Véleményvezér

vv

Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

2012.12.05. I 4 komment I Címkék: fidesz usa oktatas tandij kozeposztaly

tunt.jpgHa a kormány a 10 milliós Magyarországon mindössze 10 ezer hallgató számára biztosítaná az államilag finanszírozott felsőoktatást egy évben, az a társadalom szétszakadása felé vezető irány. (Fotó: Index)

„Divided States of America" és hasonló címekkel jelentek meg elemzések tömkelegei az amerikai választásokat követően, melyek azonban az USA társadalmának szokásos politikai megosztottságán jóval túlmutattak. Adatokkal bizonyították, hogy az USA már régen nem a lehetőségek hazája. Ezek az elemzések, és különösen az oktatással kapcsolatos részeik rendkívül tanulságosak Magyarország számára is – különösen a minapi, a felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatos hírek tükrében.

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Elhibázott oktatáspolitika

Az Egyesült Államok mostanra valóban a világ egyik legmegosztottabb állama: a társadalom leggazdagabb és legszegényebb 10%-a közötti jövedelemkülönbség a nyugati világban messze itt a legmagasabb, sőt az USA több latin-amerikai és afrikai országot is maga mögé utasít. Persze sokszor mondják, nem a vagyoni különbségek számítanak, hanem a társadalmi mobilitás, vagyis hogy mennyire könnyen vagy nehezen lehet alulról felfelé jutni. Az igazi probléma azonban pont ebben van: ha napjainkban valaki az amerikai társadalom alsó 20%-ába született, kevesebb mint 30% esélye van rá, hogy valaha is elérje a középosztály szintjét. Eközben ha ugyanezzel a társadalom tetején születve próbálkozik, több mint 80%-os a siker esélye. Ezzel Amerika szintén a nyugati világ végén kullog.

A szóban forgó kutatások viszonylag egyértelműen megegyeznek abban, hogy ennek a brutális különbségnek az egyik első számú oka az USA elhibázott oktatáspolitikája volt, különösen a felsőoktatásban. Az amerikai egyetemi rendszer alapja, hogy egy rendkívül szűk ösztöndíjas réteg kivételével szinte mindenkinek fizetnie kell. Az átlagos éves tandíj mostanra meghaladja a 8 ezer dollárt, azonban egy jobb magánegyetemen ez már bőven 30 ezer dollár felett van. Bár különböző kedvezményes kölcsönök és némi ösztöndíj azért természetesen elérhető, mégis azt lehet látni, hogy aki nem egy tehetős családból jön, az aligha jut el jó egyetemre vagy egy életen keresztül nyögi oktatásának költségeit. Emblematikus példa az utóbbira, hogy az Egyesült Államok második fekete legfelsőbb bírája beiktatását követően tudta csak kifizetni az akkor már vagy 25 éve torlódó Harvard-tandíját és annak kamatait.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Miért fontos az oktatás?

A diploma megszerzése természetesen nem öncél: a kérdés éppen azért kulcsfontosságú, mert ez a társadalmi mobilitás egyik legfőbb eszköze. Ha a társadalom legalsóbb néhány százalékába is születik valaki, egy főiskolai diploma birtokában több mint 50% esélye lesz arra, hogy felemelkedjen legalább a középosztályba. Különösen igaz ez a mostani szolgáltatásalapú világban, ahol egy főiskolai vagy egyetemi diploma egyenesen a középosztálybeli lét alapkövetelményévé vált. Ezt bizonyítja többek között az az adat is, hogy az USA-ban a válság hatására több mint 10%-kal csökkent csak azoknak az állásoknak a száma, melyekhez nem kell legalább főiskolai diploma.

Sajnos tehát a fizetős oktatási rendszer éppen a diplomaszerzés által lehetővé tett előrejutási lehetőséget öli meg. A skandináv országokban, ahol az első egyetemi diploma univerzálisan ingyenes, egy gyereknek akkor is több mint 50% esélye lesz főiskolára járni, ha szülei még a középiskolát sem fejezték be. Ezzel szemben az USA-ban, ahol szinte kizárólag csak fizetős felsőoktatás van, ez az arány jóval kevesebb, mint 30%.

Olvasd el ezt is: Orbán így nyerne 2014-ben

10 ezer a 10 millióra

A felsőoktatás szerepe a társadalmi mobilizációban, abban, hogy mindenkinek lehetősége legyen rá, hogy legalább a középosztályba jusson, óriási. Ezért lenne nagyon érdemes az amerikai példán keresztül is elgondolkodni a Fidesz-kormány állítólagos tervén, mely a 10 milliós Magyarországon mindössze 10 ezer hallgató számára biztosítaná az államilag finanszírozott felsőoktatást egy évben. A magyar oktatáspolitikának tehát azt kellene felismernie, hogy ez pontosan az az irány, mely még az amúgy a lehetőségek hazájának tekintett USA társadalmát is szétszakította.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baksa Roland 2012.12.05. 15:05:36

milyen társadalom rajzolódik ki, ha ehhez hozzávesszük még azt, hogy fiatalok-középkorúak tízezrei hagyják el az országot évente, a születések száma pedig nem ugrott meg - hiába is próbálja ezt mantrázni a kormánykommunikáció -, a működőtőke messze elkerüli az országot, a beruházások lassan az amortizációt sem érik el, nagy strukturális munkanélküliséggel küzdünk, és ráadásul az informatikaoktatást nem tartja fontosnak a közoktatásban a regnáló kormány, és azon törik a fejüket, hogy ne az angolt, hanem a németet nyomassák első idegen nyelvként?

Baksa Roland 2012.12.05. 15:10:55

vajon milyen társadalom rajzolódik ki, ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy fiatalok-középkorúak tízezrei hagyják el az országot évente, a születésszám pedig - a kormánykommunikáció mantrázása ellenére - nem ugrott meg, a regnáló kormány az informatikaoktatást nem tartja fontosnak a közoktatásban, épp a leépítésén dolgozik, és azon törik a fejüket, hogy az angol helyett a német nyelvet nyomassák első idegen nyelvként, a működőtőke java része messze elkerüli mostanság - úgy két éve és ahogy kinéz, még két éven át - magyarországot, a beruházások lassan már az amortizációt sem érik el?

Martin József Péter 2012.12.05. 18:28:10

És akkor mindehhez vegyük hozzá, hogy az újraelosztási ráta (közkiadások/GDP) Magyarországon 49%, míg az USA-ban csak 40%. A magyar mutató messze a legmagasabb a térségben és az egyik legnagyobb az EU-ban. Tehát nálunk a GDP majdnem feléből nem sikerül eleget költeni az oktatásra... Egy ország hosszú távú sikeres felzárkózásának záloga a jó minőségű és hatékony oktatási rendszer, a legtöbb ezzel kapcsolatos tanulmány ezt támasztja alá, de Magyarországon a kormányok hosszú évek óta vonják ki a pénzt ebből a szektorból, a legnagyobb vágás persze most készül. Hihetetlen.

akos.szalai 2012.12.05. 20:18:18

Néhány dolgot tegyünk hozzá!
1. A baj nem a tandíjjal van. A tandíj egy megfelelő ösztöndíjrendszerrel kiegészülve hatékonyabb is lehetne - miközben senkit nem zárna el az oktatástól. A gond az, hogy ilyen ösztöndíjrendszer - és erre pénz - nincs. Elvileg a kormány mindig beszél róla, de úgy járunk vele, mint a magánszámlákkal az állami nyugdíjrendszerben (vagy az államilag felállított ügynökmúltat feltáró állami bizottsággal.)

2. A rendszer indulásakor arról is hallani lehetett (és elvileg ez is elvenné egy kicsit a tandíj élét), hogy mindezt kiegészíti majd az, hogy az egyetemek közvetlenül az intézményfenntartásra, a kutatásra kapnak forrásokat. Ha ez így lenne, akkor kisebb jelentősége lett volna az egyetemek bevételei között ezért aztán a hallgatók után kapott fejkvótának, vagy a hallgatóktól kapott tandíjnak. Csökkenteni lehetett volna azt. (Ami már csak azért is fontos kérdés, mert az állami helyek megszűnése nem csak azt jelenti, hogy a tanulásért fizetni kell, de például a kollégiumi díjakból sem kaphatnak kedvezményt a nem állami finanszírozású hallgatók. És hasonlóképpegyéb kedvezményekre - mondjuk az utazási kedvezményekre - is bármikor mondhatja valaki, hogy csak állami finanszírozás esetén jár...)

3. A megoldás úgy von el pénzt a felsőoktatástól, hogy többet költ rá. A támogatott diákhitel mai formájában többe fog kerülni, mint a közvetlen támogatás. A diákhitelek kamattámogatását a kormánynak meg kell fizetnie. Majd. A következőknek. (Nem ezt nevezzük a politikai rövidlátásának?)
Ugyanolyan játék ez a hiányszámokkal, mint a nyugdíjrendszer, amikor egy azonnal explicit hiányt, lényegesen nagyobb implicit hiánnyá alakítottunk. Gyakorlatilag a (gazdaságpolitikusok, makroelemzők által gyakran "körülrajongott") költségvetési hiányszámítás szépségét látjuk: nem a kormány vesz fel több hitelt, hogy finanszírozza az egyetemeket, a hallgatókat, hanem a diákhittel-központ (állami garanciával).

4. Érdemes felhívni a figyelmet még egy elemre: a nyilvánosságra került (pontosabban általam ismert) keretszámok nem tartalmazzák az NKE-nek juttatott helyeket. (Ahogy ne feledkezzünk el a neki ígért ingatlanfejlesztésről, az ott tervezett oktatási fejlesztésekről sem. Pl. csak nekem jutott eszembe a világszínvonalú gazdasági oktatás kapcsán, hogy azt vajon hol is képzeli el a kormányfő?)
A mostani javaslat az egyetemek közötti diákokért folyó versenybe nyúl bele erősen – előnyben részesítve egy "baráti" intézményt. (És ezt ne keverjük össze azzal, hogy tavaly miképp oszlottak el az állami finanszírozású helyek a jogász képzésben: az legalább nagyjából visszatükrözte a diákok korábbi évekbeli választásait. Itt azonban nincs erről szó. Sőt...)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása