Véleményvezér

vv

MSZP: ez olyan rossz, mint 1990

2010.04.11. I 20 komment I Címkék: mszp posztkommunizmus voks10

Az MSZP helyzete szinte reménytelen. Törzsszavazói bázisa a legbiztosabb hanyatlásra van ítélve, miközben más bázisa nincsen. (Kép: az MSZP 1990-es eredményei, vokscentrum.hu)

Az exit pollok szerint 2010-ben alig több ember szavazhatott az MSZP-re, mint 1990-ben az MSZP-re és az MSZMP-re együttvéve. Ráadásul könnyen lehet, hogy ezek a szavazók többségében ugyanazok.

Ha ez igaz, akkor az MSZP-nek nincs jövője.

Miért szavazott valaki 1990-ban az utódpártokra?

Mai fejjel tényleg nehéz felfogni, hogy miért szavazhatott valaki 1990-ben az utódpártokra. Az ország romokban hevert, a szovjet csapatok kivonulóban voltak, a rendszer megannyi véres bűne nyilvánosságra került.

Mégis több mint hétszázezeren vállalták, hogy egy kommunista utódpártra szavazzanak. 1990-ben sokan azt gondolták, csak a kiöregedőben lévő pártmunkások és a nyugdíjas munkásőrök vetemednének ilyesmire.

A 2010-es várható eredmények azonban egy másik lehetséges magyarázatot is felvetnek.

Miért szavazott valaki 2010-ben az MSZP-re?

Nem kell különösebb intellektuális bátorság, hogy kijelentsük: aki a mai választáson az MSZP-re szavazott, szocializációs okokból tette. Ugyanis az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján józan, a tényeket mérlegelő ember ilyet nem tesz.

Gondolhatta persze valaki, hogy „csak ők állíthatják meg az Orbánt”. Ez azonban egyszerűen nem igaz: amint azt mi is megírtuk, aki a Fidesz kétharmadának esélyét akarta minimalizálni, annak választás-matematikai szempontból az LMP-t kellett volna választania.

Marad a „csakazértis MSZP” mint érv. E jelenség mögött rendszerint az előző rendszer „vívmányaihoz” és/vagy stílusához való, sokszor be sem vallott ragaszkodás áll.

Kikből állhat ez a keménymag?

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatási adatai azt sugallják, hogy az MSZP szavazótáborának döntő többsége az 50 év feletti korosztályból került ki. A magyar halandósági adatokat ismerve nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy nagyrészt 50 és 75 év közötti emberekről van szó (plusz Mesterházy Attila).

Ha elfogadjuk az MSZP-szavazók szocializáció alapú kötődését, akkor a fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a párt szavazóinak keménymagját olyan emberek adták, akik 1935 és 1960 között születtek, és iskolaéveik döntő többsége a szocializmus intenzív agymosó korszakára esett. Talán nem alaptalan azt feltételezni, ők voltak azok, akik legalábbis részben elhitték, amit mondtak nekik.

web survey

Ezt a feltételezést erősíti, hogy az ilyen törzsszavazók száma nem változott számottevő mértékben 1990 óta, vagyis a természetes halálozás ezt a tábort még nem érintette. Vagyis az 1935 előtt születettek körében lényegesen kevesebb meggyőződéses MSZP-szavazó lehetett. Ez megint csak a szocializáció fontosságára mutat rá. Akik korábban születettek, azok túl sok időt töltöttek a kommunizmus előtti világban ahhoz, hogy tömegesen hinni tudjanak a marxista-leninista eszmékben.

Az 1960 után születettek pedig már egy kevésbé magabiztos, folyamatosan a reformokon rágódó rendszerben jártak iskolába, ahol a korábbiaknál lényegesen nagyobb tere volt a kételynek, és persze sokszor a cinizmusnak is.

Meddig tartják a víz felett az MSZP-t?

Ha igaz, hogy az 1935 és 1960 között születettek egy jelentős része megingathatatlan MSZP-szavazó volt az elmúlt húsz évben, akkor egyrészt rögtön érthetőbb, hogy miért tűnt sokáig a magyar politika egyetlen fix pontjának a szocialista párt.

Másrészt viszont egyértelmű, hogy a demográfia most már nagyon keményen ellenük dolgozik. Egészen pontosan: az MSZP helyzete szinte reménytelen. Törzsszavazói bázisa a legbiztosabb hanyatlásra van ítélve, miközben más bázisa nincs. Ennyi szavazata, mint most, biztosan nem lesz még egyszer.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.11. 20:32:06

Ezért fog GyF egy vadonatúj szocialista (?) pártot építeni a választás után szerintem. Ennek így már befellegzett, hála a 8 évnek, plusz a demográfiai előrejelzéseknek. Aztán lehet pont nem ez történik. 2014-ben megkapjuk a választ.

rockjano_ 2010.04.11. 20:36:21

Ezeket majd 2013-ban nézzük meg. Sok minden fog néhány év alatt változni.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.04.11. 20:46:50

Az nagyjából még érthető, hogy az 50+ korosztály miért szavaz az mszp-re, azt viszont nem értem, hogy harmincas értelmiségiek miért teszik ugyanezt. Ráadásul eltántoríthatatlanul...

bloggerman77 2010.04.11. 20:47:09

Azért ne vedd be a ciánkálit, mert 2006-ban a MSZP pár hónap alatt leamortizálta magát, ez a Fidesszel is gond nélkül megtörténik, ha a népek rájönnek arra, hogy mégse kolbászból lesz/van a kerítés...

A Fidesz mostani túlnyerése szimplán protestszavazatokból származik.

Musso2k 2010.04.11. 20:50:04

pf, ennyi sok faszságot egy kupacban még sosem láttam... na jó, ez így nem igaz, de a faszság mutató kirívóan magas. 2002-ben és 2006-ban kurva sok öregember volt, most meg hirtelen kihalt az összes? ez extrém módon baromság.

Elar 2010.04.11. 20:50:20

@dark future:
Szerintem ők Vitya ellken szavaznak

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2010.04.11. 21:13:25

A Fidesznek szerintem is átlagnál nagyobb esélye van annak, hogy rövid idő alatt földbe álljon. Tudják ezt ők is, próbálják is pl. őszig kerülni a reform szó említését is, csak a tisztogatás és az elszámoltatás lesz műsoron, populista módon. De ezzel is csak kitolni tudják a holnap kezdődő agonizációt. Nagy kérdés, mi lesz 4 év múlva, remélem nem az mint 4 éve, nem az mint most és nem is a szélsőségek erősödnek. Azt hiszem ezzel ki is zártam a lehetőségek 90 %-át.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.11. 21:13:43

"az MSZP helyzete szinte reménytelen. Törzsszavazói bázisa a legbiztosabb hanyatlásra van ítélve, miközben más bázisa nincs"

A gondolatmeneted ott bicsaklik meg, hogy 20 éve, pont az általad idézett választáskor ugyanezt mondták az MSZP-ről, aztán négy év múlva lesöpörtek mindenkit. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy négy év múlva is ez lesz, csak azt, hogy talán túlzottan magabiztosak a kijelentéseid...

kerub44 2010.04.11. 21:36:06

Azok is a ,szp-re szavaznak, akik se a fideszre se a jobbikra nem akarnak szavazni, az lmp-t meg nem ismerik.

Kassian 2010.04.11. 22:01:35

@dark future: Számomra az az érthetelen, hogy 30-as értelmiségiek, hogy szavazhatnak a fideszre, és a jobbikra...

"Nem kell különösebb intellektuális bátorság, hogy kijelentsük: aki a mai választáson az MSZP-re szavazott, szocializációs okokból tette. Ugyanis az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján józan, a tényeket mérlegelő ember ilyet nem tesz."

Ezzel már megint egy deréknagy baromságot írtál le, t. blogszerző...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.11. 22:30:11

Mindig elgondolkozom rajta, hogy minden konzi ilyen buta-e, vagy csak azok, akik az Interneten publikálnak...

tcom 2010.04.11. 22:40:00

Nevetséges post. Nem számol a csorda elmélettel. Az emberek szeretnek győztesek lenni. Ezért, ha az MSZP jól állt, akkor az vonzotta az embereket, mint most a Fidesz esetében. A Fidesz hengerlő eredményét sem lehet csak az ígéret cunaminak hinni és Orbán sem lett hirtelen, évek alatt kétszer népszerűbb. Az MSZP-nek korábban is volt olyan bázisa a fiatalok között, ami számottevő. És egy ügyes politikával ez újra előhozható, igaz 2 erős konkurense lesz, a Jobbik és az LMP.
Nem kell, ahhoz sem nagy jóstehetség, hogy soha sem volt akkora elvárás és várakozás egy párt iránt, mint a Fidesz iránt most. A kormány mozgástere viszont 0. Vagyis elmondható, hogy hamar el kezd veszíteni a Fidesz a táborából.
Kövér fogalmazta meg, hogy ez a Fidesz-nek is az utolsó dobása, vagy jön az MSzP-sors.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.04.11. 22:45:23

"Marad a „csakazértis MSZP” mint érv. E jelenség mögött rendszerint az előző rendszer „vívmányaihoz” és/vagy stílusához való, sokszor be sem vallott ragaszkodás áll."

Aki az előző rendszer vívmányaihoz és stílusához ragaszkodik, az most orbánra szavazott. Ahol nincs tandij,vizitdij, viszont minden ingyen van és 15 hónapból áll egy év.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.11. 23:15:11

A baloldalnak mindig van egy világi, urbanista, demokratikus vonulata amelyik értetlenül áll a számára nacionalista giccs, az egyházi retardáció és a gátlástalansággal való visszaélésnek tűnő jelenségek előtt.

Mindezek miatt a baloldaliak félelemmel vegyes írtózattal tekintenek a jobboldali dogmákra és jelenségekre. ( körmenet, koronaúsztatás, zászlólengetés) Már már a rasszizmushoz közeli utálattal viseltetnek a jobboldali kultúrával.

De nem kell aggódni ugyanez pepitában. "bunkó prolik" "Nyavajás jogvédők" "igénytelenek" "kommunisták( mer' hogy az istenbe' lehet a kommunistákra szavazni, egy liberálisnak!)" "gyökértelenek" "szingli hordát" "stb"

Ezek az illúziórikus falak régóta fennálltak s az önigazolási kényszer miatt hatalmas (lelki) teher átlépni őket, csak olyan gerincoszlopoknak sikerült eddig, mint Csintalan és Debreceni, ugye .

EDDIG. Most hogy összeomlott a haza politikát definiáló jobb és baloldali határvonal (mert elmosták az átáramlók, ismét: önigazolás) az ún. "szocializciós hatás" ami inkább a tömegeket, nem a kemény magot írja le érvényét veszti, a vízözön pedig már a spájzban van.

flimo13 2010.04.12. 12:07:12

Lehet, hogy a törzsbázis csak ennyi, és fogy, de a választásokat nem ők döntik el, hanem a bizonytalanok tömegei. Akik ma utálják Orbánt, holnap meg két fillérért a térde elé borulnak. Ma a fideszre szavaztak, aztán ha Orbán nem kezd pénzt szórni a nép közé, akkor kiábrándulnak, és átcsapódnak máshoz. A szoci szavazók nagy része amúgy sem a fideszhez, hanem inkább a jobbikhoz csapódott, mert most ők hozták a reményt. Négy év hosszú idő, ki tudja addig mi lesz.

Celtic 2010.04.12. 18:55:38

"Vagyis az 1935 előtt születettek körében lényegesen kevesebb meggyőződéses MSZP-szavazó lehetett. Ez megint csak a szocializáció fontosságára mutat rá. Akik korábban születettek, azok túl sok időt töltöttek a kommunizmus előtti világban ahhoz, hogy tömegesen hinni tudjanak a marxista-leninista eszmékben."

Errol azert nem lennek meggyozodve...Ismertem par embert, aki 1935 elott szuletett es sokkal tobb eselyt latott a az 1945 utani vilagban, mint az elotte levoben. Mondjuk, nemcsak napszamos lehetett, hanem gazdasagi kozossegben (igen, teesz) dolgozo is vagy akar tanulhatott szakmat is (megint a napszamossag helyett).

Higany 2010.04.13. 22:39:55

BP XV. ker, BP 23 OEVK, 74. szavazókör - Arany Alkony Idősek Otthona:

www.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/01/015/jkv74.htm

Egyéni:

1. Dr. Hetyei László Antal (MSZP) - 48,29%
2. László Tamás (FIDESZ-KDNP) - 42,82%
3. Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) - 8,88%

Listás:

1. MSZP - 41,65%
2. FIDESZ-KDNP - 40,27%
3. JOBBIK - 8,24%
4. LEHET MÁS A POLITIKA - 5,95%
5. MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM - 3,89%

Itt lakik 78 éves öreganyám is, aki ízületi fájdalmai miatt nem tudott elmenni szavazni, ezért mozgó urnát kért. Az MSZP-re végül megszokásból szavazott. :(





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása