Véleményvezér

vv

Tűzijáték: megtartani és adakozni

2010.06.28. I 216 komment I Címkék: budapest allam posztkommunizmus katasztrofa


A 2000-es nagy tiszai árvíz után is volt tűzijáték. Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit.

A Fidesz-kormány megfontolja, hogy vagy szerényebb méretben, vagy egyáltalán nem tartja meg az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot, miután egy civil kezdeményezés előállt az ötlettel, hogy a tűzijátékra fordított kb. 100-250 millió forintot adják inkább az árvízkárosultaknak.

A fő érvek: hogy a megspórolt pénzből házak épülhetnek, hogy a tűzijáték élményéről való lemondásunkkal fejezhetjük ki szolidaritásunkat, valamint, hogy az árvíz után most nem is illik ünnepelni.

Több súlyos probléma is lenne azzal, ha a kormány valóban hallgatna a civilekre.

Kapcsolódó írásunk: Özönvízből, viharból, áradásból: politika


Minek az állami pompa?

Igen jellemző, hogy a kezdeményezők éppen egy nemzeti ünnephez kapcsolódó látványosságon spórolnának, mert, ahogy a Facebook-oldalukon olvasni: "Minden korábbinál fontosabb lemondani százmilliók értelmetlen fellövéséről az égbe 25 percnyi ájuldozásért".

Az állami pompa, vagyis minden pénz, amit az állam saját tekintélyének vagy múltjának megjelenítésére költ, az egyenruhák, sorfalak, lobogók, vagy éppen a tűzijáték: értelmetlen pénzszórás. A szocializmus évtizedeiben ez a felfogás mélyen beleivódott az emberek gondolkodásába. Nincs mit csodálkozni tehát azon, hogy miközben augusztus 20-a semmilyen módon nem függ össze az árvízzel, valakik mégis rögtön úgy gondolják, ez az a "felesleges" költség, amin spórolni lehetne.

Ugyanilyen nonszensz az a tróger gyakorlat is, hogy Budapesten éjfél, illetve éjjel egy óra után lekapcsolják a díszkivilágítást, szintén takarékosságra hivatkozva. Igen, valóban iszonyatosan drága kivilágítani mondjuk a Lánchidat vagy a Parlamentet - de a Westminstert sem azért világítják ki folyamatosan, mert olcsón kapják az áramot.

Az állami pompa és a nemzeti büszkeség, melyhez a tűzijáték vagy a díszkivilágítás is hozzájárul, nagyon is fontos dolgok, amire minden időkben áldozni kell.

Taki bácsik országa

A magyar közvéleményre amúgy nagyon jellemző, hogy sosem a milliárdokra, hanem a milliókra figyel. Ahogy Taki bácsi a Szomszédok egyik részének végén megfogalmazta ezt a mentalitást: ők otthon nem milliárdokról beszélnek, mint az újságok meg a tévék, hanem ezer forintok jelentenek mindennapi problémát.

Ahogy az állami vezetők fizetésének 2 millió forintban való maximalizálása vagy a bútorstop, úgy a tűzijáték százmilliós költsége is olyan összegről szól, ami e gondolkodásmód képviselői számára még felfogható, és amiről elhiszik, hogy majd tényleg ezeknek a megspórolásától lesz jobb a világ.

Ezek az összegek valójában teljesen jelentéktelenek költségvetési szempontból, és az igazán nagy pénzek biztosan nem itt folynak el. Amíg a közvélemény ezekben a néhány milliós kiadásokban látja a fontos dolgokat, ne csodálkozzunk, hogy a tízmilliárdok eltűnnek, miközben a politika tízmilliók spórolásával vásárolja meg a népszerűséget.

"Színpompás tűzijátékkal ünnepelte a főváros az államalapítást"

Egy nemzetnek mindig, még a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit. Különösen igaz ez az államalapítás ünnepére egy olyan nemzet esetében, mely ezeréves államisággal büszkélkedhet, túlélve világégéseket és más történelmi tragédiákat.

És bár talán sok olvasónkkal együtt mi is idegenkedünk a tűzijátékos népünnepélyektől, látnunk kell, hogy a tűzijáték mára hagyománnyá vált és szervesen hozzátartozik Szent István ünnepéhez.

Az augusztus 20-i ünnep fénypontjaként este kilenc órakor - új helyszínen - az Országház előtti Duna-szakasznál Erdész Róbert zenéjére rendezték meg a tűzijátékot. A millennium jegyében megtartott tűzijáték során 12 ezer darab, összesen 21,5 tonna súlyú pirotechnikai anyagot lőttek uszályokról a levegőbe. Az ünnepi tűzijáték alatt hallható zenét, melyet Erdész Róbert írt 300 ezer Wattos teljesítményű berendezés sugározta a helyszínen. A protechnikai látványosság alatt Sebestyén Márta és Ullmann Zsuzsa énekelt. Az esemény német látványszervezője Gert Hof volt. Összesen 12 darab 5 méter átmérőjű ballont engedtek fel 40 méter magasra, és 1400 lámpa szolgáltatta a világítást. A Lánchidat, Fáklya Európának címszó alatt háromezer neonégővel borították be. A tűzijáték pirotechnikai részének kivitelezője a Wizzard of Fireworks nevű amerikai cég volt.

MTI, 2000.08.21.


2000. augusztus 20-án a tűzijáték még az előző évekhez képest is grandiózusabb és látványosabb volt. Pedig akkor tavasszal pusztított a nagy tiszai árvíz, mely az első Orbán-kormány egyik emblematikus eseménye lett.

A kormánynak most csak meg kell ismételnie, amit akkor tett: népszerűséghajhászás és tűzijátékon spórolós bohóckodás helyett egyszerűen csak segíteni a bajba jutottakon és megkezdeni az újjáépítést.

web survey


A kezdeményezők pedig ahelyett, hogy ráerőltetnék bornírt ötletüket a kormányra és arról a pénzről mondanának le nagyvonalúan, ami nem is az övék, inkább ténylegesen is vállaljanak szolidaritást az árvízkárosultakkal: adakozzanak!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.06.28. 09:51:19

A facebook-csoport létszámának gyarapodása sajnos valóban brutális kegyetlenséggel mutatja meg, mennyire Kádár népe lettünk, és hogy mennyire helytálló az a megállapítás, hogy csak a milliós tételek nagyságrandje fogható fel az állampolgár számára. Hozzáteszem, első blikkre még egy értelmesebb ember is hajlamos arra, hogy jó gondolatnak tartsa a tűzijátékról való lemondást, ám ha csupán minimálisan is belegondol utána, látnia kell, hogy mekkora baromság is ez valójában. Az emberek többsége azonban képtelen felfogni, hogy a tűzijátékról való lemondással fejenként nem 10000, hanem "csupán" 9980 forintba kerül fejenként a kármentesítés. Egyébként egy másik blogban az egyik hozzászóló felvetette, hogy mi lett volna, ha a VB előtt jön az árvíz, és valaki felveti, hogy mondjunk le a közvetítési jogok áráról a károsultak javára. Lenne egy tippem, hogy hányan csatlakoztak volna...

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.06.28. 09:51:46

Kedves Szerző!

1. A tűzijáték az árvíztől függetlenül is felesleges, elég lenne 10 évente, közben meg felvételről a TV-ben. Vagy szerinted olyan fantasztikusan egyedülállóan káprázatos szokott lenni? Nem ettől ünnep valami..
2. A ráköltött pénz egy része az enyém. Így is elég baj hogy nem én döntöm el, mire költik.
3. Adakoztam.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.06.28. 09:52:19

Tényle szánalmas z az ország. Az újságok címlapon, a tévék kiemelten hozzák azt, hogy több tízezer-százezer sms érkezik be a csóró lakosoktól, hogy segítsünk a bajbajutottakon. Azt kellene észrevenni, hogy a napi korrupciós ügyekkel, a multik által sanyargatott éhbéreseknél stb. naponta több tíz, meg százmilliárd forint megy el.

Szóval ezek az adakozás dolgok népvakítás, mely egyrészt eltereli a figyelmet a fentiekről, másrészt ugyanolyan népbutítás, mint a Győzike Show vagy a Joshi Bharat.

Démonmac1 2010.06.28. 09:52:33

Nos, a tűzijáték egyfajta megkoronázása az aznapi műsoroknak, és rengeteg külföldi jön ide pont ezért, hogy jólérezze magát - ehhez a tűzijáték is hozzátartozik.
Ezzel sokan nincsenek tisztában, vagy épp nem gondolnak rá.
Szállásköltség, fogyasztási adó, étterem, stb stb.
Leegyszerüsítve = idegenforgalmi látványosság, ami pénzt termel.

Démonmac1 2010.06.28. 09:52:47

Az egésszel kapcsolatban még, volt valamelyik televízióban kérdezz felelek, vendéglátósokkal, részletesen elmondta valamelyik jóember hogy mi a haszna (szobafoglalás például) véleményem szerint minden eszközzel élénkíteni kell az idegenforgalmat - mert jó pénz van belőle. (nem idegenforgalomban dolgozom, és a családtagjaim sem:)
Azonkívül remek PR fogás.
(x jól szórakozik, és legközelebb is eljön - valószínűleg vesz valamit, és ha eljön megint akkor is fog venni)

gatsy 2010.06.28. 09:53:11

Ezt a húzást már a győri önkorm. is bekamuzta. A Győri Nyár megnyitóján törölték a tüzijátékot és az összeget az árvízkárosultak kapják.

Félre értés ne essék, szép gesztus, de teljesen felesleges. Nem vagyok oda a tüzijátékokért, szép-szép, de ezen már túl vagyok 12 éves korom óta.
Bár sok kicsi sokra megy, de ez így inkább csak népszerűségi célokra jó. Ennél sokkal komolyabb lépéseket kellne tenni, sokkal nagyobb pénzek elpárolgásának megakadályozása oldana mmeg csak problémkat. Ez így csak porhintés.

BALTAZÁR 2010.06.28. 09:53:36

Nehéz dolog ez, szerintem egyik tábor sem fogja meggyőzni a másikat. Mindkét válasz érvek sokaságával indokolható, mégis - szerintem - az árvíz miatt nem kellene elhalasztani egy ilyen eseményt.
Ha csak és kizárólag a költségek oldaláról vizsgáljuk és nem beszélünk itt olyan sokak számára "homályos" fogalmakról mint nemzeti összetartozás, az ünnepek fontossága stb.. akkor is legalábbis kétséges, hogy a megspórolt 150 millió az valóban 150 millió.
Tudniillik rengeteg fogyasztás is járul az eseményhez. Több tízezer ember látogat ki akik fogyasztanak, vásárolnak tehát adóznak is. A büfések helypénzt fizetnek, keresnek tehát adóznak. A tüzijátékos cég is keres a bolton tehát adózik melesleg embereket tart el.
Sorolhatnám még de szerintem egyértelmű, hogy a kép nem is olyan egyértelmű mint az elsőre látszik. Jól látja a cikkíró, hogy őszintébb az az árvízkárosultakért aggódó szemlélet amely tényleges adományokkal segít, nem egy "élményről mond le nagyvonalúan" a bajbajutottakért.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.06.28. 09:54:30

10/10

máshol is leírtam már:
tűzijáték költsége 250 millió,
árvízkárok min. 50 milliárd,
költségvetés főösszege 12500 milliárd

és ezzel párhuzamban:
bkv végkielégítés 100 millió/fő
4 metró (eddig) 500 milliárd
sanghaji világkiállítás magyar pavilonja a gömböccel 3,5 milliárd
meleg büszkeség napja rendőri biztosítása kb 80 millió
stb, stb.

ilyen erővel karácsony se legyen, meg október 23. se, nem is beszélve március 15-ről és a nemzeti vágtáról.

SimiTomi 2010.06.28. 09:54:41

Hmm, nekem az jutott eszembe, hogy a pártok felajánlhatnák éves állami támogatásuk 10%-át az árvízkárosultak megsegítésére. Az például idén a Fidesz esetében vagy 80 millió forint. Össze is jönne belőle 150 millió simán, szerintem.

Goszi777 2010.06.28. 09:55:03

Teljesen egyetértek!

Mielőtt ilyen barom kezdeményezések indulnak, jó lenne ha a tisztelt facebook-os közönség az eszét is használná, bár gyanítom a 150.000 szavazó kb 1%-a gondolkodott el egy másodpercig is, mielőtt csatlakozott a szavazáshoz. A legkönnyebb ilyen jól hangzó kezdeményezéshez csatlakozni és nyomni egy klikket.

Ha valaki tényleg ennyire szívén viseli az árvízkárosultak sorsát, akkor tessék adakozni!

Ha a 150.000 aláíró elutalna fejenként 1333 forintot, akkor már meglenne az általuk emlegett 200 millió forint. Ennyi. Természetesen könnyebb klikkelgetni és ezzel az álszent marhasággal jönni, hogy minek az ünnep. Pont bajban kell összefogni és ünnepelni, azért, mert összetartozunk, nem a tüzijáték maga a lényeg, hanem az, hogy itt vagyunk, létezünk, és nem tehet minket tönkre semmilyen természeti csapás,mert felállunk belőle.
Ezért mindenki adakozzon, ahelyett, hogy klikkelget, ami divatos, és főleg nem kerül semmibe.

kötözködő 2010.06.28. 09:55:36

Biztos népszerűtlen leszek a kommentelők körében, de: ha rossz az árvízkárosultaknak, akkor legyen rossz mindenkinek?
És pont egy tüzijáték, egy kis vidámság segíthet feledtetni, túllépni. Én akkor is örülnék neki, ha árvízkárosult lennék.

Kampec 2010.06.28. 09:56:02

az a helyzet, hogy egyetértek, kb. bármire ami pénzbe kerül és nem muszáj megtartani rá lehetne most ezt a lepedőt húzni, hogy minek tartják meg inkább segítsünk az árvízkárosultakon, kezdjük rögtön a Szigettel, ne legyen megtartva mindenki aki jegyet vett volna adja inkább az árvízkárokra. Teljesen álszent dolognak tartanám ezt, hogy az egyik legfontosabb állami ünnepet ne tartanánk meg úgy ahogy szoktuk, ráadásul még a pesti tüzijáték végösszege is csak első ránézésre tűnik soknak. A kormány inkább teremtse elő máshonnan ezt az összeget.

Esetleg a tüzijátékkal egybekötve rendezzenek gyűjtést ha mindenki belead egy kisebb összeget aki ki szokott menni az egész ország területéről ilyenkor Budapestre belead, akkor simán összejön támogatásra az a pénz amibe a tüzijáték maga kerül.

funfun 2010.06.28. 09:56:24

Igen, legyen!!! 200 milliót összedobhatnak a parlamenti képviselők, kormánytagok, államtitkárokat beleértve, polgármesterek, önkormányzati képviselők - hogy bizonyítsák, szolidárisak a lakossággal, nem csak tejben-vajban akarnak fürödni a stallumért kapott pénzből (na meg abból, ami bőségesen jut a hivatal mellé svarcban, éppen a hivatali tisztségből fakadóan). És igen: aki akar és tud, adakozzon a saját pénzéből!!!
Miért nem az az ötlet, hogy fapadossal menjenek külföldre tárgyalni a kormánytisztviselők? Vagy mondjuk Orbán Viktor az OrangeWays-szel Brüsszelbe 5.900 Ft-ért???? He? Vagy nem helikopterrel kellett volna körözgetni az árvíz felett ki tudja mennyiért, vagy gyönyörű topánban sétálgatni szintén ki tudja mennyiért (Pintér, Pelczné - utazás több kocsival, testőrök, vendéglátás), hanem a lóvét odaadni. Éppen olyan demagóg ötletek ezek is, mint a tüzijáték elmaradása. Demagógiában tényleg jók vagyunk. És tök igaz: 1-2 millertől várjuk a felvirágzást, de a 100 milliárdok hiánya nem zavar senkit.

Ezekiel 25,17 2010.06.28. 09:56:45

Maximális riszpekt a Véleményvezérnek! Ha nem írjatok meg, akkor én magam írtam volna egy ugyanilyen postot!

Abba kell hagyni az ilyen típusú marháskodásokat, ami mögött - véleményem szerint - sokszor csak álszentség van!

loláb 2010.06.28. 09:57:01

A poltikusokat vádolják populizmussal, és demagógiával, legtöbbször azok a gond nélkül élére állnak az ilyen ostoba kezdeményezéseknek.

Az árvízkárosultaknak, viharkárosultaknak fizet a biztosító, ha volt, vagy az állam helyreállítja az adófizetők pénzéből az ingatlanát. Mondjon nekem valaki olyan családot, akinek egy árvízben összeomlott a háza, és pénzhiány miatt nem lett újjáépítve, és azóta hajléktalanok, vagy albérletben húzzák meg magukat.

Ilyen nincs, a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem engedhette meg magának, hogy ne lépjen ilyen esetekben.

A tüzijátékon spórolni nem az árvízkárosultak miatt kell, mert az ő házuk újjáépül. Az persze senkit nem zavar, hogy az xyz kórházban 30 éves röntgenkészülék működik, ami a rendes dózis 20-szorosát küldi a radiológusra, és amit TÉNYLEG pénzhiány miatt nem cserélik ki.

veny 2010.06.28. 09:57:10

100% egyetértek a posttal. Ez a mondat a lényeg:

"Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit."

2010.06.28. 09:57:25

Szia.

A rádióban úgy hallottam, a parlamentnek felajánlotta egy vállalkozó, aki a tűzijátékok szervezésével foglalkozik, hogy ingyen és bérmentve, önerőből megcsinálja. Én attól tartok, azért nem fogja ezt az opciót a kormány elfogadni, mert akkor a haverok zsebébe nem kerül fusipénz.

varvizib 2010.06.28. 09:57:45

Miért is olyan fontos a pompa akkor, amikor házakat és iskolákat kell újjáépíteni? Ez nem derül ki a cikkből.

És egyáltalán mi értelme van a 200 millió kidobásának? - Oké, nem milliárdos tétel, de attól még biztosan lehetne hasznosabban is elkölteni, és az árvíz elleni védekezés vagy az árvízkárosultak megsegítése biztosan hasznos, amellett hogy közcélú.

Ha csak a 25 percnyi tüzijátékról beszélünk, akkor leadhatjuk a tavalyi verziót is, mindenki szépen végignézi otthon a TV-n és az ingyen van.

"A kezdeményezők pedig ahelyett, hogy ráerőltetnék ... ötletüket a kormányra és arról a pénzről mondanának le, ami nem is az övék"

Ha jól tudom, a tüzijáték megrendezése a költségvetés terhére megy és nem cégek szponzorálják. Akkor tehát a kezdeményezők - mint adózó állampolgárok - éppen hogy arról beszélnek, hogy az adójuk egy részét, ami tüzijátékra menne el, inkább hasznosabb célokra költse a kormány. Szerintem igazuk van.

Annyit hozzátennék, hogy nem csak a tüzijátékon lehetne spórolni, hanem rengeteg más értelmetlen kiadáson is.

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2010.06.28. 09:57:54

Én lemondok a tűzijátékokról....

bldo 2010.06.28. 09:58:03

Én inkább adakoztam néhány ezer forintot, a facebook-huszárok is tehetnék inkább ezt. Ha a 150.000 feliratkozó mindegyike csak egy ezrest adna, már majdnem megvan az a pénz, amit a tűzijátékon spórolni lehetne. Csak az ugye esetleg mínusz egy doboz cigi vagy mínusz két sör valakinél, könnyebb más farkával verni a csalánt inkább, és abba a hamis illúzióba ringatni magát, hogy ő most aztán baromi szolidáris volt.

raven_seldon 2010.06.28. 09:58:19

Igen, sok szempontból igazad van - értem ez alatt, hogy ez költségvetési szempontból aprópénz. Azonban mikor azt látom hogy emberek pár ezer forintjaikkal adakoznak, meg 200 Ft-os smseket küldözgetnek, hogy abból aztán összejöjjön nagy nehezen pár millió, akkor tényleg masszívan buziság több százmilliót elkölteni a tüzijátékra - ide tartozik mondjuk, hogy én egyik évben sem mentem ki rá, mert baromira nem érdekelt. És igen persze, kellenek azért ilyesmi pompák, de nem mindegy mikor és milyen formában. (és hagyjuk már ezt az idegenforgalom bullshitet, senki sem jön csak ezért ide)

Kalimera 2010.06.28. 09:58:36

Viszonylag jól hangzik:

A 2000-es nagy tiszai árvíz után is volt tűzijáték. Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit.

Meg kell tartania saját ünnepeit, de nem mindegy, hogy milyen formában. Senki nem kérte, hogy a FIDESZ ne ünnepelje a 4/3-át. Méltósággal, büszkeséggel úgy is lehet ünnepelni, hogy 200 Millióval kevesebb megy el rá.

Mond a szemébe annak, az alig kárt szenvedett családnak, amelyik hetek óta takarítja a házából a fekáliával keveredett iszapot, hogy az ünnepet záró tűzijáték mindenek felett ...

Nymus 2010.06.28. 09:58:48

@borsikm: Elmagyaraznad azt is, miert szanalmasak es kadar szeruek ezek az emberek? Odakoptel, de azt hogy ezt mire alapozod nem tetted meg. Kerlek!

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2010.06.28. 09:58:55

Teljesen felesleges a tűzijáték. Pocsékolás.

endre69 2010.06.28. 09:59:10

nem értek egyet. 2000-ben is le kellett volna mondani a tüzijátékról. Most is azt kell. 200 millióból hány emberen lehetne már segíteni? Ha megtartják a tüzijátékot, azzal a kormány azt üzeni Kelet-Magyarországnak, hogy "le vagytok szarva, úgysem dolgoztok, alig fizettek adót, munkanélküli piti segélyen és ingyenélők vagytok, minek segítsünk rajtatok?" Ez arrogancia lenne, amit az új kormány nem engedhet meg magának, különben egy szintre süllyedne az előző kormány arroganciájával.

popocatepetl 2010.06.28. 09:59:23

Megrendeznétek a szokások családi vasárnapi grillezést és sörözést valamelyik hozzátartozó temetésének délutánján? Hisz a hagyomány az hagyomány.

stuccer (törölt) 2010.06.28. 09:59:31

a cikk minden karakterével egyetértek.

panteon 2010.06.28. 10:01:32

"Az állami pompa és a nemzeti büszkeség"..,"Ezek az összegek valójában teljesen jelentéktelenek..". Majd ha Te kerülsz az utcára, kíváncsi leszek mennyire lesz fontos neked a "pompa" .
Miért csak a milliárdok számítanak?!Mi az, hogy ezek nem számítanak? A milliókból lesznek a milliárdok!!
Akkor ezek szerint felesleges a képviselők számának csökkentése mert ez az összeg nem számottevő!
Felesleges az Önkormyányzatok számának csökkentése mert ez az összeg nem számottevő!
Kell a tüzijáték mert ez az összeg nem számottevő!
Idióta....

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.28. 10:01:52

Személy szerint túlértékeltnek tartom a tüzijátékok iránti lelkesedést, meg elég nem heélyén valónak tartom a Hír TV-ben elhangzott ál-szempontot, ami szerint ez idegenforgalmilag jelentős (Mi?, máshol sokkal nagyobbakat tartanak), mégis egyetértek a cikkel.

Alex3000 2010.06.28. 10:02:01

Nem értek egyet azzal, hogy ne legyen tűzijáték. Több száz ember várja ezt a nyáron. Ha az állam nem képes 150 millió Ft-ot összedobni az árvízkárosultak részére, akkor már régen rossz. Nem hiszem el, hogy nincs egy ilyen keret az ilyen esetekre. Röhej, hogy miközben több száz milliót kapnak az állami cég vezető végkielégítésben, és lopnak szét, addig ezen a kis nyomorult tűzijátékon próbálnak meg spórolni. Az emberek meg, a szokás szerint megint csőlátásúak.

Franky311 2010.06.28. 10:02:26

ez csak egy GESZTUS, a szolidaritás kifejezése. Szerintem ennek igenis lehet helye. Nyilván senki nem gondolja, hogy ettől majd teljesen felszámolódik az államadósság...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.06.28. 10:02:37

Szerintem kissé tóúllihegett a probléma, ui. az állam egy nemzeti ünnepen vonja fel a köztársaság lobógóját, a közt. elnök mondjon egy odaillő beszédet, helyezzen el itt-ott egy-egy közjogi méltóság egy-egy koszorút - nemzeti ünnepen ennyi éppen elég. A tűzijáték meg csak prolivakítás, nem nemzeti nagyság...

2010.06.28. 10:03:27

Mindnekelott elso. :)
Utana. egy par aprosag:
1: a tuzijatekra forditando osszeg az enyem, a tied, es mindenkie, mivel a mi adonkbol fizetik. Igy, ha elegendo ember tamogatja, az adoforintok masiranyu elkolteset, ugy szerintem ez helytallo.
2: Valoban milliokrol gondolkodunk, mert az atlag zembernek valoban a lotto 5-s ket milliardja annyit jelent, hogy 2-300 milliot tudna belole elkolteni nagyjabol osszesen.
3: Az ujjaepitest valamibol finanszirozni kell. Es ha maradunk annal az elgondolasnal, hogy sporolunk, akkor 200-300 millio Ft pont 2-300 millio forinttal kissebb kiadast jelentene, illeve szamunkra pont ennyivel tobb kiadast hozna.
4: Adakozzunk. Mondanam, hogy mondjuk megis, mibol. mert az atlag zembernek sokat jelent az az 1-2 ezer forint igy honap vegen, de meg honap elejen is.

MickthePick 2010.06.28. 10:04:24

Bocs, de nem értek egyet. Semmi szükség rá.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.06.28. 10:04:39

Persze, füstöljünk jókat a tüzijátékkal, meg égessük a villanyt egész éjjel, aztán csodálkozunk a globális felmelegedésen, meg hogy ennyi a csapadék! Zseniális megközelítés.
Amúgy meg szerintem sok kicsi igen is sokra megy, persze a milliárdok szórásáért is verni kéne az asztalt, de 100 millió is kurva sok pénz, aminek lenne jobb helye!

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.06.28. 10:04:56

nem értek egyet veled.

1. a tüzijáték != ünnep. ünnepelni tüzijáték nélkül is lehet

2. 150-200 millió valóban nem nagy pénz ( költségvetési oldalról nézve) viszont sokat segít az árvízkárok helyreállításában. onnan (károsultak) nézve rengeteg.

3. ez is lemondás, annak egyik formája. lehet így is szolidaritást vállalni.

4. az a pénz bizony a kezdeményezőké (is). jogos ha rendelkezni szeretnének felette.

Répatorta 2010.06.28. 10:05:23

Egy szombathelyi cég felajánlotta, hogy megcsinálja a tűzijátékot és a bevétel megy az árvízkárosultaknak.
A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

csoko20 2010.06.28. 10:06:06

A nemzeti ünneplésről annyit, hogy az elmúlt években inkább a látványos külön ünneplés, a füttyülés, ordibálás volt a meghatározó.

Ha ne adj' Isten idén 20-án is lecsap egy vihar a Duna partra valóban ünnepi hangulat fog uralkodni 2 millió emberen.

Szóval ideje lenne egy kis lazításnak, meg valami összefogás-félének. Hogy legalább lássák az emberek, igenis odafigyelünk egymásra. Nem a 200 millióról van szó, hanem egy gesztusról!

Ha ez a gesztus teljesen felesleges, akkor mindegy ha leviszik a tűzijátékot Felsőzsolcára: "nesztek baszdmeg veletek vagyunk".

raven_seldon 2010.06.28. 10:06:22

nem igazán értem, miért gondolják REFLEXBŐL azt az okos kommentelők, hogy aki a facebook-on támogatta a kezdeményezést, az nem adakozott a saját pénzéből? csak magamból tudok kiindulni: én támogattam több pénzgyűjtő megmozdulást is ÉS támogatom, hogy ne legyen tüzijáték - na erre mit lép a sok nagyon okos ember?

JPÉP (józan paraszti ész pártja) 2010.06.28. 10:06:35

A sok hivatkozás arra, hogy miért nem érdemes bármit csinálni (vagy nemcsinálni) feldühít. Közhely, de igaz: sok kicsi...
Akarnád-e a csinadrattát - mégha ezeréves is a hagyománya - ha érintett lennél?

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.06.28. 10:10:48

Bár sok igazság van a cikkben, azért a helyzet nem olyan, mint amilyennek leírja. Ugyanis bár a költségvetés nagyságrendekkel nagyobb, de azoknak a pénzeknek a helye már azelőtt megvolt, hogy a gazdasági év elkezdődött volna. Az államnak nincs játéktere milliárdokkal játszani, ide-oda pakolni - pontosan azért mert nem nagyon vannak elvonható 10-100 milliárdok, csak az ezekhez képest elhanyagolható 10-100 milliókkal lehet játszani. A tüzijáték meg pont ez a nagyságrend.
Másik oldalról nézve viszont az is kérdéses, hogy ha az emberek a szocializmuson nőttek fel, akkor számukra nem a szocializmus ünnepe-e ez az alkalom, és vajon nem ezért tagadják meg ezt az ünnepet?

Dagi Omega 2010.06.28. 10:10:55

@popocatepetl:
ne legyen tuzijatek es tiltsuk be a focivb nezest is, akik elvesztettek mindenuket azoknak nagyon rosszul esne hallani a golokat koveto oromorditozasokat

Picurigor 2010.06.28. 10:11:28

Ritka az a pillanat, amikor maradéktalanul egyet tudok érteni véleményvezérrel.

Az említett közösségi oldalon én is beléptem a csoportba, amelyik támogatja ezt az ötletet (sajnos másképpen nem lehet hozzászólni a témához), majd kifejtetettem, hogy nem értek egyet azzal, hogy elmaradjon a tűzijáték.

Egyrészt leírtam, hogy ha az ember adományozni akar, akkor hívogassa az adományvonalat, illetve otthon gyűjtsön adománycsomagot, amit aztán lead a vöröskeresztnek (én mindkettőt megtettem), másrészt a tűzijáték épp arra lenne jó, hogy megmutassuk: nem győzött le minket az árvíz.

Igen indulatos válaszokat kaptam erre. A legtöbb arról szólt, hogy én biztos valami vidéki suttyó vagyok, aki még sosem látott tűzijátékot, és ezért ragaszkodom hozzá annyira...
No comment...

Olyan is volt persze, aki megpróbált racionálisan érvelni, miszerint az ünnep nem a tűzijátéktól ünnep, ezért időnként mellőzhető a puffogtatás, és akadt olyan is, aki azt kívánta, hogy majd velem szemben is ennyire legyenek megértőek az emberek, ha ilyen helyzetbe kerülök - kívánta ezt úgy, hogy feljebb ott volt, hogy én, az egyszeri állampolgár milyen módon próbálok segíteni a károsultakon.

Szóval, az ember mintha a falnak beszélne, az észérvek lepattanak a jónépről...
A demagógia megy mindig ezerrel.

Jellemző módon a legtöbben nem értették, hogy szerintem miért demagóg eleve a felvetés...

csakmerazé 2010.06.28. 10:11:38

@úriparaszt: Mivel itt sokan aggódnak a klímáért, javaslom, legyen ezentúl a Karácsony karácsonyfa nélküli ünnep. Lehet ünnepelni fa nélkül is és csak írtjuk a természetet. És egyébként is pogány szokás az alapja az egésznek. Pfúj!

okmiristan1 2010.06.28. 10:11:53

Attól nem lesznek jobbak a hétköznapjaink, ha az ünnepeinket közéjük süllyesztjük.
Egyébként tipikus magyar mentalitás este forog fenn: legyen minden egyforma szar.Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy politikai böfögés, üres népszerűséghajhászás a kormányzat részéről a tűzijáték, úgymond, megfontolása.
Ezen az alapon nem kell az ország karácsonyfája sem a Kossuth térre, minősítsük vissza március 15-ét, október 23-át munkanappá, a fantasztikus pünkösdről már nem is szólva.

Dr Kangörény 2010.06.28. 10:35:01

Zárjanak be a kocsmák, mozik, színházak is az együttérzés jegyében!

Mert mégis milyen dolog már, hogy egyesek jól érzik magukat, míg mások az árvízi károk kelhárításán dolgoznak!

SiKom 2010.06.28. 10:35:09

Csatlakozom: a megspórolt pénz (100 millió) valóban aprópénz a károkhoz képest, sajnos.

Itt a gesztus a lényeg! Remélhetőleg más is elgondolkozik, hogy adakozzon, ha látja, hogy sokan adnak.

optiplex 2010.06.28. 10:35:16

@Goszi777: gondolom az eszedbe sem jut, hogy esetleg akik szimpatizálnak a facebook-os ötlettel, már adakoztak?

raven_seldon 2010.06.28. 10:35:20

@okmiristan1: meg fogsz lepődni, az utolsó 3 sorodat támogatom, komolyan

Circus 2010.06.28. 10:35:38

Ez a poszt szépen lefesti a tipikus magyar dzsentri hozzáállást. Alig van pénzünk, de mulassunk, hajrá!

Már többen megfogalmazták itt feljebb is - amíg állami pénzből finanszírozzák a tüzijátékot, addig az az én pénzemből is megy. Namost, én úgy döntöttem, hogy azt az összeget adakozásból inkább valami HASZNOS dologra fordítsuk. Tehát, igenis adakozok!

A másik pedig:
"popocatepetl 2010.06.28. 09:59:23
Megrendeznétek a szokások családi vasárnapi grillezést és sörözést valamelyik hozzátartozó temetésének délutánján? Hisz a hagyomány az hagyomány."

Pont erről van szó! Ünnepelünk MAJD, ha készen van a (fizikai) károk helyreállítása, és nagyjából sikerült rendbetenni az országot.

AKKOR majd lesz rá okunk. Most nincs.

Roy 2010.06.28. 10:35:51

@Babu2000: Tudod ennek lenne egy gesztus jellege is. Az, hogy le tudunk mondani. Azokon ez a pénz igen is segít akik átélték ezeket a természeti csapásokat .
Nem vagyok rosszidulatú, de kívánom, hogy Te is élted volna át amikor összedől a házad, fuldokolsz az árvízben. Lehet Te is másképpen látnál.

veny 2010.06.28. 10:35:59

@okmiristan1: "Attól nem lesznek jobbak a hétköznapjaink, ha az ünnepeinket közéjük süllyesztjük. "

Ott a pont!

yafet 2010.06.28. 10:36:10

A legeldugottabb településen is lemondtak a helyi tűzijátékról, pedig ott aztán a falunapon nincs más látványosság. Sőt egész évben sincs más.

Jellemző: megint a pesti köcsögök köcsögölnek.

sárgarigó 2010.06.28. 10:36:28

A marha nagy cinizmusotok közepette egy dolgot elfelejtettetek:
- akkor is, ha a megspórolt pénzt a kárenyhítéshez túl kicsinek találjátok -
A TÖBB SZÁZEZER EMBER ÁLTAL JAVASOLT LEMONDÁSNAK A JELKÉPÉRTÉKE IS FONTOS.
Mint ahogy a karácsonyfa, tüzijáték, stb. is elsősorban szimbólum, a róluk való lemondás sem csak a pénz felől közelíthető meg. Nem csak anyagi gesztus.
Ja, én adakoztam is, kedves nethuszárok.

nemecsekerno_007 2010.06.28. 10:36:46

@okmiristan1:

A tüzijáték nem egyforma? Most megint fürészeljuk a s***t a poráért. Nyílván ennek inkább gesztus értéke van, meg azért valamennyire anyagi is.
Amiröl itt sokan beszélnek, hogy nem ez a nagy tétel azoknak javaslom, hogy indítsanak mozgalmat a facebook-on mondjuk a több mint 70 M.o.-i felsöoktatási intézmény számának csökkentésérôl v. a 600 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálatáról, esetleg tandíj bevezetésérôl.

x_den 2010.06.28. 10:36:52

Itt a legtöbb kommentelő pesti büfés, aki ennyire ragaszkodik a tüzijátékhoz?

ati27 2010.06.28. 10:40:35

Hm.. Van igazság az irásban.. Vannak ilyen "látszatintézkedések" amelyek lehet hogy több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Tipikus esete, a bérmaximalizálás. Persze ezek a "pórnépnek" lettek kiagyalva, akik nem képesek az belátni, hogy 1 után a 2 jön. Ezzel azt akarom mondani, hogy az "átlag" ember nem képes összefüggéseiben látni a dolgokat. Pl, elmarad a tüzijáték, megspórolunk 100 millió forintot ez szép. De akkor nem utazik fel 200-300 ezer ember a "városba" számoljunk csak ha minden egyes ember csak 1 sört/kolát/jégrémet vesz, mondjuk 400 forintért, aminek a csak az áfatartama 200-300 milliós nagységrend, hozzácsapva a kereskedők/alkalmazottak adóit még durvább összegek jönnek ki. Akkor még számolhatjuk azt, hogy sokan kocsival mennek fel: üzemanyag adótartama/parkolás díjának az adója (még ha csak az áfa tartamot számolja az ember) egyből a milliárdos bevételnél tartunk! Hoszabb távú hatásait most nem is elemzem! Ugye megéri? Gratulálok! Akkor még nem számoltam azokat a cégeket, akik pont erre termelnek (pirotechnika eszközök) Mondjuk országosan megrendelnek 10 milliárd értékben ilyen eszközöket. Most mindet lemondják. 200-300 ember az utcára kerül.. Magyarázd ezt meg nekik! Akkor már nem egyszerübb ha a tüzijáték helyszínein több civil szervezet gyűjtést rendez? Lehet, hogy ezzel bejönne a tervezett összeg? Így mindenki jól járna??

Yasashi Tanuki 2010.06.28. 10:40:43

Szerintem támogatni kell ezt a gesztust!

Valóban csak aprópénz a költségvetésben a tüzijátékra szánt összeg, de nagyon nagy szükség van arra a mentalitásra, hogy állami szinten le kell mondanunk valamiről, ha segíteni szeretnénk a ténylegesen bajba jutott társainknak. Eddig az volt a divat, hogy mindenki panaszkodott és várta az állami mentőövet: a devizahiteles, a kisnyugdíjas, a HHH kategóriás nagycsaládos...stb. Rá kell jönni, hogy nem az állam, hanem csakis a társadalmi csoportok tudnak egymásnak segíteni. Így talán több felelősséget és hálát éreznek az adományozottak is, hogy a kapott pénz nem egy központi címzetlen kosárból van.

nemecsekerno_007 2010.06.28. 10:41:28

Itt azért már sokan átestek a ló túlsó oldalára ezekkel a "maradjon el a karácsony is" típusú hozzászólásokkal.
Amennyi lelzáratlak és elhallgatott történelmi ügyünk van az elmúlt 20+40 évbôl, nem nagyon van mit ünnepelnünk illetve elég vegyesek az érzelmek ezzel kapcsolatban.
Remélem a késôbbiekben ennél fajsúlyosabb v. kényesebb témában is lesz ilyen összefogás.

krampi 2010.06.28. 10:41:50

Egyem a zuzátokat, a nagy megmondók mit tettek le az asztalra idén? Adakoztam - nem keveset. Rábírtam ismerősöket is ugyanerre. Gyűjtöttünk külön a munkahelyen is, egész szép kis summát. És emellett valóban úgy tartom nem feltétlen a legszükségesebb dolog most a tüzijáték, lehet, hogy értelmesebb inkább további adománygyűjtésre gondolni ilyenkor. Talán az ilyesfajta összefogásban is meg tud mutatkozni a nemzet ereje nem csak a zászlókban, sorfalakban, tüzijátékban... De ha kell a népnek ám akkor tartsák meg. (remélem érzitek a finom Kádárországozást visszafelé, meg is érdemlitek ha már jogot formáltatok a minősítésre...)

PointeDuLac (törölt) 2010.06.28. 10:42:08

Kedves posztíró!
gondolom,neked nem ment tönkre az árvízben életed munkája,gondolom,neked nem vitte el mindened a víz,gondolom,te a híradóból nézted végig a kényelmes kanapédon ülve,ahogy családok,nyugdíjasok válnak földönfutóvá.tehát SZERINTED nem is kell nekik pénzt adni.bezzeg ha köztük lennél....neked lenne legnagyobb a szád,hogy maradjon el a tűzijáték!
az egész tűzijátékkal az a baj,h azt mondják,200 millába kerül.valójában kb 10 millába, a többi csúszópénz a kedves politikusok,és cégeik zsebébe,a mi adóforintjainkból.na azt a csúszópénzt kellene szépen kivenni a kis zsebükből és olyanoknak adni,akiknek most nem a 20 percnyi szájtátásra van szükségük,hanem konkrétan egy fedélre a fejük felé.
Ti,akik Pestről osszátok az eszet,el sem tudjátok képzelni,min mennek keresztül azok a szerencsétlenek most.és ha az ő boldogulásuk a ti hülye tűzijátékotokon múlik,akkor igenis maradjon el!semmi szükség rá,házakra viszont igen!
(már csak azt kell elérni,h az a pénz valóban oda kerüljön,ahová kell,ne megint vmi muki zsebébe)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.06.28. 10:42:15

@csakmerazé: nyitott kapukat döngetsz, évek óta nem állítunk (kivágott) fát karácsonykor.
minden évben közel hárommillió fát vágnak ki karácsony előtt, ezek felhasználási ide kb 2 hét, utána kuka. szép szokás.

ati27 2010.06.28. 10:42:36

@BALTAZÁR:
Upssz. ezt utánad én is leirtam.. :) Egy-két apró kiegészítéssel!

leilana 2010.06.28. 10:42:40

Egyetlen kérdésem lenne azokhoz, akik nagyon ragaszkodnak a tüzijátékhoz: Minden évben kint nézitek tátott szájjal????
Engem soha nem is érdekelt. Gyerekként kirángattak a szüleim, hogy milyen jó lesz, de aztán egész este rohangásztak utánam, mert mindig találtam vmi jobb elfoglaltságot, mint az eget bámulni. Szóval örömmel lemondok róla, mivel soha nem is érdekelt.
Amúgy pedig igenis adakoztam az árvízkárosultaknak, nem csak ezzel akarom őket segíteni...

Netuddki. 2010.06.28. 10:42:54

Csak két kérdésem lenne:

1. Hova tűnik a sok adomány? A híradók szerint az ott élők még egy fillért sem láttak belőle. A legnagyobb gondjuk éppen, hogy 1/2milkás büntetésre számíthatnak ha nem bontják el az életveszélyes házukat.

2. Aug. 20.-án megint mekkdonaldsz reklámos tüzijátékra számíthatunk? Már várom a fellőtt hotdogokat és hamburgereket. Márcsak e miatt is kár lenne kihagyni.

DArchAngel 2010.06.28. 10:43:02

Nem kell az egészet elhalasztani, lehetne mondjuk rövidebb, kevésbé zsúfolt a műsor. Tudom, hogy a költségvetés összegeihez képest ez nevetséges összeg, de valahol el kell kezdeni az állami takarékoskodást.
Persze speciel sokkal jobb lenne az minisztériumi vízfejből, a MÁV-ból, BKV-ból és hasonló helyekről kivágni a naplopókat. Az már biztos milliárdos tételt jelentene. De ilyen úgysem lesz érdemileg, mert a jó kádereket ez a rendszer is szépen eltartja majd.
@Picurigor: Láttam már párszor tűzijátékot, és iszonyatosan megvagyok nélküle.
@csakmerazé: Töves fenyőt kell venni, és megpróbálni visszaültetni. Szüleimnél, falun van ezért csak fenyő állítva, párommal nem szokunk állítani, talán majd ha gyerek lesz...

sárkányfő 2010.06.28. 10:43:27

Gondolom megint ki fogtok moderálni, mert ellent merészelek mondani a posztnak, de a következőket gondolom:

1. A tűzijátékot nem lehet egy napon említeni a parlament kivilágításával. Egyik egy nem túl szofisztikált vásári mulatság, bármiféle nemzeti jelleg nélkül, míg másik valóban egy nagy nemzeti jelkép.

2. Arra is gondolni kéne, hogy talán nem pusztán az árvíz miatt hagynák el sokan a tűzijátékot, hanem önmagában is pénzkidobásnak tartják. Pl. én is.

3. Több mint 200.000 ember nyilvánvalóan jó szándékú kezdeményezését "bornírt ötlet"-nek minősíteni... ha valaki azt írja erre a posztra, hogy "bornírt", akkor vajon kimoderáljátok? ;)

De hogy jót is írjak, ez pl. teljesen így van: "Ezek az összegek valójában teljesen jelentéktelenek költségvetési szempontból, és az igazán nagy pénzek biztosan nem itt folynak el. Amíg a közvélemény ezekben a néhány milliós kiadásokban látja a fontos dolgokat, ne csodálkozzunk, hogy a tízmilliárdok eltűnnek, miközben a politika tízmilliók spórolásával vásárolja meg a népszerűséget."
Kár hogy ezt senki nem írta meg, amikor csökkenteni akarták Simor fizetését.

nemecsekerno_007 2010.06.28. 10:43:38

@kötözködő:

Majd akkor nyilatkozz ha tényleg árvízkárosult leszel :)
Addig szép csendben ünnepelj.

Nagyon jól megmutatkozik a magyar társadalom jellege. Az egyéni érvényesülés, a közösség rovására. Ezt ünnepeljük.

Roy 2010.06.28. 10:43:53

@Démonmac1: A pénzt kinek termeli. A mi adónkból lesz tüzijáték, és a szállodák éttermek zsebelik be a hasznot. Jó adóznak ők is valamit, ha adóznak.
Most amikor ilyen nagy bajban van az ország, és még mellé jöttek a természeti csapások nem hiszem, hogy a tüzijátékra kellene háromszáz millió forintot fordítani.
ezt az összeget inkább a károk enyhítésére kellene fordítani.

glassjaw 2010.06.28. 10:44:08

Nagy szükség volt arra, hogy valaki végre megírja ezt, köszönjük! Nem lehetne ezt az írást valahogy kiposztolni a sok bocinak a facebook-ra is?

veny 2010.06.28. 10:44:23

@varvizib: "Miért is olyan fontos a pompa akkor, amikor házakat és iskolákat kell újjáépíteni? Ez nem derül ki a cikkből."

Nem mindennek a cikkből kell kiderülni... :)

Az aug. 20-i tűzijáték a Dunánál azért jó, ha van, mert HAGYOMÁNY, a nemzeti ünnepet évtizedek óta így ünnepli a nemzet fővárosa.

Ugyanígy, hiába került "feleslegesen, miközben ár meg aszály meg frankhitel" kőkemény milliárdokba, a Szent István bazilikát egy élő nemzet fel kellett újítsa, és ez még egy határozottan antiklerikális jegyekkel bíró kormányzat alatt se volt kérdés. Ez a normális, nem a kapkodós fészbúkos demagógia.

csakmerazé 2010.06.28. 10:44:34

Az államalapítás ünnepén 200 millión 2 táborra szakad az ország. Ez mindent kifejez erről az országról :-(

kovácspéterke 2010.06.28. 10:44:46

Sztem, akinek összedőlt a háza, tönkrement az élete annak mindegy, h fönt milliókban vagy milliárdokban gondolkodnak-e, és hogy melyiknek van értelme. A lényeg, h megkapják a segítséget. És igenis az a párszázmillió is sokat segítene nekik. A tudat meg főleg, hogy törődnek velük.

Egyébként azt gondolom, h szó nélkül már most el kellett volna kezdeni utalni az önkormányzatoknak, illetve szervezni a pénz elosztását, minimum ennyit, gondolom vis major helyzetekre el van különítve valamennyi. Nem pedig egy civil felvetés miatt gondolkodni.

Osztrigás Pici 2010.06.28. 10:44:57

Én írtam is annak az idióta nőnek, aki alapította a csoportot, gratulálván a hülye ötletéhez. Sajnos egyrészt az ünnep jelentősége nem nem jut el a pórnép agyáig, és a milliók és százmilliárdok közti 4 nagyságrend sem. A legviccesebb látni, hogy az ismerőseim közül is mennyien sekélyesek, és benyalták ezt.

economico 2010.06.28. 10:46:57

Sztem semmit nem oldana meg, ha a pénz a károsultaknak menne. Laikusként mondom, 200 millióból fel lehet építeni 30-40 házat. Ennyi ház dőlt össze az árvízekben? Vagy csak egy utcában? Az árvíz melyik utcában tombolt? Nem komplett falvakat, félmegyéket tarolt le? Ezért ne ünnepeljen 10 millió ember a saját adójából? Mi hadd ünnepeljünk már, a kormány pedig feladataként oldja meg a szükséges pénzek elkülönítését, mivel ez az operatív feladata, miután befizettük az ezermilliárd adónkat.
Elképzelhetőnek tartanám például, hogy idén 100 méterrel kevesebb autópálya épüljön, és akkor meg is spóroltunk 200 millió forintot.

A másik dolog, ami már régóta foglalkoztat, szintén laikusként:
Mennyibe kerültek a homokzsákok? És mennyibe kerül, hogy ezt minden évben össze kell hordani, majd szét kell hordani, hogy aztán jövőre újra összehordjuk? Ez nem feneketlen kút? Nem lehet megoldani a 21. században, hogy áttelepítsünk falvakat az ilyen életveszélyes (és nagyon drága) helyekről? Mennyibe kerül egy kis tanya köré évente 1000 homokzsákot odahordani? Ebből a pénzből nem lehetne elköltözni? Ott, ahol az elmúlt 100 évben minden nyáron árvíz volt, ott kérdem, milyen időjárást prognosztizálnak jövő nyárra? Van értelme 500 fős minifalvakat az állam minden erőforrásával védeni? Egy 3 lépcsőházas 10 emeletes panelban laknak ennyien.
Az oké, hogy New Orleans-t, meg San Francisco-t nem lehet arrébb tolni, de nem értem meg, hogy miért öljük a pénzt évről-évre olyan települések fenntartásába, melyeket 500 éve alapítottak geológiai, statikai, egyéb megfontolásokat mellőzve, 50 méterre egy folyótól, 10 méterrel a tengerszint alá. Szerintem nem kell ragaszkodni a hülyeséghez. Ha lenne tűzhányónk, akkor évente költenénk arra, hogy körbebetonozzuk, mert 50 ember lakik a tövében?

panteon 2010.06.28. 10:47:06

Itt most egy elég rendkívüli helyzetről van szó,nagyon sok embert érintett, nagyon nagy értékben, és az ilyen,rendkívüli intézkedést kellene, hogy vonjon maga után.
Persze lehetne mondani, hogy miért építkezett oda, miért nincs biztosítása, stb....

ati27 2010.06.28. 10:57:49

@raven_seldon:
Idegenforgalmi bullshit. Ez jó! akkor magyarázd meg ezt annak a sok tizezer-százezer embernek, aki csak ezért megy fel megnézni.. És igen, én még nem jutottam el a tüzijátékra, de egyszer szívesen megnézném! Ha összefüggéseiben néznéd a dolgokat akkor rájönnél, hogy egy ilyen rendezvény adóvonzata több milliárd forint! Ha ugy nézzük a pirotechnikai cégek erre az egy eseményre termelnek több milliárd forint értékben évente (országosan) és most sok helyen ezt lemondják, akkor több száz munkahely kerül veszélybe/szűnik meg. Rájuk is gondolsz? Vagy pl a jövőre? A következő eseményekre kevesebben jönnek, mert kétséges lesz, nem lehet előre tervezni? Tipikus esete annak ha valami be van járatva, hosszú évek alatt meg lett alapozva, majd egy döntéssel "elmeszelik" ááá nem ragozom! Aki nem érti meg, úgyis hiába..

sárkányfő 2010.06.28. 10:57:58

@Franky311:
"ez csak egy GESZTUS, a szolidaritás kifejezése. Szerintem ennek igenis lehet helye."

+1

nemecsekerno_007 2010.06.28. 10:58:12

@BALTAZÁR:

"A tüzijátékos cég is keres a bolton tehát adózik melesleg embereket tart el."

A tüzijátékos cég közpénzt kap és abból adózik. Az meg tudod mi. Van két szelet kenyered, de csak egy szelet szalámid. A szalámit félbevágod és akkor lesz két szalámis kenyered. :) Persze nem igazi, csak hát az érzés.

2010.06.28. 10:58:31

Tény, hogy 200 millió nem sokat számít ezen a skálán. De az is tény (tessék pl. Vitya 29 pontját megnézni, amelyek között azért nem egy "hangulati" elem található), hogy a szimbolikus lépéseknek is van jelentőségük. Végre az emberek:
- összefogtak valaki más megsegítésére, aki nem a Rabszolgasors Isaurája
- lemondtak valamiről a "jó ügy" (közjó) érdekében.

Én ezért támogatom a Facebook csoportot. És még adakoztam is, forintban :-)

A politikusok számára a "veszély" ott van, hogy aláírást gyűjteni, szórólapozni stb. nehéz és költséges, de online kampányt indítani gyors és olcsó - jól láthatóvá válik a "népakarat". Látható lesz majd akkor is, ha tele lesz a hócipő.

nemecsekerno_007 2010.06.28. 10:58:42

@economico:

"Ezért ne ünnepeljen 10 millió ember a saját adójából?"

Az igazság az, hogy 10 millió ünnepel, 1,5 millió adójából.
Így ünnepeljetek :)

Dr_utcai_arcos 2010.06.28. 10:59:03

Hú, de megkönyebbültem hogy nem leszek az ország szara. Ezt írtam ma reggel a bookra:
"Igen, én nem csatlakoztam.Mert ismét bebizonyosodott,hogy web2-es generáció, kb 5 centire lát ki a fejéből. Nos, ebből a 220000 emberből, gondolom mindenki minimum 500Ft-al már támogatta az árvízkárosultakat.Francokat támogatta.Gondolom, mindenki komoly adófizető, hogy ne más faszával verje a csalánt.Francokat fizet adót, gondolom cc 60% még diák, vagy kiskorú, esetleg külföldi.A tüzijáték, kb 350-400 millióba kerül. Ezt látja kb 2 millió ember. Bizony ezek egy része NEM budapesti. Hanem oda felutazik. Jegyet vesz buszra, vonatra,benzint tankol. És bizony ezzel súlyos adóforintokat tesz be a közösbe.Sok külföldi barátunk, pont erre az alkalomra jön/hosszabbítja meg az itt tartózkodását. Most nem fogja. Mennyi is esik ki így a bevételek közül?A felvonul... Bővebbenásra igyekvő tömeg, megveszi a kólát, csokit, csipszet...stb, tudom nem minden esetben, de az adőt fizető boltokban, vállalkozóktól. Ezek, most nem fogják ezt megvenni. Kedves más faszával a csalánt verő "aktivista". Ki e számoltad, hülyeséged mennyi közvetett kárt fog okozni az országnak?Mert nem 400 millió fog kiesni.Arra felteszek egy elég komoly összeget. Ja, és a szerződést megnyert vállalkozó által majd benyújtott, elmaradt bevételkiesést kompenzáló számla sem 10 misiről fog szólni."

Koldun 2010.06.28. 10:59:07

Itt, amint látom, senkinek sem mosta el semmijét a víz...

ati27 2010.06.28. 10:59:18

@csakmerazé:

Ez sem olyan, hogy összefüggéseiben: nem veszel fenyőfákat amit nagy részben direkt erre telepítenek, és több évig nőnek ergo oxigént termelnek ez idő alatt. Ha nem kell fa nem ültetnek.. Tehát hoztál egy látszatintézkedést..

ati27 2010.06.28. 10:59:27

@Yasashi Tanuki:
Lehet adakozni. Én megtettem. több ezer forintot. Munkanélküli vagyok. Akkor?

halogén 2010.06.28. 10:59:50

"A kezdeményezők pedig ahelyett, hogy ráerőltetnék bornírt ötletüket a kormányra és arról a pénzről mondanának le nagyvonalúan, ami nem is az övék, inkább ténylegesen is vállaljanak szolidaritást az árvízkárosultakkal: adakozzanak!"

Itt veszítette el az írás minden hitelességét. Lemondanék a tűzijátékról és csatlakoztam is az eme igénynek hangot adó kezdeményezéshez. Érdekes módon nem csupán az államtól várom el a szolidaritást az árvízkárosultakkal, hanem magam is adakoztam a számukra. Sok kicsi sokra megy! Biztosan lenne ennél jóval nagyobb összeg is amiről az állam lemondhatna a jó ügy érdekében, ezt nem vitatom. Nem azért vitatkoznak az emberek a költségvetés méretéhez képest jelentéktelen összegekről mert a szocializmusban elkorcsosult a tudatuk, hanem mert egyszerűen ennyire enged belelátást a mindenkori kormány számunkra a költségvetésbe. Nyilván nem az augusztus 20-i tűzijáték szúrná az emberek szemét ha tudnának azokról a milliárdokról, amelyek folyamatosan folynak ki az államkasszából feleslegesen, de nem tudnak...

DArchAngel 2010.06.28. 11:00:15

@ati27: Igazad vagyon, nem kell lefújni feltétel nélkül az egészet tokkal-vonóval. De én nagyon örülök, hogy végre valamiről lemondana az ország, ami egyébként "ingyé" van neki.
@economico: A kormányzattól érdemi és hathatós lépést várni ebben az országban tényleg naivitás :/
Normális körülmények között ezeknek a falvaknak a folyók, patakok közelsége turisztikai a migrációs vonzerő. Amit te mondasz, az valami olyasmi, hogy mi a fenének költsünk csillagvizsgálóra, úgyis csak pár tucat hülye csillagász használja, azok is csak tiszta időben.

vilike66 2010.06.28. 11:01:35

Azért álljon meg a nászmenet!
Valahol az öngondoskodást is erősíteni kell!
Kicsit savanyú a szőlő, hogy a bnépesség 70% - a rendelkezik lakásbiztosítással, a maradék 30 % nem. Nekik jár az állami segítség?
Bocsi, de havi 2 doboz cigaretta, vagy 5 üveg sör árából biztosítani lehet a lakást!
Ha nincs cascom és összetöröm a kocsit ezentúl állam bácsi megtéríti a káromat?

Amúgy országos szinten kb kétmilliárd forintot tényleg pazarlás tűzijátékra költeni.

csakmerazé 2010.06.28. 11:01:47

@úriparaszt: & DArchAngel: utóbbi eljárást követem én magam is, amikor csak tehetem, de ez egyelőre tű a szénakazalban, a többség a vágott fára szavaz. Mondjuk a kínálat is jsajnos ava részt abból áll :-(

economico 2010.06.28. 11:03:31

A biztosítás szintén feneketlen kút. Annyi különbséggel, hogy más fizeti helyetted az évente előforduló kárt.

Valahol le van írva, hogy pontosan mekkora területen, hány faluban, hány ember, összesen milyen értékű háza lett a víz áldozata? Vélelmezem hogy részletesen sehol sincs. Pedig ha ezt tudnánk, a megoldás is adná magát, itt most csak találgatásra alapozva beszélgetünk a valamiről. Lehet ez például a mindenkori kormány érdeke is, nehogy kiderüljön, hogy:
A,
néhány milliárd forintot simán el lehetne különíteni, és csak a benzin ára nőne emiatt literenként 48 fillérrel.
B,
Területenként előzetes kockázatfelméréssel világossá válna, hogy az érintett falvak 99%-t olcsóbb volna beköltöztetni egy közeli városba frissen felhúzott társasházba, ami néhány éven belül fedezné azt a kárt, amit addig évente az árvíz okozott volna. Ezután soha többet nem kellene ilyen mértékben foglalkozni a problémával. A kormánynak nem volna hol beszédet intéznie a néphez, bizonyítandó saját fontosságát.

AnnaKarenina 2010.06.28. 11:03:39

Nem nagyon értem, hogy a tűzijáték árának jótékony célú felhasználása miért jelentené az ünnepről való lemondást. Bp-en aug. 20-án de. a Parlamentnél van légiparádé, tisztavatás, du. körmenet a Bazilikánál + sok-sok egyéb kisebb program.
A pénzt azoknak adhatnák, akiknek pl. nem volt biztosítása, vagy célzottan a legnagyobb kárt szenvedett településnek - szerintem ez rendben van. Egyébként meg a nagyságrendről: 300 millióra taksálják a 2006-os viharos aug. 20-i tűzijáték érintettjeinek kártérítését. www.privatbankar.hu/frisshir/hircentrum/tuzijatek_tragedia_300_milliora_rughat_a_karterites_88219

Démonmac1 2010.06.28. 11:03:50

Megint jönnék az idegenforgalommal, érdekes hogy jó sokan közületek nem jöttek még rá, hogy az egész aug 20 egyfajta reklám.
És jókora adóbevétel van belőle, lilletve- távlati befektetés.
Minek kéne lemondani róla?

nahát-nahát 2010.06.28. 11:04:13

Az árvízkár meghaladja a 100 MILLIÁRD forintot, a tűzijáték meg 200 millióba kerül... 2 ezrelék!!!!!!

Akinek lehetősége van, segítsen a sajátjából, de nem hiszem hogy legszebb, legszentebb ünnepünkön kéne spórolni.

Bizony, olcsóbb klikkelni, mint segíteni....

csakmerazé 2010.06.28. 11:04:36

@ati27: És nőne tovább, békességben, és nem kéne motoros fűrésszel kivágni, meg teherautóval szállítani, Onnan meg haza fuvarozni, aztán a végén teherautón begyűjteni a kórót. És nem egy kis csökevény nőne a helyén, hanem egy többször akkora fa állna lényegesen nagyobb CO2-kapacitással. Ennyit a látszatról...

PubiX 2010.06.28. 11:09:39

A Facebook-os kedeményezéssel - mely szerint "Mondjunk le az augusztus 20-ai tűzijátékról az árvízkárosultak javára!!!" - immár csaknem 200 ezer ember nyugtatta meg a lelkiismeretét azzal, hogy ő is tett valamit a katasztrófa sújtotta területek családjaiért. Ingyen, ugyebár. Talán többet is tehettek volna: ha fejenként 1000 forintot elküldenek a károsultaknak. 200 000 000 millió forint. Csak hát, ugyebár ez pénzbe kerül...

Érdemes ebbe is belekukkantani, egy szombati blogbejegyzés:
napizeje.blog.hu/2010/06/26/tuzijatek_kampany

Alex3000 2010.06.28. 11:10:16

@Roy: Elég gesztus az, hogy lehúzzák rólam a 7 bőrt az adókkal. Hová megy az a pénz? A múltkor a TV-ben arra gyűjtöttek adományt, hogy műemléket avassanak. Már erre sincs pénz, vazzeg? Röhej! Egy olyan országban, ahol politikusok és szélhámosok milliárdokat sikkasztanak el, én nem leszek szolidáris. Ha ők nem, akkor én miért legyek? Fizessen ki az a kárt, aki például engedélyezte az újabb bevásárlóközpontot Miskolc mellett az ártérre, vagy aki ellopta azt a pénzt, ami elvileg a gátak megerősítésére kellett volna. Egy normális országban máshogy gondolkoznék, de itt...

PubiX 2010.06.28. 11:10:56

És a másik oldal a Facebook-on:

http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=104959436223001&ref=ts

najmanna 2010.06.28. 11:11:02

nem az állam zsebéből kell jótékonykodni. aki akar, adakozzon. a tüzijáték rengeteg embernek/gyereknek szerez örömet.

Magam_a_Mondomét! 2010.06.28. 11:11:15

Én csak annyit mondok a sok ellennkező állítással szemben:

A tüzijáték szép, sőt gyönyörű!

Csak nem a TV-ből kell nézni vagy az Újpalotai panellakás ablakából, hanem a Dunapartról. A sűrűjében igenis nagyon felemelő látvány!

Igen, legyen idén is!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.06.28. 11:34:36

@vilike66: Elgondolkoztam a biztsítás összegén, és egy online biztosítószámoló segítségével havonta 1700 Ft-ra jött ki egy átlagos alföldi ház biztosítása (20 éves, tégla, 90 m2). Ez nem tűnik olyan nagy összegnek, persze biztos sokat számít valakinek ennyi is.

kovacsguszti68 2010.06.28. 11:34:45

Nem igazán tudom elfogadni a cikkben írtakat. Ha valaki azt mondja, hogy 200 millió forint nem nagy pénz, hogy nem itt kell elkezdeni a spórolást, akkor az nem látja reálisan a helyzetet.
A nemzeti ünnepek igenis fontosak, a magunk módján meg is kell ünnepelni azokat. DE: a tűzijáték egy felesleges pénzszórás, árvíztől, viharkártól, válságtól, stb. függetlenül. Nem önmagában a 200 millió a nagy szám, hanem az, hogy mindezt 40 perc alatt szórják el. Ebből a pénzből 30 házat fel lehetne építeni Felsőzsolcán, vagy fel lehetne újítani elázott hivatalokat, kórházat, stb. Tudom, hogy ezt a kormánynak a költségvetésből egyébként is meg kellene oldania. De a tűzijáték is a költségvetésből, az én adóforintjaimból lesz finanszírozva. Ha ez a pénz nem lesz tűzijátékra fordítva, akkor másra lehet elkölteni a nagy kasszából. Hadd legyen tehát igaza azoknak, akik azt mondják, hogy le van szarva idén a tűzijáték, adjuk oda a pénzt a rászorulóknak.
Én is csatlakoztam a Facebook-os csoporthoz, egyértelműen támogatom az ilyesfajta kezdeményezést. És mindettől függetlenül adakoztam is a károsultaknak, mint ahogy minden évben szoktam adakozni az éppen rászorulóknak.

Dr_utcai_arcos 2010.06.28. 11:35:03

@Koldun: de, a szüleim teljes évi veteményezését.(Zöldség, krumpli, kukorica, stb...) De ők se szeretnék ha elmaradna. Már 60 fölött vannak, de minden évben beülnek megnézi a pesti tűzijátékot hacsak a tv-ben is. Ja, ők gondolkoztak is és kötöttek biztosítást rögtön az első hasonló eset után.

hazse 2010.06.28. 11:35:20

van egy olyan gyanúm, hogy sokan azt sem tudják, miért is lövöldözzük fel a rakétákat, elsősorban a gyerekekre és a túristákra gondolok.. inkább látványos, szabadtéri előadásokat kellene tartani mindenhol, ahol tanulni is lehet arról, amit ünneplünk

szépnek szép, de mit mond el nekünk az őseinkről?

ünnepet belül, a lelkünkben kell tartani, nem külső pompával

a többi ünnepben az a jó, hogy készülődik a család, díszít, süt,főz... ez a lelki ünneplés, a ráhangolódás, a megemlékezés

erre az ünnepre ki készül lélekben? ezért fölösleges sztem is megtartani, legyen helyette vmi sokkal olcsóbb megoldás, vmi jelképes

az meg más kérdés, hogy nekem nincs is pofám így ünnepelni, miközben másoknak a saját házuk romjait kell bontaniuk

arra meg ne hivatkozzunk, hogy egy korábbi árvíz után meg volt tartva...azóta felnőttek más fiatalok, akik ma így gondolkodnak a kérdésről, érdemes lenne átlagéletkort számolni a fészbukos csoportban

2010.06.28. 11:35:33

@popocatepetl: Olyan is van, csak azt halotti tornak hívják.

Kutyuu 2010.06.28. 11:36:01

Persze, mindenki ezt várja egy éve, meg mennyi rengeteg külföldi turista jön csak ezért ide...

Aha. Fel kellene ébredni, ez lepkefing, ezért max vidékről jönnek az emberek, bár szerintem teljesen értelmetlen, felesleges, nézhetetlen, stb.
Tömeg van, az egyetlen aki keres rajta, az a langyos-sör, meg a perecárus. Az meg nem adózik.

Szal éppen ideje lenne valami értelmesebbet kitalálni, aminek esetleg van valami értelme/értéke, amire tényleg azt lehet mondani, hogy szenzáció, hogy érdemes megnézni. Mert a tűzijáték nem az.

PubiX 2010.06.28. 11:36:23

Azt sem baj, ha tudjuk, hogy a "Mondjunk le az augusztus 20-ai tűzijátékról az árvízkárosultak javára!!!" című Facebook-oldal hirdetése folyamatosan megy a közösségi oldalon, rajta a "Like" gombbal. Határozott meggyőződésem, hogy annak a kétszázezer embernek, akik "belájkolták" az oldalt, s ezzel magát a kezdeményezést, az elsöprő többsége még csak el sem látogatott a reklámozott oldalra. Ráklikkelt a gombra, aztán böngészett tovább.

A "Legyen tűzijáték augusztus 20-án Budapesten" című oldalt nem hirdetik, ennek megfelelően természetesen látványosan kevesebb a csoport tagja. De akik itt nyomtak egy Like-ot, azok legalább komolyan gondolják...

Előbbre: természetesen 200 millió forintról van szó!

AnnaKarenina 2010.06.28. 11:37:07

@economico: Érdekes lenne, hasonlóval Ceausescu is megpróbálkozott Erdélyben, ha más célzattal is.

Nem szakemberként azt gondolom, hogy a nagy / nagyobb folyóknál továbbra is a gátak építése, erősítése, tározók építése , az árterek szabadon hagyása lenne célravezető.
A kisebb falvakban, ahol mondjuk a helyi patak okozott áradást, talán elég lenne a meder, a vízelvezető árkok mélyítése, tisztán tartása, a dombok fásítása, tehát helyben is sokat lehetne tenni. A városokban meg a jó drága csatornadíjakból biztosíthatnák a csatornarendszer nagyobb kapacitását.

csakmerazé 2010.06.28. 11:37:15

Mutassatok még egy állami ünnepi rendezvényt az esti tüzijátékon kívül, ahol politikai hovatartozás nélkül együtt ünnepelnek az emberek és a zemberek! Mert megosztott ünnepeink azok vannak szép számmal. Ez nem érv se pro se konntra, csak eszembe jutott.

Iridium 2010.06.28. 11:37:32

Szerintem kezdeményezzünk népszavazást az ügyben!

Egyébként eszébe jutott már valakinek, hogy pontosan 10 Nokiás dobozzal lehetne segíteni?

Feljebb valaki említette, hogy szervezhetnének inkább gyűjtést a rendezvényeken. Ez szerintem is jó ötlet, hiszen így ténylegesen segíthetnének az emberek, miközben nem mondanának le az ünnepről sem. Arról nem is beszélve, hogy gyűjtést az ország minden pontján - ahol tartanak rendezvényt - meg lehetne szervezni, nem csak a fővárosban.
Vajon így is összejönne számszerűleg a 150.000 db adomány? :)
Klikkelni egyszerűbb.

[nick] (törölt) 2010.06.28. 11:37:51

állami tüzijáték nem kell. városi annál inkább. a főváros döntse el, hogy akar, vagy sem. feudális állami pompa teljesen felesleges. a westminstert se az angol állam világítja ki. btw nincs is angol állam. az egyesült királyság egy unió, a zászlaja a union jack, nem azonos az angol zászlóval. szóval azért nem árt tisztázni, hogy briteknél nincs semmiféle állami pompa, mivel évszázadok óta a nemzetközösségi létforma mellett vannak elkötelezve, és nem a nemzetállami mellett. szóval állami pénzből tüzijáték ne legyen. budapest rendezzen saját tüzijátékot, feltéve, hogy a költségek az idegenforgalmi extra bevételekből megtérülnek. felteszem megtérülnek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.06.28. 11:37:58

A szerzővel mélységesen egyetértek!

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.06.28. 11:38:42

aug. 20-a tüzijáték nélkül is ünnep.
a költségvetéshez képest lehet, hogy elenyésző az összeg, de valahol csak el kellene kezdeni a megtakarítást. vegyük már észre, hogy szar helyzetben van az ország!
ez olyan, mint amikor az ember hónap végére feléli az ember a fizetését, kap kölcsön a barátjától, és azon gondolkodik, hogy a lukas cipőjét cserélje le, vagy vegyen egy doboz bonbont, mert hónap végén azt szokott... megveszi, és pont annak az ára hiányzik az új cipőhöz.
kis összeg, de számít! és annak, akinek gyakorlatilag az életét elmosta az ár, NAGYON számít!
és arra is kíváncsi lennék, hogy a tüzijáték miatti nagyobb idegenforgalomból vajon mennyi bevétele lehet az államnak. mennyi jön vissza a kiadásból? ja, hogy csak egy része?
a tüzijáték szép. élőben is, a tv-ben is. de le lehet mondani róla, nem nélkülözhetetlen...

2010.06.28. 11:38:53

@PointeDuLac: "Ti,akik Pestről osszátok az eszet,el sem tudjátok képzelni,min mennek keresztül azok a szerencsétlenek most.és ha az ő boldogulásuk a ti hülye tűzijátékotokon múlik,akkor igenis maradjon el!semmi szükség rá,házakra viszont igen!"

Én nem hiszem, hogy bárkinek a boldugulása a tüzijátékon múlik (se pro, se kontra), de az együttérzésnek ehhez semmi köze. Még úgy is lehet valaki együttérző, hogy más alkalommal esetleg örül valaminek, még ha ez rövid ideig tart is. Engem ugyan nem érdekel, hogy lesz-e vagy nem tüzijáték, de döntsön a többség ebben az ügyben, ha már állami pénzekről van szó! (150000 ember azért még nem a többség!)
Meg azért megnézném, hogy hány Facebookos nagypofájú sétál szomoró képpel nap mint nap el sem mosolyodva, mert ő most együttérez.

economico 2010.06.28. 11:39:01

@DArchAngel:
Nem. Marha egyszerű matimatikán alapul, amit mondok. Ha évente 1 millióba kerül a homokzsák, újjáépítés stb. egy árvízsúlytotta településen elhelyezkedő egyetlen ház voszonylatában, és már 10 ilyen árvíz volt, akkor 10 milliót emésztett fel EDDIG a kártalanítás. Ebből már lehetett volna egy új házat venni egy közeli városban, ahol a víz maximum a negyedik lépcsőfokig ér fel a rakparton.
Persze, mondom, ehhez kellene tudnunk a pontos számokat, mert jelenleg az egyenlet így néz ki: a+b+c=x+y+z. Így meg csak találgat itt mindenki, engem is beleértve. De hogy én is mondjak egy példát, ha egy kislány szívátültesére kell pénz, küldök. De ha évente meglátom ugyanazt a "reklámot", mert kiderül, hogy évente meg kell ismételni, mert igazából nem gyógyul meg, csak az eddigi károk hatásait enyhítjük, akkor jövőre már inkább arra küldök pénzt, hogy 1000 halláskárosult kapjon új készüléket, amibe csak az elemet kell cserélni , és működik 20 évig.
Én mindig megnézem, hogy mi mennyibe kerül, mekkora a hasznossága, létezik-e a alternatíva, megéri-e. Mert akkor most hol a határ? Meghalljuk, hogy árvíz, és már utalunk is....mennyit is? 10 milliót? Az kevés? Vagy utaljunk 100 milliárdot? Az meg sok? Akkor legyen 2 milliárd? Miért annyi? Ha adsz egy 100-ast egy hajléktalannak, mert szocializált, empatikus ember vagy, és azt mondja, ez kevés, neki 1000 ft kell, akkor hogyan reagálsz? Adsz neki? És ha kiderülne, hogy 10.000 forintból már valóban talpra tudna állni, végleg elhagyva a perifériát, akkor adnál neki? Vagy miért nem fogad be mindenki egy hajléktalant a lakásába?....
Szóval az arányosság-hasznosság nagyon fontos, senki ne követeljen segítséget alanyi jogon. Illetve vizsgáljuk meg azt is, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy legközelebb már ne szoruljon segítségre. Ez a jelenlegi árvíz esetében úgy néz ki, hogy mindenki imádkozik, ne öntsön ki a folyó jövőre, mint 1000 éve a primitív törzsek. Aztán jövőre megint utalhatjuk a lóvét, ugyanoda.

2010.06.28. 11:39:08

@leilana: Na úgy aztán nagy gesztus lemondani valamiről, hogy nem is érdekelt sosem!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.06.28. 11:39:15

inkább tegyetek közzé egy felhívást,
hogy a száz leggazdagabb magyar ajánlja fel tavalyi gazdagodásának egy százalékát, már az is több kétmilliárd négyszázmilliónál...

Piszkos Freud a ... 2010.06.28. 11:40:37

Ha valaki volt már megnézni azt a tüzijátékot, akkor tudja, hogy abban az időszakban a tömegközlekedés egyszerűen megszakad a terheléstől. Az autópályák járhatatlanok. Vagyis százezrek utaznak be a városba csak azért, hogy a tüzijátékot megnézzék. Emiatt biztos vagyok benne, hogy csak a menetjegyek és az emiatt elfogyasztott benzin áfája is több, mint amit az állam kiad a tüzijátékra. Vagyis összességében az minden, csak nem kiadás az államnak.
Persze olcsó népszerűséghajhászásnak jó ez a marhaság, de a haszna kb. annyi, mint a 3 éve meggyógyult kislánynak vért gyűjtő lánclevelenek.
Ha viszont elmarad, az a következő évek turizmusát is csökkenti, mert a külföldiek máshol ilyet nem látnak, tehát aki most itt van, még ha nem ezért jött, akkor is el fogja mondani az ismerőseinek, hogy ilyenkor érdemes idejönnie annak, aki szeretne látni egy hatalmas tüzijátékot.

Nem hiszem, hogy sok hely lenne a világon, ahol minden év ugyanazon a napján ekkora tüzijáték lenne, nem is értem, hogy a nagybüdös Magyar Turizmus Rt. miért nem hegyezi ki jobban erre (is) az országimázst.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.06.28. 11:41:36

@utcai_arcos: teljesen egyetértek ezzel is, meg a poszttal is. Már a FB-on felkúrta az agyam ez a féleszű kezdeményezés, amely sokkal inkább üres látvány, mint a tűzijáték.

Lúdtalp 2010.06.28. 11:46:01

Demagógia. Megint el akarják venni a budapestiek örömét, pedig mi húzzuk az ország szekerét.

PR_fact 2010.06.28. 11:46:10

@ati27: Eddig hiánycikk volt az a hozzáálás, hogy bizonyos állami transzferekről mondjunk le más társadalmi csoportok javár. Ez a kezdeményezés üditő kivétel szvsz.

Az elmúlt években a populista pártok azért tudtak nyerni majd romba dönteni Magyaroszág gazdaságát, mert minden társadalmi csoport egyre többet követelt és arra szavazott aki többet ígért.

Csatmar (törölt) 2010.06.28. 11:46:19

Jómagam adakoztam már, és szerintem ennek ellenére maradjon csak el az a tűzijáték, helyette lehetne valami gyertyás, vagy fáklyás felvonulást csinálni, hogy a buli azért mégis meg legyen tartva.

Yda 2010.06.28. 17:17:11

Én pl. csatlakoztam a kezdeményezéshez - és fel sem merült bennem, hogy ez a pénz komolyan számíthat! Érdekes, hogy azokban akik - ahogy pl. a posztíró is - megértik a tűzijáték szimbolikus jelentését az egyik irányban, fel sem merül, hogy ez a döntés elsősorban szimbolikus lenne a másik irányban is. A szolidaritásé. Hogy együtt érzek azzal, akinek odaveszett egy élet munkája és jelen nincs otthona. Ezzel a lépéssel azt fejezem ki, hogy nem csak a szavak szintjén, hanem ennyire. Ezért teátrális elsősorban és nem gyakorlati, de éppen ez benne a fontos.

Laciii 2010.06.28. 17:17:23

@popocatepetl:
"Megrendeznétek a szokások családi vasárnapi grillezést és sörözést valamelyik hozzátartozó temetésének délutánján? Hisz a hagyomány az hagyomány."
Nem értettem, hogy merülhetett fel egyáltalán ez a gondolat az elhalasztásról, most már értem.
Annak aki az ÁLLAMALAPÍTÁST egy vasárnapi grillezéshez képes hasonlítani tényleg nem lehet elmagyarázni miért is fontos :(

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.06.28. 17:17:40

@csakmerazé: valahol el kell kezdeni :-)
(a bejegyzés érvelése amúgy teljesen fogható, az összeg relatív kicsi, de ez is csak egy gesztus)
ismeri mindenki az ide (is) vágó példát: ha minden ember (magyar állampolgár) csak egy százast dobna az árvízkárosult perselybe, akkor máris 1 milliárdról beszélhetnénk... persze ez elképzelhetetlen.

[az évente kivágott fák és egyéb távoli jövőbe mutató, környezettudatos gondolkodást feltételező dolgok megléte egyelőre csak képviseleti, nagyon kevesen veszik a fáradtságot, hogy egyéltalán átgondolják.]

messze, nagyon, nagyon messze vagyunk az orbán féle (vagy bármilyen) nemzeti egységtől, ami sajnos egyelőre csak vízió...

lord_soth 2010.06.28. 17:20:21

Akik szerint felesleges nemzetünk ünnepeire méltó módon megemlékezni, azok ugye kenyér+víz+oxigén kivételével nem vesznek magukhoz semmit, mert más nem kell az életben maradáshoz.

Ballabás Dániel 2010.06.28. 17:23:57

Remek! Bíztassuk arra az embereket, hogy nem kell ám biztosítást kötni, majd az állam úgyis megtéríti a károkat. Kösz, ebbe én nem szállok be.

Ami még külön unszimpatikussá tette számámra a kezdeményezést, hogy néhány nap után a Facebook-oldalon levették a fórumot - ellenvéleménynek helye nincs. Innentől kezdve ez már politika és nem jótékonykodás.

jelenidő · http://www.tortenelemtanitas.hu 2010.06.28. 17:24:06

@Caravallo: Augusztus 20. = csomó látványos esemény + tüzijáték = rengeteg turista (belföldi és külföldi egyaránt) = jó sok fogyasztás = jóval nagyobb költségvetési bevétel = több pénz a költségvetés "katasztrófa-alapjába".
Egy szóval nem teljesen értem a kezdeményezést, és a hasonló leegyszerüsítő hozzáállásmódokat.

FeketeLeaves 2010.06.28. 17:24:21

Maradjon el a tűzijáték. Nagyon álságos és félrevisz a VV írása. Az államalapítás (ünnepe) - állami pompa - tűzijáték analógia önmagában is sánít, de ha elkezdenénk boncolgatni, akkor az államnak (alapításnak) fontosabb értéke az állam integritásának, benne az államot alkotóknak a helyzete (életkörülménye, segítése, stb.), mint maga az államalapítás megünneplése.

Az igaz, hogy önmagában ez kis tétel a büdzsében, de ez legalább 20 ház megépítésére elegendő összeg Felsőzsolcán (átlagos ingatlanméret/igények, stb). Jelképes, de jelképnek fontosabb és szebb is, mint a tűzijáték.

Egyébként akinek meg a tűzijáték = államalapítás (ünnepe), annak értékrendileg még van hova fejlődni. Ő a "cirkusz és a kenyér kell a népnek"-ből Budapesten mindkettőt meg akarja kapni. Nehogymá lemaradjon a cirkuszról kenyere meg amúgy is több..

AnnaKarenina 2010.06.28. 17:27:42

@Magam_a_Mondomét!: Évek óta nem járok ki a tűzijátékra nyomorogni a tömegben, vagy órákkal előbb megfelelő helyet foglalni a félórás élményért, utána meg sokat gyalogolni, mert nem jár semmi a közelben.
És még egyszer mondom: az itt emlegetett 200 millióhoz képest a 2006.aug.20-i viharban meghaltak és megsérültek részére 300 milliós kártérítés várható (37 ember, ha jól emlékszem), aki hasonló lelkesültséggel, de a saját felelősségére ment ki aznap, mert hogy vihar lesz este, az tudható volt.
@economico: A fentieket ajánlom szíves figyelmedbe.
@Piszkos Freud a ...: Szerintem egy félórás tűzijáték nem akkora attrakció, hogy ezért tömegek utaznának ide külföldről. Inkább rendezzünk teljes napfogyatkozást...:)
(Ma már egy jó születésnap se nagyon képzelhető el rendes tűzijáték nélkül.:)

economico 2010.06.28. 17:27:53

Néhány ötlet, melyeken akár el is lehetne gondolkodni:
- Mindenki adja el drága autóját, járjon ezentúl BKV-val, így a környezetünket is megkímélnénk, a befolyt 149 trilliárd dollárból pedig építsünk 100 méter magas falat minden folyó teljes szakaszán.
- Ha kiejtesz egy csúny szót, tegyél 1000 forintot egy perselybe, év végén utald át a másfél millió forintot egy árvíz súlytotta családnak.
- Ne egyél többet a mekiben. Ismét úgy fogsz kinézni, mint az érettségi képen, a megspórolt pénz mehet az éhezőknek.
- Vállalkozó vagy? Alkalmazz legalább egy hajléktalant! Önéletrajzot ne kérj tőle, meg fog sértődni.
- Te internetre költesz, miközben máshol a konnektorból is víz folyik? Nem szégyenled magad? Teeeeee.....
.
.
.
Hagytam kis szünetet, a kezdeti anyázás után. Valójában szinte mindenki a napi pizzáról, iPhone-ról, 3D-s moziról sem hajlandó lemondani, ezért inkább szüntessük be nemzetünk alapításának ünnepét? Menjetek már....

ati27 2010.06.28. 17:28:04

@[nick]:
Akkor most a svéd hercegnő esküvője mi? Nem tudom hány millió koronába került. Közvetitette élőben a tv. Amint láttam több 10 ezer ember előtt vonultak fel.. Mennyi járulékos adót beszehedtek? Nagyságrendekkel többet, mint amibe az egész került.. És a "nemzeti" tudatot is ápolta.

admin1221 2010.06.28. 17:28:20

Itt nem a presztizst kell nézni, vagy, hogy állami pompa avagy sem, hanem a 25 perc alattt ellövöldözött több 100 milliós szórakozást kell szembeállítani azzal a több ezer fedél nélkül maradt emberrel.
Ezt valószínüleg a kedves cikk író sem gondolta komolyan, de ha igen, akkor nagyon szomorú lennék! Itt nem az alamizsnáról, a jótékonykodásról, a fejsimogatásról van szó, hanem egy alapvető intézkedésről, ami miatt nem is kellene aláírásokat gyűjteni.
Aki pedig fel van ezen háborodva, annak kívánom, hogy kerüljön legalább olyan szar helyzetbe (de inkább rosszabba), mit azok a szerencsétlenek, akiknek az élete veszett oda pár nap alatt.

walter77 2010.06.28. 17:28:51

Lehet, hogy hülyeség ez a civil kezdeményezés. Dehát a civil kezdeményezések már csak ilyenek: ötletszerűek és gyorsan ellobbannak mint a szalma lángja.
Lehurrogni őket, hogy adakozzanak a facebookolás helyett szintén hülyeség, mert lehet, hogy adakoztak már, avagy lehet, hogy némelyikük maga is érintett, így erősen okoskodás jellegű beszólni akárkinek is.

De ezeknél már csak ez műfelháborodás a nagyobb hülyeség. Ez az elcseszett műpolgárkodás, meg kvázi hazafizmus, hogy "ostrom alatt is meg kell tartani".

Véleményvezérkém nagyon elsznoboskodta ez a dolgot. (lásd: "nonszensz az a tróger gyakorlat is, hogy Budapesten éjfél, illetve éjjel egy óra után lekapcsolják a díszkivilágítást, szintén takarékosságra hivatkozva." - ja persze, hát hogyne, tróger gondolat, merthogy az milyen fess dolog lenne ha hajnali négykor is világítana minden telibeb*szott lámpa! Az hogy ez valóban pazarló és környezetkárosító hosszútávon a polgárokat nem érdekli?! Másfelől ugye nem akarjuk magunkat Angliához hasonlítani gazdasági és egyéb szempontok szerint?)

Milyen szánalmas már elkezdenyi rinyálni egy civil kezdeméynezés miatt. Ott a facebook, lehet menni csoportot építeni arra, hogy adakozzatok a tűzijátékra, hogy méltó legyen a nemzeti ünnep (és persze, hogy szép bevételre tegyenek szert a mindenkori kormány közelében tanyázó pirotechnikai, biztonsági, vendéglátóipari cégek)

snorbi 2010.06.28. 17:29:00

A cikk mondanivalójával lehet, hogy egyetértenék, ha nem pont a tűzijátékról lenne szó. Azt ugyanis mindig fölösleges pénzpocsékolásnak tartottam.

veny 2010.06.28. 17:29:11

"Nem nagyon értem, hogy a tűzijáték árának jótékony célú felhasználása miért jelentené az ünnepről való lemondást. Bp-en aug. 20-án de. a Parlamentnél van légiparádé, tisztavatás, du. körmenet a Bazilikánál + sok-sok egyéb kisebb program."

Szerintem maradjon el mindez az érdektelen és dögunalmas butaság, és legyen helyettük inkább tűzijáték. Na? :)

"A pénzt azoknak adhatnák, akiknek pl. nem volt biztosítása"

Az király. Esetleg tüntessük is ki őket valami nemesfém tisztikereszttel, mert nem volt nekik. A sok hülye meg hadd fizessen helyettük, az a dolguk.

takibacsi 2010.06.28. 17:29:20

nem csak az állami ünnep a lényeg, sok szegény kisgyerekes családnak ez a tüzijáték a "nyaralás", erről egy büdös szó sincs soha

Bartoki 2010.06.28. 17:29:39

Na végre már valaki megírta a frankót. :)

Max. annyit lenne szabad csinálni, hogy 1-2 elemet kivenni a tűzijátékból, és annak az árát költeni az árvízkárokra. Persze az is csak egy morzsa, mert a költségvetés tartaléka eleve több százszorosa a tűzijáték költségének, de szimbolikusan attól még lehet értelme (emlékeztetni a zembereket).

Egyébként nemtom mit gondolnak a zemberek hogy 200 millával már el is van rendezve az árvíz? 200 milla semmire nem elég, max. egy kisebb budai villát vagy egy Malévet lehet venni rajta.

Bakker, ennek az EZERSZERESÉT, de inkább tízezerszeresét kellene a vízgazdálkodásra költeni hogy ne ússzunk állandóan az árvízben meg a belvízben.

reccs 2010.06.28. 17:30:03

@loláb:"az állam helyreállítja az adófizetők pénzéből az ingatlanát. Mondjon nekem valaki olyan családot, akinek egy árvízben összeomlott a háza, és pénzhiány miatt nem lett újjáépítve, és azóta hajléktalanok, vagy albérletben húzzák meg magukat.

Ilyen nincs, a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem engedhette meg magának, hogy ne lépjen ilyen esetekben"

de van, 2000, tiszai árvíz. volt is, most is lesz.

egyébként:
www.hirado.hu/Hirek/2010/06/28/10/Kaotikus_allapotok_Felsozsolcan_Felmillios_birsag_annak_aki_nem.aspx

Ianas 2010.06.28. 17:30:12

Idióta kezdeményezés, látszik, hogy alulról jön. A tüzijátéknak idegenforgalmi szempontból komoly jelentőssége lehet, és elképzelhetőnek tartom, hogy nagyobb bevételkiesést jelentene az elmaradása, mint amennyibe kerül maga a tüzijáték.

De persze gondolkodás nélkül hülyeségeket Like-olni lehet, pontosan erre való a Facebook.

hááááát 2010.06.28. 17:30:24

én Bp.-i vagyok és igen is a nyár egyik fénpontja a tűzijáték.Az ünnepsággel igen is a nemzeti hovatartozásunkat fejezük ki.(Államalapitási ünnep).Vannak hagyományos, dolgok ami igen is egy ország életében fontos.
Ja és csak nyugodtan gondolkozzon el mindenki, hogy az nap kb. mennyi áfá-t fizetnek ki az emberek a programokkal kapcsolatban.Sok utazási iroda úgy érkezteti a folyami hajókat, hogy a külföldiek is lássák a tűzijátékot.Aznap befolyó összegek minimum 1milliárd forint.Na ebböl költenek 200 milliót.Igenis ez Budapesthez tartozik ,ahogy a Balaton partján is minden nagyobb városban megtartják.

Van nekem is egy civil kezdeményezésem .Minden képviselő ajánlja fel az Aug. havi költségtérítését az árvízkárosultak javára.Több is lesz mint 200 millió.

mojszipupi 2010.06.28. 17:30:37

A tüzijáték költsége a porszemnél is kisebb tétel az államnak. hagyjuk már ezt a demagóg kezdeményezést és gondoljunk gyermekek százezreire, akiknek igenis óriási élmény egy ilyet látni. Ha kormányunk valóban segíteni akarna, már régen kiállt volna és azt mondja: emberek! lesz pénz mindkettőre, nem ezen a 100 millión fog múlni. Merthogy ez az igazság. Ez nem tétel. Csakhogy álszent módon lapítanak mint szar a fűben és játszák a mártírt h a kormány megfontolja a kezdeményezést. Megint egy óriási lufi amin csámcsogni lehet. Ja és még mielőtt bárki elhitte volna: egy pillnatig nem gondolkoztak el azon h ne legyen tüzijáték. Merthogy lesz. Sokak érdeke, hisz kell vissza a zsebekbe is. Istenem de naívak az emberek....

aszterixagall 2010.06.28. 17:30:45

Sok hozzászólásban lehet olvasni, hogy nagy lenne az adóbevétel kiesés, ha elmaradna a tüzijáték. (Kóla, sör, vendégéjszaka stb.) Szerintem ez csak abban az esetben igaz, ha ezt a pénzt az otthonmaradók nem költik el, ami eléggé valószínűtlen. Egyébként ez érvényes a belföldi turizmus minden válfajára. Adó szempontjából nagyjából mindegy, hogy az országon belül hol és mire költöd el az adott pénzt.

munkanelkuli 2010.06.28. 17:32:03

1 tűzijáték az hány lélegeztetőgép?

Jatho 2010.06.28. 17:32:17

Szerintetek a tűzijátékból megspórolt pénzt tényleg az árvízkárosultak kapnák meg???

Igen sajnálom én is az árvízkárosultakat, de nem hiszem, hogy az árvízkárosultaknak jobb lenne a lelki világa ha nem lenne tűzijáték!

Nem halálesetkor nem lenne megtartva a kerti grillezés! De azért mert gyászolok nem várnám el, hogy a szomszéd se grillezzen!!!!

Bundi11 2010.06.28. 17:33:53

Szeretném, ha majd egyszer nem egy tűzijáték lenne az "állami pompa és a nemzeti büszkeség" Magyarországon, hanem az hogy segítünk Honfitársainkon. Ha majd egyszer nem a Tűzijáték köszön vissza ránk Augusztus 20-án a külföldi médiából, hanem az újjá épült házakról (életekről) cikkezzenek, készítsenek riportokat, a következő szalagcímekkel: Ez a Magyar Nemzeti Büszkeség!

Laciii 2010.06.28. 17:34:36

@Bogoj:
Persze hogy nem nélkülözhetetlen, de a születésnapi ünnep is nélkülözhető ennyi erővel, meg a foci a haverokkal, meg nagyon nagyon sok minden az egyéni lét szempontjából nézve.
De a családhoz hozzátartoznak a családi ünnepek, a barátokhoz a közös programok, ahogy a nemzethez a saját ünnepek.

@Bogoj:
Persze hogy nem nélkülözhetetlen, de a születésnapi ünnep is nélkülözhető ennyi erővel, meg a foci a haverokkal, meg nagyon nagyon sok minden az egyéni lét szempontjából nézve. De a családhoz hozzátartoznak a családi ünnepek, a barátokhoz a közös programok, ahogy a nemzethez a saját ünnepek.

A 200 millió a 2 millió adózóra nézve 100 Ft/fő, minek magyar állam, ha egyesek (nem a rászorulók klikkelgetnek a facebook-on) még azt a 100 Ft-ot is sajnálják a születésnapi ünnepségére?

cicavirag 2010.06.28. 17:34:52

adtam ruhát, pénzt, de tényleg elmaradhatna a tűzijáték vagy lehetne valami nagyon nagyon szimbolikus szerény dolog. olyan, ami az összefogást jelképezi és mégis spórol. pedig a Dunaparton lakom és nálam mindig van tűzijátéknéző buli.

pucros 2010.06.28. 17:35:03

Én nem tudok lemondani róla, mert úgysem nézném.

De azért egyetértek azzal, hogy a tíz- és százmilliók megspórolása önmagában parasztvakítás.

Viszont a költekezés vagy takarékosság típusú döntéseknek van mintaadó értékük is. Kis takarékos döntéseknek is lehet nagy hatásuk - ha hiteles és következetesen képviselt koncepciót jelenítenek meg.

Egy puritán, gyakorlatias, ésszerű kiadásokra törekvő kultúra sokkal életképesebb és igazságosabb, mint az, ahol a csillogást értéknek tekintik.

És szerintem ezek az ezzel kapcsolatos eltérő nézetek inkább a katolikus illetve protestáns hagyományok különbségeihez köthetők, semmint ahhoz, mintha a szocialista rendszer öröksége eltérítene valamiféle állítólagos evidenciától.

DArchAngel 2010.06.28. 17:36:15

@economico: Vannak ilyen helyek, de azokat tényleg minden évben elönti a víz, oda lakóépületre nem is adhatnak engedélyt. De ezeket a településeket most egy négy évtizede nem látott ár mosta el.
Persze megérné erősíteni az árvédelmet, az igaz.
@Csatmar: Igen, nem kell végletekben gondolkodni. Lehetne kis tűzijáték, gyertyás, fáklyás felvonulás, közös éneklés, miegymás.

KenSentMe 2010.06.28. 17:37:07

Énnekem is az a véleményem, hogy le kéne bontani az utakat, az állami épületeket, el kéne zavarni az összes minisztert, és az állami tulajdonú földeket és a pénzt a népnek, a Zembereknek kéne adni, mert így csak elszórakozza a sok komeinista, míg ha az emberek kapnák a pínzt, akkó azokat segítené, aki megérdemli és reája van szorulva! Rohatt rabolók ezek mind! Mongyák le a tüzijátékot, olvassszák be a koronát, adják el a lánchídi oroszlánokat a cirkusznak, végezzék ki az önkormányzatokat és a parlamenti képviselőket, esetleg a rendőrök és a katonák maradhatnak, mert azt azért én se szeretném, ha lelőne álmomban a szomszédom. Meg mondjuk a kórház meg a tűzoltók. De a többiekben nincs empátia. NEM ÉREZNEK VELEM EGGGYÜTTT! NEM MAGYAROK! Én magyar vagyok, ők nem. Én tudom, mert ha magyarok volnának, adakoznának nekem, de mivel nem adnak, nem magyarok. Én azért nem adok, mer nincs miből. Szóval reám senki sem vedhet követ, különösen nem az, aki nem magyar. Az állatkert is hülyeség. Le kéne bontani, a helyén gépgyárat kéne építeni, adna a Zembereknek rendes munkát. És az opera is hülyeség. Aggyuk azt is el, ha nem a miénk, foglaljuk el, a Zárából maj kártalaníthattyuk a károsultakat. Előre, elvtársak!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.28. 17:38:54

Igazából abban igaza van a cikkírónak, hogy a tűzijátékra fordított pénz jelentéktelen a költségvetés egészét nézve. Én viszont akkor is azt mondom, felesleges pénzkidobás ez akkor, amikor már nincs is igazából élmény értéke a tűzijátéknak, hiszen minden sarkon van egy.

xtolzig 2010.06.28. 17:39:18

A lehető legnagyobb baromság lenne nem tüzijátékozni. Ez része minden évbe Budapestnek, turisták stb ahogy irták, de ami fontosabb hogy Nekünk. Az a 100 millió forint(nem beszélve arról hogy a sokszorosa jön vissza állami bevétel formájába aznap/az miatt a nap miatt) olyan jelentéktelen összeg ilyen vonatkozásba, hogy nagyon nagy kár lenne ezt a hagyományt ez miatt megtörni. Remélem ennél több eszünk lesz.

silverwol 2010.06.28. 17:39:26

@PubiX: Mennyire igaz. Gondolkodni kellene. A facebook az egy jó dolog. De nem mindenre.

dave_grohl 2010.06.28. 17:47:57

Itt mindenki marha okos és jól tájékozott. Akkor mesélnék arról, mit is kap az a barátom, akinek BIZTOSÍTVA volt a háza amit most elvitt a víz. Jó esetben a káreseményt megelőző forgalmi értéken számított értéket - ami nyilván kevesebb lesz, mint a biztosításkor megállapított összeg, mert hát pang az igatlanpiac egy ideje - ráadásul a felújítási összeg egy részét is bukja. Ott marad egy üres telken, és kezdheti az elejéről (nyár végén költöztek volna be, most az újra tervezéssel ki tudja?), megint vehet fel hitelt (ha kap) és építkezhet (ha ugye lesz miből).
A legdurvább, hogy összességében még jól járt, de elhihetitek, kb. lesz@rja a tüzijátékot, hogy lesz vagy sem. A Facebook-os kezdeményezés egy gesztusnak szép, de abból a 300 Millióból, amit az ünnepségekre fog - és ne legyenek kétségek, fog! - elkölteni a kormány, nem fognak falvak és városrészek újjáépülni. Ellenben mi, a barátai vittünk neki tisztítószert, vizet, élelmet, mert a segélycsomagok nagy része hozzájuk valahogy nem jutott el. Inkább ezen kéne aggódni, ötletelgetni, és nem aug. 20-án.

Phatrow (törölt) 2010.06.28. 17:48:21

számoljátok csak ki, hány száz, tíz vagy csak sima milliárdos van ebben az országban, és hány száz, tíz vagy csak sima milliomos, nagyvállalkozók, üzletemberek, ügyvédek, orvosok, közszereplők, politikusok, állami vagy felső vezetők, akik rohadtul ismétlem ROHADTUL jól keresnek! és akkor ott vagyunk még mi is "átlagemberek". Szerintetek, ha valóban odafigyelnénk egymásra, nem lenne tök egyszerű összedobnunk azt a szaros 100 milliárd forintot a helyreállításra? az állami segítség aprópénz lenne ahhoz képest, amit mi "magyarok" egybe tudnánk adni az ügy érdekében, még akárha 1000 milliárdról is lenne szó!
Csak a nagy igazság az drága kommentelő kollégáim, hogy szarunk mi magasról az árvízkárosultakra!

MacChicken (törölt) 2010.06.28. 17:48:49

1. Ki kell rúgni a fölösleges köztisztviselőket =>
2. Meglesz a pénz a tűzijátékra és az árvízkárosultakra is
3. Orbán tutira nem engedné, hogy második uralkodásának első évében ne legyen fényesen hatalmas államalapítási ünnepély
4. Nem kellene kötelezővé tenni lassan a lakásbiztosítást is, hogy ne az ország nyögje ha gond van? Nagyobb számú biztosításnál az árak is lejjebb mennének.
5. Ha az én házamat vinné a víz, azért kíváncsi lennék, hogy mit kapnék. A szokásos "hülyepestidögöljmeg", vagy gyere honfitárs, itt a lovi a helyreállításra.
6. Mindezen gondolataim ellenére én már adakoztam, mert sajnálom őket. Mindenkit erre bíztatok.

Alex3000 2010.06.28. 17:51:44

@Csatmar: ha egymillió ember tart gyertyás/fáklyás felvonulást és egy gyertyára vagy fáklyára kb. 100 Ft-ot kalkulálunk (állam ennyiért venné meg) , akkor az 100.000.000 Ft- Érted már a lényeget?

Sega7 2010.06.28. 17:52:02

Nem tudok én sem egyetérteni a poszt írójával. Az ünnepléssel semmi baj.. sőt én még nagyobb ünneplést látnék szívesen augusztus 20-án, mint ami általában lenni szokott. De a tüzijáték elcsépelt dolog. Max a 5-6 éves kisgyerekek nem unják még, de az idősebbek biztosan. Rendezzünk inkább hagyományörző egész éjszakás utcabált vagy akármit augusztus 20-án , de puffogtatni a levegőbe aztán meg mindenki menjen haza aludni. Sztem ez béna :D

Kismacska (BELLA) 2010.06.28. 17:52:33

Annak a korlátoltnak üzenem, aki azt mondja, hogy nem azért jönnek sokan Pestre, hogy lássák: nyilván ezért vannak annyian a Duna-parton akkortájt. És igen: jó részük költ is, valamilyen üdítőt, fagyit valami apróságot, egyebet vesz.

Turisták is jönnek megnézni a rendezvényeket, akik itt töltenek egy-két vendégéjszakát... véleményem szerint sokkal több bevétele van aznap a városnak, mint a tüzijáték költsége...

Filléresnek számít összességében és van némi ráció abban, hogy ne legyen, de ez hozzátartozik az ünnepséghez, függetlenül attól, hogy valakit érdekel-e vagy sem.

Egyetértek azokkal, akik azt mondják: ha a FB klub tagjai 1000-1000 forintot adományoznának, máris jobb lenne a helyzet. Nem csak a szánkat kellene jártatni.

A poszt jó, egyetértek! Ez pedig egy nagyon komoly mondat:

"Amíg a közvélemény ezekben a néhány milliós kiadásokban látja a fontos dolgokat, ne csodálkozzunk, hogy a tízmilliárdok eltűnnek, miközben a politika tízmilliók spórolásával vásárolja meg a népszerűséget."

Balance Of Power 2010.06.28. 17:52:59

@Piszkos Freud a ...: Miert is nem latnak mashol ilyet a kulfoldiek? Koppenhagaban a Tivoli vidampark ejfelig van nyitva (vagy legalabbis volt, amikor huzamosabb ideig voltam ott) es zaraskor mindig volt tuzijatek nyaron. Szerintem sok kulfoldi pont azt mondja a baratainak, hogy nehogy ilyenkor gyere ide, mert elviselhetetlen a tomeg (vesd ossze: Horvatorszag - julius vagy szeptember - te mikor mennel inkabb?). Mint ahogy sokan akkor menekulnek ki Bp-rol videkre vagy csinalnak kulfoldi hosszu hetveget, ha nemzeti unnep van.

Nem kivanom leszolni azokat, akiknek tenyleg orom a tuzijatek, de az is biztos, hogy nem sajat erkelyrol/tetorol nezve lenyegeben elvezhetetlen, ugyhogy en a menekulok koze tartozom es mint ilyen, arviz nelkul is felesleges penzkidobasnak gondolom. Ha pedig felesleges dologra koltik, inkabb koltsek hasznosra.

hird 2010.06.28. 17:53:38

@Piszkos Freud a ...: A 200-330-400 milló célzott támogatáskén megjelölve (háztartási-eszköz pótlásra, a károsultak árvíz és a helyreállítás idejére kieső keresetének pótlására, az önkéntes erők mentésben elhasznált technikájának pótlására és munkájuk elismerésére, stb) NAGYON sokat jelentene.

Ezeket ugyanis szinte semmilyen (árvízvédelmi, helyreállítási, stb) alap nem fedezi mert az esetleg házak újjáépítésére, utak, elvezető árkok helyreállítására, védművek javítására, védekezés ad hoc költségeinek biztosítására vannak)

Az általad számba vett bevételek, (beutazók jegyének, stb áfája) semmilyen módon nem járul hozzá az arvízet szenvedő családok terheinek enyhítéséhez.! Ostoba párhuzam.

"...mert a külföldiek máshol ilyet {tűzijátékot} nem látnak...Nem hiszem, hogy sok hely lenne a világon, ahol minden év ugyanazon a napján ekkora tüzijáték lenne".
Ez pedig csak a hihetetlen szűklátókörűséget bizonyítja. Hallottál már július 14-ről? esetleg július 4-éről?

franxepe 2010.06.28. 17:54:06

reszben egyetertek a cikkel, reszben nem. bar valoszinuleg tenyleg csak nepszerusegszerzesre fogja hasznalni a kormany, de akkor is hasznalja ki ezt a lehetoseget. ha hallgat a polgarok szavara, az onbizalmat adhat az embereknek hogy tobb ilyen kezdemenyezes legyen. en is csatlakoztam egyebkent a facebook csoporthoz. igaz, miutan utanajartam mekkora osszegrol is van szo, majdnem visszavontam. de talan kiindulasi alapnak jo. most parszaz millio itt, kesobb parszaz millio ott, osszejohet ebbol meg akar komolyabb koltsegvetesi tetel is amit demokratikus alapon gazdalkodnak ki.

Bundili 2010.06.28. 17:55:43

@Répatorta: hát én ezzel értek egyet. Fogadjuk el a cég nagyvonalú ajánlatát, legyen tüzijáték és a pénz pedig menjen az árvízkárosultaknak.
Augusztus 20-át azért meg kell ünnepelni!!!!

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.06.28. 17:56:05

Sok mindenben nem értek egyet a posztolóval. A legfontosabb, hogy a bútorstop, és az ünnepeken való spórolás nem feltétlen nominálisan jelent jelentős megtakarítást, hanem hozzáállásban tartom igen jelentősnek a hatását.
Igazán véget kellene már vetni a semmi nem számít világnak! Lehet, hogy az évi 10Mft/állami cég, ami t bútoron megspórolunk nem túl nagy tétel, mégis erősít(enie kellene) az állami vezetők hozzáállásában a "sajátommal takarékosan, de legalább hatékonyan gazdálkodom" mentalitást. Persze tudom én, hogy ez utópia, de sajtócikkben, blogban ennek a gondolatáról, lehetőségéről lemondani óriási hiba.
Nem vagyok híve az ész nélküli segélyezésnek, különösen árvizeknél vagyok óvatos: aki olcsó telekre, esetleg ártérre építkezett, (tudom, nem mindenki ilyen, de sok ilyen is van) az most fizeti meg ennek az árát. Kedvenc példám a Bp-i Római Part. Mindenki tudja, hogy Duna ártéren van, ha más nem látja, amikor odasétálás/autózás közben áthajt a gáton. Mégis remek civil kezdeményezés van arra, hogy az állam és az önkormányzat pénzén építsenek gátat neki. Egy túró építsenek nekik. Odaköltöztek az ártérre, mert Dunaparton szeretnek lakni. Most fizesség meg az árát, vagy építsenek saját pénzen gátat. Ez szerintem ilyen egyszerű. Ja: az önkormányzat, aki ártéren/árvizet okozó helyen kiadta az építési engedélyeket szintén büntethető (kéne legyen).

ave 2010.06.28. 17:56:15

En tuzijatekot szeretnek!
Miert akarnak masok az en tuzijatekom reszembol adakozni?
Adakozzon mindenki sajat belatasa szerint.

Szolgálati Füldugó 2010.06.28. 17:56:24

@Kangörény_: csodálkozni fogsz, de kulturált országokban olyankor, amikor valami sokakat érintő dráma történik, igen, bezárják egy-két napra a kocsmákat és a színházakat.

brczi 2010.06.28. 17:56:36

És az eszébe jutott már az "elmaradás-pártiaknak", hogy nem csak a tüzijátékról van szó? Tudjátok, van az az air race vagy mi a szösz, ami komoly idegenforgalmi látványosság, komoly bevételi lehetőséggel nem csak a büféseknek, hanem az államnak is! Nem ezen a 150 millió forinton múlik majd az árvízkárosultak jövője. Ez eltörpül a 100 milliárdos károk mellett. Majd akkor maradjon el a tüzijáték, ha kedves frissen a Parlamentbe bejutott képviselőink adakoztak. Könnyű más pénzén jótékonykodni. Én még egyiküktől sem hallotam, se a bal se a jobb nagyjaitól, hogy mennyit adakoztak! Bezzeg a négy évvel ezelőtti tűzijáték károsultjait lehet 350 millióval kártalanítani, meg a rendőrbántalmazásokéit 150 millióval. Bravó! Vegyék már észre, hogy vége a kampánynak!

Dr Kangörény 2010.06.28. 17:57:08

És a szegények? Hajléktalanok? Egészségügyi finanszírozás? Közoktatás? Ezek smafuk? Ezekre nem kell pénz?

Vagy következetesek lesznek a facebookolók és követelik, hogy egészen addig ne legyenek államilag fianszírozott ünnepségek (bizony, egy sem!), amíg minden probléma meg nem oldódik és tenyleg felesleges pénzek maradnak az államkasszában?

Mert addig ez csak egy a demagóg kampányok közül, amíg elvek szintjére nem emelkedik.

kamarti 2010.06.28. 17:57:34

egyrészt a nép - köztük jómagam is - jócskán adakozott már (két telefonvonalon, a Duna tévé gyűjtésén és segélykoncerteken, árveréseken elég tetemes összegek gyűltek össze - tehát "a nép" megtette, amit tudott.

és mi az, hogy ez az égbe fellőni kívánt 200 millió nem a civileké, " a népé"? hát vajon ki a fene fizette be adóban?
persze, ha itt is, mint más kormányzati döntéseknél működni fog a dafke, akkor lesz tűzijáték, civilek, Miskolc vagy Pécs ide vagy oda. és nem is akármilyen, nem is akármennyiért (főleg, ha már megvan a "jogtulajdonos" meg az előszerződés...)

gabor.voros 2010.06.28. 17:57:51

Nézzetek már utánna, hogy augusztus 20 ünnepe miatt és legfôképpen az esti tüzijáték, mennyi túristát hoz a városba, és magyarországra??
Elárulom hogy a turistákból származó bevétel jóval meghaladja azt a 200 milliót.
Biztos hogy ez jó ötlet?

nem nemsiker_s 2010.06.28. 17:58:01

Abból a 200 milából legfeljebb 10 házat lehet felépíteni. Az államnak egyéb csatornákon keresztül kéne segíteni, pl. visszavenni a szocik által megbugázott milliárdokat, aztán kiosztani a rászoruló családok között.
A tüzijáték nemzeti ünnepünkön természetes, meg kell tartani.

Roy 2010.06.28. 17:58:21

@Piszkos Freud a ...:
Ez egyáltalán nem növeli a turizmust. Máshol, más országokban is rendeznek tüzijátékot. A tüzijátékot többnyire a budapesti emberek nézik, meg egy-két Pest környéki településről ideutazók.
Távolabbról nem igen jönnek. Külföldi csak akkor nézi az augusztus 20. tüzijátékot, ha éppen hazánkban vagyis Budapesten tartózkodik. Ezért még a szomszédos Ausztriából sem biztos, hogy ide utazik.
Amikor ilyen bajban van az ország nem biztos, hogy a tűzijáték az első . Véletlenül belehalsz, ha egyszer elmarad?

okmiristan1 2010.06.28. 17:59:02

Panem et circenses, testvéreim! Nem manapság volt ez vezérszlogen. És miért ne lehetne cirkuszt is adni a népnek? Nem ördögtől való a gondolat.
Csak jelezném: adakoztam én is, a már máshol élő gyermekeim is, tehát van alapom hozzászólni ehhez a művitához. Higgyétek el: az olyan "mélyenszántó" marhaságok, mint pl. az, hogy : "igaz, hogy nem jelentős összeg az árvízkárokhoz képest, de szép gesztus lenne a természettől sújtott emberek számára, ha elmaradna a tűzijáték", nem több, mint szemforgatás.....
Már megint porbafingó pótcselekvéseken vitatkoztok. A kiváltó okokat, a sok évtizedes kormányzati, önkormányzati seggvakarást árvíz- és belvízügyben, no meg a telek előtt futó esőárkokat kipucolni nem akaró vagy lusta helyi lakosokat valahogy nem emlegeti senki. Pedig azok vezettek idáig, nem más, és azokat a mulasztásokat egy elmaradó tűzijáték semmiképpen se hozza helyre.
Úgy, hogy legyen csak tűzijáték, ne szarjunk széjjel minden ünnepet, és annak megszokott tartozékait, álszentségből, meg politikai seggnyalásból, meg "háthahozakonyháravalamit" meggondolásból.

tbea89 2010.06.28. 21:31:55

@Piszkos Freud a ...: "Nem hiszem, hogy sok hely lenne a világon, ahol minden év ugyanazon a napján ekkora tüzijáték lenne"
És hogy a külföldiek máshol ilyet nem látnak?

Meglepő számomra, hogy a Szilveszter/Újév ünnepére rendezett tűzijáték senkinek nem jut eszébe ilyenkor. Az kb. pont ugyanilyen, és nehogy már ne legyen elég évente egyszer egy ilyen "élmény". Nem vonom kétségbe, hogy sokaknak tetszik a tűzijáték, de vannak fontosabb dolgok pl. környezetszennyezés megállítása, illetve vannak más, tartalmasabb szórakozási lehetőségek is.

manolany87 2010.06.28. 21:32:43

Nem akartam kommentelni, de sajnos annyira felhúztak páran, hogy ezt már nem állhatom meg szó nélkül.
Személy szerint felsőzsolcai vagyok és szeretnék leszögezni néhány dolgot:
1. a település NEM árterületre épült. Mellé építették az autópályát, ami gátként működött, csak épp nem a várost védte, hanem az árteret. No comment.
2. Itt 1974 óta egyáltalán NEM volt árvíz (ekkora meg főleg nem). Nem lehetett rá felkészülni. Ide nem kell minden évben "idehordani és eltakarítani a homokzsákokat", mert soha nincs probléma.
3. Álljunk már meg! Azért mert valakinek elvitte a házát az árvíz, az nem jelenti azt, hogy egyikőjüknek sincs biztosítása, csak tegyük fel qrvára nem fizet a eleget a biztosító. Meg mondjuk próbáld már meg a pszichés gondokat, pl idegösszeroppanást pénzzel jóvá tenni..... naugye. (GESZTUS, kedveseim!)
4. A facebook-csoportról meg annyit, hogy annak ellenére, hogy még tanulok, hogy a mi házunkat éppen nem érte el a víz (szerencsére), képes voltam adakozni és támogatni a bajban lévő ismerőseimet.... jaaa! és dolgozom egyetem mellett. Szóval fizetek az állambácsinak is. És igenis hadd legyen beleszólásom abba, hogy mire megy el az a szaros 200 millió. Főleg, hogy az én városom is érintett. Néhány évben én is voltam a tüzijátékon. Semmi extra nem volt. Sok durranás, meg füst, meg tömeg. 3 éve közelébe sem mentem, mert nincs értelme.
Ha valaki a tüzijáték miatt menne csak Budapestre az ünnepségre, arról megvan a véleményem. Mellesleg, ha valaki ünnepelni akar, tüzijáték nélkül is lehet és nem csak Budapesten, hanem a saját vidéki városában is. (tehát a túristákból bejövő pénz visszajöhet...)

@Lúdtalp: A budapestiek viszik az ország szekerét? Ezt miből gondolod? Miért hiszed azt, hogy azért, mert a fővárosban laksz még Te vagy a májer? Miskolc környékén ugyanazért a munkáért 20-30%-kal kevesebbet fizetnek, mint BP-n. Ezért olyan nagy cucc BP, hogy ők viszik a szekeret.... bazz.

És még egy apró megjegyzés: határon túli magyarokkal szemben maximális empátiát mutatunk, meg kettősállampogárság, ami egy szép gesztus, meg Trianon emléknap, meg tökömtudjamicsodák, de azokkal az emberekkel mi lesz, akik ITT élnek, MOST élnek itt, MOST kell nekik segíteni? Ez az, ami nem tetszik. A határontúliak fontosabbak, mint az itthoniak?!

gabor.voros 2010.06.28. 21:33:07

Emberek számoljatok könyörgök!

A tüzijáték kerül cca 200 millóba.
Szerintetek a turisták által itthagyott, és így vagy úgy az államkasszába befolyó összeg mennyit tesz ki?
Hát nagyon alsó becslések alapján is jóval-jóval többet.
Aug 20-án az összes szálloda teltázas, már ez az összeg meghaladja a tüzijáték költségét, és akkor gondolom zért elmennek vacsorázni, tankolnak, vagy buszjegyet vesznek, alighanem meg is szomjaznak, de még akár ajándékot is vehetnek jürgen kisfiának.
Naivitás azt hinni hogy ez huhhh de jó ha elmarad azt a pénzt odaadhatjuk....
És a kieső bevételeket ki fogja odaadni az államkasszába?

baliquez 2010.06.28. 21:33:22

Maradjon a tűzijáték, emellett az összes parlamenti képviselő ajánlja fel egyhavi fizetését az árvízkárosultaknak.

Spiro 2010.06.28. 21:34:08

Egy igazi politikus a következőt tenné:

A 200M-os tűzijátékot Felsőzsolcán lövetné fel, hogy érezzék a törődést, és az adakozás matt fanyalgók se mondhassanak semmit, továbbá a tűzijáték vállalkozós komák se haragudjanak meg.
Eddig vicc volt .

Megszüntetné a teljesen szimbolikus köztársasági elnöki posztot, hivatalt, és a megspórolható néhány MRD Ft-ból pedig rászorultakat támogatna, vagy adót csökkenten.

Egy szervezetben működtetett közszolgálati TV, rádió csatornába, központi archívumba vonná össze, az üzembentartási díj pótlásokkal együtt évi 54MRD-ba kerülő MTV-t, Dunatv-t, Magyar Rádió-t, MTI-t, Média közalapítványokat, és a megtakarított pénzből gátakat, vagy faxom tudja mit építene.

Megszüntetne 3060 Önkormányzatot, hogy a 113dbVárosi Bíróság hatókörével azonos járási Önkori legyen. Egyetlen település sem lenne távolabb légvonalba a központtól mint 16km, és a működési költségeket annyit lehetne megtakarítani, hogy az SZJA kulcsa 0% lenne.

Stb.,

Na ezt kéne tenni, de mi csak vitatkozunk mint a birkák a hülyeségekről.

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.06.28. 21:34:19

Az internetes szórakozás is felesleges. Mindenki gyűjtse össze az idejét amit az interneten tölt el hasztalanul kóborolva és menjen házat építeni, netán vállaljon plusz munkát és a bevételt küldje el segélyként a kárt szenvedőknek.

kisQtya 2010.06.28. 21:35:01

-Ma már nem azt jelenti látványosság szintjén a tűzijáték, mint 10-20-30 évvel ezelőtt. (A 3D korszakában élünk.)
-2000-ben nem állt ilyen csehül az ország és nem volt világválság.
-Az állam nem teljesített úgy az elmúlt évtizedben, hogy büszkén ünnepel(tet)hesse magát, nem érdemli meg a pompát. (Azt hagyjuk, hogy némi durrogtatás qrva messze van a pompától).
-A "csak" milliós tételek szintjén is gesztusokat kell tenni a végtelenségig kiszipolyozott lakosság felé. (Ilyen alapon nem csak a tűzijátékot kellene feledni, hanem számos megyei hivatalvezető és nevesincs középvezető és a többi állami naplopó "céges" autóhasználatát, mobilhasználatát, lakásbérletét, stb. szintén meg kellene szüntetni. Mert sok kicsi sokra megy.)

Jegkoko 2010.06.28. 21:35:31

Én ugy emlékszem 2000 ben a vityáék extra sok pénzt költöttek el az augusztus 20. ünnepségre nem csak 200 milliót.Amugy meg szerintem tartsák meg.

Firework 2010.06.28. 21:35:53

Ennek nem szabadna kérdésnek lennie! Nem azzal kell érvelni hogy ez egy fontos ünnep és muszáj a levegőbe röpítenünk több tonna robbanóanyagot! Nagy baj van ha az emberek azt hiszik hogy ettől lesz teljes az államalapítás ünnepe! Képzeljük el hogy minket ért az árvíz, elvitte MINDEN értékünket. Nem tudunk saját erőből talpra állni! És erre jön egy jó ötlet hogy segítenének nekünk, ha nem sokkal is, DE segítenének! A következő pillanatban meg azt olvassuk hogy az önző budapestiek ellenzik a segítségnyújtást, mindazért hogy ő végignézhessenek egy félórás pirotechnikai eseményt mert ugye ettől teljes az államalapítási ünnep! Nagyon jó hogy megünnepeltük államunk létrejöttének x-edik évfordulóját és közben honfitársaink a puszta létért küzdenek! Ezen gondolkodjunk el egy kicsit és utána ítélkezzünk!

veny 2010.06.28. 21:36:08

@[nick]: "briteknél nincs semmiféle állami pompa"

Mennyibe is kerül a zembereknek a királyi család, vagy a százszámra rendezett katonai parádék, Lancaster, Vulcan és Typhoon áthúzással, hogy csak a legfeltűnőbbeket nézzük?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.28. 21:36:36

Itt szerintem nem arról a "szaros" 200 milkóról van szó, hanem szimbolikus jelentése is van ennek az egésznek. Én is sokat gondolkodtam és végül a kezdeményezés mellé álltam, kíváncsian várva, hogy a kormány mit lép 200 000 ember szavára. Ez egy teszt, erről van itt szó! Ha ez átmegy, akkor még sokat fogják "szívatni" a kormányt, talán szélesebb lesz a demokrácia.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2010.06.28. 21:36:48

Már adakoztam az árvizkárosultaknak és még fogok is, és nem látom értelmét annak, hogy elmaradjon a tüzijáték. A tüzijáték elmaradásával ezen a ponton amúgy se lehetne pénzt spórolni! Rengeteg szerződést már mindenképpen ki kell fizetni. Kisebb helyeken talán megoldható, de a fővárosban több kára lenne mint haszna a tüzijáték elmaradásának. Ne csináljunk politikai kérdést a tüzijátékból.

Adjuk meg az árvizkárosultaknak, amire szükségük van, (új házak) adjuk meg a folyóknak, ami a folyóké (a tőlük elvett árviztereket), és adjuk meg az ünnepelni vágyóknak az ünnepet.

Meg kell fontolni, hogy az új házakat már árviztől védettebb helyekre kell építeni, illetve másfajta építkezést kell kitalálni, mert megváltozott hazánk időjárása, sokkal több az esőzés tavasszal és nyáron, lehet, hogy bizonyos helyeken magas lábakon álló házakat kell építeni, újra kell gondolni az árviz védelmi rendszerünket, de mindez ne legyen akadálya az ünnepnek, ami szintén nagyon fontos.

ati27 2010.06.28. 21:37:21

@FeketeLeaves:
Az oké, hogy jelképes. Mert ugye a facebokon klikkelni ingyenes. Ez olyan mint tét nélkül pókerezni. Szoktunk haverokkal. Ha bedobsz egy 500-ast alaptétnek, es vagytok tizen, akkor már máshogy játszol, mintha csak "osszuk ki a zsetonokat" oszt jáccunk alapon. Kiváncsi vagyok, hogy hányan klikkeltek volna, ha az van odairva: egy klikk 2000 Ft támogatás. Ja hogy ugy nem lenne 200 ezer? Meghogy biztos valaki lenyulja a zsét.. Ugyan már..

ati27 2010.06.28. 21:37:36

@veny:
jaja.. Akkor most én minek kötöttem biztositást a házamra. Majd az állam kifizeti, ugye? Ezt a kádári gondolkodást még sokáig nyögjük.. Igen is ilyen katasztrófák kellenének: Akinek nincs biztositása, annak is legyen segítség. A kár értékének max 50%-a. Egy-két ilyen eset, és lesz bizti az emberek 90%-nak. Vagy tudok jobbat, legyen kötelező ingatlan biztosítás. Ha már az autónál meg lehet csinálni..

MCMLIX 2010.06.28. 21:38:06

Alapvetően az a probléma a "le a tűzijátékkal" mozgalommal, hogy csak és kizárólag a tűzijáték költségét akarják megtakarítani. Olyan ez, mintha egy ember műtétjéhez szükség lenne 5 liter vérre, és a tömeges véradás helyett másik két (egészséges) embertől levennének 2,5-2,5 liter vért. A műtétet tényleg meg lehet tartani, csak a két "véradót" el lehet temetni, pedig nem is vették le tőlük az összes vért (v.ö. pirotechnikusok aug. 20-i forgalma az éves bevétel 40-60%-a). A tűzijátékos cégek elfogadják, hogy segíteni kell, csak azt nem, hogy az ő kivéreztetésük az egyetlen és jó megoldás. A tűzijátékot ab ovo ellenzők véleménye pedig teljességgel indifferens. Azok mindig voltak és mindig lesznek. (Egyébként az eddig csatlakozó ellenzők még mindig kevesebben vannak, mint mondjuk a debreceni virágkarnevált követő tűzijáték nézői, és akkor a budapestit még nem is említettem.)

economico 2010.06.28. 21:38:26

@FeketeLeaves: Az államalapítás óta eltelt ezer év alatt milliárd dolog történt, ami nagyobb jelentőséggel bír, mint egy 275. árvíz. Utóbbi mégis miféle hatással lehet előbbire?
Nem a kispénznempénz dologgal van probléma, hanem hogy arányaiban jelentéktelen dolog miatt dől romba egy aránylag sokkal jelentősebb dolog. A cirkuszról és a kenyérről már régóta tud még a pór nép is, gondolom ettől még senki nem tartja lelki szegénynek például menyasszonyát, amennyiben látványos és drága esküvőt szeretne.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy köszönhetően a sáskaszerű népesség növekedésünknek, másodpercenként történik gyakorlatilag bármi, ami megtörténhet. Teszem azt, most is legalább egy ember haldoklik azért, mert véletlenül beleült a körömollóba és elfertőződött. Köszönhetően a médiának, minden egyes ilyen eseményről azonnal tudomást is szerzünk. Innentől kezdve gyakorlatilag jóérzésű embernek nincs joga egyetlen másodpercig sem jól éreznie magát, és ha vesz a fagyit, akkor egy paraszt állat, mert ebből a pénzből egy afrikai család 1 hónapig jól lakott volna.
Szerintem tudatosan tartsunk minden minket érő impulzust a helyén. Mikor az árvíz volt, minden ember szörnyűlködött, sokan adományt is küldtek ezer módon. Ennyit tudtunk tenni. Ez sem kötelességünk. Aztán 20.-án meg lesz a tüzijáték, mindenki érezze kurva jól magát, mert joga van boldognak lenni. Én se fújatnám le a csinnadrattát, mert az unokatestvérem veseműtétjére szeretném, ha adakozna mindenki.
Inkább fogadjon mindenki örökbe egy kutyát, meg a dongót sem muszály agyoncsapni, én például ki szoktam "zavarni" az ablakon.

ati27 2010.06.28. 21:38:51

Nekem van egy sokkal jobb ötletem! Legyen tüzijáték! Legyen mondjuk a tüzijáték az árvizkárosultakért! A frenkvetált helyeken legyen mondjuk belépő 500-800Ft-ért! Ez az összeg menjen egy alapba, ami segít a bajbajutottaknak. A segélyszervezetek is kiállhatnának standolni szintén ilyen célból! Legyen mondjuk hagyomány belőle! Minden évbe legyen kinevezve egy célcsoport, akiért-amiért folyik a gyűjtés! Így látványosság is lesz, meg bevétel! Mindenki jól jár! Tudjátok, a segélykoncerteknek is ez volt, lesz a célja!

jan 2010.06.28. 21:38:58

Végre egy értelmes poszt! Aki adakozni akar, a sajátjából tegye!

malar 2010.06.28. 21:39:22

Oké, nézzük:
- "A tüzijáték a Budapestiek szórakoztatására kidobott pénz. "
Persze, ha még fiatal vagy, esetleg mostanában költöztél ide, akkor biztosan érdekes. Elsötétül a belváros, nagy zenebona, puffogás, minden.. DE:
Ha itt élsz már pár évtizede, akkor a minden évben megrendezésre kerülő show inkább unalmas, mint érdekes. A tüzijáték az ünnepnek, illetve talán méginkább a turizmusnak szól és nem a budapestieknek. Utoljára kb 10 éve néztem, akkor is csak azért, mert dolgoztam aznap és mire végeztem (este 9), már javában nem lehetett sehova sem menni a belvárosban, lévén lezárták az egészet. Mivel a melóhely a dunapart közelében volt, hát lesétáltam oda megnézni. Tippeljetek mi volt: semmi. Ua mint előtte minden évben.

- "A tüzijáték sokszáz millió forint, amiből inkább az árvízkárosultakat blahblahblah..."
A tüzijáték árából valóban lehetne segíteni pár tucat emberen, ha nagyon beosztod, akkor párszáz emberen is, azonban nem vagyok biztos benne, hogy felmérték az emberek a nagyságrendi különbséget. Az árvíz milliárdos károkat (több tíz, talán száz is asszem, nem tudom pontosan) okozott. 1 milliárd = 1000 millió (5 tüzijáték), tehát a tüzijáték az árvízkárok elenyésző töredékét se lenne képes fedezni, mindenképpen a zsebébe kell nyuljon az állam, ha állami segítséget vár a nép.

- "A tüzijáték sokba kerül, nem kéne ilyesmire kidobni a pénzt, amikor ennyiféle természeti csapás pusztít az országban"
Ismét csak azok a fránya arányok. Az ország 2010-es tervezett költségvetési bevétele asszem cca 12 EZER MILLIÁRD forint volt. GYK: ez 60000 tüzijáték megrendezésére elegendő pénz. A tervezett kiadás ennél szokás szerint párszáz milliárddal több volt. Aki szerint az ország költségvetése egy évi egyszeri 200 millió forintos tételen áll, vagy bukik, nos azzal nem tudok mit kezdeni.

NEM a tüzijátékon kell spórolni, mert nem az évente egyszer elköltött (kivételesen jó helyre költött) 200 millió forint az ami megváltja a minden évben többszáz milliárdos államháztartási hiánnyal dolgozó országot. Sokminden más van, amivel lehetne spórolni de ahhoz, hogy érezhető változást érj el, strukturálisan kell átalakítani az ország intézményrendszerét és feje tetejére állítani a közszférát, hogy megváltozzon az ottani hozzáállás.

Amúgy pedig aug 20 igenis különleges. Nyilván nem ez az egyetlen rendszeresen megrendezett tüzijáték a világon, sanszosan nem is a legnagyobb, de azért azt se képzelje senki, hogy minden napra esik egy ilyen, csak a naptárat kell kinyitnod, hogy megnézd épp hová menjél. Eleve nem egy rusnya dolog az esti belváros, a várheggyel, citadellával, parlamenttel, stb, és ezt megdobod egy félórás tüzijátékkal, nos.. ennél kevesebbért is mennek turisták máshová.

Ez a ne legyen tüzijátékos dolog pont olyan mint az egész fészbúk: Szánalmas, túllihegett és értelmetlen.

Piszkos Freud a ... 2010.06.28. 21:39:40

@Roy: Valóban más országokban is rendeznek tüzijátékot. Sőt, minden faluban. Csak nem ekkorát, nem ilyen látványosat, és nem ilyen szép helyen. Ahol hasonló a méret, az meg ugyanolyan híres, és ugyanúgy százezreket vonzó.
Az egyszerűen baromság, hogy csak a budapestiek és a közelben lakók nézik meg, ilyet csak az ír, aki nem próbált még aug. 20. délután bejutni a városba. Egész nap kb. tizede ember áll a parton, mint este. Aki ezt nem látja, az mit néz?
Az ország baján meg, ahogy a poszt írója helyesen látja, nem ez a pár tízmillió változtatna, hanem azok a tízmilliárdok, amik nem ilyen látványosan mennek el. (Mellesleg rosszabb helyekre...) De írtak erről már könyvet is. Az atomerőmű fejlesztését 3 perc alatt megszavazzák, a biciklitárolón meg órákat vitáznak. Mert azt átlátják...
Amúgy meg a Forma-1 sokkal többe kerül az államnak, mint az egész aug. 20-i ünnepségsorozat. Miért pont a tüzijáték maradjon el? Miért nem az?
Vagy számold össze, bikkfalábú focistáink mennyit kapnak! Abból simán újjá lehetne építeni egész Felsőzsolcát. Bezzeg a csodálatos magyar fociról senki nem akar lemondani, pedig az utóbbi 20 évben összesen nem nézte annyi ember őket élőben, mint a tüzijátékot minden évben.

Ez a kezdeményezés egyszerű parasztvakítás. olcsó népszerűséghajhászás, amit pár jószándékú, de nem túl fürgén gondolkodó ember segítségével fújtak ekkorára.

Berkó Róbert 2010.06.28. 21:49:25

Mikor megpillantottam ezt a cikket elég feldúlt lettem. A kommentárokat nem tudtam elolvasni, ezért, ha valakit ismételnék akkor elnézést kérek. Az a bajom a cikkel, hogy csak érinti az igazságot, az összképet nem mutatja be. Kezdem az elején.
A facebookon, és az iwiwen is megalakult ez a klub, a szándék nemes, de a célt eléréséhez vezető utat nem jó választották meg. A klub alapítókkal próbáltam felvenni a kapcsolatot, de kevés sikerrel. A kérdésem az lett volna, hogy mennyire komoly ez a szándék. Mivel válasz nem érkezett, így egyértelmű lett számomra. Virtuális világban élünk és a nemzetünk elveszítette kapcsolatát a valósággal. Ezért is lehet az, hogy milliárdokat lopnak el a szemünk elől, annélkül, hogy bármit is tennénk ellene. Nem hiába mondják, hogy 10 millió birka országa. És valóban sokkal fontosabb lenne a mutyi pénzek felkutatása, mint ez a pár 100 millió felajánlása, de...
Mégis meg kell tenni. Én írtam a városom polgármesterének ebben az ügyben, s mindenkit erre bíztattam, akit ismerek. Remélem meghallgatásra kerül, az akaratom, és akkor sokkal nagyobb emberi és nemzeti érzelem fog belőlem felszínre törni, mintha az összes tűzijátékot megnézném, amit akkorra szerveznének. És emiatt problémás ez a cikk. Milyen nemzeti érzelmeket erősít augusztus 20-a? Biztosan vannak olyanok, akikben valóban büszkeséggel tölt el, de sajnos a többség nem ezt érzi. Sőt, akiknél ez jelenti a magyarságot, ott már nagyon nagy a baj. Számomra olyan ez, mint a karácsony, a szeretet ünnepe. Az év 364 napján viszont írtjuk egymást. Ez az ünnep is ugyan annak tűnik számomra. Mert amikor egy lelkes tűzijáték pártoló azt kérdezi, hogy miért olvasol olyan könyvet, ami nem is magyarul van? Miközben A rovás alapismeretek volt a kezemben. Mikor minden nap a Tescoban és a Lidlben vásárolunk, akkor milyen nevelő hatása van az itt ajnározott pompának? Biztos fontos lenne, a Parlament kivilágítása, de amíg a szemekben sötétséget látok, addig mindez felesleges. Nálam a magyarságot nem ez jelenti, hanem amikor meghallgatok egy FankaDeli dalt, azt dünnyögöm magamban, hogy: "ez magyar, ez szívből, angyalok szárnyán". És az én szívem azt súgja, le kell mondani, a tűzijátékról. Mert, ha egyszer az árvíz által súlytott terültekre tévedek, és látom majd az összedőlt házakat, nem tudok majd másnap tükörbe nézni.
Ennyit mára

Fricy · http://epitos.blog.hu 2010.06.28. 22:13:52

Amíg a Szerencsejáték Zrt. arról dicsekszik vezető hírként a híradókban, hogy az emberek milliárdokat fizetnek ki a lottónyeremény reményében, valóban piszlicsáré dolog a 200 milliós tűzijáték lemondásáról beszélgetni.

Gorgiász 2010.06.28. 22:14:04

Na mi az működik itt is a cenzúra véleményvezérkém? Azért megpróbálom mégegyszer:

A kedves Véleményvezér és a kedves kommentelők illetve a mélyen tisztelt facebook támogatok tényleg nem tudják, hogy a Kovács Zoltán féle (lásd a szintén nagyon trendi OMG akciót a kormányweboldalakon) kormányzati kommunkációs államtitkárság nyakig benne van ennek a témának a felfuttatásában? Ti tényleg elhittétek hogy amikor még a százezret sem érte el a csoport létszáma a kormányszóvivő már rögtön reagált rá, hogy hú de jó ötlet, megfontoljuk?

Mondja már el nekem valaki, húsz év alatt hány olyan civil kezdeményezés akadt amit a Fidesz felkarolt? Tényleg úgy néz ki ez a kormány szerintetek, hogy aláírásgyűjtésekkel meg facebook klubbolásokkal meg lehet őket hatni???

Szerintem ti még a Magyar Vizsláról is elhittétek hogy valami tök független civil dolog az is! Ha ez nem egy fideszes blog lenne talán akkor erről kellett volna inkább írnotok!!!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.06.29. 14:59:49

A tűzijáték témához csak annyit, hogy szerintem a szombathelyi (vagy hova valósi) cég, amely ingyen fölajánlotta a szolgálatát, is kap valamit: referenciát.
Mert ebben az iparban megrendezni a budapesti augusztus 20-i tűzijátékot fölér a Kossuth-díjjal! Nem beszélve az így kapott nyilvánosságról - még ha nem is említették a cég nevét a médiában -, ami később akár többszörösen megtérülhet!
Ettől függetlenül azt mondom, hogy szép és okos gesztus!

Bámuló 2010.06.29. 15:00:08

Az "egyszerű népnek" van joga , s oka, hogy szolidaritását kinyilvánítsa. Bármilyen hülyeséggel.
A főnökségnek pedig kell legyen elég esze, hogy előteremtse a szükséges pénzt mindkettőre. Sőt el is kell magyaráznia, hogy milyen nagyszerű nép vagyunk, hogy így együtt érzünk de ők a lenagyszerűbb főnökség, mert mindenre tudnak megoldást.
És ebben az esetben nem is lehetetlen.

economico 2010.06.29. 15:00:42

@Gorgiász:
Bocsi. Te nem tudom, milyen politikai izét hiszel bele ebbe a blogba, nem is érdekel. Fel van vetve egy téma; az árvíz. Ez egy létező dolog, nedves és nyakig ér, még az Amerikai Intergalaktikus Párt is kevés ahhoz, hogy ilyesmit idézzen elő, vagy gátoljon meg. Leszarom ki van most éppen kormányon, engem elgondolkodtat a helyzet, az arra adott reakció, és a kiváltott ellenrekció. Nekem ez elvi, filozófiai, szociológiai és közgazdaságtani kérdés.
Monnyá le!

Piszkos Freud a ... 2010.06.29. 15:01:01

Tudjátok mennyi is az a 200 millió valójában?
Ha nagyon-nagyon szűken számolok, egy parlamenti képviselő akkor is simán megkap havi 200 000 Ft költségtérítést, amiről ugye nem voltak hajlandóak számlát gyűjteni sem, mert az olyan megalázó. A parlament létszáma 386 fő, vagyis ez a 200 milla kevesebb, mint amit 3 hónap alatt felvesznek úgy, hogy el sem kell számolniuk vele!
És ezt a pénzt úgy vették fel nem kevesen, hogy költségtérítést vettek fel, lakásra, miközben volt helyben lakásuk, vagy útiköltséget, de minden napra - és közben lakásbérlethez is felvették a térítést!
Az új ÁSZ (Állami Számvevőszék) elnök egymaga felvett kb. 15 millát az elmúlt 12 évben, ilyen jogcímen - miközben volt lakása Budapesten is, és a választókerülete közelében is.
Na ennyit a nagy össznemzeti nekibuzdulásról!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.29. 15:04:24

A gondolat szép, de ennél jóval egyszerűbb az, hogy TE adakozol és nem más szórakozását veszed el. Bármilyen hihetetlen (?), de sokaknak erre igénye van erre, mégha nekem, és még sok(?) embernek nincs.

Ha csak 100’000 ember adakozik átlagosan 5000 forintot – ez egy esti szórakozás ára, de nagyon erősen lefele kerekítve – akkor ugyanott vagy. 100’000-nél többen szoktak adakozni. Tehát, ha 1’000’000 ember adakozna 500 (!) forintot – ez jobb helyeken egy sör vagy egy doboz cigi ára – az lenne a tüzijáték költsége kb. kétszer, amin spórolni akarnak...

Adakozni meg lehet. Nem tart vissza senki. Egyesek olyan könnyen döntenek más szórakozásáról...

Szerintetek melyik a hatékonyabb? Én hívom az adakozó telefonszámokat vagy banki átutalok akár 10 ezret is, mert az nem ver a földhöz engem. Ja, és ez nem csak egy ígéret...

100 millárdos nagyságrendű kár, 200 milliós nagyságrendű tüzijáték. 0,2%. Ez kerekítési hiba az excel táblában a kárbecslés rovatban. Ilyen pontosan fel sem mérhető a kár. Ekkora mennyiségű pénzről van szó...

2010.06.29. 15:04:55

@manolany87: Minden adófizetőnek lehet beleszólása, hogy mit kezdjenek az általa befizetett pénzzel. Ha igazságosak akarnánk lenni, akkor mindenki a befizetett adója arányában szólhatna bele az állami pénzt érintő döntésekbe. Majd ha a Facebook csoport átlépte a 1.5 milliót, akkor kezd majd a szándék komoly befolyásolással bírni, addig csak egy szimpátia kifejezés.
Gondolom, az ország hülye centralizált felépítése hozza, hogy a Budapestiek fizetik be a legtöbb adót, bár lehet, hogy abszolút értékben nem veri az ország többi részét összesen, ennek ellenére tagadni, hogy az ország sorsa itt dől el, ostobaság, még ha sértődöttség is vezérel.

Perillustris 2010.06.29. 16:12:21

@molnibalage: Kiteheted a fekete zászlót a házadra, ha gyászolsz. Ám a fekete zászló kitehető a Parlament elé is, ami némiképp nagyobb súlyú, a nemzet gyászát jeleníti meg.

Lehet adakozni így is, úgy is, ettől függetlenül a nemzet kifejezheti együttérzését azzal, hogy lemond e rendezvényről, még ha a megmaradt pénz valóban elenyésző hányadot képvisel.

Piszkos Freud a ... 2010.06.29. 18:28:55

@Perillustris:
Gyászolhatsz ezer évig, attól senkinek nem épül fel a háza. Ahelyett, hogy búvalbaszottan bámulunk a sötétségbem inkább azt kéne kitalálni, hogy lehetne azt biztosítani, hogy az állami pénzek ne arra érdemtelenek – amúgy is vastag – zsebeit tömjék, hanem eljuthassanak a rászorulókhoz. Ugyanis tökmindegy, lesz vagy nem lesz tüzijáték: nem kapnak több pénzt úgysem. Annyit sem, mint amennyit a képviselők számlák nélkül nyúlnak le.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.29. 21:05:41

@Perillustris: Szerintem meg pénz fontosabb, mint az együttérzés. Együttérzek és más is. Adtam.

Azt viszont ne akarja már megmondani a kisebbség, hogy a többség hogyan szórakozzon. És itt nem szado-mazo gyilkosság élvezetéről van szó. Egy turistacsalogató és a Magyar Államiság ünnepéről...

(Az Air Race meg húzzon a Balatonra.)

Perillustris 2010.06.29. 22:01:33

@molnibalage: Ja, te azokat, akik nem "lájkolnak" a Facebook-on, egyértelműen tűzijáték-pártinak számolod?

2010.06.30. 16:20:18

@Perillustris: Honnan tudjuk, hogy mi a többség akarata? 2-300 ezer aláírás már a többség? Aki nem nyílvánít véleményt, azzal mi van? Mondjuk a Facebook nem mérvadó, tekintve, hogy az ország nagyobbik része nincs is rajta.

ralf 2010.06.30. 17:47:14

Én nem tartom feleslegesnek a tűzijátékot úgy általában, és a rá elköltött pénzt sem, kivéve, ha a költség növelése a kormányok közötti versenyt szolgálja. Ugyanakkor az idei tűzijátékra elköltendő pénznek idén jobb helye van, míg egyébként más, esetleg fontosabb forrásokból kell az árvízkárosultakat kisegíteni.

Piszkos Freud a ... 2010.07.01. 00:04:41

"Lesz tűzijáték, de szerény" írja az index.
Na, ez a legnagyobb marhaság, mert így pénz is fogy, meg a hírnév is...
Mert egy csökkentett méretű tüzijáték tényleg nem különbözik egy rendesebb lagzi utáni durrogtatástól. Arra 2 fillér is pénzkidobás. Vagy legyen olyan, amit megemleget, aki látta, vagy minek az egész felhajtás!?

malar 2010.07.01. 14:12:30

@Piszkos Freud a ...: Teljes mértékben egyetértek. Ez a "két szék között a földre.." tipikus esete. Spórolásnak is kevés, meg igazán nagy attrakciónak is.

Amolyan politikus megoldás. Így mondhatják, hogy ők spóroltak, ugyanakkor nem lehet rájuk azt sem mondani, hogy nem tartották meg a hagyományos eseményt.

en-gé · http://aapp.blog.hu 2010.07.01. 14:12:35

A legjobb véleménnyílvánítás amit a témában eddig olvastam!

I. P. S. 2010.07.07. 23:46:17

Kontra 1: nemzeti ünnep, az igaz, de semmi sem köt minket a tűzijátékhoz. A tűzijátékban igazából csak egy dolog volt jó: hogy egyszerű. Megszervezik, pár százmillióért megrendelnek egy pirotechnikai céget, kimegy félmillió ember, ámuldozik egy sort, mert azért tényleg szép, aztán hazamegy. Nemzeti ünnepet azonban nem csak angol módra lehet ülni (a tűzijátékot ők honosították meg Európában, semmi nemzeti nincs benne). Legyen helyette valami más, olcsóbb, például felvonulás vagy akármi. Nem minden hagyomány egyformán értékes.

Kontra 2: minden nap azt harsogja a tévé, hogy ugyan milyen sokan haltak meg. Egy kisebb települést elvitt az árvíz, baleset miatt lezárták a négyes utat, stb. Ez, hogy most lemondunk a tűzijátékról, valami homályos jótéti gesztus, ha már általában a fülünk botját sem mozdítjuk a szenvedőkért (meg lehet nézni, hányan küldtek segélycsomagot, vagy hívták fel a segélyvonalat). És ez az átlagembernek nem kerül semmibe. Arról van csak szó, hogy idén nem megyünk ki megnézni a tűzijátékot. Sebaj, majd kimegyünk jövőre, meg voltunk már tavaly is.

Nem mondom, hogy ez biztosan így történne, de most képzeld el, mennyire össze tudná hozni ez az ország közvéleményét, hogy tízmillió ember érezhetné azt minden személyes befektetés nélkül, hogy "mi, magyarok, milyen rohadt egy jó nép is vagyunk, mert felhagytunk a felesleges csicsával azért, ami igazán fontos". Ez akár erősebben összetartaná a nemzetet, hosszú távon, mint a villogás az égen.

De nem, igazad van, ha tavaly megszokásból költöttünk százmilkát tűzijátékra, akkor költsünk idén is, nehogy már valami érdekes történjen ebben az országban.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása