Véleményvezér

vv

Szebb jövőt a cigányoknak, de milyet?

2011.04.28. I 61 komment I Címkék: fidesz tarsadalom szelsojobb ciganysag gyongyospata

Egy húsz éve dolgozó, munkáját 4 hónapja elveszítő 40 éves szakmunkás kevesebbet kap majd az államtól, mint az a cigányember, aki nem is akar dolgozni, viszont több gyereke van. Csodálkozunk, ha a szakmunkás is beáll majd szebbjövőzni? (Fotó: Huszti István/Index)

Nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan valóra válik tegnapelőtti jóslatunk. Gyöngyöspatán komoly lépést tettünk abba az irányba, hogy a cigány-nem cigány ellentét az ország mindennapi komoly problémájává váljon. Akik szerint ez eddig is így volt, azok várják meg, hogy mi jön ezután.

Kapcsolódó írásunk: Gyöngyösblama


Ki a felelős?

A térfigyelő kamera felvételéből elég világosan kiderült, hogy mi történt. Amint azt az elmúlt években számtalan eset demonstrálta, vannak olyan csoportok a magyar cigányságon belül – nyilván nem függetlenül attól a ténytől, hogy kinek van és kinek nincs priusza –, akik láthatóan máshogy viszonyulnak az erőszakhoz, mint a többségi társadalom által vallott vonatkozó normák igényelnék, könyörtelenek, gátlástalanok. Ugyanakkor semmi kétségünk, ha sikerül azonosítani az utcára vizelés után a provokátort és társait agyba-főbe verő elkövetőket, akkor börtönbe kerülnek nagyon hosszú időre. Azt is el kell ismernünk ugyanis, hogy a magyar rendőrség, az ügyészség és a bíróság nem vádolható restséggel, amikor erőszakos bűncselekményt elkövető cigányok börtönbe juttatásáról van szó.

"A térfigyelő kamera képei szerint egy a Bem utcai cigánytelepnél magán könnyítő részeg idegen miatt robbant ki a konfliktus. Az ott lakó romák szóvá tették a községben tartózkodó petőfibányai férfi magatartását. Erre ő provokálta a romákat, majd közéjük ment, bár társai folyamatosan próbálták visszatartani. Ezután tört ki a verekedés, mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze a négy férfival. A verekedésben négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Az egyik férfi, aki a helyszínen megsérült, a kórházban úgy nyilatkozott, hogy ő a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja – mondta el Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a videófelvétel közzétételekor."

Vizelés miatt tört ki a balhé Gyöngyöspatán (Index)


Viszont aki nem akar magából bohócot csinálni, az azt is elismeri, hogy a véderősök és a többiek azért voltak és vannak Gyöngyöspatán, hogy megfélemlítsék a helyi cigányokat. Egyelőre úgy tűnik, nem sikerült nekik teljesen, de könnyen fordulhat, és szerintünk fordulni is fog még ez a kocka.

Nyilván arról nem lehet szó, hogy valamilyen módon a kormány idézte volna elő ezt a helyzetet – akinek van szeme az látja, hogy ebből a dologból ők nemigen jöhetnek ki jól. Sőt. A valódi felelősök az elmúlt húsz év vezetői, akik tétlenül nézték, hogy a magyar cigányság integrációja megszakad és gyors hátramenetbe kapcsol. Hogy felnőtt legalább egy olyan generáció, mely soha nem látta munkahelyen dolgozni a szüleit, és őt sem fogják a gyerekei, emiatt pedig esélye sincs a többségi társadalom értékeinek az integrálására.

De igazából nem ez a fontos. A fontos kérdés az, hogy mi lesz most, és mit tegyen a kormány.


Mi lesz most?

Ugyanis helyzet van. Gyöngyöspata mintát adott a probléma lehetséges kezelésére. Pontosabban az első ilyen mintát nyújtotta. Ne kételkedjünk, hogy sokan gondolják majd mindkét oldalon, hogy ez a probléma helyes kezelése. A szebbjövősök pedig, ha kell, legközelebb egyenruha nélkül, majd fehér ingben ünneplik a majálist a cigánysoron, de folytatni fogják eddigi tevékenységüket, és minden bizonnyal lesz olyan cigány csoport is, aki rájuk támad, meg olyanok is akadnak majd, akik megint menekültcsapatokat szerveznek Nyugatra. Örülhetünk, ha a két társaság mögé nem állnak olyanok, akiknek kifejezetten tetszene egy-két véres tudósítás Magyarországról.

Mindeközben a Széll Kálmán-terv eredményeképpen az alsó középosztály egy jelentős része megint lecsúszik, tovább mélyítve ezzel a konfliktus alapjait. Képzeljük el: egy húsz éve dolgozó, munkáját 4 hónapja elveszítő, de közben állást intenzíven kereső 40 éves szakmunkás kevesebbet kap majd az államtól, mint az a cigányember, aki soha nem dolgozott és most sem akar dolgozni, viszont több gyereke van (ez az underclass-probléma). És persze együtt támasztják majd a kapát a közmunkaprogramban. Mekkora az esélye annak, hogy a szakmunkásnak ezek után nem lesz elege a magyar állam szabályaiból? Csodálkozunk majd, ha a „cigánybűnözés” egy újabb fejleményére ő is beáll szebbjövőzni? Arról meg ne is beszéljünk, hogy hogyan fognak rendes munkát adni annak, aki sohasem dolgozott főállásban.

web surveys


Mit lehet tenni?

A legfontosabb azt felismerni, hogy nem létezik egy nagy, átfogó megoldás. A legtöbb összetett probléma nem oldható meg a „kemény intézkedés-kemény kommunikáció” kombójával. Sok kicsi és nagy intézkedés szükséges, és nagyon tudatos, átgondolt kommunikáció. Első lépésben a miniszterelnöknek kellene kiállnia, nem a Parlamentben, hanem lehetőleg este 8-kor a televízióban, és egyértelművé tennie, hogy ez a kérdés mostantól a kormány egyik legfőbb prioritása. Ennek támogatásához a miniszterelnök mellé rendelt szervezeti egységet kellene létrehozni, lehetőleg olyan emberekkel feltöltve, akik láttak már összetett problémákat megoldva is. Az államigazgatás ugyanis csak akkor fogja komolyan venni ezt a kérdést, csak akkor fognak a „majd a belügy megoldja”-hozzáállásból kilépni, ha egyértelmű lesz nekik, hogy a kormányfő nyilvánosan és erőteljesen elköteleződött az ügy mellett.

Ez sem sok, de nem látunk más lehetőséget. Legalább húsz év teljes nemtörődömségét kell behozni.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2011.04.28. 08:41:53

Az a baj hogy a kormány még mindig a járőrözők szigorú büntethetőségén munkálkodik, ahelyett hogy a valódi problémát kezelné.

És ezalatt nem azt értem hogy csináljanak a cigányságból a társadalomba integrált, aktívan dolgozó csoportot mondjuk jövő hét szerdáig, mert mindenki tudja, hogy ez nem lehetséges. Vagy azt se tartom megoldásnak, hogy a cigánybűnözés elszenvedőit nyugtatgatni, rasszistázni, hogy legyenek még pár évig türelemmel, hátha most sikerül.

Faji hovatartozástól függetlenül, az agresszív, primitív emberrel szemben egy megoldás van: erősebbnek kell lenni nála.

Egyetlen megoldás az lenne, hogy a problémát is kezeljük, és az önjelölt járőrözésnek is elejét vegyük, hogy állami kontroll alatti rendvédelmi szervezetet létrehozni, ami ellátja azt a rendvédelmi feladatot amit az önjelölt járőrözők. Hívják akár a csendőrségnek, vagy másnak. Ha már nem lesz indokolt, a véderő és hasonlók: megunják, és hazamennek.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2011.04.28. 08:41:55

"Örülhetünk, ha a két társaság mögé nem állnak olyanok, akiknek kifejezetten tetszene egy-két véres tudósítás Magyarországról." - csak nem Gy. Ferencre gondolsz?
Összetett problémát ebben az országban még nem oldottak meg.

Abrash1965 2011.04.28. 08:55:10

Induljunk ki úgy nagyjából a Böjte Csaba testvér (nem náciként, hanem papként testvér) által egy országgal odébb sikeresen űzött modellből.
Böjte kvázi "összevásárolja" a mélyszegénységben élő gyerekeket.
Azt gondolom, akár(!) a demokratikus teszetoszaságot, valamint a cigányság (és bárki más) beidegződéseit félre téve, a gyerekeket kvázi elszakítva, a semmitmegnemtanító környezetből tökéletesen kiszakítva és a szülőktől elszigetelve(!), valamilyen katonás internátusban lehetne csak oktatni.
Nyilvánvaló, hogy amit otthon tanulhatnak a soha állásban nem levő szülőktől, az ma nem elég semmire. Így a rossz mintákat el kell szakítni.
HM, nem "demokratikus", nem az. A gyerek veszt egy semmire sem alkalmas szülőt, kaphat egy közösséget, kaphat tudást, ergo jövőt. Köztes generációként esetleg az érzelmi intelligenciája veszélybe kerül - bár a család által közvetített nihil (elnézést: speciális értékrendet) elnézve azt hiszem, a gyerekek mindenben csak nyerhetnek.
Erre adnék állami pénzt marékszámra. Az oktatás a kulcs, de a szülői tudatlanság visszahúz.

Transylvanianmixedgrill 2011.04.28. 09:05:24

Nem lesz itt megoldás, mégpedig nagyon prózai oka van ennek: az aktuális regnáló politikai elit nagy ívből szarik rá, hogy távol a budai villájától valami távoli borsodi faluban, eldugott nógrádi zsákfalvakban hogyan és egyáltalán élnek-e emberek. Egész egyszerűen az ő saját életükhöz, meggazdagodásuktól olyan távol vannak ezek a dolgok, annyira nincsen rájuk hatással, hogy egész egyszerűen NEM érdekük, hogy változzon a helyzet. Hogy Gyöngyöspatán vagy az ország bármely cigánytelepén jó-e vagy rossz-e a helyzet, teljesen irreleváns, lényegtelen a hétvégi hobbivadászgatásokkal leterhelt dzsentri számára. Addig érdekli a dolog, amíg nem mutogatják a tévében a gyilkolászást, mert az nem jó pont külföldön, ezért aztán tűzoltó jelleggel szépen odaküldi a karhatalmat, szétcsapnak köztük, hogy a kamerások eltűnjenek, és szarik rá tovább, mi történik ott. Azért fontos látni ezt a dolgot, mert az elemzők hajlamosak összeesküvőket találni, akiknek ÉRDEKÜKBEN ÁLL ennek a helyzetnek a fenntartása, tehát megtervezett jeleneteket gyanítank. Pedig nincs itt megtervezve semmi: egy tervbe és annak végrehajtásába pénzt kell ölni, ezt a pénzt az elit inkább magára költi. Gyöngyöspatán sincs semmi terv, csak láthatóan egy olyan helyzet, ami púp a hátán az éppen a labdarúgó Bajnokok Ligája végjáték és Puskás Akadámia kupa heteiben Orbánnak és haverjainak. Francnak sincs kedve ezzel foglalkozni, de el kell hesegetni a tévékamerákat, szóval majd jól berakják a balhézókat a rabóba, aki a kamerák előtt balhézik, beviszik a hűvösre, pár nap, esetleg egy hét és megint csend lesz, ki nem szarja le, hogy semmi nem oldódott meg.

dzsaszper 2011.04.28. 09:08:58

Ugyan, a miniszterelnök a megválasztása előtt hiába beszélt az egészségügy megmentéséről és arról, hogy ehhez erőforrásokat kell rendelni... mit érne, ha ő kiállna és beszélne?

Sok intézkedésre volna szükség, és nem egészen olyanra, mint amit a konvergenciaprogramban most ígérünk...

lyken 2011.04.28. 13:29:17

"Első lépésben a miniszterelnöknek kellene kiállnia, nem a Parlamentben, hanem lehetőleg este 8-kor a televízióban, és egyértelművé tennie, hogy ez a kérdés mostantól a kormány egyik legfőbb prioritása."

LOL Márminthogy Viktor kiálljon és elkötelezze magát egy probléma megoldására? Most arról az emberről beszélünk akinek sikerült úgy előadnia a legutolsó évértékelést, hogy egy darab konkrétum nem volt benne?
Aki a választásoknak sem mert nekimenni úgy, hogy bármit is ígért volna, amit esetleg számon kérhetnek rajta?
Vastagbőrön írta valaki, hogy el kell fogadni, hogy a jelenlegi cigány felnőttek generációja nem integrálható. A gyerekeiknek nem nyujtanak modellt, tehát az egyetlen megoldás ha elveszik a gyerekeket amennyiben nem képesek azokat eltartani segély nélkül, tisztességes munkából. Kezdek ezzel mélységesen egyetérteni. Pár hónapja volt szerencsém szülészeten járni és kialakult bennem az az erőteljes érzet, hogy a cigány emberek a gyereket befektetésként tekintik. :/

fg56 2011.04.28. 13:29:25

Orbánt nem érdeklik se a cigányok gondjai, sem úgy általában a elmaradottak, illetve a szegények és munkanélküliek problémái. Egyszerűen érzéketlen hozzá

Transylvanianmixedgrill 2011.04.28. 13:29:31

@Transylvanianmixedgrill:

És hogy még jobban megértsétek: a gazdasági-politikai elit jövedelme. életmódja nem függ a gazdaságból teljesen kirekesztődött cigányoktól, hisz a cigányok nagy része most sem dolgozik. Magyarán X uraság jelenleg teljesen függetlenül éli a cigányoktól kiskirályi életét. Neki aztán nem oszt, nem szoroz, hogy a cigányoknak van-e munkájuk. Az meg végképp nem érdekli, hogy a jövőben lesz-e, hiszen nem belőlük élt eddig se, most se, a jövőben sem. Egyedül a cigányoknak (és a közvetlenül az ő nyomorúságuk miatt szívó nem cigányoknak) az egyedüli érdeke, hogy a cigányoknak jobb legyen az életük, hogy legyen munkájuk, nem a kiskirálynak. Utóbbi tehát minek törné magát cigány foglalkoztató programok kidolgozásával és finanszírozásával az adófizetők pénzéből, amikor ez a pénz az ő életének, vállalkozásának, gazdasági pénztermelő gépezetének finaszírozására is használható és használják ma is?!

Viktus 2011.04.28. 13:29:48

Elvileg pl. lesz most v.mi nagy európai roma program bár valószínűleg az is a pénz lenyúlásról fog szólni annak tükrében, hogy a magyar oktatási reformban sok látszatja nincsen, hogy a problémát kezelni akarják.
Az egyik kitörési pont éppen az oktatás-nevelés lehetne, de nem a mostani oktatási rendszerben nem is az eddig beharangozott reformok után.
A problémás gyerek meg egyre több a magyarból is nem csupán cigány kérdés ez. A cigány gyerekeket kötelezni kellene az oviba való részvételre végig, de hogy értelme is legyen nem szabadna egy csoportban több gyermeknek lennie 10-12 főnél ! , hogy kezelhető maradjon a csoport, és legyen haszna is lásd. oktatási-nevelési célok elérése, és ne csak gyermekmegörzőként funkcionáljanak.
A pedagógusokat megfelelően kell motiválni, és támogatni pl. roma dajkák bevételét a rendszerbe.
Az iskola előtt sok esetben szükséges lenne legalább egy év kötelező felkészítő tagozatra, mert a hátrányos helyzetűek jelenleg nagyjából az első héten lemaradnak.
A hátrányos helyzetű gyerekeket mindemellett segély helyett közvetlenül kellene céltudatosan támogatni 18 éves korukig pl. a gyerek hozzájusson olyan alapvető dolgokhoz, mint megfelelő étkeztetés, eszközök, ruházat.
Az iskolában szintén képtelenség a gyerekeket 25-30-35 fős osztályban nemhogy felzárkóztatni-integrálni, de még tanítani- szinten tartani is képtelenség aki tanított v.ha ezzel tisztában van. Egy 10-15 fős osztályban megfelelő pedagógusgárdával, támogatással a cigány gyerekeket gond nélkül lehetne integrálni, ha látják a törődést meg időt tudsz szakítani rájuk odafigyelnek tanulnak, és bizony képesek megfelelő eredményeket elérni. Csak a rendszer magasról sz*rik rájuk az a nagy helyzet.
A cigány szülő pedig, ha akarna sem tud segíteni a gyerekén, mert maga sem tud sokszor írni-olvasni, nemhogy egyéb tudományágakat. A különórákra meg nem telik.
Az iskola mellett a mentor programokat kell beindítani pedagógusok, pedagógus hallgatók segítsenek a a gyermekeknek a tanulásban.
Persze a jelenlegi problémák orvoslásához fontos a szülők segítése. A szülők számára pedig a közmunka egy tipikus látszatmegoldás az mellett, ha nem indul újra a felnőtt oktatás sok értelme nincs. A segélyeket is csak az kapja meg, aki hajlandó tanulni-fejleszteni magát legalább egy szakma megszerzéséig. Na, ha bármiféle szakképzettség lesz lehet esélyük a munkaerőpiacon, mert írás-olvasás ismerete nélkül hiába is háborognak, hogy nincs munka. Így marad a gyerekgyártás alternatívaként nekik na meg persze a bűnözés. A szülőket kell visszavezetni a munka világába. Érdekes azok a roma családok, ahol a szülők dolgoznak semmiben nem különböznek egy magyar családtól, akkor hova tűnik el ez az állítólagos kultúrális különbözőséges maszlag, szokás stb? A bűnözéssel szemben pedig zéró toleranciát hírdetni. Rendőrséget, börtönöket, munkatáborokat.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.04.28. 13:30:11

Szia Vv!
Megpróbálom rövidre fogni: A rendszerváltás idején az akkori liberális értelmiség, aik a Fideszben és a szadiban gyülekezett, meg volt arról győződve, hogy ezt az országot ők fogják irányítani.
Amikor egymás után kapták a pofonokat, rettenetes, sértett frusztráltság lett rajtuk úrrá, ami ab ovo meglévő messianisztikus felsőbbrendűségükkel kombinálva azt az eredményt hozta, hogy meg lettek arról győződve, miszerint nem ők a hibásak, hanem mindenki más - szóval mi, magyarok.
Az, hogy a cigányság miért tart itt, nem én dolgom kideríteni, véleményem van róla, de mivel nem szalonképes, nem írom ide. DE ez a sértett-hisztis banda -a "liberálisok"- roppantul örül, hogy most bebizonyosodott az igazuk: a szarmagyarok azért nem szavaztak ránk, mert NÁCIK!!!
És lehet járni nyugatra-keletre mellet döngetni, hogy ugye mi megmondtuk.
A helyzet eszkalálódásának a fő felelősei ők.
Ők hergelik a cigányokat.
Ők basszák fel annyira az egyszerű magyar ember agyát, hogy zikkájlozzon az utcákon.
Ennyi.
Bocs a pongyola fogalmazásért, még reggel van.

Buba Blictrix 2011.04.28. 13:30:17

@Transylvanianmixedgrill:
Így, ahogy mondod. Bizony nem lesz megoldás mindaddig, amíg nem valósul meg, hogy olyan emberek kezébe kerüljön a probléma "...akik láttak már összetett problémákat megoldva is."
A magyar politikai elitben ilyenek nincsenek, és külön tragédia, hogy a mostaniban sem. Sajnos senki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a vezérelvűség (a capo di capi iránti feltétlen hűség és megbízhatóság) elve alapján kiválasztott garnitúrák csak a nemzetvesztést tudják előmozdítani. A Vezér dönt mindenben (ez nem vicc!!!) - ami a nagykönyv szerinti totális kudarc előjele. Ennek következtében semmiféle fejlődést nem mutat a magyar államigazgatás abban a tekintetben, hogy projekteket rendesen kitaláljon, konzisztens gyakorlati elemekre bontson, aztán következetesen megvalósítson, folyamatában értékeljen és korrigáljon. Szolgai, kiszoláglói mentalitást követő, laposan jóvahagyért kuncsorgó apparátus még soha nem volt képes a bonyolult problémák megoldásához szükséges lokális kreativitásra - amit az a szubszidiaritási elv valósítana meg, amivel az EU egyik alapelve, és amivel mi megint szembe megyünk.
A kérdés annyira bonyolult, és olyan sokféle és sokszintű probléma-kezelést igényelne (ne tévedjünk el: a cigányság integrációja az ország előtt álló talán legsúlyosabb feladat, mert az oktatástól a munkaügyön, a belbiztonsági, egészségügyi, népességpolitikai stb., stb. területeken át szinte mindent érint) - amire ez a kurrens politikai elit egészen egyszerűen, és sajnos szisztémikusan alkalmatlan. Éspedig nem is annyira észbeli, mint morális habitusuk okán. Ami a vezérelvben manifesztálódik. Ebből nagyon nagy baj lesz.

bubastis2 2011.04.28. 13:30:27

Hibás a mai szavazás: évtizedek óta a térfigyelő kamerán látott események folynak az országban. Csak nem ilyen színpadi settingben!
"Viszont aki nem akar magából bohócot csinálni, az azt is elismeri, hogy a véderősök és a többiek azért voltak és vannak Gyöngyöspatán, hogy megfélemlítsék a helyi cigányokat."
Igen? És akkor a cigányok miért jönnek a "magyarsorba" nap mint nap? Olvasta a kedves szerző a gyöngyöspataiak levelét?
Mindkét oldal igazságát említeni! Mindig! Sosem csak az egyiket!

katus46 2011.04.28. 13:30:30

4 gyerek után ne legyen családi pótlék és az egyik szülő legalább dolgozzon. Népszavazást !!!!!!!!?????????

Jakab Andor 2011.04.28. 13:30:40

"Egy húsz éve dolgozó, munkáját 4 hónapja elveszítő 40 éves szakmunkás kevesebbet kap majd az államtól, mint az a cigányember, aki nem is akar dolgozni, viszont több gyereke van. "

Az államtól mindenki egyformán kap segélyt, pontosan azonos kritériumok alapján. Rettenetes, mélységesen felháborító demagógia azt terjeszteni, hogy a romák többet kapnak, mert nem kapnak semmi olyat, ami ne járna bármelyik magyar állampolgárnak azonos élethelyzetben, azonos kritériumok alapján.

quendelapo 2011.04.28. 13:30:45

"Ennek támogatásához a miniszterelnök mellé rendelt szervezeti egységet kellene létrehozni, lehetőleg olyan emberekkel feltöltve, akik láttak már összetett problémákat megoldva is."

Ez így vicces. Nem bizottságra van szükség, hanem más politikára.

Teljesen át kellett volna alakítani a szociális támogatások rendszerét. Megszüntetni a gyermekek után járó családi pótlékot (más okból, de az adókedvezményt is) és a támogatásokat a háztartásban élők egy főre jutó jövedelméhez kötni. A támogatást azonban nem készpénzben, hanem rezsitámogatás, lakbértámogatás, közétkeztetés, utazási kedvezmények, ingyenes tankönyvek, taneszközök formájában kellene nyújtani.
Radikálisan csökkenteni kellene a gyes-gyed időtartamát - 1 maximum 1,5 évre - és csak azoknak az anyáknak elérhetővé tenni, akik előtte legalább ennyi ideig munkaviszonyban voltak.

Valódi integrált oktatásra lenne szükség. A falvakban lehetőleg körjegyzőségi szinten, évfolyamonként 2-3 osztályt indítani képes iskolákkal. Így lehetőség lenne olyan osztályokat kialakítani, ahol a cigánygyerekek kisebbségben vannak így a többséghez alkalmazkodva beindulhat a valódi integráció.

Valódi közmunkaprogramra van szükség. Olyan munkákra, melyeken alacsonyan képzett emberek kaphatnak értelmes munkát. Járdák, vízelvezető rendszerek építése, légkábelek megszüntetése, bicikliutak stb. Lenne értelmes munka - csak hasonlítsatok össze egy nyugat-európai és egy magyar falut.

orbán viktortól ezeket a lépéseket nem várhatjuk. Nem akarja, nem tudja, nem érti.

Fekete Dália 2011.04.28. 13:30:50

Ha az én házam bejárata előtt ilyen szebbjövős mocskok álldogálnának napokig ok nélkül, én is elküldeném őket melegebb éghajlatra.

Abrash1965 2011.04.28. 13:31:00

@Abrash1965: tényleg van ilyen jobbikos vélemény/ötlet? Nem vagyok naprakész, de akkor ez az első ötletük, amit értek/támogatok

pandras11 2011.04.28. 13:31:02

Hány idióta, nagyképű majom ül a parlamentbe, akk dőzsölnek a javakban, miközben fogalmuk sincs a "havi fizetésükről!"

Elstron 2011.04.28. 13:31:07

@Abrash1965: Ezzel annak idején már Mária Terézia is próbálkozott, rendkívül kevés sikerrel. A böjte-féle kölkök pedig gyk. árvák, ha jól tudom.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.04.28. 13:31:18

"Amint azt az elmúlt években számtalan eset demonstrálta, vannak olyan csoportok a magyar cigányságon belül – nyilván nem függetlenül attól a ténytől, hogy kinek van és kinek nincs priusza –, akik láthatóan máshogy viszonyulnak az erőszakhoz, mint a többségi társadalom által vallott vonatkozó normák igényelnék, könyörtelenek, gátlástalanok. "

Na, az okos általánosítás!!! Kurva kiváncsi volnék, hogy a posztoló mit gondol, meddig köteles valaki nyugton tűrni, hogy valaki beköltözzön a szomszédba, és napjába tucatszor fenyegesse azzal, hogy megöli! Ja, hogy ez csak a masírozókra vonatkozik? Velük megértőnek kell lenni, de ha a cigányok csinálják, akkor általánosítsunk egy jó nagyot?

Gratulálok, sikerült lemerülni Vona Gábor szintjére!!!

Motorman 2011.04.28. 13:31:25

Polgárháború lesz ebből meglátjátok... :(

Bogyó 2 2011.04.28. 13:31:29

@Transylvanianmixedgrill: Nagyon szar leírni, hogy valószínűleg teljesen igazad van. Így volt ez eddig is, így van a Fidesz alatt is, csak ők néha megeresztenek szép szólamokat a cigányságról az Uniónak. De lassan vége az elnökségnek, s akkor már dumálni se kell róla.
De a világot is csak a balhé érdekli, az igazi megoldás nem.

benkoo 2011.04.28. 13:31:41

a jobbikosok vagy egyes vezetőik nagyon jól tudták, hogy a romák előbb utóbb nem tudnak parancsolni maguknak... várták is az alkalmat, hogy mondhassák ők megmondták... szarkavarók...

Link Elek 2011.04.28. 13:33:16

> lehetőleg olyan emberekkel feltöltve, akik láttak már összetett problémákat megoldva is

egeytlen peldat plox. csak egyetlent hogy Mo-n _barmilyen_ allami szervezet megoldott volna bonyolult _tarsadalmi_ problemat.
en nem emlexem egyetlen egyre sem sem az elmult 20 evbol sem az elotte levo 100-bol.
a folyoszabalyozas vagy a kozoktatas megteremtese volt talan az utolso

keresztes barátom 2011.04.28. 13:39:10

Helyesbítenék: INTÉZKEDÉSRE lenne szükség. Nem új Alkotmányra meg utcanevekre. Tényleg ezek a fontos probémák ebben az országban? Vagy a T. ház beszari / hülye/ képzetlen hozzányúlni az igen égető problémák gyökeréhez?

Dr Kangörény 2011.04.28. 13:45:34

Ha a kormány végre tenné a dolgát, akkor kiraknák a ragyás maffiózó pintért a francba és egy normális belügyminisztert neveznének ki a helyére, akinek a célja valóban a közbiztonság megerősítése lenne.

A felzárkóztatás önmagában semmit nem ér, ha ezzel egyidejűleg nem történik meg a közbiztonság megerősítése. Külön-külön hatástalan minden megoldás.

És igen, ha falkában, husángokkal támadnak 40-50-en 4 emberre, akkor mindegy, hogy mi volt a kiváltó ok, 10-20 év börtönt kell kiszabni az állat módjára tombolókra.

És félreértés ne seeék, a rendőrség és a bíróság egyáltalán nem lép fel megfelelő hatákonysággal az agresszív garázdák ellen.
Az utcán emberekbe belekötő részegekre már senki sem hív rendőrt, mert egyrészt ki sem mennek, másrészt egy ejnyebejnye után elengedik őket.
De másokat megtámadó emberek is néhány óra múlva újra szabadlábon vannak.
Ez minden, de nem hatékony és eredményes fellépés.

Gyurcsányi Viktor 2011.04.28. 13:45:39

Mocskos hazugságokat írtatok le, mint mindig. a legfőbb probléma: CIGÁNYBŰNÖZÉS

ironmaiden 2011.04.28. 13:45:43

Valaki szervezzen már egy gyűjtést, és vegyünk a budai kerületekben házakat/telkeket és költöztessünk oda egy rakás beilleszkedni vágyó népeket.A gyerekeket pedig beíratjuk ugyanezen kerületek iskoláiba.Lássuk a nem szegregált oktatást, lássuk a toleranciát.Lesz nemulass!!!
Én magam komoly összeggel szállnék be a projektbe!
Meglássátok, valaki előbb utóbb elkezdi a gyűjtést!!!

manager2008 2011.04.28. 13:45:49

Abrash1965 2011.04.28. 08:55:10
Sajnos ez tévedés. A nevelőotthonokban is erőszakos és problémás gyerkőcök szoktak felnőni, mert ott is az erőszak az úr. Nem csak nálunk, szerte a világon. Ezért találták ki a családban, nevelőszülőknél történő elhelyezést.
Talán nem kellene az ilyen intézmények gyermekeinek számát növelni, és nevelőszülő sincs százezrével. Itt kezdődik a probléma nehezebb része.
Esetleg úgy gondolod, hogy a cigány szülők gyermeket szülnek, az állam meg kínlódik velük? Az eredmény kb. nulla lesz, pedig amit írsz még mindig jobb mint a mostani helyzet. Teljesen rendben lévő (látszólag) polgári családoknál is az a helyzet, hogy ha a szülők elválnak, a gyerek elkezd kallódni, bulizni, nem tanul, kábszerezik, alkoholizál. A West Balkán gyerekek nagy része ilyen, de legalább nem készítik fel lopásra rablásra, erőszakra, stb.
A létszám a probléma igazán, mert pár gyerekkel bármit lehet csinálni, sokkal semmit. Régen elküldték őket tengerésznek, katonának, stb. és ott fegyelmezték őket kőkemény módszerekkel. A mai börtönök csak fokozzák a bajt. Valódi, humánus munkatáborok meg nincsenek, ahol nevelést is kapnának. Lesz tehát egy olyan elszabadult nemzedék, akik valós veszélyt jelentenek a gátlástalanságuk, erőszakosságuk, és a fogyasztói javak iránti kérlelhetetlen vágyuk miatt.
A rendőrség csak utókezel.

Vincenzo90 2011.04.28. 13:48:44

Közmunkaprogram, segélyrendszer átalakítása, csendőrség felállítása. Ezt lehet tenni.

mojoking77 2011.04.28. 13:48:49

Tiszteletem,

Az a bajom, hogy ugy tunik, mindenki, mindenhol, csak beszel a levegobe... Felreertes ne essek, itt is.
Konkret kerdesem van, ha valaki tud segitsen:
- Mi a modja annak, hogy nepszavazast kezdemenyezhessunk arrol, hogy a csaladi potlek maximalizalhato legyen 3 gyereknel?
Gondolom nem kell reszletezni, milyen demografiai hullamot inditana el..
Tiszteletem:

Suna bácsi 2011.04.28. 13:50:33

Csókoltatom a Vöröskeresztet, meg az amerikai üzletembert, meg a teljes magyar médiát, amiért a jaj, szegény megfélemlített cigányságot védelmükbe veszik, és baj esetén kitelepítik őket.
Az egész nem más, mint reklám és szenzációhajhászás. Hogy a külföldi sajtó (mert magyar ember már nem veszi be ezt a szart) lehozza, hogy a szélsőséges magyar kormány miatt van, és nem tesz semmit, és cigányüldözés, és zsidóüldözés, és, és, és...
Nem kellett volna a csőd szélére taszítani az országot az előző 8 évben, akkor nem lett volna táptalaj a szélsőségeseknek, habár demokrácia van tudtommal, és szólásszabadság, miért ne lehetne valakinek szélsőséges nézete.
Szögi Lajost miért nem segítettek "kitelepíteni" Olaszliszkáról, miközben a gyermekei szeme láttára agyonverték a cigányok, "öld a magyart" felkiáltással?
A veszprémi kézilabdásokat miért nem segítette senki "kitelepíteni" a késelésből, amit a"bodzás" cigánymaffia követett el?

Sárga Király 2011.04.28. 13:52:11

@Vitéz Kőbányai Világos:

És arra köteles valaki, hogy 10 éven át fosztogassa a közvetlen szomszédságát, öregeket verjen és raboljon ki, leköpje a templomba menő embereket? Az lakosság kétharmada létminimum alatt vagy tisztes szegénységben él - nem csak a romákat sújtja a nyomor, de főként ők érzik úgy, hogy ez feljogosítja őket a törvénytelenségre.

A családom vidéken él, és volt nyár, hogy hihetetlenül rosszul álltunk anyagilag - szó szerint össze kellett kaparnunk apróból a kenyérre valót, és hónapokon át házi főzésű szilvalekváron éltünk. Mégsem bontottam el vasnak a szomszéd kerítését, nem vittem el a tévéjét, biciklijét!

Jimbo75 2011.04.28. 14:04:07

@Jakab Andor:

Szövegértelmezés???
"mint az a cigányember, aki nem is akar dolgozni, viszont több gyereke van. ""
Itt a lényeg. Láttál már olyan cigány családot, ahol háromnál kevesebb gyerek volt? Ugye, nem....

elyndel 2011.04.28. 14:04:11

Nem tartom jó iránynak azt, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr egyesületet (és más normális szervezeteket) próbálják korlátozni. Igen is szükség van polgárőrségre, mivel a 7 falura jutó 6 rendőr nem tudja érdemben a rendet fenntartani.

A kormánynak nagyon sürgősen komoly polgárőr programba kellene kezdenie. Ezek a szervezetek tartozzanak a rendőrség alá. Mivel a polgárőrök többnyire önkéntesen végzik munkájukat a saját szabadidejükben, ezért ez túl nagy költségbe sem kerülne a kormánynak. Csak eszközöket kellene biztosítani (rádió, elemlámpa, megkülönböztető mellény). Illetve a polgárőrök jogkörét is kicsit ki kellene szélesíteni. Azaz: igazoltatás, gázspray és bilincs használata (utóbbi kettő igen jól jöhet, ha az elkövető szökni próbálna).

Az is tény, hogy az agresszióra hajlamos polgárőr jelölteket el kellene utasítani a csatlakozástól. Arra senkinek nincs szüksége, hogy provokátorok gerjesszék a feszültségek a falvakban.

Ezt tartom a legsürgősebbnek. Aztán ha ez megvan (és helyreállt a közbiztonság), akkor szépen neki lehet állni kidolgozni egy valódi roma integrációs stratégiát. De ez nagyon-nagyon nehéz lesz, mivel a munkanélküliségi ráta hatalmas. A dolgozni akarókat sem tudja a kormány munkával ellátni.

Mindenesetre ez a kérdés rettentően égető. Én nem szeretném azt megélni, hogy faji háborúk legyen Magyarországon. Nem szabad bizonyos etnikai csoportokat kollektívan megbélyegezni, de nem szabad elhallgatni az a tényt sem, hogy a bűnelkövetések nagyon nagy százaléka cigány elkövetőkre róható.

guderian 2011.04.28. 14:04:18

Arra meg, hogy a cigányterror alatt álló településekkel mi lesz már a franc se kíváncsi.Lényeg, masírozás nincs.
Javaslom a gárdáknak, véderőnek meg miegyébnek, hogy térjenek vissza a Bocskaira, gyönyörű viselet, kifejezi a magyar érzelmeket és nem lehet betiltani, "mert az ország nem lehet ellenzékben"-ov

Diocles 2011.04.28. 14:04:28

"A legfontosabb azt felismerni, hogy nem létezik egy nagy, átfogó megoldás. A legtöbb összetett probléma nem oldható meg a „kemény intézkedés-kemény kommunikáció” kombójával. Sok kicsi és nagy intézkedés szükséges, és nagyon tudatos, átgondolt kommunikáció."

Ah, minő észrevétel.

Ötletek? Javaslatok? Észrevételek? Minták? Semmi?

Most tényleg nem a fikázás kedvéért, de ez a mondat a klasszikus "nesze semmi, fogd meg jól". (Remélem ez miatt a kritika miatt nem töröltök.)

Én egyedül a "rendpárti" megoldást látom lehetőségnek (persze nem a jobbikos mintára), de ez esetben jönnek a liberális jogvédők, az LMP és külföldi szövetségeseik, és lészen nagy fasisztázás.

Nem mintha védeném az elmúlt kormányok politikai elitjeit, de mentségükre legyen írva, h még akkor sem tehettek volna semmit, ha akartak volna, a "jogvédők" hisztije miatt.

Archenemy 2011.04.28. 14:04:52

"Hogy felnőtt legalább egy olyan generáció, mely soha nem látta munkahelyen dolgozni a szüleit, és őt sem fogják a gyerekei, emiatt pedig esélye sincs a többségi társadalom értékeinek az integrálására."

talán mégiscsak elkezdődött némi szemléletváltás, és elkezdte a többség az eddig lenézett és megvetett "rettentő nácik" érveit is meghallgatni

csak mert ezt a mondatot ilyen tömörségben most olvasom először az indexen (jójó tudom a blog.hu nem az index, de azért egy kicsit az)

vajdasagi 2011.04.28. 14:04:59

Helló,

nem szeretném a témától nagyon eltéríteni a beszélgetést, de a mostani cigány-magyar konfliktusokhoz valami nagyon hasonló Koszovóban az albánok és a szerbek között történt. Amit itt most látunk, ahhoz hasonlóak ott kb. 1970-ben történtek, és 30 év ilyen vergődés után Koszovó most a szaporább nép birtokába került.

Tudom, a sok-sok hasonlóság mellett van szép számmal különbség is, meg ugye "csak nem fogjuk a mi előkelő magyar nemzetünket a lenézett szerbekhez hasonlítani" (vagyis tudom, hogy most sokan dühösek lesznek majd rám), de valóban végignéztem külső - magyar - szemlélőként, és aránylag közelről egy ilyen 30-40 évig tartó folyamatot... (Pontosabban: a folyamatok évszadokon keresztül történnek, de a dolgok jelenlegi, utolsó köre ott 1970 körül itt meg 2010 körül vált nagyon is láthatóvá, és tematizálta a közvéleményt.)

És egy cinikus megjegyzés: az ottani események folyamán a dolgok kb. huszadik évében már a szélsőjobb nacionalista eszmék rabul ejtették a szerbek többségének a lelkét. Ennek analógiájára: szerintem kb. 2030 körül a Jobbik lesz Magyarországon hatalmon. Most biztosan sokan gondolják, hogy még előbb is, de higyjétek el - ilyesmihez idő kell. És persze incidensek sokasága, de úgy tűnik nekem, hogy incidensekben nem lesz hiány - sajnos.

És a végeredmény: Magyarország egy részét el fogjuk sajnos veszíteni - és még jól járunk ha az csak egy kis rész lesz.

Baráti üdvözlet mindenkinek
Vajdasági

PS. Bocs de még egy utolsó kikívánkozik belőlem: ott is volt önzetlenül segítő amerikai üzletember, meg nemzetközi vöröskereszt, meg szegény üldözött albánok utaztatása, meg Európai Únió, meg EBESZ - szinte azonos feladatokat láttak el. Meg ott is próbált a szerb kormány belekiabálni a világba, hogy ezek a külföldiek álnok szándékkal jöttek, és csak ártanak, de senki sem figyelt oda - az ő nyilatkozataikat egyszerűen nem közölte le a nemzetközi sajtó. Ismerős, nem? Az ég legyen velünk.

Zorgon 2011.04.28. 14:05:27

Gratulálok a cikkhez, ritkán látni ebben a témában az objektívhez ilyen közeli, leírt véleményt.
Politikai megoldásra van szükség, de megoldásra mindenképp, mert:
- cigánybűnözés márpedig van (sajnos többször érezhettem már a saját bőrömön)

- cigánybűnözés márpedig lesz, mert ha szűkítik a szociális juttatások körét - és remélem ezentúl legalább munkához kötik annak juttatását - akkor valószínűsítem, hogy durvulni fog a mai helyzet

- az "ellentábor" duzzad, a magyarság kezdi elveszíteni a türelmét. Biztos vagyok benne, hogy egyre több helyi szervezkedés lesz. Ezt viszont én sem tudom elítélni, az embereknek meg kell védeniük magukat valahogyan, sok településen még állandó rendőr sincs! Ez több felé összefogást sürget. Összefogni már eleve gyanús, a cigányok meg csoportosan támadnak emberekre?

- és egyre tetemesebb számát teszik majd ki a társadalomnak, de dolgozni valóban csak nagyon kis részük fog, kérdésem: hogy fogja fenntartani az állam a működését egy ponton túl?

Az van, hogy ugyanaz a helyzet, mint nyugdíj ügyben: ma még megvagyunk valahogy, de hogy mit hoz a jövő...? Kit érdekel? Minket nem ér el! Akkor meg már úgy sem a mi bajunk lesz!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.04.28. 14:05:32

Mi lenne, ha a Polgárőrséget fel lehetne tölteni közmunkásokkal?

Csak egy ötlet, sem a közmunka jelenlegi szabályozását nem ismerem, sem a Polgárőrségre vonatkozó szabályokat - de ha ezek jelenleg kivitelezhetetlenné tesznek egy ilyen megoldást, akkor a szabályokat akár meg is lehet változtatni.

Így a Polgárőrség többletforráshoz jutna. A közmunkás sem a kapanyelet támasztaná. Aki rendfenntartani akar, az otthon megteheti. A Rendőrségnél lényegesen olcsóbban lehetne az utcákon valamiféle "demonstratív" rendvédelmi jelenlét, ami a megelőzésre talán jó lenne.

Kiforratlan, de legalább egy ötlet.

pandras11 2011.04.28. 14:05:37

Több mint 30 éve dolgozom, és én nem látom a szebb jövőmet. Akkor most ki dögöljön meg?

ilona12 2011.04.28. 14:05:42

@quendelapo: ez az én meglátásom is - egy fillért sem adnák nekik. A legolcsóbb laktató készételeket kapnák (mint az Arizonai serif börtönében a rabok, akiknek olcsóbb a napi ételadagjuk, mint az őrök kutyáié), a Vöröskereszt utaztatás helyett megszervezhetné a ruha- és cipőgyűjtést - nem kellene kukázni senkinek, mert használható ruha nem kerülne a kukába, a gyerekek az iskolában egész napos elfoglaltságot kapnánok étkeztetésse, sportolással. Így nem tudnák elinni, cigizni, félkarúrablózni, drogozni a segélyt, mert pénzt nem kapnának. És mivel az étkeztetés is megoldott, nem mondhatná senki, hogy azért lop, mert éhes, vagy a gyereke éhes.
A bíróságon gyakran védekeznek a vádlottak a sanyarú gyermekkorukkal. Ha ez enyhítő körülmény lehet, akkor viszont súlyosbító körülményként kellene kezelni annál, aki ezt a sanyarú helyzetet okozta. Lennének érdekes következményei a börtöntöltelék-utánpótlás nevelésnek.

selyemhegedu 2011.04.28. 14:10:02

remek cikk, minden szavaval egyetertek. irhatnatok tobbet is a temaban, igeny az volna ra.

csak ennyit szerettem volna mondani.

A nép fia 2011.04.28. 14:10:05

@benkoo: Erre mondják, hogy kiugrasztják a nyulat a bokorból.

manager2008 2011.04.28. 14:12:57

Mindenki általános dolgokat ír, és nem bontja részekre a problémát.
1. A megfelelő paraméterekkel rendelkező családokat és az utódaikat lehet integrálni rengeteg pénzért és van esély az eredményre (oktatás, munka, stb.).
2. Az egy szinttel alatta lévő csoportot rendőri eszközökkel lehet kényszeríteni hogy emelkedjen egy szintet. Anyagi eszközökkel motiválni, pótlékok természetben stb. állandó ellenőrzés létrehozása + munka lehetőséget adni.
3. Egy szinttel alatta lévő csoportra ezek a fentiek nem hatásosak, őket fokozott figyelem alá kell venni, és sok időt szánni rájuk mire hajlandóak feljebb lépni. Itt a puhaság nem ér semmit, a munka nem érdekli őket.
4. Egy szinttel alatta lévő csoportra nem hat semmi, itt sajnos kőkemény erőszakra van szükség, és meggyőzésre, hogy ha nem tesznek eleget a kényszernek fokozatosan elvonják a szabadságjogaikat.
5. Aki ez alatt van, azon nem segít semmi, nekik csak a börtön juthat és a reális elrettentés.

Tehát nyilvánvalóan hülyeség vonulgatni és mindenkit zaklatni, mert ez a módszer nem szelektív.

De a rendőrség módszere is egyenlő a nullával, mert csak a megtörtént eseményekre próbál reagálni, aminek a hatékonysága elenyésző, hiszen már nem jelenti fel a tetteseket senki (megfélemlítés miatt és az eljárások elhúzódása miatt) és fiatalkorúak ellen nincs sok esélye a rendőrségnek, + börtön sincs elég.

Megoldás az lehet hogy a fenti speciális szelektív intézkedési csomagot kell létrehozni, és a súlyos bűnözőket és a zaklatókat is kiemelni mielőtt elkövetnének újabb bűncselekményeket. Ez a megoldás nem látszik a tervekben, mert ugyan pár formaruhást ki lehet vonni a terepről, de ezzel nem történik semmi csak felbátorodnak a bűnelkövetők, a lakosság meg védtelen marad, aminek nagyon rossz következményei lehetnek.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.04.28. 14:15:25

@Sárga Király: Ez azért nagyon gyenge, azt ugye érzed.
3 ponton hibázol:
1. Ez hogy a faszba jön ide? A nevetséges "merőkmegmindiglopnak" érv lassan unalmasabb, mint a gyurcsányozás, meg az elmútnyócév
2. Mert a magyarok aztán nem lopnak persze! Én nem laktam falun, de azért ha bármelyik rokonom nyaralójából, házából (szintén színmagyar vidéki falvak) eltűnik valami, akkor tapasztalat hiányában az odateleportáló cigányokra kell hogy gyanakodjak, ugye? Vagy lehet, hogy ők se lopnak mind? Vagy lehet, hogy akik most ijedtükben verekedtek, azok se loptak eddig se, csak kurvára idegesíti őket, hogy minden nap fenyegetőznek az - amúgy jelentős részben, élen a parancsnokukkal erősen sittes - nyominger weißék?
3. Ha téged testi sértés ér, akkor legalább minimális esélyed van arra, hogy a hatalom megvéd (akkor is, ha pl. megégeted magad székház gyújtás közben). Neki semmi, így aztán magát védi.

Ha ennek ellenére úgy érzed, hogy mindenki köteles hosszútávon életveszélyes fenyegtéseket eltűrni, akkor javaslom, függesszük fel ezt a vitát.

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.04.28. 14:15:58

Minden, a cigányságot segítő próbálkozás azon az alaptételen bukik el, hogy számít a cigány önkéntességére. Majd tanul, majd dolgozik, majd nem szarik a szobájába, majd lemond a segélyről. Ez nem megy. A cigányságnak akkor volt emberhez méltó élete, amikor erőszakkal rávették a munkára: a szocializmusban. Soha nem is fog érteni másból, csak a szigorú erőszakból. Kötelező iskola, kötelező közmunka, kötelező ház rendbentartás. És még ekkor is kúrni fogja a lányait 10 évesen, mert ott így szokás.
Konklúzió: csak a következetes erőszak hozhat eredményt. Aki vét a jog ellen, az nem takarózhasson a saját jogaival. Ennyire egyszerű.
Börtönben kötelező munka, kötelező tanulás. Iskolakerülést családi pótlék megvonással büntetni, így lenne esély arra, hogy felnőjjön egy normálisabb generáció. De nincs esély, mert a most éppen cseperedő korosztály, aki soha sem látott munkás apát, az még 60 évig itt lesz és fékezi azt, aki ki akar törni. Ha nem lehet rászoktatni egy népet arra, hogy betartsa az írott és az íratlan társadalmi szabályokat, akkor ki kell zárni abból: börtön.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.04.28. 14:19:36

@manager2008:
"5. Aki ez alatt van, azon nem segít semmi, nekik csak a börtön juthat és a reális elrettentés."

Eddig az első négynek is járt a sitt, az eredményt látjuk.

"Megoldás az lehet hogy a fenti speciális szelektív intézkedési csomagot kell létrehozni, és a súlyos bűnözőket és a zaklatókat is kiemelni mielőtt elkövetnének újabb bűncselekményeket. "

Bűntetés bűn nélkül? Fasza lesz!

efhábé 2011.04.28. 14:19:45

@Vincenzo90: Ez a csendőrség felállítása ez gyönyörű, agyhalott mantra.
Van egy rendőrségünk, amelyik mind anyagi-, mind emberi erőforrásait tekintve kihívásokkal küzd. Magyarán, se elég pénz, se elég rendőr.
Szép, hogy létrehozunk egy párhuzamos struktúrát (párhuzamos hierarchiával, párhuzamos eszközökkel stb.), de hogyan fog működni az a párhuzamos struktúra? Kik és miből fogják működtetni? Ha rendelkezésre áll a "kik" és a "miből" is, akkor viszont nem sokkal egyszerűbb ezeket a "kiket" a rendőrség rendelkezésére bocsájtani, a "miből"-lel együtt? És akkor nem lesz két országos főkapitány, nem lesz két megyei vezető, nem lesz két helyi örs stb...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.04.28. 14:26:00

20 év a mániátok. Nem 20, de min 80 év telt el úgy, hogy megragadtunk a muzsikus meg jövendőmondó, batyus cigányok romantikájában. Az elmúlt 100 évben annyit sikerült elérni a cigányproblémában, hogy letelepedtek. Akkor mindenki hátradőlt, némi kényszerfürdetés és kubikos munkára fogáson túl senki se gondolt arra, hogy ennél többet kellene tenni. Tán a hetvenes- nyolcvanas években áttették őket kisegítőbe, ahol nem tanultak semmit, mert nem ez volt a cél. Gondolom többé - kevésbé el tudtak helyezkedni a szocializmus alatt olyan helyeken ahol még az se kellett, hogy tudjanak írni-olvasni a teljes foglalkoztatás eszméjének megfelelően. Aztán jött a rendszerváltás és nem volt semmijük amivel munkát kereshettek volna. Se bányák, építkezések. Se iskola, se szakma, semmi. Zömük amúgy is olyan helyen él, ami mindig is szegény, elmaradott vidék volt, Borsod, Nógrád, Heves, Hajdú, Szabolcs. Ott még az se tud elhelyezkedni aki nem cigány, épp csak nem a megyeszékhelyen lakik. Ehhez tegyük hozzá a mindig jelenlévő rasszizmust, ami válság idején erősebb és itt tartunk most. 100 év nem akarás, nem tudás után most szívunk mint a torkos borz.

Vincenzo90 2011.04.28. 14:26:04

@efhábé: Egyszerű az én válaszom. A polgárőrséghez hasonlóan, önkéntes alapon, csak nagyobb hatalommal. Persze megfelelő kiválasztás és kontroll mellett.

editpiaffan 2011.04.28. 14:26:14

a mit lehet tenni bekezdés tartalmával teljesen egyet értek. ebben nincs ugyan semmi konkrétum de pont ezért azt gondolom, h az ott megfogalmazottakért kellene kiállnia minden közszereplőnek, facebookos csoportnak, civileknek és pártnak az LMP től a jobbikig. aztán lehetne vitázni
amíg az ellenzék nem lép fel közösen ebben az ügyben (az ellőbbi mértékig legalább) addig baszhatjuk
és nem kell a duma, h ez fasiszta az komcsi amaz meg libsi! majd utána szidhatjátok egymást
emberek! ebbe bele fogunk dögleni ha nem teszünk semmit

pandras11 2011.04.28. 14:26:17

" Vincenzo90 2011.04.28. 13:48:44
Közmunkaprogram, segélyrendszer átalakítása, csendőrség felállítása. Ezt lehet tenni. "
----------------------------------------------
Igen, ez már mind megvan. Aki szeretne annak sem lesz lehetősége dolgozni! Napi 4 óra eleve nem is gyugdíjgyüjtő idő. Ez az uj segély/közmunkarendszer.
Félmillió ároktisztító országa leszünk.
Az egész szart sem ér!

manager2008 2011.05.02. 00:33:35

@jog-ász: Sajnos Krémer Ferenc okos írása is nélkülözi a téma mélyebb elemzését.

Egy településen az emberek kénytelenek együttműködni, mert a a kistermelés is munkaerő igényes ha időszakosan is (szüret, széna begyűjtés, stb.).

A cigányok integrációja a mikrogazdasági környezetbe sokszor azért lehetetlen, mert az általuk alkalmazott "elvekkel" nem lehet tartósan együtt élni.

Millió példát tudnék sorolni, de ha pld. lovásznak alkalmazom és titokban eladja a szénabálákat saját zsebre olyan cigány ember, aki évek óta kap rendesen fizetést, akkor nyilvánvalóan ki fogom rúgni, és hiába esküdözik később hogy egyedi eset volt sem őt sem másikat nem fogom felvenni soha többé. A bizalom fontos dolog.
Ezen semmit sem változtat az hogy állami alkalmazottak i hazavisznek papírt, ceruzát, festékpatront, és egyéb értékeket, egészen magas állami beosztásokban is. Nem az a lényeg hogy lop valaki, hanem az hogy ugyanaz az államtitkár, vagy magasabb beosztású személy aki konkrétan lop az államtól, az sem tűri el, hogy a birtokáról elvigyenek bármit (amit mellesleg ő is lopással szerzett, csak a köztulajdonból).
Tehát teljesen értelmetlen a köztulajon eltulajdonítását összekeverni a magántulajon elleni vétségekkel, és különösen veszélyes ha a magántulajdon közvetlenül kapcsolódik a tulajdonos életfeltételeihez (tyúk, tojás, uborka. állatok , feldolgozott disznóhús, stb.)

Az első lépés, hogy minden eszközzel (jog, rendőrség, önvédelmi képességek, szabad mozgás korlátozása lakóterületeken) biztosítani kell a magántulajdon biztonságát, mert amíg ez nem történik meg, a konfliktus erősödni fog egészen a kontrollálhatatlan és tömeges erőszak bekövetkeztéig,ami már kezelhetetlen lehet.

Minden egyéb vacakolás, oktatás, segélyek, népszaporulat kezelése, munkahelyek stb. csak ezt követően életképes, mert semmit sem befolyásolja rövid távon a gazdasági ellehetetlenülését a falvaknak.
Aki ezt nem látja világosan az egész egyszerűen nem érti a dolgot.

manager2008 2011.05.02. 00:33:37

Ma egy falusi kis tulajdonos nagyon egyszerűen gondolkodik.
1. Nem érdekli a romák problémája, oldja meg a dolgot az állam vagy akinek van kedve.
2. Őt ne zaklassa senki, semmilyen indokkal, nem akar teknőt vásárolni, és ócskavasat eladni.
3. A portájára ne lépjen be senki.
4. Ha a közterületen közlekedik hagyják békén, ne fenyegessék, sem szóban sem tettlegesen.
5. Ne legyen birtokháborítás sem zajjal, sem füsttel, sem ténylegesen behatolással.
6. Ne sértsék meg a Btk.
7. Az iskolában legyenek rendezett körülmények,a cigány tanulók ne szedjenek pénz a gyermekektől , ne bántalmazzák őket stb, ne legyenek piszkosak tetvesek , hangosak, ne zavarják a tanítást.
8. A befizetett adók ne munkára alkalmatlan ingyenélők eltartására menjenek el, miközben a fentiek nincsenek biztosítva, mert teljesen más dolog az egészséges szolidaritás és más az adófizetők kirablása.

Sorolhatnám.

Ha az állam ezt nem képes biztosítani, akkor nem alkalmas betölteni a funkcióit, és más rendszert kell bevezetni, amelyik képes a dolgokat kezelni.
A jelenlegi szabályozás (pláne ami most született az egyenruhásokal kapcsolatban (ami nem is egyenruha mellesleg) féloldalas, nem veszi figyelembe a valós helyzetet.
A megoldásra egyébként csak és kizárólag a szervezett komplex, helyi önvédelem képes, minden más próbálkozás értelmetlen.
Az állam meg foglalkozzon a felzárkóztatással, el fog tartani pár száz évig, de addig is élni kellene valahogy.

viktor134 2011.05.02. 00:33:49

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):
ne keverd a liberálisokat a minden buzit védőkkel. :)
én pl tök liberális vagyok, de nem nácizok, és tudomásul veszem, hogy van cigánybűnözés.
a liberális az az akit az értelem irányít, nem az érzelem.
amikor elkezdenek nácizni a magukat liberálisnak mondók, akkor pontosan hogy ők kezdenek megbélyegezni és kirekeszteni, azaz már nem liberálisok, hanem saját maguk a nácik. :)

érted?
a liberális nem rossz dolog, csak itt le lett járatva a jelentése.

annyira szívesen látnok egy lmp-jobbik 2/3-os koalíciót majd. :)

borisz 2011.05.03. 14:47:53

@viktor134: sajnos az szdsz annyira lejáratta felénk a liberális jelzőt, hogy már nem is akarják érteni a szitokszóként használók, hogy ennek az eszmének köszönhetően mondhatunk, gondolhatunk bárhol, bármit, hogy az mag a szabadság, az "élni és élni hagyni".
idehaza csak a töketlen hüjeség metafórája lett,
ráadásul nyugaton a liberális pártok nagy része egyben jobboldali is





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása