Véleményvezér

vv

Orbán: nem tudja vagy nem meri?

2010.11.23. I 64 komment I Címkék: fidesz tarsadalom orban

A polgári Magyarország üzenetével a Fidesz ráérzett arra, hogy a magyarok mire is vágynak. De ki akar plebejus lenni? Ki akarja követni a kínaiak példáját? Ki érti, mi fán terem a nemzeti együttműködés? Miért nincs egy jó üzenete, víziója a Fidesznek?

Volt valami természetes, sőt bájos abban, amikor '98-ban Deutsch Tamás egy mondatban hatszor mondta el, hogy „polgári”, és a végén már ő is nevetett. És van valami modoros, sőt izzadságszagú abban, amikor Szijjártó Péter teszi ugyanezt a „nemzeti együttműködéssel”, halálosan komoly arccal. A Fidesz valamit kétségtelenül elveszített az elmúlt tíz évben.

Az áprilisi választások óta Orbán Viktor szinte hetente tart nagy ívű beszédeket. A miniszterelnök elég magasra tette a mércét saját magának, hiszen mára alapállásból minden beszéde a világrend teljes megváltozásáról és a világkapitalizmus végéről szól. A sok beszéd és a hetente változó új vezényszavak tisztán elárulják, hogy a miniszterelnök mennyire keresi, és mennyire nem találja azt a könnyen megfogalmazható, egyszerű üzenetet, ami mindenki számára egyértelművé tehetné, hogy kormánya tulajdonképpen mit is akar.

Kapcsolódó írásunk: A Fidesz két arca


Volt egy jó üzenet: polgári Magyarország

Ilyen sikeres üzenet volt a kilencvenes évek második felében és a Fidesz első kormányzása alatt a polgári Magyarország gondolata. A „polgár” egy olyan fogalom volt, amivel szinte mindenki könnyen tudott azonosulni, hiszen az ország nagy része valóban polgárosodni akart. A szó nem csak, hogy nem volt lejáratódva, hanem kifejezetten vonzó kulturális jelentéseket tudott aktuálissá tenni, és egy egész generáció számára vált meghatározó politikai élménnyé. Ráadásul a „polgár” és a „polgári Magyarország” szlogenjeivel az első Orbán-kormány sok szimbolikus lépése mellett könnyen meg lehetett magyarázni a hazai vállalatok támogatásától a családtámogatási rendszer megváltozásán át a csekély mértékű adócsökkentésig szinte mindent.

A Fidesz 1998-as választási hirdetése. Forrás: Hullámvadász (Nagyobb mérethez kattints a képre!)


A Fidesz és Orbán Viktor már sok éve küzd azzal a kihívással, hogy a polgári Magyarország gondolata után ismét előálljon egy hasonlóan sikeres pozitív üzenettel és vízióval, de rendre rossz helyeken keresgélnek. A polgári Magyarország üzenete azért lehetett annyira átütő, mert kitalálói ráéreztek arra, hogy a magyarok mire is vágynak. Az azóta látott próbálkozások is pontosan azért ennyire gyengék, mert a Fidesz valamiért erre nem volt képes ráérezni.

Nem értik a zembereket

Szemléletes példa erre a Fidesznek a 2006-os kampányban kicsúcsosodó plebejus irányváltása. Ekkor állandósult a Fideszben a „zemberekre” való hivatkozás és a filléres kiadásoknak a politika középpontjába való emelése. Ezt a korszakot leginkább a 2006-os fekete, „Rosszabbul élünk”-plakátok és Orbán Viktor kijelentése fémjelzi, miszerint ő „plebejus miniszterelnök” volt. A stratégia látványosan megbukott, hiszen Magyarországon Orbán Viktoron kívül senki sem akart plebejus lenni, vagy legalábbis annak látszani. A Fidesz és a miniszterelnök nem értették meg, hogy a magyar kultúra egyik sajátossága éppen az, hogy itt a zsellértől a kispolgárig mindenki mindig is úr akart lenni.

De a legújabb hívószó, a „keleti szél” és a Kínával való példálózás is arról árulkodik, hogy mennyire nem értik a magyar embereket. Hazánkban ugyanis a Távol-Kelet és Kína emlegetése nem éppen pozitív képzeteket kelt: a legtöbb magyar, tetszik vagy sem, de Kínával az ócska minőségű árukat és a józsefvárosi piacot, meg persze az igénytelen kínai büféseket azonosítja. A magyarok számára azt sem könnyű elfogadni, ha a főnökük német vagy angol – de őket mégis lehet példaként állítani, hiszen úgy akarunk élni, ahogy ők. Na de úgy, mint a kínaiak?! Orbán Viktornak Kína emlegetésével pont azt a népet sikerült megtalálnia, amelyikkel a magyarok soha, semmilyen körülmények között nem cserélnének.

polls & surveys


Túl bonyolult

De az sem sokkal jobb, amikor a miniszterelnök nem szemléletes példákkal, hanem absztrakt fogalmakkal, modoros műszavakkal áll elő. A „Nemzeti Együttműködés Rendszerétől” a „Nemzeti Ügyek Kormányáig” csupa olyan, üres kifejezést hallhatunk, melyek az átlagember számára értelmezhetetlenek, és semmiféle azonosulásra nem nyújtanak lehetőséget.

Látható, hogy a rengeteg beszéd és blikkfangos szlogenfaragás mögött az áll, hogy a miniszterelnök és kormánya izzadó homlokkal keresi azt a kulcsszót vagy egyszerű mondatot, amivel ki tudná fejezni kormánya vízióját. A kérdés csupán az, hogy miért nem sikerül.

A Véleményvezérnek két tippje van: vagy azért, mert ők maguk sem tudják, hogy mit is akarnak. Vagy azért, mert nem merik elmondani.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.23. 09:03:05

"a miniszterelnök és kormánya izzadó homlokkal keresi azt a kulcsszót vagy egyszerű mondatot, amivel ki tudná fejezni kormánya vízióját. A kérdés csupán az, hogy miért nem sikerül. A Véleményvezérnek két tippje van: vagy azért, mert ők maguk sem tudják, hogy mit is akarnak. Vagy azért, mert nem merik elmondani."

A tippek ülnek, én se nagyon látok más lehetőségeket. a gond az, hogy egyik se túl szívderítő opció. De ha választani lehet, akkor már legyen inkább az első, mert inkább legyenek bénák (ahhoz már hozzászoktunk az elődeik alatt), mint hogy olyasvalamit akarjanak, amit még ekkora hatalom birtokában se mernek elárulni...

Refuse/Resist! 2010.11.23. 11:17:07

1. Lehet, hogy tudnak valamit, amit ti nem.
2. Teccettek volna meritokráciát csinálni. A tömegdemokrácia ilyen. Több a plebejus, mint a középosztálybeli polgár.

p.ikeri (törölt) 2010.11.23. 11:17:13

A Cseh Tamás - Csengey Dénes Mélyrepülés CD-jének egyik dalszövegrészlete jut eszembe:

"Hát mit gondoljak egy helyzetről, amiben a barátaim csak azt tudják ígérni, amivel az ellenségeim fenyegetnek? Mindent elölről kell kezdeni. Egyedül."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.23. 11:17:17

A Párt okosabbik része tudja, hogy ez a tőkeellenes, kuruckodás nem tartható, de azt is tudja, hogy ezt nem lehet kimondani, mert a Párt butábbik része viszont őszintén hisz benne és azt hiszi, hogy ezt hívják jobboldalnak.
Tehát a nem tudják és a nem merik egyszerre áll fenn.

@Fedor:
Szerintem meg inkább ne merjék, mert akkor van esély arra, hogy suttyomban mégis a helyes lépéseket teszik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.23. 11:42:38

@Lord_Valdez: "Szerintem meg inkább ne merjék, mert akkor van esély arra, hogy suttyomban mégis a helyes lépéseket teszik."

Én nem vagyok a "minnél rosszabb, annál jobb" elv pártján. Bár azt látnám, hogy suttyomban, a szavazóikkal szembe menve, de helyes lépéseket tesznek...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.23. 11:58:59

Most mondta Matolcsy, hogy februártól aztán átfogó reformok sora min. 100 pontban. De mintha Orbán is mondott volna valami hasonlót Párizsban.
Szóval, hogy mit tudnak, egyáltalán tudnak-e valamit, arra megint várni kell minimum 2-3 hónapot.
Pató Pál vajon melyik tisztséget tölti be a kormányban?
Tavasszal végig azzal kampányoltak, hogy felkészültek a kormányzásra, aztán tessék: ezt kaptuk, amit eddig.

bagyula 2010.11.23. 12:12:22

Talan mert 2004 Dec 5-e utan rajottek, hogy a "polgar" szo nem fejezi ki a nemzet egyseget? A rendszervaltas veszteseire es a hataron tuli nemzettarsakra is szukseg van, ok viszont nem foltetlenul illeszkednek bele "Magyarorszag polgarai" gyujtofogalomba.

Megfigyelheto, hogy a Dec 5-i nepszavazas kudarca utan kerult elo a "letbizonytalansag" mint minden bajnak okozoja...ebbol lett aztan a "rosszabul elunk mint 4 eve" kampany. Sajnos.

A NER nem foltetlenul rossz otlet, de ugy tunik nem egyszeru "brandesiteni" es tartalommal feltolteni. Talan 1-2 even belul kiderul mirol is van szo es akkor mar tobb ertelme lesz.

darkspell 2010.11.23. 13:22:17

Őszintén szólva mind a NER, mind a NÜK úgy hangzanak, mint fellengzős szavak, ami mögé a nagyon sivár, kevés, átgondolatlan valóságot akarják elrejteni. Mintha egy jól csengő (NOT!) név minden mást is pótolna.

Sajnos azonban ez nem így van.

Iustizmord 2010.11.23. 13:22:30

hát tán viktorról is elmondható amit leninről mondott egy mensevik:

"nem tudja hová tart, de oda biztosan halad"
tehát sajna az a véleményem, hogyha a szlogenen rágódnak akkor ott a cslekvéssel baj van.

ha a temrék nem adja el magát (és a terméket még nem is látta, hallotta senki) akkor kampec.

pont ugyan azt csinálja mint gyurcsény 2006-2008 között: látszatpolitizálást, szlogenek szintjén.

pedig, viktor, nem ezt ígérted.

ChatMan 2010.11.23. 13:22:40

Attól, hogy te nem érted, hogy mit akar kommunikálni, még nem biztos hogy más sem........de nemsokára te is kapizsgálni fogod.... :-)
Ha leesett a tantusz, majd újra írjál blogot, de addig meg ne !

Szokol 2010.11.23. 13:22:52

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Nem tavasz óta mondják, hogy felkészültek a kormányzásra, hanem legalább 4 éve. Most már tisztán látható, mennyire.

Diocles 2010.11.23. 13:23:05

nem akarok Tölgyessy tekintélyére hivatkozni Veletek szemben, de az ő véleménye szerint az orbáni "plebejus politika" (ellentétben a "polgárival", amelyből a társadalom nagy része eleve kimaradt) pozitív visszhangra talált:

"Az orbáni plebejus demokrácia gesztusai minden felső középosztályt támogató terve ellenére közelebb áll a magyarok lelkéhez, mint a szocialista apparátusi politikusok leereszkedése népükhöz."

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/tolgyessy-erotlenne-valt-a-baloldal.html

Szóval lehet, h bárgyúság, de megvették a népek, sokkalta inkább, mint a rendszerváltás óta bármi mást.

belekotty 2010.11.23. 13:23:16

Ajaj, tartok ettől a februári 100 ponttól. :-((
Remélem Matolcsy addig elvégez valami közgazdasági gyorstalpalót.

is 2010.11.23. 13:23:35

Orban megnezte 2002-ben, hogy miert vesztett, es azt szurte le, hogy ot az okosabbja tamogatja, butabbol viszont tobb van. az elso fele nem igaz, de a masodik orok igazsag. aki tobbseget akar, annak a butak is kellenek. Orban fenysebeseggel lett a politika Gyozikeje, es 2008-ra talat is egy megfeleloen ordas hulyeseget, amivel 84%-ot elert. minel nagyobb a tamogatas, annal nagyobb hulyeseget csinalt es viszont: minel nagyobb hulyeseget tud mondani vagy csinalni, annal inkabb nepszeru lesz.

en most csak azokat a huszoneves, ugymond ertelmisegi fiatalokat sajnalom, akik ezt az elmult 10 evben beszoptak, es kopogtatogyujto, meg Kubatov-lista osszeallito kiszolgaloi voltak ennek a lecsuszasnak. azoknak az elete mar kb. orokre elveszett, mar most egy szinten vannak az MSZP-nyugdijasokkal.

a tomeg meg eszre terni sose fog, csak majd jon valaki, aki trendibb lesz. Vona mar egy lepes volt az orszag egy reszen, bar boven nem eleg, de ki tudja, hol bukkan fel a kovetkezo, ami akar halalos is lehet Orbannak.Orbannak elete hatralevo reszeben vedekeznie kell, es egyre elvadultabb lesz. itt mar eszt ne keressunk, ne varjunk.

is 2010.11.23. 13:23:51

@Lord_Valdez: "A Párt okosabbik része tudja,"

ahogy irtam, ezzel nyomja el a lelkiismeretet a FIDESZ-ertelmisegi. hogy hat o nem szolgalja ki a hulyeseget. vedd eszre, hogy az utolso 10 evben egyetlen, az "okosaknak" tetszo lepest nem tett a FIDESZ, csak kihasznaljak oket. milyen ertelmiseg az, amelyik 10 even at a nevet adja egy hulyesegpolitikahoz? hat olyan biztosan nem, amelyiknek orom a tukorba nezni.

NewWay 2010.11.23. 13:24:08

Bírom azt, hogy a szűk értelmiségi kör veri itt a nyálát, hogy a kormány miért nem mondja meg a pontos terveit.

Talán azért, mert a terveket az emberek 5-10%-a fogná csak fel, a 90%-át pedig az MSZP jól megvezetné és ellenhangolná.

Pláne, ha az a terv az ország érdekében van, és pl. az IMF ellenében.

Az MSZP hűen dolgozott az IMF alattvalójaként, de ebből nem lett előrelépés az ország számára, csak konzervált nyomor.

MSZP országa = 9 millió éhséghatáron élő, robotoló szegény + segélyezett, 1 milliő éhséghatár felett éppen élő, és 10 ezer elit.

Fidesz országa = erős középréteg, aki képes munkát adni az alsóbb rétegeknek is. Segélyezettek pedig kapjanak munkát.

is 2010.11.23. 13:24:30

@bagyula: "A NER nem foltetlenul rossz otlet, "

A NER feltetlenul rossz otlet jelenleg. Nemzeti egyuttmukodes kisebbsegi partok kozott lehetseges, egysegkormanyban. Hol a nemzeti egyuttmukodes egysegkormanya? Ugye milyen hulyeseg megis ez a gondolat, pedig csak egyet leptunk a logikai lancban.

Igazi 2010.11.23. 13:30:32

Eddig azt hallottuk az okos, mindentudó kritizálóktól; hol maradnak a struktúrális reformok?
Kiderült, hogy februárban megtudjuk mik lesznek ezek. Már előre várom, hogy olvassam itt; ilyen megszorítások, tönkreteszik a kisembert, Orbán takarodjon. Tökmindegy, csak kritizálni. Hogy az országnak mi a jó, az itt keveseket érdekel.

fideszesfideszes 2010.11.23. 13:30:34

Mint belsős tudom, hogy nemcsak az a baj, hogy nem tudjuk vagy nem merjük, hanem az is, hogy a fő kommunikációs tanácsadónk nem ismeri a magyar nyelvet.
A polgár szó a zseniális Vermer András ötlete volt. 2002-ben őt elküldték és Habony Árpád vette át a helyét. Habony nemhogy nem szellemes, de még beszélni is csak "suk-sükkel" tud. Azt mondják érettségije sincs. Az ő fejéből szökkent ki a plebejus politika, a NENYI és a többi frázis is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.23. 13:30:38

@Fedor:
Ugyanazon az állásponton vagyunk. Tulajdonképpen kicsit ez is történik. Megszorítások, amik el vannak dugva (csak éppen rossz helyre).

@bagyula:
Nem hinném. Szerintem inkább arról van szó, hogy a "polgárság" túl vékony réteg. Azzal nem nyersz meg egy választást. A plebejussággal viszont igen, de az meg majdnem olyan rosszul hangzik, mint a proli, tehát ezt se kéne erőltetni, viszont még nem sikerült kitalálni, hogy mi is legyen helyette. Összeült az agytröszt, de csak egy NER-t sikerült kiizzadnia magából.

allnitelong 2010.11.23. 13:39:07

Szerintem az állandó polgározás is idegesítően modoros, sőt izzadságszagú volt. És még kirekesztőbb is, mint a mostani nemzeti lózungok. Polgári kormány... Miért, a többi milyen?
És hogy annyira sikeres lett volna az a kommunikáció? 98-ban egy Tocsik üggyel és Bokros csomaggal súlyosbított MSZP kormányzás után is csak a kisgazdákkal való - az utolsó utáni pillanatig tagadott - összefogással tudtak kormányra kerülni, miután Torgyán a 2. fordulóban egy csomó helyen visszaléptette az embereit a javukra. 2002-ben pedig a gazdaság viszonylag jó állapota ellenére vesztettek, amiben a hatalomgyakorlási stílusnak és a kommunikációnak is valószínűleg szerepe volt.

J.W. Booth 2010.11.23. 13:39:19

@NewWay: Azért ez több mint 5-10%.
Te nem is vagy közöttük, mert te csak azt hallod meg, amit a Párt agitprop osztálya a birkáknak gyártott.

pali923 2010.11.23. 13:39:22

Pedig egyszerű: azért nem működik a NER szöveg, mert éppen az ellenkezője az igazság.
Kivel működött együtt eddig a jelenlegi kormány? Még saját magával sem, a nemzettel meg végképp nem. Propagandát meg a valósággal ellentétes szövegekkel nem lehet sokáig csinálni, lásd létező szocializmus.

Csigorin 2010.11.23. 13:39:47

A "polgar"ral az a baj, hogy a nep nagy tobbsege kudarckent elte meg a rendszervaltast. A kiszamithato stabil jovobol, ami nem ivelt Mallorcaig csak mondjuk a bolgar tengerpartig, nem volt luxus BMW csak Lada, de !es ez a fontos! elerheto kozelsegben volt mindenkinek. A lehetosegek megnyiltak, de a veluk elni tudok kore iszonyuan beszukult. Raadasul az aki azelott evrol evre eljutott a Balatonra vagy a kozeli kulfoldre, most azt latja, hogy hova NEM jut el, tehat az ollo meg nagyobbra nyilt, mert persze az igenyei is a dozsolo gazdagokeval egyeznenek meg.
Na ezert kell ez a "el lett csalva az egesz rendszervaltas, de most majd tenyleg az lesz amit igertek, a nyugati Kanaan". Pedig nem. Ami most van ezt hivjak kapitalizmusnak, ezt valasztotta a jonep 90ben. Csak akkor meg nem tudta hogy ez ilyen...

bagyula 2010.11.23. 14:17:11

@is: Attol fugg mit ertesz "nemzeti egyuttmukodesen". En ugy ertettem, hogy a kormany celokat fogalmaz meg, amivel (majd)mindenki egyetert (szegeny, gazdag, hataron tuli es hataron inneni, balos es jobbos) es olyan cselekveseket rendel hozzajuk melyekben mindenki hozzatehet egy "epitokockat" a kozos epitmenyhez.

A "nemzeti egyuttmukodeshez" (ha ugy tetszik NER-hez) viszont joval tobb hitelesseg kellene mint amennyivel a jelenlegi kormany rendelkezeik, reszben onhibajukbol. Szerintem OV-nak igaza van, ha egy even belul nem uzemelik be a NER-t, a kiserlet megbukkik, ketharmad ide vagy oda.

Robinzon Kurzor 2010.11.23. 14:17:29

"Volt valami természetes, sőt bájos abban, amikor '98-ban Deutsch Tamás egy mondatban hatszor mondta el, hogy „polgári”, és a végén már ő is nevetett. És van valami modoros, sőt izzadságszagú abban, amikor Szijjártó Péter teszi ugyanezt a „nemzeti együttműködéssel”, halálosan komoly arccal.

A Fidesz valamit kétségtelenül elveszített az elmúlt tíz évben."

Wermer Andrást.

Dub hadnagy 2010.11.23. 14:17:46

Mindig szoktam szavazni itt, de most az "Egyik sem tetszik" opció hiányában eltekintettem ettől: a polgározós időszakban volt alkalmam beszélgetni néhány újsütetű polgárral és némiképp eltért a véleményem az övéktől a polgári ethosz mibenlétéről, persze nem is éreztem magam az akkori politika által megcélzottnak. Az alapvető és egyre mélyülő probléma szerintem abban van, hogy a magyar politikai rendszer nem képezi le a valós társadalmi törésvonalakat, hanem valami ideológiai-kommunikációs zagyvasággal hoz létre két olyan tábort, amelyik szerkezetileg nem nagyon különbözik egymástól és valóban, amint ezt itt valaki helyesen állapította meg, a polgári értékek mennek a lecsóba.

bagyula 2010.11.23. 14:17:53

@is: "Orban megnezte 2002-ben, hogy miert vesztett, es azt szurte le, hogy ot az okosabbja tamogatja, butabbol viszont tobb van"

Ez szerintem 2004 Dec 5-utan kovetkezett be. Akkor lett vege a "szimbolikus" politikanak.

csárli hárper 2010.11.23. 14:18:10

@NewWay: "Talán azért, mert a terveket az emberek 5-10%-a fogná csak fel, a 90%-át pedig az MSZP jól megvezetné és ellenhangolná."
Ezen még dolgozzatok egy kicsit ott az agitprop irodán!

kej 2010.11.23. 14:18:41

@Vérszegény éjszakai dúvad: nekem pedig komolyan egy fordított gyurcsányizmusnak tűnik az egész: nyolc pont, 29 pont, harmincnégy pont, száz pont. feletónál meg 100 pont, 35 pont 21 eü pont stb. abból sem lett semmi, eb ből sem lesz. ami most látszik az a végtelen időhúzás. április 7, 21, önkormányzati választás, újabb két három hónap, oszt már el is ment a "kormányzás" érdemi része

eszemmm 2010.11.23. 14:19:08

"Látható, hogy a rengeteg beszéd és blikkfangos szlogenfaragás mögött az áll, hogy a miniszterelnök és kormánya izzadó homlokkal keresi azt a kulcsszót vagy egyszerű mondatot, amivel ki tudná fejezni kormánya vízióját. A kérdés csupán az, hogy miért nem sikerül."

Ez egyszerű: azért, mert kurvára nincsen víziója. Semmi. Utoljára akkor volt, amikor beelesdézve nézték a tűzijátékot 93-ban. Az igazi kérdés inkább az, hogy mit csináltak az elmúlt 8, na jó, legyünk szigorúak, elmúlt 4 évben, amikor is az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének napjától lehetett tudni, hogy az ég világon SEMMIT nem kell csinálniuk ellenzékként ahhoz, hogy megnyerjék a 2010-es választásokat.

De ezek amennyire szűk látókörűek voltak, még azt a szívességet sem tették meg maguknak, hogy hagyták volna az kormányokat elvégezni a "piszkos munkát" (= átalakítani a nagy elosztórendszereket, hogy azok finanszírozása fenntarthatóvá váljon), hogy majd kormányra kerülve tényleg kolbászból lehessen a kerítés. Pedig csak tanulniuk kellett volna a múltból, amikor ugyan 94 és 98 között szidták a kormányt, Bokrost, de nem kezdtek népszavazásosodiba; meg is lett az eredménye: mire kormányra kerültek, egy stabilan növekvő országot vehettek á, a mainál klasszisokkal jobb körülmények között.

Ehelyett persze megint volt annyi eszük, hogy kitalálják, hogy mit csináljanak, és most meglepődve állnak: nyertünk, mit kell tenni? Nyáron leimpróztak egy kisebb forintválságot néhány nap alatt, erre kaptunk 29(?) pontot, pálinkástul, mindenestül. Aztán jött az ősz, végleg hazaküldték az IMF-et, és kaptunk helyette különadókat. Egy üzleti partnerem mondta: ez a költségvetési terv arról szól, hogy egy alkoholista egyre erőszakosabban gyűjt pénzt arra, hogy újra ihasson.

Szóval az igazi kérdés nem az, hogy miért nem sikerült kommunikálni a kormány vízióját, hanem hogy miért nincsen víziója.

sztd 2010.11.23. 14:19:34

A Fidesz 2003 óta nem mondja el, hogy tulajdonképpen mit is akar. Ezen kívül, ha komolyan gondolja az átalakításokat (reformokat), akkor olyan aprómunkára van szükség, amit az átlag véleményvezér úgy sem követ, pláne nem az átlagember. Szóval teljesen fölösleges elmondani. Elég annyit mondani, hogy csinálják, azt jónapot.

Egy dologgal mindenképpen vitatkoznék. A Véleményvezérről feltételezem, hogy politikában járatos értelmiségi. A kommentelők többségéről is feltételezem. Azonban a szavazók többsége alapvetően tesz a logikára. Hogy értenek vagy éreznek-e valamit, nem igazán tudhatjuk.

Lássuk be! Hiába volt akármilyen jó a Polgári Magyarország fogalma, az emberek mégsem választották újra az akkori kormányt, és számomra kétséges, hogy most ne buknának ugyanakkorát. Lehet, hogy így is buknak, de ugyanazzal bukni mégiscsak kínosabb, mint, ha próbálkoznak valamivel.

Robinzon Kurzor 2010.11.23. 14:20:00

"A polgári Magyarország üzenete azért lehetett annyira átütő, mert kitalálói ráéreztek arra, hogy a magyarok mire is vágynak."

Ezzel akkor vitatkoznék egy kicsit.

Kezdjük talán Ford híres mondásával, a piackutatást illetően: ~"Ha megkérdeztem volna, hogy mit szeretnének, azt mondták volna, hogy egy jobb lovat."

A "polgár" egy új valami volt, nem egy létező dolog, amire az emberek vágytak -- az viszont igaz, hogy sikerült olyan (vélt vagy valós) tartalommal megtölteni, amire már lehetett vágyni.

De ami ennél is fontosabb, és ehhez kellett egy Orbán Viktor is: el is hitték az emberek (elég sokan), hogy ez a vágy valóra váltható.

"Nemzeti együttműködésre" senki nem vágyik, ahhoz nem lehet érzelmileg viszonyulni.

A "polgár" azért is volt jó pozícionálás, mert úgy szűkített, hogy valójában tágította a kört: nyilvánvaló, hogy nem mindenki polgár, sőt, a magyar választók erős kisebbsége tekinthető polgárnak (még ma is) -- viszont szinte mindenki szeretne az lenni, szeretné annak látni és láttatni magát.

De -- és ezzel térnék vissza az eredeti gondolathoz -- ehhez ezt a "polgár" izét először be kellett vinni az emberek fejébe (ezért kellett Deutschnak egy mondaton belül 6x is elmondani) és erre lehetett ráépíteni azt, amire már vágyhattak az emberek.

És az sem véletlen, hogy a választási kampányban sehol nem volt szó a NER-ről, ez a fogalom a kétharmados győzelem éjszakáján "született".

Iustizmord 2010.11.23. 14:20:20

@Refuse/Resist!: 2. Teccettek volna meritokráciát csinálni

ITT????? EZEKKEL????????

@NewWay: te melyik meccset nézed? vagy csak én nem áértem a poént...

@fideszesfideszes: de nem az a baj hogy nem beszél a fidesz arról amit tesz, hanem hogy beszél arról amit nem.

@pali923: @allnitelong: bezony.

Robinzon Kurzor 2010.11.23. 14:20:34

@NewWay: "
Talán azért, mert a terveket az emberek 5-10%-a fogná csak fel, a 90%-át pedig az MSZP jól megvezetné és ellenhangolná"

A Szabad Európa Rádiót is pont ezért zavarták a komcsi rendszerben.
Mert csak összezavarta az egyszerű embereket ...

Van egy jó része a magyar "jobboldalnak", akiknek csak az volt a baja a kommunizmussal, hogy nem ők csinálták.

Meg persze olyanok is vannak ott szépszámmal, akiknek még ez sem volt baj, mert tényleg ők (is) csinálták.

kubatov_kommunista 2010.11.23. 14:20:55

" vagy azért, mert ők maguk sem tudják, hogy mit is akarnak. Vagy azért, mert nem merik elmondani"

őszintén szólva nekem teljesen mindegy csak az biztos, hogy ez egy kísérlet amiben én a polgár vagyok a kísérleti nyúl. na most ehhez nem fűlik a fogam.
És ez esetben már feltételeztem, hogy nem random üzemmód történik a kísérlet.

nem lehetne egy szép csöndes kormányt amelyik nem akar megváltani csak beszedi az adót, egy pár dolgot fenntart egyébként (vas)utat épít, meg békénhagy?!
Nem beszél hülyeségeket, kiveti a maga közé keveredett szart egyébként meg hagyja hagy folyanak a dolgok a maguk dolga szerint.
Nem lehetne Magyarországot EU gyámság alá helyezni? Importálni egy skandináv miniszterelnököt meg pár embert aztán azok teszik a dolgukat.

Ppix 2010.11.23. 14:21:10

Nagyon egyszerű. Nem kellett volna köpönyeget forgatni és 10 éven át hazudozni.
Így most vagy azt csinálják amit eddig eladtak igazságnak a 8 éves kampányban (ami valójában ordas hülyesség) és öszedől az ország.
Vagy mást csinálnak és elvesztik hitelüket
Vagy mást csinálnak és közben görcsbe rándulva igyekeznek mindenkivel elhitetni, hogy nem is azt csinálják. Ezzel felépítenek egy konfúz hazug világképet, amibe megint csak belerokkan az ország.
Hogy lehetne komolyan venni az ilyen "alkotmányozást" a Lázár szintű egyéni képviselő alkotmánymódosításokat, a NENYI féle kötelező hűségbullát a szavazófülkés forradalommal?
Ez egy meghasonlott groteszek, a demokrácia intézményeinek megcsúfolása.
És csak a süket rizsa megy érdemi tettek nélkül.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.23. 14:35:19

@kej:
Azért gondolom inkább, hogy tévedsz, mert ha igazad van, akkor benne vagyunk a trágyadomb közepében, és soha a büdös életben nem fogunk kimászni belőle.
Tetszik, vagy sem, mindenki érdeke, hogy tudják, hogy mit akarnak csinálni, csinálják is meg, illetve működjön is az a dolog, amit kitaláltak. Idén még nem csináltak semmit, de ezt akár meg is lehet magyarázni:

hangorienidiocc.blog.hu/2010/10/15/eselyes_1

bár egyre nehezebb magyarázni...

guvernalista (törölt) 2010.11.23. 14:35:29

a "polgári magyarország" ugyanolyan üres frázis volt. az "aranykor" a működő tőkebeáramlásnak volt köszönhető, nem a kormányzásnak. egyik kormánynak sem volt komolyan vehető stratégiája.

most taktikai okokból alakítják át az alkotmányt, hoznak törvényeket, pillanatnyi érdekek alapján alakítják át a közjogi intézményeket.

ha a külső környezet kedvezően alakul, akkor persze ebből még akár jól is ki lehet jönni, de ha nem, akkor hatalmas szívás lesz.

Táskás Tóni 2010.11.23. 18:05:45

@NewWay: Bezzeg Orbánék milyen jól megvezették a választókat 8 évig, mindent megvétóztak , amik reformként próbáltak volna Mo. helyzetén javítani és nem állt volna elő az a helyzet , hogy még Romániától is leszakadunk. A románoknál nem volt népszavazás a vizitdíjról, ott ma is fizetik. Amit csináltak 8 évig az bőven kimeríti a hazaárulás fogalmát.Csak a hatalom megszerzése ,most meg impotensebbek ,mint egy 90 éves vénember.

Gera 2010.11.23. 18:05:47

Nem tudja. Ugyan miért ne merné? Eddigi kormányzásuk alapján az a csodás képességük még megvan, hogy a legnagyobb ostobaságot is képesek eladni az embereknek, akár egy hét alatt gyökeresen változtatva korábbi álláspontjukon.

Szóval szemmel láthatóan nincs semmiféle koncepció, anélkül meg a legjobb kommunikáció se ér semmit. Pont, mint Gyurcsánynál.

Táskás Tóni 2010.11.23. 18:06:07

@guvernalista: 3 millió ember akinek lenyúlják a magántulajdonát és az a pár százezer aki kevesebbet visz haza a 16 %-os szja miatt és azok a szegény családok akikre a vállalkozók áthárítják az irdatlan különadókat , azok nem fognak jól járni.Összeszámolva ez 5-6 millió.

szakállasbácsi 2010.11.23. 18:06:14

@NewWay:
Nyilván, a sok buta embernek nincs is köze hozzá, hogy mit és miként tesznek vele. Hihetetlen cinikus és anakronisztikus marhaság. Pont, mint a Fidesz maga. Ezt le lehet írni Kínában, de nem lehet ma már Magyarországon.
Másrészt a Nemzeti Együttműködésről az a véleményem, hogy éppen olyan buzz word, mint a polgár, a liposzóma, vagy az "intelligens molekula" a mosóporbn. Szerintem nincs egy nemzet, mert mihelyst szólamokon túl nézzük a konkrét cselekvéseket, akkor mindenkinek más lesz az érdeke. Nemzeti érzés persze van, de ez lent, az agyunk legősibb, hülőőagynak nevezett rézében keletkezik és nehogy már erre kellene büszkének lennem, mint Homo Sapiens. Érzései egy gyíknak is lehetnek és ki nem szrja le... Ne az érzéseidre legyél büszke, hanem arra amit tettél, vagy amit elértél! Lehet utálni a TESCO-t, vagy a BOSCH-t, vagy akármelyik multit, de ha nem lennének itt, ki a fene venné meg, amit mi Magyar Nemzet, (amitől úgy oda meg vissza van az a gyönyörű sértődött lelkünk), magunktól kitalálunk, megtervezünk, legyártun(gyártatunk), és erős marketinggel eladjuk?
Ki venné meg New Way kedves? Szerintem senki. És ha csek egy picikét belegondolsz rájössz, hogy tényleg senki. Még Te sem... Jobb lenne tehetségesnek, gazdagnak és szorgalmasnak lenni, ugye? Hát ez viszont senki máson nem múlik, csak rajtunk.

Vállfás Gyuszi 2010.11.23. 18:06:34

"Nem lehetne Magyarországot EU gyámság alá helyezni? Importálni egy skandináv miniszterelnököt meg pár embert aztán azok teszik a dolgukat."

Ha hoznak magukkal egy komplett skandináv oktatási rendszert, akkor benne vagyok. Az értelmes főnökök utasítását ugyanis csak értelmes beosztottak képesek teljesíteni.

kej 2010.11.23. 18:06:40

@Vérszegény éjszakai dúvad: hát, mondjuk én is remélem, hogy tévedek, de tedd a szívedre a kezed: csinált a pártunk és kormányunk bármi érdemi dolgot? leszámítva a nepotizmus tökélyre fejlesztését, a személyre szabott törvénykezést, az immár 98 százalékosnak tekinthető hatalomkoncentrációt, a manyup pénzek lenyúlását, amiből kábé három (ha sokan megrettenek, akkor tíz) évig befoltozzák a lukakat.

úgy várnék tőled egy fele ekkora listát, mindannyiunk érdekében....

supeter 2010.11.23. 20:56:01

elég elkeserítőnek tartom, hogy az ezen a blogon (is) a kormányt védő nagyokosok mennyire nem veszik észre, hogy a nagy magyarkodásuk közepette épp lábbal tiporja kedves vezetőnk és kormánya a jobboldali, konzervatív értékeket.

ami pedig különösen felháborít: ti ne hülyézzetek senkit azért, mert nem véli látni a rációt a káoszban, a jó szándékot az önző napi politikai érdekekben, és a koncepciót a szánalmas, reakciós csapongásban.
el kell, hogy keserítselek benneteket: nem csak mi nem látjuk a koncepciót, mert az sajna nincs. ( pl matolcsy sem sejtette, hogy a főnök a nyugdíjpénzek einstandjára készül)

és mielőtt ezzel vágnátok vissza: nem, szerintem sem volt a 2002 és 2010 közötti kormányzás vállalható. sőt, rettentően dühös vagyok azokra a kormányokra, akik ekkora szarba sodortak minket.
DE: ettől még baloldali beállítottságú ember maradok, mert nem a baloldali eszmékben csalódtam, hanem ebben a sok, magát baloldalinak nevező politikai kalandorban, akiket épp úgy fújt balra a szél, mint a viktort jobbra. nektek is meg kéne ezt fontolni. engedjétek meg ti is magatoknak a csalódás lehetőségét, mert ha az értékekhez, eszmékhez vagytok lojálisak, akkor azok tükrében tudjátok megítélni a dolgokat. és akkor pl láthatjátok, hogy ami most kormányzás néven folyik, az nem más, mint elképzelés nélküli bolsevik (igen bolsevik) erőpolitika, amivel egy igazi jobboldali nem azonosul (mint egy baloldali sem a gyurcsányi maszlaggal)
asszem úgysem értitek..nektek az odatartozás érzése, a közös szlogen mantrázás, a bálványimádás a fontos (minden diktatúra alapja az ilyen emberi mentalitás)..de akkor minek váltottatok rendszert???

agentT 2010.11.23. 20:56:24

Én nem tanultam politológiát, de tanultam marketinget.

Ennek alapján nem tudom megérteni, miért nem lehet a polgári Magyarország brandet leporolni.

Ki nem futott, mert nem volt addig piacon. Tehát a piac nem lett vele telített.
Új brand nem jött mögötte, se a gyártótól se a konkurrenciától. Emlékezhetünk, a szocik hülyeségei, kezdve Megyó kezdeti "köztársaság" hívószavától Gyurcsány hülyeségein át az úgynevezett szakértő, válságkezelő kormányig bezárólag semmiféle pozitív visszacsatolást nem kapott.
Vagy jelenleg van bármekkora húzása pl a nyolcvankilences demokraták emlegetésének? Lett ebből márkaépítés?
Semmi.

Simán el lehetne kezdeni visszavezetni a piacra a polgári Magyarország brandet, annál is inkább, mert soha nem lett definiálva se a polgári Magyarország, se maga a polgár.
El lehetne kezdeni emlegetni, hogy például a polgárok érdekében a polgári kormány a nyugdíjak dolgát a helyes útra tereli.

A Fidesz legnagyobb hibája, hogy 2002 után a polgári Magyarország brandet leírta, visszahívta.
Most vissza lehetne vezetni a piacra, esetleg valami polgári Magyarország classic formában, megspékelve még valami édes-bús, az 1998-2002-es időszakra, "a szörnyű évek előtti békeidőre" való emlékezéssel is.

Elvégre olyan választó szerintem egy se akadt 2002-ben, aki azt mondta volna bármilyen surveyben, hogy "azért szavaztam a szocikra, mert a tököm se akar polgári Magyarországot, én proli vagyok, basszameg."

bádogos 2010.11.23. 20:57:00

@Robinzon Kurzor: "Van egy jó része a magyar "jobboldalnak", akiknek csak az volt a baja a kommunizmussal, hogy nem ők csinálták."

Bakker. Jogdíjat fogok szedni :)
Ezt tizenegynéhány éve írtam le egy katolikus fórumon (nem lettem tőle népszerű).

Legelább ekkora probléma, hogy az úgynevezett jobboldali polgárság jelentős része annyit tanult meg a polgári lét attribútumaiból, hogyan kell megfogni a porcelán kávéscsészét. Önálló individuum és civil öntudat helyett, büszkén melldüllesztve játsszák az alattvalói szerepet.

belekotty 2010.11.23. 21:03:10

@kubatov_kommunista: "nem lehetne egy szép csöndes kormányt amelyik nem akar megváltani csak beszedi az adót, egy pár dolgot fenntart egyébként (vas)utat épít, meg békénhagy?"

- No igen, a választások előtt sokan mondták, hogy hagyni kellene a Bajnait, mert nem pofázik, csak csendben teszi a dolgát.

Rókakígyó 2010.11.23. 21:03:51

Ők sajna sem együttműködni, sem konzultálni nem akartak soha. Most sem, azért nem lehet ezzel azonosulni. Nem hihető el a mondandónak ez a része. Ennyi.

Leginkább a munka hiányzik ebből a társaságból. Azt nem csinálhatják, amire készültek. Innentől kezdve csak az ötletelés marad, a komoly munka továbbra sem jön össze. Sajna ezt szívja az ország most már legalább 20 éve.

Ami viszont durva: a nép nem tiltakozik élesen. A magányugdíjpénztár lenyúlása konkrétan lopás. Kíváncsi lennék ki tudja, hogy szept 30-ig mennyi volt a befizetése. Nekem elég sok ahhoz, hogy utáljam, ha ellopják tőlem. Nem volt jobb az előző rendszer sem, dehát mindennek van határa.

Stirlitz_the_spy 2010.11.23. 21:04:14

@Iustizmord: Ezt a blogbejegyzést nem Viktor írta, így nem lehet azt mondani, hogy a szlogeneken rágodnának. Az, hogy cselekszenek, az tény. Az, hogy hogyan, az egy másik kérdés, de ostobaság azt állítani, hogy gyurcsányi látszatpolitizálást folytatnak. Sorry.

Stirlitz_the_spy 2010.11.23. 21:06:59

@NewWay: Tökéletesen egyetértek. A "polgári" kommunikáció a társadalom nagy részének félreértése miatt megbukott. Olyan fogalmat kellett találni, amellyel mindenki, de legalábbis a nagy többség egyet tud érezni. Az, hogy az értelmiség, az író-olvasók mit gondolnak, szép dolog, de nem hasznos. Aki visszaolvassa 2002 OV-beszédeit, láthatja, hogy azzal szembesült, amit a teológián a minőség és a többség dichotómiájának szoktak nevezni. Ha minőséget adsz, sosem lesz többséged, ha többséged van, sosem lehetsz minőségi. A feloldás komoly politikai-kommunikációs feladat...

Stirlitz_the_spy 2010.11.23. 21:07:26

@is: Sztem az előkép nem a nemzeti együttműdés egységkormányának nincs olyan messze. Nézd csak meg:

hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen-korm%C3%A1ny

;)

Egységes Párt. Pedig nem voltak benne a kommunisták, a liberálisok, a fajvédők és a többi és a többi.

Kandabula 2010.11.23. 21:07:39

- A "polgári" Magyarosszágból tántorgott ki az USA-ba 3 millió magyar.
- A polgári Magyarország legfeljebb a koldusokkal teli nagyvárosokban volt "polgári".
- A vidék zsellérekkel súlyosbított és a papok révén kordában tartott "paraszt" volt, és most a legjobb úton vagyunk ahhoz, hogy ismét visszasüllyedjen.
- Nem látok iparpolitikát, mezőgazdasági jövőképet, a szociális háló és a munkavállalói jog lassan szétfoszlik.
- A politika ural mindent, különös tekintettel a nacionalista betétekre, de ebből nem lehet megélni.
- Az erőszakkal megszerzett pénzek (adók, magánpénztár, stb.) - ha nincs megalapozott gazdaságpolitika - elfolynak, mint az idétlen milliárdos popsztár, vagy sportoló pénze, aki végül szegényen, nyomorultul hal meg.

borovi 2010.11.23. 21:08:47

"hogy kormánya tulajdonképpen mit is akar"
Semmit. Uralkodni és kész. Ennyi a nagy program. Most már jól látszik.

Squid 2010.11.23. 21:09:13

@sztd: "A Fidesz 2003 óta nem mondja el, hogy tulajdonképpen mit is akar. Ezen kívül, ha komolyan gondolja az átalakításokat (reformokat), akkor olyan aprómunkára van szükség, amit az átlag véleményvezér úgy sem követ, pláne nem az átlagember. Szóval teljesen fölösleges elmondani. Elég annyit mondani, hogy csinálják, azt jónapot.

Egy dologgal mindenképpen vitatkoznék. A Véleményvezérről feltételezem, hogy politikában járatos értelmiségi. A kommentelők többségéről is feltételezem. Azonban a szavazók többsége alapvetően tesz a logikára. Hogy értenek vagy éreznek-e valamit, nem igazán tudhatjuk.

Lássuk be! Hiába volt akármilyen jó a Polgári Magyarország fogalma, az emberek mégsem választották újra az akkori kormányt, és számomra kétséges, hogy most ne buknának ugyanakkorát. Lehet, hogy így is buknak, de ugyanazzal bukni mégiscsak kínosabb, mint, ha próbálkoznak valamivel. "

Már hogy a vérbe ne mondták volna el! Mondjuk külföldön és suttyomban, de néha eljut haza is mint a FAZ interjú Orbánnal. Tudod az amiben kalapot akart emeltetni európával Bajnai&Oszkó reformjai miatt és bele akarta keverni magukat is.

Persze ez magyarországon nem lenne szalonképes, mivel a mocskos kommer ballib sátánokkal semmilyen szinten nem lehet közösséget vállalni, és inkább hagyja Matolcsit ámokfutni a költségvetéssel. Persze nekik mindegy, mert mint minden politikus ok is szétlopták magukat és a következmények nem érintik őket.

gorcsev54 2010.11.23. 21:09:56

@NewWay: Ezt magad sem hiszed hogy így lesz vagy ha igen akkor sajnálni tudlak,hogy mindent beveszel,meg aztán az is kérdéses te melyik csoportba kerülsz."MSZP országa = 9 millió éhséghatáron élő, robotoló szegény + segélyezett, 1 milliő éhséghatár felett éppen élő, és 10 ezer elit.

Fidesz országa = erős középréteg, aki képes munkát adni az alsóbb rétegeknek is. Segélyezettek pedig kapjanak munkát." _Én 38 éve robotolok és volt amikor nem az "éhség határon" de most egyre inkább. A másik nekem nem volt Mszp országa és nem lesz Fidesz országa sem ,hanem a mi országunk volt, van akár tetszik akár nem az Mszp-nek akár tetszik akár nem Fidesznek-ez az ország nem Ferencé és nem Viktoré ezt már igazán tudomásul kellene venni.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.23. 21:11:28

98 es 2002 között az egesz ballib ertelmiseg es a sajto a polgär szon gunyolodott, ahogy most is. Egyszerü a keplet, amit a fidesz csinäl mindig guny es megvetes tärgya "menöbb körökben", ugyanakkor simän hallgattak amikor a szocik az elmult nyolc evben tönkretettek az orszägot.

gorcsev54 2010.11.23. 21:11:30

@ChatMan: Sajnos mi nem vagyunk olyan okosak ,hogy értenénk pedig esküszöm mindent megtettünk. Az is jó talán ,hogy nem is értjük az érthetetlent.Van itt egy csomó ember akinek teljesen mindegy ,hogy mit tesz vagy mond a bálványuk az ö szájából minden igaznak tűnik, még ha teljesen megalapozatlan és a hozzá nem értésről tanúskodik tele van hazugsággal ( főleg saját magával szemben) igaznak és helyesnek fogadják el. Meglátjuk, a vak is ezt mondta csak nehogy nagy csalódások érjék a hívőket. Engem nem fog én már sok "csodát" láttam, és lehülyézhet komcsizhat bárki -de nagyobb lesz a bukás mint 2002 -ben feltéve ha Magyarországon lesz még normális szavazás vagy majd mindenhová Fidesz lesz írva mint annak idején mindenki a Hazafias Népfront jelöltje volt-aki még nem élte át az majd örülhet neki ,hogy ö is megtapasztalja azt az országot.

belekotty 2010.11.23. 21:12:04

@Táskás Tóni: Milyen pár százaezer? 3 millió munkavállaló van. Ebből 350 ezer jól jár, kb 500 ezernek mindegy, de valamivel több mint 2 millió szívni fog!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.23. 22:58:25

szerintem már ne gyöngyöztessék tovább a homlokukat, húzzanak el a francba simán - mind a háromszázvalahány mondjon le a további bohóckodásról... vagy inkább kíméljenek meg minket minden megnyilatkozásuktól... esetleg csak simán meneküljenek el ebből az országból , ahogyan szokták nekünk javasolni oly lelkesen... csak hagyjanak má' békén! Ne görcsöljenek annyit! nézni rossz, amit művelnek - és hallani is, hát még érezni! Inkább Ne csináljanak semmit!

Robinzon Kurzor 2010.11.24. 09:04:25

@Stirlitz_the_spy: A "polgári" kommunikáció a társadalom nagy részének félreértése miatt megbukott.

Nem félreértés volt, hanem a tettek egy kellően nagy részhalmaza pont a tipikus és/vagy lehetséges polgárokat szopatta.

Ha a Fidesz kormányra kerülve nem megy neki Bp-nek (4-es metró, Nemzeti, Bp-vidék szembeállítás stb.), akkor mondjuk 2002-ben nem 4:28 arányban bukja el az evk-kat, hanem mondjuk csak pont annyira, amennyire 1998-ban is kikapott Budapesten, vagyis 14:18 arányban.

És ez pont elég lett volna a szűk győzelemhez 2002-ben.

A "polgári" stratégiával pont az volt a baj, hogy a gyakorlatban elég sokszor azzal ellentétesen cselekedtek.

sashimi 2010.12.01. 09:16:27

Szerintem a fidesz ma is tökéletesen egyértelmű üzeneteket küld. Sólyom ujraválasztása helyett S. Pál elnöksége, az alkotmány hetente való módosítása, az Alkotmánybíróság kiherélése, a Költségvetési Tanács felszámolása, a médiák totális megszállása egyértelmű és félreérthetetlen üzenet. Senki sem értheti félre, hogy "Fejére szól, ki szót emelt".





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása