Véleményvezér

vv

Orbán úr, hol van Mr. Gazdaságpolitika?

2010.05.20. I 87 komment I Címkék: fidesz varga mihaly allamadossag matolcsy

Kire hallgasson a hazai és a külföldi befektető, ha meg szeretné magát nyugtatni, hogy a kormány érti az ő aggodalmait is? Amikor a hullámok kezdenek magasra csapni, mindenki a biztos kezet keresi. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Miközben az Európai Unió történetének legnagyobb pénzügyi válságát próbálja kezelni, az abban nagyon is érintett a magyar gazdaság kormányos nélküli hajóként imbolyog.

Vihar közeleg, kormányos kellene

Szemben az elköszönő kormányfő által már-már kampányszerűen hangoztatott állításokkal, Magyarország egyelőre nem menekült meg az adósságválság rémétől. A Bajnai-kormány intézkedései, bár csökkentették Magyarország rövid távú sebezhetőségét, nem tették fenntartható pályára a magyar gazdaságot. Ezért aztán a külső környezetnek az elmúlt hetekben lezajlott romlása megint csak kiszolgáltatott helyzetbe hozta hazánkat.

A nemzetközi piacokon egyre többen számolnak az eurózóna szétesésének lehetőségével. Ez a forgatókönyv természetesen rendkívül negatívan érintené Magyarországot. Amikor, mint most, a hullámok elkezdenek magasra csapni, mindenki a biztos kezet, a világos irányvonalat, a stabilitást keresi.

Budapest egyelőre ilyesmit nem tud felmutatni. Önmagában a Fidesz és ezzel az új kormány óriási többsége megnyugtató lenne, de sajnos teljes a zűrzavar a gazdaságpolitika vezetőjét illetően. Nem az a gond, hogy nincs még részletes gazdasági terv, hiszen ez a jelenlegi helyzetben akár érthető is lehet. A baj az, hogy senki, így a külföld sem tudja, kire is figyeljen, ki lesz a kormányos.

Matolcsy?

A magyar kormányzati struktúrában hagyományosan a pénzügyminiszter volt ez a személy – most azonban megszűnik a poszt. Lesz helyette egy gazdasági csúcsminiszter, Matolcsy György.

Nehéz azonban elhinni, hogy ő lesz a gazdaságpolitika feje, hiszen elvették tőle az összes szabad felhasználású pénz feletti rendelkezés jogát (az ugyanis a vagyongazdálkodási-fejlesztési tárcához került). Sőt, az is lehet, hogy még a költségvetés készítői sem fognak neki jelenteni! Ha az utóbbi igaznak bizonyul, akkor minisztériuma szinte csak egy nagy kutatóintézet lesz, valódi hatalom nélkül.

online survey


Nemrég Matolcsy György kijelentette, hogy az állam egy az egyben át fogja vállalni a devizahitelesek árfolyam-kockázatát – később ő maga is finomított kijelentésén. Az ötlet aránytalanul sokba kerül, és számos technikai ok miatt nagyon nehezen megvalósítható. 

Például az ilyen helyzetekben nagyon jó lenne tudni, hogy most akkor ki is a főnök, kinél kell a felmerülő kérdéseket tisztázni.

Varga, Szapáry?

Közben a Miniszterelnökséget Varga Mihály ex-pénzügyminiszter vezeti, aki egyben a gazdaság jelenlegi állapotát feltárni hivatott vizsgálóbizottság vezetője is. Amint Orbán Viktortól hallhattuk, a Varga-féle bizottság által elmondottak alapján kívánják kialakítani az új gazdaságpolitikát. Ezt pedig akár úgy is lehet olvasni, hogy Varga lesz Mr. Gazdaságpolitika – nem operatív, hanem stratégiai szempontból. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy míg Matolcsy Navracsics Tibor „beosztottja” lesz, addig Varga nem – ő csak a miniszterelnöknek tartozik elszámolással.

S akkor még ott van Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója, aki viszont nem beosztottja még Vargának sem, és a legnagyobb stratégiai kérdésekben a döntést nyilván magának megtartó Orbán Viktornak „súg”.

Most akkor kire kell figyelni, Matolcsyra, Vargára, vagy Szapáryra? Kire hallgasson a hazai és a külföldi befektető, ha meg szeretné magát nyugtatni, hogy a kormány érti az ő aggodalmait is?

customer surveys


Most akkor mi a helyzet?

A világ egyelőre nem ránk figyel, ezért aztán a fejetlenség és a meggondolatlan kijelentések is megúszhatóak komoly következmények nélkül. Legalábbis egy darabig. Az új kormányfőnek meg kell értenie, hogy az EU pénzügyi válsága miatt különösen sérülékenyek vagyunk. 

Nincs mese: egyértelműen meg kell végre nevezni Mr. Gazdaságpolitikát! 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.20. 09:06:00

Egy kis kiegészítés:

"Miközben a leendő magyar kormány a nyilatkozatok alapján költségvetési lazításra készül és egyebek mellett továbbra is adócsökkentést ígér a lakosságnak, az Európai Unió legtöbb országában éppen ellenkezőleg cselekszenek: a hiány csökkentésére kemény megszorító intézkedéseket hoznak, és szigorú takarékosságra törekednek még ott is, ahol azt a deficit nagysága egyébként nem tenné kötelezővé."

www.168ora.hu/buxa/koltsegvetesi-hiany-eu-gdp-55339.html

riksafighter 2010.05.20. 09:19:44

jó a vicc , egyenlőre azt se tudják meddig ér a szar ... mi maradt még hátra a szocik áldásos tevékenysége nyomán stb ésakkor hirtelen azonnal máris .. elő a diagnózissal , és a megoldásokkal

a fidesz a szocik által hátrahagyott romos állapotú verda kormánya mögé ugrik , és indítózik és rátapos a gázra, füstölgő kerekekkel kilő a magyar gazdaság ? sőt jövő héten már gyorsulási versenyre nevezik , ázsiával ...úgyis onnan jöttünk

namost ha egy autó bedöglik köhög és megáll , akkor nem azt szokták csinálni hogy beugranak és rátaposnak a gázra ... hanem betolják egy műhelybe , okos embereket hívnak lesegetik, okoskodnak nekifognak javítanak, és akkor ha egyszer aszondják na próbáljuk ki ... aztán vagy megy vagy nem

az is kérdés pl hogy az adósságspirálból képes e magyar gazdaság saját erejéből kimászni ... vagy annyira túl van terhelve hitellel mint egy sérült uboot aminek ha motorja megy is , akkoris lefelé csúszik és igazából esélye csak a küzdelemre van , a felszínre emelkedésre már nincs stb

old_field 2010.05.20. 09:20:50

hihetetlen sziporkázó, nagyon mélyenszántó írás... :)
kérdésedre válaszolva : Matolcsy !

tyeli 2010.05.20. 09:22:42

most ennek a posztnak tulajdonképpen mi az érdemi értelme? mert olyasmi, mint a ****nak egy pofon, végig üres frázisok, fölösleges találgatások stb..
"Véleményvezér"??? "Mr. Gazdaságpolitika"?? WTF?
irigylek egyeseket, hogy milyen sok idejük van, de hadd nyugtassam meg a tisztelt posztírót, hogy a jelenlegi helyzet már csak jobb lehet és OV-ék valószínűleg tudják mit csinálnak..

ampelmann 2010.05.20. 09:24:58

@Fedor: Mert ezeknel az orszagoknal most van az ami nalunk volt mikor IMF hitelt vettunk fel. De azon lakossagnak van mibol meg tobb adot fizetnie, nem mindegy hogy 20-25%-ot emelsz meg 3-5 %-al vagy a 40-45%-ot... Ez a kulonbseg.

MAti 2010.05.20. 09:25:42

@Fedor: A különbség talán annyi, hogy a megszorításokat egy alapvetően működtethető rendszerben hozzák meg.

Nálunk meg sajnos működtethető rendszer nincsen. :(

Terézágyú 2010.05.20. 09:31:58

Véleményvezér, azzal, hogy kritikát fogalmazol meg a fidesszel szemben, elindultál a komcsi úton...
:))

tryclops 2010.05.20. 09:32:49

@Fedor: Nincs ebben semmi meglepő, szokás szerint lehúztuk a sliccünket, megkerestük merről fúj a szél, odafordultunk, mély levegő, és...

f.

ampelmann 2010.05.20. 09:41:12

@Képfényező: Nah valami ilyesmit akartam irni... :)

Az iras meg megint ahogy van gagyi. Nem hiszem hogy MÉG MEG SEM ALAKULT kormanyrol lehetne ilyen elemzo irast irni... csak a demonizalas megint. Ehhez ert itt minden posztiro. (Tisztelet a kivetelnek ami jelen pillanatban nem ez a poszt!)

nyg 2010.05.20. 09:57:05

@ampelmann: Ezek nem elemző, hanem poltikacsináló posztok. A tegnapi például az alig egy napos fidesz parlamenti munkát osztályozták (bruhaha), a mostani pedig előre is félti a külföldi befektetőket. Aztán persze posztok villánygyorsan felkerülnek az indexre. Kik lehetnek a véleményvezér blog hátterében, kik lehetnek ezek a név nélkül irogatók?

Dixi. 2010.05.20. 09:57:36

Én azt nem értem.....h egy törvényjavaslatban az szerepel h az (még) állami tulajdonban lévő értékeket bizonyos esetekben privatizációs eljárás nélkül adhatja el az állam...????

VIII. Nagyapó 2010.05.20. 09:57:59

@ampelmann: Ha a hajó viharba került, nem hivatkozhatunk arra, hogy még szavazunk a kormányosról...

szvsz 2010.05.20. 09:59:18

@riksafighter: ezt a hulye dumat mar hallottuk 8 evvel ezelott 'a fidesz szetszorta a nehezen osszekuporgatott zsetont es nekunk most nem maradt csak az apank faxxa'.

A fidesz -es mindenki mas is- mar egy evvel ezelott tudta, hogy kormanyra kerulnek, veszhezeti tervet lehet csinalni a pontos adatok ismeretenek hianyaban is.
Azaz, ha tudod, hogy a szar verdaval egy het mulva menni kell, de csak 5 nap mulva tudod szervizbe vinni, addig legalabb megprobalsz megtenni mindent, hogy minel hamarabb lehessen javitani.

tnts 2010.05.20. 10:08:45

Az egész cikk gáz.Orbánék végre elindultak azon az úton,ahol már rég el kellett volna.Minden úgysem fog pár hónapon belül megváltozni,de az irány jó.
Nem kellene a kormányt már az indulás elött fikázni.

világoszöld 2010.05.20. 10:12:30

Nem tudom, mit lehet ezen nem érteni. A Fidesz kormány nagyon is tudja mit fog tenni gazdasági ügyek terén / valószinüleg hasonlót, amit Gyurcsány kormánya nem volt képes, mert sikerült leamortizálni/, csak muszáj megvárni az önkormányzati választásokat, mert akkor a következő 6 évre megmarad narancssárga szinben az ország az önkormányzatok terén is . Azért 6 év, mert úgye a tervek szerint nem a választások évében , hanem az azt követő második évben lennének önkormányzati választások, tehát a következő 2016-ban. Úgyhogy addig úgyse tudunk meg semmit, viszont lesz új törvény a népszámlálásról , az állampolgárságról, meg minden egyéb fontos, nagy horderejü kérdésről.

irónika 2010.05.20. 10:14:26

@Terézágyú: Aki nincs velünk, ellenünk van. Aki ellenünk van az komcsi? Vagy ez hogy jött ki?

Ami a postot illeti.
Miért gondolja itt bárki, hogy nagy kérdésekben, márpedig a gazdaságpolitika ilyen, nem OV mondja ki a végső szót. Előtte mindenki elmondja a véleményét, majd leül Kövérrel és Simicskával, megbeszélik, majd II. Viktor meghozza a döntést, melyet a különböző posztokon lévők végrehajtanak és kommunikálnak.
A Fidesz volt az, aki megyóra, de végképp fletóra mondta azt, hogy az ország nem egy vállalkozás, ezt nem lehet így vezetni. Ezek után egy sztenderd 3 lépcsős kormányzati struktúrát (miniszterlenök, miniszter, államtiktár) 5 lépcsőssé tett (miniszterelnök, miniszterelnökhelyettes, csúcsminiszter, államtitkár (a korábbi miniszter feladataival), államtiktárhelyettesek (a korábbi államtitkárok feladataival). Mi ez, ha nem hieralizált cégstruktúra? Csúcs döntéshozóval!!! Orbán az elnök (még csak miniszter...), Navrasics a vezérigazgató, a miniszterek pedig az igazgatók, gazdasági, HR, gyártási ...
Nagyvállalat. Orbán Művek.
Ami fenti lerobbant autót illeti. Ha betoltuk a garázsba a kocsit, akkor nem azzal kezdünk el foglalkozni, hogy a külföldi rendszámú autóknak lehessen magyar rendszáma is, meg, hogy amikor majd a következő autójavítő műhely összeáll, akkor a jelenlegi 386 helyett csak 200-an legyenek. Nem azzal kezdenek el foglalkozni, hogy most azonnal számoljon el az előző szervízcsapat azzal amit csinált, hanem nekilát az autójavításnak. Persze, ha tudja, hogy miként álljon neki. Ha nem tudja, úgy csinál, mintha tudná és azt hangoztatja, hogy a kocsi olyan nagy bajban van, hogy forradalmat kell csinálni, mindent szét kell szedni és újraépíteni, mert ez a kocsi menthetetlen.
Ezt mifelénk pótcselekvésnek hívják!

eremita 2010.05.20. 10:17:25

@riksafighter:

1.) Varga Mihály a Költségvetési Bizottság elnöke. Mint ilyen, hozzájuthatna minden lényeges adathoz, és pontosan tisztában lehetne az ország gazdasági helyzetével. Hogy mit kommunikál a nép felé, az legyen az ő lelkiismerete.
2 A fontos nemzetközi és gazdasági szervezetek (bankok, hitelminősítők, IMF, EU, EBRDM) kivétel nélkül pontosan ismerik a magyar helyzetet. Vagy a Bajnai kormány mindenkit átver?
3.) Fogadjuk el, hogy a FIDESZ tényleg nem ismeri az ország tényleges gazdasági helyzetét. Akkor- kérdem én - milyen adatokra alapozva hangoztatta folyamatosan az elmúlt hónapokban az azonnali és nagyarányú adócsökkentést? Akkor - kérdem én - hogyan kell Orbán Viktor többször elhangzott szavait értelmezni, miszerint: "........ készek vagyunk a kormányzásra, az első naptól kezdve tudjuk mit kell tenni...."

Ezek a dolgok valahogy nem állnak össze egy kerek egésszé. Lehet, hogy én csak én vagyok korlátolt?

órarugógerincű felpattanó 2010.05.20. 10:23:02

@eremita: Lehet, hogy te. De azért várjuk már meg a kormány megalakulását. Mert most még valami Bajnai fémjelezte akármi kormányoz.

Alvarez 2010.05.20. 10:23:31

@világoszöld: sajnos a külföldnek nem lesz ekkora türelme, hogy kivárja az önkormányzati választásokat. Az egészségügyben beígért érzékelhető béremelés, az azonnali és nagyarányú adócsökkentés és hasonló lózungokról ne is beszéljünk.
A választó sajnos nem teljesen hülye, a külföldi befektető pedig végképp nem. Ez rossz párosítás Ovi számára.

ampelmann 2010.05.20. 10:25:13

@VIII. Nagyapó: Nah most akkor vihar van? Szerintem nem vitatkozik senki itt csak a blogger. De fideszék tudjak szerintem mit csinalnak. Unom hogy -4 nap (minusz 4... gyk.) munkajat ertekelik...

@nyg: Tegnapi poszt rohejesen suta volt. Amikor visszafele sul el a puska... Ezekkel a bloggerekkel egyszer egy par sor felett elbeszelgetnek, vajon arcuk is akkora lenne ha szemelyesen mondanak ezt a "nagykozonsegnek"?

kamarti 2010.05.20. 10:35:10

hát ez a még nem tudjuk, mi az állapot, tehát majd a Varga-jelentés után lépünk, de _azonnal_ kábé olyan, mint amikor OV azt mondta a második forduló előtti napon, hogy még nincs kormánylista, hisz mekkora tiszteletlenség lenne a pógárokkal szemben nem megvárni a végeredményt. majd egy következő mondatban, kérdésre válaszolva a bajsza alatt somolyogva az mondta, nagy a találati arány a riporter által felsorolt nevekben. majd a választások után pár nappal elősorolta ugyanazokat a neveket.
és nekünk el kéne hinnünk, hogy a választások és a kihirdetés közötti napokban játszották ezt le gyorsan, mert tisztelnek minket, pógárokat, akik felhatalmaztunk. A kormány azon tagjai pedig, akik az elmúlt egy évben megszabadultak bizonyos érdekeltségeiktől, mert összeférhetetlen lett volna a kormánytagságukkal, azok nyilván látnokok. Én meg tegnap születtem, ezért nem hallom meg, h amikor OV azt mondja, majd a Varga-jelentés után, akkor Matolcsy hozzá teszi, minden érvényes, amit 2005-ben is mondtunk a gazdaságpolitikáról, hogy hogyan kéne csinálni (mondjuk azóta fordult párat a Föld, de ez nyilván nem számít, hiszen a 280-as euró is milyen jól megsegíti a magyar gazdaságot, már legalábbis egy részét, aki euróért exportál, a többi meg majd 4-6 év múlva örülhet, addig várjon a sorára)

eremita 2010.05.20. 10:36:09

@órarugógerincű felpattanó:

Orbán Viktor tegnap azt nyilatkozta, hogy a Varga vezette tényfeltáró bizottság júniusban fogja az asztalára tenni jelentését a költségvetés valódi helyzetéről. Ezután kérdezzenek tőlem konkrét számokat - felelte az újságírói kérdésekre.

Ez reális is lenne számomra, ha nem állna szöges ellentétben a FIDESZ választások előtt tett kijelentéseivel. Már a Bajnai kormány hivatalba lépése után is Szíjártó számtalanszor elmondta, hogy a kormány 24 órán belül távozzon, mert minden nappal tovább súlyosbítja a helyzetet. Ők - mármint a FIDESZ - " ...... azonnali és nagyarányú adócsökkentéssel új irányba vezetik az országot és azonnal megszüntetik az emberek sanyargatását......"

Milyen tényekre és adatokra alapozva jelentette ki Szíjártó a fentieket, ha az alapvető gazdasági számokkal sincsenek tisztában?

világoszöld 2010.05.20. 10:37:00

@Alvarez: A választó már nemigen lesz döntéshozó
szerepben, 2/3-dal bármit megtehet a kormány. Otthon moroghat, mert hát úgy a morgolodás joga.........az megmarad. Egyébként a kormány szerkezetén is látszik, meg az új felálláson, hogy ez egy ideiglenes kormány lesz, a "balhét" nem a miniszterelnők viszi el, hanem a nagy hatalommal rendelkező helyettesei, majd ha túl lesz az ország a reformintézkedések megrázkodtatásain, akkor áll fel a következő kormány.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.05.20. 10:39:00

@riksafighter:

Ha a FIDESZ-nek fogalma sincs, hogy milyen állapotban van a gazdaság, akkor viszont mégis milyen alapon ígérnek be már most adócsökkentést, illetve továbbiakat az elkövetkezendő évekre, vagy épp a devizahitelek átváltást? Mert ha nincsenek tisztában a lehetőségekkel, akkor ez bizony a legszebb Medgyessy-időket idéző felelőlten ígérgetés, nemdebár?

Alvarez 2010.05.20. 10:40:35

@világoszöld: mi az, hogy nem lesz döntéshozói szerepben. Ovi fog szavazni mindenki helyett az önkormányzati választásokon?

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.05.20. 10:41:28

@tnts: Nem igazán vagyok biztos benne, hogy az az út, amin ők elindulnak az valóban jó. Erről szól a cikk is. Jó neked, hogy ilyen erősen hiszel bennük. Én sajnos nem hiszek nekik (sem).

órarugógerincű felpattanó 2010.05.20. 10:45:01

@Lesből Támadó Szárítókötél: A gazdaság állapotával valószínűleg tisztában vannak, mert annak a főbb szereplőivel folyamatos kapcsolatban vannak. Ami kérdéses az az államháztartás állapota.

világoszöld 2010.05.20. 10:48:59

@Alvarez: Nem erre gondoltam, de most következik egy nyári szünet a parlamentben, a szeptembert át lehet dumálni, meg állampolgárság , három csapás stb. Egyelőre nincs sok alternativája a FIDESZ-nek, balról semmiképpen, a baloldal totálisan szétverve. A Jobbik fő követeléseit meg ő terjeszti be, kemény rendőrminiszter / Pintés/ stb. szóval őszig nem lesz sok változás a közhangulatban / hacsak nem kerül napvilágra egy másik őszödi beszéd/. Győzike betartja a politikusok három irányelvét: Ha a tények ellened szólnak, beszélj az elvekről, ha az elvek ellened szólnak , beszélj a tényekről, és ha mindkettő ellened szól: beszélj, beszélj, beszélj. Azt azért el kell ismerni, hogy kiváló politikiai érzéke van, mindig megérzi a "trendet"

nem1rem1 2010.05.20. 10:49:24

@riksafighter: "jó a vicc , egyenlőre azt se tudják meddig ér a szar ... mi maradt még hátra a szocik áldásos tevékenysége nyomán stb ésakkor hirtelen azonnal máris .. elő a diagnózissal , és a megoldásokkal ..."

Jó vicc, a Fidesztől, Varga Mihálytól 2006. óta azt hallom, hogy nem tudják, milyen a gazdasági helyzet. Abban biztosak, hogy rosszabb, mint amennyire rossz...

Ha egy jövendőbeli kormány cirkuszolni akar, mint egy taknyos kölyök ne is legyen kíváncsi rá. Befogom a szemem, és csak rázom a fejem, hogy nem látok, nem látok! És a hasonlóan infantilisek el is hiszik...

A kormány még meg sem alakult, pedig 2006. óta, a 72 órás ultimátum óta csak azt halljuk, hogy fel vannak készülve a kormányzásra. Ehhez képest most úgy néz ki, hogy május 28.-án fog megalakulni a kormány, mert még a kijelölt miniszterek nem tudják, milyen terület tartozik hozzájuk, hány államtitkáruk lesz, stb. Miközben már törvényeket kellene hozni - no nem a kettős állampolgárságról, hanem a gazdaságpolitikáról.

Ejnye, ejnye, de rossz gyerekek vagytok! Nőjetek már fel, legalább a kormányig, ha már megkaptátok a jogosítványt!

eremita 2010.05.20. 10:52:21

A FIDESZ mögött igen erős választói támogatás áll. Erre ők is szívesen hivatkoznak. Orbán nem kevesebbet állít, minthogy forradalom történt 2010-ben Magyarországon.

Ne értem, hogy egy ilyen erős támogatói bázissal a hátuk mögött miért nem játszanak nyílt kártyákkal. Azt hiszem az ország megérdemelné ezt a nyíltságot.

Én nem rájuk szavaztam de a a rendteremtésben, a gazdaság rendberakásában én is támogatnám őket, mint mindenki más, aki normálisan viszonyul a közélethez. Még akkor is támogatnám őket, ha ez nem járna népszerű lépésekkel.

nem1rem1 2010.05.20. 10:54:21

Egyébként meg: Szerintem Matolcsy személye, anakronisztikus gazdasági elképzelései, ha megvalósulnak, katasztrofális következményekkel fognak járni Magyarország számára, méghozzá rövid időn belül.

Anakronisztikus, vagyis ugyanazokra a rögeszméire épül, amik már 2000-ben megindították Magyarországot a lejtőn, mikor még a világgazdaságban konjunktúra volt. Azóta pedig a világ is 180 fokot fordult, de mintha még a korábbi elkúrásának a tanulságait sem vonta le Matolcsy.

Persze, nem az ő hibája, hogy gazdasági csúcsminiszternek lett jelölve...

drkovax 2010.05.20. 10:55:26

1. Medgyessy megbuktatása után hány nap kellett a Gyurcsány kormány megalakulására ?
2. Hány nap kellett a 2. Gyurcsány kormány megalakulására a választások után ?
3. Mit tett a kormánytöbbség és a parlament ezen időszakok alatt (új törvények száma, jelentősége) ?
4. Hány nappal ezelőtt tette le az Orbán kormány az esküjét ?

Egyébiránt a lányomnak 3 évesen volt annyi esze, hogy ha nem volt a közelben fagylaltos, akkor nem vágott le egy hisztit, hogy neki azonnal kell fagyi ...

paaj 2010.05.20. 10:56:41

Nos évek óta azt mondják azonnal át tudják venni a kormányzást. Itt az alkalom.
Az ország gazdasági/pénzügyi helyzetével tökéletesen tisztában vannak, a varga féle bizottságnak viszont az a feladata, hogy valamilyen hihetőnek tűnő indokot találjon arra miért nem fogják betartani az ígéreteik zömét. Varga ugyanis, mint a költségvetési bizottság elnöke, minden adathoz, információhoz hozzáfért az elmúlt 4 évben. Arról nem beszélve, hogyha találtak volna bármi nagyobb gebaszt az már nyilvános lenne.
Én annak drukkolok, hogy sikerüljön nekik beindítani az országot. Csak a névsort elnézve vannak erős kételyeim az alkalmasságukat illetően...

higgins1 2010.05.20. 10:58:32

De most tényleg, ha nekik van konkrét elképzelésük, akkor miért nem mondják meg. Még az ostoba Meggyesi is elmondta előre mit fog tenni és sajnos mindannyiunk kárára meg is tette (100 lépés a szakadékba). Azt gondolom, hogy ha valakinek van egy előremutató, konkrét és korrekt terve, akkor azt nem kell titkolni. Senki nem fogja leváltani ha bejelenti, hogy adót csökkent, vagy állami támogatással növeli a gazdaság teljesítményét sőt... Cserébe pár jól irányzott mondattal, tervvel megalapozza a kormány külföldi elfogadottságát. Szóval tényleg nem értem miért nem hallunk semmi konkrétumot, csak mindenféle nagy szavakat a forradalomról, meg arról hogy egyszerre csak minden jó lesz.
Azt gondolom azzal sincs baj, ha nincsenek még kiforrott tervek, csak akkor meg kell mondani, hogy idő kell amíg a mostani helyzetbe bele tudnak érdemben nyúlni, még az is jobb mint a ködösítés, meg a bizonytalanság szerintem...
Mellesleg, ha választani kéne akkor a Szapáry, neki van köze a szakmához, és neve is van külföldön, és nem mond olyan bohócságokat amiért nagyjából első évben kirúgnak a közgázról. Számomra reményteli, hogy úgy tűnik őrá hallgat leginkább Viktor, szóval hajrá...

ben2 2010.05.20. 11:03:10

@nem1rem1:
Szerencsére, akik az elmúlt időszakban az elk..rás éllovasait minden létező eszközzel hatalomban tartották, olyan szinten lejáratták magukat, hogy most - a saját összetöppedt szurkolókórusukat leszámítva - tökre senki nem kíváncsi a véleményükre, így az új kormány nyugodtan nekiláthat a munkának.
A ballib félművelt megmondóemberek sajátja, hogy fel sem fogják, hogy egyik mondatukkal ütik ki a másikat.
Ha ugyanis nem szar a helyzet (ahogyan azt különböző Bajnait dícsérő lózungokkal olyan görcsösen igyekeznek bizonyítani), akkor mire fel a nagy izgalom?
Ha meg tényleg szar van, akkor miért nem hagyják, hogy a kormány tegye a dolgát? Négy évvel ezelőtt még javában koalíciós tárgyaltak ebben az időszakban, azt sem lehetett tudni, hogy hány miniszter lesz, milyen felállásban és azok mit fognak csinálni. Ehhez képest Orbánék fényévekkel hatékonyabban indultak.
Persze a balos hívőknek mindegy, mert ők 1998 óta kampány üzemmódban gondolkoznak, de előbb-utóbb csak elfogynak.

kamarti 2010.05.20. 11:03:16

@eremita: te, meg aki látja, h baj van, támogatod a rendrakást, függetlenül attól, hogy rájuk szavaztál-e. Ez rendben is lenne, de van még két nagyon fontos kérdés: a mögöttük álló gazdasági potentátok (hadd ne mondjam, oligarchák) elképzelései mennyiben esnek egybe az ország érdekeivel (mert az nem kérdés, mennyire vannak a markukban az intentől felkent forradalmárok).
A másik pedig, h a józan rendrakást elfogadók mekkora számban vannak jelen a fidesz-szavazók táborában - na nem a lózungok szintjén, hanem a valós cselekvés és következményeinek elfogadása (vö: fájni fog) szintjén.
ami a kommunikációt illeti, az, amivel évek óta játszanak, nagyon könnyen visszaüthet, ha már nem ütött vissza: ha ugyanis folyton azt hallod, mekkora a baj, akkor is elhiszed, ha valójában nem így van. nem azt mondom, hogy nincs baj, vagy hogy hazudni kéne, hogy minden oké, de aránytalanul, minden tekintetben eltúlozni - az nagyon necces, és nehéz visszafordulni (és amint látjuk, most több fronton is előre nem is kalkulálható mértékű új, valós baj is van, ld. áradások)

ben2 2010.05.20. 11:06:11

@higgins1:

"akkor meg kell mondani, hogy idő kell amíg a mostani helyzetbe bele tudnak érdemben nyúlni, még az is jobb mint a ködösítés, meg a bizonytalanság szerintem..."

Pontosan arról van szó, hogy amikor azt mondják, hogy "idő kell amíg a mostani helyzetbe bele tudnak érdemben nyúlni", azt rögtön felcímkézik "ködösítésnek" meg "bizonytalanságnak", és indul is a sárdobáló futam.
Ha pedig konkrét elképzelésekkel állnak elő, akkor jön az "előkészítetlen" meg a "társadalom feje felett döntöttek", stb.

nem1rem1 2010.05.20. 11:07:05

Végre kibuggyan már belőlem mert rohadtul unom:

2002-ben az MSZP-SZDSZ kormány úgy kezdte a működését, hogy választási csalással lettek megvádolva, mely állítást a Fidesz is hangoztatott (legalább feltételes módban). Ezután jött a "jéghideg lehellet a tarkón", "a haza nem lehet ellenzékben", majd 2004-ben, Gyurcsány miniszterelnöksége kezdetének napján a "gyurcsányitakaroggy".

Ez, ugye, komilfó volt.

Most, hogy a Fidesz eddigi állításait és ígéreteit,valamint az azóta elhangzottak ellentmondásait és kártékonyságait kérik számon a kétkedők, egyelőre csak a kormányalakítás szempontjából, ugyanezen Fidesz-fanok anyaoroszlánhoz hasonlatosan (vagy majomszeretettel?) védik a szegény, hüpp-hüpp, elárvult, hüpp-hüpp, nebáncsvirág 2/3-os Fideszt. Minden kritikát kapásból diszkreditálnak, ha vitatni nem tudják, akkor sanda szándékot gyanítva.

Hogyis van ángolul az a vemhességi kívánságműsor? Double standard?

világoszöld 2010.05.20. 11:07:51

Változatlanul az a véleményem, hogy vannak tervek, de az önkormányzati választásokig ezt nem fogjuk megtudni. Remélem nem lesz igazam, az IMF-nek meg az EUnak szépen el tudják magyarázni, hogy miért olyan fontos , hogy az önkormányzatok a jővőben is az ő kezükben maradjanak, és miután valószinüleg gazdasági elképzeléseik meg fognak felelni az IMF ill. az EU elvárásainak, de nem fognak megfelelni az emberek többségének, ezért ez a két intézmény nem fogja sürgetni a nyilvánosságra hozatalt. Egyébként ha végre sikerülne valakinek keresztülvinni a reformokat, hosszú távon az országnak kedvezne, akkor is , ha rövid távon a kormánynak népszerüségvesztést eredményez.

karnak 2010.05.20. 11:09:32

Teljesen jogos a felvetés, aki nem érti meg, hogy miért vetődik fel a kérdés, annak nem érdemes hozzászólnia sem.
Ha esetleg arra gondol valaki, hogy az elvakult szemellenzője mögül kitekint, akkor gondolkodjon el azon, hogy mit lát a világ, a külföldi befektető, az IMF, az EU, stbstb, tehát akinek a pénzéből éldegélünk erről ami most folyik.
Van 22 ember aki 35 félét mond, majd másnap a másik mást mond. Ez minden szempontból bizonytalanság, vagy kapkodás.

Nem hiszem, hogy elvárható lenne pár nap után a világmegváltás, a vörös-tengeren átgyaloglás, de azért egy felelős - kiváltképp ebben a helyzetben - megnevezése talán nem olyan nagy kihívás. Még nekik sem, volt idejük kidolgozni a kormányzati struktúrát, a hierarchiát, illett volna a kommunikációt is az első napokra.

Nyilvánvaló, hogy kellenek látszatinztézkedések, hiszen az a vád sem érheti őket, hogy nem tesznek semmit, ilyen a rendkívül fontos kettős állampolgárság (van akinek ez fontos, nyilván, mint minden szabály módosulása), a 8 általánosos jogosítvány, és ide sorolható a miniszteri illetmények növelése is, a f@sz se tudja azt minek kellett, abszolut dilettáns marhaság volt felvetni is... aztán meg hibának minősíteni.

Vannak olyan kezdeményezések, amiknek kifejezetten jónak tűnnek (pl ajándékozás adózása), remélhető, hogy ebből lesz is valami, bár az ilyen szabályoknak vannak okai (pl a szürke-fekete pénzek "ajándékozása" adóelkerülési céllal) ezt a méregfogat kell majd kihúzni, nem a nagymama ajándékáról van itt szó)

Ezek mellett a hatalmas horderejű kérdések mellett valóban úgy viselkedik a még nem regnáló kormány, mint egy cég, a rosszabbik fajtából, a vezetők kijelentenek valamit (adócsökkentés, devizahitelesek, stb) ami nagyon jól hangzik, aztán meg azok, akik egy cégnél szellemi tevékenységet végeznek majd puhítják a NAGY MEGMENTŐ kijelentéseket, és abból valami értelmezhetőt csinálnak.
A Nagy Kijelentések tehát PR célt szolgálnak, a blogger felvetése tehát az, hogy mégis ki a felelős a kijelentések tartalma miatt, ha azok életszerűtlenek, megvalósíthatatlanok, vagy irrelevánsak.

Jelenleg úgy tűnik ott tart a dolog, mint amiko haverok csinálnak egy céget, mindenki mond amit gondol, aztán majd kitaláljuk, de hogy konkrét kérdésben konkrétan kit kell megkérdezni az nem tiszta, még jó, hogy ujjal nem mutogatnak egymásra a felelősök.

Az aki azt veti fel, hogy csontvázak, meg bajnai örökség az elolvashatna néha egy-egy szakmai cikket arról, hogy hogyan működik a világ pénzügyi-gazdasági szempontbokból, mi a szerepünk és a helyünk az EU és a világ gazdaságában, kinek a pénzét használja a magyar állam, stb.

Továbbá figyelmükbe ajánlható néhány ún. törvény ami arról szól, hogy mit is csinál egy parlamenti képviselő, illetve esetleg megkérdezhetné a sajátját, hogy amikor mindenféle "szavazások", "költségvetés", és több száz "törvény" parlamenti vitája zajlik, amelyeken a képviselők ott ülnek, és szavaznak, akkor mit csinál a FIDESZ kéviselő.. elbamult 8 évig? épp nem figyelt oda?

Ha valaki nemigen ismerné, a tvjavaslatokhoz, pl bizottsági ajánlások vannak, amelyekben szintén ellenzéki képviselők is ott ültek évekig, vitatva, vagy ajánlva az épp tárgyalt beadványt a jegyzőkönyvek nyilvánosak, mármint halandó számára is.. a törvényeknél meg szavazások vannak, amikor az ellenzék is ugyanúgy nyomja a gombokat, nagyon remélem hogy azzal a felelősséggel, hogy elolvasta azt, hogy mire szavaz.

(Nem kevés szavazáson, együtt szavazott az ellenzék a kormánnyal az utóbbi években, mivel szerenycsére nem elmebetegek)

flort 2010.05.20. 11:14:35

@világoszöld: szerintem nincs terv, csak kommunikáció. Az sem szerencsés. Ma reggel arra ébredtem, hogy a kijelölt min.elnök azt mondja, hogy kb.

1. kötelező együttműködni a nemzeti együttműködés rendszerében
2. az nem lehet, hogy a jegybank ne támogassa a kormányt
3. az erő nem azért van, hogy éjjel-nappal használják, de 2/3-al mindent meg lehet tenni.

Nem tudom, mennyit vágott ki a Gazdasági Rádió, de az azért rémítő, hogy a faszinak semmit sem mond a "független jegybank" kifejezés, és nem fogja fel, hogyha egy irányvonallal kell együttműködni, azt diktatúrának hívják. Lehetett volna szebben, érthetőbben, választékosabban is mondani, de ez most olyan bárdolatlanság volt, mint Zagyva képviselő "majd a folyosón megbeszéljük" beszólása.

Nem való.

higgins1 2010.05.20. 11:16:39

@ben2: Az hogy a társadalom feje felett döntenek szerintem teljesen jó, remélem megtartják ezt a jó szokásukat ők is. Jobb ha nem azok döntenek az ország gazdaságáról, akik még mindíg a 3.60-as kenyeret várják.
A ködösítéssel az a baj, hogy a Matolcsy kb 2 hete mást sem csinál, csak bejelnt valami irdatlan baromságot, amit a Varga elkezd finomítani, majd a Matolcsy visszavonja félig és meglebegtet valami újat (lásd a devizahiteles mutatvány kontra a tegnap nyilatkozata). Ha nincs konkrét elképzelés akkor nem ötletelni kell, mert ilyen ideges környezetben az igen veszélyes, hanem megmondani, hogy ezek a "mocskos komcsik elkúrtak mindent", ezért nem kívánunk felelőtlen ígérteteket tenni, hanem megvárjuk a Varga Mihály féle tényfeltárást, addig folytatjuk a tűzoltást amit a Bajnai kormány csinált, aztán előállunk a tuti farbával. Ehelyett elejt valami ígértnek nevezett őrületet, majd gyorsan hozzáteszi hogy persze csak ha a Varga féle bizottsság ki nem deríti, hogy mégsem tudjuk megcsinálni, na ezt hívom én ködösítésnek (ja és 3 nap múlva már vissza is vonja/átformálja/megmagyarázza, hogy ő nem is úgy gondolta. Így ember legyen a talpán, aki tudja, hogy akkor most mit is akar Matolcsy csinálni, mert én nem)

nem1rem1 2010.05.20. 11:18:31

@ben2: "Ha meg tényleg szar van, akkor miért nem hagyják, hogy a kormány tegye a dolgát?"

A többire nem reagálva, szerényen kérdezném: Ki nem hagyja? Én a magam részéről pont azt várnám, hogy TEGYE VÉGRE A DOLGÁT! Ellentétben a jéghideg lehelletűekkel, meg "A haza", "a másik Magyarország" pógáraival, számomra az ország fontosabb, mint tyúkszaros pártérdekek, kicsinyes hatlaom-akarnokságok. Fenntartásaim vannak Matolcsy személyét illetően, és ezt ki is fejezem.

De megnyugtatlak: Az elkövetkezendő években sem fogom pl. leszavazni népszavazáson a kormány gazdaságpolitikai változtatásának számomra kellemetlen részeit, még akkor sem, ha minden áron arról győzködnek, hogy ezzel megbuktathatom a cúúnya Orbánt, és ezután csak akarat kell a pénznyomtatáshoz, meg a korrupt, maffiózó fideszes oligarchia hatalmának megdöntéséhez.

Vagyis: Nem vagyok partner az ország sorsának rontásában, mert az elmlt nyolc év fideszes ellenzékisége megmutatta, hogy ez (is) milyen hányinegrkeltő és katasztrofális.

Végezze az Orbán-kormány a dolgát, tegye jól! De tegye már, és ne pótcselekvésekkel foglalkozzon. És a véleményemet el fogom mondni.

higgins1 2010.05.20. 11:18:39

@világoszöld: Hát ha ez az ára a nagyszabású és hatékoyn reformoknak én benne vagyok... Csak nehezen bírom kivárni :)

Alvarez 2010.05.20. 11:20:41

@higgins1: " Így ember legyen a talpán, aki tudja, hogy akkor most mit is akar Matolcsy csinálni, mert én nem"

tartok tőle, hogy a külföldi hitelezők nem babrálnak sokáig a zagyva kijelentések értelmezésével, hanem szépen megvonják a bizalmat kishazánktól. És onnantól kezdve szopóág lesz.

eremita 2010.05.20. 11:23:31

@drkovax:

Mindenki normális ember tisztában van azzal, hogy egy új kormány megalakítása, programjának meghirdetése nem napok és nem hetek kérdése. Ez egy parlamenti váltógazdaságon alapuló demokráciában általában hónapok alatt történik.

Nekem sem azzal van bajom, ha most is így történne. Azzal van bajom, hogy a választások előtt folymatosan a FIDESZ szótárában csak egy jelző szerepelt: AZONNAL

(azonnal mondjon le.., azonnal megszüntetjük a zemberek sanyargatását..., azonnali nagyarányú adócsökkentést hajtunk végre.... azonnal felszámoljuk... azonnal kormányozni fogunk... stb

Nekem ez már akkor is vicc kategóriájába tartozott, de hát ők mondták. Ráadásul Orbán azt is kijelentette, hogy 1 nap türelmi időt sem kérnek, mert már másnap megkezdik a hatékony kormányzást.

Ne azokat tartsd hülyének, akik a FIDESZ-en most számon kérik az ígéreteit.

Alvarez 2010.05.20. 11:23:53

@nem1rem1: "Az elkövetkezendő években sem fogom pl. leszavazni népszavazáson a kormány gazdaságpolitikai változtatásának számomra kellemetlen részeit"

Az nem is fog menni, mert Ovi villámgyorsan megváltoztatja a népszavazás jogi hátterét a kétharmadával. Nehogymá a saját fegyverét fordítsák ellene.

világoszöld 2010.05.20. 11:31:39

@flort: Én meg arra ébredtem, hogy miért lenne jó Győzikééknek a sok csontváz a szekrényben , a jó népnek való magyarázkodáson kivül???? Ha ténylegesen sok csontván lenne / ami kizárt, ismerve az EU és IMF kontrollmechanizmusát/ csak arra lenne jó, hogy a piac beárazna egy 300-on felüli forintárfolyamot. Azt még mindig nem vették észre, hogy a jelenlegi világgazdaság rendszerében minden szónak súlya van. Persze, hogy rá akarják erőszakolni a devizahitelesekre a forintátváltást / rossz árfolyam mellett, vesztességrealizálással/, mert akkor nem kellene tartani a devizahitelesek felháborodásától, viszont , ha annyira biztosan a dolgukban, hogy rendbehozzák a gazdaságot, csökkentik a munkanélküliséget, akkor miért is nem biznak a forint értékállóságában?????

világoszöld 2010.05.20. 11:34:43

@higgins1: Pedig már Rákossi elvtárs is megmondta: ne együk meg az aranytojást tojó tyukot, azóta már több generáció ezt hallja, és hiába áll reménykedve a "tyúk" hátsójánál, mi jön kifelé?????

eremita 2010.05.20. 11:39:33

@világoszöld:

A FIDESZ zsákutcába manőverezte magát. Ezért van most időzavarban. A görög válság előtt, azt gondolta - és erre jó esélye is volt - hogy a különben nélkülözhetetlen reformok fejében az IMF és az EU belemegy egy 1.5-2 %pontos hiány növelésbe. Erre alapozták a gazdasági stratégiájukat, és ezen alapult a kommunikációjuk is.

De beütött a görög válság és az új helyzetben nincs esélyük a hiány érzékelhető növelésére. Most üt vissza a "csontváz" politika.

A FIDESZ-t ez ügyben nem sajnálom, mert aki másnak vermet ás annak tudjuk mi a következménye.

nem1rem1 2010.05.20. 11:42:11

@Alvarez: "sajnos a külföldnek nem lesz ekkora türelme, hogy kivárja az önkormányzati választásokat."

Mikor is kellene megújítani az IMF-EU-EBRD hitelszerződést?

Én egyébként eredetileg azt feltételeztem, hogy a Fidesz egyik első törvényjavaslata az önkormányzati rendszer - eleddig általuk megakadályozott -módosításáról fog szólni, amivel két legyet ütöttek volna egy csapásra:

1.) Az általuk eleddig megakadályozott "regionalizáció" és "kistérségesítés" által állítólag kb. ezer mrd forintot tudnának spórolni éves szinten. Ez már valami, amit fel tudtak volna mutatni a pénzügyi tárgyalópartnereknek, meg a piacnak.

2.) Egy lendülettel ki is tolhatták volna az önkormányzati választások időpontját 2-3 évvel, adddig ideiglenesen meghosszabbítva a jelenlegi önkormányzatok mandátumát. Így ki tudják tolni az új rendszer szerinti választásokat addig, amikor már esetleg várhatók a gazdaságpolitikájuknak eredményei is (persze, ezek nem megszorítások lennének, hanem takarékossági intézkedések, észszerűsítések, stb.) A szépséghiba csak annyi lenne, hogy így az önkormányzatokon való spórolások csak évek múlva jelentkeznének.

Nem vagyok benne biztos, hogy nem fog megtörténni, mert ez volna a legésszerűbb és -célszerűbb.

Ezt eddig el is tudom fogadni, sőt, a magam részéről támogatni is. Amit nem tudok támogatni, hogy az ezzel megspórolt költségvetési forrásokat olyan kártékony, Matolcsy-féle "gazdaságélénkítésre" fordítsák, aminek az eredménye a költségvetési hiány növelése, ugyanakkor pozitív eredményeket ebből a pénzszórásból még se Magyarország (az Orbán-Matolcsy kormány idején), se a fejlett országok nem tudtak pozitív eredményeket igazolni. Egy kivétel az amerikai gazdaságpolitika Reagan-Clinton idején, ami számnkra nemcsak a belső piac mérete és jellege közötti különbség miatt nem követendő, de amiatt sem, mert a legtöbb elemző innen, a rövidtávú sikerekből eredezteti a jelenlegi világgazdasági (hitel-)válságot.

nem1rem1 2010.05.20. 11:43:35

@világoszöld: "A leendő miniszterelnök kijelentette: "Magyarországon nem szabad megengedni, hogy kettős pénzrendszer működjön" majd hozzátette: "nem akarunk visszatérni a kötött devizagazdálkodás idejéhez". Később egyértelműsítette, hogy mire gondol: "az lehetetlen dolog", hogy családok százezrei legyenek kiszolgáltatottak az árfolyam miatt. Kissé furcsa megfogalmazása szerint "az árfolyamra szinte semmilyen befolyása nincsen a magyar gazdaságpolitikának; a forintra van, de az euró/forintra nincs" (és itt utalt a görög válság miatti közelmúltbeli forintgyengülésre). "Az euró tekintetében teljesen kiszolgáltatottak vagyunk" - tette hozzá (miközben a lakossági devizahitelek nagyobb része svájci frankalapú).

A jövőre utalva Orbán felhívta a figyelmet a spontán euroizáció (hivatalos fizetőeszköz nélküli euróterjedés) kockázataira: "nehogy azt higgyük, hogy kiszámíthatóbb, ha valamit euróban számolunk". A leendő kormányfő tanácsa szerint "akik védettebbek akarnak lenni, azoknak jó, ha a forintot választják", mert a forint értékét illetően a magyar gazdaságpolitikának maradtak még eszközei."

No comment...

nem1rem1 2010.05.20. 11:46:47

@eremita: A Fidesz még válságban nem kormányzott. Az MSZP már háromszor: Németh-kormány, Horn-kormány, Gyurcsány-Bajnai kormány.

Zavar amúgy, hogy jelenleg is az angyalok neméről nyújtanak be törvényjavaslatokat, de ez nem volna érdekes, ha...

kamarti 2010.05.20. 11:47:51

@karnak: hát egyrészt, ha jól emlékszem, nem elbambultak, hanem kivonulgattak, illetve volt, aki példamutatóan be se járt (OV)

másrészt azt nem lehet mondani, hogy nem dolgoznak gőzerővel, hiszen egyre-másra dobják be a köztudatba a témákat (kettős állampolgárság, kisebb országgyúlés, Trinanon-nap stb.) meg a hozzájuk tartozó törvényjavaslatokat.
Én nem voltam rest, és elolvastam ez utóbbit. a preambulum hosszú és bonyolult egymondatában az áll, hogy az OGY tagjai hisznek abban, h Isten a történelem ura, miközben OV forradalomról beszél. Számomra ez például (a mellett, hogy több kérdést is felvet, például azt, h ha Isten a történelem ura, nem nála kellene-e reklamálni Trianon miatt, illetve akkor bármiért egyáltalán felelőssé tehető-e az ember, például egy ország vezetője, hogy arra már ne is térjek ki, h a perambulum Európa egységének elősegítésére, mint célra (hahaha) hivatkozik, meg arra, h más népeknek persze tiszteletben tartja azt a jogát, h a magyarság számára fontos kérdésekről másképp gondolkodjanak, de arról nem beszél, hogy a magyarok ezen jogát is tiszteletben tartaná, ergó aki magyar, az egyfélét gondol stb. stb.).
Szóval ennek az istentől felkent forradalmár imidzsnek (ami lehet, hogy tényleg spanyolviasz) az alakítgatása önmagában is aggaszt, de még inkább aggaszt, hogy ezzel vannak elfoglalva., pedig lenne más dolog is, elég sürgősen. (oké, neki nem kell lezárni egy háborút, mint Napóleonnak, de mondjuk az összes többiben nem csak szóban, hanem tettekben is követhetné (központosított közigazgatás, erős rendőrség, hatékony adószedés, az ország pénzügyi stabilitásának megteremtése (nemzeti bankot alapítani már nem kell...) - csak eztán jött a Code Napoleon meg a császári cím, pedig ő sem volt egy visszafogott ember...)

higgins1 2010.05.20. 11:57:17

Csak kis játék a gondolatokkal:

Devizahitelek forintra váltása, akár deficitnövelés árán -> forint gyengül (keresleti-kínálati elmélet) -> Forint gyengülés erősíti az exportot (Magyarország jelentősen exportvezérelt lett az utóbbi 1 évben) -> GDP növekedése megindul
Ja és az infláció (illteve a nemzeti valuta elinflálása) kiválóan alkalmas az államadósság csökkentésére is :)
Persze a fentiek igen nagyvonalúan kezelik a makróökonómia szabályait, de sok helyen próbálkoztak már hasonlóval és nem lepődnék meg ha valami hasonlón törnék pici agyukat egyesek ott fent a Sasfészekben

turulpina 2010.05.20. 11:58:32

@irónika: "Ami fenti lerobbant autót illeti. Ha betoltuk a garázsba a kocsit, akkor nem azzal kezdünk el foglalkozni, hogy a külföldi rendszámú autóknak lehessen magyar rendszáma is, meg, hogy amikor majd a következő autójavítő műhely összeáll, akkor a jelenlegi 386 helyett csak 200-an legyenek. Nem azzal kezdenek el foglalkozni, hogy most azonnal számoljon el az előző szervízcsapat azzal amit csinált, hanem nekilát az autójavításnak. Persze, ha tudja, hogy miként álljon neki. Ha nem tudja, úgy csinál, mintha tudná és azt hangoztatja, hogy a kocsi olyan nagy bajban van, hogy forradalmat kell csinálni, mindent szét kell szedni és újraépíteni, mert ez a kocsi menthetetlen.
Ezt mifelénk pótcselekvésnek hívják! "

Ha 8 éve azt ugatom, hogy szar az a kocsi, rossz a sofőr, rossz a szerelőgárda, de majd én, akkor a kocsi megszerzésekor hiteltelenül hangzik, hogy ennek annyi baja van, hogy most kezdjük csak átvizsgálni, addig nem is tudunk máshoz fogni.

Elég nevetséges, ha a fideszes szakembergárda csak kormányra kerülve tudja megállapítani - tény-fel-tá-rás-sal -, mi a baj az országgal, és csak ezután tudnak megoldást javasolni.
Csókolom, ezt bárki meg tudja csinálni. Az elmúlt 8 évben ezek szerint nem tetszett tudni a megoldást, csak ugatni tetszett?

eremita 2010.05.20. 12:01:16

Ha elhagyjuk a sok népnemzeti hablatyot és csak a kemény közgazdasági szempontokat vizsgáljuk, akkor a FIDESZ egyáltalán nincs kényelmes helyzetben.

Az alapfelállás az, hogy Magyarországon a nemzeti újraelosztás aránya 51%. Ez világcsúcs közeli adat. Az újraelosztásban felhasznált milliárdok legfőbb fogyasztói az oktatás, az egészségügy, a nyugdíj, a közlekedés és az önkormányzatok. Ezek reformja nélkül nincs érzékelhető előrelépés.

A sokat csodált szlovák modellben az állami újraelosztás arány 35% !!!!. Ezért tudnak ők több pénzt a vállalkozók zsebében hagyni, ezért tudnak kisebb adó terheket kivetni.

A szlovák aránynak azonban akár megközelítése is azzal jár, hogy el kell felejteni a szocializmusból itt marad rózsaszínű álmokat. Nincs állambácsi az ingyenesség mítoszával. (de van vizitdíj, de van a felsőoktatásban tandíj, de van sokkal kevesebb állami alkalmazott, nincs rokkant nyugdíjasok tömege és még sorolhatnám.)

nem1rem1 2010.05.20. 12:04:03

@higgins1: Korrekt.

Ezért van Simor útban, mint ahogy Medgyessynek is pontosan ugyanezért volt Járai az útjában.

És ez az, ami a retorikájukban zavar: Még mindig offshore-oznak, vagyis hülyének néznek, ahelyett, hogy végre egyenesen beszélnének.

nem1rem1 2010.05.20. 12:08:02

@Fricibá': Bértollnokok akkor, mikor az MSZP-nek 900 milkás kölcsön miatt kell vérfürdőt rendezni a saját apparátcsikjaik között?

Ki is a hülye?

Ja, a posztoló. Nos, ez a hülyézés meggyőző érv, főleg arra, hogy a Bajnai ügyvezető kormánya felel a jövő gazdaságpolitikájáért.

Nem kéne az ilyeneket kimoderálni, olyan szépek!

is 2010.05.20. 12:08:50

jaj, egy egészen pici logikát, hát az egész blogoszférában nincs? volt egy helyzet 2008 októberéig, arra épített Gyurcsány, arról beszélt, hogy abban ő mit csinál. aztán jött 3 hónap őrültekháza, amikor MINDENKI, az egész világon hetente mondott újabb és újabb számokat, hogy mekkora lesz a válság. Gyurcsány bele is bukott, jött Bajnai. az ő egy évében kb. végig volt egy helyzet, amit kezelt, amihez a megfelelő intézkedéseket meghozta. egészen 3 héttel ezelőttig minden szám szerint megtette, amit megtehetett, és az adósságpályát betetőzte, a GDP növekedés szépen elkezdte volna lehozni az adósságot. ezek számok, csak úgy a semmiből ezzel ellentéteseket hiszemre leírni egyszerűen parasztvakítás, nem igaz, a posztíró otthon nézzen a tükörbe, és magával számoljon el.

az utolsó 3 hétben meg bedöntöttek mindent a spekulánsok, amit értek (és egyébként lehet, hogy 3 héten belül visszacsinálják, mert ilyen a forró spekuláns tőke), többek között a forintot is. de ez már ne Bajnai hibája legyen. mint ahogy ne Gyrcsány hibája legyen, hogy az eü. reformot nem hagyták végigvinni, hogy még mindig nincs tandíj. a probléma az, hogy Orbán és Matolcsy még mindig azt állítják, hogy nem kell a hiányt csökkenteni, sőt növelni lehet. ez az egyetlen probléma, és igen nagy szarban vagyunk, mert ezeknek a hülyéknek adtuk a főkapcsolót.

aki nekik adta, az most éppen gondolkodjon otthon, meg lassanként nézzen a tükörbe, aztán beszélje meg magával, hogy mit is csinált 2008-ban a hülyenépszavazáskor, meg idén a választófülkében. mert hogy forradalmat nem, az biztos.

higgins1 2010.05.20. 12:09:44

@eremita: Helyes meglátás, csak kis javítás: már nálunk is levitték mér az újraelosztást 45% körülre; amivel már nem vagyunk világcsúcstartók, csak úgy próbálunk oszotgatni mint Norvégia vagy Luxemburg :)
De összeségében tök iagazd van...

kamarti 2010.05.20. 12:11:05

@higgins1: na igen, de egyrészt azzal is számolniuk kell, hogy vannak olyan területek, szakmák, ahol nem választhatod meg, hogy euróban vagy forintban szerződsz-e, fizetsz-e (hogy csak a magam területén maradjak, ha külföldről hozol fellépőt, nem mondhatod neki, hogy te forintban akarsz megállapodni, mert körberöhög - arról nem beszélve, hogy hónapokkal, néha évekkel előre le kell kötnöd, h egyáltalán ráérjen), ellentétben a hitelfelvevővel, aki mérlegelheti, h devizában vagy forintban adósodik-e el. Másrészt arra is számítaniuk kell, hogy épp ők mutattak példát az elmúlt 8 évben éeginkább a saját táboruknak arra, hogyan kell alaposan, nemzeti érzülettől vezérelve keresztbe tenni, megakadályozni, nem teljesíteni stb., ha valami nem tetszik - márpedig a választóak (és az ország) többségét nem a GDP érdekli, hanem az infláció, és a forintgyengülést se szerei, hiszen 8 évig azt hallgatta, hogy a gyenge forint = szar kormányzás. Tehát akárhonnan nézem, jó kis aknamezőt csináltak saját maguknak is.

Karakán (törölt) 2010.05.20. 12:12:28

Azt azert mindenki tudta, hogy a FIDESZ-nek nincsen penzugyi politikaja es a gazdasagi elkepzelesei minimum kodosek. De, mi valasztottuk oket ... ezt erdemeltuk. Ma jottem meg kulfoldrol egy gazdasagi megbeszelesrol. A poszt kerdeseit tettek fel nekem is. En sem tudtam valaszolni ... a felhok gyulekeznek.

eremita 2010.05.20. 12:20:42

@higgins1:
A megalakuló Orbán kormány azért lesz nehéz helyzetben, mert azoknak a reformoknak a sorozatából, amit amit most nekik kellene levezényelni, egy sort ellenzékben megtorpedóztak. Annak a populista szólamnak a jegyében, hogy azembereket nem lehet sanyargatni.
Kíváncsi leszek, hogy fogják áthidalni ezt az antagonisztikus ellentmondást. Majd jön Szíjártó szóvivő és megoldja a problémát.

Bloodscalp 2010.05.20. 12:21:37

@Fedor: ez neked kis kiegészítés?:)

kamarti 2010.05.20. 12:21:46

@eremita: teljesen egyetértek,. Két lehetőség van: vagy tudják, hogy szükség van ezekre a lépésekre (vizitdíj, tandíj stb.), és meg is akarják lépni - csak érzékelik, hogy nehéz lesz, amikor épp ők akadályozták ezeket korábban, főleg, ha a hatalmat is legalább annyira szeretik, mint az országot, illetve azon törik a fejüket, hogy lehet megoldani a mesebeli módszerrel (viszek is ajándékot meg nem is, ld. családi pótlék: ha nem jár a gyerek iskolába, nem adunk, illetve igen, csak természetben).
Vagy nem tudják, nem tervezik, sőt éppen ellenkezőleg.
Magam részéről nem tudom eldönteni, melyik helyzet van, csak azt látom, egyik lehetőség rosszabb, mint a másik.

eremita 2010.05.20. 12:31:29

@kamarti:

Ha van egy kis spiritusz Orbánban és nem csak a hívei között mer szépeket meg nagyokat mondani, akkor még az idén és jövőre megteszi a kellemetlen és népszerűtlen lépéseket is. Hosszútávon ennek nagyobb lesz a haszna a FIDESZ számára, mint az azonnali népszerűség vesztés. Mert ebből gazdasági fellendülés jöhet, amire rá lehet alapozni a 2014-es választások sikerét. Én különben szurkolok ennek a sikernek, - habár nem vagyok FIDESZ fan - mert ez azt jelentené, hogy demagógia helyett felelős kormányzás lesz.

karnak 2010.05.20. 12:34:52

@eremita:
lehet h majd meg most is azt mondja h a kormany verszopo es sanyargatja a nepet, így legalabbnem kell uj szoveget irni..:)

ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell sok penzt kolteni ezusthajo 2010 kft-re meg kaya ibrahimra, hiszen nem kell uj kommunikacio.

plane igaz ez, ha igy megy tovabb, hiszen ugyanugy megy mint 8 eve, mindenki mond valamit, felelosseg, hatter, tartalom-fuggetlenul lehet, ugy nezem a 2/3-os szavazobazis ezt teljesen esszerunek es elfogadhatonak tekinti. klassz, hogy felejuk kell elszamolni a marhasaggal, hibaval, szeretnek en egyszer ilyen kenyelmes helyzetben lenni felelotlenseg tekinteteben.

karnak 2010.05.20. 12:39:05

@eremita:
@kamarti:

siman meghozhatoak, hiszen a csontvazak miatt...

masreszt meg a tandijat ha nem tandijnak hivjuk, a vizitdijat nem vizitdijnak, vagy mashova epitjuk be ezeket a beveteleket, akkor.... pont ezt csinaltak a tandijjal mar egyszer.

higgins1 2010.05.20. 12:40:05

"Réthelyi Miklós öt nagy területet felügyel: az oktatást, az egészségügyet, a szociális ügyeket, a kultúrát és a sportot. Korábban azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy még nem tudja, mennyi pénz jut tárcájának. Akkor azt mondta: senki nem kecsegtette azzal, hogy bármelyik területre lenne többletpénz a kasszában. S miután az oktatásból legalább olyan rossz hírek jutottak el hozzá, mint az egészségügyből, rangsorolás helyett a területek közötti egyensúlyt szeretné megteremteni."
Na tessék, van aki nem akar ködösíteni, hanem kimodja, azt amit sok Fidesz szavazó nem akar hallani, cserébe nem csinál segget a szájából. Inkább ő kellene a Matolcsy helyére. Vajon neki miért megy a dolog :) ?

kamarti 2010.05.20. 12:51:59

@higgins1: magamban ezt a minisztériumot az "ezekre a területekre nem szeretünk pénzt adni és soha nem is fogunk" minisztériumnak neveztem el... tekintve, h az oktatáson, a sporton, a kultúrán és az egészségügyön spórol először a nép, ha meg kell húzni a nadrágszíjat, és a nagy ésszerűsítések-átalakítások is sorra elmaradnak ezeken a területeken (talán a sport kicsit jobb helyzetben van a másik háromnál, nem mondom miért)
Amúgy Rézhelyi prof azt is mondta, h a kórházak a települések kulturális központjai is egyben, amit nem kommentálnék.
De gondolom, ő nagyjából azt mond, amit akar, hiszen úgyis az államtitkárok lesznek a komiszárok (ezt elmondta Szőcs Géza a Dunán), meg nagyjából a minimum kettős kommunikációt reprezentálja az egész kormányzati struktúra, és amúgy is fizikai képtelenségnek tűnik egy ekkora és ilyen sokféle monstrum élén négy évig hiba nélkül kihúzni, hetvenévesen.

eremita 2010.05.20. 12:57:37

@kamarti:

Képtelenség ilyen nagy volumenű és ilyen sokrétű területet egy miniszternek felügyelni. Erre még pluszban rájön az EU, ahol különböző alkalmakkor a miniszternek szinte kötelező megjelennie a tárcáját illető fontos ügyekben. Képzelhetjük, amikor Réthelyinek legalább négy EU-s tagállam miniszterével kell majd a tempót tartani.
Kívánok neki sok egészséget, de öreg korban a napi négy numera már kissé soknak tűnik.

kamarti 2010.05.20. 12:59:00

@eremita: na igen, hosszú távon sztem is kifizetődőbb lenne az országnak is, meg a politikusoknak is, ha felelős állampolgárokat nevelnének az iskolák (meg a politikusok), de úgy látom, inkább a birkaképzés megy, mert ha nem arra tanítod meg, hogy mérje fel, h neki bevállalható-e egy húszéves devizahitel, hanem ha megszorul, megfenyegeted a bankokat, a t. hiteltartozónak meg forintra váltod a hitelét és közben szajkózod, hogy te nem hagyod cserben, akkor hálás lesz, és rád szavaz, miközben továbbra is mer nagyot álmodni.

karnak: hát az kétségtelen, h a fijúk tehetségesebb jogászok, mint gazdasági szakemberek, de nem vagyok biztos benne, h ez a hiátus a csontvázazással meg az elnevezések megváltoztatásával áthidalható, annyira zsigeri szintig vitték az ingerküszöböt az elmúlt években

higgins1 2010.05.20. 12:59:36

@kamarti: Túl sokat én sem nézek ki szegényből, csak szimpatikus, hogy valaki ki mer állni a sleppből és bevallja, hogy senki ne számítson tejjel-mézzel folyó kánaánra. Persze lehet ez is annak köszönhető hogy eddig nem volt politikus és ha így folytatja nem is jósolok neki nagy jövőt... Mindenesetre benne rémlik valami kis öszinteség, ami talán a régi neveltetés része lehet, nem tudom....

nem1rem1 2010.05.20. 13:04:25

@Karakán: "Azt azert mindenki tudta, hogy a FIDESZ-nek nincsen penzugyi politikaja es a gazdasagi elkepzelesei minimum kodosek."

Ez így ebben a formában nem igaz.

A gazdasági elképzelései valóban "felhősek" voltak. Ezzel szemben elemzők állították, és Fidesz-prominensek sejtetni engedték, hogy "gőzerővel" folyik a"műhelyekben" a tervezés, "zárt ajtók mögött". Ez hihetőnek tűnt a Fideszről közismert vasfegyelem miatt, vagyis hogy egrészt csak dolgoznak, másrészt nem szvárog ki semmi. A hülyébbnél hülyébb nyilatkozatok, még a legutóbbi időkig is, el lettek intézve azzal, hogy "ez a politikai retorika tárgykörébe tartozik".

Számomra azért megdöbbentő, és ijesztő is, hogy ennyire felkészületlenek. Orbán tegnapi konzultációja, miszerint a vállalkozók javaslatainak 70-80%-a beépül(t) a gazdasági programjukba, azt jelzi, hogy most állítják össze a programjukat, a kívülrőljövő javaslatok zanzásításával.

kamarti 2010.05.20. 13:18:26

@eremita: igen, ezt nem nehéz átlátni - nyilván itt jönnek be a valós vezérek, mint a költőként általam nagyrabecsült erdélyi oligarcha kulturális államtitkár a GPS-alapú egységes kultúrnezettel, a KDNP-s oktatási államtitkár, aki az egyetemről anno 22 évesen egyenest egy minisztériumi székbe repült (emlékeim szerint abban az időben ehhez csak és kizárólag szakmai tudás kellett, gondolom, ti is így emlékeztek...) stb., stb.

kamarti 2010.05.20. 13:23:51

@higgins1: magam részéről, mivel a 4 területből legalább háromban érintve vagyok, iés ezek közül egynek az állapotát-erőviszonyait, trendjeit behatóbban is ismerem, inkább tájékozatlanságot és kirakatszerepet sejtek, persze ettől még lehet őszinte (mindenesetre ez inkább őszintének tűnik, mint a debreceni polgármester 25-ei félmondata a csodavárás félórájáról, mert az viszont bicskanyitogató cinizmus volt az elmúlt 4-8 év fényében)

AzHofi 2010.05.20. 13:35:41

Vájá má, még meg sem alakult a kormány szinte, elő sem borult az a köztemetőnyi csontváz.

Fideszman 2010.05.20. 13:37:14

"jó a vicc , egyenlőre azt se tudják meddig ér a szar ... "

Pontosan tudják meddig mér az a nem létező szar, csak ki kell találni hogyan kommunikáljanak a népük felé, mivel a tönkretett, kirabolt, elsikkasztott, elhazudott ország kártyákat már kijátszották, most valami sokkal megrázóbbat kell összehozni. Valamivel le kell nyugtatni a sok türelmetlent, akik megváltást vártak viktortól.
Varga Misi nemsoká előáll azzal a szöveggel, hogy itt akkora gond van, hogy ha megmutatná a népnek a valóságot, mindenki felakasztaná magát, és amúgy is a gyurcsánybajnai a hibás mindenért, sajnos nem tudunk mit tenni, nem lesz adócsökkentés, nem lesz 16. havi nyugdíj, nem lesz ez nem lesz az mert a szocik elkúrták, még a görög válság is az ő hibájuk. Nyugi rájuk lehet fogni, kommunikáció kérdése az egész, és abban a fidesz nagyon jó! 8 év alatt kimostak pár agyat a hír tv-vel meg a magyar nemzettel, meg a 100ezer aktivistájukkal.

öcsi55 2010.05.20. 13:59:48

Nem gondoljátok amit a komcsik elkurtak nyolc év
alatt, abból a Fidesz egy hét alatt kánaánt csinál!
Amiket leírtok, azon a godolkodó ember csak nevet.

Lefetyke 2010.05.20. 14:00:32

@MORFOLÓGUS: Nem vennék rá mérget a helyedben. 2006-ban sem tudták. Ami szomorúbb, hogy akkor nem tudta az Állami Számvevőszék sem. Se a köztársasági elnök. Se az Európai Unió.

Függetlenül attól, hogy mi a véleményed a Fideszről, egyvalamire mérget vehetsz: kiesik még pár csontváz a szekrényből. Ez nem a Fideszről szól. Ez az MSZP-ről szól.

higgins1 2010.05.20. 14:17:16

@öcsi55: Ugye nem fog 4 év múlva is arról szólni minden, hogy "mer az MSZP elkúrta". Ez annyira unalmas, ezt hallgattuk 98-ban, 2002-ben és most is. Nem az érdekel ki kúrta el, ők eléggé elásták magukat az elkövetkezendő 20 évre. Az érdekelne, hogy mit fognak most tenni... Na erről nem kapok érdemi infót és ezt hiányolom nagyon. Azzal már tele a tudata mindenkinek, hogy az MSZP elkúrta, halggatuk eleget, megbüntettük őket érte, most halljuk a megváltó igéket
Túl nagy igény ez?

kamarti 2010.05.20. 14:49:39

@öcsi55: hát, sztem gondolkodó ember ma Magyarországon inkább sír, mint nevet....

vespasianus 2010.05.20. 16:13:40

"de sajnos teljes a zűrzavar a gazdaságpolitika vezetőjét illetően. Nem az a gond, hogy nincs még részletes gazdasági terv, hiszen ez a jelenlegi helyzetben akár érthető is lehet. "

Micsoda? Érthető is lehet? Komolyan írtad Te ezt le?????

vespasianus 2010.05.20. 16:15:14

Nos, véleményem szerint, nem csak azért olyan gyenge (szar) a Forint, mert a görögök gyengélkednek. Nem. Hatása van annak is,hogy még a mai napig (!) nincs ismert gazdaságpolitikánk. Amit lehet tudni a leendő "gazdaságpolitikáról", az az, hogy Simor mondjon le. Nos, ez a külföldnek nagyon kevés.

ensigma 2010.05.23. 02:37:48

Szerintem elég nyilvánvaló, hogy francia mintára a nemzetgazdasági miniszter irányítja apénzügyeket is, tehát Matolcsy.

Az új kormány még nem lépett hivatalba, konkrétumok csak azután várhatóak szerintem.

és még acsontvázaknak is ki kell dőlniük a szekrényből.

Neo07 2010.05.25. 03:40:27

@eremita
A hitelminősítőket ne emlegesd, a percekkel a Lehmann-csőd előtt is ajánlgatták azok papírjait... Ennyit a hozzáértésükről. A görög válság is úgy kezdődött, hogy kiderült az új görög kormány csontváz-kutatásai után, hogy csaltak a számokkal. Igen, a nagy tekintélyű pénzügyi szervezeteket be lehetett csapni.

Adócsökkentés: Igenis van értelme (fokozatos kiadáscsökkentéssel együtt), erre már sok példa van. Természetesen a hatása nem azonnal jelentkezik, hanem legkorábban fél, egy év után - erre kell az átmeneti hiánynövelés. Jelenleg a "sokat markol, keveset fog" mondás hatásai érvényesülnek, akkorák a jövedelmeket terhelő adók, hogy ez már inkább fékezi, mint növeli a gazdaságot. Különösen, hogy csak a multik kapnak jelentős támogatásokat, a középosztályt jelentő KKV pedig nem...

A lassú kormányalakítás pedig a hagyomásnyos magyar bürakratikus eljárásrend miatt van, gondolom... Kormáynprogram-nyomtatás, bizottságosdi, mire jó ez?Ennek sincs semmi értelme, a briteknél máj. 8-án volt választás, rá egy hétre már új miniszterelnököt nevezhetett ki a királynő. Persze, az gyökeresen más rendszer, de akkor is...

nem1rem1:
válságkormányzás: Ne állíts valótlant! Elfelejtetted a 98-as orosz, majd az ázsiai válságot? Egyébként épp Elkúrék tagadták sokáig a válság létét...

Autós hasonlat: rossz. Nem a szervizműhelyben gondolkozunk, hanem azon, hogy a szakadék szélén billegő motor-, és fékhibás kocsit hogy húzzák vissza az országútra...

A szoci stílusú Egészségügyi "reform": rosszul kezdték el, azonkívül a nép bizalma is elpárolgott, mert látható volt, hogy csak az alap pénze kell...
Valóban kell reform, de nem úgy ahogy akarták: a vizitdíj ellenében az polgárok részéről történő egészségügyi hozzájárulás mértékét csökkenteni kellett volna... Könnyű úgy emlegetni öngondoskodást, hogy közben elvonunk minden pénzt az mberektől... Öngondoskodni csak az tud, akinek van pénze. Kis elvonás - lehet öngondoskodás. De ha sokat vonunk el, akkor tessék gondoskodni az emberek helyett. De nem ezt tették, nem ezt akarták tenni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása