Véleményvezér

vv

A TV2 és a magyar kapitalizmus rákfenéje

2010.07.02. I 27 komment I Címkék: tv2 media allam korrupcio

Ez a réteg sokszor egyetlen forint valódi gazdasági érték megtermelése nélkül tesz szert óriási profitra. Nem kell kiválónak lenni: elég csupán ügyesen tárgyalni az állammal.

Távozik Várdy Zoltán, a TV2 2007-ben kinevezett vezérigazgatója, aki három éve azt ígérte, hogy mostanra le fogják győzni nézettségben az RTL Klubot. Hát, ez bizony nem sikerült. Egészen pontosan: nagyon nem.

A Véleményvezérnek is az a benyomása, összhangban a nézettségi adatokkal, hogy a TV2 bizony mélyrepülésben van. Ám mindeközben a cég nagyon is nyereséges.

Nem is lenne mindez különösebben érdekes, ha nem volna hihetetlenül tipikus.

Ajánlott írásunk: Tisztakezű multik - kiszervezik a korrupciót


Nyereség a vereségben

Az elmúlt tíz évben a TV2 volt az örök második. Elfogyasztott megannyi vezérigazgatót, programigazgatót, értékesítési igazgatót, megvásárolt rengeteg külföldi sorozatot, készítetett számtalan saját műsort, de valami mindig hiányzott.

Természetesen nem tudjuk, ennek mi lehetett pontosan az oka, de az mindenképpen elgondolkodtató, ha egy kétszemélyes piacon valakit rendre elvernek. Az a megérzésünk, hogy valami alapvetően nagyon rosszul működik abban a cégben.

De mi történik akkor, ha egy cég folyamatosan tervei alatt teljesít és tartósan lemarad az egyetlen versenytársától? Ha – szemben konkurensével – rendre megbukik új saját programjaival? Ha még az egész világon sikert sikerre és évadot évadra halmozó Big Brotherral is képes volt már a második szezonban elhasalni?

A magyar kapitalizmus szabályainak megfelelően egy ilyen cég rendkívül nyereséges.

surveys & polls


Duopólium

A kereskedelmi csatornák földi sugárzása: duopólium. Vagyis az állam garantálja, hogy összesen csak kettő ilyen kereskedelmi csatorna létezhet. Számos technikai és piacméretből fakadó oka van annak, hogy ez a szám miért kettő, és nem több. A lényeg azonban az, hogy a kábelelőfizetéssel és saját műholdvevő antennával nem rendelkező néző két kereskedelmi csatorna közül választhat. Ha nem tetszik neki, ahogy az egyiken Renátó magáévá teszi Évit (szerencsére manapság ilyen már kevésbé van), akkor kénytelen lesz a másikon az egy fokkal kevésbé gagyit is elnézni – és ezen helyzet fenntartását nem más, mint maga a magyar állam garantálja.

Közönségarány alakulása 2004-től 2009-ig a földi frekvenciás adóknál (SHR%), 4 év feletti népesség
(Forrás: AGB Nielsen Médiakutató Kft. / ORTT Monitoring)


Ettől persze még nem kell, hogy mindkét szereplő jól járjon. Az állam által garantált duopolhelyzet ugyanis pénzbe kerül – ez az ún. koncessziós díj. A koncessziós díj logikája az volna, hogy a szóban forgó tévécsatornák a magyar államnak annyi pénzt fizessenek, amennyit ez a speciális privilégium valóban ér. Vagyis annyit, amennyi meghatározott profitot ezen tevékenységből bizonyos idő alatt egy jó vállalat ki tud hozni. Ez arra kényszerítené a csatornákat, hogy valóban keményen küzdjenek, ellenkező esetben ugyanis buknának a befektetésen.

Ha azonban a koncessziós díj aránytalanul alacsony, akkor bárhogy is teljesít a csatorna, a duopólium számukra mindig vonzó profitszintet fog garantálni.

Ennek megfelelően egy „kedvező” koncessziós szerződés kiharcolása sokkal fontosabb lehet egy csatorna számára, mint hogy jó és nézett műsorai legyenek. A Véleményvezér szerint a TV2 az előbbi területen volt mindig is erős.

survey software

 

A magyar kapitalizmus rákfenéje

Mindez remek illusztrációja egy igen tipikus magyar jelenségnek. Annak, hogy egyáltalán nem muszáj kiválónak lenni bármiféle tevékenységben vagy szolgáltatásnyújtásban: aki ügyesen tárgyal a magyar állammal, az erre nem szorul rá. És sajnos a kereskedelmi csatornák példája azt is jól illusztrálja, hogy az elmúlt tizenvalahány évben valóban mennyire könnyű volt ügyesen tárgyalni a magyar állammal.

Általánosságban, a konkrét példán túlmutatóan elmondható, hogy a fenti gyakorlat kitermelt egy ún. járadékvadász vállalati réteget. Ez a réteg a magyar állam inkompetenciáját és néha (khm) korrumpálhatóságát kihasználva tett és tesz mindmáig szert igen komoly profitra, sokszor anélkül, hogy akár csak egyetlen forint valódi gazdasági értéket termelne.

Sokkal többen vannak, mint elsőre gondolnánk. Ők a magyar kapitalizmus egyik legnagyobb rákfenéje.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bryan 2010.07.02. 10:19:58

2012-ben váltja le teljesen a földi sugárzást a digitális, a "duopólium" megszűnik, ekkor már lesz vagy inkább volt újratárgyalás mindenképpen.
Másrészt az RTL klub egyharmadát a Fidesz birtokolja (na jó van valami stróman-cég, de az nem érdekes). Szerinted kicsesznek magukkal?
Ha tehetnék szerintem leállítanák a digitális átállást remélem nem tehetik.

sztd 2010.07.02. 10:20:31

A TV" esetét én már nem ítélném meg, de általánosságban sajnos teljesen igaz azak az itt leírtak.
A problémát szerintem fokozza, hogy a fent leírt rétegek nem mindegyike van tisztában a "versenyképességének" az okaival, és függetlenül attól, hogy tisztában van-e, nagyban isteníti azt a kapitalizmust, aminek a tiszta formája őt magát pillanatok alatt bedarálná.
Kb. úgy, mint amikor Kóka János kijelentette, hogy imádja a versenyt (SZDSZ elnökválasztás), utána meg kiderült, hogy néhányan kissé besegítettek neki némi elcsalt szavazattal.

1x1 2010.07.02. 10:21:12

A két ker tv sosem volt igazán versenytársa egymásnak, ők ketten voltak a piac többi részének a versenytársa.
Az egész magyar média költés olyan óriási szeletét szívták fel az elmúlt 15 évben, hogy többet költöttek náluk, mint mindenki másnál együttvéve. A nézettségi adatok sokáig gyakorlatilag irrelevánsak voltak, a nagy reklámozóknak tulajdonképpen csak náluk volt értelme költeni.
Ezért szépen ki is szolgálták azt a baloldali hatalmi elitet, aki beültette őket ebbe a lehetőségbe.
Mindeközben a szerkesztők elhitték magukról, hogy a nagy nézettségi adatok azért vannak, mert ők annyira, de annyira jók.
De lassan elválik a sz*r a víztől. Kezd valós verseny kialakulni, ahol szép lassan elvérzik az "lehető legalacsonyabban tartani az igényeket és azt filléres műsorral kiszolgálni" stratégia.

Bundili 2010.07.02. 10:21:21

Mindíg megnézem a TV2 híradóját, de ott katasztrófán, gyilkosságokon, betöréseken kívül semmi érdemlegeset nem közölnek. Most már baromira unom és nem fogom többet nézni. Amikor átkapcsolok akármelyik másikra (MTV hiradó, HIR TV, ATV), mintha más országban lennék. Tiszta röhej!

Vincenzo testvér 2010.07.02. 13:04:29

Várhatóan iszonyú sok komment születik majd, ezért igyekszem az elsők között két konkrét szempontra rámutatni. Világlátott emberként azt tudom mondani, hogy (1) a sugárzott műsorok időtartamához képest olyan mennyiségű reklám, mint a két fő hazai ker.tévén, sehol másutt nincs, ugyanakkor (2) a tematikus csatornáktól eltekintve minden országban ügyelnek arra, hogy legyenek saját készítésű gyermekműsoraik.
Hogy nálunk ez a két dolog kialakult, az teljesen egyértelműen a politikának köszönhető, és ha tudatos volt, akkor az a baj, ha nem szándékosan törekedtek erre, akkor szintén nagy a probléma.

A Kárpátok Ostora 2010.07.02. 13:04:40

Magam sem mondhattam volna pontosabban, respect.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.07.02. 13:04:57

tök jó hogy VB van, így egész este az M1et nézem. (egyéb tevékenységek mellett). nem azért mert jók a műsorok, egyszerűn azon a csatornán marad a TV

jozicsenko 2010.07.02. 13:05:14

ajánlom mindenki figyelmébe a fenti grafikont, különösen az összesítést:

az elején 3an együtt 70% felett vannak egy picivel, majd lecsökkentek 50% fölé: bizony, a nézettség 30%át bukták...

ugyanis belépett a piacra pl a Digi, akik olcsón, elérhetően elég sok tv-t hoztak el (a kábeltv-ket 2004-re már ahol akarták, kiépítették az országban), illetve szépen ismertek lettek a tematikus csatornák (nem a private gold), mint a romantika (ha vanmég), sorozatplusz, tvpaprika, zenei adók, stb: az elmúlt fél évtized bizony bebizonyította, hogy van az a szint a sz.rban, amire már nem vevő a nép: hiába kinálják, nem eszi meg, mert van más

bazs 2010.07.02. 13:05:35

A nézettségi versenyen elért második helyezésnek egyetlen igazi oka van: ilyen névvel, hogy tv KETTO, sosem lesznek elsők, tudatalatt mindig mindenkinél csak a második helyen fognak szerepelni. A tudatalatti dolgozik, akkor is ha nem vesznek róla tudomást.
Gyorsan meg is pályázom a vezéri helyet, átnevezem a céget és meg is nyertem. :D
(Az ötlet szerzői jogi védelem alatt áll, ha valaki megelőzne és végrehajtják az átnevezést, akkor érvényesítem jogaimat!)

tolsztoj 2010.07.02. 13:05:47

Ez két TV nemcsak hogy nem termel semmit (mármint pozitívat), de kimondottan káros - nem tudom melyik a károsabb, de giccsparádés RTL-klubot egy pillanatig sem bírom nézni - már a képernyő megjelenése néha ordít a giccstől - ilyen csatornákra, amelyek a legalacsonyabb mentális szintű rétegeket szolgálják ki nemcsak hogy nincs szükség, de hatalmas mentális károkozás miatt be kellene őket tiltani - nekem ez a véleményem, és van nyomós oka...

R. Daneel Olivaw 2010.07.02. 13:06:00

A két csatornával kapcsolatos anyagi kérdések érdekesek, nem is kicsit, de másodlagosak a társadalmi kárhoz képest, amit ezek a kereskedelmi tévék okoznak. Nincs idő és hely ezen a fórumon részletesen elemezni, melyek ezek, de úgy gondolom, hogy aki csak negyed órát is nézi valamelyiket, és nem az Izaura felszabadítására pénzt adományozók köréből kerül ki, az tudja mire gondolok. Népbutítás mesterfokon, politikai érdekek messzemenő kiszolgálása, manipuláció hírműsornak álcázott bulvárműsorok keretében, a leghitványabb emberek sztárolása, az újságírói etika lábbal tiprása...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.07.02. 13:06:10

Én azt hiszem, ez nem csak az állammal szemben igaz.

bpelhos 2010.07.02. 13:06:17

"Újra kellene-e gondolnia az államnak a két nagy kereskedelmi adó duopóliumát?"

Nyugi, pár éven belül lekapcsolják az analóg sugárzást (jön helyette a digitális mindigTV) és onnantól megszűnik "magától" a duopólium.

Sieg 2010.07.02. 13:06:39

A gondolatmenettel több gond is van.

Egyrészt a „duopólium” igencsak gyengécske: a földi sugárzásra vonatkozik, ami manapság (különösen a reklámbevételek szempontjából fontos népesség körében) már marginális jelentőségű. Vagyis ez az államilag garantált duopólium (ami valójában triopólium) csak ott érvényesül, ahol tényleg csak M1, RTL és TV2 nézhető. Vagyis szinte sehol.

Ebből következően a koncessziós díj megállapítása is igen nehézkes.
„Vagyis annyit, amennyi meghatározott profitot ezen tevékenységből bizonyos idő alatt egy jó vállalat ki tud hozni.”
Ez ugye egyrészt nem igaz, hiszen ebben az esetben nem érné meg egyáltalán foglalkozni vele. Másrészt itt ugye csak arról a profittöbbletről van szó, amely közvetlenül a duopóliumból következik. Gyanítom, hogy a nézők kevesebb, mint 10%-ánál számít bármit is földi sugárzás triopóliumának megléte vagy sem, a reklámok fontos célközönségén belül pedig ennél is kevesebbet.

„Ez arra kényszerítené a csatornákat, hogy valóban keményen küzdjenek, ellenkező esetben ugyanis buknának a befektetésen”. A koncessziós díj mértéke fix összeg, a „kemény küzdelem” profithatása mindig ugyanannyi marad. Vagyis 0 koncessziós díj mellett is pont ugyanannyira éri meg a nézőkért való küzdelem, mint a jelenlegi többszörösénél.

A koncessziós díjak tényleges profit alapján való meghatározása már a fentiek miatt is problémás (baromi nehéz megállapítani a földi sugárzás triopóliumának tényleges értékét).

Az „újratárgyalás” (értsd: szerződésszegés kihasználva az állami túlerőt) nagyon népszerű manapság (lásd még: bankadó) de hosszabb távon csak káros hatása van. Mellesleg ha most nagyon erősködne az állam a koncessziós díj emeléséről, könnyen lehet, hogy egyszerűen azt mondanák az adók, hogy akkor csináljon a földi sugárzással azt, amit akar.

Az is érdekes a posztban, hogy furcsának állítja be, hogy egy piacon a második legnagyobb cég is jól jövedelmező. Tényleg az?...

És végül a szokásos problémám a VV cikkekkel: a beállítás. Itt természetesen a „kapitalizmus rákfenéjeként” van beállítva a dolog, hiszen mióta OV előállt az „új rendszerrel”, azóta divat jobb oldalon kapitalizmus-ellenesnek lenni (normális mérsékelt jobboldali pártok ezen nagyot néznének…). Természetesen a jelenség nem a kapitalizmusból következik, hanem az állami szerepvállalásból. Vagyis az, hogy az állam rossz szerződéseket (gőzöm sincs, hogy az itt tárgyalt rossz-e vagy sem) köt nettó hülyeségből vagy korrumpálhatóságból, az az állami berendezkedés hibája, nem a kapitalizmusé.
Ugyanígy működne a dolog tervgazdaságban is, azzal a különbséggel, hogy ott még a szolgáltatás is határ szar lenne. Na persze lehet, hogy most is az, nem nézek tévét. :)

Samott 2010.07.02. 13:06:59

Ezzel a cikkel sajnos nagyon elkestel kedves VV, ma mar csak a nezok legcsorobb, a reklamozoknak erdektelen 20%-a nezi _csak_ a foldi sugarzasu csatornakat (akik egy muholdas, kabeles alapcsomagot se tudnak megfinanszirozni), es az egesz altalad bemutatott rendszer is megszunik a jovo ev vegere. A maradek tobb csatornabol valaszthat es bizony ez a ketto ott is vezet.

Mar elindult a foldi analog sugarzast levalto uj rendszer, MinDigTV a neve es a jelek szerint teljes kudarc az egesz (nem, megszunni nem fog, mert a 4 kozszolgalati csatorna sugarzasi dijja eltartja a rendszert) es az idei ev vegere hasonlo lefedetseget fog biztositani mint a jelenlegi analog rendszer. Megse igyekszik senki ingyenes, kereskedelmi tv-t inditani ott... foghatoak a mar emlitett kozszolgalati csatornak, iszonyat rossz minosegben a ket kereskedelmi (a leheto legalacsonyabb, legolcsobb savszelt vettek meg - minek tobb, ugyse nezi szinte senki) es egy euronews tesztcsatorna. Meg egy fizetos csomag, de az mar a muholddal, kabellel versenyez.

Osszefoglalva, kimult, elmult az a modell amit kifogasolsz... a lehetoseg ott all mindenki elott, megse igyekszik senki vetelytarsat inditani az rtl, tv2 ellen. Nem lesz tobb koncesszios dij.

nemecsekerno_007 2010.07.02. 13:07:05

@sztd:

Jaja, igazad van. Ez a legnagyobb baj a "magyar kapitalizmussal" Semmi köze a valódi versenyhez, csak monopóliumok kiépítéséhez. A ker. TV-nél még nem akkor a gáz. Az viszont nagyon gáz, hogy a magyar gazdaság gerincét ilyenek alkotják. Az önbecsapás mûvészete. :( Ebben nagyok vagyunk.

kubatov_kommunista 2010.07.02. 13:07:22

Ami az embertípust illeti abban sajnos igazad van.

A tv-ket tekintve... szerintem egyre kevésbé lesz jelentősége e két adónak, hagyni kell szépen kimúlni őket. A frekvencia/piacszabályozás bűn volt de a kábeltv/internet(tv) folytán lassan csak helyreáll a rend. Az önszabályzó rend.
Jómagam jól elvagyok a kábelcsatornákkal, ha politika/hírek érdekel megnézem a netet. Ez biztosítja a távolságot a sokszínűséget és hogy röhögni tudjak.

különvélemény 2010.07.02. 13:07:55

index.hu/kultur/media/kertv0517/

"Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat [2] megállapította, hogy "a TV2 és az RTL Klub számos olyan ponton megszegte az 1997-ben kelt, tíz évre szóló koncessziós szerződést, amiért a médiahatóságnak azonnal szerződést kellett volna bontania a csatornákkal", ehelyett a médiahatóság 2005. július 20-án újabb öt évvel engedélyezte a csatornák működését. A két országos kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jogosultsága 2007-ben járt volna le, de így 2012-ig kaptak sugárzási lehetőséget. Az ügyészség szerint "vissza kell állítani a törvényes állapotot"."

Doktor Kotász 2010.07.02. 13:08:15

Miért élnek sokan abban a legendában (illetve annak hitében), hogy a két kertévé baloldali? Akinek egy kicsi rálátása van a médiára, az tudja, hogy az RTL tipikusan joboldali és fideszközeli. Mármint a vezetőség, illetve a tulajdonosi kör a kezdetek óta.

A két kertévé pedig folyamatosan alápakolt az MSZP-SZDSZ kormánynak.

tryclops 2010.07.02. 13:08:27

Tulajdonképpen már most sincs duopólium, már megya földi digitális sugárzás, 2 év múlva pedig az analóg is megszűnik.

www.mindigtv.hu/Elerheto_musorok.aspx
Most 17 csatorna fogható rajta, persze amik tényleg konkurensei lennének az RTL-nek és a kettesnek azok kódoltak. Idióták mindenhol vannak...

f.

neeskens 2010.07.02. 15:35:35

Magyarországon a szó klasszikus értelmében alig-alig van piacgazdaság.
Verseny helyett helyezkedés, ismertség, kenőpénz, a másik átlépése, csak a gyors siker, mindegy milyen áron. Miért lenne a médiában másképp?

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2010.07.02. 15:36:00

Az RTL és a TV2 között egyetlen konkrét, minden mást meghatározó különbség van, ami felállítja és megőrzi a köztük kialakult erősorrendet. Ezt úgy hívják, hogy Barátok közt.

A poszt ezért aztán kicsit túl lett okoskodva és ideologizálva, sebaj.

Asidotus 2010.07.02. 15:36:26

Ott hibázik a poszt logikája, hogy azt feltételezi, hogy jobb lesz egy tévé attól, hogy ha törekszik a nagyobb nyereségre.
Az ugyanis a bevétel mínusz kiadás eredménye. Ha a tévé sok bevételt akar, akkor azokhoz fog fordulni, akik sokan vannak. Igen, a hülyékhez.
Az igényes filmnéző már régen más csatornát, vagyis inkább videót választott (veszi, letölti, stb.)
Ráadásul, gondolkodj a reklámozók fejével! (Ugyanis a számlát ők állják.) Őket nem a nézettség érdekli. Őket az érdekli, hogy a terméküket vegyék. Ha ehhez reklám kell, akkor reklámoznak. Namármost, nem akkor jó a reklám, ha sokan látják, hanem ha a hatására sokan veszik a terméket (szolgáltatást, stb.) Ehhez viszont megint hülyékre van szükség. Ugyanis egy értelmes ember elgondolkodik, és eldönti maga, hogy:
1. szüksége van-e az adott termékre;
2. ha igen, akkor melyikre is.
És nem reklámok alapján dönt.
Emiatt a reklámozóknak az az érdekük, hogy a maunika-show jellegű műsorokat néző, nem túl okos (de annál butább) embereket elérhessék.

Várúr 2010.07.02. 15:36:34

@sztd:
Kóka P.(uma) János vagyonát sem versengés során szerezte. SZDSZ-mutyival lett az, aki, majd mind minden nevetséges újgazdag, vett tűzpiros helikoptert, egymilliós órát, cca 50 öltönyt, majd volt olyan barom, hogy mindezzel a Playboyban el is dicsekedett. Végül, a fellobbanó harag nyomán bejelentette, hogy valójában szerény fickó, megválik a koptertől. Ez az ember volt gazdasági miniszter éveken át. Ugyancsak milliárdos lett a Magyar Hírlap egykori újságírója (neve nem jut eszembe), a magának ötszintes kastélyt vásárló meleg tv 2 elnök, a csóró németországi magyar, Tolvay Ferenc korábbi tv2 vezérigazgató, stb.

Hümüzhümümüz 2010.07.02. 15:50:43

Ahogy elnézem a grafikont lassan nem a TV2 nem az RTL versenytársa, hanem a Viasat3 versenytársa lesz.

Én nem fikázom egyik nagy kertévét sem, de nem is nézem szinte soha. Régebben a Tények miatt TV2-re kapcsoltam, de szépen lassan meguntam az állandó dramatizálást, túlspirázást és híreket azóta netről, vagy valamelyik hírcsatornáról (ATV, HírTV) szerzem be.
RTL meg azért fosh, mert celebdömping van. Ha épp nem celebek vannak, akkor pedig olcsó karatés, van damme filmek.

Szerencsére van választék, lehet hova kapcsolni.

Samott 2010.07.05. 16:47:01

Az utolso mondatra kulon felhivnam a figyelmet:

– A jövőjük szempontjából két meghatározó döntés volt a közelmúltban. Májusban kamatmentes részletfizetési lehetőséget kaptak a koncessziós díjra, a most készülő médiatörvény alapján viszont megszűnik az automatikus szerződéshosszabbítás lehetősége.

– Ami a koncessziós díjat illeti, végre a törvényhozók, hatóságok is felismerték, hogy ami a piacon zajlik, az nem vákuumban történik, hanem effektíve érinti a csatornák működését. A megállapodás értelmében egy fillérrel sem fizetünk kevesebbet, csak a médiatörvényben foglaltaknak megfelelően négy részletben fizetünk, ami a forgótőke szempontjából teszi könnyebbé a helyzetünket.

Ami a szerződés meghosszabbítását illeti, a jogászaink szerint ez minket nem érint. 2012 nyaráig van szerződésünk, a digitális átállás után pedig már nincs szükség koncesszióra.

nol.hu/belfold/20100703-hol_a_piros_gomb_

Imposztorék 2010.09.08. 11:23:56

Ez valószínűleg így is marad, és sajnos úgy látom, hogy az apró csatornák is a TV2 emlőiből szívják a savanyú tejet. Kulturális posvány, hitelesség deficit, tehetségtelen emberek (kivétel van vagy kettő. Talán ettől TV2 a neve)
Nem figyeltétek? A rossz híreket Andor Éva olvassa fel. Ő tud legjobban tragikus arcot vágni. Kiszomorkodta úgy tűnik Máté Krisztinát...
És most megkaptuk a pofánkra az Édesnégyes vagy mit. Rémes, hogy nem tudnak belebukni!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása