Véleményvezér

vv

Amiről hallgatnak: a Fidesz és a cigányok

2010.09.29. I 92 komment I Címkék: fidesz media tarsadalom ciganysag

A Fideszt burkoltan rasszizmussal vádolók zavartan hallgatnak, jobboldali hangadók köpni-nyelni nem tudnak, a Jobbik pedig Fidesz-Lungodrom kormányt emleget.

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a cigánysággal kapcsolatos bármilyen esemény vagy megszólalás azonnal óriási médiafigyelmet kap és közéleti slágertéma lesz. Az elmúlt hetek eseményei azonban teljesen nyilvánvalóvá tették, hogy ez így, ebben a formában nem igaz.

Mikor érdekesek a cigányok?

A közmédia a múlt héten kisebbségi és személyiségi jogokra, valamint gyűlöletkeltésre hivatkozva megtagadta a Jobbik reklámjának sugárzását. Reklámjában a Jobbik az "élősködés" felszámolását ígéri, félreérthetetlenül utalva a cigányokra is, sőt még a cigánybűnözés szó is elhangzik. A kampányfilm végén pedig az a poén, hogy Vona Gábor agyoncsap egy élősködő szúnyogot. A párt cenzúrát emlegetett és az OVB-nél tiltakozott, mely nekik adott igazat, a Magyar Televízió és Rádió azonban nem fogadta el a döntést, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

Számunkra most nem az eset konkrét jogi megítélése az érdekes. Hanem elsősorban az, hogy az erős kormánypárti befolyás alá került közmédiában elképzelhetetlen, hogy egy olyan kényes döntést, mint egy ellenzéki párt politikai hirdetésének letiltása, ne a Fidesz legalábbis hallgatólagos beleegyezésével hozzanak meg.


De legalább ennyire érdekes, hogy miközben egy ilyen reklám az elmúlt években bármikor tematizálta volna a közbeszédet – különösen egy választási kampány finisében! –, az ügy most valahogy senkit sem érdekel.

Mégpedig azért, mert sem a Fideszen, sem a baloldalon nem lehet vele „ütni”. Sem azok a jogvédők nem tudnak mit kezdeni az esettel, akik még a szabálysértési törvény szigorításában is burkolt cigányellenességet látnak, sem azok a keményvonalasabb jobboldali publicisták, akik a Fidesz-kormánytól a probléma jobbikos megközelítését várnák el. A cigányok csak akkor érdekesek, ha ki lehet játszani a velük kapcsolatos problémákat egy másik párt ellen. (Borítékolható, hogy amennyiben nem történik meg a letiltás, már tele lenne a nemzetközi sajtó a fasizálódó Magyarországról szóló cikkekkel...)

Mikor nem érdekesek a cigányok?

Nem ez az első eset, hogy az utóbbi hetekben a magyar közélet és sajtó nem foglalkozik a cigánysággal kapcsolatos nagyon fontosnak tűnő eseményekkel és megszólalásokkal. Szinte csak egy kivétellel ugyanez a némaság volt a reakció Orbán Viktor Vona Gábornak adott parlamenti válaszára, melyben a miniszterelnök visszautasította a cigánybűnözés szó használatát, és a cigányok emberi méltóságáról beszélt. Pedig ezt a beszédet a Jobbik azóta is hangszórókkal bömbölteti standjain, azt sulykolva, hogy Orbán Viktor a „cigánybűnözők” pártjára állt. (Szegedi Csanád egyenesen Fidesz-Lungodrom kormányról beszél.)

"...említette a cigánybűnözés kifejezést is. Sajnálom, hogy a magyar parlamentnek kell ebben a kérdésben néhány perc erejéig gondolkodnia, mert önmagában, hogy erre szükség van, már számomra nemkívánatos. Én szeretném az önök számára - most a Jobbikhoz beszélek kifejezetten - megismételni vagy kifejteni a magunk álláspontját. Mi nem támogatjuk azt a politikát és azt a gondolkodásmódot, amely eltagadja a valóságot. Ebből Európában épp elég nagy baj volt, meg lesz is még; baj volt az elmúlt néhány évben, és lesz is még. (...) Ugyanakkor, amikor megnevezünk valamit, tudnunk kell, hogy embereket nevezünk meg. Ezért a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Ezért én azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások, de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált. Ezt nem fogadhatjuk el. Ezért a kormány a világos, egyenes valóságbeszéd talaján áll, és közben a tisztelet kultúrájának szellemében teszi mindezt, és egyetlenegy polgártársunkat - legyen akármilyen származású, legyen akármilyen az életútja, legyen akármilyen a szociális helyzete - mi soha nem akarunk abba a helyzetbe hozni, hogy mikor megnevezzük, méltánytalanságot kövessünk el vele szemben, és belegyalogoljunk a méltóságába. Mert azt a modern világban már senki sem követeli, de nem is lehet elérni, hogy az emberek egyenlővé váljanak az anyagi helyzetüket, észbéli képességeiket, iskolázottságaikat tekintve. Ezzel nem lehet fellépni. De egy szempontból - és ezt egy kereszténydemokrata közösség mindig vallani fogja - mindannyian egyenlők vagyunk: az emberi méltóság szempontjából. Nagyon sok ember van, aki már csak ebből a szempontból egyenlő, és ezt nem lehet tőle elvitatni, nem lehet tőle elvenni..."

Orbán Viktor válasza Vona Gábornak


Szintén a múlt hét történése, hogy Tarlós István bejelentette, megválasztása esetén romaügyi főmegbízottnak nevezni ki Makai Istvánt, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnökét, aki korábban a szervezetek főpolgármester-jelölt aspiránsa is volt. Makai ezáltal megvalósíthatná a budapesti cigányok felzárkóztatására kidolgozott programját, amit Tarlós is támogat. Az egyébként unalmas kampánynak hiába volt ez is egy jelentősebb eseménye – hiszen Tarlós egy másik korábbi jelölt-jelölttel szövetkezett –, mégis teljesen elsikkadt.

De ugyanez volt a helyzet a nemzetközi jelentőségű cigánypolitikai ügyekkel is. Például, hogy pár hete az Európai Parlament egyetlen cigány származású képviselője, a fideszes Járóka Lívia volt a Néppárt vezérszónoka a franciaországi cigányok ügyében, vagy hogy Orbán Viktor bejelentette, a magyar uniós elnökség idején egy átfogó európai romastratégiát fognak alkotni.

Akkor most a Fidesz nem is rasszista?

Ezek az esetek ismét megmutatták, hogy a „cigánykérdés” csak akkor válhat politikai slágertémává, ha a politikai pártok és az elkötelezett sajtó azt be tudják illeszteni saját megszokott világképükbe. A Fidesz jelentősnek tűnő cigánypolitikai lépéseit pontosan ezért övezi most szinte teljes némaság. Láthatóan sem ellenfelei, sem támogatóinak egy része nem tud mit kezdeni velük. Hiszen az a megszokott „leosztás”, hogy a cigányság méltóságáról és integrációjáról beszélni és azért tenni: valami nagyon baloldali és liberális dolog. Pedig dehogy.

web surveys


A Fideszt mindig is nyíltan vagy burkoltan rasszizmussal vádolók most magától értetődően nem tudnak mást tenni, mint hallgatni. Azok a jobboldali hangadók pedig, akik máig abban a hiszemben élnek, hogy a baloldali kormányok „túlszerették” a cigányságot, és egyedül vasszigorra és keménységre van most szükség, szintén köpni-nyelni nem tudnak.

Ez a hallgatás pedig nagyon sokat elárul a magyar közéletről és arról, hogy miért nem sikerült máig megoldani a cigányság problémáit.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.09.29. 09:27:48

Szerintem ezt Viktor jól kezelte és valóban sokat elárul a közélet szekértábor-logikájáról.

"Számunkra most nem az eset konkrét jogi megítélése az érdekes."
Pedig ez a kérdés megérne egy misét, ugyanis egy médiának nincs joga elállni a szerződéstől, hacsak nem ütközik törvénybe a végrehajtása. Azonban erről most nincs szó. Gusztustalan az lehet, de nem törvénytelen.

szkeptikus vagyok 2010.09.29. 09:54:09

Örülök ennek. Legalább ezegyszer tiszta vizet önt a Fidesz a pohárba. Így mindenki tudhatja, hogy kire szavaz.

De a cikk korrektségéhez hozzá tartozna, hogy Vona Gábor hogyan értékelte Orbán beszédét. Ugyanis Orbán azt akarta érteni a cigánybűnözés alatt, hogy minden cigány bűnöző, míg a szó eredeti jelentése (ahogy a rendőrség is használta korábban) azt jelenti, hogy vannak olyan tipikus bűnelkövetési módok, amik a cigányságra jellemzőek (. l. pl. fiatalkorú bűnözés), amit áttételesen Orbán is elismert a beszédében.
De mindegy is, nem várok itt objektivitást.

Ezekiel 25,17 2010.09.29. 09:54:12

"az erős kormánypárti befolyás alá került közmédiában elképzelhetetlen, hogy egy olyan kényes döntést, mint egy rivális ellenzéki párt politikai hirdetésének letiltása, ne a Fidesz legalábbis hallgatólagos beleegyezésével hozzanak meg."

Érdekes módon erről nem nagyon van szó a posztban, pedig sokkal fontosabb a kérdés, mint Tarlós cigány szövetségese.

Akkor olyan országban élünk, ahol a kormányzat utasítja a közmédiát, és a törvényt megszegve letiltják egy politikai hirdetés leadását? Milyen országnak hívják az ilyet??? Mindenki adjon erre választ magában.

A tévének kötelessége leadni a politikai hirdetéseket, ha azok nem sértenek törvényt. Ez nem a Jobbikról szól.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.29. 10:10:19

"...Orbán Viktor bejelentette, a magyar uniós elnökség idején egy átfogó európai romastratégiát fognak alkotni."

Ha mi nem tudjuk házon belül megoldani a cigánykérdést, felterjesztjük nagyobb fórumra, hogy mások oldják meg helyettünk?

Időhúzás, 11-es!

Mérges 1234 2010.09.29. 10:18:54

Olvasom a vélemény vezért rendszeresen, de most nem igen vagyok elégedett.

A feltett kérdés az, hogy szerintünk melyik párt alkalmasabb a cigány kérdés kezelésére.

De mi alapján kellene eldönteni, nem kapunk képet a pártok terveiről.

Persze a Fidesznek ezen a téren sincs programja, nem régen halgattam egy riportot a Fidesz romaügyekért felelős egyik álamtitkárával, hát konkrétum semmi 5x kérdezték meg, hoigy mégis mia a terv, semmi csak üres igéretek.

A jobbiknak legalább van programja, na de azt meg épeszű ember nem akarhatja.

Még mindig semmi konkrétum, 5 hónap alatt semmi nem történt, hol vannak a radikáis változások, és mik lesznek azok????

jan 2010.09.29. 10:23:13

"A Fidesz jelentősnek tűnő cigánypolitikai lépéseit pontosan ezért övezi most szinte teljes némaság." Pontosan milyen jelentősnek tűnő lépésekre gondolunk itt? A Fidesz eddig számomra is szimpatikusan beszélt a romakérdésről, de a konkrét lépésék még csak most jönnek (remélem).

Tapmancs 2010.09.29. 10:23:17

Csak azt kellene Orbánnak válaszolni ami már ezerszer elhangzott:

- A fehérgalléros bűnözés nem jelenti azt hogy minden irodista bűnöző.
- A gyerek- / fiatalkori bűnözés nem jelenti azt hogy minden gyerek vagy fital bűnöző.
- Ugyanígy a cigánybűnözés sem jelenti azt hogy minden cigány bűnöző.

Fel kéne már fogni végre hogy senki nem mondott olyat hogy kifejezetten azért lesz valaki bűnöző mert cigánynak születik. Hanem azért mert olyan közegbe születik, amiből nagyob eséllyel kerül ki bűnözőként, és ebben a közegben sokkal nagyobb aránnyal képviseltetik magukat a cigányok. De nem mindenki cigány ebbena közegben, és nem minden cigány tartozik bele. Világos?

hadházykároly (törölt) 2010.09.29. 10:32:16

Nagyon helyénvaló irás, szerintem.

szamarhegy 2010.09.29. 10:38:59

Részemről én is örültem a ennek a mondatnak, de a Fidesz annyi irányba beszélt már az elmúlt években, többnyire egyidejűleg, a szavazó rétegeket felosztva a vezető politikusok között, hogy egy mondatra már nem adok (választások előtt meg különösen nem...) most már csak a hosszú távon követhető konzekvens tettekkel foglalkozom. A köztévé direkt befolyásolása számomra is aggasztó.

Alvarez 2010.09.29. 10:39:07

ha sikerül a romakérdés eu-s szintű kezelését összehozni, az tényleg komoly siker lenne. Ebbe még minden ország belebukott, ahol jelentős számban élnek romák, talán összefogva könnyebb lesz.

VIII. Nagyapó 2010.09.29. 10:39:33

"Ugyanígy a cigánybűnözés sem jelenti azt hogy minden cigány bűnöző"

Lehet, de a szó folyamatos sulykolásával a párt mégis azoknak a szavazataira hajt, akik nagyjából így gondolják.

A "magyar, ne lopj" tábla is sért Téged is, pedig nem állítja, hogy minden magyar lop. És igencsak rossz néven vetted volna anno, ha egy párt ezzel kampányol.

RonIQa 2010.09.29. 10:42:27

@VIII. Nagyapó: Bizony. Rossz néven is vettem, amikor "Lopstop" táblával kampányoltak.

Bobó 2010.09.29. 10:53:18

Szerintem pozitív hogy a Fidesz ezt az üzenetet próbálja most kommunikálni. Gondolom ez elsősorban jelenleg az Uniónak szól, hogy ők megbízható és emberi jogokat figyelembe vévő soros elnökök lesznek. Csak hát az eddigi intézkedéseik nem ezt a nézetett tükrözték, hogy ők a cigányság vagy a szegényebb néprétegek felzárkózását(felzárkózás és nem integráció!) segítenék. Gondolok itt a jogosítvány megszerzésére, a családi pótlék iskolai hiányzással való összekapcsolására(mintha csak azt a gyereket kéne eltartani aki iskolába jár) és a alsós buktatás vissza hozatalára.

RonIQa 2010.09.29. 10:53:32

Helyénvaló a post és jó a meglátás.
Szerintem azonban nem is érdemes erről az "elhallgatott" kommunikációról beszélni, hiszen az a természetes, ha a XXI. században Európában egy jobbközép, nemzeti liberálisokat is magáénak tudó párt nem rasszista és nem antiszemita. Ez pusztán helyes magatartás. Semmi több.
Nem is szavaztam volna rájuk, ha elhittem volna, hogy rasszisták, meg antiszemiták.
S hogy mivel vádolják a Fideszt? Kit érdekel??? Azt is állították Orbánról, hogy ő a patás ördög, pedig én még ifjan láttam papucsban és eskü alatt is vallom, hogy nem volt patája, ugyanolyan lábfeje van, mint bármelyik embernek.

VonGage 2010.09.29. 10:53:43

Teljesen egyetértek a posztíróval és szerintem kifejezetten kár, hogy ezekről a megnyilvánulásokról nem esett több szó a médiában.

Épeszű ember nem gondolhatja, hogy a cigányságot vasököllel kell a földbe döngölni és nem megpróbálni kirángatni a sárból. Ezzel csak azt érjük el, hogy továbbra is kívülállók lesznek, sőt a kívülállásuk még erősebb lesz. Még 20, 50 év múlva is. Ugyanakkor a nyakukba önteni egy rakás pénzt és az élet minden területén átgondolatlan pozitív diszkriminációval kezelni őket talán még nagyobb hiba. (MSZP-SZDSZ)

Most először érzem azt, hogy valaki a két véglet közötti utat keresi a nagypolitikában. De ez még csak egy sejtés, minden akkor derül ki, ha meglátjuk, hogy akarja a FIDESZ a cigányokat integrálni a többségi társadalomba.

kiccsákó 2010.09.29. 10:53:53

sztem amig a romák nem akarják, h kezeljék a problémájukat (nem is látják annak), amig aroma vezetők nem akarják megoldani a problémát, amíg a roma társadalom - nem feltétlenül közpolitikai, de saját vezetőik - nem akarják kezelni aproblémát, addig nem lesz változás. És ők nem akarják. hiszen ez így nagyon jól van. ingyen pénzek, milliárdok, folyamatos népesség bővülés (az egyetlen cél, amiben a roma vezetők konzekvensen egymást és a rendszert támogatják) a romáknál ( a magyar meg fogy...). SOHA nem láttam/halottam olyanról, hogy gy-egy meggazdagodott roma látványosan, valóban társadalmi kérdésben tett volna valamit. (nem abelső újra elosztásukra gondolok).
Ezért nem lesz soha ennek valós eredménye. Legalábbis olyan nem, amit mi szeretnénk.
Ébresztő.

Martian (törölt) 2010.09.29. 10:54:03

@VIII. Nagyapó: A "magyar, ne lopj" tábla is sért Téged is

Kinek nem inge, nem veszi magára...

Devil 2010.09.29. 11:02:56

A ciganysag erdekeit csak egy cigany part tudna kepviselni, masoktol hiaba is varjak ezt a csodat.
A Fidesz az elmult 20 ev soran folyamatosan azt bizonyitotta hogy nem fontos neki a ciganysag, annak ellenere hogy a problemak egyre csak halmozodtak. Az pedig ugye nem nevezheto burkolt rasszizmusnak sem ha keresztulnezunk parszazezer emberen a szarmazasuk miatt... de kozben mindenki (osszekacsintas) tudja hogy nem veletlenul maradtak abban a szarban amiben addig is voltak.
Amit a Fidesz mond azokat en patyomkin-szavaknak hivom; nem arrol szolnak amit tenni fognak hanem errol amit mi (es a nemzetkozi kozvelemeny) hallani szeretne vagy ami eppen lecsillapitja a kedelyeket - akkor is ha egyre nyilvanvalobb hogy semmi nem ugy lesz ahogy mondjak.
Egyebkent pld az SZDSZ euripai parlamenti kepviseloi kozott nem egy roma volt akik igen sokat tett az europai szintu roma jogvedelemert - errol hallott itt mar valaki?

Devil 2010.09.29. 11:03:00

@kiccsákó: Van olyan hogy roma tarsadalom? Szerinted ennyire szervezettek es egysegesek? Vannak sajat vezetoik meg minden? Mert szerintem kb annyir szervezettek es egysegesek mint pld a svab szarmazasuak vagy a szakallasok...

RonIQa 2010.09.29. 12:11:33

@Bobó: A támogatás iskolába járással történő összekötése Németországban is épp most történik, a jogosítvány megszerzésének és megtartásának pedig a világ fejlettebb részein sokkal, de sokkal keményebb feltételei vannak!!! A közlekedés "veszélyes üzem", ne kapjon már jogosítványt mindenki, aki írni-olvasni sem tud, deviáns, agresszív, rendszeresen megsérti a szabályokat és elmebeli képességei alapján sem képes a defenzív vezetésre. Itt inkább további szigorításra lenne szükség, mint lazításra. Sajnos, az autópályán az autó mozgásából több kilométerről ki lehet szúrni, hogy melyik autót vezeti iskolázatlan, deviánsan viselkedő ember. Ezek az emberek gyalogosan sem tudnak úgy közlekedni az utcán, mintha észlelnék, hogy más is van a világon.
A buktatást pedig hagyjuk már, annak semmi köze a cigánysághoz. Aki nem tudta elsajátítani egy évfolyam tananyagát, az hogyan fogja majd elsajátítani alapok nélkül egy magasabb évfolyam tananyagát? Minden osztálytársa azon fog röhögni, hogy mindig mindenből ő a leghülyébb. Nem is értem, hogy ebből hogyan bírtak kampánytémát kreálni.

bigthereal 2010.09.29. 12:11:47

jó poszt, de tényleg nem tulajdonít jelentőséget a cigánybűnözés kifejezés értelmezésének.

pedig az lenne a lényeg!

kiccsákó 2010.09.29. 12:11:57

@Devil: nagyon rosszul gondolod. De ez jó, mert azt jelenti, hogy semmilyen kapcsolatba nem kerültél még velük. Ez neked hidd el, tényleg jó.

lobelt_ledfold 2010.09.29. 12:12:15

Mivel mostanában nem élek otthon nem tudom megítélni, hogy valóban ennyire csendes lenne a közélet brazilosan kreol testvéreink ügyeinek tekintetében, minden esetre az internet azért rendesen tele van ezzel-azzal. Az viszont biztos, hogy furcsa szitu feszül a Jobbik meg a Fidesz között. 20 évvel ezelőtt sem volt cigány osztálytársaim egy részének kezelhető az iskiolában történő napi megjelenés elvárása, és a még mindig a borsodi középvárosban lakó szüleim és nagyszülőm napi élményei alapján nem lett két hét alatt rend. Ha valóban megvágják a segélyeket és indul az éhséglázadás akkor néhány szupermarket épülete lángolni fog a Sajó mentén, az tuti… Csakhogy az a választások után lesz, lehet kellene hazaküldenem pénzt az öregeknek vadászpuskára. Remélem, hogy a Pintérgárda a megfelelő helyen lesz megfelelő időben, és arányos erővel. Nagyon rosszul hangzó vízió ez…

2010.09.29. 12:12:35

@Devil: a hazudozó, Magyarországot folyamatosan lejárató és rágalmazó mohácsi vészbanyáról beszélsz? Igen, sajnos róla túl sokat hallottunk, például amikor a Cozma gyilkosság kapcsán röhögcsélve mondta a riporternek, hogy Cozma nyilván cigányozott, kvázi megérdemelten mészárolták le. Mohácsi és szadeszes pajtásai testesítették meg a kutyát, amely az őt eltartó és etető kézbe harap.

Napkutya 2010.09.29. 12:13:29

Nagyon sokáig a "cigány bűnözés" egy jól körülhatárolható elkövetési mód csoportra vonatkozott. (pl. mondjuk a "gagyizás" vagy egyes, csoportosan elkövetett tulajdon elleni bűncselekmények, csalások)
Szóval, kb. olyan értelemben használták, mint a cigányzenét, vagy a cigánypecsenyét. Egy olyan bűnfajta volt, amit jellegzetes módon "készítettek" el.
Akkortájt nem a romák egészét illették vele, csak egy leíró kategória volt.

Aztán, ezt valaki elkezdte szépen ráhúzni az egész nemzetiségre, és rajta is maradt, ahogy ezek a bűncselekmények egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak.

Nem vagyok cigány, de ebből a szempontból most mindegy. Jó tegyünk ígéreteket! Mi nem használjuk ezt a kifejezést, amelynek a használata ránk jellemzőbb, ők meg nem követik el ezeket a fajta bűncselekményeket, amelyek meg rájuk jellemzőbbek. Mindenki jól jár.

Megígérheti ezt bárki, bárkinek a nevében, bármelyik csoportból?

Mindegy, akármi is lesz, a politikusok szeretik őket elővenni választások idején, mert csoportként viselkednek, így egyszerre lehet őket megszólítani valamivel. Ezáltal persze minket is. Ez az egész arra alapul, hogy vannak "Ők" meg vagyunk "Mi". Vagy fordítva. Megint egy pont, ahol oszlik az ország, szavazókat lehet gyűjteni valamerre...

Az Orbán válasz szimpatikus, de ha ebből is az lesz, hogy majd elővesznek néhány minta romát, -és egyébként szépen agyonhallgatják a bűnözési problémakört, akkor megette a fene az egészet.

Hajrá Magyarország! Akármilyen színű is vagy!

RonIQa 2010.09.29. 12:13:52

@Devil:" Egyebkent pld az SZDSZ euripai parlamenti kepviseloi kozott nem egy roma volt akik igen sokat tett az europai szintu roma jogvedelemert - errol hallott itt mar valaki? "

Nem, erről nem hallottunk. Többről pláne nem hallottunk. Csak egy képviselőnőről hallottunk, aki pótként került be Demszky helyett, s aki kapával-kaszával felszerelt cigánycsapat élén masírozott. Európai képviselőként.... S egyébként is olyan vállalhatatlan volt, hogy kivonták a rivaldafényből. Rendszerint csak a feszültségek szításához értett, de ahhoz nagyon.

Sirrah 2010.09.29. 12:13:56

Hopp egy jó poszt a véleményvezértől.

Mérges 1234 2010.09.29. 12:14:07

"Egyebkent pld az SZDSZ euripai parlamenti kepviseloi kozott nem egy roma volt akik igen sokat tett az europai szintu roma jogvedelemert - errol hallott itt mar valaki?"

Igen sokszor hallotunk róluk, és többet nem szertnénk, mivel nem csak a jogaikat kell védeni, de talán a köteleségeikre is meg kellene tanítani őket, már amelyik rászorul.

És mégegyszer kérdem, mire is kell szavazni, tudunk bármit is a Fidesz roma politikájáról?????

wpet 2010.09.29. 12:14:21

Orbán ezúttal korrekt, egyértelmű módon fogalmazott, ráadásul olyan kérdésben, ami a legfontosabb kérdés a jövőre nézve.
A csatolt Jobbik kampányfilm értelmezése miért nehéz?
Az élősködő ( szúnyog) mindvégig ott repked a film alatt, a megszólalók által megnevezett élősködők pedig sorrendben: bankok, politikusbűnözők, cigánybűnözők, multik.
Ezért kell hörögni?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.09.29. 12:14:50

A cikk jó. A letiltott reklámon nemtom mit kell tiltani, sztem semmi extra.

Befejező kérdésre (" ...miért nem sikerült máig megoldani a cigányság problémáit.") kérdéssel válaszolok.

Milyen problémánkat sikerült máig megoldani?

Oktatást? Egészségügyet? Nyugdíjat? Tömegközlekedést? Földkérdést? Túlbürokratizált jogrendünket és hivatalainkat? Vállalkozásokat? Szakszervezeti érdekképviseleteket? Közbeszerzéseket? Korrupciót? Pártfinanszírozást? Történelmi múltunk megismerését? Vegyük észre, semmi sem működik, semmi sem lett megoldva. Miért pont ez a kérdés lenne megoldva?

kokavec 2010.09.29. 12:15:05

@Tapmancs:
Na, hát éppen ezért ne nevezzük cigány-bűnözésnek, hanem pl. szegénységi bűnözésnek, megélhetési bűnözésnek, vagy amiről éppen szó van: rablásnak, garázdaságnak, stb.
Mert így korrektebb.

Egyébként azt se nagyon használjuk, hogy fehérgalléros bűnözés, ehelyett sikkasztásról és korrupcióról beszélünk. Ráadásul a "fehérgalléros" csak egy állást, egy pozíciót, egy ideiglenes státuszt jelöl, nem egy etnikai hovatartozást, amit senkinek nincs hatalmában se megválasztani, se megváltoztatni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.29. 12:15:13

Szerény meglátásom szerint tök és dögmindegy, hogy mit mond Orbán Viktor, vagy bárki a Fideszből. Csak az számít, hogy mit TESZNEK. És már hónapok óta kormányoznak, de még nem tettek az égvilágon semmit ebben a kérdésben, és amit most mondanak, abból csakis arra következtethet egy józan gondolkodású ember, hogy nem is fognak.

kokavec 2010.09.29. 12:15:19

Szerintem a O.V. mondatai kifejezetten Európának szóltak. Egyszerűen kötelező jelzésszerűen fellépni a rasszista széljobb iránnyal szemben.

luca554 2010.09.29. 12:15:31

Ha a Roma társadalom ekkora szaporulatot mutat, gondolni kell arra, hogy ennek a későbbiekben hogyan és legfőképp miből tartsa el őket a társadalom.Muszály beintegrálni őket valahogy, mert ha nem ,akkor miből fizetnek nekik ellátást (orvos családipóték...stb),inkább arra kéne törekedni az okosoknak, hogy a cigányság ezen a téren is legyen önellátó, és ne égessen bennünket továbbra is .

pg2 2010.09.29. 12:15:42

@szkeptikus vagyok: Apró finomítás: nem a cigányságra, hanem a cigány származású elkövetőkre. És ez az az "apró" distancia, amitől szinte mindig, szinte mindenki eltekint, és így lesz a közbeszéd tematizálására alkalmas a "szójáték". Ha kicsit is érteni akarnál, akkor észrevennéd (és vehetted volna észre már jópár év alatt), hogy nem a (mára dokumentálatlan) kriminalisztikai szakzsargon ellen van a tiltakozás, hanem a "laikus" közbeszéd-tematizálás ellen. Orbán válasza sem szól másról, csak némileg ügyesebben alkalmaz (ha ugyan nem csak interpretátor) szónoklattani fogásokat. Abban csak reménykedni lehet, hogy nem csupán szónoklat...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.09.29. 12:15:54

bár a jobbik számomra a legszimpatikusabb párt, nem tartok minden cigányt bűnözőnek. de "ökölbe szorul a gyomrom", amikor kisvárosunkban az utcán délelőtt céltalanul ténfergők 70%-a kb egy bizonyos kisebbséghez tartozik. én itthon vagyok a kisgyerekkel, mivel a munkám kötetlen, otthon végezhető. az asszonykám ahogy tehette, visszament dolgozni, egyrészt hogy ne essen ki, másrészt meg a pénz miatt is. három gyerekkel eszembe sem jutott "segílyért" folyamodni, inkább összeszorítom a fogamat és egy kicsit többet dolgozom...

pg2 2010.09.29. 12:17:10

Amúgy nem értem a tévét. Ez a kampányfilm pont olyan, mint akármelyik kampányfilm: ostoba, szájbarágós, unalmas. (Csak mellékesen: idén nyáron olyan helyen nyaraltam, ahol nem irtják a szúnyogokat. Jóval kevesebb volt, és csípésük nyoma gyorsabban múlt, mint az itthoni "kezelt" területeken...)

Glossator 2010.09.29. 12:17:17

@Lord_Valdez: " "Számunkra most nem az eset konkrét jogi megítélése az érdekes."
Pedig ez a kérdés megérne egy misét, ugyanis egy médiának nincs joga elállni a szerződéstől, hacsak nem ütközik törvénybe a végrehajtása. Azonban erről most nincs szó. Gusztustalan az lehet, de nem törvénytelen. "

De törvénybe ütközött a végrehajtás, l. obiterdicta.blog.hu/2010/09/28/ovb_1

stratez 2010.09.29. 12:17:27

Van ebben igazság, a baloldal természetesen politikai haszonszerzésre használja a cigánykérdést ugyanúgy, ahogy a zsidókérdést is. De bármennyire is jó szándékú a Fidesz ebben a kérdésben, a cigánykérdés megoldása ugyan olyan beláthatatlan messzeségben van, mint bármikor. A kérdésnek ugyanis nincs megoldása, egy olyan kérdésnek, aminek 600 éve nincs megoldása, a következő 600 évben sem lesz.

KolomparVinetu 2010.09.29. 12:33:00

Végre egy tényleg jó cikk az index főoldalán.
Sajnos a kommentek 70%-ából még mindig süt a mindent elborító sötétség, de legalább már a cikk jó.

solesz · www.index.hu 2010.09.29. 12:39:58

Kellene az elszántság, kellene a fegyelmező képesség, kellene új szabályrendszer és kellene az alacsonyabb rétegeknek munka.

Sok minden kellene, ami egyik pártban sincs meg összeségében.

A magyar állampolgárok jelentős része cigány. Ez pedig szavazóbázis. Ez sok intézkedés élét elveszi.

Orbán retorikája egyébként nagyon jó, mert úgy cigányozik, hogy közben a jobbikot ekézi.

roki 2010.09.29. 13:00:45

Szerintem itt jóval többről van szó, mint Orbán, vagy a Fidesz cigány-kérdéshez való hozzáállása.

Nemzetstratégiai projekt zajlik, amibe beletartozott a korábbi SZDSZ-MSZP szakasz is, amikor a bőkezű segélyezésen és öntudatra segítésen keresztül felkeltette a politika a cigányok fogyasztási igényét és áttételesen annak következményét, hogy a korábbi, önvédelmi jelleggel történő csoportba fordulásukat feladva elindulnak az integráció, vagy nagy többségükben az asszimiláció felé, és affelé, hogy a felkeltett igényt a jövőben a társadalom által elfogadott módon elégítsék ki azután is, hogy a segélyezés visszaszorul majd.
Jelenlegi átmeneti időszakban a megemelkedett igények esetenként a társadalom tűrőképességét meghaladó módon kerülnek kielégítésre, de hiba volna a Jobbik megoldását választani, visszaszorítani az újonan keletkezett igények kielégítését és az igények iránti vágyat a korábbi, cigány-szubkulturaként jellemezhető életviszonyok közé. A jó megoldás az előrenézés és annak felvállalása, hogy ha már mi akartuk a cigányokat kiugrasztani a régi élethelyzetükből, mert fel akartuk számolni az ahhoz a társadalmi szinthez tartozó magas szaporulatot és a társdadaslom többi részéhez viszonyított mély szakadékot, akkor a változás velejárójaként jelentkező viszonyokat ne a cigányság felé hánytorgassuk, mint etnikai jellemzőjüket.
A jobbik-féle megoldás látszik, hogy térségbeli ellenfeleink/vetélytársaink esetében, mind Szlovákiában, mind Romániában rosszabb viszonyokat eredményez társadalmi többség és cigányság között, miközben a probléma mélyül, hiszen az alacsony életnívóhoz társuló gyerekgyár mindkét országban tovább zakatol, holnap pedig több pénbe fog kerülni a probléma megoldása, mint amennyiért a mában lehetne orvosolni a gondokat.
Magyarország jelentős pénzeket költött arra, hogy a cigányság integrációját piackonform úton, az igények felkeltésén keresztül valósítsa meg, a munka nehezén túl vagyunk, már kifelé megyünk az erdőből.
Amennyiben az EU elnökséget fel tudjuk használni arra, hogy a nyugati országokban éppen akut problémává növő cigány-kérdésre egy működőképesnek tűnő választ adunk a nálunk zajló kedvező irányt felvetve receptként, akkor az európai közvélemény rá fogja kényszeríteni Szlovákiát és Romániát (később Szerbiát), hogy elköltse arányaiban ugyanazokat a pénzeket, mint Magyarország tette.
Miközben a világgazdasági felmenet körvonalazódik, versenytársaink forrásaik jelentős részét lesznek kénytelenek lekötni, elvonva konkrét gazdaságfejlesztési feladataiktól, így Magyarország versenyhelyzete javul, nem kell számolni a projektek megnyerésénél korábban elvtelenül alánk ígérő országokkal, hiszen nem lesz anyagi erejük rá, a cigány-kérdés nmegoldása leszűkíti mozgásterüket.

hogolyo78 2010.09.29. 13:09:35

A cigány emberek senkit sem érdekelnek, csak az ún. "cigánykérdés" mint politikai téma - óriási felfedezés.
A fideszes dumapolitika paradoxonának egyszerű a feloldása: a Fidesz akkor rasszista és akkor válik emberbaráttá, amikor éppen úgy kívánják a pillanatnyi agitprop érdekek. A választások előtt még volt "cigánybűnözés", de másnapra rend lett, együttműködés, építkezés és békés konszolidáció.
Mint minden más kérdésben: a Fidesznek nincsenek önálló személyiségjegyei, egy alaktalan massza, egy amőba, ami mindig a legkisebb ellenállás felé folyik. A kormányzás csak egy jó buli és még anyagilag is jól lehet járni. Hogy közben emberek nyomorodnak vagy immár halnak meg... Hát istenem, sok a paraszt a sakktáblán.

ampierre 2010.09.29. 13:29:07

@Bobó: "...a családi pótlék iskolai hiányzással való összekapcsolására(mintha csak azt a gyereket kéne eltartani aki iskolába jár) "

pontosabban az iskolaköteles korú gyerek iskola-látogatásához kötötték.. Hiszen ha nem jár iskolába a 17 éves gyerek, akkor vélhetően ő is dolgozik ... Hadd ne fizessen már az állam családi pótlékot a játszótéren szipuzó bicskások után...

:S

Démonmac1 2010.09.30. 09:48:45

csak addig érdekli az adott kormányt, amíg a szavazatokat leadják, plusz ne csináljanak bajt.
ez az elvárás.

Aztán hogy szar körülmények között, majdhogynem páriaként élnek az nem érdekel már senkit (az érintetteket kivéve)

Már régen tanítani kéne őket, kötelező jeleggel, életvitelre, főzés, háztáji munkák, gazdálkodás, stb stb...
Mert meg lehetne változtatni az egészet, mindenki megelegedésére.
javarészt.

Sieg 2010.09.30. 09:49:14

@Tapmancs: Nem ugyanaz a kategória. A magyarbűnözés is jelenthet(né) a magyarok által elkövetett bűnöket, mégis érzed, hogy a kifejezés így baromság és súlyos mellékzöngéi vannak. Pontosan ez a baj a cigánybűnözéssel is, és nem, akinek ezzel baja van, az nem akarja azt mondani, hogy a cigányok nem bűnöznek.
Világos? ;)

Hát nem tudom, nekem az, hogy hosszú évek szinte hallgatása után egy pozitív és határozott ellenvéleményt kaptunk OV-től, az igen előremutató, de semmiképp sem program, arról még mindig az égvilágon semmit sem tudunk. Nem mintha meglepő volna.

A "zavart hallgatás" meg legkevésbé sem az orbánfóbiásoknál érdekes vagy kiemelendő, hanem a Fidesz szavazótáborának igen nagy részénél, akik vastagon cigányoztak, cigányoznak most is (éppen ezért hallgatott a Fidesz a választások előtt). Hogy ez a rész most mit fog tenni, az az érdekes, kár, hogy erről egy szó sem esik.
Valószínűleg nagy részük mint megszokott, élnek a duplagondol eszközével.

Secnir 2010.09.30. 09:50:02

@wpet:
"Orbán ezúttal korrekt, egyértelmű módon fogalmazott"

"[...] Sajnálom, hogy a magyar parlamentnek kell ebben a kérdésben néhány perc erejéig gondolkodnia, mert önmagában, hogy erre szükség van, már számomra nemkívánatos. [...]"

érted, ugye.

graycivil 2010.09.30. 09:50:09

A FIDESZ "cigányság iránti empátiájára" és Jobbik-ellenességére jellemző, hogy csak akkor kezdenek "toleránsak" lenni, amikor megvan a 2/3-uk, és a Jobbik választási ellenségnek számít.

Cinkes 2010.09.30. 09:50:22

Orbán ezt is félremagyarázta... Nem minden cigány bűnöző, de bizonyos bűntényeket 90%-ban cigányok követnek. Így könnyebb azonosítani és talán megoldást is könnyebb találni ha beazanosítjuk a potenciális elkövetőt, szerintem kriminológiai szempontból korrekt kifejezés.
A másik dolog, nem hiszem, hogy túl nagy támogatása lenne mostmár az EU-ban a szegény cigányok című sírásnak miután nem egy országban szembesültek vele, hogy szegény cigányok nem is annyira sajnálnivalók...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.30. 09:56:09

Szeretek pozitívan csalódni. Az átlag ballib korábban azért érezhette úgy, hogy a FIDESZ kacérkodik a rasszizmussal, mert kacérkodott egy rasszista párttal. Amióta ez megszűnt, és kormánypártként többször is felelőségteljesen viselkedtek ebben a kérdésben, én speciel örülök, hogy tudnak ilyet is.

De azért hogy hangot adjak a bennem rejlő kisördögnek is: Azt írod, hogy a köztévében ezt a öntést nem hozhatták volna meg a kormány jóváhagyása nélkül. És az OVB-ben kik vannak többségben? :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.09.30. 09:56:42

Vicces, hogy rengetegen abban hisznek a Jobbik megoldja a cigánykérdést. Ébresztő, ennek a párnak létérdeke, hogy fennmaradjon a probléma, különben minden szavazatát elveszítené! Majd hülyék lesznek megoldást találni. Aki abban hisz, hogy ezzel választást nyerhetnek, majd tovább növelnék a szavazataikat a megoldással, az téved, ez nem olyan probléma, amit egyetlen ciklus alatt meg lehet oldani, itt aki nekikezd az csak vesztesként tud kijönni belőle. Nem véletlenül dugta homokba a fejét eddig mindenki. Csakis összefogással lehetne megoldani a cigány kérdést.

Severus 2010.09.30. 10:07:11

"Ez a hallgatás pedig nagyon sokat elárul a magyar közéletről és arról, hogy miért nem sikerült máig megoldani a cigányság problémáit."

Csak egyetérteni tudok. Ez s egy olyan kérdés, amivel mindegyik oldal csak hergelte a másikat, de amúgy csak tijt rá. De jó lenne már ezzel felhagyni, és a problémára koncentrálni... Álom, álom...

Pikk 2010.09.30. 10:07:23

A cigánybűnözés szó aktuális jelentése a "bűnözés cigány sajátosság" ezt lehet magyarázni többféleképpen de a jobbik ezt égette bele a mai köztudatba. Erről ma már senkinek nem az jut eszébe, hogy egyes bűncselekmények nagyobbrészt cigány elkövetőkre utalnak. mint ezt korábbi rendőri megállapítások is jeleztek.
A fidesz meg általában süketnek tetteti magát, el nem határolódik, csak azokban az esetekben próbál enyhíteni a helyzeten amikor az EU elmarasztalásától tart.

Yasashi Tanuki 2010.09.30. 10:07:35

@Bobó:
A behaviorista pszichológusok már rég rájöttek, hogy a patkányok nem motiváltak, ha a feladat teljesítése előtt kapják a kaját. A hazai szociálpolitikának ehhez a felismeréshez 20 év kellett, de úgy látszik van akiknek ez még most se evidens.

ivrilider 2010.09.30. 10:07:43

Megszállták a blogot a jobbikos bérszavazók, vagy mitől lehet ilyen irreálisan ostoba a szavazás állása? Én egyébként a Fideszre szavaztam, pedig az LMP rálátása szerintem komplexebb, de a realitásokat tekintve a Fidesz mindenképpen alkalmasabb ennek a kérdésnek a rendezésére.

Az igazi Trebics 2010.09.30. 10:07:57

"A Fideszt mindig is nyíltan vagy burkoltan rasszizmussal vádolók most magától értetődően nem tudnak mást tenni, mint hallgatni."

Az Orbán-beszéd valóban pozitív, ez lenne a normális, és csak a korábbi évek meg(nem)nyilatkozásai fényében érdekes. Akkor is ezt kellett volna előadni, amikor a jobbik-szavazók még a Fidesz táborát erősítették.

A cikk egyetlen figyelemreméltó megállapítása pedig valóban megérdemelne egy külön posztot:

"...az erős kormánypárti befolyás alá került közmédiában elképzelhetetlen, hogy egy olyan kényes döntést, mint egy ellenzéki párt politikai hirdetésének letiltása, ne a Fidesz legalábbis hallgatólagos beleegyezésével hozzanak meg."

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.30. 10:08:22

Roppant figyelemre méltó és ígéretes dolog, hogy a négy parlamenti párt közül a válaszadók többsége szerint a Jobbik lenne képes a leginkább kezelni a cigánysággal kapcsolatos problémákat. Öhöm, öhöm. Kedves fasisztázgató honfitársaim! Most akkor mi van? :)

Várúr 2010.09.30. 10:09:42

@Bukowszky:
Jujjjj! A fidesz már 3 hónapja kormányoz és még mindig nem tette rendbe több száz év elbaszását... Hosszú 3 hónap nem volt elég ahhoz, hogy megoldja, amit Németország, Franciaország, Olaszország s e m . . . Amindenit!

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.30. 10:10:04

@hogolyo78: "A választások előtt még volt "cigánybűnözés", de másnapra rend lett, együttműködés, építkezés és békés konszolidáció."

Ez melyik országban történt? A fidesz a maszoppal egy szelet fújt a Jobbik ellen a kampányban. Szó nem volt arról, hogy akár a választások előtt bármiféle együttműködésre hajlandó lett volna a Jobbikkal, épp ellenkezőleg. Egy francia államporgárságú magyar származású szociológusnő, aki a Hír TV egyik "megmondó embere", mint ilyen, igen erősen kötődik a fideszhez, így nyilatkozott: "tessenek elmenni a választásokra, és szavazni bárkire, csak ne a Jobbikra". Ez nagyjából tükrözi a valóságot. A többi párt Jobbikhoz való viszonyáról elmondható, hogy valóban közelebb áll bármelyik párt bármelyik máshoz, mint a jobbikhoz. Igen, még a fidesz is közelebb áll a maszophoz, mint a Jobbikhoz. Ha másért nem (pedig pozitívumokban bővelkedik), már csak ezért támogatja értelmes ember a Jobbikot.
Na. Lehet nácizni.

Várúr 2010.09.30. 10:11:14

@vampierre:
Amíg a kölök nem jár suliba, a pótlékot a jegyző kapja meg és fedezi belőle a gyerek szükségleteit, nem a papa-mama piálását, játékgép-költségeit, stb.

Beefboneknock (törölt) 2010.09.30. 10:11:28

Minél többet tökölnek annál radikálisabb lépést kell majd meghozni és az fájni fog sokaknak,
Az utóbbi évek is a meg nem hozott döntésekről szóltak és idáig jutottunk, mi lesz akkor velünk ha most sem cselekszünk?

ca2 2010.09.30. 10:11:40

A cigánykérdés Magyarországon nem slágertéma, hanem egy komoly társadalmi probléma.
A baloldal meg a talpnyalói csak akkor szeretnek róla beszélni, amikor a TGM féle faszok tüntetést szervezhetnek, meg szónokolhatnak "viperás" Józsika megszúrása kapcsán, amikor lehet visítani, hogy már itt is a fasizmus.
Amikor konkrétumokról van szó akkor nagy a kussolás, ezt már megszokhattuk eddig is.

londonterminals 2010.09.30. 10:14:36

Függetlenül attól, hogy az említett eseteket valóban nem kezelte a helyükön a sajtó - még akkor sem, ha ennek nem feltétlenül az az oka, amit a szerző állít, inkább talán mindennek a szórványossága és ellentmondásossága a Fidesz részéről, ld. pl Balog Zoltán eltűnését a választások óta, hogy mást ne mondjak -, amennyire igaz az MTV Fidesz általi befolyásoltsága, legalább annyira igaz az OVB-é, amely viszont volt szíves elképesztő érveléssel jogsértőnek minősíteni a sugárzás megtagadását.

mendson 2010.09.30. 10:14:46

Persze az OVB 6:2-es szavazataránya nem igazán a véleményvezér véleményét támasztja alá.Ugyanis az OVB-t 2014-ig már nem piszkálhatják,de a közmédiumoknál még lehet ám " mi az te a birósághoz fordultál a mi kutyánk kölyke döntése ellen?"

dzsugasvili 2010.09.30. 10:15:43

@hogolyo78: Ez csúcs ez a hozzászólás. Minden lényeges benne van. Alaktalan massza, milyen találó!

Az egész kampány miből állt az elmúlt 1 évben: bármit akartok, majd mi megcsináljuk! Higgyetek nekem, meglesz!

És ugyanezt előadták a falusi cigányoknak a faluban, a városiaknak a nyomornegyedben, a csóró nem cigányoknak a panelek közt, a jobbmódúaknak a kampányösszejöveteleken megígérték az egykulcsos adót, a minimálbéresnek, hogy nem kell majd adózniuk, szittyáskodtak, hogy a Jobbiktól elvegyék a szavazókat, demagóg szociális ígéreteket mondtak a szociknak. A nyugdíjasoknak megint mást ígértek, mindezt pedig azért, mert 20 év mutyizás és semmittevés alatt összejött egy használható méretű médiafelület, elég jó közismertség, némi pénz, iszonyú hatalommánia, az ellenség meg ráadásként épp kinyírta önmagát. Ezért nem volt semmi meglepetés az áprilisi eredményben, és mivel az elmúlt 4 hónap még belefér a türelmi időbe (méghogy nem kérnek 100 napot...)m nem lesz meglepő a mostani eredmény se. Ami utána jön, az annál inkább.

Én ezért ettől az elvtelen karrierlovag mocsokbandától hányingert kapok már kb. év eleje óta, és felháborítónak tartom, hogy ilyen ocsmány módon lenyelhetik az országot, és hogy ezt ráadásul a Gyurcsány alatt - joggal - diktatúrát kiáltozók milyen örömmel üdvözlik!

mréveiller 2010.09.30. 10:16:00

@Devil: persze szerinted egy olyan társadalmi réteg mint a roma ki tud termelni több száz politizálni akaró értelmiségit? Kolompárnak 8 általánosa van!

oraculum_dixit 2010.09.30. 10:16:50

Ugyan már!

Ezek szavak, és mint ilyenek, nem kerülnek semmibe! Viszont az önkormányzati választások előtt vagyunk, és világos, hogy minden mérsékeltebb politikai szereplő szeretné megnyerni a cigány népességet, hiszen -- bár jórészük passzív politikai szempontból -- jókora potenciális szavazótömegről van szó!

Azonban az sem véletlen, hogy ez a tömeg jórészt passzív. Hiszen ígérettel teli a padlás!
Ám hiába dühöng habzó szájjal a náci közvélemény, hogy így is túl sokat kapnak a cigányok -- segélyekben, pozitív diszkrimináció formájában... Aki kicsit is tájékozott, az tudja, hogy nyomorúságos alamizsna formájában kapják azt a sok pénzt, és egyes roma személyiségek előtérbe tolásától sem lesz jobb a nyomorgó cigányok tömegeinek.

Ahhoz viszont, hogy valóban hálót adjunk a kezükbe, és ne csak egy falat halat dobjunk elébük, ahhoz távlatos programok kellenének -- pl az oktatás távlatos fejlesztése, hiszen a roma gyerekek egyre nagyobb arányt tesznek ki a magyar gyermekpopulációban, miközben az iskolázottsági mutatóik alig javultak valamit az elmúlt 20 évben. Nemhogy diplomás romák alig vannak, de a szakma szerzésig is csak a töredékük jut el! Márpedig 8-10 osztályos végzettséggel manapság szinte biztosan a segélyezettek vagy a szociális bűnözők táborát lehet csak erősíteni...

Szóval akkor hiszem majd el, hogy a Fidesz tenni akar valamit a cigányságért, és nem csak demagóg papolásról van szó a helyhatósági választások előtti korteskedés keretében, ha majd azt látom, hogy tesznek is!

Nem mintha mások tettek volna -- azoknak is csak a szájuk járt, akik nemrégiben buktak ki a hatalomból. A Fidesz csak annyival rosszabb, hogy akár egy kis rasszista demagógiától sem riad vissza, ha éppen az tűnik hatékonyabbnak. -- Most éppen ellenkezőleg, hiszen a Jobbiktól szeretnék megkülönböztetni magukat! Ennyi a titok nyitja!

Szóval pénz beszél, kutya ugat! Majd ha a Fidesz-kormányzat jelentős pénzeket is áldoz a felzárkóztatásra (nem csak segélyekre, de persze azokat sem lehet egyelőre csökkenteni sajnos), ami azt is feltételezi persze, hogy lesz távlatos programjuk -- ami tudtommal nincsen! Akkor majd hiszek a tisztelt posztolónak!

Nádasi Balázs 2010.09.30. 10:17:00

20 éve ez az első VV-írás, amit jónak tartok. Gratulálok!

loláb 2010.09.30. 10:19:06

@hogolyo78:
"A választások előtt még volt "cigánybűnözés""

Nem, már a választások előtt sem volt cigánybünőzés, legalábbis Orbán már tavaly októberben is azt mondta:

"cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak"

Érdekes módon ez eléggé egybecseng a mostani válasszal:

"Ezért én azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások, de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált. "

tocibacsi 2010.09.30. 10:19:13

ha lenne faszbúkom, lájkolnám...
így csak simán tetszik az írás; nagyon jó meglátások stb...

szerjóska 2010.09.30. 10:19:53

-csak azt a gyereket kell eltartani, amelyik iskolába jár. mivel nincs korlátlan pénzünk, oda fektetünk be, ahol fialni fog. a szocializmus durva fless, olyan, mint a terülj, terülj asztalkám.
-egy borsodi meg gy-m-s megyei cigány életkörülményei merőben különbözők. győrben is vannak igazi putriscigányok, vannak abszolút asszimilálódott és félig-meddig asszimilálódott cigányok meg a pápai putrisromák, akik ide járnak lopni. úgy vélem a győri cigánykérdést kb. két ciklus alatt maradéktalanul meg lehet oldani. ismerek sokféle cigány származású embert, van olyan amelyik egyetemre jár, van olyan, amelyik elitiskolában érettségizett meg van olyan aki nem tudja ki volt Sztálin. nem az első két körből került ki az, amelyik ellopta öcsém biciklijét. de az a valaki sem egyedül találta ki, a bandázó életmód jóval cinkebb, mint bármiféle származás (cleveland-i magyar bandák, amerikai latino bandák, négerbandák, zsidó-ír bandák, olasz-szicíliai bandák, németországi török bandák, angliai orosz bandák, lengyel bandák stb. - mindenki ott kezd cinkelni ezerrel, ahol valamiért nem érzi otthon magát - kivéve ha szimplán aszociális, vagy sokpénzfil).
-a Fidesz stratégiája nem rossz, a tolerancia-fless mindig jobbról esik jobban, a ballostól alapszintű elvárás, hogy ne legyen xenofób.
-a hazai közvélekedés legszívesebben egy teljes éven át pocskondiázná szabadon a cigányságot, aztán magasról tenne rá azontúl. a magyar xenofóbia ritkán vált át németes pusztításba. van egy nigériai ismerősöm, lement a szkinhead-kocsmába, a törzsközönség pedig annyira nem tudta hova tenni az esetet, h előjött belőlük az eredendő barátságosság. ugyanez az elég széljobbos szurkolói körök reakciója egy-egy kimagasló néger/arab/cigány tehetségű játékosra. ld. Kerekes Zsombor (DVSC), Adamo Coulibaly/Yannick (DVSC), Mohamed Remili (UTE, mostmár Szolnok, de ez utóbbi szurkolóit azért nem nevezném szurkolói körnek).

derabitz 2010.09.30. 10:19:57

A pénznek nincs szaga, a szavazatnak nincs nemzetisége.

dei · http://erdei.aplus.pl 2010.09.30. 10:20:43

Kedves VV!
A romák életével kapcsolatos gondok valamint a közbeszéd csöndes hozzáállása a pártok környékén kialakult cigányprogramokkal, romapolitikával kapcsolatban csak azért lehet számodra új, mert egyáltalán nem ismered (vagy ismered de nagyvonalúan átlépsz a problémán) a roma értelmiség és a roma politikusok egyébként teljesen természetes pártok és csoportérdekek (és gyakran világnézetek) menti polarizáltságát.
Önmagában is nevetséges a cigányságot egységes masszának látni és kezelni, ez eddig inkább csak roma politikusokra és a "cigánybűnözésből" élő jobboldali újhungaristákra és jobbikosokra volt jellemző.
Másrészt azon is csodálkozom, hogy azon csodálkozol, hogy senki nem hisz semmilyen pártnak, főleg kampányidőben. :)))
Továbbá tételesen nem igaz, hogy az általad beírt eseményekre a ballibsik nem kapták fül a fejüket (talán az egyszem Járóka megszólalást kivéve, de az ugye a messzi Európában történik és nem itt az Szürreálisztánban), mert dehogyis nem, legfeljebb nem azok, akiket olvasni szoktál.
Végezetül egy párt volt, amelyik nyíltan felvállalta roma polgártársak melletti kiállást, ki is bukott a parlamentből (csupa kisbetűvel).

ver@s kan-tár 2010.09.30. 10:21:16

Érdekes írás, de leginkább figyelemre méltónak a zárómondatot tartom: "Ez a hallgatás pedig nagyon sokat elárul a magyar közéletről és arról, hogy miért nem sikerült máig megoldani a cigányság problémáit." Ezt, mert jószerivel ez a veleje az egésznek.

Egyetértek azzal, hogy sem a szóban forgó népességet – legyen bár etnikum, rassz, szociológiai rétegződés, álfolklorisztikus életérzés –, sem a súlyozott társadalmi jelenlétük révén fölvetődő kérdéseket nem tudjuk mi itt sem lenyelni, sem kiköpni. Ez részint közöny, részint be nem vallott tehetetlenség. És hát egyetemleges, mert mindenkié.

flippant 2010.09.30. 10:21:27

@Napkutya: Nagyon sok mai bűneset echte cigánybűnézés kategória. Ilyen például a rabszolgatartás (csicskatartás - a csicska például cigány eredetű jövevényszó) vagy például a rablások Miskolcon amit az ottani főkapitány szerint KIZÁRÓLAG cigányok követnek el. Tehát utóbbira vonatkoztatva a miskolci rablásokat egyértelműen "ráhúzhatjuk" a cigánybűnözésre mivel azt csakis cigányok követik/követhetik el.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.09.30. 10:21:34

Jó kis okfejtés. Jó is ha igaza van.
Én csak attól félek, hogy mi van, ha ez a választási kampányidőszak eleme csak.
De inkább legyen igaza a posztnak.

Mizu 2010.09.30. 10:25:29

Csak egy valamit felejt el minden földből szakadt demokrata: Mi volt az 1. VH előtt? Miért csökkent Mo. területe 1/3-ra? gondolkozhatna mindenki, mielőtt a kurvajó EU ki nemtlaálja, hogy: "jó akkor megoldjuk a roma/cigány problémát, nem integráljuk a cigányságot, hanem ahol a legnagyobb számban élnek területi és kultúrális autonómiát adunk neki egy szák pénzzel hogy mind menjen oda"

Erre ugyan ki mit lép????

Mert ha hisztizünk akkor mi milyen jogon akarjuk Székelyföld ter. és kult. autonómiáját, hiszen mi sem adjuk meg. A föld miatt? vagy mert 1000 Éve itt vagyunk? Senkit nem érdekel... Ma kik lakják ez a kérdés kedves demokratáim...

És hogy erre a szerencsétlen jobbikban gondolnak egyedül és kézzel-lábbal kapálóznak hogy valaki rajtuk kívül is kapjon már észbe (most nem a módszerekeről hanem a probléma tényére gondolok)

Na itt probléma...

Mizu 2010.09.30. 10:25:39

@roki: Szerintem nem jól látod. A baj az hogy ezek a támogatások lyukas garast sem érnek... Hidd el, Szendrőlád nem az a hely ahol laknál/felnőnél. És csak 1 hónap ottlét is gyökeresen megváltoztatná a definiált szalonképes problémamegoldási javaslatot a bőrödön érzett tapasztalattal ellentétben.

Csomorkány 2010.09.30. 10:25:46

@roki: Bakker, te hol élsz? Minden lehetséges világok legjobbikán, vagy mi van?

...WM... 2010.09.30. 10:25:58

Tényleg jó cikk, bár a reklámot én sem értem, hogy miért kellett letiltani.

Archenemy 2010.09.30. 10:26:04

@vampierre: "Hadd ne fizessen már az állam családi pótlékot a játszótéren szipuzó bicskások után..."

/signed

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.30. 10:26:19

"hogy a baloldali kormányok „túlszerették” a cigányságot, és egyedül vasszigorra és keménységre van most szükség, szintén köpni-nyelni nem tudnak. "
Nem túlszerették, csak nem mertek kezdeni vele valamit. Azért az nem ugyanaz.

A jobboldal meg nem feltétlen úgy kezdődik, hogy irtsuk ki a cigányokat; nem is ez az út. Eddig mindenki rosszul kezelte a problémát, mert sem a libsiség, se a nácziság nem járható. Rendet kell tenni, munkára szoktatni őket, nem segélyre. Iskolába járásra, na erre legalább van kezdeményezés.

Csak az a baj, hogy ennél a pofázásnál többet a Fityiszből se nem nézek ki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.30. 10:26:29

@hogolyo78: "A kormányzás csak egy jó buli és még anyagilag is jól lehet járni. "
Kérdezd a maszopos képviselőket, ők csak tudják!

borzzz 2010.09.30. 10:26:41

Sok igazság van a posztban, de az egyik alaptétel hibás: mégis ki a fax nevezte a Fideszt vagy OV-t akár nyíltan, akár csak burkoltan rasszistának? Mondhatnál erre 1-2 nevet és példát, mielőtt ezt ténynek tekintve elkezded cáfolni. (Nettó elmebeteget megnevezni nem ér, ahogy az sem, ha konkrét lépésre vagy kifejezésmódra mondták azt, hogy nem PC.) Ha arra idézel példát, hogy mértékadó személy rasszista pártnak nevezte a Fideszt vagy azt állította Orbánról, hogy rasszista, akkor visszajövök bocsánatot kérni.

borzzz 2010.09.30. 10:26:50

@stratez: Kivételesen egyetérték veled - a pártok többnyire politikai haszonszerzésből veszik elő a cigányokat, de a "cigánykérdést" egyik sem fogja megoldani. Annál inkább, hogy nincs is olyan. Pontosabban mindenki mást ért rajta: "cigánykérdés" at un. megélhetési bűnözés, a cigánytelepek viszonyai, de a szegregáció, az eleve kilátástalan sorsba születés is.
"Zsidókérdésről" viszont nem tudok, fogalmam sincs, mire gondolhattál.

trendo+ 2010.09.30. 10:26:58

A köztévét alig kell már cenzúrázni. Megteszik maguktól is, mintha csak kiadták volna mindnek a jobbra igazodj vezényszót. Más a hírek válogatása, a megszövegezés, az interjúk hangneme. Még néhány szerepcsere, egy-két szerkesztő elmozdítása, és a Fidesz már toál át is vette a hatalmat. És mindenki ott ül, méla kussban. Nem véletlenül, a médiában majdnem annyit lehet keresni, mint a banki szférában. Ki lesz hülye hepciáskodni? Mi meg majd megint olvashatunk a sorok között, mint a szocializmusban azelőtt.

trendo+ 2010.09.30. 10:27:12

Cigánybűnözés mindig volt és lesz is jó ideig, ahogy lesz fiatalkorú és fehérgalléros stb. bűnözés is. Csak amikor anno ezt Láposi Lőrinc kimondta, merőben praktikus okokból, és igyekezett volna a rendőrségen belül speciális nyomozati, megelőzési módszertant kialakítani,. mindenki megbotránkozott, mint amikor a gyerek a családban először mond csúnya szavakat. Most a Jobbik mondd csúnya szavakat erről, főleg, hogy a figyelmet magára irányítsa. A náci jobbszárnyuk meg, megrészegülve a rasszista hívószavak sikerétől, már komolyan gondolkodik az Endlösungon...

Pizsamás Forradalmár 2010.09.30. 10:27:29

@szkeptikus vagyok:

Ha valamit félre lehet érteni, azt félreértik. Elég gyenge az az érvelés, hogy én "úgy gondoltam".

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2010.09.30. 23:57:49

Hááát... két apró megjegyzésem azért hadd legyen:
1/ Mostanra, amikor ezt írom (09.30.) a dolog fordítva sült el: az inkriminált reklámot igenis kötelező leadni -- na most akkor ki lépett közbe??
2/ Nem kéne azt magától értetődően természetesnek kezelni,hogy vki leszólt a pártközpontból, és annak szellemében született meg BÁRMILYEN döntés. Nem épp ez ellen kellene fellépni inkább?? Abban a pillanatban, amikor ezt - akár csak sugallat szintjén - természetesnek fogadjuk el, már meg is ágyaztunk ennek a metódusnak.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.05. 11:29:32

Cigánykérdés (cigány bűnözés, integráció hiánya, stb.) mindaddig lesz amíg radikális intézkedéseket nem hoznak ellene. A problémák ellen...a cigányokért.
De még akkor se biztos a teljes siker. A probléma évszázados, már Mária Terézia idejében is létezett, próbáltak is keményen fellépni vele szemben, eredménytelenül.
Ahogy többen is írták: amíg saját maguk nem akarják az előrelépést addig a dolog esélytelen. Ez pedig csak a jelenlegi vegetatív, élősködő (IGEN, ÉLŐSKÖDŐ!) állapot megszüntetésével érhető el. Amíg csak olyanokból válik társadalmilag hasznos ember, akik hátat fordítanak a cigányság többségével, addig ők csak kiközösített, kigúnyolt részei lesznek a romaságnak. És pont ez a probléma oka: egyszerűen nincs történelmi példájuk arra, hogy bárki közülük sikert ért volna el, felemelkedett volna tisztességesen, tanulással, munkával, akire igazán büszkék lehetnének, és követendő példa lehetne.
Ennek nyilván vannak olyan okai is, ami a diszkriminációra, és a lehetőségek hiányára vezethetők vissza, ami a másik fontos feladat lenne ez ügyben. Motiváció és valódi mozgástér teremtés.
Na ezek közül nem sokat láthattunk a rendszerváltozás óta...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása