Véleményvezér

vv

Ki legyen a köztársasági elnök?

2010.06.15. I 31 komment I Címkék: fidesz schmitt elnok solyom vizi e palinkas

Az alábbiakban a sajtóban felröppent, legesélyesebbnek tűnő jelölteket értékeljük aszerint, hogy vajon mennyire lehetnek képesek a Sólyom László által megemelt lécet átugrani.

Hamarosan köztársasági elnököt választ a parlament. Nem tudjuk, hogy kit jelöl a pozícióra a Fidesz, spekulációban azonban nincs hiány.

Ez pedig nem kis részben a jelenlegi elnöknek köszönhető. Sólyom László tevékenysége egyértelműen megemelte a pozíció jelentőségét. Sólyom ugyanis bemutatta, hogy következetes állásfoglalásokkal és kezdeményezésekkel az egyébként csak morális súlyára támaszkodó hivatal önálló hatalmi tényezővé válhat a magyar politikában. Újrázásra, úgy tűnik, nem számíthat.

Ajánlott írásunk a témában: Sólyom for president!


Így egy új elnöknek az általa megemelt lécet kellene átugrania.

Az alábbiakban a sajtóban felröppent négy, legesélyesebbnek tűnő jelöltet értékeljük aszerint, hogy vajon mennyire lehetnek erre képesek. A Véleményvezér szerint ehhez az új elnöknek három fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie: tekintélyesnek és karakánnak kell lennie, valamint rá kell tudnia hangolódni a magyar közvélemény hullámhosszára.

Pálinkás József

Pálinkás József az MDF és az MDNP után 1998-ra a Fideszhez igazolt, hamar a párt egyik vezető oktatáspolitikusa, a kulturális tagozat elnöke és oktatási minisztere lett. Atomfizikusként komoly tudományos teljesítmény áll mögötte, a pártpolitikától 2008-as MTA-elnöki kinevezése után visszavonult. Pártkötődése nem zavaróbb, mint Mádl Ferencé. Határozott vezetőként, konfliktusokat felvállalva állt neki a teljesítményelv érvényesítésének az Akadémián – a munkát pedig be is szeretné fejezni. Nem úgy hírlik, hogy madzagon lehetne rángatni, köztársasági elnökként azonban szerintünk kevesebb mozgásteret szánnának neki, mint amit ő elfogadhatónak találna. Ráadásul még nincs 60 éves, a köztársasági elnökség ezért esetleg túl hamar zárná le közéleti pályáját.

 

tekintély: erős
karakánság: erős
ráhangolódás: közepes
átlag: erős

 

 

Schmitt Pál

Volt már minden: olimpiai bajnok, MOB-elnök, nagykövet, főpolgármester-jelölt, EP-képviselő, EP-alelnök, országgyűlési képviselő, házelnök stb. A páratlanul sikeres karrierdiplomata majd karrierpolitikusi életút megnyerő fellépést, simulékony viselkedést és széles nemzetközi kapcsolatrendszert jelent. A kritikusok azonban kifogásolják, hogy ez a karrier bőven '89 előtt is sikeres volt, valamint "a bohém, nagyvilági polgár" önálló karakterét és teljesítményét, komolyságát hiányolják. Utóbbiak azonban a jelöléskor ellenérv helyett könnyen Schmitt melletti érvnek bizonyulhatnak. A Véleményvezér nagyon szívesen elborozgatna Schmitt Pállal, de Kövér László álláspontjával értünk egyet: ennél ide több kell.

 

tekintély: gyenge
karakánság: gyenge
ráhangolódás: közepes

átlag: gyenge 

 

 

Tőkés László

Meglepetéssel olvastuk Tőkés nevének felbukkanását, hiszen tipikusan nem ilyen karakterekből lesz Magyarország köztársasági elnök. Jelölése mindenesetre számos szimbolikus üzenetet hordozna, hiszen egyházi emberről, volt református püspökről, '89-es forradalmárról és határon túli magyar vezetőről van szó. Tekintélyét kikezdte az RMDSZ-szel való, a sárdobálás szintjére lesüllyedő csatározása. '89-es, történelmi szerepvállalását leszámítva nem világos, hogy fel tud-e bármilyen kiemelkedő teljesítményt mutatni. A reprezentációs szerep betöltését pedig konfliktusos, nehéz természete gátolhatja. A Véleményvezérnek ugyanakkor nagyon szimpatikus karakánsága.

 

tekintély: közepes
karakánság: erős
ráhangolódás: gyenge
átlag: közepes

 

 

Vizi E. Szilveszter

Régóta az esélyesek közt szerepel. MTA-elnökségéhez kötődik a Mindentudás Egyeteme, mely vitathatatlanul a 2000-es évek egyik legfontosabb ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő programja. Ebből és pozíciójából fakadó ismertsége, "professzoros" megjelenése, és nem utolsó sorban az, hogy Orbán Viktor rendezvényeinek állandó vendége, szinte predesztinálja valamilyen reprezentatív állami pozíció betöltésére. Mindez láthatóan saját tudatos karrierelképzeléseivel is egybevág. Ugyanakkor mi még nem találkoztunk olyan, a közélet iránt érdeklődő emberrel, akinek valaha az a benyomása támadt volna, hogy Vizi E. Szilveszter jól érti bármelyik szélesebb társadalmi csoport gondjait-bajait. Ez persze könnyen lehet „mérési hiba” is. Személyében egy jól kommunikáló, népszerű, nagyon komoly saját teljesítményt felmutatni tudó, ugyanakkor túlságosan sok autonómiát nem igénylő, jól manőverező, konfliktuskerülő, formális pártelkötelezettséggel mégsem rendelkező elnöke lenne Magyarországnak.

 

tekintély: közepes
karakánság: közepes
ráhangolódás: gyenge
átlag: közepes

 
 

survey tools
surveys & polls


De ki lesz…?

A Véleményvezérnek úgy tűnik, hogy tekintélyes jelöltekkel elfogadhatóan állunk, de karakánságból már nagyobb a hiány, hogy a magyar társadalom hullámhosszára való hangoltságot már ne is említsük.

Nyilván egyáltalán nem véletlen, hogy többnyire éppen ilyen típusú emberek merültek fel. De ez már egy másik történet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukin 2010.06.15. 10:19:38

"29. § (1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét".
Ugyan melyik jelölt felel meg ennek?
Bármelyiket választják meg, báb lesz.

mediainspector 2010.06.15. 10:20:11

"De ki lesz…?"
Javaslom Dr. Kemény Dénest. Nemzetközileg elismert szakember, vitathatatlanul sikeres és tekintélyes. Abszolút pártok és politika felett álló személy, remek alkalom, hogy a magát "forradalmi"-nak címkéző kurzus a saját párt- és ideológiaközeli lieblingje helyett egy sikeres és méltán népszerű, kellően autonóm közéleti személyt tegyen Magyarország legfőbb vezetőjévé. Mellette szól, hogy jó korban van ahhoz, hogy két cikluson keresztül betöltse a tisztséget. Politikai tapasztalatlanságát (már, ha van ilyen...) bőven ellensúlyozza, hogy mindig képes a legjobb csapatot maga köré szervezni. Ismert az is, milyen jól kommunikál, ráadásul teljesen hiteles, ami más jelöltetkről sajnos nem mondható el. A legjobb választás a nemzet egységének megtestesítésére.

tekintély: megkérdőjelezhetetlen
karakánság: maximális
ráhangolódás: ?
átlag: erős

Psyman 2010.06.15. 10:20:30

Schmitt lesz. Sajnos. A Fidesz amellett, hogy nem lehet rámondani, hogy diktatúrát akarna, vagy azt, hogy nem akarna reformálni, azért elég jól bebiztosítja magát az alkotmánybírákkal meg a köztársasági elnökkel... :s

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.06.15. 10:21:13

Tőkés jelölése szerintem rossz viccnek is rossz – amennyiben a magyar alkotmány egyáltalán lehetővé teszi, hogy Romániában, román állapolgárként született polgár elnöki székre pályázhasson (ezt ti tudjátok jobban).

Amúgy tényleg ezzel lenne a legkevesebb bajom.

Azzal viszont annál inkább, hogy már alapjáraton is konfliktusgerjesztő, ellentmondásos személyiség, jellemerősségről sem beszélnék az esetében – lehető legrosszabb értelemben vett karrierizmusról viszont igen.

És túl magas lovon ül ahhoz képest, hogy eddigi politikusi pályája köszönő viszonyban sem volt a profizmus leghalványabb jeleivel – sőt, tanítani lehetne, hogy nem szabad aprópénzre váltani egy olyan hihetetlen tőkét, amit a forradalomban vállalt szerepe biztosított neki.

Ja, és még egy dolog. Magánélet számomra is magánügy, de attól még intő jelnek számítanám a botrányba fulladt válási hercehurcáját.

Ilyen embert az elnöki intézmény közelébe se szabadna engedni, sovány érv, hogy ő képviselte a Fidesz erdélyi hídfőjét. Érthetetlen, hogy jutott eszébe a Fidesz vezérkarának. Tényleg ennyire szimbólumokban gondolkoznának?

Skeptical 2010.06.15. 10:21:25

olyan ember ne legyen köztársasági elnök, aki csokornyakkendőt hord

frontember876 2010.06.15. 10:21:48

Tőkés László ugye csak egy szar vicc? Ha ő jelölhető ilyesmire, akkor én nagyon komolyan szeretném javasolni Illés Bélát, valamint a Simabőrűt a Vukból.

Aron M 2010.06.15. 10:22:12

Szerintem Sólyom semmiféle lécet nem emelt meg.
Sőt, ha volt léc, akkor már rég leverte, lsd igazságtétel és reprivatizáció.

lilike13 2010.06.15. 10:22:29

Sólyom megítélése ezért nem egyértelműen pozitív. Nálam meg semiképp. Az a cirkusz, amibe a megválasztásáért belement...Most, az utolsó utáni pillanatban kezd határozottnak mutatkozni. De már késő!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.15. 10:22:49

"Schmitt Pál
tekintély: gyenge
karakánság: gyenge"

Így egyértelmű, hogy ő lesz :-)

Csak arra lesze kíváncsi, hogy a köztársasági elnöki poszt elég nagy -e már ahhoz, hogy lemondjon a MOB elnökségről és a NOB alalnökségről...

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.06.15. 10:23:10

Tőkést ne. Szép dolog volt a 89-es happening, de ez ide kicsit kevés. Nem ismerem a határon túli politikát, az ottani helyzetet (mondjuk nem is nagyon érdekel), de az elmúlt években elég sok hozzá kapcsolódó konfliktusról lehetett hallani.

Azonkívül, hogy a jelenlegi elnök elméleti felkészültségétől olyan messze áll, mint Kiszel Tünde, gyakorlatilag semmiféle nemzeti egységet sem tud megjeleníteni.

A manírossága azonkívül engem kifejezetten irritál, de ez az én problémám.
Ebből a csapatól Pálinkás az, aki kicsit is elfogadható, Schmidt semmilyen, Vizi E. Szilveszter sem elnök-alkat.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.06.15. 10:23:23

Tőkés László magánéleti problémái miatt alkalmatlan jelölt - szerintem felejtő

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.06.15. 10:27:56

Lehetne maga OV is, hiszen az Alkotmányt módosíthatják és faraghatnak egy elnöki köztársaságot különösebb erőfeszítés nélkül. Ez viszont lehet vonzó poszt a számára. A kormányfői teendőket meg a most miniszterelnök-helyettes simán ellátja majd. Nem tudom tegyek-e ide egy szájlit? Tessék :)

sztd 2010.06.15. 10:28:22

Bár Sólyom Lászlót jó köztársasági elnöknek gondolom, de azért hasra nem esnék előtte.
Először is jó, de volt nála jobb, Mádl ferenc személyében. Mádl ugyanis nem a nyilvánosság előtt cselekedett, de sokkal keményebb volt, így nem tűnt bántónak és megosztónak, de mégis határozott volt. Hogy konkrétabb legyek, Mádl pl. nem tüntette volna ki Fekete Jánost (erre lett volna alkotmányos alapja, és nem vitatkoztak ezen vele se), de ha már kitüntet valakit, akkor nem csinál olyat, hogy nem fog kezet. Vagy: mindenféle pozícióba beszavaztatni embereket nem túl elegáns dolog. Az érthető, hogy nem akarta, hogy valami középszerű akárki legyen pl. a legfelsőbb bíróság elnöke, de az nonsense, hogy úgy akarja megszavaztatni a parlamenttel, hogy a képviselőcsoportok véleményét nem kéri ki, vagy nem egyeztet velük. Miből gondolja, hogy 386 képviselőnél neki nagyobb rálátása van mindenre? Ez egy vicc.

Ettől függetlenül szimpatikus volt, hogy kiállt bizonyos semlegesnek tűnő, de neki fontos dolgok mellett, hogy rendszeresen meglátogatta a határon túli magyarokat a nemzeti ünnepeken stb.

A holokauszt-tagadást tiltó törvény aláírásával viszont elvágta magát előttem. (Nem, mintha egyébként az én véleményem lenne a világon a legfontosabb.) Nem azért, mert úgy gondolom, hogy nem volt holokauszt, hanem azért, mert ezek után, ha tényleg így gondolnám, és ezt le is írnám, mehetnék a börtönbe. Kissé túlzás, hogy valaki olyan okosnak képzeli magát, hogy a hülyeségért képes lenne embereket börtönbe küldeni. Márpedig ez a helyzet. Ezt a törvényt simán vissza kellett volna küldeni a parlamentbe, és ott el kellett volna örök időkre fektetni.

Szóval a teljesítménye nem utolérhetetlen, és szerintem alármelyik felnt említett ember képes lenne a kihívásnak megfelelni (bár nem mindegyikkel szimpatizálok).

u.i.: egy Sólyom-értékelés, ha már a többi megkapta a magáét:
Tekintély: erős
Karakánság: erős
Ráhangolódás: gyenge
Átlag: közepes

angyalbandi 2010.06.15. 10:53:33

Egyik se! Bábok a javából! S. Pál: régi jó káder még a Kádár-rendszerből, rajta kívül nem sok NOB-funkcionárius van még, akit valamilyen diktatúra nevezett ki, és még nemzetközi karriert fut! Tőkés egy vicc manapság (tiszteletben tartva múltját). Pálinkás pedig egy karrierista, a tudományos élethez nem sok köze volt, ill. van. Aki debreceni egyetemista volt a TTK közelében az tudja, hogy előadást nem tudott tartani, a Fizika Tanszéknek pedig inkább károkat okozott. TEK elnökként pedig csak a pályafutását építgette, inkább nyilatkozgatott, meg VIP parkolót csináltatott magának, mint irányította volna az egyetemet. Az MTA történetének valószínű mélypontja az ő elnöksége. Ilyen poszton az utóbbi időkben olyan nemzetközi hírű kutatók ültek, mint Kosáry Domokos, Vizi E. Szilveszter. Még a szocializmus utolsó elnöke Berend T. Iván is egy klasszissal magasabban jegyzett szakember volt, mint P. József. A mai magyar politikai helyzetben szerintem ne várjon senki épkézláb elnököt, mindenhol pártkatonák fognak ülni, is az éppen kialakuló, formálódó alkotmányos rendünk is komoly károkat fog elszenvedni!

rockjano_ 2010.06.15. 10:54:45

Sólyomnak voltak jócskán hibái (szélsőjobboldal, romagyilkosságok kapcsán késlelkedés, bazsarózsázás, kézfogási bohóckodás stb.) de az biztos hogy a felsoroltak mind Fidesz-katonák így nem autonóm személyiségek.

Akárkit választ a fidesz az az ő köztársasági elnökük lesz és nem az országé, legalábbis nem az enyém, és nem is tekintem majd úgy.

Ennyit a nemzeti megegyezés akármilyéről, nincs megegyezés, kőkemény kontroll nélküli hatalomgyakorlásról van szó, persze nem is lehetett mást várni.

Melee 2010.06.15. 11:16:10

Sólyommal az a legnagyobb gondom, hogy azon nagyon kevesek közé tartozik, akik kiálltak önmaguk ellen tüntetni (radar ügy, ahol a Magyar Hadsereg Főparancsnoka megjelent az őellene szervezett tüntetésen).

A Fidesz most gyenge köztársasági elnököt akar, úgyhogy a listában szereplők közül Schmitt a legesélyesebb.

tölgyes 2010.06.15. 20:51:20

@Melee: Nem a fidesz akar gyenge elnököt, hanem az alkotmány.. Ez volt Kis János álma!!!

dimitrij 2010.06.15. 20:54:04

igazából egy jelőlt esélyes, Schmitt Pál. elég csak politikai oldalról vizsgálni a kérdést és nyilvánvalóvá válik, hogy olyan embert keresnek erre a pozícióra, aki komoly akadályt nem gördít majd az alkotmányozási elképzelések útjába. (Vizi E. egy bohóc, komoly lexikális tudással, de hijján minden egyéb kvalitásnak, amire a köztársasági elnöknek szüksége van. Tőkés nevének felemlegetése vicc kategória, senki nem gondolhatja komolyan, hogy a jelölésig eljuthat. Pálinkás lehetne még esélyes, ő viszont túl karakán is, ne megy kérdésben szembe mehetne, vagy nagy valószínűséggel szembe is menne az őt jelölő párttal.)

Sólyom felkészültsége vitathatatlan, de erénye egyben a legnagyobb problémája is: szilárdnak nem nevezhető elképzelései ugyan vannak, és azokhoz foggal-körömmel ragaszkodik is, de elég érdekessé teszi mindezt korább tevékenysége. a taláros testület tagjaként ugyanis előszeretettel nyírbálta a köztársasági elnök jogköreit, feladatait, néhány évvel később viszont éppen az általa megnyírbálni kivánt jogköröket feszegette, kereste a határokat, mintegy próbálva a korábbi jogköröket bővíteni. következetesnek ennek okán nem nevezném.

megjelenése finoman szólva is aggályos, hangja, kiállása erőtlen, az embernek az a benyomása, hogy kényelmetlenül érzi magát az emberek és újságírók, politikusok között, nem sugároz magabiztosságot, erőt és egységet. (ugyan ez volt a gondom Mádl-val is, csak neki a megjelenését tovább rontotta a fogazata.)

akur 2010.06.16. 00:33:23

Eddig mindenki utálta Sólyom urat a bal oldalról. Most meg mindenki kedveli ugyanonnan. Nem értem . Egyébként ha jól emlékszem igen rafinált módon de a Fidesz juttata oda ahol most van. Prüszköltek is az MSZP-sek és a szadeszesek rendesen az elmúlt években többször is.

Khayness 2010.06.16. 00:33:37

Pálinkás Józsefet szívesen látnám, de elvileg neki rengeteg dolga van most. Pedig jól mutatna egy tudós államfő a sok kékvérű és politikus között.

proton1701 2010.06.16. 00:34:01

Mind a négy egy rossz vicc. De a mostani elnökünk is az. Gyenge eresztés. Rajta is sok múlott , hogy idáig csúsztunk. Mert engedte a komcsikat.....Most mennie kell

tölgyes 2010.06.16. 00:34:05

@Melee: Az alkotmány miatt gyenge a köztársasági elnök és nem a fidesz miatt:)..Ha meg erősítenének, akkor ön a diktatúra miatt siránkozna.

Ordnassac 2010.06.16. 00:34:28

Pálinkás József most az OV-féle alkotmányozó hatosfogat egyik tagja. Szóval érdekes lenne, ha fél hónapra rá KE-t faragnak belőle.

Vizi E. Szilveszter meg az MLSZ elnökségi tagja lesz: sportgeza.hu/futball/2010/06/15/csanyi_kozolte_kiket_visz_mlsz-elnoksegbe/

Tőkés Lászlót most jelölték az EP alelnökének (Schmitt Pál helyére).

Így az esélyek tekintetében Schmitt vezet. Legalábbis én így látom. Tévedés joga fenntartva.

Ordnassac 2010.06.16. 00:34:45

@Fedor: előbbiről muszáj lesz neki.

Alkotmány 30. § (1) A köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással. A köztársasági elnök más kereső foglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért - a szerzői jogi védelem alá eső tevékenységet kivéve - díjazást nem fogadhat el.

szamarhegy 2010.06.16. 00:35:12

Válság idején Schmitt a legjobb, már most is rengeteg pozíció terhét viseli társadalmi munkában, de ha szépen megkérik, simán elvállalja a magyar, sőt a környező országok köztársasági elnöki teendőit is.

fikafricska 2010.06.16. 00:35:32

Emberek! Elgondolkodtunk, hogy mi készül itt (azaz Miép-ül itt) ? Az alkotmánybíróság (alkotmányossági kontrol I.), a médiatestület (tájékoztatás ), Állami számvevőszék (pénzügyi kontrol), az önkormányzatok (önkormányzati választási tv), az oktatás (egyházak átvehetik az önkormányzati siskolákat, ha nem tudják fenntartani-és nem tudják) elfoglalása után nincs is jobb... el kell foglalni a köztársasági elnöki posztot is!

Ja és e mellett egy tehetlen és díszletnek is rossz ellenzék! Szépen vagyunk!

fvipera 2010.06.16. 00:35:44

@Zig Zag: jogos felvetés, emellett lehetne szövetségi kapitány is (+ a 60. percben beszállhatna játszani is mint dombi tibi)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.06.16. 00:36:08

Csak elhatározás kérdése, a lehetőség adott:
Orbán Viktor. Prezidenciális rendszerrel. Netán Kormányzóként, a történelmi Alkotmány szellemében.

Vlagyimir Iljics Lenon 2010.06.17. 10:46:55

Lendvai Ildikó szerint, a köztársasági elnök legyen jó humorú, kedves, életszerető, társasági ember.

Aki sok jó anekdotát tud, jó vele együtt lenni, sok barátja van, műalkotásban, tájban, hagyományban és nőben is rácsodálkozik a szépre?

És meg is fordul utánuk?

Milyen igaz!
Sebeők János pont ilyen!

ORGASMUSFORSCHER 2010.06.17. 14:03:03

Javaslom dr. Antall György jogászt, aki egy kiemelkedôen jó ember + értelmes + tud jól angolul.
(De lehet, hogy franciául is.) Elkötelezettsége nem kérdéses, ô Antall József idôsebb fia. Csakhát a jelen helyzetben azt látom, hogy jogász nem kell + értelmes sem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása