Véleményvezér

vv

Nem igaz, hogy Azerbajdzsán kilóra megvásárolta volna Magyarországot!

2012.09.03. I 2 komment I Címkék: fidesz kina azeri kulpol demokracia ormeny

ali.jpgMinket meg sem kell vásárolni: a végén ugyanis fizetni sem kell, a pénz ígéretéért is mindenre hajlandóak vagyunk. A kínai pénz reményében például még tibetieket is vegzáltunk, hoppon maradtunk. (Fotó: MTI)

Az elmúlt egy évtized legsúlyosabb külpolitikai fiaskóját hozta össze az Orbán-kormány a múlt hét végén. Nemzetközi felháborodást hozott, majd pedig Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, miután a KIM kiadta Azerbajdzsán számára azt az életfogytiglani börtönbüntetését töltő azeri katonát, akit azért ítéltek el, mert Budapesten különös kegyetlenséggel meggyilkolta egy örmény társát (kizárólag származása miatt).

Ezzel Magyarország beletenyerelt a Kaukázus egyik legérzékenyebb konfliktusába, hiszen az átadott férfiért nem csak, hogy különgépet küldtek, hanem megérkezése után azonnal kegyelemben részesítették, kitüntették és nemzeti hősként ünneplik. Eközben Örményország nemzetközi fórumokon követel hazánkkal szemben szankciókat, hiszen úgy gondolja, számukra az elmúlt évek egyik legnagyobb igazságtalanságát hozta a magyar döntés. És bármit is mond most a magyar kormány, Magyarországot nem „ültette fel" Azerbajdzsán: még egy átlagos újságolvasó is tudhatta, hogy az azeri gyilkost hazájában szabadon fogják engedni. Sajnos tehát ennek az ügynek nincsen olyan olvasata, hogy az ne legyen ránk nézve hihetetlenül kellemetlen.

Ajánlott írásunk: A nyugdíjasok miniszterelnöke

Nemzeti érdek?

Ha a rendszerváltozás utáni két évtized külpolitikáját osztályoznánk, legjobb esetben is csak kettes alát tudnánk adni. A magyar külpolitikát ugyanis a totális passzivitás, az arctalan politizálás, az EU-hoz, az USA-hoz és más szervezetekhez való gondolkodás nélküli igazodás jellemezte. Csupán azért nem adnánk elégtelent, mert mégiscsak ebben a két évtizedben vettek fel minket a NATO-ba és az EU-ba.

Felüdülés volt 2010-ben látni, hogy mintha a kormányváltás utáni hónapokban végre arca lenne Magyarországnak külföldön. Megjelent a nemzeti érdek a külpolitikai retorikában, sokszor akár szembemenve szomszédos országok vagy akár Brüsszel ellentétes érdekeivel. Sajnos azonban nagyon hamar kiderült, hogy a kurucos kiállás mögött ugyanúgy nincs valódi tartalom és stratégia, ahogy a megelőző két évtizedben sem volt. A Fidesz-kormány, amikor hosszú távú nemzeti érdekre hivatkozott, valójában csak a napi aktuálpolitikai érdekei szerint járt el – sokszor rekordsebességgel változtatgatva korábbi álláspontját.

Kiváló példája volt ennek Orbán Viktor Kína-szerelme: ez volt az az időszak, amikor a kormányfő folyamatosan nagyívű beszédekben bizonygatta, hogy a Nyugat hanyatlik, Kína a jövő és láthatóan maga is elhitte, hogy Magyarország lehet Kína európai kapuja. A magyar kormánypolitika pedig látványosan beállt mögé: jöttek a delegációk, a 60 éves kínai-magyar barátságra és talán még Maóra is koccintottak.

Aztán persze ahogy elmaradtak a beígért nagy pénzek és projektek, a Kína-központúság is gyorsan hátrébb került.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Itt nincsenek elvek

A kínai kaland fő üzenete kívülről nézve az volt, hogy bárki bármit akar tőlünk, elég csak szép ígéreteket tennie, gyakorlatilag mindent megkaphat érte. Jól emlékszünk, a korábban ellenzékben hangosan a tibetiek ügye mellett kiálló Fidesz kormányon hogyan dobta félre elveit: a hazánkban élő összes tibetit berendelték az állampolgársági hivatalba a kínai miniszterelnök látogatásának napján, nehogy véletlenül is valaki tüntetni tudjon.

Ennek a mentalitásnak még szebb példája a mostani azeri ügy. Úgy látszik, a kormány Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia után Azerbajdzsántól várja a megváltást: hírek szóltak egy nagyszabású MOL-befektetésről, illetve egy azerbajdzsáni magyar államkötvény-vásárlásról. Mindenki azt valószínűsíti, hogy nem véletlenül, hanem pont ezért cserébe próbált a magyar kormányzat gesztust gyakorolni.

A gond csupán az, hogy ezzel is ugyanazt az üzenetet küldjük, mint a Kínával kapcsolatos fiaskóval. Elég, ha nekünk bárki bármit beígér, nálunk nincsenek elvek, minket még csak meg sem kell vásárolni kilóra: a végén fizetni sem kell, mi a pénz ígéretéért is mindenre hajlandóak vagyunk.

Olvasd el ezt is: Orbán igazsága: Magyarország leszokott a munkáról?

Komolytalan ország

Kétségtelen, hogy a 2010 előtti magyar politika tartalmatlansága és ötlettelensége nem segített az ország nemzetközi reputációjának. A korábbi kormányok ugyanis sokszor azt sem értették, hogy van olyan, hogy nemzeti érdek. De azt is látni kell, hogy a Fidesz viszont alapvetően félreérti a nemzeti érdek koncepcióját. Más országok is tesznek gesztusokat olyan országok felé, akiktől komoly befektetést várnak, de egy rövid távú cél érdekében (mint például egy befektetés vagy államkötvény-vásárlás) nem szabad feláldozni az ország jóhírnevét, mert az hosszú távon sokszorosan visszaüthet. Ha azt az imázst alakítjuk ki magunkról, hogy olcsó ígéretekért is mindenre kaphatóak vagyunk, az évtizedekre bebetonozza hazánkat arra a listára, ahová a komolytalan országokat szokás tenni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ontheonehand 2012.09.03. 09:07:28

Ezért szerintem nem kell a külügyet hibáztatni. Ez ügyben ők biztosan tudták, mik lehetnek a várható következmények, a korábbi, akkor visszadobott megkeresések alapján biztos volt elég feljegyzés.
a kérdés nem ez. hanem az, hogy a nagypolitika azért nem kérdezte meg őket előre, mert tudta a válaszukat, vagy azért mert jobban vélte tudni. És ezzel a válasszal tartozik a kormány az állampolgároknak.

Brückner Gergő 2012.09.03. 11:21:24

Nagy baklövés az biztos.
Talán, ha az örmények 4 milliárd eurónyi kötvény megvásárlására tennének ígéretet, a TEK egy fedett akció keretében visszarabolhatná a baltást!

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása