Véleményvezér

vv

A nyugdíjasok miniszterelnöke

2012.08.28. I 1 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok orban posztkommunizmus

ovnyugdijas.jpgIde jutottunk: Orbán Viktor szerint a nyugdíjasok ügye már nem csak a napi politika kérdése, hanem egyenesen a demokrácia egyik alapkérdése. (Fotó: facebook.com/orbanviktor)

Orbán Viktornak a külképviseleti vezetők előtt tartott múlt heti beszéde sok csemegét nyújtott mindazoknak, akik bepillantást kívánnak nyerni a miniszterelnök politikai stratégiájába. Ezek közül is a legtanulságosabb talán az volt, amikor Orbán Viktor megerősítette a Véleményvezér egyik visszatérő állítását, miszerint a nyugdíjasok a magyar politika szent tehenei.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktor titkos terve?

A kedvenc megoldás

Az elmúlt két évtized tömeges mértékű korengedményes nyugdíjaztatása a rövidlátó politikai elit egyik kedvenc megoldása volt a társadalmi feszültségek kezelésére. Az egykori bányászokat, nehézipari munkásokat, a rendvédelmi dolgozókat, majd a pedagógusokat is, végül aztán mindenkit egyszerűbb volt korengedménnyel nyugdíjba küldeni, mint elbocsátani. Mindezen lépések hatására azonban a nyugdíjasok a magyar demokrácia legfontosabb választói blokkjává nőtték ki magukat. Egy olyan blokká, akiket a politikusok által is osztott közhiedelem szerint választási szempontból általában csak a nyugdíjuk szintje érdekel.

Ezért aztán az elmúlt tíz évben nem is nagyon láttunk olyan kormányt, amelyik felvállalta volna, hogy esetleg az ő kárukra hoz intézkedéseket. Kedvenc példánk, miszerint még Gyurcsány Ferenc is inkább lemondott, semmint hogy ő szignálja a 13. havi nyugdíj elvételéről szóló határozatot.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Veszélyben a demokrácia

Mindeközben persze az ország népességéhez képest rendkívül nagy számú nyugdíjas réteg, illetve az ő garantált reálnyugdíj-emelkedésük óriási terhet jelentenek Magyarország számára. Ráadásul mindez éppen egy olyan időszakban történik, amikor az ország hosszú távú jövője szempontjából éppen az aktívak, illetve a nagyobb családok támogatása lenne fontos. A nyugdíjak érinthetetlensége bizony tőlük veszi el a megfelelő ösztönzőket.

Tudja is ezt mindenki, aki tisztában van a számokkal és a magyar gazdaság helyzetével. Így fordulhatott elő az is, hogy még a kormány "hivatalos" háttérintézményének egyik vezetője is megpendítette a nyugdíjkérdés korábbiaktól eltérő kezelésének szükségességét (hogy aztán másnap persze azonnal félreértésre hivatkozzon).

Az ilyen és hasonló, privát és publikus vélemények helyretételét célozta Orbán Viktor múlt heti kijelentése, miszerint a demokrácia alapjait ásná alá a nyugdíjak csökkentése. A miniszterelnök ezzel valami olyasmire utalt, hogy ez a populisták, szélsőségesek karjaiba hajtaná a nyugdíjasokat. Ide jutottunk: Orbán Viktor szerint a nyugdíjasok ügye már nem csak a napi politika kérdése, hanem egyenesen a demokrácia egyik alapkérdése.

Olvasd el ezt is: Vita a félázsiaiságról

Minden más üres szöveg

Közben persze a miniszterelnök szokás szerint beszélt középosztályról, munkaalapú társadalomról és minden egyébről, amiről beszélni szeret. Ameddig azonban a nyugdíjak kapcsán szerinte kizárólag az automatikus kapituláció az elfogadható stratégia, addig az összes többi hangoztatott cél csak üres lózung marad.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.08.28. 12:50:29

Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer.

Olvasat 1. A miniszterelnök tudja, hogy a mai rendszer nem működhet sokáig így, mivel két alapvető jellemzője, a megszülető gyermekek száma, illetve az aktív járulékfizető/inaktív hányados is ezer sebből vérzik. Ráadásul azt is tudja, hogy itt már nem csak maguk a statikus jellemzők, hanem az ellenösztönzők is egyre erősebben hatnak, már el se hiszik az emberek, hogy ez valaha jobb lesz, és megértették, hogy mindez egy vesztes pilótajátékra kezd hajazni, amiből szívesen kiszállnának.

Tudja azt is, hogy mindkét alapjellemzőben rengeteg tartalék van, hiszen az aktivitási ráta valóban messze elmarad sok európai országétól is, és a termékenységi rátában sem lehetetlen még a fejlett országok viszonylatában sem megközelíteni az önreprodukciós szintet. Azt is tudja, hogy ugyanakkor ezek tekintetében az előző kormányok semmilyen előrelépést nem értek el.

Ezért hosszú távú, nagyívű országépítésbe kezd, amelyben lesz tőke, mert a munkáltató és munkavállaló terhei csökkennek majd és érdemes lesz beruházni illetve dolgozni, továbbá ismét nő a gyermekvállalás, mert egyrészt boldogabb országban fogunk élni, másrészt mert támogatásokat is kapnak a családosok. Szívós munkával meg akarja fordítani a trendeket és ezáltal működőképesen tartani a nyugdíjrendszert.

Viszont tudja, hogy ez nem egy ciklus feladata, és fél attól, hogy mások nem folytatnák, erre utal a múlt. Ezért minden áron szüksége van az újraválasztásra, és ehhez – sok egyéb eszköz mellett – szüksége van arra, hogy a nyugdíjas szavazó blokk minél kevésbé érezhesse magát vesztesnek ebben a négy évben. Aztán persze majd eljöhet egyszer az az idő is, amikor már ott is lehet szorítani egy kicsit, halkan, újbeszédet beszélve. Továbbá addig is dolgozni azon, hogy legalább ne nőjön tovább annyira a nyugdíjasok csoportja: nyugdíjba meneteli lehetőségek szigorítása, az általános korhatár korábban elfogadott, 65 évre történő fokozatos emelésének hatályban hagyása és az effektív nyugdíjba meneteli korcentrum közelítése a jogszabályihoz.

Azaz, a saját gondolatvilágán belül akár még koherens is lehet a nyugdíjasok babusgatása, amit a VV kezdettől nem ért, és helyette az aktívak ösztönzését hiányolja. Joggal, hiszen az a gondolati keret, amelyből mindez kijön, nem működőképes, az aktívakra ellenösztönzőként hat, beruházást, foglalkoztatást és termékenységet nem növel (sőt), és a nyugdíjrendszer valódi problémáit nem célozza meg. Rendkívül veszélyes egy álomszerű ambíció beteljesülésére bízni egy alapvető szociális rendszer működési lehetőségeit, ahelyett hogy az óvatosság vezetné a kezünket, és abból kiindulva terveznénk a jövő rendszereit – amelyek legfeljebb jobbak lesznek, ha mégis bejönnek az álmok.

Olvasat 2. A miniszterelnököt már rég nem izgatják, a szónoklatok szintjén túl, ezek a „hosszú” távú kérdések, mint hogy mitől is lesz az aktivitási helyzet is és a nyugdíjrendszer is kézben tartva a jövőben. Feltételezve, de meg nem engedve ezt az olvasatot, ezzel is összefér a nyugdíjak kezelése.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása