek a stratégiának előbb-utóbb politikai akadályai lesznek. Nincs ugyanis olyan kormány, amelyik békeidőben és egy tíz százalékos recesszió után (több év alatt) még egyszer tíz százalékos visszaesést mer ígérni a népnek. Ez a stratégia tehát politikai okokból egyértelmű bukásra van ítélve.

Ha pedig az ember abban a helyzetben van, hogy egy viszonylag nyitott, kicsi vagy közepes méretű ország gazdaságpolitikáját kell meghatároznia, akkor még ennél is kevesebb lehetőség közül választhat. Az ilyen államok számára ugyanis az EU politikája egy adottság, amit meg lehet próbálni befolyásolni, csak teljesen felesleges. Egyébként a megszorítások alternatívájaként emlegetett pénznyomtatáson alapuló expanzió ilyen államokban biztosan és azonnal a nemzeti deviza elértéktelenedését vonná maga után.

Számukra a legjobb stratégia tehát az marad, ha megpróbálják kiszámítani a nagyok lépéseit, és az ezen külső körülmények által meghatározott játéktéren belül próbálnak meg okosak lenni.

Olvasd el ezt is: Görögország után a mi helyünk se biztos

Alkalmazkodás és szerencse

Fontos felismerni, hogy egy ilyen könyezetben egyetlen sikeres gazdasági stratégia sem lehet igazán hosszú életű. A válság túl összetett, a politikai helyzet pedig túl gyorsan változik ahhoz, hogy akár egy nagy országban, de különösen egy kicsiben érdemes legyen hosszú időre lehorgonyozni egyetlen válságkezelési megközelítés mellett. Egy nehezen átlátható, változékony, és sajnos alapvetően reménytelen környezetben, ahol az egész Unió jó esetben is stagnálásra számíthat hosszú-hosszú évekig, csak a legszerencsésebbek és a legszofisztikáltabbak tudnak majd győztesek lenni. A többieknek marad a vízfelszínen maradásért folytatott hosszú küzdelem vagy a görög tragédia.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.05.17. 08:50:25

Két gyors megjegyzés. A megszorítás lényege nem az, hogy lenyomjuk a munkaerő árát annyira, hogy már megérje ott termelni, hanem az, hogy a fogyasztást szorítsuk vissza arra a szintre, amelyet az adott ország gazdasági-társadalmi ereje megenged. Addig nyújtózkodjunk, amíg...
A "politikailag bukásra van ítélve" frázis kapcsán pedig, azért ne feledjük, hogy itt a politika szó nem valami magasztos "közjó, közérdek", "a társadalom egységének fenntartása" értelemben jelenik meg. Ez itt (majdnem) tisztán hatalomakarást jelent: az adott politikai erő elveszíti a következő választást. (És ha azt mondja valaki, hogy a politikának a hatalomakarás az alaptörvénye, és ne legyek idealista, akkor mondjuk ki: az Antall-kormány - nem idealizálva azt, és direkt nem az egyébként rengeteg felesleges butaságot tartalmazó Bokros-csomagot emlegetem - igenis sokkterápiát folytatott a csődtörvénnyel, a veszteséges nagyvállalatok román módra állami, vagy a cseh módra rejtett megsegítésének elutasításával.)
Ha a hatalmi érdeken túli hosszabb távú "nemzeti/közösségi érdeket" vizsgáljuk, akkor azzal az "addig nyújtózkodjunk..." politikája nem ellentétes. Emlékezhetünk a magyar gazdaság tíz évvel ezelőtti relatív helyzetére - mindössze öt-tíz évvel az "addig nyújtózkodjunk..." politikája után.
(Végső megjegyzésként: a hatalomakarást én nem tekintek feltétlenül bajnak, mert ez hozhatja a versenyt, az innovációt a politikába.)

NagyLevin 2012.05.17. 11:08:47

Ákos, nem csak a hatalomigényről van szó: azért lehet a hatalmat szavazatok révén megszerezni, mert a demokrácia a nép uralmát jelenti és ez nem pusztán hatalomtechnikai kérdés, hanem elvi választás. Vagyis a politikai kockázat nem az, hogy elveszítjük a hatalmat, hanem az, hogy elismerjük-e a népszuverenitást vagy úgy véljük, hogy a szuverén akkora barom, hogy úgysem érti meg a mi helyes és célravezető elgondolásainkat, amelyekből hosszú távon majd ő is profitálni fog, csak hát hosszú távon ezek nem tudnak gondolkodni, úgyhogy mi, akik tudunk, majd gondolkodunk helyettük. Ezzel azonban azt is mondjuk, hogy a demokrácia nem jó dolog, mert a hülyékre bízza a különben éppen ugyanezen hülyéket érintő döntéseket. Ez szerintem nagyon veszélyes és ellenszenves következtetés, de széles körben elterjedt Tóta W. Árpádtól a választójogi reformokat vadul és brutálisan ellenző Tiszát Orbánnal szembeállítva méltató Debreczeni Józsefig, hogy messzebb most ne is menjünk, de ha jól emlékszem, az előzetes regisztráció intézményét még a VV is védelmébe vette. Ennek a demokrácia-krízisnek volt fontos alesete az olasz Monti-kormány kinevezése nem olyan rég, ebbe a krízisbe bukott bele a holland kabinet, ez a krízis magyarázza, miért váltott ki olyan székes körű rosszallást a francia nép "helytelen", gazdaságilag téves választása stb. Vagyis igenis van politikai természetű válság is, nem csak gazdasági, szerintem igaza van a VV-nek, amikor azt mondják, hogy ezzel is kalkulálni kell.

akos.szalai 2012.05.17. 16:56:20

@NagyLevin: Biztos, hogy az antidemokratikus, elitista, szakértői gondolatoknak nagy népszerűségük van mostanában. De akár a klasszikus két világháború közötti receptnek is: legyen tekintélyuralom, hogy leszámolhassunk a diktatúrára törőkkel. Ebben az értelemben tényleg van politikai válság is - de ez szerintem független a címben felvetett választástól. (Más kérdés, hogy magam sem vagyok a "létező demokrácia", a népszuverenitás nagy híve. Aki public choice-szal foglalkozik az nem is nagyon lehet...)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása