Véleményvezér

vv

Jobbik-rejtély: megoldva?

2010.04.14. I 273 komment I Címkék: jobbik bunozes szegenyseg voks10

Az ország keleti felében csaknem kétszer annyian szavaztak a Jobbikra, mint a Dunántúlon. Ez a hét megye lehet a kulcsa a Jobbik-rejtélynek.

Ahogy várható volt, a Jobbik 16%-a sokkal nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban, mint a Fidesz 52%-os győzelme. Külföldi elemzők a Jobbikot komoly veszélynek tekintik, megállítását az új kormánytól várják. Gondoljunk bármit is arról, hogy a Jobbik mennyiben jelent valódi fenyegetést, egy biztos: a párt egy év alatt megduplázta szavazóit.

Ha a Fidesz meg akarja állítani ezt a rohamos növekedést, mindenekelőtt meg kell értenie a Jobbik-jelenséget.

Know your enemy

A Jobbik megfejtésével politikai elemzők régóta próbálkoznak. Sikertelenül. Ugyanis mindenki gyors, frappáns és egyszerű válaszokkal próbálta megmagyarázni az „új erő” előretörését. A tételek sorra dőltek meg, és tisztán lehetett látni: a Jobbik sikerére nincs egyszerű magyarázat.

A Jobbik 2010-es listás eredményei. Forrás: NOL infografika

 

Vasárnap a Jobbik 10-15 %-os eredményt ért el az ország túlnyomó részén, hét keleti megyében azonban 19-27%-ot. Óriási a különbség: az ország keleti felében csaknem kétszer annyian szavaztak a Jobbikra, mint a Dunántúlon.

Mi történt ebben a hét megyében? Ha nem is ad meg minden választ, biztosnak látszik, hogy ez a hét megye lehet az egyik kulcsa a Jobbik-rejtélynek.

Keleti hetek

A statisztikákból jól látható, vásárlóerőt tekintve ez a hét megye az ország szegény vidéke. A szegénység azonban egymagában nem magyarázza a Jobbik támogatottságát, hiszen vannak olyan gazdagabb térségek is, ahol szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Azonban a szegénység mellett a keleti megyékben sűrűsödik össze a legtöbb fejletlen kistérség, és itt található a legtöbb szegregálódó kistelepülés is.

Forrás: Index

 

Továbbá, ez a térség vezeti a munkanélküliségi statisztikákat is. Azon túl, hogy mind a hét megye munkanélkülisége jelentősen meghaladja az országos átlagot, itt van az ország munkanélküliségi „top five”-ja is.

Igen ám, de munkanélküliség és szegénység máshol is van. Tehát önmagában ez sem magyarázat a Jobbik sikerére. A bűnügyi térképekkel kiegészítve azonban tisztán látható, hogy egyben az ország legkriminalizáltabb részéről is beszélünk. Az öt „legerőszakosabb” megyéből négy ebben az országrészben van.

Forrás: ENYÜBS Nagyobb képért kattintson ide!

 

De nemcsak a bűnözés, a bűnözéstől való rettegés is jellemzi ezt a térséget. A valós bűnözés mellett a cigányság nagyarányú jelenléte az, ami növeli a bűnözéstől való (vélt vagy valós) félelmet. Kelet-Magyarországon a cigánylakosság mindenütt az országos átlag felett van. Sőt ebben a térsegben található az a három megye, ahol a cigányság aránya meghaladja a 10%-ot.

Valódi okok

A keleti országrészt félelem, elszigeteltség, szegénység, munkanélküliség és bűnözés együttes jelenléte jellemzi. 

Külön-külön ezek csak problémák, de együttesen már a teljes kilátástalanságot jelentik. Külön-külön ezek a problémák sok helyen megvannak az országban, de mindegyik együttesen csak itt, Kelet-Magyarországon.

Ettől más ez az országrész: ez segíthette a Jobbikot a kimagasló szereplésében.

customer surveys

Ezért ha az új kormány meg akarja állítani a Jobbikot, ezzel a kilátástalansággal kell megküzdenie. Ha ezt megteszi, könnyen kihúzhatja a Jobbik méregfogát, és a Jobbikot visszasorolhatja a kispártok közé. Ha azonban ezt elmulasztja, vagy a problémák átterjednek az ország más részeire is, a Jobbik egyre jelentősebb tényező lehet a magyar politikában.

>> A JOBBIK AZ IGAZI "ELEMPÉ"

>> AMIT MINDENKI TUDNI AKAR: MENNYIRE SZDSZ AZ LMP?

>> ANTI-MSZP

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano_ 2010.04.14. 19:39:27

@spellbinder: Ezt senki nem mondta.

Pont ezek a helyzetek azok amikor igenis van szükség államra, és erőteljes intézkedésekre, mind a romák mind a szélsőjobboldal ellen.

DennisMoore 2010.04.14. 19:40:08

Továbbra sem értem, hogy viszel keresztül egy ilyen radikális átnevelést vagy mire gondolsz normális európai emberjogi és államjogi keretek közt.Igazából erre lennék kiváncsi.

spellbinder 2010.04.14. 19:41:14

@rockjano_: tudod, ha magyarozni akarsz, akkor esetleg ott van a szentistváni példa a keresztényi európába beszoktatással...
Az elég polkorrekt a számodra?

rockjano_ 2010.04.14. 19:42:11

Ha csak a romakérdés a jobbik titka akkor még mindig nemértem miért csak az utóbbi időben erősödtek meg ennyire???

Vagy 4-8 évvel ezelött az említett gondok még nem léteztek?? Szerintem igen...de várom mások véleményét

spellbinder 2010.04.14. 19:43:23

@rockjano_: 4 évvel ezelőtt se beszélt még erről senki, Jobbik meg nem is volt tkp.

2010.04.14. 19:47:35

Valamelyik nagytudású liberális magyarázza már el, hogy milyen megoldást képzel el pl arra, hogy sok cigánylakta helyre a közművek leolvasói, a postás nem mernek bemenni, a mentősöket, tűzoltókat megtámadják és az utóbbi időben a rendőröket is egyre több fegyveres atrocitás éri az ártatlan kisebbség részéről.

Odamentek és szépen elmagyarázzátok, hogy nem szép dolog mentős bácsit verni, inkább fáradjatok be az iskolába tanulni, elvégre ingyen van? Hát persze. Befizetnék a látványra, már ha ilyen helyen valaha is járt volna liberális, de nem járt, mivel a Rózsadombról és Újlipótból könnyebb osztani a toleranciát.

spellbinder 2010.04.14. 19:49:18

@rockjano_: erre nem is írtam...akkor mit is vársz marika nénitől, 2 évvel innen a nyugdíjba menetel előttről?
Miben kéne változnia? Ne rettegjen?

virtual landscape (törölt) 2010.04.14. 19:50:56

Az írás nem rossz, de a Fidesz szerint cigánybűnözés nem létezik. Ergo: míg ki se mondják, esélyük sincs a felszámolására.

spellbinder 2010.04.14. 19:51:02

@imperial: arról nem is beszélve, hogy az így elveszett és pluszban ellopott közszolgáltatások árát is a környezetre rója a szolgáltató. Ugye, nem vagyunk naívak, hogy ezt benyelik.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 19:52:10

@DennisMoor: Leírtam én ilyet? Ez az érvtelen/ötlettelen emberek belemagyarázási képessége.

De igazad van. Remélem egy százmilliárdos segílytétel szebbé teszi a napjaikat és ha minden nemdolgozó romát gazdagságban tartunk akkor nem lesz bűnözés. Természetesen mivel egyetem óta folyamatosan dolgozom és adófizető vagyok, ezért én is hozzájárulok ehhez az adómból, ha akarom ha nem. Remek. Már érzem is, hogy az eddigi rendszerrel előrébb jutottunk!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 19:56:23

@DennisMoor: Hogy viszel keresztül egy ilyen átnevelést?

Vagy beáll a sorba és dolgozik és szocializálódik és munkával keresi meg a betevőrevalót 8hozzáteszem ha dolgozik rendesen, nem csak mímeli a munkát még adókedvezményt is adnék nekik, mert az ösztönző a segély meg nem!) vagy éhenhal. Mert ha nem melózik és a rendőrök miatt nincs lopás meg gyilok akkor mi van? Munka, éhenhalás, vagy esetleg börtön. Érdekes, ha egy szittya, fehér magyar aszondaná, hogy ő nem dolgozik, tartsa el a többi ember, abból a fél évig járó munkanélküliből meg abból a pár morzsából konkrétan éhendöglene.

De igazad van, ahogy az előbb is írtam a jelenlegi rendszer tökéletes. De azért megoldási javaslatot azon kívül hogy öntsünk eléjük százmilliárdokat felzárkóztatás címén, még tőled sem olvastam.

kulipintyo2 2010.04.14. 19:56:54

aki nem érti, hogy a jobbik miért erősödött meg, az hülye - akartam írni először de az az igazság tényleg vannak olyan emberek akiknek fogalma nincs hányszor aláznak meg egy gyereket borsodban amíg kijárja az iskolát.
pesten valóban előfordulhat hogy egész kerületek úgy nőnek fel, hogy nem kell napi szinten elviselni azt a lelki és fizikai terrort amit a cigány kölykök folytatnak a magyarokkal szemben borsodban, szabolcsban stb.
nem arról van szó, hogy a cigány gyerekek inkább bandáznak meg rendetlenebbek mint a magyarok, hanem egyszerűen helótának tekintik a többieket.
egy olyan iskolában pedig ahol 10-20 százalék felett vannak lehetetlen velük szembeszállni. kicsinyesen bosszúállóak, ha nem a nagyobb testvér akkor a szülő veri be a pofádat
annyi gyűlölet halmozódik fel egy emberben iskolás évei alatt, hogy akkor is megfordul a fejében hogy a jobbikra szavazzon ha joizik, buzi vagy zsidó
méghozzá azért mert az összes többi párt arról amit fentebb leírtam azt mondja hogy ilyen nincs is.
mi meg itt vagyunk benne nekunk hiába mondják!

DnP 2010.04.14. 20:09:43

@rockjano_:

Egyébként hazugság nincs 99% roma a börtönkben

(én 50% körül tudom de talán ez is túlzás)

Na akkor szamolgassunk kicsit, mennyi a jelenlegi nepaseg arany? Meg talan csak 10:1 hez vagyunk, (mar csak evek kerdese es meglesz az 50:50 ha igy folytatjak kedves vezereink a tenyeszprogramot), akkor nem kene ezt tukroznie a benti allapotoknak is?

"Can't Stop The Signal..." 2010.04.14. 20:09:55

Húú, sok a koment nem olvasom el mindet.
Aki a mondandómból nem látja ki a lényeget magáravessen.
1.) Kis falu északon. Magas a munkanélküliség, de a segélyt csak akkor kapod, ha dolgozál pár hónapot. A férfiak nem mennek virágotültetni közmunkába. Nagy a baj mi legyen. Jön egy szemfüles vállalkozó. Megkeresi a polgármestert. Küldje hozzá közmunkára az embereket, építenek házakat. Polgármesternek nem nagyon tetszik, nem érti. Sok az omladozó ház, a bennük élő családok felveszik a szocpolt, a közmunkára várakozó férfiak meg jöjjenek hozzám az építkezésre. Megujjul a falu az emberek meg dolgoznak. Látja majd ezt a szomszéd falu és oda is megyünk házakat építeni, utakat, járdákat, közműveket! "olyan sikeres lett, hogy miután lejárt a közmunka, állandóra is jelentkeztek az emberek dolgozni. Volt egy trükk is az egészben. A fizetést osztás. Havi rezsi költség (A) a fizetés (Z) adott hónapban lévő hetek száma (C) és az egyenlet:
(Z-A)/C=Y
Y-on minden ledolgozott hét végén megkapták, utolsó héten Y+A mennyiséget kaptak. Működött. De volt akinek nem tetszett, és különböző "praktikákkal" megbuktatták.

2.) Meglátásom szerint (és sajnos) a politikai életbe belépő friss erők (függetlenül, hogy hol hejezkedik el jobbról barra vagy balról jobbra), parlamentbe kerülésük után, közel kerülnek a TŐKE-hez. Ott pedig térdelnek, és szeretnek. Teljesen mindegy, hogy az a tőke milyen tőke. Az ideológiát mindenki elveszti az életbenmaradási ösztönnel szemben.

Zoelee 2010.04.14. 20:35:40

Azért van ezekben a megyékben JOBBIK fölény, mert sok a cigány. Nincs mese, ki kell mondani. Ezen a területen élek, tapasztalom, sajnos. És a Magyarok pedig nem születésüktől kezdve utálják a cigányokat. Én sem utáltam őket, de tettek érte (nem is keveset), hogy egy egész életre gyűlöljem őket. És nem, nem érdekel az a 0,5%, aki nem ezt a szemét mocskos életmódot folytatja.

Sanyix 2010.04.14. 20:37:29

Totális marhaság, hogy a Jobbikot meg kellene állítani. A legtöbb amit tehetnek, hogy a Gárdával bizonyítják erejüket: Akinek nincs vaj a fején nem kell tőlük félni. A JObbik RENDET akar és ezt csak erős kézzel lehet(ne) megteremteni.

Ez a legnagyobb hülyeség, hogy egy egyenruhától meg a meneteléstől úgy be vannak fosva egyesek

A keleti térségekben a két dolgot egyszerre kellene véghezvinni:

-A közbiztonság nagy arányú javítását
-A gazdaság fejlesztését

Sanyix 2010.04.14. 20:41:59

Ha a Fidesz ki akarja fogni a Jobbik vitorlájából a szél nagy részét , teremtsen közbiztonságot keleten, rajta!

Jobbikos szavazóként is drukkolnék nekik hogy ez sikerüljön.

tlvajferi 2010.04.14. 20:43:30

@Balangó:
:-)
az amcsik is addig féltetteék és pártolták az ottani feketéket, amíg sikerült a bűnözési mutatókat világszínvonalra emelni

ebben nyújtott itt nálunk segítő kezet a maszop , szadesz, fidesz és fog ezután nyújtani a lmp, maszop és fidesz
:-)
a megrendelők a közel keleten keresendők, libanon, szíria, jordánia és egyiptom között
:-)))

virtual landscape (törölt) 2010.04.14. 20:58:27

@Sanyix: Pontosan ez az, de nem értik meg, hanem most már Viktor is csak ostoba maszopos módjára szélsőségezik. Már bánom, hogy az egyéni jelöltjükre átszavaztam, ott is a jobbikosra kellett volna :S

Leeroy of SMV Design 2010.04.14. 21:18:43

@tlvajferi: Amellett, hogy számos és számtalan jeles ember is van az USA-ban, aki fekete - a nyomor és bűnözés helyett a tanulást és kiemelkedést választották, ha már lehetőségük volt rá. A bűnözési mutatók emelkedése meg hülyeség, köztudottan csökkenő számok vannak a nyolcvanas évek óta. (Az más kérdés, hogy a nagy port felvert esetekről többet és jobban értesülünk, köszönhetően a kitágult világnak, lásd internet.) Ha világszínvonalat akarsz látni, ajánlom tanulmányozásra a dél-afrikai bűnügyi statisztikákat, na ott nincs rend téve.

Euscorpius Hungaricus 2010.04.14. 21:23:48

Munkanélküliség? Bűnözés? Ez még nem lenne elég a Jobbik sikeréhez. Kellett hozzá még az emberek igazságérzetének súlyos sárba tiprása, a jogszolgáltatás igazságszolgáltatás helyett. Azon kívül nem járt a budapesti, győri lakos Tiszabőn, vagy Ózdon, ahol a cigányok gyakorlatilag elvesznek mindent, amit csak akarnak(persze szigorúan csak 20eFt értékben). Büntetlenül! Budapesten is megjelennek előbb vagy utóbb kritikus tömegben és akkor szeretném kérni a toleranciát azokkal szemben, akik eleve támadólag lének fel és félelem nélkül elvesznek mindent, szembeszálnak százan a két rendőrjárőrrel, az utcára nem mersz tőlük kimenni. És ráadásul még segélyezzük is őket. Talán csak ezt érzik az emberek(adó), de a napi szintű fenyegetettséget még nem érzik. Fogják! Higgyék el! Ha a Fidesz ezt meg tudja fékezni, akkor fog jelentősen csökkenni a Jobbik ereje.

Gest anyó férje 2010.04.14. 21:37:51

Ezt a süket szöveget hogy "erre sincs pénz, arra sincs pénz" még nagyon sokszor fogjuk hallani az új kormány tisztviselőitől.

Kérdezem, mennyibe kerülne a halálbüntetés bevezetése ? Szerintem inkább pénzt lehetne megtakarítani vele. Legtöbbe az impotencia kerül, de azzal ne akarjon valaki kormányozni.

delpierro 2010.04.14. 21:46:27

@delpierro:
bocs elirtam a masik tanitono 100000 HUFot visz haza.

delpierro 2010.04.14. 21:47:19

@Sanyix:
nagyon igazad van. akinek nincs vaj a fejen nem kell felni. Csak a feles jol kifizetodik.

tlvajferi 2010.04.14. 21:48:06

@Yann Le Pentrec:
azok az usabeli csökkenő bűnözési mutatók még mindig a magyar sokszorosai (10x...100x)
és hogy segítsenek nekik, a gondoskodó amcsi állam engedélyezi mindenkinek a fegyvertartást a revolvertől felfelé :-)

terészetesen vannak törekvő, tanulnivaló feketék és fehérek és másszínűek is, de érdekes, hogy a világot eg yolyna maffia irányítja, mely még az amerikai elnököt is meg tudja választatni és meg tudja venni kilóra

hogy kik ők, biztosan tudod
ők azok, akik háborús bűnöket követtetnek al irakban és afganisztánban
, nemsokára iránban és venezuelában,
ők azok akik halomra gyilkolják az arabokat és utánuk rájuk kenik az ikertornyok felrobbantását
ők azok, kik eg yoszamára vadásznak az egész világon, de nem találják, mert lehet nem is létezik?
ők azok, akik a lengyel gép körül sündöröghettek, mielőtt elnököstül lepottyant...

ők azok akik elhoozták nekünk a piacgazdaságot, az antallt, gonczöket, horn, fityiszt és lendvait
ők tették meg gyurcsányt és ők tették meg bajnait
és végül őkloptak ki minden pénzt az országból...

dr. Aullah 2010.04.14. 21:54:34

@rockjano_: Vagy 4-8 évvel ezelött az említett gondok még nem léteztek?? Szerintem igen...de várom mások véleményét

Már akkor is létezett... de eddig mindegyik párt MAGASRÓL TETT A PROBLÉMÁRA. Eddig...

Na, megoldottam, hol a sütim?

rockjano_ 2010.04.14. 22:07:25

@DnP: Ez nem kérdés, persze mint a világon minden nehéz körülmények közt élő kisebbsége esetén nagyobb a bűnözés. Mit gondolsz amerikában az afro-amerikaiak aránya mennyi a társadalomban és mennyi a börtönökben

Pedig még az elnök is fekete.

A romákról az én tapasztalatom az hogy a házamat 5 erdélyi roma fiú építette egy magyar vállalkozóval. 11-en voltak testvérek otthon, majd 4 évig dolgoztak nálam, soha semmi gondom nem volt velük, sőt kifejezetten baráti volt a viszony.

Szorgalmasak voltak mentek haza hóvégén vitték a pénzt haza, nem is ittak.

Nem voltak nagyon szakképzettek az igaz de a vállalkozó az volt így nem volt gond. És persze viszonylag jó áron dolgoztak.

De az is igaz hogy a mi településünkön nincs sok roma... kvázi nem élek köztük.

Kollégám a IX.-kerben lakik öreg házban, tele van romákkal, van aki még rendesebb mint a magyarok és tisztább is és van olyan család amelyikkel valóban gond van hangoskodnak stb... Ők is sokfélék...

pink75 2010.04.14. 22:10:25

@rockjano_: magyarul nincs rálátásod erre a dologra...ennyi.

mzperxx 2010.04.14. 22:13:18

nem az a legnagyobb baj a jobbik-kal, hogy állítólag cigányoznak, stb., hanme az hogy gyengék ésláthatóan buták. Ők pont arra lennének megfelelőek, aminek látszanak, erős megmondó és kidobóembereknek, csendőröknek, stb. De hogy egy Vona, stb., de akár még Morvai is mit fog csinálni aparlamanetben . . . Morvai szimpatikus volt mindaddig, amyíg össze nem állt velük. És nem azért nem maradt szimpatikus, mert összeállt, hanme mert onnantól a vulgáris szintre süllyedt.

rockjano_ 2010.04.14. 22:15:00

@pink75: Miért neked van???

Azért mert csak az egyik oldalát látod a dolognak???

Az hogy köztük élsz akkor te már mindent tudsz???

Cserélj velük, nőlj fel úgy ahogy ők!!! Putriban minden nélkül, és utána legyél nagylegény

pink75 2010.04.14. 22:16:53

@rockjano_: nekem van
nincs is gondom a rossz akkukra
bár a kábelek műanyaga néha csípi az orrom

dr. Aullah 2010.04.14. 22:18:07

@mzperxx: Tök jó, hogy ennyi jós van.

Vona mit fog csinálni... én nagyon kíváncsi leszek, remélem ki fogja nyitni a száját, és kiosztja azokat akiket kell. Morvai meg már mutatta mit tud csinálni az európa parlamentben. Na ezt várom Vonától is!

pink75 2010.04.14. 22:19:04

@rockjano_: nem mellesleg jártam én hajléktalanként dolgozni
utoljára pedig vegyél egy kicsit vissza, ha egyszer magad ismered be, hogy nem tudod, miről beszélsz

Gest anyó férje 2010.04.14. 22:23:00

Meghatók ezek a történetek a rendes romákról a rendetlen cigányok mellett (a kettő nem ugyanaz a nép véletlenül?) de gyanítom hogy a Szabolcsban élők mégiscsak jobban tudják mi a problémájuk mint az őket lenéző és kioktató fővárosiak.

A rendőrség megerősítése jól hangzik, csak 2 baj van vele: egyrészt nyilvánvalóan kampányfogás, amit a Jobbik überelése céljából dobott be a Fidesz. A másik, hogy a rendőr ha levezénylik vidékre nem számít odavalósinak jópár évig, és addig nagy valószínűséggel igyekszik is visszakerülni valami központibb helyre.

Úgyhogy gyanítom a az igazi vidékiek Szatmárban Borsodban és hasonló helyeken megintcsak magukra maradnak a kampány lecsengésével

egy maréknyi dollár 2010.04.14. 22:24:47

Dicséretes az elemző próbálkozása;nem is igyekszem cáfolni.Őszintén szólva fogalmam sincs,miért érnek el az egyes pártok a különböző megyékben néha jelentősen eltérő eredményeket.De ez régebben is így volt,mikor a Jobbik még nem is létezett.Sőt,a fővárosi kerületekben is szignifikánsan különböző volt a párt-szimpátia.
Én amúgy nem vagyok elájulva a 27%-os eredménytől:a nagy többség/73%/ meg nem a Jobbikra szavazott.
delpierro és mások szerint a sok cigány lakta területeken erősödött fel az igény a radikális párt iránt.De könyörgöm,a sok cigány meg nyilván nem rájuk voksolt!Szóval nem egyértelmű a helyzet.

delpierro 2010.04.14. 22:33:44

@egy maréknyi dollár:
istenem a sok cigany nem rajuk szavazott akkor a feherek 80 szazaleka meg rajuk.

delpierro 2010.04.14. 22:39:17

Figyeljetek dolgoztam en kulfoldon nagyon sokat. Nem kukaskent. Hanem banki ITban. Volt ott aztan mindenfele. Indiai, fekete, hindu, turbanos meg thai meg mar azt sem tudom mifelek. Szerintetek engem erdekelt milyen szinuk van. Erdekelte a francot. Kulturalt emberek voltak es dolgoztunk egyutt. Errol ennyit.

delpierro 2010.04.14. 22:40:06

@egy maréknyi dollár:
te is teljesen hulye vagy. bar azt nem hiszem csak megjatszod magad . sajnos.

dtk74 2010.04.14. 22:41:39

Az én szabolcsi falumban több magyar van segélyen, tartósan, mellette feketemunkán, mint cigány. A magyar lopja a fát a határból (traktorral), és a mezőőr jár ki a haverokkal vadászni. Mindeközben ők kurjongatnak cigánybűnözésről, és magyar becsületről. Szánalmas.

dtk74 2010.04.14. 22:44:50

@Chingford: Mi az hogy nemzeti öntudat elvétele? Ez hogyan folyik a gyakorlatban? Miképpen akarod érvényesíteni a magyar nemzeti érdeket, és mit jelent ez pontosan. Konkrétan ki számít magyarnak szerinted, és mi alapján?
Egy kicsit olyan a szöveg mintha félművelt ember adná elő a tudományos halandzsáját. Fenntartom a lehetőségét, hogy csak én nem értem, ezért várom a válaszokat. Nem hasonló jelszavakat, hanem konkrét magyarázatot, példákkal ha lehet!

pink75 2010.04.14. 22:46:03

@dtk74: fel kell jelenteni őket

dtk74 2010.04.14. 22:48:37

@tlvajferi: És most felnevelték a Jobbikot, a másik oldal féken tartására megteremtették az LMP-t.
ŐK azok akik kihozták OV-t a letargiából, hogy vezethesse nekik a népet.
Természetesen csak viccelek. Aki akarja ragozza még, csak komolyan ne vegye!

egy maréknyi dollár 2010.04.14. 22:49:31

@delpierro: Nagyon megbokrosodtál,hallod hé!Nem tudom,miért gorombáskodsz;nem adtam rá okot.Inkább a kis agresszív purdét iskolázd le.Vagy az túl kockázatos?
Csapnivaló modorodtól függetlenül jó éjszakát kívánok.

kulipintyo2 2010.04.14. 22:50:25

@egy maréknyi dollár:
azok a romák akik "úgy élnek mint a cigányok" nem járnak szavazni csak ha viszik őket és belőlük van több sajnos. a többiek a kissebbség kissebbsége
de még ha elmennének szavazni az is csak azt jelentené, hogy ezeken a helyeken a jobbik még így is erősebb

egyébként tényleg sok tisztességes vagy legalábbis beilleszkedett roma van, szerintem több mint gondolnánk, de teljesen mindegy hogy a romáknak csak a fele él cigánymóra vagy a negyede mert ha a 40ezres avason 4ezer közül 1ezer olyan az már pont elég ahhoz hogy az egészet tönkre vágják (csak a hasamra üttöttem ami a számokat illeti)

ráadásul a beilleszkedett romákkal nem lehet erről beszélni!
elmehetnek ők is a picsába!
amíg ők nem ítélik el nyíltan a tesvíreiket ne is számítsanak rá hogy a "rasszizmus" visszaszorul

dtk74 2010.04.14. 22:51:21

@pink75: Ők a régi barátaim, rokonaim, tágabb értelemben a családom. Szegről -végről. Ezen kívűl köztük vannak a régi munkásőrök, önkéntes rendőrök, stb. jó kapcsolatokkal. Célfotó sem segítene, másrészről kell nekem a baj?
Nyújtsa a kezét aki nem tud semmilyen disznóságról az ismeretségi körében. Mindenkinek van ilyen tapasztalata, és megvan a maga sara is. Már csak azért sem megy a rendőrségre.

pink75 2010.04.14. 22:56:36

@dtk74: én nem tudok. Nagybátyám járja meg olykor a börtönt, mert egyszer egy rendőrnek lopott anyagból csinált kerti grillezőt, kiváltani magát nem tudta. Onnantól kezdve mindig viszik, mert sűrűn összeakad a cigányokkal, és mióta eltörték az orrát, nem néz se istent, se embert. Szóval ő megkapja ezekért a magáét.

Dale 2010.04.14. 22:59:15

@rockjano_: Na figyelj, beszélgessünk egy kicsit, mint liberális értelmiségi a liberális értelmiségivel, de komolyan.

Az a duma amit itt nyomsz, pontosan tükrözi az szdsz történelmi bűnét: nem volt szabad beszélni a cigánysággal kapcsolatos problémákról (pedig a probléma 8 éve is létezett, és igen, én is szavaztam anno az szdsz-re, sajnos).

Igen, igazad van abban, hogy szörnyű körülmények között, minta és kilátás nélkül nőnek fel a cigányok. Nagyon-nagyon nehéz dolguk van, és ezért támogatni kell őket, fel kell őket emelni. Nincs más esélye a magyar társadalomnak.

DE (nagyon nagy de). Nem veheted figyelmen kívül, hogy az integráció, felzárkóztatás mellett létezik egy akut, azonnal megoldandó probléma is. Kelet-Magyarországon a cigányokkal kapcsolatos viselkedési problémák kezelhetetlenné kezdenek válni. És bármennyire nehéz sorsuk van, minden társadalom alapja az, hogy a tagjai FELELŐSEN, és a SZABÁLYOKAT BETARTVA élnek egymás mellett. Ez minden szabálykövető ember elemi elvárása, és igen, azokkal szemben is, akik eddig szocializációs okokból erre nem voltak képesek. Ha ezt nem látod, ha ezt nem tudod elfogadni, akkor nem csak vak vagy, de buta is.

És igen, a megoldás nagyon nehéz, de azért vannak használható irányok. Először az akut problémát kell kezelni, több rendőrrel, polgárőrséggel, akármivel (de nem a Gárdával). Aztán kőkemény és következetes felzárkóztatásra van szükség. Senki nem mondja, hogy könnyű lesz, sőt, én liberális értelmiségiként olyan megoldásokat tartok helyesnek, amik a te gyomrodat nyilvánvalóan megfeküdnék. Nagy közmunkaprogramok kellenek. A segélyt a gyerekek iskolalátogatásához kell kötni. És ha még nem fasisztáztál le magadban, akkor azt is elmondom, hogy szegregált osztályokra van szükség. Nem csak azért, mert a cigány gyerekek szocializációja annyira rossz, hogy tönkreteszik a pedagógusi munkát, hanem mert sajátos törődést igényelnek. Odafigyelést, türelmes munkát elhivatott pedagógusoktól, akik erre teszik fel az életüket.

Egy ilyen, vagy hasonló csomag európai megoldás, és viszonylag hamar (20-30 éven belül) jelentősen előre lehetne lépni vele.

DE CSAK AKKOR, ha őszintén beszélünk a problémáról.

ebedli 2010.04.14. 23:04:01

Fidesz vagy Jobbik, nem tök mindegy?

Mennyivel jobb Kövér és Bayer, mint Vona vagy Pörzse?

Mennyivel jobb Orbán, mint Morvai?

Wittner Mariska az melyik oldal?

delpierro 2010.04.14. 23:17:42

@Dale:
nagyon jol beszelsz! Igazad van. Ciagyn gyereknek cigany pedagogust ! Aki ugye "Odafigyelést, türelmes munkát elhivatott pedagógusoktól, akik erre teszik fel az életüket." Eletet teszi fel a ciganysagra, hogy segitsen a tarsain !
Remelem nem fetrengtek meg a foldon a rohogestol !
Sajnos ilyen pedagogusok nincsenek es sajnos meg is ertem oket. Amit viszont nem ertek, a felelos cigany vezetok miert (???) nem igykeznek ezt a reteget kitermelni ?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.14. 23:36:49

Nincs itt semmilyen rejtély, haladjanak tovább.

rockjano_ 2010.04.14. 23:52:20

@Dale: Nagyon dúlnak az érzelmek ezzel kapcsolatban...
nem fasisztázok le senkit, nem kell ez az örökös para..vagy nem tudom mi ez. A szélsőjobb nem fasiszta alapvetően hanem csak szimplán ostoba.

Nos, több és jobban képzett rendőr OK, ez kell persze ez sincs ingyen de OK.

A szegregált oktatás viszont tartósítja és nem felszámolja a problémákat. Lehet hogy egyes gyerekeket késöbb kell beiskoláztatni vagy fel kell zárkóztatni és igen ehhez több forrás kell minden szempontból. De a szegregáció a világon SOHA, SEHOL nem volt megoldás

Had mondjak egy ellenpéldát (mert bár kevés de van)
Az én gyerekem waldorf iskolába jár. Ott szokás hogy szándékosan minden osztályba vesznek fel nehéz sorsú, vagy sérült gyerekeket. Ez nem csak azoknak fontos hanem a többségnek is hogy megtanulják azt hogy vannak különböző emberek, és hogy megtanulják elfogadni mások különbözőségét..és képzeld MŰKÖDIK.
(Ja és ez egy fizetős iskola)

A felsős gyerekek azon vitáznak ki tolja a testi fogyatékos osztálytársuk kocsiját annyira szeretik. És vannak gyerekek akikkel nehéz családi körülményeik miatt sok gond van és igen olyan is van akivel a dolog végül nem működik. De ritka.

Lehet szegregáció nélkül intézni ezt a dolgot csak türelem és intelligencia kell hozzá. Meg persze források.

Meg egy felnőtt nemzet. Hollandiában és Németországban is sok gond van az arab és török bevándorlókkal, nagyon hasonló problémák. Persze tudom gazdagabb ország, de nemcsak az hanem ott régebb óta van demokrácia és felnőttebbek az emberek.

rockjano_ 2010.04.14. 23:53:59

@Dale: Az szdsz-t meg ne keverjük bele, nálluk annál sokkal több probléma volt semmint csak az hogy nem akartak állítólag beszélni dolgokról.

Más komplexebb kérdés

mallac 2010.04.15. 00:05:24

Csak az nem látja aki nem akarja látni. Félnek a magyarok kelet -(egész)magyarországon a rohamosan szaporodó és egyre agresszívabb cigányságtól.A Jobbik és a Magyar Gárda a rettegő magyarok önvédelmi reakciója,nem kötelesek tétlenül nézni az emberek ahogy sorra verik agyon a falvakban az idős védtelen embereket. Aki türelemről karattyol az menjen ki a Hétes telepre Ózdon,üljön le a földre és várjon ,hamarosan úgyis történni fog vele valami.De még inkább küldje oda az édesanyját.

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:06:32

@delpierro: Ismerem az efféle munkahelyeket. Sajnos mikor megjön a magasan kvalifikált bangalori team, másnaptól lehet másik vécét keresni az épületben. Pár hónap múlva pedig mindig rájön a vezetőség, hogy már megint csőbe húzták őket és olyan szintű dilettánsokat küldtek, mintha a kerületi középiskolából találomra válogattak volna ki pár törököt.
Multikultúra, az.
Viszont cigányt még nem láttam szerződteni, biztos lehet valami oka.

salamander 2010.04.15. 00:07:06

A fidesznek nem megállítani kell a jobbikot, hanem megérteni és összefogni vele!
Ha nem, a Fidesznek vége!
(Röhögjetek csak, lassan minden MSZP szavazó a jobbikra voksol!)

üdv Vona Gábor.

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:09:24

@rockjano_: Gondolod, hogy holnaptól a Scheiber Sándorba is jelentkezhetnek a hátrányos helyzetű tanulásra vágyó roma barátaid, hogy ne csak Ózdon ne szegregáljunk?

rockjano_ 2010.04.15. 00:10:42

@pink75: nemérted vannak ott cigánygyerekek is, és nem gorombák mert emberként bánnak velük így emberek is maradnak.

rockjano_ 2010.04.15. 00:15:19

@Oreg: A legkönnyebb gyűlölködni...feloldoz a hibáid alól...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.15. 00:15:57

@rockjano_: 'Hollandiában és Németországban is sok gond van az arab és török bevándorlókkal, nagyon hasonló problémák. '

És ezek a felnőtt nemzetek megoldják ezeket a problémákat? Nem. Majd megoldódnak, ha egy demokratikus szavazáson bevezetik a sáriát. (És valószínűleg be fogják, mielőtt olaj hiányában ez az elb@szott civilizáció összeomlik.)

Föld hívjra rockjanót, baszki.

salamander 2010.04.15. 00:17:53

Majd ha a Lauder Javne felvesz egyszerű magyarokat esetleg négereket és cigányokat is, akkor meghajlok.

Vona Gábor

mokas_gizi 2010.04.15. 00:19:24

Ha nem lettek volna a választási csalások a Jobbik akkor második lett volna...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.15. 00:23:56

Btw, amíg dönthetek a gyerekem sorsáról, addig nem engedem meg, hogy ostobák közé kerüljön. Semmi szüksége negatív modellekre.

rockjano_ 2010.04.15. 00:25:58

@pink75: nem próbállak meggyőzni hidd el.

Legyél boldog az előitéleteiddel.

rockjano_ 2010.04.15. 00:27:26

@Bockó: kicsit végletes vagy :-)))

De nem baj...

pink75 2010.04.15. 00:29:20

@rockjano_: akartad mondani, tapasztalataiddal

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:29:45

@rockjano_: Nem válasz.
Holnaptól a Waldorfodba is mehetnek a tudásra vágyó cigányok?
Ha nem, miért is nem?
Ez kérdés volt, lássuk a választ.

mokas_gizi 2010.04.15. 00:30:04

@rockjano_:

Azért kíváncsi lennék hogy a gyermekeid olyan osztályba járna ahol a cigányok terrorizálják akkor mi lenne erről az egészről a véleményed...

Akkor is ilyen csodásan látnád ezt a dolgot...?

és ha bemennél szólni a tanároknak akkor azt mondanák nem tudnak sajnos mit tenni...

Gyereked meg félve menne el az iskolába és összeverve jönne haza...

rockjano_ 2010.04.15. 00:35:49

@mokas_gizi: Vannak ilyen gyerekek és gyorsan megváltoznak, mert nem gettósodnak el, mert ciki bunkónak lenni, mert egy jó iskola szocializálja még a nehéz helyzetben lévőket is, és vannak akik nagyjából putriban laknak (mégcsak nem is romák speciel) de ők is beilleszkednek.

(néha van egy kis tetűirtás OK :-) )

És néha valóban van olyan kit el kell tanácsolni 4-5 évente egy kb...

mokas_gizi 2010.04.15. 00:35:52

@mokas_gizi:

De mehettünk még tovább is...

Mit szólnál ha halálra vernék a gyermekedet, az elkövető meg kapna EGY évet 3-4 évre felfüggesztve...?

Vagy megkéselnék a gyermekedet és ezután a "gyermekcsíny" után, az elkövetőt másnap elengednék mert még kiskorú...

A fenti esetekre nem egy példa volt mostanában...

rockjano_ 2010.04.15. 00:38:22

@mokas_gizi: Ha gettósítod a cigánygyereket és más iskolába küldöd akkor majd az utcán veri meg a gyereked.

Minden szegregálás csak a probléma elkerülése elodázása, semmiképpen sem megoldása.

TV-ben volt hogy romániában falakat húznak a települések két része közé...gratuláció ez lesz a következő lépés nálunk is??? Ez a megoldás???

Nem hiszem...

rockjano_ 2010.04.15. 00:40:22

@mokas_gizi: Kinek a gyerekét verték halálra és kaptak 3-4 évet??

ha ez megtörtént ott az igazságszolgáltatással van baj. A jogos bírói szigorral én is egyetértek

pink75 2010.04.15. 00:40:52

pedig végül felhúzták a falakat
mint ahogy te is magatok köré, grat

pink75 2010.04.15. 00:41:48

@rockjano_: ez komoly? nem azzal van a baj, hogy agyonverték azt a szerencsétlent?

rockjano_ 2010.04.15. 00:44:07

@pink75: Akárki ver agyon akárkit kapja meg a jogos büntetését vagy nem???

pink75 2010.04.15. 03:06:15

@eml: beköltözött a cukrászdájába?

pink75 2010.04.15. 04:22:54

@ostopenko: tudsz erre valami utalást a programjukban?
helyremehetsz

driopios 2010.04.15. 07:16:16

Olyan válasz is kellett volna, hogy "Nem, mert nem akarja"

nabazzmeg 2010.04.15. 07:18:45

mármost miért is kellene megállítani a Jobbikot?
Mi rosszat tettek ők eddig? És mi rosszat tett a többi?
Itt sokan nagyon el vannak tévedve.....

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 09:11:09

Jobbik rejtély nincs megoldva. Ugyanis a rejtély (ha ezt annak lehet nevezni) az, honnan lett hirtelen annyi pénze a jobbiknak, h meg tudta venni Morvait (aki egyáltalán nem olcsó), valamint mindazt, amit meg tudott venni: kampányt, rendezvényeket, stábot, titkosszolgálati infókat, stb, stb, stb.. Ez ugyanis sok-sok száz millió forint. Az a rejtély, honnan van a terülj-terülj asztalkám? Gondolod, h a legcsóróbbak dobták össze? A gój motorosok a nemzet javára lemondtam ötszáz db Harley megvásárlásáról, hm?

kékestetyőigejza 2010.04.15. 09:29:41

hamar elrepül ez a négy év is. ahogy így visszatekintve, hamar elrepült "az" a nyolc év is.

az életemből! a q..rva életbe!

jobbra tartunk, mert nálunk jobb oldali közlekedés van normális esetben. a kihágókat meg meg kell büntetni!
az ország a baloldalon haladva frontálisan totálkáros lett. most innen indulunk...

neurotikk! (törölt) 2010.04.15. 09:33:08

Alapos, kerek, jol felepitett elemzes a nyilvanvalorol. Gratulalok. Mi a kovetkezo? 'Ha nem iszunk szomjasak leszunk'?

De amiert verem a billentyuzetet az inkabb az, irtak itt, a ciganysag a fo oka a sikernek. Teljesen jogos. Unokatesomnak a Nyirsegben van kis erdofoltja, gazdalkodo alkat a srac, na o raszokott, hogy baltanyellel jarja a hatart. A hosszabb fajtaval. Azert baltanyellel, mert a baseballutot fegyvernek minosithetnek esetleg, ha valami tortenne. Ismeros autoszerelo a muhelyeben ha cigany kliens erkezik, foleg ha pereputtyal akkor egy embert kenytelen arra alitani hogy figyeljek a mozgasukat, latvanyosan. Ez se mindig eleg. Ez csak egy pici adalek volt a viszonyokhoz amirol mindenki hall a toleranciat erolteto nyilvanossagon keresztul is.

Na de ezekkel mindig gond volt. Ami valtozik, hogy most az emberek tobbsegenek a helyzete epp meg nem game over jellegu, de kozel sem remenyteli. Naprol napra tuleles. Nem vicc. Jovokep? Mikor a maval is bajok vannak, kerem? Es nem emberi jogok szintjen, hanem letfentartas!
Ilyenkor nana hogy kiveri a tolerancia utolso biztositekat is az olyen mint pl. az eszetlen tamogatasi rendszer. Mikor pl. 1 ora segelyosztasi keses lincseleshez vezethet a falukozpontban a duhos ciganyok miatt.
Kozben pedig minimum alatt kapnak megalazo munkaert dolgos emberek. Komolyan minimum alatt. Igaz 3 eves info, de egy ismerosom valami 40-50 e kozott kap kezhez harommuszakos meloert a cipogyarban? (megoldjak hogy papiron hiheto legyen, higyjetek el) Es meg ezt is kesve fizetik es a hibakat levonjak. Amik reszben a szar eszkozok miatt vagy a szar termek miatt van. De ugralni nem fog, mert ha ez sincs, akkor mehet a ciganysorra ahol o eselytelen, a lesullyedtek kozott a ciganyok a kiralyok.
Nana, hogy nem ejnyebejnyezi fog ha latja, az ugyeskedo es lopos cigany meg ordibalva koveteli a segelyt amit a munkastol vonnak. Mert hat a cigany lop is persze, rakenyszerulnek, es valljuk be, eletrevalo nepseg a maguk modjan, ott tesz erte hogy eletben maradjon ahol tud, es mivel jovokepuk annyi se mint a magyaroknak, ennyi eleg is, ez mar nekik eletcel, vesztenivalo zero!
Es mindekozben az europai jolet szemenek megfelelni akaro politikai banda (ne mondjuk elitet legyszi) az emberi jogok egyetemes elvenek megfeleloen elnyomja mestersegesen a problemat. Belato es oszinte emberekre szabott megkozeltessel probal hozzaallni a ciganyokhoz. Mintha erkolcsi tanulmanyok felolvasasaval akarna ravenni az ukran maffiozokat az alazatra. Nem megy. Letudjak nyilatkozatokkal meg nacizassal meg penzosztassal a politikusok a helyzet 'megoldasat'. Es oda se figyelnek mi a hatasa, mig a helyben elok borukon tapasztaljak! Semmi! Olaj a tuzre, igy nem megy, mas modszer kell.
A Jobbik egy ujfajtat adna, ami a duhos embernek tetszik is, nagyon is.

Aztan ne is beszeljunk mit el meg a naprol napra elo ember mikor este egyeb lehetoseg nem leven nezi a rongyrazo penzszoro tv musort, hallja az okos toleranciabeszedet a vilagutazo okosoktol, hallja mennyi penzt pazarolnak el presztizsbol, ertelmetlenul, ugyanugy torteto alkalmatlansagbol, nem beszelve hogy a millios fizetesuek nemhogy le se szarjak a problemait, majdnem hogy le is szoljak erte, legjobb esetben is erzeketlennek es iltoleransnak belyegezve, de ez nem eleg, a sok fizetes, az alkalmatlan hozzaallas, a kioktatas melle meg csalnak is. Raadasul alig kendozve, ha kilatszik, pofatlanul kimagyarazva lenezo hulyenek nezo stilusban.
Nesze neked tolerancia es elni es elni hagyni. Marmint a fejeseket hagyjak elni, a tobbiek meg is dogolhetnek, a lenyeg hogy hangzatosak legyenek a pozicioban levok.
Mennyit er ilyen helyzetben a liberalis program?
Az egyszeruen megfogalmazott dolgok, mint ciganykerdes megoldasa, tolvajok megbuntetese, ennyi eleg. 4 szo! Ez a betonbiztos program nekik. A tobbi csak uri maszlag, batikolt ruhas mezitlabas bohockodas a McDonaldsosz ebed utan. A tobbiek csak tepik a szajukat nagy hangon mint mindig, miert szavaznanak rajuk? A Jobbi, na az olyat mond amire szukseguk van.

Ugy latszik, a tolerancia vedelmeben meg a liberalizmus erdekeben jobb ha egy kicsit felreraknak most belole a donteshozok. Annyit amennyit muszaj. Azt mondom. Egyre kevesebb a vesztenivaloja az embereknek a keleti tersegben, es tudjuk mire kepes az akinek semmi vesztenivaloja nincs mar. De tenyleg semmi.

Keso sincs meg, hisz latjuk, legjobb esetben is boven 50% alatt van meg a legrosszabb helyen is a radikalisok tamogatoja, tersegi atlagban is csak 1/3. Ez meg csak aggaszto, nem veszelyes. De inkabb ne varjatok meg a 80%-ot, azt mondom.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 09:37:54

@mokas_gizi: Ha agyonvernék a gyerekemet, elvárnám, h az elkövető minimum hét, de inkább tíz-tizenkét évet üljön (különben esetleg veszem a fáradságot, vállalom a kockázatot és megölöm). Hét-nyolc év annak járnak, aki viperával ver félholtra bárkit. Ugyanakkor elvárom azt is, h azt a hét évet színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül kapja meg.

Ha a suliban megverik, meglopják, zaklatják a gyerekemet, elvárom, h az iskola ezt akadályozza meg, vagyis távolítsa el a közösségből a beilleszkedésre képtelen, a tanulást zavaró diákokat színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül. Ezt kell megtenni, nem zsidózni meg cigányozni kétkapura. Minimálisan értelmes ember ezt felfogja. A pronyó meg nem. De nehogy már az ostoba pronyókhoz kelljen alkalmazkodni..

dr. Aullah 2010.04.15. 09:45:28

@ineralisi: "Ha a suliban megverik, meglopják, zaklatják a gyerekemet, elvárom, h az iskola ezt akadályozza meg, vagyis távolítsa el a közösségből a beilleszkedésre képtelen, a tanulást zavaró diákokat színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül."

Ezzel az a baj, hogy a sok liberális köcsög elvett minden eszközt a tanártól... nem mernek tenni semmit, mert félnek, hogy megverik őket, vagy kirúgják. Nem hibáztatom őket.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:00:42

@Aullah: Persze, az világos, h meg kell hozni a szabályokat, ami a normális együttéléshez kell. Nem kell ütni a gyereket, de ha képtelen beilleszkedni, zavarja az oktatást, át lehet tenni olyan suliba, ami kiemelten a problémás gyerekekre szakosodott.

Más.
Erőszak: minősített esetekben: aljas szándék, nyereségvágy, különös kegyetlenség, többszörösen visszaeső, mindenképpen ragaszkodnék ahhoz, h csak bizottsági vizsgálat után kerülhessen vissza a társadalomba az illető, és természetesen csak feltételesen. Megvan ennek a civilizált módja, meg lehet oldani, csak akarni, tenni kell. Ez nem történt meg, és ez nem a cigányok mulasztása. A társadalom hagyta, h idáig fajuljon a dolog. A saját felelősséget kéne kicsit felemlegetni, meg piszkálni már csak az illendőség kedvéért is.

Tudom, h vidéken pocsék a helyzet, de amikor mondom a nagybátyámnak, h szereljünk fel kamerát, segítek neki, akkor egyből szabadkozik: ááá, minek az, meg a többi. Ha nem akar védekezni, ha cigányozni könnyebb, ha ő hívja napszámba a cigányt és nem fizeti ki a bérét rendesen, aztán csodálkozik, h a viszi a cigány a szerszámot, a gépet, a disznót, akkor ámen, legyen akarata szerint. Nem baltanyél kell, meg nem karó, lapátnyél, AK, kézigránát, hanem egy kibaszott kamera, ami már a mobiltelefonban is benne van. Ott a bizonyíték, meg lehet tenni a feljelentést. Ha nem jár el a rendőr, azt is fel kell jelenteni. Ha ez sem hat, ki kell pakolni az egészet a netre. Vannak módszerek. Tulképp nagyon hasznos lenne EU-s támogatásból önvédelmi tanfolyamokat szervezni falvakba, meg ilyesmi, csodálom, h még senkinek nem jutott az eszébe - persze, mert cigányozni könnyebb, és nem kell hozzá.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:03:25

_ész_ nem kell hozzá, akartam mondani..

NaEzAz 2010.04.15. 10:03:26

Jobbik rejtély?
Ennyire vakok az emberek? Ennyire nem látják milyen az élet azokban a megyékben?
Milyen rejtély? Ha egy rendőrkapitány a cigánybűnözésről beszél felfüggesztjük, ha ezekután a lakosság a jobbikhoz húz rejtélyről beszélünk?

karlmax 2010.04.15. 10:09:48

@NaEzAz: Mondasz valamit. Ha valaki tenni akar valamit ezekkel, akkor vagy kirúgják, vagy lecsukják. És nem csak a cigányokról van szó, hanem egyébként a "bűnözőkről", vagy azokról az emberekről akik károkat okoznak, mint az MTV ostromon. Én fegyverhasználatot is engedélyeztem volna, nem úgy mint ami történt. Azóta is a rendőrség kér bocsánatokat. Vicc! Senki nem kérte hogy az emberek térköveket szedjenek fel és autókat gyújtsanak fel az utcán.

dr. Aullah 2010.04.15. 10:16:04

@ineralisi: Hát persze... másik iskola... megint ez a "legyen ez a másnak a gondja".

Ha a társadalom alatt a politikus vezetőkre gondolsz, akkor igen.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:31:32

@Aullah: Ugyan kérlek, szó nincs másra hárításról. Rendszerről van szó: a gyerekek nagy része normál suliba jár, a súlyos fogyatékkal élő gyerek, akik nem képesek a normál oktatásban részt venni, az ő igényeik szerint kialakított suliba járnak. A személyiségzavaros gyerekek szintén. Rendszer. Külön minisztériuma van, vagy volt ennek, csak éppen nem igazán működött sehogy sem.

Ha a társadalom alatt csak a politikusokra gondolnék és nem a közösségre magára, akkor hárítanám a felelősséget.

dr. Aullah 2010.04.15. 11:12:29

@ineralisi: Na épp ez az. A cigánygyerekek, akik verekednek, káromkodnak, zavarják az órát nem súlyos fogyatékosok, se nem személyiségzavarosak. Egyszerűen fegyelmezetlenek, mert otthon senki nem tanította őket. Amiről te beszélsz az más. A súlyos fogyatékosok azok másik iskolába járnak azzal nincs is gond.

Hát egy egyszerű ember, azon kívül, hogy szavaz... nem sok mást tehet. Próbálok láthatatlan lenni, nehogy engem is kinézzenek maguknak, mert akkor megjárom.

neurotikk! (törölt) 2010.04.15. 12:29:48

@ineralisi: Tulajdonkeppen az onvedelem es a megelozes az jo atmeneti dolog.
De egy kamera nem biztos hogy segit az ellen, aki leszarja ha elkapjak vagy sem, na meg kulonben is szamit a rasszizmus mint csodaszo moge bujas vedelmere. Elelmes a trukkos ember. Vagy ha nem is szarja le, de nincs vesztenivaloja, akkor is ugyanott vagyunk. Enni kell, megfagyni nem akar, ha elkapjak, max ez a ketto kipipalva mas penzen.
Nincs vesztenivalojuk. Akinek nincs vesztenivaloja, az szarik az elektromos keritesre is. Mint hallottuk. Az a vedekezes se segitett. A verekedes sem fog, ciganyveroket ma eloitelettel kezelnek, akar jogos a veres, akar nem.

Az okokon kell dolgozni, azt megszuntetni.
Ez a nincs vesztenivalo dolog, ez az ami a ciganyoknal mar letezik, es a keleti orszagresz egyre nagyobb hanyada csatlakozik hozza. Csak meg el bennuk a kulturalt neveltetes, vagy meg van egy utolso, igaz remenytelen, vegetalo, de megiscsak utolso szal az eletben maradashoz.
Majd ha az orszag egyre nagyobb reszenek lesz napi megelhetesi gondja, etel, futes szinten, na majd akkor a magyarkerdes is erore kap. Vagy szabolcsi kerdes, borsodi kerdes, valami neve lesz. Az eroszakos, tarsadalmon kivuli bandak ugye. Akik nel a sajat letuk kerdese felulirja a tarsadalmi kerdest.

Sajnos akik tortetnek a sajat boldogulasuk ugyeben azok nem neznek korul. Mi lesz ha boldogulnak, de csak itthon, ahol ki lesznek teve az elkeseredettek duhenek? Ez nem boldogulas. Ulnek majd szep ruhaban, finom kajaval a kezukben egy szarkupac kozepen. Gyonyoru karrier. Akik tortetnek a presztizshelyekert es a donteshozo poziciokert, azok jobb lenne ha elgondolkodnanak ezen.

El kell erni hogy mindenkinek legyen veszteni valoja. Szep elet, boldog csalad, erdekes munka, ami kedves neki.
Es akkor majd nem az elszamoltatasrol es a halalbuntetesrol meg a ciganyok kordaban tartasarol fog szolni a kampany es nem kell majd felni a szelsosegesektol.
Akinek tetszik az elet nem akarja majd fenekestul felforditani, nem az allando valtoza, meg forradalom, meg ilyenek lesznek a tema.
Sajnalom hogy ekkora gigantikus kozhelyeket kell itt pattogtatni, de hat ez van.

Amugy fingom nincs hogy lehetne ezt elerni, a nelkul hogy kicsereljuk a lakossagot, de biztos nem az eddigi evek latszatra szoritkozo hozzaallasaval, az biztos. Radikalitassal sem, a maskent szetcseszett az nem jobb.

Egy biztos, a jobbik rejtely az annak rejtely, aki onamito kenyelmes latszatember. Nem visszaszoritani kell, hanem elvenni a lehetoseget a kifejlodesetol. Bocs az ujabb kozhelyert, de mintha ez sem tudatosulna senkiben.

Avatar 2010.04.15. 12:43:35

Érdekes, a múltkori cikkben nem keresgéltek ilyen bonyolult összefüggéseket...
velemenyvezer.blog.hu/2010/04/13/szdsz_lmp

Ott lezárták annyival, hogy ahol régen az SZDSZ jól szerepelt ott volt most viszonylag erősebb az LMP is, tehát a korábbi szadeszosok szavaztak rá. (Mellesleg a szadesz 94 óta nem kapott annyi szavazatot, mint most az LMP, de ez mellékes.)
Ha az előző cikk elemzési színvonalát vetítenénk át az itteni adatokra, akkor azt a következtetést kéne levonni, hogy a jobbikra a munkanélküli bűnöző cigányok szavaztak... :)

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 15:35:08

@Aullah: Nem vagyok ugyan pedagógus, "csak" szülő, ám úgy gondolom, akik verekednek és kiabálnak az órán, azok igenis személyiségzavaros gyerekek. Itt, Finnországban, ADHD a neve az ilyesminek ( hu.wikipedia.org/wiki/ADHD ), látom otthon is.. Itt külön iskolába, de legalábbis külön osztályba járnak. Az exem öccse ilyen osztályban tanított fél évet, azt mondta, csak az első hónap volt állati kemény, mert kicsit sem vicc, amire ezek a gyerekek képesek, de amikor megvan a kapcsolat velük, (és jó napjuk van), tényleg jó fejek is tudnak lenni, lehet szeretni őket. Tehát amiről beszéltem, ott szakemberek foglalkoznak a problémás gyerekekkel meg az átlag gyerekekkel is. Magasan elismert szakma a pedagógus. Khmm.. asszem, ez Magyarországon nem így van (bár személyes tapasztalatom nincs az ügyben). És ez valóban leginkább a parlament és a kormányok felelőssége, a pártoké, mert folyamatosan azt nyomatják, h a megoldás mi vagyunk, te csak szavazz, aztán tűrj tovább. Lófaszt. Ez nem így van - vagy nem így kéne lenni.

Most, h két új párt került a parlamentbe, talán lesz rá lehetőség, h megváltozzon a dolog, de ehhez civil nyomás alatt kell tartani a pártokat. Majdnem hárommillió szavazásra jogosul meg egyáltalán nem szavazott, az ő pártjuk a második legnagyobb párt ma Magyarországon. Én sem szavaztam, elköltöztem már régen - előre hoztam a választásomat, azzal szavaztam. Tőlem már bohóckodhatnak, többé nem érint, nem tudják tönkretenni az életem.

@neurotikk: ha jól hallottam, van egy falu Magyarországon, amit "bekameráztak" és 80%-al csökkent a bűncselekmények száma. Erről meg a borászhaver panaszairól jutott eszembe, h erre micsoda bizniszt lehetne építeni: mozgásérzékelős reflektorok, kamerák stb., és persze valamiféle támogatást szerezni a projektre. Sztem komolyat lehetne kaszálni rajta, és mindenki jól járna, kivéve a tolvajt, vagy garázdát. Az, h az elfogottak 80%-a cigány lenne, az egy dolog, ami nem is különösebben érdekes, ha már elkapták, és leültették. Azt is mondtam már korábban, h egyáltalán nem értem, miért nem lehetnek önellátóak a börtönök - legalábbis a kisebb bűncselekmények elkövetőinek börtönei. Termeszthetnének fokhagymát, és más, sok emberi munkát igénylő mezőgazdasági terméket. Biztosan nem lenne olcsóbb a kínai.. Nagyon az őrzést sem kéne erőltetni, ha megszökik a piti visszaeső, úgyis elkapják megint, és akkor már komolyabb helyre kerül - persze plusz pár évvel. Így lehet a másfélből három vagy több. A kemény magnak lenne pár igazán kemény hely, talán egész Magyarországra elég lenne kettő, a többi meg a szimpla építőtábortól haladna az egyre szigorúbb felé. Miért ne? Az igazi kérdés az, miért egy magamfajta kívülállónak kell megmondani, hogyan lehetne megoldani a problémát, amikor ezért fizetést vesznek fel emberek. Állítólag szakemberek.. Ja mert hogy azok is a lopással vannak elfoglalva.. aha.. Nos őket is sittre kéne ám vágni a lopkodásért, nem csak a piti arcokat.

Sztem amit itt vázoltam megoldást, abban mindegy, h valakinek van-e reménye, vagy nincsen. Ha tizenéves terminátorok jönnek ki a sittről, akkor tizen és fél éves terminátorok mennek vissza a sittre fokhagymafüzért fonni, vagy kapálni. Ha bent is terminátorkodnak, akkor lehet, h egész életükben összesen tizenévet voltak szabadlábon. Le lehet sitten is élni egy életet. Kaja van, fűtenek is, és a szerzetesek is megvannak szex nélkül.. És ez egyáltalán nem rasszizmus, hiszen rohadtul mindegy, milyen származású az elkövető. Azé, mer cigány vagyok? Nem, azért mert bűnt követtél el.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:25:56

@DnP: írd fel a regressziót jövedelem, iskolázottság, családi állapot, város/falu, alkoholizmus és etnikumra kérlek, majd így közöld a esélyhányadost, ami úgy fog kinézni, hogy:
Ha az illető roma akkor minden egyéb feltétel mellett x%-kal nagyobb eséllyel lesz börtönviselt.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:33:41

@neurotikk!:
+1 A szegénységre különféleképpen reagálnak a társ csoportok. a cigányok stratégiája a lopás, a nyanyókáké a csirkenevelés a nyugdíj mellé a többieknek pedig alkoholizmus, elkötözés nagyon kevesen tudnak kitörni.

Gondoljátok végig mi lnne ha bekameráznátok a világot s kakastollas csendőrök járőröznének. Attól talán lenne munka? Pénz, tervezhetőség, -veszteni való, iskola? Csak az történne hogy bár Marinéninek megmaadnnak a csirkéi( nagyon helyesen) a fia továbbra is alkoholista lenne, a cigányok fellázadnának mint Szlovákiában s a hely tovább rohadna ugyanúgy.

Munkahely, stabil kiszámítható munkahely kell s a 'cigánybűnözés' is elillan. s max annyira lesz probléma mint a nyugati megyékben.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 17:47:46

@SevenDeadlySins: Nem sokat kell gondolkodnom, a nagyapámék úgy éltek, h szinte alig vettek valamit a boltból, mindent megtermeltek maguknak: húst zöldséget, gyümölcsöt, bort, pálinkát, dohányt. Boldogan, elégedetten éltek volna, ha nem kapnak két háborút is. Igen, meg lehet élni a földből, kertből, csak rengeteget kell dolgozni vele, de van, aki ezt szereti.

Abból nem lehet megélni, h az ember csak úgy elveszi a másik által megtermelt dolgot, azzal csak sittre lehet jutni, ha azt akarjuk, h egy közösség életképes maradjon. Az, h most csendőrnek, sheriff-nek, vagy körzeti megbízottnak hívjuk a helyi zsarut, puszta kozmetika. Az, h egy párt saját csendőrséget állít, az meg tűrhetetlen.

A munkahelyekkel meg az a probléma, h alapvetően arról van szó, h eladható terméket kell előállítani. Ez pedig egyáltalán nem egyszerű dolog, a munka kifizetődő kell, h legyen, mert csak a nyereséget lehet elosztani.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 22:09:44

@ineralisi: Nekem is nő egy telefonfa a kertben csak sajnos árnyékot vet plexibokorra, azt pedig igazán nem ültethettem volna a földgáz kutam mellé! A bukolikus életképed nagyon tetszett de ha lehet ne a felzárküztatással ne a világháború előtti szintet lőjük be, főleg ne az 1914-eset:D

Bocs, nem akartam gúnyolódni, de ugye ezt nem gondoltad komolyan? A 40 éves éves korszakban valamilyen munkát végeznie kellett az öregeidnek is, ha mást nem hát a helyi szövetkezetben abból pedig valamicske nyugdíj és jövedelem csak csirrent csöppent. Annyi földje senkinek nem volt hogy télen nyáron meg lehessen élni belőle, erről gondoskodott a rendszer, s ez manapsg sem változott.

De ettől függetlenül lehet a mezőgazdaságot is nyereségesen űzni, az olaszoknak sikerült. A titok a szervezés. Szövetkezet, vertikális koncentráció és szervezés szervezés szervezés kevesebb átrakodás, már a szüretkor szelektálás, a gazdák között a termelés felosztása. Nem véletlen hogy Olaszországban kb kétszeres jövedelemszint mellett meg tudnak élni belőle. ez a rendszer annyira hatékony hogy ..
figyelem

a

szövetkezeti kötvények az államkötvény után a legalacsonyabb kamatúak.

Funfact: a Raiffeisen annak idején szövetkezeti bankként indult.

Szóval van fantázia. S igen munkahelyeket kell teremteni, s az csak természetes hogy meg kell találni a nyereségesség útját, de hát ezért képzünk közgazdászokat, nem?

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.16. 10:12:07

@SevenDeadlySins: Nagyanyámnak 3200 Ft volt a nyugdíja, a házkörül szinte mindent megtermelt: zöldség, gyümölcs, csirkék, kacsák, eladásra tört paprika, bor és pálinka, kacsatoll, stb. Idős korában, élete vége felé, háromszor törtek be hozzá, de őt szerencsére nem bántották.

Az állam elsődleges kötelessége a közbiztonságot biztosítani, utána jöhet bármiféle felzárkóztatás meg ilyesmi. Bizonyos alapvető életszínvonalat biztosítani kell a polgárok számára, de pl. ha a kiutalt lakásban szándékos rongálás tapasztalható, azaz nem normális használtból származó károk, sérülések, azt szankcionálni kell, rá kell terhelni a lakóra. Ha nem tud fizetni, leülheti a mindenkori napidíjra átszámítva, és pl. a sittről járhat ki ilyen lakásokat felújítani - legalább szakmát is tanul. Mondom, két fegyőr elég egy hat-nyolc fős csoport felügyeletére, mert a szökéstől való visszatartóerő az, h tudja, úgyis begyűjtik megint, és akkor sokkal keményebb helyre kerül arra a pár évre, amit a szökésért pluszban kap. Számolni a sittesek is tudnak, főleg, ha egyszerű a matek. Arra kell törekedni, h egyszerű legyen a matek: ezzel ezt kockáztatom, és ekkora a valószínűsége, h bukok.

A munkahelyek létrejöttét természetesen ösztönözni kell, szakembereknek és nem politikusoknak kéne az ilyen programokkal foglalkozni, de nem tartom egészségesnek, ha az állam hoz létre un. szociális munkahelyeket, mert ezek jobbára veszteségesek, és a korrupció, tehát a bűnözés melegágyai, ráadásul pontosan tudjuk, h nem működik a tervgazdálkodás..

Leeroy of SMV Design 2010.04.20. 21:39:42

@tlvajferi: Az állítólagos "maffiáról" való nevetséges handabandázásodat meg egyenesen húgyommal nem illetném, ugyanis a logika (már ha lehet beszélni ilyenről) egyetlen tényezőn megbillen: ha olyan penge lenne az a "maffia", ahogyan lefested, ők, azaz az őseik hogyhogy nem tudták megakadályozni 60-70 éve a népességük csaknem teljes kiírtását? Ugye erre nem tudsz felelni? Ha már mindenáron ragaszkodsz ehhez az összeesküvés-elmélethez, akkor a Távol-Keletre tekingess, ugyanis a nyugati civilizációt épp a mosolygós kínaiak kebelezik be, míg ti a folyamatosan fröcsögő zsidózással vagytok elfoglalva...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása