Véleményvezér

vv

Diktálnak: tényleg Orbán fejét akarja az EU?

2011.12.21. I 0 komment I Címkék: fidesz eu imf orban gazdasagi valsag

Ha felvállalja a látványos politikai vereséget, Brüsszel sem fog a személyével foglalkozni. Eljöhet azonban az a pont, amikor Orbán annyira elveszíti hitelét az EU-ban, hogy személye válik a megegyezés akadályává. (Fotó: Burger Barna)

José Manuel Barroso Orbán Viktorhoz írt levele, ha lehet, még egyértelműbbé tette azt, amiről két napja írtunk: a magyar kormány a folyamatos keménykedésével egy olyan játékba kezdett, amiből csak vesztesként tud kikerülni. A kérdés már csupán az, hogy mekkora lesz a bukás, és hogy mindez a végén vajon Orbán Viktor székébe kerül-e.

Ajánlott írásunk: Nem pont ezért kergettük el a komcsikat?


Az EU-nak nincs veszítenivalója

Hétfői cikkünkben a magyar kormány helyzetét egy chicken game-et játszó személygépkocsi vezetőjéhez hasonlítottuk, aki azonban egy kamionnal szemben teszi próbára bátorságát. Ráadásul úgy, hogy a kamion sofőrje már eltökélte, semmiképpen sem fogja elrántani a kormányt.

A Véleményvezér nem ért egyet azokkal a meglátásokkal, hogy az EU-nak túl sok veszítenivalója lenne egy esetleges magyar államcsőd esetén. Való igaz, lennének olyan EU-tagok, különösen Ausztria, akik bizony megéreznék Magyarország problémáinak a súlyosbodását. Ám szerintünk az EU meghatározó döntéshozói sokkal nagyobb veszélynek látják azt, hogy engedékenységükkel gyakorlatilag megerősítését adnák a magyar kormány által folytatott politikának. Az EU ugyanis olyan intézkedéseket kifogásol (jegybanktörvény, stabilitási törvény), melyek elterjedését az euróválság kellős közepén mindenképpen meg akarják gátolni.

A veszélyes precedensek megakadályozása pedig lényegesen fontosabb kérdés az Unió egésze szempontjából, mint hogy egy esetleges magyar csőd mondjuk még fél százalékot lefarag a régió növekedéséből.

"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. (...) Barroso arra kéri a miniszterelnököt, hogy ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".

Barroso részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezetről. "Az Európai Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a (...) törvény összhangban van-e az Alapszerződés 130-as cikkelyével. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait" (...) Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabálytervezet visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott - egy esetleges kölcsönmegállapodásról szóló - tárgyalások megszakadásához a múlt pénteken.

Barroso kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal".

Barroso két törvény visszavonására szólítja fel Orbánt (origo)


Formálisan is rászóltak

Barroso levele egyértelműen aláhúzza azt, hogy Brüsszel tényleg nem fog engedni. Már pusztán a levél ténye, az, hogy az Európai Bizottság elnöke az euróválság idején közvetlenül a magyar miniszterelnöknek ír egy ilyen hangvételű levelet, jelzi, hogy súlyos a helyzet. Súlyos abban az értelemben, hogy Brüsszel ezzel hozzákezdett azokhoz a kötelezően letudandó körökhöz, melyek a bármely tagországgal szemben gyakorolt büntetéseket szokták megelőzni. Az informális figyelmeztetések után most már formálisan is „rászóltak” a magyar kormányra.

A levél tartalma is magáért beszél: udvariasan, de nagyon világosan az áll benne, hogy bár Európában is válság van, de konkrétan a magyarok problémáiért elsősorban nem Európa gondjai a felelősek, hanem a magyar kormány saját intézkedései. Sőt Barroso ennél is tovább megy és azt mondja, hogy ebből következően elsősorban Magyarországnak kell változtatnia politikáján, és csakis ezen előfeltétel teljesülése esetén számíthat az Unió segítségére.

survey services


Még nem akarják a fejét

Mindegy, hogy ezzel a helyzetértékeléssel egyetért-e valaki vagy sem (mi amúgy egyetértünk), a lényeg az, hogy Brüsszel konkrét intézkedéseket vár el a Magyarországnak nyújtott hitelért cserébe. Minden jel arra mutat, hogy első lépésként a magyar kormánynak vissza kell vonnia a jegybanktörvényt és a stabilitási törvényt. Mivel valóban fajsúlyos kérdésekről és törvényekről van szó, ezzel azt is kérik, hogy Magyarország részben csinálja vissza a fülkeforradalmat. Szemben tehát mindazzal, amit Orbán Viktor a hétvégén állított, az EU biztosan nem lesz partner abban, hogy úgy hitelezzen Magyarországnak, hogy közben a magyar kormánynak teljesen szabad kezet ad. Visszatérve a chicken game példájához: a kamionsofőr egyértelműen ki is mondta, hogy nagyon nem akarja elrántani a kormányt.

Nem arról van szó, hogy az EU mindenképpen Orbán Viktor fejét kívánná, ahogyan ezt a Fideszben sokan gondolják. De mivel a személygépkocsi sofőrje kompromisszumképtelenségével a kamionost is belerángatta egy ilyen játékba, ezért most már az utóbbinak is végig kell azt játszania.

Olvasd el ezt is: Mikor mondana le Orbán Viktor?


Most még együtt lehetne működni

Még van lehetősége a kormányfőnek kooperálnia: ha elrántja a kormányt, engedi győzni a kamionsofőrt és felvállalja az ezzel járó látványos politikai vereséget, akkor Brüsszel sem fog a személyével foglalkozni. Eljöhet azonban az a pont, amikor a miniszterelnök annyira elveszíti hitelét Brüsszelben, hogy személye válik a megegyezés akadályává. Ebben az esetben vagy Orbán fog menni, vagy a minden eddiginél nagyobb szabadságharc részeként elveszítünk kb. 8-10 évnyi gazdasági fejlődést.

És akkor már teljesen mindegy lesz, hogy mit bűvészkedik az aktuális szócső. Bár szerencsére most se sokat számít.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása