Véleményvezér

vv

A kommunistákat lelövik, ugye?

2010.06.17. I 93 komment I Címkék: jog posztkommunizmus demokracia biszku

Azt mondják, az volt a békés átmenet ára, hogy háborítatlanságot kaptak ezek az emberek. Biszku példája is jól mutatja: ők tényleg semmit sem bántak meg.
(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Egy kicsit nehezen veszi be az ember gyomra, ha két héten belül kétszer kerül elő olyan ügy, amikor a kollaboráns és elnyomó kommunista rezsim vezetőinek-funkcionáriusainak személyiségi vagy jóhírhez kapcsolódó joga fontosabb az igazságnál.

Akár az Ungváry Krisztián elleni bírósági döntést, akár Biszku Béla lányainak perrel fenyegetőzését (majd visszakozását) nézzük, nyilvánvaló, hogy Magyarországon valami nincs teljesen rendben a jogállammal. Valami hiányzik.

Valahol utat tévesztettünk...

Azt mondják, az volt a békés átmenet ára, hogy ezek az emberek háborítatlanságot kaptak. Még csak nem is amnesztiát vagy büntetlenséget - utóbbiak ugyanis legalább a bűnösségük implicit elismerését jelentették volna. Őket azonban még csak arra sem kényszerítette senki, hogy szembesüljenek bűneikkel. Ezzel pedig gyakorlatilag morális felmentést kaptak. És ahogy Biszku Béla példája is mutatja: nagyon jól tudják, hogy mit tettek, mégis letagadják. És persze nem bántak meg semmit sem.

A rendszerváltó elit óriásit hibázott. Az igazságtételről szóló, 1991-es Zétényi-Takács-féle törvényjavaslat megpróbálta volna az 1944. december 21. és 1990. május 2. között elkövetett és politikai okokból megtorlatlanul maradt emberölések, halált okozó testi sértések és hazaárulások ügyében az elévülést visszamenőleges hatállyal megszüntetni. Hiába fogadta el ezt név szerinti szavazással a jobboldali parlamenti többség az SZDSZ tartózkodása (!) mellett és a Fidesz (!), illetve az MSZP "nem" szavazata ellenében: Göncz Árpád az Alkotmánybírósághoz küldte, a Sólyom László vezette testület pedig megsemmisítette a törvényt.

Azóta semmiféle hasonló próbálkozás nem volt.

online surveys


...másoknak viszont sikerült!

Milliónyi nemzetközi példa bizonyítja azonban, hogy nem kell forradalom ahhoz, hogy az igazság kimondasson. Itt van mindjárt Dél-Afrika, illetve az ő Igazságtételi és Megbékélési Biztosságuk (Truth and Reconciliation Commission) példája: aki nyilvánosan és részletesen meggyónta a bűneit, az cserébe amnesztiát kapott. Ezzel pedig elérték, hogy a helyi fehérek számára is kiderüljön, milyen mocskos is volt az a rendszer. Mára egyetlen normális ember sincs arrafelé, aki azt mondaná, hogy az apartheid jó volt.

De nem kell ennyire messzire mennünk. A környező országok lusztrációs törvényei jól mutatják, hogy a bűnösség kimondásánál még többet is el lehet érni: a bűnösöket ki is lehet zárni az új rendszer irányításából! (Románia is most birkózik ezzel.)

survey services


A lényeg: legyen cezúra! Mondassék ki, hogy a kommunizmus rossz volt, a kollaboránsok pedig kollaboráltak! Ez ugyanis a jelennek is üzenet: aki rossz, az előbb-utóbb megbűnhődik. Lehet, hogy csak halála után, de legalább rajta lesz a stigma.

Magyarországon mindez nem történt még meg, és ennek megfelelően joggal gondolja azt mindenki, hogy megéri disznónak lenni, mert, ahogy Biszku fogalmazott a filmben, „az erősebb kutya baszik.” Bár ő ezt a szovjet-magyar viszonyra értette, sajnos a mai Magyarországra is érvényes.

Nincs igazság, csak hatalom van.

Soha nem késő

A jó hír, hogy soha nem késő szembenézni! Minél előbb tesszük meg, annál jobb - de a később is jobb, mint a soha. Ahogy például a németeknél is csak a hatvanas évek hozta el a nácikkal kapcsolatos illúziókkal való teljes leszámolást és a szembesülést, úgy nálunk is beérhet még ez. Hazugság tehát, hogy ha ezt eddig nem tettük meg, akkor már nincs is értelme megtenni.

Nem kell feltétlenül megbüntetni a diktatúra bűnöseit: a lényeg, hogy morális helyzetük egyértelművé legyen téve. És hogy ne lehessen pofájuk mondjuk Ungváry Krisztiánt perelni vagy a Biszku-film miatt fenyegetőzni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969 2010.06.17. 10:32:37

Sajnálom,hogy a blogszférában csak jobbról lehet vezére a véleményeknek.Sokan vannak,akik egyetértenek Biszkuval és azzal,amit meggyőződéssel tett a pártért és a népért, és ellenforradalomnak tekintik 56-ot.Közöttük vagyok én is.Minden attól függ,hogyan szocializálódtunk az előző rendszerben.Már,aki benne élt.És nem csak a hamis történelem könyvekből,elfogult,bosszúszomjas történészek írásaiból ismeri a valóságot..

Jódoktorod 2010.06.17. 10:33:10

márpedig a jogállam attól jogállam, h az ilyen cinikus, utolsó sz.rok (személyiségi) jogait is védi.
a történelmi igazságokat amúgy sem bíróságok ítéletei szolgáltatlják (csak nagy ritkán), hanem a történelemtudomány eredményei, s az erre alapozott társadalmi közmegegyezés. ezért sztem nem igazságtételi tv-re van szükség, hanem morális kötőerejű (parlamenti) deklarációra. (istenre hivatkozás nélkül!)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 10:33:35

"Nem kell feltétlenül megbüntetni a diktatúra bűnöseit: a lényeg, hogy morális helyzetük egyértelművé legyen téve. "

Na igen.
Egy Biszkut már minek perelni, meghurcolni? Megdöglik magától is nemsokára.
20 éve kellett volna jól elkapni.

De ha ki lenne mondva hogy egy utolsó gyilkos, a többi meg besúgó, stb., az szerintem pont elég lenne.
Nem hiszem, hogy morális szempontokat kellene figyelembe venni, mivel ők sem vettek amikor hatalmon voltak.

A másik. Mióta pofázom, hogy aki funkcionárius volt a múlt rendszerben, az ne vállalhasson köztisztséget?

mese-mese-meskete 2010.06.17. 10:34:13

Először tisztázni kellene, hogy mi is történt 56-ban.
1. Engem ne etessen senki, hogy a hűdenagy diktatúrában, az ÁVH terrorja mellett be lehetett sétálni a Lámpagyárba, ahonnan érdekes módon hiányzott a fegyveres őrség, és egy szál lövés nélkül el lehetett hozni a fegyvereket úgy, hogy előzékenyen még a töltényeket is oda helyezték, amire pedig soha nem volt példa.
2. A forradalom első pár napja tiszta volt, utána azonban igenis megjelentek a lumpen elemek. Azok, akik pl. a szerencsétlen sorozott kiskatonákat felkoncolták, megérdemelték, hogy 56 után felakasszák őket. Szerintem Szabó Ilonka "doktornő" is megérdemelte a halálbüntetést, és szégyen, hogy szobrot állítottak neki.
3. Amíg óráról órára, helyszínről helyszínre nem tisztázzák a teljes történést, addig teljesen fölösleges ilyen dolgokkal jönni. Ezután pedig meg kell nézni az akkori pereket. Nem úgy, mint a rendszerváltás után hozni a felmentő ítéleteket, hanem aki gyilkolt, rabolt az ne kaphasson felmentést. Ezeket sem szabad tagadni.

marand22 2010.06.17. 10:34:30

Szép, hogy a többség amellett szavaz, hogy legyen elszámoltatás, ill. lusztráció, csak az a probléma, hogy az MSzMP-nek emlékeim szerint kb. 800000 tagja volt fénykorában. Kihaltak már, disszidáltak Észak-Koreába vagy Kubába avagy csak rövid az emberek emlékezete ? Nem ártana a sok kollaborálónak is elszámolnia a lelkiismeretével/megalkuvásával is.

stratez 2010.06.17. 10:34:54

Én idáig támogattam Sólyom újraválasztását, de ezzel, hogy a Biszku-félék is az ő közreműködésével nyertek egérutat és hogy ezt az idióta holokauszttagadásos törvényt is aláírta, lehet, hogy jobb, ha tényleg nyugalomba vonul...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.06.17. 10:34:57

A lusztrációs törvény alapkoncepciója (azaz hogy a volt kommunistákat kizárják a politikai szerepvállalás lehetőségéből) egyetlen sebből vérzik, de abból nagyon.

Hogy nem rendszerváltás után huszonévvel kell meghozni!

Mert képzeljük el a kissé valószínűtlen, de egyáltalán nem kizárható esetet.

XY lelkes kommunista, meggyőződéssel szolgálja a rendszert. Nem öl és nem követ el épp akkora főbenjáró gazemberségeket, hogy sok év börtönt érdemeljen a kommunista szerepvéllalásáért, de jól megkeseríti sokmindenki életét. Jön a rendszerváltás (nem a mostani, a Fideszes, hehehe, hanem az igazi), és XY fél év alatt rájön, mekkora barom volt. Mi több, annyira szégyelli magát, hogy visszavonul a közélettől, inkább céget alapít, stb.

Eltelik ugye 20 év, látja, hogy a dolgok nem a legjobb irányba haladnak, és úgy dönt (jogosan!), hogy a 20 év visszavonulás bőségesen elég bűnhődés volt neki. Ismét szeretné tapasztalatát és szaktudását politikai téren is kamatoztatni.

Errefel jön a lusztrációs törvény és még 20 évre eltiltja a politikától! Abszurd, nem?

Ilyen, ha egy alapvetően jó indíttatású törvényt fejetlenül, rossz időzítéssel hoznak meg.

mig8 (törölt) 2010.06.17. 10:36:25

Ezt az Ungváry-ügyet nem értem. Mert az odáig rendben van, hogy Ungváry Krisztián kiderített egy csomó ügyet, amiben egyértelmű a bűnösök személye. Még azt is értem, hogy azok pedig beperlik (ha bárkit megvádolnak mondjuk gyilkossággal, akkor minimum "bárki" beperli a vádlót a saját becsületének védelmére - ha nem bűnös, azért, ha bűnös, akkor meg azért).

De hogy lehet az, hogy a bírói gyakorlat a perlőnek ad igazat??? Hát nem látja a bíró, hogy amit Ungváry tett, az nem a személyiségi jogok megsértése, hanem az igazság kiderítése???

bean 2010.06.17. 10:36:47

Óvatosan gyerekek, óvatosan, ez Magyarország. A forradalmi hevületben még a végén kiöntitek a babát a fürdővízzel. Nagyapám, akit az ötvenes években árdrágításért még kényszermunkára küldtek, a hetvenes években (mai szóval) felsővezetőként ment nyugdíjba. Kilencven felett, hál Istennek, még él. Kollaboráns?

Apám, szintén nyugdíjas, szintén viszonylag magas és rendkívül felelőségteljes pozícióban volt az órendszerben, a párttagság beleértett volt. Igen tudom, Hamvas Béla elment inkább raktárosnak, de ilyen emberből kevés van.

Csak óvatosan.

Természetesen: aki embereket veretett meg és ítélt el, azok bűnözők. Csak a kollaboráns szóra kaptam fel a fejem.

Csülök 2010.06.17. 10:37:03

Húsz évvel ezelőtt igaza lett volna a poszt írójának. Talán.
Mára idejét múlt kardozás. A valódi bűnöket elkövetők egyike sem lehet fiatalabb 70 évesnél, és akkor alul becsültem. A nyolcvanas években felnőtté váló "kommunisták" többnyire karrieristák, legrosszabb esetben megalkuvók voltak.

joszip 2010.06.17. 10:37:53

Az biztos, hogy soha nem késő - a legnagyobb gond az, hogy elszámoltatás híján kaptak további 20(!!!) évet, a komcsi rendszer felét, hogy kormányközeli személyekkel vagy saját magukat kormányon tudva szétrabolják, ami megmaradt. Ez szerintem borzasztó hosszú idő és ez már sajnos visszavonhatatlan károkat okozott.

dögölj meg 2010.06.17. 10:39:02

Ezegyszer minden szavaddal egyetértek !

OkoskaTo:rp 2010.06.17. 10:39:18

A probléma fő oka az, hogy a múlt rendszer prominensei egészen a legmagasabb körökig ott ülnek most is a politikában. Na, ki fogja az új, űberdemokratikus alkotmányt összelapátolni? Az MSZMP utolsó góréja. Az összes titkosszolgálat is vastagon tele van a múlt rendszer építőivel (nem kicsit, nagyon). Alapvetően ők intézték az elvtársak hatalomátmentését, és spontán privatizációját.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.06.17. 10:40:05

Korrekt felvezetés, csatlakozom. /Az eddigi szavazatok ugyanezt mutatják. / Nagyon sok szemetet kell elhordani a múltból és most a jelenlegi kormánytól függ, hogy szándéka, ereje, tehetsége elég lesz-e ennek elvégzésére. A Fideszt választók a teljes újrakezdés reményében adták le voksukat és ehhez a teljes és jogszerü NAGYTAKARÍTÁS is hozzátartozik minden területen.
A Biszku ügy precedens lehet, méltánylandó, hogy a lányai is bírósági uton szeretnék kimondatni, hogy az apjuk felelősségre vonható-e és ha igen akkor milyen mértékben. Továbbá: ma már senkit semmire nem kötelez az Antall kormány megalakulása előtti megegyezés Hornékkal. Ez nem csupán a Biszku "éra" utáni személyek /úgyszintén bírósági úton való/ felelősségrevonását kellene jelentse, hanem a rabló-
privatizáció teljes felülvizsgálatát még akkor is ha
annak haszonélvezői között lehetnek mai vezető politikusok is. Ezt a munkát el kell kezdeni és tisztességgel el kell végezni. A Fidesznek pedig tudnia kell, hogy a saját hitelének fenntartásához ez is nélkülözhetetlen és a Jobbiknak történelmi kötelessége és lehetősége, hogy ebben a "élő lelkiismeret" szerepét játssza. Idő van rá, lehet kezdeni.

Republikánus · http://www.demokrator.hu 2010.06.17. 10:40:14

Minap hallom Sólyomtól, hogy a rendszerváltás jogállami forradalom volt... Hát a forradalom nem ilyen. Ez egy csúnya elit alku volt, ami biztosította, hogy a pártállami elit vigye a gazdaságot, majd 4 év múlva ismét a politikát is. Sólyom ennek, hogy ez megtörténhetett, tevékeny részese volt. Nem sajnálom, ha leváltják. Az elmúlt 8 év meg sem történhetett volna, ha akkor azt a törvényt Sólyom féle AB nem nyírja ki...

Ringlósztár 2010.06.17. 10:40:27

Miért csak 1940-től? Mi van a tatárokkal?
És miért csak 1990-ig? Ha megkérdeznéd azokat, akik legalább 23 évesek voltak 1990-ben, most jobb vagy a létező szocializmusban volt, meglenne a 2/3 azoknak, akik visszavágynak a Népköztársaságba.
Szerintem a "rendszerváltásban" résztvevők büntetőjogi felelősségátől sem kellene eltekinteni.
Az, hogy van az országnak és a pártoknak 100-200 kőgazdag oligarchája, nem indokolja a tönkretett milliókat, a szétzüllesztett közösségeket, családokat.
'90 előtt a párt és a Népfront jelölte ki azokat, akikre szavazni lehetett, ebben az évben Orbán és tsai. Ez mivel demokratikusabb?
Szerintem ezt nevezitek rendszerváltásnak.

piefke 2010.06.17. 10:40:51

1.) Ha a "kollaboráns kommunistákat" kizárjuk a közéletből, akkor a fél Fidesz-kormány mehet a francba... Vicces lenne.

2.) 2...a németeknél is csak a hatvanas évek hozta el a nácikkal kapcsolatos illúziókkal való teljes leszámolást és a szembesülést..." - a német és a magyar példa között van egy óriási különbség: a németek felett nem volt egy elnyomó világhatalom, amikor nácibűnözni kezdtek, Magyarországon viszont a belső viszonyokat 100%-ban a Szovjetúnió alakította a II. világháborút követően. Tehát "valamilyen kollaborálás" elkerülhetetlen volt.

Több, mint 20 évvel a Magyar Népköztársaság vége után nem annak a pár vénembernek az erkölcsi elítélése oldaná meg a magyar társadalom válásgát - ezt csak azok képzelik, akik "zsigereikben hordozzák" a kommunizmusellenességet (egyébként többségükben jó okkal!). Ismétlem: nem a "lusztrálatlanság" miatt tart ott a magyar társadalom, ahol tart! Bajaink okai magában a társadalomban vannak és nem háríthatók át néhány "boszorkányra", akiket ha üldözünk, onnantól minden fasza és mindenki erkölcsös és kooperatív lesz...

ralf 2010.06.17. 10:40:59

A feltett kérdéseidre válaszoltam, de némi magyarázat szükséges hozzá. 1990 környékén ezeket a kérdéseket fel lehetett tenni, de ha akkor nem születtek meg a megfelelő törvények, húsz év után ezeket nem lehet meghozni. (Ez valahol mintha a filmben is elhangzott volna.)
A külföldi példáid helytállóak, de ellenkező felfogásra is volt példa Spanyolországban, ahol nem volt leszámolás. A kibeszélés szükségességét nem tagadom.

Bevallom, annak idején én is a megtorlás ellen voltam, és ma is csak azért revideálom ezt a nézetemet némiképpen, mert a feltáratlan dokumentumokkal és a vizsgálat hiányában a két oldal egymást támadja valós vagy vélt vádakkal.

Szerintem érdemel egy szót az is, hogy a Biszku elleni "vádbeszédben" szerepet kapott Pozsgay Imre. Az a Pozsgay Imre, aki mintha idetartozna, és nem oda. Mi szól amellett, hogy a rendszerváltás utáni azonnali "leszámolás" nem a mi komcsink-ti komcsitok vonalon ment volna végbe? A 90 utáni szellemi fejlődést figyelembe véve aligha az igazság, sokkal inkább a leszámolás lett volna a vezérfonal.

Publius Decius Mus 2010.06.17. 10:41:17

Itt élnek köztünk a bűnözők, megbecsülésben, rabolt javaikat élvezve, többnyire kiváló kapcsolati hálóval.

Ezek után lehet csodálkozni, hogy morálisan totálkáros a társadalom, senki sem akar adózni, lopják a közöst, stb? Senki sem hülye a volt fejesek jogtalan dőzsöléséhez képest ezek piti dolgok, naná, hogy mindenki látja ha ez így megy a becsületes a balek. A játékszabáyok jól láthatóak. Talán kellene változtatni.

midnight coder 2010.06.17. 10:41:30

Szerintem a rendszerváltásnak nem csak ez volt az ára.
Hanem Pl. azoknak az embereknek a helyén hagyása, akikkel aztán Antallék orra előtt nyúlták le a jó elvtársi kapcsolatok révén a közvagyont az állampárt jogutódjának hátterében állók. És váltották aztán ezt sajtóra, majd közvetlenül politikai hatalomra (Horn-kormány).

blacklord 2010.06.17. 10:41:41

Full mögötted állok.

1116001 2010.06.17. 10:41:55

56 megítélése még nagyon sokáig ellentmondásos lesz, mert mindkét oldal csinált nagyon csúnya dolgokat (megtorlások, lincselések, stb...)
A teljes igazságot valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.

Biszku témához meg annyit, hogy a riporterek kicsit elfogultak voltak, így nem nevezném tényfeltáró, oknyomozó műnek ezt a videót. És egy meggyőződéses emberből soha nem fogják tudni kihúzni azt hogy megbánta, hamis amiben hisz. Legyen ezek nácik, kommunisták, vagy ultra vallásos egyének.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.06.17. 10:42:15

Hát igen. Én magam is azt gondoltam 1990-ben, hogy ne a múlttal foglalkozzunk, inkább a jövővel. Aztán 20 éve azt látom, hogy minden, de minden a múltról szól. Jó pár éve már belátom, szükség van egy ilyen lusztrációs eseményre. Ami engem végleg meggyőzött, hogy a sok komcsi örökíti a szart. Fiaik, lányaik ott nyomulnak mindenfelé, grammra ugyanannyi morális és agyi képeséggel, mint apuka és anyuka. Ami átmegy a kezük alatt abból csak rossz lesz, széthullik, értéktelenedik. Ami meg durva, hogy büszkék a teljesítményre. Ezek ezt úgy élik meg, hogy milyen fasza vállalkozók és igazgatók meg szervezők. Kicsit jobb ruhákban, dzsipekkel és kézi vezérléssel teremlik a deficitet a adósságot és az értéktelenséget. Gyurcsány sztorik tömkelege kicsiben....
Erről a Zetényi-Takács tv. szavazati arányairól el is feledkeztem. Ciki. De ugye ha lesz lusztráció, akkor nem lehet Schmidt Palika a köztársaság elnöke? A válaszban minden benne lesz...

SzaGyu 2010.06.17. 10:43:15

"Egy kicsit nehezen veszi be az ember gyomra..."

Bizony ám. A személyiség jog nagyon fontos, még akkor is ha "bűnős" vezető politikusokról van szó.
Vagy nálad a személyiség jog csak akkor fontos ha a rokonaidról, vagy önmagadról van szó? Érdekes ember lehetsz.
Ebben az országban nincs olyan család -csak mélyebbre kell nézni- amelyben ne lett volna kommunista, AVH, 3 per 3, párt titkár...
Ezeknél az embereknél a mai napig lehetne kutakodni és mindenkinél lehet valami okot találni arra, hogy börtönbe kerüljön.
Ilyen volt a rendszer és kész! Lépjetek már túl rajta, vagy nézzetek szét a szűkebb környezetetekben.
Ott mit találtok? Ja, hogy semmit?
Ha a tisztogatásra buzdítotok, akkor a fél ország börtönbe kerül és minden család csonka lesz!
És ha "holnap" rendszerváltás lesz?
"Holnap" után ki megy börtönbe?
A magyarok történelmében sűrűn volt rendszerváltás. Ezek szerint a mai fiatalok sem öregednek meg ebben a rendszerben.........................................

==T== 2010.06.17. 10:43:23

Sajnos nagyon jó és aktuális írás.

F. A. Hayek 2010.06.17. 10:44:56

"Az adott történelmi helyzetet a jogállam keretein belül és annak kiépítése érdekében figyelembe lehet venni. Nem lehet azonban a történelmi helyzetre és a jogállam megkövetelte igazságosságra hivatkozva a jogállam alapvető biztosítékait félretenni. Jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani. A mindig részleges és szubjektív igazságosságnál a tárgyi és formális elvekre támaszkodó jogbiztonság előbbrevaló." (11/1992. sz. AB határozat)

1992-ben ez az avítt jogszemléletet tükröző, tankönyvízű, értelmiségi pózt sem nélkülöző érv döntött a kommunista diktatúra bűnöseinek háborítatlansága mellett. Ezzel Magyarország az egyetlen közép-európai ország lett, ahol az előző rendszer alatt elkövetett és politikai okokból nem üldözött bűncselekmények elévülésének megszakadása alkotmányellenesnek számít. A rákövetkező 18 év, és különösen az MSZP-SZDSZ kormányok sora megmutatta, milyen az a jogállam, ahol formálisan működnek a jogállami intézmények, de működtetőik számára az igazságosság "mindig részleges és szubjektív". Pongrátz Gergely, Szász Károly, Berkecz Mária és a 2006-ban megvert, kilőtt szemű vagy éppen indokolatlanul előzetes letartóztatásba helyezett tüntetők ebből a jogállamból kaptak ízelítőt.

Ideje lenne rájönni, hogy tényleges, anyagi jogállam nem működhet a felelősség fogalmának kiiktatásával. Biszku példája pedig azt mutatja, hogy az igazságtétel még nem késő.

Senkifia 2010.06.17. 10:45:02

senki nem kéri,hogy 80-90 éves embereket csukjanak börtönbe 50 évvel ezelőtti bűnökért. az egy másik sztori,mások lelke rajta. De igenis állítsák törvény elé, és mondják ki,hogy tömeggyilkosok voltak. És ne éljenek már boldog öregkorban félmilliós pártnyugdíjakból, miközben az áldozatok leszármazottai vagy a túlélők a mai napig szívnak a tetteik miatt. ha az én apámat végeztette volna ki egy ilyen szutyok genny, beteg elvek alapján, rögtön utána biztosan a halálát kívántam volna. Ma már csak valamiféle morális megtorlást, nyilvános megszégyenítést szeretnék, valósznűleg. és azt,hogy éljen kisnyugdíjból, egy garzonban, heti egy alkalommal legyen pénze csirkefarátra,mint sok becsületben megöregedett kisnyugdíjasnak. akiket esetleg pont ő, vagy az elvtársai kiáltottak ki kuláknak, és semmiztek ki. Mint a nejem nagyszüleit, úgy,hogy a földjeik négyötödét a dédmama varrta össze az I. vh alatt. Konkrétan. Míg a férje a fronton volt, ő varrt, és eladta,amit varrt,majd a pénzből földet vett. És akkor jöttek az erdélyi biszkubélák, azt mondták a gyerekeire,hogy kulákok, és elvették a földjeiket. meggyőződésem, hogy errefele is nagyon sokan voltak ugyanígy ezzel. És ez a szutyok a rózsadombon nyugdíjaskodik, fürdőkbe jár, és ívben szarik minden becsületes emberre. Hát igenis legyen törvény, és számonkérés. nem kell felakasztani,mint ahogy ő tette, indirekt módon, kb 300 emberrel. Csak elvenni mindenét, és elítélni. aztán élhet úgy,hogy mindenki leköpje az utcán.

egerészölyv 2010.06.17. 10:45:40

Jó Béla bátyánk úgy néz ki, mint Villa ezredes, amikor agyát megszállták a varangyok, de ezen ne élcelődjünk, örüljünk, hogy még él.
Csaplár Vilmos Igazságos Kádár János című pamfletjében Biszku Béla egyebek mellett mint az egészséges életmód aszketikus apostola szerepel. Úgy látszik, ő az egyetlen ember, akinek ez bejött...
Úgyhogy ragyogóan büntethető, rajta, rajta...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.17. 10:46:12

Csak egyet tudok érteni az írással!

A probléma az, hogy nem csak a gyilkosok, hazaárulók maradtak büntetlenek, hanem az, hogy a társadalom jelentős szféráját befolyásolják még mindig olyanok, akik az előző rendszerben gyűjtötték össze kapcsolataikat, befolyásukat, és még mindig a társadalmon "telepednek".

Én úgy gondolom, hogy az új kormánypárt kinevezési gyakorlata, illetve egész politizálási stílusa mögött is meghúzódhat az ettől való félelem, és ezért erre ezt a félresikerült választ próbálják adni.

De: (örülök, hogy a szavazatarányok is megjelentek a cikkben, mert ez bizonyíték) Én úton-útfélen azt mondom, hogy Orbánnak abban igaza van, hogy most jöhetett el a teljes rendszerváltozás ideje, ami azért van így, mert most először van azoknak a politikai erőknek kétharmada, amellyel ugye Alkotmányt lehet módosítani, akik ténylegesen célul tűzték ki a régi struktúrák lebontását. (Mint látszik, a szadesz sose volt ilyen)

Hiszen a Zétényi-Takács törvényhez is "csak" alkotmánymódosítás kellett volna!

Én bízom benne, hogy a kormány és a mögötte álló politikai csoport észbe kaphat, és ahelyett, hogy a saját - akár teljesen alkalmatlan - emberei beejtőernyőzése helyett a régi rendszer itt maradt kövületeit takarítsa el - természetesen mindezt finoman.

KG2000 2010.06.17. 10:46:32

Alapvetően egyetértek, de az ördög a részletekben van. Itt van pl. Pozsgay, Horn vagy Szűrös, hogy néhány még elő személyiséget említsek. Jogilag nehéz eljárni SZERINTEM, mert a jog nem tud mindent figyelembe venni, politikailag az összes mínuszt és pluszt összegezni és aztán az összeg alapján ítélni.
Egyet lehetne tenni, a közéletből, vagyis bizonyos közjogi funkciókból kizárni egy bizonyos szint feletti embereket. Pl. KISZ-MSZMP megyei vagy a feletti vezetők ne tölthessenek be semmilyen államilag fizetett funkciót. Ez sem igazságos feltétlenül, de legalább egy világos értékjelzés a társadalomnak.

Más: lehet ilyen történelmi elszámolást követelni, de aki ugyanakkor kósalajosozik is (mint az index), az rendkívüli módon kontraproduktív. Hiszen a múlttal akkor lehet leszámolni, ha végre a politika mindig kimondja az igazságot, akkor is, ha az fájdalmas. Amit Kósa mondott, az a lényegét tekintve igaz volt, míg amit Biszku állít például, az a lényegét tekintve hazugság.

Csigorin 2010.06.17. 10:47:29

Helyes, foglalkozzunk csak olyasmikkel amik konkrétan semmire se jók csak parasztvakításnak... Baromira nem érdekel! Mi van és mi lesz, azzal tessék törődni, ne azzal szúrják ki a szemünket hogy vájkálnak a múltban.
Amúgy meg ne tessék összemosni a háború utáni pár hidegháborús évet a hatvanas évektől indult nyugodt, konszolidált rendszerrel. A kettő között legalább annyi a különbség mint a nyilas keretlegények időszaka, meg pl Franco Spanyolországa között. (Megjegyzem ott kb uolyan nyugdíjas nosztalgia él Franco iránt mint nálunk Kádár felé.)
Lehet ezzel szórakozni ha marhára unatkozunk, de most őszintén, nincs elég bajunk meg gondunk enélkül is? Tényleg ennyire ráérnek??

Dr. No 2010.06.17. 10:54:04

A fő probléma az egésszel az, hogy erkölcsi ítéletet csak valamilyen erkölcs nevében lehet hozni. Vagyis a felelősségrevonás legelső előfeltétele az lenne, aminek minden mást meg kéne előznie, hogy valamennyien egyetértsünk abban, hogy a jelenlegi rendszer jobb, mint a megelőző ("kommunista").

Pontosan tudjuk, hogy ebben nincs egyetértés: a jobboldal a liberálsi demokráciát, mint poilitikai formát kifogásolja, a baloldali és a liberális garnitúra meg a magántulajdon ellen folytat rendszeres kirohanásokat (és ettől még a jobboldal sem mentes). A jelenlegi rendszer el nem fogadott voltát egyértemlűen mutatják az alig két hónapos választási eredmények és az azóta történtek is.

Amíg nem jön létre egyöntetű, vagy legalábbis többségi egyetértés abban, hogy a kommunista - pontosabban: szocialista - rendszert követő rendszer erkölcsileg magasabb rendű, mint a kommunista, addig nem lesz semmilyen tere a felelősségre vonásnak, és Kiss Laci meg a Biszku-lányok nyugodtan pereskedhetnek, mindig nyerni fognak.

ralf 2010.06.17. 10:56:46

Az eddigi hozzászólások alapján tisztázni kéne, kit tekintünk kollaboránsnak. Biszku nyilván nem az, hanem főszereplő, és mint ilyen, fogalmilag más megítélés alá esik.
De kollaboráns-e az, aki regényeket írt, amelyeket kiadtak, és az, aki vállalatot vezetett és fejlesztett, végezte a dolgát, és ezzel hasznot hozott az államnak, és elősegítette a rendszer fennmaradását?

Valaha gyerekkoromban az iskolában olvastuk a különböző történeteket Oleg Kosevojról és hasonló szovjet háborús és forradalmi hősökről. És ahogy eszméltem, elkezdtem gondolkodni róla, vajon elvárható-e egy embertől, hogy hős legyen.
Minden tiszteletem azoké, akik tettek a rendszer ellen, akik 56-ban felkeltek, akik később szamzidatokkal terjesztették az igazságot, akik csendes tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket, de kollaboráns-e mindenki, aki nem ezt tette?
És aki erre igennel felel, vajon tudja-e, miről beszél?

ralf 2010.06.17. 10:56:52

@Dr. No: Nem hiszem, hogy van épeszű liberális, aki a magántulajdon ellen folytat kirohanásokat. Tudsz erre példát is?

kewcheg 2010.06.17. 11:47:35

Nagyapám Horthy hadseregében még úgy esküdött, "hogy semmiféle pártnak a tagja nem leszek.."Az a 800 ezer aki párttag volt, valamilyen módon együttműködött a rendszerrel, hiszen minden egyes személy tagsága hizlalta, növelte ezt a képződményt és a külföld felé azt a látszatot keltette, hogy kurva népszerű.Ezenkívül, a soha senkit nem pisztollyal a halántékon kényszerítettek belépésre, hanem valahogy így: elvtikém, ha nem lépsz be, nem leszel ügyész, főmérnök, osztályvezető,főorvos, színigazgató, etc. Tehát igen valóban, ezek az emberek eladták - egy kissé - a lelkiismeretüket egy marék színes kavicsért, ahelyett hogy beérték volna a marék szürke kaviccsal...

aaabbbccc 2010.06.17. 11:48:49

@ati41
Az a gond, hogy aki a régi rendszerben szocializálódott azok egy része nem is képes a véleményét megváltoztatni, még akkor sem, ha a tények a meggyőződése ellen szólnak.
Akkor egyből a tankönyv a hamis, nem a meggyőződése.
De ez sem gond, szavazz a maszopra vagy a thürmerre, mert megérdemled. És siránkozz a 3.60-as kenyéren, ha ettől boldogabb leszel, koszorúzd meg kádár sírját évente és majd ne felejts el sírni (de látványosan ám) biszku temetésén.
Mert az nem lehet, hogy tévedsz, a kádár jó ember volt és csak bűnözőket végeztett ki, és neked meg megadta a felemelkedés lehetőséget, gangos házból panelba költözhettél, vehettél trabantot, évente balatoni üdülés szot üdülőben. Olyan jó emberek voltak ezek csak a mai szemetek ezt mind elhazudják, ugye?

Joejszaka 2010.06.17. 11:48:58

@ati41:

Megkérdezhetem, hogy miért értesz egyet kamaszgyerekek kivégzésével?

Ezrek ártatlan bebörtönzésével?

S.P.Q.R. 2010.06.17. 11:49:15

@ati41:
"Minden attól függ, hogyan szocializálódtunk az előző rendszerben" - írod.

Nem, nem minden függ attól. Sok minden, de nem minden. Biszku, dokumentumok szerint, háromszáz ember haláláért felelős. Tehát bűnrészes tömeges méretű gyilkosságok kitervelésében és kivitelezésében. Ez nem hit vagy meggyőződés kérdése, ahogy ostobán írod. Aki gyilkol, közvetve vagy közvetlen módon, annak börtönben a helye. Akárhány éves. A nácik megítélésében ez az elfogadott nemzetközi mérce és norma, a kommunista bűnösök esetén is ennek kell érvényre jutnia, pont. Csak a bűnpártolók takaróznak kettős mércével. Remélem, ők vannak kevesebben.

Egy igaz ember 2010.06.17. 11:49:47

Végre egy igazi gerinces kommunista, aki vállalja a tetteit! Ő sokkal több tiszteletet érdemel, mint a többi gerinctelen csúszómászó az MSZP-ben és a Fideszben, meg a többi pártban!
Ha belegondolok, hogy Kiss Péter 1987. november 4-én a Budapesti Ifjú Gárda küldötteként még hálát rebegett a szovjeteknek az ellenforradalom leveréséért, most meg Lendvai párttársa koszorúz Nagy Imre sírjánál, undorító!!!

odeon 2010.06.17. 11:49:55

56-al kapcsolatban:

A japánok szerint a nagy francia forradalom még túl közeli esemény ahhoz, hogy reálisan lehessen értékelni.

Amíg 56 egyetlen résztvevője vagy annak bármely leszármazója él, a reális történelmi értékelés nem következhet be, csak a politikai. Azt meg tudjuk jól, hogy milyen.

vajdasagi 2010.06.17. 11:50:58

@marand22: Én akkor egy másik országban éltem, de azért szerintem butaság azt hinni, hogy mindenki, aki az MSzMP tagja volt, az bűnös dolgokat művelt.

Kövezzetek meg érte, de én pl. a Jugoszláv Kommunista Szövetség tagja voltam régesrégen, mert hittem az ideában. Igaz, a párt vezetői visszaéltek a hatalmukkal, megcsúfolták az elvet, meg a lakosság sem volt kész ilyen fennkölt eszméket követni, de attól még hiba lenne azt gondolni, hogy mindenki aki hitt abban, az automatikusan bűnös gazember.

Persze a Biszku az más. Rá nem vonatkoznak a fentebbi mondataim, csupán marand22 azon mondatára reagálok, hogy hányszázezer párttag volt itt, és ezért lehetetlen az elszámoltatás.

A vezetőket meg a besúgókat kell megvetni/elszámoltatni, nem a párt tagjait. És a vezetőket is csak akkor, ha vétkeztek.

odeon 2010.06.17. 11:51:13

Még egy dolog 56-ról
Az én szememben Nagy Imre bűnös volt
Méghozzá, amikor kiadta a rádió szózatát, hogy
" ...csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van..." miközben már a Jugó követségen volt fedezékben.
Holott azt kellett volna mondani
" Ismerem a Szovjet haderőt, ezek mindenik legyűrnek és megtorlás fog következni. Aki a forradalom alatt fegyvert fogtak, azonnal hagyják el az országot, mert fel lesznek akasztva"
Na ez lett volna a korrekt kormányfői szózat.

Aron M 2010.06.17. 11:51:22

Szerintem Dél-Afrikát kár ide keverni, az apartheidet egy szélsőliberális, erősen marxista gyökerű rezsim váltotta fel, katasztrofális eredménnyel.

midnight coder 2010.06.17. 11:51:35

@piefke: Jó. A magyar kommunisták nem olyanok voltak mint a német nácik, hanem olyanok mint a magyar nyilasok. Az jobb ?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 11:52:14

@ralf:

Diktatúrába kényszerülni és azt a várható erőszaknak, illetve érzékelhető felyegetésének engedve kiszolgálni nem kollaboráció.

Elébemenni a diktatúra elvárásainak, dörleszkedni hozzá elvből vagy remélt előnyökért, másoknak ártani ugyanezért, az.

ds9 2010.06.17. 12:02:39

Pozsgay Imre , az 1956-os forradalmat elitélő cikkeket irogatott 56' októbere után, melyben mocskos ellenforradalmároknak írta le (többek között) a felkelőket.
Később volt oktatási miniszter, majd a hazafias Népfront főtitkára.
Ma az Orbán Viktor által gründolt alkotmányozási szuper bizottság egyik oszlopos tagja.
Szűrös Mátyás, volt moszkvai nagykövet, az MSZMP KB külügyi titkára, Orbán Viktor több rendezvényén is megjelent és közölte, hogy feltétlen híve.
Ezekkel az emberekkel akkor most mi van ????

Mindketten felnőttek (23 évesek) voltak 56-ban, tudtak döntést hozni.

A mai Mszp-s politikusok egy része 56 után született, másik része az 56-os forradalom alatt gyerek volt, se a forradalomhoz, se annak elnyomásához nem volt semmi köze.
Az egyetlen mai is aktív Mszp-s képviselő aki 85 éves, az Vitányi Iván, akit meg 56 után kirúgtak és mehetett esztergályostanulónak.

Azért talán meg kellene különböztetni a Biszku Béla, Münnich Ferenc, etc. jellegű 8 általánost végzett figurákat, mondjuk a 80-as években kezdő több egyetemi diplomával rendelkező emberektől, akiknek 56-hoz semmi köze, de szerencsétlenségükre a Kádár rendszerben éltek és boldogulni akartak.

Ezeknek egy része baloldali maradt, vannak akik nem azok lettek (pedig hmm, volt rá némi sansz hogy arrafelé dörgölőztek anno).
Stumpf István a Hazafias Népfront alnöke volt, Mikola István a Hazafias Népfront alelnöke volt, Martonyi János (aki jó időérzékkel az utolsó pillanatban lépett be az MSZMP-be) miniszterhelyettes volt, úgy hiszem, hogy ezt még lehetne sorolni.

Talán Kövér László mondta azt 1990-ben (amikor még inkább szoci-liberális elveket vallott, de inkább az előzőt, Orbán Viktor akkori megjegyzése szerint), hogy a "A másik kommunistája mindig büdösebb".

Azokat akik bűnöket követtek el 56 után csukják le, mit bánom, de a többiek akik nem ???
Vagy azok akik akkor ott álltak most meg máshol, azokat nem ????

Mi szerint kellene rendszerezni ???

Azok akik ma Fidesz mellett állnak azok rendes emberek, bárhogy is exponálták magukat 56-ban és utána ???
Akik akkor még meg sem születtek, vagy gyerekek voltak, akár az állásukat is elvesztették, de nem jobboldaliak, azok bűnhődjenek ???

Elolvastam ugyanis Skrabski Fruzsina (alkotó)megjegyzését az origon, az Mszp utódpártiságáról , akkor most Pozsgay elvtárs, és Szűrös elvtárs jó elvtárs, de Vitányi, aki 56 után szarul járt az nem ? Akik akkor gyerekek voltak, vagy nem is éltek azok nem rendes emberek ???

Hogy is van ez ?????

PR32 (törölt) 2010.06.17. 12:04:15

Komolyan nincs most fontosabb, mint azt kideríteni, hogy pár mostanra pelusban járókerettel közlekedő vénember mit tett anno?

Én is amellett vagyok, büntessék meg azokat, akik rászolgáltak, de most éppen megvan ennek az országnak a maga baja, esetleg a gazdaságot kellene rendbe rakni.

Ha azzal megvagyunk, majd a jólétben, unalmunkban megkeressük ezeket az embereket. Sőt, valamelyik TV-csatornánk még a Running Old Mant is megcsinálhatják...

ivrilider 2010.06.17. 12:04:20

@joszip: Ez már visszavonhatatlan, de nem okozott visszavonhatatlan károkat.

Vlad, a Sündisznó 2010.06.17. 12:49:56

@ati41: "Sajnálom,hogy a blogszférában csak jobbról lehet vezére a véleményeknek.Sokan vannak,akik egyetértenek Biszkuval és azzal,amit meggyőződéssel tett a pártért és a népért, és ellenforradalomnak tekintik 56-ot.Közöttük vagyok én is.Minden attól függ,hogyan szocializálódtunk az előző rendszerben.Már,aki benne élt.És nem csak a hamis történelem könyvekből,elfogult,bosszúszomjas történészek írásaiból ismeri a valóságot.. "

Sajnálom, hogy a közszférában csak balról lehet vezére a véleménynek. Sokan vannak, akik nem értenek egyet Biszkuval, és azzal amit a pártét, a nép ellen tett, és hamisan ellenforradalomnak nevezi 56-t. Közöttük vagyok én is. Minden attól függ, hogyan szocializálódtunk az előző rendszerben. Már, aki benne élt. És nem csak a hamis, pártállam által cenzúrázott történelem könyvekből, elfogult, bosszúszomjas történészek írásaiból ismeri a valóságot.

Csak, hogy tudd: Az emberiség ellen elkövetett bűn, az bűn! Elévülhetetlen! Nem csak a szélsőjobboldali bűnök a bűnök, hanem a szélsőbaloldali is!

Ülj le, 1-es!

Dr. No 2010.06.17. 12:50:11

@ralf: Persze, a komplett LMP úgy, ahogy van. Meg a - most már elhunyt - SZDSZ fodorista szárnya. No persze, államosítást nincs képük emlegetni, de a tulajdon "megregulázása", ilyen-olyan okokkal történő "szolidáris" adóztatása elég komolyan napirenden van ezeknél a formációknál, vagy nem tűnt fel? És a "megélhetési bűnözés" fogalmát is egy SZDSZ-es belügyminiszter vezette be a köztudatba, nemdebár? A magántulajdon, mint önmagában vett "jó" mellett kb. csak Bokros Lajos és Seres László áll ki. Mindenki más különböző feltételeket emleget.

Aron M 2010.06.17. 12:50:30

@PR32:
Legalább a kiemelt állami nyugdíjukat megvonhatnák tőlük, ha már az elítélgetéshez nem fűlik az a fog.

Tartsa el őket az utódpárt vagy a spontán privatizáló elvtársak.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.06.17. 12:50:39

Nagyon érdekes, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a kommentelők közül senki nem azt érti a kollaboránson, mint mi. Lehet, hogy rosszul fogalmaztunk, de az is lehet, hogy mindez csak aláhúzza azt, hogy a Kádár-rendszer kapcsán előszeretettel feledkezik meg a magyar közvélmény arról, hogy hazánk szovjet megszállás alatt volt. A cikk a kollaboránson a megszálló szovjet hatalmat kiszolgálókat érti. Ezért szerepel az első bekezdésben a „kollaboráns kommunista rezsim” kifejezés.

A megszállók legmagasabb szinten való kiszolgálása, azaz a kollaboráció, bizony hazaárulás. Ennek megfelelően nem volt minden párttag kollaboráns. Csak azok, akik aktívan tettek a megszállók itt maradásáért, kiszolgálásáért.

kultúrterrorista (törölt) 2010.06.17. 12:51:04

Öregapám agrár-proletár volt, nagy karriert futott be az kommuunista-szocialista renszerben, mert kedvezett neki. Öreganyám polgárlány, iparos családdal, mindenüket elvették. Öreganyámnak a családja, Öregapámnak a párt akarta megtiltani a házasságot. Soha nem értettek egyet semmiben, ha politikáról és vallásról volt szó, mégis két egészséges kerek embert neveltek, és minket az unokákat, 62 évet éltek együtt, és szegény Öreganyám egy éven belül Öregapám után halt. Öregapám lelkén biztos száradt ez--az, sokmmindent megtett a párnak, mert kiásták a pusztáról, pontosan mi se tudjuk, miket. Öreganyám meg a rendszerváltáskor kapott jókora kárpótlásokat, bár biztos nem mindenért.
Most akkor ki kit ítél? Akár családon belül? A kibeszélés valóban fontos, de az ítélkezést hagyjuk a fenébe... szerintem

ds9 2010.06.17. 12:51:31

Egy dolog még eszembe jutott.

Tessék megnézni, hogy kik voltak ott a film bemutatóján, hogyan vigyorog együtt a Jobbikos Novák Előd, a fidesz frakció sajtófönökével.
A Parlamentben már nem tudom melyik fideszes felszólította az Mszp-t, hogy szóljanak Biszkunak, hogy engedélyezze a bemutatást.
1989-ben az MSZMP megszűnt, a keményvonalas komcsik (nem tudom hogy Biszku mit tett) megalakították az MSZMP-t, mely később Munkáspárt lett ( ez az a Munkáspárt amelyik az elmúlt években Orbán Viktor mellé állt több kérdésben).
Az MSZMP tagsága mindenkinek megszűnt, Mszp tag csak ez lett aki belépett az új pártba.

Talán a Munkáspártot kellett volna megkérni, hogy szóljanak Biszkunak, vagy talán Pozsgay-t vagy Szűröst, utóbiakkal egy csapatban volt, és azok akikkel (P. + Sz.) most vannak egy csapatban, használják fel ezt a vén hülyét valamilyen hangulatkeltésre, amely mondjuk így enyhén szólva is eléggé sajátságos.

PR32 (törölt) 2010.06.17. 12:52:22

@PR32: jav. az utolsó mondatot: megcsinálhatná

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 12:52:22

@ivrilider:

Félek, hogy okozott. Nem egyszerűen az a probléma, hogy érdemtelenek megszedték magukat. Hanem az, hogy a föntről lefelé szivárgó intéményesült hamisság mentén tovább deformálódik, méghozzá mostanra már kétségbeejtő mértékben a nemzet kollektív értkérendszere. Elég csak itt körülnézni, a beírások között, hogy kiderüljön milyen rettenetesen torz szempontok, kifacsart fonák álérvek/gondokodások teszik egészséges működésre lassanként képtelenné a magyar társadalmat.

ivrilider 2010.06.17. 12:52:49

@S.P.Q.R.: Csak attól még tényleg igaz, hogy a nácik nem adták át önként a hatalmukat.

marand22 2010.06.17. 12:53:44

@vajdasagi:
Nem konkrétan egyéni bűnökre/bűnösségre céloztam, hanem arra, hogy rengeteg ember megalkudott az előző rendszerben és tolta a szekerét, vagy csak azért lépett be a pártba, mert ettől remélte az előmenetelét/sorsa jobbra fordulását. Addig pedig nem lesz valódi rendszerváltás, amíg ezek az emberek/gondolkodások el nem tűnnek, ill. amíg mindenki el nem számol a lekiismeretével (l. Németország a II. vh. után).

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 12:54:07

Hmmm, valóban gondok vannak Magyarországon, ez látszik a hozzászólásokból is. Ráadásul annyira átlátszó módon álszent magyarázatokat találnak a Biszkut mosdatók, hogy na. A legjobb az egészben, a minek az ilyen vénembereket piszkálni. Valahogy azonban nem rémlik, hogy Zentai esetében ilyen közfelháborodást okozott volna, az Ausztráliából iderángatás kívánalma. Érdekes, lehet, hogy valaki itt hazudik?

ivrilider 2010.06.17. 12:57:52

@PR32: Látom, hogy az egyik kommentem fönnakadt a moderációs szűrőn. Tehát akkor ahelyett azt szeretném kifejezni, hogy a most hivatkozott komment tartalmával egyezett meg az enyém.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 13:07:39

@véleményvezér:

Ez hasznos meghatározás, de a képnek része az is, hogy kollaborálni nem csak közvetlenül a megszállókkal lehetett (erre a legtöbb embernek módja sem volt), hanem a megszállók által fönntartott rendszerrel is, azaz a a te megközelítésedben, közvetve. A rendszerrel kollaborálás – és az arról szóló meghatározás – nem mond ellent a meghatározásodnak, hanem kiegészíti azt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 13:19:28

@Muad\\\'Dib:

Nem elfogadható a szempont (ez máshol olvasható, mindig egyre koncentráló hozzászólásaidból derül ki) amiből nézve ezt írod, de az adott összefüggésben az észrevételed jogos.

is 2010.06.17. 13:24:29

Honeckert, Zsivkovot, Caeusescu-t magat kergettek el. Nalunk, azon tul, hogy az 1968-as Uj Mechanizmustol kezdve mi a legvidamabb barakk voltunk ( es persze eladosodtunk), meg Kadart is elkuldik mar 1988 majusban. ha tetszik, ez a rendszervaltas, es ezt az MSZMP csinalta meg. ekkor meg sehol az ellenzeki kerekasztal. meg adatok: 1982(!)-tol GMK, azaz maganceg. 1985-ben kettos jeloles a parlamentbe (botranyokkal persze, tudjuk, de bejutott nem-MSZMP kepviselokkel). 1988-tol SZJA es ketszintu bankrendszer. 1989-ben mar sajnos nem tudtunk egyetlen politikai foglyot sem kiszabaditani, meg jelkepesen sem, mert nem volt (valamikor a 70-es evek vegen iteltek el utoljara valakit ilyenert).

1989-ben a megdontott Kadar-t koveto, Nemeth Miklos-i, boven mar az atmenetet csinalo (nem tervezo) kormany es part egyezkedett. az az atmenet, szemben az NDK-val, Romaniaval, Bulgariaval stb. nalunk mar vagy 10 evvel korabban elkezdodott. termeszetesen a gyoztesek irjak a tortenelmet, meglatjuk milyet is irnak, a fenti tenyek vajon belefernek-e.

a fentiek termeszetesen nem vonatkoznak Biszkura, hiszen o a 60-as evek embere, ami meg boven az atmenet elott volt. konkretan o komcsi. amit irtam, az csak az altalanositashoz szolt.

Bence24 (törölt) 2010.06.17. 13:24:42

"A jó hír, hogy soha nem késő szembenézni! "

Pontosan. Azt hiszem, Martin Luther King mondta azt, hogy "It's never too late to do the right thing."

vajdasagi 2010.06.17. 13:26:12

@marand22: OK. Értem.

Ám még így is van egy megjegyzésem:

Biztosan sokan azért léptek be a pártba, mert a karrierjüket építették ezzel. Nem is hittek a kommunizmusban mint eszmében - ezeket valóban le kell nézni, de hát karrieristák ma is vannak, mindig is voltak. Sajnos asszem mindig is lesznek.

Lehettek olyanok is, akik ebből nem kértem/nem reméltek semmiféle hasznot. Nos, nekem ezekkel szemben még olyan elvárásom sincs, hogy "nézzenek szembe a múltjukkal, téveszméikkel". Ugyanis a baloldali ideák nem csúnyák ám, csupán megvalósíthatatlanok (egyenlőre). És olyanok, amelyekkel sokféleképpen és nagyon rútul vissza lehetett élni. De attól még maga az idea "nem bűnös".

Most én is a piacgazdaságban élek, ha azt akarom, egy kapitalista vagyok, és remélem, hogy nemcsak én és családom nem fog éhezni, hanem majd valahogy a nagy többség sorsa is egyre jobb lesz. De valóban jó felé megy a világ? Én bizony nem tudom - és ez nem jó érzés...

Üdvözlettel,
Vajdasági

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 13:26:49

@A Nép - Te vagy!:
Nem kell egyetérteni egyéb helyeken hangoztatott véleményemmel, azonban, mint te is látod, a példa most tökéletesen idevág. Tehát aki itt próbál álszent érvekkel mosdatni egy gyilkost, az inkább írja le, hogy neki nem gond, amit Biszku tett, mert a másik érv kicsit átlátszó.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 14:03:33

@ds9:

Sok vonatkozásban helyes amiket mondsz, de nem elfogadható vezető MSZMP-tagok tevékenységének olyan igazolása, hogy
„szerencsétlenségükre a Kádár rendszerben éltek és boldogulni akartak.” Boldogulni nem csak úgy lehetett abban a rendszerben sem, ha az ember azzal a párttal azonosult, abban csinált karriert, mely tömeges kivégzésekért és más gyilkosságokért, egy orszég lezüllesztésért és idegen uralomnak kiszolgáltatásáért felelős.

Olyasmit amit a boldogulásról mondsz, el lehet fogadni egyszerű pártagokra nézve, de semmiképpen sem a pártban magában vezető karriert csinálókra. Nem igaz az, hogy ezeknek „56-hoz semmi köze”. De van. Azzal a párttal azonosultak, mely – a kormánya nevében is – a forradalom eltiprásával határozta meg magát: „Forradalmi munkás-paraszt kormány”.

S.P.Q.R. 2010.06.17. 14:03:43

@ivrilider: A kommunisták sem, nehogy azt gondold. Egyszerűen gazdaságilag teljesen tönkre ment a nagy Szovjetúnió, a kommunista birodalom központja. Kényszerűségből fel kellett adni a perifériát, azaz a megszállt országokat. De semmit sem önként adtak fel: a politikában például húsz éve a nyakunkon ülnek. És még ők kiabálnak most diktatúráról, ez a legundorítóbb bennük.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 14:04:37

valójában mo-nak egy sikeres forradalomra lenne szüksége, vagy kettőre, hogy végre átlépjen a saját komplexusán. ellenfél bárki lehet(ajánljatok bátran), csak legyen már vége ennek az állandó panaszáradatnak.

2010.06.17. 14:04:48

Ez a gyerekek lázongása, akik talán nem is éltek még akkor. Az akkori közvélemény ezzel pont ellentétesen szavazott, azért is, mert a fél ország kollaboráns volt.

Hol vannak már a kommunista vezetők? Teljesen felesleges erről törvényt hozni, soha nem is kerültek vezetői pozicíóba. Horn sem volt komoly pozícióban 89 előtt és már ő sincs sehol.

20 évvel később ennek már semmi értelme és törvénytelen is lenne. Ha bűnösök voltak is, nem népirtást vagy hasonlót követtek el, a bűneik elévültek. A történészeknek, a sajtónak ki kell deríteni az igazságot és a bűnösökre rá kell mutatni. Ez bőven elég.

gaga 2010.06.17. 14:05:33

Én gyakorlatias volnék: mennyi Biszku nyugdíja? Legalább ettől meg kellene/kellett volna fosztani. Szegeden pölö peckesen sétálgat egy szatyorral a kezében boldog emlékezetű Komócsin elvtárs, volt megyei első titkár, aki miatt az egész megyét Pol Pot megyének nevezték el, mert még a korabeli pártízléshez képest is igen vonalas volt. Irodalmi folyóiratot csak itt tiltattak be, a Tiszatáj-t, azért, mert megjelent benne egy Nagy Gáspár nevű költőnek egy verse, amiben halovány utalás volt '56-ra.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.06.17. 14:05:42

Az a baj, hogy bármilyen törvényt hoznának az csak a másik kommunistáira vonatkozna, holott az összesre kellene.

pacus 2010.06.17. 14:06:01

Nagyon érdekes és arrol senki nem beszél,hogy miért volt az,hogy amikor Kádár meghalt a temetés elött az agyonnyomorított emberek a parlamenti ravatala előtt egész éjjel is vonultak,nem tudták bezárni a kapukat annyi volt az ember.Nagyon sok ember sírt a ravatal előtt.A temetés napján amerre a temetési menet elvonult végig tömegek alltak.A parlamentől a temetőig többszáz ezer ember volt.Pedig akor már nem lehetett azt mondani,hogy kirendelt emberek.Nagy a feledékenység és sok az olyan komment amelyik azt sem tudja mit ír.Mi az,hogy kommunisták?Magyarországon a kommunista párt 56 után megszünt.Kommunizmus nem is volt.A szocialista az más kategória.A fröcsögések elött jó lenne a hiteles dolgoknak utánna nézni.
Az pedig abszurd,hogy korábbi pártfunkcionáriusok,kisz titkárok.párttitkárok oktassanak most ki demokráciából.Nagyon sok most lelkes "polgár"azelőtt magas állásokban volt,most pedig a legnagyobb demokrata.Az aki megnem történtként adja elő a multját.Itt a blogon is van néhány példa.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 14:06:26

@ds9:

Nem pontos az, hogy a keményvonalasak – alapították?, nem fönntartották – az MSZMP-t.

Inkább az elvhűk, a helyzetet föl nem ismerő ostobák, ha tetszik a meggyőződésük szempontjából tisztességesek tették ezt. Kérdés erkölcsileg nem azok marasztalhatóak-e el jobban akik amíg tudták hogy az oroszok megvédik őket semmivel sem voltak kevésbé keményvonalasak, de mert eszük volt, átlátták, jobban járnak, ha várható előnyökért megtagadják mindazt amik addig voltak?

ds9 2010.06.17. 20:02:52

@A Nép - Te vagy!:

Ezt ugyan nem teljesen értem (amit írtál), de úgy gondolom, hogy az MSZMP-t keményvonalasok alapították 56-ban (mondjuk ezt).
Az MSZMP taglétszáma asszem 890e volt, az MDP-é 4 millió.
Az MDP-be jórészt kötelező volt belépni, az MSZMP-be nem.
Volt ugye Rákosinak az a vezérelve, hogy "Aki nincs velünk, az ellenünk van" Kádár ehelyett hozta a "Aki nincs ellenünk, az velünk van" tézist.
Ezért is volt a Kádári Magyarország élhetőbb hely a többi u.n. szocialista országnál. DE ! Nem 56 után, hanem a 60-as évektől és nem élhető, hanem élhetőbb, bár akik ebben az országban nőttek fel a 60-as évektől és nem foglalkoztak politikával azok relative jól érezték itt magukat (sok ember mondta ezt már nekem, arra a felvetésemre,hogy azért talán jobban érzeztem volna magamat Angliában, vagy az USA-ban).

Nagyon sok ember volt párttag, volt aki meggyőződésből, volt aki azért mert a karrierjéhez kellett, de ezek nagy része már nem a 40-50-60-as években szocializálódott, hanem a 70-80-asban és azok már más évek voltak.

Nem kell senkit sem felmenteni azok közül, akik tényleges búnöket követtek el, ami miatt emberek haltak meg (most abba ne menjünk bele, hogy azok, akik az 56-os események alatt, senkinek sem ártó pechjükre pont oda vezényelt kiskatonákat gyilkoltak le és trancsíroztak fel, azok milyen emberek voltak, mert voltak olyanok is, sajnos).

89-ben az u.n. baloldali (u.n. reformkommunista elit) eljutott oda, hogy új párt kell, ez lett az Mszp, senki sem kényszerített senkit, hogy lépjen be, a létszám asszem a 800 ezerről le is ment 35 ezerre, ugyanis nem automatikus volt az átlépés.
Az u.n. keményvonalas komcsik (Grósz, Berecz, Marosán!, Thürmer, etc.) megelakították a későbbi Munkáspártot.

Az Mszp-ben egy ember maradt, aki az 56-os események végén/után karhatalmista volt, de, hogy ő konkrétan mit tett, se pro se kontra még nem volt (és nem is lesz, mert ő már nem tud arról se, hogy őt hogy hívják) értelmezhető adat, de biztos, hogy nem volt magas funkcióban akkor és még 20-25 évig .

Ma egyébként körülbelül ott tartunk, hogy az új vezér által kiadott ukász, az a "Aki nincs velünk az nincs".
És ennek úgy tűnik, hogy azon az oldalon mindenki meg is próbál felelni, összemossa ezeket "azokkal", hiszen ugyanazok. DE nem ugyanazok.
Helmut Schmidt sem azonos Eric Honeckerrel, ahogy Romano Prodi sem azonos Enrico Berlinguer-el és még sorolhatnánk.

bean 2010.06.17. 20:03:29

@gaga, mit beszélsz, a vérkommunista Komócsin 36 éve halott, ki sétálgat Szegeden? Eszem megáll.

hu.wikipedia.org/wiki/Kom%C3%B3csin_Zolt%C3%A1n

bean 2010.06.17. 20:03:34

@gaga ha meg a testvérére, Komócsin Mihályra gondolsz, aki valóban jelentős szerepet töltött be Szegeden, nos ő 1978-ben halt meg...

aaabbbccc 2010.06.17. 20:03:55

@pacus
ezt próbáltam leírni ati41-nek , hogy kádár kilóra megvette az embereket, megemelték mesterségesen az életszínvonalat, így nem nehéz népszerűnek lenni, csak az árát elfelejtették közölni
de ma sem megy ez másképp, ma is kilóra veszik meg a népszerűséget, csak ma ezt gázártámogatásnak, 13- havi nyugdíjnak, stb hívják, sokan pont ezért szeretik Ferit és Gordonkát. Viktorkát is szeretni fogják, ha a választás előtt majd neki is eszébe jut, mitől döglik a légy. Persze van egy réteg, akit "nem lehet megvenni", a keményvonalasok, akik megmagyarázzák, hogy szeginy Ferkónak meg Gordonkának azért kellett elvenni a 13. havi nyugdíjat meg a gázártámogatást mert a szemét fidesz piszkálta őket.
és amíg az emberek megtömik a hasukat (vagy ahogy az írva van: „előbb a has jön, aztán a morál”) addig nem fontos hogy mi volt 56-ban, ki volt ügynök, mennyit lopott ma Ferike vagy Imrus.

ohh_vazze 2010.06.17. 20:04:12

Hát szomorú, hogy ezek szép lassan ellébecelnek és a nyugdíjba halnak bele. Ezeket egytől-egyig felelősségre kellett volna már/kellene/lehetne vonni. Még mindig képesek az ember arcába röhögni.....
Miért nem történik már meg ez idehaza? Annyira dühítő.... A mostani politika nem tudna lépéseket tenni? Ez annyira vérlázító...

egerészölyv 2010.06.17. 20:04:27

Nehéz meghúzni a határt, ki volt kollaboráns és ki mentette az irháját spontánul, ki "nyelte befele" a könnyeit, mint Petrasovits, ki "bomlasztott belülről", sőt, lőtt a KGB-re a hokedli alól.
Aki kommunistának mondta magát, azokkal vállalt sorsközösséget, akik embertelenül elbántak a magukat kommunistáknak NEM vallók közösségével, sőt, tulajdon elvtársaikkal is. Ha egy társadalomban 800 ezer embernek juthat trabant, fidzsider, főnöki stallum, és azon az alapon, hogy kollaborál-e vagy sem, akkor a legenyhébb típusú kollaboráció is erkölcstelen aljasság.

Biszku Béla mitől javulna meg? (Egyébként az óbudai címét én is jól tudom, nem nagy vaszizdasz.) De talán a leszármazottai is olvassák ezt a kitűnő blogot, és valamivel tisztábban fogják látni, miféle embertelenség volt Biszku az embertelenségben.

greywolf79 2010.06.17. 20:04:52

gaga-nál a pont
Az a néhány száz v. ezer fejes nem kapott börtönt, de kiemelt nyugdíj se járjon neki.
A lengyelek meglépték. Bennünk nincs elég kurázsi.
A lusztrációt is bevezethetnék-jobbra és balra egyaránt.
Legyen tisztaság!

groggil 2010.06.17. 20:04:59

Kettős mérce:

Náci bűnösként lehet bíróságra rángatni 80-90éves öreget, kommunista bűnökért: "jaj, annyi idő eltemúlt már, minek feszegessük a múltat"...hihetetlen...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 20:05:09

@pacus:

Mindenféle pszichológaiai magyarázata van a Kádár temetésnek. Kínálkozik pl a Stockholm szindróma. És mindenfée egyéb is, ami itt hosszú. Nem ellenbizonyíték az elnyomásra.

Lényeges mindenesetre, hogy a kevéssel később tartott választáson rendesen 10% alatt szerepeltek a mindenféle rendű és rangú kommunisták együtt, olyan körülmények között, amikor pedig a különös, önkényes és mélyen antidemokratikus szabályok rendkívül kedveztek nekik.

SzaGyu 2010.06.17. 20:05:44

@már foglalt: 2010.06.17. 14:04:37 Hülyeséget beszélsz! Menj és harcolj, lőj, balkáni módra, és ha majd átlőnek vagy más egyéb, akkor másként látod a dolgot. Vagy harcoljon helyetted más?
No igen. Ablakon át és a TV-ben látva gyerekeknek (elmebetegeknek) egyszerű.

F. A. Hayek 2010.06.17. 20:05:49

@véleményvezér:

De bizony valamilyen szinten minden egyes párttag kollaboráns volt. Számos ellenpéldát lehet ugyanis találni: olyanokat, akiket jó állással kecsegtettek úgy, hogy "csak" a pártba kellett volna belépni, mégsem alkudtak meg.

Ez nem azt jelenti, hogy minden volt párttagot ma meg kell büntetni, de azt be kell ismerni, hogy a magyar társadalom nagy részét erkölcsileg megtörte, lezüllesztette a Kádár-rendszer.

A volt pártvezetőket pedig - a cseh és a friss román példát követve - ki kell zárni a közéletből, még akkor is, ha ennek lesznek "ártatlan" áldozatai, akik csak azért másztak - más hátán - magasra, hogy "belülről bomlasszák" a rendszert.

SzaGyu 2010.06.17. 20:06:27

@pacus: 2010.06.17 14:06:01 "...sok az olyan komment amelyik azt sem tudja mit ír.Mi az,hogy kommunisták?..."

Te fogalom zavarban vagy. Kommunisták voltak. De ha szerinted nem, akkor minek titulálnád őket?
Persze a tényeken nem változtatna...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 21:13:58

@ds9:

Természetesen nem a Kádár által alapítottról beszéltem (hogy jön az ide?), hanem a Kádár után alapítottról, ahogyan te, amikor ezt írtad:

„1989-ben az MSZMP megszűnt, a keményvonalas komcsik (nem tudom hogy Biszku mit tett) megalakították az MSZMP-t, mely később Munkáspárt lett ”

Úgy nézem, időközben ezt elfejetetted, ettől kavarodtál meg, ezért nem értetted. A többi azt hiszem most mindegy.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 22:24:53

@ds9:

Még annyi, hogy Berlinguer senkit sem akasztatott. Ezért nem szerencsés, de nagyon nem, az összehasonlítás. De nem magyarázom, sem ezt sem az összes többit amit elmondtál, amik részigazságok és éppen ezért félrevezetőek. Nagyon hosszú lenne és nem érdemes.

HgGina 2010.06.21. 00:32:46

Csak érdekelne a dolog, ha a Wiesenthal Intézet 65 évvel a háború után jogosnak érzi elővenni a volt nácikat, akkor miért is ágálnak egyesek az ellen, ha most ugyanígy elő kéne venni pl. Biszkut?
Kettős mérce?
Igenis tessék csak szépen előszedni az összes ilyen, politikus álruhába bújt köztörvényes bűnözőt, és tessék csak szépen akkor is kimérni rá a 25 évet, ha éppen 78 éves.
Ott dögöljön csak meg mindegyik, ahova való. A börtönben.

tbb 2010.08.16. 12:07:44

A bűnősök megbüntetéséről lekéstünk. Nagyjából az áldozatok kártalanításáról is. De ez utóbbi még valamennyire pótolható lenne. Ha csak tizedannyira ambicionálnánk, mint a bűnösök megbüntetését. De nem látom, hogy ambicionálnánk.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása