Véleményvezér

vv

Gettópolitika

2010.06.14. I 27 komment I Címkék: mkp szlovakia hataron tuliak hid most

A határon túli magyarok nem elszigeteltségben élnek. Hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt. (Tomáš Halász/TASR)

Kiesett a parlamentből a szlovák választáson a Magyar Koalíció Pártja, bejutott viszont 8,12%-kal(!) a tavaly alapított Híd-Most. Csáky Pálék azonnal be is nyújtották lemondásukat, Bugár Béláék pedig kormányzati szerepre készülnek.

A történteknek legalább két fontos tanulsága van.

Ajánlott írásunk: Mit kezdjünk Szlovákiával?


Etnikai politizálás: kell, de nem elég!

Egyrészt: amit korábban a román politika is megmutatott, azt a szlovák választások is megerősítették szombaton. A pusztán etnikai alapon politizáló pártok ideje lejárt.

Az MKP kampányüzeneteit a tipikus "gettómentalitás" jellemezte: az üldözöttség-tudat, az, hogy a magyaroknak a fenyegetettség miatt kell összefogniuk. Ennek megfelelően aránytalanul sok energiát fordítottak az "árulók", a nem csak ezzel kampányoló Híd-Most kritizálására. Az MKP-nak tulajdonképpen egyetlen üzenete az volt, hogy ők "a" magyar párt, akik mögött ott áll a Fidesz és az anyaország.

Ezzel szemben a Híd-Most azokra koncentrált, akiknek elege lett abból a frusztrációból, amit a nemzetiségi konfliktusok jelentenek. Autópályával, a munkanélküliség csökkentésével, a vállalkozások fellendítésével kampányoltak. Az összefogás üzenetével - amit a párt névválasztása is tükröz - az asszimilánsokat és vegyes családokat is jobban meg tudták szólítani, valamint a roma és ruszin szavazókat. Nem is beszélve a szlovákokról: a Híd-Most olyan vidékeken is 1-2%-os eredményeket ért el, ahol magyarok nem is élnek.

online survey


Nyilván az MKP vereségének és Bugárék jó szereplésének a fentieken túl is megannyi oka van, azonban jól látható, hogy két évtizeddel a kommunizmus bukása után a Kárpát-medence nagyon megváltozott. A határon túli magyarok már nem elszigeteltségben élnek, az anyaország minden szempontból közelebb van, és hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ma már önmagában nem elég etnikai pártnak lenni: releváns üzeneteket kell megfogalmazni az adott ország politikájának minden fontos kérdésében! A kisebbségi érdek, a magyar közösség markáns és határozott képviselete feltétlenül szükséges, elengedhetetlen, de nem elégséges.

Belpolitikát hagyd a konyhában!

A másik nagy tanulsága a szombati választásoknak a magyar belpolitika helye a felvidéki magyar politikában. Korábbi határon túli választásokon megtanulhatta volna már a magyar politika, élén a Fidesszel, hogy a hazai pártpolitikát és politikai feszültségeket nem szabad exportálni. A magyar belpolitikát a határon belül kell játszani!

A határon túli magyarság egysége amúgy is nehezen fenntartható, de ha erre rátesszük még a magyar belpolitika megosztását, akkor minden kisebbségi magyar politikai erő kényszerűen elaprózódik. Kiváló példa erre Erdély, ahol a magyar belpolitika aktív segítségével osztódott a magyar politikai egység egyre kisebb elemekre. Mostanra pedig ott tartunk, hogy egyre nagyobb arányban szavaznak az acsarkodásból kiábrándult magyarok különböző román pártokra.

A legfontosabb tanulság

A szombati választások egyik üzenete, hogy a felvidéki magyarság problémája nem egyedül csak a szlovák nyelvtörvény, amire a magyar külpolitika valamennyi figyelmét fordította az elmúlt évben. Hanem legalább annyira a munkanélküliség vagy a kisvállalkozások nehézségei.

Ennek is csak arra kellene ráébresztenie a magyar politikát, amire mellesleg az elmúlt évek minden határon túli választásának is kellett volna: ideje lenne jobban megismernünk a határon túli magyarokat, életüket, problémáikat! Hogy a magyar külpolitika végre azért harcoljon, ami a határon túli magyaroknak a fontos, és nem csak azért, ami az anyaországból fontosnak látszik.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surko 2010.06.14. 09:13:53

Nagyon jó írás!

Majdnem tökéletesen egyetértek vele, egy kivétellel.

"Etnikai politizálás: kell, de nem elég"

Biztos, hogy kell egyáltalán?

Az etnikai alapú pártoknak akkor van értelmük, amikor a kisebség létezését megpróbálják teljesen ellehetetleníteni. Egy ilyen helyzetben valóban "összefogásra", etnikai alapú összefogásra van szükség, hiszen etnikai alapú a legfőbb kihívás, a legfőbb fenyegetés is.

Ergo minden más kérdés háttérbe szorul, mert "a lét a tét."

Egy szabad, demokratikus ország esete teljesen más. Ott ugyanis nincsen állandó etnikai alapú fenyegetettség. Ha pedig ez hiányzik, akkor a kisebbségt tagjait ugyanazok a gondok, és kérdések györtiki, mint a más nyelvet beszélő többségi társadalmat.

Közbiztonság, munkanélküliség, egészségügy, stb. Ha pedig ugyanazok a kérdések, akkor a politikai megoldások is lehetnek közösek.
Ergo nem etnikai, hanem politikai megoldások mentén fragmentálódik a társadalom. Ebben a helyzetben egy szlovák és egy magyar miért ne szavazhatna ugyanarra a pártra, ha a javasolt megoldást mindketten jónak látják?

Munkanélküliségra és egészégügyre ugyanis nincsen magyar, vagy szlovák válasz. Nincs etnikai válasz a hétköznapok kihívásaira.

Ott csak válaszok vannak, etnikumtől függetlenül.

Szabad és demokratikus országban az etnikai politizálásra tulajdonképpen nincs szükség.

Ezért nem meglepő, ha egy idő után az etnikai politizálásra berendezkedő pártok már csak a fenyegetettség érzetével továbra is küszködő nacionalista szavazókra támaszkodhatnak, hiszen a mérsékeltek már más, nem etnikai pártokra voksolnak.

Az etnikai pártok radikalizálódása így természetes jelenség.

A másik út pedig az etnikai elem fokozatos feladása, és általános politikai válaszok kidolgozása, immár etnikumtól függetlenül.

Mindkét út járható, csak kérdés, hogy hányan vevők rá.

tolsztoj 2010.06.14. 09:31:29

@Surko:
"Egy szabad, demokratikus ország esete teljesen más. Ott ugyanis nincsen állandó etnikai alapú fenyegetettség."

Most Finnországról beszélsz?

Mert ha "szlovákiáról" akkor nagyon mellélőttél!
Ha egy eklatáns példát szeretnék mondani az etnikai alapú fenyegetettségre, akkor remek példaként éppen ezt az országot említeném - legalább próbálnál valós információkat szerezni az igazi helyzetről, nem ártana egy kicsit művelődni, olvasni sem, például ajánlom Popély Gyula - Felvidék 1914-1920 c. könyvét .

Akkor nem látnád a dolgokat ilyen rózsás szemüvegen keresztül - évtizedek óta figyelem, hogy fogy körülöttem a magyarság, ha még 30-40 évig így mennek a dolgok tapsikolhatunk a homogén SZLOVÁK RESPUBLIKÁNAK...

Brátiszlává · http://napersze.blog.hu 2010.06.14. 09:33:52

1. a szlovákiai esetből nem szerencsés megmagyarázni az erdélyi viszonyokat is.
2. nem a magyar belpolitika okozta az mkp bukkását, hanem az a kényszerpálya, szerep amibe-amire a szlovák kormánypártok kényszerítették csákyékat. (az már jó kérdés, hogy miért nem igyekeztek kitörtni ebből)
3. az etnikai politizálással nem magyarázol semmit (mit jelent?- hogy nincsenek magyar pártok?)
4. miért kellene egységes legyen a határontúli magyarság képviselete? meglátásom szerint ez egy dinamikus kőzeg és ez így is van jól (demokrácia). ha nincs verseny, akkor azért fordulnak el a választók..
5. a legfontosabb tanulság az, hogy budapest tehetetlen:)

Ezekiel 25,17 2010.06.14. 09:42:59

"Szabad és demokratikus országban az etnikai politizálásra tulajdonképpen nincs szükség."

Ez nagyon jól hangzik, de sajnos nem igaz. Bizony, bizony, a legnagyobb demokráciákban is hajlamosak elnyomni a kisebbségeket, ha azok nem képviselik politikai vonalon is érdekeiket (lásd pl. Franciaország). És nem szabad megtévesszen senkit, pl. a mai román kormány a korábbiaknál normálisabb politikája.

Mindenki nyugodt lehet, hogy ha nem lenne erős magyar érdekképviselet, akkor egyből nem lennének olyan jófejek nyelvhasználat illetev egyéb kérdésekben. Egyszerűen azért, mert semmi nem lenne, ami rákényszerítse őket. Én a Véleményvezérrel értek egyet: etnikai lapú poltizálás, de nem csak etnikai kérdésekről.

Budaphestie 2010.06.14. 09:43:04

Remek cikk. Az utolsó bekezdés nagyon igaz! Nekem a fidesz "határon túli politikájával" és trianonozásával kapcsolatban már régóta az az érzésem, mintha Mikszáth Beszterce ostroma című regényét olvasnám, ahol a főszereplő várúr a XIX. században is úgy viselkedik, mintha még mindig középkor volna. ( Ebből azután számos bonyodalom származik. )

stratez 2010.06.14. 09:43:13

A balkórus most zengi a fideszorbánozást, mintha érdekelné is őket, hogy mi van a határon túliakkal. Gondoljunk csak bele, ha most szavazná meg a parlament a kettős állampolgárságot, az új szlovák kormánnyal romlana meg azonnal a tárgyalhatatlanságig a viszony. Ezt viszont már Ficóék le- és kijátszották, így viszont tisztalappal ülhetnek le Orbánék tárgyalni. Az MKP-ért kár, de nagyon úgy fest, hogy nem a kettős állampolgárság megszavazása pecsételte meg a sorsukat.

Uva 2010.06.14. 09:43:23

Szerintem pont nem kell etnikai alapú politizálás, azt hiszem ezt bizonyítja a Híd Párt sikere. A határon túli magyarok túlnyomó többsége szerintem nem azzal a gondolattal ébred és fekszik minden nap, hogy én vagyok a szittya nagymagyar, ide az íjamat, meg a nemzeti önrendelkezésemet, hanem pl. azzal, hogy de jó lenne a körülöttem élő emberekkel nyelvtől és etnikumtól föggetlenül együtt tenni a fejlődésért. Eleve Közép-Európa az egy darab kultúra, kár nagyon élesen distingválni az alapján, hogy ki milyen nyelvet beszél.

SiKom 2010.06.14. 09:43:51

@Surko:
"Egy szabad, demokratikus ország esete teljesen más. Ott ugyanis nincsen állandó etnikai alapú fenyegetettség. "

De Szlovákiában van: nem beszélhetsz magyarul, nem írhatod ki a boltodra a feliratot magyarul, nem intézheted az ügyeidet magyarul.

Ez bizony fenyegetettség.

l3v1 2010.06.14. 10:25:27

@Surko: ""Etnikai politizálás: kell, de nem elég"

Biztos, hogy kell egyáltalán?"

Ezt csak olyan kérdezheti, aki nem élt olyan kissebbségi környezetben, ahol nem csak politikai szinten, de hétköznapi szinten is nyilvánvaló cél volt a kissebbségek minden áron történő beolvasztása és kulturális csonkosítása. És noha ma már ezek a dolgok kissé tompultak, nehéz feledni, főleg ha a politikai körökben még ma is sokan ott forognak azok közül, akik aktív résztvevői voltak ezeknek a törekvéseknek.

Könnyű azt mondani, hogy nem kell etnikai kérdésekre koncentrálni, ha soha nem szembesült az ember a fenti körülményekkel, de nem lenne szabad elfelejteni, hogy az etnikai kérdések figyelemben tartása nélkül még olyan sem lenne a helyzet pl. Erdélyben, amilyen - márpedig sokkal jobb is lehetne, ha nem lenne ma is aktív ellenkezés a kissebbségek jogainak támogatásában (pl. oktatásban, önkormányzatban, kulturális kérdésekben, stb.).

Részeredmények vannak, rendben, de ez nem jelenti azt, hogy ma már nem kell - vagy szabad - foglalkozni az etnikai kérdések politikai szerepeltetésével.

2010.06.14. 10:25:58

A környező országok nem igazán demokratikusak, pláne Szlovákia.
Az érdekvédelem igenis kell, lelassítja a magyarok lemorzsolódását.
Aki szerint nem kell, az nem járt mostanában Kolozsváron... :)

Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag erről kell szóljon egy program. Viszont az ilyen fele-fele párt szlovák szavazói nem biztos, hogy felhőtlenül örülni tudnak majd ha a pártjuk olyasmiket forszíroz ami senki másnak nem kell (mert kizárólag nemzetiségi ügyek). Ja hogy nem fogja megtenni? Értem...

greybull 2010.06.14. 12:27:11

A Híd létrejöttének oka: Stockholm szindróma. Ennyi.

Gyárfás 2010.06.14. 12:27:38

Honnan a fenéből bújuk elő állandóan az a kommandó, aki szerint most hogy EU van nem számít hogy ki milyen nemzethez, etnikumhoz, néphez tartozik.
Ez egy hosszan tartó olyan politikai kommunikáció volt magyarországon ami semmi másról nem szólt csak arról, hogy :
1, a szőnyeg alá söprjük a poroblémákat
2, azt a problémát amit nem sikerült beseperni ,simán EU hatásköre utaljuk.

Látjuk, hogy ez a politika hova vezetett, elindult onnan, hogy a a szlovákok úgy változtatták meg a közigazgatási határaikat, hogy a magyarok kisebbségbe kerüljenek, folytatódott a nyelvtörvénnyel, hazaiassági törvény stb.
Etnikai politizására miden eddiginél nagyobb szükség van , hiszen ameddig a többég etnikai alapon hoz kissebbség ellenes törvényeket, addig szükség van olyan formációra akik a kissebbségben lévő magyarságot képviselik elsősorban, másodsorban meg a felvidék gazdasági, és kultúrális felemelkedését segítik elő.Mindezt az anyaország teljes és erőteljes támogatása mellett.

A Bugár féle asszimiláns párt a látszólag a könyebb utat kínálta, az MKP meg a elejéig romlott korrupciót.
A gennyestus vs. redvásszendvics...
Az MKP bukása nem egyenlő az etnikai pártok bukásával.
AZONNAL el kell kezdeni egy ÚJ magyar párt szervezését ha kell magyar pénből, normálisan , normális emberekkel.4 év múlva meg be kell kerülni 8%kal.

ralf 2010.06.14. 12:27:57

@Sir Kommentor: Épp ezt fogalmazgattam én is. Amíg pl. egy nyelvtörvény hatályban lehet, addig szabad, demokratikus országról nem lehet beszélni. Abban viszont egyetértek a cikkíróval, hogy a "csak" etnikai politizálás nem elég. Ráadásul a konfrontatív, kompromisszumképtelen etnikai politizálás nem működőképes.
Még egységes volt az MKP, amikor azt lehetett látni, hogy a kompromisszumkész Bugárt minden politikai műsorba meghívták, a Duray-Csáky tengelyt meg sehová. Így Bugár el tudta érni, a kevesebbet, amit követelt, míg Csákyék semmit nem tudtak elérni a többől.

Sieg 2010.06.14. 12:28:20

A legfontosabb tanulság az, hogy a külföldi magyarság jó része egyet akar: békében és jól élni a saját országukban. Bebizonyosodott, annak ellenére, hogy ezt a gondolatot élből lelibisizték/lehippizték a mostanában kissé (?) önhitt konzervatívok.

Választottak: nem kérnek a melldüllesztős magyarkodó politikából. A Híd előretörése a Fidesz magyar-politikájával egyidejűleg történt, a Híd nyíltan kettős állampolgárság-ellenes. Ez önmagában olyan fontos tanulság, amin érdemes mindenkinek egy picit magába szállni.

Éppen azok mondtak nemet a Trianonozásra és kettős állampolgárságra akiknek „hivatalosan” az érdekében történtek. Ha ugyanezt én teszem itthon, megkapom a hazaáruló/zsidóbérenc stb. címkét. Elképzelhető, hogy a van valami abban, amit a „hülye libsik” mondanak: ez a magyarkodás nem vezet sehová és csak káros?

A külföldi magyarok helyzete és élete távolról sem olyan, amit itthon a bulvársajtó-kompatibilis magyarverésekből és Slota-nyilatkozatokból lejön a jónépnek. Apropó Slota. Bebizonyosodott az is, ami már várható volt: ugyan a szlovák fasiszta pártnak kifelé állt a rúdja a parlamentből, a Fidesz valamiért rendkívül sürgős magyarkodása sikeresen visszatolta (2000 szavazaton múlott…). Épp most olvastam, hogy ez a hirtelen nagyon sürgős nemzeti felbuzdulás annak ellenére történt, hogy mindkét szlovák magyar párt kifejezetten kérte OV-t, hogy a választásokig jegelje a témát.

Ebből persze az jön le, ami már gyanítható volt: a hazai magyarkodás távolról sem a külföldi magyarok érdekében történik, a funkciója a hazai nemzeti érzelmek ápolgatása. Hja, hogy ez konkrétan árt a külföldi magyaroknak? Bocs.

nabu 2010.06.14. 12:28:32

Az etnikai kérdések egyáltalán nem olyanok, mint évtizedekkel ezelőtt, azt állítod. Én meg azt állítom, hogy pont olyanok, nem változott semmi. A határ egyszerűbben átléphető, de ez nem változtatott semmin. Ahol együtt élnek magyarok és szlovákok ott nagyjából béke van, ahogy ezelőtt 500 évvel is béke volt, a politikusok, meg ugyanazt csinálják mint 40 évvel ezelőtt. Valamelyik országban mindig feltűnik egy önjelölt Ceausescu és folytatja ugyanazt a soviniszta politikát. Ennek a választásnak nincsenek nagy tanulságai, ugyanúgy Fico nyert, csak épp nem tud paktumot kötni senkivel. Azt meg eddig is lehetett tudni, hogy azért Slota már nem túl népszerű, de még így is bekerült. 20 év az semmi, ennyi idő alatt nem változnak meg az emberek. Az asszimiláció meg komoly és létező probléma, ami ellen küzdeni kell.

Sieg 2010.06.14. 12:28:46

@stratez: Éreztem, hogy a konzervatív oldal (a tanulságok levonása helyett) ezt az eredményt is valahogy meg fogja magyarázni. Voila.

Szóval azért, mert a szlovák nyelvtörvényt a szoci kormány alatt hozták meg, a Fidesz kormány máris meg nem történtnek veheti?

A lényeg, amit valahogy meg kellene magyarázni: a szlovákiai magyarok mondtak nemet a kettős állampolgárságra. Ja, ja, tudom. Kozmopolita/zsidó machináció, csalás.

Ppix 2010.06.14. 12:29:05

"Gondoljunk csak bele, ha most szavazná meg a parlament a kettős állampolgárságot, az új szlovák kormánnyal romlana meg azonnal a tárgyalhatatlanságig a viszony. Ezt viszont már Ficóék le- és kijátszották, így viszont tisztalappal ülhetnek le Orbánék tárgyalni. Az MKP-ért kár, de nagyon úgy fest, hogy nem a kettős állampolgárság megszavazása pecsételte meg a sorsukat. "

Akkor mi?
Azért ha a fidesz olyan kurva okos és taktikus külpolitikailag, akkor azt nem lehetett volna kihozni, hogy az MKP is bent marad a parlamentben???
Gondolom ez volt a cél, ezért is kampányolt Orbán személyesen is...

Ezek után ne balkórusozzál nekem és ne akarjunk mindent kimagyarázni, 4,3% magyar szavazat marad parlamenti képviselet nélkül szlovákiában, mert a fidesz és az MKP olyan kurva jól csinálta.
Nem értem hogyan van pofátok még most is a baloldalra mutogatni. A fidesz a kettős állampolgárságot és az MKP-t nyomta. MKP kiesett, a kettős állampolgárságtól távolságot tartó Híd bent van.
Talán észre kellene venni, mi az üzenet, ami az egyre európaibb Szlovák köztársaságból érkezik. Az ellenségeskedés politikája megbukott, szerencsére Fico-val együtt. De ne gondoljuk már, hogy ez azt jelenti, hogy folytatni kell a konfliktuskeresést. Szlovákiában épp most nullázta ki magát a fidesz, a Híd nem lesz a puszipajtásuk...

mendson 2010.06.14. 12:29:14

Az etnikai alapon történő politizálás zsákutca. Ugyanis ,hacsak nem 30-40% az érintett etnikum számaránya,mindig kisebbségben lesz a választásokon és kényszeríti a többséget,hogy maga is etnikai alapokat vonjon be a programjába.Na és még valami, ha a határon tuli magyarok többsége úgy dönt,leszarja az etnikai alapon történő politizálást és politikusokat akkor milyen jogon kérdöjelezi meg innen bárki. Nem mellesleg az MKP a teljes kampányát a fidesz módszertana szerint csinálta.Számukra a minta az volt,hogy az ellenfelet lehazaárulózni,mindenféle mocskos rágalmakkal vádolni (mire az igazság kiderül már késő) és más hasonló aljasságot csinálni sima 2/3 Magyaro.-on és legalább 2/3 magyar szavazat Szlovákiában.Csak, hát ott ugy néz ki a magyar emberek okosabbak odaát,mint az itt maradtak.És amit a véleményvezér emlékeim anno Megyesi, Gyurcsány büneként aposztrofált vagyis az útépítés vagy a reform, azt odaát a magyar szavazók igen pozítiv igényeként mutatja be ,ami igaz is.Csak hát akkor a véleménynek nem csak tartalma, hanem irányultsága is van ami egyszerüen lefordítva,ha és sózom el a levest akkor a véleményvezér szerint elbasztam, ha odaát sózzák el a levest akkor komoly,munkahelyteremtő gasztronómiai kisérletként ábrázolja a blogiró.

Ezekiel 25,17 2010.06.14. 12:29:25

@Uva: sajnos újra kell írnom a válaszomat, az előzőt ugyanis kimoderálták.

Az általad kifejtett érv az etnikai politizálás mellett nem állja meg a helyét. Sajnos, a liberális vagy internacionalista gondolkodás minden nemzeti megnyilvánulásra rányomja a "nagymagyar, szittya" stb bélyeget, ami engem felháborít, mert a magyarság mélységes lenézése árad az ilyen jelzőkből.

Tény, hogy a kisebbségi létet sem a magyarság 0-24 órás vállalása és hangsúlyozása határozza meg. De sajnos, a Szlovákiában nagyban mutatkozó asszimilációs folyamatok mutatják igazán meg, hogy szükség lenne a nyelvi és nemzeti jogok képviseletére, és arra is, hogy magyarként is valódi esélyegyenlőség legyen számukra.

Az etnikai alapú politizálás valóban korlátozza a kisebbségi pártok mozgásterét, de egyelőre ennek nem nagyon van alternatívája. A Híd az egyik első kísérlet erre. A személyes tapasztalatom az, hogy a szlovákiai magyarok egy jó része belefáradt a jogaiért vívott folyamatos harcokba, és inkább a lassú identitásfeladás válik tömegessé. És bizony itt nem az általad emlegetett közép-európai kultúra lesz a választásuk, hanem nagyon is a szlovák. Ennek egyik jele a Híd sikere.

Nem gondolom, hogy nekünk kell megítélni, hogy melyik párt a jobb az ottani magyarság számára, de a jelenlegi folyamatokat nem lehet ölbe tett kézzel nézni. Sürgősen ki kellene találni valamit, ami megállítja a magyar identitástól való távolodást. Az Uva által emlegetett nem etnikai alapú poltizálás szerintem jelenleg sokkal több kárt okozhat. Szép, szép, de sajnos nem működik.

Bartoki 2010.06.14. 12:29:43

@Surko: "Szabad és demokratikus országban az etnikai politizálásra tulajdonképpen nincs szükség."

És akkor a mi alkotmányunk miért írja elő a kisebbségek parlamenti képviseletét?

És a szabad és demokratikus EU-ban miért van ott az össz-európai pártpolitika mellett a nemzeti elem is? :)

Vuperi 2010.06.14. 12:30:11

@Sir Kommentor: Tévedsz. Kiírhatod a boltodra magyarul ÉS szlovákul. Csak CSAK magyarul nem írhatod ki. És beszélhetsz, sőt tanulhatsz is magyarul. az más kérdés, hogy milyen gondolatokot forgatnak a fejükben az emberek, a politikusok, hogy tetszik- e nekik. Annyit azért elárulok, hogy a közemberke között nincs SEMMI probléma nyelvi téren.

Bloberf 2010.06.14. 12:30:19

Azért mert egy párt nem etnikai alapokról politizál az még nem jelenti azt, hogy nem áll ki a kisebbségért. A cikk szerintem nagyon jó és valóban igy van ha egy párt általános mindenkit érdeklö problémák megoldására törekszik annak a mozgástere sokkal nagyobb. Amikor az etnikai fenyegetettségröl beszélünk akkor gondolni kell arra, hogy ez lehet kétoldalú is. Vagyis a többség is érezheti magát fenyegetettnek mivel van ahol a kisebbség van többségben.

mikénehavóna 2010.06.14. 16:18:04

@Sawyer_: "a jelenlegi folyamatokat nem lehet ölbe tett kézzel nézni. Sürgősen ki kellene találni valamit, ami megállítja a magyar identitástól való távolodást. "

Osztán miért?

Kettős identitásról hallottál-e már?

Miért jó a magyar identitás?

Milyen alapon szólsz bele abba, hogy valaki milyen identitást választ? Isten vagy?

Gyárfás 2010.06.14. 16:18:15

@Bloberf:
Szerintem egy párt mint szerveződés sok alapra épülhet, de mindeképpen arról szól, hogy egy csoport, és szimpatizánsai érdeklét képviseli.

Lehet világnézetre alapuló, gazdasági, vagy éppen etnikai csoport.Nem értem, hogy mi baj az etnikai szervezőséssel.
Attól, hogy alapvetően a magyar kissebbség érdekeit kívánja képviselni gy formáció még nem lesz rossz.
Nem kell célnak lennie a kormányzás, a célnak annak kell lenni, hogy a felvidék, minden színű kormányzás idején gazdaságilag fejlődjön, ugyanakkor a kissebbségi jogok európai normáknak megfelelő legyen.

Az MKP egy velejéig romlott korrupt szajha volt, és ezért bukott meg.Remélem a romajin szerveződő valódi etnkiai párt utat mutat azoknak is akik az asszimilációt választották.

Ezekiel 25,17 2010.06.14. 16:55:17

@mikénehavóna: Hosszú távon nincs kettős identitás. Az egy átmeneti lépés lehet az identitásváltás folyamatában, nem egy hosszú távon fenntartott és fenntartható állapot. A felvidéki magyarok (és minden más népcsoport) esetében egyébként nem is kettős identitásról lehet beszélni, hanem identitásválságról. ha bele gondolsz nem is igazán lehet valaki egyszerre magyar és szlovák identitású. Ettől függetlenül természetesen lehet lojális állampolgára Szlovákiának, magyarként. De az más dolog.

Miért jó a magyar identitás? Szerintem egyik identitás sem jobb, mint a másik! De ebben az esetben arról van szó, hogy a szlovák államhatalom évtizedes (kezdetben terrorral és áttelepítésekkel fűszerezett ) nyomásnak tesz ki egy kisebbséget, és mindenféle adminisztratív és nem-adminisztratív puha és kemény eszközökkel presszionálja őket identitásuk feladására és a beolvadásra. Szerinted ez rendben van?
A magyar államnak az a kötelessége, hogy a fent említett, véleményem szerint diszkriminatív eszközök alkalmazását az érvényben lévő EU és egyéb nemzetközi egyezményekre hivatkozva ellehetetlenítse, és ezzel egyidőben biztosítsa a felvidéki és máshol élő magyarok számára a kulturális önazonosság megőrzéséhez szükséges feltételeket.

A fentiek teljesülése esetén lehetne szó arról, hogy az egyenjogúság és az alapvető emberi jogok érvényesüljenek. És biztos lehetsz benne, hogy ebben az esetben az asszimiláció is jóval alacsonyabb lenne. Nem kell előírni senkinek, hogy milyen identitást válasszon, de nem is kellene elnyomni egy kisebbség identitását. Márpedig a szlovák államhatalom ezt csinálja.

ensigma 2010.06.14. 19:58:22

Erdély és felvidék esete politikailag azért teljesen más.

Erdélyben a Fidesz az RMDSZ ellenes Tőkés Lászlót, és a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Pártot (MPP) támogatta egy időben.

Az MPP azonban nem tudta megszerezni az erdélyi magyarok és székelyek támogatását, Tőkés püspök pedig kiegyzett a részben megfiatalított RMDSZ-szel.

A Fidesz pedig szépen rendezte kapcsolatát az RMDSZ-szel, így gyakorlatilag helyreállt az egységes erdélyi magyar érdekképviselet.

Felvidéken ezzel szemben az addigi mainstream politikai erőből, az MKP-ből kivált szakadárok alpították meg a MOST-Híd formációt Bugár Béla vezetésével,akik most legyőzték az MKP-t.

Tehát az MKP pont az RMDSZ-hez (volt) hasonló, Markó lelkesen kampányolt is Csákyéknak,míg a HÍD román párja az MPP poltikai szerkezet tekintetében.

Summa summarum Erdélyben fennmaradt egyelőre az old-school magyar párt,az RMDSZ, míg Felvidéken elbukott helyi párja,az MKP.

Jiszajah 2010.06.19. 18:52:08

Az a gond, hogy a lelkes hozzászólók egyike sem ismer b e l ü l r ő l k é t (2) nemzeti kultúrát legalább.Így nyilván vagy/vagy-okban gondolkodik, márpedig a vagy/vagy gondolkodásnak a legjobb példája Trianon.

Pedig mekkora esély volna nemzeti önismeretünk számára kívülről IS látni a magyar glóbuszt, s benne önnönmagunkat...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása