Véleményvezér

vv

Baloldali sajtó: csapás csapás után

2011.05.26. I 21 komment I Címkék: mszp media gyurcsany

A Népszavát és a stop.hu-t cenzúrázzák, a Népszabadságot megelőzte egy megyei lap, a Fühü és talán a galamus.hu is megszűnik. A baloldali sajtót nem a jobboldal győzte le, saját közönsége fordult el tőle. (Fotó: Wiki)

A magyar baloldali sajtó hanyatlása egy újabb szakaszába lépett: a MATESZ első negyedéves adatai szerint többé már nem a Népszabadság Magyarország legolvasottabb közéleti napilapja. Ez a cím mostantól a Kisalföld című megyei lapé, melyet 68 ezer példányban adtak el. Bár a rendszerváltozás (illetve ha pontosak akarunk lenni, a kommunista hatalomátvétel) óta tartó baloldali médiatúlsúly ténylegesen már korábban véget ért, mégis szimbolikusan talán a Népszabadság második helyre szorulása mutatja a legjobban, hogy a magyar sajtó történetében egy korszak bizony lezárult.

Külön érdekes, hogy a Népszabadságot nem egy jobboldali napilap, hanem egy megyei újság előzte meg. A baloldali sajtót ugyanis nem a jobboldal „győzte le”, hanem saját egykori közönsége fordult el tőle. Teljes joggal.

Akik megmaradtak

Már többször megtettük, de érdemes ismét felidézni a baloldal hanyatlásának stációit. Először a baloldali értelmiségi elit szállt ki a csónakból, miután – köszönhetően főleg Gyurcsány Ferencnek – a baloldali kormányok politikája már számukra is teljesen vállalhatatlan lett. Ezt követték a szocialista párt prominensei, majd egyszerű párttagjai, akiknek együtt sikerült lemondásra is kényszeríteniük Gyurcsányt. Addigra azonban már késő volt, ezért a baloldali elit és pártemberek után a választók is kihátráltak az MSZP mögül.

Az elmúlt egy év pedig bebizonyította, hogy bármilyen óriási hibát is követett el a Fidesz-kormány, a választók többé már nem mennek vissza az MSZP-hez. Lehet szépíteni vagy finomkodni, az MSZP ebben a formában halott. Valószínűleg egymás között a szocialista politikusok is elismerik, hogy a megmaradt szavazóik keménymagja leginkább nyugdíjas, volt párttagokból és munkásőrökből, valamint aluliskolázott emberekből áll. Ez a tábor pedig – ha betonbiztos is – egyre öregszik és fogy.

És rájuk már sem egy kormányképes MSZP-t, sem egy ütőképes baloldali médiát nem lehet alapozni.

Forrás: Wiki

Egyedül vagyunk, Tibor!

Az a nagyhatalmú magyar baloldali média, aminek az erejétől egykor minden jobboldali politikus rettegett, elképesztő gyorsasággal veszítette el először közönségét, majd befolyását, végül pedig gazdasági hátterét.

Hogy a 2002-ben még 200 ezres(!) példányszámban eladott Népszabadság mára egy megyei napilap mögé csúszott le, kétségtelenül emblematikus esemény, de nem az egyetlen vonatkozó hír a napokból. Szerdán ugyanis bejelentették azt is, hogy megszűnik a Független Hírügynökség: az a vállalkozás, melytől sokan azt várták, hogy majd kiegyensúlyozó erő lesz a hírszolgáltatásban, és valamiféle katalizátora a baloldali, ellenzéki média magára találásának. Ugyancsak mostanában lett hír, hogy érdeklődés és persze támogatás hiányában a baloldali galamus.hu is a megszűnés szélére került.

Kép: mandiner.hu


De a zsugorodó baloldali médiának más bajokkal is szembe kell néznie, ahogyan ezt nemrég a Gréczy Zsoltot cenzúrázó Népszava és stop.hu esete mutatta. A volt miniszterelnök tanácsadója publicisztikájában és blogbejegyzésében az új pártról ábrándozó Gyurcsányt dicsérte, ezt azonban az MSZP-ben valakik nem vették jó néven, így „letelefonáltak” a szerkesztőségekbe és azonnal leszedették az írásokat. Az üzenet világos: a pártnak nem tetsző baloldali vélemények nem jelenhetnek meg a párthoz közeli orgánumokban. Nem állítjuk, hogy hasonló eset ne történhetne meg más pártok háza táján is, de az biztos, hogy amilyen amatőr balkáni módon az MSZP-ben és a szóban forgó szerkesztőségekben a direkt pártcenzúrát levezényelték, pontosan mutatja, milyen állapotban van az egész magyar baloldali sajtó.

customer surveys


Van tanulság

A magyar baloldali sajtó hanyatlásának oka a hiteltelenné válása, az, hogy mindvégig kiszolgálta az MSZP-t. Nem is volt ezzel baj, míg ment a szekér. De ahogy elkezdett bedőlni a szocialista-liberális csodacsapat, és egyben véglegesen hiteltelenné válni az egész addigi baloldali politika, úgy rántotta magával pórázon tartott médiáját is. A baloldali média nem tudott soha elszakadni „a” párttól, és valójában sosem tudott saját lábára állni. A magyar baloldali sajtó soha nem tudott semmiféle alternatívát felmutatni, mindig csak az aktuális MSZP- vagy SZDSZ-vonal létezett a számára.

Ráadásul borzalmasan provinciális is volt: az aktuális baloldali hitvalláson kívüli gondolkodást cinikusan lenézte, kigúnyolta és megsemmisítendő ellenfélnek tekintette. Igen, ezt is ki kell mondanunk: a magyar politikai árokásást a magyar baloldali sajtó kezdte, amikor minden jobboldali megmozdulást és gondolatot zsigerből mucsainak, sőt fasisztának nevezett már a kezdetektől.

Ez pedig szerencsére zsákutcának bizonyult. A történetben ugyanis az a szép, hogy amint az embereknek elegük lett a baloldali politikából, teljesen természetes módon ebből a sajtóból is elegük lett. Így a baloldali médiára nem az ellenség (értsd: jobboldal) mért halálos csapást, hanem saját közönsége. Ezért aztán a Véleményvezér nem is siratja a magyar baloldali sajtót.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wazelin 2011.05.26. 08:26:45

Többször teszteltük a napi közéleti újságok objektívitását (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszava, Népszabadság), és gyakorlatilag mindig az az eredmény jött ki (többségi szavazás alapján), hogy még mindig a Népszabadság tűnt a legobjektívebbnek.

Amúgy a cikkel szerintem a legnagyobb baj, hogy szóba sem kerül egy esetleges sehová sem húzó, független lap gondolata. Csak a jobb- és a baloldali sajtó.

quendelapo 2011.05.26. 08:34:06

Provinciális, balkáni és szolgalelkű. Még szerencse, hogy a jobboldali sajtó teljesen mentes ezektől visszataszító tulajdonságoktól. Példának okáért szoktátok a saját cikkeiteket időnként visszaolvasni? Vagy az alcsuti focista nálatok csak puszta naivitásból került a félisten kategóriába, és Gyurcsány is az európai, mértékadó újságírás jegyében szerepel patás ördögként.

Médiaegyensúly? Ajánlanék egy témát: nézzétek meg a magyar média tulajdonosi hátterét, esetleg az átalakulását is 2002-től kiindulva.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.05.26. 08:34:13

A galád káröröm alternatívájaként én inkább kétségbeesnék a helyetekben…

Apafarkas 2011.05.26. 08:43:48

@wazelin: mivel jelenleg az országban bal-és-jobboldali sajtó működik, emellett a cikk pont a baloldali sajtóról szól, nem pedig úgy általában a sajtóról, továbbá a szerző nem megoldásokat akar felvázolni, hanem egy aktuális történést elemez, minek is legyen benne szó a független sajtóról?

RavenLord 2011.05.26. 08:44:05

Összességében egyet lehet érteni a poszt tartalmával, sőt a baloldali sajtó sorsának alakulása tulajdonképpen számomra is is örömteli irányt vett, ugyanakkor nem kellene elfelejteni, hogy más okok is közrejátszanak ebben. Általában csökken a lapok előfizetői tábora az internet terjedésével, ez evidencia és évek óta tartó trend. A webkettő és a közösségi média korlátlan és ingyen elérhető felületet ad a vélemények kifejtésére, a vitára, így a politikai irányzathoz köthető sajtó egyik fő eleme, a publicisztika már nem ezeknek a lapoknak a kizárólagos terepe.
A másik fontos szempont a finanszírozás kérdése. Tudjuk jól, hogy a jobboldalhoz köthető gazdag befektetők igenis nagyon sokat áldoztak arra, hogy a baloldali túlsúlyt kiegyenlítsék, sőt, mára fölénybe is kerültek. A baloldalon nem tapasztalni ilyesmit. Ami viszont tény - személyes tapasztalat alapján - hogy minden kormányzat az állai cégek hirdetésein keresztül a neki kedves médiát támogtja, a racionalitáson túli mértékben. Jó néhány példát találhatunk arra, hogy a baloldal idejében állami cégek jelentős összegű szerződéseket kötnek pl a Népszavával PR cikkek megjelentetésére, vagy a Klubrádió egyik műsorát szponzorálták. Szakmailag ezek indokolatlank, mondanom sem kell, ez a gyakorlat kizárólag politikai okokból értelmezhető
Természetesen most sincs ez másként, csak az érintett médiumok változtak. Milyen érdekes egybeesés, hogy a Klubrádió kalapozós kampánya nem sokkal a kormányváltás után már beindult.
Az állami atyáskodás hiányában, amire nincs igény, vagy nem teremti elő valahogy a működéséhez szükséges anyagiakat, az elbukik, megszűnik. A szent piac, ugyebár...

Joooe 2011.05.26. 08:51:51

Az újságírás természetéből adódóan mindig az ellenzéki a sikeres, népszerű. A közönség azt akarja hallani hogy miért hülye, semmirekellő dilettánsok az ország irányítói(következésképpen az ő hibájukból tartunk itt), nem arról elmélkedni, hogy valamely intézkedés jó oldala fajsúlyosabb-e a rossznál. A korábbi baloldali kormányzás sikertelensége ugyan még kihat a baloldali lapokra, de a baloldali sajtóra siker vár (ha nem is pont a régiekre), a jobboldali kormányzás - még ha nagyon jó lenne is, nincs olyan intézkedés amit ne lehetne támadni - szükségszerűen megágyaz ennek. (A szabad információ világában a sajtószabadság lényegéért aggódó retardáltakra ne is vesztegessünk szót...)
Jó példa a Véleményvezér, amely a korábbi ciklusban ellenzéki hangvételű volt, ám üzletpolitikailag okos döntésként nem a jobboldaliságát hanem az ellenzékiségét őrizte meg, és így már az olvasók legnagyobb része mszp-s és lmp-s támogató, továbbra is sikeres fóruma kormány elleni hőbörgésnek. Hasonlóan működik a vastagbőr is, ellenben például az ellenzékiség helyett a jobboldaliságot választó mandíner sokat vesztett népszerűségéből.
Így működik az újságírás, kormány ellen hőbörögni menő, a kormányt támogatni nem, függetlenül attól, hogy jó-e az amit a kormány csinál.

Peter T. Sinclare 2011.05.26. 08:57:44

@quendelapo: Elég szomorú, hogy a lesajnált és lenézett jobboldali pártsajtó színvonalát sem voltak képes elérni.

Egyébként ha valaki lop, az nem mentség mások számára. A baloldali sajtó meg mindig is pártsajtó volt.

csorsza 2011.05.26. 08:59:45

Lényeglátó írás.

Peter T. Sinclare 2011.05.26. 09:02:57

@Joooe: Hidd el, a nagy többség az olyan, tényleg valós és igaz cikkeket olvasná szívesebben, amelyekben arról van szó, hogy valóban elszámoltatják a felelősöket mindegyik táborban, valóban emelkedik az életszínvonal, tényleg napról napra egyre jobban élünk, az ország igazán jó kezekben van stb.

Ezeket eddig is olvashattuk az összes aktuális kormány pártsajtójában, de sosem volt igaz. Most sem az.

Nem véletlen, hogy akinek egy kis esze is van, már rég az elektronikus médiumokat böngészi. Ott ugyanis villámgyorsan világgá kürtölhető, ha valamelyik újságíró hazudik...

sárkányfő 2011.05.26. 09:11:39

A poszt nagyjával egyet is lehet érteni, bár azért tényleg furi, hogy szó se esik a jobbos sajtóról, amit nem kell cenzúrázni, mivel eleve a fidesz megrendeléseit teljesíti, ráadásul lenyűgöző összhangban és szervezettségben. A libás hazugságot pl. (már jogerős bírósági ítélet cáfolja) éveken át sulykolták. És nehéz elképzelni mondjuk a Hír tv-t, vagy Rákay Philipet, Bayert, stb., ahogy a lelkét kiteszi az objektivitásért.

A poszt vége azonban csalódás, és erősen szubjektív: "Ráadásul borzalmasan provinciális is volt: az aktuális baloldali hitvalláson kívüli gondolkodást cinikusan lenézte, kigúnyolta és megsemmisítendő ellenfélnek tekintette."
hogy ki kit néz megsemmisítendő ellenfélnek, arról nagyon sokat lehetne lamentálni.....

"Igen, ezt is ki kell mondanunk: a magyar politikai árokásást a magyar baloldali sajtó kezdte, amikor minden jobboldali megmozdulást és gondolatot zsigerből mucsainak, sőt fasisztának nevezett már a kezdetektől."
Komolyan, mintha egy másik valóságban élnénk...

ormotlan 2011.05.26. 09:11:45

Éljen, éljen! Szép írás!

baranowicze 2011.05.26. 09:13:19

@wazelin: Népszabadság? Objektív? Mi?

A Hírlap és a Nemzet vérjobbosok, nincs is gond ezzel, mert ezt kinyilvánítják magukról. A Népszabadsággal (és úgy általában a többi baloldali médiummal) van az, hogy függetlennek és objektívnek állítják be magukat, miközben legalább akkora elhajlásaik vannak.

is 2011.05.26. 09:19:25

bocs, most nem olvastam el az egész cikket, mert a képaláírás mindent elmond: rossz következtetés az adatokból.

itt pusztán annyit lehet levonni, hogy a jobboldal támogatóinak az internet, és az elektronikus sajtó még űrkorszak, és még veszik a papír újságot. vezérükre ütöttek, technológiailag kicsit le vannak maradva (vagy 30 évvel). a baloldalon meg már az internetről szerzik be a híreket (ez ki is jön mindenfajta szavazásokon).

na, máskor kicsit értelmesebb következtetés megtalálását kívánom.

readonly 2011.05.26. 09:19:28

ne haragudjatok már, de a magyarországi baloldal elmúlt 100 évét elnézve ez: "magyar baloldali sajtó", fából vaskarika. :D

ursus artos 2011.05.26. 09:19:33

LOL LOL LOL LOL
De szép nap ez a mai!!!

Zorgo 2011.05.26. 09:31:44

Lehet lesajnálni a Népszabadságot, de a Magyar Nemzethez képest sokkal össze szedettebb, és sokkal kevésbé elfogult lap.Mindkettőt olvasom, és a Nemzetben olyan szélsőségesen, elfogultan írnak egyszerű ügyekről is,hogy sokszor hányingerem van ettől az állandó magyarkodásból.Nem kell miden szarból kardvasat kovácsolni, főleg nem úgy,hogy ami jobbról jön az érinthetetlen és szent, ami ettől eltérő az gyanús, és nemzetellenes.

Az_igazi_Trebitsch 2011.05.26. 09:31:56

Hát most a VV nem erőszakolta meg magát... És a milyen érdekes, ha nem a jobboldalra nézve negatív a kritika, akkro már reggel kint van a link az index nyitólapján.
Na mindegy, a VV-től többet vártam.

Terézágyú 2011.05.26. 09:32:00

Azért ne felejtsünk el egy dolgot: a jobboldalnak van keménymagja. Rajongói. Akik csak azért is megveszik a jobbos lapot, "hazafias" felbuzdulásból. nekik ez a mindennapi betevőjük.

Ennyire balos keménymag viszont nincs szerintem, az általában balliberálisnak nevezett réteg pedig simán megteszi, hogy a ballib lapról is lemond, például, mert elege van a politikából, vagy pl. azért, mert könnyebben átszokik pl. az Indexre.
A balliberális nem fog csak azért népszabit olvasni/venni, hogy ezzel is erősítse az baloldalt - a jobbos viszont megteszi, ahogy fentebb írtam, mint "hazafias" tettet...

Badbitie 2011.05.26. 09:32:06

Rosszabbul élünk, mint egy éve.

wazelin 2011.05.26. 09:32:07

@baranowicze: Nem azt írtam, hogy objektív, hanem a többihez képest az (fel is soroltam, hogy mikkel hasonlítottuk össze).

bridgeman 2011.05.26. 09:35:24

Hogy a Népszabadságot nem egy jobboldali lap győzte le, az azért van, mert a jobboldali lapok még annál is jobban kiszolgálják a pártjukat. Lásd még Tóta írását a liberális minimumról index.hu/velemeny/imho/mediafoleny/





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása