Véleményvezér

vv

Bankadó: a demokrácia ára

2010.07.15. I 58 komment I Címkék: bank demokracia gazdasagi valsag bankado

Azért adóztatják meg a bankokat, amiért a bankrabló is bankokat rabol: mert ott van a pénz. Közgadaságilag ez egy rossz, politikailag viszont jó, népszerű ötlet. (Fotó: Daniel Hambury/EPA)

Terjed a bankadó szerte a világban. Néhány éven belül nem nagyon lesz olyan fejlett ország, amelyikben ne vetnék ki valamilyen formában.

További ajánlott írásunk: Már megint a szakadék felé tartunk?


Bankadó: miért más?

Alapesetben a bankadó mint egy iparágra kivetett speciális adó mindenképpen legalábbis alapos indoklást igényelne. Mert ugyebár piacgazdaságokban nem szokás csak úgy kipécézni egyes vállalatokat, és külön megadóztatni őket.

Van persze bányajáradék, meg jövedéki adó, és sok kisebb adónem, amelyek mégis megteszik ezt. De mögöttük rendszerint valamilyen speciális piaci struktúra (pl. természetes monopólium) vagy negatív externália (a piaci árba bele nem számolt, a közösség számára negatív hatású tényező, pl. a dohányosok hosszú távú egészségügyi költségei) kompenzálási szándéka áll.

A bankadó azonban nem ilyen. Itt nincsenek jelen, legalábbis nem meghatározó mértékben a fent említett mikroökonómiai megfontolások.

Bankadó: mert ott van a pénz

Ezt az adónemet azért a bankokra vetik ki, amiért saját bevallása szerint a legendás bankrabló bankokat rabolt: mert ott van a pénz.

A válság, illetve annak kezelési módja mára szinte minden országban olyan helyzetet eredményezett, hogy nagy a nyomás a költségvetési hiányok csökkentésére. Legtöbbjüknél sem politikai, sem pedig gazdasági szempontból nem elképzelhető, hogy ez egyedül csak kiadáscsökkentésen keresztül valósuljon meg. Nagy szükség van tehát új bevételi forrásokra.

A bankok pedig kiváló célpontnak tűnnek.

Hasznos-e a bankadó?

A helyzet azonban az, hogy szigorúan közgazdasági szempontból a bankadó rossz ötlet. Különösen éppen a mostani válságban.

A jelenlegi gazdasági világválság egyik legfontosabb problémája, hogy kevesebb a hitel, mint amennyire a vállalatoknak, különösen a kis- és középvállalkozásoknak szüksége lenne. Ez pedig egyértelműen csökkenti a gazdaság kilábalási ütemét és munkahelyteremtési képességét.

A bankadóval pedig csak tovább romlik ez a helyzet. A bankok hitelezési lehetőségét ugyanis az határozza meg, hogy mennyi tőkéjük van. Ehhez a tőkéhez mérten van maximálva az általuk nyújtott hitelek mennyisége. Egységnyi saját tőkéből egy bank átlagosan 6-10 egységnyi hitelt tud nyújtani. A bankadó pedig közvetlenül csökkenti a banki saját tőke és ezen keresztül a kihelyezett hitel mennyiségét.

Mi legitimálja a bankadót?

Mindezek ellenére nagyon sok ország fontolgatja a bankadó bevezetését. Mégpedig azért, mert a lépést a közvélemény óriási mértékben támogatja.

Válság idején különösen nehéz újabb sarcokat politikailag „eladni”. A bankok azonban szerte a fejlett világban olyan népszerűtlenek (okkal vagy ok nélkül, ez most mindegy), hogy megadóztatásuk nemcsak hogy nem csökkenti a mindenkori kormány politikai támogatottságát, hanem egyenesen növeli azt. A nyugati közvélemény, köztük a magyar is, úgy érzi, hogy a válságról jelentős részben a bankok tehetnek, ezért ők is fizessenek érte.

web surveys
feedback surveys


Ha úgy tetszik, a bankadó egy populista intézkedés. A populizmus azonban nem más, mint a demokrácia legfontosabb szabályának felismerése: végső soron a többség szava dönt. Egy olyan populista intézkedés pedig, mint a bankadó, rendelkezik a demokrácia legfontosabb értékével, a populáris legitimációval.

Ezért is mondhatjuk, hogy a bankadó valójában a demokrácia (egyik) ára.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blueeyed333 2010.07.15. 08:35:18

"A nyugati közvélemény, köztük a magyar is, úgy érzi, hogy a válságról jelentős részben a bankok tehetnek, ezért ők is fizessenek érte."

Szerintem itt a lényeg.

Alex3000 2010.07.15. 10:17:17

Egyetértek a bankadóval! Az egyetlen iparág, ami válságtól függetlenül óriási profitot termel. Magyarországon a szolgáltatásuk kimondottan drága. Viszont azt is szabályozni kéne, hogy az adó terheit - a megszokott módon - ne hárítsák át az ügyfelekre. Mindenképpen szabályozni kell a bankrendszert, és azzal sem értek egyet, hogy a bankok hibáiból fakadó veszteségeket az állam, az állampolgárok befizetett adóiból fizessék meg.

z003 2010.07.15. 10:17:28

Bizonyos banki termékekre kellene adót tenni, nem a bankokra.
Pl ha a hitel THM nagyobb mint a jegybanki kamat + 50 % akkor az fölötti összeg alapján adó.
No de fordítva is, ha betét kamat nem éri el a jegybanki alapkamat 50%-át akkor rányomni az adót.
Ne lehessen banki terméket reklámozni, bankot igen,
terméket nem.
Az állam védjen meg minket a vérszívástól, ne a bankokat büntesse, sarcolja.

Walter Melone (törölt) 2010.07.15. 10:17:35

A bankadó önmagában nem ördögtől való.

Nálunk már évek óta létezik. Szolidaritási adónak hívják, és az eredmény 4%-a.

Amit most bevezetni készülnek az ezen felül egy hatalmas pénzlenyúlás.
Bankrablás.

Samott 2010.07.15. 10:17:44

Nepszerunek hangzik, de ugyis mi fogjuk megszivni, a vegen a hitelfelvevo kamata lesz magasabb es a betetes kamata meg alacsonyabb. Szoval a penzt toled veszik el, csak kozbeiktattak a bankokat. Ok eddig is, ezutan is megoldjak, hogy ne bukjanak az ilyesmin.

bonakovacs 2010.07.15. 10:17:49

És van olyan madár aki elhiszi, hogy a bankok majd szánják-bánják, hogy csúnyán viselkedtek és nem fogják továbbhárítani a bankadóból származó többletköltségeiket? Ja, sajnos van....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 10:28:33

Az Orbán-féle bankadóval nem az a gond, hogy van, hanem az, hogy mekkora. A tervezett 200 milliárd a GDP 0,7%-a, tehát arányosan négyszerese annak, mint amit bárhol máshol kivetni szándékoznak. Az Erste Banknál pl. az éves profit 75%-át vinné el ez az adó. Szerinted mi lehet a reakciója erre a tulajdonosknak? A minimum, hogy átterhelik az ügyfelekre, de az is lehet, hogy besokkalnak, és a külföldi bankok kivonulnak, márpedig ők teszik ki a banszektor 84%-át.

Ráadásul az indokok is sántítanak: A magyar bankok ugyanis nem kaptak mentőcsomagot, csak kölcsönt, amit már visszafizettek. És míg normális helyeken a bankadó mértékét hosszas számítások után, az érintettekkel egyeztetve állapítják meg, nálunk ez úgy történt, hogy a rohjamléptekben összecsapott 28 pont megvalósításához hiányzott 200 milliárd, és hasukra csapva, következményekkel és racionalitással nem törődve hozzárakták 29-ként, hogy akkor ezt meg fizessék ki a bankok, őket úgy se sajnálja senki.

kicsijuti 2010.07.15. 10:28:37

@Samott: arra van a pszaf hogy ezt megakadályozza, igaz hogy nem biztos hogy az lessz neki az érdeke hogy tegyen ellene bármit is.

kicsijuti 2010.07.15. 10:28:43

@Walter Melone: milyen eredmény 4%-a? Miről beszélsz? Az a bankadó amit most nálunk bevezetnek 0,38%-os adókulcsú.

OkoskaTo:rp 2010.07.15. 10:32:38

A bankokkal alapvetően az a gondja a Zembereknek, hogy a példádban felsorolt többi gazdasági ágazattal ellentétben értékteremtés, termelés, dolgok létrehozása nélkül állít elő nyereséget. Régebben ez állami monopólium volt. Demagóg változatban tudom ajánlani a Pénz mint adósság c. filmet.

Gyakorlati oldalról megközelítve azért elhibázott a bankadó, mert azt úgyis tovább fogják hárítani az ügyfeleikre. Azt ugye senki nem hiszi, hogy Csányi csak azért lemond tízmilliárdokról, hogy azt befizesse adóba? Ha így lenne, már eddig is megtette volna. Szemernyi kétségünk ne legyen, az összes bank be fogja indítani az anya- és leánycégek közötti papírozást, hogy innen eltüntesse az adóalapját.

Azért is elhibázott, mert Csányi kilobbizta, hogy a profit helyett a könyv szerinti érték vonatkozzon a bankokra. Így az OTP masszív versenyelőnybe kerül a társaihoz képest, akik közül néhány az idei évre betervezett nyeresége helyett veszteséget lesz kénytelen jelenteni.

Ha a Viktátor a focidrukker haverjának kiszolgálása helyett tényleg a Zemberek érdekeit nézné, maximálná pl. a betéti és hitelkamatok közötti különbséget, vagy a devizaváltási marzsot. Vajon az OTP-nél miért 6% az, ami más bankoknál 3% alatti?

Walter Melone (törölt) 2010.07.15. 10:35:08

@kicsijuti:

Igen, de az a mérlegfőösszegre van vetítve.

Had ne én korrepetáljalak itt kommentekben!

harmincas 2010.07.15. 10:44:01

@Fedor: ott a pont. Ennél korrektebbül nem is tudnám megfogalmazni.

A bankadó elfogadható; amit Orbánék itt csinálnak, az nem. Mit szólnátok hozzá, ha jönne az állam, és azt mondaná: "Neked, Kovács Béla, jó sok megtakarításod van, és nyereséges a céged. Tehát add ide nekem mindennek a felét MOST, a következő pár hónapon belül. Hogy miért? Hát csak. Mert neked sok pénzed van, nekem meg az kell."

Gerardus A. Lodewijk 2010.07.15. 10:44:05

Kicsit demagóg leszek: az nem normális, hogy a bankok nyeresége magánügy, de ha veszteségesek, akkor az államtól (=a zemberektől) várják, hogy megmentse/megmentsék őket.
Az adó áthárításáról azt gondolom, hogy azt - elméletileg -vagy egyik bank sem teszi meg (mert ezzel versenyhátrányba kerülne a többiekhez képest) vagy mindegyik megteszi. Ez utóbbi esetet azonban kellően szigorú versenyjogi szabályokkal és határozott hatósági fellépéssel meg lehetne akadályozni.

@atrazin: Igen, valami ilyesmi lehetne a jó megoldás.

zwex 2010.07.15. 10:44:15

@kicsijuti: Látom nem figyelsz. Amit most bevezetnek az 0,38 százalék, de a mérlegfőösszegre vetítve. Így a bankok jelentős nyereségét elviszi. Én nem sajnálom a bankokat de ez a lépés akko is hülyeség és diszkriminatív.
Persze a magyar vállalkozók évente sok 100 milliárd forint adót csalnak, azzal meg senki nem törődik.

kicsijuti 2010.07.15. 10:44:25

@Fedor: az első rész amit leírtál egy orbitális baromság, fingod nincs az egészről. 0,38% az adókulcs MINDEN banknak. ennyi nincs olyan hogy az erste banknak a többszöröse mint mondjuk az otpnek. Azért ilyen az ilyen mértékű hülyeségeket tényleg ki kellene moderálni.

Noinfo (törölt) 2010.07.15. 10:44:42

Egy csomó más iparágban is hatalmas profit van. Informatika (mikor lesz Oracle adó?), eneriaipar, adott esetben még bizonyos mezőgazdásági ágazatok is, ha éppen különböző okok miatt kevés van az adott termékből (ha meg sok, akkor sírnak, hogy az állam vegye meg, de ez most más kérdés).

Viszont a bankokért senki sem sír.

Másrészt egy nagy különbség az Orbán féle bankadó és a tervezett bankadók között: a magyar kormáyn (és ebből nagy titkot nem csinál) egyszerűen einstandolja a pénzt, hogy betömje a költésgevetési hiányt. Elvehetne másoktól is, de lásd a fenti pontot, a bankokért nem sírnak a zemberek.

A távlatilag tervezett bankadók viszont a jövőbeli kockázatok csökkentéséről szólnak (elvben), tehát vagy mentésre szolgáló alapot képeznek, vagy az extrém kockázatos pénzügyi manővereket akarják gazdasági eszközökkel visszaszorítani.

ősirománszokás 2010.07.15. 10:44:50

Némileg szimplifikálta az írás a problémakört. A demokrácia pont arról szól hogy a mindenkori vezetők nem önkényesen gondolnak egyet és hoznak egy intézkedést -főleg úgy nem hogy a döntés szakmai megalapozottsága gyenge lábakon áll. A bankok jól keresnek Mo.-n ez igaz. De miért? Mert nem volt egy PSZÁF aki azt mondta volna hogy kedves barátaim, tessenek minden egyes esetben bonitást vizsgálni, nem pénzt adni olyanoknak akik nem tudják visszafizetni, ha mégis azt nem svájci frankban és nem +5% kamatmarzzsal. Nyilván azért nem volt a PSZÁF-nél senki mert az ilyen egyébként fontos szervezetek kádertemetők, ahol nem az számít hogy ki mennyire felkészült hanem az hogy mennyire lojális. A bankadó tipikusan beleillik a magyar politika működésébe; a szabályozáshoz hülyék vagyunk, túl jól keresnek rajtunk, vezessünk be különadót. A probléma az lesz, hogy a gazdaság jó működéséhez szükség lenne egy stabil, jól működő bank rendszerre, amely képes a vállalkozásokat támogatni (és nem mondjuk plazmatévére ingatlanfedezetű hitelt adni 30%-on). Szécheny írt egy remek tanulmányt Hitel címmel. Sajnos sok szempontból, cirka 150 évvel később, ma is aktuális néhány megállapítása.

JohnHenry 2010.07.15. 10:44:54

ha majd akkora kamatra kapok kölcsönt, mint mondjuk franciaországban, olyan flottul fog menni az ügyintézés, mint mondjuk franciaországban, annyiba fog nekem kerülni az ügyintézés, mint mondjuk franciaországban, akkor majd elgondolkozom rajta, hogy sajnáljam-e az itteni bankokat és a külföldi leányokat a bankadó miatt.

Noinfo (törölt) 2010.07.15. 10:45:04

Aki ész nélkül nyomja ezt a " bankok semmiből hatalmas profitot csinálnak maguknak" dumát, azt kérném, hogy most adjon nekem kölcsön 15 milliót, 5 év alatt megadom évi 3 millió törlesztéssel.
Köszönöm.

A profit nagyságán lehet vitatkozni (meg azon is, hogy örül-e Csányi annak, ha pl. a banakdó hatására az olyan eretnek bankok, akik kezelési költség nélküli folyószámlákat adnak, meg olcsó tranzakciókat, esetleg kimennek az országból), meg azon is, hogy kinek minek lenne feladata a monopolisztikus jelenségeket letörni, de az, hogy pusztán a két szép szemünkért kellene bankoknak pénzt kölcsönadni, az nettó hülyeség.

Nash vs. Keynes 2010.07.15. 10:45:09

A szerencsejáték is állami monopólium, de ahol nem, ott is durván megadóztatják. Nekem a legnagyobb problémám azzal van, hogy ugyanúgy ahogy minden vastagon nyereséges ágazatban itt sem látom érvényesülni a piacgazdasági verseny árcsökkentő hatását. A bankok visszaélnek a monopóliumukkal és vélhetőleg ugyanúgy kartelleznek és mesterségesen magasan tartják az árakat mint a magyar autópálya építő cégek, malmok vagy a mobil szolgáltatók. Mi meg fizetünk. Talán pszáf karcsi kicsit jobban a tökükre lép az érdekünkben, ha már az elődeinél nem volt fontos a köz érdekének az érvényesítése. A devizahitelek ft-ra váltásának a középárfolyamhoz kötése kifejezetten biztató ötletnek tűnik..

wow12 2010.07.15. 12:38:26

Azért hozzátartozik a történethez az is, hogy a válság beköszöntekor felvett nagy nemzetközi kölcsönök jelentős részét fordították bankok kisegítésére. Az USÁban pedig óriási bankmentő segélyeket folyósítottak a bankrendszer kimentésére.
A bankrendszer pedig ott sem, és itt sem roppant meg, sőt, szerényen szólva is extraprofitot könyvelhettek el.
A kifizetett pénzösszegeket pedig vissza kell csorgatni a költségvetésbe. Ha már állami pénzek árán segítették ki a bankokat, akkor viszonozzák már a gesztust...
A tervezett magyar bankadó mértéke pedig nem tekinthető eszeveszettem súlyosnak, és csak pár évre tervezik kivetni, így szerintem nevetséges a bankszektor jajveszékelése a témában.

Petykabá 2010.07.15. 12:38:41

Szerintem ez így hülyeség, hogy nem jó a bankadó. Nyilván az ördög a részletekben bújik meg. Figyeljétek meg, hogy akik ezt mondják, azok kizárólag abban a gazdaságtudományi elméleteken nevelkedtek, amelyek miatt a válság kitört. A szent szabadpiac elmélete. Ami bebizonyosodott, hogy szar. Amerikában is felismerték ezt. A bankadó célja nem más, mint hogy a bankok, akik csak ELVILEG versenyeznek egymással, gyakorlatilag jól összehangoltan védik egymás érdekeit (lásd devizahiteleknél fel mennek a hitelek, de le érdekes sehol sem, akkor sem, amikor erősödik a ft), ne 5x annyi profitot termeljenek, mint más szektorok. ENNYI!!!! Most hőbörögnek, mert fáj nekik, hogy fele lesz a profituk, de ne felejtsük el, hogy nem reális, hogy egy termelő tevékenységet nem végző ágazat, többszörös profitot termel, mint a termelő tevékenységet végző VAGYIS: X termék árában kiegyensúlyozottabban jelenjen meg a hitel költsége, ne mondjuk a 30%- a legyen.
Ja és nem elég bankadó, hanem blokkolni kell, hogy tovább háríthassák a kamatlábakban stb. Úgy kell kiegyensúlyozni, hogy több legyen a profit, mint más szektorokban, de ne sokkal, és LEGYEN a bankok között verseny. Mert most csak olyan értelemben van, hogy ki kap több ügyfelet, ugyanolyan feltételekkel kb. Vagyis a DIZÁJNra mennek, nem a jobb feltételekkel versengenek, mert nincs miért.

hedgy 2010.07.15. 12:38:59

@kicsijuti: Még mindig nem figyelsz. Nem mindegy, hogy a 0,38%-ot a mérlegfőösszegre vagy az adózás előtti eredményre vetítjük. Márpedig itt a mérlegfőösszeg lesz a vetítési alap, függetlenül a tavalyi eredménytől. Ez pedig több bank (pl CIB, Rafi) esetében magasabb adót eredményez, mint amit tavaly egész évben megtermeltek.
Ja, a bankok nem terhelik az ügyfelekre az adót. Legfeljebb majd nem adnak hitelt, vagy kevesebb kamatot fizetnek a betétre, oszt jöhet a fröcsögés megint...

thehandsomest (törölt) 2010.07.15. 12:39:23

Remélem azt azért mindenki tudja hogy:
1., Az itthon bevezetett bankadó nem azonos az "uniós" bankadóval. Ugyanis azt nem nyúlja le teljes mértékben az állam, hanem egy része tartalékba kerül, hogy a későbbi válságok során ne az államoknak kelljen kisegíteni a bankokat, hanem a bankok ennek tartaléknak a felélésével vészeljék át a válságot. Ez azért hasznos, mert ha egy bank egy buborék kialakulása során nagy kockázatot vállal, akkor nagy profitja lesz, ergo több "adót" fog félretenni. Így a kipukkanás után minnél nagyobb bajban lesz, annál több pénzzel fog rendelkezni.
Ezzel szemben Mo.-on az államháztartás még >idén< feléli a bankok által befizetett dézsmát. (Az mondjuk külön vicces volt, mikor a 29 pont felolvasása során a bankok megsegítésére hivatkozott, mivel Mo.-on nem történt ilyen. Bár tervben volt.)
2., Végkielégítés
Sok a tárgyi tévedés ezért bemásolom ide:
"A számítást két részletben kell elvégezni. El kell különíteni a 60 napra számított összeget, a 60 nap feletti összegtől. A különadó a 60 nap feletti részre vonatkozik, abból is a 2 millió forintot meghaladó részre. De különadót kell fizetni a főszabálytól eltérően a 60 napon belüli összeg 2 millió forintot meghaladó részére is. Így tulajdonképpen 4 millió forintig különadó-mentes a végkielégítés. "

Most hogy nem lesz nyilvános az állami cégek gazdálkodása, az ilyen szalainékre soha az életben nem fog fény derülni. Ez az adó tehát csak a közszolgákat és azt a pár álalmtitkárt és privátszektoros felsővezetőt sújtja majd akik ilyeneket kaptak/kapnak.
a., Magyarországon ez különösen vicces lesz. A felsővezetők (privátszektor) ugyanis tipikusan azok lesznek akik _ki tudják majd kerülni_ különböző off-shore cégeken keresztül. Vagyis egyedül a 25 éves munkaviszonnyal rendelkező közalk.ak szívják meg majd megint.
b., Az "uniós" biztosok úgy gondolták, hogy ilyen populista döntést nem hoznak, hiszen ezek jelentős része hosszútávon kontraproduktív. Ezért úgy alakították ki a szabályokat, hogy egy cégvezetőnek, egy bizonyos összeg felett tilos végkiel. 60-40%-ban több pénzt adni. A cég részvényeivel és kötvényeivel kell kifizetni. tehát munkája idején minnél többet dolgozik a cégnél, a végkiel annál többet fog érni.

A bankadó és végkiel nem a demokrácia ára. Sokkal inkább a mindkét párt évek óta folytatott populizmusának járulékos költsége.

inebhedj - szerintem 2010.07.15. 12:39:59

Általánosságban (ha már egyetemesen gondolkodunk a bankadó jogosságáról, nota bene ez régiónként jelentősen eltérhet):

- A pénzügyi szektorra épp úgy jellemző a monopólium, mint a bányászatra.
- A pénzügyi szektorra különösen jellemző a "negatív externália", a hitelezési és befektetési viselkedés a makrogazdaságot (sőt a világgazdaságot) képes (és szokása) összeroppantani. (Ráadásul nem csak a bankokra, de a befektetési és tőzsdei rendszerekre is érvényes, gondoljunk bele abba a hülyeségbe, amelyet pár hete minden lap kritika nélkül átvett, ti. hogy valami amerikai bróker millió helyett véletlenül milliárdot írt be, és ezzel megroppantotta a tőzsdét - bár offtopic, de hihetetlen, hogy ezt komolyan képesek emberek elhinni, leközölni, továbbadni ilyesmit anélkül, hogy belegondolnának: ez lehetetlen.)

Konkrétan:

Angliában 42 ezer Ft/hó törlesztés 10 millió forint 20 évre.
Svájcban 50 ezer Ft/hó törlesztés 10 millió forint 20 évre.
Lengyelországban 56 ezer Ft/hó törlesztés 10 millió forint 20 évre.
Csehországban 60 ezer Ft/hó törlesztés 10 millió forint 20 évre.
Magyarországon 80 ezer Ft/hó törlesztés 10 millió forint 20 évre.

Ha csak forinthitelt lehet igénybevenni, akkor várhatóan 85 ezer forint is lehet havonta hazánkban.

A környező országokban is könnyebb és olcsóbb hitelhez jutni, mint Magyarországon.

Ilyen szigorú hitelminősítést, és ilyen hosszú hitelügyintézéssel szinte egyik országban sem lehet találkozni.

Ez tehát egy régiós sajátosság (Magyarországon az EU-hoz mérten jelentősen nagyobb (akár dupla) profittal dolgoznak a bankok, ergo a költségekben való részvételi kötelezettségüknek is arányosan kell nőnie.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.07.15. 12:40:13

Van ott annyi pénz, hogy kifizessék. Ha van egy kis agyuk, inkább a fejlesztésből, bővítésből vesznek vissza, a hitelezés pedig megy tovább. Ezt most ki fogják bírni. Azt nehezebben bírnánk ki, ha nem volna meg a kellő költségvetési hiány ÉS a kormány mozgástere. Mert a hiány az eredeti elképzelés szerint is tartható lett volna, viszont így valamennyi gazdaságélénkítésre is képes lesz a kormány. Várjuk ki a végét!

almodhi 2010.07.15. 12:40:17

Érdekes a szavazás szerint van egy csomó ember aki egyetért a bankadóval _és_ tart attól hogy az káros ...

Vajon kik ők? Én tőlük tartok leginkább...

2010.07.15. 12:40:25

Maguk okozták, szerintem pofátlanul sokat nyernek a jónépen.
A bankadó nem tudom, ha ezen ténylegesen változtat persze. Valami más megoldás (is) kellene, pl. ha a profitot nem vihetnék ki az országból hanem itt kellene újra befektessék vagy ilyesmi, akkor annyira nem sajnálnám, mert közvetetten "visszajönne" egy kicsit az a sok pénz...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 12:40:29

Kit adták a felelőtlenül a AAA kategóriás hiteleket? Kik miatt borult a bili? Ennek ellenére kik zártak gigantikus nyerességel tavaly is? Szóval semmi kivetnivalót nem találok ebben...

tbb 2010.07.15. 12:40:34

@harmincas:

Igen, ezt is mondhatták volna. De nem ezt mondták. Ezt a Gyurcsányék mondták a sok millió Kovács Bélának.

isti86 2010.07.15. 12:40:53

Azért nem kell szívhez kapni és könnyeket morzsolni a banki profitok után. Egyrészt a bankok vállalták, hogy nem vonulnak ki az országból. Másrészt a magyarországi bankszektor profitrátája magasabb a nyugati tárasikénál. Persze nem annyival amennyivel többet fognak adózni, de van ám tovább is, nyugaton nem bevett szokás a szerződések egyoldalú módosítása.
Továbbá a hitelkibocsájtásnak és a pénzügyi műveleteknek a reálisnál alacsonyabb a tranzakciós költsége. Ezért is mozgatták a pénzeket a bankok felelőtlenül fedezetlen alapokba és többek közt olyan hitelekbe amiknek tisztában voltak a kockázatával, csak leszarták.
A gazdaság finanszírozását nem befolyásolja olyan drámaian, mert a bevétel egy része az adócsökkentést finanszírozza, a reális kockázatú befektetéseket pedig továébbra is finanszírozhatják.
Amiatt sem kéne aggódni szvsz, hogy teljesen áthárítják a bankok az adót, mert erősen korlátozza őket a vásárlók árrugalmassága.
Nem egy hosszútávú megoldás ez az adó, de nem is szánják annak, és nem is aránytalan ha figyelembe vesszük, hogy egy böcsületes adófizető a jövedelmének több mint felét ugyanúgy állambácsinál hagyja. Inkább sírok az egykulcsos adó bevezetése miatt, mint szegény bankok után.

z003 2010.07.15. 12:41:01

@Gerardus A. Lodewijk:

Felvázoltam egy igazságosabb rendszert, de úgy látom senki nem harapott rá, hogy átgondolja, vagy finomítsa az ötletet. Fontosabb egymás kioktatása, és a kormányzatok szidása.

Nash vs. Keynes 2010.07.15. 12:41:07

A másik gond az a bankokkal, hogy olyanok mint valami közmű. Pénz nélkül nem működik semmi, másrészt viszont a befolyásuk is óriási emiatt. Ez egy hihetetlen zsarolópotenciál. A bankok rossz gazdálkodással képesek komplett országok reál gazdaságát a mélybe taszítani, ezért is fizették ki a veszteségeiket a nemzeti kormányok a mi pénzünkből. Az nem normális, hogy a pénzvilág egy része úgy keres rengeteg pénzt mintha valami nagy kaszinóba járna fogadásokat kötni, pláne amikor néha csalnak is, mások meg elveszítik közben az összes megtakarításukat leértékelődik a munkájuk stb. Elég arra gondolni mennyit kell most dolgozni 1 havi CHF-es lakáshitelek törlesztéséért és mennyit kellett 2 éve.
Ez így nagyon nincs rendben és ennek a megregulázása alapvető érdeke mindenkinek (kivéve a pénzintézeteket).

Ppix 2010.07.15. 12:41:23

Látom tombol a demagógia a hozzászólásokban:
"Az állam védjen meg minket a vérszívástól"
Hol van törvénybe iktatva, hogy 400%-os THM-el kell hitelt felvenni? Vagy talán saját hülyességétől kellene az istenadta népet megvédeni?

"bankok hibáiból fakadó veszteségeket az állam, az állampolgárok befizetett adóiból fizessék meg."
Mond egy konkrét itthoni banki hibát, amit az adófizetőkkel fizettettek meg!

@kicsijuti:
Acsarkodsz itt érvek nélkül. Felfogtad, hogy a mérlegfőösszegre vetített adó nem egyformán adóztatja a nyerességes és a kevésbé nyerességes bankokat? Ugyanis bünteti a kevésbé nyerességes, tehát versenyző, az ügyfeleknél több pénzt hagyó bankot. Ha teszem azt az OTP profitja 4x-es a mérlegfőösszegre vetítve mint az ERSTE profitja, akkor a mérlegfőösszegre kivetett adó sokkal többet visz el az ERSTE profitjából. Vagyis az adó a kvázi monopólium OTP-t segíti. Ezért nem is fog átmenni jelen formájában a versenyhatóságon.
Még pont te akarsz itt moderáltatni, ez nagyon vicces. Nem érzed kicsit kommunistának ezt a tempót?

freemind93 2010.07.15. 12:41:31

@kicsijuti: ne itt villogtasd agressziven a hozza nem ertesed. az ado alapja kismillio mutato lehetne, pont az lett ami a legkedvezobb az otp-nek. a sokat szidott oriasi banki profit felet az otp viszi, megis csak a bankado 20-25%-at fogjak allni. persze ez pusztan veletlen. mint ahogy az is, hogy a 4000 fos telepuleseken levo fiokok aranyaban torteno mentesites szabalya (lasd torvenytervezet) szinten az otp-nek kedvez...
Ja, ki reszesult az allami segitsegbol anno? Hat, ki mas mint az otp? (kulfoldi bankok lenayai nem).
micsoda velertlenek...

balfék 2010.07.15. 12:41:39

Szerintem arra játszik a kormány , hogy az OTP maradjon egyedül a placcon. Nem tudom van-e arra statisztika, hogy bankonként mennyi a betétek és a hitelek átlagos kamatai között a különbség?

- Rendi - 2010.07.15. 12:41:47

"Mindezek ellenére nagyon sok ország fontolgatja a bankadó bevezetését. Mégpedig azért, mert a lépést a közvélemény óriási mértékben támogatja."

Az emberek igen nagy százalékának fogalma sincs a közgazdaságtanról, csak azt látja, hogy ott sok a pénz, le lehet róluk húzni a bőrt...

dzsaszper 2010.07.15. 12:41:57

1. A bankszektorban is van negatív extremália. Amikor minden jól megy, mindenki teszi szépen zsebre az osztalékot és az üzletkötői jutalékokat. Amikor pedig gond van, akkor az adófizetők nyúlnak mélyen a zsebükbe. És igen, 1989 után mi adófizetők elég mélyen a zsebünkbe nyúltunk bankkonszolidáció címszóval.

1/b a csak rövid távú profitot figyelembe vevő tranzakciós jutalékok elősegítik a lufik felfújását, sőt az USA-ban némelyik bank ellen csalás gyanújával is vizsgálódnak -- ez is negatív extremália.

2. A jelen esetben a bankadó szerintem egy ügyes diplomáciai eszköz az EU és az IMF felé. Ragaszkodtok a hiánycélhoz? Oké, meglesz, de mi mondjuk meg, hogy hogyan...

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.07.15. 12:42:09

A magyar kormány a bankoktól évi 120 milliárd forint különadót kér három évre. Első pillantásra nagy összegnek tűnik.
A miniszterelnöki érvelés szerint tisztességes, ha a sikeres pénzügyi szektor kisegíti a költségvetést a szűkre szabott hiány tartásában, hiszen ha kellett, a kormány is segített a bajba került hitelintézeteken. A bankszövetség azonnal cáfolt, nem kellett a segítség, a kormányfőhöz írt levélben veszélyesnek és károsnak minősítette a bankadót. Azóta levelek mentek fűhöz, fához, az Európai Központi Bankba, az európai bankszövetséghez, a Valutalaphoz, a kormánnyal az egyezkedést pedig megszakították. “Bankmentésről szerencsére a válság legdurvább pillanataiban sem volt szó, Orbán Viktor ebbéli gondolatmenete tehát sántít“ – zárja egyik riportját a Figyelő gazdasági szaklap. Tévedett.
Tehát, nem volt bankmentés? Volt, sőt van. Bizony, az egymást követő kormányok hatalmas konszolidációkat hajtottak végre, amelyek terhét még generációkon át viseljük majd. És ha a kért százhúsz milliárd forintot szembeállítjuk... folytatás: lmv.hu/node/5654

Huszárvégjáték (törölt) 2010.07.15. 12:42:26

A bankadó messze nem a legoptimálisabb megoldás.
Mert mi a helyzet valójában?
Korábban a mo-i bankok 3% körül kapott svájci frankot, és 6% körüli kamatra adta tovább a parasztnak.
Vagyis a marzs 3% körül mozgott.
Bő 1 éve, mikor a válság elszabadult, a svájci frank kamata lement 0,5%-ra (vagy 0,25-re, nem tudom pontosan), viszont a bankok megemelték a devizahitelek kamatát 8-9%-ra.
Oké, ezt pár hónapig lehetett magyarázni az árfolyammal és a CSD felárral. De kb tavaly nyár óta semmivel nem lehet magyarázni.
Hosszú hónapokon keresztül a magyar bankok ún uzsorát szedtek a magyar devizahitelesektől.
Mert megtehették. És ez itt az alapprobléma, amikor szabályozásról beszélünk ezt az arcpirító rohadék magatartást kéne megfegyelmezni.
Bankadó? A bank uzsorát szed tőled, majd egy részét odaadja állam bácsinak, mint bankadó. Vagyis állam bácsi kacsint, szemet húny némi sarc fejében. Viszont praktikusan a devizahitelesek foltozgatják jelenleg a költségvetést áttételesen.

Szóval hagyjuk ezt a demokráciadumát, nem erről van szó. Töröld ki a csipát kedves posztíró.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.07.15. 12:42:48

Szerintem ez meg a demokrácia, mint koncepció igazi kritikája. Komoly dolgokról komolytalan emberek döntenek, pusztán azon az alapon, hogy többen vannak.

"Viszont a bankokért senki sem sír."
A bankokért mindenki fog sírni. A bankmentést nem szórakozásból csinálták a kormányok, hanem mert a gazdaság alapjai. Lehet, hogy közvetlenül nem csinálnak túl sok látványosat, de nélkülük minden meghal.

kpityu2 2010.07.15. 12:42:56

A bankszektort iparágnak tekinteni azért kissé túlzás. Számos banki termékre simán ki lehetne vetni a szerencsejáték-adót.
Ráadásul a rendszerben olyan többszörös visszacsatolások vannak, amelyek instabilitást okoznak. Ha ehhez még hozzávesszük a tőkekoncentrációból eredő az államéval egyenértékű befolyást, már régen ideje megregulázni a profitszámoktól begőzölt bankszektort.

Sieg 2010.07.15. 12:43:05

A bankadó azért népszerű, mert a bankrendszer működése a legtöbb ember számára legalábbis rejtély, amit a szokáshoz híven úgy oldanak fel, hogy mindenféle konspirációelméleteket fabrikálnak, aminek a végkicsengése mindig az, hogy őket hogy kihasználják a sok pénzen ülő gonosz bankárok. Szélsőjobbon egészen elképesztő hagymázas elképzelések forognak a bankrendszerről, bár ott ugye „hivatalból” illik ez a zsidózás mellé.
Röviden megfogalmazva, kb. tényleg annyit tudnak a banki működésről a népek, hogy „ott van a pénz”.

Mivel nem értik, könnyű őket megvezetni, különösen, ha nem is bánják a megvezetést, ha ez számukra megnyugtató eredményre vezet: mindenért a bankok a hibásak. A bank ezért tökéletes bűnbak, a teljes gazdasági válság is lazán a nyakukba lett varrva, pedig ez jóval összetettebb dolog.

A külön adóztatás nagyjából értelmetlen. Ha konzekvens (vagyis megmondják, hogy a bankok egy országban úgy általában, hosszú távon többet adóznak, mint mások), akkor egyszerűen azzal jár, hogy megnövekszik a kamatmarzs, hogy az adóval együtt is meglegyen az elvárt profitabilitás. Mivel mindenkinek többet kell adózni (itt most felejtsük el egy pillanatra a lex Járai féle intézményesített osztást a haveroknak (avagy lopást)), nem lesz versenyhátrány.

A jelenlegi mód (brutális adó, előre bejelentés és konkrét ok nélkül) elbizonytalanítja a gazdasági szereplőket és befektetőket, hosszú távon a megnövekedett kockázati prémiumon keresztül hasonló hatása van a bankrendszerre és kamatmarzsokra, mint a konzekvensnél, azzal a különbséggel, hogy nem csak a bankrendszerre hat (hiszen ki tudja, mikor válik bűnbakká vagy egyszerűen az istenadta nép szemében jó fejőstehénné egy iparág).

Magyarországon nem csak káros, hanem igazságtalan is, hiszen itthon nem került semmibe az államnak a „bankmentés”, itthon nem volt hitelválság, csak a begyűrűző külföldi hatások érvényesültek.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.07.15. 12:43:17

A bankrendszer már régen nem a kis- és középvállalatok fejlődésének motorja. Pusztán egy rafinált pénzszivattyú, ami a származtatott értékpapírpiacon végzett manipulációk finanszírozásával pumpálja át a javakat a szegényebb országokból a gazdagabbak felé. Furcsa módon senki nem ütközik meg azon, ha egy megborult bankot az adófizetők pénzéből állítanak talpra, de rögtön beindul a siratókórus, ha a megborult államháztartás talpra állításához a bankrendszer nyereségét vámolják meg.

Nyilvánvaló, hogy a gazdaságunk nem lenne olyan rossz helyzetben, ha a KKV szektor elegendő hitelhez jutott volna az elmúlt években. Tehát azzal érvelni, hogy a bankszektor nyereségének megcsapolása a KKV szektor hitelezését fogja sújtani, egyszerűen demagógia. A bankok - kellő szabályozás híján - abba fogják fektetni a pénzüket, ahol a legnagyobb a várható profit. Tehát nem az a megoldás, hogy több profitot hagyunk náluk, hanem hogy szabályozzuk a hitelezés rendszerét. Ha a banknak előírják, hogy a befektetései mostaninál nagyobb hányadát a KKV hitelezésére kell fordítania, akkor a KKV több hitelhez fog jutni.

Sieg 2010.07.15. 12:43:26

@kicsijuti: Talán neked kellene egy kicsit kisebb arc és több ész. Az OTP a legprofitábilisabb bank, ezért a mérlegfőösszegre kivetett adó ott viszi el a nyereség legkisebb részét. Tényleg ilyen bonyolult lenne ez?

Goyo 2010.07.15. 12:43:36

A mostani válság egyik legfontosabb oka a bankok felelőtlen ingatlanhitelezési gyakorlata. Állami pénzből kellett megmenteni, megsegíteni rengeteg bankot a világ minden táján. Többek között a jövőbeli hasonló bankmegsegítő akciók finanszírozását szeretnék az államok megoldani a bankadóból.

Ami pedig a válság elnyúlását illeti: sokkal lényegesebb, hogy a cégek pénzt halmoznak fel, és nem költenek, mint az, hogy a bankok hitelezése valamivel megdrágul. Ezért lehet hasznos egy okos személyi jövedelem és társasági adócsökkentés.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 12:43:50

@kicsijuti: Bocs, de itt te kevered az almát a körtével. A 0,38% a mérlegfőösszegre vonatkozik, én meg a profitról beszéltem. Ki ír akkor orbitális baromságokat?

OmegaMale 2010.07.15. 12:44:06

"...
De mögöttük rendszerint valamilyen speciális piaci struktúra (pl. természetes monopólium) vagy negatív externália (a piaci árba bele nem számolt, a közösség számára negatív hatású tényező, pl. a dohányosok hosszú távú egészségügyi költségei) kompenzálási szándéka áll.

A bankadó azonban nem ilyen. Itt nincsenek jelen, legalábbis nem meghatározó mértékben a fent említett mikroökonómiai megfontolások."

Kedves posztíró.

Szted miben különbözik? Ha valakinek érdeke lenne, biztos hosszú távon kimutatható lenne, hogy a hitelfelvevők végülis mekkora 'természetbeni' árat fizettek azért, hogy jövőbeli keresetüket a jelenben elkölthessék, a hitelfeláron felül. A bank ebben az esetben hasolnó mondjuk egy cigaretta gyártóhoz, kockázattal járó élvezeti cikket kínál, aminek számos negatív externáliaja lehet (pl. a kockázatot rosszul felmérő, bedőlt hiteles). A bedőlt hitelesek tévedéséért *minden* adózó fizet, az is akinek hitele sincs. Pont, mint amikor a cigifüstöt a képembe fújják.

Hogy mire költ el egy kormány egy adóbevételt, arról a külsősnek kevés folgama lehet, így annak elfogadása, hogy a bankadót mire költik vagy nem költik, hitivita, mindenki azt gondol róla amit csak akar.

Mellesleg sztem Magyarországon a bankadó eltérő mértéke inkább abban áll, hogy míg más országokban inkább a bankokra koncentrál az 'üzenet', addig nálunk ott avatkoznak be ahol, ahol jelenleg a leghatásosabb: annyira megdrágítják a hitelt, hogy a 'rizikócsoport' ne élhessen ezzel a lehetőséggel (egyszerűen fogalmazva, ez a zárjegy ami megdrágjtja a cigit ). A pénzintézet minden esetben az ügyfél szabad akaratára fog hivatkozni, ha a felelősségét firtatják, ők csak kínálnak valamit, amit mások keresnek (-> hitel, kamat stb.), ők nem kényszerítettek senkit semmire. Persze vannak olyan országok, ahol a zembereket lehet felnőttként kezelni, nálunk ennek a kultúrája még a pénzintézet oldalán sincs meg, nemhogy a másikon.

Summa summarum, szvsz nem a bankoknak szól a bankadó, hanem fekete keretes üzenet a zembereknek, mint a cigisdobozon. Vagy ha valaki más példát szeretne:
'A gyógyszert gyermekek elöl elzárva kell tartani.'

Üdv

dr. Sigmund Fraud 2010.07.15. 12:48:48

Felhívnám a figyelmet a szavazók azon 20 %-ára, aki egyetért a bankadó bevezetésével de attól tart, hogy rosszul fog elsülni.
No comment.

Tina0611 2010.07.15. 13:34:55

Én egy kicsit más szemszögből nézem ezt az adót. Mint tudjuk, a bankok és biztosítók többségének külföldi tulajdonosa van, aki akkor is elvárja a magas profitot, ha ilyen intézkedések nyomán milliárdoktól esnek el a leányok. Mivel az elvárásnak pedig meg kell felelni, az egyetlen megoldás a költségcsökkentés. Tehát megindulnak a leépítések, míg a megmaradt dolgozók megszakadnak. Ugranak a prémiumok, amik nem jutalmazásra szolgáltak korábban sem, hanem a jövedelem egy része ilyen formában került megállapításra, így nem kötelezően kifizetendő, tehát végszükség esetén a dolgozót szívatják meg. Ezzel meg az államot is ugye, mivel kevesebb pénzből kevesebbet vásárol az ember, aki meg elveszti a munkáját, állami segítséget kap. Szóval erről az oldalról is meg kellene nézni a dolgot....

dzsaszper 2010.07.15. 16:36:26

@dr. Sigmund Fraud: az ördög mindig a részletekben...

IHCS 2010.07.16. 15:15:39

Jó ez a "diszkriminatív" szöveg csak irreleváns kérdés. A céges adók igazságosságáról semmilyen elmélet nincsen. Az SZJA-ról igen, de az nem ide tartozik.
Itt csak az áthárítás és ezzel összefüggésben a hatékonysági kérdés számít.

Az, hogy egy olyan dologra vetik ki az adót, ami már a múlt és a jelen tevékenysége a bankoknak (a lobbizást kivéve) nem befolyásolja az általa fizetett adó nagyságát egy ilyen helyzetben jó döntés.

Mivel ilyen tevékenység-semleges az adó a bankok csak akkor tudják áthárítani a betétesekre és hitelezőkre ennek költségét, ha azt a többletet adó nélkül is be tudnák szedni az ügyfeleiktől. Ugyanis pont ugyanabban a hitelezési és betétesi aktivitási pontban van a profitjuk idei maximuma adó után, mint adó előtt.

Egy döntési pontja van a bankoknak most (a lobbizás mellett) eldönteni, hogy vajon ha kivonulnak az országból és adó után majd visszatérnek, akkor járnak-e jobban vagy, ha befizetik az adót. Mivel a kivonulás is költséges (opportunity cost) és az adó is költséges dolog a számukra, ezért egy kérdés marad: Hány évig lesz ez az adó és végig ilyen tevékenység-semleges profit leszívó marad-e.

Ha az állam hitelesen elköteleződik, hogy ez csak három évig tart és csökkenő kulccsal végig a 2008-as mérlegfőösszegre vetítve, akkor ez egy járadékelvonás volt a szektorban, ha nem hihető, hogy "el fog múlni", akkor kivonulás lesz az eredménye.

Samott 2010.07.17. 12:09:23

@kicsijuti: "Sokkolta a CIB Bank lakossági ügyfeleit a napokban kézhez vett folyószámla-kivonat, amelyben arról tájékoztatta őket a pénzintézet, hogy szeptembertől díjváltozásokat vezet be. Emelkedik a CIB Classic Magánszámla havi díja, a bankfiókban megadott bankközi átutalás és az állandó átutalás költsége, a forintalapú bankkártyák éves díja, a bankkártyás készpénzfelvét, valamint a pénztári kifizetés díja. Hirdetményében a bank egyebek mellett olyan jogszabályváltozásra hivatkozik, amely miatt módosulnak a bevételei és a költségei, valamint arra, hogy a bank működési költségei az „érdekkörén kívül álló” okokból változik , de említik a nemzetközi kártyatársaság rendelkezéseit is."

Akkor itt az ideje hogy a pszaf tegyen valamit.

nol.hu/gazdasag/20100717-elkezdodott_a_dijemeles

I. P. S. 2010.07.20. 18:34:20

Nem tudom, mit gondoljak erről. Lehet érvelni mellette is meg ellene is.

Ad 1: a bankadó olyan kétségbeesett intézkedésnek tűnik, mint amilyen a közgazdaságtan feltalálása előtt a pénzügypolitika szinte összes intézkedése volt.

Ad 2: az, hogy kevesebb a hitel, mint amennyi kellene, tiszta sor. A közgazdaságtan pont a szűkös erőforrásokról szól.

Ad 3: viszont a természetes monopólium fogalma elavult. Igenis van olyan értelmezés, ami alapján a bankoknak természetes monopóliumuk van.

Gondolj bele, a már létező nagybankok között nincs igazi verseny, mert ugyanazok a piaci körülmények szabják meg az áraikat. Ugyanakkor a tőkefelhalmozásuk akkora, hogy bármely kis bankot meg tudnak vásárolni, bármire adhatnak pénzt és bármikor veszélyeztethetik a piacok egyensúlyát, milliók életét egyetlen döntésükkel, az államnak pedig nincsen igazi védelme velük szemben. A törvény a bankokat védi, az alkotmány a bankokat védi, a globalizálódott gazdaság a szabad tőkeáramlással a bankokat védi. Egymást is erősítik, mivel hatalmas összefonódások vannak, függetlennek talán csak az iszlám bankok tekinthetők valamennyire.

Azaz itt már rég nem lehet arról beszélni, hogy szabadpiaci versenyről lenne szó, megvalósult a monopólium egy formája. Ez ellen fellépni, a bankok állami felügyeletét erősíteni talán jogos.

Ad 4: viszont ezt nem Magyarországnak kellene meglépnie. Orbán el van szállva, nem kicsit, nagyon. A bankadó ötlete talán nem volt rossz, de miután a világszervezetek leszavazták (és leszavazták, nem tudom, mire írtad, hogy "néhány éven belül nem nagyon lesz olyan fejlett ország, amelyikben ne vetnék ki valamilyen formában"), Magyarországnak nincs esélye a bankadó bevezetésére. Ez így bukás lesz, egyértelműen.

aszora 2010.07.25. 20:17:08

@I. P. S.:

Várhatóna mindenhol be fogják vezetni a bankadót (lealábbis erre következtetek pl. Sarkozy nyilatkozatából).

És nem a kevés hitel s rossz, hanem a túl sok :)
Ugyanis lehetetlen lesz visszafizetni, a felhasznállásra pedig rossz döntések születnek, amikor hitelbőség van.

A bankadó egyik célja éppen a hitelezés tevékenység visszafogás, plusz a bevétel beszedés (itthontartása), a külföldi bankok jártak rosszabbul, mert ők külső forrsáokat is bevontak, és arányosan nagyobb a mérlegfőösszegük, most meg kevesebbet fognak tudni hazautalni.

A nemzetközi bankároknak pedig nemsokára lesz nagyobb gondjuk is (Írország idei hiánya pl. 19% lesz/gdp, spanyol bankok is be fognak dőlni, na az fog nagyot durranni, és nem látom hogy is lehetne megelőzni).

histar007 2010.07.27. 11:37:08

Sokan írtak álalában a bankokról, viszont itthon a magyar mezben játszó bankokról van szó. Akik edig is trükköztek, nyerészkedtek, és egyátalán pofátlanul csinálták a dolgaikat.

- Szinte alapvetés náluk, hogy egy ügylet kockázata 0%. Az a szint, aminél a tetőről lehulló cserép esete is valószínűbb. Minden ügyletük agyon van biztosítva, és a haszon a befektetett összeg minimum duplája. Minimális teljesítmény után sunyin kivetett költségelemekkel ez még sokkal több is lehet.

- A hitelek kamata a legritkább esetben követi a jegybanki alapkamatot: 5,25% mellett simán elkérnek még 13-14%-ot, akár 1 évvel a kamatvágások után is.
- A betéti kamat meg 5,5% kb, a monetáris tanács döntésének másnapjától.

10 ügyfélből 1-nek vannak áltagosan törlesztési nehézségei. Viszont a maradék 9-en beszedett díjak bőségesen kompenzálják őket. Vagyis a tervezett eredmény 90-95%-a még tarható. OK. Ilyenkor a bank az elvárt eredmény 5-10 %-át már kockáztatja. De még messze van a deficittől.

- Különböző offshore, törlesztési, valutaátváltási,és egyéb kifizetéseken keresztül áramoltatnak pénzeket a legalacsonyabb adókulcsú országba, ezzel a saját adóalapjukat csökkentik, végső soron kevesebb adót fizetnek.
Vegyük észre, hogy ezek a pénzek ugyanúgy nem kerülnek vissza a magyar gazdaságba, vagy ha igen, akkor sokkal drágábban.

- A Bankszövetéség mint kartell által pedig csökken a verseny, hiszen a fő számok azonosak a bankoknál, amit ők a versennyel magyaráznak, mi pedig tudjuk, hogy előre egyeztetett minimum és maximum árakkal, kamatokkal és költségekkel dolgoznak.
A feltételeik közel azonosan előnytelenek az ügyfél számára, a pontos összehasonlításhoz pedig igen komoly szakembernek kell lenni, ami szerintem pedig nem elvárható.

- Véső soron a bankok is magánemberek illetve államok tuljadonában vannak. Az a néhány ember pedig olyan mérhetetlenül gazdag, hogy az aranyozott WC már szériatartozék. De minek?

Na ezek miatt is kell a bankadó.

schnee 2010.07.27. 14:06:37

@Aszi: Oszkó "tarható költségvetést" Pétert idézni olyan hiteles, mint heringgel kivágni egy fát.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása