Véleményvezér

vv

Egymillió új munkahely: mit tehet a Fidesz?

2011.03.31. I 126 komment I Címkék: fidesz multik munkahely allam allamadossag

Mi a megoldás? Befektetés és tőke kell. Ahhoz meg vagy tíz év lakossági takarékoskodás és puritán életmód, vagy újabb idecsábított multik, vagy nagy állami projektek és további eladósodás. Más út nincs.

A KSH tegnap kiadott korrigált statisztikái még az előző napi, állítólag elszámolt verziónál is sötétebb képet festenek a honi foglalkoztatottságról: december és február között 3,743 millió embernek volt állása Magyarországon. Ennél is elszomorítóbb az, hogy a vonatkozó trend lefelé mutat. Nagyon úgy tűnik, hogy középtávon a munkahely-hiány fogja a legnagyobb fejfájást jelenteni a kormánynak.

Mi a baj?

Már jó pár éve közkeletű bölcsességnek számít, hogy a magyar gazdaság drámaian el van maradva foglalkoztatottság tekintetében nem csak az európai, de a régiós átlagtól is. (A félreértések elkerülése végett: ezek az adatok már tartalmazzák a feketemunkások becsült számát is.) Márpedig nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy felismerjük, ahol kevesebben dolgoznak, ott kevesebb javat termel meg a gazdaság és kevesebb az elkölthető jövedelem is. Nem kis lemaradásról beszélünk. Ahogyan a Fidesz a tavalyi kampányban és azóta is nagyon helyesen mondja, Magyarországnak körülbelül 1 millió új munkahelyre, és ezzel együtt a mostanihoz képest 1 millióval több foglalkoztatottra lenne szüksége. Így lenne csak esélyünk néhány évtizeden belül felzárkózni az EU átlagához.

Úgy öt évvel ezelőtt még viszonylag egyszerűbbnek tűnt a probléma. A magyar gazdaság a kétezres évek derekán elképesztően munkavállalás-ellenes volt, elsősorban az állam rosszul beállított ösztönzői miatt (magas járulékok, magas adók, magas segély). Azóta azonban jelentősen romlott a helyzet. Miközben az elmúlt tíz hónap változásai ebből a szempontból csekély jelentőségűek voltak és a gazdaság főbb ösztönzői továbbra is a munkavállalás ellen dolgoznak, felmerült egy új, még súlyosabb probléma. Mára ugyanis lényegesen alacsonyabb a munkaerő-kereslet is, mint korábban. Az ok nagyon egyszerű: a beruházások szintjének meredek csökkenése. Ahol nincs beruházás, ott nincs új munkahely sem.

Mit lehet tenni?

A beruházáshoz tőke kell. Azt viszont nagyon gyakran szeretjük elfelejteni, hogy a tőke nem a fán terem. Tőkét vagy egy ország félretett megtakarításai teremtenek, vagy pedig külföldről lehet behozni. Más választás nincs. Ha tehát azt szeretnénk, hogy ha nem is egy millió, de jelentősen több munkahely teremtődjön Magyarországon az elkövetkezendő pár évben, akkor vagy nagyobb megtakarításra kell ösztönözni az országot, vagy több külföldi pénzt kell idevonzani.

Az első opcióra a magyar politikai elitnek szemmel láthatóan nincsen gyomra. Ez ugyanis a fogyasztásnak, vagyis a magyar népesség napi szintű költésének a Széll Kálmán-tervben eltervezettnél drámaian nagyobb csökkenését jelentené. Ezt a magyar politika nem meri felvállalni, mert közkeletű vélekedések szerint a magyar szavazók nagyon megbüntetnék az ilyen tervek végrehajtóit.

Az egyetlen járható alternatíva tehát, ha az ország külföldről hoz be tőkét.

Miért nem megy az sem?

A külföldi tőke behozatala két dolgot jelenthet. Vagy külföldi vállalatokat (vagy éppen bankokat) ösztönzünk különféle módokon arra, hogy Magyarországra hozzák a pénzüket, vagy a magyar állam további külföldi eladósodásával finanszírozunk munkahelyek tízezreit létrehozó nagy állami beruházásokat.

survey tools


Ezzel szemben azt látjuk, hogy a magyar kormány a különadókkal és a gazdasági szabadságharcos retorikával nem idevonzani, hanem mintha szándékosan elriasztani akarná a külföldi tőkét. A másik oldalon pedig az államadósság ellen hirdetett küzdelem azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a külföldi hitelekből finanszírozott állami munkahelyteremtésnek sincs realitása.

Pedig tényleg választani kell: tíz év lakossági takarékoskodás és puritán életmód, vagy újabb idecsábított multik, vagy nagy állami projektek és a további eladósodás. Ha egyik sem kell, akkor viszont nyugodjunk bele, hogy új munkahely se nagyon lesz.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7esbusz 2011.03.31. 11:39:16

Szerintem két oldalról kvázi föl kéne számolni a fekete, de még inkább szürke foglalkoztatást. Szerintem a gazdaság szürke részére még közelítő számítások sincsenek, hirtelen nem is tudnék a környezetemben olyan kkv-t mondani, aki mindenkit 100%-on bejelent. Szerintem ezt két oldalról kell megfogni, egyrészt olyan környezet a vállalkozásoknak, amiben "megéri" teljesen bejelenteni a dolgozókat, tehát úgy is jövedelmező, (adók és járulékok) másrészt vasszigorral, de tényleg brutál büntetni azt aki továbbra is feketén/szürkén foglalkoztat. Ehhez persze szorosan kapcsolódik a korrupció, ami lássuk be, pont az állami relációban a legmagasabb. Innen lehetne tovább lépni.

Tower13 2011.03.31. 11:39:25

Érdekes felvetésem van. Egy átlagos munkahelyen, kb egyharmaddal kevesebben dolgoznak mit szükséges lenne, így az ott ténylegesen dolgozók állandóan túlóráznak (a napi 12 óra megszokott), túlórapénz nélkül. Erős munkaügyi bírósággal és ellenőrzéssel ez kiküszöbölhető lenne, így a vállalatoknak (kb minden multinak) szükséges lenne felvenni még 1/3 munkaerőt. Mivel ma magyarországon a foglalkoztatottak 2 701 800
-an vannak, ennek a 30 % már 810540
fő lenne. Az 1 millió fő 80 % már meg is van.
Tudom a felvetés naív, utópisztikus. De sajnos igaz.
A magam részéről, meg további megszorítást nem szeretnék a bőrömön, mert sok éve csak megszorítok.
Már unom.

klacus 2011.03.31. 11:39:29

@Viktus: Így van. Én szívesen megélénkítem a magyar gazdaságot. Adjanak pár milliárdot, és a Maldív-szigetekről megírom, hogy mire jutottam :-)))

A viccet félretéve, ha nem kutyakozmetikákat támogatnának, illetve a támogatási rendszer egyszerűbb lenne, az sok mindenen javítana. Az egyszerűsítés és az átláthatóság a jelek szerint, csak a szavak szintjén volt sikeres. Legalábbis ez a keserű tapasztalat...

A vállalkozások nem fognak addig embert felvenni, amíg a rendszer nem stabil, és a foglalkoztatás nem lesz olcsóbb. A himi-humi módon agyonbonyolított foglalkoztatási támogatás adminisztratív terhei elviszik a kedvezmény igen jelentős részét.

gézukácska 2011.03.31. 11:39:32

Az a baj, hogy ha van is vkinek hó végén megmaradt pénze, az ezek után biztosan nem helyezi el itthon/állam számára látható módon. Legalábbis én biztosan nem!
Mert a gyanúm szerint legközelebbi gázos helyzetben kiflilopó gabika megmenti a bankbetéteket is :(

movhu 2011.03.31. 11:39:39

És akkor az olyan még feketébb részletekbe be sem mentünk, hogy mennyi a foglalkoztatottakból a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, hogy a költségvetési szférával is lett eltüntetve némi munkanélküli mennyiség, így az 770 ezer körülire duzzadt.

Cívis X 2011.03.31. 11:39:44

SZVSZ takarékoskodni kell és hasznos munkát végeztetni az emberekkel. Ez az ország nagyon jól ellehetne a mezőgazdaságból, de azzal senki sem foglalkozik. Sokan aljamunkának tartják a "föld túrását", pedig hasznosabbat nem is lehet elképzelni. Nem hiányoznak a nyakunkba az újabb multik, meg bankok, amik hosszútávon mindent tönkretesznek az országban. Minket csak piacnak tekintenek és/vagy rabszolgának.
A fontos dolgokra nem hajlandó költeni a kormány, mint például oktatás, egészségügy, mezőgazdaság.
Szénné kéne adóztatni a multikat, hogy eltakarodjanak innen és megteremteni a saját lehetőségeinket. És nem az állandó növekedésen kéne lovagolni, hanem elérni egy szintet és azt fenntartani. Hogy mindezt hogyan? Fogalmam sincs, ezért kellenének szakemberek az ország élére, nem dilettáns barmok, akik 20 éve csak hülyeségeken járatják az agyacskájukat és szép lassan teljesen kirabolnak minket.

kewcheg 2011.03.31. 11:39:55

Van egy ember.Úgy hívják: Böjte Csaba. Kb. 15 év alatt "kockáról-kockára, összekapart" vagy pármillió eurónyi vagyont, amiből azonban az ő számláján talán még ezer sincs.Lehet hogy számlája sincs.A vagyonnak ugyanakkor örül párezer gyerek, meg még jónéhányan meg is élnek abból hogy nevelnek.
Nem kéne őt megkérdezni?

cdrom70 2011.03.31. 11:40:05

Jó lenne ha megtakarítások itthoni vállalatok részvényeibe kerülnének. Csakhogy ehhez megfelelő törvényi háttér kellene, ami nincs. (egyértelmű adószabályok 5 évre előre, átlátható közbeszerzés, stb)
Ez a mai politikusnak nem érdeke, élükön Viktor királlyal.
Emiatt aki teheti viszi ki a megtakarításait, így más ország működését finanszírozzuk.
Mindaddig még nem lesz kiszámítható a politikai élet és az aktuális hatalom a hozzá közel állók érdekeivel és a pártvezér szeszélyeinek kiszolgálásával foglalkozik ez a folyamat nem állítható meg.
Pl: amelyik kormánypárti politikus lézerblokkolóval jár egy nagy teljesítményű autóval, így vélhetően törvénysértést követett el, mondjon le.

Tower13 2011.03.31. 11:40:07

@Peter T. Sinclare: Nem nem lenne. Nem lenne többé.
De jobbikos sem. Mert a gyűlölök mindenkit aki nem tud felmutatni 1100 év magyar vért minimum az szar hozzáállás, és totális náciutánzó ruha nem segít. Inkább fogj egy ostort és verd vele munkára a tolvaj bandát (az avason lakó nem tisztaéletűekre gondoltam). Segély nincs. dolgozik, utat takarít, házat fest, karbantartja az utat. ezért kap pénzt v. lakhatást és élelmet.

Amatőr 2011.03.31. 11:55:44

@Peter T. Sinclare: És ha egyszer végre nem a lakosság fogyasztását fognák vissza? Lehetséges, hogy a hazai piaci igény javíthatja a hazai termelés növekedését? Ami növeli az adóbevételt?
A lecsúszott 6-7 millió átlagproli már akkor is elégedett, ha jóllakott és megitta a sörét.
A sok okostojás arról beszél, hogy árérzékeny a magyar. Igen, ha az árérzékenység szinonimája a szegénység!
Hagyjanak annyi pénzt a zsebekben, hogy a csórók is tudjanak élni! Nem kell attól félni, hogy "ezek" majd luxusutakra költik a felesleget, mert felesleg, vagy megtakarítás náluk nem képződik. Ne a proli zsebébe turkáljanak, mert az már rég üres.
EU-s érdek, hogy csak annyi pénz legyen a zsebünkben, hogy kizárólag a fejlett gazdaságok termelte, de a saját piacaikon már eladhatatlan minőségű szemetet tudjuk megvásárolni. Erre kellett Kelet-Európa. Szemétlerakónak. És még fizetünk is az idehordott hulladékért.
Akkor lesz baj, ha megerősödik a magyar lakosság gazdasági helyzete, de szerintem akkor felveszik Ukrajnát, Albániát és a maradékot.
Mert különben belefulladnának a saját hulladékukba.

Stanley Macsai 2011.03.31. 11:55:49

Azert van mas elerheto opcio is, ne szukitsuk le a mozgasteret a nepesseg karara... csak ahhoz meg az EU-val, ECB-vel es a mogottuk allo elemekkel kellene szembe menni. (Pl. Lincoln greenback dollar...) ami utan eletbiztositast nem kotnek mar a vezetore (100% valoszinuseggel bekovetkezo biztositasi esemeny nem biztosithato). A masik problema meg az, hogy egy ilyen megoldashoz szukseg van batorsagra, ami szinten hianycikknek tunik...

VIII. Nagyapó 2011.03.31. 11:55:52

@abaka: Szezonálisan igazítva igen tényleg lefelé megy még, de közfoglalkoztatással korrigálva én azt tippelném, nem - bár ebből még nem láttam hivatalos februári adatot, csak híreket hallottam.

Friedman 2011.03.31. 11:56:01

@tkrizsa: Alapvetően VV meglátásai nagyon jók. Ezek a választási lehetőségek. Én úgy gondolom, hogy a három verzió kombinációjából kéne dolgozni:

1. Muszáj kevesebb fogyasztásra beállni Magyarországon, nem élhetünk úgy, mint a németek. Ezt meg kell értetni az emberekkel. Nem kell családonként több kocsi, nem kell a Tommy Hilfiger, nem kell a évi többszöri nyaralás... fogadjuk el, vagy költözzünk külföldre (persze nem a segélyből élőkre célzok, hanem aki megtehetné hogy megtakarítson). A megtakarítások felpörgetnék a beruházásokat, lenne munkahely.

2. Kell a külföldi tőke, nincs mese. Már elég nagy arányban bent van, örüljünk Neki, sokunknak emiatt van egyáltalán munkahelye. De ne próbáljuk elhajtani (válságadók, bankadó, multi-ellenes retorika, saját cégek undorító nyomatása [CIG Pannónia] a többi kárára, stb.) Ha elmennek, még annyi munkahely sem lesz, mint most, nem hogy 1 millió új. De azt se gondoljuk, hogy az 1 milliót a hirtelen megtakarítóvá változó hazai befektetők megteremtenék. Ehhez mindenképpen kell a külföldi tőke és know-how.

3. Közmunka programra szerintem szükség van. A segélyből élők, ál-rokkantak és hasonlók szerintem a versenyszférába már nem, vagy csak nagyon nehezen visszavezethetők (Ti alkalmaznátok olyat, aki 15-20 éve már nem dolgozott egy dekát sem?). Ezeket az embereket át kell vezetni közmunka végzésére, és nem segélyt adni, hanem helyette állami munkabért. Lenne mit csinálni, ami hosszú távon plusz vagyont teremt az országnak. Folyók szabályozása, gátépítés, hogy ne jelentsen minden évben problémát a belvíz, kátyútömés, hogy ne menjenek idő előtt tönkre az autók, kalauzok MÁV-ra, BKV-ra, hogy ne blicceljen a kedves utazóközönség, stb (a sor hosszú).

VIII. Nagyapó 2011.03.31. 11:56:03

@sztd: december-februári három havi átlagról beszélünk, ez a legutóbbi adat.

cdrom70 2011.03.31. 11:56:05

@Tower13:
Szia

Amit írsz jó lenne, csakhogy ezeket a munkákat a haverok csinálják aranyáron, ha nem így lenne nem tudnának milliárdokat a pártkampányokra és a privát gazdagodásra költeni...

Tedat 2011.03.31. 11:56:07

@fg56:
Így van! Elég abból a szövegből, hogy "most egy kicsit megszorítunk, de pár év múlva jó lesz".

Ez a lemez megy már legalább 20 éve! Ebből elég!

És azért takarítsunk meg, hogy utána elinflálódjon a pénz? Pl. a külföldi valutákhoz képest is?

ormotlan 2011.03.31. 11:56:14

Atya Úr Isten.

A külföldi befektető csak akkor jön ide, ha ő jobban jár, mint mi! Ergo külföldi befektetőkkel sose fogunk jobb színvonalat elérni, mert ők mindig többet nyernek belőle mint mi.

Külföldi befektetőkkel csak Románi, Thaiföld vagy Magyarország jelenlegi szintjén lehet evickélni.

Ha Svájc vagy Ausztria színvonala a cél, akkor Svájchoz vagy Ausztriához hasonlóan költségvetési TÖBBLETET kell produkálni, és kölcsön adni kamatra (befektetni) lúzer hitelből élő országokba.

NO FREE LUNCH
A befektetőket nem fogjuk megelőzni az ő saját pénzükből!!!

Tedat 2011.03.31. 11:56:14

@Tower13:
"a gyűlölök mindenkit aki nem tud felmutatni 1100 év magyar vért minimum az szar hozzáállás, és totális náciutánzó ruha nem segít"

Kíváncsi lennék, hogy a német nácik fel tudnak-e mutatni 1100 év magyar vért. Mert ha nem, akkor ők nem is nácik!

gézukácska 2011.03.31. 11:56:16

Vagy a másik megoldás:
Nem kellett volna ÍGÉRNI 1 mill. munkahelyet :)

room_101 2011.03.31. 11:56:19

Akik szerint nem lehet ennyiből még megélni sem, nem csak megtakarítani: volt itt valahol somogyban egy kis üzem, ahol kínaiakat alkalmaztak, akik vidáman gürcöltek a magyar minimálbérért, ennek jelentős részét haza küldték/félretették, mert otthon ennek harmadáért alkalmaznák őket. Meg ha elolvastok néhány nyugateurópai regényt nagy márkák/cégek születéséről, az is arról szól, hogy az alapító egyszerű alkalmazottként kezdte, majd kisvállalkozását ennek megtakarításából indította, de nem kezdett költekezésbe, bevételeit ugyanolyan puritán életmód mellett jópár évig visszaforgatta az üzletébe. Ez az ami nálunk nem megy, mert akinek kicsit jobban kezd menni, mindjárt élete vágyai palotáját, BMW-jét, világkörüli útját finanszírozza belőle.

mojszipupi 2011.03.31. 11:56:23

A 3.7 millió dolgozó már önmagában elképesztő szám és akkor vegyük még azt hozzá h ebből hány állít elő ténylegesen bármiféle értéket...ha csak az irodánkat veszem ez az arány úgy 40-50%, a többi csak "bejár" dolgozni de konkrétan nélkülük is simán működne minden.

abaka 2011.03.31. 12:02:11

@dudero: Az ervelesed logikusnak tunik, de mert adatokbol kiderul, hogy megsem allja meg a helyet. Vegyuk pl az USA-t, ahonnan a mai kertv-ben bemutatott filmek 95%-a jon. Az emberek gondolkodasa megis az, hogy a kemeny munka meghozza az eredmenyet, a sikert pedig becsulni kell.

Vagy pl Hollandia, a valosagshow-k szulohazaja. A Mo-n musorra tuzott, altalad es altalam is nepbutitonak tartott, valosagshowk kb 2/3-a (tipp) holland talalmany. A munkahoz valo hozaallas megsem lehetne tavolabb attol, amit a magyarok gondolnak. Szoval sztem ez nem a media sara, ennel melyebb kulturalis gyokerei vannak. Pl az irigyseg es a kisebbsegi komplexus, amik eredmenyekent minden sikeres embert leneznek otthon.

Vegyi Ali 2011.03.31. 12:10:44

Nem tudom, felmerült-e az ötlet, hogy fel lehetne vetni, hogy ha egy cég önként aláveti magát egy részletes APEH-ellenőrzésnek,é s minden rendben van (nincs fekete munka, ki vannak fizetve a túlórák, rendesen be vannak jelentve az alkalmazottak, stb.), akkor felvehessen felvehessen 10-20%-nyi új alkalmazottat úgy, hogy a befizetendő munkaadói járulékainak összege ne növekedjen. Ezt a kedvezményt addig kapná, míg nem csökkenti a létszámot. Így a vállalkozásnak csak a plusz bérköltséget kellene kitermelnie (javíthatna a termelékenységen, versenyképességen), az állam több munkavállalói befizetéshez jutna és kevesebb segélyt kellene fizetnie.

Tower13 2011.03.31. 13:20:17

@Tedat: Olvasni tudni kéne.. 1 nem mondtam hogy ők (érstd jobbik) nácik. Azt igen hogy náciutánzó a viseletük, és hülye ideológiát használnak. Sajnos. Az alapcél talán nem is lenne rossz.

Sir Galahad 2011.03.31. 13:20:19

@Peter T. Sinclare: Tökéletes meglátás. Az emberektől most nagyjából annyi pénzt vesznek el, hogy ami marad, abból a saját létfenntartásukat tudják csak úgy-ahogy megoldani (most a nagy többségről beszélek, nem a jómódúak szűk rétegéről). Ha megpróbálnának ennél is többet elvenni, kitörne a balhé. A Fidesz egyik nagy alapigazsága az, hogy a magyar emberek több megszorítást már nem viselnek el. Pénzt csak a jómódúaktól lehetne elvenni, de valahogy a mindenkori politikai elit egyik alapvetése az, hogy tőlük legfeljebb nagyon szerényen, óvatosan - holló a hollónak nem vájja ki a szemét, mint tudjuk. A lényeg: nincs megoldás.

is 2011.03.31. 13:20:28

apam! tokeletes, pontos, vilagos, tomor, ertheto, egyertelmu. gratula a cikkironak, nincs mit hozzatenni. legfeljebb kovetkeztetni: az Orban-kormany lezarta minda harom utat, tehat garantalt szopas. barki, aki rajuk szavazott ezen toprengejen egy kicsit, meg a megszoritas szon, amit beszopott 2006-2010 kozott, meg azon, hogy mire is szavazott 2008-ban a nepszavazason. nem szandek, hanem tenyleges eredmeny es hatas szerint.

hackbard.celine 2011.03.31. 13:20:35

Meglesz az 1 millió új munkahely, csak előbb meg kell szüntetni 1,1 milliót. Utóbbi időarányosan teljesülni látszik, már 100000 megvan.
A lózungokon túl a foglalkoztatotsságot kellene növelni, ahhoz pedig a termelést kell növelni. A termelés növeléséhez versenyképes terméket kell versenyképes áron előállítani. A belpiac kicsi, a világ nagy, tehát exportra kell termelni. És akkor oda is értünk VV érvelésének magjához: alacsonyabb reálbérekkel, fejlettebb és hatékonyabb munkakultúrával, kisebb állami újraelosztással (az állami vízfej méretének jelentős csökkentésével) és igenis a külföldi működő tőke számára vonzó és átlátható szabályozással kellene nekiállni a foglalkoztatottság növelésének. Ebből jelenleg egyik sem látszik.

is 2011.03.31. 13:20:41

@ormotlan: "A külföldi befektető csak akkor jön ide, ha ő jobban jár, mint mi!"

Ez de nagy hulyeseg. A külföldi befektető csak akkor jön ide, ha ő jobban jár itt, mint mashol. Egyebkent ha halalra keresi magat, de fizet adot, meg eltart munkast, akkor 1) van az allamnak adobevetele 2) nem kell munkanelkuli segelyt fizetnie az allamnak, tehat jol jartunk. Viszont a befektetest neki kell megtenni, azaz ide kell hoznia a toket.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.03.31. 13:20:45

Egy oltári nagy baromság volt Orbán részéről, hogy beígérte az egymillió munkahelyet.

Nyilvánvalóan az is remek eredmény ha csak tizedannyi munkahely szűnik meg, mint szűnt meg az MSZP kormány idején.

És ez pedig teljesülni fog.
De mivel Orbán megígérte az 1 millió munkahelyet, az nem számít majd a választók szemében, hogy tízszer jobban teljesít, vagy teljesíthet esetleg, mint az MSZP.

Ezért volt ez oltári nagy baromság.

YosiCo. 2011.03.31. 13:20:48

Aki már dolgozik annak europai bért kellene adni és ott az egymillió munkahely a szolgáltatásban és a szórakoztatásban, idegenforgalom, sport, vendéglátás stb. Miért, nyugaton sokkal többen dolgoznak ezekben az iparágakban. Nem lehet termelni mindenkinek, a szolgáltatások nagyon harmatosak, azért nincs munka hely. De amíg a rövidlátó, mohó kapitalista barom csak a bérek megtakarításában látja a hatékonyság egyetlen eszközét addig nem lesz több munka hely. És hosszú távon béke sem.

Artie 2011.03.31. 13:20:51

@Viktus: Várjatok már, az nem zavar benneteket, hogy 50%-ot _kötelező_ volt államkötvénybe tenni?...

is 2011.03.31. 13:44:00

@fg56: "Márpedig a lakosság tűrőképessége a végletekig lecsökkent és már semmilyen újabb nadrágszíj összehúzást nem hajlandó átélni"

mihez kepest? 2001-2006 kozott evi majdnem10%-os REALbernovekedes volt Mo-n. 13. havi nyugdij volt. a lakossag turokepessege nagyon furcsa dolog, ha annyi LCD TV fogy, mint nyugaton, meg annyi embernek van legujabb iPhonja, es iPadja, mint amennyinek.

az itt a gond, hogy a magyar 80%-a egy egesz angol vagy nemet mondatot nem tud kinyogni, de igy szeretne europai allashoz jutni. szakkepzettsege 40-50%-nak nincs, de azt gondolja, hogy betanitott munkabol is jobban kellene neki elni. hany munkanelkuli tanul nyelvet, szakmat igazan, szivbol, tenyleg, ertelmesen es eredmenyesen? pedig ideje, az lenne ra.

ez a hozzaallas, hogy nekem semmit sem kell tennem azert, hogy nekem jobb legyen, es azert az allam a felelos, ez hihetetlenul karos. azzal a rideg te3nnyel kell szembenezni, hogy a magyarok 50%-nak munkaja nem er tobbet a vilagpiacon, mint 20 000ft-ot havonta. es erre fizetunk ki nekik 70-75 ezret. es ez az 50% semmit nem tesz azert, hogy a kovetkezo havi munkaja ennel tobbet erjen.

Mr Neanderthal 2011.03.31. 13:44:02

nem sok mindent tudnak tenni, hacsak nem tudjak megvaltoztatni a vilaggazdasag szerkezetet :)
lassu, kinos vegetalas, egy vekony reteg aki megvan, egy rakas csoro szerencsetlen,
akar eladositjak az orszagot, akar nem...
persze az a maffiozos lenyulos politika ami Magyarorszagon tortenelmileg kialakult nem sokat segit

smartdrive 2011.03.31. 13:44:11

A. Hosszú ideig takarékoskodjunk, fogyasszunk kevesebbet, tegyünk félre! 31%

B. Csábítsunk ide külföldi befektetőket, multikat, bankokat! 59%

itt van a kutya elásva

a népet nem lehet leváltani (Brecht büszkén mondta, én szomorúan)

okostojáska 2011.03.31. 13:44:19

Az van, hogy tisztelet a kivételnek meg kéne tanulni dolgozni, el lehet ücsörögni az irodában napi 8 órát, de akár 12-t is, ha ez alatt nulla szellemi vagy nem szellemi termék jön létre. Lehet tologatni az iratokat, megbeszélésekre járni és összehívni, de attól nem lakunk jól és nem lesz több.

Elképesztően kevés ember dolgozik úgy, hogy annak bármiféle kézzelfogható eredménye/terméke is legyen. Így nem fog menni, jöhet ide akárki és csinálhat akármit. Ha a humán tőke értéke alacsony, akkor az életszínvonal is az lesz.

cdrom70 2011.03.31. 13:44:22

@Vegyi Ali:
Hali

ki fogja ezt ellenőrizni. Jelenleg az ellenőrzés nem érdeke sem a hivataloknak sem pedig a cégeknek.

Haris 2011.03.31. 13:44:24

A sorkatonai szolgálat megszűnésével rengeteg fiatal (férfi) szabadult ki a kötelezettség alól. A szolgálat visszahozásával munkát (munkahelyet) tudnánk adni nekik. Szerintem elég sok fiatalra ráférne egy kis fegyelmezés amit a honvédség ad. Úgy látom hogy sokan a tanulásba menekülnek(ami jó dolog)és tanulás után hopp ki az országból Angliába ,Németbe vagy valamely Benelux államba mert ott JÓL FIZETNEK a szakembereknek. Pl: orvosok, nővérek, hegesztők, lakatosok, stb. Tudom sokan fognak mindenfélét mondani rám, de higgyék el rájuk fér. Egy kis hazaszeretetet tanuljanak. Mellesleg lenne ember a gátépítésnél a termésbetakarításnál, a szántóföldeken a vízgyűjtő árkok kitakarításánál, és nem volna megkülömböztetés származás szerint. Na és persze kevesebb feketemunkás lenne a "piacon ".

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.31. 13:44:43

Egyszerű, olcsó és könnyű megoldás:

4 napos munkahét, túlóráztatás nélkül

Friedman 2011.03.31. 13:44:47

@ormotlan: Egyelőre az lenne a cél, hogy felzárkózzunk, nem az, hogy megelőzzük pl. Svájcot. Ne viccelj már!

Azt a hülyeséget pedig honnan veszed, hogy csak akkor jön ide, ha jobban jár, mint mi? Egyáltalán mit értesz ez alatt?

Akkor jön ide, ha jobban jár, mint otthon tenné. Akkor jön ide a külföldi tőke, ha itt magasabb hozamot ér el, mint mondjuk Németországban. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar befektető ne tudna magasabb hozamot elérni.

A probléma inkább az, hogy a magyaroknak nincs elég tőkéjük (megtakarításuk), hogy befektessenek. Ki vásárol pl. magyar államkötvényt a lakosságból? Ki fektet be a tőzsdén magyar vállalatokba? Nagyon kevés... amíg ezt nem csinálja a középréteg, addig lehet pattogni, hogy szemét külföldi befektető... addig nem lesz más.

Faculty 2011.03.31. 13:44:53

nem csak ez a négy megoldás van

nekem egy alternatív javaslatom az hogy fordítsunk komolyabb figyelmet a szakképzésre, legyen olyan munkaerő amely miatt érdemes idejönni őket foglalkoztatni, valamit csökkentsük a munkaadók és munkavállalók terheit.

kewcheg 2011.03.31. 13:45:22

Fel szeretném hívni a figyelmet egy nagyméretű méltánytalanságra, ami több száz korengedménnyel nyugdíjba vonult rendőr ismerősömet érint.Nyugdíjba vonulásukat követően jött az új minisztertanácsi rendelet, hogy nettó 16 százalék lesz a szja. meg hogyaszongya gyerek után van adókedvezmény.Koreng. nyugdíjas ismerőseim azt mondják hogy ők eztet a nyugdíjba nem kapták meg. REgyik megkérdezte a folyosó szervet, azt monták hogy mer a nyugellátásban ez nincs benne. Azt mondják, hogy ha tudták volna hogy több lesz a szja. miatt a bérük, maradtak volna, de senki nem mondta meg eztet előre.Így információszegénység miatt rosszul jártak. Kérik tehát, hogy számukra isa nyugdíjat úgy számfejtsék, hogy legyen benne az adókedvezmény, mega gyerekkedvezmény, mert nem akarnak rosszabbul járni, csak mert nyugdíjasok, attól még ők ugyanolyan egyenértékű dolgozó emberek.

Friedman 2011.03.31. 13:45:24

@gézukácska: És akkor miből fog megélni a magyar? Segélyből? Rokkantnyugdíjból? Remek ország leszünk, mondhatom...

Pernahajder Viktor 2011.03.31. 13:45:35

"A. Hosszú ideig takarékoskodjunk, fogyasszunk kevesebbet, tegyünk félre! "
-ez alatt mit kell érteni? Egy bruttó 300 ezret kereső 1 gyerekes családnál ez hogy nézzen ki? Mit ne vegyek meg, hogyan tegyek félre, mikor nem marad semmi és nincs minden nap szalámi!?

abaka 2011.03.31. 13:45:37

@ormotlan: Hat ezt a kozgazdasagtant meg egy kicsit nyomatnod kellene. Roviden es leegyszerusitve: a kulfoldi befekteto akkor fog ide jonni, ha itt jobban jar, mint barhol mashol. Teny, hogy az kevesse erdekli, hogy nekunk ez mennyire jo uzlet, de azt semmikepp sem nezi, hogy nalunk jobban jarjon. Ha neki mi vagyunk a legjobb valasztas, akkor ide jon, fuggetlenul attol, hogy ezzel belolunk rogton Ausztriat avagy Csad-ot csinal...

Es bar neked nehez lehet elhinni, de van olyan, hogy egy uzletben mindket fel jol jar. Nem minden zero sum game.

pöcögtető 2011.03.31. 13:45:53

Ezek mellékes dolgok , a lényeg ,hogy megvan a kettős állampolgárság ,tudjanak a határon túliak szavazni ,legyen új alkotmány ,csak ezek számítanak .Fidesznyikeknek ezek az üveggyöngyök már bőven elegendőek a boldogsághoz.

Friedman 2011.03.31. 13:46:11

@Tedat: Tehát most fogyasszunk sokat? Nem is, nem is, inkább jó sokat! Sőt, még annál is többet! Miért nem élhetünk úgy, mint a németek? Ez nekünk jár!!!!

laci_52 2011.03.31. 13:46:17

A lakossági takarékoskodás fokozása és a fogyasztás csökkentése nem járható út. A többség már ma is keveset fogyaszt és mégis hónapról hónapra él, tartalékai nincsenek. Kisebb lakossági fogyasztás visszavetné a termelést és a kereskedelmet, még tovább nőne a munkanélküliség, csökkenne az áfabevétel. Márpedig a költségvetésnek minden forintra szüksége van.

OnlinePénzkeresés · http://www.zseni.info 2011.03.31. 13:46:29

Meg lesz az egy millió munka hely hogyan? Ha a drágalátos Eu végre eltörli a cukor kvótát és lesz egy kis pénze Magyarországnak újra fel lehet lendíteni a gazdaságot! A cukor termeléssel! El tudnánk látni egész európát cukorral de a mocskos előző párt tönkretette ezt is!

global001 2011.03.31. 13:46:36

Egy biztos: a hazudozással, a másik hülyének nézésével, a bizonytalansággal nem lesz több munkahely ! Az, hogy hülyének nézik az EU-t, a 2/3-ot, mást beszélnek kint és mást idehaza nem fogja elősegíteni a növekedést. Első körben Matolcsyt el kell zavarni a faszba, utána a 3200 önkormányzatot megtizedelni, a 16 %-os elmebeteg adórendszert megszűntetni. Ezzel kellene kezdeni

Friedman 2011.03.31. 13:46:40

@Peter T. Sinclare: Kíváncsi lennék mi a Jobbik válasza a fenti problémára! Nevezetesen a munkahelyteremtésre.

Eddig az lejött, hogy a külföldi befektetőket el kell űzni, az ő pénzükre nem számíthatunk.

Az is lejött, hogy a magyaroktól nem lehet elvenni, nem lehet megszorítani tovább. Tehát több hazai tőkére sem számíthatunk.

Marad tehát a hitelfelvétel, és abból államilag finanszírozott munkahelyet (pl. közmunka) teremteni. Szóval a Jobbik adósítaná el leginkább Magyarországot.

Delinquent 2011.03.31. 13:46:50

Egyetertek, a legsulyosabb problema a munkahely hianya, a kormany helyeben az osszes energiammal azon dolgoznek hogy minel tobb ceg jojjon Magyarorszagra, akar atmeneti adomentesseg aran is.
Nyilvan fontos az uj alkotmany is, de kicsit szomoru hogy per pillanat ez a legfontosabb dolog a kormany szamara, szerintem rohadtul raerne ideologiat alkotmanyositani kesobb is.

Lehet szidni a tescot meg a tobbi multit de akkor hogy lesz uj munkahely?

Rothstein 2011.03.31. 13:46:58

Hazahívni a diaszpórát.
Különleges kedvezményeket biztosítani nekik, akár a kisvállalkozásoknak is.
Más megoldás nincs.
Ha visszafogjuk a fogyasztást, abba beleroppan a gazdaság, ha még több külföldi eredetű tőkét hívunk be, akkor csak kiszivattyúzzák a hasznot (bankok esetében még evidensebb a dolog).
Hitelt nem lehet már többet felvenni.
Rosszak a feltételek és egyébként sem tudnánk fizetni őket.
Haza kell hívni az emigránsokat. Minnél előbb!

paráznabillegető 2011.03.31. 13:47:02

a kilábalás egyszerű, de csak az egyén szintjén valósítható meg.
ki kell lábalni külföldre.

piefke 2011.03.31. 13:47:12

…De miért is csak a VV által leírt utak. lehetőségek állnának a magyar munkahely-teremtés előtt? A VV azt írja ui., hogy vagy 1.) belső megtakarítással, fogyasztás-visszafogással, vagy 2.) multik becsábításával, vagy 3.) az állam eladósodásával és az állam által felvett külföldi hitelek szétterítésével a magyar vállalkozói szférában lehet előrelépni.

Merthogy van egy negyedik út is: ha megfelelő üzleti tervek birtokában a magyar vállalatok közvetlenül vesznek fel hiteleket a nemzetközi pénzpiacon, bármiféle magyar állami közvetítés-elosztás nélkül. Ne feledjük: az EU-n belül a tőke, a termékek és szolgáltatások és a munkaerő szabadon áramlik, nincs is „belföld és külföld”!

Ehhez persze „világpiac-kompatibilis” üzleti tervek, termékfejlesztési elképzelések kellenek, mert csak így adnak pénzt a külföldi finanszírozók. Sajnos ehhez a magyar vállalkozók-vállalkozások jelenlegi felkészültsége általában még nem elégséges – ezért a magyar állam szerepe a munkahely-teremtésben a magyar vállalkozásképesség, a vállalatszervezési és –irányítási kompetenciák javítása, stb. lenne. Így kerülhetnek a magyar vállalkozók olyan pozícióba, ahonnan már direkt magyar állami eladósodás és pénzosztogatás nélkül is elkezdhetnek nemzetközi forrásokból vállalkozást fejleszteni és ezáltal munkahelyeket teremteni.

Ez az egyetlen járható út.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.03.31. 13:47:15

@Kenguru: Öööö, a MYNP-k a teljes tőkéjüket csak magyar állampapírba fektethették. Aztán a lehető legrosszabbkor, kötelező lett nekik részvénykitettséget is felvenni.

Ha engedték volna, biztos fektettek volna magyar részvényekbe is a nyugdíjpénztárak.

A szerelő 2011.03.31. 13:47:19

Nincs itt semmi gond. Megtörtént az azonnali nagyarányú adócsökkentés, - hiszen meg lett igérve - úgyhogy már csak várni kell a kánaánra :)

fvipera 2011.03.31. 13:47:23

a magyarok munkára való képességét, tudását, adaptációs képességét, szaktudását, nyelvismeretét kell fejleszteni: oktatás, oktatás, oktatás. Főleg alapfokú. Sok minden eldől 14 éves korig.

nenm pedig mantrázni az állami munkahelyteremtést vagy az adóversenyt másokkal. Aki az adóversenyt akarja megnyerni, az hosszú távon vesztes lesz. Tudásversenyen kell jól szerepelni.

2011.03.31. 13:47:29

csak nekem tűnik úgy, mintha piaci rést csináltak volna a CIG-nek a mnyp piacon?

kubatov_kommunista 2011.03.31. 13:47:34

Termelni kéne. /Nem, nem (csak) mg-i termelésre gondolok./ Elsősorban nem. Meg kvalifikált munkát végezni. K+F és társai. Meg ezt az egészet eladni.

Na most akkor nézzük a magyar munkaerőpiacot. Ühüm.

Igen tőke is kell. Hát bizony talán nem kellett volna befalazni (lakás) meg autóba ölni. ("előbb a traktor aztán a bicikli")

Nem mellesleg az általad javasolt 10 év takarékoskodás után még mindig én döntöm el hova és mibe fektetem a pénzem...

sas70 2011.03.31. 13:47:41

Kitől várjunk növekedést? A gaztól, mert kb. mástól nem várható. A multikat kicsinyes politikai indokkal megtaposták, a kisvállalkozásokat meg az adó rendszerrel hozzák lehetetlen helyzetbe. A szja változás, még rontja is a helyzetet.
A nagy kérdés mindig az, kire rakom az adó+járulék terheket. A lakosságra nem lehet, mert már kifeküdt. A hazai vállalkozásokra nem lehet, mert nyűglődnek. Maradnak a multik, lehetőleg a szolgáltatásban, mert akkor nem viszik el az export 3/4-ét adó gyártókapacitásokat. Ezért nem dőlt még össze a fizetési mérleg, mert az export óriási töbletet termel. Ez történt, az összes többi csak mese! És ezzel még nem is lenne igazán nagy baj, csakhogy mondjuk ki a másik oldalon osztogatás van, ráadásul a magasabb jövedelműeknek, tehát plusz gazdasági mozgástér nem keletkezik, sőt nő a hiány. Ezért teljesen elbaszott a fidesz jelenlegi gazdaságpolitikája.

Merre lehetne menni? Na ez egy komoly kérdés. A külföldi vállalatoknak, befektetőknek nem az adó és járulékmérték az elsődleges prioritásuk, hanem a biztonságos, kiszámítható gazdasági környezet, alacsony infláció, stabil monetáris politika. Egy komoly gyártóberuházás tervezése, telepítése 3-5 éves döntés, plusz a megvalósítási idő. Ezalatt az idő alatt ha valami borul, az rengeteg pénzbe kerül. Tehát az aktuális kormánynak ideális esetben egy hosszútávú tervel kellene rendelkeznie. Na ez a magyar politikában a lehetetlennel egyenlő, pedig lehetne máshogy. A külföldi kapacitásokhoz a magyar beszállítói hálózat lassan épül ki, mert kevés a tőke és ezt a bankok sarcolása, és a válság, még nehezebbé tette, pedig vannak erre jó példák is. Ez lehetne egy kivezető út, és ez felhúzhatná a magyar kisvállalkozásokat. Ehhez persze könnyíteni kellene az eu-s pályázatokhoz való hozzájutást, ingyenes kisvállalkozói pályázatírással, szaktanácsadói rendszerrel, monitoringozással. Németországban ezt a kamarákon keresztül nagyon jól csinálják.
A munkahelyteremtés sem megy varázsütésre. Bizonyos szektorokban hiányoznak a szakemberek pl. mérnökök, és a jó szakmunkások. Ezek képzését az államnak kell segíteni, pl. ösztöndíj rendszerrel, adott esetben külföldi tanulmányi lehetőségek finanszírozásával. Az oktatási rendszert hozzá kell illeszteni a gazdaság fejlődéséhez, igényeihez. A vállalkozásokat be kell vonni a szakemberek képzésébe, adott esetben adókedvezmények, vagy állami beruházási pályázatokon plusz pontokkal. Ehhez persze, nem a Józsinak kell mutyiba odaadni egy beruházást, hanem keményen, szigorúan pályáztatni.
A K+F rendszert meg kell változtatni ,és azoknak a cégeknek akik nálunk költik el erre a pénzt, hazai bázisokat használnak, plusz kedvezményeket kell biztosítani.
A konzisztens gazdaságpolitika sokkal gyorsabban képes beruházásokat termelni, mint bármiféle direkt támogatás, mert haszonelvű gazdaságossági számításokra épül, nem pedig haszontalan, olykor be sem tartott, politikusi ígéretekre.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.03.31. 13:47:49

Amikor a merci gyár kapott x milliárd forint támogatást a talán 2000? alkalmazottra, azt számoltam ki, hogy a merci gyár összes alkalmazottját az állam fizeti tokkal-vonóval kb. öt évig.

Ilyen feltételek mellett azt gondolom, bármelyik magyar cég venne fel korlátlan számú alkalmazottat.

Ha még cserébe adómentességet is kapna...

Stanley Macsai 2011.03.31. 13:47:52

@Trompf: nem volt hulyeseg, sot a feladaton rajta vannak... a problema annyi, hogy az europai gazdasagnak fel kene porognie, hogy ez a betli bejojjon. A megoldas pofon egyszeru, csak eleg cinkus: HUF leertekeles, a kornyezo orszagok szintje ala. Innetol olcsobbak vagyunk, mint a tobbiek es az a bizonyos kulfoldi befekteto boldogan jon. Ha az inflacio kerdeserol el tudjak terelni a publikum figyelmet, meg sikerulhet is. A kulso tenyezok ebben nagyban segitenek (olaj + elelmiszer ar). Sunyi megoldas, de a magyar nepet ismerve az egyeduli ut. Olvasva az itteni hozzaszolok tobbseget a sotet szocializmus, meg a hippikultura keveredese a politikai felvilagosultsagi szintjuk... Ebbol jo nem sul ki, mert buta emberek tobbsege egy dologra jo, arra, hogy kihasznaljak...

2011.03.31. 13:47:56

@Vegyi Ali:

Allah nyujtsa hosszura a szakallad effendi. Itthon egy dolgozo nekem kb a netto berenek ket es felszeresebe kerul, angliaban viszont a 150% helyett kb 30 a koltseg. Egy ks ceget igy keptelen a piacon maradni ugy, hogy csak tiszteseges profitot termel.

shinichi 2011.03.31. 13:48:00

@ormotlan:
"A külföldi befektető csak akkor jön ide, ha ő jobban jár, mint mi! Ergo külföldi befektetőkkel sose fogunk jobb színvonalat elérni, mert ők mindig többet nyernek belőle mint mi."

Attól, hogy a külföldi befektető jól jár, mi még nem biztos, hogy rosszul. Sőt!

@róka koma:
Én azért összezárnálak pl. a győri Audi gyár munkásaival egy hangszigetelt terembe, és megtárgyalhatnátok ott a multik kiebrudalásáról szóló elméleteidet.

abaka 2011.03.31. 14:04:21

@fvipera: Mindamellett, hogy maximalisan egyetertek az oktatas fejleszteset illetoen, azert azt is be kell latni, hogy az csak hosszu tavu megoldas. Minimum 5-10 ev kell ahhoz, hogy a 14 even alattiak oktatasanak a fejlesztese megmutassa az elso jeleit a munkaeropiacon. A vilag nyugati felerol szarmazo tapasztalat viszont az, hogy a szeleskoru oktatasi reformnak (amilyenre nekunk szuksegunk van) igazabol 20-25 ev utan van meg a gyumolccse. Szoval szerintem addig jo lenne valami "athidalo" megoldas.

abaka 2011.03.31. 14:09:41

@róka koma: Ma a mezogazdasag a GDP 6%-at adja, ugy, hogy a termoterulet jelentos resze aktiv hasznalat alatt van. Mar igy is jelentos a tultermeles, tehat ha novelnenk a termelest, az valoszinuleg csak meg jobban letorne az arakat, semmi erdemi novekedeshez nem vezetne. Arrol nem is beszelve, hogy az orszag 100%-at meg tudnank muvelni ugy a lakossag 5-10%-anak a segitsegevel, belertve mar a feldolgozoipart is. Tehat ezt gondold at. A multik elzavarasan mar csak rohogni tudok...

gézukácska 2011.03.31. 14:22:44

@Friedman: Azt sajnos nem tudom, de egyenlőre mínusz 105 ezer a munkahelyek bővülése. :(
Én amúgy azt mondom, hogy aki meg akar élni, dolgozzon. Nem adnék segélyeket, meg ilyesmiket. Pl. van egy csomó megműveletlen föld, stb.

fvipera 2011.03.31. 14:22:46

@abaka: nincs áthidaló megoldás. és ameddig az áthidaló megoldáson törtük a fejünket, addig késlekedünk az igazi megoldáson (oktatás).

vitatom egyébként, hogy a hatás ilyen hosszú távon érvényesül csak. az egész társadalom munkaképessége javul attól, ha a gyerekek oktatása (beleértve óvodát is!) megoldott. legalábbis nekem jobb a teljesítőképességem, mert speciel szerencsém van a gyerek óvodájával. ergo több erőm, kedvem marad gdp-t termelni. az persze igaz, hogy a gyerekem majd 20 év múlva jelentkezik (remélem) képzett munkaerőként.

abaka 2011.03.31. 16:02:22

@fvipera: Hat azert az kicsit eros, hogy nincs athidalo megoldas. Szamtalan eszkoze van a munkahely teremtesnek illetve egy orszag versenykepesebbe tetelenek. Ezek kozul csak egy a munkaero kepzese/fejlesztese. Mint mondtam, hosszu tavon ez donto tenyezo, de addig is boven lehet mit tenni. Az igazi megoldassal valo keslekedest ez nem kell, hogy okozzon, mert egesz mas szakemberek kellenek az oktatas fejlesztesehez, mint pl az aktualis ado es jarulekpolitika kialakitasahoz.

Azt is elhiszem, hogy te sokkal kiegyensulyozottab vagy ugy, hogy a gyereked oktatasa rendezett, de merheto eredmeny tenyleg csak hosszu tavon keletkezett ott, ahol jol megcsinaltak a reformokat. Persze lehet, hogy lehet jobban is csinalni...

fvipera 2011.03.31. 16:02:24

@fvipera: aztán még az sem lenne rossz, ha nem az lenne a szocializáció egyik alapeleme, hogy a játékszabályokat utólag is lehet módosítani. ha ennek az őrületnek a kitalálója eltöltött volna már némi időt azzal, hogy megpróbál finanszírozást szerezni a bankoktól bármilyen beruházásra, akkor tudhatta volna, hogy a visszemanőleges adóztatás olyan jogbizonytalanságot jelent, amely elképesztő módon csökkenti a beruházások megvalósításának esélyeit.

és ha az ötletgazdák jártasak lennének a makrogazdaságban (a lopáson túlmenően), akkor tudnák, hogy a felső-középosztály szja csökkentése pontosan nulla munkahelyet teremt (és persze egyetlen további gyereket sem vállalnak kizárólag ez okból).

kb. ez történik akkor, ha egy számolni nem tudó gazdasági miniszterünk van, aki amikor nem kormánytag, akkor egy egyszemélyes kutatócéget vezet (persze fideszes megrendeléssel)

ormotlan 2011.03.31. 16:02:27

@Friedman: @abaka: @is:

Olvassátok csak el még1x mit írtam.
Semmi bajom a külföldi befektetőkkel.

De ameddig hitelből, külföldi befektetésből működik a gazdaságunk, addig soha nem fogjuk utolérni SE Ausztriát vagy Svájcot.

Nagyon örülök neki, hogy ezek a befektetők idejönnek, ahogy Svájc, Ausztria is nyitva áll minden magyar vállalkozás előtt! Igenis épüljenek német, osztrák autógyárak etc.

De a befektető pont azért rakja ide a tőkéjét, mert keres rajta. Persze ezzel mi is jól járunk, DE
minden egyes megkeresett forinton ő is keres legalább ugyan annyit.
Ergo a Magyar gazdaságnak ez jó bizonyos szinten, de ez NEM VERSENYKÉPES, mert így soha nem fogjuk utolérni gazdaságban a VERSENYTÁRSAINKAT, HA ŐK A HITELEZŐINK.

Ha egy osztrák bank adna hitelt egy magyar bank nyereséges expanziójához, akkor azzal ki jár jól? Mind a ketten! De az osztrák legalább annyira jól jár, így mindig le leszünk maradva!!!
Más iparágban se van ez másként.

Még mindig 3%-al többet költünk, mint ameddig a takarónk ér, a Svájci meg Osztrák meg Német állam meg röhög a markába hogy mások hitelből akarnak kimászni a hitelhiányból, és ehhez szívesen asszisztálnak mert nekik nagyon jó üzlet és előttünk lehetnek egy lépéssel gazdaságilag. Nem ők a gonoszak, mi vagyunk a naív hülyék hogy előnytelen hiteleket veszünk fel. Verseny van.

Persze hogy nincs tőkénk ha spórolás helyett többet költünk, mint amink van.

cdrom70 2011.03.31. 16:02:31

@sas70:

Teljes mértékben egyetértek veled....

cdrom70 2011.03.31. 16:02:32

@róka koma:

Győr és a hatvan környékén ne nagyon hangoztasd amit itt leírtál... Nagyon megvernek érte..)

Viktus 2011.03.31. 16:02:35

@Lord_Valdez:

Egy idő után változhat a nyugdíjmaximum eltörlése most viszont a nyugdíjasok 99.9% életbe nem termelte meg amit kifizetgetnek ...

@klacus:

Így van.

@Artie:

Svájci államkötvényekkel nem lenne bajom :P de így csak egyik zsebból került a másikba pénz csak még több pénzbe került az ide-oda rakosgatás ... magyar módi. A nyugdíjat is majdan Magyarországnak kell visszafizetni meg a Magyar Köztársaság államkötvényeit is ...

Cívis X 2011.03.31. 16:02:40

@shinichi:
"Én azért összezárnálak pl. a győri Audi gyár munkásaival egy hangszigetelt terembe, és megtárgyalhatnátok ott a multik kiebrudalásáról szóló elméleteidet."

Ne haragudj, de csak a véleményemet írtam le. De jó tudni, hogy szerinted így kell megoldani a problémákat. Egy dolog, hogy munkahelyet teremtenek, de nem ártana, egy kicsit összefüggésekben gondolkozni. Ormotlannak teljesen igaza van, mi a frászért nem otthon gyártják az autóikat? Itt olcsóbb a munkerő és adózni sem kell annyit. Lehet, hogy első látásra úgy tűnik, hogy ez nekünk jó, de NEM! Az autó mint közlekedési eszköz a mai formájában megbukott. Nincs rá szüksége egy csomó embernek (Hogy miért? Azért mert sokan csak városon belül használják azért, hogy megspóroljanak fél óra gyaloglást. Mai felfogásunk szerint az autó valamiféle státusz szimbólum és sokan egyszerűen csak lusták. A családomban van olyan ember, aki simán hülyének néz, mert ki merem jelenteni, hogy nincs szükségem autóra. És még nem is említettem a környezetszennyezést. Tudom, sok embernek elengedhetetlenül szükséges eszköz, de soknak nem!). Persze a reklámokban úgy tűnik, hogy már egy romantikus pillanat is elképzelhetetlen beépített cd lejátszó, klíma, meg mittudomén mi nélkül. A lényeg a növekedés és a versenyképesség fenntartása. De hová vezet ez? Nem lehet semmit sem a végtelenségig növelni, így a bevételeket sem. Lassan elfogy a fizetőképes kereslet és akkor aztán hiába gyártják az Audikat, ha nem lesz aki megvegye. Tehát azok a munkások előbb-utóbb az utcára fognak kerülni, ha nem is most, de majd 10 év múlva. És ha nem egy újabb válság miatt, akkor azért, mert tovább viszik egy még fejletlenebb országba a gyáraikat. Gondoljunk csak arra, hogy Németországban állami segítséggel mentették meg az autógyárakat. Gondolom az emberek azóta is fizetik.
Tesco és társaik: amikor bejöttek, irdatlan adókedvezményeket kaptak, ezzel is plusz erőfölényt biztosítva a hazai kiskereskedelemmel szemben. Nem csoda, hogy hamar megszűnt a konkurencia nagy hányada és eztán már úgy ahogy van, könnyedén zsebre vágták az egész hazai feldolgozóipart. De ez is biztos jó volt nekünk, nem tudom. Nem vagyok gazdasági szakértő (nyilván, mert akkor nem irkálnék ekkora hülyeségeket). Persze abban a pillanatban, amikor megteremtenek x ezer munkahelyet, akkor jó. És nyilván én sem szeretek kétszer annyit fizetni egy termékért, ha tudom, hogy máshol olcsóbban megkaphatom. Sajnos normálisnak tűnik a mai ember számára, hogy olyan élelmiszereket is meg tud vásárolni fillérekért, amiket a világ másik felén állítanak elő. Ez nagyon nincs rendben. Azt mind szállítani kell, ami iszonyatos teher a környezetünkre nézve. Akik meg előállítják, valószínűleg kevesebbett keresnek egy évben, mint te egy hónap alatt. Itt szemléletmódról van szó, nem világmegváltási kísérletről. Amennyit tudok én is megteszek. Semmi szín alatt nem mennék el egy multihoz dolgozni és csak magyar terméket vásárolok. Még akkor is, ha van olcsóbb a polcon (pedig hidd, el csóró vagyok). Ma már inkább fogyasztóként van hatalom az emberek kezében, mint választópolgárként. Ezt azért mondom, mert minden politikai erő valakiknek az anyagi érdekeit képviseli (nem, nem az emberek érdekeit). Csak ezzel sem tudunk élni, mert minden szart megveszünk.

Viktus 2011.03.31. 16:02:43

@abaka:

Na jah, de a jövőre is kellene gondolni ergo Mucsán túl is van világ. Ebben a világban pedig egy emlősfajta igen szapora miközben éppen csökken a termőterület meg kevesebb a víz ergo azt meg kell majd vásárolnia máshonnan lásd. kereskedelem. Indiai munkaerővel pl. nem tudunk versenyezni olcsóbban fog termelni mindent viszont a hamikat hosszútávon is biztosítaniuk kell v.honnan így a cuccokért cserébe majd adhatunk nekik hamit.

Viktus 2011.03.31. 16:02:46

@gézukácska:

Na meg a másik problémakör, hogy a több ezer embert foglalkoztató multi termelő cégknél is zajlik a modernizáció pl. egy szalag mellett kellett tavaly 60 ember ugyanazt a munkát most tavasztól elvégi 8 ... ez van.
Mást kell kitalálni.

Cívis X 2011.03.31. 16:12:09

@abaka: Kérlek támaszd alá forrásokkal ezeket az adatokat! Amúgy ha ügyesen lenne megszervezve, nem lenne hülyeség. Az előző hozzászólásomban erre a témakörre is kitértem. Nem beszélve a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázásáról. Erre is lehetne ipart építeni, de ugye az nem térülne meg a kormányzati ciklus végéig, ezért felejtsük is el.
A multikkal kapcsolatban is lásd előző hsz-em. Amíg az a mentalitás uralkodik, hogy nem ember akinek nincs plazmatévéje, addig vakarhatjuk a fejünket, hogy miért is szar nekünk. Kurva nagy értékválságban szenved a világ és sajnos a sikert pénzben mérjük, meg a tárgyakban, amikkel körülvesszük magunkat. Közhely, de így van. Amíg mesterségesen generált igényeink kielégítését hajkurásszuk, addig mindig lesz, aki kihasználjon minket.

Kacagány 2011.03.31. 16:12:11

@gézukácska: Gratulálok, ez százezer pontos hozzászólás volt :)

Úgy látszik a fidesznek 8 év sem elég egy épkézláb, betartható program létrehozására. Szégyen.
De remélem legközelebb több időt kapnak a gondolkodásra ;)

Friedman 2011.03.31. 16:18:01

@ormotlan: Azért a hitelből való fejlődés nem ördögtől való dolog, ha értelmesen használjuk. Pl. van egy ötleted, akkor felveszel hitelt, megvalósítod. Ha bejön, meggazdagszol belőle, törleszted a hitelt és kész. Ekkor nem igaz, hogy a bank, aki a hitelt adta legalább olyan jól jár mint Te. Sőt. Ez akkor igaz, ha tulajdonostársként beszáll.

Másrészt továbbra is hangsúlyozom, hogy egyelőre a cél a nyugat utolérése lenne, nem leelőzése. Szépen sorban haladjunk.

Abban igazad van, hogy nem szerencsés, ha csak a külföldi tőkére hagyatkozunk (olvasd el az első bejegyzésem). Ahhoz viszont, hogy ne külföldi befektetők pénzéből fejlődjünk, ahhoz az kellene, hogy itthon legyen elég megtakarítás. Az államháztartási hiány ledolgozásához az kéne, hogy spóroljon az állam. Min tud? Nyugdíj, egészségügy, szociális kiadások, stb.

Miért nem spórol az állam? Mert a politika nem mer hozzányúlni a tabu témákhoz. Nem mer most sem, nem mert Gyurcsány idején sem. Miért? Mert a népnek kommunizmus kell. Ingyen pénz munka nélkül, ingyen utazás, ingyen minden.

quendelapo 2011.03.31. 16:18:02

Lenne még egy lehetőség: az EU források átcsoportosítása közmunkaprogramokra. Ma az EU támogatásokból "innovatív" vállalkozásokat stafíroznak ki és vidékfejlesztési projektként panziókat és mezőgazdasági feldolgozó-üzemeket építenek. Talán néhány munkahelyet ezek a projektek is teremtenek, de lényegesen több alacsony képzettségű ember számára jelentene munkaalkalmat a települések renbetétele, vízelvezetés, járda, légkábelek eltüntetése, bicikliutak, parkolók stb. Ráadásul a rendezett településkép a turizmus és a befektetők szemára is vonzóbb lenne (és az ott élőknek is.) Nam új ötlet ez, így csinálták az írek is: adócsökkentés és település rendezés.
Ja, az ilyen böszmeségeket, hogy különadók és mnyp einstand azonnal vissza kéne vonni. De Orbán lemondása is jelentősen javítaná a beruházási, befektetési kedvet.

abaka 2011.03.31. 16:32:51

@róka koma: ksh.hu

Az 5-10%-ot onnan vettem, hogy ennel tobben most sem dolgoznak a mezogazdasagban es az ahhoz kotodo iparagakban.

Kivancsi lennek, hogyan lehetne ezt okosabban megszervezni. Belso fogyasztasra nem tudunk tobbet termelni. Azon termenyekbol, amik Mo-on megteremnek a) mar most is eleget termelunk vagy b) olcsobban tudjuk importalni, mint itthon megtermelni vagy c) az import minosege annyival jobb, hogy megeri a kulonbozetet kifizetni. Az export szinten nem igazan megoldas, mert mar most sem tudjuk eladni a foloslegunket. A koltsegcsokkentes nem igazan mukodik, mert mar igy is orul egy gazda, ha nullszaldosra jon ki.

Persze egy keveset el lehetne erni nemi optimalizalassal, de kizart, hogy akar jelentosebb energiaraforditassal el lehetne erni, hogy a GDP 10%-a tartosan a mezogazdasagbol jojjon (persze a tobbi terulet rontasaval mindez megoldhato... :) ).

Azt nem tudtam kovetni, hogy miert a multik tehetnek arrol, hogy az emberek plazma TV-t akarnak venni vagy, hogy penzben merik a sikert.

Egyebkent ez a te ertekvalsagod egyidos az emberrel, mert a sikert mindig is penzben (foldben, rabszolgaban etc.) mertek. Sot, az a gondolkodasmod, hogy az is lehet sikeres ember, aki szereny anyagi helyzetben, de teljes es boldog eletet el, a XX. szazad masodik felenek a szulotte es lenyegeben annak az eredmenye, hogy az embereknek mar nem kell a mindennapi tulelesert kuzdeni. Tehat igazabol jo fele haladunk, csak az emberek szeretnek veszmadarkodni, mert felhaboritja oket VV Gigi...

Artie 2011.03.31. 16:32:53

@Viktus: Jap. Ezt már csak Gyurinknak kéne felfogni, hogy az a 3000 mrd, amit most lenyúltak (szvsz nem lesz az több 2500 mrd-nél. meglepő lesz, amikor kiderül, hogy a "vastagabb számlájú" tagok maradtak), az valójában nagyjából 1000 mrd-t ér, fele eleve kuka, költeni semmire nem tudják, csak kivonni a forgalomból... Plusz a fennmaradó 1200-1300 mrd-ből, aminek jó része részvény, jóval kevesebb marad, amikor hirtelen ezt a pénzmennyiséget kp-ben akarják látni, és a piacra zúdítják a papírokat.

De ezt a marhái még nem számolták ki. Majd pont úgy meglepi őket, mint a rácsodálkozás, hogy nem mindenki járt jól az új SZJA-rendszerrel (én igen, nagyon is).

fvipera 2011.03.31. 16:41:52

@abaka: írod, számtalan eszköz van. érdekes módon, matolcsy elvtárs pontosan addig tudta az 1 millió munkahely teremtésének megoldását, amig nem került hatalomra. ezt csak azért írom, hogy rámutassak: számtalan eszközt látsz, de döntési pozícióban azok nem működnének. mert végül a piacon kell megmérnie egy országnak magát. ott pedig a tudás, adaptációs képesség, munkabírás számít alapvetően.

az árfolyam, adóterhelés és egyebek csak ideig óráig hatnak. ezt kell mielőbb kimondani és koncentrálni az emberi erőforrás fekjlesztésére. jó példa Japán. eszméletlenül versenyképes az exportja, pedig erős a jen és nem olcsó a munkaerő. de mégis toyotára és nem daciara vágysz:))

ormotlan 2011.03.31. 16:49:07

@Friedman:

Abszolút egyetértek, hogy Magyarországon még mindig a kommunizmus a probléma! Még mindig az ingyen ebéd, ingyen hitel, ingyen nyugdíj mámorában élnek az emberek.

Azzal is egyetértek, hogy ha van egy megvalósítható, hitelből nyereségesen finanszírozható ötlet, azt meg kell valósítani! De ehhez helyi hitelre van szükség, amelyet helyi számlapénzből vagy helyi központi banki hitelből fedez a helyi pénzintézet.
(helyi=az a gazdasági versenycsoport, amihez tartozunk; jelen esetben a magyar, forint alapú gazdaság)

Ameddig a gazdasági versenytársaink hiteléből (befektetéséből) valósítjuk meg saját befektetéseinket, addig nem érhetjük őket utol soha.

VIII. Nagyapó 2011.03.31. 17:23:16

@fvipera:

Tudom, Mellár Tamás mondta vmiféle obskurus tankönyvekre hivatkozva - de levezetné nekem valaki, hogy az adócsökkentés miért is ne számítana hosszú távon is?

Hogy a megtermelt jövedelem mekkora része marad az azt megtermelőnél, az nagyon is számít - különben nem omlott volna össze a szocializmus...

Az adócsökkentés nem olyan, mint az árfolyam "ócsítása" hogy hosszabb távon úgyis alkalmazkodnak hozzá az árak; az tartósan megváltoztatja az elosztási arányokat. + attól, hogy az adójukat lecsökkentő és gyorsan növekvő EU-országok némelyike elég nagyot bukott, még bőven ők a nettó nyertesei az elmúlt 1-2 évtizednek.

Cívis X 2011.03.31. 17:34:39

@abaka: Az okosabb szervezés alatt azt értem, hogy azokon a területeken, ahol kiugróan magas a munkanélküliség, az emberek összefoghatnának, közös művelésbe kezdhetnének, hogy legalább saját maguknak megtermeljék a szükséges élelmiszert. Ehhez megfelelő szervezés kell. Nem is tudom, valamelyik nap láttam, hogy egy polgármester, az önkormányzat telkét erre a célra használta fel. Az emberek dolgoznak és van is mit enniük. Olyan egyszerű mint a szög. És még valami díjat is kapott érte.

A fentinél jobban nem tudom kifejteni, hogy miért a multik hibája, hogy az embereknek plazmatévé kell.
Én ha magamba nézek, azt látom, hogy nekem nem kell. Van már egy tévém (kicsi, elavult, de teljesen jól működik). Csak azért mert azt sulykolják a reklámok, hogy valami mennyire jó és nélkülözhetetlen, attól még nem lesz az. Amúgy is csak néhány csatornán megy értelmes műsor. Azért szeretném azt gondolni, hogy nem vagyok egyedül az értékválságommal :). Nagyon sok mindent nem engedhetek meg magamnak, ennek ellenére sikeresnek érzem magam. Nem azt mondom, hogy aki gazdag, az gonosz és erkölcstelen. Akinek az a fontos, gyűjtse az autókat, meg a házakat. Csak ne a többi ember rovására.
A hitel sem egy gonosz dolog, de értelmetlenül használják az emberek és az uzsora működhet intézményesített keretek között. Mert van rá igény. Évekig takarékoskodtam, ezért ki tudtam húzni a telet munka nélkül (ezt a munka nélkült ne úgy tessék elképzelni, hogy három hónapig meresztettem a seggem). Nem mentem el segélyért sem, még az államkasszát sem terheltem, mert beláttam, hogy nem szorulok rá. Nagyon sok embernek az fáj, hogy már nem engedheti meg magának a korábban megszokott életszínvonalat. Nekem is fájt egy ideig, bevallom. De ha arra gondolok, hogy mi az érték, nem cserélnék egy milliárdossal sem. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a mostani életszínvonalamat sem tudom sokáig tartani. A következő lépés az lesz, hogy falura költözünk és magunknak termeljük a kaját (pár éven belül mindenképp ezt fogjuk tenni a családommal). Ha majd azt is lehetetlenné teszik valamilyen módon a drága vezetők (nincsenek kétségeim, képesek lesznek rá), na majd akkor jöhet a kasza, meg a vasvilla.

@cdrom70: Dolgozik rokonom az Audinál Győrben, csak hogy mindenki megnyugodjon végre :). Nyilván nem akarok rosszat neki.

fvipera 2011.03.31. 17:40:52

@VIII. Nagyapó: nyilván pontatlanul fogalmaztam. azt állítom, hogy nem adóversenyt kell nyerni, hanem tudásversenyt. ezzel nem azt akarom mondani, hogy tetszőlegesen nagy adó kivethető. de azt igen, hogy hiába legalacsonyabb az adókulcsod, az nem ér semmit. ezzel szemben viszonylag magasabb adókulccsal is termelékeny lehetsz, ha a tudásod kimagasló. az adócsökkentés mindenhatóságát hirdetni nem más, mint politusi hazugság, mert megnyugtatja az embereket, hogy nem bennük van a hiba (hogy nem kell a munkájuk), hanem az adórendszerben.

de megismétlem: bármilyen jó munkaerőt el lehet lehetetleníteni "megfelelő" adópolitikával.

Veder1 2011.03.31. 17:47:14

@quendelapo "így csinálták az írek is" és meg is nézhetjük hol tartanak ma...

A közmunkát jelenleg drága fenntartani, nem hatékony, és nem is eredményez fejlődést (lásd, falukép csinosítása stb.). Egyértelmű, hogy nem ebbe, hanem a szakképzésbe kell a pénzt önteni, az inaktívaktól keresőképesektől meg elvenni. Szlovákiában is volt éhséglázadás, mégis túlélték...

Dr Smit Plagius 2011.03.31. 22:10:14

meg kell növelni a parlament és az önkormányzatok létszámát!
1millió új munkahely
jó fizetés
költségtérítés
stb

fidesz friend 2011.03.31. 22:57:46

@Tower13: hát érdekesnek nem nevezném ezt a felvetést. a szokásos pitiáner rendpárti megközelítés, enyhe szoci beütéssel ("igazságos" elosztás - ami nincs).
az előírás, tiltás, büntetés és más szkander sosem nem old meg semmit.
pozitív és bizalommal teli környezet kellene, gazdasági és társadalmi téren egyaránt. csak ez idegen ovi természetétől. a rossz jellemét szívjuk és fogjuk szívni.

Tower13 2011.03.31. 23:09:01

@fidesz friend: Mint mondtam utópisztikus.
Viszont nem pitiáner rendpárti, hogy többszörös óraszámot dolgozunk magyarországon. Viszont a bankadó inkább rendpárti, mert náluk van pénz adjanak többet. (igaz, hogy veszteséges lett nem is egy.) De igazából nem érdekel. 1 év alatt egy normális gazdaságpolitika még nem érkezett el. Két hónap alatt most hirtelen lesz egy.
Addig is mutogatunk vissza, (részben persze jogosan) és mondogatjuk hogy 40 + 8 év + minden. De az ő előző 4 évük sem volt jobb. Mert a szép hiány érték csak eny könyvelés bravúr volt:S Igaz, a szociknak nevezett izék még erre sem voltak képesek :D
Minek vannak azok is?

Amatőr 2011.04.01. 09:20:08

@Friedman:
"Miért nem spórol az állam? Mert a politika nem mer hozzányúlni a tabu témákhoz. Nem mer most sem, nem mert Gyurcsány idején sem. Miért? Mert a népnek kommunizmus kell. Ingyen pénz munka nélkül, ingyen utazás, ingyen minden. "
Ez nem igaz! A népnek rendes, emberhez méltó jövedelem kell.
Túl sok pénzből gazdálkodik a kormány, a bevételek döntő többségét magához veszi és azokat rosszul költi és osztogatja el. Mindenbe beleüti az orrát, nem hagyja a piacot érvényesülni, nem dönthet a bevételeiről a polgár, nincs elegendő pénz az önkormányzatoknál. Honnan tudná Gy.F. vagy O.V., hogyan kell beosztani havi 30 vagy 60 ezer forintot, ha nem látta közelről, vagy nem tapasztalta meg?
( a reggeli beszélgetést a sofőrrel: "Hogy van Józsikám? És a család?" nem számítom tapasztalatszerzésnek.)

Tehát a kormány makroproblémákkal foglalkozzon, valamint a szigorúbb ellenőrzéssel, a többire ott vannak az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek, melyek közelebb élnek a lakossághoz.
Ki kellene próbálni, hátha működik.

Friedman 2011.04.01. 09:28:06

@Amatőr: Egyetértek azzal, amiket mondasz. Egy dologgal nem feltétlenül tudok egyetérteni: "A népnek rendes, emberhez méltó jövedelem kell."

Mennyi az az emberhez méltó? Mindenkinek ennyi kell? Ha mindenkinek magas a jövedelme, akkor megemelkednek az árak, tehát valakinek reálértéken alacsonyabb lesz. A pénz az csak egy elszámolóegység. A kérdés, hogyan osztozunk a megtermelt javakon. A megtermelt javak összemnnyiségét pedig nem tudjuk csettintésre megemelni, csak technológiai fejlődéssel.

Kb. ezzel a mondatoddal azt állítod, hogy mindenki éljen átlag feletti szinten.

Amatőr 2011.04.01. 13:13:32

@Friedman:
Valószínű, hogy nem fogalmaztam szabatosan!

Véleményem szerint az az emberhez méltó jövedelem, amennyiből telik a mindennapi betevőre, a rezsire és szerény megtakarításra. A kb 5-6 millió proli meg is termelte és termeli a rávalót, de az kézen-közön elfolyik. Mert eddig a magyar melós (ipari, mezgaz, egyéb) eddig is megállta a helyét; felépített egy lerombolt országot, elviselte a komcsikat és a többi rablóbandát. Sajnos a fejétől bűzlik a hal. Lassan egy évszázada. A sz@r mindig a víz tetején úszik.

Csak egy példát a millióból; egy gazdasági szakember azt nyilatkozta, hogy az olajszőkítés 1000 azaz egyezer milliárd forint kárt okozott a magyar gazdaságnak, de a bűnözőket nem sikerült elcsípni (csak néhány kishalat). Cáfolat mind ezidáig nem érkezett. Ez azt jelenti, hogy még a magyar autópályákat építő maffiák is 500 km autópályát építettek volna belőle!

Ezért kellene kevesebb pénzt kezelnie a kormánynak, hogy maradjon ideje az ellenőrzésre is.
Megtérülne! És az, aki dolgozni akar és tud, az emberhez méltóan élhetne.

Friedman 2011.04.01. 13:32:15

@Amatőr: Az a baj, hogy az az 5-6 millió, az közel sem annyi. Mindösszesen 3,7 millióan dolgozunk ebben az országban, a maradék 6,3 milliót pedig eltartjuk. Persze 1,1 millió minimálbéren van bejelentve, tehát igazából csak 2,6 millió fizet adót. Legalább 5 millió kéne dolgozzon, hogy igazán jó ország lehessünk.

Az emberek maguk közül választják a politikusokat is. Nem feltétlenül a fejétől bűzlik a hal. Amíg ennyien csalnak adót, amíg ennyien bliccelnek a BKV-n, és ráadásul erre büszkék és jogosnak találják, addig miért várjuk el a felső szintektől, Szalainéktól, Lázároktól, stb. hogy ne csaljon?

A társadalom hozzáállását kell megváltoztatni. Adót csaltál? Nem állok veled szóba. Bliccelsz rendszeresen a BKV-n? Nem állok veled szóba.

Még jó, hogy a bolti szarkák nem büszkélkednek vele baráti körben, hogy hány kiló krumplit csempésztek ki a sarki boltból...

Amatőr 2011.04.01. 16:56:07

@Friedman:
"Az a baj, hogy az az 5-6 millió, az közel sem annyi. Mindösszesen 3,7 millióan dolgozunk ebben az országban, a maradék 6,3 milliót pedig eltartjuk. Persze 1,1 millió minimálbéren van bejelentve, tehát igazából csak 2,6 millió fizet adót. Legalább 5 millió kéne dolgozzon, hogy igazán jó ország lehessünk."

Nincs vita erről köztünk. De nem Vasmunkás Józsi és Földtúró Pisti evázik és ehozik, illetve menekíti adózás elől a jövedelmét adóparadicsomokba.
Szép teljesítmény a 3.7 milliótól, hogy eltart 9 és felet.

"Az emberek maguk közül választják a politikusokat is. Nem feltétlenül a fejétől bűzlik a hal. Amíg ennyien csalnak adót, amíg ennyien bliccelnek a BKV-n, és ráadásul erre büszkék és jogosnak találják, addig miért várjuk el a felső szintektől, Szalainéktól, Lázároktól, stb. hogy ne csaljon?"

Most viccelsz? Magunk közül? Emlékszel az első szabadon választott képviselőinkre? Arra a sok tehetségtelen, műveletlen tahó-bunkóra? Akik arra is képtelenek voltak, hogy a mások által megírt szöveget felolvassák? Hogy világ szégyenére előre megírták nekik a viszontválaszt is?(bár maradt még belőlük) Odapofátlankodtak a húsosfazékhoz és nem akadt, aki a kezükre csapjon. Soha. Mint mondtam, a sz@r a víz tetején úszik. A "szakma" lejáratódott!
Emlékszel még a frappáns bonmot-kra?
"Most alámerülünk és kibekkelünk. "
"Teccettek volna forradalmat csinálni!"
" A politikus szava nem úri becsületszó, amit mindenképpen be kell tartani"
Ha ilyen az eleje, milyen a vastagja?
És emlékszel még arra, hogy micsoda botrányt okoztak az első politikusokhoz köthető disznóságok?
Ma meg már ki emlékszik rájuk?
Egyébként pedig fordítva ülsz a lovon, mert a magasabb poszt nagyobb, súlyosabb felelősséggel kell, hogy járjon. De a piti tolvaj sitten végzi, a milliárdos csaló gazember megússza.

"A társadalom hozzáállását kell megváltoztatni. Adót csaltál? Nem állok veled szóba. Bliccelsz rendszeresen a BKV-n? Nem állok veled szóba."

Ha-ha!
Nem Te nem állsz velük szóba, hanem be sem teheted oda a lábad, ahol ezek élnek. Sajnálom, de nem hiányzol nekik. Egyszerűen lásd be, más clubba járnak.

GeryBá 2011.04.04. 19:20:41

Az 1.000.000 új munkahely teremtése jó néhány 10 ezer azóta elbocsájtott potenciális munkavállalóval ezelőtt volt egy olyan sarokszám, ami szükséges lenne a megfelelő gazdasági (bevétel-kiadás) egyensúly fenntartásához, tán némi fejlődéssel is járna.
Szerintem a nyilvánosság számára hozzáférhető elszámolású állami beruházásokkal el lehetne indulni előre. Ha a magyar állam, a magyar vállalkozók/munkavállalók számára teremt munkát, de a Nokiás meg Whisky-s dobozok mellőzésével.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása