Véleményvezér

vv

Kósa Lajos megbolondult?

2010.06.04. I 143 komment I Címkék: fidesz eu allamadossag kosa

Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat.

„Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.” – Kósa Lajos mondta ezt tegnap egy konferencián.

A Fidesz egyik vezetője szerint Magyarország a szakadék szélén áll, és bármikor a mélybe zuhanhat.

Ez finoman szólva nem volt bölcs kijelentés a részéről. Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit mondott. De még ha szóról-szóra igaz is lett volna: ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat.

Egy történet a közelmúltból

Alig másfél éve, amikor Magyarország gyakorlatilag csődhelyzetben volt és az OTP esetleges megroggyanásáról szóló pletykák kezdtek el terjedni, a bank egyik vezetője azt mondta egy konferencián, hogy az OTP „túlélő üzemmódba” kapcsolt.

Bár a szöveg kontextusából kiderült, nem arról van szó, hogy baj van, hanem arról, hogy a bank felkészült a nehéz időkre, a sajtóba csak a „túlélő üzemmód” kifejezés került. Utóbbi pedig annyira megrémisztette az egyébként is bizonytalan külföldi befektetőket, hogy az OTP árfolyama napok alatt összeomlott.

Kiélezett helyzetekben egy-egy szónak is óriási jelentősége lehet, egy szerencsétlen kifejezés is elindíthat olyan eladási hullámot, amit utána minden érintett nyög.

Mennyire súlyos a magyar gazdaság helyzete?

A görög válság rosszkor és rosszul jött nekünk. Helyzetünk ugyanis közel sem olyan stabil, mint a leköszönő kormány láttatni szeretné. Bár a tavalyi költségvetési hiányunk nemzetközi összehasonlításban meglehetősen alacsony volt, az államadósságunk fenntarthatóságához még valami kell: magas GDP-növekedés.

Az pedig most nekünk még nincs. 2011-re a mostani trendek alapján akár lehetne is, de csak akkor, ha Németország elkezd valóban kilábalni a válságból. De ha a dél-európai válság esetleg visszarántaná őket, akkor mi is bajban lennénk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az idei és a jövő évi költségvetési hiánycélok sincsenek kőbe vésve.

Egyszóval, könnyen alakulhat ki olyan helyzet, hogy a külföldi befektetőink többsége egyszerűen elveszíti a hitét abban, hogy a magyar államadósság valóban fenntartható (most egyértelműen nem az). Kiélezett helyzetben vagyunk tehát.

És ha a külföld neadjisten azt gondolná, hogy már öles léptékkel haladunk az államcsőd felé, akkor a forint árfolyama nagyon gyorsan összeomlana. Ezért nagyon fontos, hogy elhiggyék nekünk, képesek leszünk az államadósságot kordában tartani.

Derült égből Kósa

Erre Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke most azt mondja, hogy közel állunk a csődhöz.

Persze értjük mi, hogy ez a magyar választóknak szólt. De Londonban és Frankfurtban nem a magyar belpolitika az értelmezési keret, és az államcsőd közelségéről szóló kósai üzenetet rosszabb esetben pontosan és szó szerint úgy értik: közel az államcsőd.

Jobb esetben csak azt gondolják, hogy a Fidesz egyik vezetője azért beszél ilyen felelőtlenül, mert gőze sincs arról, hogy milyen veszélyes üzem a kormányzás.

Mit kell mondani egy válsághelyzetben?

"Azt vetette a szemünkre (Kovács László), hogy hazudunk, hogy hazudtunk. Nem ilyen egyenesen mondta, ravaszkásabban, de a lényege ez volt, mondván, hogy mi kritizáltuk Bokros Lajos, illetve Horn Gyula gazdaságpolitikáját - ez igaz -, majd aztán '98 szeptemberében a magyar gazdaság stabilitásáról beszélt Orbán Viktor.

Sok idő eltelt azóta, de szerintem ön pontosan emlékszik a valóságra is. Arra, hogy '98 augusztusában az orosz tőzsde összeroppant, szeptemberében egész Közép- és Kelet-Európát egy gazdasági válság szele söpörte végig, ami kis híján Magyarországot is maga alá temette. Elemi érdeke volt akkor, ha úgy tetszik, hazafiúi kötelessége az akkori kormányfőnek és pénzügyminiszternek a gazdaság stabilitását hangsúlyozni. Ön ezt tudta és tudja ma is."

(Pokorni Zoltán parlamenti felszólalása, 2010.05.17.)

survey tools


A Kósa-affér hozadéka

Kósa Lajos nyilvánvalóan nagyon felelőtlen volt. Egy ilyen megjegyzés akár a forint „túlélő üzemmódra” való kapcsolását is jelenthette volna. De most, hogy a közvetlen veszély elmúlt, a Véleményvezér hajlamos a pozitív hozadékot is meglátni az incidensben.

Az elmúlt hetekben ugyanis  meglehetős káosz uralkodott a gazdaságpolitikával kapcsolatos fideszes nyilatkozatokban - lásd Orbán úr, hol van Mr. Gazdaságpolitika? c. írásunkat. Ennek a veszélyessége pedig most végre mindenki számára nyilvánvalóvá vált. A Kósa-affér talán ráébreszti Orbán Viktort, hogy ezen a területen nagyon gyorsan és határozottan rendet kell vágnia.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.04. 08:53:33

Az elvárható lenne, hogy Kósa olyan dolgokról mondjon véleményt, amihez ért is valamit. A választást megnyerték és ideje dolgozni, nem sirni, mint a "fürdöskurva" az esöben--amiböl most nagyon sok van.( az esöre gondoltam) Viktor pedig kussoltassa azokat akik riogatnak, mert ez a Kósa féle baromság, csak ugy 10 ft-ot rakott rá a forint árfolyamára.Jó lenne, ha a suszter maradna a kaptafánál és ne mondja meg a cukrásznak, hogy hogyan és mennyiböl kell a sütit és a kalácsot megcsinálni. Akkor nem lesz pánik.Kormányozni kell, dolgozni és nem szövegelni, hülyeséget.Mert ha nem megy, akkor valamit le kell tenni.Négy év alatt hallottunk már elég sirást, most itt a lehetöség tessenek megmutatni, hogy alázattal és tisztességgel is lehet kormányozni. Vagy ez csak a kampány volt?.

phaidros 2010.06.04. 09:14:27

Másrészt viszont akár szándékos és calculated risk is lehetett, sokkal jobban számít, hogy mit tesznek le az asztalra később. S ennek előkészítése volt ez.

Martian (törölt) 2010.06.04. 09:23:04

Bár sok jót nem feltételezek a politikusokról, azért az is lehetséges, hogy egy taktikailag átgondolt tesztelő akcióról van szó... mint amikor a pókerjátékos merészen blöfföl, hogy fel tudja mérni az ellenfelei reakcióit.
Ha nincs alapja, mindössze pár napra bolondul meg a piac, utána a mértékadó cáfolatok úgyis visszahúzzák.
Mindesetre a reakciókból sok mindent ki lehet elemezni. Ld:

www.fn.hu/kultura/20100527/barabasi_tudhato_jovo/?hirlevelkatt=2010-05-28

GL78 2010.06.04. 09:23:23

csatlakozom phaidros véleményéhez, most riogatnak, melynek köszönhetően most én és sok honfitársam újfent szív a CHF hitelével köszönjük Kósa polgártárs ezt a kíváló nyilatkozatot!!, aztán lesz nagy csinadratta, adócsökkentés, nagy reformok stb. (az más kérdés mi a francból) és ezt követően tetszelegni a nép megmentőjének szerepében.
Nevetséges ez az ország és főleg akik ezt választották, gratulálok Mo. ezt szeretem :-(

Picurigor 2010.06.04. 09:25:00

Az biztos, hogy a csontvázak emlegetésének kizárólag belpolitikai okai vannak. A Fidesz ezzel akarja elővezetni, hogy nem tudják betartani a választási ígéreteiket. A józanabbul gondolkodók ezt már a kampányban is tudták, hiszen bár javul a gazdaság helyzete, azért annyira nem, hogy minden egyes Fidesz ígéretet be lehessen tartani.
Most Varga és Kósa megkezdték az előkészületeket. A jövő héten majd előállnak egy akciótervvel, ami tkp valszeg folytatja a Bajnai által megkezdett hiánycsökkentő munkát. Ez egyébként hasznos lenne az országnak.
Azért kicsit kaotikus kommunikációt feltételez, hogy Navracsics és több miniszter is azt nyilatkozta, hogy eddig még nem találtak csontvázat a szekrényben.
Most meg hirtelen ránk dől az egész szekrény...???
Ki hiszi ezt el???

Nem véletlen, hogy a kormány eddig nem állt elő konkrét gazdasági intézkedési csomaggal. Mindenki várta az adócsökkentés bejelentését, stb, de a Fidesz kivárt.
Orbán közben tárgyalt Barossoval, aki azt mondta: nem lehet elengedni a hiányt. Ez azt jelenti, hogy nem lehet hiánynövelő lépésekkel beindítani a gazdaságot. Így tehát jött az ukáz: találjatok végre csontvázat...!

Igaz, hogy Kósa szerint az EU úgyis lenyelné a hiánynövelést, és ahogyan nem hagyták Görögországot, úgy nem hagynák majd Magyarországot sem...
Azonban Kósa úrnak azért eszébe kellene jutni, hogy a görög válság is amiatt ütött be, mert a nagy görög hiányt a befektetők nem finanszírozták tovább (nem az EU), így a magyarországinál sokkal brutálisabb megszorítások jöttek, csökkentett (nem befagyasztott) bérekkel, nyugdíjakkal, stb.
Remélem, Kósa úr azért nem ezt kívánja hazánknak. Persze így is sikerült elérnie, hogy zuhanjon a tőzsde és a forint...
Ráadásul az elemzők szerint sem igaz, hogy államcsőd közeli helyzet lenne, egyszerűen folytatni kell a fontolva haladás politikáját.
A forradalmat most tessék elfelejteni!

Szóval kibújt a fideszes szög is a zsákból. Egyértelművé vált, hogy a választási kampányban a Fidesz hazudott, képtelen betartani az ígéreteit (eleve hiba volt őket megígérni).
A csápolók nagy része persze erre ügyet sem vet, majd mindent a szocikra kennek megint, pedig Bajnaiék javuló helyzetben adták át a gazdaságot.

Ja, és valaki világosítson már fel, hogy mik azok a "gazdasági alkotmányossági szabályok"...???

p.s.: Asszem egyébként, nem véletlen, hogy az MNB épp a minap adta ki elemzését a jelenlegi magyarországi helyzetről.
Feltételezem, érzékelték, hogy a Fidesz mire készül és még idejében lépni akartak.
Így most van egy gazdasági jelentés, ami - valszeg - a valósághoz közelebb áll, és van egy politikai nyilatkozat, ami előkészíti a terepet annak beismerésére, hogy a Fidesz (is) hazudott a választóknak a kampányban...

Robinzon Kurzor 2010.06.04. 09:30:20

Az "igazság pillanata" nem abban nyilvánul meg, hogy kiderül a gazdaság és a költségvetés "valós állapota".

Azt ugyanis mindenki ismeri.

Az igazság pillanata akkor jön el, amikor mindenki számára világos lesz: a Fidesznek egyszerűen fogalma sincs, hogy mihez kezdjen a gazdaságban.

Amit csinálni kellene, azt nem meri, mert gyorsabban omlik össze a hitelessége, mint anno Gyurcsányé.

Amit szeretnének csinálni, attól meg napok alatt dőlne a forint és maga az ország is.

Teljesen egyértelmű, hogy Orbán tegnap azért volt Brüsszelben, hogy megkapja az engedélyt a megemelt hiányra.
Nem kapta meg, és ezért most minden megtalált "csontváz" visszafelé sül el.

sas70 2010.06.04. 09:30:37

Shut up!
Mikor tanulják már meg?
Ez az egész olyan, mint amikor a kötéltáncos bizonytalanul áll a kötélen, örül, hogy nem esik le és a porondmester még elkezdi rángatni a kötelet alatta.
A jelenlegi világgazdasági helyzetben, egy rosszul időzített böfögés is képes a tőzsdét megrengetni.
Azok akik devizahitelt vettek fel, és most van a havi elszámolás, biztosan nagyon boldogok egy ilyen beszólás után!

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.06.04. 09:32:23

@tomfix4: Azt kell tennie, amit ORbán Viktor tett 1998 őszén, és amit pár hete is követendő magatartásként vázolt fel Pokorni Zoltán. (Keretesben ott van a posztban is):

" '98 augusztusában az orosz tőzsde összeroppant, szeptemberében egész Közép- és Kelet-Európát egy gazdasági válság szele söpörte végig, ami kis híján Magyarországot is maga alá temette. Elemi érdeke volt akkor, ha úgy tetszik, hazafiúi kötelessége az akkori kormányfőnek és pénzügyminiszternek a gazdaság stabilitását hangsúlyozni. "

Alvarez 2010.06.04. 09:32:55

Viktornak elég lassan elmondták Brüsszelben, hogy ő is megértse: nem lehet hiányemelés. A másik oldalon az MNB nem partner a forint gyengítésében, és ez elfújja a ködös gazdpol elképzeléseket a növekedésről.
Marad az egyetlen út: barbár módszerekkel kell gyengíteni a forintot, úgy látszik bármi áron.

phaidros 2010.06.04. 09:35:49

@phaidros: na bocs közben meeting volt, kifejtem bővebben: tehát meg kell lépni a drasztikus szerkezeti változtatásokat, amik a későbbi stabilitást alapozzák meg, és amit a piacok is értékelnek. Belpolitikailag ezt MINDENKÉPPEN elő kellett készíteni, az ára ez a kilendülés volt. Amint elkezdik, a piacok elkezdik ezt is értékelni.

Amúgy meg persze, hazudtak végig, mi ebben a meglepő?

tcom 2010.06.04. 09:39:25

Mekkorát nevethetnek Brüsszelben Magyarországon. Jó, ott is van kampány, de Orbán azt találta mondani a szélsőjobb szavazóinak megtartásáért, hogy neki az EU nem főnöke.
Most meg csendben tűrte, hogy kiosszák, hogy ellentmondjanak az akaratának. Nem hallottam volna, hogy ott is magyarkodott Orbán?! Hanem lapulva fogadta az ukázt: "pofa be, folytassátok az elmúlt 2 évet!"

Nem kell sok, hogy felismerje a nép, valójában az elmúlt évek folytatódnak "népnemzeti-nagymagyar" mázzal leöntve. Sőt a reformok gyávaságból történő elhalasztása később visszaüt.
Várjuk az adócsökkentést Orbán Viktor!!! Feltétel nem volt hozzá!

tcom 2010.06.04. 09:43:45

Lehet, hogy Kósa felelőtlen nyilatkozata hosszú távon jót tesz. Hiszen egy nagyobb pofon után az ember is könnyebben megteszi amit kell.
Lehetne szórakozni, játszadozni, osztogatni, betartani az ígéreteket, aztán 2 év múlva megszorítani, de jobb most túlesni a nehezén.
Orbán megkapta a pofont Brüsszelben. Sehol sem hallottam, hogy hőbörgött volna, hogy játszotta volna az eszét. Nem kiabált, hogy az EU neki nem főnöke, hanem behúzta fülét-farkát és bólogatott, mint a mesebeli Bajnai Gordon. Nem is tehet mást. Nagy pofa csak a kis szemétdombon, Magyarországon a kampányban volt.

sas70 2010.06.04. 09:43:55

@tomfix4: Vannak esetek, amikor igenis hazudni kell! Egy felelős kormánynak aminek 2/3-a van, nem a népszerűségével kell foglalkozni ilyen helyzetben, hanem megtenni a szükséges lépéseket, hogy négy év múlva már érezzék az emberek a javulást!
Neked, egy banknak azt kell bebizonyítani, hogy semmi szükséged hitelre, csak azért kéred, hogy a saját pénzed megmaradjon.
Egy ilyen esetben azt kell mondani a befektetőknek, hogy olyan jó pályára állt a magyar gazdaság, hogy alig van szükségünk külföldi hitelekre! Mert ez pénzt jelent, az alacsonyabb kockázati felár miatt. Miért olyan nehéz ezt felfogni?

Netuddki. 2010.06.04. 09:44:16

Ilyet csak vagy nagyon buta emberek csinálnak, vagy konkrétan erre játszanak.
Mondjuk a fidesztől nem idegen a (másra nem tartozó) belső problémákkal Brüsszelbe futkozni.
Azt senki ne gondolja, hogy kósa saját magától mond ilyeneket. Megmondták neki mit kell mondania.

A nagy kérdés persze mit akar a fidesz? Milyen anyagi haszna lesz nekik, ha mondjuk a Forint leértékelődik vagy esik a tőzsdeindex? Jól bevásárolnak, aztán benyögik bocs tévedtünk?
Vagy csak azt hiszik még mindig választási kampány van? Jó kérdés, végre színt vallhatnának.

Mellesleg nem pofázni kéne, hanem végre dolgozni. Még mindig nem látom mit akarnak tenni a valódi problémák kezelésében. Pl. hatalmas adók, adóelkerülés, korrupció, elszámoltatás, ...

sas70 2010.06.04. 09:45:17

@véleményvezér: Először akkor is hülyeségeket beszéltek, csak akkor gyorsan észheztértek! Remélem, hogy most is rájönnek, hogy vége van a választási kampánynak, és mostmár súlya van minden nyilatkozatnak, mert ők irányítják az országot!

Netuddki. 2010.06.04. 09:50:53

@endre69: Varga már a választások előtt gyakorlatilag bejelentette, hogy nem lesz adócsökkentés. Vagy ha lesz is kis mértékű és 10 évre elhúzódó. Csak nekünk már nincs 10 évünk.

Szerintem most mérik fel a terepet mekkora üzlet van számukra a jelenleg is sajnos még működő gazdasági rendszer fenntartásából. Ez az igazi átadás átvétel és ezek azok a bizonyos nemhivatalos adatok. Mert a hivataloshoz bármikor hozzájuthattak volna ha akarnak.

walker57 2010.06.04. 10:04:44

Minden normálisan gondolkodó tudta már a választások előtt, ha nyernek azt fogják mondani: ezek úgy elqurták,hogy sajna nem tudunk mit tenni.
Nos uraim a lufi eldurrant, kicsit sokba került, de megvolt.

Még 1-2 hónapig lehet mutogatni az elődökre,(gondolom Barosso is mutogtott rájuk,bár nem úgy ahogy O.V. szerette volna) de azután azt kellene mutogatni,mit is akarnak ŐK.
Van kettős állampolgárság, van Trianon törvény, nemzeti program stb.(azaz semmi)és egy szó se hangzott el még, ebben a kis hazában élő emberek jövőjéről.
Rossz a prioritás uraim!

Szeretném látni azt a sajtófotót, amin O.V. mosolyog,mikor Barosso közölte vele...ez van, tessék folytatni, tessék csinálni!

Tessék elkezdeni dolgozni!!!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.06.04. 10:05:09

@kovi1970: Mekkora üzlet?

Rakd össze Fellegi oligarchaminiszter törvényét (közvagyon privatizálása versenyeztetés/tender nélkül, természetesen csakis a köz érdekében!) a "Gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztése" tartalmú Kósa elszólással.

Egy gyakorlott oligarcha (ilyenből van mind a vörösök, mind a narancsok oldalán) elég hamar kitalálja, hogy miként adok-veszek a gazdasági ágazatok szereplői kört, hogy egy igen termékeny cégháló jöjjön létre. Az adófizető birkák majd finanszírozzák a dolgokat, meg az EU és a külföldi befektetők. Amennyiben utóbbiak lelépnek, maradnak a birkák. Kevesebb bevétel, de aki a kicsit nem rakja zsebre.....

EMU 2010.06.04. 10:05:39

Mádi László vagyonadóról szóló mondatai után repült. Igaz ő a Fidesz kommunikációjának ártott, nem pedig mindössze az országnak. Kósa vajon mit érdemel a mondataiért? Másrészt ugye azt hallgatjuk évek óta a Fidesz által szajkózva, hogy igenis felelősségre vonhatók legyenek az országnak kárt okozó vezetők. Kósa Lajos vajon mit érdemel? Tartok tőle, csak a duma van. Pedig nem ártana elsőként a saját porta előtt sepregetni. A devizahitelesek kártalanítása Kósa dolga ezek után, vagy Kósa agymenését is az adózóknak kell állni? Mert ez az egy degenerált mondata komoly ezrekbe kerül a devizahiteleseknek a forint tegnapi gyengülését követően. Hajrá Magyarország?

Budaphestie 2010.06.04. 10:11:47

Na hálaistennek már lassan kezd elmúlni a pánik. Fontos volna, hogy Kósa kiadjon egy korrigáló nyilatkozatot, amivel tompítsa a butaságának a hatását és enyhítse a bajt.
Vagyis inkább ne! Ne ő magyarázkodjon most már, hanem legyen inkább Orbán Viktor, aki az utóbbi hónapokban kivételesen szimpatikus és értelmes nyilatkozatokat tett egyébként is. Álljon ki OV és mondja azt, hogy a Kósa nem úgy gondolta, meg ő amúgy is csak egy szeleburdi kis hülyegyerek, a magyar gazdaság stabil és a Fidesz intézkedései nyomán tartani tudják az előírt hiánycélt.

Erre volna szükség. Soha nem gondoltam, hogy ezt le fogom írni, de tisztelni tudnám Orbán Viktort ezért.

sarius 2010.06.04. 10:18:00

Kósa néha kétségbeejtően felelőtlen tud lenni. Néha meg azt hinné az ember, hogy ő a legjózanabb, legpragmatikusabb arc a Fideszben.

Vajon melyik arca szerep?

Kósza 2010.06.04. 10:18:31

@rockee: butaságot mondasz, és legalább egy eurhuf chartot linkeltél volna be. 2008 nyarán a chfhuf 140-150 között volt, ősszel 170-180 között. Szerinted hol volt érdemes eladni a svájcit forint ellenében? Mert a devizahitel erről szól.

világoszöld 2010.06.04. 10:21:37

Sokkal érdekesebb v olt Kósa zagyvaságainál egy tegnapi Varga Mihály riport. Amikor egy alapjaiban öszinte, racionálisan gondolkodó embert politikai nyomásra hazudni kényszerítenek, akkor elkezd dadogni, és szegény V. M egész riport alatt csak dadogott a csontvázakról. Számomra ez többet mondott mindennél. Ez azt mondta , hogy legfeljebb olyan csontvázak lesznek,mint a MÁV vagy a BKV rendbetétele, amihez husz év alatt egyik kormány se nyúlt hozzá, tehát nincs mit egymás szemére vetni, de miután nem közgazdászokból áll az ország, majd jól lekommunikálják.

SiKom 2010.06.04. 10:21:57

@BPHead:
"a magyar gazdaság stabil és a Fidesz intézkedései nyomán tartani tudják az előírt hiánycélt."

He-he-he. Mintha már Bajnai is elismerné, hogy a GDP arányos hiány nagyobb lesz a tervezett 3.8%-nál... 4.5-4.6%-ot mondanak most.

És akkor még hol van a BKV 80-100 milliárdos adóssága? És a MÁV-é?

Vagy az nem hiány, mert az nem "az állam" adóssága?

PioDVD 2010.06.04. 10:23:44

Azért volt ez gennyes dolog a fidesz részéről, mert már a választások előtt egyértelmű volt a hatalmas fölénye. Nyugodtan kiállhattak volna, hogy "emberek, adót akartunk csökkenteni, de annyira elkúrták, hogy egyelőre muszáj folytatni a kemény fiskális politikát". Így is simán nyertek volna és nem szórakoznak az országgal. Ehelyett folyamatosan ekézték az mszp megszorításait, folyamatosan mondták, hogy nagyarányú adócsökkentés, új munkahelyek, kánaán. Most meg hirtelen ott állnak, hogy be kellene vallani, hazudtunk mi is. Ez meg nem megy, így inkább rántsuk sárba az országunkat, hogy legyen mire hivatkozni. Ami önmagában is gáz, a korábban idézett Pokorni felszólalás fényében meg gusztustalan is.

Kósát meg annyira kell komolyan venni, hogy kritizálja a látványberuházásokat, miközben helyben azt csinálja ő is. Igen, a válság közepette is.

neeskens 2010.06.04. 10:23:55

Szerintem ez meg valahol logikus, bár kétségkívül rizikós lépés volt.

Ugye 3 út áll alapvetően a Fidesz előtt:

1.betartják a választási ígéretet - ez tuti gazdasági csőd

2.nem tartják be és azt mondják, hogy pénzügyi szigor kell - szigorú költségvetési politika, a Bajnai csomag intézkedéseinek fenntartása - Ez kb. Őszöd vol.2., politikai csőd

3. óriási veszélyt vizionálni, és a gazdaság megmentőjének a szerepében tetszelegni.

Elég logikus , hogy a harmadikat választják, a forint meg majd korrigál szépen.

Budaphestie 2010.06.04. 10:28:51

@Sir Kommentor: Ez az egész a kommunikációról szól. A valósággal ráérnek később a színfalak mögött foglalkozni. Így megy ez, ha valaki nem tudta volna.
Lehet olyan okos közleményt is kiadni, ami szól a magyar választókhoz, de nem bizonytalanítja el Európát. Csak a Kósa úgy látszik nem képes erre. Orbán Viktor viszont igen. Neki kéne most beszélni.

ancsika3114 2010.06.04. 10:29:36

Vettem a fáradtságot, és végigolvastam az összes hsz-t. Nem is tudom, hogy sírjak, vagy nevessek? Nevetni nem sok okom van. Sírni, arra lenne, de nincs kedvem. Nem sírhatok én azért, mert 2.7 millió ember hagyta magát megvezetni. És itt bizony 158 hsz-ban legtöbben a Fideszt , és Kósát marasztalják most el. Jóval többen, mint 2/3 haragszik most a fijjúkra. Tessék mondani, hol vannak most a fideszfanok? Vagy talán nekik is devizahitelük van? Vagy nem tetszik a kettős állampolgárság? nem tetszik a közszolgák becsapása, akarom mondani, kicsapása? nem tetszik, hogy eltörölték az állami cégek felső vezetőinek 2 milliós felső fizetéshatárát? nem tetszik a 42 államtitkár? nem tetszik, hogy állami megrendeléseket pályáztatás nélkül adjanak, akinek ők gondolják? nem tetszik, hogy a nyugati világ nagyon rosszul reagált a fijjuk győzelmére, és a jobbik eredményére? nem tetszik, hogy még mindig nincs programjuk, (pedig 2 éve tudták, hogy nyerni fognak) és most is csak ötletelnek az adókról? nem tetszik, hogy minden eddigi megszólalásukkal folyamatosan kárt okoznak a zembereknek? akkor is zuhant a Ft, amikor a zorbán nekiment a jegybankelnöknek! nem tetszik, hogy Bajnai teljesítményét elismerte a külföld, a komoly hozzáértők mindenütt csak elismerték. nem tetszik, hogy a zorbán 20 év alatt nem teljesített annyit, nem ismerték el úgy, mint Bajnait 1 azaz egy év alatt? Most, ha jó kedvem lenne, kacagnék. De nincs jó kedvem, mert nem tudom, hol volt az a sok ember, amikor a fülkében kellett volna véleményt mondani?akik azóta is, amióta lementek a választások, csak a fijjukat szidják, nemtetszésüknek adnak hangot! Nemcsak itt, és most, hanem mindenütt, a fijjuk baromságait olvasva, és kommentelve!!! nem értem, hogy tudott ez a párt2/3-al nyerni? Miért Kósa most a nemzetrontó? vagy a zorbán? Ki adott nekik ekkora hatalmat? Vagy most megint jön a szánom-bánom, azért szavaztam rájuk, mert nem ezt ígérték? Asszem', mégiscsak elmorzsolok néhány könnycseppet, vagy inkább zokogok. Nem azért a 2.7 millió emberért, hanem a másik 7.3 millióért, beleértve jómagamat is.

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2010.06.04. 10:43:30

Én meg csak hátradőlve nézem hogyan megyünk csődbe. Ugyanis a választásokon mosolyogtam, hogy az ország mennyire belehúzta nyakig a szószba a Fideszt. Valaki fanatikus módon, mert hitt nekik, de szerintem voltak olyanok is, akik azt mondták: eddig jártattátok a szátokat, most bizonyítsatok.
És most is csak jártatják a szájukat. Bár amit tegnap Debrecenről hallottam, hogy állítólag le akarják ott zárni a nagyerdőt és azért kellene törni a fejüket az ottaniaknak, hogy ingyen (!) bemehessenek a helyi lakosok... Na azért ez sem sámli, lassan a Margitsziget is fizetős lesz megint, oszt jön a Tanácsköztársaság? :-)))
Vissza a választásokra, hogy miért szós: mert ha betartják az igéreteiket, akkor gazdasági csődben az ország (ahogy elhangzott előttem). Ha meg nem tudják betartani, nagy bukta. Tehát a vége így is úgy is bukta, és ezt még ráadásul keményen tetézik is ilyen hülyeségekkel. Bármit tesznek, az emberek ellenük fordulnak. Ki a megszorítások miatt, ki a be nem tartott ígéretek miatt, ki meg kárörvendésből.

Csak az a kérdésem, ha már előre tudni mi lesz négy év múlva, akkor ott majdan kire szavazzunk???

RISO01 2010.06.04. 10:43:38

Tisztelt Mindenki!
Érdekes, arról senki nem elmélkedik, hogy 2006 tavaszára akkori kormányunknak mindenkit sikerült hamis adatokkal félrevezetni. A görögök is jól megvezették az EKB-t, valamint az egész, hozzáértő pénzügyi világot. Arról senki nem gondolkodik, hogy talán a tegnapi eszmefuttatás a valóságos gondoknak csak egy kisebb része? Miért szentírás, hogy a 7 év hazudozás után az utóbbi egy évben már a valós adatok kerültek nyilvánosságra? Az IMF vizsgálói azt látják, amit a szemük elé tolnak.

Sieg 2010.06.04. 10:45:37

A probléma gyökere a pár nappal korábbi Navracsics kijelentés ("egyelőre semmilyen csontváz nem esett ki").

Ezen a kijelentésen nagyon meglepődtem és komoly főbólintást érdemelt ki nálam, és úgy látszik a Fideszen belül is így történt, bár ott főbólintás helyett valószínűleg fejmosás történt. Alacsonyabb pozícióban valószínűleg repült is volna.

A kijelentés ugyanis a Fidesz aduászt kérdőjelezi meg: „a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk”. Ezt ugyanis sok mindenre lehet használni, lehet rá mutogatni, ha nem mennek a dolgok úgy, ahogy elképzelték. De ami még fontosabb: érv arra, hogy miért nem lehet a korábbi ígéreteket megvalósítani, és ezt az érvet nem hagyhatja a Fidesz veszni.
Még akkor sem, ha nyilvánvaló marhaság, de bizonyítani nem kell, könnyű megetetni az emberekkel. Ha a gazdaság LÉNYEGI folyamatait illetően tényleg jelentős adathamisítás történt volna, akkor remélem a közeljövőben láthatjuk a lényegesen korrigált adatokat és a feljelentéseket a hamisítással kapcsolatban. No meg a korrekt gazdaságpolitikai indoklást, hogy ez miért borít fel minden tervet. Kíváncsi leszek…

Szóval a Navracsics kijelentés után borítékolható volt, hogy gyorsan feledtetni kell majd egy „omg” össztűzzel. Kósa (és mások) egyszerűen ezt teszik. Hja, hogy felelőtlen és ténylegesen árt az országnak? Mikor volt ez fontosabb a politikai „üzenetnél” és néphülyítésnél az utóbbi évek forradalmi keresztes hadjárata folyamán, amikor is egy dolog volt lényeges: mondjunk ellent a kormánynak, bármit is mond?

mindegykivagyok 2010.06.04. 10:46:18

Emberek elkellene màr végre dönteni,hogy mit akartok!
Szembesülni az igazsàggal,vagy tovàbb élni az utolso 8 év
hazugsàgaival!Igen ez igyszokott lenni az igazsàg sokszor
fàjdalmas!Attol még a tények,tények maradnak,hogy sokan hallani akarjàk vagy sem nemjàtszik szerepet az orszàg jelenlegi helyzetében!Inkàbb mondjàk meg és
lagalàbb valahogy ràkészül az ember a nehézségekre!
A Feco hazugsàgai vezettek ide! " Lett gàzàremelés,nemlett gàzàremelés"Pàran velem együtt
biztos làttàk és hallottàk töle!Habàr ez még a tetteihez képest egy "gyerekcsinynek" szàmit!

Budaphestie 2010.06.04. 11:00:40

@Sieg: Teljesen igaz! És ez a gondolkodás még egy dologra rámutat: a Fidesz olyan hatalmas nagy lett, hogy egyszerűen képtelenség egyben tartani! Most szépen elválik a szar a májtól. A "máj" ebben a kontextusban legyen a Navracsics meg a Varga Misi, a többit rátok bízom....

stoppos76 2010.06.04. 11:00:47

@mindegykivagyok: Nem erről van itt szó. Hanem, hogy értelmes ember a válság kellős közepén tehet-e olyan kijelentéseket, aminek a kimenetlele ennyire megjósolhatatlan és esetleg káros.

Budaphestie 2010.06.04. 11:01:05

@mindegykivagyok: Az Igazságos Mátyás király, meg az igazmondó juhász kisgyerekeknek való tündérmesék ám! A valóság nem így működik. Még ha igaz is valami, néha jobb hallgatni róla vagy enyhén elferdíteni, leplezni a tényeket, mert egyszerűen néha ez a magyar emberek érdeke. Nem hiszem el, hogy ezt újra és újra le kell írnom. Persze nyilván nem csak felnőtt emberek kommentelnek ide, de akkor is.

Csatmar (törölt) 2010.06.04. 11:01:19

Átadás-átvétel mizéria:

hogy van az, hogy akik bent ülnek a parlamentben, még ők se tudják felmérni, hogy mi a helyzet, és mindig csak az éppen aktuális hatalmon lévő párt férhet hozzá a tényleges adatokhoz?

Ez most valami kommunikációs trükk, vagy a korrupció melegágya, ahol mindent el lehet titkolni?

pucros 2010.06.04. 11:13:21

Szerintem nem értitek a lényeget. Az államcsőd emlegetése mellékes, csinál egy kis fluktuációt, az lecseng.

A fontos itt az alkotmány egyes hatályainak a felfüggesztése. Gondolkozzunk a dobozon kívül! A költségvetésből úgy tűnhet, nincs nagyobb mozgástere az új kormánynak, mint a réginek. A parlamenti matematikán meg látszik, hogy de sokkal nagyobb van.

Csak meg kell találni a módját, hogy a kétharmad erejével pénzt fakasszanak a büdzsé számára (is).

Mivel az Alkotmánybíróság a kétharmaddal szemben is el tud meszelni törvényt, sőt adott esetben erre minden együttműködő hajlama ellenére is kénytelen lehet, ezért fontos, hogy a szóban forgó, de közelebbről meg nem nevezett alkotmányos jogok felfüggesztése jól meg legyen indokolva. Nem feltétlenül fair módon, de erőteljesen és hatásosan.

A Fidesz szándékaiban régóta fix pont a költségvetés mozgásterének tágítása: a nagyobb hiány, az extra bevételek, de lehetőleg mindkettő. Kommunikációjában evidenciaként jelenik meg, hogy egy sereg dologra ki KELL adni pénzt - és ha a kasszában az átvételkor mindezekre nincs ennyi, akkor ez a sereg értelemszerűen csontvázseregnek tekintendő.

Kósa nyilatkozatát én semmiképp nem tekinteném ostoba elszólásnak. Lehet tudatos lépés a mozgástér növelése felé, egyben a piac óvatos tesztelése is. A kétharmad birtokában meg lehet tenni sok mindent, amire az előző kormánynak esélye sem volt.

Vészhelyzetre hivatkozva meg még sokkal többet.

gabor.voros 2010.06.04. 11:13:36

@rockee: "Bajnai Gordon mondotta 2008 őszén: "Magyarországot nem érinti a válság"... Vajon mennyi kárt okozott azoknak ez a mondat, akik elhitték ezt a baromságot? Elhitték, és devizahitelt vettek fel 2008 őszén, vagy nem adták el a részvényeiket időben például? Nem láttam ezt az összcuclib aggódást, mint most..."

látom értesz hozzá!
akkor elárulom hogy aki 2008 öszén devizahitelt vett fel, az pont hogy iszonyat jól járt. Ha kicsit gondolkoznál, rájönnél hogy ha valaki felvez 315 Ft-os euronál devizahitelt, és visszamegy utánna 274-re azzal eléggé jór jár.
hogy értsd ha felvett 7milliót, az a visszakorrekció után máris csak 6 millió. tényleg milyen szarul járt.

Circus 2010.06.04. 11:20:11

@sarius:
"Kósa néha kétségbeejtően felelőtlen tud lenni. Néha meg azt hinné az ember, hogy ő a legjózanabb, legpragmatikusabb arc a Fideszben.
Vajon melyik arca szerep?"
+1

Habár, mint írták okosabbak itt előttem, valószínűsíthető egy szándékos tesztelés is, illetve stratégiai-taktikai lépés...
Mindazonáltal jó lenne, ha nem velünk játszanának. Itt nincs elmentett játék, amit újratölthetnénk - a piros sarok már megtanulta...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.04. 12:35:36

A Kósa kijelentésnek nincs alapja, pont az előző napokban látott világot egypár olyan előrejelzés, és adat, melyek szerint a vártnál JOBBAN állunk. Ezek után nincs semmi csodálkozni azon, hogy úgy reagált a piac, ahogy. Aki azt várta tőlük, hogy a belpolitikai érdekeket felülírja a józan ész, az csalódhatott egy nagyot. Én nem tartozom közéjük.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.06.04. 12:36:04

szerintem az exportnak kifejezetten jótt tett.Magyarország nemzeti jövedelme nagyrésze exportból van,most van esély rá hogy jobban nő a gazdaság mint elötte,Valamint az EU-s támogatások is Euroban jönnek tehát rögtön több lett az elkölthető forint.
A devizaheteleseknek nem jó de a növekedés szemponjából igen.

mig29-b 2010.06.04. 12:36:23

Itt sokan azt írják, a választóknak szólt Kósa kijelentése.Sztm. pedig pont az EU -ill. a világnak!
Gondoljunk csak bele: Viktorunk megkapta a "Pofont", következő dolga azonnal hazaszólni csicskásoknak, gyerekek "B" terv lép életbe. (Kósa és Varga féle nyilatkozatok)
Innentől kezdve már könnyebb lesz megmagyarázni a hiánycél tarthatatlanságát. Merthogy ugye minden áron keresztül akarják vinni, hogy feljebb tornásszák azt.Hogy mi lesz a devizahit.-kel meg pont leszrják!

Sir Galahad 2010.06.04. 12:36:51

Kósa kijelentése szerintem is tudatos volt, a mozgástér bővítésére. Ezért nem túl nagy ár egy kis árfolyamingadozás - ami egyébként is előfordul, ilyen kijelentések nélkül. Az, hogy az új kormány egyelőre nem kapott nagyobb hiányclélra felhatalmazást, nem jelent semmit: most az alkudozás folyik, mindkét fél elmondta, mi volna a legjobb a számára. A végső döntés még odébb van. Orbánék mondhatják, hogy oké, ha mi nem kapunk nagyobb mozgásteret és megbukunk, utánunk nem az MSzP jön vissza, hanem a radikálisok... jó lesz?

mistertwister 2010.06.04. 12:37:10

@gabor.voros: Én értem, hogy szerettek a levegőbe szakérteni, de itt az EUR/HUF chart, elég jól látszik rajta, hogy 2009 március-árpilis az az idő, amikor érdemes volt devizahitelt felvenni... De vajon adtake akkor a bankok? 2008 őszén vettél fel, akkor nem nagyon örömködhetsz...

Yahoo Finance, talán hitelesebb forrás, mint a Bajnai-kormány bármilyen állítása:

ichart.finance.yahoo.com/2y?eurhuf=x&lang=en-US®ion=US

Alvarez 2010.06.04. 15:20:12

@Sir Galahad: "ha mi nem kapunk nagyobb mozgásteret"

milyen diplomatikus megfogalmazása a "ha nem adósíthatjuk el Magyarországot mégjobban" mondatnak.

Kobo82 2010.06.04. 15:22:25

A fidesznek az a gondja mindössze, hogy most már nem elég kommunikálni, hanem el kell kezdeni dolgozni. Már nem elég a Himnuszt, a Szózatot, és a Székelyhimnuszt énekelgetni. Az adócsökkentéses terveikre már régen minden mértékadó pénzügyi szakember azt mondta, hogy kivitelezhetetlen. Viszont elismerni ezt csak a választások magabiztos megnyerése után akarták, és ezt valahogy kommunikálni kell (csontvázak stb.). Ha hamarabb elismerik a baromságukat, lehet, hogy vesztenek néhány szavazatot, viszont kisebb nyomás lenne rajtuk (2/3-d). Már azon csodálkoztam, hogy a kormányprogramjukat látva nem omlott össze a forint. Kb. olyan volt, mint egy karácsonyi jókívánságlista. Az mszp is szar volt, de legalább megpróbálta az utóbbi 1-1,5 évben stabilizálni a gazdaságot. A devizahitelesek biztosan meghálálják ezt a szép ajándékot.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.06.04. 15:22:33

még a felelőtlen riogatásnál is rosszabb, ha a forint bedöntését (és az infláció elszabadítását) stratégiának szánják

Zuzimama 2010.06.04. 15:23:20

@neeskens:
4. vagy szépen továbbra is hintik a port az emberek szemébe, elterelik a figyelmet a valóságos, megoldandó problémákról.
És persze továbbra is populista módszerekkel fényezik magukat ahol csak lehet, így aztán majd csak ellavíroznak 4 évet, nem?

Bár az a sanda gyanúm, hogy a Fideszen belül iszonyat nagy a fejetlenség, egyfolytában korrigálniuk kell saját és mások nyilatkozatait. Nem tudom most mitől ennyire bénák, összevissza nyilatkoznak, baromságokat mondanak, riogatnak, de mintha totál kontrol nélkül tennék az egészet. Régebben azért egyöntetűen ment a fikázás, most valahogy olyan szétzilált az egész.

kisQtya 2010.06.04. 15:24:13

Hitelt sose vegyetek fel!!! Devizahitelt pedig még annyiszor sem.

Nem igaz, hogy huszonévesen azonnal kell saját külön lakás, nem igaz, hogy kell autót tartani, nem igaz, hogy kell nyaralni menni, nem igaz, hogy kell plazmatévé, stb. Ha belefér a már megszerzett jövedelembe, akkor jöhet, de ha nem, .... addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér.

Minden megszerzett jövedelmünkből kell tartalékolni valamennyit, még ha csak jelképes összeget sikerül, akkor is. Középosztály szintjén pedig jövedelmünk 10-25%-ából havi rendszerességgel tartalékot kell képezni.

Csak egészségügyi kezelésünkre és a megélhetésünk biztosítására (pl. munkaeszközre) KELL pénz, csak erre a két célra szabad hitelt felvenni, de csakis akkor, ha nincs más megoldás. Eü. és tb. hozzájárulást mindig fizetni kell, ezek mellé érdemes a lehetőségekhez képest viselhető betegség/baleset/vagyon-biztosítást kötni.

Ezt minden gyereknek (és sajnos felnőttnek is) meg kellene tanulnia.

fraki 2010.06.04. 15:24:25

@Sir Galahad: Csatlakozom. Bár nem vagyok biztos benne, hogy Kósa teljesen a következmények tudatában nyilatkozott, ez azért egy hosszabb történet lesz.

gC 2010.06.04. 15:24:45

No 1. hír a Bloombergen ebben a pillanatban:"U.S. stock-index futures dropped, erasing earlier gains, as Hungary said talk of a default is “not an exaggeration,” reigniting concern that Europe’s debt crisis may spread." szeritnem ez nem az afajta ismrtség amire a Lajosunk vágyott.

Alf (törölt) 2010.06.04. 15:25:00

@rockee: így van, ráadásul azóta 310 környékén is volt az euró, és a kamatok csak emelkedtek, nem korrigálták visszafele a forinterősödéssel. A bátyám 2008 őszén vett fel sv.fr. hitelt, most közel a duplája a törlesztőrészlet, mint akkor volt.

Alf (törölt) 2010.06.04. 15:25:18

Az egész sztoriban az a legérdekesebb, hogy mindenki Kósát szidja, aki lehetséges, hogy igazat mond, nem pedig azokat, akik a vázolt gazdasági helyzetet előidézték.

Míg ezelőtt az volt a gond, hogy a kormány nem beszél a valós gazdasági helyzetről, hanem hazudik, nappal, éjjel, most az a probléma, ha valaki nem hazudik...

temy 2010.06.04. 15:25:35

Ha összeesküvés-elméletben gondolkodunk, akkor arra is gondolhatnánk, hogy jó pár milliárdot lehet keresni azzal, hogy a forint gyengülésére játszunk és lám: hopp, már gyengül is! Milyen érdekes! Például ebből fel lehet turbózni a pártpénztárat és kifizetni a haverokat.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.06.04. 15:26:10

én több éve hangoztatom hogy ő az egyik legnormálisabb Fidesz politikus, de amikor tegnap meghallottam ezt, hát majdnem ledőltem a székről! "lali király" nálam egy pillanat alatt rommá döntötte az az évek alatt felépített respektjét!

kimondjameghanemen 2010.06.04. 15:28:59

@pucros: ez igaz, de ha láttad ezt a cikket:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=134087&elemzesek=1&is=1
hozzátéve, hogy nyilván ez is csak egy vélemény, mint a tied, akkor azért elgondolkodom azon, hogy rendben, direkt csinálták, mozgásteret akartak növelni, de vajon tudják-e, hogy meddig feszíthetik a húrt.. Mert szerintem sajnos nem. Kiindulva a nemzetközi hangulatból, nem biztos, hogy most kell "kinek nagyobb a f...a" játékot játszani az EU-val+az IMF-fel...
Sajnos elég sok a szűk látókörű ember mindkét oldalon, aki annyit lát: (1.) 8 év alatt tönkre lett téve az ország és most nagy a szar, nem a Fidesz hibája (2.) 1 hete van kormányon a Fidesz, de 2 nyilatkozat miatt azóta havi 20.000 Ft-tal megnőtt a törlesztőrészletem... stb. csak nagyon lesarkítottam, de ami miatt én aggódom az az, hogy jelen esetben NINCS B TERV. Kiderült az amit eddig is tudott mindenki, vagy legalábbis sejtett, hogy a mozgástér elég szűk, és nem jött össze az A terv, miszerint majd szépen megnöveljük a hiányt átmenetileg..Ebben igazat adok a portfolio-s cikknek, Fidesznekkicsit össze kéne szednie magát, mielőtt túl késő lenne.

dr kíváncsivagyok 2010.06.04. 15:29:16

@GL78: Kósa ezzel a nyilatkozatával előre meg akarta magyarázni , hogy miért nem lesznek teljesítve a felelőtlen ígéretek . Hogy ettől akár tönkre is mehet az ország ? Egye fene , de a másik megoldás , hogy őszintén bevallanák hogy nem tudják (mert nem lehet) beváltani az ígéreteket - az egyenlő lenne a bukással !! Mert a Jobbik nem suttog , hanem utcára megy és kockaköveket szed fel !!!!

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.04. 15:30:36

Most jobban örülne mindenki hogy a MSZP nyer és olyanokat nyilatkozna hogy "Minden rendben! Szárnyal Gazdaság! Sosem emelkedett ilyen gyorsan a GDP! Minden OK! " ?

Igaz hogy nem úgy sült el ahogy akarták de legalább elmondta!

És ne legyen senkinek illúziója. Ha kiálltak volna választás előtt ugyanezzel ismerve az átlagválasztó mentalitását és meginduló Szoci gőzhengert és reklámfogásokat örülhettek volna ha 1-2%-os többséggel nyelnek ha ugyan nem vesztik el.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.06.04. 15:30:51

Azért tegyük hozzá, hogy Kósa egyedül nem szakított volna ekkorát. A kommentekből is látszik, hogy Orbán hiánynövelő elképzelései és Varga Mihály 7% fölötti jóslatai is kellettek hozzá.

És akkor ma még Szíjjártó is ráduplázott. Dilettánsok.

is 2010.06.04. 15:31:42

hah. Orbán eltávolítása a napi szintektől, deux ex machina, vizek felett lebegő lángpallossal rendet téve.

hát ezt nem vesszük be, Kósa egyértelműen Orbán kérésére, jóváhagyásával, utasítására, megbeszélt kommunikációs stratégia részeként mondta ezeket a baromságokat, és ezt leginkább Szíjjártó mai szavai tükrözik vissza. nincs szerecsen mosdatás, nincs Orbán mentegetése, sőt megmentő szerepben feltüntetése. ezt a szart ő kavarta, kavarja. köszönjük Orbán Viktornak, és a rá szavazó 53%-nak.

is 2010.06.04. 15:32:08

@Sir Galahad: a buták mulatnak, és még magyarázzák is. mozgástérbővítés, mi? 430 pontos CDS felár a tegnap reggeli 250 pont körüli szintről másfél nap alatt, az. ha nem érted ezt a rövidítést, akkor nézz utána. aztán ennek ismeretében filozofálgassál mozgástérbővítésről.

radiris 2010.06.04. 15:32:21

@kisQtya: Ha jól számolom, az akkori vételi és a mostani eladási ár közötti különbséget, valamint a hazai kamatszintet figyelembe véve minimum 8 ezer eurót kellett vegyél ahhoz, hogy nullszaldós legyél.

Ha ennél többet vettél, akkor most nyertél, ha ennél kevesebbet, akkor veszítettél (mármint ahhoz képest, mint ha betetted volna januárban a pénzed bármelyik bankba - kivéve az OTP-t - és lekötöd a forintodat hat hónapra).

radiris 2010.06.04. 15:33:35

A JP Morgan szerint (...) a kormány a hétvégén kétéves válságkezelési program bejelentésére készül.

mti.hu/cikk/482301/

is 2010.06.04. 15:33:57

@rockee: szögezzük le: Pokorninak igaza van, gáz esetén a stabilitást kell nyomni. helyes orbán 1998 szeptemberi viselkedése, és helyes Bajnai 2008 őszi viselkedése, sőt Gyurcsány 2008 őszi vieselkedése. NEM helyes a FIDESZ 2008 őszi viselkedése, és a FIDESZ 2010 júniusi viselkedése. ez a konzisztens, logikus, megalapozott hozzáállás. az összes viselkedésből csak és kizárólag a FIDESZ hibázott kétszer. tehát a FIDESZ hibázott kétszer. és még egyzer: a FIDESZ hibázott kétszer.

.

2010.06.04. 15:34:18

Állandóan az őszinteséget kértük számon a politikusokon. Most itt van.

Netuddki. 2010.06.04. 15:34:46

@Gyurma73: Hát igen, az exportáló cégeknek qrva jó lesz. Ócóbb (lehet még ennél is? lehet) lesz a munkaerő, mert a fizetést azt nem fogják emelni.
Viszont ha az alapanyagokat is külföldről szerzik be, akkor már nem annyira lesz jó.

A dógozóknak meg duplán rossz lesz. Egyszer ugye kevesebbet fog érni a pénzük. Mindegy mit vesznek kaját vagy benzint. Másrészt ha még devizahitelük is van akkor jön el igazán a sz.rral-h-al folyó kánaán.

tlac 2010.06.04. 15:35:08

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt - mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak".

kriptoliberális 2010.06.04. 15:38:23

gazdasági alkotmányossági szabályok.

pl. lehetséges azt mondani, hogy
- az állam a banketétek 50 millió, vagy 10 millió feletti részét 2 vagy 5 év múlva lejáró államkötvényre cseréli.
- magánnyugdíjpénztári vagyon államiba vonása
- rendkívüli vagyonadó
- ismételt különadó abankokra,

stb.

A baj leginkább az, hogy egy ilyen bejelentés ha arra készteti az embereket, hogy a pénzüket abankból kivegyék, akkor az önbeteljesítő jóslat, és ez órák alatt bekövetkezhet bármikor.

(nem értelmetlen dolog ezt megalőzendő kivenni a bankbetétet, vagy külföldi - osztrák - számlára helyezni.
a néhány % kamatveszteség bőven ellensúklyozhatja a kockázatkerülést.
szerintem)

tölgyes 2010.06.04. 15:38:58

Kedves vél-vezér!
A dolog tehát nem ilyen egyszerű: "Nem mintha semmi alapja nem lenne.." Kósa állításának, no de ilyeneket nem lehet mondani írja.. És akkor máris benne vagyunk az ön által felkínált legnagyobb sz@rban. Mert mi itt a valódi dilemma??? Tartozik-e az emberekre, azokra, akik megtermelik a javakat és hordják hátukon a terheket, törlesztik a Gyurcsány és csapata által 18.000 milliárddal megnövelt adósságkövetkezményeit, tehát rájuk akik mellesleg a hatalom forrását képezik.. tehát rájuk tartozik-e az, hogy hogyan is állunk kérem mostan...
Vagyis itten A DEMOKRÁCIA FOROG KOCKÁN ÉS NEM CSUPÁN AZ ORSZÁG GAZDASÁGI MEGÍTÉLÉSE...Ez utóbbi könnyebben reperálható, mint a hazugságra, elhallgatásra alapozó politika következményei.

Antall 1990-ben felvállalta, hogy nem beszél az ország valódi helyzetéről, az MSZMP által felhalmozott mai áron 80-90 milliárd dolláros adósságról... Következmény az lett, hogy a kényszerű benzináremelés miatt az SZDSZ által szervezett és az akkori köztársasági elnök által támogatott blokáddal és felfordulással az MDF nyakába varrták az előző 40 év gazdasági bűneit...Mindennek az lett a következménye, hogy már az önkormányzati választáson is súlyos vereséget szenvedtek, majd 94-ben visszajöttek azok akik olyan nagyon elkúrták...:::(((

Tehát bármilyen furcsa a demokrácia forog kockán. Ez nem tetszik annak az eunak, amelyik az elkúráshoz falazott...Majd megbékélnek...az emberek pedig megértik: nincs mód másra mint keményen dolgozni és megfizetni az elmúlt 9 év rossz kormányzásának árát.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.04. 15:40:13

@Gyurma73: "szerintem az exportnak kifejezetten jótt tett."

Szerintem is, és én tudatosnak tudom be ezt a "rémiszgetést" is, hogy gyengítsék a forintot. A devizahitelesek baja az egy dolog, de abból nem lesz gazdasági növekedés, meg munkahely. Az erősödő export viszont közép- és hosszútávon is jót tehet az országnak. Amúgy ez a 280-290 közötti árfolyam lenne az ideális, nem a 250-260-as, amiről sokan álmodoznak.

Amúgy felesleges hisztinek tartom az egészet. Vicces, hogy nagy külföldi befektetők menekülnek, mert egy Kósa nevű parlamenti képviselő mondott valamit. Hiába, a pénz- és tőkepiac inkább pszichológia, mintsem valós gazdasági eredményeken alapuló dolog. (Most ezzel nem azt mondom, hogy semmi köze nincs hozzá, de valahol akkor is vicces ez a történet, nem?)

kriptoliberális 2010.06.04. 15:40:22

Esteleg érdekes lenne utána nézni, hogy hány Fidesz közeli cég/alap játszott tegnap és ma a forint esésére.
Ugyans aki tudta előre e bejelentés tartalmát az khm... szóval elég sokat kereshetett egy BUX és HUF esésre játszó ügylettel...

vörike 2010.06.04. 15:40:50

Talán el kellene mondani ezeknek az agytrösztöknek, mármint Kósa és Szíjjártó uraknak (júúúúúj miket is beszélek én), hogy a pénzvilág azonnal reagál az esztelen és megfontolatlan kijelentésekre. Remélem Orbán ha hazajön külföldről - ahol is a lengyeleknek megígérte az anyagi segítséget (csak tudnám hogy miből, hisz most vizionálta ez a két okos ember hogy csődben az ország), - legalább három hétig kukoricára térdelteti őket. Ez az a bizonyos válságkezelő program amiről amiről megnyugtatta az EU-t Orbán? Szegény szerencsétlen MI!

gabesz: 2010.06.04. 15:41:27

Nem tudom mi a nagyobb hazaárulás az őszödi beszéd vagy az , amikor dilettánsok milliárdokat húznak ki több százezer család zsebéből, ilyen felelőtlen, és csak a hatalmukat erősítő kijelentésekkel.
Index a cikkeiben tökéletesen leírják ; vagyis most jöhet - mumus , a csontváz megint a előlehet venni a hazug gazdaságpolitikát.... és a többi lózungot. Ez kiknek szól nem tudom mert a fidesz szavazók körében is biztosan van jó pár hitellel rendelkező állampolgár és tuti, hogy most néznek mint a moziban, és azt mondja..

" de hát Viktornak igaza van ugye? Jó akkor a hónap végén megtoldom a számlámat még pár ezerrel, hogy letudják venni a havi törlesztő részletet. Papa utalj még egy tízeset a számlára, mert azt mondják a Bajnai hazudott és most ezért csődben vagyunk és fizetni kell többet."

Basszus komolyan, hogy mindig elseje és nyolcadika között szopatják a népet, had fizessünk többet mire levonják, aztán nyolcadika után majd vissza megy.
Igen ez a B terv. Nem jött be a hazug gazdasági adatok mese most generálják ők, csak azért, hogy kamu igazukat bizonyosság sok ember rovására.

Ja és még egy. Ne gondoljuk már azt, hogy ez a Varga Mihály olyan magasan képzett szakember, hogy majd ő fogja a nemzetközi, magasan képzett ellenőröket meghazudtolni.
Ja és lehet minden út Debrecenbe vezet és Cesar csak egy szarjankó Kósához képes?

Tissotorak · http://tissotorak.blog.hu 2010.06.04. 15:41:57

@rockee: Én emlékezetből nyomom az árfolyamokat, chart nélkül, 2008 nyarán volt 230-240 ft-os euro, augusztus környékén 250, október végén 275-280 (A CHF trend is ugyanez volt) Aki 275 ft-nál (CHF esetén 180-190) szállt be, nem bukott, a Ft hitelhez viszonyítva hatalmasat nyert. 2008 őszén pedig javarészt be lehetett szállni ezen a szinten, a többi csak a te okoskodásod.

Yasashi Tanuki 2010.06.04. 15:42:06

@GL78: "most én és sok honfitársam újfent szív a CHF hitelével"

Tele a padlás a devizahtielesek panaszaival. Nem volt kötelező felvenni a devizahitelt, de ha már egyszer valaki úgy döntött, hogy felveszi akkor vállalja a döntéseiért a felelősséget. Pont a devizahitelesek miatt van megkötve a gazdaságpolitikusok keze, nem kellene minden döccenés miatt sikítani, hiszen még így is jobban jártak mintha forinthitelt vettek volna fel.
A hitelből való élet bizony stresszes, a devizahitelből való élet meg még annál is stresszesebb.
Hitelfelvétel előtt kellett volna elgondolkodni a kockázatokról és a mellékhatásokról.
Ahogy az Kóka elvtárs megmondta - éljen az öngondoskodás - és ezt már csak én teszem hozzá a felelősségvállalás - és akkor nem kell összeszult gyomorral hallgatni a Kósák megszólalásait.

Egyébként szerintem ez még csak a kezdet. A Fidesz egyes elemzők szerint a forint árfolyamának a gyengítésével készül gazdaságot élénkíteni. Most felajánlják az átváltás lehetőségét, amit persze az "okos" devizahiteles nem lép meg, hiszen még mindig kevesebbet fizet mint amennyit forinthitelnél fizetne. De később már hiába reklamálnak majd egy 300+ euró árfolyamnál, hogy most már szeretnék, ha a kormány átvenné a hitelüket. A Fidesz politikusok csak azt mondják, majd bocsánat, nyitva volt a kapu, tetszett volna átváltani amikor mondtuk.... akkor lesz majd sírás.

Gestas 2010.06.04. 15:46:15

Kósa tényleg hihetetlen arc.Néha, úgy néz ki, mintha ő lenne az egész jobboldali birkahodály egyetlen értelmes képviselője, máskor pedig teljesen skizoid tüneteket mutat.
Akár még miniszterelnök is lehet belőle!

Spiro 2010.06.04. 15:46:53

Óriási hiba volt bezárni a Lipót mezőt!!!

Még ha a Fidesz gyengébb Ft-ot is akar (és láthatólag az MNB-s támadások is ezért zajlottak, az alacsony Ft kamat követelésével, illetve a Matolcsy deviza hitelesek megmentésének víziója is ebben az irányba hatott), lett vagy lennének ennél kifinomultabb módszerek is ennek elérésére.

Hiszen az államcsőd víziója nem hat a HUF kamatcsökkentés irányába, hiába gyengül a HUF árfolyama. Sőt! (hogyan fognak így a Ft hitelek teret nyerni?)

Azt még hozzá tenném, hogy 2008 jan. óta non-stop külker többletünk van, így nem az erős árfolyammal van a gond, ha ez eddig nem tűnt volna fel.

Továbbá a ~90%-ban importra alapozott exportunkat nem lehet gyenge árfolyammal stimulálni, csak a hozzáadott munkaerő kts.-et infláljuk el.

Na, vakargassátok tovább a buksitokat, hátha sikerül folytatni ez eddig megtett stabilizációs lépéseket.

Az új kormány első 5 napjának gazdaság politikáját 0-ra értékelem. (ha a Matolcsy visszajön Doha-ból remélem előrukkol valami normálissal, mielőtt megint lezárja valaki az Erzsébet hidat).

A felkért 6 alkotmányozó potentátnak üzenném, hogy ne felejtsék el a MAXIMÁLIS ÁLLAMADÓSSÁG MÉRTÉKÉT AZ ÚJ ALKOTMÁNYBA rögzíteni, hogy a politikai kalandorok ne osztogathassanak kedvükre, és ne kelljen állandóan faszságokat ígérgetniük.

karnak 2010.06.04. 15:50:41

@Balango:
ez nem az, ez idiotizmus.
eszre kene venni, hogy a kormanyzati kommunikacio (amire pont a fidesz szeret milliardokat kolteni) nem csak a valasztoknak szol.
a valasztok eldontottek, hogy valamibol nem kernek, valamit nem akarnak.

a fidesznel mindig elfelejtodott (latszolag), hogy magyarorszag nem svajc h kizarolag a belso ugyekkel kelljen foglalkozni, itt minden kijelentesnek sulya van.

ha allampolgarsagot adunk mas orszag lakoinak "csak ugy", akkor a masik orszag akinek azok az emberek az allampolgarai nem orul, ezen nincs mit csodalkozni.
ha kijelenteseket teszunk TOVABBRA is arrol amit 8 evig szajkoztunk, hogy micsoda szarban van az orszag es tonkre vagyunk menve, akkor onnantol sulya van, hogy en vezetem az orszagot, addig nem, amig ellenzekben vagyok.

ha ezt nem sikerul felgfogni, akkor eleg nagy a baj.
az itt szerintem mar keves, hogy elmonjuk hogy jujj de nagy a baj, meg nagyobb a baj, mint amit gondoltunk, hiszen eddig is mar kb a pokolban voltunk evek ota.

OV elmondta h dolgozni kell a probleman, nyilvan ertheto, hogy egyszer mar el kene mondani az embereknek mi a problema amin dolgozni kell, mert a GDP, hiánycél, stb kifejezések nem sokat mondanak el az átlagfogyasztónak, nyilvan valami nagy hangos dolgot kell mondani, "csőd" "válság", "dráma", "tragédia", ezt majd megértik a munkás emberek, egyetemisták, nyugdíjasok akik várnának valami konkrétumot, a trianon napon kivul.

majd kiderul, hogy elveszett 5 irat ami alapjan nagy a baj, kiderul, hogy nem 5%, hanem 6%, de ezek nem eleg hatasosak.

csakhogy kosa idokozben meghulyult, a fidesz meghulyult, az ellenzekiseg, pocskondiazas rament az agyukra, nem tudnak mar kormanyozni, nem tudnak mar (ha tudtak persze) kommunikalni, a nekimegyunk mindenkinek itt mar nem fer el, mert azok akik itt tartjak a penzuket elfujnak minket egy levegovel.

Viktus 2010.06.04. 16:07:40

A kedvencem az amikor a széplelkűek azt mondják a politikától nem függ egy vállalkozás sikere ... na Kósa tegnapi szövegelése sok magyar vállalkozás pénztárcáját érzékenyen érintette az újabb árfolyamingadozás miatt.

hilus 2010.06.04. 16:07:52

@Mind1:

Btk. 270. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekményt csak közveszély színhelyén – olyan helyzet, amikor nem meghatározott személyt vagy anyagi javakat fenyeget a sérelem bekövetkezésének reális lehetősége – nagy nyilvánosság előtt lehet elkövetni.

Szerintetek? Kosa megvalositotta a tenyallast?

herbert 2010.06.04. 16:08:21

@Droli: nem vicces. És megnézem a szárnyaló exportodat 250HUF/USD árfolyamon, mikor a gáz és kőolaj elszámolásunk is dolláralapú, és a kőolaj ára ismét emelkedő trendbe váltott.

Nem félsz az inflációtól, mert Matolcsy bácsi azt mondta hogy nem harap, de amikor majd az árcédulákon elkezdenek növekedni a számok, a fizetésed meg helyben marad, esetleg megérted. Ez pl. egy kibaszott hazugsága az új kormánynak, mert az infláció serkentése a gyakorlatban konkrétan megszorításként jelentkezik a társadalom nagyobbik felénél (bérből, fizetésből élők).

És még egy vicces jutott eszembe Viktortól: "meg fogjuk őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét". Ez egy 7-8%-os infláció mellett számszerűleg mennyi pénzt is jelentene jövőre? Kicsit átszabják az indexálási rendszert, emelnek egy névlegeset, az infláció meg elszalad. Ez mi, ha nem megszorítás?

És a lényeg, nem ezekkel van a bajom, tőlem meg is felezhetik a fizetéseket meg a nyugdíjakat. De ne hazudják pofátlanul hogy nem akartak megszorítást, mert Matolcsy hónapok óta arról beszél, hogy az infláció elleni védekezés nem olyan fontos.

OsztJónapot 2010.06.04. 16:12:45

Meg vannak a csontvázak:
Kósa
Orbán
Matolcsy
Varga
Szijjártó
...
A többiek majd 72 óra múlva nevesülnek...
Mi ez ha nem hazaárulás?

Felháborító az egész, főleg annak a tükrében, hogy számtalan meghívót kaptak a PM-be egyeztetésre... Pökhendien egyikre sem mentek el...
Csak így tovább! Csak azért ez komolyabb játék.
Ahelyett, hogy beismerték volna, hogy hazudtak, nincs se koncepció, se adó csökkentés se semmi progresszió. A váltás lényege annyi: eddig Ti loptatok amatör módon most mi megmutatjuk hogyan kell ezt profin csinálni! Csak hát ebbe már tényleg belerokkan az ország...

killercsiga 2010.06.04. 16:12:56

Dilettánsok.
Így készítik elő az első eredményeiket. Aztán ha kiderül a valós helyzet, akkor jön egy kis korrekció, és ami megmarad az a rossz szájíz, meg hogy a kormánynak nem kell hinni.

(Valós fenyegetést szerintem azért nem jelentenek ezek a kommunikációs bakik, mert a szakma se nagyon hiszi. Viszont a már régebb óta shortra berendezkedett spekulánsok most lubickolnak. Király.)

Móg 2010.06.04. 16:14:17

üdv nektek
Sajnos a fidesz 20 év alatt semmit nem tanult
jelenleg is ugy dumál mintha választási kampány lenne.
ugy tünik azt hiszi,hogy hosszú távon megél a mult és az ellenfél szidalmazásából,csontvázakból stb.
közben eddigi tevékenységéből annyi látszik,hogy az emberei elhelyezésével,az eddig mások által lenyult pénzek megszerzésével foglalkozik.
Ebből ilyen kezdés után nem lesz normális kormányzás.
hogy a világot{EU,Világbank,IMF,tőzsdék,pénz-és árupiac}nem nézhetik teljesen hülyének arra nagyon hamar rá fognak jönni.
hogy a magyarországi lakosságot sem nézhetik hülyének arra sajnos csak akkor jönnek rá ha a jobbik lesz kormányon{4 év mulva,vagy előbb}
borzasztóan szurkoltam a fidesznek,hogy mindent megnyerve nyugodtan,megfontoltan,a-szerintük-történelmi és forradalmi lehetőséggel élve végre normális,a percérdekekből kilépő,igazi államférfiakhoz-nőkhöz méltó kormányzást folytasson
sajnos nem fog.
a jobbik nem isten átka,hanem az elmult 20 évben az országot irányitó politikusok áldásos tevékenységének egyenes kövezkezménye.a fideszé lesz az érdem,hogy hatalomba fogja juttatni.

roka 2010.06.04. 16:17:33

@Droli:
@Gyurma73
Örülök neki, hogy ennyire egyetértetek Kósa és a Szijjártó bejelentéseivel. Sajnos nem értitek, hogy az export mellett, van egy olyan szó is, hogy import. Na most az import minden magyart érint az export meg nem annyira. Tudom, hogy Orbán régi álma, hogy belterjes legyen Magyarország, mert az Unión kívül is van élet de utáljuk az Oroszokat meg a Szlovákokat is már nem tudom ki maradt, talán Irán. Úgyhogy baromi jó lenne ha mondjuk duplájára nőne az euró árfolyama és akkor 2-szer annyiért vehetnénk gázt, villanyt, benzint és az exportőrök meg kétszer annyit kaszálnának (már ha létezne magyar export). És akkor még nem beszéltem az ország hiteltartozásairól amiket szintén nem forintban vettünk föl azok is csak ép a duplájára nőnének akkor itt lenne a kánaán. Akkor már tényleg olyan mélyen lennénk, hogy az alapokról lehetne kezdeni. De ennek csak olyan ember örül aki annak is örül, hogy ma átszakadtak a gátak. Mert végül is a városokat is újra kell építeni. Úgyhogy ez a mai nap egy ünnep. Úgy néz ki csak nektek!

gabesz: 2010.06.04. 16:20:19

@killercsiga:
Így van. Talán. Meg gondoljunk bele az OTP vezér vajon mennyi részvényt tudott most vissza vásárolni olcsón, mert hogy nagyot bukott a válság kezdetekor. Fel is függesztették a kereskedést az otp részvényekkel.
Majd ebből meg támogatja a fidesz pát kassza milliárdos hiányát.

Lehet nem veszik komolyan- majd meglátjuk- de minden esetre elkeserítő a jövőre nézve, hogy így intézik a dolgokat. Lesz itt még nem mulass!

tölgyes 2010.06.04. 16:23:37

@OsztJónapot: HA MAJD KIJÓZANODIK SZOKÁSOS KÁBULTSÁGÁBÓL, AKKOR OLVASSA ÚJRA A CIKKET, AMIHEZ HOZZÁSZÓLT!!!

A cikk így kezdődik: "Nem mintha semmi alapja nem lenne.." Vagyis a cikk úgy kezdődik, hogy Kósa igazat mond.. de ez a cikk írója szerint baj.. KÓSÁNAK HAZUDNIA KELLETT VOLNA, AHOGY AZT GYURCSÁNY IS TETTE.. láttuk, hogy a hazugság hová vezetett.. fél évtizedes vergődéshez, tüntetésekhez, erőszakhoz és államcsőd közeli helyzethez.

Az elhallgatás már Antallnalk se jött be.. Ő pártja széthullásával és az MSZMP másod-harmadvonalának előretörésével fizetett.

TEHÁT BARÁTAIM ITT A DEMOKRÁCIA A KÉRDÉS, A POLITIKAI HITELESSÉG ÉS A FEJLŐDÉS MEGINDULÁSA A TÉT!!

Neo07 2010.06.04. 16:29:27

Szerintem Kósa (és a többi politikus) nagyon is tudatosan nyilatkozták azt, amit. Ne gondolja azt senki sem naivan, hogy ennyire hülyék lennének - ezek profik, kommunikációban pláne!

Azt korábban, az év elején is lehetett sejteni, hogy az idei költségvetéssel bajok lesznek. Ez a költségvetés májusig, júniusig volt megtervezve - az államháztartási hiány már áprilisban elérte a tervezett éves hiány valami 70-80 százalékát.

Ha már csődnek kell lennie, akkor most legyen, ne ősszel, vagy az év végén. Most még ezt egyértelmű mindenkinek, hogy a csőd az elmúlt nyolc év sikertelen kormányzásának eredménye; ha még várnak pár hónapot, akkor más sokkal nehezebb ezt lekommunikálni...

Most öntsenek tiszta vizet a pohárba! Az EU meg ugrálhat ha akar, nem sokat segített eddig sem nekünk.

zotyo13 2010.06.04. 16:29:40

Kedves Magor doktor jelölt!
Tegyetek már be pár csontvázat egy szekrénybe (felőlem lehet Kádár Jani bácsi ellopott porhüvelye is). Oszt az éjszaka leple alatt tegyétek le a Fideszes vezetők házai/lakásai/érdekeltségei élé. Reggel megtalálják őket, kihívják a médiát, hogy lám ők megmondták. És ez után talán megindul a 2/3-dal a felelőségteljes munka. Mert már qrvára elegem van a szardobálásból.

marci hevesen 2010.06.04. 16:34:06

Kinek is érdeke a gyenge forint? Persze, hogy az exportra termelő cégeknek. Kik is azok és hányan vannak benne a TOP100-ban? Hányan is támogatták közülük a FIDESZ-t a kampányban?
Megjegyzem, nem csak a bankvezetők között divat a shortolás vagy más származékos ügylet... És megint csak a TOP100 (vagy inkább 20)...
Ja, egy csontvázat találtam... A FIDESZ-es önkormányzatok jelentős mennyiségű CHF kötvényeket bocsátottak ki, sz'al Kósának igencsak meg kellene gondolnia miket pofázik, mert sokba fog ez így kerülni az adófizetőknek...
Amúgy Szíjjártó és Kósa menjen oda, ahová gondolom, és vigyék magukkal Gyurcsányt és Verest is.

Fioni (törölt) 2010.06.04. 16:36:51

Hihetetlen , hogy a kommentekbe beleolvasva , milyen érzékenyek lettek elvtársaink, s hirtelen aggódva figyelik az ország sorsát, kolbász kerítést követelve 5 azaz öt nap után. Tudnám miből volt 8 éven át? Barátaim a libsik azt a malackát is ellopták , amiből a kolbász készitenék.

PR-küszöb 2010.06.04. 16:37:02

A dologban az a legijesztőbb, hogy ezek a megnyilatkozó urak egy csapatban játszanak. És ha valaki a választások éjszakájától kezdődően nagyon figyeli a videókat - nem az írott szövegeket - az arcok mimikáját és leginkább a tekinteteket, amikor több arc is együtt van a képen, azt nyilván ugyanaz a bizonytalanságérzet fogja el, mint engem.
Mert egy lánc is olyan erős, mint a leggyöngébb láncszeme.

Közöd??? 2010.06.04. 16:41:34

a fideszes akarat-álom dreamteam összeütközött a valóság hatalmaival... mindenkinek a fantáziájára bízom ki győzött

Môžeš mi pomôct'? 2010.06.04. 16:57:37

Egyébként nem tudom Lajcsi olvasod-e, de ha pertner kéne a felszámoláshoz, hát van nekem egy Szlovák... nem is, igazából Nevadában bejegyzett ciprusi szlovák cégem, és... szóval a Parlamentet, a Mátyástemplomot, meg a Keleti pályaudvart bármikor szívesen megveszem. Úgy ezer eurora gondoltam a háromért, de van keretem egész négyezerig, szóval láthatod, hogy komolyan érdeklődöm. Keress privátban ha itt az idő. És kösz a shorttippet, lóverseny, lottó nincs?

hexx 2010.06.04. 17:34:34

Gondolom Kósának és kedves barátainak volt egy kis olcsón vásárolt összekuporgatott eurójuk, és azt bekellet váltani, a nyaraláshoz majd jól jön az árfolyam különbözet. Egyébként az ígéretekhez képest sem azzal foglalkoznak hogy mivel lehetne spórolni és a hétköznapi embereket segíteni, mondjuk azt az anyukát a 3 gyerekét 1000 forintból tartja el naponta, áh ez nem érdekes. Nekik az a legfontosabb és leg eget verőbb problémájuk hogy hogyan adjanak állampolgárságot. Kiváncsi vagyok hány milliárdot költenek majd erre. Hát ugye kiéheztek a 8 év alatt és gyorsan neki kell fogni összevissza dobálózni a szavakkal, az egyszerű ember meg le van ejtve az fizessen, nekik úgyis megvan a kis betevő. Az ilyen emberek megérdemelnék hogy fekáliával tömjék be a szájukat, és hozzá teszem nem mintha az előző bagázs különb lett volna.

Várúr 2010.06.04. 17:35:01

24 óra nem kellett, hogy kiderüljön az újabb hazugság. Szíjjártó (vs. Kósa) nem államcsődöt említett, hanem arról, hogy másfél éve az IMF-hitel felvétele után épp Gyurcsány államférfi beszélt az elkerült államcsődről és hogy a helyzet e h h e z képest nem könnyű. Hihetetlen, hogy némi forintspekuláció érdekében kül-és belföldön mekkorákat képesek hamisítani, majd a visongók épp a hamisítókra hivatkoznak. (Arról pedig mély kuss van, hogy az euro tavaly meghaladta a 300 Ft.-ot is).

Sieg 2010.06.04. 17:35:24

@Fioni: Az a hihetetlen és ijesztő, hogy a még mindig táborokban gondolkodtok. Eszetekbe sem jut, hogy esetleg nem mindent kell támogatni, ami a Párt száján kijön, még akkor sem, ha támogatjátok úgy általában. A témához még véletlenül sem tudtok/akartok hozzászólni, csak a standard komcsizás/libsizés/bolsizás jön ki.

Olyasmire gondolok hozzászólás címén hogy:
„Igaza van, de dolgot ki kell mondani, bármi is a következménye, mert…”
„Nincs teljesen igaza, de az ilyen kommunikáció fontos, mert…”
„Nincs igaza, mert…”

Igen, igen, még ha Fidesz szimpatizáns is vagy, elképzelhető lenne a harmadik vélemény is, hihetetlen, mi? Minden ellenkező jel ellenére a független, önálló gondolkodás létezik, nem csak annak szajkózása, amire a Párt rábólint.

Ez a legidegesítőbb ma Magyarországon: szurkolótáborok vannak egy rakás droiddal, akik számára csak a saját „oldal” hivatalos véleményének támogatása a lényeges. És ami még ebből következik: ha bárki bármiben nem ért egyet a saját oldal aktuális véleményével, az automatikusan a másik oldal szekértolójává minősül.
Ha hiszed, ha nem, csak azért mert ezzel a baromsággal, amit Kósa kiböfögött nem értek egyet, nem leszek az előző kormány szimpatizánsa (vö. elvtársazás bárkire, aki nem értett egyet Kósával). Tudom, hogy fura, de vannak olyanok is, akiknek egyik sem tetszik/tetszett. Lelkes droidoknál ez a gondolat syntax errort okoz, tudom, de attól még igaz.

keb_26 2010.06.04. 17:35:49

@Fioni: Asszem pont nincs igazad. Akik itt tépik a szájukat pontosan nem kolbászkerítést szeretnének hanem felelős gazdaságpolitikát! Fiskális szigort! Pont azt, hogy ne engedje meg az EU és az IMF a kormánynak, hogy elengedje a hiányt azért hogy betarthassa az ígéreteit.
Egy vágyam van, hogy a Kormány hazudjon és ne tartsa be ígérteit. Ne legyen kolbszból e kerítés de az Euró se menjen 290 közelébe

stars7726 2010.06.04. 17:36:04

@Fioni: ez nem elvtársiasság kérdése.sok fidesz szavazónak van részvénye,még többnek lakáshitele,nem gondolonám,hogy sokan újonganak örömükben.és,bocs de csodára egyáltalán nem várunk,de ilyen hülye elszólásokra sem.
öt azaz 5 nap után...

turulpina 2010.06.04. 17:36:21

Több értelmezés adódik:

- a fidesz vezetői shortolják a forintot, és erre kitűnő eszköznek találták Magyarországot; végül is ki nem szarja le az országot, ha ők épp short poziban vannak;

- a fidesz vezetői nem shortolják a forintot (pedig akár shortolhatnák is), hanem egész egyszerűen ennyire csak a saját rövid távú, rövidlátó belpolitikai érdekeiket nézik (elő kell készíteni a sok ígéret lefújását, se növekedés, se adócsökkentés, lófasz inkább).

Amit viszont őszintén nem értek, hogy ki kajálja meg az egész csontvázas sztorit, márhogy a droidseregen kívül.

Tehát ki véli életszerűnek azt, hogy olyan típusú új információk kerülnek nyilvánosságra _szombaton_, amit az egy hónapja nyertes párt, tovább megyek, 8 éve a hatalomra készülő párt még nem tud. Még ma, pénteken sem tud.
De a derék Varga Misi kideríti, holnapra.

Annyira NAGY HORDEREJŰ DOLGOKról van szó (csontváz!), ami miatt alapjaiban rendül meg az eddigi fideszes gazdaságpolitika. Márhogy megrendülne, ha létezett volna pár fogalmatlan vízión kívül bármi is.
De ma még nem ismerjük ezeket NAGY HORDEREJŰ DOLGOKat, mert éjszaka készül el róluk a nagytudású csontvázbizottság jelentése.
Akik még nem is ismerik, hogy micsoda NAGY HORDEREJŰ DOLGOKra derül holnap fény, mert még mindig csak a számításokat végzik a bizottságban, a megoldást még nem tudják, zakatolnak az excelek.
Sőt, a NAGY HORDEREJŰ DOLGOK (aka CSONTVÁZAK) annyira nagy horderejűek, hogy még igazából nem szivárgott ki semmi róluk. De majd holnap.

Életszerű, hihető.

LumPool 2010.06.04. 17:36:32

Úgy tűnik nehéz az Orbán kormánynak alkalmazkodnia a hatalomhoz. Mintha még mindig ellenzék lennének, a magyar polgárok ellenzéke! :D
Vagyis felelősségteljesen kormányoznia.
Mivel a szavazók nagy része rájuk szavazott, így ihatja mindenki a méreg poharat, fenékig Magyar polgárok!

Testvérek jöhet az anarchia, vagy amit akartok...

tölgyes 2010.06.04. 17:37:01

@Közöd???: Ön eltévedt saját magában. Nem a fidesz költött el az elmúlt 8 évben az adóinkon felül 18.000 milliárdot..de a fidesz kötelessége, hogy ennek az eu által is támogatott mutyinak az ellenmondásait is tudatosítsa az emberekben. Ez történt. Az ország egyébként tényleg olyan nehéz helyzetben van, ahogy Kósa mondja és a cikk írója is egyetért ezzel. VAGYIS ÖN A VALÓSÁG ÉS A REALITÁS KIMONDÁSA ELLEN ÁGÁL.. még ha erre nem is jött rá.

Viktus 2010.06.04. 17:45:29

@tölgyes:

Igen ez egyfajta paradoxon , mert tényleg államcsőd lesz Kósa vizíójának megfelelően, ha ilyeneket pofázik, mert a kkv szektorra nagyobb csapás nem jöhet, mint megint a 200 ft feletti CHF ... az adóterhelés meg az egyéb költségek mellett.

Neoprimitív 2010.06.04. 17:53:54

@tölgyes: Tudod az igazmondással kapcsolatban úgy áll a dolog, ha utazol egy zsúfolt és büdös buszon majd hangosan bejelented, hogy épp most sz..rtad össze magad úgy, hogy a lábadon csorog lefelé. Te büszke lehetsz magadra, igazat mondasz, de számíts rá, hogy a körülötted utazók le fognak rugdosni a buszról és senki sem fog sajnálni érte.

Akik lelkesen hirdetik, hogy milyen szép dolog, hogy így kiállunk a világ elé, azok gondolják végig a következőket:
1. A közel duplájára emelt hiánycél (3,8% helyett 7,5% vagy akár ennél is több) azt jelenti, hogy kétszer akkora finanszírozási igényünk lenne.
2. Ha ezzel együtt kijelentjük, hogy csődben vagyunk, akkor ki a habos hóhér fog nekünk hitelt adni? (Az államcsőd azt jelenti, hogy nem tudjuk teljesíteni a külső törlesztési kötelezettségeinket, a gyengébbek kedvéért.) Márpedig az államadósság folyamatos finanszírozása nélkül azonnal le lehet húzni a rolót.
3. A forint árfolyamának gyengülése valóban jó az exportnak, de csak ha normál piaci folyamatok eredménye. Ha egy idióta kijelentésekkel gerjesztett pániké, akkor azt az előnyt, amit az exporton realizálhatna a gazdaság sokszorosan veszíthetjük el nem csak az importon, hanem főleg a magasabb kincstárjegy kamatokon és CDS szorzókon.
4. Tegyük fel, hogy minden úgy van, sőt rosszabbul, mint Lalabácsi és Petike mondta. Nem lehetett volna megvárni a katasztrófahírekkel azt a 72 órát, amikor - saját ígéretük szerint - már a kiutat is fel tudják vázolni? Nem érdemelte volna meg az a három harmad, akinek a miniszterelnöke ennek a két szájmenésesnek a főnöke, hogy esetleg piaci pánik nélkül ússza meg ezt az ország, és a "zemberek" meg magyar kis- és középvállalkozások, ne bukjanak miattuk súlyos milliókat? Mert a népszerűségi mutató csak egy fiktív szám, de a bankszámlámról leemelt plusz X ezer vagy millió forint nagyon is valós.

igazságos 2010.06.04. 17:54:06

A programjukban azt ígérték, hogy SEGÍTIK A DEVIZAHITELESEKET. Ehhez képest most KINYÍRJÁK A DEVIZAHITELESEKET, TÖNKRETESZIK ŐKET.

Szíjjártó, meg Kósa inkább fogná be a pofáját, ha félreérthetően nyilatkozik, és fizesse ki az embereket ért károkat. Szerintem így akarják bevezetni, hogy az emberek nyeljék le a békát, a keserű intézkedéseket, amik fájni fognak, de nagyon.

manager2008 2010.06.04. 17:54:22

Momentán nekem baromira jól jött ez a cirkusz, mert erre tippeltem előre, és EUR ban pakoltam a zsebpénzt.
Még egy kicsit feljebb és a FIDESZ a király.)))
Aztán ha visszacsorog, irány az USD.

Kb. a fiúk le is írták magukat a világban, lehet kiírni a választásokat, bocs tévedtünk (mondhatják sokan).

Mindenestre lehet irigyelni azt a pár indián harcost akik előre tudták mi lesz a mese, mert ők belendítettek pár száz milliót, és lett nekik karácsony hirtelen.
Csak így tovább..

bgp 2010.06.04. 17:54:36

A forint billegtetése szándékos is lehetett. Nemrég azt mondták: nincs csontváz. Erre megindulhatott a forintért euro vásárlás. Most megbillentették a forintot, rögtön 20 forint per euro haszon.

waekup 2010.06.04. 17:54:46

Nem olvastam el az összes kommentet, de azt látom, hogy sokan a fideszt bírálják, amiért még nem jelentett be minden gazdaságpolitikára vonatkozó intézkedést, nem kezdte meg a munkát, csak a száját járatja, stb. Én úgy látom, hogy nem tisztességes (najó, ez mehet idézőjelesnek) ezeket elvárni a kormányalakítást követő héten, az átadás/átvétel után közvetlenül. Hamarosan elkészül a VM-féle részjelentés, majd utána lehet őket sürgetni. Aki meg a fideszre szavazott, az nem Kósa megfontolatlan (vagy annak látszó) kijelentései miatt szavazott rájuk, kritikát hadd szabadjon már a saját politikai elit felé is megfogalmazni - az még nem azt jelenti, hogy máris meg kellene bánni azt a bizonyos Xet.

Rob67 2010.06.04. 17:55:15

rockee: kedves eccerű barátom, nem fáradtál még el? hajnal óta nyomod ezt a 'szoclibmédia' szlogent legalább 5 blogban. De szó szerint ugyanezt.
Copy & Paste üzemmód órabérben? Mert azért ez már bűzlik így.
Beszarok, ha nem a fidesz sajtó iroda egyik gyakornoka vagy. Egy a sok közül akik próbálják helyrehozni a kommunikációs fost.
Hajrá. Bár ahogy elnézem mára sok haverod feladta már. Mintha csökkent volna a narancshang délutánra...
Kiszámolták a haverok a törlesztőt az új árfolyamon?

Neo07: Az EU/IMF ugrálhat, igazad van. Mi meg utána. Elvégre ahogy a fidesz is említette, megpróbálná lenyeletni ezt vele.
De miért is? Mert eddig nem sokat segített, de most kéne?
Ejnye, lemocskosozni aztán kérni kicsikét?
Te adnál?

Viktus 2010.06.04. 18:05:47

@waekup:

Te nem olvastál kb. semmit már ne haragudj. Nem is értem a szűrőn , hogy ment át ez a "hozzászólás" a kormány programja még szóba sem került. Tegnap Kósa állt ki a porondra bejelenteni, hogy görög államcsőd közeli helyzetben vagyunk, mert így szocik-úgy szocik ... elfelejtettek Lalinak szólni, hogy nem április eleje van kampányidőszak, hanem már mi kormányozunk.

Ma pedig mire megnyugodtak volna a piacok Szijjártó Petike még rákontrázott azóta még jobban elszállt minden.

Orbán Viktor meg most nem tudom merre jár , de kiállhatna v.mi ákombákomot mondani pl. Kósa kolléga túlreagálta a dolgokat , és nincs semmi baj.

manager2008 2010.06.04. 18:39:19

Sok eset nincs.

1. szándékosan csinálták, (gazd.pol)
2. "véletlenül", vagy ész nélkül
3. szeretnének ismét ellenzékbe kerülni
4. egyéni (csoport) gazdasági érdekből
5. direkt kitolásból, hogy a szociknak is rossz legyen )))
6. nem tudja senki hogy miért (ők sem)
stb.
lehet még tippelni

Viktus 2010.06.04. 18:41:33

Egyébként szerencséje van a Fidesznek, hogy nincsen ellenzéke ... ilyen eseménysorozat után lazán meglehetne fogni őket. Csak az ellenzéki pártok közül az MSZP éppen a megsemmisülésén rágódik, az LMP készül a péntek esti bulira, a Jobbik pedig versenymegemlékezéseket tart Trianon kapcsán.
Pedig elég lát volna egy jobbikos politikusnak kiállni sajtótájékoztatóra, hogy a Fidesz mi okból szeretné tönkretenni a magyar gazdaságot a megnyilatkozásaival ...

OsztJónapot 2010.06.04. 18:47:31

1.,@Neoprimitivnek teljesen igaza van!
2.,A devizahitelesek nyílt arculcsapása ez a kommunikációs trükk... mert nem más ebben talán a többség egyetért. Arról szól hogy a Fidesz nem tudja teljesíteni még azt az egy igértét sem... Egyéb programja meg úgy sincs, a haverok klf kinevezésein kívül...
3.,Ez a csontváz cirkusz némileg hiteltelen a bármiféle betekintés megtagadása után. Pedig tényleg lehetnek olyan tételek aminek esedékessége, "könyvelési tételhez" sorolása körül lehetnek szakmai nézet eltérések... Lehetnek adóságok melyeket egyik szemlélet költségvetési tételnek, másik egyelőre nem aktuálisnak minősít. stb stb.
4.,A költségvetés nyílt titok. Azt az EU agyonvizsgálta a tavaly decemberi 20 milliárdos hitelnyújtás előtt. Az IMF folyamatosan kontrollálja. A költségvetési tanács szintén megalapozottnak tartja a 3.8-4,5 %-s hiányt... Az MNB a napokban adta ki átfogó (és nem ilyen blogg mindentudók által írt) jelentését... - ezért sem változott a monetáris tanács alapkamat javaslata...
A gazdaságkutató hasonlóan nyilatkozott.

Hazudni a költségvetésben gyakorlatilag NEM lehetett!
Persze ahogy írtam vannak kétséges ide vagy oda rakható tételek, de a lényeget ezek nem befolyásolják alapvetően.

Ha valaki 7.5%-t AKAR csinálni akkor az lesz. De nem azért mert nincs más út.
Valaki azt nyilatkozta, hogy májusig elértük a tervezett deficit 70%-t és akkor ebből az következik, hogy tényleg a 7,5 a jó szám... HÁT EZ NEMÍGY van!!!!
A bevételek nagy része az év második fele... kezdve az adóktól (pl szja) , az ÁFA évvégi bevétéig... Az export nagyrésze is a második félévben realizálódik stb stb...
Ez így volt az előző Orbán kormánynál is, meg mindegyiknél....

Szóval ha nem megbolondult Kósa Lajos akkor egyszerűen csak azt akarta mondani, hogy "elvtársak" a helyzet egyre fokozódik, (mert ezek a gonosz komcsik ellopták a zsozsót) tehát nem lesz se adó csökkenés se kolbász a kerítésre... talán kerítés se... ne hőbörögjetek, legyetek mérgesek a Ferire.... (úgyis mindennek Ő az oka :) )
Ez az ország aki ISAORÁ-nak is gyűjtött simán beveszi ezt a baromságot (is!)

scsaba1 2010.06.04. 18:50:56

Igazán nem értelek titeket. Az is baj, ha egy párt hazudik, és csak egy zárt ülésen merik bevallani az igazat Öszödön (ami aztán valahogy kikerül). Meg az is baj, ha egy párt igazat mond.

Ej, ej, hogy nektek semmi nem jó... :D

Amikor a zorbán túl erősen tartotta a forintot 230-nál, akkor az volt a baj, hogy mekkorát szívnak az exportra termelő vállakozások.
Most, hogy gyengítik meg az a baj, hogy mekkorát szívnak a devizahitelesek, meg milyen drága lesz az import cucc...

Megfigyelo 2010.06.04. 18:52:49

Ezek a f-ok szándékosan államcsődöt csinálnak, csak azért, hogy ne kelljen direktbe megmondani azt, hogy azért nem tudják telkesíteni az igéreteiket, mert az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy nem fogják tudni azokat teljesíteni. (Részben nem is akarták, de elhitették magukkal, hogy a többi teljesítésére kapnak egy kis laufot az EU-tól és IMF-től. Hát nem, és ezt lehetett előre tudni.)

Orbán szerint a világ félig vagy egészen akaratból áll. Most kiderült, hogy nem az ő akarata számít, hanem Barosoé és az EU-é, ezért most tönkreteszi Magyarországot.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.04. 18:57:12

@scsaba1: kábé én is valami hasonlót akartam mondani. ember legyen a talpán aki érti itt a folyamatokat és a vágyakat...
persze az a külföldi befektető is egy agybajnok lehet akik egy pár napja poziciót szerzett vidéki polgármesterre hallgat. vagy ezek ugyanúgy a hiradóból tájékozódnak mint kovács bácsi a nyolcadik emelt 42-ből?!

Megfigyelo 2010.06.04. 18:59:08

@scsaba1: Bizony, bizony. Az sem jó, ha egy valuta túlértékelt, és az sem jó, ha alulértékelt. Egyébként ezeknek már az euró-dollár keresztárfolyamot is sikerült megrángatni - nem semmi! (És az OTP is zuhan. Mit fog Sanzi bá szólni?)

Neoprimitív 2010.06.04. 19:06:22

Kérdés 1:

Idézet Varga Mihály csütörtöki nyilatkozatából:
"... a bizottság nyilvános adatokkal dolgozott...".

Ha az adatok nyilvánosak voltak, Varga Mihály pedig eddig a költségvetési bizottság vezetőjeként működött, akkor milyen rejtett csontvázakat keresgél most? Az elmúlt négy évben, de legalább az utolsó egyben, amikor már látszott, hogy senki más nem nyerheti meg a választást, nem volt rá idő? Vagy a költségvetési bizottság elnökeként még a nyilvános adatokkal sem ért rá foglalkozni?

Kérdés 2:

Abból a 29 közgazdászból, akik szigorúan szakmai aggodalomból nyílt levélben támogatták a Fidesz gazdasági terveit, majd csütörtökön Varga úrral tanácskoztak, miért nem áll ki valaki e mellett a két szerencsétlen mellett? Igazán rászorulnának valami szakmai támogatásra, hiszen még a szimpatizánsok is szakmailag inkompetensnek tartják őket.

Neo07 2010.06.04. 19:07:31

@Rob67: Nem, nem kell, hogy "segítsenek"... :-) A valódi segítség az lenne, ha a demokratikusan megválasztott hatalomnak nem mondják meg a tuti frankót, hanem az, ha időt adnak. Ugyanúgy, egy csapat éhező eszkimón nem úgy lehet segíteni, hogy pár halat adsz nekik azzal, hogy holnap kérem vissza ezeket kamatostul vissza, hanem azzal, ha hálót adunk nekik, hadd fogják ki ők maguknak.

Azaz, nem egy ország továbblökése a lejtőn a megoldás, hanem az, ha adósságok átütemezéséről hajlandók lennének beszélni. AZ átütemezés alatt az - ebben az esetben - itthon maradó kamatpénzből lehetne felpörgetni a gazdaságot - ehhez idő kell, pont úgy ahogy egy hajtómű beindításához is kell - majd a felpörgetett gazdaság már képes lesz visszafizetni a pénzt.

Ha hitelt hitelből finanszírozunk, miközben a gazdaság elvérzik, abból sok jó nem sülhet ki - és ez nemcsak ránk érvényes...

Megfigyelo 2010.06.04. 19:16:55

@városjáró: A külföldi befektető elolvassa a Blomberget meg a többi gazdasági lapot, és ha valahol meglátja az "államcsőd" szót, akkor menekül, ahogy csak tud. A lapok meg kötelességszerűen megírják, ha egy felelős (?!) politikus, a kormánypárt alelnöke ilyet mond...
)A kérdés csak az, hogy miért jó a Fidesznek bedönteni Magyarországot?)

igazságos 2010.06.04. 19:19:21

Nem kellett volna világgá kürtöli azt, ha az ország rossz helyzetben van. Tudni kell hallgatni is. Talán a kommunikációs csapatuk ezt nem tudja? Minek kell félreérthetően, jelzőket használva beszélni? Megmondhatták volna, hogy rossz a helyzet, de nem kellett volna beletenni a csőd, meg a görög szavakat.

Most aztán Kósa és Szíjjártó vigye el a balhét.
Remélem, egy kicsit azért ég a pofájukról a bőr, rájönnek arra, hogy az egész ország most őket utálja, ők lesznek a bűnbakok, minden rossz okozói.

De a Fideszesek ezzel nem akarnak most törődni, Trianonnal, meg baromságokkal jönnek, ahelyett, hogy valaki kiállna, és elmondaná, mitől is rossz a helyzet. Kellett a hiteleseknek rájuk szavazni, sosem fogják kihúzni őket a *ból.

Megfigyelo 2010.06.04. 19:32:38

Átütemezésről csak állami kölcsönök esetén lehet szó, Magyarországnak ilyen nincs, vagy alig, jellemző az államjötvény - április végén az államadósság 76%-a. John Smith manchesteri fogorvost vagy Kovács János budapesti nyugdíjas patikust, akik esetleg közvetlenül, de inkább befektetési alapokon keresztül a magyar állam hitelezői, nem lehet megkérni arra, hogy várjanak egy pár évet. Ezért a reális mód a hitelek megújítása. (Új hitel felvétele és abból a régi törlesztése.) A mostani vészmadárkodással a Fidesz eléri, hogy vagy nem sikerül megújítani a hiteleket (ez az államcsőd) vagy csak sokkal rosszabb feltételekkel (nagyobb kamattal). Ez utóbbit biztosan sikerült elérni Kósa et Co.-nak,
már megnőttek a vonatkozó kamatfelár (CDS) értékek.

dr. Trebitsch 2010.06.04. 19:33:01

Számonra is nyilvánvaló lett néhány dolog az utóbbi hetek eseményeiből:
1. A magyar választók elvárják, hogy politikus hazudjon, ha rossz hírt kellene mondani. Én tudtam, a közgazdászok tudják, hogy "szar " van, ezt most Kósa meg is mondta.
2. A magyar választók nem szeretik, ha egy politikai erő elkezdi beváltani az ígéreteit, és ebből neki kára származik. A FIDESZ gazdaságpolitikusai megmondták a választások előtt is, hogy 280-300 körüli EUR árfolyamot tartanak kívánatosnak ahhoz, hogy az ipar végre beinduljon, menjen az export. Az MNB nem volt ebben partner, hát most intézkednek ők, a maguk módján.
3. A magyar választók nagyon helyesen elzavarták azt a politikai erőt, amelyik tönkretette az országot. A FIDESZ azért kapott 2/3-ot, mert nem volt más! És szerencsére azért annyira nem voltak idióták a választók, hogy csak azért hagyják meg az MSZP-t, mert LEHET, hogy a FIDESZ is szar lesz. Én sem hagyom tovább dolgozni a házamban a mindent elszaró, lopkodós iparost csak azért, mert hátha a másik is olyan lesz. Azért mégis inkább megpróbálom...
4. A magyar választók kiűztek a politikából minden olyan hangot, amely a becsületessége, igazmondűsa és hozzáértése miatt kénytelen volt csúnya dolgokat mondani. Most ennek az eredményében gyönyörködhetünk már 8-10 éve...
5. Bajnaira hiába hivatkoznak itt néhányan az MSZP megszállottak közül, ő nem vállalta volna tovább, és az MSZP valszi egyáltalán nem ebben az irányban haladt volna tovább....

scsaba1 2010.06.04. 19:33:08

@igazságos:

Ki fog erre emlékezni 2014-ben, hombre...
Majd a te adódból megsegítjük a devizahiteleseket.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.06.04. 20:28:55

"Jobb esetben csak azt gondolják, hogy a Fidesz egyik vezetője azért beszél ilyen felelőtlenül, mert gőze sincs arról, hogy milyen veszélyes üzem a kormányzás." - Ugyan, kérlek, nem lehetsz annyira naiv, h ne lásd, vagy azt képzeld, h bármelyik fideszes politikus, aki még bent van a pártban, 2002 óta akármit is mondhat előzetes egyeztetés, szerkesztés és cenzúra nélkül. Te elhitted a mónikasót is?

Kósa szövege a stratégia része, egy hang a szavalókórusból. Bemagolja, amit kiosztanak és elmondja. Pont. Mindenki pontosan érti, miről van szó: azt akarják bemagoltatni az emberekkel is, h nagyon nagy szarban vették át a kormányt, ezért kell majd megszorítani. Mindenáron feledtetni akarják a téynt, h Bajnaiék már megfogták a zuhanást. Szerintük ez fontosabb, mint a piac véleménye.

A piac dicsérhet, ha 2014ben megint bukják a választást, sőt már az önkormányzatit is. A fidesz nem politikai párt, hanem a hatalom megszerzésére és megtartására létrehozott professzionális szervezet. Nincsenek elveik, csak céljaik vannak. Igazán jó lenne világosan látni és beszélni is..

tölgyes 2010.06.04. 20:29:23

@Neoprimitív: Nemes gondolkodásra vall amit mond..!!! Tehát a zsúfolt büdös buszon Ön beszarik és ezután azt mondja:
1./ téved aki azt hiszi, hogy itt szar szag van.. ez az ibolya illata.
2./ azt mondja, igaz, hogy szar szag van, de a szomszédja szarta össze magát... a maga lábán csak azért folyik, mert a szomszédja rákente.
3./ Lapít mint szar a fűben és azt reméli, hogy nem jön rá senki..

A tényleges helyzet az, hogy a kötlségvetésben hamisak a számok. Ezt aki ért hozzá tudja.. Azt a fidesz nemteheti meg, hogy magára vállalja az MSZP hazugságait.

Megfigyelo 2010.06.04. 20:29:40

@Neo07: A hiány minden tavasszal eléri az éves 70%-át, Így folynak be a pénzek és mennek a kiadások. A helyzet egyébként egyáltalán nem volt csődközeli mindaddig, amig Kósa úrék el nem kezdték az ördögöt a falra festeni. A Wall Street Journal szavazása szerint szerint már 50% az államcsőd veszélye - hála az uraknak. Ugyanis előtte 0 azaz nulla volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.06.04. 20:29:47

@Megfigyelo: Na igen, de ugyan ki az a barom tőkés, aki épp rólunk hitte azt, hogy itt épül a kánaán? Amikor a spanyol, portugál, görög, sőt a német és belga gazdaság is bedől, akkor majd pont a mi szaros 93 ezer km2-ünk lesz a kivétel?! Ahol még annyi saját erő sincs mint mondjuk a szlovákoknál? Hát nincs itt a büdös világon semmi ami termelne. Ha egy multi kivonul innét, szétesik a gazdság. Ezt minden kisikolás tudja jól. Majd pont egy nagybefektető guru hallaná először és pont a Kódától??? Nem hiszem.

balage28 2010.06.04. 20:29:58

Mr. X. bemegy reggel a brókerhez, és köt egy tőke átteteles EUR/HUF ügyletet, azaz shortol a forint ELLEN.
Ezek után elmegy egy konferenciára, és lebeszéli a forintot.
Másnap bemegy a pénztárba, és felveszi 8-10-szeres pénzét.

Mi itt a kérdés ???

Bármilyen hasonlóság valóságos szereplőkkel csak a véletlen műve.

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.06.04. 20:35:32

En siman el tudom kepzelni roluk, hogy tobb celuk lehetett vele: -belpolitikai, azaz igy magyarazni, miert nem jon kanaan most sem.
- De elotte a bennfentesek jol bebiztositottak magukat euroval, amit aztan jo aron lehet most eladni
- Az elozo kormany tovabbi lejaratasa, bar ennek mar semmi ertelme. nem leharatni kellene, hanem cselekedni

aztan majd jol beperelem oket remhirterjesztesert, s kifizetettem veluk a hitelkulonbozetemet, amit okoztak, mert abban biztos vagyok, hogy tudtak, milyen hatasa lesz!

Neoprimitív 2010.06.04. 21:46:19

@tölgyes: Ha számomra létfontosságú, hogy a buszon maradhassak, akkor igen, lapítok! Jelenleg ugyanis a kutya nem kérdezte, hogy "hahó, nem vagytok véletlenül csődben?" Gondolom első kézből származó információid vannak a költségvetés hamis számairól, esetleg megoszthatnád a tudatlan olvasókkal (ha már a haza vezetői erre nem szakítanak időt). A korábban hirdetettől eltérő számok és az államcsőd között a különbség ugyanis nem árnyalatnyi.
De ismétlem: ha minden úgy van sőt rosszabbul, mint ahogy a bohócduó előadta, akkor is csak akkor nyitom ki a számat, ha már a megoldást is mellé tudom tenni. Se itthon, se külföldön senki nem gondolta volna, hogy bármilyen hiány is van a költségvetési átadásban, azt a Fidesz hozta össze. Így viszont ha kiderül, hogy mégsem vagyunk csődben - amiért a saját érdekedben javaslom, hogy buzgón imádkozz bárkihez, akiben vagy amiben hiszel - az már a Fidesz hazugsága lesz.

Valaki egyébként mellékesen megemlíthette volna azt is Kósa úrnak, hogy Görögországot nem azért próbálja az Unió megmenteni, mert imádják a szirtakit vagy az ouzót. Azért próbálják, mert ott egy Euro nevű pénz a hivatalos valuta, ugyan az, ami azokban az országokban, amelyek most a fogukat szívva, de összeadták a segélycsomagot. Magukat mentik, nem a görögöket.

Ha mi nekiállunk most keménykedni, akkor az Unió nemhogy megmenteni nem fog minket, hanem mi leszünk azok, akiken példát fog statuálni. Pillanatokon belül ki fogják hangsúlyozni, hogy ők szigorúan fogják az eurozóna tagországait, a körmükre néznek, az ilyen ordító egerekhez semmi közük. Egyszer már segítettek rajtunk, de hát velünk nem lehet beszélni. A szomszédaink hagyományosan imádnak, a gazdaságunk az Unión belül nem számottevő - kinek a kedvéért akarnának mivelünk kivételezni? Az, hogy zseniális nyilatkozatainknak hála mások is szopóágra rántottunk ma nem a szimpátiát növeli, hanem az elhatárolódást erősíti.

dr kíváncsivagyok 2010.06.04. 22:11:32

Apropó : Gyurcsány öszödi beszéde után 2 % -ot romlott a forint , de mintegy 4 -5 óra múlva visszaerősödött ! A Fidesz ezt is jobban csinálja . Nem szaroznak.

jan 2010.06.04. 22:11:53

Nem úgy volt, hogy előbb a devizahiteleket forintra konvertálják (valahogyan?), és utána gyengítik a forintot?

Összekeverték a sorrendet, vagy mi van?

Hiszia Piszi 2010.06.04. 22:20:34

20 éve mindig a Fideszre szavazok.
Azzal tisztában voltam eddig is,hogy az első két évben nem igazán lesz könnyebb.Meg azzal is,hogy kicsit sok volt a szép ígéretekből.Az is sejthető volt,hogy azért emlegetik már jóelőre azokat a bizonyos kihulló csontvázakat,mert majd miattuk nem lesz adócsökkentés,satöbbi.
DE EZ AZ ÁMOKFUTÁS,AMIT AZ ELMÚLT KÉT NAPBAN RENDEZTEK,EZ AZÉRT TÖBB A SOKNÁL!
NEM KÉNE FELELŐTLENÜL JÁTSZANI EMBEREK,CSALÁDOK ÉLETÉVEL!
Ráadásul éppen az a párt teszi ezt velem,velünk,amelyikben bízok (bíztam?)???
Még soha nem voltam ilyen dühös a Fideszre!!!
Azt olvasom most,hogy jövő hét közepén Orbán Viktor bejelenti,hogy milyen intézkedések lesznek.
JÖVŐ HÉT KÖZEPÉN???ÉS ADDIG MI LESZ???350 FT-OS EURÓ,MEG TOVÁBBI HARMINC SZÁZALÉK ESÉS A TŐZSDÉN?NEM KÉNE MÁR HÉTFŐ REGGEL LÉPNI?

terszim 2010.06.04. 22:24:58

Sziasztok! Mindkét oldalt szeretném tájékoztatni, hogy a mai napon a magyar és nemzetközi tőzsdéken, valamint a bankközi devizapiacon történtek csak minimális mértékben (kb. 10-20%-ban) köszönhető Kósa Lajosnak és Szíjjártó Péternek. Ezzel nem mentegetni akarom őket, csak érzékeltetni, hogy azért ott még nem tartunk, hogy pusztán az ő megnyilatkozásukra rettenjen meg az egész világ. A mai nagy zuhanás fő oka az amerikai munkaerőpiacról mai napon nyilvánosságra hozott adat, ami azt mutatja, hogy az USA-ban a korábbi gazdaságélénkítési próbálkozások csak jóval mérsékeltebb munkahelyteremtési sikereket hoztak annál, mint amit elvártak, azonban a próbálkozások ára viszont már erőteljesen megnövelte az USA adósságot (amit ugye később majd nekik is vissza kell fizetni). További részleteket a finance.yahoo.com-on olvashattok.

Amúgy meg ha valaki olyan baromi biztos abban, hogy most beszakad majd a forint, és fél év múlva 380 lesz az euró, akkor ne csak hőzögjön, meg riogasson, meg siránkozzon, hanem váltsa át a pénzének nagy részét már most euróra, és egy csomó pénzt nyer majd fél év múlva, amikor visszaváltja. Abból a nyereségből meg majd fedezheti a megugró árak miatti veszteségeit. (Ezt persze ne tekinse senki se befektetési tanácsnak.)

Ja, és még valami. Az elmúlt háromnegyed év lassú javulása és Mo. pénzügyi konszolidálódása is csak kis részben múlt Bajnaiékon, egész egyszerűen csak a nemzetközi helyzet jött rendbe a válsághelyzet miatti sokk után (a jegybankok által kihelyezett pénz talált helyet újra a részvényekben, állampapírokban). Most pedig a világgazdaság kezd lassan csalódottá válni, hogy mégsem lesz gyors a kilábalás, meg hogy nem voltak elég sikeresek az eddigi intézkedések, megnőtt az adósság, és emiatt egy újabb átmeneti lejtmenet következik majd, hektikus hangulatváltozásokkal, ki tudja meddig. Erről meg nem az Orbánék tehetnek majd, már előre szólok. Országunk csak sodródik a világgazdaság trendjeivel.

Mindehhez persze elengedhetetlen volt, hogy Bajnaiék is viszonylag jól csinálták a válságkezelést és az is elengedhetetlen most, hogy Orbánék is az átlagnál jobban teljesítsenek a jövőben.

"Ember küzdj, és bízva bízzál!"

tölgyes 2010.06.04. 22:26:10

@Neoprimitív: Nem fog a buszon maradni A görögök is csaltak hazudtak, lapítottak.. ÍGY NEM LEHET MEGÚSZNI..Ráadásul az a baj..Hogy Gyurcsány volt az aki beszart.. és Ön Orbánt szállítaná le a buszról.

jan 2010.06.04. 22:26:24

Martonyi-szerű hiteles, megfontolt figurát kellett volna gazdasági csúcsminiszterré tenni.

Ehelyett összevissza beszél mindenki: a kicsit túl élénk fantáziájú brainstormer Matolcsy, a zöldfülű Szíjjártó, a debreceni polgármester Kósa (tényleg, miért is egy polgármester osztja az észt az államháztartás állapotáról?!), és a modern világhoz (tőzsde, internet stb.) nem igazán konyító Orbán.

Neoprimitív 2010.06.05. 09:51:41

@tölgyes: Tudod, az a probléma, hogy szerinted egy kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy rámutasson a bűnösökre. Szerintem pedig az, hogy minden lépésekor mérlegelje, hogyan fog az hatni azokra, akik rábízták a hatalmat. A jó politikus nem csak arról ismerszik meg, hogy mit mond, hanem arról is, hogy tudja, mikor mondja. Ezt most rosszkor és rosszul mondták.
Az előző garnitúra egy tehetségtelen, önző, csak a saját pillanatnyi érdekeit követő klikk volt. Ezt a választók nem most fogják megtudni - tudták, azért kapott 2/3-ot a Fidesz. Nem kellene arra törekedniük, hogy gyorsan bebizonyítsák, ők sem különbek. "EZT ÍGY NEM LEHET MEGÚSZNI!" - kiabálod, de tévedsz: ha tényleg csőd lenne, akkor azt sehogy sem lehetne megúszni. Se úgy, hogy sunnyogok, se úgy, hogy féltéglával verem a mellem, hogy én most itt feltárom az igazságot. Enyhíteni lehetne csak, azzal, ha rögtön azt is hozzáfűzném, hogy mit csinálok a kármentés érdekében. A rögtön alatt azt értem, hogy egy lélegzetvétellel. Nem talán két nap múlva (állítólag holnap lesz a csontvázbemutató), vagy még később, amikor már a legvadabb pletykák is kezdnek szárba szökkenni. Ez a két nyilatkozat most a legjobb esetben is felesleges és káros volt. A legrosszabb esetben (ami igazából a jobbik eset) pedig szimpla, belpolitikai előny szerzését szolgáló hazugság.

Kandabula 2010.06.06. 22:31:40

Szerencsétlen dolognak tartom, hogy az állandó szövegelés a magyar politikusok "munkájának" szerves részévé vált. Már az is sajnálatos, hogy nem a döntés-, hanem a beszéd- képesség mentén választódnak ki a vezetők. Szeretnék már egy dadogó zsenit látni vezető pozícióban.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.06.08. 09:46:52

Szijjarto Peter setal a parlament folyosojan. Egyszercsak eszreveszi Kosa Lajost, aki a hasat fogva hahotazik egy felreeso sarokban. Meg konnyei is csorognak.
- Te Lali! Hat min nevetgelsz? Zuhan a forint! Zuhan az Euro! Meg az azsiai tozsdek is zuhannak. Hat mi olyan vicces ebben?
Mire Lajos nevetéstől fuldokolva:
- Nem mondtam, hogy Simon mondja!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása