Véleményvezér

vv

A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz!

2010.06.09. I 52 komment I Címkék: fidesz orban

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be. A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári párt. (Fotó: fn.hu)

Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet ura, a Fidesz pedig hosszú évek útkeresését követően ismét nagyon markánsan a magyar középosztály pártja.

A magyar középosztály jellemzője, hogy alapvetően folyó jövedelméből él, és viszonylag kis megtakarításainak döntő többsége lakástulajdonlásban jelenik meg. Éppen ezeknek a vagyonoknak a védelme olvasható ki a Fidesz most bejelentett 29 pontos gazdasági akciótervéből.

A kis vagyonok védelmében

A központi elem: a nagyléptékű adócsökkentés. Amint arra sokan rámutattak, ez elsősorban a bérből és fizetésből élő, legalább átlagos szintű keresettel rendelkező családok számára lesz kedvező. Többé-kevésbé őket hívjuk magyar középosztálynak.

A másik oldalon azonban adókötelessé válik a minimálbér: ezzel a Fidesz a baloldali kormányok egyik szent tehenét küldi vágóhídra. A szocialisták ugyanis mindig rendkívül fontosnak érezték, hogy támogassák ezt a társadalmi csoportot, míg a Fidesz nyilvánvalóan nem őket akarja elsősorban képviselni.

A kilakoltatási moratórium megint csak a lakástulajdonosok, különösen a friss lakástulajdonosok, vagyis a középosztály felemelkedőben lévő részét védelmezi. Akárcsak az örökösödési adó eltörlése, amely adó ugyanezen csoport számára jelenti a legnagyobb terhet (a szegényebbek ugyanis általában nem nagyon örökölnek semmit).

A közüzemi díjak emelésének befagyasztása szintén az alsó középosztály lecsúszásának, a lakástulajdon elvesztésének megakadályozását célozza.

A „törvénytisztelő közép” helyreállítása

A miniszterelnök parlamenti beszédében világossá tette, hogy kifejezett célja a „mindenkinek csalnia kell”-mentalitás megszüntetése, a nihilizmus és a cinizmus legyőzése. Abból a megfontolásból, hogy az apróbb és nagyobb stiklik rendszerén keresztül ne kompromitálódhasson, ne váljon zsarolhatóvá a magyar társadalom egésze. Különösen fontos, hogy ez igaz legyen a középosztály esetében, hiszen ők jelentik a társadalom gerincét.

Az adócsökkentés ebből a szempontból is kulcsfontosságú, hiszen elfogadhatóvá teszi a közteher mértékét, ezáltal nem kényszeríti a vállalkozót és a munkvállalót adócsalásra.

Hasonló megfontolások miatt lényeges, hogy a törvény ne tiltson és ne írjon elő olyasmit, ami szöges ellentétben áll a társadalom többségének igazságérzetével. Ezért javasolja a Fidesz most a házkörüli munka adómentességét vagy éppen a pálinkafőzés legalizálását.

A magabíró ember támogatása

Jobb napjaiban, amikor éppen nem plebejus pártnak hívta magát, a Fidesz a magabíró, vagyis az államtól független, önálló vállalkozásából élő – egyébként valószínűleg felső középosztálybeli – embert próbálta meg példaképnek állítani.

Ez az idea megint előkerült. A bejelentett tervek központi eleme a hazai kistermelők, valamint a kis- és középvállalkozók támogatása, illetve terheik csökkentése.

Ebből a szempontból ugyanilyen fontos, hogy a terheket az ő ellenpontjaikra, vagyis az állami alkalmazottakra, az állam pénzéből piaci szinten megfizetett vezetőkre, menedzserekre, illetve a pénzügyi vállalkozásokra helyezik át.

Orbán csomagjának elemei részletesen

Adózás:
- A cégek társasági adóját 10 százalékra csökkentik a jelenlegi 19-ről, évi 500 milliós éves árbevétel alatt.
- Bevezetik az egykulcsos, családi kedvezményekkel könnyített jövedelemadót, melyre az átállás két év. Az szja 16 százalékos lesz.
- 1,3 millió munkavállalót vonnak be a rendszerbe, az adójóváírás intézménye megszűnik. Eltörlik a minimálbér adómentességét.
- Eltörölnek tíz, kis- és középvállalkozókat érintő kisebb adót.
- Bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát, így ha adózott jövedelemből valaki másnak munkát ad, akkor abból nem kell adóznia a munkavállalónak.
- Megszűnik az egyenes ági örökhagyásra vonakotkozó adózás.
- Áfamentes lesz az adományozás.
- Bevezetik a bankadót. A bankok, biztosító cégek és lízingcégek az idei évben 13 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, ezt felemelik 200 milliárdra.

Hitelezés:
- A jövőben a jelzáloghitel bejegyzését csak forintalapú hitel esetében fogják engedni.
- Kilakoltatási moratóriumot rendelnek el 2010. december 31-ig, és tárgyalást kezdenek a hitelezőkkel a bajbajutottak megsegítéséről.
- Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak léte, amivel a cél, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Vállalkozások:

- A beruházások során 51 engedélyt kell kérni, ezek egyharmadát a kormány eltörli.
- Megszüntetik az egyszerűsített foglalkoztatási forma jelenlegi rendszerét, és helyette újat hoznak létre.
- Kibővítik a Széchenyi-kártya programot, az összeghatár 50 millió lesz, és pályázati önerő részére is lehet majd használni.
- Az európai uniós forrásokat radikálisan átrendezik a kis- és középvállalkozások irányába.
- A kistermelők élelmiszer-termelési, feldolgozási és értékesítési feltételeit könnyítik.
- Ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak nem kell vállalkozóvá válnia.

Állam:

- Költségstop az állami és költségvetési intézményeknél.
- Átalakítják a közszféra bérrendszerét.
- Felülvizsgálják a kiadásokat a minisztériumoknál és állami alapoknál.
- Átalakítják a külső megbízások és feladatkiszervezések rendszerét.
- Az állami vezetők esetében a hatvan napon túli végkielégítéseket és a béren kívüli juttatásokat (titoktartás, szabadságmegváltás) 98 százalékos adóval sújtják.
- Havi bruttó 2 millió forintos fizetési plafont vezetnek be az állami költségvetési szférában, beleértve a Nemzeti Bankot is.
- Bevezetik az úgynevezett bértömeg-gazdálkodást, és 15 százalékos csökkentést hajtanak végre. Az állami vállalatoknál 100 igazgatóság működik, ezeket tízre csökkentik. Ez azt jelenti, hogy 260 igazgatósági helyet megszüntetnek. A felügyelőbizottságoknál a 636 helyből 450 marad.
- Még idén csökkentik a pártok költségvetési támogatását 15 százalékkal.
- Költségvetési felügyelőket küldenek ki az az állami szervekhez.
- Leállítják az állami szerveknél a bútorok, telefonok és autók cseréjét.

Egyéb:
- Moratóriumot rendelnek el a közüzemi díjak emelésére.
- Bevezetik a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy "ne áramolhasson akadálytalanul Európa élelmiszer-hulladéka Magyarországra".
- Megadják a jogot mindenkinek a pálinkafőzéshez.

 
Forrás: [origo] és hvg.hu összeállítás alapján
survey service
survey software


Ízig-vérig jobbközép program

Ezt a programot Bokros Lajos vagy Bajnai Gordon (hogy most csak a tiszteletre méltóakat említsük!) egészen biztosan nem jelenthette volna be. Ugyanis ez egy ízig-vérig jobbközép program. A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári párt.

Persze a lényeg úgyis az lesz, hogy a gazdasági akciótervből mennyi és hogyan valósul majd meg.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.06.09. 10:27:23

Semmi fordulat nincs ebben. A kampányígéreteknek természetesen az ellentéte, ez így szokott lenni, viszont az 1998-2002 közti Fidesz-politika egyenes folytatása. Pontosan ezt vártam.

Red Velvet 2010.06.09. 10:31:34

Az én konzlib értékelésem:

Adózás:
- A cégek társasági adóját 10 százalékra csökkentik a jelenlegi 19-ről, évi 500 milliós éves árbevétel alatt.

Ez jó, de persze nem a kisebb cégeknek, hanem a közepeseknek. A cégek 94%-ának 50 millió alatti az éves árbevétele, ezek eddig is 10%-kal adóztak.

- Bevezetik az egykulcsos, családi kedvezményekkel könnyített jövedelemadót, melyre az átállás két év. Az szja 16 százalékos lesz.

Ez nagyon jó, ez az igazi jobboldali gazdaságpolitika. Végre! A családi adózás csak rizsa szerencsére, szépségflastrom a KDNP kedvéért. Igen, ez nem lesz jó a kiskeresetűeknek, de hát a nyugati típusú jobboldali pártok sehol nem őket, hanem a közép- és felsőosztályokat képviselik. Valószínűleg az IMF és az EU nyomása is kellett hozzá, hogy a Fidesz lejöjjön a baloldali track-ről, de fő, hogy megtette. Az LMP-nek igaza van: ez Kóka János szelleme, de ő csak beszélt róla, Viktor meg is tette.

- 1,3 millió munkavállalót vonnak be a rendszerbe, az adójóváírás intézménye megszűnik. Eltörlik a minimálbér adómentességét.

Az 1,3 millió munkavállaló persze üres lózung, de célnak nem rossz. Az adójóváírás kivezetése és a minimálbér megadóztatása sokaknak fog fájni, de ez az ára az egykulcsos rendszernek. Ez is határozott szakítása a balos-szocdem adópolitikával.

- Eltörölnek tíz, kis- és középvállalkozókat érintő kisebb adót.

Ez is jó hír, bár nincs kifejtve, hogy mit és hogyan. Egyelőre számon kérhető/kérendő ígéret kategória.

- Bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát, így ha adózott jövedelemből valaki másnak munkát ad, akkor abból nem kell adóznia a munkavállalónak.

Hmmm… Nekem ez első hallásra egyfajta takarítónő/bébiszitter rendeletnek tűnik, többé egyetlen államtitkárnak sem kell attól rettegnie, hogy lebukik, mert zsebbe fizet Ica néninek. Ez is a jogszabály végső szövegétől függ: könnyen lehet belőle királyi út az adóelkerülésre.

- Megszűnik az egyenes ági örökhagyásra vonakotkozó adózás.

Ez is rendben, igazi tory alapvetés.

- Áfamentes lesz az adományozás.

Ez egy régebbi jogszabály visszacsinálása, ami újra kinyit egy kiskaput. Civil szervezeteknek nyújtott adományokon keresztül adómentesen lehet kiszivattyúzni a profitot egy cégből.

- Bevezetik a bankadót. A bankok, biztosító cégek és lízingcégek az idei évben 13 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, ezt felemelik 200 milliárdra.

Ez a legelhibázottab része az egésznek. Főként, mert visszaüt a banki ügyfelekre, rontja a tőkéhez jutás esélyét. Nem állja meg a helyét az az érvelés sem, hogy az adófizetők pénzéből mentettük meg a bankokat, ez pont idehaza nem volt így. Tavaly 300 millió volt az egész banki szféra adózás utáni nyeresége, nem látom, hogy lehetne ebbő 200-at visszaszedni. Lényegében továbbpasszolták a megszorítást a bankoknak, akik majd leverik az ügyfeleken.

Hitelezés:
- A jövőben a jelzáloghitel bejegyzését csak forintalapú hitel esetében fogják engedni.

Ez nem nevezhető jobboldali gazdaságpolitikának, inkább egy kármentő technokrata dolog, ami persze megdrágítja majd a forint alapú hiteleket is.

- Kilakoltatási moratóriumot rendelnek el 2010. december 31-ig, és tárgyalást kezdenek a hitelezőkkel a bajbajutottak megsegítéséről.

Ez viszont igazi baloldali reflex, remélem, csak év végéig működik. Azon kívül, hogy jelentősen megdrágítja a hiteleket, hiszen növeli a kockázatot, korlátozza a tulajdonhoz való jogot is. Ha az állam segíteni akar a bajba jutottakon, vegye meg a banktól az ingatlan és adja bérbe a bent lakónak, ne pedig einstandolja a vagyont.

- Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak léte, amivel a cél, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Ha ez az előbbit jeleneti, akkor értelmes ötlet, de elég általános a megfogalmazás.

Vállalkozások:
- A beruházások során 51 engedélyt kell kérni, ezek egyharmadát a kormány eltörli.

Ez is egy rendben lévő, republikánus alapvetés. Kérdés persze, mely engedélyekről van szó.

- Megszüntetik az egyszerűsített foglalkoztatási forma jelenlegi rendszerét, és helyette újat hoznak létre.

Ebben semmi konkrétum nincs, lehet jó, lehet rossz, várjunk az értékeléssel!

- Kibővítik a Széchenyi-kártya programot, az összeghatár 50 millió lesz, és pályázati önerő részére is lehet majd használni.

Ez is oké elsőre, feltéve, ha nem pofára, politikai lojalitásra osztják a támogatást.

- Az európai uniós forrásokat radikálisan átrendezik a kis- és középvállalkozások irányába.

Jól hangzik, kéne is, de az uniós támogatás nagy része címkézett. A Közlekedési Operatív Programból pl. villamost lehet vásárolni vagy hidat építeni, de vállalkozásokat támogatni nem lehet belőle. Akkor lehet változás, ha a 2013-as költségvetési ciklustól az unió is változtat a támogatási politikáján, amire túl nagy esély nincs.

- A kistermelők élelmiszer-termelési, feldolgozási és értékesítési feltételeit könnyítik.

Ez így elég üres lózung, ráadásul keskeny a mezsgye az értékesítési feltételek könnyítése és az élelmiszerbiztonsági előírások betartása között. Remélem, nem a zugvágóhidak aranykorát hozza el a döntés, hanem egy épeszű kereskedelmi értékláncét.

- Ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak nem kell vállalkozóvá válnia.

Szerintem most se kell, de számla szükséges. Ezután feketén is lehet?

Állam:
- Költségstop az állami és költségvetési intézményeknél.

Kérdés, hogy meddig. Egy darabig betartható, túl sokat nem hoz, de a példamutatás szempontjából értékelhető lépés.

- Átalakítják a közszféra bérrendszerét.

Ez tömeges kirúgásokat jelent, ami alapvetően üdvözölhető. A kéthónapos felmentési idő nem volt elegáns lépés, de elfogadható. Az indoklás nélküliség azonban politikai szelekciót tesz lehetővé, ami azért elég ká-európai megoldás. Van némi veszély annak is, hogy a köztisztviselői pálya kevésbé lesz vonzó, a kirúgott félhülyéket teljes hülyék követik majd.

- Felülvizsgálják a kiadásokat a minisztériumoknál és állami alapoknál.

Ez annyira üres így, hogy nincs is róla mit mondani. Majd ha kiderül, mit is akarnak valójában.

- Átalakítják a külső megbízások és feladatkiszervezések rendszerét.

Ez nem feltétlenül jelent megtakarítást. Ha kiszervezve olcsóbban lehet valamit megoldani, miért is kell helyette belső embert alkalmazni?

- Az állami vezetők esetében a hatvan napon túli végkielégítéseket és a béren kívüli juttatásokat (titoktartás, szabadságmegváltás) 98 százalékos adóval sújtják.

Elég populista dolog, szintén a kontraszelekciót erősíti.

- Havi bruttó 2 millió forintos fizetési plafont vezetek be az állami költségvetési szférában, beleértve a Nemzeti Bankot is.

Dettó. Miért ne kereshetne többet az MNB elnöke mint egy OTP középvezető? Hogy találnak majd komoly embert komoly feladatokra?

- Bevezetik az úgynevezett bértömeg-gazdálkodást, és 15 százalékos csökkentést hajtanak végre. Az állami vállalatoknál 100 igazgatóság működik, ezeket tízre csökkentik. Ez azt jelenti, hogy 260 igazgatósági helyet megszüntetnek. A felügyelőbizottságoknál a 636 helyből 450 marad.

A bértömeg csökkentés, ami a kirúgás eufemisztikus elnevezése, alapvetően jó, de fűnyíróval nem lehet megcsinálni. Lesz olyan terület, ahol komoly vérengzés lesz. Az igazgatóságokban is rendet lehet vágni, az fb-ket is lehet csökkenteni, bár megvan a veszélye, hogy átláthatatlanná tesznek néhány állami vállalatot. A kirúgottakat ráadásul nem szívja fel a piac, belőlük sokan munkanélküliek lesznek.

- Még idén csökkentik a pártok költségvetési támogatását 15 százalékkal.

Ez igazi szemforgató szemétség. A pártok támogatását meg kéne ötszörözni, és sokkal szigorúbban fellépni a burkolt párfinanszírozás ellen. Ráadásul a Fidesz támogatása most kétszerese a korábbinak, míg a többi pártot érzékenyen érint minden csökkentést.

- Költségvetési felügyelőket küldenek ki az az állami szervekhez.

Ez elsőre jól hangzik. Kérdés, hogy mihez lesz joguk, mit fognak csinálni.

- Leállítják az állami szerveknél a bútorok, telefonok és autók cseréjét.

Látványpékség, de belefér.

Egyéb:
- Moratóriumot rendelnek el a közüzemi díjak emelésére.

Megint egy igazi Lendvai Ildikó-díjas balos hülyeség. Fél évig meg lehet csinálni, de után nagyobb mértékű emelkedés jön, a piaci árak nem állíthatóak meg a határon. Ez az infláció késleltetésére jó, de vissza fog ütni, ugyanúgy mint a szociknak a halasztott gázáremelés.

- Bevezetik a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy "ne áramolhasson akadálytalanul Európa élelmiszer-hulladéka Magyarországra".

Pontosan ezt mondják bárhol Európában a protekcionista helyi termelők a magyar élelmiszerről. Legyen persze minőségvizsgálat ezerrel, de a génkezelt szóján nevelt disznóból készített „világhírű” magyar kolbászt is ellenőrizzék!

- Megadják a jogot mindenkinek a pálinkafőzéshez.

Ez inkább vicc, mint gazdasági intézkedés. Józsi bácsi kerítés-szaggatójától ezután legálisan is meg lehet majd vakulni…

Összességében: az egykulcsos adóért három piros pont, a bankadóért egy fekete, a balos-populista elhajlásokért még egy. Az egyenleg így is pozitív.

Samott 2010.06.09. 10:33:26

Nagyon igaz, hogy ezt a Bajnai nem csinalhatta volna meg... mert az akkori fidesz ezert cafatokra szedte volna. :) Kulonosen edes a nihilizmus es a cinizmus emlegetese az elmult nyolc ev ellenzeki politizalasa utan. Ami gyakorlatilag nem allt masbol... :) De hajra, csinaljak, nekem tetszik ami jon, kifejezetten jol jarok vele... nem felem tartoznak magyarazattal, hanem azok fele, akik bedoltek "a ne az emberekkel fizettessek meg" elvnek... gondolok itt konkretan az adojovairas felszamolasara. Mert ez a fidesz amelyik ezt megszavazza, mar nem az a fidesz amelyik megnyerte a valasztasokat... es ez bizony jobban tetszik, mint az.

A banki kulonadora leszek kivancsi, hogy abbol mennyit es hogyan tudnak a bankok az ugyfelekre atharitani. Ha azt sikerul minimalizalni, akkor meg jol is elsulhet a dolog.

greycup 2010.06.09. 11:01:47

@Red Velvet:
ez egy teljesen értelmes hozzászólá/értékelés, ritka a mai világban...

ősirománszokás 2010.06.09. 11:02:14

Eléggé meglepett a Fidesz, nem kedvelem őket de ez a javaslatcsomag határozottan pozitív. Mondjuk szeretném előbb látni hogy megvalósítják.

andrush 2010.06.09. 11:02:37

Ez a blog már régóta szúrja a szemem, de most hivatalosan is Fidesz-taps bloggá lépett elő. Aki így tud örülni egy leginkább pótcselekvésnek beillő programnak, az normális ember nem lehet. A gond nem azzal van, hogy a középosztályt támogatja (én kifejezetten jól járok a programmal). Anélkül, hogy végigmennék, csak az alábbi néhány gondom lenne:

- minimálbér adómentességének eltörlése: oké, de nem az lenne a cél, hogy ne minimálbérre legyen bejelentve 1,5 millió magyar? Egyáltalán mi szükség van még a minimálbérre?
- társasági adó 10%-os sávjának bővítése: oké, de az a baj, hogy a kkv-k nagy részének kicsi a nyeresége, vagy nincs is
- bankadó: oké, de akkor szembe kell nézni azzal, hogy pont ennyivel fog csökkenni a bankok kihelyezett hitele is, ergo ennyivel kevesebbet tudnak majd a vállalkozások hitelre felvenni
- egy kulacsos adó: ezt bajnaiék is meglépték már gyakorlatilag azzal, hogy évi 15 milliós jövedelemig 17% lett volna az szja. Most 16 % lett. Hát nagyszerű...
- banki hitelesek: valaki mondja meg nekem, hogy miért nekem kell állni annak a költségét, hogy megmentsük azt, aki felelőtlenül hitelt vett fel?
- stbstb

Egyelőre ennyi fért bele, mert azért dolgoznom is kell, csak gondoltam jövök egyet okoskodni:)

gordi 2010.06.09. 11:03:33

Engem az erdekel leginkabb, mint kozeposztalybelit, hogy a 16% SZJA mikor lep eeletbe. Eleg komoly nettokereset novekedest, es fogyasztast is megindithatja. Brutto 1 misibol - en kevesebbet keresek sokkal, mielott elkezdene barki is burzsujozni- eddig 500 jott nettoba, most jonni fog kb 800???
G

SiKom 2010.06.09. 11:12:30

@andrush:
"- banki hitelesek: valaki mondja meg nekem, hogy miért nekem kell állni annak a költségét, hogy megmentsük azt, aki felelőtlenül hitelt vett fel?"

Mert az állam kurta el, azért.
Ha nem vágja az MSZP taccsra Magyarországot, akkor a válságban sokkal kisebbet esett volna a Forint. És a munkanélküliség se szökött volna fel ennyire.

Sieg 2010.06.09. 11:19:00

Bár a lépések jó részével egyet lehet érteni, jelentős részük csak „kirakatba” való, lényegi hatás nélküli intézkedés, összességében ez gazdasági programnak sovány.

Adózásból a lényeges pontok:
- Az egykulcsos adó jó és hasznos lépés. Lesznek majd ellenzői, akik a közteherviselés bármilyen szintjénél csak egy irányt ismernek: a magasabb jövedelműek még aránytalanabb adóztatását (lásd LMP…), de ezeknek először is rá kellene ébredniük, hogy a lineáris adózás továbbra is azt jelenti, hogy a tehetősebbek (lényegesen) több adót fizetnek.
- A kisvállalkozások társasági adójának csökkentése oké, de jelentős hatása nem lesz, egy tisztességesen adózó vállalkozás (igen, van ilyen, bár ritka) terhei között a lényeges tétel a munkabérre rakódó terhek (elsősorban a társadalombiztosítási járulék) volt, nem a társasági adó.
- Bankadó. Szokásos populista marhaság, hiszen az istenadta nép nagy részének fogalma sincs a bankok működéséről, csak azt látja, hogy „itt sok a pénz”, ezért itt kering a legtöbb konspiráció-elmélet jó adag zsidózással nyakon öntve. Különadó arra, akit éppen gonosznak gondol a közvélekedés elég marhaság és egy-két éven belül egyszerűen a hitelek drágulásában fog megjelenni. Másfelől a bankok magas jövedelmezőségének kulcsa a Fidesz által bevezetett támogatott lakáshitelezésben keresendő…
- a többi pont gazdaságpolitikai szempontból lényegtelen

A hitelezési korlátozások megint csak a „majd jól megmutatjuk a bankoknak” mentalitást tükrözik, de a valóságban csak azzal basznak ki, akik a jövőben hitelt szeretnének felvenni: drágább lesz ha egyáltalán lehetséges, hiszen ha a jelzálogot nem tudja a bank behajtani, akkor nem ad jelzáloghitelt.

A Szécsényi tervezésnek kifejezetten ellene vagyok, a kormányzati pályázatok és támogatások a korrupció melegágya és a gazdaságból elvont források nagyon rossz hatékonyságú felhasználása.

Az államigazgatással kapcsolatos változások között egy sincs, ami szerkezetileg lényeges lenne, de a költségcsökkentési szándék jó. A pontok nagy része támogatható, de parasztvakítási célú. Pl. a vezetők számára és bérezésére vonatkozó pontok jók, de igazából lényegtelenek az összképet nézve.

Szóval összefoglalva: a pontok jelentős részével egyet lehet érteni (-bankadó), de programnak kevés. Kétharmaddal az ember elvárná, hogy végre belekezdjenek szerkezeti változtatásokba (egészségügy, oktatás, államigazgatás). Az államigazgatáshoz most csak költségcsökkentéssel nyúlnak, az még nem látszik, hogy mitől lesz a jövőben lényegesen kevesebb közszolga, csak az, hogy egy ideig most kevesebb jut nekik.

No de ez sem igazi kritika (még), nem várom, hogy ilyen gyorsan ilyen komoly terveket mutassanak be, de valahogy úgy érzem, hogy nem kerül majd rájuk sor később sem (legalábbis az önkormányzati választásokig nem :P). Meglátjuk.

Vöcsk 2010.06.09. 11:19:14

@gordi: ezt meg hogy számoltad ki? a járulékokról elfelejtkeztél? 1 millióból jelenleg tényleg kb. 500 marad, jövőre olyan 650 körül fog.

Piréz Vitéz 2010.06.09. 11:29:15

Azért nem semmi, hogy hirtelen mindenki Orbánt meg a fideszt kezdte ajnározni. Pedig ez továbbra is inkább egy hétvége alatt sietve összeötletelt kampányszöveg, nem pedig kormányprogram.

Az egykulcsos adót támogatom /lolmá, hogy felbődült a Fidesz frakció, amikor le-szdszezte Schiffer :) / de továbbra se lehet tudni, hogy honnan lett rá hirtelen pénz. Mert nem abból, hogy nem vesznek új mahagóni asztalokat a parlamenti irodákba. A bankok megadóztatása szépen hangzik, de szinte keresztülvihetetlen. Vagy az ügyfeleken (lakosságon, vállalkozókon) vasalják be, vagy úgy alakítják a könyvelésüket, hogy alig kelljen adót fizetniük. Külföldi bankok nyeresége pl. tuti hogy egyből átkerül az anyavállalathoz.

Baromira nem lett átgondolva, hogy ezekre a lépésekre a gazdaság milyen válaszreakciót ad és az hogyan befolyásolja az eredményeket. Most persze lehet mondani, hogy ez csak javaslatcsomag, de akkor meg basszus, minek örülünk annyira? Talán ha nekiesnek közgazdászokkal kielemeztetni, ők is rájönnek, hogy mennyi akna van benne.

Majd egy héten keresztül tették világossá, hogy fingjuk nincs mit kéne csinálni és semmi realitásérzékük nincs, most meg elkezdett mindenki tapsikolni, hogy jajdejó, csökken az adó, mert a zorbán azt mondta. Elképesztően rövidlátó és rövid emlékezetű ez a nép.

SebesAndor 2010.06.09. 11:29:26

Mondjuk vicces, hogy a cikk fogalmazása szerint a "magyar középosztály" a bérből és fizetésből élők", akiknek egyetlen "vagyontárgya" a "lakásuk".

Vitatkoznék néhány megállapítással a kommentek közül.

500 millió nem különösen nagy árbevétel, ez csak a kisvállalkozásokra vonatkozik. A közbeszerzések esetében pl. 1 milliárdos árbevételben van meghatározva a kisvállalkozás. Mondjuk egy szoftverekkel is kerekedő informatikai cég simán túllépheti ezt a bevételt, és itt nem nettó árbevételről van szó, mint az iparűzési adónál.

A minimálbér megadóztatását sok baloldali közgazdász is szükségesnek tartja, úgy gondolom, hogy a közöshöz minden állampolgárnak hozzá kell járulni.

Az elmúlt 20 évben teljesen családellenes adórendszerünk volt, senkit nem érdekelt, hogy nagycsaládosként hány fő eltartásáról gondoskodom, maximális adókulcs, szolidaritási adó, mindenféle adókedvezmény megvonása (még az eltartottak utáni is !!!) ette meg a jövedelmem több, mint felét, miközben a maradék egy főre eső része a létminimumot alig haladta meg. Ha ez a baloldali adópolitika, ami eddig volt, akkor ebből, köszönöm, nem kérek.

A pártok anyagi támogatását nem kellene megötszörözni, helyesebb volna egy olyan rendszer, ahol az adófizető az adója 1 %-át - vagy ettől eltérő összeget - politikai pártnak ajánlhat fel. A pártok gazdálkodását szigorúan kellene ellenőriztetni a számvevőszékkel, a Hagyó melletti cellák nem lennének elegek a pártpénztárnokoknak, az biztos.

Magyarországon sokkal durvább a kiugróan magas jövedelmek és a legkisebb jövedelmek aránya. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy havi 5-10 milliós jövedelmek kifizetése, közpénzből, méltányolható olyankor, amikor még mindig a Fidesz első ciklusbeli intézkedését bírálják liberális oldalról amikor megemelte a minimálbért, ami így már vagy 75 eFt körül mozog... Hogy valaki állami alkalmazottként 100-120-szorosát keresse, mint a miniméálbéren alkalmazottak, hát elfogadhatatlan.

A végkielégítések tendszerét kellene felülvizsgálni. Pl. elfogadhatatlan, hogy egy kormányzati ciklushoz köthető megbízás megszűnéséért bármilyen végkielégítés járjon, ideértve a parlamenti képviselőket. Ennek ugyanis az analógiája az MT szerinti határozott időre szóló szerződéskötés, ahol a munkaviszony megszűnésekor nem jár semmi sem.

A 98 százalékos adó célja feltehetően az, hogy visszamenőlegesen nem lehet a meglévő szerződéseket módosítani. Számos cégnél, intézménynél a mezei dolgozónak 2 hónap jár, a vezetőnek meg 6-18 hónap, az eleve 10-szeres bérből. Ez nem populizmus, az USA is hasonlót alkalmazott a közelmúltban, ha jól tudom.

A "piaci áron" történő energia a balos hülyeség, hogy Lendvai-s-e nem tudni. Miközben a MOL százmilliárdos nagyságrendű nyereséget tesz zsebre, addig rendre csak az áremelések gyűrűznek be, azonnal, ha lehet, miközben az átlagpolgár a jövedelme felét rezsire költi. A magyarországi üzemanyagárak az EU legmagasabb árai közé tartoznak, ha az átlagkeresethez viszonyítjuk, akkor meg "a" legmagasabb. A gáz és villany ára is hasonlatos.

A jelzálog hitelezés csak nemzeti valutában - számos EU országban nincs is más formában hitelezés. Nem tartom ostoba dolognak, a forint esetleges összeomlása családok tízezreit teheti földönfutóvá.

A kilakoltatási moratórium se populista dolog, Nagy-Britanniában alkalmazzák, de ott - állítólag - komoly szoc. háló foglalkozik az ilyenekkel. Európában a legtöbb helyen vmi afféle megoldás van, amit itt is terveznek, hogy vmi alapkezelőre száll a lakás, a bedőlt hiteles meg bérli. Ma a maffia ezen él, emlékeztetőleg, pár hete a Tasnádi, akinek minden tisztességes országban életfogytiglani börtönbüntetését kellene töltenie vagy a siralomházban várná a papot, egy ilyen árverésen vert meg egy újságírót, most ebben utazik. Azonnal le kell ezt állítani. ELfogadhatatlan, hogy egyesek mások nyomorán gazdagodjanak meg.

A közszféra átalakításával kapcsolatban néhány lényeges dolog. ELfogadható, hogy ne kivételezzenek a köztisztviselővel - 2 hónapra lehessen neki is felmondani, mint bárkinek az MT szerint, de akkor korlátozásokat is fel kellene oldani. Ma a köztisztviselő nem vállalhat oktatáson kívül gyakorlatban semmilyen másodállást, nem juthat legálisan pluszjövedelemhez. Ezt a korlátozást fel kellene oldani.
Ami az indoklást jelenti, a gyakorlatban az alkalmatlan munkaerőtől nem lehetett legálisan megszabadulni, mert a munkaügyi bíróságokon megtámadott kirúgások miatt indított pereket 99%-ban az elbocsátott dolgozó nyeri. Ezzel együtt értem az aggályokat.

irrational 2010.06.09. 11:42:35

@Red Velvet:

A KKV-k társasági adójánál fontos megemlíteni, hogy azaz 50millió és 500millió azok nem éves árbevételek, hanem adóalapok, ami adózás előtti nyereséget jelent, ez nagy különbség. Ahol ekkora nyereség van ott az éves árbevétel 2-3mrd fölött van. És amúgy pont ez a baj, amit leírtál, hogy túl sok a nagyon kis vállalkozás, pont azért, mert nem éri meg nekik tovább bővülni a kedvezményes adózás miatt, de ezzel 500milliós határ bővítéssel ez a probléma megoldva, ergo végre kialakulhat Magyarországon egy erős KKV réteg, ami a gazdaság alapja. Szerintem ez a módosítás igenis jó és hatékony.

Ppix 2010.06.09. 11:42:52

@Piréz Vitéz:
Hát igen, ez egy igazi konzervatív-liberális, az állami szerepvállalás csökkentésére törekvő lista, amiből remélem program lesz.

Egyetértek, vicces látni, ahogy igyekeznek eladni ezt a "csomagot" úgy, mintha ezt igérték volna, holott...
Nehéz feladat kilépni a populizmusból és megvalósítani a korábban szidott ellenfelek programját. 5 percenként elmondhatja majd az MSZP, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg"...

Dr Kangörény 2010.06.09. 11:45:23

1. Végre úgy néz ki, a fidesz abbahagyja a hülyítést és elkezdi megtenni azokat a dolgokat, amiket muszáj megtenni. Hajrá, nem akarok újabb 20 évet elbaszni az életemből balfasz kormányok miatt.
2. Azért nem hagynak fel a parasztvakítással, jól hangzó demagóg baromságok szerepelnek a tervezett orbán-csomagban is.
3. Nem nehéz rájönni arra, ha ezeket a bajnai akarta volna megtenni, akkor ízekre szedték volna ezeket az intézkedéseket a parlamentben és itt a neten is.
4. Hogy ez egy ízig-vérig jöbbközép program lenne? :-)

Big-B 2010.06.09. 11:59:45

Csak egy kérdés. Párommal most alapítottunk családot, a kettőnk nettó jövedelme 195000 Ft. Párom minimálbéren dolgozik.
Az adócsökkentés után mennyit fogunk hazavinni, azaz miből fogja futni a lakás és családfenntartásra?

Jimbo75 2010.06.09. 12:20:33

@Big-B:

Kossuth Rádió Déli Krónika, 5 perce.

Egy adószakértő számítógépes programmal kiszámította, kit ér előny és kit hátrány az új adórendelkezésekkel.

Tehát

230.000 Ft havi fizetés FELETT előnyos, azon alul hátrányos, a ma 100-150ezer Ft-os fizetések esetében súlyosan hátrányos.

Nesze neked középosztály, ez a 29 pont mindennek mondható csak középosztály barátnak nem.

Londonisommelier 2010.06.09. 12:24:41

A devizaalapú hitelek eltörlésével nem értek egyet, de nagyon. Azért mert a hitelfelvevők többsége volt olyan buta, hogy csak a neki tetsző részeket olvasta el a hitelszerződésben, most meg szarban van, mert túlvállalta magát. Ezért én- aki ezt eleve tudva és tudatosan (árfolzamkockázat) tervezem fölvenni, hogy kevesebb legyen a törlesztőm, meg az összes megfizetett kamat- miért járjak rosszabbul, hol a szabad választás lehetősége? Mert mások nem tudnak olvasni meg számolni, egy kisebb csoport járjon szarul?

herbert 2010.06.09. 12:24:52

Jól jön ez a program a jobbiknak. az alacsony jövedelműek terhelése és a munkanélküliség növekedik, a közszférában pedig ügyintézői szintig zsákmányelv.

A szándékok jók, de az intézkedések is? A minimálbéres trükközést úgy lehetett volna leverni, hogy a minimálbértől brutto 80-ig terjedő fizetések után a munkáltatónak nominálisan is nagyobb járulékot kellene fizetni mint kb. brutto 120-as bérig. Így nem lenne érdeke "kézbe adni" a százezret. Igazából kevesen keresnek valóban minimálbért, ezért a munkáltatóknak ez nem jelentene valódi többletterhet (állami szférában meg egyik zsebből a másikba megy), csak kifehérítené a jövedelmeket. Párhuzamosan be lehetne vezetni a családi adókedvezményt, ami pótolná az alacsony jövedelműek így elszenvedett bérveszteségét (netto 100 helyett brutto 100), ha családosak. Adómentes maradhatna így a minimálbér, mert a munkáltatónak csak akkor lenne érdeke a dolgozót minimálbéren bejelenteni, ha tényleg annyit ad neki, azaz kevesebbet veszít a megnövekedett járulékon, mintha fizetést emelne). A bejelentés nélküli munkát pedig szigorúbb és alacsony korrupciójú ellenőrzéssel kordában lehet tartani.

Ha pedig az derül ki, hogy a rendszer működik, valódi fedezetet teremt a felső szja kulcs csökkentésére vagy a kétkulcsos szja-ra (a valóban minimálbért keresőket ne szopassuk már, az olyan gyurcsányos ha nem tetszik el lehet menni az országból lenne, ezért az nálam maradna adómentes).

Szerintem a minimálbér adóztatása önmagában nem serkent a valós jövedelem bevallására, sőt..., igaz az én elképzelésem azon a rosszindulatú felvetésen alapszik, hogy a minimálbéresek döntő többsége a valóságban nem minimálbéres, csak a munkáltató járulékot spórol.

Picurigor 2010.06.09. 12:25:12

Az SZJA-csökkentése a legtöbb ember számára mindössze 1% lesz 17-ről 16-ra.
Viszont a minimálbér megadóztatásával gyakorlatilag ez inkább pénzbeszedő átalakítás lesz, mint pénzosztó.

Azt még értem, hogy a Fidesz inkább a közép és felső réteget akarja támogatni az alsó helyett, ami dicséretes is. Csakhogy nálunk ma az alsó rétegből van a legtöbb...
Nem lehet egyik pillanatról a másikra ejteni őket, mert az egész ország láthatja a kárát.

A vállalkozásokkal kapcsolatban: a társasági adó alapjának kiszélesítése jó dolog, kár, hogy a társasági adó a vállalkozások adóterheinek elenyésző részté teszi csak ki.
Egy vállalkozásban a TB-járulék a legnagyobb tétel, illetve a helyi iparűzési adó, amelyet ráadásul az árbevétel alapján számolnak és nem az adózés előtti eredmény alapján. Ez a számítási mód eleve több mint felháborító, ráadásul aránytalanul sok pénzt húz ki így a vállalkozások zsebéből, főleg azokéból, akik szolgáltató jellegűek, hiszen az iparűzési adóalapból csak az anyagköltséget lehet leírni, bér- és személyi jellegű költségeket nem.
Ezekről a dolgokról egy szót sem szól a Fidesz programja, úgyhogy kicsit én ezt a részt pótcselekvésnek érzem.

Az állami 15%-os bércsökkentést csak a gyakorlatban láthatjuk, hogy működik-e. Ha a csökkentés elbocsátásból és racionalizálásból származik majd, akkor jó. ha csak sima fűnyíró elv lesz és az államigazgatás ugyanolyan lassan és rosszul fog működni, mint eddig, akkor semmit nem csináltunk.

És bár a poszt áradozik a program jobbközép voltáról, arról mélyen hallgat, hogy a közüzemi díjak befagyasztása semmi más, mint ócska, demagóg, államszocialista lózung.
Az energiahordozók piaci árát valakinek ki kell fizetni. Ha nem a fogyasztónak, akkor az államnak, ami végső soron azt jelenti, hogy így is, úgy is kifizetjük...

sas70 2010.06.09. 12:30:41

Az előttem szólók kielemezték az intézkedések jó részét. Ez a program teljesen alkalmas, -ha következetesen végrehajtják- a jelenlegi gazdasági rendszer fenttartására. Csakhogy, sokan nem ezt akartuk, mert 20 éve nagyjából ez megy. Tipikus húzd meg, ereszd meg gazdaságpolitika. Most folytatják a meghúzást, csak kicsit átrendezik a dolgokat. Gatya csere, egymás között. A pénznyelő automaták meg maradnak úgy ahogy vannak. Ez a legnagyobb baj, és ebből nem lesz más, csak 3 év múlva ereszd meg, hogy a hatalomban maradhassanak. Persze az igazán fekete levest lehet, csak az önkormányzati választások után jelentik be, addig csak annyit csinálnak, hogy a látszat fentmaradjon.

Chicano 2010.06.09. 13:08:22

@sas70: Szerintem kiderült az elmúlt napok eseményeiből hogy evvel most a falig elmentek. Erre van lehetőség. Amíg nem stabilizálódik a hazai és a nemzetközi helyzet addig csodát itt ne várjatok. Őszintén szólva én annak is örülök hogy ezt megcsinálják ebben a helyzetben. Ettől függetlenül legkésőbb októberre én is számítok egy jó nagy adag feketelevesre.

A minimálbér megadóztatása 2012-ben kezdődne. Addig lesz idejük kitalálni hogy hogyan lehetne megoldani az érintettek problémáját. Nem látom megoldhatatlanak a dolgot.

Italo Balbo 2010.06.09. 13:08:36

Bokros ilyesmivel kampányolt, csak sokkal több és sokkal átfogóbb intézkedésekkel. Majd akkor lesz jobbközép a Fidesz, ha pl be meri ismerni, hogy az egyetemeknek csak akkor lesz több pénzük, ha lesz tandíj, illetve az orvosok fizetése csak akkor fog emelkedni, ha mindenki hozzájárul az egészségügyhöz

vizesnyolcas 2010.06.09. 13:34:30

@aseb:
Akkor a 98 százalékos adóval egy gond van, hogy csak jövőre vezetik be.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.06.09. 13:38:31

Az ízig-vérigséghez kell némi wishful thinking, de sokkal jobb, mint amit eddig összehordtak. Igaz, nem nehéz, mert az elemi matematikával is hadilábon álltak.
Ebben van mindenféle elem, bal és jobb is. A szocdemtől a neolibig mindenki talál benne szimpatikus elemeket.

"A közüzemi díjak emelésének befagyasztása" nagyon nem jobbközép elem.
Mint ahogy "Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak léte, amivel a cél, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből." sem éppen.
A kilakoltatási moratórium kimondottan sérti a hitelező jogait, ami egy jobbközép programtól igen furcsa.

"
- Megszűnik az egyenes ági örökhagyásra vonakotkozó adózás.
- Áfamentes lesz az adományozás."
Új kiskapuk.

"- Az európai uniós forrásokat radikálisan átrendezik a kis- és középvállalkozások irányába."
"- A beruházások során 51 engedélyt kell kérni, ezek egyharmadát a kormány eltörli."
Ez csak kívánság, nem program. Ezt még véleményezni se lehet.

"- Leállítják az állami szerveknél a bútorok, telefonok és autók cseréjét."
Ennek várható eredménye, hogy a szék, mondjuk vákuumszivattyú néven kerül leltárba (,ha egyáltalán).

A bértömeg-gazdálkodás várható eredménye pedig a kiszervezés. Emiatt ugyan nem fog kevesebbe kerülni, de legalább nem bérként jelentkezik.

A többit Red Velvet elmondta.

Camelot 2010.06.09. 13:43:50

szabad palinkafözes!:) eljen sokaig! azert ezen a ponton jot mosolyogtam.

Több pont is tovabbi kiskapukat nyit (haz körüli munka), illetve nem igazi megoldas (bankado), elöttem szolok mar leirtak.

Minimalberhez csak egy gondolat: Nemetorszagban is van egy adomentes kategoria, ugy hivjak "mini job", ami havi 400 euroig adomentes. Feltetel, hogy csak reszmunkaidös (napi 4 ora) allas lehet.

Kosa dilettantizmusa kiakasztott, de ez a program összessegeben kellemesen erintett.

Rong 2010.06.09. 13:53:42

Kicsit pontosítanék. A minimálbér eddig is adóköteles jövedelem volt. Amiért adómentesnek hívták az azért volt, mert annyi adójóváírásra volt jogosult a dolgozó, hogy visszakapta a levont adót.
Mivel az adójóváírást meg akarják szüntetni ezért néz ki úgy, hogy tavalyhoz képest meg lesz adóztatva a minimálbér.
Amúgy a szuperbruttósításnak köszönhetően idén ténylegesen vontak (769 HUF) adót a minimálbérből. Úgyhogy kvázi már meg is van adóztatva.
A kérdés már csak az, hogy mennyi lesz jövőre a minimálbér. Ha marad a 73500 és eltörlik a szuperbruttósítást, akkor 16%-al számolva 12495 HUF lesz az adó. A 769-hez képest kicsit sok.
De! Beszélt még Viktor családi adózásról. Azaz ha szerencsétlen minimálbéresnek vannak eltartott gyerekei akkor arra családi adókedvezményt kap. Hogy mennyi lesz ez, azt még nem árulta el. Ha minden jól megy akkor annyi lesz a cs.adókedvezmény, hogy a minimálbért 2-3 gyerek után már adómentesnek mondhatjuk.
Ha nincs gyereke akkor nagyon megszívta.

Mr. Moody (törölt) 2010.06.09. 13:58:14

@Picurigor: Ez így nem igaz. Ha eltörli a szbruttót akkor majdnem 5

A 17 a szbruttó miatt 21,6%

Camelot 2010.06.09. 17:43:48

ja es megvalami.

"A törvenytisztelö közep helyreallitasa". Az alapgondolattal maximalisan egyet ertek! Szerintem jol summazza azt a különbseget, amit par eves nemetorszagi tartozkodassal a hatam mögött magam is megfogalmaztam, mint "mitöl tart elörebb Nemetorszag". Ezer mas ok mellett azert, mert megprobalnak vallalhato (ado)szabalyokat alkotni, amit utana 10 emberböl nem 3 tart be, hanem 8.

Din Serpahis 2010.06.09. 17:44:04

Jó a program alapvetően, csak sajnos nagyon kevés. A legnagyobb pénznyelőket meg sem kísérli eltömni. Ott van pl az ártámogatások rendszere, vagy pl a máv vagy a bkv.

Nem is szólva a nyuggerekről, akiket egyszer már jó alaposan meg kéne szorongatni, mert az vitathatatlan, hogy az elmúlt 8 évnek ők a fő nyertesei. Nem is szólva a 700.000 álrokkantról.

sirsteve 2010.06.09. 17:48:38

Az állami bérköltségek 15 %-os csökkentéséhez azért megjegyezném, hogy mit gondoltok, melyik ügyintézőt rúgják ki?
- amelyik egész nap a főnökeivel beszélget/kávézik, etc.
- amelyik egész nap dolgozik, többek között a fentebbi kolléga munkáját is elvégzi,

Vezetőt nyilván nem fognak kirúgni, az eddig sem volt divat.

Meg még megkérdezném, hogy szerintetek hatékonyabb lesz a közigazgatás egy kis leépítéstől? Az elmúlt 6 év leépítéseitől hatékonyabb lett?

De legalább a haverok cégei majd jól járnak, hogy jó áron megcsinálják azt a munkát az államnak, amit a kirúgott közszolga már nem fog.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.06.09. 17:49:03

@Red Velvet: Te is kapsz egy piros pontot ezért a hozzászólásodért :)
Kiemelném még azt, a kontraszelekció mellett, (mely bevallom nekem eszembe sem jutott) hogy innentől könnyebb lesz megkörnyékezni az állami vezetőket. Az meg különösen kínos lesz, ha a következő jegybankelnök véletlen egyes alvilági emberektől fogja kapni a fizetéskiegészítést...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.09. 17:49:40

Bokros miért nem?

Ami meg a lényeet illeti: miután egy ordenáré nagy pofonnal a hétvégén a tudtukra adta Európa és a világpiac, hogy semmi hazardírozást, elngedett hiányból osztokodást nem néznek el, kénytelen-kelletlen maradtak a Bajnaiék által elkezdett úton, a jó irányban.

Bár, hogy az a 200 milliárdot hogy fogják a bankoktól beszedni (ez majdnem a teljeses nyeresége a bankszektornak), arra kíváncsi leszek. Félek ezzel megint csak a kisembert szívatják meg, akikre a bankok majd áthárítják a költségeket...

alasehir 2010.06.09. 17:50:32

@Sieg:
"ha a jelzálogot nem tudja a bank behajtani, akkor nem ad jelzáloghitelt."
Ne is adjon, látjuk, hova vezetett a dolog azokkal a feltételekkel, amelyek az USA-ban alakultak ki, ott is populista okokból.
@Jimbo75:
Nincs igazad, mert aki - bruttóban - nem keres még 150 ezret sem havonta, az nem középosztály, mert az még klotyópapírt sem tud venni ebből és a villanyszámlát sem képes kifizetni.

alasehir 2010.06.09. 17:51:07

@aseb: Az indoklás nélküli felmondás rendkívül szemét voltára térjünk vissza pár hét múlva!
A kormánytisztviselői tv.-t azért kellett villámsebesen átverni, mert már ennek alapján akarják újjászervezni a közigazgatást. Egy alapos átvilágítás kellene, minden kormányszervnél, és csak a szigorú feltételeknek megfelelőknek lenne szabad ilyen helyen dolgozniuk.
De nem ez lesz, figyeld meg.

Ianas 2010.06.09. 17:51:30

- Az európai uniós forrásokat radikálisan átrendezik a kis- és középvállalkozások irányába.

Ebben nem hiszek. Ezekből a pénzekből nem közvetlenül a vállalkozásokat kellene támogatni, hanem javítani kellene a környezetet, ahol ezek a vállalkozások léteznek. Ebbe pl. beletartozik az oktatás drasztikus fejlesztése, amit nem látok a programban...

A program nem tűnik komoly reformnak, csak buherálásnak, a pénzek innen oda tologatásának. Nem látom benne a mélységet, amit a 2/3-os többség lehetővé tenne.

Nem várok sokat ettől a kormánytól, csak újabb elvesztegetett idő...

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.09. 17:51:53

éjszaka néztem végig a hirtv-n a 29 pontos beszédet végig. Gyurcsányon látszott, hogy keményen izzad, amikor Viktor azt mondta: merénylet volt a magyar néppel szemben az elmúlt 8 év

Robinzon Kurzor 2010.06.09. 17:54:04

@Red Velvet:

Az én egyenlegem is kb. ilyen értéket mutat, ezzel együtt nagyon kínávcsi vagyok a beígért társasági adó csökkentés részleteire.

Mert a társasági adó csökketnése, ha tényleg így mondta Orbán, akkor egy szép lufi.

50 milliós adóalapig most is 10% a társasági adó ... feltéve, hogy a különbözetet (a 19%-hoz képest) bent hagyod a cégben és beruházol vagy munkanélkülit (csökkent munkaképességűt) veszel fel ebből a pénzből.

Ennek a felemelése 500 milliós adóalap határig semmit sem segít a magyar cégek 9x%-án: 50-500 millió közötti adóalappal elég kevés cég rendelkezik.

50 milliós adóalap alatt ez pedig semmi újat nem jelent ... aki eddig ki tudta használni, az ezután is ki fogja, aki nem (mert csökkenő piacra sem beruházni, sem új alkalmazottat felvenni nem lehet), azon ez sem segít.

Szóval ennek akkor lenne értelme, ha általánosan, minden feltétel nélkül 10% lenne a társasági adó 500 milliós (vagy akár kisebb) adóalapig.

Ha csak "kiterjesztjük a lehetőséget" (vagyis a jelenlegi feltételek megmaradnak), akkor csak arra jó, hogy lehessen verni a mellett, hogy lám, adót csökkentettünk ...

Majd kiderül a vallatásnál!

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.06.09. 17:54:14

Ehh megette a kommentem a blogmotor, azt mindenesetre újra leírom, hogy Red Velvetnek is jár a piros pont a kommentjáért. :)

2010.06.09. 17:54:30

@Big-B: A fizetéseteket kevesled, vagy tényleg tudni akarod, hogy mennyit fogtok kézbe kapni jövőre?

2010.06.09. 17:54:39

@Jimbo75: Te mekkora bruttó jövedelemnél húznád meg a középosztály alsó határát?

2010.06.09. 17:58:47

@Fedor: "Félek ezzel megint csak a kisembert szívatják meg, akikre a bankok majd áthárítják a költségeket... "

Bár én nem vagyok biztos benne, hogy az áthárításra valóban szükség lesz, de abban sem, hogy a kisembereknek ilyen hitelekre van szüksége.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.09. 20:21:05

Nos aki a 10%-ot emlegeti a mostani tárasági adónál annak ajánlom elovasni:

A pozitív adóalap 19%-a.
50 mFt adóalapig 10%, feltéve ha:

* nem érvényesít adókedvezményt
* legalább 1 főt foglalkoztat
* legalább a minimálbér másfélszeresének és a foglalkoztatottak számának szorzata után társadalombiztosítási járulékot fizetett
* az alsó sávban keletkező adómegtakarítást a gazdálkodó köteles lekötött tartalékként kimutatni és négy éven belül beruházásra fordítani, ellenkező esetben késedelmi kamattal növelten kell visszafizetnie ezt az összeget

Tehát a 10%-ba nem egyszerű beleférni!

öregkopasz0208 2010.06.09. 20:21:14

Egyetértek a blogerrel: ez egy gazdasági akcióterv. Többen levezették már, hogy a hatása 0=0, gazdaságilag semleges, néhány eleme arra elég, hogy egy-egy réteg számára pozitív legyen, de mindenképpen alkalmas arra, hogy a derűlátó hozsannázás hangulatát a helyhatósági választásokig fenntartsa.
Igaz, hogy a 16%-os személyi jövedelemadó kb. másfél millió ember javadalmát csökkenti, s ha igaz, hogy a közszféra bértömege 15 százalékkal csökken, akkor borítékolhatóan mozgalmas napjai lesznek a Kossuth-térnek.
Egy biztos. Ez nem program. A nagy ellátó rendszerek reformjai szóba sem kerülnek, s csúcsa a házi pálinkafőzés. Amit a többi bejelentett ponthoz hasonlóan nem gondoltak át, sem hatásában, sem megvalósíthatóságában.
Valamit lépni kellett! Jön az EU, az IMF. Kiderült, hogy nem engednek magukkal szórakozni. Lehet, hogy kedvenc Viktorunknak nem munkáltatói, de az elmúlt napok bizonyították, hogy azért rendesen alá tudnak fűteni, ha durcáskodik.
Nem szerepelt a beszédben / naná, hogy nem, bolond lett volna szóba hozni / a nemzet első és második számú balfaszának csütörtök-pénteki szereplése. Azóta már a forgatókönyv is nyilvánosságra került, egyértelmű, hogy előre eltervezett, egyeztetett akció volt. Kósa kissé túllőtt a célon, de azóta is úgy tesz mindenki, mintha nem történt volna semmi. Az ellenzék vizsgálóbizottsági próbálkozását egyszerűen lesöpörték. S az ellenzék van annyira impotens, hogy a fellegekig feldobott labdát sem képes leütni.
Viktor, Kósa, s kedvencem a kis tokás kölyökgólya Szíjjártó megúszták, s nem is foglalkoznak az esetleges bocsánatkéréssel. A lemondásról nem is beszélnek, sőt Kósa még a saját hülyeségéért is az MSZP-t és Bajnait okolja. Nem zavarta Öt Barack Obama és a világ gazdasági elemzőinek véleménye. Mi ez, ha nem hatalmi arrogancia?
Nem szerepeltek sehol a nyuggerek. Ez a nagy hallgatás annyit jelent, hogy Viktorunknak ezzel a réteggel is nagy tervei vannak még. Nem is a réteggel. Nagyon csodálkoznék, ha az időskorúaknak kifizetendő viszonylag hatalmas járadékot nem próbálná kicsit meghackelni. Fideszre szavazó nyugdíjasok készüljetek. Nem a Kánaán jön el.
Szóval. Véleményem szerint a FIDESZ céljai nem változtak semmit. Plusz, lenyúlható pénzhez két módon lehet jutni. Az egyik nem jött be. Barroso tett róla. Így azután maradt a kollektív fejés módszere. A fideszes szimpatizánsok, támogatók, stb. előre nyújtott tenyérrel várják a baksist, s azt adni kell, mert a támogatás megszűnik. Kit lehet megfejni mindig? A bérből-fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, az autósokat, s most próbálkozik Viktor a bankokkal is, de ezt még meg fogja gondolni.
Van itt még valami, ami kurvára zavar. A Blogban szó szerint így szererepel: „A miniszterelnök parlamenti beszédében világossá tette, hogy kifejezett célja a „mindenkinek csalnia kell”-mentalitás megszüntetése, a nihilizmus és a cinizmus legyőzése. Abból a megfontolásból, hogy az apróbb és nagyobb stiklik rendszerén keresztül ne kompromittálódhasson, ne váljon zsarolhatóvá a magyar társadalom egésze. „
Ennek a miniszterelnöknek célja addig ne legyen a „csalni kell mentalitás” megszüntetése, amíg az eddigi pályafutása összes, pártelnökként, miniszterelnökként, magánemberként elkövetett csaló mentalitású tettével nem számol el! A cinizmusról már ne is beszéljünk.

szimplalány 2010.06.09. 21:53:48

ha még egyszer leírja valaki, hogy áfamentes adományozás, sikítok :)

kizárólag a tárgyi adományon volt eddig áfa, abszurd módon, még jó, hogy ezt eltörölték. a pénzadományt már eddig sem lehetett leírni, a magánszemélynek egyáltalán, a cégeknek is csak az egyharmadát, úgyhogy semmiféle adómentes pénzkipumpálásról nincs szó.

ellenben a megroggyanó szociális ellátórendszer helyébe sem fog belépni a több jövedelemből bővebben adományozó középosztály, mert tojik rá.

tururú! 2010.06.10. 09:59:04

"Amint arra sokan rámutattak, ez elsősorban a bérből és fizetésből élő, legalább átlagos szintű keresettel rendelkező családok számára lesz kedvező. Többé-kevésbé őket hívjuk magyar középosztálynak."

ezek szerint nem tartozik a "polgári" középosztályba:

- az orvos (40 alatti, nem korrupt)
- a tanár (50 alatt)
- a tud. kutató (40 alatt)
- a doktorandusz
- az egyetemi oktató (40 alatt)

stb.

azaz a nem-mutyizó értelmiség nem tartozik a polgári középosztályba.

ez a nélkülözhető réteg, nincs szükség rájuk a jövő Magyarországának dicső manáger középosztályában.

nem baj, majd a gyereket fül-orr-gégész helyett elviszem egy sales menedzserhez vagy egy középosztálybeli mutyitanácsadóhoz vagy ódis fémkereskedőhöz, hogy vizsgálja meg.

vagy megyek az orvos után Svédországba.

Big-B 2010.06.10. 11:25:41

@Robi, a hód: Azt hiszem, egyértelmű volt a kérdésem.

Melchi Zadok 2010.06.10. 11:36:09

a fideszt és az ő marha nagy őszinteségét jól fejezi ki a posztban látható kép. olyan aranyos tisztára megállt az idő néhány másodpercre: kik ülnek viktor mögött és hol is vannak ma ezek az emberek?

pontosan ilyen ez az intézkedésdömping, a 29 pont pontosan ilyen kapkodós néhol abszurd dolgokkal megspékelt valamit (most komolyan egy ilyen csomagban külön pontot kap a pálinkafőzés? ez olyan, mintha a nagy hétvégébe nyúló külsős szakértőkkel megáldott megbeszélésen a viktor ragaszkodott volna hozzá, hogy egy olyan pont is kerüljön be a többi közé amit legalább ő is megért úgy ahogy) az ő profi udvari blondjaival, (szijjártó péter, gállné ph7 ildikó, tömjén muki, stb stb) döngölt volna a földbe. szóval ambivalens érzelmeim vannak: egyrészt teljesen nyilvánvaló, hogy fidesz végighazudta az ellenzéki 8 évét. másfelöl biztató, hogy a viktor belátta nem ő fingja a passzátszelet és képesek voltak pozitív irányú dolgokat is összehozni (most már csak egy zártkörű szeminárium kellene a fidesz arcemberei részére hogya nyilvánvaló hőbörgős ostobaságok ideje lejárt, ideje érteni is ahhoz, amire megválasztattunk)
ja és mégvalami: matolcsyt kellene minél előbb száműzni valami nagyon fontos polgári funkcióba, ahol még véletlenül sem kerül a gazdasági ügyek közelébe. ha ezt meglépi a fidesz, (illetve egészen pontosan a viktor) akkor kezdhetünk igazán örülni.

2010.06.10. 16:47:40

@Big-B: Rosszul hiszed.

"Az adócsökkentés után mennyit fogunk hazavinni, azaz miből fogja futni a lakás és családfenntartásra? "

A mondat első fele arra utal, hogy konkrét számokra vagy kíváncsi, a második viszont, hogy elégedetlen vagy. (Én a helyedben a fizetésetekkel lennék elégedetlen, és nem az adózási rendszerrel.) Persze közel 200000 nettó fizetésből azért el lehet éldegélni nem csak kenyéren és vizen.

Lacc78 2010.06.11. 14:46:51

@tururú!: Tud. kutató vagyok, és pontosan a magyar átlagbért keresem. Bruttó 214700, nettó 134300. Ezzel a mostani legmagasabb adósávba tartozom. Szerinted gazdag vagyok? Mert szerintem nem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása