Véleményvezér

vv

Legyen vége az ártatlanok korának!

2010.09.16. I 32 komment I Címkék: mszp rendorseg korrupcio demokracia szilvasy

Miért is fizessük be az adót? Úgyis ellopják! Csak akkor várható el jogkövető magatartás az állampolgároktól, ha látják, létezik a jogállam és a jogegyenlőség: ha a fejesek sem ússzák meg.

Hunvald György és az erzsébetvárosi ingatlanok, Hagyó Miklós és a fővárosi cégek, most pedig Szilvásy György és az UD Zrt. – úgy tűnik, lassan vége annak a húsz évnek, amikor a politikai vezetők, különösen az elsővonalbeli politikusok érinthetetlenek voltak.

Aki azt hiszi, hogy itt csupán hétköznapi bűntényekkel kapcsolatos vádakról van szó, nagyon téved. Valójában az egész demokratikus államberendezkedés legitimitása a tét. Ha soha nincsenek felelősök, ha nincs jogi következménye az egész országot és a politikai rendszert átszövő korrupciónak és a hatalommal való visszaélés mindennapossá válásának, az ugyanis alapjaiban ássa alá a demokratikus rendszerbe vetett hitet.

Kapcsolódó írásaink: Cusi nem tudta elintézni
                                    Le a mentelmi joggal!


Miért baj, ha a fejesek mindig megússzák?

Az elmúlt két évtized égbekiáltó disznóságainak túlnyomó többségében a szereplők nem hogy börtönbe, hanem még bíróság elé sem kerültek. Ez pedig teljes joggal ingatja meg az állampolgároknak a jogrendbe vetett hitét, aminek következtében maguk is egyre kevésbé lesznek jogkövetőek. Bizony nagyon is erős az az érv, hogy miért is fizesse be valaki az adóját, hogyha a különböző kormányzati pénzosztó tevékenységeknek köszönhetően úgyis csak egy-két sötét alak zsebét fogják ezzel dagasztani.

Magyarországon akkor várható el a jogkövető magatartás az állampolgároktól, ha meggyőződhetnek róla, hogy a jogállam és a jogegyenlőség egyáltalán létezik, és úgymond a fejesek sem ússzák meg mindig. Nem arról van szó, hogy a bűntelen politikai elit elérhető cél volna. De az tarthatatlan, hogy egy bizonyos érintettségi kör fölött szinte soha senkinek nem kell félnie, mindig mindenki ártatlan.

Szilvásy György mutatta be az NBH vezetőinek azt a hackert, aki aztán a nemzetbiztonságiak pénzén rengeteg állami szerverről szerzett jogosulatlan információkat. Később aztán az általa elkövetett számítógépes betörések alapozták meg az UD Zrt. elleni vádakat.

A nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési albizottságának fideszes elnöke szerint a testület keddi meghallgatásán megerősödött a gyanú, hogy a Gyurcsány-kormány idején Szilvásy György pártpolitikai célokra használta a titkosszolgálatot.

(...) Szilvásy György hazugságnak, manipulációnak és ferdítésnek nevezte Demeter Ervin nyilatkozatának több elemét.

Hackert küldött Szilvásy a titkosszolgálatra (Index)


A demokratikus államberendezkedés fenntartásában érdekelt politikai pártoknak ezért elemi érdekük, hogy a jogállami deficitet orvosolják.

online survey


Hogyan sikerül megúszniuk?

Bár a bíráskodás elméletileg egy független hatalmi ág, nagyon jól tudjuk, hogy a gyakorlatban ez nem egészen így van. Kényesebb, politikai és gazdasági vezetőket érintő ügyek esetében igen sokat számít, hogy egy kormány hajlandó-e megadni a rendőrségnek és a bíróságnak a mozgásteret és támogatást. A végrehajtó hatalom és a bírói hatalom közti kapcsolat azonban sokkal összetettebb és bonyolultabb, mintsem hogy minden esetben egyszerű telefonhívásokban manifesztálódna. Amint azt Mong Attila és Vajda Éva Az ártatlanok kora c. könyvükben kiválóan illusztrálták, sokkal inkább egyfajta állandó igazodási reflexről van szó.

Továbbá kulcsfontosságú annak a megértése, hogy miután az ügyészség "sikerrátája" Magyarországon elképesztően magas, és az ügyészek jelentős mértékben a rendőrség munkájára támaszkodnak, ezért végső soron mindennek a kulcsa a közvetlenül a kormány alá rendelt, belügyminiszter által irányított rendőrség.

Egy kormány tehát igenis sokat tehet a hatalommal való visszaélések feltárásáért, hogy aztán a bíróság megalapozott ítéleteket hozhasson.

polls & surveys


Mikor kerülhetnek rács mögé?

Ha egy kormány elhatározza, hogy bizonyos sötét ügyeknek, korrupciónak vagy hatalommal való visszaélésnek, a titkosszolgálatok politikai célú felhasználásának végre "szabad" utánajárni, akkor a nyomozás jó eséllyel sikeres lehet. Megfordítva: amennyiben a rendőrség fel kíván deríteni egy ügyet, és a nyomozás közben nem azt érzi, hogy folyamatosan fogy el körülötte a levegő, lényegesen nagyobb lesz a siker esélye, mint az elmúlt húsz évben valaha.

Természetesen lehetséges, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György vagy éppen Szilvásy György a sajtóban megjelent ügyekben ártatlan, mint a ma született bárány. Lehetséges, hogy a bíróság ezt ki is fogja mondani. De azt is látni kell, hogy ha bármelyik esetben felmentő vagy nagyon enyhe ítélet születne, a közvélemény minden bizonnyal ismét csak a politikai osztály összekacsintását és a demokratikus rendszer hiányosságát látná benne.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.09.16. 10:00:27

Nagyon helyes, hogy ők sem érinthetetlenek, azonban azt mondani, hogy azért lopok, mert más is lop, nem több, mint rizsa. A közember nem azért nem fizet adót, mert úgyis ellopnák, hanem mert sokba kerül.
Valamint arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez a nagy megbukási széria később is folytatódni fog-e. Mert egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy most épp igazságszolgáltatást látunk-e éppen, vagy leszámolást? Jó lenne tudni.

La Serenissima 2010.09.16. 10:00:35

"Ha soha nincsenek felelősök, ha nincs jogi következménye az egész országot és a politikai rendszert átszövő korrupciónak és a hatalommal való visszaélés mindennapossá válásának, az ugyanis alapjaiban ássa alá a demokratikus rendszerbe vetett hitet."

Szerintem ez akkor lenne igaz, ha a Fidesz-kormány elkezdené lecsukni a saját korrupt, stb. alakjait is. Amíg csak szocikat akar lecsukatni, addig nem a demokrácia erősödik, csak az önkény és max. a kettős mérce elfogadottsága.

Bocs, de ez a mai írás szörnyen naív.

Samott 2010.09.16. 10:00:43

Majd akkor lesz itt szep vilag, ha vezeto kormanyparti politikusokat is elitelnek, ilyen bukott, mar hatalom nelkuli politikusok elitelese nem nagy kunszt. Jo iranyba tett lepes, de nem eleg.

nevetőharmadik 2010.09.16. 10:00:43

Hogy ezek sárosak, az száz. Jogilag (és nem feltétlen csak összeköttetésileg) persze lehet, hogy megfelelően védettek. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek kirakatperek, és valójában tényleg nem szólnak többről, mint a demokráciába (és az igazságos Fideszbe) vetett hit megerősítéséről.

Hadd ne mondjam: ezek illúziójának megerősítéséről.

mohaa 2010.09.16. 10:01:05

Szépen becsomagolt vélemény de sajnos hiányolom a 2002 előtti felelősök megbüntetésének szorgalmazását belőle.
OK most habzó szájjal megy a bosszúállás de kíváncsi leszek, hogy amikor elfogynak a szocik, akkor megyünk-e tovább visszafelé az időben és elővesszük-e a 2002 előtti mutyikat is? Azokból is volt szép számmal.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.16. 10:01:21

Valaki esetleg elmagyarázhatná, hogy mi abban a káros (jogászoknak: mi abban a cselekmény), ha ne nemzet biztonságán őrködni hivatott titkosszolgálat "white hat hacker"-t alkalmaz a kormányzati rendszerek gyenge pontjainak feltárására? Ha jól értem a sajtócikkekből itt erről volt szó. Vagy mégsem ez a helyzet?

winston01 2010.09.16. 10:01:27

"Természetesen lehetséges, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György vagy éppen Szilvásy György a sajtóban megjelent ügyekben ártatlan, mint a ma született bárány. Lehetséges, hogy a bíróság ezt ki is fogja mondani. De azt is látni kell, hogy ha ez bármelyik esetben valóban megtörténne, a közvélemény minden bizonnyal ismét csak a politikai osztály összekacsintását és a demokratikus rendszer hiányosságát látná benne."

Tehát a "demokrácia védelmében" inkább ítéljék el őket akkor is, ha ártatlanok (nem hiszem, hogy azok)?

is 2010.09.16. 10:45:39

egy rendes poszt, ha tenyleg a 20 evrol akar irni, akkor leirja Kaya Ibrahimot, Simicskat, a 'ne nyerjunk mar annyit' nem-jegyzokonyvet, a Postabank tultokesiteset es meg szamtalan ugyet a masik oldalrol is, pl. Petyko kisasszonyt, aki Torgyan kozraktaras rokonanak egy az egybeni kovetese.

az, hogy csak egyoldaluan ir, az nem valik a poszt, meg a blog dicsosegere.

a legujabb Szilvasy-ugy pedig tenyleg nevetseges: ha valakinek, akkor az allambiztonsagnak KELL, hogy legyen hackere. mit mondanal, ha nem lenne neki? komoly ceg az ilyen?

az utolso bekezdes pedig pontosan rimel Rajk Laszlo perere, ahol is a kozvelemeny el is varta a peldas buntetest. a munkaslevelezok ezrei, es a munkasparasztsag millio kovetelik a melto buntetest. szoval ez a szoveg nagyon felelmetes, es sotet (korszakot idez). arrol nem is beszlve, hogy az ugynokaktak, Gripen-ugy, a nepszavazassal valo visszaeles es egyebek miatt en mar a FIDESZ tavaszi gyozelmeben is a demokratikus rendszer hianyossagait latom, Schmitt Pal, Stumpf Istvan, Szalai Annamaria es hivatala, Pinter Sandor es tarsai pedig ezt csak erositik.

Beefboneknock (törölt) 2010.09.16. 10:45:47

Mintha ma reggel hallottam volna fél füllel, a szombathelyi rendszerről, ahol 10% kellet leadni a fidesznek a megnyert pályázatok után. Érdekes módon a volt melóhelyen a cégvezető is ezt mondta itt Bp.-en (10%), a szocik csak abból voltak eddig jobbak, hogy 5%-ot kértek. Semmi jót nem várok egyiktől sem, mind egy tőről fakad azt meg úgy hívták mszmp.

monyon le 2010.09.16. 10:45:51

A jogálmiság és jogkövetés feltétele lenne a példamutatás!
Ügyészségek / bíróságok / bírók, mind kiszolgálják a "vezető hatalom" csínytevéseit. Lehet hogy ennek a színes világnak miben élünk több mint 20 éve demokrácia a neve, de ez csak színes, szélesvásznú ponyvaregény. Nem más mint illúzió. Azt hisszük megtörtént a rendszer átalakítása a nagy kommunista rezsim bukása óta, pedig egyáltalán nem. A régi évtizedes berögződések, minden szinten érezhetőek - káderek még ma is vannak. Uram - Bátyám ország ez keményen, hol is minden megoldunk "okosba".

Spiro 2010.09.16. 10:45:53

A politikai elit pont ugyan azt csinálja mint a társadalom többi tagja, így nem nagyon van mit egymás szemére vetnünk. Egyikünk sem vett soha semmit számla nélkül, nem bliccelt soha, stb?

A mi demokráciánkban már régen bevezették a 0%-os adókulcsot, csak azt nem jogszabály alapozta meg.
Ha belegondolunk ezt mindig a mindenkori rendszerrel szembeni ellenállásként éljük meg. Pedig lehet, hogy ez egy tyúk-tojás probléma (azért ilyen a rendszer, mert ilyenek vagyunk?).

Ne felejtsük el, hogy a demokráciában a gyanú nem alapozhatja meg a posztban levont következtetéseket.

Mit javasolsz, 20 év után visszatérhetünk a diktatúrához.

U.i:
Valami tényleg nem működik. Orbán 13.000.000Ft-ér repült Bakuba egy 14személyes gépen. Az érthető, hogy sűrű programja miatt csak külön repülővel tudott menni, de a 4 politikus mellé csapódott 8 újságírót, miért kellett az adófizetők pénzén utaztatni? Ők miért nem tudtak menetrendszerű géppel menni, hogy csak 4 személyes gépet kelljen az adófizetők pénzéből bérelni, vagy miért nem fizetik ki a rájuk eső 1.100.000Ft/fő jegy árat??

egerészölyv 2010.09.16. 10:46:00

@Samott: szimatot fogtál? Gyorsan a rendőrségre! Tegnap már blogolta egy sereg baller, hogy Orbán cigánybűnöző.

borsikm 2010.09.16. 10:46:11

Nagyon helyénvaló meglátás ez a felelősségrevonásokkal és azok fontosságával kapcsolatban, én azonban egy lépéssel továbbvinném a gondolatmeneT.

Tegyük fel, hogy az állam irányítói, az elit tagjai nem komplett idióták, annyira legalábbis biztosan nem, hogy ne lássák: a jelenlegi elvonási arányok, adószintek, jogszabályi környezet az állampolgár szempontjából betarthatatlan, pontosabban annak mintaszerű, becsületes betartása ellehetetleníti, csupán vegetálni hagyja a polgárt.

Ha azonban ezt látják, akkor jogosan tehetjük fel azt a kérdést, hogy vajon nem pont azért tartják-e fent, sőt rontják tovább a fenti feltételeket, hogy az állampolgárok döntő többségét belekényszerítsék a zavarosba? (Számla nem adás, adóelkerülés, kicsiny trükkök százai, tudjuk, nem?) Ezáltal ugyanis nem kevesebbet érhetnek el, mint hogy megingatják az erkölcsi alapját a korrupt elittel szembeni kritikának: elvégre milyen alapon kéri számon a nép az elitjét, ha a nép maga is "ugyanúgy" trükközik, csal?

Ugye bárki tudna példákat hozni az elmúlt nyolc évből, amikor az elit felől jövő kommunikációban bújtatottan ennek a kérdésnek a logikája volt fellelhető?

Ugye nem egyszer tapasztalta már más is, hogy éppen eme ördögi logika mentén megpróbálták (és jellemzően sikerült) a rendszer alól kibújni alapvetően nem tudó, és ezáltal a fent említett vegetatív, stagnáló létezésre kárhoztatott (köz-)alkalmazotti réteg dühét a ténylegesen felelős elit helyett az "adócsalók" felé irányítani?*

Naív dolog lenne azt gondolni szerintem, hogy mindez véletlen.

*fogadni mernék, hogy a hozzászólásokban majd itt is találkozhatunk az eme rétegre jellemző érvrendszerrel.

Devil 2010.09.16. 10:46:16

Olajszokites, Gripen-ugy, ugynoklista, MAV, BKV, egeszsegugy, partfinanszirozas, onkormanyzati korrupcio: a vezetoink meg mindig erinthetetlenek. Az ellenzek vezetoi persze nem....

Gurney Halleck 2010.09.16. 10:46:33

Így van, börtönbe minden korrupt politikussal, és itt a minden-en van a hangsúly. Ezüsthajóstól, "ne mi nyerjük a legtöbbet"-ig, országimázsostól Hagyóig bezárólag. Szóval ne úszhassák meg a székházeladók se, csak azért mert most ők vannak hatalmon, meg a Nokiás dobozosok se. Tessék egyenlő mércével mérni a büntetést.

VaTi 2010.09.16. 10:46:40

Miért hiszi el bárki is, hogy ebből lesz is valami? Miért hiszi el bárki, hogy egyik oldal jobb, mint a másik? POLITIKUSOK. Innentől kezdve miért hissük el nekik, hogy majd tesznek vaalamit a korrupció, pénzkiszipolyozás megakadályozásáért? Bármelyik oldalrról is legyen szó, minegyiknek érdeke pénz kilopása a zsebükből a sajátjukba. Ezért is nem járok szavazni: nekem úgyis mindegy ki lopja el a pénzemet, így is úgy is el lesz lopva...

chabba (törölt) 2010.09.16. 10:46:43

Igazságszolgáltatás? Vagy akár csak jogszolgáltatás? Nálunk? Ahol a Legfelsőbb Bíróság tagjává nevezik ki Varga Zoltánt, aki téves ítéletet hozott a móri bankrablás ügyében? Ahol az ügyészség váderedményessége hatalmas, de felmentések csak akkor vannak, ha nagykutyák a vádlottak? Ahol ismeretlen az in dubio pro reo, mert a bíróság mérlegeléssel mindig elfogadja az elégtelen bizonyítékokat?

Samott 2010.09.16. 11:37:26

@egerészölyv: ne legyel naiv, mindegyik lop. Politikus, tehat lop. Megis mit gondolosz a milliardos koltsegu kampanyokat mibol finanszirozzak? Na ugye.

Probalj elvonatkoztatni a jelenlegi felallastol, a lenyeg az hogy ne _csak_ a bukott politikusok stiklijeit legyen batorsaguk feltarni es elitelni, hanem azoket is, akiknek eppen van hatalom a kezeben. Az lenne a normalis, nem?

Neo07 2010.09.16. 11:37:31

"Természetesen lehetséges, hogy Hagyó Miklós, Hunvald György vagy éppen Szilvásy György a sajtóban megjelent ügyekben ártatlan, mint a ma született bárány. Lehetséges, hogy a bíróság ezt ki is fogja mondani. De azt is látni kell, hogy ha ez bármelyik esetben valóban megtörténne, a közvélemény minden bizonnyal ismét csak a politikai osztály összekacsintását és a demokratikus rendszer hiányosságát látná benne."

Az ilyen megfogalmazásokkal csak nagyon óvatosan bánjunk, mert ez egy kicsit az 50 évekbeli stílusra emlékeztet. Amíg a bíróság nem mondja ki a végső szót, addig nem nagyon kellene ilyeneket írni... Utána már lehet! De már az ügyek mostani kezelése, az előzetes letartóztatás már sejtet valamit abból, hogy most talán nem a kulcsár-féle módon - bagatell néhány millós pénzbüntetéssel - fog végződni...

BandW (törölt) 2010.09.16. 11:37:34

A hacker ügyben Demeter Ervinnek kábé semennyire se lehet hinni.
Össze-vissza nyilatkozik baromságokat.

Mossa ki magát az UD ügyből.

Friedman 2010.09.16. 11:37:51

"Miért is fizessük be az adót? Úgyis ellopják!" Ez egy nagyon rövidlátó, öncélú és hosszú távon rendkívül veszélyes gondolkodás.

Mindenki tudja, hogy vannak politikusok, akik lopnak/sikkasztanak a közpénzből. De mindig találni lehet valakit, aki lop a világban, és ezzel legitimáljuk a saját lopásunkat (az adócsalás ugyanis szimplán lopás, senki ne áltassa magát, semmivel nem jobb, mintha a zsebemből vinné el a pénztárcámat). Később aztán majd valaki a mi tettünkkel magyarázza, hogy ő is lop.

És bezárult a kör, senki nem fizet adót majd mert minek... és akkor majd nem lesz nyugdíj, oktatás, BKV és semmi... szép világ lenne, nemde?

Vagy, ha úgy gondoljuk, hogy nem, akkor kérem mellőzzük a hasonló kijelentéseket, és mindenki fizesse rendesen az adót/ÁFÁ-t stb-t. Ha pedig lop a politkus vagy bárki, arra a legkeményebben csapjon le a törvény (de az adócsalóra is)!

f.domino 2010.09.16. 11:38:15

Magánemberként szent meggyőződésem, hogy Hunvald és Hagyó nyakig sáros. Jó látni, hogy -talán- nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
DE!
Az ország 3200 önkormányzatának jó részében pont ilyen, vagy ennél durvább dolgok mentek, és mennek a mai napig. Olyanokban is, ahol A PÁRT (a Nemzeti Együttműködés Pártja) hű katonája polgármester. Ezekről nagy a kuss. Azt ugye nem mondja senki, hogy ez a pár (tök véletlenül pont szoci) politikus volt korrupt, a többi meg grál lovag?
(A 2002 előtti ügyekről meg nem is beszélve, amelyek persze már elévültek, de azért az erkölcsi megtisztulás szándékával nyilvánosságra lehetne hozni, ha elítélni nem is)
Azt viszont örömmel látom, hogy a legtöbb kommentelőnek ugyanez szúrja a szemét.

kewcheg 2010.09.16. 11:38:20

Sajnálatos,de az igazságszolgáltatás, mint hatalmi ág nem független. A függetlenség legfontosabb eleme az anyagi függetlenség kellene, hogy legyen, de a bíróságok, ügyészségek abból kénytelenek gazdálkodni, amit a végrehajtó hatalom- tehát a politika- juttat számukra.Kétségtelen, hogy egy hanyatló országban nem lehet pénzzel tömni az egyik hatalmi ágat, miközben máshol csóróság van. Meg azért csak fontosabb egy orvost vagy egy tanárt jól megfizetni mint egy bíróságot jól tartani, azért ez evidens.Ezért vannak bajban azok az országok- ahol megélhetési igazságszolgáltatás működik, tehát bérből, fizetésből élő hivatalnokok működtetik a rendszert jól, rosszul az állam által csorgatott apanázsból. Tehát az csak egy elem, hogy a politika nem szól bele az igazságszolgáltatás működésébe direkt módon, azonban ezen kívül számtalan más módon tudja befolyásolni a működédét...

maybach 2010.09.16. 11:38:28

Kaja Ibrahim óta tudjuk, hogy bárkinek jogában áll hülyének lenni.
Milyen igazságszolgáltatásról van itt szó?
Az elvtársak kicsit mohóbbak voltak, mint elődjeik és talán, mint az utódjaik. Utóbbi csak remény.

selli77 2010.09.16. 12:06:25

@Gurney Halleck: Egy feltétele még maradt ennek a jószándék hiánya mellett. Vannak még olyan beépített biztonsági poltok, amelyek mindig meg fogják akadályozni a nagy emberek felelősségre vonását. Úgy tudom éppen egy ilyen reaktiválásán fáradoznak.....

konrada 2010.09.16. 19:27:40

@Spiro:

Hát menetrendszerűen, mivel közvetln járat nincs, úgy 22 órás egyírányú menetidővel lehet számolni, így abban egyetértünk, az nem járható út.

Viszont ha ránézel a térképre, azt is látod, nagyon messze van Baku. Ezt a távolságot elfogadható idő alatt és megfelelő hatótávolsággal csak egy Jet tudja.

Abból meg nem csinálnak kisebbet. (Persze mehetett volna egy motoros sárkányrepülő hasa alá kötve egy zsákban, miközben azt lentről kiséri egy autó marmonkannákkal, de az tán mégis túlzás lett volna.;-))

egyatlagosfelhasznalo 2010.09.16. 19:27:45

Majd ha korrupt Fideszes politikusok is mennek a sittre, akkor lesz hiteles ez az egész. Addig simán leszámolás-szaga van.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.09.16. 19:27:50

A politika sosem volt egy ártatlan szakma, így az abban résztvevők sem lehetnek ártatlanok. Tipikus emberi tulajdonság: ha úgy érzed hatalmad van valami(k) vagy valaki(k) fölött, akkor azt ki is használod. Erősebb vagy, dominálsz, feljebb állsz a többinél. E miatt még akár egy bíró is félhet tőled (és a téged követő média figyelmétől), ezért enyhébb ítéletet kaphatsz mint a mezei honpolgár ugyanazért a bűnért. Sőt...

Változhat-e valaha ez? Lehet-e jogegyenlőség? Papíron igen, de valóságban soha nem lehet ez az egyenlőség tökéletes. Amíg egy ember dönt nem lesz képes mindig 100%-an racionálisan, mint egy gép elemezni és értékelni. Hiába áll mögötte Justicia, mégis védtelen, elfogultsággal, részrehajlással vádolható, hogy addig húzódjon e kényes ügy, ameddig csak bele nem unnunk. Ezért én azt gondolom, hogy bizonyos nagy horderejű ügyekben (illetve később az egész magyar jogrendszerben) tanácsos lenne bevezetni az esküdtszék rendszerét! Mondjuk tíz ember (esküdt) már elég sok szemszögből tud látni egy ügyet, ezáltal csökkentve az emberi hibafaktort. Plusz így megjelenhetne a cikk végén említett közvélemény is a bíróságokon, hitelesítve az ítéletet a társadalom előtt. Ez is a jogegyenlőség érzetét erősítheti, növelheti a közbizalmat a rendszer iránt.

f.domino 2010.09.17. 12:57:10

@-MCsaba-:
Persze azon majd jókat lehet vitatkozni, hogy az esküdt székekbe a pártok és a civil szervezetek milyen arányban delegáljanak tagokat. Egyébként sem sokat segít: ahogy egy bírót meg lehet venni, úgy az esküdteket is, csak kicsit "megsrágíccsa".

f.domino 2010.09.17. 14:27:20

Arról nem is beszélve, hogy onnantól megint soha senkit nem lehet majd elítélni, mert biztos lesz az esküdtek közt is néhány droid, aki (megbízás nélkül, saját meggyőződésből) megmenti a "saját" politikusát. Elvégre "miért ezt csesztetik, amikor azok még sokkal inkább stb stb"

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.09.17. 22:17:32

@f.domino: Azért én remélem, hogy józan emberek is akadnának egy ilyen feladatra. Még ha a mai viszonyok között nehéz is elképzelni az ilyet.. :)

A működés mikéntjét én pártsemlegesre tervezném, persze ez itthon nem jelentene automatikus politika-mentességet is, de - talán - mégis egy fokkal jobb lenne a mostaninál. Első lépésnek megteszi... nagy horderejű változások (akár a jogrendszerben, akár az egész társadalomban, politikai életben) úgyis több időt igényel(né)nek.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.09.30. 14:32:56

Azt honnan lehet tudni, hogy a politikai pártoknak érdeke a demokratikus államberendezkedés fenntartása?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása