Véleményvezér

vv

Miben különbözik Orbán Gyurcsánytól?

2010.04.27. I 142 komment I Címkék: fidesz orban demokracia voks10

Orbán drámaian máshogy akar változtatni, mint Gyurcsány. A választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatókból két nagyon különböző vezető képe rajzolódik ki. (Fotó: fidesz.hu)

Orbán Viktor tegnap délelőtt megtartotta a második forduló utáni nemzetközi sajtótájékoztatót. Ahogy ilyenkor szokás, elmondta, hogy ezentúl minden másként lesz.

Hogy ténylegesen milyen és mekkora változások lesznek, majd meglátjuk. Azt viszont már most meg lehet mondani, hogy Orbán miben más, mint elődje, Gyurcsány Ferenc, aki szintén óriási változtatásokat ígért. Ha összehasonlítjuk a két miniszterelnök választások utáni beszédét, nem fogjuk feltétlenül megtudni, hogy valójában mit is akartak. Az viszont világosan kirajzolódik, hogy mit tartanak fontosnak elmondani egy ilyen helyzetben.

Ez utóbbi pedig két kifejezetten eltérő vezetői megközelítést mutat.

Mit kell megváltoztatni?

Gyurcsány Ferenc négy évvel ezelőtti nemzetközi sajtótájékoztatójában sok-sok általánosság közt egyetlen konkrétum szerepelt csak: az államreform. Azt állította, ez nagy mértékben elő van készítve, és haladéktalanul hozzá fognak kezdeni. A nagy cél az állam megváltoztatása, azért, hogy mindenkinek az élete könnyebb legyen.

Tegnap ezzel szemben Orbán Viktor sokkal több konkrét dologról beszélt: adóreformról, söralátétnél kisebb adóbevallásról, vagy éppen a közbiztonságról, a tyúklopások és a kis értékű bűncselekmények keményebb megtorlásáról.

Orbán vagy sokkal többet akar, vagy ebben a pillanatban több dologról tudja, hogy akarja, mint Gyurcsány tudta ebben az állapotában. Ez önmagában is azt sugallja, hogy nagyobb horderejű változásra kell készülni, mint 2006-ban.

customer surveys

Hogyan kell változtatni?

"Az a felelősségem, hogy azt a programot, amire felhatalmazást kaptunk, hezitálás nélkül végrehajtsuk" – mondta Gyurcsány 2006-ban, miközben a sajtótájékoztatón a nagy nemzeti programot egymásra pakolt piros, fehér és zöld dossziék szimbolizálták. Jól látható, hogy Gyurcsány Ferenc szerint úgy kell/lehet nagy horderejű változást véghez vinni, hogy először a szakértők kidolgoznak egy nagyszerű tervet, utána pedig a kormány felülről levezényli azt. Kitalálják, hogy mi a jó, és meg is csinálják.

Orbán Viktor, úgy tűnik, egészen máshogy gondolja. Problémákról beszélt és konkrét megoldási javaslatokról, melyek végső megformálása előtt konzultálni fog azokkal, akiket érintenek. Például, leutazik majd Észak-Kelet-Magyarországra, beszél a falusiakkal és a cigányvezetőkkel is. Ő a hangsúlyt nem az elméleti terv kitalálására helyezte, hanem az elfogadtatási folyamatra - hiszen a beharangozott konzultáció valójában ezt a célt szolgálja.

Miben más Orbán?

A választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatókból két nagyon különböző vezető képe rajzolódik ki.

Gyurcsány a nyolcvanas évekből ittmaradt technokrata attitűddel és bürokrata megfogalmazásmódban megfoghatatlan, meglehetősen absztrakt folyamatokról, célokról szónokolt. Orbán ezzel szemben a szavazók számára kézzelfogható célokat fogalmazott meg (pl. az említett söralátétnél kisebb adóbevallás).

Nagyon sokat hallhattunk már arról, hogy a nagy változtatások útjában mindig a magyar nép szocialista, kádárista lelkülete áll, ezért nem lehet soha semmit "átnyomni". Ám a külső szemlélőnek az tűnik valószínűbbnek, hogy nem a magyar nép, hanem éppen a változtatók, reformerek misszionáriusi hozzáállása volt a sikertelenség oka.

survey services

Az államra úgy tekintettek, mint egy önálló, mindentől független gépezetre, amit meg kell szerelni. Ebben a megközelítésben a magyar állam polgárai nem voltak se a rendszer, se a változtatási folyamat részei. Nekünk csak örülni kellett volna, hogy reformálják az államunkat.

Az eredményt ismerjük.

Meglátjuk, hogy Orbán mennyire lesz sikeres abban, hogy mást akar. De az már most látszik, hogy azt a mást drámaian máshogy akarja.

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> HIÁBA GYŐZÖTT, BAJBAN A FIDESZ

>> HOGYAN LEHET LEGYŐZNI EGY KÉTHARMADOS PÁRTOT?

>> korábbi írásaink

Írások a témában:
Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatója a 2006-os választások után (MeH)
Orbán: Első a gazdaság és a közbiztonság (Index)
Előttünk négy év, és minden kiderül (Babarczy Eszter/HVG)
Orbán bemutatkozása: távol a tökéletestől (HVG)
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyama 2010.04.27. 09:21:23

"Orbán Viktor, úgy tűnik, egészen máshogy gondolja. Problémákról beszélt és konkrét megoldási javaslatokról, melyek végső megformálása előtt konzultálni fog azokkal, akiket érintenek. Például, leutazik majd Észak-Kelet-Magyarországra, beszél a falusiakkal és a cigányvezetőkkel is. Ő a hangsúlyt nem az elméleti terv kitalálására helyezte, hanem az elfogadtatási folyamatra - hiszen a beharangozott konzultáció valójában ezt a célt szolgálja.":

a legkisebb fiu batyujaba hamubasultet rakva, meztenlab jarja a magyar videk magyar falvait, persze csak miutan megdofkodte a metelyezo oligarchakat (amilyen o is, ha epp nem meztenlab tapossa az ut porat), es homlokan racait osszehuzva megtanacskozza a szegeny, de horgado gerincu magyarokkal, hogy ... mit? hogy mi a fekete zongora?

vicc ez az iras, vagy nagyon hulye irta?

javasolt cim: Masfelmillio lepes Magyarorszagon

udv,
nyama

2010.04.27. 09:25:10

'Gyurcsány Ferenc négy évvel ezelőtti nemzetközi sajtótájékoztatójában sok-sok általánosság közt egyetlen konkrétum szerepelt csak: az államreform. '

Hát az 'államreform' aztán nagyon-nagyon konkrét dolog

the_joker123 2010.04.27. 09:26:24

Így van, így kell csinálni, ahogy Orbán teszi! Tök nyilvánvaló, hogy a "nincs program"-os MSZP-s mantrával szemben, már évek óta kidolgozott javaslatai vannak a Fidesznek, deaz lenne a legnagyobb hiba, ha most egyszerűen és gyorsan megvalósítanák azokat.

Az embereket oda kell állítani minden nagyobb horderejű változtatás mellé, a kisebbekről nem is beszélve, hiszen akkor majd azok is valami fantasztikus dolognak fognak látszani.

Tetszik vagy nem tetszik, ez a demokrácia, és ezt a játékot így kell játszani. A gyurcsányi-bokrosi reformdiktatúra max. egy valódi diktatúra keretei közt lehet sikeres, politikailag legalábbis.

the_joker123 2010.04.27. 09:27:45

@khamul: Az állam és a reform külön-külön is elvont, absztrakt fogalom, együtt méginkább, ráadásul mindenki mást ért rajta. A tyúklopás megbüntetése meg a rövid adóbevallás azért jóval konkrétabb.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.04.27. 09:30:38

Államreformhoz államférfi /is/ kell.Azt ma még nem tudhatjuk, hogy Orbán miként fog bevonulni a történelembe,szemben Gyurcsánnyal akiről már tudjuk, hogy ő az lqró.Ez márkanévvé vált és próbálkozhat bármivel,ezt már soha nem fogja lemosni magáról.Ezért különösen érdekes, hogy rövid visszavonulás után ismét ő beszél arról, hogy a pártból kiknek kellene lemondaniuk stb.stb. A szociknak tudniuk kell, hogy ha valóban meg szeretnének újulni, a legkevésbé sem az a fontos, hogy új nevet találjanak ki maguknak, hanem, hogy a Gyurcsány személye köré épített "brand"/márkanév/-hez semmilyen módon ne kötődjenek. Ismétlem: semmilyen módon.

soproni1 2010.04.27. 09:31:20

Kérdés, hogy a szekértoló kisebbségnek, vagy a szekéren ülő többségnek fog politizálni Orbán.
A söralátét hasonlat Magyarországon nagyon ütős, szerintem jó cél, a most beharangozott adórendőrség meg a gyurcsányi üldöző politika folytatása.
Ha munkahely teremtés a cél, akkor békén kell hagyni a munkaadókat és nem "kikelet hadműveletezni", majd, ha mindenkinek lesz munkahelye ( nem állami), akkor lehet fekete gazdaságot üldözni. Persze az eltartottak sokan vannak, folyton követelik a bevétel növelést.

soproni1 2010.04.27. 09:33:03

@micu:

Az első miniszterelnök kerül be a történelem könyvbe meg talán, aki aki az Unióba vitte az országot. A többiek csak lábjegyzet.

jet set 2010.04.27. 09:33:25

Milyen reformjai voltak Gyurcsánynak? A tandíj meg a vizitdíj? Az nem reform, hanem abban a formában csak egy újabb sarc. Vagy a sokbiztosítós modell, ami gyakorlatilag az OEP régiósítását jelentette volna érdemi változás és érdemi verseny nélkül?
Reform csakis átfogó reform lehet. Olyan nincs, hogy a 100 elemből bevezetünk 1-et és azt mondjuk, hogy hú mekkora reformot csináltunk és a geci ellenzék még ezt is megtorpedózta a népszavazással.
Igen, lehetne tandíj, vizitdíj, ingatlanadó, stb., de nem úgy, hogy csak egy újabb bőrt húznak le az emberről.
Orbánnak legalább komplexebb tervei vannak, pl. családi adózás, gyerekek utáni adókedvezmény, adóegyszerűsítés.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.04.27. 09:35:54

Szerintem nem az a lényeg, hogyan kozmetikázzák a dolgokat (nemzeti egyeztetés vagy piros-fehér-zöld dosszié), hanem hogy milyen mozgásterük van. Ebből a szempontból Orbán sokkal jobban áll, mint Gyurcsány valaha is állt. A legitimációt bőven megkapta, majd meglátjuk, mire használja. Ebből a szempontból tök mindegy, hogy milyen össznépi ideológiával adja el a döntéseit.

chabba (törölt) 2010.04.27. 09:36:33

ebből látszik, hogy Gyurcsány soha nem olvasta a Közigazgatási jog általános részét, míg Viktornak volt szerencséje tanulmányozni a a közigjog társadalmi és kulturális beágyazódottságát és determináltságát. Legalábbis két vizsga erejéig biztosan.

soproni1 2010.04.27. 09:36:43

"lehetne tandíj, vizitdíj, ingatlanadó, stb., de nem úgy, hogy csak egy újabb bőrt húznak le az emberről."

És hogy összehozta kommunistákat a népszavazás !
Gyurcsány ezzel a húzással szabadult meg tőlük.

kétharmad 2010.04.27. 09:38:55

Baromság. Négy (nyolc) évig szajkózta szüntelenül Orbán és csapata, hogy "a zemberek" válasszák őket meg, és a haza azonnal fényre derül. Addig is, bármit akar a másik oldal, úgy sz@r, ahogy van. Most ők lettek megválasztva (persze, hogy mit is akarnak, azt senki sem tudta/tudja), most meg előjönnek azzal, hogy majd "a zemberek" mondják meg, mi is legyen ? Hát nem arra lettek megválasztva, hogy majd ők ?
Nem az a baj, hogy kik győztek vagy kik veszítettek, hanem az, hogy közben évek teltek el az árok két oldalán a semmivel, és ennek a semminek a szörnyű árát "a zemberek" fizették meg. Rövid távon egyesek hősökké, mások páriává váll(hat)nak, de hosszú távon az ország így csak veszíteni tud. Egy egészséges, a politikával törödő, azt értő és értékelő társadalom kialakításához le kell mondani a gátlástalan populizmusról és a paternalizmusról: mindenki mondja el, mit szeretne, azt egymással vitassák meg és győzzék meg a választókat.
Nehogy bárki elhigye, hogy ez a kétharmados eredmény egy ilyen program alapján egy jó dolog: milliók szavaztak egy reményre, illetve valami ellen. Viszont senki nem szavazott konkrét valamire (persze ez így nem teljesen igaz, nyílvánvalóan a párt elkötelezett hívei a pártra, de ez nem egy tartalom, hanem egy párt választása volt).
Mi következik most: egy párt (nekem semmi kétségem: egy ember) képére és elképzelésére változtatják meg az országot. Ma úgy tünhet, ez nem baj, csak jó legyen. Én azt mondom, ez baj.
Négy évvel ezelőtt az volt az egyik fő vád az akkori kormány ellen, hogy amit tenni akartak az ellentétben állt azzal, amit igértek. Helyes. Legyünk következetesek: azt tehessék csak meg ma is, amit konkrétan igértek vagy vállaltak.
Nézzünk szembe velük is, magunkkal is. Mi vagyunk a választók !

Din Serpahis 2010.04.27. 09:40:04

Ugyanmár. Ez amiről Orbán handabandázott szép és jó ugyan, de édeskevés.

Magyarországból addig nem lesz semmi, amíg valaki neki nem mer menni az inaktívoknak, és el nem szedi tőlük a korábban nekik leosztott brutál pénzeket, és vissza nem adja az adófizetőknek.
600.000 álrokkant, többtízezer vasutas, megélhetési gyerekvállalók, hadd ne soroljam.

Ezek megfingatása nélkül nincs reform, de Orbánon már most látszik, hogy ehhez gyáva. (Mondom ezt úgy, hogy rájuk szavaztam a legkisebb rossz alapon.)

AzHofi 2010.04.27. 09:40:09

na mikor esnek be ide is fikázódni a kapcsolat.hu-s trollok

Darth_Vader 2010.04.27. 09:40:49

Figyelem ! "nyama" álnévem Gyurcsány kommentálgat.

AzHofi 2010.04.27. 09:41:37

óóóh, itt vannak. Apa, kezdőőőőődiiiik!

tölgyes 2010.04.27. 09:43:16

"S a hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében hányni vetni meg száz bajunk.."
Ha ezt Orbán meg tudja valósítani akkor tényleg lesz érdemi fordulat. Ki kell alakítani a társadalmi párbeszéd ezerféle formáját és közben egy viszonylag egységes nemzetképért, nemzeti önazonosságért kell dolgozni..Ha ez sikerül akkor tényleg előbbre tudunk jutni.. Valamennyiünknek ez lenne az érdeke.. és nem a huhogás.

Vanek főfoglár úr. 2010.04.27. 09:46:12

Gyurcsány a hatalmat akarta mellékjövedelem nélkül. Orbán a hatalmat, hatalmas mellékjövedelmmel. A "program" egyszerű parasztvakítás, a minta az abroszon, ami alatt elindul a 98-2002-es ismert mutyi.

tölgyes 2010.04.27. 09:46:20

@Din Serpahis: Az a baj, hogy Ön nekimenésekben gondolkodik. Az inaktívolnak nem neki kell menni, hanem mozgásba kell őket hozni.. lehetőségeket kell számukra teremteni... Az inaktívok jó része kényszerből inaktív.. lehetőségek híján az!! Amit Ön képvisel az épp az a buta voluntarista hőbörgés, amit Gyurcsánytól már láttunk!!!

greybull 2010.04.27. 09:46:36

Annyiban különbözik Orbán Gyurcsánytól amennyiben egy sztaniolpapírba csomagolt svájci étcsokoládé egy ugyancsak sztaniolpapírba csomagolt darab szartól. Csokoládé= Orbán Viktor. Szar=Gyurcsány Ferenc. Ennyiben tudnám összegezni a különbséget most.

tölgyes 2010.04.27. 09:47:24

@Hutchinson: Ön azonban annak alapján amit leírt már akkor is vak volt, amikor Gyurcsányért verte a nyálát..:::))!

tölgyes 2010.04.27. 09:48:24

@greybull: Ez a kapcsolat.hu sémaszövege? ala Gyurcsány-Batíz reklámszöveg?

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.27. 09:50:46

Babarczy Eszter írása Orbán tegnapi sajttájáról: hvg.hu/velemeny/20100427_orban_fidesz_sajtoertekezlet

Ha valaki talál még reakciót, légyszi linkelje be, köszi!

prometheus_X 2010.04.27. 09:51:22

A "Miért nem sikerült nagy változtatásokat bevezetni?" kérdésre helytelennek érzem, hogy csak egy választ lehetett adni, mert az első 4 válasz együttesen adna szerintem csak teljes megoldást. Más-más arányban, de mind a 4 közrejátszik. Tény, hogy a legtöbbször a szoci kormány szemére vetve az volt, hogy nem történtek konzultációk, vacak volt a kommunikáció, az állampolgárokat nem vonták be stb.

Ez egyébként minden elnyomó rendszerből hátramaradt vezetői szemléletmód: "a nép hülye, a nép nem érti, a nép nem tudja, a nép képzetlen - hogyan is lehetne vele érdemben egyeztetni az ÉN nagyívű, kiművelt, megalapozott, szakértői programomat?"

Ezért van az, hogy "fent" is, "lent" is paradigmaváltásra van szükség. Külön-külön nem megy.

tölgyes 2010.04.27. 09:52:27

LÁNYOK! Fiuk! ELVTÁRSAK!A hajó elment. Elkúrták. Most egy kis türelemre van szükség.. no meg munkára.. Nosza rugaszkodjanak neki. Orbán-gyalázásból nem épül az MSZP.. ez a viselkedés vezetett el a mostani csődhöz... Ha az országért nem tudnak konstruktívak lenni, akkor tegyenek erőfeszítést a pártjuk megújításáért..Az se kis feladat.. lesz mit tenniük!!

soproni1 2010.04.27. 09:53:06

@greybull:

Azért azt a "csokoládét" is elzavartuk 2002-ben !
Ráadásul 8 éve áll a spájzban ( 8 év munkanélküliség nem mindenkinek válik hasznára).

Gyurcsány a szekéren ülőknek maga volt az isten ( Medgyesy-vel együtt).

nyama 2010.04.27. 09:53:38

@Félkegyelmű: mibol jottel ra?

amugy:

ha nem a hazamrol lenne szo: hasamat csapkodva rohognek, Abszurdisztan mindorokke

tölgyes 2010.04.27. 09:54:00

@véleményvezér: No akkor most elolvasom hogy mit írt Gyurcsány egyik fizetett véleményvezére.

Din Serpahis 2010.04.27. 09:55:15

@tölgyes: Ugyan, az inaktívok 90%-a nem azért inaktív mert nincs számára lehetőség. Azért inaktív mert segélyből meg rokkantnyugdíjból jobban meg lehet élni mint ha valaki elmegy, és munkát vállal.

Hány olyan esetet lehet hallanai, hogy munkanélküliségtől szenvedő térségekben egyszerűen nem lehet munkaerőt találni...

tölgyes 2010.04.27. 09:55:49

@prometheus_X: Ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, akkor ahhoz valamit meg kell változtatni...Azt valahol el kell kezdeni.. a társadalmi párbeszéden alapuló közös kezdés egy lehetséges és jó út!

soproni1 2010.04.27. 09:57:53

@tölgyes:

Szerintem is hülyeség nyalogatni a sebeket. Jövőbe kell nézni. A fidesz most kezdi majd az 5. kormány évét, az Mszp-nek jutott 3x ennyi. Én a helyükben be sem járnék a parlamentbe 8 évig. A Lendvai is folyton nyilatkozik, hogy ők milyen jót tettek sok emberrel, ami igaz is, de kiknek a rovására.

tölgyes 2010.04.27. 09:58:09

@Din Serpahis: Maga már csak tudja.. hiszen maga is inaktív:) (Szocialista vicc: miért veszített Orbán 2006-ban? Mert munkát ígért az mszpéseknek és a cigányoknak..::(() Olyannyira, hogy még annyi fáradtságot sem vett, hogy megnézze mitől és hogyan jött létre az inaktívok széles köre.

nyama 2010.04.27. 09:58:53

@tölgyes:

a "társadalmi párbeszéden alapuló közös kezdés" blabla, esetleg maszlag, de inkabb mindketto

tölgyes 2010.04.27. 09:59:15

@soproni1: Meg 42 év szocializmus is jutott nekik.. amit szintén sikerült elrontani!

soproni1 2010.04.27. 10:00:07

@Din Serpahis:

Teljesen igazad van! A Vahorn András mondta a múltkor a rádióban, hogy a falujában volna munka, de bank igazgatót speciel nem keresnek.

soproni1 2010.04.27. 10:01:00

@tölgyes:

Az a fidesznek is jutott, a multon közösen osztozhatnak ( meg mi is)

nyama 2010.04.27. 10:02:05

@tölgyes: @soproni1: Meg 42 év szocializmus is jutott nekik.. amit szintén sikerült elrontani! :

rendszervaltast tetszik negligalni?

bigthereal 2010.04.27. 10:04:40

ez a nemzetközi sajtótájékoztató nagyon ott volt!

higgadtan, nyugodtan, okosan elmagyarázta, hogy mit akarnak, kirajzolódott a kormányzás képe, nagyjából lehet tudni, hogy mi lesz.

a kisebb kiejtési hiányosságoktól eltekintve az angolt is elég jól vágja, az itt kommentelők kb 5%-a tudott volna ilyen színvonalon válaszolni a bbc-s manus kérdésre angolul.

szóval továbbra is bízom orbánban, és remélem, hogy keményen megy majd előre, nem hagyja magát eltéríteni az útról!

ostván 2010.04.27. 10:07:46

Nem igaz, hogy az elmúlt 10 év (szándékosan írtam ezt a számot), vagy 20, mindegy, olyan rossz volt. Ma alig lehet elférni az utcán, annyi az autó, tele van a bevásárló-központok parkolója is, teli vannak azok a bevásárló-kocsik, amiket tolnak kifelé az emberek, szinte mindenki autóval jár dolgozni, rengeteg új ház és lakás épült, még többet jelentős mértékben felújítottak, még faluhelyen is(!), stb. Ezek látszanak.
Az, hogy a polgárok egy (jelentős) csoportja nem érezte jól magát az előző kormányzás alatt, az megnyilvánult a választási eredményben. De hazudik, aki szerint nincs jólét ma Magyarországon. Igen, sokan nem élnek olyan jól, mint szeretnének, de ilyen ember mindig lesz, akkor is, amikor kolbászból lesz a kerítés (miért nem vastagabb az a kolbász!).
Adott helyzet, hogy Magyarország erősen függ a világgazdaság állapotától és az EU jogi-politikai renszerétől. A most hatalomra jutott erők csak az országon belül mozoghatnak, kifelé csak ronthatják a rólunk eddig kialakult olyan-amilyen, de nem rossz összképet.
Az új kormánynak kevés a lehetősége, de arról a kevésről is már korábban azt mondták, hogy az mind hibás.
Valószínűleg arra számítanak, hogy az emberek feledékenyek és részrehajlóan ítélnek dolgokról. Legyen szerencséjük, meg nekünk is!

soproni1 2010.04.27. 10:08:43

@nyama:

Csak sokan elfelejtik, hogy az egykori káderekből jutott több pártba is, és voltak lúzerek is, akik az utolsó pillanatba léptek be a Pártba, mint pl. Martonyi, Stumpf.
Pozsgayról, Mártíruszról nem is beszélve. Bár fiatal voltam a 80-as években, de nem emlékszem, hogy akkor valaki is kapitalizmusról beszélt volna. A családomban lévő zászlófétisiszták sem éltették anno a kapitalizmust ( mondjuk most sem, pedig jobboldalinak vallják magukat). Hülye világ lett ez, de legalább vicces.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.04.27. 10:09:19

Az itteni szavazásnál is megvan a kétharmad, úgyhogy ki lehet fizetni a trollokat és leépíteni őket.

Alvarez 2010.04.27. 10:10:39

A söralátétnél kisebb adóbevallás illetve a családi adózás bevezetése éles ellentétben áll egymással, de ez az úri közönséget nyilván nem zavarja.

soproni1 2010.04.27. 10:12:18

@Alvarez: családi sörről nem hallottál még ? Arany János is írt valami hasonlót .

Joooe 2010.04.27. 10:14:22

"Miért nem sikerült nagy változtatásokat bevezetni?"
Erre egyszerűen nincs ott a helyes válasz, még ahhoz közeli sem.
Azért nem mert nem is volt szándék reformok bevezetésére, a reformretorika pusztán a politikai töketlenség elfedését szolgálta.

tölgyes 2010.04.27. 10:17:53

@nyama: A "dolgozó nép okos gyülekezete " babla annak aki ahhoz van szokva, hogy a hatalom forrása Kádár János kockás füzete!

hidroponi 2010.04.27. 10:19:53

orban is bevonult mar a tortenelembe...

oszt jonapot neven :DDD

tölgyes 2010.04.27. 10:20:05

@nyama: Önnnek legalább olvasnia kéne tudni.. A 42 év arra utal, hogy a szocializmus 42 év után összeomlott, de a túlélő MSZMP-és elit még további 12 évig regnált.. és ismét csődbe vitte az országot.,

nyama 2010.04.27. 10:20:55

@tölgyes: bocs, nem blabla: faszsag

tölgyes 2010.04.27. 10:21:25

@soproni1: Valóban a 20 évből volt a fidesznek 4 éve..amikor nagyjából előre mentek a dolgok... Ekkora felelősségük nekik is van. Nem lenne semmi baj, ha az ország olyan állapotban volna mint 2002-ben volt.

Alvarez 2010.04.27. 10:22:17

@soproni1: ha tényleg államférfi Ovi, akkor a családi sör mehet a lecsóba és anélkül kell nézni a focit. De azt viszont kötelező!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.27. 10:22:40

Szerintem teljes tévedés a post, elnézést. A fő különbség a következő:

Gyurcsány az öszödi beszédében beismerte, hogy EGYÁLTALÁN NEM VOLT PROGRAMJA. Még titokban sem mertek rajta dolgozni, nehogy kitudódjon valami.

Ezzel szemben tegnapi hír, hogy Orbán "árnyékkormánya" már hetek óta informális üléseket tart.

Szerintem ez a lényegi különbség. Hogy az emberek azt várták, hogy Gyurcsány másnap nekilát dolgozni: ehelyett még hónapokig ment az ötletbörze - és vele párhuzamosan a nyilatkozatok a "reformdüh"-ról. És a hegyek vajúdtak egy olyan törvényt, amiből az emberek csak a vizitdíjat látták. Az megbukott, és utána vége is volt a reformoknak.

Orbán jóval több észről tesz EDDIG tanúbizonyságot. Félve írom le, de mindazok a tulajdonságok (pl. a kaján pofátlanság), amit korábban nem szerettem benne, EDDIG teljesen hiányoznak belőle. Úgy tűnik, ráadásul, hogy tudja, mit akar tenni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.04.27. 10:23:33

@Alvarez: nincs itt ellentét! Mennyit keresel, mennyi gyereked van, akkor ennyi az adód. Ez pont három sor.

tölgyes 2010.04.27. 10:25:50

@nyama: Már mi a faszság?? Az amit Ön ír, az valóban az, de én nem szeretem ezt a primitív és durva.. amolyan maszopopista stílust.. Ezért én csak azt írom, hogy felhívjam a figyelmét arra: nem kell részt venni a közös munkában.. de nem is kell akkor várni azt, hogy a folyamatnak részese lesz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 10:31:45

Orbán Viktor és a társadalmi egyeztetés.

NYEHHEREHEHEHEHEHE! :-DDDDD

Alvarez 2010.04.27. 10:32:49

@BGy: Ahogy azt Móricka elképzeli. Az Indexen volt egy nagyon jó cikk a témáról, olvasd szépen el.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/25/csaladi_adozas_jol_hangzik_de_nehe/

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 10:32:56

@tölgyes: "Nem lenne semmi baj, ha az ország olyan állapotban volna mint 2002-ben volt."

vagy mint 1998-ban, ahonnan sikerült elindulni az elkúrás irányába.

a fogyasztásba öntött pénzt pedig ne tessenek összetéveszteni a gazdasági fellendüléssel, könyörgök!

nyama 2010.04.27. 10:33:05

@tölgyes: a legalabb feltetelezi, hogy az olvasason kivul egyebeket is tudnom kene: kerdem: miket? ha lenne szives tudtomra adni.

a regi kaderek megelnek mashol is, hatalombol is jut nekik, mostantol is, nyugi

cinikus vagyok, megis es kivanok Onnek csalodasmentes eveket

Doubledeceker 2010.04.27. 10:33:22

@tölgyes:

Kétség sem fér hozzá, hogy az elmúlt 8 év a baszakodásról, a szar kenegetéséről szólt, szinte nulla refeormmal és eredméynnel.

De, hogy a Fidesz 4 áve alatt bármi, is kimagaslóan jó lett volna, az nettó hülyeység kivéve a közhangulatot.

Én csak abba bízom, hogy ezek már nem azok az emebrek, és most valóban tenni is akarnak az országért, reméljük most több megy mukára mint PR-re, nem úgy mint 98-ban.

Félre értés ne essék, a mosatni kormánynak mennie kellett, de vajon a Viktorék végre megérek-e a feladatra.

Bár a Viktor beszéde most egy kicsit komolyabb államférfi benyomását keltette, mint korábban.

Hátha.

Amúgy, meg nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Magyarság sorsát saját magának, legfőképpen a kádárista beidegződéseinek köszönheti, amelyeket persze a Kurcsánék meg sem probáltak kiirtani, hanem tovább erősítették.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 10:34:18

@RAMBO: "Úgy tűnik, ráadásul, hogy tudja, mit akar tenni."

óóóó, hogy ez a buzgalom az elmúlt nyolc évben hogy hiányzott belőle, nem is értem.

illetve értem: ellenzékből egyezkedni kellett volna, azt meg nem szereti. úgyhogy EZÉRT IS kamu ez a nagy egyeztetési maszlag.

Jaffar 2010.04.27. 10:34:37

@Alvarez:
"de ez az úri közönséget nyilván nem zavarja. "

Ez nagyon ott van :D
Kár, hogy nem sokan értik ebben a Zországban :(

tölgyes 2010.04.27. 10:34:55

@soproni1: Tegnap a Zárórában Alinda beszélgetett egy szociológussal. Nézze meg.. aztán beszéljünk arról, amit ideírt..:)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.27. 10:36:14

Teljesen lényegtelen, hogy Viktor milyen szines csomagolásba, nemzeti konzultációnak nevezett szemfényvesztésbe csomagolja a szándékait. Gyurcsánynak volt ellenzéke, Orbánnak meg nem lesz. Ez a legnagyobb differencia a két miniszterelnök között. A szavakból már elegem volt, remélem mihamarabb elkezdünk lépni valamerre, mert ez a halálom amikor jönnek a konzultációkkal meg a többi porhintéssel. Kivel konzultál? A cigányokkal a segélyek mértékéről? Hogy képtelenek beilleszkedni a civilizált téársadalomba (látogass el Miskolcra; Avas)? A saját oligarcháival (Demján, Csányi, Pintér, Fellegi, Széles)? És miről, hogy miként dobja szét nekik a milliárdos állami megrendeléseket?

Itt a tettek ideje, bár OV szeret 4 meg 6 éves távlatokról beszélni, de akiket én ismerek dolgozó, adófizető embereket azoknak egyre kevésbé van erejük a jelenlegi adórabláshoz, az lehet, hogy Viktornak és milliárdos oligarcháinak megvan a pénze, az adófizetők vastag részének nincs plusz 4 meg 6 éve, mert már 3 éve is elegük volt.

A segélyből jólélőkkel, az állam csecsét szopó adót nemfizető bürokrata ingyenélőkkel nagy előrelépést nem lehet csinálni. A cigánybűnözés, az állami újraosztó gépezet milliárdos mutyicsalásai, közbiztonság, az állami adóuzsora, sok-sok égető probléma. Remélem hamarosan tetteket is láthatunk és 1 év múlva az összes blog arról fog cikkezni, hogy az Orbán-kormány első évében adócsökkentés, adóegyszerűsítés, közbiztonság, cigánybűnözés megoldva. Ha ezeket megteszik már elégedett és boldog leszek.

U.i.: Az egymillió munkahelyben nem hiszek, lehetetlen, mi gyakorlatilag beszállítók vagyunk a külföldieknek, függünk tőlük. Egymillió munkahelyért idekell hozni a fél világ autógyártását.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 10:36:22

@Nandi29: "a Magyarság sorsát saját magának, legfőképpen a kádárista beidegződéseinek köszönheti"

ez vezetett Orbán kétharmadához, amivel megvalósulhat egy új Kádár-rezsim. szar a lelkendezőknek, hogy ezt nem értik, de hát még nem telt el sok idő az általános tankötelezettség bevezetése óta, még nem érthetnek bonyolultabb összefüggéseket...

Jaffar 2010.04.27. 10:37:08

@idelle:
Te nem tudtad. hogy az ellenzék arra való, hogy mindent ellenezzen?
Ezért nem tudtak mit tenni a "nemkomcsik" az elmúlt 8 évben.
Ez van, mostantól fellélegezhetünk, hisz minden reggel amikor kinyitjuk a zablakunkat, fincsi kolbászszag fogad minket :D

cutcopy 2010.04.27. 10:37:42

"két nagyon különböző vezető képe rajzolódik ki"

Azért lassan mindenkinél leesik a tantusz, hogy egyáltalán nem ugyanarról az emberről van szó..

tölgyes 2010.04.27. 10:38:10

@Nandi29: Csak az történt a fidesz alatt, hogy a GDP arányos hiány az infláció 9%-kal, a munkanélküliség 2,7%-kal csökkent a növekedés pedig az eus átlag duplája volt, pedig voltak árvízek, orosz válság, balkáni háború, iker torony..Ez valóban ne rendkívüli.. de mégse az, hogy a GDP arányos hiányt 30%-kal, a munkanélküliséget 6%kal növelő az országot szétverő kormányzás.

nyama 2010.04.27. 10:40:09

@tölgyes: "nem kell részt venni a közös munkában":

zavarban vagyok, mit jelenthet ez: illegitim a kormany!, uj tobbseg!, parlamentbe menni ne!, utcara emberek!, nepszavazas emerrol meg amarrol!

deja vu es hatalmas vicc lenne, ha indulne egy ilyen, most amarrol; meg romlas persze, ugyhogy inkabb drukkolok, de ne legyunk mar teljesen idiotak, kerem szepen

tölgyes 2010.04.27. 10:40:57

@idelle: Ez volt a szöveg 8 éven át.. de sajnos butaság. Olvassa el 10.38.10 kor elküldött szövegemet.. és cáfolja a tényeket... ha butaságot akar írni én nem tartom vissza.A konzultáció a a rend megteremtése..stb. ezek jogos lépések és várja is őket az ország.

Bubba Washington 2010.04.27. 10:42:39

Az írás rettenetesen elfogult, és talpnyaló felhangokat érzek, ennélfogva, legalábbis számomra, sok értéket nem hordoz magában. Ennek tükrében elég vicces, hogy véleményvezér a blog címe, ahhoz ennél kritikaibb hang kéne.
Ettől függetlenül sok sikert Orbán Viktornak, őszintén drukkolok és sok változást várok. Az egész ország érdeke, hogy sikerüljön nekik jól kormányozni.

soproni1 2010.04.27. 10:43:06

@tölgyes:

Nem szeretném, ha akkora vagyonom lenne, mint 2000-ben vagy 1994 -ben. Az ország fejlődött( hitelből), a kommunista rendszereket a fidesz sem építette le, tehát az is eltékozolt 4 év volt. Az előző húsz év arra volt jó, hogy a lakosság többségének nem kellett dolgoznia keményen, mert vagy hitellel vagy szocpollal ( milyen komcsi szó) látványos dolgokhoz jutott, aminek 2008-ban benyujtották a számláját.

Alvarez 2010.04.27. 10:43:45

Úgy látom, hogy azonnali és nagyarányú adócsökkentés nem lesz, azonnali és nagyarányú adórendőrség viszont igen. A többség ezt választotta.

tölgyes 2010.04.27. 10:44:23

@nyama: Pl azt jelenti, hogy a hét végén felemeli a popsiját és bejárja mondjuk Aggtelek környékét... oda még a gyerekeket is viheti.. beszélget az emberekkel.. végigjárja a falvakat és kicsit tájékozódik aztán elgondolkodik azon, hogy mit is kéne tenni és azt megírja.. akár a Népszabadságban..Vagyis megpróbál értelmiségiként viselkedni.

tölgyes 2010.04.27. 10:46:27

@soproni1: mit ért azon, hogy a szocialista rendszert a fidesz se építette le?Mivel magyarázza, hogy a fidesz alatt a GDP arányos hiány 9%-kal csökkent..?

Doubledeceker 2010.04.27. 10:46:30

@tölgyes:

Mondjuk az ilyen egyszerű hazugságokat, jó lenne ha egy KSH-s linkkel is meg tudnád erősíteni.

Én nem védem a mosatni korányt, mert védhetetlen., és nem is kell.

De haló ébredjünk már fel az álomból. A Viktor még nem maga a megváltó.

Ha képes lesz a pofázáson kivül valamire, akkor leeht még meg is szertjük, ha csak arra lesz képes, hogy elhitesse velünk minden szép és jó, akkor lehúzhatjuk a rolót.

soproni1 2010.04.27. 10:47:24

@Alvarez:

Kimondtad az igazságot. Üldöztetés az lesz, mert a köz érdeke ezt kívánja, tehát továbbra sem fogunk beruházni, inkább tőzsdézünk. Amíg az állam bírja hitelből a munkahely teremtést, addig jó lesz, aztán 400,--os euro.

aliglajos 2010.04.27. 10:48:29

@tölgyes: és az elmúlt 8 évben mit csiunált? én azt olvastam, hogy nagyjából magyarország összes lakosával egyeztetett. úgy látszik egyelőre csak az rtl klub egyharmadának megvásárlására futotta. kis lépés a fidesznek, nagy ugrás a magyar lakosságnak.

Doubledeceker 2010.04.27. 10:53:19

Ja remek dolog a konzultáció, lássuk csak mit lehet kéredezni az emberektől:

Akar e fizetni vizitdíjat? Nem, dehogy soha (9.5 millió válasza).

Akar e több segélyt? Mi, az hogy nagyon is (2 millió ember válasza).

Legyen e több a nyugdíj? Holnaptól lehetne (3.5 millió ember válasza).

Rokkantnyugdíjak felülvizsgálata? Á teccik látni a jobb fülemre alig hallok valalmit, ami jár az jár. (800 ezer -400 ezer ember (ezek már egyébként is jogosultrak lennének nyugdíjra) válasza).

Legyenek e leépítések a közszférában? Leépítés, dehát én ezt a dosziét és ezt az irathalmot tologatom már 20 éve, mi lesz akkor a szegény zemberekkel? (830.000 ember válasza).

Legyen e adócsökkentés? Legyen hát, most azonnal. (1.5 millió ember elkeseredett sohaja).

Kérdem én ki fogja kifizetni a cehet, vajon meg lehet értetni az emberekkel, hogy ez így nem megy, hogy nem csak levenni kell az asztalról, hanem rakni is kell rá?????

soproni1 2010.04.27. 10:54:04

@tölgyes:

Nandi29 megválaszolta helyettem is. Az nem érv mellettem, hogy 2002-ben fiatalabb és szebb voltam, ráadásul a nap is többet sütött. Akkor a nemzetközi környezet olyan volt, amilyen. Varga Mihály 2006-ban bevallotta, hogy felfüggesztették volna a gazdaság élénkítő csomagjukat, ha nyugaton rosszabbra fordult volna a helyzet 2002 után. Meggyesi is csak úgy tudott közalkalmazottaknak nyalókát osztogatni, hogy finanszíroztak minket a külföldiek. Most meg Megyót anyázzák azok, akik a kaptak a nyalókából, de nem adták vissza, hogy "köszönjük nem kérjük, nehogy a nemzetünk eladósodjon"!

t a m á s 2010.04.27. 10:55:03

... és neki kell menni az oligarcháknak...és talicskával tolták ki a pénzt a BKV-ból...és....
és baromi jó hogy a Hír TV és az ECHÓ TV után most már az RTL is "egységes irányítás alá" kerül,de.. miből telt a Stumféknak több milliárddal megvenni a 31%-t?

soproni1 2010.04.27. 10:56:12

"Legyenek e leépítések a közszférában? @Nandi29:"

Válasz :

Mér' pont engem, amikor a másik intézmény még feleslegesebb ? Mér' nem ott zavarnak el mindenkit ?
Megint a kisemberrel csesznek ki !

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.27. 10:57:30

@idelle: és ezért nem tett semmit Gyurcsány? mert Orbán nem egyezkedett vele? LOL

aliglajos 2010.04.27. 11:00:43

@t a m á s:

1. halló, rtl? szeretnénk gagyiért megvenni a cég 30 százalékát, egyébként kellemetlen pillanataik lesznek az apehhel, az ortt-vel és egyebekkel. ja, azoknak is szólunk, akik most reklámoznak.

2. halló, rtl? baromi sok pénzt adunk a 30 százalékért, mert a barátaink, akik majd részesülnek áldásos kormányzásunkból, adtak egy csomó hitelt.

3. halló rtl? adunk némi pénzt a 30 százalékért, de majd az állam és barátaink, akik részesülnek áldásos kormányzásunkból, szarrá hirdetik a tévét.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.27. 11:01:31

@Nandi29: És én mint vállalkozó aki fizetem a dolgozó bérének uszkve 45%-át az államnak, a cégből egy fillért nem éri meg kivenni, mert amit megtermelt profitot a cég azután már adóztam, de ha kiveszem még osztalékadót is fizethetek, mert hát ugye mégiscsak a saját pénzem akarom kivenni, ahhoz meg hogy van pofám?

Szóval mennyit is tegyek még az asztalra?

szerintem az a bizonyos asztal egyrészt túl nagy, az állam visszaosztószerepe a milliárdos mutyik alapproblémája, másrészt az asztalról túl sokan veszenek el anélkül, hogy valaha is jelentőset hozzátettek volna (romák, a világéletében önkormányzati dolgozók tízezrei stb.).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.27. 11:03:39

Szerintem nem a technokrata hozzáálláson állt vagy bukott az, hogy Gyurcsánynak nem sikerült... Attól még összejöhetett volna.

Joooe 2010.04.27. 11:04:14

Röhejesnek tartom az MSZP korábbi és jelenlegi támogatóitól ezt a "naugye" kudarcvárást.

Ők korábban belelovalták magukat hogy elképesztően pofátlan módon hazudozni normális, mert a politikusok ilyenek, hogy az ország eleve csak egy lejtőn csúszhat lefele és teljesen mindegy hogy ki kormányoz. Mert akiket ők támogattak az így csinálta, tehát eleve nem is lehet jobb mert akkor ŐK rosszul döntöttek volna, az meg ugye nem lehet. Alig várják hogy rámutathassanak fidesz választási igéreteiben a legkisebb TÚLZÁSRA, hogy "naugye" ez nem is teljesen úgy van EZEK IS HAZUDNAK. Komoly lelki elégtétel bizonyára, de értelmes ember akkor sem hasonlít össze egy apró kis túlzást egy nyílt, szemrebbenés nélküli, ráadásul a lebukást elkerülendő szándékosan rossz kormányzással megtámogatott (lásd öszödi beszéd lényege) kormányzással. Meg persze, biztosan lesz fidesz intézkedései között is ami érdekeket sért, és nagy pofával mondják majd ezek a szocik, hogy "naugye" itt se minden kánaán. Persze itt is nagy különbség, hogy alapvetően a fejlődést ösztönző intézkedések történnek-e, de vannak akik habzó szájjal, vérben forgó szemekkel keresik hogy valami valakinek ne tetszen és azonnal egyenlőségjelet fognak tenni aközé meg az alapvetően rossz irány mutató intézkedések és az országot egészében tönkretevő töketlenség közé.

Kicsit röhejes ez az egész. Mint egy sértődött óvodás. Sokkal egyszerűbb mint elismerni, hogy "hülyék voltunk, a mi szavazatunknak köszönhető hogy rossz irányba ment az ország. Amikor meg lehetett volna buktatni a már nyilvánvalóan rossz kormányt, akkor is még bizakodtunk, és kamu szélsőségesek ellen pampogtunk, ezért maradhattak." Ez ciki lenne, fájna. Ezért továbbra is marad a félremagyarázás, utolsó leheletig. Szánalmas...

Doubledeceker 2010.04.27. 11:06:23

@Valahol Máshol:

Nos ezt én vágom, én is úgy érttem, hogy alig tesz valaki az asztalra de egyre többen akarnak róla levenni egyre többet.

És ha jól látom a Viktor is azzal indul, hogy az asztalt telipakoló szakácsaokra kell jobban ránézni, de nem verünk rá azok kezére akik az asztalt désmálják.

TÉnyleg félő, hogy a Kádárista vonal tovább erősödik az országban, mindegy az elmúlt 8 évnél talán csak jobb lesz.

Az osztalékként kifizetett pénz nem kerül bele az SZJA alapba?

Csak kérdezem, én még soha nem fizettem magamnak osztalékot. Nem engedhetem emg ezt a luxust.

aliglajos 2010.04.27. 11:07:09

@Joooe: tényleg, mennyivel tisztességéesebb például (hangsúlyozottan csak például) az elmúlt nyolc év valamennyi(!) gázáremelését feleslegesnek nevezni. ez nem volt színtiszta hazugság? mert, ha nem, akkor most kurva nagy gázárcsökkentésnek kelle jönnie.

paaj 2010.04.27. 11:08:04

Na ne izéljetek már, hogy a söralátét méretű bevallás az adóreform meg konkrétum????? Meg a rendőrség majd nyomoz a tyúklopásban???? Ugyan már kérem ez parasztvakítás és láthatóan jól be is dőlnek neki sokan. Fingjuk sincs a fijjugnak mit kellene csinálni a hogyanról pedig még annyi se. Mindezt úgy, hogy állítólag réges rég készen állnak a kormányzásra. Ja baromira. Mostantól ők fognak lopni. Erre tényleg régóta készen állnak...
Mondom ezeket úgy, hogy legkisebb rosszként rájuk szavaztam.

lorantka_a_gall 2010.04.27. 11:08:09

@micu: nehéz lesz, mert várhatóan négy évig ott fog csápolni az első sorban. Lendvaival, Kováccsal, Molnárral, Szanyival, stbstb... Nem lesz itt semmilyen megújulás. Szerencsénkre.

Joooe 2010.04.27. 11:12:26

@aliglajos: ki nevezte feleslegesnek? Talán nem volt feltétlenül szükséges ilyen mértékű, erről lehetne vitatkozni. Egy konkrét oldalon kívül senki sem állította hogy ha kormányra kerül egyáltalán nem lesz gázáremelés. Tudjuk melyik volt ez az oldal :) Bár szvsz kicsit nagyobb hangsúlyt kapott ez a kérdés mint amit érdemel.
Ugyanakkor a politikai hazugságok tekintetében mindenképpen érdekesség, mert az elsők között volt, ami nem egy kis mismásolás, túlzás, magyarázgatás (amit a politikusoktól megszokhattunk) hanem ez már az "új" politika szellemében nyílt tekintettel, tisztán kimondva, még fel is háborodva az ellenvéleményeken, egy az egyben kimondja amiről pontosan tudja hogy valótlan. Korszakot teremtett, büszkék lehetnek.

netsrot 2010.04.27. 11:13:14

a jó kúrva anyját a gonosz törpe és bandájának! Az internetet is szabályozni akarja? Mi fél?..hogy a neten összeál la fegyveres felkelés majd? Hogy rohadna meg a kis diktátor!!!!

aliglajos 2010.04.27. 11:14:38

@Joooe: úgy gondolod tehát, az jóval etikusabb, ha orbán még szűk körben sem mondja ki, hogy hazudtunk.

aliglajos 2010.04.27. 11:18:27

@Joooe:

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: elfogadhatatlan a gázáremelés egy olyan országban, ahol már az emelést megelőzően is több millió ember a fizetésének körülbelül 70-80 százalékát kénytelen a közüzemi díjak kifizetésére fordítani. (2009)

Azt követeljük a lehető leghatározottabban a kormánytól, ne emelje a gáz árát! - szögezte le végül Szijjártó Péter. (2008)

Joooe 2010.04.27. 11:20:18

@aliglajos: nem értem, mi etikusabb minél?
Minden politikus lódít és úgy magyaráz, hogy az igazságot számára kedvező színben tüntesse fel. Ez ha szigorúan vesszük, hazugság. De azért ne mossuk össze azért azzal ha nyíltan, kikérve magának hazudozik, sőt, még fokozva a károkat visszaélve hivatali felelősségével a hazugságok alátámasztására irányítja a történéseket. (A "normális" politikai hazugság csak kedvezőbb színben próbálja feltüntetni ami történik. A kifordított verzió, hogy úgy történik minden ahogy hazudtuk... persze csak míg nem borul a bili)

Joooe 2010.04.27. 11:26:24

@aliglajos: hol van itt arról szó hogy !2002-höz képest! feleseleges a gázáremleés és arra szitnre kéne visszavinni?
Kicsit egyébként röhejes, hogy miközben a a világpiaci árat a nálunk 5x nagyobb jövedelemmel rendelkező országokhoz igazítják, egyesek úgy gondolják, hogy normális ha ezen az áron vesszük, még azt is amit magyarországon, magyar árakon alakalmazott munkaerővel termelnek ki.

aliglajos 2010.04.27. 11:30:42

@Joooe: én csak az eccerű paraszti logikára hivatkozom: ha a gáz árának emelése nyolc éven át felesleges vagy túlzott, akkor most jelentősen lehet csökkenteni. tévedek?

soproni1 2010.04.27. 11:31:00

@aliglajos:

Lehetne csökkenteni a gáz árát, viszont akkor be kéne vezetni jövedéki adót regisztráló adót, amit minden tankoláskor egy összegben kéne fizetni, mint a telefon kapcsolási díjat. Van még ötletem

aliglajos 2010.04.27. 11:34:56

@soproni1: ha valaki tudja, hogy ezeket a díjakat, adókat nem fogja bevezetni, akkor miért kifogásolja a gáz árának emelését?

Doubledeceker 2010.04.27. 11:40:02

@Joooe:

Baszus feltűnt e már neked, hoigy véga a kommonizmusnak.

Sajnos a gáz annyi, amennyiért megveszik, amennyiért megveszi az osztárk, annyiba kerül nekünk is.

Még akkor is ha csak 1/5-ét keressük a sogoroknak.

Mondjuk az tény, hogy kell valami társulat, ami féken tartja az energia árakat, de a világpiaci ár bizony ránk is hatással van.

Mert a MOl uram bocsá azt is mondhatja, hogy ha a Magyar ember nem tudja megfizetni a gázt eladom én az Osztréknak.

Ja igen a kapitalizmus már csak ilyen, mondjuk az is tény, hogy hozzánk sajnos csak az árnyoldala csapódik le.

És mivel gyenge az álam, a multik úgy cicáznak velünk, ahoigy nekik testszik.

Joooe 2010.04.27. 11:41:53

@aliglajos: úgy gondolom, hogy nem tévedsz, de az ilyen kijelentéseket mindig egy szűrőn keresztül kell nézni. Pl. vehetnénk meggyesi 800 km autópálya ígéretét... ha nagyon szigorúan nézzük fele sem épült, tehát hazudtak. ha kicsit lazábban, szűrőn keresztül értelmezzük akkor viszont a "kurvasok gyorsforgalmi utat építünk" állítás nem is tűnik valótlannak. (Sőt még túl soknak is, hiszen ennek ára van...)
Ugyanez van gázárral is... azt elvárom a fidesz kormánytól, hogy a JÖVŐBEN ne legyen jelentős áremelés, esetleg némi átszervezéssel (ha ez nem megy fontosabb célok kárára) akár csökkentést is el tudnék képzelni.

Joooe 2010.04.27. 11:46:05

@Nandi29: Na ja HATÁSSAL VAN, ez rendben van, az "egy az egyben átvesszük" az nincs rendben. az alattunk lévő gázmezők lényegében a magyar emberek tulajdonát képezik. A MOL nem mondhatja azt hogy, akkor eladja a sógoroknak, mert akkor mondhatja a tulajdonost képviselő magyar állam a MOL-nak, hogy nem, akkor nem termelheted ki. Ilyen egyszerű. Szerintem ha a MOL ha kitermelés bekerülési költségét megkapja, akkor örüljön.

Doubledeceker 2010.04.27. 11:47:01

@Joooe:

Árcsökkentést baszod, minek?

Nem kell, minden támogatás torzítja a versenyt, ezzel szoptuk meg de nagyon, olcsó volt a gáz mindeki azzal fűtött.

Most meg csodálkozunk, hogy drága lett. Nem kell nekünk szaros kompenzáció, legyen annyi amennyi.

Tudod a kommpenzációt, is az a szerencsétlen 1.5-2 millió ember fizeti, aki még fizet valami adót, és kinek is fizeti, hoppá az eltartottaknak....

Jé megint a kommunizmusnál tartunk, épp elég lenne, ha nem kerülne többe, mint tülünk nyugatabbra, ja ez már most is teljesül.

Joooe 2010.04.27. 11:51:49

@Nandi29: nem beszéltem kompenzációról. Arról beszéltem, hogy ha mondjuk a gázfogyasztás 50 %-át (hasraütéses adat) hazai kitermelés adja, akkor ezt a gázt ne olyan áron vegyük meg ami a mi realitásainktól távol esik. Ez némi árcsökkentést lehetővé tesz. Ja hogy a MOL elesik némi egyébként sem jogos profittól? Ki nem szarja le...

Doubledeceker 2010.04.27. 11:54:35

@Joooe:

Nézze már meg kérem mennyi is a Magyar álam tualjdona a MOL-ban.

Na ugye.

Egyébként, meg az Unióban nem engedélyezettek ilyen piac torzító eljárások, sőt mi több, ha 100%-ban álami tulajdonú lenne a MOL akkor meg azon sirnánk, hogy jé a MOL veszteséges, igaz a hó végi gázszámla alacsony lenne.

A gáz árát emlegetni olcsó populista fogás.

Joooe 2010.04.27. 11:55:28

Azért a piac olyan dolog amihez ésszel kell közelíteni és nem vallási áhítattal. Ha a piacon csak egy árus van, és annál általában jóval gazdagabbak vásárolnak, azt könyörgöm ne tekintsük már versenynek meg reális árnak.

Joooe 2010.04.27. 11:57:46

@Nandi29: pont erre próbálok rámutatni hogy piaci árat emlegetni egy nem piaci helyzetben legalább annyira populista fogás.

Kit tehet arról hogy mekkora befolyása van az államnak a MOL-ra? Naugye.
Ki tehet arról hogy az EU-ban milyen feltételekkel veszünk részt? Naugye.
Ezek nem megváltoztathatatlan dolgok.

Doubledeceker 2010.04.27. 11:57:47

@Joooe:

De ez enm így működik, amiről beszélünk az a szocializmus, a piacgazdaságban anniyért adják a dolgot amennyiért megveszik a népek.

A kitermelés után különben a MOL fizet a Magyar álamnak bányajáradékot, azt hiszem ebből is képződött a kompenzáció eddig, de a kompenzáció nem járható út hosszútávon.

Egy megoldás van, rendes szigetelés, takarékosság, gáztól való függetlenedés.

Mondjuk ezt megérteni a VIKtor, Viktor, Viktor-t skandáló tömegnek nem lesz egyszerű, ezért is gondolom, hogy nincs egyszerű dolga.

Doubledeceker 2010.04.27. 12:00:26

@Joooe:

Ezek nem megváltoztathatalan dolgok, csak a választott rendsszerrel nem kompatibilisek.

Az álam ne szoljón bele az árakaba, vagy ha mégis, írjuk ki megint, hoyg népköztársaság.

Ja és ha valóban működne a kapitalizmus, aki dolgozik annak lenne legalább 1.000 Euros fizetése, és nem nyamogna a gázszámlán.

Viszont aki, nem dolgozik, nos igen menne a levesbe...... De nincs akora leves, ami elég lenne a Magyarnak.

Ha pedig valamire nincs pénzem, nem fogyasztok belőle...

golb 2010.04.27. 12:06:05

@Nandi29: És ha jól látom a Viktor is azzal indul, hogy az asztalt telipakoló szakácsaokra kell jobban ránézni, de nem verünk rá azok kezére akik az asztalt désmálják.

Nándi, értsd jól: nem kell félned az adópandúrtól, ha pakolsz az asztalra ahogy kell. Ha Sunnyogó Pógár harácsol jó sokat, és elfelejt az asztalra tenni, akkor szvsz joggal jöhet hozzá az adópandúr.

Ez Neked, az asztalt pakolónak is elemi érdeked, hiszen a Sunnyogó Pógár helyett is te fizeted a számlát.

Természetesen a dolgot rendszerben kell kezelni, és azt is meg kell párhuzamosan oldani, hogy jutányos adagot kelljen neked az asztalra tenni, ami után még nem maradsz éhen. Ha legálisan éhen maradnál, elkezdesz Sunnyogó Pógárt játszani, és kialakul egy ördögi kör, ahol idővel a csalásra még indokot is szolgáltatsz magadnak.

Nem elég csak adópandúrt bevetni, hanem mindenképpen kell mellé adócsökkentés is. A kettő azonban csak együtt ér valamit, önmagában egyik sem lesz megoldás. Ha növelnéd az adót eleve csökken a fizetési hajlandóság. Ha csökkented az adót, de közben nem szankcionálod a Sunnyogó Pógárokat, akkor SP. ugyan miért fizetne 10%-ot is akár??? A 0%-nál jobb adókulcs nincs, így bizony a kisebb adót is be kell hajtani. (Etetni is kell a juhot, ha nyírni akarjuk, hogy Mária Teréziáig nyúljunk vissza a kollektív emlékezet tárházába)

Ha az ördögi kört csak úgy durrbelebumm kettévágod elszakad a pénzfolyam. Új, másik kört kell csinálni, ami megoldja hogy a pénz úgy áramolhasson, hogy közben hasznosul az államháztartásban is, nem csak azon kívül (értsd: feketén)

Azért kíváncsi leszek, hogy a "nemfizetekabüdöskomcsiknak" hangon kiabáló SunnyogóPógárok most vajh' áttérnek-e a jogkövetésre, hogy már "másokhoz" kerül a lé? A kérdés költői volt természetesen.

Joooe 2010.04.27. 12:10:12

@Nandi29: Én pont ezért szilárd tüzelésre rendezkedtem be, mert megtehetem. Ha a soksok termelő közül akinek erdeje van nem tetszik amennyiért Béla adja a tüzifát, megveszem a Gézától. Ha mind drágán adja veszek szenet. Stb. Ez valóban piac.

Én csak próbálok együttérezni azokkal akik ezt nem tehetik meg, van ahol és akinek a gáz az egyetlen reális lehetőség.

Elítélem a szélsőségesen kommunista eszméket, ugyanúgy mint a szélsőségesen liberális vagy a szélsőségesen jobboldali eszméket is. Ne nevezz komcsinak csak azért mert a középutat keresem és nem vagyok szélsőliberális.

Az állam beavatkozása olyan területen, ahol a piaci erőviszonyok nem egyenlők és nem érvényesülhetnek a piacgazdaság előnyei (pl. közszolgáltatások) egyáltalán nem ellentétes a piacgazdasággal.

Az pedig szerintem technikai részletkérdés, hogy a hogy a magyar állam bányadíjat szed a moltól és ebből kompenzál, vagy eleve olcsóbban adja. A lényeg, hogy magyar a magyartól ne olyan áron vegye a gázt amit a francia, német, osztrák meg az orosz alkudtak ki egymással, ez nem következik a piacgazdaságból.

Jaffar 2010.04.27. 12:10:38

Érdekes ez az adórendörség téma is. Magyarországon az ingatlan a legjobb befektetés, hisz ellenben a többi országgal itt a tulajokat nem adóztatják. Illetve volt egy párt (a komcsik), akik szerették volna ezt, de azt egy másik párt nem támogatta. Most meg jönnek ezzel.......LOL

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.27. 12:15:19

Nekem bejött Orbán beszéde, csak aztán hajtsa is végre mindezt, vagy legalábbis a nagy részét. Akkor egy szavam se lesz. Nem mondom, hogy nincsenek kételyeim, de azért egyelőre bizakodva tekintek a jövőbe.

Joooe 2010.04.27. 12:21:51

@Jaffar: a vagyont terhelő adók ellentétesek a tulajdonhoz való joggal. Értsd: ha nincs jövedelmed vagy az nem több ami a létfenntartáshoz szükséges, elveszted a tulajdonod, amihez pedig alkotmányos jogod lenne. Persze sok apró szabály árnyalhatja ezt a képet, az alkotmánybíróság pillanatnyi szájaízétől függ hogy alkotmányos-e egy ilyen adó, de az mindenképp látszik hogy nem a legszerencsésebb. Ha én alkalmazottként dolgozom, jövedelmem 60-70%-át első körben lenyúlja az állam, aztán a maradékból is rengeteg áfát, jövedéki adót, stb. fizetek, ingatlan vásárlás esetén is hatalmas illetéket (értsd: adót) fizetek, stb. stb. még csak igazságos sem lenne ezt tovább adóztatni.

Az a legnagyobb baj az ingatlanadóval, hogy úgy akarja megadóztatni a jövedelmük után nem adózókat, hogy nem a valódi problémát kezeli, őket továbbra sem adóztatja a jövedelmük után, míg azokat akik a jövedelmük után is adóznak, duplán adóztatja.

Joooe 2010.04.27. 12:38:57

@dobray: én is optimista vagyok, kicsit mint a klasszikus matekpélda-beli csiga aki kifele mászik egy kútból és éjjel visszacsúszik 1 métert, nappal halad felfele 2 m-t. Olyan mintha most a semmittevős visszacsúszás után az utólsó 2 méterünket kezdenénk. Meglátjuk mekkorát fogok csalódni. A választások előtt nem bíztam a fideszben sem, de a választások óta megnyíltak, özönlenek tőlük a tényleg jó ötletek. Meglátjuk mi lesz belőle! :)
(Persze a választások előtti hallgatás nem egy pozitívum, de láthatóan bejött nekik)

Jaffar 2010.04.27. 12:39:29

@Joooe:
OFF:
Elárulok egy titkot. A komcsi kormány tervezetében 30 millióig egy kanyit sem kellett volna fizetni, ergo a "szegények" (bár nem nevezném szegénynek azt, akinek saját tulajdonú lakása van) kiestek. Efölötti rész után kellett volna adózni. Söt, a 30 millához még hozzájött max 15milla "hétvégi telek, nyaraló" etc, tehát össz-vissz 45 milláig nem kellett volna adózni. Kiszámoltam eccer asszem, hogy 35 millás kéró után kb 80ezret kellett volna letenni évente. Aki ezt nem tudja bevállalni, az a 35 millás kérót sem tudja fentartani.
Pls mellözzétek a sok kifogást, miszerint "én 15milláért vettem és most 35-öt ér" és hasonlóak, mert szánalmas. Magyarországon szinte egyedülállóan 80% fölötti az ingatlannal rendelkezök száma (Ez európában átlagosan 45-50%, ott gazdagnak számít az, akinek saját kérója van). Ez az a pont, ahol tényleg nem lehet elcsalni az adót. Nyilván, nálunk más a helyzet, mint ny-európában és a bérlakások nincsenek (még) annyira elterejedve, de ha mi is "olyan jól" akarunk élni (márpedig azt mindenki tudja szajkózni, hogy nekik milyen jó), akkor elöbb utóbb el kell kezdeni az ingatlantulajokat is megadóztatni.

"Ha én alkalmazottként dolgozom, jövedelmem 60-70%-át első körben lenyúlja az állam, aztán a maradékból is rengeteg áfát, jövedéki adót, stb. fizetek, ingatlan vásárlás esetén is hatalmas illetéket (értsd: adót) fizetek, stb. stb."

Mutass egy országot (Kuba, É-Korea nem ér) ahol nem így müxik. Pls ne sírjatok már, hogy mindenben adó van. Szerinted miböl van eltartva a lakosság több mint fele?

ON:

Szerintem az elsö a foglalkoztatottság növelése MINDENÁRON. Amíg nem lesz több adófizetö, addig nem lesz miböl többet osztani = nem lesz jobb az élet minösége. De ez nem azt jelenti, hogy a kisembernek nem kell adóznia. Pont az lenne a lényeg, hogy a nyugdíjas is adózzon és a munkás mellett mindenki, akinek jövedelme van. Az ingyen oktatás/utazás és mindennemü dolog ami ingyenes = FELEJTÖS!

Jaffar 2010.04.27. 12:42:33

@Joooe:
"(Persze a választások előtti hallgatás nem egy pozitívum, de láthatóan bejött nekik)"

Ez csak a választók "minöségét" mutatja. Úgy lehet ma nyerni Magyarországon, hogy kussolok = egy sima gorilla is nyerhetett volna az állatkertböl.

Inkább elgondolkodtató az, hogy az az ember, aki (talán egyedül) nem hazudott, hanem kimondta valós dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy valóban növekedö pályára álljunk, az még a parlamentbe sem került be. Ez van. Ez már magyarisztán és nem Magyarország.

Joooe 2010.04.27. 13:56:32

@Jaffar: demagógiának tartom, hogy csak a "gazdagoknak" kéne fizetni az ingatlanadót. Ha az a "gazdag" legális úton jutott a tulajdonához akkor épp eleget adózott már érte. Ha adózatlan volt a jövedelem (és kimondva-kimondatlanul ezt célozza a vagyonadó) akkor viszont nem a valós problémát kezeli.

Nem azzal van a baj, hogy adózni kell, hanem annak mértékével. Állításoddal ellentétben ez sehol máshol nem ilyen magas. És pont ezért gáz amit te is mondasz, hogy sokan nem adóznak. Erre a problémára pedig nem megoldás az ingatlanadó.

Az oktatás, egészségügy szükségszerűen állami finanszírozásban kell hogy legyen, az élet azon kevés területei, ahol érvényesülnie kell a jó öreg komcsi eszmének: igényeid, képességeid szerint igénybe veheted, és lehetőségeiddel arányosan (tehát adóból) finanszírozod. Minden más, hogy milyen kocsid, plazmatv-d stb. az már múlhat azon, hogy milyen pillanatnyi anyagi helyzeted. Ennyi minimális hátteret nyújtania kell az államnak különben születési előjogok alapján működő "vadonban" élnénk.

Azért ne bírkázzuk le teljesen az embereket akik kevés konkrétum ismeretében is szavasztak, hiszen a fidesz már 20 éve politizál, kormányzott is már, ismert mit képvisel.

De azért érdekelne ki az akit te ennyire hitelesnek tartasz én nem ismerek ilyen jófej politikust :D

Jaffar 2010.04.27. 14:15:05

Szerintem egyértelmü, hogy kire céloztam. Arra az emberre, aki kimondja, hogy igenis mindenkinek a képességeihez mérten be kell dobnia a közösbe. A gazdagabbak többet a szegényebbek kevesebbet. Nem reális egy "szegény" országban az ingyenes felsöoktatás, amikor nincs is szükség annyi magasan képzett emberre. Lehetne sorolni még. Én nem mondom, hogy ö az "Isten", de az LMP-t leszámítva (hisz ök még újak és az ártatlanság vélelme megilleti öket) nincs olyan ember a parlamentben, aki bevállalná, hogy ma az egész politika egy hazugság. A legnagyobb hazug meg maga az új miniszterelnök, hisz tudjuk, ö még sohasem hazudott. Egy dolog viszont rendkívül pozitív a mostani választásban. A 2/3-ad. Ezekután a fidesz semmire sem foghatja, ha elqrja a dolgokat. Ne úgy legyen, de kétlem, hogy máshogy lenne egy olyan országban ahol simán (óriási fölénnyel) lehet nyerni egy választást hallgatással.

Visszatérve az ingatlanhoz. Ki nem szarja le, hogy hányszor adóztál és hányszor nem? Akkor sírhatnánk, ha olyan lenne az adóhatóság mint az USA-ban. Hiába magasak az adók papíron, ha ennek 1/4-e sem jön be, mert szinte mindenki csal. Így vagy úgy, de mindig mindenki megtalálja az indokot a miértre., a politikusainkkal az élen.

Joooe 2010.04.27. 14:29:15

@Jaffar: "Hiába magasak az adók papíron, ha ennek 1/4-e sem jön be, mert szinte mindenki csal."
És erre az a megoldás hogy aki mégse csal azt mégjobban megadóztatni? Gratula :D

Nem tudom kire gondolsz.. új és nem lmp és azt mondja hogy mindenki hazudik (á ebben nincs semmi demagógia...) Vona Gábor? tényleg nem tudom...

Az ingyenes oktatás szerintem mindenhol alapvető nemzeti érdek, egy fejlődésben reménykedő országban különösen. Természetesen a keretszámokat a valós gazdasági igények szerint kell meghatározni, és tehetség szerint válogatni. És kell még szakképzés meg minden.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.27. 14:45:02

@Joooe: Szerintem akire Jaffar gondolt az Bokros Lujó.

"Inkább elgondolkodtató az, hogy az az ember, aki (talán egyedül) nem hazudott, hanem kimondta valós dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy valóban növekedö pályára álljunk, az még a parlamentbe sem került be."

A "parlamentbe sem került be" passzus nyomravezet.

Joooe 2010.04.27. 15:00:09

@Valahol Máshol: jajj a bajusz :D tényleg, kicist bamba voltam
Nekem ő nagyon távol áll a hitelességtől, még ha nem mdf-es lenne akkor is.
Rá az okoskodós demagógia jellemző. Annyi jót lehet mellérakni, hogy róla feltételezhető fegyelmezett államháztartás igénye, de ez még nagyon messze van a jó gazdaságpolitikától (kb mint a sebességhatárok betartása a jó autóvezetéstől) és ő főleg messze van az elveiben helyes politikától.
De még ha valakinek tetszik is Bajsuz álszakértelme, ő nem is került volna parlamentbe mert nemvolt az mdf listáján úgy tudom.

Joooe 2010.04.27. 15:04:48

@kolompar.sara: gáááz de vicces :D
Úgy látom ez a cigánybűnözés meg a politikusbűnözés mintájára készült.
Csak éppen azoknál nem szokás emlegetni hogy cigánymentes vagy politikusmentes világot...

De jó az analógia, mert mivel a bűnüldöző hatóságok fel vannak készülve arra hogy a bűnözők többsége férfi, azt mutatja hogy ugyanígy foglalkozni kell pl. a cigánybűnözés jelenségével. Attól tartok nem erre akarja felhívni a honlap a figyelmet :D

Joooe 2010.04.27. 15:05:39

Na de okoskodós hangulatomban vagyok ma, minden 2. hozzászólás az enyém már lassan. Mea culpa...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.27. 15:20:56

@Joooe: Igen Bajusz érdekes figura. Közgázt végzettként sajnos lenyelem a békát, abban igaza van, hogy ez a rendszer fenntarthatatlan, elég csak a számokat megnézni (adózó, nem adózó, nyugdíjas stbstbstb.). Ugyanakkor Bokros ezt úgy akarja javítani, hogy kitűzi a célt és azt árkon-bokron el akarja érni, fűnyíróelv szerint.

Ez a "collateral damage" taktika pedig csak addig tűnik jónak, amíg rendes adófizetőként te vagy esetleg a családod nem kerül a darálóba, mint járulékos veszteség az adózási "potyautasok" mellé.

Jaffar 2010.04.27. 15:40:50

@Valahol Máshol:
Igen, de az nem megy, hogy páran megszakadnak, a többi meg lébecol és követelödzik. A 60-as években az amcsik is megtanulták, hogy adót csalni nem kifizetödö. Nálunk is ez kellene. De a legkisebbtöl a legnagyobbig. Mert a "kicsik" mindig azzal takaróznak, hogy ha nagyok (pl politikusok) megtehetik, akkor ök is. De kérdem én, ha magam is adót csalok, akkor milyen jogon vonok felelösségre valaki mást ugyanezért? Ez az abszurdum. Hány fodrász ad blokkot/számlát? 100-ból 1? Ugyanez vonatkozik minden kisvállalkozásra, tisztelet a kivételnek persze. Mindenki sír, hogy különben nem él meg. Ha adócsalás nélkül nem nyereséges a bolt, akkor be kell zárni. Ugyanakkor értelemszerüen az adózást is egyszerüsíteni kell és folyamatosan csökkenteni. Ha ma levinnénk az adókulcsot 15%-ra pl a szem.jöv adónál, akkor sem lenne látványosan több bevétel, mert aki ma csal, az nagy valószínüséggel akkor is fog. Sírni mindig könnyebb. A másik meg, hogy felejtsük már el magunkat nyugat-európához hasonlítani. Tessék a volt "kommunista" barakkban körbenézni, mert velük kell versenyeznünk.

Joooe 2010.04.27. 15:52:11

@Jaffar: az adócsökkentés, az adó egyszerűsítés és az ezek által teremtett alapokon a sokkal szigorúbb behajtás összefüggő kéne hogy legyen.

De sok apró, elvi jelentősségű lépést is el tudnék képzelni. Pl. az adóbevallás után az APEH küldhetne egyfajta "számlát" mérsékelt részletezéssel, az előző évi államháztartási adatokat az általad befizetett adóra arányosan kivetítve, hogy ha te befizettél 4 millió Ft adót járulékot és illetéket ebből mennyit fordítottak iskolák, korházak működtetésére, útépítésre, nyugdíjakra, politikai szervezetekre stb...
talán ha azt látná az adózó hogy minden forint megoszlik és többségébern jó célra megy, kevésbé lenne "menő" adót csalni. Mert sokan azzal mentegetik magukat hogy azért, hogy a politikusok zsebre rakják nem fizeti be, pedig valójában nem onnan veszi el.

Jaffar 2010.04.27. 16:16:38

@Joooe:
Well. Nekem van a casládomban aki a szomszédos Ausztriában él és adózik. Ott centre pontosan megkapod ill. megnézheted a befizetésedet. Söt, évente egyszer egy "végszámlát" küldenek a társ.biztosításodról, amiben szerepel az, hogy mennyit fizettél be és mennyit fizetett ki érted a rendszer, a visszaéléseket elkerülendö. Tehát, ha látod, hogy 10nap helyett 25nap van elszámolva kórházi ápolásként, akkor mindjárt mehetsz reklamálni, mert a kórház "lehúzta a nevedben a zállamot". Elsösorban nálunk az ám a baj, hogy a szociban született emberek mind (különösen akik már akkor is dolgoztak) egyszerüen nem képesek ilyen rövid idö alatt "megváltozni", szemléletet váltani. Az adó fogalma a 80as évek elött ismeretlen volt. Akkor az volt a normális, hogy mindenkinek jutott a gyárból a "szegény" fizu mellé valami. Nem éltünk jobban, mert ez baromság. Max lehetett hosszabb távra tervezni, mert a meló az "biztos" volt. Kell még vagy 40-50 év mire ez "kikopik". A mostani választás mutatja igazán, hogy azok, akik komcsiznak/komcsiztak csak "egypártrendszerben" tudnak gondolkodni. Naná, hogy ök nem komcsik. Ááááááááááá
Talán 4 év múlva az LMP mellé feljön még 2-3 kis párt, de nem a régi "káderekkel" és elindul valami "megtisztulás féle", mert ez nálunk elmaradt a rendszerváltáskor. Ugyanazok a fszok ülnek most is ott, akik a Kiszben nevelkedtek, gyurcsánnyal és orbánnal az élen. Semmi közük a demokráciához és ezt egyre jobban igazolják. Kiváncsi leszek 1 év múlva a véleményekre.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 17:12:44

@tölgyes: "a társadalmi párbeszéden alapuló közös kezdés egy lehetséges és jó út!"

Hiányoltam is a "Nemzeti Konzultáció 2009"-et...

Furcsálom ezt a kificamodott logikát:
- 2005-ben volt NK, ezt 2006-ban mégis bukta követte...
- 2009-ben NEM volt NK, helyette elsöprő győzelem lett.
(a polgárok 33,94 %-a szavazott a FMPSZ+KDNP listára!)
Erre most UTÓLAG mégis csak lesz NK(2010)!

Az NK2005 célja a (választható) PROGRAM megalkotása volt.
2010-ben mi is lesz a célja?!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 17:29:50

@soproni1: "És hogy összehozta kommunistákat a népszavazás!"

Ezt nem is értem...
Az viszont tény, hogy a (Thürmer-féle) kommunisták minden népszavazáson a Fidesz oldalán szavaztak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 17:49:34

@kétharmad: "Négy évvel ezelőtt az volt az egyik fő vád az akkori kormány ellen, hogy amit tenni akartak az ellentétben állt azzal, amit igértek. Helyes."

Épp ezért is nem igértek semmit...
- de MÉG csak egy NK2010-et SEM!!!
(( meg is lepődtem rajta rendesen ))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 18:22:42

@Valahol Máshol: "Az egymillió munkahelyben nem hiszek, lehetetlen..."

Ez még mindig így jön?
Pedig az értelmi szerzője azóta már cizellálta: "ÚJ"-ról "legális"-ra...

Bár ez némileg ellentmond az adócsökkentés programjának,
hiszen ezek a munkahelyek EDDIG "0" adót fizettek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 18:36:15

Mit jelent a POPULIZMUS:
@tölgyes: "Pl azt jelenti, hogy a hét végén felemeli a popsiját és bejárja mondjuk Aggtelek környékét (...) beszélget az emberekkel.. végigjárja a falvakat és kicsit tájékozódik aztán elgondolkodik azon, hogy mit is kéne tenni és azt megírja (...)"

És mit jelent a DEMOKRÁCIA:
- ennek pont a fordítottja.
Nem a Kedves Vezető járja a vidéket (roadshow "NK2010" turnébusszal;), hanem a 173 "EGYÉNI" képviselője beviszi a körzete információit az ország gyűlésébe...
Ja, és nem a Kedves Vezető "gondolkodik el" a teendőkön, hanem a szakértői stábja. (-és lehetőleg hatástanulmánnyal együtt!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 18:50:45

@Joooe: "vannak akik habzó szájjal, vérben forgó szemekkel keresik..."

- úgy megnézném a videóját...
(mármint azt a habos és véres felvételt;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 19:27:14

@aliglajos: "Mi lesz, lesz, lesz itt a választások után?"

Elolvastam... Nagy Feró mondókája ugrott be róla:
"Vasárnap este buli lesz, ha eső nem lesz.
Ha nem lesz, lesz - ha lesz nem lesz." 8Đ

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 19:30:32

@soproni1: "... egy összegben kéne fizetni, mint a telefon kapcsolási díjat."

Viszont a PERCDÍJ az ugye felesleges - ha már vizitdíj sincs.

PR-küszöb 2010.04.27. 21:09:03

Elemző, értelmező cikk a fenti, amelyik - végre - nem indulatokról szól. Mert a democrácia alfája és omegája az lenne, hogy a kisebbségben maradtak elfogadják -és - magukra is érvényesnek tekintsék a többség akaratát. Talán eljön annak a magyar focicsapatnak is az ideje, ahol az 5+5 (vagy ezesetben 6+3) mezőnyjátékos nem egymás bokájával, hanem a labdával foglalkozik...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 23:24:07

@PR-küszöb: "a kisebbségben maradtak elfogadják -és - magukra is érvényesnek tekintsék a többség akaratát."

Ehelyett jelenleg a democrácia itt tart:
- a TÖBBSÉG (demokratikusan) elfogadta a kisebbség (33,94%!) azon akaratát, hogy a következő 4 évben a FMPSZ+KDNP kormányozzon.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása