Véleményvezér

vv

Magyar Televízió: mi az a közszolgálatiság?

2010.09.12. I 26 komment I Címkék: szavazas

Legyen az MTV a magaskultúra és az igényes műsorok adója! Vagy esetleg zárják be az egészet. Heti szavazás-összesítőnk.

Heti szokásos szavazás-összesítőnkben a Magyar Televízió jobboldali átalakításával foglalkozó cikkünk szavazásainak eredményét, illetve a cikkhez érkezett hozzászólásokat nézzük meg közelebbről.

Elfoglalni a köztévét... de mégis minek? c. cikkünkben a következőt írtuk: "A ’90-es évek médiaháborúi nagyrészt abból indultak ki, hogy az emberek szerint az a valóság, amit a tévében, a rádióban vagy a Népszabadságban mondanak, így aztán a köztévét a politikusok a legfontosabb propagandaeszköznek tekintették. Mára azonban a Magyar Televízió, bár a reggeli műsorsávban még mutat valamit, de csupán egy a rengeteg hírforrás közül: közönségaránya alig éri el a 10%-ot. És bármit mondanak is ott, az emberek már korántsem veszik azt készpénznek."

Megkérdeztük olvasóinkat is, hogy ők vajon milyen gyakran nézik a köztévé adóit.


 

Szavazóink 69%-a majdnem soha, vagy csak ritkán nézi a köztelevíziót, és mindössze 18%-nyian válaszolták, hogy "szinte naponta".

Másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy mi legyen a köztévével, miféle közszolgálatiságot valósítson meg - hiszen ez sem magától értetődő. Ahogy cikkünkben írtuk, "Magyarországon soha nem volt igazán kidolgozott koncepció arról, hogy mi az a közszolgálatiság, és hogy mi abban a Magyar Televízió szerepe. Vegye fel a versenyt az RTL Klubbal és a TV2-vel? Esetleg a hírcsatornákkal rivalizáljon, és legyen valamiféle hírszolgáltató? Vagy váljon a magaskultúra közvetítőjévé? A köztévé mindig megpróbálta kicsit ezt, kicsit azt: így persze sehol, semelyik funkcióban nem sikerült a legjobbnak lennie."



 

Szavazóink 53%-a szerint a köztelevíziónak elsősorban a magaskultúra és az igényes műsorok adójának kellene lennie. Érdekes módon a második legnépszerűbb opció szavazásunkon a köztévé megszűntetése lett.

A cikkünkhöz érkező hozzászólások is leginkább azt várnák el a köztévétől, hogy "elit" tartalmakat, illetve az állampolgárok számára fontos információkat közvetítő műsorokat sugározzon.

MCsaba egy "magyar BBC"-t szeretne látni:

Nekem rögeszmém, hogy kéne egy normális magyar köztévé - ha úgy tetszik egy Magyar BBC - ami tényleg valami mást adna, mint a kereskedelmi trash-tévék. Oké valószínűleg nem lenne olyan népszerű, mint egy Édesnégyes a Való Világ villában de ilyen is kell. És a rétegcsatornák nem teljesen tudják ezt kielégíteni szerintem, mivel csak kevés dologra fókuszálnak - a cél pedig az lenne, hogy sokféleség legyen de minőségi ha van rá mód...

A Net vs. TV vitában én azt mondom, amit egy mozigépész is mondhatott egy díszlettervezőnek 1905-ben: "a mozi nem fogja megölni a hagyományos színházat, mivel különböző a célközönség". Másképp fogyasztasz egy hírportált, mint az esti híreket, másképp fogalmazol egy kommentben, mint a betelefonálós műsorokban - meg fognak tudni élne egymás mellett, még egymást segíthetik is (volt is rá példa!), maximum 5 év múlva nem lesz 5 hírtv és 40 hírportál csak 2 adó és 15 weblap (a pártokhoz köthető médiumokkal nem számolva) mivel ennyit lesz képes eltartani a közönség és a hirdetők..

És ha a gondolkodás is megváltozna egy kicsit, talán lehetne egy magyar BBC is egyszer valahol a messzi jövőben.


Mr.Treeger
is így gondolja:

Nem akarom más szavait ismételni: de tényleg ott a BBC.
És amiben számomra a legjobban tetszenek, azok az igényes sorozataik és adaptációik. Megint telerakják ezer unalmas beszélgetős műsorral, pedig hetente csak egy sorozat epizód kellene és mindenki róluk beszélne. Ha annyira a nemzetiségi vonalat erőltetik, van pár írónk. Tessék adaptálni. Van egy csomó színpadi színészünk akik lassan húsz éve nem voltak kamera előtt, jó rendező is akad. Örömmel mennének az első szóra. (persze nem a Best magazinban szereplő színész celebekre gondoltam)
Vannak Nemzeti Színészeink akiket 10 éve nem látott játszani a lakosság nagy része. Hoffmann Rózsa kesereg mert Harry Potter-t többen ismerik mint a János Vitézt. Kell csinálni egy 2010-es színvonalú verziót. Mert azt ne várja, hogy 12 éves gyerek verset olvasson, vagy Jankovics Marcell féle verziót nézze.


Inebhedj
szerint pedig a közszolgálatiság esetében sem a nézettség, sem a kereskedelmi szempontok nem kell, hogy számítsanak:

Egyébként a közszolgálatiság az itt említettek elegyéből kellene, hogy álljon, azaz egyfelől a közönségszolgálat (szezonális témák, életmód, környezetvédelem, oktatás, nevelés, stb. - valahogy úgy, ahogy az Élet és Tudomány vagy a Természet Világa teszi, nem pedig bulvárosan, mint mondjuk a National Geographic), másfelől a magas, igényes kultúra képviselete (az, hogy ez nem érdekli az embereket, vagy elmennek színházba, ha érdekli, nos ez ő... khm... butácska gondolatocska és érvelésecske). A hirdetéseknek, reklámoknak nincs helyük (az a kereskedelmi média), a piaci nézettségi elvek pedig teljesen indifferensek.

Nagyjából ilyesmiket gondolnak a Véleményvezér olvasói a közszolgálatiságról - de hogy az átformált Magyar Televízió vezetői mit gondolnak, az is hamarosan ki fog derülni...

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rastapapa 2010.09.12. 20:15:58

Az MTV akkor lesz igazán közszolgálati, ha kormányváltás miatt egy munkatársa sem fogja elhagyni az intézményt. Ehhez persze politikusainknak is sokat kéne fejlődni a demokrácia terén. Elnézve a mostani felhozatalt, kb. 20-30 évig esély sincs erre. Sem a politikusok között, sem arra, hogy egy értelmes, higgadt, tisztességes politikai erő hatalomra kerüljön

Patrick Bateman 2010.09.12. 21:09:07

Mindenekelőtt azonban arról is érdemes lenne elgondolkodni, hogy szükség van-e egyáltaltalán televízióra? A konzervműsorokkal dolgozó, "push" típusú televíziózás a végnapjait éli, és lassacskán tematikus és szubtematikus csatornák millióira dezintegrálódik, mielőtt végképp beleolvadna az internetbe.
Ha erre az átmeneti időszakra mindeképp "közszolgálati" televíziózást akarunk csinálni, akkor viszont újra kell definiálni a közszolgálatiság fogalmát. Az első lépés ehhez szerintem a politika teljes száműzése lenne. Kiegyenlített sohasem lesz a tájékoztatás, az mindig érdekvezérelt, akár a kormánypártok, akár a médiamogulok írják a fizetési csekkeket, ezen semmiféle szabályozás nem segít. A közpénzből dolgozó köztelevízió ma már csak - a post eredeti felvetésének megfelelően - a kulturális fáklyavivő lehet, mert ez viszont hiányzik. Itt helyet kaphatna mindaz, ami most a mainstreamból kiszorul, kísérleti műsorok, színházi közvetítések, tudományos műsorok (valóban tudományos igényű kérdésfeltevéssel, és nem a feltétlenül a "Legyőzhette volna-e a kardofgú tigris a velociraptort? A reklám után megmutatjuk!" fogalomkörben), más nemzetek helyben sikeres, elfeledett filmjei, sorozatai, riportműsorok olyanokkal, akiket öt év múlva sem fogunk szégyellni stb. Politkát ne. Elemzést se. Arra ott van a net.

lujo22 2010.09.12. 21:09:13

Én is hetente ha két órát nézem, sokat mondok. Olykor híradót, kultúrházat, vagy az estét.

rimtom 2010.09.12. 22:34:49

Én korábban nagyon szerettem az MTV-t. És miért múltidőben? Mert azt is tönkre vágták, ami működött és jó volt. Annyira nem értek a TV-zéshez de pl. Az estét nagyon kedveltem. Amíg a műsoridő 45. perc volt és volt elég idő több témára is. Minden este néztem. Viszont a mostani 30 perces műsoridő annyira silánnyá tette. De a híradó szerintem messze az MTV-n a legjobb. Bár ez az újdonság, hogy kapcsoljuk Pécset, Szegedet, Miskolcot annyira nem jön be. De szerintem még nincs veszve a köztévé. Hogy mennyire kell elit és a magaskultúra közvetítőjévé válnia... Legyen úgy és majd meglátjuk! De szükség van az olyan műsorokra is ami nem a felső rétegeknek szól. Hiszen ha ez a köz tévéje akkor kellenek sikersorozatok, szórakoztató műsorok. Összességében nálam a top 3-ban a 3. helyen van az MTV.

Amúgy nagyon megijedtem amikor az egyik reggel Krizsó Szilvia és Obersovszky Péter vezette a reggeli műsort. Nem akarok velük ébredni. Kifejezetten kellemetlen ember ez az Obersvoszky, örülök hogy eddig nem láttam, örülnék ha eztán sem... Maradjunk Süveges Gergőnél, Jegyes-Tóth Krisztánál és Bethlen János zsibbasztó vicceinél.
Változást, de ne olyat mint amit most művelnek!
Hajrá MTV!

redwolf 2010.09.12. 22:34:55

Szerintem amiben erős az MTV, az a hihetetlen archivuma. Egyetlen más magyar tv-nek sincs ekkora. Ezt kellene okosan használni: pl. minden nap más tematikával: régi tv-játékokat vetíteni egyik nap, másnap szinházi közvetítést adni, harmadszor dokumentumfilmeket, stb. Szünetekben beszélgetni az alkotókkal, szereplőkkel . De nem úgy, ahogy a Hogy volt?-ban, ahol csak részleteket mutatnak mindenből. Ezzel senki sem tudna versenyezni, és megismernénk végre értékes műsorokat, jó színészeket.

egy maréknyi dollár 2010.09.12. 22:35:04

@Patrick Bateman: Teljesen egyet értek.
Ezen kívül:Vissza a Szempontot,M. Kiss Csabával, senki mással!

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.09.12. 22:35:05

A rádió átalakítása sikeres volt....legalábbis szerintem. Valami hasonlót kellene csinálni a tévével is...vagy meg kellene szüntetni.

P.S. Időnként nézem a közszolgálati tévét. Eddig voltak nézhető műsorok.

abc 2010.09.12. 22:35:21

Döbbenetes ami most zajlik az MTVnél.
Minden hírműsor arról szól, milyen jót tesz a Fidesz, és milyen rossz volt 8 évig.
Minden e körül forog.

A kereskedelmi tévék pedig mintha csak és kizárólag a Kékfény című műsort adnák le Híradó helyet.

Lassan teljesen leszokom a televíziózásról, pedig régebben néztem ha volt mit.

hollario 2010.09.12. 22:35:31

@Patrick Bateman: akár a kormánypártok, akár a médiamogulok írják a fizetési csekkeket, ezen semmiféle szabályozás nem segít

A BBC abból él tudtommal, amit az emberek befizetnek direktben nekik, nem az állam adja azt oda, amit épp gondol.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2010.09.12. 22:35:53

Azt hiszem talán legjobb válasz a közszolgálatiságra az alábbi videó:
videotar.mtv.hu/Videok/2010/05/13/11/Zarora_2010_majus_12__Vendeg_Noemi_Schory.aspx
(35. perctől)
Köztelevíziók szakmai fesztiváljának elnöke (aki történetesen magyar) beszél arról, hogyan vette rá a IZRAELI KERESKEDELMI adókat arra, hogy készítsenek televíziós drámákat, és úgy általában beszél a világszerte lévő közszolgálati adókról .

Tény az, hogy jelenleg az HBO Central Europe jelenleg KÉT izraeli drámának a licencét vette meg hogy készítsen belőlük helyi változatot (akár Mo-n is).

Cirrus 2010.09.12. 22:35:55

Már vagy 20 éve erről megy a vita. Mi a közszolgálat? Magyar néptánc, Vers mindenkinek, színházi közvetítés, hangverseny, iskolatévé, pár (jobb-rosszabb) magyar film? Egyáltalán hány közszolgálati tévére van szükség, ha egyáltalán? Most van 3 (pontosabban 4). Szerintem most is van néhány egész jó műsor ezeken, és egy BBC szintű adóhoz sokkal több pénzre lenne szükség, de nekik az angol nyelv és kultúra terjesztése is a céljuk, ezért hajlandók is többet áldozni rá.

ZöldMarci 2010.09.12. 22:36:06

A kormány a köztisztviselőkből kormánytisztviselőt csinált.
Most a köztévéből kormánytévét. :-(

demagofób 2010.09.12. 22:36:11

Szerintem Az este, A szólás szabadsága és a Kassza is maga szintű műsorok voltak. Kár a két riporter hölgyért...

Amidazophen 2010.09.12. 22:54:31

Nem az MTV az egyetlen intézmény, amelyet jogutód nélkül fel kellene számolni. Az, hogy a műsor csapnivaló, az egy dolog. Az, hogy léhűtők milliós fizetéseket vesznek fel, egy másik dolog. De hogy a rendszerváltás után, amikor már remélhettük, ogy az ideológiai agymosástól egyszer s mindenkorra megszabadulhatunk, nos, hogy ez nem sikerült, a mindenkori mtv (és mr) bűne. Egyetlen tolvonással meg kellene szüntetni, s máris maradna 30 milliárd az adófizetők pénzéből.

Patrick Bateman 2010.09.13. 08:41:59

@hollario: Nagyon nehéz a pénzügyi csapdákat kikerülni. Nálunk is volt előfizetési díj, meg ilyen-olyan normatíva, de előbb vagy utóbb mindig az lett a vége, hogy bármennyi is folyt be, elköltötték, és utána sírtak, hogy jajmostmilesz, feketeképernyő, sérülaközszolgálat. Ilyenkor pedig jött a kormány, és adott még egy kis pénzt. Cserébe pedig egy-két dolgot kért...
A közszolgálati televíziózásnak két rákfenéje van: a finanszírozás és a felügyelet. Ki választja a TV-elnököt? Mennyi időre? Ki határozza meg, mi mehet adásba, és mi nem? Milyen műsort vásárolhatnak meg, és melyiket kell levenni? Ki maradhat képernyőn? Ezeket a kérdéseket valahogyan a nyilvánosság bevonásával kellene rendezni, de nem a jelenlegi kuratóriumi baromkodás keretei között. Erre kellene valami épkézláb javaslat.

sofalwy 2010.09.13. 08:42:05

Az teljesen értelmetlen dolog, hogy "ne legyen köztévé", meg "jogutód nélkül szűnjön meg". Van a kultúrának és a közéletnek egy sor olyan feladata, amit azért kell elvégezni, hogy az emberiség, az ország, vagy akár kisebb közösség fennmaradjon. Még akkor is kell ezt végezni, ha oktondi emberek fölöslegesnek látják. Az iskolában sem a bukdácsoló tanuló mondja meg, hogy hülyeség a matek, mert azt úgyse lehet megérteni - ezért ne tanítsák.
Hogy segítsek megvilágítani, mire gondolok: Mondjuk akinek gyereke van, mit tenne, ha a csemete csak csokit kérne, meg édes szörpöket, meg esetleg csipszet, és még cukrot, mert a másik is azt szereti, meg az a finom? Ezért aztán kimaradna étrendjéből a zöldség, a gyümölcs, a hús és sok más értékes, egyébként igen csak finom étek.
Hasonlóan épülnének fel egy nem eszement országban pl. a televíziós műfajok, az azokat képviselő műsorok is. (Nem ritkán sorolják ezeket a szellemi táplálék kategóriájába!)
Lehet mindenféle direkt ingerre alapozott filmet, műsort készíteni és az is valószínű, hogy erre a gyermeteg lelkű közönség nagy nézőszámmal fog reagálni. Mégis fenn kell tartani azt a tartalmi kínálatot, ami lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk, hogy megismerjük a világot. Nyilván nem kötelező így, ezen a módon tanulni, szellemileg gyarapodni, de az közcél, hogy erre a társadalom lehetőséget teremtsen. Hogy ez a minőségteremtő tartalom is rendelkezésre álljon. Még akkor is, ha a rossz divatok miatt kevesen élnek az ingyenes alkalommal. Pedig ők lehetnek inkább a nyerők.
Ettől kezdve egyszerűen látható, hogy a köztelevízió szükséges lenne, de nem a mostani formában. A mai magyar politika "megrendelőinek" fogalma sincsen erről a funkcióról. Ők úgy gondolják, hogy a köztelevízió az őket mindenféle vetületben, hol nemzetmegmentőként, hol celebként rokonszenvesnek mutató eszköz. Na nem, ez a televízió és a kultúra halála.
A köztelevízió alapvetően műsorokból áll, a műsorok pedig többféle, a köztelevízióra jellemző műfajban készülnek. Mivel a televízió mint eszköz mozgóképet is közvetít, ezért fontos a látvány - ami persze nem olcsó - és nem csak stúdióbeszélgetésekből áll. Meghatározó munkatársai: Írók, szakértők, rendezők, operatőrök, vágók, hangmérnökök, műszakiak, díszletesek, stb...
Bizonyos részben lehetnek újságírók is, de ezt a szegmenst híradásnak, aktuális műsorkészítésnek nevezik és jobb helyeken nem tülekedhet a műsoridő 10-15 százaléka fölé. Vannak országok, ahol az a foglalkozás, hogy politikus, nem a közutált kategóriába tartozik. Érdemes lenne statisztikát készíteni arról, hogy ezen országokban milyen mértékben jut el a polgárokhoz anyanyelven gazdagabb tartalom műfajokban és elkészítési minőségben mérve.
Nem véletlen talán, hogy többen is utaltak arra, hogy manapság a nézők szinte kizárólag az archívumból előbányászott műsorokat szeretik. Szomorú, de igaz, hogy Kádáréknak több eszük volt mai utódaiknál, amikor az emberek agyába engedtek mást is a tartalmatlan és indulatokat gerjesztő viták mellett. (Illetve viták kevéssé voltak a felszínen - ez a rendszer jellemzője volt, de azért annyira nem hiányzott egyik elvtárs sem.)
És a jövő még inkább arról, szól, hogy jelentős áldozatokkal fenn kell tartani magyar nyelven értékes kulturális, tudományos, művészeti tartalmakat.
Tisztelt Politika! Tessék megnézni az újonnan árult televízió készülékek hátlapját. Ma már az antenna és a videó csatlakozók mellett van egy bemenet a számítógépeknek is. Ez azt jelenti, hogy az átviteli sáv erősödésével lehet számítógépes tartalommal is tévézni. A 15-20 év körüliek már régen nem a lomha és ostoba szerkesztőségek kínálatát nézik: letöltenek. Az MTV-nek tehát tartalmat, értékes tartalmat kell előállítani és bármilyen technikai módon elérhetővé tenni. Magyarul és szakmailag jól elkészítve. Az nem operatőr, aki a taxis praxisból "beugrik " kamerázni. Az operatőr, a rendező és a többi szakmai stábtag tanult ember kell, hogy legyen. Ma ez nincs így. A mostanság elburjánzott médiaiskolákból a televíziókba áramló szerencsétlen pályatévesztők a közelében sincsenek a szakmai ismereteknek. Tessék utána nézni: ezekben a "neves" iskolákban nem tanítanak semmit a mozgóképről, a filmes, televíziós technológiákról!!! És ezek a mozgókép analfabéták státuszos újságíróként, szerkesztőként dolgoznak a televíziónál. Kőműves nem lehetne olyan ember, aki nem tudja a malter keverési arányát! De tévés bárki lehet.
Csak néhány ötletet írtam le nézői szemszögből arról, ami hiányzik a magyar köztelevíziókból. Szellemi munkát kellene ott is végezni és annak kellene a középpontba kerülni. Ezt pedig hozzáértő szakembereknek kell végezni. Nem szánalmas dodgemtévék pofázóbajnokainak. Az nem műsor, hogy valakik órák hosszat ötvenféle témáról csacsognak. Foglalkozik-e a szerkesztő azzal, hogy mi marad az emberekben???
Egyik köztévé vezetésében sincsen arra érdemes értelmiségi. Az egyiknek elnöke sincs - Sztálint megszégyenítő önünnepléssel és sok pénzzel távozott, mint hírlik. A másik élén egy komolytalan szakmai múlttal rendelkező kis bábu (ha jobban megnézzük kádergyerek) vergődik, és vesz fel más televíziókban már leszerepelt szánalmas figurákat, hátha megmaradhat a székben. Hát ez határozza meg az értékes magyar szellemi tartalmakat előállító televíziókat. Van min dolgozni, kedves Annamária és mögötte álló nagy emberek. Biztatás már jött elegendő, de ezzel párhuzamosan nem értelmiségiek, alkotó emberek, mozgóképes szakemberek jelentek meg a házban, hanem újságírónak nevezett lakájok, percemberek. Tessék már észhez tréni és igényesnek lenni.!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.13. 08:42:29

Annak, hogy megszülessen egy magyar BBC, lenne egy előfeltétele, vagy főpróbája. Egy használható MTI. Nézzétek meg, miféle színvonalú, hitelességű, szavahihetőségű, és nem utolsósorban miféle nyelvezetű híreket tesz közzé. Magukat a híreket nem olvashatjuk tőlük, mert azért fizetnünk kellene, holott lehetne éppúgy egy költségvetésből élő hírszállító centrum, mint ahogy lehetne egy halálbiztos, tökéletesen nyilvános és ingyenes, percrekész törvénytár is a neten, legalább a neten, ha már az állam elvárja mindenkitől a törvények szigorú betartását. Hogy nem tudod, hogy szól a törvény? Hát pontosan ez az eheti feladványunk: ki tudja hamarabb felkutatni az ide tartozó jogszabályokat?

Tudom, hogy ha egy hírforrás a költségvetésből él, akkor a kormány valahogy kézben tarthatja őket. Én ugyan nem tudom pontosan elképzelni, hogy hogyan is, de az ilyen helyek legfőbb irányítói valószínűleg tudják. Ha viszont nem költségvetési, hanem "szabad" piaci lenne az intézmény, akkor meg annak a seggét nyalná, aki a legtöbb pénzt veti eléjük. És mivel egy országot nem a kormány irányít, hanem a hatalmasok, az eredmény éppolyan pártosság lenne, mint ha az állam fizetné a tévét, MTI-t, akármit.

De akkor mi lenne a megoldás? Tudja valaki? Hiszen egy ilyen intézmény fenntartásához pénz is kell. Kevesebb, mint most, ebben megegyezhetünk, mert nincs józan ésszel elfogadható magyarázat arra, hogy miért is kell egy főelvtársnak milliókat keresnie havonta, amikor nem is ő gürcöl. "Övé a felelősség", szokták magyarázatul mondani, de hát hol van az a felelősség, nem igaz?

Furcsa módon nekem az jutott eszembe, hogy a köztévében ne lehehessen semmi olyan műsor, amely közvetlen politikai versengéssel befolyásolható, és amely a nézőt közvetlenül befolyásolja. Ne legyen híradó, politikai elemzés, kerekasztal, megkérdeztük a minisztert, semmi ilyesmi. Vagy minden parlamenti frakció kapjon fél órát az igehirdetésre, aztán annyi. Persze ez így nem lenne az igazi, mert a híreket - de nem azt, hogy Floridában valakit majdnem megharapott a krokodil, hanem azt, ami nekünk SZÁMÍT - el kellene mondaniuk. Nem tud mindenki az egyébként hasonlóképp fals hírekhez hozzájutni a netről.

Ha már van másfél MTV-nk, akkor talán maradjon is. De persze kirugdosva onnan minden fölösleges embert. Más is van munka nélkül, a tévében sem kell nyugdíjas otthont és kiskáder-óvodát üzemeltetni. Az egész napos tévé adjon mindenfélét, de híreket, politikai szir-szart ne. (A reklám egy külön megvitatható kérdés.) Legyen riportműsor az országból, mint régen, most is érdekli az embereket, hogy máshol kinek mi jó vagy rossz. Legyen riportműsor szarházi emberekről is, mocsok orvosokról, élősdi hivatalnokokról, lopós cigányokról, lusta dolgozóról, meg akiről még kell. Akiket a kormány már nem véd, mert a kormány sem akar minden egyes hülyét megvédeni. Régen ilyesmivel ún. közéleti műsorok foglalkoztak, és emlékszem rá, hogy a másoroknak volt haszna. És készüljenek műsorok arról is, hogy valahol valami JÓ történt. Azt sem bánom, ha azt halljuk, hogy a kormány épített egy új óvodát, mert az a lényeg, hogy épült egy új óvoda. Az ellenzék úgysem szokott építeni semmit, ezért nincs mit titkolózni azon, ha a kormány csinál valami jót. Éppenséggel a közhangulatnak sem ártana már egy kis támogatás, hiszen a szarból csak a mostaninál sokkal lelkesebb munkával lenne esélyünk kikeveredni, és ha valami jó tényleg megtörtént, akkor csak hadd menjen a híre.

Meg persze legyen sok szórakoztató műsor. De nem mónikasó, szartapicskolás és bogárevés, amerikai bűnügyi tucatsorozatok és mexikói szappanoperák, mert ez már van máshol, hülyeség lenne itt is erre költeni. Miért ne lehetne egy filmet délután ötkor elkezdeni? Miért ne lehetne egy filmet délelőtt tízkor elkezdeni? Kevesen nézik? Biztos úgy van. De nézik? Hát akkor azoknak a kedvéért működik az országban 1 televízió. Ez nem luxus lenne, hanem stratégia. Mert ha az ember a nap folyamán ott valami mást és érdekeset találhat, akkor odakapcsol még majd máskor is. Akkor pedig a KULTÚRÁRA lehet vevővé tenni. Ami nem unalmas műsorokat jelent, hanem olyan műsorokat, amelyek valami jobbá formálhatják az emberek lelkét. Icipici lépésekben, mint a gyerekkori meséink, meg a játék az óvoda udvarán. Hogy egy vitának a megoldásaként nem annyi jöhet szóba, hogy pofán vágjam vagy leszúrjam. Hogy nem dicsőség szarni a többi emberre. Hogy nem az a jó példa, aki milliós adócsalásokat művel hétről-hétre. Nem kell demagógnak lenni, csak szépen áramoljon valami tisztább dolog a tévéből, mint ami a kertévékben ma látható. Aki a mocsokra vevő, annak ott vannak azok. A közszolgálat jelentsen egy olyan meg nem térülő tételt a költségvetésben, amelyik hosszú távra tervez, apró hasznokkal és jótéteményekkel.

Miért is nincs nyelvleckeműsor egyetlen tévében sem, amikor mindenki állandóan arról rinyál, hogy egy kurva szót sem beszélünk idegen nyelveken? Miért is nincs olyan tévéműsor, amely a KRESZ-t, az internetet, az adózást, a vásárlást (!), a házi elektronikai készülékek kezelését, a nemezelést és batikolást oktatja, például? Miért nincs olyan tévéműsor, amelyet nézve egy kisiskolás délután otthon is gyakorolná, erőszakolás nélkül is, tévéből az olvasást vagy számolást? Az én gyerekkoromban voltak ilyen műsorok. Isten az atyám, én az integrálást gyerekkoromban értettem meg a vasárnap kora reggel, a gyerekműsorok előtt nem tudom, kiknek szánt matematikai tanműsorból, csak hogy mire jó, azt tanultam meg később a gimiben. Régen volt mindenféle műsor gyerekeknek. Ma arra panaszkodik mindenki, hogy a gyerek csakis a takonyfolyós tehenet nézi, meg a horrort. Miért, mi a bánatot nézhetne még? A gyerek még nyitott mindenre, ha népmese van az egyik tévében, akkor azon is ottmaradhat, csak annyit tanítsanak meg a gyereknek, hogy nézzen körbe néhány csatornán, mielőtt választ, ne rutinból rágógumitévézzen.

Legyen népzene, tévéjáték, színházi előadás, koncert, bábműsor, vígopera - basszus, én hol találkoztam volna még a Gianni Schicchivel, remek Melis-alakításban, ha nem itt? -, táncműsor, játék, tévé-ovi, rajzfilmek és iskolatévé a délelőtt otthon tévéző félig beteg gyerekeknek, ezek a dolgok jók voltak ám régen, csak elsöpörte őket a modern nyugati szenny, amire már ki voltunk éhezve, aztán már nem lett hova visszapártolnunk. Annyi mindent lehetne még a tévéken adni, ami most nincs az országos nagy tévékben. Az sem lenne bűn ám, ha a NatGeótól vesznek meg egy értelmesebb sorozatot, én a doktévéken rengeteg jó műsort láttam már a sok szar között is. A világ legjobban bejött műsorai között emlegethetik a Discovery sorozatát arról, hogy hogyan készül a csavarhúzó, a gumicukor, a pohár meg még a fene tudja, mi minden. Nem hinném, hogy milliárdokat kellett fektetni a másor elkészítésébe. Óriási siker lett, csodálatos reklámhordozó, a tévések boldogan veregethették egymás hátát, számos utánzója lett azóta. Ilyeneket nem láthat ám mindenki, mert sok házban csak két-három tévéműsor van. Az anyósomék Budának egy elég jó részén laknak, de kábeltévét nem kaphatnak, mert hiába van a hely sűrűn belakva, a kábeltévéknek mégsem éri meg odavinni. Tányért használnak, persze, de azt nem engedheti meg magának egy szegény melós vagy paraszt, akkor pedig ebből eredően sosem láthat olyan műsort, amelyből valami érdekes dologról hallhat?

Egy döntő fontosságú alaptényező van az egész közszolgálati tévézésben, amelyet kőbe kéne vésni, és többet nem vitázni rajta. A közszolgálati csatorna NEM VERSENYKÉPES. Kész, tudjuk, megbeszéltük, jöhet a következő. Ne kelljen minden egyes szolgáltatásnak a piacról megélnie. Ezt a tételt, mondtam, be kell írni a kiadás rovatba, és kész. Bárcsak ez lenne az egyetlen tétel a veszteséglistán, de ennek legalább meglenne az értelme. A verseny nyertese az RTL Klub, utána a TV2, utána még egy-két más tévé, az MTV pedig egyelőre a sokadik helyen. Missziót teljesítve, elsőként egyetlen fát elültetve a kertben. Nem igaz, hogy minden jó angol, cseh, holland, olasz, francia, orosz vagy japán tévé- és mozifilm vagyonokba kerülne. Látta valaki tizenöt éve a Duna tévén A vörös lámpások házát? Egy feliratos kínai film, mellesleg az akkor még nálunk ismeretlen Csang Zi-jivel (Zi-yi Zhang, így ismerősebb lehet), azóta próbálom megtalálni valahol, véletlenül kapcsoltunk az elejére, és szenzációs filmet láttunk. Jöhetnek ám még ilyenek szépen, sorban, nem kötelező a helyszínelőkön rohadni, az emberek néha csak kíváncsiságból is nézhetnek jó műsort is.

Az MTV2 pedig legyen politikai ereszd el a hajamat helyszíne. Nyomja a maszlagot ott a kormány, ossza őket ott az ellenzék, legyenek kerekasztalok, fórumok, ami csak kell. És persze hírek, gyakran, különféle tévéktől is átvehetők, szóval ezt majd kitalálják a hozzáértők. A CNN szar, ócska kertévé lett, minden nap valami breaking news, mert anélkül nincs élet, és aztán órákig az üres szarrágás. Nem konkurrencia. A három hírtévé pedig majd valódi versenyhelyzetbe is kerülhet. Nem kell reggeltől ezt nyomni, délután elkezdődhet, tarthat késő estig, vagy ki tudja, talán hajnalig is, ismétlésből, mert vannak, akik akkor látnák őket, a videólejátszó őrzéséhez pedig 1 szál dolgozó megfizetése lenne a műsorkészítési költség az éjjeli órákra. 88-89-ben úgy bukott meg a rendszer, hogy az akkori MTV2 késő este elmondta a helyzetet másképp. Mindenki nézte, szó szerint az egész ország, és elmondhatjuk, hogy a rendszerváltás (kísérlete) nem csekély részben az ő érdemük volt. Ez a dolog megoldható ma is, és ha akkor az MSZMP nem tudta befogni a szájukat, úgy ma sem tudná megtenni senki, tehát ha van egy másik igazság, akkor tessék vele bátran előállni, kérem szépen, majd lesz hallgatósága, ha a dolog valóban figyelmet érdemel.

Jól belejöttem, fogalmam sincs, hogy a modi kiengedi-e ezt egyáltalán, hogy elolvassa-e valaki egyáltalán, de ez egy esély arra, hogy valaki olyan is olvasson ilyen ötleteket, aki aztán elmondja másnak is. Sziasztok.

stratez 2010.09.13. 08:42:42

Azt azért megjegyezném, hogy az itt szavazók véleménye korántsem reprezentatív, ennél jóval többen néznek köztévét. S hogy a tökgagyi kertévékét nézik többen, az nem annyira a köztévét minősíti, mint inkább a nézőket.

cbc 2010.09.13. 08:43:03

Balázs mindent elkövet, hogy a helyét megőrizze az MTV-nél, ezért kaphat műsort Gulyás Pista, aki a Hír Tv-ben és az Echo TV-ben is szalonképtelen, ezért lehet a KDNP volt szóvivőjének politikai műsora, vagy ezért kell reggel éhgyomorra Kósa Lajosra ébredni, vagy éppen a mindenhova jó Sz. Györgyit bámulni esténként.

Egyet nem értek: az MTV nézettsége jobb óráiban is 5-6% - ezért minek így izmozni....nálam azt érték el, hogy valahova hátra száműztem őket a tv-n, és máshonnan tájékozódom, mert amit művelnek, azt úgy hívják, hogy agit-prop.

stratez 2010.09.13. 09:50:53

@cbc: Gulyás mindkét csatornánál, az Echonál és a Hírtévénél is csak percekig volt, éppen azért, mert nem volt hajlandó párttévét csinálni. Így kerek a történet, és nem úgy, ahogy te tálalod.

sofalwy 2010.09.13. 10:25:12

@stratez: Gulyással elsősorban az a baj, hogy nem televíziós. Talán rádiós. Fogalma sincsen arról, hogy mit kell kezdeni a látvánnyal. Fogalma nincs arról, hogy milyen műfajok alkotják a köztelevízió műsorrendszerét. Viszont akárhogyis, de az egyik politikai oldalhoz kötődik. Nem bánom, ha ezt deklarálva mondjuk egy magántévében megjelenik, ahol a tulajdonos irányultságával azonosulni tud. De nem való a köztelevízióba nyilvánvaló politikai elkötelezettsége miatt. Általánosan: nem való a köztelevízióba olyan újságíró, műsorkészítő, akinek a műsoron átsüt politikai hovatartozása. Az ugyanis természetes, hogy mindenkinek van politikai nézete és ezt választóként kifejezi - a választófülkében. De ha a köztévé a munkahelye, akkor legkésőbb a ruhatárban kell hagynia meggyőződését és kommentár nélkül kellene információt feldolgoznia és műsorba szerkesztve közvetíteni. Lesz ilyen valaha is? Ez kulturáltsági kérdés is.

vernarancs 2010.09.13. 10:52:36

A kozteveben nincs gyozike show, ezert a sok fogatlan nem nezi.
De miutan mar elindult a tisztogatas ott is es hamarosan csak fideszbarat emberek lehetnek kepernyon, igy az ertelmiseg sem fogja nezni.

sofalwy 2010.09.13. 10:52:42

@cbc: Hogy a jelenlegi tévéelnök egzisztenciális kínlódása határozza meg a műsorokat, hát ez a magyar abszurd csúcsa. Egy ország szenvedjen attól, hogy ő szeretne a maga tanulatlan, szakmaiatlan lényével megmaradnia zsíros állásban. (De persze kádergyerek!) És milyen politika az, amelyik ezt sajátjaként megtűri?
Ne álmodjunk itt BBC-ről. Elég lesz megbékélni azzal, hogy kinek a szánalmas egzisztenciális érdekét fogjuk eltűrni a következő években. Számít itt a néző? Számít itt a tartalom? Aligha. Le is fogunk szokni sajnos arról, hogy köztelevíziónk van.
A hétvégén a család két generációja próbált a távirányítóval műsort keresni. Az eredmény nulla. Pedig lenne igény valami érdekesre, tartalmasra, szépre, jóra. A család ifjabb tagjai 5 percen belül a neten kerestek tovább - és találtak. Nem hazait és nem közszolgálatit. Ez a medveczkybalázsok következménye. Remélem, hogy nem ez a cél.

OvibanKenobi · http://ovibankenobi.blog.hu 2010.09.13. 22:16:44

"A közpénzből dolgozó köztelevízió ma már csak - a post eredeti felvetésének megfelelően - a kulturális fáklyavivő lehet, mert ez viszont hiányzik."

Így van. Egy politikusnak a közmédiáról csak a "tájékoztatási kötelezettség" jut eszébe, miközben a közszolgálati televízió elsődleges feladata a kultúra közvetítése lenne.
Nem megszüntetni kell a közszolgálatot, hanem színvonalassá tenni, és áldozni rá.

bagamoyo 2010.09.13. 23:05:29

@sofalwy: A "Tisztelt politika" mondaton kívűl egyetértek! Ott a pont!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása