Véleményvezér

vv

Kemény bosszút állna a kormány, ha tudnának törvényt írni

2012.10.15. I 0 komment I Címkék: jog fidesz allam

FiberOpticCable.jpgA kormány keresztbe tenne a távközlési szolgáltatóknak, de még ahhoz is amatőrök, hogy a „büntetőtörvényt" rendesen megírják. A negyedik mobilszolgáltatót viszont többé nem kaszálhatja el a bíróság.

A negyedik mobilfrekvencia-pályázat körüli állami kudarcot, úgy látszik, a magyar állam meg akarja torolni a távközlési szolgáltatókon, hiszen néhányuk sikeresen vitte bíróság elé az inkriminált tendert. Nehéz ugyanis másképpen olvasni a hírközlési törvény legújabb módosítójavaslatát, mely a távközlési különadó után még drágábbá tenné a távközlési cégek működését Magyarországon.

Ajánlott írásunk: Holnap vajon mit tilt be a Fidesz?

Szándékos büntetés

Ahogy megannyi más iparágban is tapasztalható, úgy sok távközlési szolgáltató is különdíjat számlázott a múltban azért, ha valaki nem átutalással, hanem ún. sárgacsekken fizette be a szolgáltatás díját. Ez a részükről teljesen érthető döntés volt, hiszen a sárgacsekkes fizetés költségei jóval drágábbak a szolgáltatónak, mint például a bankátutalásos fizetés.

Az új módosítás a jövőben ezt tenné lehetetlenné, hiszen a javaslat kimondja, hogy a távközlési szolgáltatók ilyen többletdíjat nem számlázhatnak az ügyfeleknek. Az ügyfél örül, mert innentől úgy 150 forinttal kevesebb lesz a számla, a politikus pedig ismét olcsóbbá tette a telefonálást. A probléma csak az, hogy a szabály teljesen életszerűtlen. Legalább annyira, mint ha azt írnák törvénybe, hogy a házhoz szállítás és a bolti vásárlás közötti nyilvánvaló árkülönbséget ne lehessen a vásárlóra hárítani. Tekintettel arra, hogy egy ilyen szabály kizárólag a távközlési szolgáltatókat terhelné, és azokat is rögtön a törvény elfogadását követő 8 napon belül, nehéz ezt a szabályt nem úgy olvasni, mint egyfajta „büntetést" a telkókon.

De hasonlóképpen „büntetésként" lehet csak értelmezni azt a javaslatot is, mely a jövőben megakadályozná, hogy a távközlési szolgáltatók a díjaikat azzal az indokkal emelhessék, hogy az állam egy új adófizetési kötelezettséget rótt ki rájuk. Ez a szabály is teljesen nyilvánvalóan igazságtalan, hiszen a kormány év közben mindenféle figyelmeztetés és egyeztetés nélkül már nem egyszer vetett ki olyan különadót, mely teljes mértékben borította a távközlési vállalatok üzleti terveit.

Amikor egy ilyen helyzet előállt, nyilvánvaló volt, hogy a telekommunikációs iparág ezt a problémát úgy képes csak megoldani, ha az extra költségek egy részét áthárítja az előfizetőkre. A mostani lépéssel azonban az állam az összes, a kormány váratlan intézkedéseiből fakadó veszteséget egyedül a szolgáltatók torkán akarja lenyomni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ki fogják játszani

A módosítások rendkívül igazságtalannak tűnnek, „még szerencse", hogy szokás szerint nem lettek megfelelően előkészítve, így a szolgáltatók könnyedén ki tudják majd kerülni.

Elég, ha csupán megfordítják: nem a sárgacsekkes befizetésre vetnek ki különdíjat, hanem az átutalásért adnak kedvezményt, és már ki is kerülték az új szabályt. De hasonlóan könnyű a másik rendelkezést is kijátszani, az ugyanis csupán azt mondja ki, hogy egy új adóra vagy illetékre hivatkozva nem emelheti díjait a szolgáltató. Ám ha más ürüggyel – infláció stb. – történik az emelés, úgy ugyanazt az eredményt lehet elérni, csak eltérő magyarázatot kell adni.

Bár a törvénymódosítás motivációja nyilvánvaló, a szokásos gyenge előkészítettség miatt valószínűleg ez sem fogja tudni elérni célját.

Olvasd el ezt is: Ez a csapat tényleg ennyit tud

Csak a Kúria

A törvénymódosítások között amúgy már csak hab a tortán, hogy a jövőben a frekvenciapályázatokkal kapcsolatos bírósági megtámadás illetékességét kivették az eddig eljáró Fővárosi Ítélőtábla kezéből, hiszen ismeretes, hogy az NMHH nemrégiben itt szenvedte el rendkívül kellemetlen vereségét. A módosítás ehelyett azonnal a Kúria hatáskörébe utalja az ilyen ügyeket. Az ok ismét magától értetődő: a Fidesz úgy gondolja, sokkal biztosabb a befolyása a legfőbb bírók köreiben és úgy véli, a Kúria előtt végre el tudja érni, hogy az állami mobilszolgáltató elindulását holmi „jogászkodással" ne lehessen többé megakadályozni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása