Véleményvezér

vv

Köszönjük, Görögország! Köszönjük, Bajnai-kormány!

2010.05.11. I 397 komment I Címkék: eu gorog bajnai allamadossag

Nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért. Könnyen lehet, hogy több évi gazdasági növekedést bukunk el. (Fotó: MeH)

A hétvégén az EU vezetői a görög probléma miatt úgy döntöttek, hogy a válság kezelésére egy 750 milliárd eurós pénzügyi segélyalapot hoznak létre.

A gond csupán az, hogy ezzel pont Magyarország elől szívják el a levegőt.

Írásunk a görög válságról: Görögország - akik még nálunk is hülyébbek

Mentőcsomag - minek?

Úgy tűnik, a pénzügyi piacok szereplői csak az elmúlt pár hétben vonták le azt az egyébként legalább fél éve nyilvánvaló következtetést, hgy az EU déli perifériáján lévő országok hatalmas adóssága gyakorlatilag fenntarthatatlan. Bár a híreket egyelőre még csak Görögország uralta, óriási problémák vannak Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban is. Miután az eurózóna tagjairól van szó, ezért ezeknek az országoknak az esetleges csődje az euró mint globális fizetőeszköz hitelességét ásta volna alá.

Ezt pedig az unió magját jelentő gazdag államok nem engedhetik meg maguknak. Ezért határoztak a mentőcsomag mellett, amivel magukra vállalták a gyengélkedő országok működésének részleges finanszírozását.

Ez a lépés természetesen politikailag rendkívül népszerűtlen lesz, hiszen mégiscsak a német, francia stb. adófizetők pénzéről van szó. A mentőcsomag politikai népszerűségén az sem sokat lendít, hogy borítékolható, hogy a déli államok problémája néhány év múlva újratermelődik.

Miért jött rosszkor Magyarországnak?

Sajnos különösen rosszkor jött ez nekünk, magyaroknak. Az új Fidesz-kormánynak ugyanis nyilvánvalóan az volt a célja, hogy az IMF-fel és az EU-val olyan megegyezést kössön, melynek értelmében utóbbiak megfinanszírozzák a remélt nagy gazdasági átalakítások egyszeri költségét.

Az átalakítások ugyanis hosszú távon mindenkinek hasznot termelnének: Magyarország gyorsabban növekedhetne, az EU-nek eggyel kevesebb problémás taggal kellene küszködnie, az IMF pedig végre sikert tudna felmutatni valahol. Erre apellálva a magyar kormány minden bizonnyal kibővíthette volna az IMF csomag méretét és biztosíthatta volna, hogy Brüsszel ne indítsa el vagy ne vegye komolyan az ún. túlzott deficit eljárást hazánkkal szemben.

Ám nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi helyzetben Németország vagy bármelyik nagy uniós állam bármi hasonlót vállalna. És akkor hiába van Magyarországnak egy óriási támogatottságú és a jelek szerint elszánt kormánya, hiába van végre hitelessége a magyar politikának: a varázslat bizony el fog maradni. Ami helyette ránk vár: a lassú és kínkeserves evickélés, a költségvetési hiány alacsony szintje mellett végrehajtott nagyon fokozatos, lassú változások.

Hol rontottuk el?

Ki kell mondani: nagyon drágán meg fogunk fizetni a Bajnai-kormányért.

Hogy miért? Azért, mert egy évvel ezelőtt az akkori nemzetközi pénzügyi környezet még lehetővé tette volna, hogy egy, a változásra elszánt és azt végrehajtani képes kormány komoly extratőkéhez jusson. Akkor ugyanis az EU és az IMF még lényegesen több tartalékkal rendelkezett. Mi viszont nem rendelkeztünk ilyen kormánnyal: már akkor is látni lehetett, hogy a Bajnai-kormány legnagyobb problémája éppen az, hogy legfeljebb egyéves válságkezelést (csőd elkerülése), de nem hosszú távú megoldást (gazdasági növekedés) kínál.

online surveys

Most pedig, bármilyen hátterű és felkészültségű is legyen a magyar kormány, már a nemzetközi pénzügyi környezetben végbement negatív változások teszik lehetetlenné a plusz források ilyetén bevonását. Könnyen lehet, hogy ezzel több évi gazdasági növekedést fogunk elbukni.

Köszönjük, Görögország, köszönjük, Bajnai-kormány! 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> AMIKOR A SAJTÓ VESZÍTI EL A VÁLASZTÁSOKAT

>> KIBASZOTT JÓ RÖPIRAT A MODERN BALOLDALRÓL

>> korábbi írásaink

Kapcsolódó írások:
Portugália, Spanyolország és Írország is görög sorsra juthat (Index/MTI)
Sokkolt a gigantikus uniós mentőcsomag (Index)
Német márkát hozhat a görög válság (Duronelly Péter/Index)
Csak idő kérdése a görög államcsőd (Duronelly Péter/Index)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Red Fox 2010.05.11. 15:23:38

@pokesz70:

"A hitel önmagában nem rossz, ha 1) hatékonyan használják fel"
Ez pontosan így van, de ne feledjük el, hogy az állam veszi fel aki valahogy még soha nem tudta hatékonyan felhasználni. Pártoktól függetlenül!

És ha már felhoztad a ház korszerűsítését akkor egy példa a "hatékony" felhasználásról.
Gázártámogatás. Állambácsi beszállt a családok fűtés számlájába, ahelyett, hogy ezt az összeget mondjuk a családok házainak korszerűsítésére fordították volna, hogy eleve kevesebbet kelljen költeni fűtésre és a házak 80% -a ne az utcát fűtse.
Gázártámogatással egy feneketlen zsákba szórták a pénzt. Ahelyett, hogy egy olyan zsákba tették volna aminek tisztán látszik az alja.

A piac szabályozza önmagát, ez tény nem mítosz szerintem. Csak kapzsik az emberek. Lásd az "újracsomagolt" romlott hitelek, jó papírnak való feltüntetése.
Ajánlom mindenkinek megtekintésre az index videótárában megtalálható Jaksity György féle riportot. Hasonló előadása fellelhető a yotube-on is.

fraki 2010.05.11. 15:23:40

@pokesz70: Valamiből eladósodott ez az ország. Ebben tévedtem, oké, nem a Bajnai kormány tárgyalt az IMF-fel. A lényeg az, hogy nem arról beszélt a Fidesz, amit itt néhányan a visszamondanak. Nem önmagában az IMF-hitellel volt gondjuk, ez az olvasat már ott sántít, hogy Orbánék még a kampány előtt leszögezték, hogy újabb hitelre lesz szükség.

Még 1x. Gyurcsány kormánynál a jóléti hitelköltés volt a gond, Bajnainál meg hogy mit keresnek itt, választást kéne tartani.

Zoli 29 2010.05.11. 15:24:00

@Videofon:

Hogy jön ki az 51:49 2010-ben?

chuck_norris 2010.05.11. 15:25:58

@pokesz70
Ne vedd mar annyira az mszp-szdsz csodtomeget legyszives. Ha olyan ugyesek lennenek, nem lennenk itt, barmit is csinalt volna Orban 10 evvel ezelott.

Videofon 2010.05.11. 15:27:27

@Zoli 29:
Feladom. Te már olvasni is képtelen vagy, annyira elvakít a hited. Magyarázd el már Orbánnak, hogy a Jobbik a Fidesz táborához tartozik. Gratulálok.

neeskens 2010.05.11. 15:29:09

@pokesz70: Most komolyan, idézzek az Őszödi beszédből??? Meglepődött???

"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi"

Szerinted ez mire vonatkozik? Az a helyzet, hogy ír 40 oldalt erről, és képtelen még most is arra, hogy ezzel a problémával szembenézzen.

Zoli 29 2010.05.11. 15:29:38

@Videofon:

Ismét kérlek: magyarázd el, hogy jön ki az 51:49 2010-ben ! Köszi!

lenoardo999 2010.05.11. 15:31:49

@is: Mit hajtogatod ezt az örökös a fideszt kezdte el a költekezést dumát? Költekezni nem ördögtől való. Költekezni csak akkor nem szabad, ha nincs miből! 2001-ben még nyilván volt, mivel ezt folytathatták évekig a szocialisták. Nekik kellett volna időben abbahagyni!

pokesz70 2010.05.11. 15:31:55

@fraki:

Ok, bár Gyurcsány jóléti intézkedéseire sem emlékszem a már említett áfacsökkentésen túl. Amit nem csinált, azzal van a baj. De még nagyobb lett volna a baj, ha azt csinálja, amit a fidesz mondott a választások előtt (2006) és után. Majd később válságidőben is. Most is.

Mellesleg pl. az állami támogatású hiteleket miből finanszírozta Orbán, ha nem hitelből? Abban a formában az vegytiszta osztogatás volt (ráadásul nem a tanárok, nővérek, nyugdíjasok kaptak belőle, hanem a "polgári" (értsd. felső középosztály) réteg).

Minden olyan ország, amelyik nem szufficites (és ilyenből elég kevés van), a hitelekből (állampapírok kibocsájtása) finanszírozza a működésének egy részét, pl. jóléti intézkedéseket.

pokesz70 2010.05.11. 15:34:12

@neeskens:

Öszöd nyáron volt. Attól még tavasszal meglepődhetett úgy, ahogy én értettem. Nyílván ez nem menti fel azalól, hogy a tények ismeretében "nem bontotta ki az igazság minden szeletét". De mi arról beszélgettünk, hogy a számokat lehet-e, és ha lehet, kinek lehet ismerni.

Zoli 29 2010.05.11. 15:36:35

@pokesz70:

"Mellesleg pl. az állami támogatású hiteleket miből finanszírozta Orbán, ha nem hitelből? Abban a formában az vegytiszta osztogatás volt"

Azokból a hitelekből lakások, házak épültek, ami nyilván jót tett az építőiparnak, növelte az adóbevételeket, és hosszútávon előmozdíthatta volna a gyermekvállalási hajlandóságot is. Ez azért nem ugyanaz a kategória, mint pl. a 13. havi nyugdíj.

Videofon 2010.05.11. 15:42:50

@Zoli 29: Jó, akkor 52,7:47,3. Ez min változtat?

neeskens 2010.05.11. 15:43:55

@pokesz70: Nem. Az utolsó másfél-két évről beszél. Nyilvánvalóan tudta, mi a helyzet.

Nyárra már készen volt az első Gyurcsány-csomag terve. Azt még a tavasszal/télen dolgozták ki. Csak meg akarta nyerni a választást, azért jöttek a "trükkök százai".
Aki nem teljesen elvakult, annak ez a Napnál is világosabb.

Mégegyszer: az, hogy mit ír elő egy ilyen törvény és mi a valóság, szerintem lehet Németországban ugyanaz. De Magyarországon nem.
Természetesen ez nem ment fel a Fideszt, ők is iszonyatos hülyeségeket ígértek. Csakhogy elég beteg logika azzal támadni őket, hogy ők biztos még rosszabbul csinálták VOLNA.

Zoli 29 2010.05.11. 15:46:12

@Videofon:

A Jobbik szavazótáborának legalább 30-40%-a jobbos, az LMP-sek 10-15%-a ugyancsak.
Nekem sehogyse akar kijönni, amit mondasz.

pokesz70 2010.05.11. 15:51:28

@Zoli 29:

Bocsánat, de ne legyen szelektív a memóriád ilyen rövid idő elteltével. Az IMF elnök lebandázása miről szólt? A fidesz konkrétan ezt a csomagot támadta (és mellesleg persze, hogy odadörgölte mindenki orra alá, hogy "szégyen, hogy idáig jutottunk").

tutuista 2010.05.11. 15:51:59

Ez az írás "marha jó" A technika amit a jobboldali sajtó képzett vagy botcsinálta politikusok alkalmaznak óriási.
Arra gondolok, hogy eddig ami elítélendő, vagy rossz volt az a baloldal miatt volt. Amiért most a jobboldali kormány nem tudja beváltani az amúgy hazug ígéreteit, az a baloldal korábbi tevékenységének köszönhető. E szerint az írás szerint amiért a jobboldali kormány nem fog tudni semmi értelmeset csinálni a jövőben sem, javarészt az is a baloldal hibája. A gazdasági válságról is a baloldal tehet, hiszen a cikk írója akkor nem védte meg az akkori kormányt, ti. az akkor éppen rosszkor jött az országnak (is). Szóval demagógiából - jeles - fiúk. De jobb, ha elhiszitek, az "EU nagyjai" titeket ugyancsak lesz..nak, és kiröhögnek. Mert külső szemlélőként nézve ti ugyanolyan röhejesek, komolytalanok vagytok mint a baloldal.

Videofon 2010.05.11. 15:52:36

@Zoli 29:
A Fidesz szavazótáborának pedig 60-70 százaléka balos. Ez fából vaskarika.

dupla vé 2010.05.11. 15:52:39

kezdem elveszteni a fonalat, miről is folyik a vita... szóval világgazdasági válság van, ahol minden ország bajban van, körbetartozik mindenki mindenkinek. és van az IMF meg a világbank, akik sokmilliárd euró többlettel rendelkeznek és ezért kölcsönadja nekünk, és még sokaknak. úgy tudom az IMF úgy működik, hogy mindenki befizet, mint pl mi is, és aki bajban van az kap mint pl mi is. kérdem én, hogy lehet hogy ennek a két szervezetnek ennyi pénze van, mikor mindenki szarban van? meg azt, hogy hogy lehet az, hogy azt a pénzt amit befizettünk, mikor megkapjuk mert gáz van arra kamatot kell fizetnünk? és azt is kérdezném, hogy hogy lehet vita tárgya az, hogy országok, kormányok felett álló szervezetek, multinacionális cégek, otthon unatkozó zsírgazdag spekulánsok hálójában - akik meghatározzák néhány egérkattintással mennyit ér a forint- orbán vagy gyurcsány vagy bajnai baszott e el bármit, és hogy ki fogja majd tudni ezt kijavítani?
csak mert úgy látom nagyon sok mindentől függ a gazdaságunk, a népjólétünk, de attól biztosan nem, hogy ki kormányoz. mert az világosan látszik, hogy a kormányzást a nemzetközi pénzvilág végzi, meg az úniós szabályozás, de hogy ki az a fasz aki vigyorog a tévében politikust játszva azon biztosan nem múlik semmi.

pokesz70 2010.05.11. 15:56:14

@neeskens:

Ok, szerintem ezt lerágtuk. Egyetértek veled abban, hogy nagyon nem lett volna szabad trükközni a számokkal. Mivel nem tisztem védeni GyF-et és az mszp-t, azt már le se írom, hogy az első trükköt a sok százból még Orbán idején követte el a magyar kormány (kiszedte az autópálya-építések költségeit a hiányból).

A lényeg szerintem továbbra is az, hogy 2010-ben Magyarországon nem mondhat egy Varga Mihállyal felálló párt olyat, hogy "nem ismerjük az ország valós helyzetét".

tutuista 2010.05.11. 15:56:15

@dupla vé:
Jéé van itt valaki, aki látja a lényeget?
végre.

Zoli 29 2010.05.11. 15:56:36

@pokesz70:

A lebandázás Kövér szájából hangzott el egyszer, de nem a Fidesz hivatalos álláspontja volt (ezt gondolom, te is belátod). A hitelfeltételeket tényleg támadták, de azt soha nem mondták, hogy nem voltunk rászorulva az IMF segítségére.

neeskens 2010.05.11. 15:58:17

@dupla vé: Én is azon tűnődök, hogy honnan rántja elő az EU meg az IMF ezt a rengeteg százmilliárdot.

Mármint ők nem tudnak senkitől kölcsönkérni. Tehát vagy ez a pénz megint csak virtuális összeg - aminek igen csúnya vége lehet.

Vagy előteremtik valahonnan. De honnan?

Zoli 29 2010.05.11. 15:58:20

@Videofon:

Értem: szóval te úgy határozod meg, hogy melyik pártnak hány %-a balos ill. jobbos, hogy abból mindig az 51:49 jöjjön ki. Így könnyű. :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.05.11. 15:58:29

@Zoli 29: A 13.havi nyugdíj "jót tett a kiskereskedelemnek". Ugyanis azt is elköltötték. Tehát belső kereslet növelése szempontjából majdnem mindegy.

tutuista 2010.05.11. 15:59:05

@chuck_norris:
Persze chuck elfogadom a kritikádat, ha elmondod miért is vagyok az. Csak hogy ne tűnjön egyszerű fideszes vagdalkozásnak a véleményed. Szóval?

Zoli 29 2010.05.11. 16:02:02

@vinczej:

A többi szempontnak (építőipar, gyermeknevelési hajlandóság) viszont nem felelt meg a 13. havi nyugdíj.

Videofon 2010.05.11. 16:03:29

@Zoli 29: Nem. Én az éppen aktuális "polgári" tábort vetem össze a többi politikai erővel. Mert ez így reális, amíg ez a politikai trutymó széjjel nem válik alkotórészeire.

pokesz70 2010.05.11. 16:03:33

@Zoli 29:

"Azokból a hitelekből lakások, házak épültek, ami nyilván jót tett az építőiparnak, növelte az adóbevételeket, és hosszútávon előmozdíthatta volna a gyermekvállalási hajlandóságot is. Ez azért nem ugyanaz a kategória, mint pl. a 13. havi nyugdíj."

Jót tett az építőiparnak, de ezt hívják mesterséges piacélénkítésnek, ami nem mindig kívánatos. A gyermekvállalási hajlandóságot ez nem nagyon befolyásolta volna, hiszen leginkább azok éltek a kedvezményes lakáshitellel, akik egyébként sem éltek rosszul. Ugyanez volt igaz a fidesz-féle családi támogatásokkal is. Az adókedvezményeket azok tudták kihasználni, akiknek van legális jövedelme, és annál nagyobb így a kedvezmény, minél magasabb ez a jövedelem. És ezekben a társadalmi rétegekben már nem elsősorban pénzkérdés a gyermekvállalás.

Az tény, hogy ez egy más kategória, mint a 13. havi nyugdíj -- bár a magasabb nyugdíj nagyobb fogyasztást tesz lehetővé, ami szintén növeli a piacot és az áfán keresztül megjelenik a költségvetés bevételi oldalán is. 4 millió nyugdíjas esetében ez egy viszonylag markáns összeg (ha jól emlékszem 600 milliárd körüli összeg a 13. havi nyugdíj).

neeskens 2010.05.11. 16:03:36

@pokesz70: Tényleg hagyjuk. Nem írom le még százszor.

Neked az az érved, hogy mivel egyszer már csaltak, most tuti nem csalnak.

Mert az IMF nemengedi, mert törvény van rá. Én meg azt mondom, hogy ez bizony megtörténhet. Nem túl valószínű, de megtörténhet.

pokesz70 2010.05.11. 16:06:20

@Zoli 29:

nem, az Orbán szájából hangzott el és mi a fidesz hivatalos álláspontja, ha nem OV szava?

A hitel kondíciókkal meg mi baja volt a fidesznek? Kedvezményesebb feltételekkel tudtuk felvenni, mint az éppen akkor ketyegő hitelek. Ha neked van egy 10%-on ketyegő hiteled, Te nem váltanád ki egy 6%-kal ketyegővel?

pokesz70 2010.05.11. 16:10:48

@neeskens:

Nem a törvény a lényeg, hanem annak betartása. Olyan ez, mint az APEH. Te bevallod, hogy mennyi jövedelmed volt adott évben. Itt akár azt is bevallhatod, hogy semennyi. De ha kapsz egy jó kis APEH vizsgálatot és megtalálják a 20 millás SUV-t a ház előtt, utána már nehezebb lesz az adóbevallással trükközni. Nyílván lesznek még kiskapuk, de az "igazság szeleteinek nem teljes kibontását" már nem lehet mégegyszer olyan szinten űzni, mint amikor rajtakaptak. Nem beszélve az IMF csomag miatti még vizslább IMF tekintetekről.

Wiseacre_ 2010.05.11. 16:11:24

Aj, de bele kell menni a mélyibe mindennek.
Bezonyám, a demográfiai csökkenést nem lehet 4 év alatt rendbe tenni, az évtizedes akció, annak idő és bizalom kell.
Bezonyám, a Fidesz még csak a partvonalon van, onnan próbál már valamit bekiabálni, de a kolbászos kerítést még nem gyártják, hiába mutogatnak egyesek, hogy már az köllene nekik.
Bezonyám, a gazdaságélénkítés egy lehetőség, hogy beinduljon a verkli, és be is indult 2002-re, mert nem csak építőiparral élénkítettek anno.
Annyira sokrétű a gazdaság, annyira összefügg minden, hogy szánalmas az orr alá dörgölni apró-cseprő kiemelt részleteket, rendszerben kell gondolkozni.

Citiman 2010.05.11. 16:14:55

Nem láttam olyan kommentet, ezért jegyezném meg, hogy a FIDESZ az előző ciklus alatt végig blokkolta a reformokat, mely az államháztartási reformot szolgálta volna. Gondolok itt a vizitdíjas 300 Ft-ra, a felsőoktatásra, stb. (szavazás). Ilyen múlttal nehéz azt mondani, hogy átalakítják a rendszert. Az osztogatásról már most hallani (egy olyat sem hallottam, ami igazán gazdaságélénkítő lenne, mert azok munkahelyet teremtenének), de a bevételi oldal nagyon nem látszik. Ha errodálni akarják a forintot, ami segítene az exporton, akkor a devizahitelesek lesznek bajban - bár ennek kivédésére már látszanak (rossz irányba) tett lépések. Nincs nagyon mozgástér - szerintem.

chuck_norris 2010.05.11. 16:15:12

@tutuista:
Nagyon egyszeru. Hulyesegeket irkalsz. Ugy latszik, te is az rtlklub es a tv2 hiradojan elsz, nem jarsz utana semminek, elhiszed, amit a baloldali media naponta harsog a fuledbe. Inkabb gondolkodni kene, kicsit utanajarni a dolgoknak, adatoknak, stb.

pokesz70 2010.05.11. 16:16:05

@Wiseacre:

"Bezonyám, a gazdaságélénkítés egy lehetőség, hogy beinduljon a verkli, és be is indult 2002-re, mert nem csak építőiparral élénkítettek anno."

Hanem még mit tett ennek érdekében a fidesz kormány? A Széchényi terv mögött olyan számok voltak, hogy attól annyira indult volna be a verkli, mint egy bolhacsípéstől az elefánt. Autópályát építettek vagy 8 km-t. Épült még egy Nemzeti Színház meg egy Millenáris. Meg leforgatták a Bánk Bánt meg a Hídembert. Hajókázott egyet a korona, volt hamburgeres tüzijáték meg zászlóavatások. Miről feledkeztem meg?

Zoli 29 2010.05.11. 16:18:40

@pokesz70:

"Kövér: Strauss Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány"
www.vg.hu/kozelet/vg_online/kozelet_-_belfold/090115_kover_256188

Orbán nem mondott ilyesmit. Ha te mégis tudsz róla, linkeld be, kérlek.

"A hitel kondíciókkal meg mi baja volt a fidesznek?"

Azt kérdezd meg tőlük. Én csak annyit állítok, hogy a hitelfelvétel szükségességét egyszer sem kérdőjelezték meg.

chuck_norris 2010.05.11. 16:20:38

@pokesz70:
Nem csak autopalya-epitesbol all egy kormanyzas. Bar igaz, ott a legkonnyebb lopni. Nezz utana legyszives, hogy mennyit privatizalt a fidesz, hogy alakult a munkanelkuliseg, az inflacio, stb. stb. Azt is nezd meg, hogy a mostani kormany alatt hogyan alakult mindez. Utana nyilatkozz.

chuck_norris 2010.05.11. 16:21:54

@Citiman:
Reform != megszoritas. Reform = atalakitas, hogy jobban, hatekonyabban mukodjon.

pokesz70 2010.05.11. 16:23:45

@Zoli 29:

Te emlékeztél jól, én rosszul. Sorry.

Citiman 2010.05.11. 16:26:13

@chuck_norris: Szeretném látni, hogy hatékonyabban fog működni. Most minden adva van a nagy változtatáshoz. De nem látom a hogyant! :( Persze a szavakat önállóan értem. :)

pokesz70 2010.05.11. 16:27:54

@chuck_norris:

Mint már korábban írtam, azok a számok, amikre Te hivatkozol, minimum 3-4 éves csúszással jelentkeznek a tényleges intézkedések után. Azok a számok elsősorban Bokros Lajos érdeme. Mi a gazdaságélénkítésről beszéltünk, ami szerintem nemigen volt a fidesz idején. Az autópálya építés pl. ilyen tevékenység, hiszen pl. olyan területeket tud bekapcsolni a gazdaság vérkeringésébe, amik az utak hiánya miatt le vannak maradva (Kelet-Mo.).

Tudod, ha elindítasz egy vállalkozást, az legtöbbször sok pénzbe kerül és profitot csak évek múltán termelsz. Az Orbán kormány vállalkozást nem indított, de a korábbi intézkedések hasznából profitált.

chuck_norris 2010.05.11. 16:30:19

@Citiman:
En is szeretnem latni, es nem tudom, hogy fogjak megoldani. De nem erzem azt, hogy azzal hibat kovettek el, hogy elleneztek a megszoritasokat. Azt, hogy blokkoltak, azt nem nem mondanam, hiszen nem ok kormanyoztak. Nehogy mar a fidesz legyen a hibas az elmult 8 ev hibas kormanyzasaert is.

Italo Balbo 2010.05.11. 16:31:59

Így van! Hitelből és állami támogatásokból, közmunkával aztán olyan de olyan gazdasági növekedést lehet csinálni, hogy 4 év múlva ránk is szakad minden

chuck_norris 2010.05.11. 16:39:00

@pokesz70:
Ezek szerint a mostani fidesz kormany alatt minden kiraly lesz (hiszen elotte egy remek mszp-szdsz kormany volt), nem is kell izgulnunk, hiszen barmit is tesz a fidesz, ugyis csak a kovetkezo kormany idejere fog megjelenni az intezkedesek eredmenye.

Tehat ha rossz lesz a fidesz kormany alatt, akkor az az elozo kormany hibaja. Ha jo lesz, akkor az elozo kormany erdeme. Hmm... Nem teljesen ertek egyet ezzel. Valoban van 1-2 ev csuszas a kulonbozo teruleteken vegrehajtott intezkedesek es a hatasuk kozott, de azert ne tulozzunk.

En pl. szemely szerint 2 ev mulva szeretnem latni azt, hogy igenis jo iranyba fognak elindulni a dolgok, mert szerintem kb. akkorra jelennek meg a fidesznek a kozeljovoben vegrehajtasra varo tervei. Ugyanis sz@rra nem lehet varat epiteni. :)

pucros 2010.05.11. 16:40:58

Nem tűnik ez a poszt túl átgondoltnak.

A Bajnai-kormány nyakába varrni annak felelősségét, hogy nem csinálhatott végig egy utólag felskiccelt forgatókönyvet egy sose létezett kormány?

Azért szamárság ez a játék, mert a valóságban nem létezhetett volna olyan alternatív szcenárió, ami csak abban tér el a megvalósulttól, hogy másik kormány regnál benne, de egyébként minden egyéb paraméterét tekintve azonos.
Ha valami másképp történt volna, akkor minden másképp történt volna, azt meg nem tudjuk, hogy. Mondani persze lehet róla bármit.

Egyébként, ha annyira akarta volna a Fidesz, megbuktathatta volna a Bajnai-kormányt ősszel, az adótörvény szavazásakor. A poszt által felvetett szempontból még akkor se lett volna késő.

neeskens 2010.05.11. 16:46:24

@chuck_norris: Így van.

A fő probléma, hogy a baloldal nem érti, hogy ennek a dolognak van egy morális oldala.

Nem a gonosz, mindent ellenző Fidesz hívta életre az reformokat ellenzőek elsöprő tömegét.Hanem bizony Ferenc, aki nem fogta fel, hogy az Őszöd utáni hisztérikus helyzet addig fennmarad, amíg ő nem megy. Ebben a hisztérikus hangulatban, egy hitelét a - társadalom és Európa előtt is- vesztett vezérrel az élen nem lehet országot jobbítani, ellátórendszert reformálni. És még mindig azt gondolják, hogy nem ők baszták el, hanem a Fidesz, mert megfúrta a reformokat.. Hogy Bajnai utolsó egy évére lehet hivatkozni.

gramercy 2010.05.11. 16:47:21

LOL

es ki pofazott folyamatosan a reformok ellen

tudom, ellenzeknek nincs felelossege
2/3-os kormanynak se lesz mi? 2014-ben is a gusanyi lesz a hibas..

majd a korona hordozasabol, furdok epitesebol meg milliardos filmforgatasbol felporgetjuk a gazdasagot

neeskens 2010.05.11. 16:51:31

@gramercy: Ezek nevetséges dolgok.

Azt kéne már felfogni, hogy a gyurcsányi reformoknak maga Gyurcsány volt a legnagyobb akadálya.

pl. szó nélkül elfogadott a társdalom Bajnaitól egy olyan kemény csomagot, amit , ha Ferenc hirdet meg megint "forradalom" van. Ezt kéne belátni a baloldalon. Nem a koronaúsztatásról hőbörögni.

Alvarez 2010.05.11. 16:52:42

Látom véleményvezér is beállt tamtamolni a woodoo gazdaságpolitikát. Aki meg nem ezt tette (pl. Bajnai), annak testéből feláldozást mutat a szellemek felé.

Most pont ugyanazt szívja meg Ovi, amit 2008-ban Gyurcsány. Úgy hívják: nemzetközi válság. Hehe.

chuck_norris 2010.05.11. 16:54:33

@gramercy:
Milyen reformok? Ja, a megszoritasok, mert elkurtak... Nehogy mar a lakossag fizessen meg azert, mert egy tehetetlen banda csod szelere sodorta az orszagot! (De persze a lakossag fog megfizetni, mint mindig, csak ezt a baloldali es liberalis szavazok nem fogjak fel.)

Igenis, az ellenzeknek is lehet felelossege. De jelen esetben errol ertelmetlen beszelni. Itt nem a vilaggazdasagi valsag Magyarorszagra gyakorolt hatasarol beszelunk, hanem az mszp-szdsz kormany ES a vilaggazdasagi valsag Magyarorszagra gyakorolt hatasarol.

Alvarez 2010.05.11. 16:56:22

@neeskens: a gyurcsányi reformoknak a szocialista párt volt a legnagyobb akadálya, amelyik szétmutyizta a legtöbb intézkedést. Kórházbezárás, közigazgatási reform stb. Erre jött rá a hazaárulással felérő népszavazás, a "legyen ingyen" hazugsága.

chuck_norris 2010.05.11. 16:57:52

@Alvarez:
Azert Orban elso kormanyzasa alatt is volt egy orosz valsag, ne feledjuk. Nem kicsi, nagy. A "befektetok" hiszterikusan menekultek innen is, vontak ki azt a nagyrabecsult tok(ej)uket. Ennek ellenere nem kellett imf hitel, meg megszoritas, meg hasonlo szepsegek.

neeskens 2010.05.11. 17:02:49

@Alvarez: Ez igaz. Ha lett volna bárki a szocik közt Gyurcsányon kívül, aki változást akar, akkor Ferenc mehetett volna Őszöd után és megcsinálja más a reformokat.

Csakhogy nem akadt senki. Viszont Gyurcsány olyan mértékű hitelességi deficittel, morális hendikeppel állt neki az átalakításoknak, hogy azok bukásra voltak ítélve eleve.

Az más kérdés, hogy aztán végre se tudták hajtani.

Alvarez 2010.05.11. 17:06:37

@chuck_norris: Azért nézd meg, hogy a magyar export ? százaléka megy kelet felé és mennyi nyugat felé.
A mostani válságban 150 amerikai bank csödölt be. Az orosz válság alatt vagy a dotkom lufi kipukkanásakor mennyi?

osborne 2010.05.11. 17:10:07

hm

Nem úgy indított a véleményvezér blog, hogy Bajnai egy "tisztességes ember, aki saját feladatát a rövid távú válságkezelésben látja és a válságkezelést önmagáért való célnak tekinti' ?

...

Parasite 2010.05.11. 17:12:00

@chuck_norris: oroszok a béka segge alól estek kicsit, az amerikaiak ehhez képest a létra tetejéről, nagyot. nem mindegy.

chuck_norris 2010.05.11. 17:17:35

@Alvarez es @Parasite:
Sajnos nem tudom, hogy a magyar export hany %-a megy Amerikaba. Legyszi irjatok meg. De szvsz nem tobb, mint keletre. Ja, azt is irjatok meg legyszi.

Alvarez 2010.05.11. 17:22:52

@chuck_norris: én nyugatot írtam, nem csak Amerikát. amúgy a magyar export döntő része az EU-ba megy, ahol most sajna válság van mindehol.

pucros 2010.05.11. 17:25:32

@neeskens: azért azt ne felejtsük, hogy a helyzet nem spontán volt hisztérikus, hanem intenzív hergelés által! Eleve az őszödi beszéd expozíciója is szervezetten volt fokozatos: először csak a négy "lényeges" tagmondatot hozták nyilvánosságra, hogy a teljes szöveg interpretációját eköré építse a közönség (nem beszélve a korábban bevezetett hazugság-motívumról, ami célszerűen előkészítette a fogadtatását). Ahogy feletették a tömegekkel az őszödi beszéd botrányos értelmezését, az gyakorlatilag egy súlyos intellektuális válság kirobbantásával egyenlő. Azokat pedig, akiknek a szöveg mint olyan a hivatásuk, és ezért nem tudhatták nem megérteni - Esterházyról, Nádasról beszélek -, képesek voltak emiatt a szocik szekértolójaként beállítani. Csak mert képesek értelmezni egy magyar nyelvű szöveget. Gyalázat.

De persze ettől még igaz, hogy Gyurcsánynak mennie kellett volna és nem erősködnie tovább. Ugyan méltánytalan lett volna vele szemben, viszont az ország számára hasznos.

Kopi3.14 2010.05.11. 17:25:32

na, most már biztos, ezt a blogot sem látogaotm többet. Kritikát nem viselik, s tényleg meredeken zuhan a hitelességük, színvonaluk. Tettrekész a Fidesz? Ö, miben is? Milyen olyan megnyilvánulása volt a választáosk óta, ami konkrétan a tettekre vonatkozott volna? Ha annyira tenni akarnak, akartak volna valamit akkor még rég megoldhatták volna, az elörehozott választásokat is meg tudták volna odlani, ha tényleg akarják. De höbörögni, kivonulgatni könyebb volt, mint ezt megoldani. válaszokat köszönöm nem kérek, ide nem jövök többet.

Hátezmi 2010.05.11. 17:25:39

Ez a cikk egy nagy tévedés.

pokesz70 2010.05.11. 17:26:24

@neeskens:

"Gyurcsány olyan mértékű hitelességi deficittel, morális hendikeppel állt neki az átalakításoknak, hogy azok bukásra voltak ítélve eleve."

Ebben teljes mértékben igazad van, de számomra is csak utólag vált ez egyértelművé. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ehhez a hitelességi deficithez nagymértékben szükség volt a nem túl független Magyar Rádió, az összes jobboldali médium és a fidesz hangos közreműködésére. Amikor először hallottam róla, hogy van valami öszödi beszéd, rákerestem és elolvastam a felvétel leiratát az első betűtől az utolsóig. És annak ellenére, hogy van benne kb 10%, ami nehezen védhető (a "trükkök százai" és egyebek, amikről már beszélgettünk), a lényege számomra nagyon inspiráló és optimizmusra okot adó volt. Mert miről szól igazából az a beszéd? Arról, hogy felejtse el mindenki az egyéni érdekeit, felejtsék el a polgármesteri székeket, mert meg kell tenni azt, amit korábban 16 évig senki sem mert megtenni. És én akkor azt gondoltam, hogy talán most elindulunk Európába. Ehelyett csak azt harsogta minden fórum, hogy "hazudtunk éjjel-nappal" és társai. Meg a bociszemekkel a kamerábanéző OV, amint kijelenti, hogy ő még sohasem hazudott.

Tehát úgyis lehet ezt a történetet nézni, hogy amikor végre egy politikai erő arra használta volna aktuális hatalmát, hogy akár a saját egyéni, akár a pártja érdekeivel szembemenve, de végre megcsinálja azt, amit meg kell, akkor jön egy populista politikai erő és a helyzet lendületét egyéni és párt ambíciók érdekében arra használja fel, hogy hazugsággal, manipulációval a saját különbejáratú médiabirodalmát felhasználva káoszt kreáljon a status quo-ból.

Nincsenek abszolút igazságok, pláne a politikában nincsenek, és ezt el kéne fogadnunk és tiszteletben tartva az eltérő ideológiákat, programokat, véleményeket, közösen kéne megpróbálnunk előrébb jutni. Sajnos nagyon is igaz az a vicc, hogy miért nem kellenek biztonsági őrök a pokol magyarok lakta bugyrába.

chuck_norris 2010.05.11. 17:28:53

@Alvarez:
Azt tudom, hogy oda megy, kb. a 3/4-e. De akkor meg hogy jonnek ide az amerikai bankok? Az inkabb Amerikaban kellett gondot okozzon, nem a mi exportunkban. Vagy mi az osszefugges?
Oke, hogy ez a valsag nagyobb, mint a korabbi. Ezt termeszetesen elismerem. De a mi orszagunk olyan szanalmas gazdasagi helyzetben volt/van, hogy azonnal megszalltak a spekulansok, es toltak tovabb a lejton, mert lattak, hogy meg lehet tenni ezzel a kormanyzattal. Miert Magyarorszag kellett eloszor imf kolcsonert sirankozzon? Nem az export csokkenese miatt, azt hiszem. Az mashol is csokkent...

pucros 2010.05.11. 17:32:24

@pokesz70: sajnos ez így történt, én már fél napja ismertem az indexről letöltött teljes beszédet, amikor az egyébként mindig korrekt Inforádióban a Giró-Szász még mindig csak annyiból elemezgetett, hogy "elkúrtuk", "mire leszünk így büszkék" meg "hazudtunk".

chuck_norris 2010.05.11. 17:34:07

@pokesz70:
Elnezest, copy-pastelem vhonnan, nem javitom ki, igy is ertheto. Remelem, mindenki szamara ertheto.

> A feleség rajtakapja férjét, legjobb barátnőjével a
> hálószobájukban. A férj magyarázata:
>
> Hát igen. Megkúrtam. Nem kicsit. Nagyon! A legjobb barátnődet.
> Az utóbbi másfél évben folyamatosan, minden héten. Ilyen
böszmeséget
> még nem követett el férj a világon.
>
> De!
>
> Most beismertem. Ez nem hazugság volt, hanem csak elegem lett
> ebből az erkölcstelen világból, ahol minden férj titokban a feleség
> háta mögött aljas játékokat folytat. Ha hazudni akartam volna, akkor
> keresek egy eldugott motelszobát, és ott elkapok egy 5 rongyos
kurvát.
> De én nem így tettem. A legjobb barátnődet kaptam el, a saját
> hálószobánkban, a saját ágyunkban. Tudatosan akkor, amikor
várható
> volt, hogy hazaállítasz. Ami történt, nem csak az én felelősségem.
> Mindketten hibásak vagyunk abban, hogy ez így alakult. Nem
figyeltünk
> oda eléggé egymásra. Tudd meg, az elmúlt tizenhat évben minden férfi
> akiben csak bíztál, megcsalt téged. Eddig én sem voltam elég bátor,
> hogy szakítsak ezzel a egyértelműen téves életfelfogással, de mostanra
> elég lett a hazugságokból. Amikor azt mondod te még sosem csaltál meg,
> tudom, hogy hazudsz. És még csak be sem ismered. Egy aljas hazudozó
> vagy, aki képes lenne élete végéig hazugságokban élni, csak hogy
> megmentse a házasságát.
> Egy hazug lotyó vagy és kész. Hiába rongálsz, hiába szaggatod szét az
> öltönyeimet, ezzel is csak azt bizonyítod, hogy egy primitív ember
> vagy, aki nem érdemel meg engem. Beadhatod a válópert, de én soha nem
> mondok le a házról, és a gyerekekről. Mert inkább maradjanak nálam,
> mint egy olyan durva, vandál embernél, aki csak, hogy leplezze saját
> hazugságait, szétveri a fél lakást, ordibál, és félelmet kelt szegény
> ártatlan gyerekekben.

Alvarez 2010.05.11. 17:35:15

@chuck_norris: Na ebben igazad van, a gyengéket támadják a spekulánsok. Pont emiatt rezeg a szék a mediterrán országok alatt. Vajon kishazánk hungafingja most miért ússza meg a 320-as árfolyamot? Csak nem Bajnai tevékenysége miatt? Köszönjük Bajnai!

chuck_norris 2010.05.11. 17:35:24

Tovabbi szep napot mindenkinek! ;)

pokesz70 2010.05.11. 17:36:35

@chuck_norris:

Azt kéne megértened, hogy a "gazdaság elkúrása" az lényegében a száznapos program miatti túlköltekezés volt. Amit a fidesz megszavazott. Ami közalkalmazottaknál és a nyugdíjasoknál landolt -- ezt lehet osztogatásnak meg ablakon kidobott pénznek látni, ugyanakkor azt is látjuk, hogy milyen hisztérikusan reagál pont ez a réteg arra, ha reáljövedelme 1-2%-ot gyengül (vasútas sztrájk, szociális népszavazás). A másik költségfaktor meg a többszáz km autópálya, ami lehet, hogy drágán és sok korrupcióval tarkítottan épült, de megépült. Valószínűleg meg lehetett volna spórolni pár tízmilliárd forintot a költségeken, de ez eltörpül ahhoz képest, hogy az így bekapcsolt országrészek mennyit növelnek a jövőbeni befektetési hajlandóságon (csak egy példa: autópálya nélkül most nem épülne Kecskeméten egy olyan gyár, ami a tervek szerint elég komoly résszel fog beszállni a hazai GDP-be -- igaz, már Orbán alatt).

pokesz70 2010.05.11. 17:40:27

@chuck_norris:

Ez egy merő f@szság és semmilyen párhuzamot nem látok e sorok és az öszödi beszéd között. Láthatóan egy olyan elme szüleménye, aki az öszödi beszédnek csak "azokat" a részeit ismeri, kontextusból kiragadva, manipulálva.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2010.05.11. 17:49:19

A cikk eleg provokativ ahhoz, hogy index fooldalas legyen - es ezzel semmi baj nincs. Sardobalora en is ilyesmiket szoktam irni, mert az hozza a latogatottsagot.

Baj akkor van, ha a szerzo valoban elhiszi azt, amit ir - kompetens makro kozgaz tudas barmi jele nelkul.

Majd Én... 2010.05.11. 17:50:18

Jó a cikk, csak a másik oldal nincs kifejtve.

Mi lett volna, ha 1 éve Orbán került volna hatalomra?
Akkor szerintem nem volt más választás, mint amit Bajnaiék csináltak. Nagyon más akkor sem lenne a helyzet. Sőt, ha 2 hónapra megbénult volna az ország, az kifejezetten káros lett volna egy ilyen bizonytalan helyzet közepén.

Én úgy látom, hogy most inkább egy új lehetőségünk van, hogy egy új ember újratárgyalja a feltételeket - a régi nem mondhatja ezt, hiszen őt kötik a régi feltételek.

uborkagyalu 2010.05.11. 17:52:38

Kedves Véleményvezér!

Halkan jelezném, hogy a kérdésre adható válaszok már megint olyan szerencsétlenre sikeredtek, mint a múlt heti Pintér Sándor-féle kérdés esetében.
Persze lehet, hogy szándékosan fogalmazza így - kérem erősítsen meg, ha így van -, viszont ha egy ilyen kérdésre IGEN - NEM - NEM TUDOM / NEM ÉRDEKEL válaszokat lehet adni és nem ilyen "Bajnaiékra volt szükségünk!"-féléket, akkor az értékelés reálisabb. Szerintem.

Unommáazegészet 2010.05.11. 17:56:09

Nem értett hozzá... Mármint a libákhoz. Ötezercsalád és néhány élet bánta.

És mi is szopunk. Tessenek kérem kedves nyuggerek (IGEN! NYUGGEREK, mert aki a szocikra szavaz az nyugger, a normális idős meg a nyugdíjas, és akinek nem tetszik a kifejezés, az nyalja ki a seggem) elmenni az orvoshoz agysejtnövesztőért.

Unommáazegészet 2010.05.11. 17:57:33

@Majd Én...: Bajnai nyakig benne volt a kialakult helyzetben, így az orbános feltevés sántít.

Napkutya 2010.05.11. 18:00:19

@Zoli 29: Bocs, dolgom volt de itt vagyok. Szóval, azt hiszem, a nemzeti lutrinak, te és én a gondolkodóbb játékosai közé tartozunk, de azért -tegyük a kezünket a szívünkre- nem túl sok információnk volt a döntéshez.

Az, azért nem túl sok, hogy a másik elb...ta!

Jester 2010.05.11. 18:17:50

Ez egy roppant szűk látókörű és hamis "elemzés".

Ha Orbán fele olyan jó lesz, mint Bajnai volt, már malacunk van. Mondom ezt úgy, hogy Fideszre voksoltam.

üvöltő dervis 2010.05.11. 18:26:55

finom leszek és úriember:
Én nem értek egyet a bejegyzés írójával.

mikénehavóna 2010.05.11. 18:27:48

Édesapám, a nemzetközi sajtó az euró összeomlásáról cikkezik, a tegnap délutáni lapban a chilei befektetőknek azt ajánlják, hogy meneküljenek az eurótól, te meg itten Bajnait ekézed? Micsoda csőlátás ez? Atyaisten!

Deadasfak 2010.05.11. 18:30:39

"már akkor is látni lehetett, hogy a Bajnai-kormány legnagyobb problémája éppen az, hogy legfeljebb egyéves válságkezelést (csőd elkerülése), de nem hosszú távú megoldást (gazdasági növekedés) kínál."

Khm. Akkor csődbe kellett volna menni először vagy wtf? Az IMF által szabott feltételek épp arra lettek kialakítva hogy az ország növekedésre álljon be. Épp ezért nem érdemes a Bajnai kormányt sem szidni sem az égig magasztalni, mert kb. hivatalnoki módon teljesítették azt amit KELL.

Amúgy meg mégis mi a garncia hogy a Fidesz előtt az IMF és az EU is közösen térdreereszkedve egy kedvezményesebb hitelt adott volna nekünk ha mindez nem következik be?! Láttam az indexen is a cikkeket róla de én ezt akkor sem értem...

sziklakerti évelő 2010.05.11. 18:40:13

@Zoli 29: "Kinek kellene ezek után belátni a tévedéseit?"

mióta releváns közgazdasági kérdésekben a nép véleménye?

egyebekben a poszt címére válaszolva: köszönjük köcsög nép(ek), hogy kiharcoltátok és/vagy elfogadtátok rövidlátó kormányaitok erőn felüli költekezését.

köszönjük, hogy annyit fogyasztottatok és fogyasztatok, amennyit nem tudtok megfinanszírozni, és ennek következtében annyi hitelt vettetek fel, amennyit képtelenek vagytok/lesztek törleszteni.

összefoglalva: köszönjük, hogy annyi előrelátással sem rendelkeztek, míg egy bélféreg.

a posztíró meg elgondolkodhatna azon, VALÓJÁBAN kiket is kellene szidnia a kormányok helyett...

nápolyi maszti 2010.05.11. 21:04:03

Ha Orbánék egy évvel korábban jönnek, nyilván minden más . Vagy mondjuk, ha korábban nem basznak szét minden reformkísérletet. Vagy ha nem jön a világválság. Vagy ha... stb. stb. Ha a nagynénémnek kereke volna, taliga volna.

eml 2010.05.11. 22:56:43

@Zoli 29: Tehát a hatalom a lényeg, nem az ország. Köszi, ez így őszinte volt.

eml 2010.05.11. 23:00:05

@iqlight: A döntések jók voltak a végén - Bajnai. De az előző garniturának mennie kell.

eml 2010.05.11. 23:02:07

@neeskens: " minden számot lehet kozmetikázni."

Pro és Kontra

eml 2010.05.11. 23:04:16

@Zoli 29: Mandátumban. És szavazatban?

eml 2010.05.11. 23:08:35

@Zoli 29: A költségvetési törvény nyilvános nem?
A 2009. december 11-i, 179. számú Magyar Közlönyben megjelent 2010. évi költségvetési törvény

2009. évi CXXX. törvény a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről

megjelent: Magyar Közlöny 2009.12.11. 179. szám

eml 2010.05.11. 23:11:41

@neeskens:
"Khm..Ferenc azt írja most, hogy még ő is meglepődött a hiányon 2006 tavaszán."

Az egyre növekedő hiánycélon.

Gyúrj szövegértésre. Meg nézd meg mikor ment fel az olaj ára 30-ról 80 USD-ra.

eml 2010.05.11. 23:19:20

@Zoli 29: Szamárság.

A válsztás eredménye - a szólamok szerint.
Baloldal - 310 mandátum
Jobboldal - 76 mandátum

eml 2010.05.11. 23:21:04

@Zoli 29:
Azt nem értem mit tárgyalnak velük. Hisz nem kell ide csak harminc markos legény.

A populizmus.

eml 2010.05.11. 23:34:44

@Unommáazegészet: Aki ilyet leír az egy köcsög. Aki komolyan gondolja az egy hülye buzi köcsöge.

dusomoja 2010.05.12. 09:18:18

@fraki: Faszt. A hitelből finanszírozott gigaberuházások (pl. autópálya) és az uniós pénzák szar felhasználása, nem is beszélve az irdatlan mennyiségű lenyút pénzről (szofiyztikáltan: korrupció) volt a baj.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.05.12. 12:11:53

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=132986

Lehet, hogy en vagyok a hulye, es egeszen biztosan nem ertek a kozgazdasaghoz, de nekem ez nem tunik olyan nagy buktanak.

2010.05.12. 12:37:44

@pokesz70: "Az adókedvezményeket azok tudták kihasználni, akiknek van legális jövedelme, és annál nagyobb így a kedvezmény, minél magasabb ez a jövedelem."

Azért az nem hátrány, hogy a jövedelmet nem érdemes eltitkolni, mert ilyen formában jár a kedvezmény. Ha elveket veszünk alapul, akkor az adókedvezmény nem szociális kérdés (pl. befektetések utáni adókedvezmény volt), a szociális kérdéseket külön kell kezelni.

Rosenkrantz 2010.05.13. 08:05:30

Az írás messze a legigénytelenebb, ami ezen a blogon megjelent. Közeledünk a Kacsa és Ufó magazin színvonalához a "mi lett volna ha" játékkal. Ha lemondott volna a kormány, akkor most tejjel-mézzel folyna a Kárpátok; ha a Nagy Makaróniszörny is idehozta volna a varázspálcáját, akkor még én is csokipalotában laknék, ja. Bazmeg, ha szar volt egy kormány, írd azt, és támaszd alá érvekkel.

Rókakígyó 2010.05.13. 11:24:01

Állítólag, ha a magyar sereg rendelkezett volna gépfegyverrel 1526-ban Mohácsnál, akkor minden másképp alakul. Az is elképzelhető, h megcsípünk egy-két ázsiai vagy afrikai gyarmatot.

2010.05.13. 11:39:54

@Rókakígyó: "Az is elképzelhető, h megcsípünk egy-két ázsiai vagy afrikai gyarmatot. "

Viccelsz? Az egész világ nekünk hajbókolt volna, ameddig kezelni tudtuk volna a helyeztet, vagy más is ki nem fejleszt valamit ellene. A nyilainkkal nem tudtak mit kezdeni évtizedeken keresztül, akkor egy gépfegyver...

Samott 2010.05.13. 14:11:34

@Rókakígyó: Ezt mar megirta a 101 mini sci-fi cimu koteteben Szentmihalyi Szabo Peter... a torok idoutazok tankokkal vartak a geppuskas magyarokat. ;)

dvhr 2010.05.16. 19:06:19

Mondjuk ki nyiltan: minden penz, amit nem Magyarorszag kap, azt Magyarorszagtol veszik el, hiszen az jog szerint hazankat illetne.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása