Véleményvezér

vv

Bokrosék vs. Matolcsy: leng az inga

2010.11.30. I 105 komment I Címkék: nyugdíjasok bokros matolcsy mnyp

Bokros Lajos és barátainak levele az egyik legkomolyabb érv a Fidesz mellett. Megszólalásuk csak arra jó, hogy hiteltelenítse a jelenlegi kormány közgazdasági ámokfutása elleni tiltakozásokat. (Fotó: mdf.hu)

Tegnap Bokros Lajos és hét másik közgazdász, akik szerényen csak úgy mutatkoznak be, hogy ők bizony részt vettek „az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában”, közös nyilatkozatot adtak ki, melyben a magánnyugdíjpénztárakban maradásra buzdítanak.

Számos érvet fel lehet hozni amellett, hogy valaki miért maradjon "manyup"-tag, és amellett is, hogy általánosságban is óriási problémák vannak a Fidesz-kormány gazdaságpolitikájával. Bokros és barátainak levele azonban éppen az egyik legkomolyabb érv – a Fidesz mellett.

Ki ez a nyolc ember?

A nyolc név: Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András és Soós Károly Attila. Ez a lista gyakorlatilag az elmúlt tizenöt év rövid közgazdasági ki-kicsodája, és önjellemzésüknek az a része, miszerint ők részt vettek az elmúlt évtizedek „reformjainak” kidolgozásában és megvalósításában, nagyon is igaz. Ugyanis az Orbán-kormányok időszakán kívül tényleg ezek az emberek formálták meghatározó módon a mindenkori magyar kormány közgazdasági elképzeléseit. A probléma az önjellemzés másik részével, az „eredményességgel” van: nagyon is jól látjuk ugyanis, milyen eredményeket hozott az ő áldásos tevékenységük.

Mi, magyar közgazdászok, akik részt vettünk az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában, és elkötelezettek vagyunk Magyarország gazdasági felemelkedése és európai integrációja mellett, megdöbbenéssel látva a jelenlegi kormánynak az elemi gazdasági ésszerűséget sutba dobó, a Köztársaság alkotmányát és az Európai Unió normáit semmibe vevő akcióit a nyugdíjrendszer szétverésére, az adórendszer felforgatására és a szükséges reformok további elodázására, tekintettel arra is, hogy a kormány ugyanúgy, ahogy a magánnyugdíjakkal kapcsolatos szándékait a választások előtt titkolta, most is titkolja, hogy ha sikerülne felszámolni a magánnyugdíj-rendszert, mit tervez az állami nyugdíjakkal, és azt is, hogy pótolja-e és hogyan a különadókat, ha azok meghirdetett alkalmazási ideje lejár, minthogy a kormány politikája a gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését,

1. arra bátorítjuk a magánnyugdíj-pénztárak tagjait: tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához,

2. támogatunk minden, hazai és európai jogorvoslati lépést a nyugdíjpénztári tagok és a különadókkal sújtott személyek és vállalkozások érdekeinek védelmében;

3. felhívjuk az európai politikai és gazdasági közvéleményt, az Európai Unió felelős tisztségviselőit, hogy vessék latba befolyásukat a jelenlegi magyar kormány kalandor lépéseivel szemben, amelyek ellentétesek azokkal a közösségi normákkal, amelyek követésére Magyarország a csatlakozáskor kötelezettséget vállalt.

Budapest, 2010. november 29.

Bauer Tamás
Békesi László
Bokros Lajos
Csillag István
Mihályi Péter
Petschnig Mária Zita
Simonovits András
Soós Károly Attila


A tisztánlátás kedvéért hadd finomítsuk ezt a képet egy kicsit: hiába állítja interjúiban, hogy ő mindig is ugyanazt mondta, ebből a társaságból Bokros Lajos az egyetlen, aki utólag bizony felmérte az ő nevével fémjelzett gazdaságpolitika és gazdasági csomag óriási hátrányait, és ennek megfelelően változtatott is elképzelésein. A másik hét azonban a nyilvánvaló tények ellenére sem volt képes beismerni, hogy micsoda kudarc a velük fémjelezett elmúlt másfél évtized. És bár Bokros összehasonlíthatatlanul komolyabb figura, mint a többiek, valami elképesztő érzékkel tud rossz társaságba keveredni. Így fordulhat elő, hogy bár ő közgazdasági gondolkodása alapján egy józannak tekinthető ember, rendszerint pontosan azok példálóznak vele, akik oda juttatták az országot, ahol most vagyunk.

Kileng az inga

Az a legszembetűnőbb a levél aláíróiban, akiket úgynevezett „balliberális”, „mértékadó” értelmiséginek szokás tartani, hogy mennyire nem veszik észre, hogy teljesen hiteltelenné váltak. Ők tényleg azt hiszik, hogy továbbra is valami elképesztő tekintéllyel rendelkeznek. (Ha a Véleményvezér olvasói nem találkoztak volna tegnap a fenti nyolc közgazdász nyilatkozatával, nem bennük van a hiba: a 2010-es években ugyanis ez már csak egy mínuszos hír.) Nem látják, hogy az ő frázisaik és toposzaik nem csak, hogy elkoptak, hanem szitokszavakká változtak. A „megszorítás”, a „kiigazítás”, az „állam rossz gazda” és a többi mind-mind olyan kifejezés, melyektől feláll az ember hátán a szőr, hiszen tudjuk, a valóságban ez mit jelentett.

Pontosan az ezekkel a kifejezésekkel eladott gazdaságpolitika juttatta ide az országot, és pontosan ennek a kudarca ágyazott meg a Fidesz mostani hatalmának. A jelenlegi Matolcsy-féle gazdaságpolitika sem más, mint az inga kilengése a másik oldalon. Ezek a közgazdászok önteltségükkel és saját kudarcuk fel nem ismerésével elérték, hogy még az épkézláb gondolataik is hitelüket veszítsék.

online surveys


Mire volt jó ez a levél?

Az ilyen levelek csak arra jók, hogy mindenkit emlékeztessenek rá, kik juttattak a csőd szélére az országot, ezáltal pedig hiteltelenítsék a jelenlegi kormány közgazdasági ámokfutása elleni tiltakozásokat. Hogy olcsó, de mégis nagyon hatásos érveket adjanak a bértollnokok kezébe, hogy lám, ezért nem szabad a kormány dicsőséges lépéseinek ellenzőivel foglalkozni.

Könyörgünk, vegyék már észre magukat, és vonuljanak magánnyugdíjba!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.11.30. 11:14:51

Attól még, hogy egyetértesz a levél aláíróival ebben a konkrét kérdésben, még lehet igazad.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.30. 11:14:51

Lehet, hogy ezek népszerűtlen figurák, de nem lenne szabad, hogy ezen múljon mondanivalójuk megítélése. (Legalábbis, ha az emberek racionálisak lennének).
A személyük helyett azzal kellene foglalkozni, hogy igaz-e az állításuk?

Mellesleg nem igaz, hogy ők formálták volna a gazdaságpolitikát. Ők mondtak valamit, a kormány meg csinált valamit. A kettőnek nem volt túl sok köze egymáshoz.

VIII. Nagyapó 2010.11.30. 11:14:56

Érdekes, én úgy emlékeztem, Simonovits nem volt túl nagy híve a magánnyugdíj-rendszernek :-)

(Amúgy a témához kapcsolódó publikációk számát tekintve ő a leginkább komolyan vehető név.)

Gerbó 2010.11.30. 11:15:09

VV!
"Matolcsy-féle gazdaságpolitika" Ne járassunk le már megint egy szót, mert aztán nem lesz helyette másik! ( Emlékszel, így lettek a polgárokból zemberek, a sor hosszan folytatható.) Ez legyen bármi más: elmekórtani esettenulmány, ámokfutás, egy őrült naplója, bármi, csak ne mondjuk rá, hogy gazdaságpolitika! Bármi legyen is a véleményed a nyílt levelet aláíró közgazdászokról és szerepükről (bár én úgy látom, hogy gazdasági kérdésekben csak a felszínt nyalogatod nagy vehemenciával) Matolcsy ápoltat az inga túloldalára helyezni velük szemben, hát ... legalábbis erős elfogultságra utal.

Aszi 2010.11.30. 11:15:21

Teljesen félrement a cikk. Ezek az emberek nagyon keményen bírálták az MSZP-SZDSZ kormányok tevékenységét is, Bauer, Békesi, Petschnig állandóan írta a kritikus cikkeket, és a mindenkori kormányzat fütyült rájuk. Az ország nem nekik köszönhetően jutott ide, hanem éppen az ő bírálataik ellenére.

bádogos 2010.11.30. 11:15:35

@poszt: Azért én visszavennék egy kicsit az arcból. Egyelőre Bokros Lajos az __egyetlen__, aki Magyarországon sikeres költségvetési konszolidációt hajtott végre az elmúlt 20 évben.

A többi név sem vállalhatatlan, bár a színvonal kétségkívül nem egyenletes. Én még pl. emlékszem, amikor Soós Károly Attila cikkben tiltakozott, hogy Veresék hamis hiányszámokat közöltek. (nol.hu/archivum/archiv-414451). Arra is emlékszem, hogy a 2006-os válastás előtt többen megírták, hogy a költségvetés hiánya sokkal nagyobb lesz a vártnál, és az adócsökkentés teljesen elhibázott elképzelés (Bauer (bizony), Bokros, Demján (interjúban), Kupa Mihály). Ja, hogy a jobbosok nem olvasták, mert nem vesznek a kezükbe olyan "szennylapot" mint a Népszabi? Pech.

Most hol a búsban vannak azok az önállóan gondolkodó, némi tartással rendelkező, jobboldali közgazdászok, akik kiabálnának, hogy padlógázzal megyünk a szakadék felé?

Ha mindig az lesz a cél, hogy jaj-jaj-jaj csak nehogy a "ballibekkel" (mi a fenétől ballib Bokros?) jussunk egy véleményre, akkor bizony nem sok esély marad, és nem is érdemeltek mást, mint hogy a kis akarnok kancsukája csattogjon a hátatokon.

ggyorfi 2010.11.30. 11:15:54

Kedvelem a VVn megjelenő írásokat, de azért ez most itt egy jó nagy marhaság. Magyarország nem azért sikertelen, mert ezeknek az uraknak (és hölgynek) a reformjait megvalósította, hanem azért mert legtöbbször nem. Legtöbbször ugyanazt csinálták a baloldali kormányok amit most a Fidesz, benyaltak a pénzszivattyúzó lobbiknak, fenntartották a félfeudális viszonyokat és ha kiürült a kassza emelték az adókat. Ami kevés reform volt ha megvalósult akkor az legtöbbször tényleg sikeres volt, csak kevés, kevés... Kedves VV, nem kell hülyeségeket beszélni ahhoz, hogy az ember megtartsa a pártatlanságát.

Slothrop 2010.11.30. 11:45:36

Azért a pontosság kedvéért:
1. Békesi alapjában véve mindig azt mondta, mint Bokros, és rövid pénzügyminisztersége alatt éles ellentétben volt Hornnal. Igen erős túlzás azt mondani, hogy formálta a kormánya gazd. pol. elképzeléseit. Amúgy nem túlzottan barátok Bokrossal.
2. Bauernek soha nem volt kormányzati befolyása, sőt élesen szembefordult az SZDSZ gazdaságpolitikai megalkuvásaival, többek között ezért is utálták ki.
3. Csillag megalkuvó volt, mert látta, hogy mi történik, bűne az, hogy nem mondott le. De hogy döntő befolyással lett volna a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikájára, pláne a reformjaira, amik nem voltak? Ugyan.
4. Mihályi elég súlyos figura, de az általa elgondolt eü. reformokból semmi lényeges nem valósult meg (már hogy az egészségbiztosítás a lényeg). Tényleges befolyás a "reformokra" itt is minimális.
5. Simonovitscsal mi is a baj? Kiváló matematikai közgazdász, a legjobb magyar nyugdíjszakértő, ebben a témában kenterben veri Bokrost, nem volt kormányfunckióban, és komoly fenntartásai voltak még a Medgyessy-féle 97-es nyugdíjreformmal szemben is.
Magyarul nem ők" juttatták a csőd szélére az országot". Maradna PMZ és Soós Károly Attila, de gyaníthatóan ők sem. Lehet mondani, hogy elöregedtek, de vsz nem lennénk ekkorában, ha a kormányok nem kb. az ellenkezőjét csinálják módszeresen, mint amit ők szívesen láttak volna. Az inga folyamatosan a másik oldalalon volt. Egy kicsit kikeveredni az előítéletekből, hm?

==T== 2010.11.30. 14:37:35

@bádogos: Ne feledd, hogy bokros is meglopta az embereket azzal, hogy a konszolidációja fedezetéül jelentős részben a nem túl kedvezőtlen feltételek mellett elprivatizált állami vagyon szolgált.

Gerbó 2010.11.30. 14:37:51

@bádogos: Teljesen igazad van, de legyünk korrektek:
Mellár Tamás már megszólalt és KT Kopits György sem tekinthető ballib. szakértőnek. (Igaz, el is nyerte méltó büntetését!) A többieket -a kóros szájzárban szenvedőket- pedig szeretném név szerint is a ringbe szólítani: Heim Péter, Hamecz István és a Századvég Gazdaságkutató Int. egyéb kiváló koponyái még sokáig melegítenek a narancs sarokban? Vagy tele a nadrág?

Joooe 2010.11.30. 14:38:07

@kesztió: érdekes, mivel nyugdíjkérdésben pont hogy nem jobboldali a VV.

Hát remélem nem leszek kimoderálva, visszafogott VV kritika következik :)

Sorozatosan már-már szinte propaganda jelleggel (Ez nem vádaskodás, csak hasonlat) jelennek meg cikkek manyup ügyben, és tele vannak indulattal, egyik sem még csak a lehetőségét sem mérlegeli annak, hogy a manyup rendszer felszámolása racionális és szükséges reform. Tiszta erőből harsogja az egyik oldalhoz köthető lózungokat, a másik oldalról pedig a valós érveket sem idézi.

Rossz ezt látni mert egyébként szívesen olvasom az oldalt, de a manyup felszámolást olyan előremutató lépésnek tartom, amit régóta vártam és igazából remélni sem mertem, hogy az új kormány meg meri lépni. Örülök neki hogy mégis, csak nem értem ezt a - szerintem alaptalan - indulatot...

radala 2010.11.30. 14:38:23

Ez a poszt szó szerint igaz. Kb ezer éve mondom, hogy, ha a Fidesz demokrata lenne betiltaná az mszp-t és akkor végre nem tehetne azt, amit akar. (mármint nem az mszp tehet, amit akar, hanem a Fidesz, mert az mszp miatt az emberek csak azt látják, hogy, rinyálnak a buták és a tolvajok)

CyranodeBergerac 2010.11.30. 14:38:34

Ritkán szoktam hozzászólni, inkább csak csendes szemlélő/olvasó vagyok, de ez a poszt most nettó marhaság. A VV vagy nem eléggé tájékozott az elmúlt húsz év történéseit illetően, vagy most akarja bebizonyítani, hogy nem is annyira ellenzője a FIDESZ-kormány gazdasági ámokfutásának. (Mint azt egy előttem szóló már jelezte, "gazadaságpolitikáról" nemigen lehet beszélni.) Ezek a szakemberek mindenesetre vannak legalább annyira hitelesek, mint a FIDESZ vezérszónokai, akik mind ugyanabból a brossúrából készültek fel megszólalásaikra.
UFF!

rlaur 2010.11.30. 14:38:49

Bokrosék-Bauerék (s a többiek) valóban részt vettek „az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában”, azt azonban nem szabad rájuk fogni, hogy ők tették a sorompókat a további szükséges reformok útjába, vagy hogy ők számolták volna fel a reformok eredményeit.
Nagyon rossz a cikk. Cinikusan a fenti közgazdászok nyakába akarja varrni Orbán, Medgyessy, Matolcsy és a többi immorális kalandor bűneit. Részben a Gyurcsányét is.

subtotal 2010.11.30. 14:39:37

Lehet nem szeretni Bokrost, de ha a Fidesz a folyamatos utálata mellett az ő javaslatai szerint haladna, ma mindenki ha nem is mosolyogva, de azzal az érzéssel szemlélné a változásokat, hogy jó irányba haladunk.
Még mindig nem késő fellapozni a MDF brand által lehúzott programot, hogy megértse mindenki, hogy más dolog azt mondani, hogy jót akarok nektek de közben jól átb@szlak, mint egyenesen megmondani, hogy mi azt gondoljuk ez az érdeked hosszú távon, még ha most ez fájni is fog.

És ez az egyetlen társulat, amely azt mondja, hogy maradj a pénztáradnál. Az MSzP és LMP csak ködösít meg 'kompenzációról' beszél. Nem csodálom, hogy sehol nem szerepelt ez a hír, egyedül az ATV-n foglalkozott vele Olga.

A kvízkérdéssel kapcsolatban pedig: azt kellene feltenni kérdésként, hogy lemondanék-e a MNyP-ról az adókedvezmény fejében, vagy vice versa: lemondanék-e az adókedvezményről, hogy megmaradjon a MNyP-i tagságom mellett az állami ellátásom is.

Robinzon Kurzor 2010.11.30. 14:43:22

Ez mellément egy kicsit, drága VV!

Ettől még lehet, hogy a MaNem-HírTv univerzumban Bokros és Bauer ellenkezése már önmagában elég érv arra, hogy a Fidesznek igaza van.

De ide ez még kevés.

Az aláírók egyáltalán nem voltak a tényleges, megvalósult gazdaságpolitika alakítói.
Ellenben a szoclib oldal "belső ellenzéke", "érted haragszom, nem ellened" kritikája voltak.
És nem is voltak csöndben.

Békési, Bokros, Bauer, Petsching nyíltan (sajtóban) tiltakoztak nem csak az előző Orbán-kormány második felének (jé, Matolcsy) gazdaságpolitikája ellen, de legalább annyira a 100 napos program és egyéb MSZP-őrületekkel szemben.

A Google neked is a barátod, drága VV -- használd!

zszimeis 2010.11.30. 14:43:41

Szerintem sem volt sok értelme ennek a cikknek. Ezek az emberek valóban hiteltelenekké váltak, de nem a véleményük és tetteik, hanem a barátaik miatt (Pl. Bauer még mindig Gyurcsány leglelkesebb híve)

De minthogy a valódi nézeteiket mélyebben nem sokan ismerik, ezért azok ellentétét sem lehet velük hitelesíteni, csak azért mert most szar arcnak tituláljátok őket.

A lényeg továbbra is az, hogy csak vártok arra, hogy megteremtődjön a politikai kínálat arra az igényre, amit ti is felismertetek, vagy aktívan tesztek érte.

Ha nem, akkor lehet, hogy az írogatásnak is nemsokára vége lesz.

nemecsek ernő áruló 2010.11.30. 15:41:27

@Joooe: Az a baj, hogy az indulat nem alaptalan. Semmi baj lenne, ha szabad döntést kínálnának. Szabad döntés alatt azt értem, hogy ha már én MNYP tag akarok maradni, akkor a 24%-os munkáltatói járulékot is a pénztáraknak utalják, cserébe ténylegesen az államtól nem kell nyugdíjra számítanom. Látod azért nem értem, mi a gond, mert ezzel az állam letudna engem, velem már soha többet nem kell foglalkoznia, majd én megteremtem magamnak a nyugdíj lehetőségét, és élhetek akármeddig, ilyen kiadás nekem már nem lesz. Ellenben ha állami rendszert akar valaki, mint mondjuk te is, akkor minden befizetése az állami eltapsolható milliárdokat gyarapítja.

Tudod azért nem akarnak az emberek állami nyugdíjban maradni többnyire, mert az elmúlt években már keservesen megtanulhattuk volna, hogy ma Magyarországon egyetlen egy rossz döntés létezik: akár egy fillért is az államra (politikusokra) bízni. Én maradok tag, olvasd el a felső hozzászólásom, miért.

Másfelől alaptalan a vád, hogy a kormány folyó kiadásokra költi a befolyó nyugdíj pénzeket? Örülnék, ha igazad lenne, de nincs. 12 év megtakarításait 2-3 év alatt eltapsolják, és közben komoly struktúrális reformot nem látok. De ha te igen, akkor szólj. Látok viszont leminősítést (ami a Gyurcsány-érában oly nagy tragédia volt) elégedetlen befektetőket, zuhanó forintot (ami a deviza-hiteleseket lehetetlen helyzetbe hozza) koncepciótlanságot, erőszakos, valós magyarázatok nélküli politikai döntéseket, pökhendi "nem a te dolgod" hozzáállást, és olyan mérhetetlen cinizmust, aminek a tizedéért Gyurcsány "lárifári" Feri ellen tömegek mentek az utcára.

Örülök, hogy te látsz valós érveket a MNYP-k felszámolása mellett, megoszthatnád velem, igazán örömmel venném!

Strukturális reform alatt azt értem: csökkenteni KELL az állami kiadásokat, amik megteremtik a lehetőségét, hogy első körben ne hitelből kelljen már végre finanszírozni a gazdaságot, és ha végre többlettel zárna egyszer a költségvetés, akkor szépen lassan el lehetne kezdeni adót csökkenteni.

Tudod, mi a baj? Ebben az országban senki nem képes egy évnél előrébb gondolkodni. Még a vezetők sem. Ez a tragédia. Ezért fog 20 év mulva a nyakunkra dőlni a nyugdíj-rendszer. És végül ezért fog ez az ország eltűnni a süllyesztőben. De míg egymás torkát marjuk, tegyük fel a kérdést: kár érte?

Sajnos egyáltalán nem biztos... :(

subtotal 2010.11.30. 16:20:37

Még valami: az ordenáré nagy hiba, hogy a vége az lesz ennek a történetnek, hogy:
A) a teljes mnyp felszámolás után lesz egy tovább süllyedő adózási morál, az egyetlen motiváció is elszáll, hogy a zemberek ne csalják el az adófizetést
B) senki nem meri majd még egyszer felvállalni a nyugdíjrendszer rendbetételét mert tuti bukás
C) mindezt értelmes, előremutató vita nélkül érjük el
D) az állami rendszerhez még a Fidesz sem mer majd nyúlni ilyen előzmények után

Talán a szar, igazságtalan állami rendszert kellett volna előrevenni a reformban, akkor talán nagyobb kedvvel mennének visszafelé a zemberek. Persze csak ha a REFORM lenne a cél és nem a pénz.

Én például simán elképzelhetőnek tartottam volna egy olyat, hogy:
EMBEREK: a nyugdíjjárulékok 25%-át egy szolidaritási adó formájában szedjük be innentől, ez szolgálja azoknak a kiegészítést, akik saját hibájukon kívül kerültek hátrányos pozícióba idős korukra. Az államhoz folyó pénz további részét egyéni számlán vezetjük, az képez jogosultságot ha nyugdíjba mégy (svéd rendszer). Ha akarod, ide visszahozhatod a mnyp számlád is, a mi ajánlatunk, hogy ha áthozod, kapsz rá állampapírhozamot, úgy írjuk ezt a részt hozzá az egyébként is államhoz jövő pénzedhez.
EZ egy ajánlat.

Amit a Fidesz 'ajánlott', az csak a kuruc vérem korbácsolására jó és a maradék hitem, motivációm összezúzására.

Joooe 2010.11.30. 17:15:09

@Gerzsonka: Higgadt az érvelésed, ez tetszik :)

"Szabad döntés alatt azt értem, hogy ha már én MNYP tag akarok maradni, akkor a 24%-os munkáltatói járulékot is a pénztáraknak utalják, cserébe ténylegesen az államtól nem kell nyugdíjra számítanom. "
Reagálni fogok erre is, de előbb kifejtem hogy én mit gondolok.

"Tudod azért nem akarnak az emberek állami nyugdíjban maradni többnyire, mert az elmúlt években már keservesen megtanulhattuk volna, hogy ma Magyarországon egyetlen egy rossz döntés létezik: akár egy fillért is az államra (politikusokra) bízni."
Ó nekem abban is vannak bőven tapasztalataim hogy befektetési alapokra bízni is legalább olyan rossz döntés tud lenni.

"Másfelől alaptalan a vád, hogy a kormány folyó kiadásokra költi a befolyó nyugdíj pénzeket?"
Részben. A nyugdíjpénzek miatt felhalmozódott államadósság törlesztése (állampapírok lenullázása) pl. folyó költségektől szabadítja meg az államot. Az hogy ezentúl a nyugdíjjárulék (várhatóan) befolyik a költségvetésbe, az is a folyó költségvetést hosszútávon teszi rendbe (ugye az a bizonyos havi 30 milliárd). Elképzelhető hogy a maradék egy része kifoltoz bizonyos területeket, de szerintem messze nem ez a manőver lényege.

A minősítgetés viszonylag keveset jelent, a forint árfolyama is mindig hullámzott. Meggyőződésem hogy a hitelminősítők arról mondanak véleményt a befektetői köröket mennyire szolgálja ki az ország, nem arról hogy saját állampolgárait mennyire, és a két dolog nem teljesen ugyanaz.

"Örülök, hogy te látsz valós érveket a MNYP-k felszámolása mellett, megoszthatnád velem, igazán örömmel venném!

Strukturális reform alatt azt értem: csökkenteni KELL az állami kiadásokat, amik megteremtik a lehetőségét, hogy első körben ne hitelből kelljen már végre finanszírozni a gazdaságot, és ha végre többlettel zárna egyszer a költségvetés, akkor szépen lassan el lehetne kezdeni adót csökkenteni."
Egybevettem a két dolgot, mert így le is írtad miért jó az mnyp rendszer megszüntetése: ez a fenti definíció szerint strukturális reform.

Sok verzióról lehetne beszélni, akár arról is amit az első bekezdésben írtál, ha most nulláról építenénk egy nyugdíjrendszert. Azonban már van egy, a mostani nyugdíjasok nyugdíját fizetni kell, nincs választás. A nyugdíjakat ki kell fizetni és ehhez a járulékokat be kell szedni. Nyugdíjkasszából 1 is óriási teher a társadalomnak. Ha közben a régi megtartása mellett még felvállaljuk egy újnak a terheit, megnyomorítja a költségvetést, a gazdaságot. (Nem állítom, hogy ez minden baj forrása, de egy fontos probléma) Ez egy soha meg nem térülő, óriási többletköltséget jelent az államnak, miközben semmi kézzelfogható haszna nincs. Annyi haszna van, hogy ha a folyamat lezárul, manyup rendszerünk lesz és nem állami, azonban véleményem szerint nem hogy nem jobb annyival hogy megérje rákölteni sokezer milliárdot, de egyenesen rosszabb is.

Szóval röviden a manyup megszüntetése mellett szóló érv: mert ez költségcsökkentés.

Már szinte látom a demográfia adatokat amit idézel.
Beidézem amit máshova postoltam, miért nem tartom jobbnak a manyupot az államinál:

- Egyik érv ellene a kockázat: ha egy-két szerencsétlen válság miatt elveszik a befizetett pénz 60-70%-a utána b*szhatod: kezdhetsz elölről gyűjteni.. a válság elmúlik a buktád megmarad. (vs. állami, ahol csak a válság idejére nehézkes a nyugdíjasok helyzete, pont annyira mint a nemnyugdíjasoké)

- Másik a magas működési költség: nyillván nem azért lobbizták ki az mnyp-t bizonyos érdekkörök, hogy ne tegyék zsebre a zsíros hasznukat belőle

- A legfontosabb, hogy nem alkalmas arra célra amivel megideologizálni próbálják, azaz a demográfiai problémák elhárítására (erről is megjelent már több tanulmány, nem én találtam ki). Az addig ok, ha EGY nyugdíjasnak van megtakarítása akkor arra számíthat akkor is ha kevés az eltartó. Na de ha MINDEN nyugdíjasnak van megtakarítása akkor mi történik? Nem változtat a lényegen, hogy kevés az eltartó, sok az eltartott, a kevés által megtermelt javak oszlanak szét sok emberre. Ez gazdaságilag úgy néz ki, hogy mivel a sok megtakarítás mögött csökken a gazdasági fedezet, a megtakarítások értéke csökken, és végsősoron ugyanott vagyunk mint a felosztó-kirovó rendszerben: kevés ember tart el sokat.

Sok más pontot lehetne még hozni, többnyire az állami javára, de ezek a legfontosabbak.

Én fontosnak tartom a költségcsökkentést és adócsökkentést. Inkább ne vegye el azt a pénzt az állam amit eddig a manyupokba ölt, csökkentsen adót, támogassa gyermekvállalást, hogy fenntartható legyen a rendszer (ez valódi megoldás a problémákra, szemben a manyup szemfényvesztéssel) hagyja nálam a pénzt és majd én eldöntöm hogy be akarom fektetni pl. Önkéntes pénztárba. És akkor az valódi öngondoskodás, nem olyan kommunista fajta hogy az állam elveszi a pénzt és befekteti helyetted.

Neolibsi (törölt) 2010.11.30. 17:15:18

Aki 4-8 éven belül megy nyugdíjba az menjen vissza az államiba.Nem azért mert jól járnak hanem mert rövid távon rosszul járnak,ha nem teszik.Ez a kormány egyszer így vagy úgy de le lesz váltva és akkor mindenkinek visszaadják a jogosultságot ezen kár aggódni.Az más kérdés hogy a pénzt természetesen el fogják most tapsolni.Viszont aki ennél fiatalabb csak jobban járhat ha marad a magánban,ami önkéntes lesz. 1.Pl nekem 11 évem telt el magánpénztárban,ami azt jelenti hogy ha akarom felvehetem egy összegben(10 év után)persze adózni kell.De ez után már évről évre kevesebbet majd 20 év után semmit.Persze nem azért venném fel hogy elköltsem hanem hogy biztonságba helyezzem és valahol máshol újra befektessem.Az önkéntes számlát pedig újra elkezdeném.Így megmarad a tőkém és a járadék is ugyanúgy áramlik.
2.Mivel nem leszek érdekelt a munkáltatói járulékban így nem kell azon aggődnom hogy be legyek jelentve rendesen.(Mielőtt valaki azt hinné hogy nem vagyok híve az adőzásnak ez nem így van,15 éve adózom rendesen és mellette megtakarítok de ebben az országban ez már sajnos nem számít.Ezért le fogok szokni az adózásról.)Ha pedig kormányváltás lesz akkor majd újragondolom ezt az egészet!

belekotty 2010.11.30. 19:55:33

A 22 ezer milliárd adósságból kb 7 ezer milliárd a manyupok, valamit a jóléti intézkedések, közalkalmazotti béremelés, 13.havi, lakástámogatás, családtámogatás.
Maradjunk abban, hogy az adósság nagy része a mi jólétünkből adódik.
Na meg abból hogy az állam még mindig pazarló, mert senki sem mert nekifogni. A gyenge próbálkozások ellen meg ott volt az akkor olyan fontos népszavazás.
Érdekes az államosításról és az Alkotmányról már nem annyira fontos mint a 300 forintos vizitdíjról.

kacsa232 2010.11.30. 19:55:42

Bokros sem magánpénztár tag...ő mondta,hogy az állami rendszerben van...miért nem lépett át eddig,ha annyira jó az a rendszer?(jahh..hogy a hülye is tudja,hogy az állami tehéncsöcs a biztos?! :)
Maradjatok a magánpénztárban srácok-lányok!! A Lehman Brothers részvényeseit kárpótolta valaki...?

xylu 2010.11.30. 19:56:22

@ó jaj: Az biztos,hogy aki ezt írta ,nem közgazdász, és az is biztos, hogy fülig jobboldali!
Ez az irracionális gondolkodásmód könnyen az általad vázolt országcsődhöz vezethet,nem sok realitásérzéke maradt ennek az egymást évekig áltató társaságnak.

dr kíváncsivagyok 2010.11.30. 19:56:48

Apropó : most 285 -ön áll az euro ( a nyáron egyszer nagyon jókor váltottam , köszönhetően a szíjjártó-kósa párosnak 286 - on !) , van 300 euróm , várjak még ? ( Még a végén meggazdagszom ezeken a genyákon ?! ) :-)

t0thl 2010.11.30. 19:56:52

Milyen szoclib ? Milyen baloldal ?
Nem jött itt bal oldalról semmi, max. a villamos.

Dr. Cica75 2010.11.30. 19:56:56

@Joooe: Higgadt az érvelésed, ez tetszik :).
Három problémám van azzal, ami leírsz:

- a demográfiai ollót NEM oldja meg az állami nyugdíjpénztár, mivel a cél az, hogy ki tudjunk fizetni harminc év múlva is legalább annyi nyugdíjat, mint most. A mostani lépéssel ezt a problémát nem kezeltük, mert attól még, hogyha az MNYP nem is tudna fizetni, nincs rá garancia (sőt!), hogy az állami tud.
- amennyiben eltelik a bevezető időszak (mondjuk a reform indulásától számított 20 év), akkor már az MNYP a pénzt tarthatja kedvezőbb korfájú országok portfólióiban is, ezáltal megkerülve az elöregedési problémát.
- mivel ha maradok az MNYP-ben, továbbra is vonják a nyugdíjadót, így NEM tudok önkéntes pénztárban öngondoskodni, mivel azt a pénzt ha tetszik ha nem, az orbán ellopja (élve erőszakmonopóliumával).

is 2010.11.30. 19:56:58

ez egy TG poszt koppintasa, o talan Gyurcsanyrol vezette elo ugyanezt a gondolatot: hogy eloszor megnezem, ki mondta, aztan meg mielott elolvasnam, hogy mit mondott, rogton itelkezek.

a hiteltelen kifejezes definicioja barmely enciklopediaban a kovetkezo:

hiteltelen = buta vagyok, hogy magam megiteljem a tartalmat, ezert a szemelye alapjan dontok

termeszetesen a logikai levezetes all: ezt az alapallast felvette 84% 2008-ban, es meg iden is 53%. nem ertenek semmit, de veszik a batorsagot, hogy itelkezzenek masok felett, pusztan olyan szavak altal, amiket Orban (zsenialisan) ad a szajukba: "megszoritas", "hiteltelen" es tarsai. es ezzel ugy el is vannak.

csak en ebbol nem irnek Velemenyvezer cimen posztot, hanem szegyellenem, hogy sajat gondolatvilagra nem telik.

mondok nehany konkretuomt is:
- teljesseggel alaptalan es ertelmetlen olyanokat mondani, hogy Bokros belatta es megvaltozott. ebben a mondatban implicite benne van, hogy a Bokros csomag sikertelen volt, amivel kb. a szakam 90% nem ert egyet, azt az intezkedescsomagot 90% jonak, helyesnek tartja, es a makroszamok teljesen vissza is igazoljak, meg lehet nezni 1997-2000 kozotti adatokat (makro szinten ket eves elcsuszas van az intezkedes es a merheto hatas kozott)
- a 2006 utani gazdasagi teljesitmenyt most olyan kocsmai "jajdehulyesegvolt" leszolassal divatos elintezni. a makroadatok megint senkit nem erdekelnek, a hulyenepszavazas, a gazdasagi vilagvalsag szoba se jon, nyilvan azt is az MSZP-kozeli maganynyugdijpenztarak csinaltak, elukon Csanyi OTP-jevel.
ez eddig 8 ev, meg negyet Orban uralkodott, es maradek 4-et kurtak el, de nem ok, hanem Medgyessy es Gyurcsany, aki nem hallgatott rajuk. szo nincs rola, hogy ok javasoltak volna a Medgyessy-fele politikat, a 100 napokat.

ugyhogy olvastunk egy posztot, ami tenyszeruen csupa valotlan allitassal indokol, de osszessegebn csak annyit mond, hogy hulye a magyar atlagpolgar, a posztiro meg nem emelkedik ki belole, hogy felvilagositsa.

dr kíváncsivagyok 2010.11.30. 19:57:12

Bármennyire is negatív(nak tartott) figura Bokros , el kell ismerni hogy a 20 év alatt nem volt nála nagyobb tudású közgazdász a porondon.

Hagrid 2010.11.30. 19:57:25

Lám-lám. Szegény vv blog. Nem értitek meg, hogy az egyszeri olvasó (többség, tisztelet a kivételnek) bigott egyoldalra gondolkodó idióta. Sok kommentben rögtön lefideszesezik a bloggert, mások korábban elégedetten olvasták a Fidesszel szembeni kritikákat, most meg csak néznek, hogy hö...Igen, a hiteles kritikus nem elfogult, mint ti...kommentelő díszpintyei az index vonzáskörzetének...

Bebes 2010.11.30. 19:57:30

@Türelmes: Én nem szeretnék kormányváltást, mert egyrészt nincs kire váltani, másrészt arra várni újabb elvesztegetett éveket jelent, amit már nem engedhet meg magának az ország.
A megoldás pofonegyszerű lenne: Állítsák vissza a Pénzügyminisztériumot, elismert szakemberekkel. A gazdaságirányítási, pénzügyi ellenőrző és hasonló posztokról vonják vissza a pártkatonákat. Ha a miniszterelnök ragaszkodik a "jobbkezéhez", tartsa szorosan maga mellett és bízza rá a saját családja gazdasági érdekeltségeinek vezetését.

is 2010.11.30. 19:57:34

@Joooe: a te peldaidban az allam idealis, es jo gazda. kb. marxi szinten van az érvelésed. Magyarorszagon azonban nem elmeletben, de gyakorlatban kprobaltuk az allam gazdasagat, 40 even at, es becsodolt. nem csak nalunk, hanem mindenutt, ahol kiprobaltak. az allam nem idealis, nem jo gazda. a piac sem idealis gazda, de JOBB mint az allam. es errol nincs mit vitatkozni, ott van a 40 ev, fekete-feher. most a kétharmaddal ismét szimuláljuk az egypartrendszert, es HONAPOK alatt bedontottek az AB-t, a forintarfolyamot, a kamatcsokkentest, a vilagpolitikai renomenkat (az az egy ment meg minket jovo nyarig, hogy EU elnokok leszunk, ezert siet Orban, o mar erzi, hogy utana nagy gaz lesz), ; aki elt Kadar alatt, az pontosan erti, hogy mi tortenik. MINDIG ez tortenik egypartrendszerben.

ha konyveket is irsz tele az elmeleti levezetesekkel, akkor is marxista alapon gondolkodsz, ami mondjuk elmegy Nyugat-Europaban, de itt, ahol ezt mar kiprobaltuk, es bebukott, hat itt te egy nagyon káros ervrendszert adsz elo.

Calwer 2010.11.30. 19:58:45

Egész egyszerűen nem igaz, hogy ezek a közgazdászok juttatták "ide" az országot. Ez egy mítosz, ami persze jobboldalon népszerű, de attól még nem lesz igaz. A szociálliberális koalíció épp hogy nem ezen közgazdászok elképzelései szerint kormányzott, emiatt pedig rengeteg kritika érte őket épp az említett kör részéről (emlékeztetnék például Bokros 130 pontjára). Nem bukhattak meg az előző nyolc év miatt az un. neoliberális reformtézisek, hisz nem lettek bevetve. Ehelyett valamifajta korcs hibrid-gazdaságpolitikával kísérletezett a kormány, ami az MSZP és az SZDSZ egyezkedéseinek eredményeképp jött létre, nem szakmai, hanem politikai kompromisszumok alapján, így aztán a balszárnynak túl piacos, a liberálisoknak túl szocialisztikus volt. Végső soron ez vezetett az előző kormányok kudarcához is (leszámítva a Bajnai-kormány esetét, amikor az MSZP is felsorakozott egy alapvetően piaci irány mellett, a világválság miatti kényszerítő erőknek engedve), jó példa az EÜ biztosítási rendszerben tervezett mindkét oldalról nézve kiherélt és korcs félbiztosítós-félállami modell.

És ha mindezt el is felejtjük, végképp nem értem, hogy miért lenne érv a Fidesz intézkedései mellett ez a levél. Miféle dacos, gyerekes érvelés ez? Ha Hitler is szereti a spenótot, akkor én már nem is?

bda 2010.11.30. 20:01:47

Magánnyugdíj ügyekben, nem az a kérdés, hogy melyik politikai hovatartozású ember mit mond, hanem azt, hogy mit diktál a józan ész.
Az egy külön dolog, hogy az ország miért jutott ide.
Nézzük meg egyszer a demográfiai helyzetet. Csökkenő születés szám, emelkedő életkor. Demográfiai problémákkal küzdd az egész fejlett világ. Nyugat Európai országok, de még Japán is. Nem nehéz belátni, ha mindig az aktuális dolgozó réteg befizetéseiből kell fedezni az aktuális nyugdíjakat az bizony kemény egyensúlytalansághoz vezet......
Nézzük a magánnyugdíj pénztárakat kb. 2007-2008-ig a megtakarításokat szinte csak államkötvényekben helyezték el melyeknek a hozama alacsony, viszonylag a kockázatuk is. Valahol a tavalyi illetve az idei évben kezdték el a befizetések 2/3 részét kockázatosabb magasabb hozamot realizáló részvény alapokba helyezni.
Ez pár éves távlatban tényleg kockázatos lehet, de 30-40 éves távlatban (mint az én esetem is) szinte biztos, hogy profitot fog realizálni. Mindenki nézzen utána, hogy Dow Jones, Bux, Dax milyen pontértékkel rendelkezett 15-20 évvel ezelőtt és mennyi ponton állnak ma.
Nyilván rövid távon lehet veszteséges egy pénzügyi krach révén a történet, de ne felejtsük, hogy a válság ideje alatt történő befizetések alacsony áron történő vásárlása mellett sokkal nagyobb nyereség érhető el a későbbiekben, a korábbi befizetések árfolyama átlagolódik a későbbi befizetésekkel.
Szóval én a magánnyugdíj híve vagyok teljes mértékben, nem mondom, hogy tökéletes a rendszer, de valahol a piaci törvényszerűségekben jobban bízom int egy kommunista érában tanult szinte nemzetközi szakmai tapasztalat nélküli macska jancsiban .
Bokrost nagy koponyának tartom. Ezzel szemben Matolcsy szakmai életútja az én szemeben nem valami acélos, akárcsak Orbán Viktoré.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.30. 20:07:09

@Joooe:
"érdekes, mivel nyugdíjkérdésben pont hogy nem jobboldali a VV."
Pont,hogy jobboldali és a Fidesz a baloldali. Azért furcsállod, mert Magyarországon senki nincs hozzászokva a jobboldalisághoz. Itt mindenki azt hiszi, hogy a Fidesz, a Jobbik a jobb, az MSZP és az LMP a bal. Az utóbbi kettőben nem is tévednek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.30. 20:07:14

Egyetértek minden szóval, és ez ritkaságszámba megy mostanában. Az utolsó sort remélem, megfogadják:

"Könyörgünk, vegyék már észre magukat, és vonuljanak magánnyugdíjba!"

Italo Balbo 2010.11.30. 20:07:19

Rossz a VV értelmezése. Ők az eredményes reformok kidolgozásában vettek részt (pl.: manyup). Az eredménytelenekében nem. Tehát nem minden reformot védenek és vállalnak fel (pl a 13. havi nyugdíjat nem)

Pioka 2010.11.30. 20:09:13

Bokros komoly közgazdász, Matolcsy meg nem.
Azt hiszem ezzel mindent elmondtam a történetről.

Hagrid 2010.11.30. 20:09:16

Nem bírom megállni: Bokros a világ több táján is kiutált, komolyan szerencsére sohasem vett, másodosztályú közgazdász. Nem koponya, nem nagy arc, hanem egy tuskó, veszélyes és rossz gazdaságpolitikával. Aki számára az alacsony bér - optimális esetben bruttó 40-50-60 ezer forint - lenne a versenyképes és lenne munkahelyteremtő, az menjen Burmába meg Vietnámba ezt a gazdaságpolitikáját propagálni, hogy gebedne meg...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.30. 20:09:23

"ha mindig az aktuális dolgozó réteg befizetéseiből kell fedezni az aktuális nyugdíjakat az bizony kemény egyensúlytalansághoz vezet....."

Hülyeség!
Ez csak akkor igaz, ha nem teremtünk új munkahelyeket, és/vagy nem nő a gdp, hanem stagnál.
Jelenleg simán 1 millióval több aktívnak kéne lennie, ha más országokhoz hasonlítasz.

bandiko 2010.11.30. 20:09:34

Ja és Vv. Ez a vélemény: gyenge. Előítéleten alapul és beleilleszkedik a jelenlgei fideszes karaktergyilkoló trendbe. Nem azt nézzük, mit mond, hanem hogy ki mondja. Most még működik (erre-arra, MN, MH, HIRTV etc.), de amúgy elég átlátszó. Véleményvezér? Olyan ez mint a nyugdíjvédelmi biztos.

rockjano_ 2010.11.30. 20:12:44

Csak azt tudom mondani ha a felsoroltak közül AKÁRKI ülne most Matolcsi helyén akkor sokkal jobb lenne mindannyiunknak.

Amit ez a társaság csinál az a lerizikósabb gazdasági pókerjáték amit valaha valaki csinált magyarországon.

Én nagyon remélem hogy belebuknak, az sem gond ha az ország is velemegy, ki kell ebből gyógyulni valahogy.

mindenOK (törölt) 2010.11.30. 20:12:51

Bokros Lali az IMF láncos kutyája. Sajnos nem a legszerencsésebb rá hivatkozni bármiben is, hiszen ez súlyos hiányosságokat vet fel az elmúlt 20 év történéseinek ismeretében.

torró 2010.11.30. 20:13:06

Válaszolja már meg nekem valaki hogy miért nem egy nyugaton bevált nyugdíj rendszert vezettünk be. Ott nem mnyp van hanem két biztosító társaságnál kell fizetni,ez az öngondoskodás + van egy minimál állami kötelező nyugdíj befizetés. Így amikor valaki nyugdíjba megy, biztosítva van a megélhetése.

yanchi345 2010.11.30. 20:13:17

@Joooe: "érdekes, mivel nyugdíjkérdésben pont hogy nem jobboldali a VV." - de, csak a fidesz nem jobboldali konzervatív ebben a kérdésben (sem).
Viszont azzal messzemenően nem értek egyet, hogy ezek az emberek tették tönkre az országot. Vastagon benne volt abban az elmúlt nyolc év ellenzékből elkövetett "minél rosszabb, annál jobb" politizálása ugyanúgy, mint Hagyótól Hunvaldig, Ezüsthajótól Kaya Ibrahimig nagyon sokan.

borzzz 2010.11.30. 20:17:37

@Hagrid: "Bokros a világ több táján is kiutált, komolyan szerencsére sohasem vett, másodosztályú közgazdász."

Egyrészt kérek egy hasonló értékelést Matolcsyról, másrészt nem értem, mit jelent közgazdász kontextusban a "kiutálás". Honnan utálták ki, országból, egyetemről, szalonból, konyhából?

sashimi 2010.11.30. 20:19:12

Kedves VV!

A te ereidben ugye igazából narancssárga vér lüktet?

Mert különben nem mondanál akkora csacsiságot, hogy a 8 közgazdász neve fémjelzi az elmúlt x évet. Hisz épp ellenkezőleg, az mszp kormányzása azért végződött mindig kudarccal mert nem hallgattak se Bokrosra, se a többiekre, hanem OV szúrós pillantásától mindig megrettenve egyetlen reformot sem mertek/tudtak igazán végigcsinálni, hanem vissza-visszatértek a jóféle osztogatósdihoz.

kovacsguszti68 2010.11.30. 20:20:05

Általában osztom a Véleményvezér véleményét, azonban most szerintem egy kicsit túlzó a kritika.
Nem hinném, hogy a nyolc közgazdász olyan szinten lejáratta volna magát az elmúlt évtizedben, ahogy vv fogalmaz. Bokros persze bakot lőtt az MDF-fel, de ez inkább politikai hiba, mint gazdasági. Bauer mindig is az szdsz kritikus szárnyához tartozott, nem véletlen hogy nem volt maradása a pártban. Közgazdasági írásai és nyilatkozatai szerintem teljesen korrektek.
És nem hinném, hogy a többiek szava is hiteltelenebb lenne.
A szavazás jelen állása szerint (26% igen, 52% nem...) úgy látszik, hogy most egy kicsit melléfogott ezzel az írással a Véleményvezér. De ez nem baj, nem kell mindig mindenről azonos véleménnyel lennünk...

mentanyuszi 2010.11.30. 20:23:46

A fenti emberek munkásságát illetően csak egy idézet Karinthy Barabás c. novellájából:
" - Hát kit bocsássak el már most, Barabbást, vagy a názáretit? És akkor ő intett nekik. És ekkor zúgás támadt, és mint a mennydörgés, zengett fel a sokaság. És a sokaság ezt kiáltotta: ,,Barabbást!'' És rémülten néztek egymásra, mert külön-külön mindegyik ezt kiáltotta: ,,A názáretit!''
Nem akarom nagyon magyarázni, de megteszem, ha nem érthető...

ibafaipap 2010.11.30. 20:32:24

Egy pénzügy vagy gazdasági miniszter szakmai elképzelései a legritkábban, jellemzően válságok idején tudnak érvényesülni, aztán politikai okokból, amint lehet, felvizezik az eredeti terveket. Az állam pedig sajnos rossz gazda, korrupció, nepotizmus, a szolgáltatások alacsony színvonala jellemzi az állami szektort, legyen szó a BKV-ról, vagy egy kórházról. A megszorítások azért voltak szükségesek, mert kedves politikusaink hitelből hitették el a jónéppel, hogy itt a Kánaán. A fő probléma az, hogy vagy állandóan megszorítunk, míg csak fel nem fordulunk vagy Magyarország elkezd többet és jobbat termelni, ehhez pedig édeskevés az adórendszer átalakítása, azt is mondhatnám, hogy egy bizonyos szintig mellékes, a tartós fejlődéshez kiszámítható üzleti környezet, jó infrastruktúra és ami a lényeg, jól képzett munkaerő kell.

gerdo 2010.11.30. 20:32:41

Hiteltelenitse a mit? Micsoda hulyeseg ez? Bokros es baratai tettek egy nyilatkozatot. Ennyi.

Maga a nyilatkozat, ami igazabol egy felhivas, nem keves onfelaldozasra keri a nepet, milliokrol van ugye szo. Ne feledjuk az adu itt Matolcsy kezeben van, mi itt ugralhatunk amennyit akarunk, sulyos osszegeket bukunk ha nem lepunk at. Emiatt aztan kifejezetten sulytalan, majdhogynem komolytalan keresrol beszelhetunk. De ez a balul sikerult mozgositas egy cseppet sem teszi vonzobba a Fidesz amokfutasat.

magyar ember teli szájjal 2010.12.01. 08:18:17

Pár napja még a bohócbauer azért vergődött hogy milyen igazságtalan a lineáris adózás. És a manyup nem az? Aki sokat keres sokat rak félre?! Ez a társadalmi igazságtalanság definíciója.

Chicano 2010.12.01. 08:18:54

Nem kívánok véleményt nyilvánítani MANYUP ügyben, nekem úgy tűnik valahol mindenkinek igaza van. De... Az vicces hogy az összes blogon ami kikerül az indexre milyen masszív a balliberális hozzászólók túlsúlya. Miközben minden közvélemény kutató a kormány maximum kismértékű népszerűségvesztéséről ír, itt az Index címlapos blogszférában azt hihetné az ember hogy alig maradt már valaki aki támogatná a kormányt. A környezetemben még nem találkoztam egyetlen emberrel sem aki tavasszal a fideszre szavazott most meg bánja. Úgy tűnik nekem hogy a frusztrált balliberális emberek sírófala lett a blogszféra, nem nagyon tükrözi vissza a társadalom valódi hangulatát. Tessék csak megnézni a VV aktuális szavazását. Aki komolyan gondolja hogy az ott felsorolt személyek komolyan vehetőek azok nem lehetnek mások mint balliberális szavazók. Azt hogy miért a posztíró korrektül megírta, amivel teljesen egyetértek.

sga 2010.12.01. 08:19:10

"A „megszorítás”, a „kiigazítás”, az „állam rossz gazda” és a többi mind-mind olyan kifejezés, melyektől feláll az ember hátán a szőr, hiszen tudjuk, a valóságban ez mit jelentett."

Ez érdekes. Akkor ugye ha nincs, akkor neazemberektőlvegyékel, ugye? Merthogy ebben az országban mindenkinek van pénze, csak a zembereknek nincs. Gratula, már megint itt tartunk. Az ilyen csacskaságokból lesz olyan ámokfutás amit most a narancsos fülkeforradalom nevében művelnek.

Ja és még valami. Sajnos nem ez a 8 ember csinálta a gazdaságpolitikát az elmúlt szűk másfél évtizedben. Nem itt tartanánk.

megint 2010.12.01. 08:25:56

Bokros valahogy nem jött be eddig két pártban sem.

bádogos 2010.12.01. 08:26:31

@rockjano_: "Én nagyon remélem hogy belebuknak, az sem gond ha az ország is velemegy, ki kell ebből gyógyulni valahogy. "

Ők csak bukjanak felőlem, de jobb lenne ha az országnak sikerülne megúsznia, mert ellenkező esetben nekünk nagyon sokba kerülne.

Anengineer 2010.12.01. 08:35:44

Valaki mesélje már el, hogy Bokros mitől volt zseni? A nevével fémjelzett megszorítócsomag nem egy közgazdasági géniuszt takar, hanem egyszerűen egy pénzelvételt. Kiszámolták mennyi pénzt kell megtakarítani, ő meg talált helyet, ahonnét el lehet vonni. Nem volt abban semmi koncepció, csak eltökéltség, hogy végrehajtsa. Ehhez ő volt akkor a megfelelő ember. Más nem vállalta, ő igen. Ha ez az érdeme ám legyen, de akkor arról kell beszélni, nem a hatalmas zsenijéről, és mint etalont állítani a felnövő nemzedékek elé. Uff! Én beszéltem!

Látnok. 2010.12.01. 08:35:53

Szemmel láthatóan a Fidesz gazdaságilag csak olyan dolgokhoz nyúl, ami nem érezhető közvetlenül. A sok birka meg nem lát az orránál tovább. Mire kiderül, hogy ugyanúgy át vannak verve, és csak ők fizetnek meg mindent, eltelik egy-két vagy húsz-harminc év.
Hát ezért ilyen pökhendiek.

Konkrét intézkedés meg csak talmi néphülyítés volt: állampolgárság stb.

Lesz itt még ereszd el a hajam, ha kiderül az átverés, és üresek a zsebek. Akkor meg rákenik majd megint valaki másra.

gono 2010.12.01. 08:43:06

@Joooe:
Sajnos minden érved tévedés, mivel be szeretnéd bizonyítani a manyup haszontalanságát.

Azt kell mondjam, hogy nem más mint a kormánypropaganda kritikátlan átvétele.

A pénztárak működése a túlszabályozottság okán költséges és kevéssé hatékony. A szabályok átalakításával nagyban javítható a költségszint és a hatákonyság (amivel alapjában véve már ma sincs nagy gond).

A manyup igenis hatékonyan kiküszöböli a demográfiai problémákat, mégpedig azért, mert külföldi eszközökkel is rendelkezik. Más országok értékpapírjainak értéke nyilván egyáltalán nem függ a magyar demográfiai helyzettől, azonkívül a világpiacról pedig minden jóléti termék beszerezhető ma is.

Erre mondjuk azt, hogy ügyes próbálkozás volt valami jobboldani spin-doctor részéről, de hát sajnos átltszóbb mint a szita.

Sok lehetőség van még a portfóliók diverzifikálására (arany, olaj, stb), ami mind-mind csak javítja a stabilitást, az elérhető hozamokat és a költségeket is mérsékelheti.

KG2000 2010.12.01. 08:50:56

Nagyon tetszik a VV írása, ha nem is teljesen elfogulatlan.

Figyelembe ajánlom ezt a hírt is, számomra rendkívül érdekes volt. Ugyanis a következő fél évben kiderül, mi is a helyzet:

"A tanulmányok adatait idézve ismertette: a pénztári tagok 12 év alatt nominálértéken 2664 milliárd forintot fizettek be a kasszákba, aminek az inflációval korrigálva 3261 milliárd, az állampapírok és kincstárjegyek hozamával korrigálva pedig 3264 milliárd forintot kellene kitennie. Ehhez viszonyítva vizsgálják majd, hogy megvan-e a vagyon. A hozam 12 év alatt 109 milliárd, a pénzkezelési, működési költség pedig 210 milliárd forintot tett ki, vagyis a hozam duplájáért kezelték a vagyont – tette hozzá.

Selmeczi Gabriella a Századvég adatait ismertetve azt mondta, a magánpénztárakban felhalmozott vagyon értéke mintegy 500 milliárd forinttal kevesebb a magánpénztári járulékbefizetések miatt keletkezett államadósságnál és kamatainál, a pénztártagok 10 százalékkal több nyugdíjtőkét halmozhattak volna fel, ha kizárólag állampapírba fektetnek. Ez pénztártagonként 214 ezer forint veszteséget jelent. A PSZÁF-nak szolgáltatott adatok szerint ugyanakkor nem történt vagyonvesztés, a kasszák 1 százalék reálhozamot értek el, ami azt jelenti, valaki manipulálja az adatokat – közölte a miniszterelnöki megbízott."

Nyugi Palika 2010.12.01. 08:51:16

Bokros nem MNYP-tag, írta valaki. Lehet, de egyrészt nálam picit idősebb, azaz nekünk megalakuláskor sem ajánlották az MNYP-t, másrészt Matolcsy meg tag. Igaz, utóbbi azt mondta, ezt a felesége intézte. Azaz a családban pénzügyeket nem bíznak Rá...
Más, Bokrost 1995-ben én sem szerettem, és az óta sem lett kedvencem, de... fél-egy év után kezdtem hajlani arra, azért lehet, a szakmáját tudja. Majd 3-4, talán öt évig az ország "belőle" élt. Azaz, nem értek egyet azokkal, akik ezeket a közgazdászokat teszik felelőssé és kétségbe vonják a szakértelmüket. Nálam Békesi azért kakukktojás. Ő ült Bokros helyére (emlékezetem szerint), miután Lajosunk elvitte a "balhét". (azt nem vitatom, könnyen lehet, előre zsírozva lett és kompenzálták is a ténykedését Lajosnak). Nem ezek a fickók a hibásak, és főleg nem mondanak hülyeségeket. '98-ra ziccerben volt a kormány. Csakhogy, jött egy őrült új divat, ki tud nagyobbat ígérni. Ennek már '98-ban is voltak előzményei a választásokon, ami 2002-ben csúcsosodott ki. Medgyessy meg volt olyan naiv, hogy azt hitte, az ígéreteket be kell tartani. Megjegyzem, nem vagyok egy ász pü körökben, de még bank vezérként találkoztam Vele tán két alkalommal. Azt mondták az ismerőseim akkor, nem szakember, ne is vegyem komolyan. A baj nem is ezzel volt, hanem (nem tudom hogyan került spiccre a szociknál 2002-ben, el sem tudom képzelni miért nem találtak jobbat) Ő vette magát komolyan. Aztán jött Ferenc. Amikor "belehúzott" volna, ami nálam azt jelenti, hogy nem akart többet hazudni (érdekes, ettől utcára ment az ország egy része, attól aki meg akar tovább hazudni meg sem mozdulnak... ), leszavazták az összes reformját. ha jó volt, ha nem. Utcán is, meg régi öreg szocik sunnyogva, a háta mögött. Gordon.. Nem volt a szívem csücske. 10-15 éve legalább is. Találkoztam Vele egyszer és a cégével volt némi (nem kellemes) kapcsolatom. Helyesebben, az általa vezetett céggel volt ez a felejthető kapcsolat. Viszont abban a helyzetben amikor nagy volt a gáz (Oszkóval egyetemben), szerényen és alázattal igyekeztek kezelni a helyzetet. Na pláne, be is tartották az ígéreteiket, azaz eltűntek, ma sehol nincsenek. Tehát az eredeti kérdés: a blog író olvasson külföldi elemzőket (nem feltörekvő londoni nevenincseneket). Ha ez nem megy Neki, akkor olvasson 2-3-6 héttel , vagy 6 hónappal előbbi Matolcsy írásokat. Utóbbinál minden alkalommal egymással ellentmondó magyarázatokat talál. A fent említett közgazdászok zöme, meg ugyan azt szajkózza évek óta. Bokrosnál meg be is jött, igaz fájt. Matolcsy mentségére legyen mondva, még nem derült ki, melyik nyilatkozatát írta Ő, melyiket a neje.... az hiszem, a neje ügyesebb lehet.

KG2000 2010.12.01. 08:51:20

Vicces, hogy lefideszesezik a komcsik itt, a fórumon a VVt, pedig ahogy az utóbbi hetekben követem az írásait (már ha egyáltalán egyszemélyről van szó egyáltalán), mindkét irányba odalő.

KG2000 2010.12.01. 08:51:25

@mentanyuszi: ne haragudj, de valahogy ezt a 8 embert sem Jézussal, sem Pilátussal, sem a tömeggel nem tudom azonosítani. Maximum a farizeusok és írástudók főtanácsával, ha már. De még azzal sem, mert akkora hatalmuk nekik fénykorukban sem volt, Bokrost kivéve.

odamondó 2010.12.01. 08:53:09

Tipikus magyar történet újfent. A magyar nem lát szürkén csak fekete és fehér létezik számára.

Felfoghatatlan, hogy az embereknek el kell hinniük, hogy egyik vagy másik a jó. Nem kérem egyik se jó. Se a MSZP se a FIDESZ nem jó.

Ezt kéne belátni végre, hogy évek óta megy az emberek egymással szembe állítása a másik párt démonizálása és a hívők nem látják, hogy a saját pártjuk már rég nem értük van hanem csak ugrasztják őket a másik ellen. Közben a két nagy párt meg játssza a műbalhét a parlamentben hangzatos interpellációkkal és felszólalásokkal bombázzák a másikat aztán 10 percel később a parlamenti büfében összekacsintanak, hogy jólvan a színdarab jól halad.

Hóember 2010.12.01. 08:53:10

Mihályi Péter?
OMG!

Süllyesztőbe velük, aztán mehet matolcsy bácsi egyenesen utánuk.

mentanyuszi 2010.12.01. 08:53:30

@gerdo: nem vitatva, hogy mindegyikünk helyzete egyedi, és mindenkinek saját magának kell mérlegelni, de könyörgöm, mit bukunk? Szerintem csak egy ígérvényt! Én töretlenül hiszek abban (amíg nem hoznak egy szebb új törtvényt), hogy 20 évig tán csak nem OV-ék kormányoznak....
Ha elárulnák, h miből lesz az az állami nyugdíj, amiből kimaradok, ha maradok, akkor esetleg érteném. De ha nem értem, én nem szeretnék ..hinni...

KG2000 2010.12.01. 09:01:31

@Slothrop: Csillag egyértelműen korrupt disznó volt, nyilvánvalóan rá gondolt Medgyessy elsősorban, amikor azt mondta: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Csillag többek között az autópályákon történő pénzkitalicskázásért volt felelős.

szerénységem 2010.12.01. 09:01:42

Egyetértek azokkal, akik szerint ez nem a mainstream közgazdászok listája.
Ők azok, akikre sosem hallgattak, vagy csak nagyon keveset, súlytalanok voltak mind kormánytagként, mind szakértőként. Annak dacára, hogy többségükben kiváló koponyák: emlékszik itt még valaki arra, hogy Békesi annak idején papír nélkül bírálta az Antall-kormány költségvetéseit a Parlamentben? Úgy volt képes számok seregével egy óráig érthetően beszélni a büdzséről, ahogy senki.
Ha Mihályi Péter elképzeléseit már 1994-től megvalósították volna, akkor ma hálapénz nélküli és kiváló színvonalú egészségügyünk lenne, több, egymással versengő biztosítóval, jó kórházakkal.
Bokrosról meg már megírtak mindent.
Szóval ez most annyira nem oké.

Kutyi 2010.12.01. 09:01:49

Úgy gondolom hogy fent nevezett közgazdászok KÖZGAZDÁSZOK. így nagybetűvel, ugyanis mondjon a szerző bármit is, őket világszerte elismert szakemberként tartják számon. Bokros után az ország épp kezdett talpraállni amikor orbán első ámokfutása idején beindult a nagy osztogatás és újra sikerült a békaszintre letornáznia az országot. Bízom benne, hogy bármily hülyeséget hoz is össze a "dicsőséges" nagyvezir kormánya kapunk nemzetközi segítséget, hogy a magánnyugdíjpénztári tagság magánvagyonát ne tudják privatizálni. Érdemes megnézni az index videóját hogy mi lesz az elcapcarászott pénzünk sorsa:
index.hu/video/2010/11/29/nyugdij/
nálam ez ütötte ki a biztosítékot ! Ne hagyjuk hogy saját zsebükre kiforgassanak az összespórolt pénzünkből

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.12.01. 09:02:51

@malacz69 rettegéselemző:

Ehhez még hozzátenném, h "Svéd-modellt! Most!"

Ugyanis az nem mehet tovább, h a nyugdíjak ne függjenek össze a gazdaság mindenkori teljesítőképességgel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.12.01. 09:02:58

Tényleg egyre jobb ez a blog.

ben2 2010.12.01. 09:03:11

@gerdo:

"Bokros es baratai tettek egy nyilatkozatot. Ennyi. "

Bokros és barátai olyanok ebben az országban az elmúlt 15 év miatt, mint Piszkos Fred. Ha ők valamit nagyon megszeretnek, az elől menekül a nép. Erre próbált utalni a cikkíró.
Egy buta nyilatkozat hiteltelen emberektől lehet, hogy nem terel tömegeket a Fidesz felé, de mindenképpen rossz irányba tematizálja a közbeszédet. Ahelyett, hogy értelmesen megtárgyalnák a pénztárak ügyét, politikai hitkérdést csinálnak belőle, ami jó lehet a Fidesznek, jó lehet a ballib acsarkodóknak, de rossz az állampolgároknak, akármi legyen is az álláspontjuk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.12.01. 09:03:21

Bokros nem egy igazi cool közgazdász.
Ő egyetlen részterülethez ért, a rövidtávú kiigazításhoz, máshoz nem. Semmiféle olyan eredményt nem tud felmutatni szakmai előéletéből, ami ezen túlmutatna.

Úgy vannak Bokrossal, mint amikor egy csákó kegyetlenül tud dekázni, és kinevezik baromi jó focistának. Túrót!

PiBá 2010.12.01. 09:05:32

Emberek!
Mi lenne, ha jól kiszámolható dolgokatkiszámolnánk vagy olyanok véleményére adnánk, aki képesek kiszámolni? Nem mindegy, hogy x vagy y párt szimpatizánsai voltak vagy azok még mindig?
Racionális dolgokat jó lenne racionálisan megközelíteni. Bokros annó a csődtől mentette meg az országot. Tehát valamit tud. Most a NyP kérdésben a számolás eredményével ellentétes döntést hoztak. Ez így racionális és jó? Szerintem nagyon nem jó.
De ha valaki kiszámolja és leírja nekem, hogy ez így jó, akkor hajlandó vagyok véleményemet megváltoztatni. De!! Ne azzal jöjjön, hogy FIDESZ meg MSZP, meg kommunisták, meg Happy End Kft meg stb., mert azok sem állandóként, sem változóként nem lehetnek ebben a képletben, mert nem is érdekelnek, mert minden oldalnak megvan a maga sara. (Felőlem akár lophatnak is, ha közben az ország gazdagodik.)

ifjabb Hábetler János 2010.12.01. 09:05:55

Én a magam részéről nem szeretnék az elmúlt 20 évvel foglalkozni, csak a jelennel. Tudjátok ma, és még néhány évig szeretnék (jól, jobban) élni. Ezt viszont nagymértékben akadályozza, hogy fél év alatt sikerült néhány "felelős" politikus nyilatkozatával, illetve a kormány jövő évi költségvetési ötleteivel mintegy 15%-kal csökkenteni a BUX, és 20-25%-kal a forint értékét. És akkor még hazánk gazdasági kilátásainak minősítéséről nem is szóltam.

KG2000 2010.12.01. 09:06:31

Ez nagyon érdekes:

"minthogy a kormány politikája a gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését,"

Lehet, hogy Simonovits egy zseni, de azért megkérdezném, mikor is volt Magyarországon az elmúlt 8 évben akár egy másodpercre is gazdasági egyensúly, amit meg lehet bontani? Tartós leszakadás? Az nem fenyegetés, hanem legalább 40 éve maga a valóság, igaz, lehet, hogy az egyetemi székekből ez nem látszik.

Uva 2010.12.01. 09:09:41

Speciel az aláíróknak gyakorlatilag semmi köze az ország csőd szélére sodrásához, nota bene, Bokros pont onnan vezette ki az országot a kilencvenes évek közepén.
Kedves VV, ez most nem nyert, de nem baj, majd legközelebb.

Kalmár 2010.12.01. 09:09:51

@gerdo: Dehogynem.
Ha Csillag István Bauer...stbstb valamiért kiáll, akkor én azonnal a föld túlsó felén akarok lenni.
Végül is ők dicsekednek vele, hogy ezt a 80% hiányt, az ő áldásos tevékenységüknek köszönhetjük.
Ha jól hallom egyetértés van a parlamenti pártok közt abban, hogy reformálni kell az :
- oktatást
- egészségügyet
- adórendszert
- nyugdíjrendszert

azt hiszem röviden: MINDENT

Akkor ezek a díszpintyek 15év alatt szép reformokat csináltak, nem?

trey82 2010.12.01. 09:09:57

Kulon kellene valasztani hogy valakit utalsz es hogy amit mondani szokott az igaz-e vagy sem. Pl. ha Hitler azt mondta volna hogy 1+1=2 akkor onnantol kezdve nem lehetne matematikat tanitani a te logikad szerint hiszen Hitler mondta, o rossz csunya ember tehat nem igaz amit mond.

Az hogy az allam rossz gazda minden epeszu tapasztalt ember szamara evidenicia, az mas kerdes hogy ebbol Magyarorszagon keves van (eltartott ingyenelo herektol akik az eladosodasunk rovidtavu nyertesei viszont hemzseg az orszag)

Bokrosek meg valoban sokszor nyilvanitottak velemenyt de ezeket a 99%-ban leszartak, legtobbszor az ellenkezojet csinalta az aktualis kormany mint amit ok javasoltak (utana meg rajuk mutogattak hogy "miert nem szoltatok"... szoltak csak AKKOR MEG nem erdekelt senkit)

Pl. szerintuk az allam rossz gazda, megis a szoclib kormany alatt ment fel az allamadossag a GDP 80%-ra... szoval akkor hogy is van ez?

KG2000 2010.12.01. 09:10:37

Sajnos a VV kimoderál, de akkor is idézem Simonovits tanulmányát 2009-ből:

"It is noteworthy that more recent evaluations of the reform by World Bank experts, Rocha
and Vittas (2002) and Impavido and Rocha (2006) admitted that the Hungarian reform has
not been as successful as they hoped for. Agreeing with a very thorough analysis of Orbán and
Palotai (2005), I think that the pension reform was not really successful. Concerning the
design of public pillar, the macrodeficits are much bigger now than they were before the
reform. And only a part of the budgetary problems is connected to the inevitable transition cost
(the contributions flowing to the private funds are missing from public revenue)."

Meg ez:

" For example, it is very difficult to
conceive how the members of the mixed system will react to the new situation when they
experience that the fellow workers remaining in the monopillar system obtain much better
pensions than those "who chose freedom". Until the first members of the mixed system will
receive benefits in 2013, these issues should be solved. "

Vagyis pontosan azokat a problémákat írja le, amit Matolcsy mond. Akkor miről is beszélünk, elvtársak?

"Some experts (e.g. Augusztinovics and Köllő, 2008) paint a very dark picture, fearing
of a huge mass of new pensioners having no pension rights. As a way out, she suggests an
introduction of a significant basic pension for every pensioner, a hidden return to the already
fading progressive public pensions. "
Vagyis, bár Simonovits optimista, de elismeri, hogy vannak olyan vélemények, miszerint a magánnyugdíj-rendszerben tömegeknek nem lesz nyugdíja a jövőben, vagyis nekik egy minimálnyugdíjat kell bevezetni, ami visszatérést jelent az állami nyugdíjhoz.

Simonovits utolsó mondata (a függelék, Appendix előtt) magáért beszél:

" What is already clear, however, is that the introduction
of a mixed system may create more problems than it solves."

ne most 2010.12.01. 09:13:05

@grizliewok: "tartós fejlődéshez kiszámítható üzleti környezet, jó infrastruktúra és ami a lényeg, jól képzett munkaerő kell." blablabla Rákérdezhetek? Kina?

ne most 2010.12.01. 09:13:21

@gerdo: Azt akarta mondani, hogy akiknek a legnagyobb érdeme, hogy túléltük, ne próbáljon tanácsot adni. Okosat mondani a legkönnyebb pld. termelj többet, költs kevesebbet!

Kata78 2010.12.01. 09:14:27

Csak egy gondolat... valaki gyújtson homályt a fejemben.... a MANYUPok 1997ben kezdtek, ugye... nyilván 1998ban, 1999ben, 2000ben, 2001ben nem csináltak költségvetési hiányt. Ha akkor maradhattak. És akkor nyilván cocalista kormány uralkodott.... vagy valamit én látok rosszul?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.12.01. 09:25:22

A fent említette és a levelet aláíró közgazdászok egyike sem tekinthető mérvadónak ( Csillag István, Bauer, Bokros, Békesi politikusok, volt országgyűlés képviselők ) . Ebből Csillag volt gazdasági miniszter, Bokros és Békesi volt pénzügyminiszterek. Mihályi kormányzati funckiót töltötte be, hajszál híjján egészségügyi miniszter lett belőle, végül Horváth Ágnes volt a befutó. Petschnig Mária Zita a Mozgó Világ MSZP-s pártkiadvány egyik oszlopos szerzője. Az utolsó két úriemberről soha nem hallottam, nyilván valamiféleképpen maguk is kötődnek az MSZP holdudvarához.
Tehát adott egy ilyen nyilatkozat, amit volt országgyűlési képviselők és pénzügyminiszterek jegyeznek, meg egy egykori államtitkár. Fel nem foghatom, hogy ha valaki őket pártos hozzáállással illeti, az miért "ment mellé".
Ezeknek a nyilatkozatoknak nagy hagyománya van, elég csak a 2009-es nagy jobbos közgazdásznyilatkozatra gondolni. Ezek egyfajta tanúságtételek a pártelit mögött, bejelentkezések pozíciókra, kutatóintézeti állásokra, későbbi kitüntetésekre és emlékérmekre. A magyar kis demokrácia vastörvénye ez. Én adok, aztán kapok.
Persze, nem ők döntöttek súlyos kérdésekről. Ez persze részben nem igaz ( hiszen egyes periódusokban döntési pozíciót töltöttek be ) másrészt amikor a döntések megszülettek, sem tiltakoztak pl. ilyen petíció formájában.
De hát a balos szcenárióban ők a "szakértők", az emberek "akik tudták, de nem tehették" generációi. A nagy mítosz fényes csillaga. Valójában az elmúlt 20 év adóssághegyét előidéző folyamatok kisebb-nagyobb alkatrészei. Most is teszik a dolgokat. Szolgálják az általuk preferált politikai tábor érdekeit. Majd megkapják érte a jussukat ha fordul a széljárás.
A másik oldal Cséffalvainak, Matolcsy-knak a tükörképei. De hát most hirtelen felmagasztosulnak mert a kormánypárt erősen megkérdőjelezhető módszereket alkalmaz. Akinek a világ fekete-fehér, az tapsoljon nyugodtan. Én maradok a piaci elemzők mellett. Ők végzik a dolgukat, Bauerék is ezt teszik. A világ nem áll meg.

Italo Balbo 2010.12.01. 09:25:53

@Hagrid: Neked mi a végzettséged, hogy ilyen faszán meg tudod ítélni Bokrost? Állítom egy darab írását se olvastad el, csak visszaböffented, amit a jobboldal előre megrágott neked.

Amúgy Bokrostól függetlenül: ha annyit se termelsz, mint egy burmai, akkor tán annyit se érdemelsz

karatekutya 2010.12.01. 09:26:41

@gerdo: "adu itt Matolcsy kezeben van"
Ugyan, kéremszépen. Az "Adu" Orbán Viktor kezében van, Matolcsy egy eldobható bábu.
Mint ahogy az Alkotmánybíróságot betámadó Lázárjancsi is eldobható.
A Fideszben nincs önálló vélemény, sem belső ellenzék.

dr. trafik nomac 2010.12.01. 09:29:09

@Szekuriti Blogger: Sajnos ez a szemellenzosseg vezet a lejto aljara, a MSZP bekaphatja, de attol meg, hogy valaki FIDESZ-es politikus, vagy MSZP-s, vagy mas, lehet jo politikus, mint ahogy polgarmester is, nem ezt kellene nezni, hogy ki, hanem, hogy mit mond. Ettol fuggetlenul ez a level elegge semmiero.

Italo Balbo 2010.12.01. 09:29:21

@torró: Azért, mert ha az állami befizetés minimális lenne, akkor a most nyugdíjasoknak kevesebbet kéne fizetni. Csak fokozatosan lehet átállni a teljes öngondoskodásra. A fokozatosság pedig évtizedes távlatokat jelent ebben az esetben.

kodó tamás 2010.12.01. 09:29:33

"ők bizony részt vettek „az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában”"

:)))))))))))))))))))))))))
qva jo tényleg

fuszujka 2010.12.01. 09:29:34

Felőlem akár Gyurcsány is írhatna nyilatkozatot, az sem tudná hitelteleníteni a Fidesszel szembeni jogos kritikát.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.01. 09:29:43

Öröm látni ezt a sok Bokros-hívőt. Igen Lajos a nagy közgazdász, és a teljes baráti köre, akikre még a MASZOp, sőt sokszor a Szadi se hallgatott (hál' Isten), hiába körmölték nagyívű publicisztikáikat a HVG, ÉS és hasonló orgánumok hasábjaira. Mihályi Péter, aki szerint a falu középkori csökevény, meg kéne szüntetni, hisz nyugaton sincsenek már falvak, mármint közösségként. Többek közt ezt hívta volna ez a hőbörödött önkormányzati reformnak. A többi fantasztikumot talán hagyjuk is. A piac mindenhatósága. állam rossz gazda faszságaikat hagyjuk. Doktriner, a valóságtól elrugaszkodott fazonok egytől-egyig. Ha 100 évvel korábban születnek, még a népbiztosságig is vihették volna.

libikoka 2010.12.01. 09:30:13

Attol, hogy magyar politikusok veltek valora valtani a felsorolt kozgazdaszok elkepzeleseit, meg nem feltetlenul a kozgazdszok a hibasak!

A velemeny alapjan nem vagyok meggyozodve arrol, hogy nyomon kovetted a felsorolt nevek altal megfogalmazott kritikakat az elmult 15 evben az aktualis (beleertve fidesz es maszop) kormanyok intezkedeseirol. Mint ahogy arrol sem vagyok meggyozve, hogy a levelet ugy olvasod, ahogyan azt erteni lehet: a megvalosult intezkedesek nem mindegyike egyenlo a kozgazdaszok altal szorgalmazott ES megvalosult reformokkal!

Igenis, ez egy olyan kozgazdaszcsoport, amelyik buszke lehet telejesitmenyere es mint kozgazdasz emelt fovel jarhat kozottunk! Nem doltek be sem a felduzzasztott koltsegvetesi hianynak, sem a modnak, ahogyan azt mindket oldal takargatni ohajtja az elmult 10 evrol szolvan.

2010.12.01. 09:32:32

Abszolút egyetértek a poszttal. Ez a levél onnantól kezdve hiteltelen, hogy az aláírók névsora Bauer Tamással kezdődik. (És Csillag "az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel" Istvánnal, meg Mihályi "számoljuk fel a falvakat és a kkv-kat és adjuk el az egészségügyet" Péterrel folytatódik.) És pontosan ebből volt elege annak a három millió embernek, akik nem az MSZP-re szavaztak. És innen nézve Matolcsy még lehet hiteles is, bár a dolgai nekem annyira meredeknek tűnnek, hogy csak szurkolni lehet, hogy sikerüljön.

Ha valamit elért a "fülkeforradalom" az az, hogy az ilyen emberek, mint akik ezt a levelet aláírták, marganizálódtak, és senkit sem érdekelnek.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.01. 09:33:31

@poszt: Ha akarod, vitasd, hogy az aláírók által fémjelzett reformok sikeres voltak, én a magam részéről azt vitatom, hogy ők juttatták volna a csőd szélére az országot. Az országot a populista politika juttatta a csőd szélére, és ezek a közgazdászok jellemzően nem szolgáltak ki populista politikákat. Beszéltek hülyeségeket, sőt van aki csak hülyeségeket beszélt, de hol vannak ezek az emberek hülyeségben Matolcsytól?

A szavazásból azt látom, hogy a többség nem aggódik amiatt, hogy ezeknek az embereknek a kritikája hiteltelenítené mindenki más kritikáját is.

Nem szereted őket és rosszul érzed magad amiatt, hogy egy álláspontra kerültél velük. Ezt hívják kognitív disszonanciának. Együttérzésem.

Martian (törölt) 2010.12.01. 09:37:14

@ó jaj: "Lehet prüszkölni pl. a "megszorítás" szó hallatán, de az a helyzet, hogy 1995-ben ennek a csúnya szónak és gazdasági következményeinek köszönhetjük, hogy nem ment csődbe az ország. Ezt talán méltányolni kéne."

Ha Bokros Lajos kreatívabb elme lett volna, igazán kivethetett volna különadót a bankokra... azt a tehenet üdvös fejni, amelyiknek duzzadt a tőgye! :)

"Az állam rossz gazda" - Miért, most kitalálja valaki, hogy jó gazda? :)

Ennél már csak az rosszabb, amikor az állam kisíbolja a kötelezően beszedett nyugdíjjárulék egy részét magánpénztáraknak, akiknek ezáltal külön piaci igyekezet nélkül hullik az ölükbe a pénz.
Persze, jó dolog az öngondoskodás... de ez csak akkor hitelesen saját jogú, ha a saját belátásom szerint fektethetem be az erre szánt pénzt... minden más a mezőgazd. dolgozó vakítása.

stratez 2010.12.01. 09:38:00

Azt a tiszteletteljes kérdést szeretném csak feltenni a mnyp-k mellett kampányolókhoz, hogy nekem, aki az állami rendszerben maradtam, miért is kell fizetnem azért mert másokat 12 évvel ezelőtt belekényszerítettek a szocik ebbe a rendszerbe, akik anno természetesen gyorsan bele is ültek a mnypénztárakba, ha már éppen arra jártak? Beleültek egy olyan üzletbe ahol 15 évig egy árva peták kiadás sem volt csak a garantált haszon, miután egyetlen fillér nyugdíjat sem fizetnének ki ez idő alatt, ha Orbánék most bele nem köpnek - nagyon helyesen egyébként - a jól kifőzött levesükbe. Mert fizet itt most mindenki, a járulékfizető is és aki nem az, a költségvetésen 12 éven át ütött lyukak miatt, amiket aztán hitelekből tömködtek a mindenkori kormányok.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.12.01. 09:39:53

@ó jaj: kedves barátom/barátném elmondtál mindent, amit szerettem volna. köszönet érte!

az egész cikkből annyi elfogadható számomra, hogy bokros lajcsi tényleg mindig rossz társaságba keveredik, pedig az esze vsz több, mint az itt jelenlévőké összesen.

GiveltAway 2010.12.01. 09:39:58

Én nem hiszek abban, hogy ha egy hülye melléd áll, akkor amiért eddig harcoltál hülyeségnek tűnik.

Knorr 2010.12.01. 09:40:21

@gerdo: éppenhogy az bukik súlyos összegeket aki átlép. az államtól kapsz a millióidért érte cserébe egy marék falevelet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása