Véleményvezér

vv

Tisztelet helyett gúnyolódás: ami ellen még a kétharmad sem véd

2010.08.11. I 53 komment I Címkék: fidesz schmitt allam demokracia

Gyurcsány és Medgyessy után Schmitt Pál is könnyen a mindennapi viccelődés tárgyává válhat. Ma már egy fontos tisztség nem garantálja automatikusan a tiszteletet is. (Fotó: [origo])

Megválasztása óta Schmitt Pál szinte minden megmozdulását kritika éri. A szokásos politikai jellegű bírálatok mellett azonban az új köztársasági elnöknek valami olyasmivel kell szembesülnie, amivel elődeinek soha. Csokorba gyűjtik elszólásait, bakijait, zavaros mondatait és vicces fotóit, gúnyolódnak rajta (az Index például Schmitt Pál megválasztásakor az egész címlapját ennek szentelte) és performanszokat szerveznek ellene. Legutóbb a megválasztásáról szóló videóba kevertek egy kis melegpornót.

Látható, hogy Schmitt Pálnak sokan már azt a tiszteletet sem adják meg, ami az eddigi köztársasági elnököknek még automatikusan kijárt.

Kapcsolódó írásaink:
Ami nem fog hiányozni Sólyom Lászlóból
Mire fogunk emlékezni Schmitt Pál elnökségéből?


Tisztség és tisztelet

Száz vagy kétszáz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az ország első számú méltóságával így viselkedjenek. Akkor ugyanis egy-egy fontos tisztségnek eleve óriási tekintélye volt. Bárki is töltötte be az adott posztot, tisztsége okán a közvélemény akkor is minden esetben megadta neki a kellő tiszteletet, ha egyébként egyszerű emberként azt nem érdemelte volna meg. Például a gyengeelméjű V. Ferdinánd még fogyatékossága ellenére is elsősorban egyvalami volt: uralkodó. És az emberek ugyanazzal a tisztelettel fordultak felé, ami minden uralkodót megillet.

Az ilyesmi ma már egyszerűen nem működik.

A tömegdemokráciákban még a legmagasabb posztokat betöltő személyeknek, a miniszterelnöknek vagy a köztársasági elnöknek is kemény munkával kell kiérdemelnie az emberek megbecsülését. És ez bizony nem mindig sikerül. Hiába volt például Medgyessy Péter legitim módon megválasztott miniszterelnök, a fél ország azon röhögött, hogy nem bírja kimondani az útelágaz(ód)ás szót, meg úgy egyébként sem tud normálisan beszélni. Gyurcsány Ferenc esetében a közvélemény egyre szélesebb része pedig már látványosan nem tisztelte a miniszterelnököt.

A kétharmad korlátai

Látható, hogy már a köztársasági elnöki pozíció sem garantálja, hogy betöltője automatikusan megkapja a pozíciónak járó tiszteletet.

Kétharmados parlamenti többség ide vagy oda, ez a hatalom sem terjed idáig. Végig lehet vinni az összes döntést vagy kinevezést, elő lehet írni egy rendelettel a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kifüggesztését, vagy éppen ki lehet nevezni Schmitt Pált köztársasági elnöknek – erre mind-mind elég a kétharmad. De hogy ezek sikeres, a társadalom által elfogadott döntések vagy kinevezések, ne pedig gúny tárgyai legyenek, azt nem lehet a kétharmaddal sem garantálni.

feedback surveys


Mi a baj Schmitt Pál elnökségével?

Ahogy korábban is kifejtettük, Schmitt Pál felkészültsége nem üti meg elődjeinek szintjét. Önálló politikai teljesítmény híján a valóságban sem politikai súlya, sem autonómiája nincs. Így bármilyen szomorú is, ha a köztársasági elnök gúny tárgyává válik a közbeszédben, valahol mégis természetes dolog. Sőt őszintén szólva még várható is volt.

Az elmúlt nyolc év kiválóan bemutatta: egy rossz miniszterelnök nemcsak a mindennapi viccelődés tárgya lesz, nemcsak komolytalanná válik az emberek szemében, hanem az egész politikába vetett bizalmat is lerombolhatja. Ennek pedig komoly következményei lehetnek egy országban. Egy nem megfelelő ember magának a betöltött tisztségnek a megbecsültségét, súlyát is csökkentheti.

Pontosan ez a veszély Schmitt Pál esetében is, és ezért intő jel az a gúny, ami megmozdulásait követi. A Véleményvezér érthetően nem akar semmi rosszat az újonnan megválasztott elnöknek, azonban ha Schmitt végérvényesen komolytalanná válna a közvélemény szemében, mi nem őt fogjuk sajnálni: hanem az ország első emberének, a köztársasági elnöknek a tisztségét és méltóságát.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Béla 2010.08.11. 15:02:39

Schmitt Pál egy értelműen Orbán Viktátor bábja. Azon lehet vitatkozni, hogy miért hagyja ez az ember, hogy a miniszterelnök könyékig a seggébe nyúljon és azt játszon el vele amit csak akar. Talán azért mert egyszerűen csak hülye, vagy mert vak, vagy esetleg jópénzért...
Akár erről is lehetne szavazni. Aztán két év múlva már úgy is más lesz az elnök...

Májking 2010.08.11. 15:03:17

De komolyan: mi maradt a röhögésen kívül?

nevetőharmadik 2010.08.11. 15:03:34

Jaja. Kedves Fidesz azt felejtette el, hogy a kétharmad az csak hatalom, de nem tisztelet. Sőt, a NENYI óta úgy érzem, hogy a kétharmad kifejezetten a tisztelet ellen dolgozik. (Részben talán azért, mert vagy 500 éve a hatalomhoz - mely főként idegen volt - való viszonyunk eleve ellenállás és gúny. Néplélek.)

Van egy mondás: "van mire szerénynek lennie". A kétharmad pont ilyen dolog, a Fidesz meg minden, csak nem szerény. Meg hát kétharmaddal könnyű, nem kunszt, nem teljesítmény személycseréket végrehajtani. Nincsen benne semmi elismerésre, vagy tiszteletre méltó, és ezt az ország nagyon jól érzi.

Ha kirángatnak a válságból, na az igen. Azért tapsolok. Ha a félelmetes IMF-fel való keménykedés beválik, akkor az is teljesítmény, hogy megléptek egy ilyen lépést. De ezt ma még nem látjuk.

Amit ma látunk, az csak annyi, hogy használják a hatalmukat, de eddig semmi olyasmire nem használták, amit teljesítményként lehet felmutani.

Szóval a tisztelet még odébb van, ami nem lenne baj. A az baj, hogy úgy gondolják (és pl. a NENYI-vel kvázi utasításba adták), hogy őket máris megváltóként kell tisztelni.

nemecsek ernő áruló 2010.08.11. 15:04:22

Schmitt nem válhat komolytalanná a nép szemében. Már régen azzá vált.

Az elsőszámú közjogi méltóságokkal szembeni tiszteletlenség pedig a 80-as évek végétől idáig kifejlődött "új-ellenzék" hibája, hiszen az útszéli stílus mindig is őket jellemezte. (Igen, a jelenlegi miniszterelnökről, és a bandájáról beszélek, csak a gyengébbek kedvéért, szóval ezen nekik aztán pont nem kell meglepődniük)

Dixi. 2010.08.11. 15:04:31

Lejárató már az is ahogy meg választották.....ő az a személy akinek a betöltött tisztsége nem emeli hanem épp mélyebbre sülyeszit az embert is, és a státuszát is....

A demokrácia megcsúfolása a párt katonai múltjával a demokrácia biztosítékának lenni....

azt hiszem itt sok embernél kiverte a FIDESZ a biztosítékot....

sztd 2010.08.11. 15:04:47

A melegpornó nem tiszteletlenség, hanem ocsmányság. Azt minősíti, aki feltette, nem Schmitt Pált.
A vaníliáskarika esete kicsit más. Ott olyan helyzet van, mint a Gyurcsány táncánál. Aki kedveli annak tetszik, aki nem, annak sem az a baja, hogy táncolt. Gyurcsányt ezzel együtt választották újra, és nem ezért hiteltelenedett el.

Ettől függetlenül Schmitt Pál válhat komolytalanná az emberek előtt, de ezek még nem azt mutatják.

Egyébként egy miniszterelnök nagyságrenddel fontosabb politikai szereplő, mint egy köztársasági elnök, így Gyurcsány és Medgyesi esete szerintem annyira nem jó példa.

lepojka 2010.08.11. 15:05:08

Én úgy képzeltem el ,ha az ország nagy tekintélyének örvendő Orbán Viktor választ KE-öt akkor automatikusan a tekintély neki is jár. Nem így lett, még a jobboldaliak is kétesnek tartják megválasztását. Persze már a NENYI megjelenésére adott reakciók is azt mutatták, hogy ami koptatható az kopik, mint Orbán tekintélye is. Én egyiket sem tudom komolyan venni, de úgy gondolom ez nem az én bűnöm. Úgy vélem hosszú távon Orbán nagy hibát követett el, hogy Schmittet választotta.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.08.11. 15:05:20

Ugyanezt (sőt, még keményebb dolgokat is) megkapta pl. Dan Quayle, G. Bush sr. alelnöke is, szóval nem magyar specialitás.

Komponista 2010.08.11. 15:05:31

Schmitt Pál egy pojáca, ezt alighanem mindenki tudja ebben az országban, aki rendszeres újságolvasó. A legnagyobb baj éppen az, hogy a közügyek vitelére alkalmas emberek immár két évtizede elkerülik a politika világát és helyettük olyanok uralják azt, akik ... akarják a hatalmat, de egyébhez nem igen értenek. Schmitt főnöke, Orbán is csak egy mezei jogtudományi diplomával rendelkezik, zavaros gazdagodási előélettel, meg persze hatalmas arccal. Csoda, hogy a saját udvartartásán kívül senki sem veszi komolyan?

Khayness 2010.08.11. 15:05:35

Nem azért rakták oda, hogy tiszteljük, hanem azért, hogy átengedjen minden törvényjavaslatot.

Dr Kangörény 2010.08.11. 15:05:42

A vicc az, hogy a szitáció kialakulásáért a schmitt nevűnek a világon semmi felelőssége nincs.
Nincs olyan közéleti ember, aki visszautasítaná a köztársasági elnöki pozíciót, ha felajánlja neki egy abszolút többséggel rendelkező párt vezetője.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2010.08.11. 15:05:52

Na és Amerika - Kalifornia, ahol a TERMINÁTOR a kormányzó? Fog ez menni, csak szokni kell, amúgyis csak színjáték az egész. Egy ilyen mosolygós, füligszáj, jól aklamazkodó, simulékony sváb sportember éppen ideális a tisztségre. Hiszen ő csak Orbán egyik maszkja.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.11. 15:06:05

"Önálló politikai teljesítmény híján a valóságban sem politikai súlya, sem autonómiája nincs."

Igen, ez a baj Schmittel, nem a mindenféle szellemi képességek hiánya, ahogy azt sokan felróják neki. Az sem, h nem lesz az alkotmányosság ellensúlyozó őre, hiszen Göncz sem volt az: úgy átengedte a Bokros-pakk összes alkotmányellenes törvényét, h ihajjj.

Egyszerűen idős volta ellenére sincs mögötte politikailag értékelhető teljesítmény.
Amikor Bp-ért ment, semmi maradandót nem vitt a kampányba. Ami sportvezetőként beválhat, az a politikához túl kevéssé karakteres és karizmatikus. Szegény.

Miért vállalta? Miért hagyott magából bábot csinálni? Sosem fogom megérteni. Egy sikeres pályát nem megkoronáz, hanem talán idézőjelbe tesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.11. 15:06:17

Ez jó lett!

Én azért Schmittet is sajnálom: többet kap, mint amit megérdemel, miközben gyurcsány egyszerűen nem bírt annyit kapni, amennyit megérdemelt, de ez már erősen elfogult politikai vélemény.

Avatar 2010.08.11. 15:06:38

"ami az eddigi köztársasági elnököknek még automatikusan kijárt."

Pl amikor Göncz Árpádot kifütyülték, az is az automatikus tiszteletadás példája lehetett...

"Például a gyengeelméjű V. Ferdinánd még fogyatékossága ellenére is elsősorban egyvalami volt: uralkodó. És az emberek ugyanazzal a tisztelettel fordultak felé, ami minden uralkodót megillet."

Mert aki beszólt volna neki, az automatikusan ment volna a börtönbe. Nem tisztelték, hanem féltek tőle.

"Valóban fennáll-e a veszély, hogy Schmitt Pál komolytalanná válik a közvélemény szemében?"
Nem, már most is az.

"Egy nem megfelelő ember magának a betöltött tisztségnek a megbecsültségét, súlyát is csökkentheti."
Schmitt esetében ez nem veszély, hanem eleve ez volt a cél. Nehogy már valami ellensúly féle legyen a Fidesz népakaratával szemben... Aztán ha már lejáratták az intézményt, akkor senki sem fog sírni, ha megreformálják, és Orbán elképzeléseihez igazítják...

veny 2010.08.11. 15:06:48

"Száz vagy kétszáz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az ország első számú méltóságával így viselkedjenek."

Ugyanis kivégezték vagy száműzték volna az illetőt.
Nem épp ezt hívjuk tiszteletnek... :)

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.08.11. 15:06:58

Pedig igazából szerintem nem feltétlenül Schmittnek szól a gúnyolódás, hanem közvetve a megválasztása körülményeinek, a kormánypárti k*sslegyenúgyisazleszamitmimondunk hozzáállásnak.

hááááát 2010.08.11. 15:07:23

Miért kéne komolyan vennem egy embert aki saját erejéből még semmire sem vitte.mindig csapatban nyert és most sincs ez másként.Jó csapattag az biztos.

tapasti 2010.08.11. 15:07:40

Schmitt esete annyiban különbözik szerintem a korábbi közjogi méltóságokétól, hogy őt már a beiktatása előtt sem vette senki komolyan. Sejthető, hogy az egyetlen dolga az lesz, hogy ne csináljon semmit, ezzel pedig nehéz kivívni az emberek tiszteletét.

50-es anyuka 2010.08.11. 15:07:49

Nem sok tiszteletet szokott kapni olyan ember, aki ilyen szintű megbízatást kapott, miközben nem tud papír nélkül tisztességesen egy beszédet megtartani...

eklar 2010.08.11. 15:08:05

Igaza van a cikknek. Schmitt lehet, hogy egy nagyszerű sportdiplomata, de köztársasági elnöknek azért nem olyan fajsúlyos, mint elődei. Teljesen mindegy, a bábokat most az ügyeletes kétharmad mozgatja. Aztán az előadás vagy tetszik - vagy nem.

áramfogyasztó 2010.08.11. 15:08:12

Az eszköz szentesíti a célt!
/nem elírás/.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.11. 15:08:24

A nyilatkozat kifüggesztése jó példa arra, hogy mi az, amiben a fidesz rosszul áll a dolgokhoz.

A változást, a megújulást az emberek vagy érzik vagy nem. Ezt nem lehet egy felülről jövő deklarációval kihirdetni. Ez olyasmi, aminek alulról kellene jönnie, például olyan formában, hogy egyre több ember mondja azt, hogy "milyen jó munkát végez a fidesz!".

De ehhez idő kell, és bizonyítaniuk is kell, hogy érdemesek az elismerésre. Ha egyből a nyilatkozattal kezdik, akkor az olyan, mintha először ünnepelnék meg azt, ami még meg sem történt.

Kár erőltetni az ilyeneket, mert ebből csak nevetségesség sülhet ki.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.08.11. 15:08:34

A megválasztói nem is akarták, hogy Schmitt Pálnak politikai súlya legyen. Így gondolom az sem fogja őket zavarni, ha nevetség tárgya lesz. Sőt még jól is jöhet, amíg rá figyelnek, nem vesznek észre mást.

Roy 2010.08.11. 15:08:47

Nem csak a felkészültségével van baj. Sokkal inkább a multjával, és a jelenével.
A kádári rendszet is maximálisan kiszolgálta, és most Ő a legnagyobb kereszténydemokrata.
Köpönyegforgatásból jelest érdemel.
Eléggé hiteltelen ember. Úgy érzem ilyen ember nem való egy közjogi méltóság posztjára.

fogatlan_provokátor 2010.08.11. 15:08:57

Minek, kinek köszönhető a gúnyolódás? Miért ő lett a köztársasági elnök??? Mert ugye, már az maga a lejáratása a köztársasági elnök intézményének, hogy őt választotta ki Orbán!
Nem volt elég a nyilatkozatuk kifüggesztése minden állami intézménybe, amibe beletartoznak az iskolák, óvodák is, most meg Schmittet nevezik ki. Aki el is fogadja, azt híve, megérdemli. Ja, fideszes mércével.
De azért vannak önállóan gondolkodó emberek, akik bár várták a Fidesz kormányzását, de nem azt ami eddig történt.
Aki meg van elégedve, az meg is érdemli Schmitt Pált az alattvalót!

redjohn 2010.08.11. 15:09:12

Véleményvezér!

Az posztod nem teljes. Kimaradt az ellenzéki politikusok közjogi méltóságok iránti tiszteletének elemzése!!
Szokták mondani, hogy a fejétől büdösödik a hal, vagyis amit megengednek maguknak "nagyjaink", az tükröződik vissza lentebb is!!!
Véleményem szerint, ha valaki politikus és ellenzékben van, akkor sem engedhet meg magának nyílvánosan trágár kifejezéseket bármelyik közjogi méltóságról is van szó!!!! (mégha emberi mivoltában megérdemli is!!!!) Magának a címnek, amit betölt annak kell megadni a tiszteletet és ezt közvetíteni a nép felé!!! Sajnos az utóbbi néhány évben a nép nem ezt a pédát látta maga előtt, ezért nincs min csodálkozni!!! A nép könnyen tanul......
Ilyen az, amikor a fagyi visszanyal!!!!!

fogatlan_provokátor 2010.08.11. 15:25:10

Schmitt Pál nem magától lett köztársasági elnök hanem Orbán, és vele, a Fidesz akaratából.
Az a kifogásom a cikkel szemben, hogy ezt a tényt a Véleményvezér írása kihagyta, mintha nem számítana milyen kegyből került Schmitt a köztársasági elnöki székbe.
A Fidesznek is lakájok, alattvalók kellene, nem civil, önálló véleménnyel rendelkező polgárok. Már ki is hagyták a szótárukból a polgár szót.
Az a cikk hibája, hogy azt nem vizsgálja, hogyan kerülhet a nem megfelelő ember az ország egyik legnagyobb méltóságának hivatalába első embernek.

ermi71 2010.08.11. 16:05:22

És mégis kinek kellett volna lenni a köztársasági elnöknek?Egy nevet mondjatok.A full mszp kötődésű Balogh Andrásnak?Ha ez a pártokon múlt volna, még decemberben sem lett volna köztársasági elnök. Akkora kabaré lett volna mint a miniszterelnök jelölés nem is olyan régen.Mszp, lmp,jobbik,kdnp-fidesz, most képzeljétek el mi lett volna itt ha nincs 2/3. Ezek még a nemre is nemet mondtak volna,törvények az életben nem lettek volna megszavazva.Ment volna a helyben topi.Az idő szépen eldönti majd a dolgokat, nekik is leáldozik 4 év múlva ha szarul csinálják.

gareet 2010.08.11. 16:12:46

Schmitt helyett csak le kellene gyártatni 2db bobble head figurát tökéletes Schmitt kinézetben(2-t ha netalán az egyik eltörne), bólogatni tökéletes és az egész móka megáll 250$-ból, a Sándor palotából csinálhatnánk egy faxa kávézót a fizetéséből meg írthatnánk szúnyogot Pesten vagy oda adhatnánk az árvízkárosultaknak vagy valami.

kodó tamás 2010.08.11. 16:28:59

a rádióban smitpali személyesen mondta ez előbb,
(a nagy nyelvőr):
"aláírta, mert nem találtam semmi alkotmányellenest RAJTUK..." (a törvényeken)

Na Pali bá, mivel Ön a NEMZETI NAGY NYELVÉNEK ŐRZŐJE ezért nyelvi tévedést nem tételezek fel. tehát szószerint értem amit mond.
ne tessék gondolni hogy a (törvényekre) RÁJUK ragasztva pósztszkripttel rá lesz írva hogy "alkotmányellenes", tessék csak BELE olvasni, az alkotmányellenes tartalom BENNE lehet

Netuddki. 2010.08.11. 16:48:46

Sajnos palika jelentős hendikeppel indul. Nálam legalábbis. Nehéz elfelejteni amit a görög olimpián tett (azaz nem tett).

=Daniken= 2010.08.11. 16:57:06

Én úgy látom, hogy a közt. elnök személye elleni tisztelet kb. Mádl-nál zuhantz eddig soha nem látott mélységekbe, többek között azért is, mert 3* kellett választani, mire már 3 rá szavazó is elég volt ahhoz, hogy végre kinevezhessék....egy röhej.
Schmitt a lojalitása és a nagyravágyása miatt lett elnök, tényként kezeli bárki itthon, hogy olyan hithű magyar ember, aki mindent a népért, meg a magyarságért, sportért, de mindenek előtt a Fideszért. mivel ez tény, nem nagyon kell ezen kozmetikázni.Schmitt sosem fog olyan kérdéseket feszegetni, amelyek ellentétesek Orbánnal és a párttal, úgyhogy az "egyensúly akarok lenni" szöveg inkább blőd, mint hogy valóban reális jelentéstartalma lenne...persze, egyensúly....egyszer próbálna szembemenni Orbánékkal, rögtön az lenne a sorsa mint az összes többi eddigi muskétás partnernek...FKGP, MDF és a többiek...szépen a süllyesztőbe...
Schmitt egy motivált, kedves bohóc, akiben szerintem nincs rossz szándék, ezért görény dolog a naív, idősödő és elkötelezett Pali bácsit bántani, mert visszaüt mindenkire, a magyar társadalomra is, pl. ha külföldön eleve úgy tekintenek rá, mint egy botcsinálta műsorszámra...ami esélyes...de bántani nem kell ezért szerintem.Az, hogy ő ott ül, az a magyar társadalmat minősíti, ezt jó ha mindenki bevési magának.

A politikus olyan mint egy menedzser, nem kell szeretni. ezt kéne már megérteni. munkája, küldetése van, megbizatása van.ha nem megy, kuka. és többet nem kell odaengedni.van más, aki tehetséges,akar és jobban is csinálja. csak az időért kár.

sprenczl 2010.08.11. 17:28:51

Jajmár. Árpi bácsi sem volt egy szellemi csúcs. Szakembernek semmiben sem az, ha már közigazgatás és politika. Pártkatona volt, elfogult és részrehajló. Ráadásul teljesen komolytalan megjelenésű. És mégis hogy el voltak tőle alélva egyesek.

gareet 2010.08.11. 17:29:01

@Daniken
Szerintem meg kell bántani, ha valaki annyire elvtelen, hogy hagyja magát egy egész ország elött bábként felhasználni, ugymond egy ember személyes bólogató jánosa lenni mindehhez vigyorogni és beleülni a felkinált pozícíóba, miközben az országban 5 ember + az elvakultak is csak kényelmesnek, de alkalmatlannak tartják a többiről nem is beszélve gáz. De ettől függetlenűl ő a zemberek elnöke hacsak 5-en vannak mögötte akkor is.
Tehát bántani kell, hátha segít neki megérteni hogy ő nem az emberek elnöke, de ezzel szerintem orbán is bakot lőtt, többet árt mint használ ezzel is csak alátámasztja a látszatot, miszerint most semmi más nem számít a hatalmának bebetonozásán kívűl. Van egy Napoleon komplexusos vezetőnk akinek 8 év alatt mindössze annyit sikerült kiokoskodnia, hogy miként lehet jobb, biztosabb a jövő neki és a pártjának, de nem nekünk.

Mikrobi 2010.08.11. 22:09:47

Ez a poszt tárgyilagosnak akar látszani, pedig sima hangulatkeltés. Na nem baj, a köztársasági elnöknek úgysincs hatalma, tehát jelentősége (ez így volt Gönczcel, Mádllal, tudomásul is vették, csak Sólyom próbálta feszegetni az alkotmányos határokat). Tehát ha gúnyolódnak rajta, annak semmi jelentősége nem lesz. Nekem az számít csak, hogy Orbánon fog-e egy ország úgy gúnyolódni, mint a Gyurcsányon. Nyilván a Gálvölgyi-, Bajor-, Szarházi Tivadar-, Bunkó Barnabás-féle "humorista" és az indexes, népszavás, retekes bagázs mindent el fog követni, de azért egy országot így is nehéz lesz ellene felheccelni.
Látom, lehet, hogy hiába írtam az egészet, mert "Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. ":-) Na nem baj, lássuk, kiállja-e a kommentem a cenzúra próbáját!

OftF 2010.08.11. 22:51:45

Csak örülni lehet neki, hogy a KE jogköre igencsak kurta.
Schmitt magyar sportdiplomataként inkább csak ártott, szerencsére túl sok kárt nem okozhat KE-ként.
Hacsak nem a külföldi megítélésünket protokolleseményeken. Na így majd még beégünk párszor.

vakvarju 2010.08.11. 22:51:59

@lepojka: Bocs, a tekintély nem jár, hanem ki kell érdemelni! Még a köztársasági elnöknek is!
@Khayness: Át is fogja engedni, mert nem érti, mi az a normakontroll. Hát istenem, egy szállodaigazgató sem érthet mindenhez, de legalább köztársasági elnöknek megfelel!
@Sparhelt: Annyira súlytalan, hogy már röhögni sem érdemes rajta?
@kodó tamás: Ő nem egy Grétsy László! Ezt tényleg nem várja el tőle senki és a feltételek között nem is szerepelt!

Afterburner 2010.08.11. 22:52:22

Jaj. Schmittpálrajongók figyelem!

A president anno OTSH vezetőként lefújta a '84-es Los Angeles-i részvételt. Persze, lehet mondani, hogy KELLETT neki, tartás azonban már nem volt ahhoz, hogy utána angolosan lelépjen.
Aztán ugye ott volt a szorgoskodás hogy SZOCI főpolgármester-jelölt legyen, azt is bukta, sebaj, fordítunk köpönyeget, majd a Viktor ad valamit. Adott. Hányingert.
Minden elismerésem, mint sportolóé, és minden megvetésem, mint politikusé.

pacus 2010.08.11. 22:52:44

Azért nincsen probléma,mert 2 év múlva beteget jelent,nagyon megterhelő volt a sok munka/ez előre megbeszélve/és akkor uj elnökre lesz szükség.Az új elnök /vagy király,Orbán lesz.Így van ez megkomponálva.A Schmitt így is nagyon jól meg van ezért fizetve,mert az új törvény szerint 2 év után élete végéig minde meg lesz.Lakás,titkárok,kocsi,pénz stb.Nála nem probléma,hogy a Kádárt és mindenkit kiszolgált.Meg van a rutin.

bagamoyo 2010.08.11. 22:52:50

Tisztelt Aláírógép úr! Öhhm..mindig eltévesztem..bocs, Schmitt..

Goompah 2010.08.11. 22:53:31

@Magyar Vitéz: Schwarzeneggerrel éppen mellélőttél, őt mindennek lehet nevezni, de nem simulékonynak. És most mint Kalifornia kormányzójáról beszélek róla.

Ronald Reagan is elég jó volt elnöknek, holott ő is "csak" színész volt, és még annyira sem sikeres, mint Schwarzenegger.

Goompah 2010.08.11. 22:53:44

@=Daniken=: Az MDF és a Kisgazdapárt önmagát övitte a süllyesztőbe, nem kellett nekik ehhez segítség. Ha belegondolsz, Ibolyka max. annyiban különbözött Torgyántól, hogy nem volt olyan szórakoztató jelenség. Azért a pártjukat mindketten szakszerűen szétverték.

Nem mint ha sajnálnám bármelyiket.

alibaszna de bamba (törölt) 2010.08.11. 22:54:05

Okádtál Draskovicstól? Forog a gyomrod Kocsis elvtárstól?
Akkor támogasd egy újabb polihisztor, újabb kinevezését!

Egy ember, akit közvetlenül soha semmire meg nem választottak.

Egy politikus, aki egy Demszkyvel szemben is tudott bukni (2002,
főpolgármesteri választás).

Egy sportdiplomata, aki minimum nem ellenezte egy nemzedéknyi magyar
sportoló pályafutásának kettévágását és akkori szerepére azóta sem
adott magyarázatot ('84 Los Angeles).

Egy szervezet vezetője, melynek lobbiereje és eredményessége 20 éve
fokozatosan csökken (MOB, '89 óta elnöke).

Egy ember, akinek a vezetése alatt a magyar sport olimpiai eredményei
lassan a semmibe és az emlékekbe vesznek.
Aranyak száma: Barcelona 11, Athén 8, Peking 3
Érmek száma: 30, 17, 10
Helyezésünk az éremtáblázaton: 8., 13., 21.
Pontszám: 207, 144, 91
Ponttábla helyezés: 7., 14., 20.

Egy elkötelezett jobboldali, aki Kádár alatt helyettes államtitkár,
Horn alatt nagykövet volt.

Egy fantasztikus diplomata, aki bár kineveztette magát nagykövetnek
Madridba (hogy közel legyen Samaranch-hoz), majd kineveztette magát
Bernbe is (hogy közel legyen a NOB-hoz), 2001-ben a dicsőséges 4
helyet tudta megszerezni a NOB-elnöki választáson, miután ekkor már
vagy 15 éve kevert a NOB különböző gittegyleteiben (asszem ennyien is
indultak, de ez nem egészen biztos).

Egy válogatott elme, aki 4 év spanyolországi tartózkodás alatt
középfokú szinten tanult meg spanyolul : )))

Egy elhivatott demokrata, aki 1976-tól szolgálta lelkesen és odaadóan
a Kádár-rendszert (ekkortól az Astoria Szálló igazgatóhelyettese).

Egy férfi, aki a múlt rendszer harcos ellensége és mereven elutasítja
az állás- és pozícióhalmozást. 1983-ban például csak egyszerre volt az
OTSH elnökhelyettese, a NOB főtitkára és helyettes államtitkár. A
rendszerváltást követően volt már párt-alelnök, ogy-i képviselő,
EU-képviselő, OGY elnöke, úgy hogy sportdiplomáciai tisztségeit
folyamatosan megtartotta.

A doppingellenes harc elkötelezett katonája, aki úgy volt megzavarodva
az Annus-Fazekas botrány kapcsán, mint Don Quijote a szélmalom-parkban
(kiutazás előtt váltig bizonygatta, hogy a magyar csapat tiszta, s a
legkisebb doppingvétség esetén ő lemond a NOB vezetői tisztségéről).
Majd ugyanez a lovag végigasszisztálta (bár minden diplomáciai
tekintélyét latba vetette, he-he-he), hogy a két fehérorosz
kalapácsvető, akik Pekingben Pars Krisztián előtt végeztek, hiába
adtak pozitív(!) doppingmintát, megtarthatták érmeiket és
helyezésüket!

eztígyhogy (törölt) 2010.08.11. 22:54:20

Nem tudom, engem például a Mádl bácsitól rázott ki a hideg. Egyszerűen valahányszor a fizimiskájára tekintettem, nem tudtam elvonatkoztatni a kiálló fogaitól. Nem bírtam ránézni. A fogai miatt a beszédje sem volt tiszta, volt benne valami furcsa, így hallgatni sem bírtam. Amúgy meg folyamatosan azt vártam, hogy mikor cseppen el - bocsánat - a nyála, ami, ha valóban láttam volna, rendkívül kínosan és cikin érintett volna, lévén ő volt honom köztársasági elnöke. Olyan dolog ez, mint anyánk, ha néha ciki is a kedves mama, elég ha mi tudjuk, de nem kell észrevennie az egész világnak. Egyszerűen azt vártam, mikor szűnik meg már betölteni eme tisztséget, hogy olyan köztársasági elnökünk legyen, akinél nem kell minden egyes nyilvános szereplésnél azon drukkolnom, hogy ne legyen gond a szájfolyadékkal. Göncz bácsi se jött be annyira, mert igazából egy délceg államfit vártam volna a pozira, nem egy csoszogó öregurat, de inkább csoszogjon, mint csöpögjön. Biztos maradandót alkotott mindkét úr, számos bölcsességgel a háta mögött és gondolom ők teljesen függetlenek voltak, senkinek a senkijeként kerültek oda. Bár Sólyom nem volt egy népszerű figura, de engem már az is boldogsággal töltött el, hogy végre egy egyenes derekú, nem csoszogó, nem csöpögő, karakán figura került a közéletbe valami szikár tűzzel a szémélyiségében. Végre valaki, akiben van spiritusz. A legújabbról meg azt tudom mondani, majd elválik... Mindenesetre büszke lennék arra, ha egy olyan sportolói múlt lenne mögöttem, mint mögötte, de a fanyalgók nyilván e teljesítményt kisujjból rázzák és egyébként mindegyik a puszta tehetségére támaszkodva, vadidegenként semmi hátszél nélkül került oda, ahová és ezért telik neki most arra, hogy fanyalogva verje a billentyűket. Nyilván, a sógor-koma országban...

Mikrobi 2010.08.12. 07:34:12

@Afterburner: ez tévedés, Schmitt még az országban sem volt, amikor a kérdésről szavaztak. Nem vett részt a döntésben.
Hozzáteszem, ha részt vett volna, akkor sem az OTSH számított volna: abban az időben a sportot illető kérdéseket is a PB hozta (későn születetteknek és elvakultaknak: Politikai Bizottság).

reccs 2010.08.12. 07:34:24

@Mikrobi: ". Nekem az számít csak, hogy Orbánon fog-e egy ország úgy gúnyolódni, mint a Gyurcsányon."

Ezen már túl vagyunk a kötelezően kiakasztandó kiakasztóval.

Ab ovo 2010.08.12. 07:34:35

Vegyük észre, hogy Schmitten nem annyira és általában a zemberek gúnyolódnak és tiszteletlenkednek, hanem sokkal inkább a balliberális sajtó. Schmitt ellen egyre hisztérikusabb hangvételű lejárató hecckampány zajlik politikai okokból, nyilvánvaló céllal. Nagy kár, hogy a VV ezzel a poszttal vélte kivenni a maga részét az általános mocskolódásból. Akik nem találtak kivetnivalót a pártkomisszár Gönczben, nem volt egy rossz szavuk Szili Katalin jelölésével szemben sem, azok most jó lenne, ha csöndben, de tényleg mélységesen nagy csöndben maradnának.

Rob67 2010.08.12. 09:50:33

@sprenczl: Mondjuk legalább Göncznek megvolt az az előnye, hogy nem egy simulékony, minden rendszerhez hű kádert láttunk benne.
Na és legalább irodalmi területen letett valamit ami mérhető. A diplomáciába elért siker minden esetben a megfelelő alkalmazkodést mutatja, persze nyílván komoly szellemi tehetséggel.
Ezt nem vitatnám SP esetében sem.
De csak ennyi, egy jól helyezkedő, okos manus.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.12. 15:47:36

" Kangörény_ 2010.08.11. 15:05:42
A vicc az, hogy a szitáció kialakulásáért a schmitt nevűnek a világon semmi felelőssége nincs.
Nincs olyan közéleti ember, aki visszautasítaná a köztársasági elnöki pozíciót, ha felajánlja neki egy abszolút többséggel rendelkező párt vezetője. "
A vicc az, hogy ilyesmi megfordulhat egyáltalán a fejekben - ill. nem vicces, hanem "normális" gondolkodásnak tűnik, holott a közéletben kellenének csak igazán azok az önkritikával megáldott emberek, akik tudatában vannak annak, hogy mihez értenek, mihez nem, és képesek felelősséggel NEM VÁLLALNI azokat a pozíciókat, ahol nem tudnak érdemi munkát végezni. Az, hogy pozícióra és többséggel rendelkező (de miféle többség?) párt vezetőjének ne lehessen nemet mondani, már önmagában is gyalázatos... mert eközben tisztességgel bíró, magasan kvalifikált hozzáértő emberek szóba sem kerültek egy köztársasági elnökké való kinevezés alkalmából. Ha ennek az országnak ez a fajta eljárás tetszik és érthető indok a fideszes 2/3-dal való magyarázat, az igen alacsony kulturális és politikai színvonalra utal, hogy a tisztséget betöltő Schmitt Pál gondolkodásmódját ne is minősítsem. Az én szememben: a sportolók és a sportolói mentalitást megszégyenítő alakká vált, amit a pozíciók halmozása már korábban is tudatosított bennem... minden korábbi tiszteletemet (sportolói eredményeiért) eljátszotta. Ezzel az elnökösdi magamutogatással pedig erkölcsi nullává züllesztette saját magát. Nem én tettem vele... ő vállalta be minden egyes megnyilatkozásával - saját felelőssége épp abban áll, hogy meddig hajlandó elmenni saját maga (most már családja) lejáratásában. És akiknek mindez tetszik és helyeslik... ugyanoda sorolandók: erkölcsi hullává. Kár, hogy mindez az ország egyik legfelelősebb pozíciójában megtörténhetett!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.12. 15:47:47

@Ab ovo: talán tényleg nem találtak kivetni valót a korábbi elnökök ténykedésében és hozzáállásában, netán kompetenciájukban! Schmitt Pálról pedig nem lehet elismerően nyilatkozni, ha nem tett semmi elismerésre méltót. Szerintem ez utóbbi a fő gondja azoknak, akik nem képesek tisztelni a tisztelhetetlent.
... nehogy már csendesen vegyük tudomásul, hogy alkalmatlan emberek kerülnek fontos, felelősséggel járó pozíciókba, aminek nem csak képtelenek megfelelni, de egyenesen nem is áll szándékukban a feladat ellátása! Nehogy!

2010.08.13. 13:48:50

Az a lényeg, hogy a pilóta kekszet száműzzék a fogadásokról, akkor nem lehet gond. Nem nagy ügy. Ha egy mód van rá, kizárólag olyan nasikat szervírozzanak, amiken nem lehet átnézni. Nehogy valaki mókázni kezdjen, bár ez úri társaságokba nem szokás :)

50-es anyuka 2010.08.30. 11:01:19

@térfél: De igen, lehet elismerően nyilatkozni.
Ahogy Kokóról is lehet és Lisztes Krisztiánról.
Kár, hogy mindhárman olyan arcok, akiket nem az eszükért szeretünk, hanem a sportteljesítményük miatt.

Az, hogy Lisztes Krisztián nem akar a Nemzeti Múzeum igazgatója lenni, manapság már óriási dolognak számít :)

Az, hogy Kokó mennyire lesz jó új tisztségében, még elválik, sport-témában direkt nem szeretnék állást foglalni, főleg, mert nő vagyok.
De az, hogy a Várban díszmagyarban miniszterelnököt hazaárulózó vívóbajnok mennyire alkalmas köztársasági elnöknek, az szerintem nem is lehet kérdés.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása