Véleményvezér

vv

MNYP: menni vagy maradni?

2010.11.29. I 261 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok demokracia mnyp

Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu)

A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztári tagok maradnak 2011. februárja után, azok el fogják veszíteni állami nyugdíjjogosultságukat a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre. Magyarul: az ilyen emberek után ugyanúgy fogják fizetni a nyugdíjjárulék 70%-át az állam kasszájába, csak éppen állami nyugdíjat nem fognak majd kapni érte. Első látásra úgy tűnik, nincs ezen mit gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe.

Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak.

Első érv: demográfia

Magyarország súlyos demográfiai válságban van. Ahogy korábban egyik vendégszerzőnk kifejtette, az utolsó nagy létszámú korosztálynak, az 1973-76 között született ún. Ratkó-unokáknak már csak néhány évük van, hogy gyereket vállaljanak. A Ratkó-unokák után jövő korosztályban már annyival kevesebben vannak azok, akik egyáltalán szülhetnek, hogy ha hirtelen meg is nőne a gyermekvállalási kedv, az ország népességének csökkenését akkor sem lehetne megállítani.

Természetes népmozgalmi arányszámok Magyarországon 1950 és 2009 között. Forrás: Wiki (Nagyobb méretért kattints a képre!)


Mit jelent ez nyugdíjszempontból? Azt, hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer már középtávon is válságba fog kerülni, hosszútávon pedig fenntarthatatlan lesz. Nem azt állítjuk, hogy nem lesz nyugdíj. Ezt egyetlen kormány sem engedheti meg – már csak azért sem, mert a szavazók egyre nagyobb hányada lesz nyugdíjas. Az viszont biztos, hogy az államtól egyre nehezebb feltételekkel és egyre kevesebb nyugdíjat fogunk kapni.

Tehát azok, akik a nyugdíjkorhatárt 20-30-40 év múlva érik el, jobban teszik, ha nem ringatják magukat abba a hitbe, hogy az államtól akár csak a mostani szintet megközelítő nyugdíjra számíthatnak. Akinek viszont lesz akár csak egy minimális megtakarítása is, például egy magánnyugdíjpénztárból, nem kizárt, hogy még a múlt héten bejelentett drasztikus intézkedések ellenére is magasabb nyugdíjra tehet szert öregkorára.

Ajánlott írásaink:
Az állam magánnyugdíjasai
Nyugdíjasok: még mindig szent tehenek
Az út a Fidesz-kormány bukásához


Második érv: politika

De ne feledjük: a politikában semmi nem tart örökké. Ahogy eddig is jöttek és mentek a kormányok, úgy minden bizonnyal jönni fog majd egy másik kormány, amelyik a nyugdíjakról is mást fog majd gondolni. Azt, hogy ki mennyi nyugdíjat kap és milyen feltételek mellett, a mindenkori hivatalban lévő kormány dönti el. A mostani kormány csak a most fizetett nyugdíjakról tud dönteni, és nem képes a nyugdíj mértékét és a jogosultság szabályait évtizedekre előre meghatározni.

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb felemelkedjen egy olyan politikai erő, mely azzal az ígérettel kovácsol majd magának népszerűséget, hogy a mostani kormány durva lépéseivel szemben ők „európai” módon vezetnék az országot. És őszintén meg lennénk lepődve, ha a Fidesz jövendő kihívói nem pont a magánnyugdíjpénztárakban maradók kárpótlásával és a múlt héten bejelentett intézkedések visszacsinálásával kampányolnának majd.

De ha legrosszabb esetben mégis előállna húsz-harminc év múlva az a helyzet, hogy egy többszázezres vagy milliós tömegnek nem jár majd állami nyugdíj, kötve hisszük, hogy az akkori kormány ne kompenzálná őket valamilyen formában: Magyarországon ugyanis egy ekkora választói csoportot sosem lehet semmibe venni.

survey tools


Menni vagy maradni?

Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a döntés végleges és visszavonhatatlan, tudjuk, hogy a politikában semmi sem az. Másrészt pedig azt is látnunk kell, hogy még ha meg is valósulna a magyar gazdasági csoda, demográfiai okok miatt akkor is fenntarthatatlan lenne a mostani állami nyugdíjrendszer.

Ezért a Véleményvezér mindenkinek azt ajánlja, kétszer is gondolja meg, hogy átlép-e az állami nyugdíjrendszerbe.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopihe60 2010.11.30. 08:12:32

Egy "apróságra" szeretném felhívni azon honfitársaim figyelmét, akik úgy hiszik, hogy mivel ők nem Magánynyugdíj Pénztár tagok, őket ez az egész vita -ami kialakult a megyek-maradok fronton -nem érinti.
Nos! Azt mondja a fityesz, hogy a ha a munkáltatók által fizetett 24% nyugdíj járulék az állam részéről kötelezettséget jelent arra, hogy ezért ellenszolgáltatást, vagyis nyugdíjat fizessenek bármikor is, hát oldjuk meg!! Kereszteljük át nyugdíj adóra, és így már semmiféle ellenszolgáltatás nem kérhető érte.
Vajon a 3 millió mnyp tagon kívül a többiek nem kapják fel erre a fejüket? Mert ezzel éppen így húzza ki a kormány a biztosnak hitt székeket a többiek feneke alól is!Ugyanis ha a mynp tagoknak nem kell a befizetett 24% után a jövőben semmilyen ellenszolgáltatást adnia az államnak, akkor a jelenleg a felsztó-kiróvó renszerben lévőknek sem kell kötelezően nyugdíjat kapniuk!!!
A Fidesz mindig értett ahhoz, hogy hogyan állítsa egy zászló alá az enmbereket megtalálva néhány olyan témát, amire mindenki érzékeny. Ezt teszi most is ha azok is végiggondolják a történéseket akik eddig mosolyogva figyeltek a partvonalon kívűlről, és eddig azt hitték őket ez a dolog nem érinti mert ők az állami rendszerben vannak.
Nos kérem szépen. A partvonalak kitolva!!
A tervezett törvényváltoztatás azt jelenti, hogy bár a mnyp tagok kényszerítő eszközének szánták a járulék átkeresztelését, de ezzel MINDEN aktív korú államporgált egy zászló alá tereltek, mert innentől SENKINEK!! nem bizos a nyugdíja. Úgy hogy Isten hozott mindenkit a "klubban"!! És csak remélem, hogy ennek a virtuális zászlónak a hátoldalán az a felirat is rajta van hogy FIDESZ THE END. Hogy is van egy fityesz csatakiálltás? Épp ide illik! " Közös a tábor ...vagy mi...Köszi Viktor:)

t0thl 2010.11.30. 08:12:37

Számolgathat mindenki mindent, de garantálni senki sem fog semmit. A legfrankóbb az lenne, ha a 24% -ot és mindent nem kellene befizetni, és mindenki gyűjtögethetné saját belátása szerint.
Tudom kockázatos, de mi nem az ?
Ráadásul lesz még szép világ mikor tömegével megy nyugdíjba a minimálbéres generáció....legalábbis az a része amelyiket 50 éves korában nem építenek le.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.11.30. 08:12:51

Még mindig azt hiszi bárki is, hogy ez a nyugdíjjal összefüggésben van?
Túrót. A Fidesznek pénz kell, minél több és minél hamarabb (orosz vonal?). Ehhez ideális a mnyp-nél levő pénzek begyűjtése.

Mindettől függetlenül ti hisztek egy olyan embernek, aki politikus és még a szeme se áll jól?

LucyBp (törölt) 2010.11.30. 08:12:57

arra törekszem, hogy minden megspórolt forintot kivigyek egy olyan bankszámlára, ahova ennek a tolvaj országnak a keze nem ér el.

rulettes 2010.11.30. 08:13:01

Már csak dafke is maradok a mnyp-ban.
Ha a cocializmus 40 évet bírt ki, erős szovjet támogatással, ez a fideszizmus NEM tarthat 20 évig még. Nulla külföldi támogatással. Na jó, tudom hogy észak koreára esetleg számíthat mint elvbarátra orbán, de ők messza vannak. (km ileg)
Ami a legfőbb gáz hogy nekünk kell személyesen kérni a bentmaradást, tehát sokan elvük ellenére "átlépődnek" az államiba mert kedvük, idejük nem lesz utazni ügyintézni. Azért bízom benne hogy sokan maradunk.

Kálmánbátyám 2010.11.30. 08:14:17

@EgyEmber: Szakszerűvel nem szolgálhatok, de szerintem is jóllátod. A MNYP-ok az állam legmegbízhatóbb hitelezői, mert akkor is kötelezően állampapirokat kell venniük , amikor más, piaci vevők nem vesznek (lásd a közelmúlt diszkont kincstárjegy aukciókat, ahol kb.az egyharmada lett lejegyezve)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.11.30. 14:15:29

Bővebben: a demográfiai érv hibás.

Legyenek bár jelentős megtakarításaim időskoromra, észre kell venni, hogy a pénzt nem lehet megenni.

A nyugdíjrendszerben alapvetően arról van szó, hogy az aktív népesség az által teremlt GDP-t megtestesítő termékek és szolgáltatások egy részéről lemond a már inaktív idősek javára. A transzfer módja technikai részletkérdés.

Egy előregedő társadalomban, ahol (a nem előregedőhöz képest) csökken a GDP, mindenképpen kevesebb reáljószágot lehet elosztani az aktívak és inaktívak között. Nincs olyan a nyugdíjrendszer, amely a demográfiai eredetű GDP-kollapszust az újraelosztás módján keresztül megoldaná.

belekotty 2010.11.30. 14:19:18

Hülyeség volt 97-ben létrehozni a a manyupokat.
Akkor bizva a világpiacban, a világ pénzügyi rendszerében, a befektetési alapokat, ez jó ötletnek tűnt, bár a magyar nyugdíj rendszerből vonta ki a pénzt.
Mára a világ pénzógyi rendszerébe vetett hit oda.
De akkor sem így kellene a manyupokat megszüntetni, mert a teljes adómorált tönkrevágják vele, az állammal szembeni minden bizalom elveszik.
Csak végig kell olvasni ami itt van. Erre nagyon ráfarag az állam, egyszerre megjelenő többszázezer minimálbérest nem fognak tudni levizsgálni az apehesek.
Már pedig ha az állam ráfarag és Mo. bedől, akkor a kertitörpét fel fogja akasztai a nép. Nem kétharmadot fog lógni, hanem három harmadot, a kétharmad államformájú országban.

belekotty 2010.11.30. 14:19:43

@rulettes: "Nulla külföldi támogatással. "
- Milyen nulla támogatással? Minusz támogatás. Ott fognak alávágni Viktornak ahol csak tudnak.

Kálmánbátyám 2010.11.30. 14:19:58

@Hari R. Seldon: Őőő, nem mondtam, hogy magas kockázatú államok kötvényeit kell venni. Gondoltam,ez evidens. :-)
Ha viszont vállalja valaki a rizikót, akkor lehet azár ír állampapírt is venni, ha jól tudom 30 % a kamat :-)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:20:07

@barang: Az 1 millió új munkahely olyan közgáz tündéremese, mint az a demográfia abszurditás, hogy 2 millióval nő 20 év alatt a populáció.

A foglalkoztatottsági ráta és a demográfia külső tényező. Nincs olyan gazdpol, vagy szocpol, ami JELENTŐSEN befolyásolhatná, esetleg megfordítaná a trendeket.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:20:23

@Mészáros Laci: Mire gondolsz? A demográfiai elemzések mind azt támasztják alá, hogy 20 év múlva 4 millió nyugdíjas lesz és kábé 2 millió munkavállaló.

Az állami felosztó-kirovó rendszer össze fog omlani és ez törvényszerű. A demográfiának van egy "tehetlensége". 20-30 évre előre meg van határozva az a szűk tartomány amiben mozoghat. Ha most születne egyszerre 2 millió gyerek, 20 év múlva még ezek is gyerekek lenének, gyk. ELTARTOTTAK, vagyis a mi generációnk piszkosul meg fogja szívni ha NINCS ÖNGONDOSKODÁSI ÖSZTÖNE. A kormány ennek az alapjait rombolja le, az államosítással.

kukatr 2010.11.30. 14:20:37

@Rwindx: Hmm, akkor már értem, hogy miért nem vettem sohasem komolyan ezeket a 'statisztikákat'.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.11.30. 14:21:43

@EgyEmber:

1. Nem csak a manyup által megvásárolt kötvényállományra kell a költségvetésből (a reálgazdaságot terhelő adókból) hozamot fizetni, hanem a megnövekedett költségvetési hiány és magasabb adósságállomány miatt rosszabb az ország kockázati besorolása és emiatt a TELJES fennálló adósságállományt magasabb kamatokkal kell finanszírozni. ez évente 200-300 milliárd forint többletterhet jelent.

2. Az ország folyó fizetési mérlege negatív, vagyis folyamatosan külföldi pénzre szorulunk, hitelek formájában. Ha a manyup a belföldön felhalmozott tőkét külföldre viszi befektetni, még több hitelt kell felvenni a folyómérleg kiegyensúlyozására.

SzaGyu 2010.11.30. 14:21:54

A FIDESZ képviselők:
Többek között Pogácsás Tibor Monor polgármestere (00:35) nem hajlandó elárulni a nevét. Vajon tényleg ennyire szégyenlik magukat, vagy tényleg félnek?
index.hu/video/2010/11/29/nyugdij/

bballs32 2010.11.30. 14:21:59

Mit nyafog itt mindenki ennyit? Hisz több mint a fele erre szavazott. Ügyesek vagytok, nyomorogni fogtok és egy szavatok sem lehet. Talán egyike vagytok az 1 millió közalkalmazottaknak akit hiába hívunk sosem veszi fel a telefont? Vagy talán egy rokkantnyugdíjashoz van szerencsém aki télen disznótoron vesz részt tavasszal pedig megújult erővel kapál a másik 1 millióból? Vagy talán egyike vagy hátrányos helyzetűekből? (+2 millió) Azért legjobb eséllyel beszélek egy nyugdíjashoz (isten áldjon titeket) akik kemény munkájának köszönhetően országunk virágzik? (3 millió) vagy talán egy gyerekhez beszélek? (2 millió) oh várjunk csak, azt hiszem kifogytunk az emberekből, de kár.

Külön köszönet annak aki több mint egy kritériumnak felel meg. (én egyiknek sem)

Sunsertes 2010.11.30. 14:22:09

Hi!

Pistike, add ide a malacperselyedet, amiben három éve gyűjtesz bringára.
Be kell fizetni a villanyszámlát.És persze veszünk sört apának is.

driopios 2010.11.30. 14:22:19

Hol vannak ilyenkor a online gazdasági újságok? Korábban, ha valami jogszabály módosítás volt, rögtön megjelentek a mindenféle online kalkulátorok, devizahitel kalkulátor, vagyonadó kalkulátor, szja kalkulátor, most miért nincs sehol egy "magánnyugdíj kalkulátor", ahova beírhatnám a megtakarításomat, kiválasztanám a portfoliómat és után kiszámítaná, hogy nagyjából mit várhat aki marad meg aki megy?

byrdie11 2010.11.30. 14:22:23

@Salata: Ne haragudj de neked valami óriási melléfogásod lehet, mert nekem még 2008-ben sem csökkent a MANYUP vagyonom.
Ehhez csak megfelelő portfoliót kell választani. Állampapír, nem mindenféle részvény. Ha van vagyonod akkor foglalkozz vele higgadtan.

sztd 2010.11.30. 14:22:27

@vadász2:
Ebben egyébként azt hiszem nincs teljesen igazad. Hozzáértők cáfolhatnak, de tudtommal állami nyugdíjrendszer létezett már korábban is, de akkor még csak az állami hivatalnokok élvezték. A többieknek volt a magán, amit (egyébként 60 éve) államosítottak.

A magam részéről arról beszéltem, hogy pénzügyesek hajlamosak voltak mindig is a virtuálisan kezelt és könnyen mozgatható pénzekkel egyszerűen meglépni, továbbá időnként csődbe is mentek. Gondolom ez a jövőben sem változik, és Mo-n akármilyen galiba van, végső soron mindenki az államhoz fordul. Ezért nem alaptalan az állam igénye, hogy, ha már a kockázat az övé, akkor a nyereség is legyen az övé.

@Halál Bika:
A rendszer már csak úgy működik, hogy azt, aki 1990 után született még nem választják meg. :)
Ettől függetlenül @Din Serpahis: és @..,: által linkelt kalkulátor szerint lehet, hogy nem jársz rosszul, ha most nem engedsz a zsarolásnak. Ebben mondjuk én még kikérném @Kettes: véleményét is, mert nekem úgy tűnik, nem teljesen járatlan témában.
Azért valamit jobb, ha észben tartasz. A rendszer bevezetése még diktatórikusabb volt, mint most a megszüntetése. Nekem pl. most van választásom, de amikor munkavállaló lettem, akkor nem volt.

@hackbard.celine:
Már hetek óta tőzsdeesést vártam. Ez után ugyanis már előbb utóbb emelkedést jön, és lassan lehet keresni. ;)

@Myta:
Ez a rendszer nekem is tetszene. :) Stílusos lenne. ;)

@EgyEmber:
Nem vagyok szakártő, de mivel rám reagálva kérdezted:
Az a rendszer amit leírsz elméletben működik. Valójában az átlagembernek az átlagjövedelemből 10%-kal több hozama lenne, mint ami van, ha legalább ezt megcsinálták volna. Az egész baj ott van (és ezért értem meg a Fideszt), hogy bár az állam kifizette ezt a kamatot, az mégsem az embereknél csapódik le. Ezek után gondolom érted, hogy a részvényekkel még ennél is magasabb hozam keletkezett volna (nem annyira 2-3 mint inkább 13 év után), amit végkép nem értek el a pénztárak.
Szóval ők maguk szerintem megérettek a pusztulásra (nagy átlagban).
Amit írsz a Jobbik javaslatáról, az szerintem is működne amíg nem jön egy MSZP (vagy ilyen felfogású) kormány, és nem privatizálja az egészből a hasznot, az államnál hagyva a kötelezettségeket (mint ahogy ez a rendszer is született). Ettől függetlenül az elképzelésük nekem is tetszik, de ez a lehetőség még a jövőben is nyitva áll.
Amit pedig az izzadásról írsz. Hm. Inkább olvasd el ezt: index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/11/26/evtizedekre_tervezni_nem_meno/

eszkep 2010.11.30. 14:23:22

Azért egy ilyen cikkben illet volna megemlíteni, hogy mennyi a magánnyugdíjpénztárk reálhozama: 2,5-2,7%.
Figyelembe véve az inflációt ez tiszta bukás (ui. az állami nyugdíjat az inflációs adatoknak megfelelően indexálják.)

Ráadásul mint "saját megtakarítás", pont az alasonyabb jövedelműeknek nem kedvez ez a konstrukció, hisz "illik majd" nyugdíjbamenetel után gyorsan meghalniuk. (Mostani árfolyamon összegyűlik nekik 6-7 millió forint, osszuk már el pl. 5év x 12hónappal...)

A demográfiai érv is ferdít, hisz nem számol a képzetlen, érdemi munkát végző tömegekkel, akiknek nem lesz meg a nyugdíjjogosultságuk (20 év munkaviszony kellene ehhez). Már most is látható 500 ezer ember, akik semmiféle nyugdíjat nem fognak kapni (ők tehát nem terhelik a nyugdíjkasszát) és akkor még ott van az a 600 ezer ember, aki minimálbérre van bejelentve és emiatt jelképes nyugdíjjal terheli majd a kasszát.

Sunsertes 2010.11.30. 14:23:37

Tizen x éve fizetek mnyp-t és tíz év után felvehettem a hozamot kb 800.000Ft.
Kb 30 éve fizetek nyugdíjat és nem látom mi lesz vele.
Szerinted hova fizetnék szívesebben?

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.30. 14:24:31

@bebe tv:

Azt, hogy fogalmad nincs miről beszélsz, betudom a hajnali időpontnak. Az általad felsorolt NYP-ak ÖNKÉNTESEK és nem MAGÁN NYP-ak.

A hozzád hasonló kaffogó tudatlan hangulatkeltő trolloktól száll el az agyam. Legalább arra vennéd a fáradtságot, hogy utánanézz a témának, mielőtt feldobod.

A KÖTELEZŐ.... ismétlem a kedvedért: KÖTELEZŐ nyugdíjpénztári befizetésekről és megtakarításokról van szó, amik igen is többségükben MSZP-SZDSZ holdudvar érdekeltségi körébe tartoznak. A minap volt egy érdekes riport a Kossuth rádióban, ott a 10 legnagyobbról fel is sorolták kinek az érdekeltsége.

Ami az állampapír vásárlást illeti, sok troll ezt is hangosan kiabálja, mert hallotta valahol. Nos ez meg a legnagyobb biznisz, amit ki lehetett találni. Adva van egy KÖTELEZŐEN fizetendő ÁLLAMI járulék, aminek egy részét az államkassza helyett magánkézbe tesszük. Ezt a magánkézbe tett pénzt aztán kölcsönadjuk az államnak kamatra (állampapírt vásárolunk belőle).
Ez kb olyan, mintha a te fizetésed minden hónapban hozzám jönne én pedig kamatra kölcsönadnám neked. Aztán megfejelhetnénk ezt még azzal, hogy a megtakarításodat is odaadod nekem, amit visszaadok kamatra.. ezt párszor megcsináljuk és papíron mindjárt van 1000 milliárdod.. hmm?

Legyen már világos minden droid számára:
1. A KÖTELEZŐ MNYP rendszerét az EU erőltette rá a keleti országokra (és csak rájuk) az elosztó kirovó rendszer kiváltására. - ez nem jött be (nem csak nálunk nem, nem véletlen, hogy OV sok más országgal EGYÜTT lobbizott ez ügyben)
2. Ugyanezen szervezet most elutasította ezen rendszernek a költéségvetésben való szerepeltetését, miközben a válság ellenére a hiánycélokból nem engedett.
3. A nyugdíjjárulék SOSEM a nyugdíj
megtakarításra ment nálunk, hanem az aktuális nyugdíjak kifizetésére, aki mást mond, az hazudik!
4. A KÖTELEZŐ MNYP-ba befizetett pénzzel a MNYP-ak bizonyos keretek között azt tettek, amit akartak. Működési költségre is tellett belőle: Reklám, luxusautó, nyaralás, 5 titkárnő, szép rucik, vacsik, stb-stb. a kutya nem kérdezte meg tőlük mit mire és miért költenek...
Tették ezt könnyedén, hiszen az első kifizetés is csak évek múltán lenne majd esedékes
5. A törvény szerint a KMNYP-rak kifizetéseit az ÁLLAM garantálja. Azaz, ha esetleg ez a díszes kompánia eltapsolja a nyugdíját az embereknek (értsd: Elment működési költségre!) akkor majd az állam garantálja a nyugdíjat.

...na ez a legnagyobb ebben a bizniszben. Egy állami adót kezelek, élek a kamataiból és a befolyt összegből, ha meg elköltöm, legfeljebb az állam majd fizet helyettem. Szerintetek nem jó üzlet?

Tessék már megérteni, hogy az állam most a nyugdíjjárulék azon RÉSZÉT veszi vissza a KMNYP-tól, ami amúgy is csak egyfajta adó volt és sosem megtakarítás. Ergo: visszavesz egy magánkézbe elsíbolt állami adót! (át is nevezi, mint tudjuk, hogy a droidnak is világos legyen)

stratez 2010.11.30. 14:29:14

Az mnypénztárak és a szocik, a kettőjük között nagy az átfedés, folytatják az utóvédharcokat, hiszen az évtized lopási lehetőségének vetettek véget Orbánék. 2500 milliárd forint 12 évnyi hozamán garázdálkodhattak anélkül, hogy bárki a körmükre nézett volna, ráadásul úgy hogy egyetlen fillér nyugdíjat nem fizettek ki ez idő alatt, miközben az állam belerokkant a nyugdíjkifizetésekbe és az így keletkezett költségvetési lyukak hitelekkel való tömködésébe.

Selli69 2010.11.30. 14:29:29

Komolyan, aki azzal a szöveggel jön, hogy "hova tűnt a manyupokból az a sok pénz" gondolkodjon már el azon, hogy ha nem lenne ott valahogy, valamilyen formában, akkor nem fájna rá ennek a pofátlan bagázsnak a foga.
Köszönöm.

TiZ 2010.11.30. 14:29:35

Korrekt, lényegre törő cikk. Én maradok, és a szavazás állásából ítélve, nem vagyok egyedül. :-))) A bizonytalanoknak pedig nagyon jó támpont a döntéshez.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.30. 14:29:42

@Kálmánbátyám:

Fogd már fel a kis agyaddal, hogy azt a pénzt adja kölcsön az államnak, amit az kötelezően beszedett adóból ingyen odaad neki!!

Szerinted ez tényleg biznisz az országnak?? Hihetetlen apám...

midnight coder 2010.11.30. 14:29:59

@hopihe60: Elég nehéz elhinni hogy ennyire nehézfejűek itt egyes emberek. A jelenlegi manyug rendszer, azáltal hogy állam bácsi hitelből kipengette a delikvensek helyett a felosztó-kirovóból hiányzó pénzt mintegy 10%-kal növelte meg a magyar államadósságot. És ez nem csak azt jelenti, hogy azzal hogy Gipsz Jakab számlájára átutalták ezeket a forintocskákat ugyanakkor ennyivel nőtt a Gipsz Jakabra eső államadósság - amit így vagy úgy az átlagpolgárnak fizetnie kell, de azt is, hogy ez rontott a többi államadósság hitelkamatain is, mivel megnövelte a GDP arányos államadósság mértékét, illetve az államháztartási hiány mindenkori értékét is.
Ami azt jelenti, hogy a Jakab számlájára kerülő 1 forint nem 1 forint adósságot jelentett Jakab számára, hanem sokkal többet. Amit persze Jakab nem érez közvetlenül - csak legfeljebb úgy hogy nincs munkája a szar gazdasági környezet miatt, esetleg szar az egészségügyi ellátás, a közbiztonság, stb.

Kalmár 2010.11.30. 14:30:07

@rulettes: az érdekes, hogy valaki, már csak dafke is tömi pár bankár zsebét, és hagyja elúszni a nyugdíját.
Persze a gyűlölet nagyúr.
Nehéz pillanat lesz, amikor 30 év múlva röhögve eltűnik a pénztár, mint már százszor láttuk.
Akkor majd, feszíthet a büszkeség.....

JuveKrisz 2010.11.30. 14:30:18

@Salata:
Ha 2 éve nem fizettél járulékot az MNYP kasszába, akkor ne csodálkozz, hogy eltűnt 2 millió forint a számládról.
Csak megsúgom, hogy most volt egy gazdasági válságnak kikiáltott valami, ami ettől azért messze volt.
De ennek hatására ha nem volt befizetésed, nem volt miből fedezni a veszteséget. Főleg akkor ha kockázatos részvénycsomagban volt a pénzed, ugyanis volt olyan hogy a részvény alig 30%-át érte a 1 évvel azelőtti árfolyamának.

Látszik a demagóg gondolkodás.
Csak azt nem látod, hogy az rendben van, hogy orvosolja majd a problémát pár évig ez a bezsebelt pénz.
De most évi 900 milliárd az állami rendszer hiánya.
Az Egészségbiztosítás hiány csaknem ugyanennyi.
Mi lesz azután ha elfogy az a közel 3000 milliárd forint?
Az évi államadósság 22.000 milliárd.
Ember! Gondolkozz már.
Ha elfogy az MNYP-ből bezsebelt vagyon nem lesz miből fedezni a hiányt.
2014-re 30%-al nő a nyugdíjasok száma, növekszik a cigányság létszáma, rengeteg a rokkantnyugdíjas.
Egyre kevesebb a bejelentett bér, egyre kevesebb a befolyt járulék.
Akkor ebből szerinted hogyan lesz helyreállítva a nyugdíjrendszer?
Sehogy.

Nemcsak hosszútávon, de még középtávon sem fenntartható az állami rendszer. Annak idején amikor a Horn kormány és Bokros Lajos kitalálta ezt az egészet, egy dologgal nem számoltak. Azzal, hogy a reformok nagy részét nem fogják tudni bevezetni. Ki miatt is? A FIDESZ miatt. Ha a reformok átmennek, most Magyarország legalább Ausztria szintjén, de lehet még jobb szinten állna. Az tényleg más kérdés, hogy elherdálták a szocik a nyugdíjasok pénzét, de szerinted nem ugyanezt fogja csinálni a fidesz?
Dehogynem.
Most elveszi a megtakarításomat, hogy kifizesse a költségvetés folyó kiadásait (nem is feltétlenül a nyugdíjakra költi). Aztán a további befizetéseket nem egyéni számlán tartja majd nyilván, hanem továbbra is munkáltatói nyilvántartást vezet majd. Vagyis megint nem lesz semmi, ami megakadályozza, hogy elköltse a befizetett járulékot. Tehát ugyan arra készülnek.

Ezért én nem adom nekik a megtakarításomat. Ha nem is lesz belőle nyugdíjam akkor sem érdekel. Van még egyéb lehetőség, hogy miként lehet nyugdíjat teremteni. Önkéntes pénztárak, nyugdíjbiztosítás, meg még egyéb megtakarítási forma.

A legnagyobb probléma, hogy a sok demagóg gondolkodású ember támogatja a fideszt. És majd csak akkor fognak észbekapni, amikor már késő lesz. Csak sajnos ez 2-3 évben belül, de lehet még hamarabb be fog következni.
Főleg ha eurót is be akarnak vezetni.

Publius Decius Mus 2010.11.30. 14:30:29

Egy ilyen kis ország nem engedheti meg magának, hogy a költségvetési hiányhoz hozzá kelljen adni a mnyp befizetéseket. De még a híres német nyugdíjasok is állami nyugdíjat kapnak.

Namármost a nyugdíj a 30-as 40-es évek óta létező dolog. Akkoriban egy családnak 4-6 yereke volt (a század elején még 6-10), teljes mértékben biztosítva volt hosszú távra a forrás. Ma már nincs, lehet, hogy akinek nem lesz gyereke, az majd éhezik akármennyi fizetett be akárhová. Odafigyeltetek a mostani válságokra? Minek nagyobb a valószínűsége, hogy egy állam szűnik meg jogutód nélkül máról holnapra, vagy egy pénztár? Aki nem gyereket csinál és mnyp-ban tartja a pénzét az meg is érdemli sajnos.

mojszipupi 2010.11.30. 14:30:52

Akinek még van min 15 éve de inkább több a nyugdíjig mindenképpen maradjon!!! Legyen eszetek! Az állam semmit nem tud garantálni, de még ha garantálná is, akkor is ki hisz nekik?????? Majd visszamenőleg kreálnak egy törvényt és máris oda minden garancia.
A MANYUP-os portfóliók biztonságosnak minősíthetők, és valóban rejtenek kockázatot magukban de nem hosszútávon!!!! Nincs ráció abban ha kiragadunk éveket és azt mondjuk lám mennyi veszteséget termeltek! NEM TERMELTEK MERT NEM REALIZÁLTAM!!!! Csak a relizált veszteség veszteség. 10-15-20 éves távon gyönyörű hozamokat termelnek, ne dőljetek be ennek a dilettáns bandának!

mojoking77 2010.11.30. 14:31:10

Tiszteletem,
Mint ahogy mar azt mas forumokon is megirtam, a legfobb problema, hogy a hozzaszolok javat nem is igazan erdekli maga a problema, csak ismet lat egy jo lehetoseget, hogy kommunistazhasson/zsidozhasson egy jot.
Akik itt kopkodonek, szidjak az elozo kormanyt, gyakorlatilag teljesen feleslegesen koptatjak a billentyuzetet. Semmit nem kell az egadta vilagon csinalniuk, sot orulhetnek, valamikor jovore az allam bacsi meg egy kis zsebpenzt is utal nekik.
Azok, akik viszont ugy erzik, hogy ez nem a legjobb dones volt, szinten gondolkozzanak el egy kicsit. Lassuk be, az orszag bajban van, szukseg van a penzre. Ha szerencsenk volt/van, es tudunk annyit felretenni (onkentes magannyugdij, esetleg hosszabb tavu eletbiztositas), amivel ki tudjuk potolni a leendo nyugdijunkat, akkor jo, nyeljunk egy nagyot, es fogadjuk el, ez van. Tenni ellene sokat nem tudunk, fogjuk fel ugy, hogy segitjuk az allamot.
Ha mindez nem lehetseges, akkor azt kell megerteni, hogy vannak szerencses, es vannak szerencsetlen emberek. Vissza kell menni az allamiba, es megprobalni nem LCD TV-t , meg nyaralast venni hitelbol, hanem azt a penzt valamilyen megtakaritasi szamlara atvezetve felretenni.
Szar ugy, de sajnos ugy tunik ez van.

Blogger Géza 2010.11.30. 14:31:14

@Mészáros Laci: Itt mindkét fő érv hibás.

Egyrészt a demográfián nem változtat semennyi pillér. A rendszer alapvetően úgyis a felosztó-kirovó rendszeren működik, max egyfajta kiegészítést jelentett volna ez a 2. pillér. És hiába mondogatják állandóan, hogy össze fog omlani, nem omlott össze eddig se sehol. A rendszer elbírta a 3 millió feletti nyugdíjast 3,7 munkavállalóval, ez az arány pedig talán még javulni is fog, nem romlani, ha több lesz a munkavállaló. A grafikonok nem mutatják azt, hogy közben a nyugdíjkorhatár is változik, ugye.

Másrészt hiába jön bármilyen új kormány (bár a közvélemény-kutatás alapján erre a leghalványabb esély sincs egyelőre), ha a manyup vagyon átvándorolt a központi költségvetéshez, és abból finanszírozták az adóreformot illetve csökkentették az államadósságot, akkor ezt már visszacsinálni nem lehet, csak ha hirtelen gigantikus mennyiségű hitelfelvételre kerülne sor, és ezt nyilván senki nem fogja választani.

Caprica99 2010.11.30. 14:31:16

@pioker1933: hát persze!
Majd január 31--én zárás előtt 5 perccel hirdetik ki, mikor és hol lehet nyilatkozni!
Ne legyen kétségetek afelől, hogy elintézik minél kevesebben tudjanak nyilatkozni a maradásról!

midnight coder 2010.11.30. 14:31:19

@Kálmánbátyám: Viszont az államadósságot stabilan növelik - amivel alaposan lerontják a mindenkori hitelminősítést.

Homeoffice 2010.11.30. 14:31:26

Hölgyeim és Uraim.
Van másfél hónapunk megdönteni ezt a kormányt.
Azon naiv kommentelőknek akik biznak abban hogy ezt vissza lehet csinálni, szólok, hogy nem lehet.
Ha megkapják a 2700 millárd forintot, akkor elő lehet venni a fehér zsebkendőt és lehet integetni...

Jólfelhúztammagam 2010.11.30. 14:31:32

Aki azt mondja, hogy a magánnyugdíjpénztárak majd ellopják a pénzt, azokat emlékeztetném, hogy az állami nyugdíjkassza üres, míg a manyup pénztárakban 12 év után is megvan mind a 3000 milliárd forint. Ezért is fáj rá a patás törpe foga.

Ha sikerül elvennie, akkor mindkét kassza üres lesz. Persze majd mulat az ország 2-3 évig, de után mi lesz?

ThufirHawat 2010.11.30. 14:31:32

Maradok MNyP tag. Semmi sem biztos, de inkább bízom olyan valakiben, akinek anyagi érdeke a pozitív hozam, mint egy köpönyegforgató politikusban.

kubatov_kommunista 2010.11.30. 14:31:42

A fenti gondolatmenetet én is végigjátszottam és jogos.
a gondom csak a következő:
Ez a kormány már szerintem elköltötte a be sem fojt pénzt, úgyhogy addig fog szórakozni amíg tacsra nem vágja a magánynyugdíjpénztárakat.

Arra mégegyszer nem lesz pénz, hogy egy következő kormány visszapakolja azt amit most kizsarolnak.

A legoptimistább verzió talán az, hogy ha most nem számolodnak fel a nyugdíjpénztárak és ez a kormány eltakarodik akkor egy következő helyreállítja azt a törvénytelenséget amivel ez most revolvereznek a munkaadói rész. Ez a kormány le fogja tojni a törvény de bármilyen törvény is hoz a következő utalni fogja ezt az ominozus 24%-ot. szerintem az EU is kikényszeriti. ha nem törvénnyel oldják meg mert azzal nem tudja akkor járadékkal vagy akárhogy de a következő kormány már utalni fogja azt a pénzt a magánynyugdíjszámlákra. mást nem hiszem.

vernal 2010.11.30. 14:31:51

2 úriember segítségével elkészült 2 nyugdíjkalkulátor, amivel sok, nyugdíjjal kapcsolatos dolog kiszámítható.Többek között: kinek mennyi pénz gyűlne össze a kötelező nyugdíjpénztárában, ezzel szemben mennyit kapna, ha visszalépne az állami rendszerbe, illetve, hogy az összegyűlt összeg hány évnyi nyugdíját fedezné.
Minden mutató állítható a táblázatokban, és már több szakember javítását is tartalmazza.
data.hu/get/3236450/MNYP_tokekalkulato_javitott.xls
data.hu/get/3236440/MNYP_tokekalkulatok_v2.xls

Szabadon terjeszthetőek. Az eredmények magukért beszélnek, és erősen cáfolják a kormánynyilatkozatokat........

arbabar 2010.11.30. 14:31:56

Jó kis dilemma elé állítja az embert ez a szemét kormány,
Ha visszalépek az államiba a zsarolás hatására, akkor jó nagy nulla nyugdijra lehet számitani öregkoromra, mivel az állam úgyis elherdálja a pénzt pár év alatt, az egyéni számlás mese meg egy nagy parasztvakítás
Ha maradok a magánpénztárnál, akkor a meg fel lehetek készülve, h a kormány szivatni fogja a magánpénztárakat, akik lehet, h feladják és bedőlnek, v elmennek
Nem tudom járható út-e, ha lemondok az államiról és inkább keresek külföldön vmi nyugdijpénztárat? Oda nem ér el a kormány lopós keze. Vagy a nyugdijpénztárak miért nem lépnek le Magyarországról és a tagok utalhatnák ki a pénzüket. Jelen pillanatban még egy román, v bolgár székhelyű pénztár is biztonságosabbnak tűnik, mint egy hazai:(

Következő körben szerintem a lakáskasszák pénzét akarják majd lenyúlni és aztán jönnek majd a magánbankbetétek. Már több ismerősömtől is hallottam, h célszerű minden pénzt kimenteni, mivel ugyanaz lesz, mint Argentínában.

Qub 2010.11.30. 14:32:18

Én nem izgulok.. 2015-től 65 év a nyugdíjkorhatár
azaz még min 35 évet kell dolgoznom.. 2028-tól egész Európában a jelenlegi tervek szerint 70 év lesz ez a nyugdíjkorhatár az elöregedés miatt.. Magyarul minimum 40 évet még dolgoznom kell(ene).. Persze 2050-re valószínűleg ez még feljebb fog menni:)
A férfiak átlagéletkora ma Magyarországon legjobb tudomásom szerint 62 év (pár éves adat nem emlékszem pontosan).. Ha véletlenül annyira jól fogunk élni a következő negyven évben hogy ez az átlagéletkor jelentősen megnő akkor sem valószínű hogy megérem a nyugdíjkorhatárt.. Úgyhogy b***k rá hogy mi lesz negyven év múlva és hogy a magánnyugdíjat vagy államit kaphatok-e és az 25-75%-ban vagy 100-0%-ban esetleg 0-100%-ban oszlik meg.. Lényegtelen.. Mindamellett hogy magán nyugdíjpénztári tag vagyok (kötelező és önkéntes is) a fórumokon csak "gazdag rétegnek" titulált igen magas befizetésekkel.. Még negyven éven keresztül csak egy számot látok egy papíron a "pénz" csak elméletben létezik de semmiképp nem férek hozzá.. Számomra a különbség az örökölhetőség lenne egyedül, ha mégsem lesz egyedi számla..

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.11.30. 14:32:22

@KopaszMercis: Én azt is tudom, mire költi! Vesz még egy szőlőbányát az apjának!! Ezek a cigányok már csak ilyenek.

belekotty 2010.11.30. 14:32:36

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/30/a_fidesz_hazavonzana_az_offshore_vagyonokat/

És ezt ezekután ki hisze le nekik? Mi lesz ha kivetnek a hazahozott pénzekre utólag 98 százalékos különadót, 5 évre visszamenőleg?
Ezek hülyének nézik az embereket? Rogánkával az élen?

moncayo 2010.11.30. 14:32:50

Javaslat fiataloknak, közepeseknek: maradni.
Megoldás: minimálbéren lenni (minimális nyugdíjadó)

Az itt szerzet SZJA és NYADÓ megtakaritást, ami nem nem csak a 10%, hanem a céges 24% megtakarítása is) biztonságba tenni.

Nyitni a bécsi határ mellett számlát, adó vinni, lekötni, vagy osztrák állampapirba fektetni.

Biztosan nem csak biztonságosabb, hanem gazdaságosabb megoldás, mint itthon mondjuk 300.000 után fizetni a 16%-SZJA-t, a 10+24% nyugdíjadót, amiért egy politikus (no meg a szőke liba) azt igéri, hogy amit ma befizetsz azt majd 20-30 év múlva visszakapod. 20 év múlva hol lesznek ezek már? És az igérvény (szóban) egy szart se ér.

kukatr 2010.11.30. 14:32:54

@Hari R. Seldon: Tévedsz. A következő kormány azzal nyerheti meg a választást, ha megÍGÉRI, hogy kármentesíti a magánnyugíjpénztár tagokat. A sok ostoba meg tapsolva ikszel a nevük mellé, miközben még mindig nem történt reform. Aztán lehet még át is lesznek verve.

Ngelina 2010.11.30. 14:33:03

:) Eddig egy hasonló témájú posthoz sem szóltam hozzá de most már nem bírom magamban tartani: nem igazán értem hol van itt a mérlegelés opciója? Sajnos elég egyszerű a helyzet.

Szerintem a bérből és fizetésből élők nagy része az első fizetésekor már biztos volt abban, hogy amit az államtól kap majd nyugdíjas korában, az párizsira is alig lesz elég.
(ld Hofi, még az átkosban:
- miért van a patkánynak négy lába?
- hogy előbb érje el a kukát, mint a nyugdíjas. )

Ez így volt mindig ebben az országban, még az átkos alatt is amikor még az oxigént is dotálták.

Csak az lép vissza,
a)akinek nincs más választása, mert a megtakarított NYp-ban tárolt összeg nem elég 20 évi megélhetésre.

b) az idealisták és az utópistikék, akinek irreális reményei vannak a jövő kolbászkerítéseit illetően (és valószínúleg nincs nyugdíjas ismerősük/rokonuk akinek fillérezni kell erősen).
Az ő reményeik sokfélék de egy dolog közös: azt gondolják, hogy a létminimum megállapításának módja egyszer majd megváltozik és ezáltal a nyugdíjak is megélhetésre alkalmas magasságot érnek el. Például a minimálbérbe belefér majd kényelmesen a havi panel fűtésszámla. Muhaha.

1. Mitől lenne már bármilyen pénz is értékálló?
Pont attól használható eszköz, mert lehet vele játszani. Ha megtiltanák a mesterséges fel- és leértékeléseket (amely aztán valódi le- és felértékelődést von maga után), minden állam csődbe menne és betiltanák a papírpénzt.
Akármelyiket pénznemet nézed, már 10 év alatt kábé ötödére-tizedére vagy még inkább csökken egy egység vásárlóereje.
Ehhez elég tudni, h mennyit emelkedett 10 év alatt egy kiló kenyér v. egy liter tej ára, és a fűtés/áramszámla. És ehhez képest hányszorosára nőtt a fizetésed? (Na ez vicces: a karrierállomások nem számítanak! Kábé ugyanannyit kap friss nyugdíjasként egy volt mérnök-középvezető, mint egy altajisztika-diplomás banki OTP ügyintéző).

2. Mitől csökkenne a jogtalan ingyenélők száma 30 év alatt?
Vajon a 12 purdé az albérleted szomszédjában miből fog élni 40 évesen amikor már min. 5 gyereke lesz és 12 unokája? Naugye, hogy azokból akik visszalépnek most az állami rendszerbe!
Namost, körükben nő a beilleszkedett, tisztességes dolgozó emberek aránya de velük együtt sem lesznek az eltartók annyian, hogy eltartsák a majdani nyuggereket (3 millió?) és a maradék jogtalan ingyenélőt (4 millió ?).

De nem értem, mitől dilemmázik a nép, miért kell napi egy post a témában...???

Tiszta sor, hogy csak az a tiéd amit magadnak összeszedsz. És ha már összeszedted akkor fektesd be ésszel.
(Szomorú az is, hogy mivel sajnos ma már az excrementumot is megadóztatják, itt már nincs szó nyereségről csak veszteség- minimalizálásról.)

Én nem lépek vissza.
Elfogadom, hogy attól még vonják majd a járulékot, de ha nem nyugdíjalap címén nyúlná le az állam a tizedet, akkor kitalálna mást - akkor meg nem mindegy?

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2010.11.30. 14:33:04

Tényszerű kalkuláció, ezaz ami hiányzik ebből a bejegyzésből... oké, hogy maradjak meg minden, de miért is?

Számolja ki nekem valaki, hogy mennyit kell ahhoz a MNYP-be perkálnom, hogy legyen 40 év múlva életképes nyugdíjam!

Lehet, hogy jobban megéri... de a lehet az kevés!
Én abszolút nem hiszek az állami nyugdíjban, viszont úgy ahogy van abban sem hiszek, hogy bárki fog itt nekünk olyan nyugdíjat fizetni, ami bármire jó...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.11.30. 14:33:21

@egyittlakó: A megszólításod stílusával nem kívánok vitatkozni, az önmagáért beszél.

Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy az első világháború idején Magyarország kül, és hadügyi politikában nem élvezett teljes szuverenitást. Annyit azért még hozzá tennék, hogy a monarchia elitjében egyedül a magyar gróf Tisza István miniszterelnök ellenezte a háborút.

A második világháború idején a valódi jobboldali-konzervatív politika nem támogatta a belépést. Vö. Teleki öngyilkossága, Bethlen szerepe.
Egyébként meg a régióban egészen a német megszállásig Magyarországon volt a legkevésbé abnormális az élet.

De ha már itt tartunk, akkor nyilván Trianon, a padláslesöprések, Recsk, 56 megtorlása nyilván nagyon jó dolgok, amik a magyar baloldal megváltó erejét mutatják.

Amit meg jobboldalnak köszönhet Magyarország: A dualizmus idején végig "jobboldali" kormányzat volt Magyarországon, és évszázadok alatt ez volt a legstabilabb, legbékésebb, amúgy meg gazdaságilag a legnagyobb fejlődést hozó kor.

A két világháború között pedig érdemes megnézni Klebelsberg oktatáspolitikáját. Nemcsak, hogy az elitoktatásban világszínvonalat képviseltünk, de az akkori oktatásirányítás alapvető célja volt az addig analfabétizmusban élő tömegek oktatása is.

Egyébként meg javaslom, hogy olvass több politikai filozófiát, mert az alapján világos lehet Számodra is, hogy mit jelentenek bizonyos oldalak, milyen értékrendet képviselnek bizonyos politikai körök.

Én ez alapján támadom az Orbán-kormány utóbbi intézkedéseit.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2010.11.30. 14:33:32

A Ratkó-unokákat szokás még GYES-gyerekeknek hívni.

tomwar 2010.11.30. 14:33:34

@Gyurma73:
MIERT biztosabb a MANYUP?

Minek utan elveszik a MAGNTULAJDONOM, megzsarolnak, tarsadalmon kivulinek belyegeznek, stb., meg kerded?
Azok legalabb koszonnek, ha felhivom oket.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.11.30. 14:33:37

Az igaz, hogy csak az állami nyugdíjból nem fogjuk tudni fenntartani magunkat. De senki ne higgye, hogy majd az állam megoldja helyette ezt a problémát! Saját magának kell félretennie, megtakarítania. Legyen az ingatlan, vagy önkéntes m.ny.pénztár, vagy bankbetét. A te jó gazdálkodásodért, takarékos életedért te magad vagy felelős, és nem az állam!

Amnezia 2010.11.30. 14:33:45

Ez megint egy olyan dolog, hogy mi a különbség a zsebtolvaj és a politikus között? Az, hogy a politikusokat Mi választjuk, a tolvaj minket választ. Egy ügyvéd barátommal jelenleg egy kölcsönszerződésen dolgozunk, Mi mint kölcsönadók az összespórolt MNYP-os összegünkkel állam bácsi mint igénylő. Azt gondoljuk, hogy jelen állásban ez lesz az egyetlen megoldás, hogy ne nyúlják le a pénzünket. Ha kölcsön kell adunk, pontosan úgy ahogy ezt Ők is tennék ha kérnénk. De kérjenek ne lopjanak, aztán megint jön majd a kárpótlási jegy?????

Squid 2010.11.30. 14:33:55

Valaki belegondolt már esetleg abba, hogy az államnak mit kell majd fizetnie 30 év múlva?

Lesz cirka 1millió ember akik nem járulék és adócsalók és a többi aki minimálbér után fizet. Na az utóbbiak minimálnyudíjat is fognak kapni, ennek tükrében mégszebb a mnyp rendszer lebontása, mert az lenne az egyetlen mankó nekik. Így marad majd az éhenhalás vagy a tüntetés állami segítségért.

Másrészről senkinek ne legyenek illúziói a mnyp sorsát illetően. A rendszernek annyi és nem a munkavállalók felé történt ultimátum miatt, hanem azért mert a működési költségeiket törvényileg leszabályozzák 0.2%-ra ami mindenképp bedönti őket. (jelenleg cca 0.9% ha jól tudom)

Mellesleg érdemes megjegyezni azt is, hogy tulajdonképp mi is történik a magyar gazdasággal jelen pillanatban!!!

1. Bank és Multiadók
2. Mnyp államosítás
3. Matolcsy elengedi a hiányt 3,5%-ra éves szinten 2015-ig! (ez magában durvább mint a 2. pont)

Mire kell ez a pénz? Mi a tervük? Most akkor nem akarunk csatlakozni az eurozónához? Felmérték mivel fog járni a 3-as pont és mit fog tenni a magyar gazdasággal?

Most tényleg feladták az euró bevezetését? Ezt lehet?

Zsiráfovics Zsiráf 2010.11.30. 14:33:59

@Salata:
"S ahogy lattam Orban Viktort, s neztem milyen jol beszolt Gyurcsanyyak"
Függetlenül a témától és a személyektől, számodra az a menő, hogy ha valaki nem válaszol egy feltett kérdésre, hanem beszól a másiknak?

Rwindx 2010.11.30. 14:36:50

@Schaf:
El sem fogják olvasni amit írtál, nemhogy felfogni. Én is leírtam már párszor erre-arra, de csaka hiszti megy "Az enyém az enyém!"

Ennyi.

Salata · http://www.forintgyengules.blog.hu 2010.11.30. 14:55:20

@Zsir@f: Mar ne is haragudj, de nem tom mit neztel. Eleg diplomatikusan valaszolt a kerdesre, amely valasz soraiban erezheto volt, hogy Ferikem bortonbe fox kerulni. S ha neked az amit mondott, nem volt megfelelo valasz, akkor sajnalni tudlak. S egy ilyen Gyurcsany Ferenc meg arra sem melto, hogy beszeljen vele az ember.
Te nem erezted az elmult 8 evben, hogy szarabb lett az eleted vagy talan te is jol eldegeltel, mert elkoetelezett mszp tag vagy!
Csak egy egyszeru pelda: MSZP 2002ben: Nem lesz gaz aremeles!!!! De az elmult 8 ev alatt 9 szeresere nott a gazfogyasztasom ara, pedig a amai napig ugyanazt a m3 fizetem mivel altalany dijas vagyok.

Tudod e hogy Gy. F. nek vannak MOL reszvenyei nem is keves s a gaz ar emelesekkel tobb millio haszna volt?
Ki is mondta azt meg oszodon, hogy hazudtunk az elmult 4 evben s nem csinaltunk semmit

Mibol lett multi milliomos s milliardos a legtobb mszp es mszp-s kormany tag?

Voros iszap: 10M Ftert vesznek meg milliardos gyarat majd milliardjaik lesznek. Szerinted ez jo? Ez nem lopas?
Miert lett nem veszelytetett a vorosiszap? Mert Gy. F is erdekelt volt benne s nem akart tobb kiadast!!!

Akkor mirol is beszelunk. Ki a tolvaj?
Ennyit errol s nem is akarok ez ugyben tobbet irni koszi

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:56:51

@kukatr: Ez lenne az első intézkedése az új kormánynak. A többit rábíznánk az EU-ra.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 15:13:51

@Kálmánbátyám: Ha válság van aranyba fektetnek, nem állampapírokba.

Rwindx 2010.11.30. 15:13:56

@vernal:
Ember! Szerinted így számolják ki az állami nyugdíjat? Olyan negatív hozamot számolsz a fizetésre hogy öröm nézni :D:D:D

Aztán szerinted miért 10% az fizetésedből levont mnyp járulék mértéke amikor az csak 8%?

Amellett ha 1%-os béremeléssel és 3.5% inflációval számolsz, akkor az mnyp esetében is látszódik hogy a módszered alapján egész fizetésed elértéktelendik a fenébe mire nyugdíjba mennél. Ami nyilván nem igaz hacsaknem a következő 40 évben az ország GDP-je csökkenne...

Ezek az xls-esek biztosan sok mindenre jók, de az mnyp és állami nyugdíjat összehasonlítani tuti nem, mert mindkettőre fals értéket hoz ki, a valótlan számítási metódus miatt.

Akkor már inkább ez:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=nyugdijkalkulator
Ez sem valódi értéket fog adni, de lehet vele játszani és kicsit kipucolt adatokkal lehet következtetni mire mi fog járni. Hát nem azok amik az xls-ben vannak.

M11an 2010.11.30. 15:20:32

Salata és fajtájától mentse már meg valaki ezt az országot!

Salata · http://www.forintgyengules.blog.hu 2010.11.30. 15:33:27

@M11an: Nehogy azt mond te orulnel annak, hogy a fizetesed majdnem 20% at az egeszegugyre koltod, aztan meg fizetned kellene az orvosnak mikor elmesz egy rendelesre mert faj a torkod??????????
Te fovarosi, varosi vagy videki falusi vagy? Te orulsz a gaz szamladnak mikor megkapod mondjuk igy telviz idejen??????

Inkabb a te fajtadtol kellene megmenteni az orszagot meg attol a sok begyepesedett kommunista gondolkodasu embertol, akikkel meg sajnos vitatkozni sem lehet :( ezert olyan az orszag amilyen. Sajnos

2010.11.30. 15:55:49

@Rwindx:
Kiszámoltam az általad javasolt kalkulátorral, amely szerinted reálisabb:
Várható havi nyugdíj nettó: 190 613 Ft
Várható havi Magán-Nyugdíjpénztári járadék: 175 290 Ft
Várható havi Önkéntes-Nyugdíjpénztári járadék: 40 287 Ft
ÉÉS ezt úgy nézzük ám, hogy az állami a kb 75%, a mnyp pedig a 25%, ha jól emlékszem az arányokra. Az állami az egy ígérvény alapján számított érték, a mostani rendszerből kiindulva (amiről tudjuk, hogy össze fog dőlni), míg a mnyp egy ismeretlen hozammal kalkulált valami, de legalább kézzelfogható. Akkor most melyik is a jobb? Ha a xls táblákkal számolok, akkor mégjobb arányok jönnek ki az mnyp javára.
30 éves vagyok, mérnök informatikus, átlagnál kicsivel jobb fizetéssel.

Rwindx 2010.11.30. 16:17:43

@EgyEmber:
Azaz?

Nem tűnik reálisabbnak annál hogy bruttó 200-as fizetésnél 25.000Ft lesz az állami nyugdíjad és 97.000Ft az mnyp-ből származó nyugdíjad?

Az xls-t felejtsd, el, ha valóban mérnök vagy, akkor neked is eszedbe kéne jutni utánanézni az xls képleteinek és azonnal feltűnnie az irreális eredményeinek.

Aztán igen alapban úgy számol (75/25), de ezt elfelejtheted a jövőre nézve. Vagy a 100% államival számolsz, vagy a 25% mnyp-ből származóval. Annyi további csavar mindenképpen van, hogy az eddigi állami befizetéseit senki sem veszíti el akkor sem ha mnyp-ben marad.

Ha szeretnéd hogy tömören fogalmazzam meg az előző kommentem: az az xls manipulatív.

Az állami magánnyugdíjrendszer igérvény. Igen. Miért mi nem az? Fizeted a kötelezőt, majd ha kár ér, nem fizet a biztosító, vagy csak 1 év után, vagy csődbe megy mint a Köbe, pedig megígérte hogy fizet, nem? Fizeted az adódat mert megígérik jóra használják fel. Levonják az mnyp járulékot és megígérik nem költik el, nem mennek csődbe. Veszel egy webáruházban egy terméket, bankkártyával fizetsz arra az igérvényre hogy elküldik neked. Fizetsz sms-ben az autópályamatricáért mert megígérik, nem lopják el a pénzed és tényleg jogosan használod a pályát. Fizetsz a szülésznek mert megígéri egészésges gyereked fog születni komplikációk nélkül. Minden igérvény.

Ez az "amiről tudjuk őssze fog dőlni"... nah, légyszi ne akarj nostradamusabb lenni nostradamusnál. Annyit tudunk hogy problémák vannak a rendszerben, ahogy azt is hogy be lehet avatkozni.

kukatr 2010.11.30. 18:25:03

@Hari R. Seldon: És mégis miből fizetné ki a 2-3000 milliárd forintos 'kárt'? Ezért is volna jó a nyugdíjcsökkentés. A rákövetkező kormánynak nem volna pénze a 'helyreállítás' populizmusára.

Rwindx 2010.11.30. 18:25:10

@Rwindx:
"állami magánnyugdíjrendszer" = "állami nyugdíjrendszer"

2010.11.30. 18:25:14

@Rwindx: Jó, igazad van. Nehéz higgadtnak maradni.
De amikor egyik percben tudni vélem, hogy mit akarok, akkor jön egy másik vélemény, aminek hatására megint gondolkodni kedzek, megint elbizonytalanodom.
Erre mondja azt fidesz, hogy mindenkinek megvan a felelősségteljes döntési lehetősége. Eltekintve a két oldal hazudozásától, a populista semmit mondó szövegeléstől mindkét oldalról, és a zsarolás tényétől, hogy tudna egy átlag polgár, vagy egy most nem akarok senkit kiemelni, de minimális végzettséggel rendelkező valaki felelősségteljes döntést hozni, amikor mi tanult emberek 30 blog, 1000 komment végigolvasása, tanácsadók és közgazdászok meghallgatás után is vitatkozunk, de legalábbis nem is annyira apróbb részletekben nem tudunk egyetérteni? Könnyű ráhárítani a népre, hogy felelősségteljes döntéssel döntöttél. Ez pont ugyanaz a kommunikáció, mint a választási nyereségből levezetett 2/3-os mindenre felhatalmazás, miközben választási program ha volt is, az ország 3/4 biztos nem ismerte, mert nem jár mindenki fidesz nagygyűlésekre, nem olvas pártújságokat, stb. Példa rá én, aki nem vagyok fidesz fan, hagyjuk miért szavaztam rájuk, de azt bizton állíthatom, hogy a szavazatommal nem hatalmaztam fel ilyesmikre. Azonban a számba ad olyasmit, amit én nem mondtam, és soha nem is állítottam. Na de mindegy, ez már egy más téma.
Értem az érvelésed, el is fogadom, nem mondom, hogy nem állítasz igazat, de mivel nem vagyok közgazdász, ráadásul mint arra felhívtad a figyelmemet én sem látom a jövőt, de azt sem tudom eldönteni, hogy mennyire igaz, és így végsősoron ismét nem tudok dönteni, csak a számok alapján. Azt mindketten látjuk, hogy bármelyik megközelítést nézzük ez nem fekete-fehér játék, és rendkívül sok a megjósolhatatlan, független tényező.
Lehet elő kell vennem a mérnöki gondolkodásmódot, és felsorolnom a létező összes eddig elhangzott érdemleges érvet és lehetőséget, majd ezeket bekövetkezési valószínűség szerint beárazni, az egyéni preferenciámmal, és érdekemmel súllyozni, végül a kapott eredményt értékelni. Akkor legalább lesz egy magam számára elfogadható rendszer amiben vizsgálni tudom a lehetőségeimet.

Dr. No 2010.11.30. 18:25:18

A "nyugdíj helyett szülj gyereket, majd az eltart"-elvet propagálók szerintem súlyos tévedésben vannak. Elfelejtik, hogy ez a modell kizárólag a klasszikus nagycsalád létezése mellett működik. A nagycsalád azonban nemcsak érzelmi és erkölcsi közösség, hanem gazdasági egységet is jelent, és mint ilyen, jelenlegi társadalmi környezetünkben túlhaladott. nyomokban a cigány népesség körében található már csak meg, de pont amiatt, hogy a gazdasági funkciója életképtelenné teszi, náluk is erős bomlási jeleket mutat. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a cigányok körében is felbomlott, csak halvány maradványait láthatjuk (és azok is milyen idegesítőek).

Ahhoz, hogy a gyerekem eltartson, ahhoz először is az kell, hogy együtt lakjon velem életem végéig. Ki hajlandó erre manapság? És itt nem csak a gyerekre gondolok.

Rwindx 2010.11.30. 19:55:22

@EgyEmber:
A mérnöki gondolkodást soha nem szabad elrakni, mert utána az ember néha elfelejti elővenni :)

Én nem akarlak meggyőzni semmiről, max arról hogy saját belátásod szerint dönts, és hagyd hogy felültessenek akármilyen indítékból.

Matolcsy ahogy fogalmazott az egyébként ritka nagy taplóság volt. Ilyet nem jelenthetne ki, már-már vetekedik a gyurcsány féle "innen el is lehet menni..." szöveggel.

Őszintén bevallom neked, én sem tudom hogy nekem személy szerint melyik rendszer lesz anyagilag jobb, mert ahogy te sem én sem látom a jövőt, még ha próbálom is azt optimistán szemlélni. Ezért próbálok is ettől elvonatkoztatni, és ebből kifolyólag máshogy közelítem meg a dolgot.

Egyrészt mindenképpen tudom üdvözölném ha az államadósságunk jelentősen csökkenne, ami a befektetők szemében biztonságosabbá tenné az országot, ez pedig stabilizálná a Forintot, és az ország további finanszírozhatóságát, aminek közvetve a lakosságra is kedvező hatása lenne, több vállalkozás => több munkahely, magasabb fizetések. A devizahitelesek is megkönnyebülhetnének. Mindezek egy pörgőbb gazdaságot, pozitív visszacsatolást jelentenek az országra nézve, így rám is.

Másrészt végiggondoltam azt hogy mi lett volna akkor ha 97-ben nem hozzák meg az mnyp-re vonatkozó jogszabályokat. Ez esetben most nem 8% mnyp + 0.5% munkavállalói nyugdíjjárulékot +24% TB járulékot fizetnék, hanem 8.5% munkavállalói nyugdíjárulékot +24% TB-t, tehát ugyanott lennék. A 97-es állapotokhoz képest nem buknék egy fillért sem, mert azt a pénzt akkor is beszednék tőlem nyugdíjjárulékra. Az azóta keletkezett hozamot pedig szépen kérni fogom egy önyp számlára és adóznom sem kell utána, (ezt a fenyegetők elfelejtik megemlíteni) de nyugdíjat kapok onnan is.

Harmadrészt mit végiggondolva én mit vártam a fidesztől. Van néhány konkrétum, de alapvetően azt hogy induljunk már el valamerre, mert ami itt eddig történt az sok minden de nem előrelépés volt,a véget nem érő igérgetések, az újabb és újabb díjak járulékok, adók tervének bejelentése. A nyakkendőadón még azóta is röhögök amikor eszembe jut, a különadón kevésbé. Úgy tűnik a régi "bevált" gyakorlatok nem működnek, már kitapasztaltuk őket és pórul jártunk. Jó ha van aki új utakat keres. Persze az arcból mindenképpen vissza kéne venni ott pár embernek, főleg ha az emberekkel próbálnak kommunikálni, mert azért ez így nem megy hosszútávon, de rövidtávon sem.

Én kb ezekre jutottam. Ezek alapján hoztam meg az én saját döntésem. Persze van még pár részlet, de az úgy már nagyon hosszú lenne, így sem rövid. A fő csapásirány ennyi.

2010.12.01. 09:15:32

@Dr. No: Ebben van valami. Hiszen manapság, ha nem akar a fiatal (lásd én) a szüleim nyakán élni (per pillanat ismét én), akkor előbb utóbb, de inkább előbb vagy felveszek b*szott nagy hitelt, amit aztán nyöghetek, vagy átmegyek okosba, és addig spórólok, amíg legalábbis már meg fogja érni egy kis kiegészítő hitellel is (jelenleg folyamatban), vagy a harmadik lehetőség az, hogy albérlet, és amellett, ha még mindig vágyom saját lakásra (amit majd egyszer én is továbbörökíthetek), akkor emellett 4x annyi ideig de tovább gyűjtögetek. Emellett félreteszek a saját nyugdíjamra, stb. Ebből az lesz, hogy nem marad arra pénzem, hogy nagy dolgokat tervezzek (pl nagy család, amihez azért nem ártana egy nagy ház is, meg elég anyagi "fedezet"), vagy épp a szüleimet segítsem. Szüleim meg a másik oldal, van egy viszonylag nagy házuk, amit kb saját kézzel építettek, egy életművük van benne. Érthető, hogy amíg élnek, nem akarják eladni. Persze majd ha meghalnak (ami ha hosszú életűek lesznek, kb nem sokkal az előtt lesz, amikor én nyugdíjba megyek), akkor öröklöm a házat ( a testvéremmel együtt). Visszatérve a gyerekvállalás/család gondolathoz. Én jelen helyzetemben 30 évesen napi 10-12 órázom, majd hazajövök és itt folytatom, illetve hétvégén is külön projekt. Nem sírni akarok, mert ezt vállaltam, ezért keresek "jól". Ha nem csinálnám, akkor nem aggódnék most sem a pénzemért, mert kb nem lenne miért. Emiatt ugyanakkor én nem vállalnék most be egy párkapcsolatot sem, mert én abban hiszek, hogy egy kapcsolat nem csak a szexről, meg a reggeli közös kávéról szól. Gyerek meg ilyen felállásban őrültség, azzal foglalkozni kell, nevelni, játszani vele, oktatni, kirándulni, mesét olvasni, stb, stb... Persze lehetne erre ott az annyuk, de nekem épp az intelligensebb csajok jönnek be, azok meg szintén karrieristák, nem is akarnak még gyereket ennyi idősen.
Ha viszont olyan igazi vidékifajta együttélős nagycsalád lenne, akkor a nagyszülők és szülők rengeteget tudnának segíteni. Bár aszem talán ez is változott. Az én nagyszüleim pl több gondoskodást igényelnek sajnos mint egy gyerek az egészségük miatt. És ma ez a jellemzőbb. Mire az ember nyugdíjba megy, amikor unokákkal, dédunokákkal foglalkozhatna örülhet ha nem kell kórházban töltenie a fél életét, és van még két "egészséges" perce egy nap. A nyugdíjkorhatár kitolásával ez egyre rosszabodik.
Szóval jó lenne az a nagycsalád dolog, de ma már nem működik. Viszont valóban ez egy elég komoly probléma.

bebe tv 2010.12.01. 09:15:51

@Schaf: Ezek után nekem már világos, hogy nálad van
totális black out ( németül Finsterniss ). Úgy látszik van
akinél bejön az agymosás de annyira, hogy már arra
sem emlékszik, hogy az OTP MNYP kinek az oldalán
van. Nem is tudtam, hogy a Csányi az MSzp-SzDSZ
kegyeltje.
Azt sem tudtam, hogy a Generali, Allianz és társai mind
MSzP-SzDSz érdekeltségek. Fogadjunk, hogy ezt is a
a fogszabályozós Selmeczi-től hallottad, és akkor kez-
dett egy kicsit derengeni. A világ összes nyugdíjpénz-
tára érdekes módon állampapírokba és részvényekbe
fektet be. Ezek szerint az amerikai német stb. nyugdíj-
kasszák mind faszkalapok. Nem tudom kinőtt-e már
az összes toll a hátadon, de azt kívánom neked és a
hozzád hasonló összes zászlólengetőnek, hogy élje
meg azt az időt amikor majd 35-40000 Ft nyugdíjat
hoz neki a postás.
PS: Az iskolába nemcsak tízóraizni menni kellett volna.
Üdvözlöm a tanáraid. Egyébként a nick namedből
ami magyarul "Birka" már sejthettem volna, hogy
ki osztja megint a tudományt. Ami engem illet, a
bebe tv nevet azért választottam, hogy egy szinten
lehessek az elvtársaiddal.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 09:15:54

@Rwindx: Köszönöm a válaszokat. Én is ezt fogom tenni.
Egy dolognak még utána kell járnom: az önyp-ék mögött is van valamiféle garancia alap, meg valamilyen tőke biztosíték? Azoknak a törvényi szabályozása és felügyelete is ugyanolyan "szigorú", mint az mnyp-ké? Mi történik, ha egy önyp bedől? Mert azért jelenleg erre is van némi esély. Mi olyankor az eljárás? Elvileg ugye az én pénzem az egyéni számlámon ott van különféle papírokban, tehát az nem veszhet el. Ilyenkor át lehet irányíttatni egy másik pénztárba? Igazából, amíg a zárószavazásra sor nem kerül, addig még abban sem lehetünk biztosak, hogy az önyp-k változatlanul működnek majd tovább, mivel a kormánynak az ilyen irányú elképzeléseiről is csak most legutóbb lehetett ilyesformán hallani (most épp támogatják, sőt meg akarják erősíteni). De ugye az utóbbi pár hónap törvénykezéséből levont tanúlság szerint, a végszavazásig még bármi megtörténhet, akár 180 fokos fordulat is. Ha optimisták (vagy épp naivak) vagyunk, akkor azt mondjuk, hogy áááá ilyet úgyse tenne. Ha viszont továbbra is kiigazításra lesz szükség, és megint hirtelen pénz kell (mondjuk 3 év múlva), akkor ez lesz a következő nagyobb vagyon, amihez könnyen hozzá tudnak nyúlni. Persze lehet, hogy ez már túlparázás a részemről.

gC 2010.12.01. 09:16:03

@Qub: Csak aztán ügyelj majd, hogy nehogy tovább élj, mert az átlag azért 62 ám, mert relatíve sok férfi meghal viszonylag fiatalon (kb. 50) és lehúzzák az átlagot. Tudod a számtani átlag már csak egy ilyen trükkös dolog, és érzékeny a szélső értékekre.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 10:05:31

@bebe tv: Raádásul egy szó sem esik az önkéntes nyp-kről, pedig azok sokszor rosszabb hozamokat is érnek el, legalábbis, amikor én egyszer megnéztem. Ugyanolyan költségesek, ugyanúgy külföldi és belföldi magánszemélyek állnak a tulajdonosi háttérben. Legutóbb épp a kormány is öngondoskodásként az önyp-ket hirdette. Szóval ezzel jönni a fidesznek, hogy azok mszp pénztárak újabb logikai bukfenc. Egyedül abban van ráció, hogy míg az egyik valóban kötelező (de azért közöttük váltani lehetett és portfóliót is lehetett választani), addig a másik valóban teljesen önkéntes, egyéni döntés.

Rwindx 2010.12.01. 13:03:33

@EgyEmber:
Az ÖNYP-k hasonló szerkezetűek mint az MNYP-k, még nekem is pár dolgot meg kell néznem velük kapcsolatban, viszont az államtól olyan szinten függetlenek hogy neked közvetlenül (önkéntesen) kell rendezned velük az egyéb befizetéseidet, és te határozod meg a mértékét is. Emiatt én úgy vélem hogy az állam ehhez mint pénzforráshoz nem fog nyúlni, ha ehhez hozzányúlna, akkor azt hiszem onnantól minden mindegy, ugyanis bármit vihetne, lakást, autót, ékszert, kp-t. Ezt pedig kizárt dolognak tartom.

Azt azért ne felejtsd el, amit mondtam csak a reálhozamot lehet átvinni majd az ÖNYP számlára az MNYP számláról, nem az egészet!

enmar 2010.12.01. 21:41:25

Info:Én már nyögdíjas vagyok /művészeti korkedvezmény/úgy hogy van tapasztalatom a mny pénztárral kapcsplatban.
Az állami 75% mellett a mny-tól kapNÁM a 25%-ot.
Kapnám,ugyanis csak egy összegben vehettem fel!
Az így kapott pénz 5 /azaz öt/ évre fedezi azt a bizonyos
25%-ot!
Ügyes mi?
Én az átlépés mellett döntenék.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 21:41:35

@Rwindx: Igen azt tudom. :(

bebe tv 2010.12.01. 21:41:40

egy ember:
Olvastam a hozzászólásaid és azt veszem ki belőle, hogy te is aggódsz az mnyp-ben levő pénzedért. Nincs szándékomban védeni az MNYP-ket de, hogy mennyi-
re nem hülyeség arra a szlovákok, az összes balti állam a példa, ahol ugyanilyen konstrukcióban működik mint nálunk.
Azaz egy részéről a járulékoknak lemond az állam és az
megy az MNYP-be. A csehek gazdaságilag és bérekben is sajnos jóval előttünk járnak. Ők most akarják ugyanezt a konstrukciót bevezetni. Tehát van benne ráció. Úgy látszik, hogy csak mi vágjuk mindig taccsra azt ami pedig működött.
Tehát egyértelműen kiviláglik, hogy a jelenlegi kor-
mánypárt választások előtt igért egy bazi nagyot, de
nem volt mögötte fedezet. 500 milliárd-al marad
több a magas jövedelműek zsebében ez hiányzik a
költségvetésből. A regnáló hatalom a legegyszerűbb
módját választotta, az általa generált lyukak betömé-
sére. Rátenyerel a 3000 milliárdra.
Ahogy kivettem a hozzászólásaidból még nincsenek gyerekeid. Nem tudom, hogy mennyi a jövedelmed de félő, hogy mivel gyermektelen vagy 2011-től kevesebb lesz a borítékodban. Ha figyeled a híradá-
sokat, nap mint nap újabb barba trükkel állnak elő.
A legújabb amit eszes Gabika a nyugdíjőrző nacsal-
nyik mondott, lehetséges hogy 500 milliárdot a
kasszák elloptak. Tiszta pszihológiai hadjárat folyik.
Az emberekben mindaddig kételyt ébreszteni, amig
maguk is el nem hiszik amit odafenn kiötlöttek.

ave 2010.12.02. 08:28:27

En fontolgatom, hogy nem kellene adoadnom allambacsinak a magannyugis penzem.

Az alabbi problemaim vannak ezzel:
-Vajon hanyan maradnak? Elegen maradnak-e ahhoz, hogy a penztarak mukodni tudjanak? 200 tag ugyebar valoszinuleg edeskeves egy 10fos penztari "admin" szervezethez.
-Be kell mennem valami nyomorult hivatalba.

Az, hogy a Matolcsi mit iger nekem 30 ev mulvara, az nem erdekel, hisz o is tudja, hogy addigra alulrol fogja az ibolyat szagolni. Nem tudom leverni rajta, akarmi is lesz.

Világszám 2010.12.02. 17:03:01

Magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh jobbközép kormány - derült ki abból a nyugdíjreform-tervezetből, amelyet a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium dolgozott ki.

Hmmm, megy Orbán Viktor a közeljövőben Prágába?

Világszám 2010.12.02. 17:03:06

@enmar: Ez érdekes. Már nyugdíjas és magánnyugdíjpénztári tag? Kimondottan kérték az embereket, hogy az, akinek nem jön össze 20 év az ne lépjen be. Ezért nem volt kötelező az elején. Miért lépett be? Hülye volt?

Rwindx 2010.12.06. 08:54:41

@bebe tv:
"Ők most akarják ugyanezt a konstrukciót bevezetni. "

Ez nem igaz, nem ugyanazt a konstrukciót vezetik be. Egyrészt jóval kisebb mértékű a hozzájárulás aránya (8-10% helyett 3% az első 9 évben), ami jelentősen csökkenti a veszélyeket, és mivel a hiányt velünk ellentétben kezelni kívánják mielőtt úgy járnának mint mi, cserébe a 10 és 20%-os ÁFA helyett egységes 19%-os ÁFA-t vezetnek be. A keletkező ÁFA többletbevételt arra szánják, hogy kifejezetten ebből finanszírozzák az költségeket.
Magyarul szólván megmondták az árat. Minden kifli, tv, benzin stb vásárlásból valamennyi arra fog folyni hogy a mnyp rendszerből fellépő hiányt ellensúlyozza. Tehát fedezetet képeztek rá. Ha nálunk is mondjuk 30%-ra emelték volna az ÁFA-t, és a fellépő hiányt abból fedezték volna, akkor most nem lenne ebből probléma. Csak kérdés az emberek mit szóltak volna a méretes ÁFA kulcshoz...

bebe tv 2010.12.07. 08:54:42

@Rwindx: Arról, hogy az egykulcsos ÁFA-val kizárólag a az állami nyugdíjkasszából kieső részt akarják pótolni, nem hallottam. Természetesen az államkassza deficitjének mértékében természetesen a nyugdíjpénztár hiánya is szerepet játszik. Mindenesetre a kezdeti időkben átirányított 3% nincs arányban a 10%-os ÁFA kulcs 19-re emelésével. Tehát azon túl, hogy a kieső 3%-t kompenzálják, a kedvezményes kulcs emeléséből befolyó + bevétel döntő hányada az egyéb hiányokat lesz hivatva kompenzálni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy annak ellenére, hogy Csehországban kb. 20 %-al magasabbak a jövedelmek az árszínvonaluk is kb.
annyival magasabb. Nálunk, ha figyelemmel kíséred e témával kapcsolatos kommenteket, akkor azokból az is kiderül, hogy nálunk az aktív munkavállalók kb. harmada minimál bérre van bejelentve. Ennél fogva
tehát, úgy nyugdíjjárulékot mint szja-t is kevesebbet
fizetnek be., ami természetesen hiányzik a büdzsének. Nem tudom a cseheknél mekkora ez az arány de félő, hogy a mienkénél jóval kisebb. Egyébként úgy veszem észre, hogy az egykulcsos szja nem szűri ki a minimálbéreken történt bejelentéseket. Pl. erre Szlovákia ahol az általános egykulcsos 19% szja és ÁFA ellenére dolgozók sokasága továbbra is minimál béren van bejelentve. Egyszerű matematika az egész.
A munkáltatónak még mindig olcsóbb a saját 19%-al megadóztatott nyereségéből a pluszt kifizetni, mert a nyereségéből zsebbe fizetett összeg után nem kell tb
járulékot a dolgozója után fizetni. Ez biztos információ, mert rokonaim élnek a Felvidéken, akik
közül jó néhányan ugyanebben a cipőben járnak.
Azt se hagyd számításon kívül, hogy a jövőre kieső
500 milliárd Ft amivel a magas keresetűeknek kedvez a 16%-os egykulcsos adó az nem minket gyarapít.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.07. 12:22:16

@Mészáros Laci: a demográfiai érv pont a Te állításod szerint helyes, hiszen az nem arról szólt hogy nem az fog történni mint amit leírtál, hanem arról, hogy ha már most megtakarítást képez a mindenkori kormány az eljövendő helyzetre, akkor jobb ha azt a piacon megforgatva nagyobb haszonnal teheti vissza az eljövendő inaktívainak. Ezért aztán a mindent egy kalapba és a külön kasszán növelhető megtakarítás összehasonlítás a kérdés. Illetve szerintem nem az.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.07. 15:16:36

@Legelő Őse:

a demográfiai érv azért hamis, mert a nagyra értékelt megtakarítás PÉNZ, amit viszont nem lehet megenni, ha a népesség csupa nyugdíjasból áll.

az öreg napjaimra félretett PÉNZ tényleges értékét az a GDP fejezi ki, amit öreg napjaim idején az akkor aktív népesség megtermel, pontosabban ennek a GDP-nek az a része, amiről az aktív népesség hajlandó lemondani az öregek javára.

enmar 2010.12.07. 15:16:41

@Világszám: Ha hülyeségnek lehet azt hívni,hogy arra gondoltam:
egyáltalán nem biztos az hogy a művészeti korkedvezmény megmarad,akkor vállalom.

enmar 2010.12.07. 15:16:50

@Világszám: Másrészt viszont 1990 és 2010 között kb. egész pontosan 20 telt el. Ki is a hülye?

Világszám 2010.12.07. 15:30:47

@enmar: AZ nem, de megmondták, hogy minimum 20 év kell.

Világszám 2010.12.07. 15:31:43

@enmar: Kötelező manyup 1998 jan 1-től van, az pedig 12 év. Akkor azt mondták, hogy a 47 éveseknek biztosan nem éri meg és a 37 éveknél fiatalabbaknak ajánlják, a köztes állapot pedig talán. Tehát te vagy a hülye.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.08. 10:30:41

@Mészáros Laci: komolyan nem értem hogy ez miért válasz...egyszerűsítsünk már egy kicsit. A két képlet között - tehát hogy van mnyp vagy nincs - a te olvasataodban tehát nincs különbség? vagy nem értem komolyan, A demográfiai érv azt jelenti , hogy csökkenő aktív befizető mellett fokozatosan növekvő inaktívak vesznek ki rendszerből pénzt. Éppen ezért irreleváns hogy a jövőbeni eszközeink mennyit érnek - illetve remélem nem kevesebbet - mert a fontos az, hogy van-e erre a célra elkülönített alap, amiből a demográfiai problémából adodó többletkiadást fedezni lehet. Ha vannak mnyp-k, akkor van ilyen alap - és az piaci szinten gyarapszik, ha nincsnek mnyp-k akkor nincs ilyen alap. Amit te írsz azért nem pálya, mert az állam kezességet vállal a mnyp-k megtakarításaiért is a befizetők felé. A lényeg a megtakarítás helyen és a módján van.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 16:35:58

TFH elöregszik a társadalom, folyamatosan csökken az aktív népesség.

-- nincs manyup -- a felosztó-kirovó rendszerben állandó járulékkulcs (csökkenő járulékbevétel) mellett csökken a kifizetett nyugdíjak nominális összege. a nyugdíjasok nyomorognak.

-- van manyup -- a megtakarítási számlákon összegyűlt pénz megjelenik az áruk piacán, ugyanazon a piacon, ahol a (csökkenő számú) aktív réteg is szeretne bevásárolni.

enmar 2010.12.08. 16:41:23

@Világszám: 1998-ban 32 éves voltam.

enmar 2010.12.08. 16:46:25

@Világszám: Másrészt a "kötelező" manyup nem volt szabadon választható hanem mint a neve is mutatja kötelező volt,tehát nem választhattam hanem be kellett lépnem ha akarom ha nem mert kötelező volt.

enmar 2010.12.08. 16:55:04

A lényeg pedig nem az hogy melyikünk a hülye,hanem hogy a saját példám alapján /h csak 1összegben vehettem fel/ erős a gyanúm h
1. azt a lóvét amit a zemberek befizettek finoman szólva
saját zsebbe vándoroltatták.
2. ebből következtetve tovább- senki semmilyen pénzt nem fog belőle látni,ha csak úgy nem hogy az állami garancia valahogy érvényesíthető lesz.
az 1.-re a válasz meglesz január végén,a 2.-ra még várni kell kicsinyég.

Világszám 2010.12.08. 19:14:11

Mindig az zavar, ha szopatni akarnak. Nem nagy dolgokkal, aprókkal. Csak a kirendeltségen lehet maradni. Miért, meghatalamazást miért nem adhatok a manyupnak? Kocsit, lakást is el lehet adni meghatalmazással. Csak azért, hogy szopassanak. Elsőre senkinek sem volt kötelező, csak, ha azután álltál munkába, én 37 voltam, és nem volt kötelező, nyilatkozni kellett, hogy akarom. Az államban sosem hiszek. Van életbiztosításom, nyugdíjelőtakarékosságom, sőt rgyéb befektetésem is. Nem hoznak nagy pénzt csak az infláció körülieket. Függetlenül attól, hogy nem manyuposok, és az állam mit adott, ami követte az inflációt? A kincstárjegyek úgy ahogy, na és? A nyugdíj semmi esetre sem volt ilyen.!

2010.12.10. 13:31:50

Ez a cikk akkor készült, amikor a kormány még nem mutatta meg a foga fehérjét, és nem fenyegette meg a maradni akarókat azzal, hogy annak ellenére, hogy legálisan és folyamatosan évtizedekig dolgozik, és utána a cége fizet járulékot (bárminek is nevezik), nem fog nyugdíjat kapni, csak amit magának befektet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása