Véleményvezér

vv

Forradalom helyett reformkort!

2010.05.25. I 23 komment I Címkék: fidesz orban allam kormanyprogram

A szocialista kormányzás öröksége akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja. A kormányprogramnak ezért akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. (Fotó: fidesz.hu)

Orbán Viktor a hétvégén benyújtotta az új kormányprogramot, a Nemzeti Együttműködés Programját. A legtöbben valószínűleg az anyag gazdaságpolitikai részét várták, és a szerzőknek minden bizonnyal hasonló srófra járt az agya, mert a dokumentum által kifejtett öt nemzeti ügy közül a gazdaságpolitikai rész lett messze a leghosszabb.

A diagnózis

A diagnózis kifejezetten erős. Végre egyszer egy gazdaságpolitikai anyag, ami nem rövid távú egyensúlyi kérdésekről (költségvetési hiány, fizetési mérleg egyenlege stb.) szól, hanem a legfontosabb hosszú távú gazadasági ügyről: a növekedésről!

A dokumentumban jó áttekintést kapunk a magyar gazdaság strukturális problémáiról: elsősorban az alacsony foglalkoztatásról, a magas adószintről és az egészségtelen iparági szerkezetekről. Utóbbi különösen örvendetes. Mert miközben az első kettőt mára szinte mindenki el- és felismerte, ugyanez a monopol- és kartellszerű piaci viszonyok okozta károkról sajnos nem mondható el.

Roppant ironikus, hogy ez a versenyt rendkívüli módon korlátozó hazai betegség soha nem izgatta különösebben a hazai közgazdászok/értelmiségiek magukat liberálisnak és piacpártinak valló részét. Úgy tűnik, egy szerintük piacellenes és etatista társaságra (=Fidesz) lesz most szükség ahhoz, hogy a piaci verseny legnagyobb hazai korlátját végre egyáltalán felismerje az ország.

Javasolt lépések - és akadályaik

A kormányprogramnak nyilván nem célja, hogy pontos intézkedési tervet mutasson be. Aki ezt kéri számon, az nem érti a szóban forgó dokumentum műfaját.

Amit egyébként a konkrét lépésekről megtudtunk, azok jelentős része logikus, némelyik innovatív, a honi toposzokból kitörni képes gondolkodást tükröz - örülünk neki! Ez így akár működhet is, de természetesen fogalmunk sincs arról, hogy valóban fog-e.

web surveys
 

A kormány által vázolt gazdaságpolitikának két nagy akadály kapcsán kell ügyes kompromisszumokat kötnie ahhoz, hogy céljai megvalósulhassanak. Az egyik a finanszírozás. Az elmúlt nyolc év ugyanis olyannyira kimerítette a tartalékokat, hogy csak jelentős elvonásokkal teremthető elő a vázolt intézkedések fedezete.

A másik nehézség a terveket megvalósítani hivatott adminisztrációval kapcsolatos. A magyar közigazgatás romokban hever, és egyelőre nem rendelkezik azokkal a képességekkel, amik egy, a kormányprogram által felvázolt bonyolultabb iparpolitika kivitelezéséhez kellenének. Nincsenek jó adataik, nincsenek jó módszereik és csak kevés jó emberük van.

Ez a két akadály, a szocialista kormányzás öröksége pedig akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja.

Mi következik ebből?

A Véleményvezér szerint ennek a kormányprogramnak, legalábbis gazdaságpolitikai részének akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. Ha nem próbálják az összes nehéz lépést gyorsan meglépni. Bár a politikai logika nyilván ezt kívánná, de a pénzhiány és az államigazgatás gyengesége óvatosságra kellene, hogy intsen.

A gazdaságpolitikában forradalom helyett „csak” reformkorra van szükség.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
Hozzászólás előtt olvasd el moderációs elveinket!

>> TRIANON-TÖRVÉNY: HATÁROZOTT IGEN!

>> ORBÁN ÚR, HOL VAN MR. GAZDASÁGPOLITIKA?

>> korábbi írásaink

Kapcsolódó írások:
A Nemzeti Együttműködés Programja (.pdf)
Benyújtották a kormányprogramot (Index)
Két hónappal ezelőtti önmagát ismétli Orbán a kormányprogrammal (origo)
Mit tudunk meg a kormányprogramról? (Török Gábor)
Miért kell a kormányprogram? (Kóczián Péter)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turulpina 2010.05.25. 12:04:53

- Vajon mennyire kompetens az a politikai alakulat, amelyik 8 évig készül a kormányzásra, minden bizottságnak a tagja, és mégis "csontvázak sora" miatt kénytelen a hőn áhított hatalom megszerzésekor rádöbbenni, hogy - egyébként nem létező, nem publikált, egyedüli ismért pillérét ("azonnali radikális adócsökkentés") egyből elmismásoló - gazdaságpolitikáját máris meg kell változtatni?

- Esetleg, feltéve ha bejárnak a parlamentbe az ovis kivonulás helyett, lehet, hogy fény derül a "csontvázakra"?

- Esetleg nincsenek is csontvázak, csak kényelmes erre fogva a sok ígéretet hirtelen megvalósíthatatlannak hazudni?

- Esetleg Matolcsy úr valagából kihúzva a fejünket kiderülhet, hogy a "rövid távú egyensúlyi kérdések" nem szőnyeg alá söprendő úri huncutságok, hanem az ún. államcsőd elkerülésére szolgálnak.

- Feszül némi ellentmondás aközött, hogy miközben állandóan a "szocialista kormányzás öröksége" miatt sírunk (vajon ez 2012 körül is még mindig az egyetlen hivatkozási pont marad?), aközben az örökség miatt nem aggódunk, hanem meglátjuk a fényt az alagút végén Mr. 7% segítségével.

vargánya 2010.05.25. 12:20:32

"Az egyik a finanszírozás. Az elmúlt nyolc év ugyanis olyannyira kimerítette a tartalékokat, hogy csak jelentős elvonásokkal teremthető elő a vázolt intézkedések fedezete." A nagy adócsökkentési lázban azért nem kellene megfeledkezni a multikról, mert ők már így is nagyon kevés adót fizetnek. Tavaly kereken 350 milliárd Ft társasági adót fizettek, miközben 682 milliárd állami támogatást kaptak! Mennyi is volt tavaly a költségvetési hiány? Szóval ez nonszensz. Megoldást jelenthetne a kétkulcsos társasági adó - 15% a kicsiknek (ezek többnyire hazai vállalatok), 30-40 % a nagyoknak. És persze azonnal megszüntetni a multiknak nyújtott "kedvezményeket". Ez 1500-2000 milliárdos bevételt hozna , máris meglenne a pénzügyi mozgástér.

Chicken leg 2010.05.25. 12:38:33

Ez a program meg mindig a gondoskodo allamrol szol, ami szerintem nem eletkepes.
Persze hogy vannak gondok, de ezt az allam csak ujabb, nagyobb burokraciaval, meg tobb szabalyozassal, ohatatlanul meg tobb kiskapuval, meg tobb korrupcios kockazatal fogja tudni megoldani, ami epp a problema egyik gyokere.
Az allam korantsem olyan hatekony gazdaja a vagyonnak mint az emberek kepzelik, de nyilvan kecsegteto alternativa hogy majd masok (az allam) keviseli az erdekeinket (na persze). Kozben minden napra jut egy korrupcios botrany a kozigazgatasbol, de a korrupcio ebben a programban leginkabb az MSZP mocskolasanak az ezkoze, valojaban semmi kezzelfoghato otletuk sincs arra hogyan szoritsak vissza; az elszamoltatas mitosza pedig inkabb a birosagok, ugyeszseg, rendorseg politikai befolyasolasat vetiti elore es nem a valos korrupcio visszaszoritasat.

Publius Decius Mus 2010.05.25. 13:00:08

@Chicken leg: A gondoskodó állam valóban nagy baj, a régi MSZP szavazók pl jellemzően nem adóbefizetők voltak, ezért is sokkolta le őket amikor egyre kevesebbet kaptak, mert nem volt már több hitel.

Viszont ne keverd össze azzal az állammal amely az érdekeinket érvényesíti, mert az kell, jobbat még ugyanis nem találtak fel. Pesze létezik a "szabad piac" de az emberek által elképzelt tökéletes verzió ritka madár, helyette általában valahogy a nagy hal megeszi a kishalat verzió szokott jönni. Ha nincs egy erős kezű, tudatos állam akkor mindannyian kishalak leszünk és rabszolgasorba kerülünk.

Dr Kangörény 2010.05.25. 13:00:20

@vargánya: Ez a lépés kb. nulla többletbevételt hozna, mert a magas bért terhelő adók mellé egy megemelt társasági adó elüldözné még ezeket a multikat is. Az utóbbi években a környékbeli országok sorra levadászták a betelepülni szándékozó multikat, hát üldözzük el hozzájuk a már itt tanyázókat is!?

ősirománszokás 2010.05.25. 13:16:04

Ha a rövid távú apróságokkal nem foglalkozunk akkor sajnos hosszú távon államcsődöt kell kezelni, ezért főleg a jelen helyzetben nem bagatellizálnám el a dolgot.

A NER kapcsán, azért van az irományban néhány tárgyi tévedés (programnak nem nevezném, mert konkrétumot nem nagyon tartalmaz, konkrétum alatt számokat értek). Pl.: a banki marzsokat lehet nem szeretni, és kartellezésre fogni, de az a gyanúm hogy ez inkább a kockázatunkat mutatja. A megoldás egy ilyen helyzetben inkább a kockázatkezelés szabályozása lenne. Az energia árak kapcsán a vállalkozások nyugodtan vásárolhatnak a szabad piacról, ahol monopóliumot kiáltani hülyeség. Ha nem tetszik az EON ára akkor lehet venni a CEZ-től. Úgy egyébként van monopol helyzetben lévő cég is, az állami tulajdonban levő MVM. Az építőipar gerjesztése szerintem kimondottan káros, 2001-ben ugye elkezdődött már egy ilyen, most nagyjából ezt szívjuk. A protekcionista felhangok jók, de ha lenne eszük akkor ebből egy sort sem írtak volna le, hanem megcsinálják fű alatt. EU-n belül ugyanis nem olyan egyszerű a történet. Közbeszerzések kapcsán, meg ugye az átlagban benn vannak azok önkorik is, amelyek 4 éve többségében Fidesz vezetésűek.

Az meg hogy a fidesz etatista, nem vélemény hanem tény, ha ezeket az elképzeléseket megcsinálják, akkor van egy nagyösszegű fogadásom hogy megint az adócsökkentés marad el (SZJA), ahogy az lenni szokott.

sárkányfő 2010.05.25. 13:22:39

Hm, azért nem lesz olyan rossz kiinduló helyzetben az új kormány. Ostván fentebb már belinkelte a Portfólió cikkét, mely szerint az EU-ben 2007 óta egyedül(!) a Bajnai-kormány volt képes csökkenteni az államháztartási hiányt a 27 tagállam közül. Ezt azért elég nehéz károkozásnak feltüntetni (bár láthatóan sokan próbálják). Szerintem Bajnai sokkal több megbecsülést érdemelne, mint amennyit kap. Persze ahogy annak idején Bokrosnak, most neki sem fogja senki megköszönni, hogy elvégezte piszkos melót.

Aztán azt is mondja Orbán, hogy a 2800 milliárdos bürokráciát úgy leépíti fél év alatt, hogy 800 milliárd felszabadul. Szintén százmilliárdokat hozó megtakarítást várnak a korrupció csökkentésétől. Tehát önmagában csak ez a két tétel jövőre már több mint 1000 milliárdos mozgásteret hoz. És akkor még nem beszéltünk a Matolcsy által nyilván felpörgetett gazdasági növekedéstől, meg attól, hogy pl. jövőre elkezd működni a kecskeméti Mercedes-gyár, ami állítólag önmagában 1-1,5%-nyi GDP-növekedést fog hozni.
És ezek még csak a konkrét, nevesíthető nagyobb ügyek. Lesz mozgástér bőven, csak tudni kell élni vele. És közben nem azzal hergelni a népet, hogy kitalálják hogy 89-ben volt rendszerváltás, hanem most.

A kormányprogramot nem olvastam, így kérdeznék: benne van legalább elvi szinten, hogy hogyan, milyen reformokkal, milyen szerkezetben és milyen finanszírozással próbálják meg mondjuk az egészségügyet rendbe tenni? Hogy a bürokráciának melyik részét fogják levágni (az adókon túl)? Hogy folytatni óhajtják-e az autópályák építését? A devizahitelesekről mit írnak, ha már kimondták hogy megvédik őket?

Artie 2010.05.25. 13:26:54

@vargánya: Ja, a rohadt mocskos multik, nem fizetnek adót!...

Milyen mocsok dolog pl. az Auditól is 5500 embernek munkát adni, legálisan SZJA-t, TB-t satöbbit fizetni! Mennyivel jobb lenne a magyar vállalkozókat támogatni, akiknek _eszébe nem jut nem zsebbe fizetni a minimálbér fölött_.

Vedd már le azt a demagógia-szemüveget a jobbik oldalról, ha kérhetem.

@Kangörény_: ...és erről még akkor nem is beszéltem. Majd a nem létező magyar tőke beruház, fejleszt, bővít, adózik.

Picurigor 2010.05.25. 13:35:10

Jó lenne ez a post, ha nem érezném rajta oly nagyon a Fidesz-szimpátiát.

Ez különösen tetszik:
"A kormányprogramnak nyilván nem célja, hogy pontos intézkedési tervet mutasson be."

Hát, kedves Véleményvezér, pedig de. A kormányprogram azért kormányprogram, mert az alapján mérhető egy kormány teljesítménye. Amúgy is a Fidesz óta tudjuk, hogy külön dolog a választási és a kormányprogram (sajnos ezt a mentalitást a szocik is átvették...)
Szóval, a kormányprogramnak igenis túl kell mutatni a semmitmondó politikai nyilatkozat szintjén. Arra ott a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata.
Természetesen nem határidőnaplót várunk a kormányprogramba, hanem azt, hogy számon kérhető formában vegye sorra, hogy mit fog tenni a kormány.

Az alapvetéssel, miszerint nem forradalom kell, hanem reformkor, egyetértek. Most nem a nagyot álmodás ideje van, hanem a fontolva haladásé.

Nem is lehet forradalmat végrehajtani ott, ahol az állami újraelosztás mértéke kb. 51-53%
Nagy-Britanniában ez kb 30%, de még a hiperdurva szociális rendszerrel rendelkező Svédországnál is csak 40-45% körül van.
Nálunk bezzeg 'fussa'...

Amíg ezen a területen nem változtat a kormány, addig igazából a többi változtatás (adórendszer, közigazgatás, stb) sem bizonyulhat tartósnak, hiszen mindig ott lesz a kényszer, hogy finanszírozni kell az állami újraelosztást.

Ez a "szocialista kormány öröksége", meg csontvázak, meg tényfeltáró bizottság pedig csak parasztvakításra szolgálnak, de még így is eléggé átlátszóak.

A Fidesz egy soha nem látott részletességű átadás-átvételt követelt ki magának, ráadásul a költségvetési bizottság eddigi elnöke épp az a Varga Mihály, aki most éppen tényfeltár. Eddig hol volt...???

Arról nem is beszélve, hogy az első negyedéves gazdasági adatok bizakodásra adnak okot, amit persze egész évre vetítve el is lehet rontani.
Főleg Matolcsyval, akinek képességeit kollégái is elismerik, de inkább nem bíznák rá a kasszát (lásd: Index cikke). De ő még most is 5-6%-os hiányról ábrándozik.

Ha egy átlagpolgár szintjén vette volna ki a részét abból, hogy a 4% körülire csökkentsük a hiányt, akkor megértené, miért aljas megint azt kívánni, hogy legyen egy kicsit magasabb, aztán majd letornásszuk megint...

Szóval lehet, hogy nem kellett volna fű-fa-virágot megígérni és akkor nyugodtabban készülhetne a kormányzásra a Fidesz.
Talán be kellett volna látni, hogy a Bajnai-féle szigorú költségvetési politika folytatása is üdvös lehet hosszú távon (igaz, rövid távú - pl az önkormányzati választásig - politikai haszon nincs belőle).
Elég csak megnézni, hogy bár nem állunk jól, de még így is lassan az EU jó tanulóivá válhatunk...

thehandsomest (törölt) 2010.05.25. 13:46:17

akkor van egy nagyösszegű fogadásom hogy megint az adócsökkentés marad el (SZJA), ahogy az lenni szokott.

Az SZJA csökkenés mindig el is fog maradni, ugyanis egy SZJA csökkennés megnövekedett kersletet okoz, az ÁRUK iránt (ha a megtakarítási határhajlandóság nem nő; presze ezt kétlem), amelyeknek mint tudjuk a termelője a legritkább esetben magyar teljes mértékben.

Magyarul állambácsinak akkor kedve és érdeke csökkenteni az SZJA-t, ha az abból felszabadult jövedelmek képesek annyi magyar terméket felszívni, amelyek termelőjének a TAO-ja MINIMUM egyenlő a nominálisan és a későbbi évekre nézve reálértéken is az elengedett SZJA-val.

Következtetés: Sajnos amíg nem nő ki egy új magyar ipar, amely képes a fennt vázolt termékekkel elárasztani az országot, addig SZJA csökkentés sem lesz. Ezért az első dolog amit tennie kell az új kormánynak az éppen megegyezik a kormányprogrammal. Ez a része teccős, és éppen ezért egyet is értek a poszt írójával. Viszont a konkrétumokat nagyon hiányolom. (SZÁMOK-SZÁMOK-Hol vannak???)

Videofon 2010.05.25. 13:51:19

Hiába a kétharmad, az új kormánynak a 2012-es költségvetés elfogadásáig van politikai mozgástere. Ismerve a magyar államapparátust, utána már nem lehet tényleges működésre rávenni. A drasztikus államszerkezeti átalakítások ebből a bő másfél évből vesznek el jelentős időt, ezzel természetesen politikai mozgásteret is.
Felvetődhet az államapparátus lecserélése - erre utalnak az új felmondási szabályok - de az hosszú időre működésképtelenné tenné az államot.
Vagyis marad másfél év. Amibe bele kell férnie az önkormányzati választások miatti ködösítésnek és parasztvakításnak. Bele kel férnie az új államszerkezet létrehozásának, működésbe hozásának. Bele kell férnie az új programok kidolgozásának és elindításának. Nincs idő próbálgatni, nincs idő tárgyalgatni. Ebből következően a Fidesz forgatókönyve:
Forradalmi vakrepülés.

vargánya 2010.05.25. 14:25:16

@Kangörény_: @Artie: Elképesztő számomra az az indulat, az a vehemencia amivel egyesek a külföldi tőke érdekeit védik úgy, hogy alapvető tényekkel, számokkal nincsenek tisztában. Sajnos nem először találkozom ezzel. Mint ahogy azzal stupid dogmával sem, hogy "ha nagyon megadóztatjuk őket, akkor emennek". Ezt ma már csak nyugdíjas munkásőröknek lehet beadni. Először is: Miért evidencia , hogy jó, ha a multik itt vannak? Mert hogy munkát adnak "sok" embernek. Most kevesebb, mint félmilliónak. (És mindössze ennyi ember után fizeti a közterheket.) Mennyi is az összes foglalkoztatott Mo.-on? 2.75 mill. . Mennyi munkahely szűnt meg a 90-es évek elején többek között az ő bejövetelük miatt? Közel 1.5 millió!
Másodszor: nem mennek el, vagy legalábbis nem ezért. Ha ez igaz lenne, Ny- Európának már nem lenne ipara. Nézzétek meg az ottani adóterheiket! Meg a béreket. Többségük a szolgáltató szektorban van jelen, majd bolond lesz itthagyni a biztos piacot.
Harmadszor: már több, mint két évtizede kapják az eredetileg "becsalogatónak" szánt kedvezményeket, miközben az államnak már alapfeladatai ellátására sincs elég pénze. 2007-ben a 4960 milliárd profitjukból kb. 4000 milliárdot kivittek az országból. És akkor ez most már így megy az idők végtelenségéig? Elfogadjuk a kifosztást mint normál állapotot, sőt még le is dorongoljuk azokat akik szót mernek emelni ellene? ("populista duma" stb.).
Nem vitatom, hogy az állam hatékonyabb működésével és a korrupció letörésével is csökkenteni lehet, kell az államháztartási hiányt. De ez nem elég, mert nem hoz annyit, amennyi az alapfeladatok színvonalas ellátásához és az államadósság lefaragásához szükséges.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.05.25. 15:26:46

@Artie:

Na ezt azért felül kellene vizsgálni.
5.500 ember fizessen fejenként 2.000.000 Ft adót átlagosan évente. Az 11 milliárd forint.

2008-ban az Audi Motor Hungária adózás előtti nyeresége 530.000.000 EUR volt. Az 132 milliárd forint. Fizessen csak 10 % adót és már jobban is jártunk. (Egy átlag magyar vállalkozás ha jól sejtem ennél jóval többet perkál.)

Emellé vegyük még észre, hogy a fejenként 2.000.000 Forint adó, amivel feljebb számoltam szvsz erősen eltúlzott, de legyen így számolva, mert az Audinak vannak beszállítói is. (akik mondjuk akkor is működhetnének, ha az Audi átmegy egy másik országba, de mindegy legyen).

Gazz 2010.05.25. 15:59:55

@vargánya:
Közgazdaságtan óvodásoknak 1. fejezet.

Multinacionális cégek nyugat európában: A multik a közel hasonló adóterhelés miatt azon nyugat európai országokat részesítik előnyben, ahol nagy a belső piac, jó az infrastruktúra. Itt gazdaságos működtetni leányvállalatot.
Multinacionális cégek Kelet Európában: Az eltérő adóterhelések miatt a Multinacionális vállalatokat gazdasági érdekeik oda vonzzák, ahol a legkisebb adóterhelés mellett a legjobb infrastruktúra van.
A kelet európai államok piaca (Lengyelországot leszámítva) jellemzően kicsi, ezért ez nem befolyásolja a multik megtelepedési szándékait. Az adóverseny ezekben az államokban igen erős, s a kormányok a versenyt úgy fokozzák, hogy adókedvezményeket adnak a betelepülni kívánó cégeknek.
Csak hogy egy óvodás is megértse: Ha Szlovákia ad adókedvezményt, akkor Magyarországnak is kell adnia, ha azt akarja hogy a fejlett gyártástechnika idejöjjön.
És még egy adalék, mert látszik hogy nyeretlen kétéves sügérként közelíted a témát. Magyarország kilencvenes évekbeli előnye a külföldi beruházások terén pontosan annak volt köszönhető, hogy előbb ismertük fel a többi körülöttünk nemzeti büszkeségtől döngő mellkasú csóringernél, hogy ha adunk egy kis kedvezményt, akkor ide jönnek, ha nem adunk, akkor máshova. Ilyen egyszerű, persze ha a kokárdát nem a szemedre tűzve hordanád, lehet hogy te is felismernéd eme rendkívül egyszerű szabályrendszert.
Tudod, a forma1-ben attól még nem vagy esélyes egy suzukival, mert az magyarországon rakták össze.

Avatar 2010.05.25. 19:28:21

Úgy vágyom már egy olyan kormányprogramra, ami a lózungok és a rizsa helyett teljesíti a SMART kritériumokat:
* Specific (Konkrét - mit akar elérni, miért, hogyan? Nem általánosságok!)
* Measurable (Mérhető - mi mutatja, hogy elérte-e a célt, illetve mennyire jutott közelebb?)
* Attainable (Megvalósítható - nem álmodik túl nagyot)
* Realistic (Reális - A célok felé haladnak járható utak, nem kell csodára várni)
* Timely (Időhöz kötött - Max a ciklus végéig tervez)

Devil 2010.05.25. 19:29:48

@Publius Decius Mus: Most az van hogy a nagy hal az allam es megeszi a kis halat, az allampolgart.
Nyilvan vannak allami szerepek amit senki sem akar elvenni tole (jogalkotas, torvenykezes, honvedelem, rendvedelem, igazgatas, szocialis vedelem, igy hirtelen- szandekosan hagytam ki az oktatast, egeszsegugyet) de a legfontosabb hogy ezeket a feladatokat atlathatoan, korrupciomentesen, az allampolgarol erdekeben (civil kontroll, elszamolhatosag, publikus jelentesek) vegezze.
Es ez jelenleg nincs igy, az allam, az allamigazgatas, a torvenykezes, a torvenyhozas korrupt, kiszamithatatlan, ellenorizetlen, jocskan sajat zsebre dolgozik, nem hatekony, burokratikus, draga, tulhizlalt valami. Attol hogy kisebb lesz a Parlament nem fog eltunni sok tizezer burokrata (a mienk a terseg legnagyobb burokraciaja).
Ezert lenne fontos feladat ezt alaposan megnyirbalni, csak ezt a megnyirbalast maga az allam nem fogja sajat magan vegrehajtani, sot inkabb ellenkezo iranyba tereli az embereket mert neki az az erdeke.
A mostani gazdasagi valtozasok (nagyobb hiany, nagyobb allami szerepvallalas, kispostak visszaallitsat (MINEK?)) pont ebbe a szerintem rossz iranyba mutatnak.

teknős 2010.05.25. 19:30:19

@Picurigor:

Először is , a kormányprogram mint olyan, egy idiótaság és bennünket kivéve nincs sehol máshol. Éppen úgy a kádárizmus terméke, mint oly sok minden ebben az országban.

Ami a csontvázakat illeti. A 2002-es és 2006-os hajót, ne a Fideszesn, hanem az emeszpén kérd számon. Bajnai haknizása éppen arra mutat, hogy megint felkozmetikáztak adatokat és azzal próbálják meg átvágni a népet.

Sehol sem hallom mostanság azt a korábban hangoztatott dolgot, hogy Bajnaiék nem hívták le az IMF hitel utolsó részletét. Valószínűsítem a feltünő hallgatásból, hogy de bizony lehívták és eltüntették.

A közalkalmazottak és köztisztviselők májusban egy hetes késéssel jutottak a bérükhöz. Gyanítom, hogy ennek is a költségvetési varázslás lesz az oka.

Az orbáni óvatoskodás, szerintem, éppen arra a tényre vezethető vissza, hogy a felrobbani készülő aknákat éppen élesítgeti Bajnai és csapata és Orbán nem akar felelőtlenül teljesíteni. Valószínűleg már nem is tud. Ez az érdem Medgyessyé marad, gondolom akkor nem ajvékoltál, amikor a szélbe szórta az adóforintjainkat.

vargánya 2010.05.25. 19:31:36

@Gazz: A mondanivalód sajnos nem indokolja meggyőzően ezt a lekezelő stílust, ami engem egyébként a jólértesült kisovodás benfenteskedő stílusára emlékeztet. Szépen visszabüfögöd azt, amit mainstream médiából naponta hallunk a "bennszülöttek" kábítására, megnyugtatására. Az általam felsorolt tényekkel, számokkal láthatóan nem tudsz mit kezdeni. Vagy nem érted miről szólnak, vagy nem is érdekel igazán, vagy mindkettő. Az évi 5000 milliárd körüli profitjuk a magyar GDP egyötödét(!) , 20%-át teszi ki. tedd mérlegre, hogy ezért mit kapunk cserébe és hogy megéri-e. Kell hozzá persze némi intellektuális bátorság, önálló gondolkodás, hogy az ember megkérdőjelezze jelenlétük létjogosultságát a magyar gazdasági térben, és főleg a magyar társadalom életében. Ez ugyanis nem csak gazdasági kérdés. Ingerülten vagdalkozni és fölényesen minősítgetni persze sokkal könnyebb. Nyilván nálad van a bölcsek köve.

Picurigor 2010.05.26. 08:52:25

@teknős:
"Először is , a kormányprogram mint olyan, egy idiótaság és bennünket kivéve nincs sehol máshol. Éppen úgy a kádárizmus terméke, mint oly sok minden ebben az országban."

Jelen esetben teljesen mindegy, hogy máshol van-e. Nálunk van. És ha már van, akkor legalább próbáljuk már meg tartalommal megtölteni...

"A 2002-es és 2006-os hajót, ne a Fideszesn, hanem az emeszpén kérd számon."

Hol kértem a Fideszen számon...???

"Bajnai haknizása éppen arra mutat, hogy megint felkozmetikáztak adatokat és azzal próbálják meg átvágni a népet. (...) Sehol sem hallom mostanság azt a korábban hangoztatott dolgot, hogy Bajnaiék nem hívták le az IMF hitel utolsó részletét. Valószínűsítem a feltünő hallgatásból, hogy de bizony lehívták és eltüntették."

Ez így egyelőre merő spekuláció.

"Orbán nem akar felelőtlenül teljesíteni. Valószínűleg már nem is tud. Ez az érdem Medgyessyé marad, gondolom akkor nem ajvékoltál, amikor a szélbe szórta az adóforintjainkat."

Felelősen kellett volna ígérgetni, hiszen így a saját csapdájába sétál a Fidesz.
Medgyessy osztogatásának egy része indokolt volt, sajnos azonban ezt nem követte kiigazítás (más oldalakon akkor ezt szóvá tettem)

Én sok lózungot érzek egyelőre a Fidesz kommunikációjában és kevés konkrétumot. És nem vallom azt az általános nézetet, miszerint az, hogy a szocik szarul csinálták a dolgukat, azt jelentené, hogy a Fidesz automatice jól fogja...

szamarhegy 2010.05.26. 12:09:03

@vargánya: A profitjuk már akkor az övék volt, amikor országot választották. A magyar ipar nem a Toyota, Mercedes, Audi, Suzuki beszállítók, az IT, telecom cégek, a szolgáltató központjukat, könyvelésüket ide helyező cégek miatt ment tönkre. A Tesco és tsa-i hatása valóban kérdőjeles, de a kereskedelem átalakulása, a kis üzletek leépülése, saját márkás termékek, nélkülük is megtörtént volna (lásd CBA, Coop), csak lassabban. A 'multik' háromszor annyi adót és járulékot fizetnek a munkavállalók, mint a magyar vállalkozások. A multiknak adott támogatások, kedvezmények, amelyek nagy része az általuk termelt kibocsátásra kivetett adó elengedése 90x %-os valószínűséggel megtérülnek, mert stabil, évtizedek alatt kiépített, létező, stabil piac áll mögöttük. Kb. kétszáz multi gyártó céget ismerek (89 előtt külkeres voltam és személyesen tapasztaltam, hogy az elmaradt magyar ipar alig tudott nyugatra eladható készterméket előállítani, max. alapanyagot, félkészterméket, de abban meg olyan magas volt az anyag és energia költség, hogy csak a deviza miatt volt értelme eladni, de inkább ráfizetéses volt) , ezek a cégek évtizednyi gyártástechnológiai, logisztikai, minőségbiztosítási, konrolling előnyben vannak mint a magyar valóság, gyakorlatilag ezek a cégek jelentik Mo. számára a közvetlen szakmai csatlakozást a nyugati technológiákhoz és szakmai tudáshoz, az itt dolgozó emberek egy része számítható nemzetközi viszonylatban versenyképesnek, ezek a cégek évente több ezer állástalan, képzettlen magyart oktatnak, hogy legalább betanított munkára alkalmasak legyenek, az olyan cégek mint az Audi, vagy a Mercedes pedig emberek ezreit képzi saját pénzéből, részben az elmaradott magyar szakképzést pótlandó. A multik kapcsán talán az a legfontosabb, hogy pl. egy autóipari beszállító meglévő vevőivel, piacaival jön ide, a Mercedesnek pl. van évi 100.000 vevője az itt termelt autókra. Hiába adjuk oda ezt a pénzt egy magyar vállalkozónak, mert ugyan a gyártás, tachnológia, minőségebiztosítási kutúrája se közelíti meg a Mercedesét, vagy az Audiét, de leginkább nincs Vevője, vagy csak több évtized alatt tud ekkora vevőkört kiépíteni és ennek is csak pár % esélye van, míg annak, hogy a Mercedesnek adott támogatások kb. 3,5-4 év alatt megtérülnek és utána a sokszorosa várható, annak 90% feletti a valószínűsége.

nápolyi maszti 2010.05.28. 18:12:02

Nem tudom, milyen a szoc. kormány öröksége, de úgy látom, hogy a fidesz a maradékot is most éli fel. Az államigazgatás kaotikus, előre megjósolhatóan bukásra ítélt átszervezése, az új, gyorstalpalón képzett káderek beáramlása nyilván nem fog lendíteni a problémamegoldás sebességén. Azért érdekes egy általában markánsan fogalmazó politai site-tól, hogy erről a maszataló közhelygyűjteményről, amit kormányprogram címén elénk tártak, csupán ilyen maszatoló közhelymondatokban képes fogalmazni. Mi az, hogy a "diagnózis erős"? Olyan, mint amikor egy csúnya lánynak azt mondják, hogy azért a szeme, az szép. A gondokat mindenki ismeri, millió fórumon millió végigcsócsálták, összegyűjtésükhöz nem kell nagy ész, bármely közgázos egyetemista egy délutánja elég. És én az "innovációkat" se találom. Hacsak azt nem tekintem annak, hogy a kampány pofátlan semmitmondását immár a kormányprogramra is van kiterjesztik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása