Véleményvezér

vv

Ki adja majd vissza, amit a nácik és a kommunisták elvettek?

2010.08.16. I 72 komment I Címkék: jog usa holokauszt allam posztkommunizmus

Az OTP-ügyben vagy más holokausztperben az amerikai bíróság döntése lavinát indíthat el. Magyarországon ugyanis a zsidók után a nem-zsidó polgárságot és a parasztságot is kifosztották.

Holokausztper az OTP ellen?

Az OTP pergátló kifogást nyújtott be abban az Egyesült Államokban indított perben, melyet a holokauszt áldozatai és leszármazottaik indítottak több magyarországi bank – a Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt Bank – ellen. A felperesek 2 milliárd dollár vagyoni kár és kamatainak megtérítését akarják elérni. Nem úgy általánosságban akarnak kártérítést, hanem állítólagos elvett javaikat akarják visszaszerezni, és konkrét esetekkel érvelnek.

Az OTP azzal védekezik, hogy jogelődje 1949-ben alakult, a korábbi intézmények viselt dolgaiért tehát nem terheli őket felelősség. A felperesek viszont azzal érvelnek, hogy azok a pénzintézetek, melyekből a vagyonaik eltűntek, az államosítás után az OTP jogelődjéhez kerültek.

Meira Müller (...) nagyapja a keresetlevél szerint Sárospatakon élt, és a Sárospataki Takarékpénztárban és a Postatakarékpénztárban is volt számlája - ezek most a felperes szerint az OTP-hez tartoznak, bár az nem derül ki a keresetből, hogy ez azt jelenti-e, hogy ugyanazon a helyen működik OTP-fiók, ahol korábban a takarékpénztárnak volt fiókja.

A Szegő Zsuzsannaként született Shoshana Gertler azért pereli az OTP-t, mert bankigazgató apjának számlája volt a Sajószentpéteri Takarékpénztárban, ez a bank pedig most Szegő szerint az OTP hálózatának része. Ő a munkahely elvesztése miatt is perli a pénzintézetet, apját ugyanis származása miatt elbocsátották.

Egy másik sértett Gad Bar Levav, aki apja, Gutfreund Dezső örököse: ő a ma az OTP-hez tartozó hatvani Heves Megyei Takarékpénztárnál tartott számlák miatt perel és a beadvány szerint 1944-ből származó iratokkal támogatja a pert.

Andrew Gergely-Jungreisz a per indítása óta elhunyt apjának, Isidor Gergely-Jungreisznek a jánoshalmi Általános Takarékpénztárnál tartott számlái miatt vesz részt az eljárásban.

A Deutsch és Keller nagykereskedelmi boltot és a Victoria Cafét üzemeltető Keller Ferenc és Deutsch Olga gyermeke, Keller László egy, ma az OTP-hez tartozó székesfehérvári bankfiókban vezetett számla miatt kér kártérítést.

Forrás: Megkapta a holokauszt túlélőinek periratát az OTP ([origo])


Perelni 66 év után?

De hogyan merülhet egyáltalán fel 66 év után az ilyen kártérítési perek ötlete?

A helyzet az, hogy az amerikai jogban mások az elévülés szabályai. Tehát önmagában az a tény, hogy nagyon sok idő telt el, egyáltalán nem zárja ki a perindítás lehetőségét. Továbbá az elmúlt évtized amerikai joggyakorlata egyébként is egyre inkább megnyitotta bizonyos speciális esetekben az ehhez hasonló perek lehetőségét.

Ráadásul az ilyen perek esetében jog és politika rendkívül szorosan összefonódik, ami még inkább növeli ezeknek az ügyeknek a súlyát. Jó példa erre a Herzog-örökösök hosszú ideje húzódó pere, akik műkincseket akarnak visszaszerezni a magyar államtól, és ebben befolyásos politikusok, például Hillary Clinton is támogatják őket.

Miért veszi komolyan az OTP ezt az ügyet?

Az OTP Bank láthatóan komolyan veszi a keresetet, és megpróbálja megakadályozni, hogy a per egyáltalán elindulhasson. Látszólag indokolatlannak tűnhet az aggodalom, hiszen egy magyar cégről van szó, melynek fő tevékenysége Kelet-Közép-Európában folyik. Ám a vállalat mérete, valamint a globális gazdaság működési elvei miatt minden bizonnyal még így is akadna végrehajtható vagyonuk, vagyis formálisan is lehetne következménye annak, ha a tengerentúlon ellenük döntenének.

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok annyira meghatározó szereplő az üzleti világban, különösen az értékpapír-kereskedelem területén, hogy egy nemzetközi bank egyébként sem teheti meg, hogy ne foglalkozzon egy ottani nagyobb perrel. Az OTP Bank előbb-utóbb mindenképpen szembesülne egy ilyen ítélet negatív hatásaival.

Az elmúlt évtized hasonló jellegű nagy nemzetközi ügyei – például a svájci bankok ellen benyújtott keresetek – végül peren kívüli megegyezéssel értek véget. Az alperesek ugyanis jobbnak látták a megegyezést, mint hogy belemenjenek egy többéves, bizonytalan kimenetelű pereskedésbe. Ha úgy tetszik, végül engedni kényszerültek.

Hogy mi lesz az OTP-ügy kimenetele, még csak nem is sejthető – meglehet, a bíróság egyszerűen „kivágja” a keresetet az ablakon. De ha nem, akkor bármi elképzelhető.

A rendszerváltozásról is szól

Ha bármelyik hasonló ügyben az amerikai bíróság egyszer jogerősen a felperesek javára döntene, az könnyen egy lavinát indíthatna el. Magyarországon ugyanis, szemben mondjuk Svájccal, a negyvenes évek állami rablásai csak a kezdetet jelentették. Ezt követően a magyar állam még megfosztotta tulajdonától a nem-zsidó polgárságot, majd a parasztságot is. Utóbbiak esetében jogtechnikai okokból ugyan más a jogi megítélés, de ha nem is minden esetben, egy kézzel fogható esetszámban itt is volna lehetőség hasonló keresetekre.

A magyar rendszerváltozás talán legnagyobb hiányossága éppen az, hogy nálunk a régióban szinte egyedüliként nem valósult meg a reprivatizáció lehetősége, és csak részleges, az elvett vagyonokhoz képest elenyésző mértékű kárpótlást vezettek be.

customer survey


Ha a magyarországi bankok elleni beadványt akár csak tárgyalni is hajlandó az amerikai bíróság, az néhány éven belül amerikai perek sorát eredményezheti szinte bármelyik egykor volt magyar állami vállalat ellen (nyilván a nagyobbak lennének a célpontok). Ettől persze még nagyon távol vagyunk, de pusztán az a tény, hogy ez felmerülhet, rávilágít arra, hogy mennyire felemás is volt a magyar rendszerváltozás.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Olvasd el ezt is: A kommunistákat lelövik, ugye?

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muhi 2010.08.16. 09:43:02

Az Alkotmánybíróság első döntéseinek egyikében mondta ki, hogy az államosítás kapcsán elszenvedett károk után nem jár kártérítés. Az állam dönthet úgy (és döntött is), hogy egyfajta kártalanítást biztosít, de csak ex gratia alapon. Minderről az Alkotmánybíróság rendelkezett a 16/1991. Ab határozatban.

Nem tudom, hogy a kommunista diktatúra rablásai hány, jelenleg nem magyar állampolgárt (mint tulajdonost vagy örököst, más jogosultat) érintettek hátrányosan, de gyanítom, amennyiben a nemzetközi jog szabályai lehetővé tették volna a nem magyar jog szerinti (tehát az ABh-t figyelmen kívül hagyó) perindítást, sokan már megtették volna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.16. 09:43:28

Hát ez egy igen fogas kérdés... Jogilag a kárpótlás kérdése már rendezve van, még ha sikerült is Antalléknak olyan megoldást találnia, amivel senki sem elégedett. Pont a cikkben is említett Herzog ügy a bizonyíték arra, hogy bár lehet, az ember erkölcsi érzéke az igénylő mellett van, a jog már nem biztos. Én nem tudnék dönteni a kérdésben, de szerencsére nem vagyok se éríntett, se jogász.

Anyadamedve 2010.08.16. 09:45:33

Na ezen jól felbasztam az agyam. Amcsit is perelhetjük amiért nem jöttem '56-ban segíteni, pedig megígérték.

MP 2010.08.16. 09:46:32

Ezzel az erővel akár ma is lehetne pert indítani. Mert amit ma elvonnak elrabolnak tőlünk azt sem kapjuk vissza! Nagy része kézen közön eltűnik ami soha sehol nem derül ki. Hangsúlyozom ez pártoktól és kormányoktól függetlenül így van!!!

Vámpír\\\'08 2010.08.16. 09:48:36

Hát ez rohadt érdekes, mekkora lavinát indítana már el... Gyorsan számolva, a mi családunknak mindkét ágon volna követelnivalója, de szerintem nagyjából minden magyar családot ért valami kár a kommunizmusban. El kéne má felejteni az egészet!

mentira 2010.08.16. 09:54:00

Én nem emlékszem már pontosan, mi volt a helyzet a kárpótlás során. Lehet, van valaki, aki pontos információkkal tud szolgálni. Emlékeim szerint az 1945 után elvett (államosított) vagyonért (és elvett életért) járt kárpótlás. A zsidóknak csak valamilyen kisebb összegű kárpótlás jutott, azoknak, akiknek valamilyen hozzátartozóját a holokauszt során megölték, deportálták, stb. A tőlük elvett vagyonokért nem járt utólag semmi. Nem tudom, valóban így volt-e, tud-e esetleg valaki a vonatkozó jogszabályokról is felvilágosítást adni.

konrada 2010.08.16. 10:24:48

@Anyadamedve:

Ezért nem.

De azért lehetne, hogy az USA hadserege repülőgépes terrortámadásai során mekkora kárt okoztak. Ez sok-sok mrd $-nyi kár.

Persze erre az a válasz jönne: Háború volt.

Ezt meg lehetne tovább küldeni a perelőknek.;-)

Vagy: mivel igen valószinűleg pengőben voltak ezek a pénzek, úgy az 1946-os forint-pengő átváltási árfolyamán (s legyünk nagyvonalúak, az akkori Ft értéket a mostani forint értékre indexálva!) ki kell nekik fizetni! (Azt a pár száz forintot csak kibirná az ország.;-))

Démonmac1 2010.08.16. 10:24:55

Amit a nácik meghagytak azt elvették a komcsik, de kb sohasem lesz visszaadva :(
Amíg szemléletváltás nem következik be ebben az elbaszott országban.

sztd 2010.08.16. 10:25:31

Az, hogy adják vissza azt a vagyont amit elvettek, egy természetes elvárás, amennyiben megvalósítható. A kamat kissé más eset, mivel ez egy megszállt ország, amelyre tulajdonképpen ráerőltették az intézkedéseket, így mondhatjuk, hogy vis major esetről van szó.
(Először a német megszállás majd a szovjet megszállás idézte elő a bajt.)

Az azonban nekem egyáltalán nem világos, hogy egy amerikai bíróságnak mi keresnivalója van Magyarországon! Itteni bíróságon sem döntenek amerikai események következményeiről. Nem is értem. Figyelembe véve, hogy akkor egyáltalán nem volt illetékes itt, és most sem az, itt a magyar (ill. az EU-s) törvények az hatályosak, gyorsan de mindenképpen határozottan kellene lépni.
Ki kellene mondani, hogy amennyiben magyar vállalatot a nem illetékes bíróság döntése miatt kár ér, akkor azt a kárt az adott államnak meg kell térítenie, vagy az adott államban bejegyzett vállalatának itteni vagyonából a magyar állam jogosult kártalanítani.

Vagyis, ha az OTP-nek kára származik a bírósági döntésből, akkor az USA köteles kártalanítani, ennek hiányában az amerikai vállalatok itteni vagyonából a magyar állam kártalaníthatja az OTP-t. Szerintem gyorsan megtanulnák, hogy hol van az országhatár.

norbert79 2010.08.16. 10:25:53

Most bennem felötlött, hogy mi lenne, ha a törököktől 150 évnyi élősködést, váraink javítási költségeit, stb. kérnénk számon. Ennyi erővel már ez sem elképzelhetetlen... :)

@Anyadamedve: Sőt, Anglia és Franciaországot is be lehetne perelni a lengyel államnak, elvégre 1939-ben megígérték, hogy jönnek, s segítenek nekik!

Bandy86 2010.08.16. 10:26:02

Értem én, hogy vissza akarják kapni amit a magyar állami vállalatok elvettek, de az Magyarországnak az utóbbi 60 évet ki adja vissza?

2010.08.16. 10:26:18

"meglehet, a bíróság egyszerűen „kivágja” a keresetet az ablakon."

Jaja persze meglehet. Elég kevés dolog van amire fogadni mernék, de erre történetesen a tökömet is rátenném, hogy nem lesz itt kivágva semmi az ablakon. Sőt végül így vagy úgy, de tejelni is fogunk, mert ma már ez így megy, szegény harácsolók folyton éhes bankszámláit muszáj etetni. Erről az egész történetről egy valami jut eszembe. Undorító.

gaga 2010.08.16. 10:26:30

Nem értem azt, hogy egy amerikai bíróságnak miért van joghatósága egy magyar bankkal kapcsolatban, hiszen ezek az ügyek nem amerikai felségterületen történtek.

Ha ottani indián lennék, már kipereltem volna a gatyájukat is.

ampelmann 2010.08.16. 10:26:34

Tatárok pusztitasa miatt kit perelhetek?

veny 2010.08.16. 10:26:43

Azt gondolom, hogy a rendszerváltás utáni években előállni ilyen követelésekkel akár még rendben is lett volna, ugyanis méltánylandó, hogy a jogérvényesítés addig akadályoztatva volt.

Ugyanakkor 20 évvel a rendszerváltás után új igényeket támasztani finoman szólva vicces.

Jogi szempontból ugye az a kérdés, hogy lehetséges-e a magyar jogot teljesen megkerülve ítélkezni ilyesmiben, és ha igen, az itt mennyiben számít. Ezen döcögjenek a jogász bácsik és nénik...

jonatanxx 2010.08.16. 10:26:52

@mentira:
www.kih.gov.hu/data/cms1832/1992_evi_XXXII_torveny.pdf

"Tv. 1. § Kárpótlás illeti meg e törvényben meghatározott esetekben azokat a személyeket, illetőleg hozzátartozóikat, akiket 1939. március 11. és 1989. október 23. között az életüktől vagy szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak."

Volt vagyoni kárpótlás is, de arról nem sokat tudok. Ott nem dolgoztam...

serteperte55 (törölt) 2010.08.16. 10:27:00

Mi került az OTP jogelődjéhez? A szétlőtt és kirabolt ország értékei? Keressék a felperesek az aranyvonaton az értékeiket, amit a németek vittek ki az országból, és amcsi katonák hordták szét.

egerészölyv 2010.08.16. 10:27:17

Fontos szempontok felejtődtek ki a posztból.
A máskor olyannyira fontos "nemzetközi tapasztalatok" például. Hogy tudniillik más országokban is kísérleteztek, potyára.

Ha az egyik pénzintézet beolvaszt magába egy másikat, akkor annak összes követelését és tartozását is magára vállalja. Ha valaki igazolja a követelését, és ki tudja mutatni a láncot, amely elvezet a saját bankja és a jelenlegi között, akkor megáll a követelése.

A bonyodalmat az okozhatja, ha valamelyik láncszemnél egy hatalom közbeszólt, és törvényi úton kobozta el a betétes illetőségét, méghozzá azóta vitatott elvek alapján. Ebben az esetben az új tulajdonos nem a bank, hanem maga az elkobzó hatalom és jogutódai, maguk is különböző hatalmak. Tehát ilyen esetben az alperes az illető állam. Amelyik vagy kiveszi a pénzt a bankból és odaadja a kárvallottnak, vagy 200 milliárdos adót vet ki a bankrendszerre és abból fizet :)

vartg 2010.08.16. 10:27:43

Azér' az amcsikat is sajnálom. :-( Ha nekünk fizetnünk kell, ők is becsukhatják a kaput, amikor Anglia és Franciaország pert nyer ellenük a lázadással elbitorolt földrészért és az így nyert "függetlenség" óta elmaradt (mint: ott megtermelt) haszonért.

KovA 2010.08.16. 10:27:56

Mindenféle kárpótlással kapcsolatban:

Akinek kárt okoznak annak jár a kárpótlás - de a kérdés az hogy kitől ?
Szerintem kizárólag és személyesen a kár okozójától.
Olyan, hogy az államtól - nincs.
Ilyen jogcímen végül egy olyan közösségen vasalnak be kárpótlást, akiknek az adott károkozó döntésre befolyásuk nem volt. Aki pedig nem dönthet annak felelőssége sincs.
Vannak/voltak hülyék/bűnösök, akik kárt okoztak - azokon kell bevasalni amit lehet.
Méltányosságból vállalhat a közösség/állam kármérséklést - de az egy nagyon gusztustalan dolog, amikor az állam/politikusok közreműködésével olyan emberekre terhelik a "kárpótlások" anyagi terheit, akiknek
1.) nem volt befolyásuk a károkozó cselekedetre
2.) anyagi helyzetük, életminőségük rosszabb, mint a kárpótlást követelődzőké.

Ez a kárpótlásosdi a fosztogatás egy igen gusztustalan módja. Ilyemiben közreműködni ország vezetőként pedig hazaárulás. Sajnos volt/van/lesz is rá példa.

OftF 2010.08.16. 10:28:07

Hát a családi kisüzemből semmit se láttunk, puff.
Elővettek valami papírt, amit állítólag a dédapám írt alá aztán szevasz.

dr. mesterséges színezék 2010.08.16. 10:28:22

All around that dull grey world
From Moscow to Berlin
People storm the barricades
Walls go tumbling in

The counter-revolution
People smiling through their tears
Who can give them back their lives
And all those wasted years?
All those precious wasted years
Who will pay?

All around that dull grey world
Of ideology
People storm the marketplace
And buy up fantasy

The counter-revolution
At the counter of a store
People buy the things they want
And borrow for a little more
All those wasted years
All those precious wasted years
Who will pay?

Do we have to be forgiving at last?
What else can we do?
Do we have to say goodbye to the past?
Yes I guess we do

All around this great big world
All the crap we had to take
Bombs and basement fallout shelters
All our lives at stake

The bloody revolution
All the warheads in its wake
All the fear and suffering
All a big mistake
All those wasted years
All those precious wasted years
Who will pay?

(Rush - Heresy)

serteperte55 (törölt) 2010.08.16. 10:28:26

Végül is szerintem akár jogos is lehetne a cikkben idézett kereset a számlákról, fizessék ki nekik. Pengőben.

Link Elek 2010.08.16. 10:30:36

muhi
a per amerikaban zajlik, az amerikai jog szamit nem a magyar.
a magyar alkotmanybirosag dontesei erdektelenek.

ha ott megnyerik ezt a pert, akkor _egyetlen_ olyan magyar ceg sem lesz kepes kulfoldon terjeszkedni, ami jogutodja valamelyik komcsi/naci idokben felhizlalt cegnek.
nyilvan mivel Mo-n a magyr jog ervenyes. itt nem lesz konnyu ervenyesiteni az amerikai birosag donteset, de a kulfoldi vagyontargyakkal mar mas a helyzet

dr. mesterséges színezék 2010.08.16. 10:31:19

Perelni kéne az elmenekülteket (hetedíziglen, persze), hiszen ahelyett, hogy itt termeltek volna dzsídípít a Hortobágyon, egyszerűen leléptek.

serteperte55 (törölt) 2010.08.16. 10:36:07

Link Elek:

És vajon ki akarna terjeszkedni az USÁ-ban? A BP is jól megszívta...

egerészölyv 2010.08.16. 10:36:15

@KovA: sajnos nem így van, bár indulatodat megértem.

Emberiességellenes törvények meghozataláért és végrehajtásáért az állam felel. Mellékes, hogy a döntés idején náci, nyilas, kommunista, szocialista vagy demokrata volt.

Hoffy 2010.08.16. 10:36:44

Nekem a nagyszüleimet és szüleimet és rajtuk keresztül minket tettek tönkre a büdös kommunisták. Én pl gondolkodom azon, hogy beperelném a jogutódaikat, ugyanis gyurcsány meg a büdös társai azt privatizálták maguknak amit a néptől elvettek. Antal meg a bandája nem privatizált, hanem szétosztogatta, azt amit kommunisták elraboltak. Itt vagyok 50 évesen minden nélkül albérletbe pedig nagyapám vagyonos volt és nem elszórta, hanem elvették a vagyonát. Így mi már szegénységbe születtünk. De ez még mind semmi hány tisztességes Magyar ember aki becsületesen dolgozott csak utálta a kommunistákat és nem alkudott meg az ma nincstelenül él. A rühes kommunisták és fattyaik, kiszolgálóik, talpnyalóik pedig vidáman élnek a rablott vagyonból. Ezért aki nekem arról papol, hogy zárjuk le a múltat annak azt mondom majd ha ezt rendbe rakjuk akkor igen de addig nincs lezárás.
Ezért nincs hazánkba becsülete a gazdagoknak, egy pár kivételtől eltekintve, mert nem tisztességesen gazdagodtak meg, hanem tolvaj, rablók, gerinctelen férgek. Arról nem is beszélve, hogy a tisztességes gazdagok, mint Zwack, vagy Rubik, tudtak adni a szegénynek, ezek a baromarcú állatok, pedig kapzsik , ők nem adnak hanem elvesznek. Telhetetlenek, de majd a börtönbe ezt gyakorolhatják.

egerészölyv 2010.08.16. 10:36:54

@serteperte55: nem, hiszen az nem fizetőeszköz. Az 1946-os átváltási kurzusnak megfelelően, jegybanki alapkamattal felkamatozva. Tegyük fel, volt 1000000 pengő a számládon. A követelés összege így 1 Ft alatt marad.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.08.16. 10:47:36

Ej, ej... nézzük racionálisan:

A kommunizmust és az államostítást a Szovjetúnió által ránk erőszakolt politikai rendszer idézte elő.

Ezt meg az USA tette lehetővé, mivel a Churchillel ellentétben Roosevelt elnök Sztálint "Joe bácsiként" kedvelte és lásd Teherán/Jalta egyezményeit, szépen odadobta a térséget könnyűszerrel.

Ergo ha a felperesek jogutódokat keresnek, rángassák csak bíróság elé Putyint avagy az USA kormányát, sok sikert hozzá :)

Ui: pereljük be őket mi is 40 év kommunizmusért. Mi nem kértük, nem akartuk, harcoltunk is ellene. Oszt jó pörlekedést. Jelentsünk fel mindenkit.

serteperte55 (törölt) 2010.08.16. 11:00:19

egerészölyv:

Én is valami ilyesmire gondoltam, csak nem fejeztem ki magam pontosan.
Talán nem is volt hülyeség a hiperinfáció: A nyilasok által az összes nyugatra vitt pengőmennyiség 0,01 Ft-t ért...

KG2000 2010.08.16. 11:00:39

Én ezt a dolgot rendkívüli fenyegetésnek érzem Magyarország ellen, nyugodtan mondhatjuk, hogy háborúnak, amelynek számomra egyértelmű a politikai motivációja bárki és bármennyiszer is tagadja azt le. Ugyan miért nem a Rákosi, a Kádár rezsimek alatt nyújtották be ezt a kárpótlást, vagy miért nem az Antall-Boross, Horn, első Orbán vagy Gyurcsány-Medgessy-Bajnai kormányok alatt????????????? Ennek van oka. Már tavaly is világos volt, hogy Magyarországon egy olyan kormány fog alakulni a választások után, amely nemcsakhogy kőkeményen meg akarja védeni Magyarország érdekeit, hanem az Antall-Boross és az első Orbán-korműnnyal szemben az elmúlt 60 évben a legjobb esélye megvan rá. Ezért ez a támadás Magyarország ellen.

A Véleményvezér meg kifelejtette a MÁV elleni támadást, amely időrendben az első perfelvétel volt, és legalább olyan súlyos, mint az OTP elleni támadás, és még nyilvánvalóbb a politikai jellege.

mentira 2010.08.16. 11:01:41

@jonatanxx: Köszönöm, erre (ha nem is magára a jogszabályra, de a tényre) emlékeztem. Homályos emlékeim szerint volt egy nagy felháborodást kiváltó eset is, amikor a Horn-Orbán kormányváltás után 30 e Ft-t fizettek "kárpótlásként" egy életért .
Én is a vagyoni kárpótlással vagyok gondban, arra vonatkozóan homályos emlékeim sincsenek. Márpedig az tény, hogy zsidó vagyont vettek el, nem kis értékben.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.16. 11:01:53

Azért a mezőgazdasági kárpótlások több szempontból neccesek.

Egyfelől azok a parasztok, akiknek a földjeiket bekényszerítették a TSZ-be, komoly hányadban az 1946(?)-os földosztásban kaptak földet, ezen ekzdtek el gazdálkodni, amelyet két lépcsős "téeszesítési hullámban" kellett beadni a közösbe.

Másrészről a magyar kárpótlási törvények úgy lettek megalkotva, hogy a TSZ tagok és dolgozók(!) - ez utóbbi fontos - a föld, állat, eszköz után és a ladolgozott évek után(!) - ez is fontos - kaptak kárpótlási jegyet. (Hogy a dolgozókat mi a péniszért kárpótolták, azt a mai napig nem tudom megérteni.)

Tehát kárpótlás volt valamiért, olyanokat is "kárpótoltunk", akiknek semmi köze nem volt a törzstőke összeadásához, és olyanokat is kárpótoltunk, akik a frissen kapott földet vitték a TSZ-be, de már ezeket a földeket is elvették valakiktől 1946 környékén (a korábbi földbirtokosoktól, részben az egyházaktól).

Ez csak egy adalék.

Lúdtalp 2010.08.16. 11:02:28

Én még mindig a mongolok kárpótlását várom.

dr. Trebitsch 2010.08.16. 11:02:41

A precedens a veszélyes, azért nem jó elfogadni azt, hogy 46-os árfolyamon fizessünk, akkor is, ha így jelentéktelen az összeg. Ez szerintem csak akkor jöhet szóba, ha elveszítjük a pert. Ott már nehezebb helyzetben lenne az amcsi bíróság, mert ha az inflációt nem fogadja el, ennek a precedensnak az alapján mindenki perelheti a FED-et a dollár inflációból származó kára után. Aki azt kifogásolja, hogy miért foglalkoznak területükön kívüli dolgokkal, hát sajnos ez így van. Akinek nagyon nem tetszik az meg úgy jár, mint Irak. Ahogy Biszku elvtárs mondta, az erősebb kutya baszik...

torró 2010.08.16. 11:02:54

Mélységesen egyetértek azokkal akik valóban a kommunisták áldozatai lettek. Ugyanis kétszer rabolták ki őket. Először a Rákosi és Kádár korszakban, majd amikor visszakaphatták volna vagyonukat ,ragyogóan kitalálták a kárpótlás új rablási formáját ,ahol labdába se rúghattak. Tehát másodszorra végképp kifosztották őket. És még ez a tróger banda van megsértődve ha valaki tolvajoknak nevezi őket. Pedig ez nagyon finom jelző rájuk nézve, mert ráadásul az egész országot el adósították az isten tudja hány évtizedre. És még mindig akad egy rakás hülye aki őket sírja vissza!

Rive 2010.08.16. 11:23:50

Nem igazán részletes a keretes szöveg. Ha csak annyi a jogalap, hogy ugyanazon a helyen működik most az OTP, akkor felejtős mindenképpen.

Ha a nevezett régi bankok/takszövetkezetek ténylegesen az OTP-be (vagy máshova) kerültek, és a vezetett számlák sorsáról törvény nem rendelkezik/rendelkezett, akkor az OTP jogutód és perelhető (és el is fogja vesziteni a pert).

Ha a vezetett számlák sorsáról törvény rendelkezett, akkor ez az egész egy elkésett kárpótlási ügylet.

A másodikként kiemelt ügy a munkahely elvesztése dolgában egyértelműen kárpótlási ügyletnek tűnik, de ha a pert kint inditják, akkor bármi lehet a dologból.

Rive 2010.08.16. 11:24:18

Ja, igen, még valami: államositott pénzintézethez tartozó értékcikk dolgában heveny emlékeim szerint volt már (sikeres) kárpótlási per (talán épp az OTP ellen). De ott a per alapja az államositás körüli orbitális elb@szás volt (némely dolgok kimaradtak a törvényből). És igen, valaki végigszámolta, hogy a régi kötvények (vagy mik) mai áron mennyit érnének. Ráadásul ebben az esetben a per itthon folyt le.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.16. 11:25:28

@mentira: Volt, ez volt az úgynevezett III. kárpótlási törvény, amit először az AB megsemmisített. A módosított változat szerint 30 ezer forint járt, de pl. a munkaszolgálatosoknak nem.

fitball 2010.08.16. 11:25:36

@VIgazad vanMegáll az ész hogy ennyi idő után még valaki követelőzik!! Valóban minden ember összeállithatna egy listát hogy milyen annyagi kár érte a családját 60 éve! Felhábotitó!!!!ámpír\\\'08:

egyszerüen 2010.08.16. 11:26:07

@RAMBO:

ezt ugye te se hiszed el amit leirtál:DD
Mondjuk apám benne volt és látta hogy a magyar parasztnak semmi se jutott, de a vezetők szépen kivágták a husos koncot. Apámnak gondja is volt ezzel, mert elvitte azt ami az övé volt, de az egyik vezető már kinézte magának.

Ez a törvénykezés ami az Amcsiba folyik egyenesen vérlázító. gyarmat nemzet leszünk, rabszolgák. Mi közöm nekem hogy 45-be mi a túró volt, apám is csak nyeretlen pár éves volt. A gyerekemnek meg főleg semmi köze. Kénne szólni a birkáknak, hogy azt a kincset a németek kivitték Berlinbe az aranyvonaton, és azt A BÜDÖS LÁBÚ KATONÁIK RABOLTÁK EL Németországból.
Lásd a koronát is , meg egyes értékeket.

le merem fogadni hamarosan pert inditanak hogy örizték nekünk a koronát pár évig, ergo fizessünk bérleti dijat

Agyam eldobom az ilyeneken

KOCSOG KORREKTOR :) 2010.08.16. 11:27:03

könyörgöm,

"-ban" helyett ne írd, hogy "-ba"

>>
>>"Itt vagyok 50 évesen minden nélkül albérletbe ..."
>>"Ezért nincs hazánkba becsülete a gazdagoknak ..."

-BAN! -BAN! -BAN! -BAN!

különvélemény 2010.08.16. 11:28:42

Arra kíváncsi lennék, hogy bizonyítja be az amcsi fél, hogy az elmúlt 60 évben nem vette fel az összeget az illető.
Mivel sem a bank sem az illetékes nem köteles ennyi idő után megtartani az ide vonatkozó papírokat.

Ennyi erővel nyitok egy bankszámlát az usában, berakok 1 millió dollárt, megőrzöm az átvételi elismervényt, meg a bankszámlakivonatot, majd 1 hónap múlva kiveszem a lóvét.
60 év múlva meg majd az unokám pert indít a bank ellen, hogy tartozik 10 csillió dollárral, itt vannak a papírok, hogy ott volt a pénz.

fda 2010.08.16. 11:28:53

Nekem bizonyítható, hogy az egyik felmenőm 1592-ben meghalt az egri vár védői között.

Azt hiszem, beperelem Törökországot, mert ha az üknagyapám üknagyapja akkor nem hal meg, most valószínűleg sokkal gazdagabban élnék (egy keresőképes fiatal férfi halála komoly anyagi veszteség lehetett akkoriban is)

Csak ki ne derüljön, hogy egy másik felmenőm pl. kirabolta a francia király kincstárát 1712-ben, mert ha ezt rámbizonyítják, akkor aztán fizethetek milliárdokat a francia államnak kártérítés gyanánt.

dr. mesterséges színezék 2010.08.16. 11:29:06

@Lúdtalp: Szlovákiát kell perelni. Hol van pariban egy fasza ló értéke, meg ezé az országé!?

egy hang 2010.08.16. 11:29:32

Ennyi erővel be kéne perelni a magyar királyt is. Tudomásom szerint ugyanis 1949-ig király nélküli köztársaság vagyunk , a ránk oktrojált sztálini "alkotmányig". És ugyanezen az alapon kéne az EU ellen pert inditania Magyarországnak 90 év után hogy
1: Trianoni békéből semmi nem maradt, Csehszlovákia is feloszlott, akkor állitsák vissza a régi határainkát és kárpótolják a határon kivüli 5 millió magyart merthogy az EU is ugyanannak a kőműves brigádnak az utódja aki felosztotta Európát anno.
2: Állitsák helyre a rendes magyar alkotmányt, ami alapján 900 évig működött az ország, a Szent Korona tant. Billió dollárokra kéne perelni az EUt, mit milliárdokra-90 év alatt inflálta el a FED is a dollár 98 %-át. Inditsunk pertársaságot ;)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.08.16. 11:37:59

Az osztrakokat kell perelni a Habsburg uralom alatt elszenvedett erkolcsi es anyagi karok miatt. Az Angolokat es Franciakat Trianon miatt elszenvedett jogtalan teruletfosztas miatt es ezalltali anyagi karok miatt. A Torokok siman megusznak, mert a furdokkel mar kompenzaltak minket. Na es persze az oroszokat ....

torró 2010.08.16. 11:39:10

Egyébként "KG200" kérdése valóban érdekes bizonyos szemszögből! Mert nem tudom van e itt hasonló korú mint én, mert a kádár korszak alatt ilyenről hallani sem lehetett hogy keresetet indítottak volna akármilyen intézménnyel szemben. Vagy akár magán személyre vonatkozóan.Vagy ha volt is nagyon jól titkolták.
A többiek felvetése is jogos , akkor valóban ilyen alapon mindenki perelhetne mindenféle intézményt!

dr. mesterséges színezék 2010.08.16. 11:39:19

@KOCSOG KORREKTOR :): Könyörgök, ne írd, hogy "könyörgöm"! :)

kekinnnen 2010.08.16. 12:08:08

A dédnagyimat az angol/amerikai repülők bombázták le otthon a 2.vh-ban Budapesten a belvárosban, meghalt a férje, és a lánya, odaveszett minden ingósága és ingatlana... 56-ban megint szétlőtték az oroszok a lakását... kit is pereljek?

pamut 2010.08.16. 12:08:29

Ha nem is feltétlenül per formájában, de azt nagyon támogatom, hogy tegyük tisztába a múltat. Bár nálunk ennek nincs hagyománya, pláne belpolitikai értelemben.

Például kéne hoznia a Parlamentnek egy határozatot, hogy a szovjet uralom Magyarországon konkrétan megszállás volt, hogy a Szovjet birodalom évtizedekig elnyomta és kizsákmányolta hazánkat. Mint egy gyarmatot.
Ez akkor is így van, ha ők azzal jönnek, hogy felszabadították a náci uralom alól hazánkat. Ez igaz, ez tény, ezt jól tették, de aztán itt maradtak, szóval nem felszabadítani jöttek, hanem elnyomni, leigázni, és csak kiverték innen a náci konkurenciát.

Ez kb. olyan, mint amikor a maffiák egymással harcolnak egy-egy terület "ellenőrzése" fölött, azaz azért, hogy rabolhassanak egy területen.

A nácikkal szemben sajnos bonyolultabb az ügy, mert hozzájuk "önként" csatlakoztunk, amire sajnos joggal hivatkozhatnak, persze az önkéntesség kőkemény politikai kényszer volt, de hát ez van.

Mondjuk a nagy tisztázásban befelé is tisztázhatnánk, pl. az állam - ha még nem tette meg(?) - hivatalosan bocsánatot kérhetne a meggyilkoltak és megalázottak százezreinek családjaitól. Mind a náci, mind a kommunista időszakra értem.

pamut 2010.08.16. 12:09:05

@fda: "Nekem bizonyítható, hogy az egyik felmenőm 1592-ben meghalt az egri vár védői között."

Ez elég sovány jogalap lesz, mert akkor a törökök nem voltak Eger közelében sem. Egert 1552-ben és 1596-ban támadták a törökök, másodjára be is vették.

Talán az 1492-es felfedezést (Amerika) és az az első egri ostromot mostad össze egy évszámba :)

Viszont ha már Amerika... előző hozzászólásomhoz szorosan hozzátartozik, hogy amerikai bíróság (kb 15 éve?) kimondta hogy az indiánok irtották, és ezért kárpótlás jár leszármazottaiknak... és milyen jól tették! Jobb későn, mint soha! A lelki elégtétel is fontos a leszármazottaknak!

ninimimi 2010.08.16. 12:09:14

@Anyadamedve: Igaz is, tényleg! Ha már ennyire egyenlő az állam és az egyén a jog színe előtt, akkor a

"bíztatási kár"

tényállása igaz lehet Amerika 56. előtti és azzal kapcsolatos (nem-)tetteire is.

kocsisj 2010.08.16. 12:35:26

Apropó: a '90 években megpróbáltuk a National Netherlanden-től visszaszerezni a feleségem nagyapja által megkötött (kérvény, fénymásolat) életbiztosítás összegét, amit a '30-as években kötött a Holland-Magyar biztosítónál ( furcsamód ugyanabban a Kálvin téri épületben). Még csak nem is válaszoltak...Ők nem féltek az ellehetetlenüléstől.
Én az OTP helyében magasról leszarnám az egészet. Nem hiszem, hogy sok fiókjuk lenne az USÁ-ban, amiken be lehetne hajtani. Innen meg úgy kellene elhajtani őket, mint a szél.

Tímár Mihály 2010.08.16. 13:06:42

1. Elég visszás dolog bárkit kártérítésért perelni 65 év után. Az állam esetében a mai adófizetők, az OTP esetében meg a mai részvényesek fizetnék meg a kártérítést. A legtöbb mai magyar állampolgár nem is élt akkor, viszont a világháború (köztük az amerikai bombázások) és a szovjet rendszer által okozott károkat (visszamaradás a gazdasági fejlődésben) mi viseljük. Szóval olyanokon akarják a kártérítést bevasalni, akik maguk is inkább áldozatai, mint haszonélvezői voltak a 65 évvel ezelőtti eseményeknek.

2. Amerikában nem _igazságszolgáltatás_ van, hanem _jogszolgáltatás_. Akármilyen hülye ürüggyel perelnek be valakit, a bíróság könnyen dönt ész nélkül. (Lásd McDonalds és a forró kávé esete.) A bepereltnek ezért rengeteg ügyvédi költséget kell fizetnie, csak hogy megvédje magát. Sokszor egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a peren kívüli megegyezés, mert akkor a megtámadott korlátozni tudja a veszteségét és gyorsan szabadul. Erre egész iparág épül ott.

3. Erősen kérdéses, hogy egy amerikai bíróság mennyiben jogosult egy ilyen perben eljárni. Van egyáltalán az érintett magyar bankoknak amerikai érdekeltsége? Ha nincs, akkor az egész hercehurca teljesen felesleges, úgysem tudják behajtani. Másrészt lehetséges, hogy az eredeti 1945 előtti banki szerződésekben benne volt, hogy csak magyar bíróság illetékes vagy hogy a számla egy idő után zárolódik, pl. Az egész ügy felveti azt a kérdést is, hogy a nemzetközi jog hogyan kezeli azt a helyzetet, hogy 44 és 90 között a magyar és az amerikai jogrendszer messze nem volt szinkronban. Az összes államosítás jogszerű volt a maga idejében. A magyar állam fizethet kátérítést a saját akaratából, tekintve, hogy az akkori eljárást ma nem tartjuk jogszrűnek, de ezt egy amerikai bíróság milyen jogon kényszeríti ki?

4. Az egész ügy mögött nem kis részben politikai manipulációk lehetnek. Az ilyen zsidó áldozatok nevében indított perek jellemzően a magyar szélsőjobboldalt erősítik. Az amerikai emigráció jellemzően szintén jobboldali érzelmű. (Teljesen érthető módon.)

pudliho 2010.08.16. 13:12:12

ok tegyük fel jár a kártérítés, de arra is biztos van valami törvény hogy a bank milyen költségeket számolhat fel ilyen esetben (utólag) ? Mert ahogy elnézem a magyar bankok számlavezetési / kezelési költségeit szerintem a végén a felperes fog fizetni egy szép nagy összeget

room_101 2010.08.16. 13:19:13

Nem bánom, legyen kártérítés, DE NE A ZEMBEREKKEL FIZETTESSÉK MEG....

Avatar 2010.08.16. 13:28:19

"Jogos követelés-e, hogy a magyar állam és magyar vállalatok adják vissza a 2010-es években azt, amit több mint fél évszázaddal korábban jogtalanul elvettek?"

Jelenleg 62% szerint nem.

Jogos követelés-e, hogy a szomszédos államok adják vissza a 2010-es években azt, amit közel egy teljes évszázaddal korábban jogtalanul elvettek tőlünk (lásd Trianon)?

Vajon ez a 62% erre a kérdésre is nemmel válaszolna?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.16. 13:34:03

@egyszerüen: Szerintem te nem érted, amit leírtam. Ugyanis a TÉNYLEGES TSZ tagokon túl az ALKALMAZOTTAK is kaptak részt a TSZ-ből (amint írtam), nem tudom, milyen jusson (amint írtam).

Az általad leírtak nagyon is igazak, ugyanis a TSZ vezetőségére volt bízva az átalakulás megalkotása, és ők a vezető pozícióban lévőknek nagyobb hányadot adhattak, ha akartak. Ez valóban elvezetett ahoz az anomáliához, hogy mondjuk 10 éve dolgozó vezető több "kárpótlásra" jogosult (miért??????), mint az a tag, aki földet vitt be ÉS egyébként mondjuk 25 évet dolgozott is a TSZ-ben.

Avatar 2010.08.16. 13:34:15

@egy hang: "Inditsunk pertársaságot"
Szerintem legyen ez az új államformánk. Magyar Pertársaság.

"(Jobb felől üt) nekem fütyöl,
(Bal felől üt) s nekem fütyöl:
Elmehetnek."

==T== 2010.08.16. 13:46:06

A vicc az, hogy az OTP tudtommal jelentős amerikai tulajdonosi hányaddal üzemel.

Amúgy szvsz ezt kormányzati szinten kellene kezelni, és egy negatív ítélet esetén akár a diplomáciai kapcsolatokat is meg kellene szakítani. Bár kis ország vagyunk, de egy ilyen lépésre sokan felkapnák a fejüket...

A Kárpátok Ostora 2010.08.16. 13:46:12

@KG2000: A Bajnai-kormány alatt nyújtották be. Kezeltesd a paranoiádat.

Thai Thai 2010.08.16. 13:48:39

Azokban az országokban ahol a demokráscia müködik, létezik, nem csak beszélnek róla. Visszaadnák, illetve adták. Nem is lehet kérdés.

A Kárpátok Ostora 2010.08.16. 13:48:45

Beperelem Ausztriát, mert 1792-ben átbaszta az ük-ükapámat, amikor tejjel-mézzel folyó kánaánt ígért neki Bánátban. Ha tudta volna, mi lesz itt, biztos maradt volna Elzászban.

Circus 2010.08.16. 14:43:17

@mesterseges szinezek:
na, megelőztél, mert pont azon gondolkodtam, hogy készítsünk egy fehér lovat a biztonság kedvéért...

Amúgy, ha az OTP-ről van szó, ami ANNYIRA már nem magyar bank, akkor annyira nem fáj a szívem.

Ha arról van szó, hogy áttételesen a Magyar Államról van szó, akkor viszont már inkább.

Ha arról van szó, hogy OTP-s számlám van, akkor szintén erősen zavar a dolog.

Ha arról van szó, hogy még mennyi kártérítést kellene fizetnünk és vajon kinek, akkor már egyre inkább zavar a dolog.

És ha arra gondolok, hogy a végén Nektek meg nekem kellene megfinanszírozni ezt az egész pénzharácsolási ceremóniát, akkor kifejezetten föl tudnék robbanni.

Annyian írták már itt a jobbnál jobb példákat, meddig kellene visszanyúlnunk vajon a múltba kárpótlásért?

Komolyan, akik perelnek, már nem is emlékeznek kb semmire, de NEKEM mi közöm van már ehhez 60 évvel később? Borzalmasan sajnálom, meg együttérzek, szégyen ami és ahogy történt akkor, de azért aki túlélte és (biztosan) jobb életet tudott kezdeni, azt azért egy fokkal kevésbé sajnálom, mint aki visszajött/hozták, és itt élt, dolgozott és építette az országot...amit most megint le akarnak rabolni...

european 2010.08.16. 14:43:41

nettó hülyeség, a háború lezárása előtt elvett vagyonok nem járnak vissza, hiszen az ország/állam ezt a békeszerződésben leírtak szerint busásan visszfizette.

amit utána vettek el az már más tészta, de ezt firtatni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy ezek a vagyonok milyen magánkezekbe vándoroltak ki a módszerváltás után nem etikus. ha valaki kártérítéssel tartozik, akkor azok a nagyvállalkozók, akik ezeken az ebül szerzett állami vagyonokon híztak meg. ugye nem kell neveket írni?

É2I 2010.08.16. 14:44:03

Az amcsik komolyan lerabolták a magyar vagyont (igaz a nácik szedték össze), ennek ellenére semmilyen kárpótlást nem kaptuk (na jó a koronázási ékszereket nagy kegyesen visszaadták), úgy hogy el is ismerték, hogy a katonáik nyúlták le az aranyvonatot. Csak ugye olyan régen volt már, hogy nem tudják visszakövetni...
De hogy egyensúlyba legyen a dolog, az oroszok is komoly mennyiségű műkincset tulajdonítottak el ;(.

Circus 2010.08.16. 14:44:16

@Avatar:
és ez is jogos kérdés...

Komolyan, nem lehetne már végre megszabadulni ezektől az egymás életét megkeserítő dolgoktól?

Basszus, komolyan mondom,bár világéletemben a 'túlszélen' álltam, de az elmúlt hetek/hónapok történései már nekem is azt mutatják,mintha egy bizonyos kör csak a szarkeverésből akar és fog megélni. Mindent, ami működik, csapoljunk meg, tegyük tönkre, fölözzük le...

egyszerüen 2010.08.18. 12:40:10

Az első háboru után megfizettük azt a büntetést amit kiszabtak ránk (más kérdés hopgy nagyjaink ügyesen oldották meg). Ha jol tudom a második világháboruba is fizettünk mint a katonatiszt, meg tetejébe ugye elnyomták az országot.
komolyan fel nem tudom fogni ezeknek a követeléseknek a jogoságát. Egy biztos az Otp-ből kikapok minden pénzt, teszem inkább a párnába ott jobb helyen van:D

Ja és akkor pereljünk Trianonért, mert nekem ugye kisebbségi érzésem van mikor ránézzek a térképre hogy jujj de összement az ország. Ez nem is tudom nekem erkölcsi kárt okoz, mert nem tudok nyugodtan élni
ekkora baromságokat:))

perelem mária terézia miatt az osztrákokat is, mert ugye az apai részről valahonann onnan származom, a mostani németországból

perelem amerikát is, mert mikor belépek a határon terrorizálnak ottan hogy vajon betehetem a lábam vagy sem, pedig már a repülöjegyett megvettem, és a szállást is kifizettem, tetejébe ugyee már a vizumot is megkaptam:D

Sööt azért is lehet perelni, mert mint magyar turista kimegyek , sehol se tudom megértetni magamat magyarul, kénytelen vagyok angolul szolni, bezzeg ha amerikai befektetők jönnek ide megkövetelik hogy angol legyen a duma. Ez is lelki terhet jelent nekem

Nzoltan 2010.08.19. 08:55:07

Ehhez képest a sok faszverő ingyenélő segélyes bagázs visszasírja a szocializmust. A magyar nagyon irígy ezért, tudott gyökeret verni a fejekben a kommunizmus. Akinek több van, attól el kell venni. Az MSZP még most is ezt szajkózza (egykulcsos adó) és mennyi embernek tetszik. Sajnos kishazánk soha nem fog előrelépni, míg egyeseknek szúrja a szemét, mi van a másiknak? (most nem a tolvaj politikusok vagyonára gondolok)

A perről meg: No comment.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása