Véleményvezér

vv

Külföldön dolgozó magyarok különadója: csak egy félreértés, ugye?

2012.02.27. I 2 komment I Címkék: jog fidesz allam adocsokkentes

mgy.jpgA szombathelyi polgármester és országgyűlési képviselő elismerte, hogy gondolkoznak rajta, Matolcsyék ezt tagadják. Egy ilyen adó borzasztóan igazságtalan lenne. (Fotó: Index)

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium később kiadott egy kissé furcsa hivatalos cáfolatot, Szombathely KDNP-s polgármestere és országgyűlési képviselője nyilvánosan elismerte, hogy a kormány fontolóra vette egy új különadó bevezetését. Ezzel a „szolidaritási adóval" a külföldön dolgozó, ám magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jövedelmét sújtanák.

A Véleményvezér nagyon reméli, hogy a kormány semmi esetre sem lép erre az útra.

Ajánlott írásunk: A Fidesz állama: abszurd adóállam

Kevesen vannak és jól keresnek

Egy ilyen különadó bevezetésének a logikája teljesen érthető lenne. Hiszen a kormány olyan emberekre vetné azt ki, akik nem jelentenek komoly politikai erőt, mivel számarányuk elenyésző. Ráadásul mivel külföldön élnek, sokan közülük egyébként sem vennének részt a magyar választásokon. És az sem utolsó politikai szempont, hogy ez az adó túlnyomó többségében olyanokat sújtana, akik a magyar átlagnál jobban vagy jelentősen jobban keresnek.

A fenti politikai logikával szemben azonban olyan ellenérvek állnak, melyek miatt egy ilyen sarc egészen egyszerűen vállalhatatlan lenne.

A szombathelyi közgyűlés mai ülésén Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője tette fel kérdést a polgármesternek, arról, igaz-e, hogy a kormány új adót vezetne be, amit szolidaritási adónak neveznének. Puskás Tivadar polgármester, aki egyúttal a KDNP országgyűlési képviselője is, azt mondta, a terv még embrióállapotban van. Úgy tudjuk, az adót azok a magyar állampolgárok fizetnék, akiknek állandó lakcímük Magyarországon van, de külföldön dolgoznak. Nekik kellene eddig ismeretlen módon számított adót fizetniük.

A hírre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérum (NGM) közleményben cáfolta az információt. Ugyanakkor megjegyezték, hogy szerintük nem helytálló az a sajtóban megjelent állítás, miszerint az Európai Unió tiltja a kettős adóztatást. „Az Európai Unió jogába csak a négy szabadság elvének zavartalan érvényesülését, így a személyek szabad mozgását akadályozó intézkedések ütközhetnek. A kettős adóztatás elkerülését nem uniós jogszabály, hanem egy adott állammal kötött kétoldalú megállapodások rendezik. Ezen, ún. kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények célja az adóztatás szabályozása, kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatályuk a jövedelem és esetleg a vagyonadókra terjed ki. (...)" 

Az NGM szerint az egyezmények bérjövedelemre vonatkozó rendelkezései alapján nem állja meg a helyét az az állítás sem, hogy „minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van".

Mint írják: „a kétoldalú egyezmények szabályozása alapján legfeljebb annyi állítható általánosságban, hogy a magánszemély nem önálló munkából származó jövedelmei jellemzően abban az államban adóztathatóak, ahol a munkát végzi, de rövidtávú kiküldetéseknél az adóztatás joga marad a magánszemély illetősége szerinti államban."
 

Megadóztatnák a külföldi jövedelmeket? (nyugat.hu)


Kettős adóztatás: ilyet nem lehet

Magyarország több mint ötven állammal kötött már a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ezeknek éppen az a lényege, hogy rendezzék az olyan helyzeteket, amikor az egyik állam állampolgára egy másikban dolgozik vagy szerez onnan valamilyen jövedelmet. Az ilyen esetekben az egyezmények mondják ki, hogy melyik állam és hogyan adóztathat. Miként az ilyen nemzetközi szerződések címéből is kiderül, ezekkel pont azt kívánják elkerülni, hogy ha valakinek a jövedelmét az egyik állam már megadóztatta, akkor a másik állam ezt már ne tehesse meg.

A kormánynak ezeket kellene valahogyan megkerülnie, ha további sarcot akarna kivetni a külföldön dolgozó magyarokra. Miként korábban a különadókat is „válságadónak" nevezték, valószínűleg ebben az esetben is valamilyen kommunikációs eszköz bevetésével és egy új jogcím kitalálásával („szolidaritási adó") érnék el, hogy a nemzetközi egyezményeket ne sértsék meg nyíltan.

Azonban bármit is tennének, az biztosan kijelenthető, hogy a szóban forgó egyezmények céljával, szellemiségével minden hasonló lépés világosan szembemegy.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Az igazi probléma: teljesen igazságtalan

De nem is ez a nemzetközi jogi érv a legsúlyosabb, hanem ismét csak az, hogy ez az ötlet borzasztóan igazságtalan. Azok az emberek ugyanis, akik magyar állampolgárokként külföldön dolgoznak és idejük túlnyomó többségét is ott töltik, valamint külföldön megszerzett jövedelmük után külföldön jogszerűen adóznak, mégis miért fizessenek még külön a magyar államnak is?

Gondoljunk bele: ők nem használják az útjainkat, a tömegközlekedésünket, nem itt járatják gyerekeiket iskolába, egyszóval a magyar állam legtöbb szolgáltatását nem veszik igénybe. A különadójukért cserébe a magyar államtól semmit nem kapnának.


Csak egy félreértés, ugye?

Nyilván a kormánykörökben fel sem merült volna még csak ötletszinten sem ez a gondolat, ha mondjuk a nyugdíjasokra vonatkozna, nem pedig egy kis számú, valószínűleg rendkívül jól képzett rétegre, akik ráadásul a magyar átlagnál sokkal jobban keresnek.

Olvasd el ezt is: Mint az MSZP: Újabb probléma? Újabb adót!

Egy ilyen különadó bevezetése azonban akármilyen formában és körítéssel ismételten a Fidesz által hirdetett célok és értékek teljes arculcsapását jelentené, hiszen a költségvetési problémákat megint nem valódi munkahelyek teremtésével vagy a kiadások csökkentésével kívánnák orvosolni, hanem újabb sarcok kivetésével. Ráadásul olyanokat büntetnének, akik nem jókedvükben, hanem valószínűleg éppen a magyar lehetőségek szűkössége és a magyar állam mohósága miatt próbálnak külföldön boldogulni.

Mindezek miatt őszintén reméljük, hogy valóban egy félreértésről van csupán szó, és ha voltak is ilyen tervei a kormánynak, azokat gyorsan elvetették.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.02.27. 13:31:05

Nagyon nem értenék egyet egy ilyen adóval.
A cikkben szereplő "igazságtalanság" érvvel azonban vigyázni kellene. A kommunikáció valószínűleg azzal támasztana alá egy ilyen adót, mint amivel részben a mai felsőoktatás-finanszírozási reformot is: a külföldön dolgozók képzését a magyar költségvetés finanszírozta - és mivel ő később nem itthon dolgozik, így esetükben a magyar adófizetők más államok gazdasági és társadalmi fejlődését finanszírozták.
Ez persze még nem teszi az ötletet támogathatóvá.
A kisebbik gond: az agyelszívás elleni eszközök közül az elmenők büntetése vélhetően az egyik legkevésbé hatékony forma - mindenekelőtt azért, mert egy ilyen lépés vélhetően a befogadó országokat is válaszokra késztetné.
A fontosabb: nem vagyok benne biztos, hogy ilyen erővel kellene küzdeni az agyelszívás ellen. Annak káros hatásai mellett nem szabad elfeledkezni annak hasznairól sem. Csak egy példa: az agyelszívással foglalkozó nemzetközi irodalom - tény, hogy elsősorban a fejlődő országok kapcsán - nagyon erős tőketranszfert mutat ki: a külföldön dolgozók jövedelme részben (családjaik támogatásán keresztül, vagy a hazatérés után megtakarításként, nyugdíjként) hazatér. És akkor beszélhetnénk még (potenciális) tudástranszferről, országimázsról, stb.

Lánczi Tamás 2012.02.27. 14:18:44

Mivel a részleteket nem ismerjük, ezért csak néhány észrevétel.

Abba nem mennék bele, hogy igazságtalan-e egy ilyen adónem, mert ezen az alapon minden adórendszert meg lehet kérdőjelezni, ahogy ezt meg is teszik nap mint nap. (Ráadásul egy ilyen adónem roppant népszerű is lenne a honi magyarság körében.)

Én pusztán praktikus alapon elleneznék egy ilyen adót, mert nehezen beszedhető, nagy adminisztrációs terhet ró mind az államra, mind az adózóra és - bár számításokat nem végeztem - valószínűleg marginálisan javítaná a magyar költségvetés egyensúlyát.

És van itt még valami: akik külföldön dolgoznak, azoknak gyengül a kötödése a szülőföldhöz. Nem azért mert hazafiatlanok, vagy eleve kozmopoliták, hanem mert az új életforma (pl. kint kezdenek el a gyerekek iskolába járni, barátokat, rokonságot szereznek stb.) óhatatlanul is asszimilálja őket. Mivel a cél végső soron az lenne, hogy idővel a kint dolgozók közül minél többen hazajöjjenek, ezért talán nem lenne célszerű kézzelfogható érvet adni nekik, miért is érdemesebb kint maradni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása