Véleményvezér

vv

Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság

2010.04.10. I 131 komment I Címkék: lengyel kulpol

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is.

 

Újabb írásunk a lengyel tragédiáról: A lengyel egy igazi nemzet

Ma reggel lezuhant a repülőgép, amely a lengyel államfőt és feleségét, a vezérkari főnököt, a jegybank elnökét, a külügyminiszter-helyettest és az elnöki kabinetfőnököt is szállította. Katynba, a szovjet csapatok által kivégzett húszezer lengyel katonatiszt emlékhelyére tartottak. Velük utazott még a kivégzettek közel száz hozzátartozója is. A gép valamennyi utasa, a legutolsó információk szerint 97 ember meghalt.

Miért több ez, mint egyszerű külföldi hír?

A magyaroknak sokkal több ez a tragédia, mint egyszerű külföldi hír.

A lengyelekkel egy különös kötelék, egyfajta sorsközösség-érzés fűz össze minket. A magyar és lengyel nép sorsában rengetegek párhuzamot találunk, történelemünk rendre össze is fonódik. A hosszú évszázadok során csak nagyon ritkán fordult elő, hogy ne egymást támogatva vagy legalábbis ne kölcsönös szimpátiával viszonyultunk volna egymáshoz.

És ez az érzés mindmáig elkísér. A Szolidaritás például sokkal többet jelentett nekünk, mint a cseh Charta ’77, és Walesa valahogy mindig is közelebb állt hozzánk, mint Havel (nem mintha utóbbi nem volna kiváló ember – nyilvánvalóan az).

Több mint közös érdek

Ez pedig egy igazán különleges dolog a nemzetközi kapcsolatok világában, nagyon kevés hasonló példát lehet csak találni. A magyar külkapcsolatokban biztosan nincs még egy ilyen.

Az országok egymás közötti viszonyait alapvetően mindig az érdekek szabályozzák. Szövetségek szinte kizárólag azonos érdekek mentén köttetnek, még ha ezeket utána rendszerint le is öntik valamiféle értékekről szóló mázzal. A lengyel-magyar viszony éppen azért olyan különleges, mert elsősorban nem közös érdekeken alapul.

survey software

Az elmúlt évszázadokban magyarok számtalanszor nem a magyar nemzeti érdek logikájából kiindulva segítettek lengyeleket, és hasonlóképpen, lengyelek magyarok mellett vállaltak szolidaritást.

Együtt erősebbek vagyunk

Ez az érzés máig él, és a magyar politika számára óriási, kiaknázatlan lehetőségeket rejt.

Az elmúlt húsz évben ugyanis nem mindig sikerült ezt az érzelmi közösséget érdekszövetséggé formálni. Sőt! Akadtak olyan vezetők, akik a magyar külpolitika és a lengyel kapcsolatok elhanyagolásával, esetenként már-már szándékosnak tűnő módon próbáltak elfordulni Lengyelországtól.

Ez duplán károsnak bizonyult. Hiszen időzköben Lengyelország Közép-Kelet Európa elsőszámú hatalmává, az USA fontos és elkötelezett helyi szövetségesévé nőtte ki magát, Magyarország ellenben rengeteget veszített befolyásából.

Lengyel vezetők reményüket fejezték ki, hogy a második katyni tragédia okozta sokk talán enyhülést hozhat az ellenséges lengyel-orosz kapcsolatokban. Mi pedig azt remélhetjük, hogy ismét szorossá válik a megbomlott magyar-lengyel barátság. Ugyanis a tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is.

Együtt, egy régiós összefogással pedig sokkal erősebbek leszünk. Nem csak a barátság, hanem mindkét ország érdeke is ezt diktálja.

Gyertyagyújtás a lengyel tragédia áldozataiért

Ma este 20:00 órakor a budai Bem téren találkozunk, hogy gyertyagyújtással emlékezzünk az áldozatokra, és kifejezzük szolidaritásunkat Lengyelország népének.

Térkép (ide kattintva érhető el)

Küldj Te is kör SMS-t, hívd el családtagjaidat, barátaidat is! 

<< A LENGYEL EGY IGAZI NEMZET

>> NAGYON DRÁGA NYOLC ÉV

>> KUBATOV KÖTELES BESZÉDE

>> korábbi írások

Írások a témában:
Lezuhant az elnök gépe (Lengyelország ma)
Bratanki (Mandiner)
Szolidaritás (Sárdobáló)
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karpathosz 2010.04.10. 21:38:56

Lengyelországban 7-napos gyász lesz. Oroszországban, Litvániában, Grúziában egynapos.

dr kíváncsivagyok 2010.04.10. 21:43:25

Mi is el bírnánk viselni egy nap csendes megemlékezést.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.10. 21:54:55

Természetesen részvétem a lengyel nemzet irányában eme szörnyű tragédia okán!

Nekem volt lengyel barátnőm, szívesen emlékszem vissza rá, a Hungaroringen minden évben rengeteg lengyellel futok össze és soha egy csipetnyi negatív esemény sem volt velük, sőt még negatív felhangú sem. A legdurvább "negatívum" amit velük kapcsolatban hallottam, hogy sokat mulatnak, ünnepelnek és néha picit hangosabban érzik jól magukat a Mogyoródon megszokottnál. :)

Részvétem a lengyel népnek , magam is pártolnék egy olyan napot amikor csendes megemlékezést tartana a magyar nép.

CJKrisz 2010.04.10. 21:56:18

Jól emlékszem, amikor 2006-ban kocsival jöttünk haza Lengyelországból. Akkor még nem volt Schengeni egyezmény, meg kellett állni a lengyel-szlovák határnál. Előttünk a német, cseh, meg a szlovák kocsikat is ellenőrizték a határőrök, volt, hogy a csomagtartót is kinyittatták. Volt még előttünk vagy 5-6 autó, amikor a határőr észrevette a kocsinkon a magyar rendszámot és odakiáltott nekünk, hogy "Węgierski!" és intett, hogy kerüljük ki a sort és menjünk előre. El sem vette az útleveleket, csak megnézte, hogy darabra stimmelnek és már engedett is tovább. De említhetném azt is, amikor Krakkó óvárosában parkoltam, odajött a parkolóőr, hogy adjon parkolójegyet 3 Złoty-ért 1 órára és amikor meglátta a magyar rendszámot akkor "Oh, Węgierski!" és nem fogadta el a pénzt, hanem csak odaadta a parkolójegyet. Más kérdés, hogy még aznap este tök véletlenül találkoztunk egy presszóban és meghívtam egy üveg sörre. Ezek szerintem mind olyan apróságok, amelyek jól esnek az embernek, ha külföldön jár, mert érzi, hogy barátsággal fogadják, barátként kezelik és nem utálják. Mi ugyanis a környező országokban nem vagyunk az a kimondottan szívesen látott vendég...

skovalsky 2010.04.10. 21:59:58

Baromira meg kellene becsülni ezt a szimpátiát...

Bicska Maxi (törölt) 2010.04.10. 22:02:58

@kíváncsivagyok: igazad van, szerintem is megérdemelne egy napot. Főleg, hogy tényleg kedvelnek minket a lengyelek, nem szabadna elhanyagolni egyetlen barátot sem.
De hát hol az a kompetens ész,amely mindezt felismeri?(értem ezalatt a közélet/politika személyeit).

Részvétem a lengyeleknek.

snail1982 2010.04.10. 22:04:02

Még a kétezres évek elején voltam egy nemzetközi táborban (diák dolgok, nem részletezem). Sok ország képviselte magát. De akik először elkezdtek egymással bandázni azok a magyarok és a lengyelek voltak. Ez a két nép mindenhol egymásra talál. Részvétem a lengyel népnek!

CJKrisz 2010.04.10. 22:06:46

Én is azt mondom, hogy egy napot ki lehetne bírni. Igaz, hogy itt nagy banzáj lesz holnap, meg hétfőn is, meg utána ki tudja meddig és emiatt sajnos nem sok figyelmet kapna a dolog, de egyik nagyobb intézményünk sem rokkanna bele, ha félárbócra engednék egy napra a zászlókat, neadj' isten egy fekete is mellé kerülne.

Pipas 2010.04.10. 22:08:31

Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki

bitond 2010.04.10. 22:08:59

Úgy negyven éve jártam kétszer Lengyelországban, megható volt a barátságuk, azóta is szeretettel gondolok rájuk. Egyébként is Chopin a kedvencem, akiről azt mondják. nagyon lengyel. Varsóban pedig megfájdult a nyakam, annyiszor fordultam meg a nők után...

Joseph Adama (törölt) 2010.04.10. 22:10:55

"Együtt, egy régiós összefogással pedig sokkal erősebbek leszünk. Nem csak a barátság, hanem mindkét ország érdeke is ezt diktálja."

Úgy legyen !

tuttitiz84 2010.04.10. 22:10:59

Azért ez a kapcsolat közel ezer éves, sok közös ponttal. Fontos ez az, első sorban érzelmi kapcsolat itt a szláv tenger közepén. Részvétem az igen szimpatikus népnek!

szltk70 2010.04.10. 22:16:55

Ezt a dalt együtt énekelhettem párszor lengyel barátaimmal, akikkel a barátságot valóban nagyon meg kell becsülni: közel s távol nem találunk rajtuk kívül bennünket szerető népeket.

www.youtube.com/watch?v=K-wgAMUGd0c&feature=related

Pipas 2010.04.10. 22:18:22

Amúgy meg emlékszünk a Katyńi vérengzésre, tudjuk ki tette, nem felejtjük el.

Meg a Molotov–Ribbentrop paktumra is emlékszünk, azt sem felejtjük el. Meg a Beneš-dekrétumokra is, ha már itt tartunk. Ha nem emlékszünk, akkor megtanuljuk, ki szüleitől, ki meg könyvekből.

Thresher 2010.04.10. 22:19:54

Nem vagyok érzelgős, de meghat ez a sok sztori. Jó látni hogy két ország így is tud viszonyulni egymáshoz.

Egy félig magyar, félig lengyel.

Aztmondodhogy 2010.04.10. 22:27:15

@Sün! balázs: Ezt most miért kellett?? Itt mindenki a gyászról, meg a barátságról ír, te meg fröcsögsz..

Pipas 2010.04.10. 22:30:08

@Thresher: Magyarországnak az elmúlt évszázadokban egy igaz barátja volt, Lengyelország. Rokonaink, szövetségeseink voltak többen is,.. de barátunk az sajnos csak egy. Nem baj, a lányeg az, hogy tudjuk, mi a helyzet! ;)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.04.10. 22:40:54

A két nép közötti szimpátia kézzel fogható jele az is, hogy a 70-es, 80-as években rengeteg magyar-lengyel vegyesházasság volt. :) Tipikusan a lány volt a projektből lengyel. Több olyan ismerősöm is van, aki ilyen újkori lengyel-magyar barátság gyümölcse.

Mondjuk ezt a szokást feléleszthetnénk. ;)

Kmg42 2010.04.10. 22:44:50

A modern kutatások eredményei alapján az UE19-es genetikai marker igazolja hogy a Lengyelek és a Magyarok egy ősi vonalból származnak. Nem csak két jó baráti népről beszélünk hanem testvéri népről is amit nem lenne szabad alá becsülni és elhanyagolni.

Engem apám úgy nevelt hogy a Lengyeleket szeressem mert jó emberek, barátok. Idővel én is hasonló szellemiséget akarok tovább adni a gyerekemnek és ha mások is így tesznek akkor a két ország barátsága hosszú időre meghatározhatja jövőnket.

gaga 2010.04.10. 22:54:05

A '70-es években Kijevnél zuhant le az akkori bács-kiskun megyei pártbizottságot szállító repülőgép.

Nge Swazili Mbeko 2010.04.10. 22:54:59

Őszinte együttérzésem a lengyelekkel! Náluk mindig igaz az, hogy magyar, lengyel két jóbarát...
Kedvelem őket. Sajnálom a veszteségüket. Mellettük kell állnunk, most is, őszintén, érdek nélkül.

Thresher 2010.04.10. 22:55:26

@hüjehalyó: Asszem ezt megtudom magyarázni, már csak a saját anyámon keresztül is:

A 80-as években baromi nagy volt a szegénység Lengyelországban, még a jegyrendszer is megmaradt, így sok diák -főleg pénzügyi okok miatt- jött ide tanulni, ahol nem csak olcsóbb volt élni, de enni is lehetett rendesen.

Hogy miért főleg a lányok jöttek ide, azt nemtom pontosan, talán azért mert ott nehezebben kaptak volna munkát, hiszen akkoriban nem nagyon kelletek nők a dübörgő nehéziparba.

De tényleg durva, nekem van 4 ilyen lengyel/magyar házastárs ismerősőm, mindenhol a nő a lengyel. Ahogy nálunk is.

Isaac Clarke 2010.04.10. 22:57:05

Tény hogy egy olyan ritka nép a lengyel, akik talán még el is tudnak helyezni minket a térképen és le se akarnak törölni onnan.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.10. 22:59:45

olvasva a kommenteket, fura, és ne értsetek félre, de e tragédia ezen oldala a legpozitívabb dolog, ami történt ebben az országban hosszú hosszú idő óta. a lengyelek a testvéreink, ezt nem lenne szabad elfelejtenünk.

rockjano 2010.04.10. 23:03:11

Hozzám azért Havel állt közelebb mint Walesa...

nem akarok rossz májú lenni de nem azért van ez a nagy barátság mert nincsenek közös határaink így nem nagyon lehettek történelmi súrlódásaink???

Egymás ellen soha nem háborúztunk stb...

Kmg42 2010.04.10. 23:10:18

@rockjano: Trianon előtt csak közös határunk volt a Lengyelekkel. Közel 1000 év tekintetébe ez az utóbbi 80 év nagyon kevés.

Tudtommal voltak minimális katonai atrocitások a történelmünk folyamán de az elenyésző és elhanyagolható. Inkább jellemezte a két népet a perszonalitás, kölcsönös katonai és politikai támogatás mintsem a hadakozás.

Mezőbándi 2010.04.10. 23:11:24

Tragikus. Részvétem.

Nagymamám lengyel volt (egy, a cári Oroszországba került családból)... Látom nem vagyok egyedül, akit személyében is érint az esemény valamilyen szinten.

Talán azért alakult ki ilyen jó viszony, mert a történelem során a körülményeink és a minket ért kihívások gyakran hasonlóak voltak (keleti fenyegetettség a tatároktól az oroszokig, nyugati fenyegetettség, nagy agrárium, európa két legnagyobb nemesi társadalma, stb.), miközben nem volt hol ütközzenek az érdekeink. Illetve néha volt, de nagyon ritkán. Annak ellenére, hogy szomszédok voltunk.

Szerintem egyszerűen egyikünk se rendelkezett olyan stratégiai erőforrásokal, amivel a másik nem. Vagy amivel igen, azt kereskedelem útján egyszerűbb volt megszerezni.

Másrészt pedig az objektív földrajzi körülmények sem indokolták az országaink egymás irányába történő kiterjesztését.

Jó lenne, ha ismét erősödnének a kapcsolataink, akár eme tragédia apropóján is.

Bridge man 2010.04.10. 23:12:09

Mélyen lesújtott a katasztrófa. Testvéreinket érte hatalmas csapás; vérzik minden magyar szív.

A közel 1000 éves történelem kovácsolta kötést nem tudják holmi politikusok eltépni!

Gyászotok a mi gyászunk is, Lengyel testvérek!

Őszinte Részvétem!

Bocimaster 2010.04.10. 23:12:31

@rockjano: Nem sokat tudsz a történelemről ugye?

Volt egyszer 2010.04.10. 23:16:44

@rockjano: Volt közös határ! II. VH alatt is. Magyarország megtagadta azt, hogy részt vegyen a lengyelek elleni német agresszióban és azt is, hogy a németek Magyarországon keresztül támadják meg a lengyeleket. Sőt, a határt nyitva hagyva fogadtuk be a lengyel menekülteket.

A lengyelek ezért mind a mai napig hálásak, nem véletlenül állítottak szobrot az akkori miniszterelnök, gróf Teleki Pál emlékére Balataonbogláron, és neveztek el róla utcát Varsóban (Pála Telekiego).

CJKrisz 2010.04.10. 23:24:30

@rockjano:
Volt nekünk jó sokáig közös határunk a lengyelekkel, csak sajnos elvették tőlünk és megkapta egy olyan népség, aminek se történelme, se igazi messzire visszanyúló kultúrája sincsen, de ezt most már kár felhánytorgatni.
Olyan előfordult a történelemben, hogy magyar ember a magyar embert lőtte (alig 50 évet kell visszamenni az időben), de olyan, hogy a magyar és a lengyel egymást lőtte volna, soha nem volt.

pittiman 2010.04.10. 23:28:49

A tragédia az tragédia, szomorú, mint minden repülőgép szerencsétlenség, az éjjel nagyjából meg is álmodtam ezt, mert repülőn utaztam álmomban, és tudtam, hogy baj lesz. Erre ez a hír fogadott.
A lengyel történelmet-már ameddig volt országuk nagyon érdekenek tartom, de:

Nekem inkább csak rossz tapasztalataim vannak a lengyelekkel kapcsolatban. Általános iskolás koromban a lengyel testvérvárosunkba látogattunk el többször is, és egy alkalommal megvertek, mert azzal a magyar csajjal kavartam, aki előző nyáron a másik lengyel sráccal nyomult.

Állandóan történelmi tragédiáik miatt sopánkodnak, pesszimisták, és nekem nem tetszett a "ma a németeket holnap a zsidókat" jelmondat sem. Utálják a szomszédaikat, plusz az utóbbi évek kirohanásai politikusaik részéről se a legfrankóbb.

Bár a magyar turista is elég ordenáré, de a lengyel turistánál rosszabbat még nem láttam. Még a delhi nagymecsetben is ki lehet szúrni őket a viselkedésükről. Ott fanyalognak és szörnyülködnek a mecsetben a muszlimok hitetlenségén. Az arab országban nyaraló lengyel nyakába hat méteres arany kereszt Jézussal, ugyanakkor a csajszi egy szál semmiben mászkál az utcán, este meg hulla részegre issza magát az all inculsive bárban. A mi csajaink se tanusítanak több tiszteletet az iszlám hagyományok iránt, de mi nem adjuk hozzá a mély katolikust. De ugyan úgy egy szál semmiben barnultak a csajok Indiában is, ahol szintén nem divat a lenge öltözet.
Mivel tudok arabul, beszélgetvén arab szállodai dolgozókkal, ők is azt mondták, a lengyelnél nincs rosszabb. Semmilyen nyelvet nem beszélnek, talán a huszadik tud 3 szót angolul, sőt, volt olyan, hogy Szlovákiában a lengyel turisták zlotyval fizettek volna, és elcsodálkoztak, amikor megtudták, hogy a szlovákoknál nem az a pénz, mint náluk.

A mai kapcsolataink pedig felejthetőek, ötvenhatról csak a legprofibbak tudnak, Báthory meg az istentelen szovjetek a két fő téma, amit a koliban lévő lengyel Erasmusosok fel szoktak dobni mint kezdő témát, a boros közmondással karöltve.

Thresher 2010.04.10. 23:29:58

Ide is:

Az elnök egyik munkatársa a felszállás előtt rosszul lett, és az utolsó pillanatban lemondta az utat. Így ő az egyik "túlélő"

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,7753323,Miala_leciec_z_prezydentem__W_ostatniej_chwili_zrezygnowala.html

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.10. 23:32:45

Nagyon szép, méltóságteljes volt az esti megemlékezés a Bem téren, örülök, hogy sokan voltunk (sokszázat ill. ezret mondanak), idősek, fiatalok, gyerekek vegyesen.

Voltak politikusok is, de politikai felhangok szerencsére nem. Ahol én álltam, arrafelé Navracsics Tibort, Schiffer Andrást és Katona Tamást (MDF) lehetett látni. Böszörményi Nagy Gergő volt a moderátor, Kiss Gy. Csaba mondott beszédet.

Képek, videók:
sardobalo.blog.hu/2010/04/10/solidarity
www.hirszerzo.hu/cikk.ezren_gyujtottak_gyertyat_a_lengyel_aldozatokert_a_bem_teren_kepek.146577.html
mno.hu/portal/706392

Mezőbándi 2010.04.10. 23:37:10

@CJKrisz: "de olyan, hogy a magyar és a lengyel egymást lőtte volna, soha nem volt. "

Naaa....

II. Rákóczi György kalandja?

átlátó 2010.04.10. 23:39:02

Bírom a lengyeleket...életrevalóak. És amikor a 80-as években, a "seftelésből" éltek, az eszem megállt, hogy Isztambulban nem volt ritka a kis -Polski. A hátsó ülések kivéve és nyomták a túlélést Varsó és Isztambul között, mondom, kispolákkal.
Bírom a lengyeleket...

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.10. 23:45:44

Kérnék mindenkit, hogy ne essünk egymásnak, rockjanót pedig szeretettel várjuk vissza egy nap múlva. A flame-elést törlöm. Köszi.

CJKrisz 2010.04.10. 23:48:10

@Mezőbándi:
Jogos, igazad van. II. Rákóczi számomra egy kicsit faramuci alak volt, ráadásul az arca is nagyobb, mint kellett volna. Össze is fogtak ellene (helyesebben szólva cserben hagyták) és sikerült elvesztenie néhány csatát... A lengyelek ellen is többek között.
De jogos, valóban volt csatározás közöttünk annak idején.

Mezőbándi 2010.04.11. 00:00:11

@CJKrisz: hát igen, magunknak kereste a bajt

klondike 2010.04.11. 00:04:29

Nekem a dédnagyapám jött Lengyelhonból anno és ennek okán is kedvelem a lengyeleket (akkor is, mikor "barátságos" fuck you-val mutatták az irányt olkuszi eltévedésemkor). Sajnos én is úgy látom, hogy egyre inkább csak idősebbek, akik hisznek a magyar-lengyel barátságban. A mai fiataloktól ez lassan, de biztosan egyre távolodik. Ugyanez a helyzet a finn-magyar barátsággal is sajnos. Mindenesetre ami biztos, hogy a lányomat úgy fogom nevelni, hogy a környező országok népei is velünk egyenlőek, de a lengyelek valahogy még egyenlőbbek lesznek. Részvétem a lengyeleknek, sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni a megemlékezésen.

Kasia 2010.04.11. 00:04:49

@TaTa86.:
Tapasztalatra. Magyarokkal és lengyelekkel való beszélgetés alapján.

Eliot Rosewater 2010.04.11. 00:14:31

Ekkora hülyeséget, mint ez a poszt, rég olvastam, pedig választás előtt állunk...A cikkíró szerint az örökké tartó lengyel-magyar barátságon túl még a skótok mind sóherek, a franciák meg minden este csigát esznek, igaz? Kb. minden második hétre jut egy repülőkatasztrófa a világból, ez semmivel nem szomorúbb, mint mondjuk a libanoni volt.

Pita 2010.04.11. 00:19:37

Minden evben jarok egy jo parszor Lengyelorszagban, es en is csak megerositeni tudom, hogy igenis a lengyelek szeretik a magyarokat. Eleinte nagyon meglepett,hogy csak azert mosolyognak ram, mert magyar vagyok. En is ugy gondolom, hogy a lengyelek reszerol szorosabb a kotodes a magyarok fele, mint forditva. Nem tudom miert van ez igy, de lefogadnam, hogy ha csinalnank egy felmerest, hogy ki mit tud a masik neprol, vagy hogy ki ismeri azt a bizonyos mondokat, a lenyelek messze jobban teljesitenenek... Pedig mennyi mindent tanulhatnank toluk...

Veér Farkas 2010.04.11. 00:52:42

@Lucius Flavius Arrianus:
És 100 magyarból vajon hányan tudják, hogy Báthori, nem Báthory?...

ezsoezso 2010.04.11. 01:06:52

A történelem során, talán az egyetlen Közép - Európai nép a Lengyel, akik sohasem akartak leigázni, megszállni, beolvasztani bennünket és soha nem volt kutya-macska viszony a két ország között.
Nagyon sajnálom a történteket.

Veér Farkas 2010.04.11. 01:12:59

@Rorschach:
Na igen, mert a dwa bratanki szó szerint nem azt jelenti, hogy két jó barát, hanem azt, hogy két testvér.

@tuttitiz84:
Csak halkan súgom meg, hogy a lengyelek is szlávok.

Egyébként dolgozom lengyelekkel évek óta, és tök normális fejek. Én bírom őket.

Veér Farkas 2010.04.11. 01:15:05

@ezsoezso:
Merthogy vagy mindketten az osztrákokat utáltuk, lévén Lengyelország is a monachia része, vagy mindkettőnknek volt valami egyéb ellensége, aki ellen védekeznie kellett (török idők), nem nagyon volt idő még támadgatni is egymást.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.11. 01:27:13

@Kasia: @Bozdurgán: @Lucius Flavius Arrianus: Köszönöm megnyugtattatok.

Az utóbbi időben nem nagyon találkoztam lengyelekkel, és sajnos még nem is voltam kint. Jó ezt hallani. :)

lifelike 2010.04.11. 03:02:53

a post tényleg ökörség, de ezen kívül még az jutott eszembe hogy ezt a "lengyelmagyar2jóbarát" dumát a lengyelek nem ismerik, ez csak nálunk a folklór része, a lengyelek pont leszarnak minket
de azért jó hogy mi mindenkit szeretünk, kár hogy minket mindenki utál...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.04.11. 03:35:33

@lifelike:

Ha elolvastad volna az elozo hozzaszolasokat, es nem csak behanytal volna ide valamit, akkor tudhatnad, hogy ismerik a mondast. Csak ok nem barattal mondjak, hanem testverrel. Raadasul.

Egyebkent meg egy faszkalap vagy.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.04.11. 03:39:37

@lifelike: Képzeld, voltam olyan esküvőn, ahol a násznép fele lengyel volt. És képzeld, frankón ismerik ezt a "dumát". És képzeld, tényleg szeretik a magyarokat. Pl. arra is emlékeznek, mikor a II. világháború elején megnyitottuk az északi határokat, hogy Magyarország felé tudjanak menekülni.

Felesleges fikázni a két nép kapcsolatát - szeretjük egymást, és ennek inkább örülni kéne.

Igazából csak azt akartam beírni, hogy őszinte részvétemet szeretném kifejezni. És arra szeretném kérni minden magyar honfitársamat, hogy ma éjjel gyújtson egy szál gyertyát a 97 lengyel áldozat emlékére. Isten nyugosztalja mindnyájukat!

mrsinisterminister 2010.04.11. 05:29:51

Részvétem! Remélem a Közép-Nyugat Angliában élő lengyel barátaink majd a melegágy alatt éjszaka a magyar honfitársaimnak is keresnek érett eper ágyásokat elemlámpával és nem kúsztatják honfitársaimat a porban, mocsokban végig fele annyi érett gyümölcsért mint a lengyel barátainkat!

countrystudy 2010.04.11. 06:16:57

Nem olvastam el az összes kommentet,lehet h írta már vki. Én szerveznék még egy megemlékezést Katynban,ahol most már két tragédiáról tartanának megemlékezést és ahová mindenki elmenne,aki tud és velük érez. Mindenhonnan a világból. Mert kell a vígasz,az együttérzés,a szolidaritás. A fájdalomból az összetartozás érzésével tovább építkezni.

klacus 2010.04.11. 07:03:04

Ezúton is részvétem, az elhunytak családtagjainak.

A helyzet az, hogy az emberekben él ez a kapcsolat és nem a politikában.
Onnan tudom, hogy amikor meghallottam a hírt, akkor igen erős érzelmi reakciót váltott ki. Valószínűleg szinte minden honfitársam így érzett.

Ez szvsz egy olyan kötelék, amit azért sem lehet megmagyarázni, mert nagyon sok nemzedék óta tart. Egy kellemes sztereótipia, ami míg világ a világ fent fog maradni, és ez így van rendjén.

LACEK 2010.04.11. 07:04:58

Nyugodjanak békében az áldozatok, és részvétem minden lengyelnek!

Én Londonban ismertem meg valamelyest a lengyel nép néhány derék képviselőjét, ottani tartózkodásom első pár hetében ugyanis egy szálláson laktam velük. Tanulságos időszak volt, meg kell hogy mondjam! Amit tapasztaltam, azon kívül, hogy a lengyel-magyar barátságot mindegyikük vágta: vidámak, optimisták, összetartóak és hazaszeretők (igen, akkor is, ha Angliában élnek). Lenne mit tanulnunk tőlük!

LACEK 2010.04.11. 07:07:47

@Kasia: @TaTa86.: Nem egyoldalú, de szerintem a lengyelekben valamiért sokkal jobban él ez a dolog. Nem készítettem reprezentatív felmérést, csak ez az érzésem.

klacus 2010.04.11. 07:09:52

@lifelike: Te egy idióta vagy. A tudatlan rossz indulatú provokatív fajtából.

Olyan dologról mondasz véleményt amiről halvány lila fogalmad sincs.

Biztos vagyok benne, hogy az állam sok pénzt költött a képzésedre, mert igencsak speciális lehetett mire sikerült elsajátítani a saját neved leírását.

LACEK 2010.04.11. 07:12:43

@lifelike: Nézd meg a YouTube-on a Polish - Hungarian Brotherhood c. kis videót ( www.youtube.com/watch?v=_YJVO6jPaR0 ), amit egy lengyel srác készített, olvasd el az alatt lévő leírást, olvass bele a több ezer kommentbe, és revideáld az álláspontodat.

klacus 2010.04.11. 07:12:50

@LACEK: Én sokat voltam Krakkóban, és 10 -ből 10 tudta. Amint meghallották hogy magyar vagyok, a vigyor azonnal járt. Ezt csak olyan emberek tagadják, akik még életükben sem láttak lengyelt, de egyébként tisztában vannak ugyanúgy a dologgal, mivel az anyukájuk erre tanította.

szergej-szergejevics 2010.04.11. 07:30:05

Bene képzeljétek már, hogy a lengyel-magyar barátság ennek az embernek az életén, vagy halálán múlik. Addig is meg volt ez a barátság, amig Ő - Ők a világon sem voltak. Nem kell azért ez a süket duma. Túl sokat képzeltek ebbe az emberbe bele. Nyugodjon békében.

CJKrisz 2010.04.11. 07:31:17

@Billy Pilgrim:
Hol olvastál olyat a cikkben, hogy a skótok mind sóherek, a franciák meg csak csigát esznek? Mert én sehol. És ha ez leírva nincsen, akkor csupán a magad által kitalált véleményről beszélsz, amit nem biztos, hogy rá kellene húzni másokra is. Szerintem.

dorset 2010.04.11. 07:52:33

A lengyel nemzetet ért tragédia miatt őszinte részvétem. Isten áldását kérem a hozzátartozókra és az egész lengyel nemzetre.

orákulum (törölt) 2010.04.11. 08:00:09

mélységesen megdöbbentő.. részvétem..

2010.04.11. 08:29:24

Részvétem minden lengyelnek!

Én jártam náluk, tényleg barátságosak voltak. És példát vehetnünk róluk. Az egyetlen nép, aki valaha is segített nekünk bármiben anélkül, hogy megszállni szeretett volna minket. A barátaink, ez biztos. És merem remélni, hogy ezt nálunk is hasonlóan gondolja a többség.
lifelike, te meg hülye vagy, de nem baj, ilyennek is kell lenni.

winnie the poh 2010.04.11. 08:47:37

Részvétem a lengyeleknek.
Azonban én mindig kétkedem, amikor egy prominens személy "balesetet" szenved. Az államfő és a majdnem teljes katonai vezetőség halála túl nagy ahhoz, hogy valakik ebből ne húzzanak hasznot.. Kicsi vagyok ahhoz, hogy átlássam tisztán, hogy kinek lehetett jó ez, csak a hír olvasása után ez volt a második gondolatom a szomorúság után.
Aki meg kétségbe vonja a lengyel-magyar barátságot, az nagyon agymosott, gyökértelen, homogenizálódott masszává vált, nem bántani, hanem felrázni kell. Emberi (köz)értékek igenis vannak a XXI. századi Magyarországon.

Chester Perry 2010.04.11. 09:38:52

Elég szerencsétlen az, aki arról papol, hogy a két nép között nem létezik a már "hírhedt" barátság. Szerencsére még most is megvan, él. A fiatalok is tartják. Magyarországon szinte minden focicsapat szurkolóinak van valamilyen lengyel baráti kapcsolata. Példának okáért a Fradi mérkőzéseit Gdynia-ból jönnek megnézni... Keressétek meg, hol is van az Lengyelországban. A másik hatalmas dolog, hogy a youtube-on több videó kering erről a "kapcsolatról"! Ja, többségüket lengyel fiatalok készítették. Az egyik a videómegosztó weboldal egyik kitüntetett klipje. Mert a hozzászólások tömkelegét nagyon sok pozitív szavazat jellemzi, szinte kiemelkedően!
Akkor nézzétek és ámuljatok!!!
www.youtube.com/watch?v=_YJVO6jPaR0

Gazz 2010.04.11. 09:42:04

A lengyeleknél, akárcsak nálunk, rengeteg gyönyörű nő mászkál az utcákon. Ez nem lehet véletlen! :-)))))

THK 2010.04.11. 09:42:32

@klacus: dettó.
Először a 90-es évek elején jártam Wroclawban, egy szakadt Daciával, ami az út alatt szétégette a kipufogórendszerét, így muszáj volt szervizbe menni.

Az első pozitív apróság volt, amíg vártam a munkafelvevőre, elment egy fazon a kocsi mellett, a (már új fajta, H betűs, de még ritka - akkoriban kezdték kiadni) rendszámot látva láthatóan elgondolkozott, majd egy pillanat múlva szélesen elmosolyodott a beugrott megoldáson: "á, wegier!".
Akkor rögtön arra gondoltam, nálunk ki örülne egy lengyel rendszámot látva...

Chester Perry 2010.04.11. 09:54:39

Aki egy picit tud angolul, az olvashatja azon hozzászólásokat is, amit nem lengyelek és magyarok jegyeznek. Többségük arról szól, hogy kérdezik tőlünk, hogy milyen eredete van ennek a barátságnak!? Mások azt írják, hogy maradjon meg ez a nagyon szép barátság mindörökké, mert ilyet más országok nem tudnak felmutatni. Volt több olyan hozzászólás is, amikor román fiatalok azt írták, hogy bárcsak egyszer ilyen jó barátai lehetnének a magyaroknak! Felfogjátok? Még hogy nem létezik a magyar-lengyel barátság... Akár hányszor mondtam azt egy lengyelnek, hogy: "Polak Weiger dwa bratanki", ők mindig magyarul folytatták: együtt harcol és issza borát! :)
Próbáljátok csak ki, működni fog!
Van még egy lengyel mondás: Tíz lengyel adja életét egy magyarért!

AnnaKarenina 2010.04.11. 10:17:58

@Wallstreetbull: Egyetértek a véleményeddel; nem hiszem, hogy a pilóta csak a saját elhatározásából erőltette/erőltethette volna a négyszeri nekifutást a leszálláshoz. A vizsgálatból nyilván ki fog derülni, mi történt.
Sajnos, ez már nem változtat a tragikus tényeken. A halottaknak örök nyugodalmat.
A lengyel történelmet kicsit ismerve, az oroszok valahogy nem hoznak szerencsét rájuk.

De ajánlom mindenkinek, hogy Krakkóba menjen el legalább egyszer, összefut a saját történelmünkkel is.
Cseh Tamással: "Lám az expressz pompás vidéken vágtat, robog velünk
Úgy mint régen, újra Krakkóba szól a vonatjegyünk...
Nézz ki hajnal van és a mezőkön sok-sok emlék kering.
Ott áll Vanda és nézd csak Stefán is épp a kezével int.
Gondolj a galambokra Krakkó főterén,
Fénykép készül Forte filmre rajta Te meg én.
Tölts hát a poharamba és nézz rám megint.
Lám csak, hát voltak nekünk szép élményeink."
És ajánlom még Spirótól Az ikszek-et.

téva 2010.04.11. 10:25:18

Krakkóba,Zakopánéba menni a70-es,80-as évek fiatalságának az egyik legkedveltebb célpont volt.Csajozni jártak a fiuk,,a családok kirándulni,sielni,kulturálódni,olcsó volt a szálloda(4 dollár volt aHoliday Inn),jól váltották a dollárt (1 dollár=1 üveg vodka ára),és azért jártunk oda,mert jól éreztük magunkat.Ez az az érzés,ami itt különleges és máshol nem adatik meg.Itt nem csak a pénzed fontos,hanem te magad is.
Ez a tragédia újra elgondolkodtathat bennünket arról,hogy milyen fontos egy ilyen kolektív érzés, - ami szerintem páratlan a maga nemében - és éljünk vele,a 21.században is.A budapesti Lengyel Nagykövetségen sem előzte meg senki Sólyom Lászlót,pedig elég sok dipolomata él itt.
Nosztalgiázunk?igen,emlékezünk.Van mire,és csupa jó érzés tölt el .Példamutató a 2 nemzet egymás iránt érzett szimpátiája.Hol van még ilyen?
Hálás vagyok a sorsnak,hogy ezt megtapasztalhattam.Őszinte részvétem minden lengyelknek.

El Polako 2010.04.11. 10:26:00

Aki szeretne egy friss írást, a magyar-lengyel barátságról az olvassa ezt:
lengyelmagyar.blog.hu/2010/03/23/bucsu_2054

A búcsú.

adóhivatal 2010.04.11. 10:28:57

@dorset:
". Isten áldását kérem a hozzátartozókra és az egész lengyel nemzetre."
A baleseten volt Isten áldása vagy nem?
A tragédia Isten akarata volt vagy nem?
És, ha Isten megáldja a hozzátartozókat, és az egész lengyel nemzetet, akkor jobb lesz nekik?

Én az emberek részvétét, segítségét, együttérzését, segítőkészségét, szertetét SOKKAL fontosabbnak tartom.
Nyugodjonak békében!

Eliot Rosewater 2010.04.11. 10:29:12

@CJKrisz: csak azt akartam megmutatni, hogy mindhárom ugyanakkora klisé, bár látom túl elvont volt ez már neked. Az itt kommentelők nagy részével szemben nekem vannak lengyel ismerőseim, valakivel napi szinten, valakivel évente ha egyszer beszélek, de még sosem vettem észre, hogy egy a híres barátság többet jelentett volna egy első találkozáskor, sörözés mellé elmondott anekdotánál. Bár biztos bennem van a hiba.

winnie the poh 2010.04.11. 10:37:54

@Billy Pilgrim:
Nyilván magadhoz hasonlatos lengyelekkel tartod a kapcsolatot. Az a magyar meg aki hisz a történelmi barátságban nyilván olyan lengyeleket ismer meg, akik szintén hisznek. Similis simili gaudet.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.11. 10:44:36

Még pár szép kép tegnapról, a Bem téri megemlékezésről: mandiner.blog.hu/2010/04/11/bratanki

Frick László Emlékzenekar 2010.04.11. 10:44:48

Bajban mutatkozik meg ennek a barátságnak igaz, mély gyökere: Amidőn a magyar kukoricaszállítmányokat a baráti lengyel paraszti erők a határukon megállították s otthelyt elfolyatták a rozsdás olajos bazaltra és lehegesztették a vasúti kocsikat. És bizony a lengyel nyerstej, élősertés, tojás és mindenféle más viszont akadálytalanul jön be e gyümölcsöző barátság jegyében, sőt, jógyerekeink szerint üdvös is, legyen minden, ami csak jöhet be, exportból.

Eliot Rosewater 2010.04.11. 10:55:50

@winnie the poh: tehát elismered, hogy azt mondani, hogy a két nép en bloc örökös barát, tökéletes hülyeség? Köszi;)

uhhh (törölt) 2010.04.11. 11:01:01

nagyon sajnálom a történteket.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.04.11. 11:02:25

@Billy Pilgrim:

"Bár biztos bennem van a hiba."

Ez is lehet. Lehet, hogy nehez ember vagy. A tamsaskodo hozzaszolasaidbol ez szerintem latszik is.
Nekem is voltak lengyel kollegaim, es jo baratsagban voltunk vegig, az elso sorozes utan is.
Mas, kornyezo orszagok fiaival ellenben nem mindig jott ki ennyire jol a lepes. Azert nem mindegy, hogy milyen eloiteleteket es tortenelmi beidegzodeseket kell lekuzdened.

ElPadre 2010.04.11. 11:10:11

nem romlott meg a magyar-lengyel barátság soha, max a politikusok elkúrtak egy-két dolgot, de mi, egyszerű köznép, soha nem "szakítottunk" lengyel barátainkkal. :) és tényleg párját ritkítja a dolog, talán az egyetlen másik nemzet a világon, akik pozitívan viszonyulnak hozzánk.

fingerbangs 2010.04.11. 11:12:34

ez a barátság téma tényleg hülyeség, a lengyelek mindenkivel jóban vannak, mosolyognak egy románra is meg egy indiaira is, és vannak lengyelek akik videót csinálnak az afgán-lengyel barátságról, meg az anyjuk azt tanítja nekik, hogy a litvánok a testvéreik :) csak mi magyarok képzeljük mindig azt magunkról, hogy mi vagyunk a világ közepe, meg hogy mi adtuk a legtöbb nobel díjast a világnak, meg a többi ilyen urban legend amit gondolkodás nélkül elhiszünk :) ami történt az borzalmas, de semmivel se rosszabb, mint bármelyik más repülőgépszerencsétlenség

winnie the poh 2010.04.11. 11:12:36

@Billy Pilgrim:
Nem ismerhetem ezt el, mert cáfolna 1000 év.
A személyes kapcsolatok persze felülírhatják ezt a barátságot, de attól még a nagy egész nem változik. Ha (és nem mivel!) Te kellemetlen, megsavanyodott ember vagy, akire a Kádár-korszak lengyelellenessége közvetlenül vagy közvetve jobban hatott, mint a történelmi nemzeti emlékezet, az nem számít fikarcnyit sem. 2 nemzet barátsága nem azt jelenti, hogy mindegy egyes lengyel szeret minden egyes magyart és fordítva. Ez egy történelmi nagyon értékes és a nemzetközi színtéren páratlan hagyomány.

Georgigi 2010.04.11. 11:21:01

Sajnálom, hogy nem közvetlen szomszédos ország.
Ők sohasem piszkáltak minket, és azt hiszem, hogy mi sem őket.
Biztosan megvan rá az ok.
Csípem a lengyeleket, és együtt érzek velük.

Lucius Flavius Arrianus 2010.04.11. 11:21:29

@winnie the poh:
így igaz.
A nemzettudat egyik fontos eleme - Ernest Renan szép megfogalmazásában - az "emlékek közös birtoklása". Ebben az értelemben a lengyel-magyar barátság nem klisé, hanem élő hagyomány. Az egyes ember tapasztalata ehhez csak hozzátehet, elvenni nem tud belőle.

dr kíváncsivagyok 2010.04.11. 11:32:26

@fingerbangs: Nagyon tévedsz ! A Lengyelek megkülönböztetett módon szeretik a Magyarokat !!! Tapasztaltam többszöri Lengyel utamon !!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.04.11. 12:02:45

ezt a két sötét utolsó hozzászólást ... na mind1.

panPeter 2010.04.11. 13:14:32

A nickem tán elárulja lengyel kötődésemet (mert hogy ez nem a mesehős, hanem engem a lengyelek így szól0tottak.)
Azért a lengyel-magyar barátságnak sok háttere van ám, elég Krakkóban végigjárni a Wawelt. A magyarok több szentet és kiváló uralkodót adtak e lengyeleknek (Kinga, Hedvig, Báthori).
Épp ezért remélem, Magyarország is rendel el gyásznapot. Nagyon szégyellném magam, ha nem így lenne...

panPeter 2010.04.11. 13:24:03

@panPeter: Látom, már megtörtént...

Veér Farkas 2010.04.12. 04:22:20

@fingerbangs:
Merthogy a litvánok tényleg a testvéreik (mint az összes többi szláv népnek), csak kicsit távoliak. Kb. mint mi meg a finnek.

@winnie the poh:
Kádár-korszak lengyelellenessége? Te vagy hülye vagy, vagy nagyon fiatal, és nem élrtél még akkor.
Velük volt a legjobb kapcsolatunk a Kádár-korszakban, még az 1980-as (lengyel) események után is.
Egyébként a lengyelek is piacolni meg csajozni jártak ide, szerintük a magyar csajok nagyon könnyen kaphatók egy dugásra (és külföldiek számára a legtöbb magyar csaj tényleg könnyen kapható, magam is tapasztaltam; az idegen érdekesebb).

Egyébként a lengyelek - legalábbis akikkel találkoztam - jó fejek (a szülőfalumban is volt egy a II. VH-ban ottragadt lengyel ember, oda nősült, gyerekei születtek, ennek ellenére sosem tanult meg rendesen magyarul, mindent értett és jól beszélt, de törte a nyelvet, nagyon jó arc volt).

A lengyelen kívül a másik nép, akik kb. feltétel nélkül szeretnek minket, a finnek. Ajánlom mindenki figyelmébe őket.
Ha Finnországban kiderül, hogy magyar vagy, ott is egyből mindenki szeret. Pont mint a lengyeleknél.

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 04:24:29

@fingerbangs:
Merthogy a litvánok tényleg a testvéreik (mint az összes többi szláv népnek), csak kicsit távoliak. Kb. mint mi meg a finnek.

@winnie the poh:
Kádár-korszak lengyelellenessége? Te vagy hülye vagy, vagy nagyon fiatal, és nem élrtél még akkor.
Velük volt a legjobb kapcsolatunk a Kádár-korszakban, még az 1980-as (lengyel) események után is.
Egyébként a lengyelek is piacolni meg csajozni jártak ide, szerintük a magyar csajok nagyon könnyen kaphatók egy dugásra (és külföldiek számára a legtöbb magyar csaj tényleg könnyen kapható, magam is tapasztaltam; az idegen érdekesebb).

Egyébként a lengyelek - legalábbis akikkel találkoztam - jó fejek (a szülőfalumban is volt egy a II. VH-ban ottragadt lengyel ember, oda nősült, gyerekei születtek, ennek ellenére sosem tanult meg rendesen magyarul, mindent értett és jól beszélt, de törte a nyelvet, nagyon jó arc volt).

A lengyelen kívül a másik nép, akik kb. feltétel nélkül szeretnek minket, a finnek. Ajánlom mindenki figyelmébe őket.
Ha Finnországban kiderül, hogy magyar vagy, ott is egyből mindenki szeret. Pont mint a lengyeleknél.

winnie the poh 2010.04.14. 00:24:04

@Veér Farkas: a korszak végébe születtem bele, viszont olvastam a lengyelellenes kampányról.
Pl. itt is www.wysocki.hu/irasok/dok/plmo.htm

Idézet innen: "Ez a propaganda 1981 nyarától kiszélesedett, és általános lengyelellenes kampánnyá változott, ami egyrészt az emberek előítéleteire, másrészt pedig az önzésére igyekezett apellálni. Két dolgot üzentek meg a magyar társadalomnak: Lengyelországban azért van annyi sztrájk, mert a lengyelek - a magyarokkal ellentétben - nem szeretnek dolgozni, haszontalanok és ingyenélők, valamint ennek az árát Magyarország fogja megfizetni, hiszen a Visztula mentén a sztrájkok miatt gazdasági csőd lesz, ekkor majd "testvéri segítséget kell nyújtani", ami azzal jár, hogy a magyar életszínvonal lesüllyed a lengyel szintjére. S miközben általában a magyar lakosság nem hitt a kommunista propagandának, ez esetben a többség azt gondolta, hogy ez így van. "

morcosboci 2010.04.16. 22:20:26

Én kb. 8-10 lengyellel dolgozom együtt és igenis ismerik a mondást és komolyabban veszik mint mi magyarok. Le vannak sújtva, politikai nézettől függetlenül. Részvétem.

henzus 2010.05.05. 14:10:00

Sajnos az tényleg igaz hogy eléggé elhanyagolta Magyarország a lengyel magyar barátságot. Azonban ez elsősorban a politikusaink és azoknak a hibája akik képviselnek minket a világban (elég csak a Göncz Kinga féle külügyminiszteri időszakra gondolni).
Amikor már ott tartunk hogy a Krakkoi Magyar konzulátust akarják bezárni az azért már gáz.
AZONBAN az hogy mit tesznek a megélhetési politikusaink akiknek semmi sem szent ha pénzről van szó, az teljesen más mint amit a nép érez.
ÉS itt bizony teljesen más a helyzet mint ami elöszörre látszik.
A magyarok többsége még mindig tudja mi az a lengyel magyar barátság pedig nagyon el lett butítva de mégis mintha bele lenne írva a dns-ébe tudja hogy a lengyel az más mint a többi.
Erre számos történelmi példa van a közelmultból is amikor a magyar kiállt a lengyelért saját magát veszélyeztetve(pl lengyelek átengedése 1940 ben ezzel megmentve a lengyel értelmiség egy részét.vagy éppen 1956) persze még ezer másik példa van régebbről.
És ez bebizonyosodott lengyel tragédia kapcsán is, és ezt a lengyelek nem fogják elfelejteni az biztos.
Nekünk nem szabad elhinni azt a sok hazugságot amit azok az elemek terjesztenek amiknek semmi sem szent!
Ezt kell elhinnünk: Lengyel Magyar Két jó Barát, Együtt harcol, s issza borát! Hiszen ez már 1000 éve így van!

henzus 2010.05.05. 14:24:23

@winnie the poh:
ezt meg kell hogy cáfoljam!
A saját pélámból kifolyóan.
El is mondom.
Bringatúrán voltunk Szlovákia Lengyelország és vissza.
(Direkt nem vittünk semmi olyat ami elárulná hogy magyarok vagyunk tekintettel a szlovák magyar barátságra:P)
A bringámon volt egy h betü mert ugye az kötelező ha külföldre megy az ember de olyan kicsi és olyan helyen hogy alig lehetett látni.
Nem is volt semmi különös Szlovákiában de amikor átértünk Lengyelországba és a 2. faluban megáltunk egy sörre tudod mi történt?
Ott volt mellettünk egy 4-5 fös társaság és valamelyik észrevette azt a h betüt (Nem tudhatták, hogy magyarok vagyunk mert németül beszéltünk mert volt velünk egy olasz barátunk is) rögtön odalyöttek és kérdezték magyarok vagyunk e mondtuk igen.
Hát azt a feltétlen szeretet amit utána kaptunk tölünk mindenkinek érdemes átélnie egyszer az életben.
És azokat még életemben nem láttam és valoszinüleg nem is fogom. Az az igazság hogy ott a nagy többség tudja hogy mi az a lengyel magyar barátság és tesznek is érte!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása