Véleményvezér

vv

Nem. Nem. Soha.

2010.06.11. I 43 komment I Címkék: trianon nemzet szlovákia kulpol hataron tuliak

A történelem nagy tanulsága, hogy semmi nem tart örökké. Sem az, ami húsz éve van, sem az, ami kilencven éve.

Trianon 90. évfordulója nagyon tanulságos volt. A békeszerződés győztesei egységesen ugyanazzal a hévvel és magabiztossággal álltak ki Trianon "igazsága" mellett, mint 90 éve. Magyarországon pedig két véglet vetekedett egymással: a búsmagyar siránkozás és a tragédiát nem is értő, fellengzős pökhendiség.

Mindegyik tévút.

Előző írásunk a témáról: Trianon-törvény - határozott igen!


Miért kell a helyére tenni Trianont?

Hogy nem lett nemzeti egység Trianon kérdésében, azt az elmúlt 60 évnek köszönhetjük.

Miközben a környező országok szocializmusai sokszor egészen vadul nacionalisták voltak - gondoljunk Csau Romániájára és a falurombolásokra -, Magyarországon a diktatúra hivatalos ideológiája éppen ellenkezőleg, minden erejével megpróbálta kiölni a nemzeti büszkeséget. A régi Magyarországot rossz, fasiszta, feudális, burzsoá, imperialista országnak próbálták bemutatni. Egy olyan országnak, mely nagyon is megérdemelte Trianont.

Erre az örökségre rakódott rá a '90-es évek vulgárliberalizmusa, mely a magyar egyetemeken és közéletben volt meghatározó. Ez a teljesen életképtelen, önfeladó gondolkodás a "mindig mindenkit meg kell érteni!"-elvét a saját érdekek figyelmen kívül hagyásával párosította - nehogy bárkit is megbántsunk. Ez a gondolkodás elment addig a pontig, ahonnan már egyszerűen nem lehettünk még lemondóbbak, bocsánatkérőbbek, "jobb fejek".

Talán Szlovákia kapcsán derült ki a legnyilvánvalóbban, hogy hiába mondjuk el évente ötször, hogy nem akarunk semmit Trianon revíziójával, ők mégis folyamatosan bele fognak rúgni a magyar kisebbségbe és Magyarországba.

Mire tanít a történelem?

A történelem egyik nagy tanulsága, hogy azok az országok sikeresek, melyek nem felejteni akarnak, hanem helyzetüket, adottságaikat és történelmüket kihasználva, az eszközökben rendszeresen válogatva, de tudatosan a céljaik irányába tartanak.

Kiváló példa erre a gyarmatait elvesztő, de hatalmi státuszát mindig megtartó Hollandia, vagy a gloire-t évszázadok óta fenntartó Franciaország. Ellenben azok az országok és népek, melyek csak meghúzódni, csak felejteni akarnak, egyszerűen eltűnnek vagy jobb esetben is elveszítik jelentőségüket. Mint Magyarország.

Pedig Magyarország történelméből világos, hogy az országnak megannyi földrajzi és kulturális adottsága van arra, hogy Közép-Európa egyik meghatározó állama, a térség középhatalma legyen. Ezt nem szégyellni kell, hanem ki kell használni!

Ugyanis a történelem másik nagy tanulsága, hogy semmi nem tart örökké. Sem az, ami húsz éve van, sem az, ami kilencven éve. A "Felejtsük el!", "Nőjünk végre fel!" mentalitása óriási butaság. Egy történelmi tragédia is olyan, mint egy közeli hozzátartozó elvesztése. Akivel megtörtént már, az tudja, hogy nem lehet azon túllépni vagy azt "feldolgozni", legfeljebb meg lehet tanulni vele együtt élni.

survey tools


Ahogy a hollandok és a franciák példája bizonyítja: nem szabad felejteni! Nekünk együtt kell élni Trianonnal, alkalmazkodni hozzá, tanulni belőle, hogy aztán a kornak éppen megfelelő eszközökkel újra térségünk központja lehessünk.

Mit kezdjünk akkor Trianonnal?

Emlékezzünk rá, tartsuk fejben! Ez természetesen nem a jelen környezetben teljesen esélytelen revizionizmus képviseletét jelenti. Hanem azt, hogy mindent el kell követni, hogy ismét gazdagok és dinamikusak legyünk. Például, hogy budapesti intézményekben foglalkozznak a legtöbbet Romániával és Szerbiával, hogy ide járjanak a régió diákjai tanulni és hogy itt legyenek a nagy cégek régiós központjai. S ehhez éppen úgy kell a CEU, mint a kisebbségkutatás.

Nem siránkozni kell a Kárpát-medence után, hanem cselekedni érte!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.06.11. 11:23:07

A trianoni szerződés 90. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát tartanak pénteken (ma) Párizsban, a francia szenátus épületében. Az eseményt a Párizsi Magyar Intézet Baráti Köre, a párizsi magyar nagykövetség és a szenátus francia-magyar interparlamentáris csoportja szervezi.

A tanácskozás - amelyen francia, brit, olasz, szlovák, szerb és román történészek mellett magyar részről Romsics Ignác és Ablonczy Balázs tart előadást - Gérard Larcher, a francia szenátus elnökének üzenetével nyílik meg.

kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=302238&ctag=articlelist&iid=1

További ajánlott olvasmány:

Németh Endre - Trianonról komolyan (Konzervatórium)

konzervatorium.blog.hu/2010/06/11/trianonrol_komolyan

Treuga Mei 2010.06.11. 11:23:22

Csak egy rövid megjegyzést hadd fűzzek hozzá!
A szavazást mellőztem itt. "Állni fognak-e 100 év múlva is a trianoni határok?" Nos, nem hiszem. De nem revízió az, ami megváltoztatja. Olcsó volna azt írni, hogy ha kis szerencsénk van, akkor nem is a Köztes-Európai Iszlám/Eurázsiai Köztársaság. De egy új, az etnicizmust a gazdasági regionalizmussal kombináló rendszer esély nem kizárható.
Persze ez az optimális eset. Az is lehet, hogy a konföderalizálódás helyett a teljes szétesés vár erre a kontitnentális rendszerre.
Akkor meg reménykedjünk, hogy legalább ezek a határok megmaradnak...

mig8 (törölt) 2010.06.11. 11:23:39

Azért ez nem könnyű. Van egy ismerősöm, akit rengeteg kudarc ért élete során. Ő azt a következtetést vonta le ezekből, hogy ha igyekszünk nem bántani meg a beszélgetőpartnerünket, akkor a vele való beszélgetés nem lesz kudarcos.

Ez egyfajta mentalitás, amit nagyon sokan vallanak. Innen már csak egy lépés azt gondolni, hogy butaság volt a Fidesztől nem várni meg a szlovák választásokat és csak aztán elfogadni a kettős állampolgársági törvényt.

H Stahl 2010.06.11. 11:24:05

"Emlékezzünk rá, tartsuk fejben! Ez természetesen nem a jelen környezetben teljesen esélytelen revizionizmus képviseletét jelenti."

Idézek egy képzelt beszélgetést az ősidőkből:
- Te, Árpád! El kéne innen húzni a belünket, mert azt mondják, nyugatra a Kárpátokon túl jobbak a legelők, édes a víz és vadban gazdagok az erdők!
- Á, esélytelen, maradjunk a seggünkön, aztán majd csak jobb lesz.

Nem így történt, mi vagyunk rá az élő bizonyíték!
Nemzet még olyan célt nem ért el, amit ki ne tűzött volna magának! Ennyi.

Ramaty 2010.06.11. 11:49:00

Na most mi lenne a veleje ennek a posztnak?
Mit akarunk elérni Trianon fejben tartásával?
- nagyobb területet - ezt ugy nem
- nagyobb kulturális befolyást a Kárpát-medencében - ám legyen, költsünk rá sokat, az jó lesz
- középhatalom: ok, DE HOGYAN?
ez csak gazdasági befolyás növelésével lehetséges - ám legyen! növeljük!

- Hollandia és Fr.o mint példa????? - ne vicceljünk.
- Lengyelo. - 4-szer nagyobb népesség, geopolitikai helyzet, x-szer nagyobb terület - nem jó példa

megitális rózsa 2010.06.11. 11:57:17

@véleményvezér:

"További ajánlott olvasmány:"

Talán inkább ezeket olvassátok:

Romsics Ignác: A trianoni békeszerződés

Romsics Ignác: Helyünk és sorsunk a Duna-medencében

Rong 2010.06.11. 13:29:01

Menjenek a p*cs*ba Trianonnal tisztelt Európa. Ahogy nézem a térképet a világháborúknak már csak 1 vesztese van. És azok mi vagyunk. Mintha mindkettőt mi kezdtük volna.
És senki sem feszegetné a témát, hogy ha a "külföldre csatolt" Magyarokat nem cseszegetné senki. De ez egyik országnak sem jut eszébe? Addig fogják rugdosni a Magyarokat amíg végre tényleg tesznek/teszünk ellene. Egy nemzetként. Ebből a szempontból Ficonak igaza van. Puskaporos hordók vagyunk Európa közepén. De ha így van akkor meg mit szórakozik a gyufával a hordó mellett?

Viktus 2010.06.11. 13:29:21

Egy évszázad múlva már Európában semmilyen határ nem lesz, ha még létezni fog a jelenlegi európai civilizáció ... ha nem létezik, akkor pedig azért nem lesz, mert az iszlám majd egyesíti max. egy két kalifátus alakul. Itt keletebbre meg lesz Cigányország meg Albán Birodalom.

La Serenissima 2010.06.11. 13:29:41

a cikk tartalmával szinte mindenben egyetértek.

egy kisebb kiigazítás: a romániai falurombolás (a magyar közvélekedéssel ellenben) alapvetően nem magyarellenes akció volt. próbálták így értelmezni, de egész romániára vonatkozott és a legtöbb kárt is havasalföldön okozta.

mert kádár idején nem volt hivatalos nacionalizmus, de nacionalista, ill. románellenes körök azért voltak. a románellenesség persze pusztán Ceau-ellenességként teljesen jogos volt, de az hogy a falurombolás direkte magyarellenes volt, az már leginkább az itteni nacionalista értelmezés.

Terézágyú 2010.06.11. 13:29:56

"Egy történelmi tragédia is olyan, mint egy közeli hozzátartozó elvesztése. Akivel megtörtént már, az tudja, hogy nem lehet azon túllépni vagy azt "feldolgozni", legfeljebb meg lehet tanulni vele együtt élni."

Hááát, ezzel vitatkoznék, mivel én is vesztettem már el közeli hozzátartozót...

"A "Felejtsük el!", "Nőjünk végre fel!" mentalitása óriási butaság."

Azért a felejtés itt nem azt jelenti, hogy töröljük ki...
Mohácsot sem "felejtjük el", de nem ezzel foglalkozunk állandóan...

"Például, hogy budapesti intézményekben foglalkozznak a legtöbbet Romániával és Szerbiával, hogy ide járjanak a régió diákjai tanulni és hogy itt legyenek a nagy cégek régiós központjai. S ehhez éppen úgy kell a CEU, mint a kisebbségkutatás."

Ez viszont nagyon igaz!!!
Én már többször leírtam, hogy foglalkoznunk kell egymással. Megnézni, hogy ott kint milyen emberek élnek, milyen zenét szeretnek, milyen filmjeik vannak...

Patrick Bateman 2010.06.11. 13:30:08

Középhatalom?! És ezt így hogy?
Ma már nincsenek "középhatalmak". Nagyhatalmak vannak, és jelentéktelen tucatországok. Nagyhatalom az, akit nem szállnak meg és nem lehetetlenítenek el szankciókkal más nagyhatalmak, ha olyat tesz, ami nem fér bele az aktuális gazdaságpolitikai klímába. Nos, ilyenek nem leszünk.
Van ezenkívül néhány speciális ország, pl. Svájc vagy a Kajmán-szigetek, ahol pedig a nagyhatalmak a pénzüket tartják. Olyanok sem leszünk.
Vannak továbbá olyan országok is, amelyeket senki sem vesz komolyan, így pl. Burkina Faso vagy Albánia. Az egyetlen reális jövőképünk, hogy megpróbáljuk elkerülni, hogy ezek közé soroljanak bennünket. Minden más illúzió.

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.11. 13:30:17

Egyetértek. A revizionista törekvések egyelőre értelmetlenek és jelenleg csak a határon túliak kára származik belőle. Magyarországnak arra kell törekedni, hogy gazdasági és kultúrális behatása legyen a környező országokra. Röviden: érdemes legyen megtanulni magyarul a Kárpát-medencében és működjön a fordított asszimiláció. Ha ez megvan, akkor majd érdemes elgondolkozni közvetlen módszereken is.

Alikam 2010.06.11. 13:30:24

Első cikked amivel egyetértek.

Rusher4587 2010.06.11. 13:30:49

Én az első bekezdéshez szólnék hozzá. Búskomorsággal én nem találkoztam, én nem ezt nevezném a fellengzős pökhendiséggel szembeni másik végletnek. A "ki nem szarja le Trianont meg a nemzetet?" kategóriájú senkiházik ellentéte szerintem az, aki kicsit forró fejűen áll a dologhoz: "üljünk tankba azonnal és foglaljuk vissza, ami a miénk!" Az egészséges út szerintem az, hogy "így vagy úgy, de előbb-utóbb visszavesszük, ami a miénk volt" és ez nem feltétlenül háborúsdit jelent. Viszont aki elutasítja a revízió minden formáját, az áruló és pont.
Búskomorsággal én sehol sem találkoztam, persze akiknek számít ez a tragédia, azok szomorúan emlékeznek rá, de ugyan akkor a jövőbe is tekintenek, és orvosolni akarják a problémát! Gondolom, a búskomor jelzőt azoknak szántad, akik nem képesek beletörődni abba, hogy ez a dolog így maradjon, és nem elégszenek meg azzal, amit pl. a fidesz politikája kínál, ezzel a langyos büdös lábvízzel, hogy "kultúrális együttműködés, meg az unió miatt úgy is olyan, mintha egy országban élnénk" meg minden szép és jó lesz, ha meghúzzuk magunkat kis sunyi alakok módjára meg blablabla.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.06.11. 13:31:03

Szerintem nem lesznek sem a mostani, sem a trianoni határok. Meg nemzetállamok sem igazán. A Kárpát medence alapból egy nemzetiségi mix. Például a mai Románia Cluj megyéje, alias Kolozs megye. Ha jól tudom éppen valami 48-52 arányban a románok vannak többségben. Na akkor most vesszen trianon vagy ne? Vagy 10 évente cseréljen országot a terület, attól függően, hogy épp kik vannak többségben? Na na bohóckodjunk. Szerintem mindenki akkor járna legjobban, ha az adóbevételek jó része se nem a budapesti, se nem a bukaresti központi költségvetésbe folyna be, hanem az Eurorégióéba. Kolozsvár mondjuk messze van a határtól de pl a Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégióban van Debrecen és Nagyvárad. A regionális gazdaság a németeknek működik, valószínűleg itt is működne. Ha adóbevétel van, akkor már lehet értelmes dolgokat csinálni, magyar-román kéttannyelvű sulit, meg minden nemzetiségnek kulturális eztazt. Nem vagyok túl nemzeti érzelmű, tehát én ennyivel bőven megelégednék, hogy a régióban befizetett adó ott maradjon, és mindenki a saját nyelvén tanulhasson, ügyintézhessen. Munkahelyen hülyeség "hivatalos" nyelvet kikiáltani, az úgyis a majd elválik stratégia alapján megy. (lásd: agyament szlovák nyelvtörvény...) Az meg, hogy egyik faluban még magyar személyit adnak, 10 kilométerrel odébb meg románt, nézegesse akinek hat anyja van.

polinezia 2010.06.11. 13:31:12

"A történelem nagy tanulsága, hogy semmi nem tart örökké. Sem az, ami húsz éve van, sem az, ami kilencven éve."
Sem az, ami ezer éve...

H Stahl 2010.06.11. 14:44:57

@megitális rózsa:
Vagy inkább magát a dokumentumot, a félreértések, legendák, szóbeszédek tisztázása végett:

A trianoni diktátum (Farkas Lőrinc Imre kiadásában) eredeti francia és magyar nyelven

Kukettó (törölt) 2010.06.11. 14:45:15

@Rusher4587:

"Viszont aki elutasítja a revízió minden formáját, az áruló és pont. "

Ja.
Vagy esetleg más véleménye van.

Picurigor 2010.06.11. 14:45:31

A történelem már részben ítéletet mondott Trianonról:
Csehszlovákia - már nem létezik
Jugoszlávia - már nem létezik

A románok még tartják magukat, hiába, ők furfangosabbak.

Viszont az időnket ne kesergéssel töltsük: meg kell erősíteni Magyarországot, mind gazdaságilag, mind katonailag és igenis folyamatosan "rugdosni" a szomszédokat autonómia ügyben.

És esetleg csendben készülni arra, hogy ha megváltozik a geopolitikai status qou, akkor akár fegyverrel is vissza tudjuk szerezni az ezer éves hazát.

Sieg 2010.06.11. 14:45:55

"a búsmagyar siránkozás és a tragédiát nem is értő, fellengzős pökhendiség""a búsmagyar siránkozás és a tragédiát nem is értő, fellengzős pökhendiség"

Itt van a komoly hiba, a szokásos konzervatív liberáliskép: nem tudják vagy akarják megérteni, miről beszélnek, hanem ezek eltorzításával olyan kívánatos „ellenségképet” alakítanak ki, amelyet fellengzősen és lenézően lehet utálni.

Aki a mostani trianoni melldüllesztés ellen szóltak (magamat is beleértve), azok nagy részének vélemények nem a békeszerződés MEGÍTÉLÉSÉBEN tért el: az egy rendkívül ostoba, tragédiák sorozatát eredményező döntés volt. Itt nincs vita.

Amit másként gondolnak az az, hogy MOST mit lehet tenni. A konzervatívoknak úgy tűnik, bejön a Trianonozás és úgy érzik, hogy ezzel tesznek a magyarságért. Jó kérdés, hogy hogyan. Mi a terv? Mondjuk összefogunk az oroszokkal/amerikaiakkal a környező szlávok ellen (lol), szétrobbantjuk az EU-t, majd új határokat kényszerítünk a szomszédokra? Vagy mi, mi a célja a jelenlegi irányvonalnak?

Nagyon remélem, hogy épeszű emberek fejében ilyen gondolatok nincsenek. Ha meg nem, akkor egy a célja: a nemzeti egó simogatása, a látszólagos magyarkodás. A tényleges eredmény: a Jobbik féle nacionalista pártok erősítése a környező országokban. A kormányváltás utáni azonnali Trianonozás majdnem hogy Darwin díjas: a konkrét eredménye (amellett hogy a nemzeti érzületű emberek nagynak érzik magukat, és tesznek rá, hogy mi a következménye) az, hogy valószínűleg ezzel tesszük újra a szlovák parlamentbe Slotát. Bravó.

A Trianonnal létrehozott problémák egyetlen reális megoldási módja, ha megtanulunk gyűlölködés nélkül együtt élni, hogy ne legyen fontos, hogy a határ melyik oldalán élünk. És még egyszer, ez nem jelenti azt, hogy Trianon le lett volna tragédia, csak azt, hogy a kardcsörgetés és gyűlölködés helyett valamit tenni is akar az ember a helyzet javítására.
Ez nem hippigondolkodás, ez realizmus, még ha kevés is rá az esély.

Az alternatív lehetőségek a gyűlölködés és a háború. Kösz nem.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.11. 14:46:28

1. Olyan állításoknak, amelyeket nem lehet beleírni a világ _minden_ történelemkönyvébe, _egyikben sincs_ helyük.
2. A szavazáson fentebb igennel szavaztam, mert a poszt által sugallt területi revízióban nem hiszek. Remélek viszont egy föderális Európát, ahol a határokat, maiakat és régieket, egyszerűen elfelejtjük, vagy inkább nyíltan megtagadjuk, mint szégyellni való emlékeket.

szvsz 2010.06.11. 14:56:02

@Terézágyú: "Mohácsot sem "felejtjük el", de nem ezzel foglalkozunk állandóan..."
Na igen, de
- az Oszmán birodalom momentán Magyarország 0%-át bitorolja és használja ki területileg.
- a törökök momentán 0 magyart tartanak elnyomás alatt
- a törökök momentán nem kivánnak Mo. rovására újabb területekkel bővülni.

Ellentétben szomszédainkkal, akikről ha az utolsó sor nem is, de a többi maszkimálisan elmondható. Hát ezért emlegetjük folyton. Nagyvonalakban.

Maisie MacKenzie 2010.06.11. 15:05:15

TGM eléggé jól nyomja a frankót Trianon témában:

Mennyire valószínű az, hogy a különféle, egymással ellentétes nacionalizmusok egyszerre igazak? Az új magyar államdoktrína szerint a trianoni (1920), illetve párizsi (1947) béke igazságtalan, helytelen, meg kell "haladni" valahogyan, ha nem is határmódosítással (azaz, ha őszinték vagyunk, háborúval). A szlovák, román, szerb, osztrák, horvát, szlovén, ukrán (nem minden esetben ennyire hivatalos) államdoktrína szerint ennek az ellenkezője az igaz.

Ámde akkor vagyunk ezek szerint jó hazafiak, ha - a trianoni határokon belül! - elítéljük a trianoni/párizsi "békediktátumot", rajtuk kívül pedig lelkesen üdvözöljük.

Az első világháború előtt a Kárpát-medence összlakosságának 52 százaléka élt kisebbségi sorban, a háború - és Trianon, Saint-Germain - után csak 29 százaléka, ez a szám pedig ma 10-12 százalékra apadt (asszimiláció, kivándorlás).

Nehezen állítható, hogy a mai helyzet "önmagában" igazságtalanabb, mint a Trianon előtti volt. A trianoni békének nem az igazságtalansága a legfájdalmasabb, hanem a sokkal mélyebb, sokkal nehezebben körülírható történelmi, kulturális következményei, elsősorban az, hogy a magyarság egy világbirodalom vezető népeként élvezett "európai állását" - s evvel a régi magyarság mára már alig értett kulturális kontextusát, műveltségét, önérzését - vesztette el.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.11. 22:01:12

"Pedig Magyarország történelméből világos, hogy az országnak megannyi földrajzi és kulturális adottsága van arra, hogy Közép-Európa egyik meghatározó állama, a térség középhatalma legyen. Ezt nem szégyellni kell, hanem ki kell használni!"

Ezt azért ki lehetett volna fejteni. Pl. hogy mit is jelent. Továbbá egy kicsit belegondolni, hogy igaz-e. Esetleg kiderült volna, hogy nem. Pontosabban lehet, hogy mondjuk 700 éve megvoltak ezek az adottságok, de már nagyon régóta nincsenek meg.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2010.06.11. 22:01:51

Egy felvetés: A zsidó nép államisága a maga teljességében Kr. u. 70-ben szűnt meg és 1948-ban alakult újra. Ez durván 19 évszázad. Ebben az időszakban Izrael területén lényegében nem vagy alig éltek zsidók. Ehhez képest micsoda Trianon egy évszázada? Mit számít az, hogyha a mostani etnikai arányok nem nekünk kedveznek? Hát majd visszaállítjuk egyszer, ha majd felkap egyszer a történelem szele, ahogy ők is sokat módosítottak a Trianon oda. Ha odafele megy, idefele is működhetik.

F. A. Hayek 2010.06.11. 22:02:11

Ami a "teljesen esélytelen revizionizmus" gondolatát illeti, az esélytelenség fő oka a magyar politikai elit és értelmiség hozzáállása. A trianoni döntést követően a vesztes háború és az azt követő bolsevik diktatúra által tönkretett, a nemzetközi jogi elismertség határán ingadozó országnak jóval kisebb esélye volt a történelmi magyar részek visszaszerzésére, mint ma. Mégis azonnal közmegegyezés alakult ki revíziós célkitűzés tekintetében, és annak megvalósításában teljes erőbedobással részt vettek az akkori - igaz, a mainál sokkal jobb minőségű - írástudóink. Sikerült is elérni a revíziót, a vártnál sokkal gyorsabban és békés úton (aki szerint a bécsi döntések miatt keveredtünk bele a II. Világháborúba, az egyszerűen nincs tisztában a tényekkel, vagy nem ismeri a térképet).

Ezzel szemben már húsz éve másról sem beszélünk, minthogy jóban kell lenni a szomszédainkkal, revízióra még csak gondolni sem szabad, mert megbánthatjuk őket: az egyoldalú gesztusok eredményét láthatjuk ma Szlovákiában. Emellett hazaáruló értelmiségiek hada dolgozik azon, hogy az internacionalizmus jegyében külföldön hiteltelenné tegye a magyar nemzeti összetartozás gondolatát és lejárasson minden olyan politikai erőt, amely azt képviselné.

A szerzőnek természetesen igaza van abban, hogy morális és gazdasági felemelkedésre van szükség ahhoz, hogy az egész kérdés érdemben felmerülhessen, mint ahogy a Horthy-korszakban is ez tette lehetővé a revíziót. De a gondolatot addig sem kell eleve esélytelenként eltemetni. Kezdetnek már az is jó lenne ha legalább itt, a saját országunkban nem csak a 40 év kommunista diktatúrájától örökölt gúnyt és lenézést váltaná ki.

MEDVE1978 2010.06.11. 22:02:35

Semmi sincs kőbevésve, így a határok sem. A cikknek ez a mondanivalója helyes, ám nem túl kiterjedt, nincs továbbgondolva.
Határok akkor tolódnak el, ha erre van valamilyen mérvadó impulzus. Itt most több lehetséges is eszembe jut:
1. Mert a nagyhatalmak úgy gondolják. Sajnos a nagyhatalmaknak nincs olyan érdeke, hogy a határok bármilyen szinten mozogjanak a térségünkben. A németeknek már nincsenek különlegesebb nemzeti érdekeltségeik (mint a svábok, erdélyi szászok, volgai németek stb. esetében voltak) és gazdaságilag széles körben reprezentáltak. A franciákkal ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a románokat még mindig jobban komázzák nálunk. Angol és amerikai barátaink talán jobban szarnak az egészre, mint valaha. Az oroszok komálják szerb barátainkat, de nem eléggé, hogy ezért bármit is tegyenk. Tehát nincs nagyhatalom, ami érdekelt lenne mozgásban errefelé.
2. Mert megváltozik az etnikai összetétel. A jelen helyzet az, hogy minden nemzet errefelé fogyatkozik. Az egész Kárpát-medence ebben a cipőben jár, nemcsak mi. A cigányok szaporodnak, de ők nem nemzet. Pedig hasonló helyzetben nagyon kilóg a lóláb. A másikat túlszaporodó nemzeteknek óriási esélye van arra, hogy valamilyen formában területet nyerjen. A koszovói albánok példája eléggé kirívóan látszik, viszont ott van például az északír és a palesztin konfliktus is. A futószalagon sok gyereket csináló nemzet előbb-utóbb konfliktusba kerül a kisebb ütemben szaporodó többségivel és ha elég erőszakos, akkor kap területet is.
3. Nemzeti öntudatraépülés és katonai konfliktus idején. Szerintem mindenki számára látható, hogy egy magyar honvéd masíroz be Szabadkára, Nagyváradra vagy Kassára illúzió.

Az egyetlen esély MAgyarországnak az elcsatolt térségek visszanyerésére tehát a gazdasági térnyerés, növekvő jólét és ebből fakadóan természetes szaporodás marad. A nagyhatalmakra, nemzetközi döntőbírókra hiába számítunk, ők szarnak az egészbe.

Ez Trianon tanulsága.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.11. 22:02:51

@Picurigor: és mások, akik ilyesmire vágynak:
"akkor akár fegyverrel is vissza tudjuk szerezni az ezer éves hazát. "

Tegyük fel, hogy ez az álom megvalósítható. Nektek, mint ezt kívánóknak, mi lenne az ideális világ? Magyarország a Kárpátokig, itt-ott azon túl esetleg, a többi ország, nép meg ossza be a maradékot?
Ahogy @Maisie MacKenzie: írja: a nacionalizmus logikai hiba, mert ugyanarról a történelmi tényről különbözőt állít, attól függően, hogy ő maga hol van. Erről meg lásd, amit fentebb írtam:
Olyan állításoknak, amelyeket nem lehet beleírni a világ _minden_ történelemkönyvébe, _egyikben sincs_ helyük.

megitális rózsa 2010.06.11. 22:03:15

@H Stahl:

Azért nem mindegy, hogy pár eredeti dokumentumba mélyedsz bele, vagy segítséget kapsz történészektől:

Sumption, Runciman, Ostrogorsky, Sansom stb., illetve a magyarok közül például Romsics.

Senkifia 2010.06.11. 22:03:44

@mig8: gratulálok az ismerősöd erős jelleméhez :) viszont szlovákiának, születése óta, de főleg az elmúlt 8 évben, kinyalta a magyar vezetés a seggét is. nem szólt akkor sem,ha folyamatosan lenáciztak, megverték a magyar kisebbségieket . max valami erőtlen szerencsétlenkedést produkáltak ezek kapcsán,amire olyan reakciók jöttek, nagypolitikába illően,hogy "mit akar ez a kócos asszony"ti. göncz kinga. aki persze egy ...nem találok jelzőt,milyen külügyminiszter volt. de azért egy állam ilyet nem engedhet meg senki más államnak.legalább csapj az asztalra. Szóval szlovákiának nem volt jó,hogy lépten-nyomon a barátságunkat, engedékenységünket, gerinctelenségünket,megalkuvásunkat bizonygattuk feléje, mindig talált fogást valamin,hogy újra belerúgjon valamibe, ami magyar. Hát ha szépen nem megy, próbálkozzunk csúnyán. Hívjuk be a nagykövetet, ordítsuk le a fejét, és kategorikusan kérjük ki magunknak minden pofátlanságukat. Ha ez se megy, akkor mondjuk nagyon csúnyán lehetne olyat,hogy beláthatatlan időre felfügesszük a kereskedelmi együttműködést. Kb 3 hét,amíg a sokszáz tonna gyorsérlelésű tarja, kefir,joghurt el kezd rárohadni a szlovák beszállítókra,termelőkre. és akkor odamennek a saját kormányukhoz,és azt mondják majd, hogy a qrvaanyádat, viselkeggyé,bzmeg, mert éhendöglünk. Lévén,hogy Magyarország számára szlovákia nem piac,illetve elenyésző. A magyar teszkóba a teszkógazdaságostól a "Früstök" csikós tartjáig meg a trappistáig minden méd in szlovákia. Szóval lehet csúnyán is,ha szépen nem megy. És ideje lenne ráébreszteni a szlovák tezsvéreket,hogy abba kéne már hagyni az ugatást,mert nagyon kontraproduktívvá válhat Magyarország és a magyarok nagyrészt oktalan b.szogatása. És foglalkozzanak a saját bajukkal. nehogy már mindenért mi kérjünk elnézést, sőt a mi anyánk p.csája,azért mert ők idióták. Illetve a vezetőik.

balfék 2010.06.11. 22:03:53

@polinezia: Látod ez az ! Ezt nem érti a sok elvakult. Egyáltalán mondja meg már valaki mióta létezik az egységes magyar nemzet? Amennyiben 1000 éve létezik, a nincstelen jobbágy is a nemzet része volt, vagy csak az arisztokrácia?

Senkifia 2010.06.11. 22:04:14

@polinezia: ez a hozzáállás. gratulálok. az ilyenek miatt tartunk ott,ahol. és fog esetleg beigazolódni,hogy ami ezer éve,asse tart örökké. de azért tnni lehetne érte,hogy tartson. és mondjuk úgy csinálni,mint a románok, akik egy rakás, rómából száműzött bűnözöből , szarrávert dák törzsek maradékából, meg kóbór szlávokból odáig érkezett,hogy ők Romulus és Remus egyenes ági leszármazottai, akik(nota bene: létező román álláspont)több,mint 3000 (!!)ezer éve keresztények, és a dnyesztertől a tiszáig minden az övék. Valószínűleg azért értek ide,és tartanak ott,nemzetileg, nemzeti érzelmileg, ahol tartanak,mert nem volt a vezető rétegükben soha olyan szutykos senkiházi,mint a magyaroknak, akik a hozzádéhoz hasonló nézeteket ültették az emberek fejébe ,qrvanagy sikerrel. (Ja ha csak viccnek szántad,elnézést. de szar vicc,az biztos.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.11. 22:04:30

Magával az írással teljesen egyetértek. Viszont a kettős állampolgárság erőltetése pont az ellenkező irányba mutat szerintem. Ami a trianoni határokat illeti, 100 év múlva állni is fognak, meg nem is. Állni fognak, mert nem nagyon látom esélyét egy akármilyen szintű revíziónak. De nem fognak állni, amennyiben az EU túléli a következő 100 évet, mint ahogy elvileg már most se állnak. 100 év múlva talán valóban csak annyit fog számítani, mint egy megye-, vagy városhatár. A kultúráris nemzeti összetartás fontos, de ha megtellik tartalommal az EU határnélkülisége (felnővünk hozzá mi is, meg a környező országok vezetői is), akkor az állampogárság csak papírkérdés lesz. Én pesti vagyok, de szegedi, ő meg kassai. És? Mind magyarok vagyunk.

dukeekud 2010.06.11. 22:04:39

En kompromiszumos megoldasnak elfogadnam, hogy azokat a teruleteket ahol az elcsatolaskor tisztan magyarok eltek azokat adjak vissza. Ez sac per kb a 40 %-a teljes elbitorolt teruletnek. Es akkor felolem vegervenyesen lezarhatjuk a kerdest.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.06.11. 22:04:59

Nem teljesen értem.

Trianon 90 éve volt, nem a is második, hanem az első világháború után. A legtöbb ember annyit tud az 1. világháborúról, amennyit a wikipédián talál. Mit kéne vele csinálni?

Emlékezni, tanulni belőle? Hát emlékezni éppen emlékezik mindenki. Most akkor jó?

Tanulni belőle? Tanulni a törtelem hibáiból jó dolog (lenne), ez tény. Trianon arra taníthat meg bennünket, hogy annó hülyék voltunk, és ezért megszívtuk. Talán túl erős volt a büntetés, de ez a másik dolog, amire szintén megtaníthat: világméretű nézeteltérések rendezésénél felesleges igazságosságra, jó szándékra stb. számítani. (Persze nem tanultunk belőle, frankón elkövettük ugyanazt a hülyeséget, de ez már csak így szokott lenni.)

Amit biztosan nem lehet: visszaforgatni a történelem kerekét. Egy országnak azzal kell törődnie, hogy a jelenlegi helyzetéből mit tud kihozni.

nem nemsiker_s 2010.06.11. 22:05:10

@Maisie MacKenzie:
Az első világháború előtt a Kárpát-medence összlakosságának 52 százaléka élt kisebbségi sorban, a háború - és Trianon, Saint-Germain - után csak 29 százaléka

Na igen, de ennek a 29 százaléknak döntő többsége magyar volt

Sztyepan Asztahov 2010.06.11. 22:05:24

"Pedig Magyarország történelméből világos, hogy az országnak megannyi földrajzi és kulturális adottsága van arra, hogy Közép-Európa egyik meghatározó állama, a térség középhatalma legyen. "

hmm, nem kell középhatalmiságra törekedni. Nem kell olyan pozicióra törekedni, hogy azzal a másikat fenyegessed. Elég olyan országnak lennünk, ahol az emberek jól élnek, illetve ami kimer állni saját érdekeiért. De nem kell itt katonai képhatalmiság.

Szerinted melyik országnak nincsen meg a kulturális adottsága?

nemhívő 2010.06.11. 22:05:36

..döntsétek már el végre, hogy a határon túliak érdekében, vagy a területszerzés érdekében politizáljon az anyaország...

TGM nem véletlenül mond jókat...Ő ismeri a kinti viszonyokat...akárcsak én.

Az ittenieknek meg kellene már végre érteni, hogy MINDEN határon túli magyar (kisebb/nagyobb részben!) azonosult a többségi nemzettel IS!

Már olvastam akkora baromságot is, hogy a kettős állampolgárság okán szlovák állampolgárság nélküli "magyar tömb" jöhetne létre délszlovákiában, aminek következtében határmódosítást lehetne végrehajtani.
El kéne gondolkodni azon, hogy a "kollaboránsnak" tartott "Bugárpártot" kb pont ugyanannyi magyar támogatja, mint az MKP-t.

És a románoknál a Boc kormányban ismét 8 RMDSZ-es miniszter van.
Vagyis a kintiek ma LOJÁLISAK a többségi nemzettel... azzal együtt, hogy megmegőrzik identitásukat is. (többé/kevésbé!)
Akik kiváltják is a magyar állampolgárságot, még azok sem kívánnak mindanyian a magyar állam fennhatósága alatt élni.

...ezt véssétek az észbe..

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.06.12. 11:16:02

„Talán Szlovákia kapcsán derült ki a legnyilvánvalóbban, hogy hiába mondjuk el évente ötször, hogy nem akarunk semmit Trianon revíziójával, ők mégis folyamatosan bele fognak rúgni a magyar kisebbségbe és Magyarországba.” – mondjátok ti.

Szerintem pedig épp az a baj, hogy kialakítottatok Szlovákiával egy „játszmát”, amely pont azért lett önfenntartó, mert zombik módján pontosan, kiszámíthatóan, ugyanarra a nacionalista rugóra járva, mindig úgy reagáltok, ahogy a szlovák fél „elvárja”: nyelvtörvényre kettős állampolgárság, kettős állampolgárság tiltására Trianon-évforduló és Nemzeti Összefogás Napja (a szlovák választási kampány kellős közepén).

Magyarra fordítva, egyértelműen Szlovákia az, aki irányítja a játékot.

Látszik, hogy Fideszék nem olvasnak Watzlawick-ot: Szerinte ilyenkor a helyes megoldás egy olyan – illogikusnak, azaz első látásra a megoldás ellen hatónak tűnő – lépés lehet, amely viszont épp látszólagos ésszerűtlenségével, szokatlanságával képes kibillenteni a feleket a „bevált” válaszlépések spiráljából.

Mivelhogy Magyarországnak több a veszítenivalója, neki kell arra törekednie, hogy valamilyen csavarral váratlan helyzetbe hozza Szovákiát. Bár a javaslat – a probléma komplexitását tekintve – kissé naivnak tűnhet, jó ötlet lehetne például, ha minden látványos felvidéki kisebbségijog-korlátozásért a megszokott tiltakozás helyett „köszönetet mondana” – például saját szlovák kisebbségének irányába tett még látványosabb jogokkal, még nagyobb engedményekkel.

Csaknem kizártak tartom, hogy a szlovák közvélemény előbb-utóbb ne jöjjön ettől zavarba – a nemzetköziről nem is beszélve.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.06.12. 11:16:19

Ami pedig az alig burkolt revíziós álmokat és „középhatalmi” (értsd: nagyhatalmi) státust illeti:

1. Erdély sohasem volt Magyarországé. Nem mintha közigazgatásilag nem tartozott volna hozzá. De „nemzeti tulajdonként” tekinteni egy országrészt valahogy nem tűnik korrekt, 21. századi mentalitásnak. Mert mi volna akkor, ha (abszurd példával élve) Somogy, Veszprém és Zala úgy gondolná, hogy jobb Budapest nélkül – és egyszer csak Balatonostól leszakadnának?

Börtönőrként, erőszakkal próbálnátok visszatartani Mo. „jogos tuladonát”?
Vagy talán inkább elfogadnátok, hogy egy régió sorsáról kizárólag annak lakói dönthetnek – és elgondolkoznátok, miért is nem jó nekik az ország kötelékében maradni?

Nos, finoman szólva féligazság, hogy a gonosz Antant veszejtette el Erdélyt. Erdély amúgy is le akart szakadni. Nemnemsoházás helyett inkább idejében kellett volna őket meggyőzni, visszaédesgetni jogokkal, társnemzeti státussal, széleskörű önrendelkezéssel.

2. Amerika nagyhatalom – és csaknem összeroppant a recesszióban, magával rántva a fél világot. Finnország még csak most kezd gondolkozni arról, hogy esetleg őt is érintheti a recesszió – pedig nem is nagyhatalom. Szerbia még mindig a balkán nagyhatalmának szerepében tetszelegne. Szlovénia pedig a maga „jelentéktelenségében”, észrevehetetlenségében már vissza se néz Szerbiára – épp valahol Európa középmezőnyénél tart, és semmi jelét nem mutatja, hogy beérné ennyivel.

S akkó’ mi van?! Tényleg annyira jó hatalmas, büszke nemzet tagja lenni – és akkora baj, ha kicsikként mertek nagyokká válni? Esetleg nem érhetnétek be „csak” annyival, hogy civilizáltan, kulturáltan, szabadon és jólétben éljetek? Ennyire nem volt elég Trianonból?

Maisie MacKenzie 2010.06.14. 16:55:09

@peetmaster:

"Olyan állításoknak, amelyeket nem lehet beleírni a világ _minden_ történelemkönyvébe, _egyikben sincs_ helyük."

Így van. Nem magyaroknak és szlovákoknak kellene a közös történelmünket kutatni, hanem pl. felkérni egy argentin-angolai-pakisztáni vegyes történész bizottságot és a megállapításaikat elfogadni. ha a történelemtudomány tényleg tudomány, akkor müxik ez az eljárás.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.14. 18:24:27

@Maisie MacKenzie: pontosan, én is szó szerint így gondoltam. Ami ezzel a módszerrel nem kerülne be, az nem tudomány, hanem mítoszgyártás egy előre eldöntött cél (nemzetépítés, háborús propaganda stb.) érdekében.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása