Véleményvezér

vv

Az EU letudva, de az IMF keményebb lesz

2012.01.26. I 2 komment I Címkék: fidesz eu imf orban kulpol gazdasagi valsag

fellegilagarde.jpgAz IMF jelentése szerint a magyar költségvetés által felvázolt 2012-es pálya irreális, jelentős hiánytúllépés várható. Ez azonban már az EU-delegáció számára is elfogadhatatlan lenne. (Fotó: Stephen Jaffe/IMF/MTI)

Orbán Viktor gyakorlatilag feltartott kézzel jött ki a Barrosóval folytatott találkozóról. Két, egyébként elsősorban szimbolikus, de valószínűleg a többihez hasonlóan bukásra ítélt ügyben még kitart a kormányfő, ám a decemberi harci hév látványosan a múlté. Győzedelmeskedett a megegyezés kényszere.

Miközben úgy tűnik, mintha az EU-t lassan kipipálhatná a kormány, az IMF-fel való tárgyalás komplikáltabbnak ígérkezik, mint arra a magyar fél számított. A Valutaalap tegnap nyilvánosságra hozott országjelentéséből legalábbis ilyen következtetéseket lehet levonni.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktornak az államcsőd nem opció


Kapituláció az EU előtt

Orbán Viktor nem támasztott különösebb kifogást az Európai Bizottság elnökének kéréseivel szemben, legalábbis Barroso szóvivőjének nyilatkozata azt sejteti, hogy ha nem is egyeztek meg mindenben azonnal, a záros határidőn belüli megállapodásnak jelen pillanatban nincs akadálya. Orbán Viktor természetesen belpolitikai okokból nem teheti meg, hogy azonnal rábólintson mindenre, így aztán két szimbolikus kérdésben még vonakodik. A más jegybanktörvényekkel kapcsolatos korábbi EKB-álláspontok alapján azonban valószínűsíthető, hogy végül ezekben is engedni lesz kénytelen.

Magyarország tehát gyakorlatilag kapitulált az EU előtt, amire a forint az elmúlt napokban meredek erősödéssel válaszolt. A többség megnyugodott és szinte lefutottnak tekinti az EU-IMF tárgyalásokat. A magyar kormány pedig ezzel látszólag lélegzetvételnyi időhöz juthat, hogy a következő napokban belpolitikailag is eladható történetet találjon ki a fegyverletételhez.

Kemény kritikákat fogalmaz meg az IMF Magyarországról készített országjelentése. A dokumentum szerint nem csak a rossz külső körülmények, hanem kormányzati hibák sora is kellett az ország körüli problémák kialakulásához. Külön kiemelik a végtörlesztés és az ágazati különadók okozta károkat, kritizálják az adó- és munkaügyi szabályozás változásait.

A jelentés szerint a kilátásaink nem túl jók, a növekedésünk lassabb, a hiányunk nagyobb lehet, mint amekkorát a kormány és Brüsszel vár. 

Bővebben az IMF országjelentéséről:
Lehúzta Magyarországot az IMF (Index)


Az IMF csak most jön

A Véleményvezér szerint azonban mindkét oldalról korai még a megkönnyebbülés. Az IMF tegnap publikált országjelentése ugyanis azt vetíti előre, hogy a szervezet további, a kormány presztízse szempontjából meghatározó fontosságú területeken fog közvetlen módon beleszólni a gazdaságpolitikába. A vonatkozó jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a magyar költségvetés által felvázolt 2012-es pálya irreális, és még egyébként optimistának tekinthető növekedési feltételezések mellett is jelentős hiánytúllépés várható.

Ez azonban már az IMF-fel egy oldalon tárgyaló EU-delegáció számára is elfogadhatatlan lenne. Hazánk ugyanis nemcsak a leghosszabb ideje túlzottdeficit-eljárás alatt álló tagállam, de az egyetlen, amelyiknek erre vonatkozó tavalyi korrekciós lépéseit az Európai Bizottság elégtelennek minősítette. Emiatt nagyon valószínűtlen, hogy az Unió hitelezne egy olyan költségvetést, amelyik ismételten és jól előre láthatóan megszegné a vonatkozó célkitűzéseket.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Mit fog kérni a Valutaalap?

Az IMF elemzéséből az is világos, hogy az egyik legnagyobb költségvetési problémaforrásnak az egykulcsos adót látják. Tegyük hozzá gyorsan: teljesen igazuk van. Még azok is, akik egyébként elvi alapon esetleg támogatják ezt az adórendszert (a Véleményvezér nem tartozik közéjük), általában azért elismerik, hogy annak 2010-es magyarországi bevezetése előkészítetlen és átgondolatlan volt.

Mindezek alapján nagy a valószínűsége, hogy az IMF az egykulcsos adó visszavonásához fogja kötni az új hitelkeretről szóló megállapodást. A szervezet elmúlt évekbeli gyakorlatából az is kiolvasható, hogy konkrét elvárásokat fognak megfogalmazni olyan, a gazdasági racionalitással nem igazán indokolható ügyekben, mint például a látványsportok több tízmilliárdos támogatása, vagy néhány pazarlónak tűnő állami nagyberuházás.

Olvasd el ezt is: Így jutottunk a szakadék szélére 2011-ben


Még nincs vége

Összegezve: a tárgyalások folyamán még sok olyan téma terítékre fog kerülni, amelyek kapcsán a magyar kormánynak engednie kell, a kikényszerített engedményeknek pedig kézzelfogható politikai ára lesz. Semmi kétségünk nincs afelől, hogy ezekben az ügyekben Orbán Viktor ismét megpróbál majd kitartani az ütközés előtti pillanatig.

Ezért jópár izgalmas fordulatra számíthatunk még, mielőtt az IMF-EU hitelszerződés aláírásra kerülne.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madár István 2012.01.26. 07:45:32

Néhány kiegészítő megjegyzést teszek:

1. Nem olyan rossz azért az IMF költségvetési előrejelzése, mint amilyennek elsőre látszik. A Valutaalap a tartalékok elköltésével számol, pedig ez csak akkor lehetséges, ha a hiánycél teljesülni látszik. A -3,5%-os prognózis így könnyen 3% alá csúszik. Másrészt a 2013-as -3,7%-os előrejelzés még nem tartalmaz olyan kormányzati intézkedéseket (pl. a Széll Kálmán tervből), amelyeket a kormány szűk egy év alatt kidolgozhat. Éppen ezért meglátásom szerint nem a költségvetési alappálya az, ami nagyon félre van csúszva (mert az alapvető folyamatokból a mai legjobb ismereteink szerint a 3% alatti cél következne), hanem a hiányelőrejelzést övező kockázatok óriásiak. Európai adósságválság, az óriási kiigazításra adott reakciók a gazdasági szereplők részéről stb.

2. Megjegyezném azt is, hogy az EU idei előrejelzése nem olyan, amiből az következne, hogy ne lenne hajlandó hitelezni. (A mostani túlzott hiány eljárásba is azért kötnek bele sokan, mert a mai kilátásokkal ez sokkal kevésbé igazolható, mint egy évvel ezelőtt. Valójában minket 2011-ben kellett volna továbbléptetni az EDP-ben, ha következetesen akart volna eljárni az EU.)

3. Korábban már írtam, hogy a kormány ugyan nagyon sok ügyben volt kénytelen meghátrálni, de az a számítása bejött, hogy a brüsszeli jogi szakvélemények után a mozgástere szélesedett. Nézzük csak a jegybanktörvényt: az eskütétel és Simor András fizetése körül megy a vita, eközben a monetáris tanács kibővítésébe, a jogkörök átrendezésébe nem tud belekötni az EU. pedig ezek sokkal inkább alkalmasak a jegybanki függetlenség csorbítására.

4. Érdekes kérdés, hogy az új IMF-szerződéssel lejár-e az unortodoxnak nevezett, (= inkompetens lépésekkel tarkított) gazdaságpolitika kora. Egyrészt nehéz elképzelni, hogy egy ilyenhez az IMF asszisztáljon, másrészt ahhoz is nagy fantázia kell, hogy elhiggyük, hogy a döntéshozóknak hirtelen megváltozik a gazdaságpolitikáról alkotott felfogása (és képességeik is jelentősen megugranak). Legvalószínűbbnek azt látom, hogy bizonyos intézményi kérdésekben a szerződéskötés után is lesznek "meredek" döntések, de a kvantitatív ügyekben próbáljuk majd tartani a vállalásokat. Ha igaz, hogy a kormány a 2. fél évtől kádári konszolidációra készül, akkor ez megvalósulhat. Ha továbbra is a birkózás marad a nemzeti sport, akkor akár bomolhat is a megállapodás, de annak nagyon súlyos ára lehet.

5. Az egykulcsos adó nehezebb ügy. Elnézve az IMF és a kormány rendkívül rideg viszonyát (a tegnapi országjelentés bármelyik kinyomtatott példánya körül 2 fokkal esik a hőmérséklet), valóban elképzelhetőnek tűnik, hogy az IMF egy emblematikus kérdésben még meghátrálásra akarja kényszeríteni a kormányt. Ezt azonban év közben már nem igazán lehetne megtenni, tekintve, milyen rendkívül kutyulmány alakult ki az elvárt béremeléssel és a kompenzációs rendszerrel. Ráadásul az IMF-re is igaz, hogy azért a kvantitatív ügyekre koncentrál, tehát lebeszélhetőnek látszik konkrét ügyekről, ha amúgy a stabilitási szempontjai teljesülnek.

Összességében tehát szerintem vegyesebb a kép annál, hogy feltartott kézzel, mindenbe beletörődve járultunk az EU-IMF elé. Ez persze nem változtat azon, hogy eleve tragikomédia, hogy a kormánynak a nagy szabadságharc közepette egy nap kellett ahhoz, hogy jól megijedjen a rá váró veszélyektől és elforduljon mindattól, amihez korábban még a józan ész határain túl is ragaszkodott.

Martin József Péter 2012.01.26. 20:59:20

Korainak gondolom azt a megállapítást, hogy az EU-t már kipipálhatja a kormány. Egyrészt még nincs meg a politikai megállapodás azokban az ügyekben sem, amelyekben a magyar kormány engedni készül a Bizottságnak. Másrészt, ami eddig történt a magyar kormány részéről, az véleményem szerint egyelőre inkább hangnemváltás, mintsem politikai fordulat. Harmadrészt, ha a kormány egyértelművé tenné, hogy mostantól kezdve az uniós normákkal összhangban kormányoz (politikai fordulat), nagy kérdés, hogy a Fidesz megmaradt, részben a szabadságharcra kondicionált bázisa ezt hogyan fogadná. Nem gondolom, hogy ha másfél év szabadságharcos retorika után azt mondja Orbán Viktor, hogy a hatalom (értsd: az EU) előtt meghajol, akkor néhány nap vagy hét alatt megfordulhat széljárás. Szerintem ez nem lesz ennyire sima menet.

Ugyanez az EU felől: látnivaló, hogy nem csupán, sőt nem elsősorban gazdasági feltételekhez köti az EU a hiteltárgyalások megkezdését Magyarországgal (l. a kötelezettségszegési ügyeket az ombudsmani hivatal, illetve a bírák nyugdíjazása ügyében, amelyek intézményi-politikai kifogások). Ha ehhez még hozzávesszük, hogy számos más fronton is folyik eljárás vagy tiltakozás a magyar kormány ellen (végtörlesztés – főleg Ausztria részéről, magánnyugdíjpénztár államosítás – rengeteg beadvány az Európai Bíróságon, médiaügyek, különadók), akkor az látszik, hogy a gazdasági kérdések jobbára politikai köntösbe kerülnek. Minél több ilyen konkrét ügyben kell védekeznie az Orbán-kormánynak, annál inkább politikai színezetet kap a Magyarországgal szembeni kritika, vagyis annál kevésbé lehet pusztán jogtechnikai kérdésekről beszélni. Erről bővebben:
www.komment.hu/tartalom/20120119-velemeny-az-eu-kotelezettsegszegesi-eljarasait-orban-jogaszkodassal-nem-oldhatja-meg.html

Persze a politikai, normaszegési kritikák ellen védekezni is sokkal nehezebb, nem véletlen, hogy a kormány próbálja szűkebben értelmezni a kifogásokat. Csak gazdaságilag nézve, a mostani túlzott deficit eljárásba könnyen bele lehet kötni (l. Madár Pista 2. pontját), ezek a kérdések azonban ma már nem függetlenek az ország rossz megítélésétől.

Az egykulcsos adóhoz: az időzítés és a bevezetés módja nyilván elhibázott volt, de kezdettől fogva nem értem, hogy magát az egykulcsos adózást, mint adózási formát, amely számos más országban is létezik, miért kifogásolja az IMF. A kiesett adóbevételt pótolni kell, de nem világos, hogy ennek miért csak a progresszív adózás visszaállítása lehet a módja. Az egykulcsos adóval szerintem az a legnagyobb baj, hogy a kormány kétharmaddal, sarkalatos törvényben bebetonozta, és ezzel szűkítette a következő kormányok mozgásterét. Azt tehát okkal kérhetik a nemzetközi szervezetek, ismét csak a jogállami normákat védendő, hogy az egykulcsos adózásról mindig a parlamenti feles többség dönthessen, mint általában az adózásról a nyugati demokráciákban.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása