Véleményvezér

vv

Az út a Fidesz-kormány bukásához

2010.11.25. I 385 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok gyurcsany matolcsy mnyp

Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából: a Fidesz éppen saját leghűségesebb törzsszavazóit kopasztja és bélyegzi meg.

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd napvilágra kerülésének napján megbukott. Bár még vagy két és fél évig hivatalban volt, visszatekintve világos, hogy onnantól kezdve nem volt már esélye a következő választások megnyerésére. Medgyessy Péterrel ez még előbb, hivatalba lépése után pár héttel, a D-209-es ügy kirobbanásakor történt meg. Ugyan a végletekig opportunista szabaddemokraták megmentették, de ma már látjuk, hogy attól a pillanattól kezdve egyszerűen nem volt más választása, mint őrültséget őrültségre halmozni.

Ha a bejelentett nyugdíjintézkedések megvalósulnak, akkor a tegnapi napra mint a Fidesz-kormány bukásának dátumára fogunk emlékezni.

A Fidesz törzsszavazói

A Fidesz-szavazók gerincét hagyományosan a 25 és 49 közötti, középosztálybeli munkavállalók jelentették. A kétharmadhoz persze kellettek bőven az új szimpatizánsok, de a párt legelkötelezettebb törzsszavazóit, a bázis magját bizony ez a csoport adta.
A magánnyugdíj-megtakarítások erőszakos téeszesítése éppen nekik fáj a leginkább.

Az idősebbek többsége ugyanis vagy nem is volt soha magánnyugdíjpénztári tag, vagy a Bajnai-Oszkó-féle „megnyitás” kapcsán visszalépett az állami rendszerbe. Ráadásul a magánnyugdíjat gyakorlatilag a középosztálybelieknek találták ki: a kevésbé tehetősek így is, úgy is csak az állami minimáljuttatásra számíthatnak, a módosabbaknak pedig maga a kérdés nem annyira fontos.

A kormány tehát elsősorban éppen saját leghűségesebb szavazóit kopasztotta meg.

Kapcsolódó írásunk: Holtzer Péter - Az állam magánnyugdíjasai


A törzsszavazók és a téeszesítés

Ráadásul ezek a szavazók tisztában is vannak ezzel. Amikor az állami rendszerbe való átlépés lehetővé tétele felmerült, és csak úgy ömlött a médiából a kormánynak a tényeket gyakorlatilag figyelmen kívül hagyó propagandája, az egyetlen nyilvánosságra került közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a 3 millió magánnyugdíjpénztári tagnak mindössze kb. 30%-a élne csak a visszalépés lehetőségével. Úgy tűnik, a kormány is hitelt adott ezeknek a számoknak, mert a tegnapi bejelentéssel már semmilyen választási lehetőséget nem hagyott.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a Fidesz törzsszavazóinak többsége nem bízná e pénzt az államra. Nem bízná, mert minden bizonnyal a magáénak érzi a befizetéseket (ezért is hívják MAGÁNnyugdíjrendszernek), mert megdolgozott érte, mert emiatt kevesebb a nettó fizetése, és mert többek között ez különbözteti meg a rokkantnyugdíjas jogosultságot szerző csalók százezreitől. A magáénak érzi és nem hiszi, hogy a magyar állam jó gazdája lenne az ő magánvagyonának.


Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából. A kommunistáknak annak idején a magyar paraszt nem a padlás lesöprést, nem a terrort, nem a szabadságjogok lábbal tiprását nem bocsátotta meg soha, hanem a téeszesítést. Amikor az ember a vagyona egy jelentős részét be kellett, hogy vigye a közösbe, ahol aztán rendszerint egy semmirekellő diszponált felette. Ez nem Oroszország, még csak nem is Románia – itt a magántulajdonhoz való ragaszkodásnak évszázados hagyománya van, amit még a Kádár-rendszer sem tudott kitörölni.

A törzsszavazók megbélyegzése

A kormány most bejelentett nyugdíjreformja (copyright by Matolcsy György) azonban nem elégedett meg azzal, hogy egyszerűen elveszi jórészt saját szavazóinak nyugdíjmegtakarításait. Nem, a gazdasági miniszter még fenyegetőzött is. Egészen pontosan azt mondta: „(aki nem lép át az állami rendszerbe)... már nem lesz tagja a közösségnek, az állami nyugdíjrendszer közösségének.”

Mert az állami nyugdíjrendszernek mostantól közössége van. Ez egy olyan közösség, amelynek tagja az, aki nem fizet be semmit, de kivesz onnan, viszont nem tagja, aki úgy fizet be, hogy soha nem lát egy fityinget sem a közösből. Utóbbiak azért szorultak ki a „közösségből”, mert útjában álltak a kormány tervének. Miért nem hívjuk őket egyszerűen kuláknak?

web survey
customer survey


A Fidesz bukása?

A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy ez a lépés elszakítja a Fidesz és törzsszavazói közötti, korábban meglévő nagyon erős köteléket. Egy részük már holnap át fogja látni, hogy a magyar állam megint meglopta őt, egy másik részének ez csak később, baráti és munkahelyi beszélgetések sorozatából válik nyilvánvalóvá. Ezek az emberek nem fognak az utcára vonulni, nem fognak aláírásgyűjtést szervezni, és borzasztóan vigyázni fognak arra, nehogy gyurcsányferencekkel kerüljenek egy hajóba. De a Fidesz többé nem számíthat rájuk biztos támogatóként.

Ők tegnaptól csak a hiteles alternatíva felbukkanására várnak, hogy máshová szavazhassanak. Ahol pedig megvan az igény, ott előbb-utóbb ki is szolgálják azt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sokadszorra 2010.11.26. 11:53:02

@WNS: Az a 4.5% költség a befizetésekre, és nem a felhalmozott vagyonra értendő - a vagyonra vetítve csak pár tized % a vagyonkezelés és a teljes működés költsége - márpedig nem az aktuális befizetés, hanem a teljes vagyon az, ami a hozamot generálja. 0.2-0.8% költség kontra 1-2% reálhozam (költségek levonása után).

kisa 2010.11.26. 11:53:08

@totya87: Továbbá nevezzen meg egy tetszőleges, nyereséges - de legalább nem veszteséges - állami vállalatot!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.11.26. 11:53:12

erről már sajnos csak egy vicc jut eszembe:
A gyerek nem akarja megenni a levest. Az anya kérlel, fenyegetőzik, semmi. Az apa elunja:
- Ugyan már drágám, hagyd hogy ő döntse el, mit akar.
Odafordul a gyerekhez:
- Marcika, mit kérsz? Levest vagy pofont?

Ufóka 2010.11.26. 11:53:19

@Igazi: Ezt magyarázd el annak, aki vavi 120ezer forintból él egy lakótelepen, központi fűtéssel, 2 gyerekkel és egy munkanélküli feleséggel, esetleg egy 4 millás banki kölcsönnel, amit kényszerből vett fel.

Számoljunk:
+120 ezer
+20 a két gyerekért
+30 munkanélküli segély
-70ezer rezsi
-60ezer törlesztőrészlet
-30ezer kaja
-10ezer egyéb (mondjuk bérlet)

marad kibaszott nulla forintja hó végén.

Most a diktátor és végrehajtói lépéseinek köszönhetően kirúgják a munkahelyéről az egyetlen keresőt, mert:

- Bankadó miatt a munkahelye nem kap megbízásokat
- Telekom adó miatt a munkahelye nem kap megbízásokat
- Állami beruházások teljes leállítása miatt nem kap a munkahelye megbízásokat
- A munkahelye helyett P. Sándor maffiavezér cégei kapják a megbízásokat (sorolhatnám..)

A cégek nem keresnek munkaerőt, mert bizonytalan minden. Erről is írnak mindenhol.

Tehát emberünk mondjuk fél évig nem kap munkát

- Mit eszik?
- Mit eszik a családja?
- Miből fizetik a rezsit?
- Miből fizetik a banki kölcsönt?
- Miből fizeti az álláshirdetésekre járást?

Banki kölcsönből? Ha igen, akkor látjuk végre mire megy ki a játék. Bár látnánk. De nem valószínű hogy erről van szó. Csak kapkodás megy. Amit 5 év alatt kéne megcsinálni, 2 hónap alatt akarják. Csak ez idő alatt virtuális emberünk felhalmoz több-százezer forintnyi újabb adósságot. Itt családok tízezrei fognak hasonlóképpen csődbe menni a Nemzetgazdasági Miniszterünk hülyeségei miatt. Fidesz szavazóként mondom: Soha többet Fidesz.

sokadszorra 2010.11.26. 11:53:25

@Mike Patton: Megszűnik az állampapírok iránt a kereslet egy része, valóban - viszont ami visszakerül a nyp-ok vagyonával az államhoz, azt szépen ki lehet húzni a tartozási oldalról - azaz (most) sem kamatot, sem tőkét nem kell visszafizetni utána. Majd akkor, amikor az adott dolgozó nyugdíjba megy, akkor kell előteremteni a nyugdíjára valót.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.26. 11:53:44

@KG2000: Csak szánni tudom, azokat, akik azt hiszik, hogy egy mérleget csak úgy lehet egyensúlyba hozni, hogy az egyik oldalra lapátoljuk a pénzt... Talán inkább először a másik oldalról kéne elvenni, nem? De valahogy arról nem szólnak a hírek, csak arról, hogy tudnánk még többet fizetni... Az adóemelés nem reform.. Ki is mondta ezt?

bebe tv 2010.11.26. 11:53:45

Kibújt a szög a zsákból. OV 8 éven át gyakorlatilag a 2/3-ra játszott. Akarnok lévén ez idő alatt eldöntötte, hogy sokáig lesz hatalmon. A rá szavazók kb. 30 %-a bekapta a csalit, és most már hiába is veri a fejét a falba. OV olyat igért, aminek nem volt meg a fedezete.
Késő. Naivan, de beágyazott Magyarország II. diktatorikus köztársaságának. Az elsőt Rákosi apánk
neve fémjelzi.
A merjünk nagyokat álmodni mánia következménye:
különböző válságadók, és legújabban a mnyp-ben
felhalmozott közel 3 milliárd megtakarítás ellopása. Minden lépésén látszik a fidesznek ,hogy a hatalom bebetonozására készül. Új alkotmány, örök időkre megválasztott legfőbb ügyész, terrorcselekmény gyanújára hivatkozva nem kell bírósági határozat
a lehallgatásra, emailjeink ellenőrzésére stb. egyértelműen a diktatúra irányába mutat. Az eddig
is pofátlan gátlástalanságra tett most rá Matolcsy
elvtárs. A logika ahogy a fidesz közgazdasági csodá-
ját felvezette jellemző az egész diszes kompániára.
Aki nem nem nyilatkozik hogy marad a mnyp-ben,
az természetesen automatikusan visszakerül az
állami nyugdíjkasszába., holott az átlépésről kéne
nyilatkozni. Aki pedig nem nyilatkozna az úgy dön-
tött, hogy marad az mnyp-ben. Mivel rájöttek, hogy
a kb. 3 millió érintettnek nem nagyon fűlik a foga
a visszalépéshez, jött Matolcsy svéd csavarja. Aki
nem lép át az elveszti az utána a munkáltató által egyébként is járó állami nyugdíját. Ne higgye el sen-
ki, hogy ez Matolcsy találmánya. A forgatókönyvet
a csúcson írják, a szerepek pedig le vannak osztva.
Hol Matolcsy, hol Lázár hol pedig valaki egészen más,
pl. S P. Szomorúan állapítom meg, hogy jobb ha min-
denki lélekben berendezkedik a 20 évig tartó ország-
bitorlásukra. Rákosi Mátyás csak szánalmas kisinas volt. A határon tuli magyarok szavazati jogának meg-
adása lesz a következő lépés a hatalom megtartásá-
hoz. Sajnálom a mostani fiatal generációt akire a jobb
helyett egyre szarabb jövő kacsingat.
Hajrá MAGYARORSZÁG!!!!! CSAK ÍGY TOVÁBB.

ivor 2010.11.26. 11:54:06

Lesz itt még: "O.V. Takarodj!" Csak az a baj, hogy addigra már már kő kövön nem marad, és sípra, meg zászlóra se futja majd senkinek!
Talán macskakő azért marad...

soskajoska 2010.11.26. 11:54:12

@WNS:
"ezzel párhuzamosan 4.5 reálszászalékolt költségelt el."
Lehet, hogy rossz pénztárat választottál!
Jelenleg a teljes befizetésem 1,5%-a megy a működési költségre és a 10 évre kimutatott reálhozam úgy pozitív, hogy azt a teljes befizetésre vetítik. (persze működési költség nélkül magasabb lenne)
Egyébként az "olcsó" állam 2,4% körüli összegért kezelné a befizetéseinket.

Dezső bácsi 2010.11.26. 11:54:36

Lófaszfej Hadnagy úr, ön nem szenved véletlenül üldözési mániában?
Nem értem a pánikot. Senki nem fog rosszabbul járni, ezt kéne megérteni.
Amit az elvtársak elloptak, vhogy vissza kel tenni.

pepin_nymburk 2010.11.26. 11:54:40

@totya87: ez kisstílű vita, hogy állami vagy magánnyugdíj, ehhez nem is szólnék hozzá, mert nem erről van szó. Ha az elkövetkező években nem kellene óriási összegeket kamatként visszafizetnie az országnak, a kutya se nyúlt volna a nyugdíjtémához. A Fidesz már 10 éve is ellenezte, mivel jó a memóriám, emlékszem OV már akkor bírálta ezt a rendszert, mert 2012-re (mondta ezt 2001-ben!) összeomolhat a nyugdíjrendszer.

valasz a KE-nek 2010.11.26. 11:54:46

@Mike Patton:
"Csak egy apró megjegyzés még: azt ugye tudja Mr. Matolcsy, hogy a nyugdíjpénztárak vásárolták meg a magyar államkötvények közel egyharmadát. Ez a kereslet meg fog szűnni... "
Ha eddig nem esett le, akkor elárulom, hogy ez az egyik pozitív eredménye a mostani intézkedésnek. Eddig gyanis az volt, hogy a nyugdíjak kifizetése az államra maradt, de a bevételek meg a mnyp-hoz mentek. Ezzel hiány keletkezett a költségvetésben, amit az állam államkötvények kibocsátásával fedezett. Ezen államkötvényeket aztán megvették a mnyp-ak és kapták utánuk a kamatokat. Magyarán, az állam nemcsakhogy levesztette a korábbi nyugdíjbefizetéseket, hanem még kamatot is volt kénytelen fizetni utána. Ne legyenek illúzióid, mindezt a mi adónkból tette meg. Ezúttal viszont az állam nem fog kénytelen államkötvényt kibocsátani a nyugdíjak fedezetére, miáltal kevesebbet kell költenie kamatokra is. Az így megtakarított pénzt meg használhatja értelmes dolgokra, pl. az adóterhelés csökkentésére, a gazdaság kifehérítésére.

Crimson 2010.11.26. 11:56:44

Nekem az tetszik nagyon, hogy az egyéni számlámon levő pénzt csak a házastárs örökölheti. Ebben az a mesteri átverés, hogy így az államnak sok esetben nem kell majd kifizetnie az egyik házastárs után járó részt.

Tegyük fel, hogy Papa egyéni számláján van 1 millió, és Mama számláján is ugyanennyi. Papa meghal, az 1 milliót Mama örökli, de tegyük fel, hogy 1 év múlva ő is meghal. Papa pénzét valószínűleg nem egy összegben adják oda Mamának, hanem havi járadék formájában, így azt sem kapta meg teljesen. Ráadásul Mama 1 milliója már biztosan az államé, hiszen nincs már másik házastárs, aki örökölhetné.

Ez így kicsit leegyszerűsített dolog, de remélem, érthető a lényeg.

Vagy ez az egész csak az idősebb korosztály újraházasodási kedvét szeretné növelni?

Etniez 2010.11.26. 11:57:19

@Igazi: Te barom. Van 500.000 rokkant, aki csak papíron az. Őket ki kell baszni a rendszerből és akkor nem kell ellopni a nyugdíjamat.
AZT HÍVJÁK REFORMNAK. Ezt meg zsarolásos sikkasztásnak...

Fidesz going down. Csak mire leér, tényleg nem marad semmije az országnak.

rendszerhiba 2010.11.26. 11:59:16

De jó, nálunk mennyi diplomás közgazda van! hihetelen! A focihoz is ért mindenki, mégis úgy sz.r ahogy van:)

1. a jelenlegi kormány nem mutatta be, hogy milyen költségcsökkentéseket tesz a folyó fizetési mérleg hiányának lefaragására, és az államadósság finanszírozására.

2. az új szja rendszer megint a kisembert vámolja. én pl. 60 ezerrel keresek majd többet gyerek nélkül. ennek egy részéről szívesen lemondok egy igazságosabb rendszer érdekében!

Bravó, ez is a szürkegazdaság felé tereli a gazdasági szereplőket!

3. tegnap Matolcsy elvtárs mutogatott a tévében egy grafikont a GDP és az államadósság viszonyáról. 2010 71%, 2000 54%. Egy dolgot kifelejtetett, nevezetesen mindez kizárólag és értelem szerűen a Bokros-csomag intézkedéseinek volt köszönhető, amit még ők 4 évig élveztek!!!!

4. az állam a legrosszabb gazda. ki kellene végre gányolni az állami cégeket: BKV, MÁV, stb. Valamint az egészségügyet és a nyugdíjrendszert. Észre kellene venni már, hogy a szoci rendszernek 20 éve vége!
Ezek a csökevények iszonyat pénzeket emésztenek el.

5. amit a magánnyugdíj pénztárakkal művelnek, az nem más mint parasztvakítás. nincs valós és egységes gazdasági élénkítő csomag, de az legalább nemzeti. hurrá! ebből következik, hogy lenyúlják az emberek megtakarításait.
a magánnyugdíjpénztárak működési kereteit az állam szülte és szabadon alakíthatja. így ha kétség merül/merült fel a működésükkel kapcsolatosan, a megoldás a jogszabályi környezet változtatása, szigorítása. Esetleges pótlólagos biztosítékok bevonása a megoldás. persze ez itt madjarisztán! mit is várhatnék! Élénkítsük a szürkegazdaságot! Hajrá fijjjúúúk! Húzzatok bele!

Dohányzó Zsiráf 2010.11.26. 11:59:24

@bőrpofa:

"bőrpofa 2010.11.25. 12:44:15
ha valakinek van itt bejárása a gyáva kukac tóta w-hez, kérdezze már meg tőle, hogy miért csak azokat a kommenteket teszi ki, amik a saját teóriáját támasztják alá?"

például erre gondolsz?

w.blog.hu/2010/11/25/davaj_csaszi/fullcommentlist/1#c11682062

gC 2010.11.26. 11:59:40

@Mike Patton: Ponsotítás: az OTP 600m EUR-t kapott az államtól ez kb 120mrd Forint. Igaz nem volt nagy dobra verver mert az ilyen dolgokat nem szokás reklámozni.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2010.11.26. 11:59:56

Én csak jó hosszú egészségügyi sétákat teszek, aztán hazatérve nagyokat röhögök, hogy jó hosszú életű legyek itt a földön:
bagolyfeszek.nolblog.hu/archives/2010/11/25/Maganrohoges_koznyugdij/

Lacdelo 2010.11.26. 12:00:06

Habar nincs magannyugdijpenztari megtakaritasom Mo-on, nagyon ellene vagyok a Fidesz Mnyp-i ellen meginditott politikai tamadasanak. Sajnos a jovoben ha a demografiai trendek nem valtoznak drasztikusan, akkor Mo. veszesen el fog oregedni.

Szerintem felelotlen felelni a jovo nyugdijasainak megtakaritasait (3000 Mrd Ft) most es a koltsegvetesi lyukak betomkodesere hasznalni. Ami rovid tavon jonak tunik (egyeseknek), hosszu tavon nagyon vissza fog utni.

Ez fel fogja boritani a Mo-i nyugdij rendszert. A gyerekeink, unokaink kell hogy majd fizessek a mi nyugdijunkat magasabb adoikbol, ugyanis a mostani elotakarekoskodast fel fogjuk elni a kovetkezo evekben. De az is lehet hogy nagyon alacsony nyugdijak lesznek es/ vagy 70-75 korig kell majd hogy dolgozzunk.

Megoldasok a problemara:
1. Hirtelen mindenki gyereket kezdjen el csinalni - Tobb adofizeto=kisebb atlagos adoteher= magasabb nyugdij
2. hagyni erintetlenul a felretett Mnyp-i penzeket, serkenteni az elotakarekossagot.
3. Kivandorolni (vagy kinnt maradni) nalunk ertelmesebb orszagokba(n).

KG2000 2010.11.26. 12:00:12

@totya87: Én válaszolok. megtakarításaim legnagyobb részét (nem árulom el persze mennyit) közvetlenül az Államkincstárnál, állampapírban tartom. Előnye: ingyenes számlavezetés, van már internetes hozzáférés, az állampapír a legbiztonságosabb befektetés minden tőzsdeguru szerint is. A hozamuk nem olyan alacsonyak, persze nem lehet a tőzsdézéssel összehasonlítani, de a tőzsdézéssel nagyot lehet bukni.

www.allamkincstar.gov.hu/

Jó böngészést!!!!!!!!

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.11.26. 12:00:18

Akinek 20-30-40 év van nyugdíjig, annak szvsz. kár visszalépnie. Annyi idő alatt még egy csomó kormány lehet, a szabályozás meg fux, hogy sokféleképpen fog változni (akinek 4-8 évnél kevesebb, az más tészta), elég csak fele időtávra visszatekinteni (10-15-20 évre). Márpedig, ha a "nem jár majd nyugdíj" visszataszító fenyegetését elvesszük (eleve sokan meg se fogjuk élni a nyugdíjas kort, főleg ahogy még emelkedik is), akkor a magánnyugdíjpénztári pénz egy tuti valami (rossz esetben is az örökösöknek), amivel szemben egy 20-30-40 év múlvai esetleges ígérvény áll (plusz halálozás esetén a család eleshet pár milliótól, az időben előre haladva egyre többtől), egy akkor már jó eséllyel nem létező kormánytól. Amúgy érdemes tiltakozni, akár magával a vissza nem lépéssel. Mivel ez a költségvetésben sem kis tétel, így a kormányzat politikája közvetetten ezen - a visszalépések/nem visszalépések számán - keresztül befolyásolható.

Amúgy a Nyenyi, Alkotmánymódosítgatás, Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentése, Visszamenőleges adózás után ez egy olyan újabb dolog, amikre együtt akár tiltakozó tüntetést is lehetne szervezni az ünnepek utánra, mondjuk január végére a magánnyugdíj pénzek lenyúlása (31-e) előtti hétvégére, ha addig nem változik a kormány álláspontja.

fourgee 2010.11.26. 12:00:36

@Dracon: "MSZP- baloldali liberális szocialista"

Az MSZP minden, csak nem liberális... :))) Magyarországon ma sajnos NEM létezik liberális párt. Vannak pártok amik azt sugallják hogy ők azok, de a "nekünk és aki velünk van, azoknak mindent szabad, a többiek meg szemét nácik, nekik mindent tilos". A Fidesznek meg "gratulálok", megvalósították Gyurcsány legmélyebb, legőszintébb álmát, csak nem az ő, hanem Orbán főszereplésével. Ha Gyurcsánynak nem lett volna az az erős KISZ-es múltja, ma a Fideszben ülne :))))

Sir Galahad 2010.11.26. 12:00:42

Lehet azt mondani, hogy helytelen, amit most a kormány tett, de volt-e más választása? Úgy látom, sajnos nem. A probléma ugye az volt, hogy a mnyp-befizetések miatt a nyugdíjkasszából hiányzó pénzt a költségvetésből kellett pótolni, ami drasztikusan növelte a hiányt. A kormány először szerette volna, ha a magasságos EU nagyobb költségvetési hiányt enged - nem engedett. Aztán kérte, hogy ezt a bizonyos pótlást engedje kivenni a költségvetési hiányból - ezt se engedte. Harmadik lehetőség lett volna, hogy megmarad az mnyp, de a továbbiakban nem pótolja a központi költségvetés az emiatt hiányzó részt a nyugdíjkasszából. Ennek annyi előnye lett volna, hogy ezt nem kell engedélyeztetni senkivel, viszont drasztikus nyugdíjcsökkenést, az pedig gyakorlatilag felkelést okozott volna. Maradt a negyedik lehetőség, amit most megléptek. Nekem se tetszik igazán, de a másik három lehetőségből egy még rosszabb lett volna, kettőt meg a külső körülmények nem tettek lehetővé.

ehja 2010.11.26. 12:00:53

És mi lesz ha nem jön össze a hiánycél? Pl. mert nem lendül fel a gazdaság. Akkor befagyasztják a bankbetéteket? Lesz "átmeneti" különszja, mondjuk 50%? Államosítják a magánlakásokat? Mindenki majd az újra létrehozott IKV lakásban fog lakni amit kiutalnak neki? És ha a kiutalt nem tetszik akkor kiírja magát a nemzet közösségéből?

renraku 2010.11.26. 12:01:02

@KG2000: Akkor mondják ki nyíltan: Héló gyerekek! Be kéne csengetni azt a 3000000000000 forintocskát a kasszába, különben gatya nélkül maradunk. Nem szeretik az emberek, ha debileknek nézik őket és ilyen átlátszó trükökkel és ócska fenyegetésekkel akarják megvezetni.

attila1 (törölt) 2010.11.26. 12:01:12

minden jövőbeli választáson az ellenzék legfontosabb kampányígérete az lesz, hogy visszaadják az állami nyugdíjat a magánnyugdíjpénztári tagoknak. Ha marad kábé 2 millió ember a pénztárakban, az 2 millió szavazó, aki semmilyen körülmények között nem szavaz a fideszre, az pedig biztos bukta Orbánéknak. Ettől kezdve OV és Matolcsy szava semmit sem ér, lehet nyugodtan maradni a magánnyugdíjnál.

dr. Trebitsch 2010.11.26. 12:01:28

@árnyékgyuri: azért nem értek Veled egyet, mert ha akkor nem tették volna kötelezővé a magánnyugdíjpénztárat, akkor az a pénz már nem lenne sehol. És a felháborodást értem, de a csodálkozást, megrökönyödést nem. Eddig is minden új kormány annak nézett legelőször utána, mit lehet még lenyúlni. Csak eddig volt egy csomó más lehetőség, most komolyabb összeg már csak itt maradt... ugyan miért hagynák ezt itt?

errrrrrrrrr 2010.11.26. 12:01:35

van 2 elméletem!
1. nem lesz államosítás. másra játszanak a srácok. az EU-IMF dolog is nagy vihart kavart. a forint meg közben gyengült. most is ez a lényeg. január elején visszavonják majd ezt az agyrémet. addig meg shortolnak.

2. ez egyszerű kommunikációs fogás. szép szóval nem menne az átléptetés, ezért most meglebegtetik a kvázi államosítást. a végén lesz szabad választás, de csak a határidő lejárta előtt egy nappal. addigra pedig mindenki átlépett mert megijedt, hogy nyugdíj nélkül maradt.

rafináltak ezek.

ökörpöröly 2010.11.26. 12:03:32

A MANYUP-okban felhalmozott magánvagyon elrablása egyet jelent a demokratikus jogállamiság végével. Ugyanis, a MANYUP-ok tulajdonosai azok a természetes személyek, aki a pénztár tagjai. Most cigány Szaddam és mamelukjai elrabolják az állampolgárok valós megtakarításait egy akár több évtized múlva esetlegesen realizálható ígérvény ellenében. Nem csoda a világ összes demokratikus jogállamának a sajtója bolsevizmust és államosítást említ.
Az egyetlen lehetőség a magyar állampolgárok részére, hogy egyelőre még alkotmányos jogunk van más államban számlát nyitni, ott tartani befektetéseinket! A külföldi számla esetében a cigány Szaddam rezsimje nem rendelkezik betekintési és államosítási lehetőséggel! Minden család mentse ki pénz- és befektetési eszközökben felhalmozott megtakarításait külföldre! Már Magyarországon is lehet nyitni 4-6 euró havidíjárt osztrák számlát, melyet nem rabolhatnak el cigány Szaddamék!
A magyarországi, magyar számlákon elhelyezett pénzeszközök és befektetések veszélyben vannak, bármikor államosíthatók!
Rákosi Mátyásék is hasonlóan kezdték a kollektivizálást, ott is az lett a vége, hogy minden egyes hazai bankban vezetett megtakarítást államosítottak! Minden család mentse régiós jogállamokba a megtakarításait, ha nem akarja elveszíteni azt!
A legnagyobb veszélyben a felhalmozott megtakarítás az OTP-ben, A Takarékpénztárakban, a CIG Pannónia biztosítónál, azaz a magyarországi magyar pénzintézeteknél van! Ezek esetében nincs erős külföldi tulajdonosi háttér!
Valószínűleg a következő cigány Szaddam-akció a lakástakarék pénztári megtakarítások esetében lesz, visszamenőleges hatállyal el fogják törölni a 30%-os állami támogatást, illetve a felvett kedvezményes kamatozású hiteleket piaci kamatozásúra váltják át!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.26. 12:03:41

Jó, most maradok a magánban.

De azért arra kíváncsi lennék, hogy a következő (ha lesz) kormány vajon visszacsinálja-e ezt az egészet.

Én ha most nemfidesz párt lennék, bejelenteném, hogy én úgyis vissza fogom csinálni, mert én tisztelem az öngondoskodást és hosszú távra tervezek.

És már meg is lenne a váltópárt.

Viktus 2010.11.26. 12:03:50

Mondjuk lehet ebben a sakkjátszmában még nem lefutott témakör Orbán nem jelent még meg ... könnyen előfordulhat, ha nagy lesz a morgolódás megválik a jobbkezétől.

dr kíváncsivagyok 2010.11.26. 15:09:58

@fantasztikus!: Ne kérd ki magadnak. Nem rólad szólt . azokról, akik közül Én is sokat ismerek, semmi bajuk, sok-sok éve kapják a rokkant-nyugdíjat és mellette piacozik, maszekol, többet mint amennyit rendes munkaidőben kellene neki dolgoznia ! Akkor most munkaképtelen ...vagy nem !? Sokan vannak sajnos ! Én is sokat ismerek !

borbpet 2010.11.26. 15:10:27

Itt mindenki megfeledkezik két nagyon fontos dologról. Az egyik, hogy 89-ben arról szavaztunk hogy elég abból, hogy "miénk" és lehessen olyan, hogy "enyém". A másik, hogy a magán nyugdíj örökölhető, míg az államinál az esetek döntő többségében csak a "bank" nyer. Gyengébbek kedvéért a bank is az állam.

Teljesen rendben lenne a dolog, ha dönthetnék úgy, hogy nem kell az államtól semmi, de nem is fizetnék neki egy fillért sem.

"Az állam nem a megoldás, a probléma maga"

is 2010.11.26. 15:10:30

@pepin_nymburk: ez melyik mesekonyvbol van es melyik orszagra vonatkozik?

mert Magyarorszagra ebbol egy szo sem igaz. a Bokros csomaggal kellett eltakaritani az Antall-kormany csodjet (1994-ben 84%(!!!) a GDP aranzos allamadossag, azota se sosem), es Gyurcsany maga kezdte el a takaritast 2006-ban a keteves koltsegvetes(!!), Medgyessy es sajat maga utan, csak te ezt a mai napig nem fogod fel, meg a hulyenepszavazassal megakadalyoztad. magad szartal a sajat ajtod ele, es meg masra akarod fogni? mindenesetre 2010-re igy is el lett takaritva a szar 90%-a.

Big-B 2010.11.26. 15:10:38

Tök mindegy hogy átmész-e az államiban vagy maradsz a manyup-ban, sehogy nem fogsz pénzhez jutni. Előbbi elkölti, utóbbinál meg egyáltalán meg csak befizetsz de nem kapsz semmit.

Részemről marad a fekete-gazdaság és a külföldi számlavezetés.
Aki meg politikusnak hisz azzal üdvözöltetem a vasorrú bábát.

egyittlakó (törölt) 2010.11.26. 15:10:40

@fantasztikus!: "És ki jönne szerinted? A Maszopos tolvajbanda,akik csőd szélére vitték az országot?"

Medgyessy 100 lépését megszavazta a narancsos kommunista párt is, Orbán vezérrel az élen. A költségvetés csődje ott kezdődött. Ne erőltesd ezt a vonalat, mert baromi gyenge vagy... egyáltalán fizetnek neked annyit, hogy megérje itt idegesíteni a normális népeket?

is 2010.11.26. 15:10:49

"Ezek az emberek nem fognak az utcára vonulni, nem fognak aláírásgyűjtést szervezni, és borzasztóan vigyázni fognak arra, nehogy gyurcsányferencekkel kerüljenek egy hajóba. De a Fidesz többé nem számíthat rájuk biztos támogatóként."

Meg tart a gyurcsany voodoo babazas. Nem Gyurcsany miatt, hanem a 2006 utani tortenesek miatt. Azokat meg muszaj valami nagyon negativnak leirni, azt meg nem engedi a buszkeseg, hogy kimondjuk: bizony felult nagyon sok ember Orbannak, az egesz hulyenepszavazasi 18 honappal meg az ottani szavazataval. Ami 2006 szeptembere es 2009 tavasza kozott tortent, az nem csak Gyurcsany tevekenysege, hanem Orban sikeres hulyitese is.

Nekem pedig ugyan Bokros Lajos, de ha ott a Lala, akkor miattam lehet barki abban a csonakban, engem nem fog zavarni. Utoljara 11 eves koromban tapasztaltam ezt, amikor valaki mondta, hogy csak akkor jon el a szulinapomra, ha mas nem lesz ott. Jo lenne ennel kicsit felnottebben viselkedni.

vakvarju 2010.11.26. 15:10:49

@Dracon: Önnek szó szerint igaza van.

is 2010.11.26. 15:10:58

@fantasztikus!: "A Maszopos tolvajbanda,akik csőd szélére vitték az országot? "

Bokros Lajos? Bajni, Oszko? kivalik egy ertelmes resz a FIDESZbol (sajnos Rogan ugy latszik elveszett, Navracsics meg mar minden tukrot leszerelt, hogy ne kelljen belenezni)?

az orszagot termeszetesen nem az MSZP vitte a csod szelere, hanem a keteves koltsegvetes+MSZP 2002-2006+hulyenepszavazas+vilagvalsag. ez a negy egyutt, ebbol 1 resz MSZP, 1 resz valsag, es 2 resz Orban Viktor. most ez a ket reszes valsagbataszito van megint a nyakunkba. meg egy vilagvalsag is jobb, mint amit tole varhatunk.

kötözködő 2010.11.26. 15:11:19

Muszáj elvenni a nyugdíjpénztári megtakarításokat, mert a nyugdíjakat emelik januártól, új stadion is kell Debrecenbe, és így a fizetésem is csak havi 4-5000 forinttal fog csökkenni, nem a duplájával. Az egész csak értem, miattam van, tudom én.

is 2010.11.26. 15:11:25

"Akkora lett a hiány, hogy most meg kötelező visszalépni. Aki akkor szólt, most is szólhat. aki akkor nem szólt, most hiteltelen a szava. "

egyreszt a koltsegvetesi hiany nem lett olyan nagy, 10% utan kell fizetni 5%-ot, azaz 0,5%-rol beszelunk evente. ennyit a jovobe befektetni szerintem megeri, ennel minden mas reform csak tobbe kerul (eu, onkormanyzat stb.)

masreszt, ha mar csinaltuk 13 evig, es 15 ev utan elkezdene jobb lenni, hiszen elkezdodnenek a kifizetesek, es mostantol szamitott 10 even belul meg mar nyereseget hozna (nem lenne akkora allami kifizetes!), akkor miert is fordulunk vissza? at akarsz kelni egy folyon, bemesz majdnem a feleig, es visszafordulsz? ugyanannyi ero kijonni belole, mint bemenni volt, es meg csak at se ersz a masik partra! ezt sehogy se tudod megmagyarazni.

mendson 2010.11.26. 15:11:28

@KG2000: Azt hiszem valahogy nem folyamatában látod az eseményeket.Azért kell -többek közt- a manyp pénze mert a kifejezetten gazdagoknak kedvező egy kulcsos adóval (plussz ugyanezen körnek biztosított gyermekkedvezmények) a társasági adó csökkentése, és más adócsökkentő lépésekkel hatalmas lyukat ütött a kltsvetésen.

tszelnok 2010.11.26. 15:11:37

@fantasztikus!:
"Brutális végkielégítések? Aranybánya BKV? Soroljam még? [...] Matolcsinak igaza van,pár év múlva fejet fog hajtani elöttünk Európa! [...] Ezután majd az lesz hogy mindenki visszaállamosítja a magánnyugdíjpénztárakat, [...]"

Ez lesz a magyar modell: ha nem folyik be elég lenyúlható pénz a költségvetésbe, akkor államosítani kell a magánvagyont.

megint 2010.11.26. 15:11:57

Az utolsó rész szerintem csak az író vágya, semmit több.
Mike Patton, máshol nem is éltek ilyen jól a bankok a válság előtt, még az osztrákoknál sem, persze, hogy maradt tartalék, emellett persze ellentétben az amerikai példával talán jobban odafigyeltek arra, hogy kinek adnak hitelt

Winston Smith 2010.11.26. 15:12:00

Én is pont ezen gondolkoztam a napokban.

A Fidesznek kiváló esélya van arra, hogy 2014-ben elbukjon. Ebben elsősorban az akadályozhatja meg, ha 2010-hez hasonlóan nem lesz értelmes alternatíva.

Eltelt fél év, és a Fidesz gyakorlatilag még bele sem kezdett a sürgető reformokba. Ezzel szemben már magára haragította a konzervatív értelmiség jó részét (alkotmánymódosítás), a középosztály jó részét (magánnyugdíj-einstand), és egy csomó, a heti hetesben jól kommunikálható hibát vétett (huszonéves politikus-rokonok fontos állami pozícióba helyezése, stb.).

Ha 2014-ben lesz komolyan vehető ellenfél, akkor bajban a Fidesz, ha így folytatja.

2010.11.26. 15:12:03

szerintetek érdemes az önkéntes magánnyugdijpénztárral bajlódni?

ott a 30% os állami hozzájárulás még dob valamit, de ki tudja, meddig él az is.

amúgy 2007 2008 ban botrányos teljesitményt nyujtottak a pénztárak.

AutosVilli 2010.11.26. 15:12:12

Muhahaha, meg mondtam a választások után, hogy a nagy hangú FIDESZ-t megválasztók, kezdik letagadni hogy kire szavaztak.
Egyétek amire szavaztatok.

ökörpöröly 2010.11.26. 15:12:25

Tegnap megszűnt a magyar jogállamiság, megszűnt a demokratikus jogállam. Voltak jegyek, voltak figyelmeztetések, de tegnaptól Magyarország nem demokratikus jogállam, legalábbis nem európai értelemben.
Ennek következtében minden egyes állampolgárnak természetes joga az ellenállás, így diktatúra által behajtani kívánt adók és járulékok elkerülése. Lehet, hogy ez a jelenlegi diktatúra jogrendje szerint "törvénytelen", de magasabb rendű erkölcs alapján törvényes. Ahogy erkölcsileg jogos volt a Rákosi-rendszerben a feketevágás, a termények eltitkolása a tolvaj rezsim elől, úgy jogos az állampolgárok öngondoskodása az eltitkolt járulékokból és adókból.
Most minden egyes pénztári tagnak elrabolták magántulajdonát. Ugyanis, a felhalmozott 2700 milliárd forint a MANYUP-tagok magántulajdona volt! Ez nyílt államosítás, amire utoljára a Kádár-rendszer téeszesítése esetén volt utoljára -ekkor verték be az utolsó szabad gazdálkodókat a TSZ-be-.
Ezen felül minden egyes józan eszű, családja és saját maga vagyoni biztonságáról gondoskodni akaró magyar állampolgár éljen azzal az egyelőre még szabad jogával, hogy külföldi számlára helyezi át a befektetéseit, mielőtt az enyves kezű cigány Szaddam elrabolja azokat, vagy azok egy részét.
A régiós demokratikus jogállamok bankjaiban garantálják a megtakarításokat, ezeket nem érheti el az enyves kezű kormány! Már Magyarországon is lehet osztrák bankszámlát nyitni -pl. Oberbank-, mely biztosítja, hogy saját magunk rendelkezhessünk családunk és magunk megtakarításai felett!
Az osztrák állam garanciája, a szigorú osztrák banktörvények következtében sokkal biztonságosabb, mint Magyarországon szabad prédára hagyni a bolsevikoknak!
A legbizonytalanabb befektetések a magyarországi és magyar tulajdonú pénzintézetekben és biztosítókban van -OTP,Takarékszövetkezetek, Kinizsi Bank, CIG Pannónia stb.- , az itt tartott befektetéseket és megtakarításokat bármikor el tudja rabolni az állam!
Ne legyenek illúzióink, megtörtént az első nagyarányú államosítás, 2700 milliárd forintnyi megtakarítást raboltak el természetes személyektől!
Egyes hírek szerint a következő lenyúlás a lakástakarék pénztárak esetében fog történni, az állam visszavonja a 30%-os támogatást, illetve az eddig kedvezményes hitelkamatokat piaci kamatokra váltja át, visszamenőleges hatállyal!
Akinek van megtakarítása, az helyezze el biztonságos, külföldi pénzintézeteknél!

Rókakígyó 2010.11.26. 15:12:42

Nem értek hozzá, de a tőzsde mai (holnapi, jövő heti) esése pont azt fogja szolgálni, h a "fölös" pénzt megcsapolja.

A pénz bekerül a rendszerbe, ahol a libsizsidó nagytőke lenyúl amennyit csak tud, továbbgyengítve a gazdaságot. Most nem sok beszéd van róla, de az ország eladósításához nem csak a maszop-szadesz járult hozzá, hanem az önkormányzatok elképesztő nagyságú hitelfelvétele is. Akkor nyilván jó ötlet volt mindenáron gyengíteni a kormányzatot az önkormányzati szférán keresztül, de most az egész szar a komcsi királyság nyakába szakadt. Csoda, h a kötvénykibocsájtást még nem tiltották be.

mrs. white 2010.11.26. 15:12:54

Az utolsó két mondat első része nagyon ott van, a második már nem. Lassan 20 éve vár mindenki erre.

NewWay 2010.11.26. 15:13:01

@fantasztikus!:
"Több százezer rokkantnyugdíjas nevében kikérem magamnak ezt a posztot. "

Aha. Érdekes, hogy az 5 milliós Szlovákiában 27 ezer rokkantnyugdíjas van, Magyarországon meg (10 millió ember) 800 ezer.

Kicsit sem csalás ám!

Az se csalás, hogy 10 autóból 2 rokkantkártyával parkol.

Azok bizonyára tényleg rokkantak!

Fuzzy Logic 2010.11.26. 15:13:20

Hurrá... Megvan hétvégére a program, végig kell nyálazni melyik országban érdemes bankolni. Mielőtt azt hiszi a fidesz, hogy a számlámon nekik gyűjtök meg a haveroknak jó fizetésére a kamupozícióban.

Néhány értelmiségi (akiknek eddig qrvára semmi köze nem volt a narancsokhoz, szegfűkhöz, stb) alakíthatna egy pártot, amolyan szakértőkből - minél kevesebb jogásszal ha kérhetem. Szavaznék rájuk. Komolyan.

Auris 2010.11.26. 15:13:40

@Mike Patton: A félelmedre.

Ha jól emlékszem jövőre 800 milliárd forintot kell törleszteni Gyurcsányék országmentő IMF hiteléből. Rá egy évre 700 milliárdot. Ez cirka 1500 milliárd.

Hagyjuk a nyugdíjpénztári megtakarításokat. DE!
Tandíj, vizitdíj, ingatlanadó, családi pótlék eltörlése, gázártámogatás megszüntetése, nyugdíjcsökkentés, SZJA és más adók további emelése, adókedvezmények teljes eltörlése, gyes, gyed megszüntetése, utazási kedvezmények megszüntetése, járulékemelés.
EZ A MÁSIK ALTERNATÍVA!

JÖHET?

Auris 2010.11.26. 15:13:45

@totya87: Én átadom. A pénzem egy része államkötvényben van.

A nyugdíj rendszer pedig nem megtakarítás, olvass a bismarc-i nyugdíjreformról, ami az addig önkéntesen működő nyugdíj,- és egészségbiztosítási pénztárak állami monopóliumát teremtette meg. Eleve kirovó-felosztó rendszer volt, kezdetektől fogva.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.26. 15:13:51

Mint arra már néhány hozzászóló utalt, az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó (az éppen beszedett járulékból fizeti az éppen esedékes nyugdíjakat), a magánnyugdíjrendszer pedig tőkefedezeti (a befizetett járulékokat tőkeként befekteti, és ennek hozamát fizeti ki majdan személyre szabottan) módszerrel működik. A két módszer - legalábbis elméletben - igen jól kiegyensúlyozza egymás kockázatait. A felosztó-kirovó módszernek a népességcsökkenés nagy veszélyt jelent, az infláció viszont elhanyagolhatót, mert mindig az adott hónapban járulékot fizetőknek kell biztosítaniuk az adott hónapban nyugdíjat kapók ellátását. A tőkefedezeti módszer számára az infláció a fő veszély, míg a népességcsökkenésre (extrém eseteket kivéve) közömbös. Tehát elméletileg mindkét módszernek megvan a maga előnye és létjogosultsága.

A magyar magánnyugdíjpénztári (mnyp) rendszer szabályozása féloldalasra sikerült: a befizetési időszak alatt számos garancia védi a pénztártagokat, a kifizetési időszakról viszont, azon túl, hogy a kifizetés egy összegben vagy életjáradékban történhet, hallgat a törvény. Ez így lényeges bizonytalansági tényező, sőt visszaélésekre is kiváló alkalom lehet. Ezt a kis hiányosságot gyorsan és egyszerűen pótolni lehetne, ha akarnák. Az államosítás ehhez képest olyan, mintha valakinek a körmét kellene levágni, és ehelyett az egész karját levágják: megold ugyan egy problémát, de helyette létrehoz több ezer másikat.

Az államosítás gyakorlati végrehajtását sem gondolták végig. A mnyp ugyanis nem a széfjében tartja a tagok pénzét (hogy akármikor átadhassa az államnak), hanem befekteti. E befektetések likviditása különböző lehet, de az egész biztos, hogy csak jelentős veszteséggel lehet kiszállni belőlük. Tehát az állam nem számíthat reálisan a mnyp-akban felhalmozott tőke egészére még akkor sem, ha mindenkit sikerülne önkéntes átlépésre kényszerítenie. Ráadásul a mnyp-ak jelentős részben államkötvénybe fektetnek be: hajlandó lesz az állam ezeket soron kívül visszavásárolni tőlük?

Már csak egy kérdésem van: ha ugyanezt GyF merészelte volna bejelenteni, hány percen belül került volna lámpavasra?

antigonosz 2010.11.26. 15:13:57

@WNS: Ekkora sületlenséget. Összemosod a teljes összegre számított reálhozamot és a tárgyévi befizetésből levont 4,5% működési költséget. Ennek tisztázásával az elméleted össze is dőlt.

Tiko 2010.11.26. 15:14:05

@gomorra: Barátom! A jó munkához izzadság kell? Meg a Kádár-korszakban félrevezetettek szemét fel kell nyitni?

Mivel? Kádári módszerekkel? Államosítással? A feleségemet nem akarja Orbán államosítva megdugni az államosított lakásomban? Majd lezuhanyozni az államosított kádamban azzal a tusfürdővel ami a bankszámlámról zárolt pénzen vett????

Nem inkább az volt a szemfelnyitás, hogy az állam nem fog rólad gondoskodni, ezért te magad tegyél a jövődért?

Ne haragudj, de szánalmas amit írtál..

Sompolygok 2010.11.26. 15:14:16

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én április 11 után már szinte gyerekes izgalommal vártam a " megváltást".
Aztán jött az IMF-es akció majd a végkielégítések megadóztatása , most meg a magánnyugdíj pénztárak körüli botrány. Már - már visszagondolva bánom,
hogy nem sikerült a Gyurcsány kormánynak megvalósítani a reformjait.Vegyünk példának egy hétköznapi embert aki jobb esetbe 2 3 havonta elmegy háziorvosához .Most kérdem én mi fáj jobban neki kifizetni 400 forintot vagy bizonytalanná tenni a jővöjét azzal hogy ingatag alapokra helyezi nyugdíj alapját és még rossz esteben eladózza végkielégitésének jó nagy százalékát.Szerintem ezzel nem vagyok egyedül és épp ideje lenne kedves Orbán elvtársnak eldöntenie , hogy mihez is kezd a jövőben , mert ha az emberek nem vakok akkor elég hamar zátonyra futhat ez a hajó.Orbán Viktor egy tipikus példa arra az emberfajtára aki Bort iszik és Vizet prédikál, mert úgy gondolom , hogy a Gyurcsány fajta megszorítások kevésbe fájtak volna az emberejókenek mint a mostaniak és bizony Orbán pajtás nagyba ellenezte azt.

shearer86 2010.11.26. 15:14:17

A poszt címe az út a Fidesz-kormány bukásához. Az a baj hogy nem igaz. A magyar átlagszavazóról (főleg a 2,7 millió hitében megingathatatlan Fidesz szavazóról) mindig egy Kispál idézet ugrik be:
"És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak
Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak"

Aki érti, érti...

flippant 2010.11.26. 15:14:23

Mondtam én, hogy keserű lesz a felébredés. Pedig még az elején vagyunk a bulinak. Mi lesz itt mikor elfogy a 900 milliárd deficitpótlás 3 év múlva? Addig is szép álmokat.

PiBá 2010.11.26. 15:14:30

Édes Hazám, okulj és gyönyörködj, ámulj és borzadj el, ha múltadba tekintesz, s olvasd ki belőle azt is, hogy rajtad áll: ha idejében föleszmélsz, zsarnokodat is elkergetheted.

ökörpöröly 2010.11.26. 15:14:37

Egyetlen lehetőség van egyelőre, mindenki mentse ki a pénzügyi megtakarításait a régiós jogállamokba. Ha van osztrák számlád, akkor az osztrák állam vállal rá garanciát, a szigorú osztrák bankszabályok és etikai kódex biztosítja, hogy Orbánc ne tehesse rá enyves kisebbségi kezét a magántulajdonodra -már amit kimentesz-. Havi 4-6 euró a szlavezetési díj, emellett több ezer befektetési lehetőséget biztosítanak -fix kamatozású betét, államkötvények, kötvények, befektetési alapok stb.- .
Elsősorban az OTP-ben, a Takarékpénztárakban, a CIG Pannóniában és az összes magyarországi magyar tulajdonú pénzintézetben és biztosítóban befektetést , pénzügyi eszközöket tartani olyan, mint töltött fegyverrel orosz rulettet játszani.
Most loptak el 2700 milliárdnyi magánvagyont magánszemélyektől. Vannak még terveik, lakástakarék pénztárak, aztán meg jönnek a bankszámlák....
Orbánc úgy véli, hogy az EU és a demokratikus jogállamiság keretei nem engedik kiteljesedni caesaromán, nárcisztikus jellemét, ezért a totális diktatúra kiépítésére tör, persze az EU-n kívül. Már kezdem érteni miért hangoztatta annyiszor, hogy "van út az EU-n kívül".

bgp 2010.11.26. 15:14:44

A Fidesz számomra már 12 éve megbukott, de alternatívát azóta se láttam. Miért pont most tűnne fel.

ayatollah 2010.11.26. 15:14:50

Mindenkinek ki kell menekítenie az összes meglévő megtakarítását egy stabil JOGÁLLAMBA innen. Én így teszek és ezt tanácsolom másoknak is. Ma a nyugdíj, holnap a bankszámla és az értékpapírok, holnapután az ingatlanok lesznek "megvédve"...

ökörpöröly 2010.11.26. 15:15:01

@totya87: A megtakarítások is oda fognak kerülni, nyugodj meg! A cigány Szaddam tegnap elrabolt 2700 milliárdot magyarországi magánszemélyektől. Lesz ennek még folytatása. Aki teheti, az minden pénzügyi megtakarítását vigye ki a régiós jogállamok bankjaiba. Ez egyik legjobb megoldás osztrák számla nyitása. Erre osztrák állami garancia, az osztrák banki törvények és a banki etikai kódex biztosítja, hogy az enyves kezű cigány Szaddam ne tudja ellopni. A határ mentén lévő bankfiókok szinte mindegyikében van magyar nyelvű ügyintézés, de például az Oberbanknál Budapesten is lehet nyitni osztrák számlát! Itt nem csak számlát lehet nyitni természetesen, hanem be is fektetheted a pénzed, több ezer befektetési lehetőség közül lehet választani -fix kamatozású betét és kötvény, takaréklevelek, befektetési alapok, állampapírok, kötvények stb.- .
Magyarországi magyar pénzintézeteknél pénzügyi befektetést tartani ezek után orosz rulett. Az OTP-ben, Takarékpénztárakban, a CIG Pannóniában és egyéb magyarországi magyar pénzintézetekben és biztosítókban a lakosság megtakarítása olyan biztonságban van, mint a cigány Szaddam elődje, Rákosi Mátyás idején -azaz le fogják nyúlni-!
Majd gondol egyet a cigáyn Szaddam, van még pár ezer milliárd lakossági megtakarítás, mit szólnál hozzá Matolcsykám, ha ellopnánk, fele megy a zsebünkbe, fele meg adósságtörlesztésre, na jó, Snitt Pali is kap belőle egy nyelvtani útmutatót!:)

DarthVader 2010.11.26. 15:15:18

Azt nem értem, mi a fenét gondolkodnak a magánnyugdijpénztártagok, hogy menjenek.-e vagy maradjanak. Aki 4 (pesszimista becslések szerint 8 ) évnél messzebb van a nyugdíjtól, annak maradnia KELL. Ez a banda előbb-utóbb úgyis megy a levesbe, és a kövekező kormány pedig - ha esze van, hiszen azzal fog nyerni - visszaállitja az állami nyugdíjjogosultságot.
Ha viszont egyszer kivitted a pénzed, hiába áll fel ismét a manyup, hiába lépnél vissza, a kivitt zsozsó elveszett.

Engem ugyan nem érint, de mindkét gyerekemnek, meg a vőjelöltnek is ezt javasoltam: maradni!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.11.26. 15:15:18

Nem sok blog van ahol van értelme leírni de ennek a döntésnek a jelentőségét meghaladó hangulatkeltés ellenére egyáltalán nincs akkor a tétje mint azt sokan, köztük még az eddig kiemelkedően mértéktartónak és körültekintőnek látszó Véleményvezér hiszik.

"Hála" a holtában is ezerszer elátkozott Fekete Jánosnak és a köpönyegéből kibújt valahány szoci országeladósító csodabankárnak, a költségvetésen tátongó kétezermilliárdos államadósság-törlesztési lukat be kell valamivel tömni.

Az is tény hogy erre a nyolcvanas évektől négyévente (választási éveket követően) a szoci kormányok mindig reflexszerűen ugyanazt a mára jól láthatóan eredménytelen választ adták (eszetlen fűnyíróelvű megszorítás, jellemzően a középosztályt sújtva).

Az is tény hogy a buzi EU nem volt hajlandó elfogadni hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések csökkentik az államháztartási hiányt annak ellenére hogy megtakarítások, nem folyó költések, mert éppen tele volt a tökük a "trükkök százait" bevető korábbi költségvetési mágusokkal.

Ezek után nem volt más hátra mint hogy Orbánék bevezessék a svéd modellt amivel a szocik oly régóta riogatták a bamba szavazóikat, ami pedig valójában a legigazságosabb nyugdíjrendszer a világon.

Ami az inde x hónapok óta tartó hisztihadjáratát illeti: ha naívan nem gondolun kmögé semmi mást akkor is leginkább szűklátókörűség és rendszerben gondolkodásra képtelenség megspékelve a reálértelmiségi digitális kispolgár öntelt magabiztosságával.

Az van, hogy ha nincs fenntartható társadalom, akkor megbaszhatod a nyugdíjadat, akár magán, akár állami a nyugdíjrendszer.
Az van hogy most - húsz év alatt először - a fenntartható társadalom felé megyünk.

Vegyük észre: a magánnyugdíjpénztári befizetés ugyanúgy virtuális pénz mint az egyéni virtuális számlás nyugdíjmegtakarítás, mivel mai nappal egyik sem tehető pénzzé, és mindkettő pusztán jognyilatkozatban megtestesített követelés, és mint ilyen össze sem hasonlítható az aranyrudak sárgán csillogó biztonságával.

El kell fogadni: a mindenkori inaktívakat a mindenkori aktívak tartják el, közvetve vagy közvetlenül.
Minden, ami nem arra irányul hogy a két csoport arányát a jövőben is mindenáron fenntratható értéken tartsa, az bullshit, önámítás, és beképzelt, önhitt hőbörgés.

Lehet nekemjönni. :-)

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.26. 15:15:32

„Azért hozták az intézkedéseket, hogy megvédjék a pénztártagok befektetéseit, vagyonát.”

Selmeczi Gabriella a tagdíjak felfüggesztéséről és a kötelező magánnyugdíjpénztári belépés megszüntetéséről.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.26. 15:15:37

„A mostani törvényjavaslat azzal lép tovább, hogy kimondja:a magánnyugdíjpénztár-tagok a vagyonukat átvihetik és kezeltethetik az állami pénztárban”

„Az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével...”

„Egy demokráciában még népszavazással sem lehet elvenni az emberektől a szabad választás jogát”

Selmeczi Gabriella, a saját, visszalépésről szóló törvényjavaslatáról

sztd 2010.11.26. 15:15:49

@soskajoska:
Abban lehet kételkedni, hogy az állam fizet-e majd nyugdíjat, de az nagyjából tudható, hogy fizet, ha lesz miből. Ez a nyugdíjpénztárakra is igaz, de egy nyugdíjpénztár sokkal kérdésesebb képződmény, mint egy állam.
A lényeg, hogy a pénztár kifizetése sem túl biztos. Az államénál szerintem sokkal bizonytalanabb.
De tényleg komoly gáz, hogy elszórják az összegyűjtött pénzt.

ds3 2010.11.26. 15:16:16

Nekem csak egy kérdésem van. Ha a Nyugdíj járulékot átnevezik adónak, hogy ne kelljen azoknak fizetni utána, akik nem lépnek vissza, akkor mi garantálja, hogy a visszalépőknek fizetni fogják a nyugdíjat? Mégpedig teljes értékűt, nem csak a 8.5% után járót. Mert Orbán "sosem hazudok" Viktor becsületszavában valamiért nem tudok megbízni.

2010.11.26. 15:16:25

@Caprica99:
"Az egyik nyitva hagyott kiskapuba majd betolják, hogy a levont nyugdíjjárulék nem is járulék, hanem valójában adó - akkor nem kell érte adni semmit cserébe!"
Öööö...Már betolták:
www.hirado.hu/Hirek/2010/11/25/18/Nyugdijado_lesz_a_munkaltatoi_nyugdijjarulekbol__az_ellenzeki.aspx

onmagam 2010.11.26. 15:16:25

@árnyékgyuri:
én csak most szólok, remélem nem baj.
Az állami nyugdíjjal csak az a baj, hogy a mostani demográfia mellett fenntarthatatlan. Tehát kötelezték az embereket, hogy tegyenek maguknak félre, mert különben nézhetnek egy nagyot.
Nem egészen ugyanaz, ha arra köteleznek, hogy egyek egy tortát, vagy arra, hogy mosogassam el a tányért más után.

Ok, persze mondhatták volna, hogy nem kényszer a magánnyugdíj, csak ez azzal egyenértékű, hogy a gyerekeinket, unokáinkat kényszerítjük rá, hogy fizessen nekünk.

Na most itt nagyon leegyszerűsítettem, de talán átmegy a lényeg.

Ppix 2010.11.26. 15:16:31

A fidesz.hu-n ezt a hazugságot nyomatják, amit Szijjártó vágott a nézők pofájába a TV-ben:

"A helyzet fordított, mint ahogy az ellenzék és a Stabilitás Pénztárszövetség sugallja: eddig volt egy kényszer, miszerint az embereknek a kockázatos nyugdíjtőzsdén spekulánsoknak kellett adniuk a pénzüket, ezzel szemben a kormány visszaadta a választás szabadságát - mondta el a politikus."

Egyébként torzul már az arca, nehéz lehet minden nap kiállni és szemrebbenés nélkül ismételgetni a sok cinikus hazugságot. Hiába a pénz, a rongy emberség nem boldogít..

biohouse 2010.11.26. 15:16:38

Mely személy alkalmas egy tüntetéssorozat hiteles vezetésére?
Gyurcsány, Mesterházy? Nem, nem! Maradok otthon.
Vona? Na ne!
Schiffer? He,he.
Hát akkor ki?
Azon gondolkozom, ha Bokros lenne, mennék-e TV székházat ostromolni, vagy tankot vezetni a Deák térre?
Talán, talán, de még sok feltétel teljesülése esetén. Pl, hogy legyünk 50-100 ezren.

Georgiana (törölt) 2010.11.26. 15:16:45

Nekem elsősorban a módszer ellen van kifogásom. De ezen ne csodálkozzunk, csak urakon lehet úri modort számonkérni.
Viszont: én messze nem vagyok elégedett a magánnyugdíj-pénztárak pénztermelő képességével. Jól megéltek ők belőlünk, rizikó nélkül. Most sem az irgalmas szamaritánus szól belőlük, csak az extraprofitért való remegés.

Egy kis humor: index.hu/belfold/hirek/2010/11/25/a_fidesz_nyugdijas_tagozata_udvozli_a_kormany_donteset/

RÁBA GYÖRGY 2010.11.26. 15:16:49

1949-50 táján az állam megszűntette a nyugdíjalapokat( ellopta), majd azt közölte sokszázezer emberrel, hogy osztályidegenként nekik nem jár nyugdíj.( Biztos loptak eleget a Horthy-rendszerben. Így jártak nagyapáim is, akik akkor pont annyi idősek voltak, mint én ma. ( 50-60 között).
1960-61-ben úgy döntött az állam, hogy elveszi nagyapám házának felét, mert az túl nagynak bizonyult két ember számára., ezért beköltöztetett oda egy felvidéki átdobott családot.
Hogy az Öregemnek ne legyen további gondja az semmi, elvette maradék 5 hektár szőlőjét is, ami addig a megélhetést adta. Nem is élte túl az öregem ezt már, mert 1964-brn elhúnyt.
Tessék mondani: Mi a különbség a most tervezett nyugdíj-reformnak nevezett ámokfutás és a Rűkosi- Kádár - tengely(henger) között?

Kérdés: A ma 55 éves, a számláján 5 milliót tudó polgár eddigi állami nyugdíjjogosultságával mi lesz? Visszamenőleg? Mikortól nem jár neki nyugdíj, ha nem lép vissza? Mától? 1975-től?

onmagam 2010.11.26. 15:16:54

micsoda naivitás!
Fidesznek semmi mást nem kell tennie, mint választás előtt 2 héttel pontos közvélemény kutatást készíttetnie, az eredmények alapján átszabni a választási térképet+szabályokat, és hopplá 5%-nyi Fidesz szavazó 4/5-ös többséget biztosít nekik.
Pl. határontúliak csak akkor szavazhatnak ha a fideszre akarnak szavazni. Ezzel nem lehet veszteni.

onmagam 2010.11.26. 15:16:59

@fantasztikus!:
A te befizetésed kerülhet ahova akarod, lehúzhatod a WC-n, odaadhatod ezeknek a kommunistáknak, mindegy. Az enyémről én szeretnék dönteni.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.26. 15:17:01

@Mike Patton:

Mindjárt összecsinálom magam.. komolyan.. nem fognak a NYP-k állampapírt vásárolni? Oda ne rohanjak...

Vannak akik még mindig nem értik, hogy a nyugdíjjárulék effektíve egy adó volt, amiből a jelenlegi nyugdíjakat fizették (Ez nem a FIDESZ miatt van így). Megint mások keverik az ÖNKÉNTES és a KÖTELEZŐ MNY-at. Így megfelelő hisztit lehet kelteni... no meg az állampapír téma... agyrém..
Mint tudjuk az állampapír egyfajta kölcsön az államnak.. Na most azzal jönni, hogy a NYP-ak majd ezentúl nem vásárolnak ilyet... pff...

Szemléltetem neked:

Holnaptól, a fizetésedet nekem utaltatod. Én pedig minden hónapban megfelelő kamat fejében kölcsönadom neked. Sőt.. tovább fokozzuk... A megtakarításaidat is nekem adod.. mondjuk 1 milliót... én azt is visszaadom kamatra... aztán a tőlem kapott pénzt megint odaadod nekem és ezt megcsináljuk 1000x és máris van egymilliárdod. plusz az egészet megspékeljük azzal, hogy kötünk egy külön szerződést arról, hogy ha egyszer csak elfogyna nálam a pénz, akkor te kifizeted magadnak ami papíron nálam van (garanciát vállalsz magadnak) Hmm?

Nehogy már tapsikolni kelljen ahhoz, hogy egy kötelező adót magánszervezetekhez juttattak, akik luxus autókkal, hatalmas apparátussal elvoltak, mint hal a vízben?? Hogy küldtek neked esetleg papírt, hogy 30 év múlva kb. ennyi lesz a nyugdíjad? Ahham... és odaírták mi a biztosíték erre? Megmondjam? Az állam, akire most köpködnek..

Érdekes lesz látni, amikor majd egyszer csak elkezdenek visszalépni az emberek és a luxusköltségek meg megmaradnak. vajon akkor is ilyen vidáman véditek majd a Kötelező MNYP-at, amikor közli, bocs, de a lóvéd elment luxusnyaralásra (meeting), irodára a belváros legdrágább helyén, meg egyéb ilyen finomságokra?

Plusz spékeljük meg mindezt azzal, hogy ez a lépés várható volt, miután az EU elkaszálta a nyugdíjpénztári befizetésekből keletkező költségvetési hiány elszámolásának lehetőségét:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100806-keleteuropat-egyesitheti-a-magannyugdijpenztarak-hianyanak-koltsegvetesbol-valo-kiemelese.html

Szóval had ne keseregjek már azért, mert egy adót magánkézből visszatesznek államiba... és aki annyira fel van háborodva, annak ott az ÖNKÉNTES Magánnyugdíj Pénztár. Befizet és kap valamennyit... más kérdés, hogy azoknál majd minden befektetés nagyságrendekkel jobb hozamot hoz. :-)

kalman.kalman (törölt) 2010.11.26. 15:17:03

Az állami nyugdíj akkor lenne előnyös, ha biztosan tudnánk, hogy 20-30-40 év múlva jóval több lesz az aktív, mint az eltartott személy. Márpedig a mai trendek nem ezt vetítik előre. És nincs semmi a láthatáron, ami ezt biztosítaná.
Ja, hogy Matolcsy beígért 1 millió új munkahelyet, akik majd fizetik a járulékokat. Ezt azért nem nevezném komoly garanciának.

A magánnyugdíjpénztári megtakarítások elvétele pont olyan, mintha a bankszámlánkon lévő pénzt vagy a részvényeinket, kötvényeinek vennék el. A nevemen van, én takarítottam meg a jövőm érdekében, pont azért, hogy ne a 45 éves rendőrök nyugdíjára és a vízfejű közigazgatásra költse a kormány.
Most már megértem azokat, akik Szlovákiában alapítanak céget, ottani rendszámot szereznek az autójukra, és Ukrajnában tankolnak. Most majd jönnek az osztrák bankszámlás megoldások, hogy biztonságban legyen a pénzünk. Egyszerűen rákényszerítik az embereket erre a trükközésre.

onmagam 2010.11.26. 15:17:13

@fantasztikus!:
így van! ne legyenek megszorítások, hiszen mindenki tudja, hogy az állami vagyon az végtelen!legyen 28. havi nyugdíj is! Micsoda megszorítás bakker, hogy nincs!

Mert ha mégis elfogyna a vagyon akkor csak államosítani kell nyugdíjvagyonokat, aztán bankszámlákat, stb. A megszorítás hülyeség!
Adóztassák csak meg a bankokat! A veszteségeseket is! Nehogymá azt hiszi, hogy idejön aztán itt fog nyerészkedni a rohadt kapitalista! Mások vérét szívva. A tisztességes kommunista nem a profitért dolgozik, hanem a kommunizmus építésén, vagyis a közjón. Ezt meg kell tanítani a bankoknak is!

kód 2010.11.26. 15:17:18

nagy a hiszti, hogy ellopták. Mit? Akik a magánnyugdíjpénztárba léptek egész pontosan ugyanannyi járulékot fizettek, mint akik az államiban maradtak. Egy fillérrel se többet, se kevesebbet.

pfekete101 2010.11.26. 15:17:40

Szerintem igy kene lennie, es nem lehetne valasztani:
ma:
24% allamiba, 8% mnyp-ba (az ember majd kap allamit is meg magant is)
20-40 eves atallassal pedig az allami nyugdijat meg kell szuntetni, tehat ~40 eve mulva ez lenne:
0% allamiba, 32 mnyp-ba (az ember nem kap allamit de kap magant)

Wallstreetbull 2010.11.26. 15:17:51

@ursus artos: sajnos ha jártál egyetemre, akkor valószínűleg bölcsész, vagy tanár, vagy jogász lehetsz, ahol nem kunszt levizsgázni semmiből. A baj az, hogy nem lesznek mérnökök, mert a bme-n nem büntetés a bukás, hanem az oktatási gyakorlat bevett része. Szerinted ha az állam rákölt valakire több millió forintot, akkor utána azt dobja ki az ablakon? Ezeken az egyetemeken nehéz dolgokat oktatnak. Komolyan nehéz dolgokat, és ráadásul nem jól. a buktatások kódolva vannak.

De minek magyarázzak egy fideszesnek. Teljesen felesleges.

ökoparazita 2010.11.26. 15:18:23

Tisztelt Véleményvezér!
Már régóta figyelemmel kísérem a munkásságát, és nem volt kétségem affelől, hogy írásának részleteiben kapitális butaságokat rejt el, vagy tévedésből vagy a ferdítés szándékával. Ebben a cikkben sikerült akkora butaságot írni, ami az egész elemzést félre viszi.
A fidesz támogatottságában nincs jelentős változás. A törzsszavazóit ugyanis nem tudja elvelszteni, mivel nem tudnak másra szavazni: nincsen ugyanis másik konzervatív - kis adók, csekély szociális háló - programot hirdető párt. Továbbá nincsen középosztály Mo-n, és soha nem is létezett. A magántulajdonról alkotott véleménye alapján pedig a Fidesz nem is akarja a középréteget építeni, támogatni, létrehozni. Magyarországon sajnos csak az állami/önkormányzati mutyin hízó tehetős vállalkozók, pártközeli pénzemberek, valamint a szociális ígéretekre mindig tapsoló, az újraelosztás növelésében érdekelt alsó réteg van. Attól, hogy létezik egy több tízezres, a Fidesz által helyzetbe hozott jól menő vállalkozói és pénzember kör, akik úgy gondolják, hogy ők a középosztály, még sajnos velük is bármit megtehet az a kormány, aki a fejlesztési pénzeket, a parlament kétharmadát, az adóhatóságot és az ügyészséget irányítja. Ergo egy olyan réteg elfordulását vízionálja, akit a Fidesz a korbács és a kockacukor birtokában kényelmesen tart a kezében.
btw: nyugat-európai körökben nem az a kérdés már, hogy marad-e fidesz uralom ebben az országban évtizedekre, hanem az, hogy lesznek-e szabad választások 2014-ben? és azok az urak, akik ezt megkérdezték egy újságírói fórumon nem az Ön által lenézett és megvetett balliberális pártkutyák közül valók, és nem is az Ön által megtestesített politika által patronált vállalkozók közül.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.11.26. 15:18:37

@hegyilany: Eggy nőre nem mongyuk, hogy kula. A nők nem kulák.

halasi18 2010.11.26. 19:57:13

Magyar varázslóiskola.
Néztem a tv-ben a Harri Potter és a tüz serlege c. filmet,
és furca gondolataim támadtak. A varázslásügyi miniszter azt mondta, ha a törvény nem jó, akkor majd megváltoztatjuk. Az oktatásügyi kiküldött új szabályokat vezetett be, amelyek nem a szinvonal emelést, hanem a fegyelmezést szolgálják.
Lázár frakcióvezető úr és társainak annyira megtetszett ez a rész, hogy úgy látszik itt elakadtak a
történet olvasásában, és minden erejüket a megvalósitásra forditják.
Pedig érdemes lenne tovább is olvasni.:
A folytatásban ugyanis egy fiatal varázslótanulónak sikerül maga köré gyüjteni azkat, akik előbb-utóbb rájönnek, hogy a miniszter és társai a főgonosz – akinek nevét nem szabad kimondani – szolgálatában állnak.
A régi jó tanárok,- akiket igazságtalanul félreállitottak,-
segitségével legyőzik a főgonoszt, és elzavarják a megvesztegetett kiszolgálóit.
A történet vége tanulságul szolgálhat mindenkinek, aki a mesében magára ismer, és annak is aki nem akar magára ismerni. Z igazság mindig győz, remélem, nem csak a mesében!
Itt a vége,fuss el véle.

Gerardus A. Lodewijk 2010.11.26. 23:45:01

Úgy látszik, elkallódott a tegnap esti hozzászólásom.

Mint arra már néhány hozzászóló utalt, az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó (az éppen beszedett járulékból fizeti az éppen esedékes nyugdíjakat), a magánnyugdíjrendszer pedig tőkefedezeti (a befizetett járulékokat tőkeként befekteti, és ennek hozamát fizeti ki majdan személyre szabottan) módszerrel működik. A két módszer - legalábbis elméletben - igen jól kiegyensúlyozza egymás kockázatait. A felosztó-kirovó módszernek a népességcsökkenés nagy veszélyt jelent, az infláció viszont elhanyagolhatót, mert mindig az adott hónapban járulékot fizetőknek kell biztosítaniuk az adott hónapban nyugdíjat kapók ellátását. A tőkefedezeti módszer számára az infláció a fő veszély, míg a népességcsökkenésre (extrém eseteket kivéve) közömbös. Tehát elméletileg mindkét módszernek megvan a maga előnye és létjogosultsága.

A magyar magánnyugdíjpénztári (mnyp) rendszer szabályozása féloldalasra sikerült: a befizetési időszak alatt számos garancia védi a pénztártagokat, a kifizetési időszakról viszont, azon túl, hogy a kifizetés egy összegben vagy életjáradékban történhet, hallgat a törvény. Ez így lényeges bizonytalansági tényező, sőt visszaélésekre is kiváló alkalom lehet. Ezt a kis hiányosságot gyorsan és egyszerűen pótolni lehetne, ha akarnák. Az államosítás ehhez képest olyan, mintha valakinek a körmét kellene levágni, és ehelyett az egész karját levágják: megold ugyan egy problémát, de helyette létrehoz több ezer másikat.

Az államosítás gyakorlati végrehajtását sem gondolták végig. A mnyp ugyanis nem a széfjében tartja a tagok pénzét (hogy akármikor átadhassa az államnak), hanem befekteti. E befektetések likviditása különböző lehet, de az egész biztos, hogy csak jelentős veszteséggel lehet kiszállni belőlük. Tehát az állam nem számíthat reálisan a mnyp-akban felhalmozott tőke egészére még akkor sem, ha mindenkit sikerülne önkéntes átlépésre kényszerítenie. Ráadásul a mnyp-ak jelentős részben államkötvénybe fektetnek be: hajlandó lesz az állam ezeket soron kívül visszavásárolni tőlük?

Már csak egy kérdésem van: ha ugyanezt GyF merészelte volna bejelenteni, hány percen belül került volna lámpavasra?

pucros 2010.11.26. 23:45:17

Kevesen értik miről van szó és blogolnak meg háborodnak fel.

Az átlag Fidesz-szavazó bízik választott pártjában és nem nagyon számolgat. Majd az úgy neki biztos jó lesz, ahogy lennie kell a Fidesz szerint..
És mikor jön rá, ha nem jó? Nyugdíjazáskor, vagyis egyrészt soká, másrészt nem mind egyszerre, hanem havonta pár ezres csoportokban.

Nehogy azt gondoljátok az interneten olvasható véleményekről, hogy az az általános szavazói reakció összképe.

igazi hős 2010.11.26. 23:45:40

@Karmadealer: A nagyfőnök kijelentette, hogy itt nem lesz svéd nyugdíjrendszer, Matolcsy sem mondott semmi hasonlót.
Egy nullszaldós és befizetésarányos nyugdíjkasszához el kéne törölni a nyugdíjminimumot, ez azt jelentené, hogy 20 éven belül újra régi fényében ragyogna az ország. Igen, újra a hárommillió koldus országa lennénk. De ilyen nem lesz, mert ebben az országban mindenki ingyenélésre játszik: fizetik a minimálbér után a járadékot, de ugyanolyan TB ellátást akarnak mint bárki más és persze nyugdíjat is. Pedig pont azt élik fel a feketemunkával.
Ha netán egy nullszaldós, de (mostanihoz hasonló) minimum nyugdíjat adó rendszert akarnának, az azt jelenti, hogy a legálisan jól kereső réteg (azaz a középosztály, név szerint én) járna nagyon rosszul. Hol a legnagyobb a Fidesz stabil támogatottsága? Épp itt. Hát ilyen rendszer sem lesz, mert az arra ösztönöz, hogy amit le tudsz tagadni a fizetésedből, azt tedd meg, úgysem kapsz érte semmit, és inkább vidd el innen, egy biztonságos megtakarításba, amiből lesz valamid öregségedre.

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:12

@Lacdelo:

egyre inkább kezdek gondolkodni a 3. megoldáson

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:31:14

@pucros:

ez biztos, hogy így van. De a KT költségvetés miatti ország leminősítés, majd az ebből következő tartós forintgyengülés nekik is fájni fog. Nagyon, és már jövőre, jóval előbb, mint a nyugdíjazás.

NforceR 2010.11.30. 07:57:29

Matolcsi nagyon hülye. Ha maradok MNYP-s (márpedig maradok), akkor ugye nem leszek a közösség tagja. De ha nem vagyok tagja akkor minek fizessek a közösségnek (természtesen muszáj lesz mert a törvény kötelez... )? És gyanítom nem csak én gondolom így. A fidesz csúfosat fog bukni, csak ennek megint mi isszuk meg a levét. Mi becsületes, emberek. Az elején bár nem rájuk szavaztam, bíztam benne, hogy talán-talán lesz annyi eszük, hogy tényleg kihasználva a többséget rendet vágjanak. De nem.... sajnos ugyanaz a régi nóta csak más színben.
Úgy gondolom az egész magyar politika elit megbukott, minden eddigi kormányával együtt. Amí ilyen begyöpösödött emberek vezetik ezt az országot semmi jóra nem számíthatunk. Én komolyan gondolkodom egy új párt alapításán... hátha sikerülne valakinek ezt a mocskot végre kitakarítani...mszp-stől fideszestől, mindenestől.

bunji jumping 2010.11.30. 07:57:34

@KG2000: Az állam valóban nem szexel, de b...ogat.

bunji jumping 2010.11.30. 07:57:53

@papika: Nem vagyok érintett manyup-ban, de...
"...És a kommunizmusnak pont most lett vége, amikor senki nem tudta, hogy az államnak befizetett pénzével mi lesz, mire számíthat, hanem össze-vissza változtattak mindent a politikai és gazdasági helyzettől függően..."
Örülök, hogy te tudod hogy mire számíthatsz, hogy mi lesz a befizetett pénzzel, és már nem változtatnak össze-vissza mindent a politikai és gazdasági helyzettől függően. Szerintem éppen azokat a napokat éljük, amikor mindez megtörténik, és vég nélkül.

felkelőnap 2010.12.15. 08:34:00

A kevesebb több lenne. Csakúg y mint a korábbi években.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása