Véleményvezér

vv

Kommentelésért akár letöltendő szabadságvesztés: teljesen abszurd

2012.11.12. I 0 komment I Címkék: jog fidesz birosag korrupcio

papcsak.jpgPapcsák Ferenc kommentelőket jelentett fel: az ügy jó példája annak, miért is kell a rágalmazás és becsületsértés tényállását nagyon gyorsan kitörölni a magyar Btk.-ból. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A 16. kerületi rendőrkapitányság a nepszava.hu és a hir24.hu több kommentelője ellen büntetőeljárást folytat, mivel azok állítólag súlyosan becsületsértő és rágalmazó kifejezéseket tettek hozzászólásaikban Papcsák Ferenc zuglói fideszes polgármesterre. Ez az ügy jó példája annak, hogy miért is kellene a rágalmazás és becsületsértés tényállását nagyon gyorsan kitörölni a magyar Btk.-ból.

Ajánlott írásunk: Rezsiállamosítás: félázsiai népnek félázsiai megoldások

Nem a mai kor szülöttei

A becsületésértés és rágalmazás régi jogintézmények. Egy olyan kor szülöttei, amikor az emberek egyrészt ritkán mondtak nyilvánosság előtt véleményt, másrészt – talán kissé fennkölten és romantikusan hangzik, de így igaz – az egyik legnagyobb érték az életben a becsület és a jóhírnév volt. Például 150 éve még bőven olyan idők jártak, hogy amennyiben egy hölgy becsületét megkérdőjelező megjegyzés hangzott el nagyobb társaságban, neadjisten azt még egy újságban is leírták, a hölgy házasodási esélyei jelentősen szűkültek. Ugyanígy ha egy vállalkozó kétes ügyeiről kezdtek el cikkezni a lapok, a továbbiakban sokkal nehezebben tudott magának üzleti partnereket találni.

Nyilván sokan vannak, akik nosztalgiával tekintenek vissza ezekre az időkre, de bármiféle értékítélet nélkül azt bátran megállapíthatjuk, hogy ennek a kornak vége. Egyfelől a becsület és a jóhírnév sérelme már nagyon régóta nem jár hasonló következményekkel. Másfelől pedig korunkban minden arra sarkall mindenkit az iskolától a munkahelyen át a közéletig, hogy mindenről mondjon véleményt: szólj hozzá, szavazz, kommentelj, lájkolj, tüntess, blogolj, állj ki és mondd! Ez a tömegdemokrácia, ahol tényleg bárkinek lehet szava. Természetesen ennek is megvannak a hátulütői, de ne menjünk el az olyan pozitívumai mellett sem, mint hogy így a politikusokra és viselt dolgaikra sokkal nagyobb figyelem irányul: jóval nehezebb az embereket becsapni és a hatalommal visszaélni, vagy legalábbis ezt a nyilvánosság elől eltitkolni.

Mindenesetre aki közéleti pályát választ magának, készüljön fel rá és vegye természetesnek, hogy az első naptól kezdve fog kapni hideget-meleget.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Abszurd, életszerűtlen

A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy a 21. századi tömegdemokráciákban a becsületsértés és a rágalmazás idejétmúlt jogintézmények. Ezen két bűncselekmény megítélésénél a bíróság nem is mérlegeli feltétlenül, hogy az inkriminált állítás igaz-e vagy hamis: a bűncselekmény elkövetéséhez bőven elég, ha az adott kijelentés árt a sértett becsületének vagy jóhírnevének.

Két komment a nepszava.hu-ról a négyből, melyek miatt Papcsák Ferenc feljelentést tett:

„Én, magam három unokám nevében tiltakozom minden további adó, illeték, sarcolás ellen!! Szemét, aljas mentalitásra vall, ha kommunális adóval, bölcsödei gondozási díjjal, bérek+nyugdíjak+adóbefizetés+stb után forgalminak nevezett adóval akarja helyre állítani az önkormányzat, az állam pénzügyi egyensúlyát. Járuljanak hozzá a nagy jövedelműek, vezessék be újra a többkulcsos adózást!!! Fizessen Papcsák úr és szemérmetlen, népnyúzó bandája!!!"

„Ennek már nagyon ideje volt, mert amit ez az őrült fitnyiszes polgármesternek titulált gerinctelen művel, annak véget kell vetni. Százmilliók mennek el tanácsadó cégekhez, akkor ez a senki mihez ért???"


Feljelentették a Népszava kommentelőit
(nepszava.hu)

Gondoljunk bele: gyakorlatilag bármi, amit politikusok ellen kritikaként felhozunk, valamilyen szinten rágalmazó vagy becsületsértő lehet. Hányszor írtuk már le itt is a Véleményvezéren a szocialista kormányokról és politikusaikról, hogy korrupt, amatőr és balkáni módon kormányoztak és csődbe vitték az országot? És hányszor a Fideszről és prominenseiről, hogy mindenféle hozzáértés és gátlás nélkül, sőt olykor teljesen agyatlanul vezetik hazánkat? Ha szigorúan vesszük, ez is mind-mind becsületsértésnek és rágalmazásnak számít – függetlenül attól, hogy véleményünk szerint ezekben teljesen igazunk volt és van.

De persze ezzel a problémával a Fideszben is tisztában vannak, hiszen a 2010-es választások előtt több szocialista is feljelentette politikusaikat, amikor ők a balliberális miniszterelnököket és minisztereket azzal vádolták, hogy lopnak, csalnak és hazudnak. És ne feledjük: a rágalmazás és becsületsértés nem is kis dolog, hiszen amiről beszélünk, az jelenleg Magyarországon bűncselekmény. Az ember ilyen megjegyzések miatt büntetőbíróság elé állhat, és ha elítélik, priusza lehet, sőt akár még egy-két év letöltendő szabadságvesztéssel is sújthatják.

Nem kérdéses: ez a jelenlegi világban egyszerűen abszurd és életszerűtlen.

Olvasd el ezt is: Bajnai és a zombik

Nem a Btk.-ba való

A Véleményvezér szerint rendkívül fontos mindenkinek, így a politikusoknak is az emberi méltósága és a jóhírnévhez fűződő joga, azonban szerintünk az ilyen ügyek ne kerüljenek a rendőrség és a büntetőbíróságok hatáskörébe, mert egyszerűen nem ott a helyük. Az ilyen viták legfeljebb a polgári perekre és bíróságokra tartoznak. Oda, ahol nincsenek büntetőjogi következmények, és ahol a sértettnek kell bizonyítania a kifogásolt állítás igazságtalanságát, az amiatt elszenvedett kárt és a kettő közötti ok-okozati összefüggést. Nem is beszélve a polgári peres ügyekben eljáró bíróságok rég kialakult gyakorlatáról, mely szerint az ilyen ügyekben a közszereplők igenis kötelesek másoknál sokkal többet eltűrni. Ideje tehát a büntetőjogban is rendszert váltani, és elbúcsúzni az olyan „bűncselekményektől", mint a becsületsértés vagy a rágalmazás.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása