Véleményvezér

vv

Esik szét? Orbán meggyengült, Járai és Matolcsy egymásnak mentek

2012.01.18. I 2 komment I Címkék: orbán fidesz gazdasagi valsag matolcsy jarai

orbmatolcsy.jpg

Akinek fontos a személyes hitelessége, az legkésőbb decembertől már azt keresi, hogyan tudna kilépni a sorból. Járai és Matolcsy nyíltan egymásnak mernek menni, Orbán kommunikációs stábja csak hallgat. (Fotó: MTI)

Nem kellett rá túl sokáig várni, hogy a kormány gazdaságpolitikai veresége a kormányfő pozíciójának gyengülésében is lecsapódjon. Tegnap egészen példátlan dolog történt: Orbán Viktor közeli emberei bohózatba illő nyilatkozatháborúba bonyolódtak egymással. A Véleményvezérnek ezt nehéz nem úgy olvasni, mint hogy a miniszterelnök korábban szinte mindenre kiterjedő kontrollja komolyan lazul.

Ajánlott írásunk: Új fideszes generáció a régi ellen


Járai vs. Matolcsy

Járai Zsigmond tegnap reggel azt nyilatkozta, hogy a gazdaságpolitika hitelességének visszanyeréséhez személyi változásokra is szükség van. És hogy egyértelmű legyen, mire gondol, még azt is hozzátette, hogy szerinte Matolcsy György elhasználódott.

A nemzetgazdasági miniszter kritizálása önmagában még nem újdonság. Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik szerint már réges-régen le kellett volna őt váltani. Sőt ha még emlékszünk, tavalyelőtt nem máshol, mint a Magyar Nemzetben követelték/jósolták ugyanezt.

A tegnapi fejlemény azért tűnhet mégis meglepőnek, mert Járai Zsigmond egészen idáig a kormány gazdaságpolitikájának szisztematikus és hangos védelmezője volt. Persze kifogásolt pár dolgot, de az iránnyal alapvetően mindig egyetértett. Ráadásul a Nemzeti Bank elleni, helyenként egészen hajmeresztő támadások résztvevőjeként egy bizonyos fokig alakítója is volt ennek a politikának.

[Járai] úgy vélte: a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb annál, mint amit a hitelminősítők leírtak, ráadásul bekövetkezett egy gazdaságpolitikai fordulat, elindultak változások, melyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györggyel sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, azt válaszolta: Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. Hangsúlyozta: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Beszélt arról is, hogy szerinte sok komoly tényezővel vesztünk össze. Az IMF-et, az Európai Uniót, a befektetők képviselőit, a francia nagyvállalatokat említette. Járai szerint ki kellene egyezni velük, egy békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene – fogalmazott.


Járai: Matolcsy eléggé elhasználódott (Index)


Az időzítés az érdekes

Elég nehéz lenne mindezt úgy értelmezni, hogy Járai éppen most kezdett el nem egyetérteni az iránnyal. Hiszen november vége óta a kormány deklaráltan arra törekszik, hogy megállapodjon az EU-val és az IMF-fel, és ilyen értelemben búcsút mondjon a Matolcsy-féle gazdaságpolitikának. Járai, aki éppen Matolcsyt kritizálta és az új költségvetést méltatta, sokkal több kivetnivalót találhatott volna a kormány november előtti lépéseiben. Nem arról van tehát szó, hogy a volt jegybankelnök most szembesült volna az unortodox gazdaságpolitika fenntarthatatlanságával, hanem arról, hogy valamiért csak most döntött úgy, hogy erről nyíltan fog beszélni. Nincs egyedül: egy nappal korábban egy hozzá hasonló szerepet vállaló másik közgazdász is coming outolt Matolcsyval kapcsolatos averzióit illetően.

Ami viszont igazán meghökkentő volt, az Matolcsy György reakciója. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis néhány órán belül válaszolt, mégpedig egy amolyan „Gyere ki a hóra!"-típusú közleménnyel, amivel Matolcsy nyilvánvalóan védeni kívánta magát. Ez az egészen bizarr, a miniszter fizikai fittségének bizonygatására is kitérő szöveg korábban egészen biztosan nem jelenhetett volna meg. Egyrészt azért, mert a miniszter nem mert volna ilyen stílusban beszélni a volt jegybankelnökkel, másrészt, mert a központi kormányzati kommunikáció azon nyomban letiltott volna egy ilyen nyilatkozatot.

Ma viszont már Matolcsy meg meri ezt tenni, miközben a kormányfő kommunikációs stábja csak hallgat. Hallgat, és valószínűleg rettenetesen dühös.

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit.

A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le, a 2011-es költségvetést többlettel zártuk, a 2012-re előrejelzett költségvetési hiány az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3% alatti lesz.

Mindemellett 2011-ben kidolgoztuk a Széll Kálmán tervet és a munkaösztönző, munkahelyteremtő, családtámogató adórendszer átalakításában is döntő áttörést értünk el. Emellett lépéseket tettünk a lakossági devizaadósság csökkentésére, és 2011 végére megszületett a megállapodás a Kormány és a Bankszövetség között.

A pénzügyi konszolidáció további szakaszát jelzi, hogy a tegnapi kormányülésen megtárgyaltuk a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott Magyar Növekedési Tervet és az új külgazdasági stratégiát.

Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát. Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság.

Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek.

(Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter)


Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter (kormany.hu)


Orbán Viktor már nem a régi

A miniszterelnök EP-beli fellépésének előestéjén Matolcsy és Járai látványos, címlapra kívánkozó csörtébe keveredik. Lehetséges, hogy Járai Zsigmondnak egyszerűen csak elege lett és közkinccsé akarta tenni az érzéseit. Az is lehet, hogy úgy gondolta, itt az idő megtámadni Matolcsyt (bár a miniszterelnök ilyenkor szokásos reakcióját ismerve a nyílt támadás teljesen kontraproduktív lenne.) Ám a szándék igazából mellékes. A lényeg az, hogy ez a szópárbaj valahogyan megtörténhetett.

Már a tavalyi év végén írtunk arról, hogy véleményünk szerint az IMF-hez való visszakullogással és a brüsszeli hajnali vétóval valami alapvetően megváltozott. Meghalt az a mítosz, hogy Orbán Viktor két lépéssel jár mindig mindenki előtt, és hogy bár most rossz, később az ő vezetésével szükségszerűen jobb lesz. Szerintünk az volt a pillanat, amikor a legközelebbi híveinek is világossá vált: egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez a kormányzati ciklus győzelemmel végződjön.

A Fidesz és a miniszterelnök környezete ugyanis addig készpénznek vette, hogy Orbán Viktor feltétlenül előrébb lát, mint ők. Ezért fogadták el neki a megannyi, jobb meggyőződésük ellen való törvényt és ezért áldozták fel sokan még a szakmai hitelességüket is a kormány céljai érdekében. Ha azonban kiderül, hogy ez a rengeteg áldozat egy bukott ügy érdekében történt, onnantól kezdve minden elkezd szétesni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Kilépnek a sorból

Nem gondoljuk, hogy a Fidesz hirtelen elkezdene osztódni vagy a törvénygyár egy csapásra valódi parlamenti viták színhelyévé válna, de akinek fontos a személyes hitelessége, az legkésőbb decembertől már azt keresi, hogy hogyan tudna kilépni a sorból. Ennek a folyamatnak az egyik első lépését láthattuk most. Sem Járai, sem Matolcsy nem voltak tekintettel a kormányfőre, egyszerűen mondták, amit saját maguk jónak és üdvösnek gondoltak.

Az elmúlt másfél év kudarca ellenére a kormányfői tekintély még mindig sok mindenhez elég, főleg a Fideszen belül. Ahhoz azonban már nem, hogy a korábban önálló, a hitelességükre érzékeny embereket további önsorsrontó önkorlátozásra bírja.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.01.18. 09:43:52

Sohasem hittem volna, hogy ebbe a szerepbe kerülök, de most védelmezni fogom Matolcsy Györgyöt. Azt gondolom, hogy a „bárcsak a jóságos Cár tudná, hogy a kincstárnok milyen gonosz” attitűdnek Vaszka Csorkin és a beszélő csuka mellett a helye az orosz népmesék világában. A lényeges pontokat illetően az egykulcsos, családi adóval jobboldali lévén alapvetően egyetértek, feltéve, ha tisztában vagyunk vele, hogy komoly bevételkiesést okoz, és van terv a pótlására. A baklövés itt az volt, hogy hittek abban, hogy az adócsökkenés gazdaságélénkítő hatása révén önfinanszírozó. A Laffer görbében, ebben az ezerszer megcáfolt városi legendában való hit azonban meglehetősen általános volt a jobboldali véleményformálók körébe, még olyanok is hirdették, akik ma igyekeznek elhatárolódni. Hasonlóképpen a Szél Kálmán terv szinte minden pontját támogatni tudom, a megvalósítás valóban botrányos. Nagyon fontos elemeket azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kellett volna implementálnia (Máv, BKV reform, autópálya PPP-k kivásárlása, elektronikus útdíj) tehát ezen témával kapcsolatban az NFM menedzsment teljesítményértékelése is időszerű lenne. Végül, de elsősorban szerintem ma alapvetően bizalmi válság van: a gazdaságpolitikába és a jogintézményekbe vetett bizalom megrendülése okozza a hitelösszehúzódáson és a tőkekimenekülésen keresztül a pénzügyi válságot. 200 bázisponttal alacsonyabb kockázati felár mellett még az egykulcsos adó bevételkiesésével együtt sem lenne annyira cudar a helyzet, mint most. Ezért viszont unfair csak Matolcsy Györgyöt hibáztatni: hosszan sorolhatnám azon kormányzati szereplőket, akiknek a magántulajdonnal és a szerződések szentségével kapcsolatos megnyilatkozásai, levelei és rózsaszín blézerei egyenként tíz-tíz bázispont emelkedést jelentettek.

Mong Attila (NapiFix) · http://napifix.postr.hu/ 2012.01.18. 13:34:43

Járai „levoltabarátomozása” az én értelmezésemben súlyosabb problémát mutat még annál is, amire a VV cikke rámutat. A miniszterelnök és gazdasági miniszterének végleges magányosságát, teljes elszigeteltségét jelzi attól a közgazdászi vonaltól, amely a ráolvasás helyett a józan ész, a szabadságharc felől a nemzetközi együttműködés felé terelte volna a gazdaságpolitikai döntéseket. És attól a vonaltól, amelynek hitelességére most, az IMF-EU segítségkérés pillanataiban óriási szükség volna. Az unorthodox módszerekkel a legnagyobb baj nem a szokatlanságuk volt, hanem az hogy nem működtek, időlegesen ugyan javítottak az államháztartás adatain, de megölték a növekedést és rontották a gazdaság kilábalásának esélyeit. A miniszterelnökkel egyáltalán nem ellenséges közgazdászok sora vetette fel – volt, aki korábban, volt, aki később – hogy nem működnek a módszerek, szükség van stratégiaváltásra. Chikántól Mellár Tamáson, Bod Péter Ákoson, Hamecz Istvánon, Urbán Lászlón át Heim Péterig rosszabb esetben ellenséggé, jobb esetben egyszerűen kegyvesztetté váltak, kiszorultak a gazdaságpolitikai döntéseknek a közeléből is. Járai ellenséggé nyilvánításával a folyamat bevégeztetett. Orbán és jobbkeze egyedül maradt. Heim Péter ugyan az [origo]-ban felmenti a kormányfőt a felelősség alól, mondván a tanácsadók megtéveszthetik a gazdasági kérdésekben járatlan vezetőt. Orbán Viktor felelőssége azonban első számú vezetőként nem megkerülhető abban, hogy kikkel veszi körül magát, kikre hallgat, illetve másik oldalról, kiknek a tanácsait nem hallgatja meg és viszi ennek következményeként gazdasági zsákutcába az országot. Még most is van ideje kihátrálni és stratégiát váltani. De minden elvesztegetett nappal egyre jobban egy nyilvánvalóan nem működő modell apostolához láncolja magát a miniszterelnök, aki számára a politikai váltás és a személyes megmenekülés is egyre nehezebb lesz. Hogy az ország sorsáról már ne is beszéljünk…





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása