Véleményvezér

vv

Orbán és a világkapitalizmus vége

2010.07.30. I 62 komment I Címkék: fidesz imf gazdasagi valsag allamadossag

Ha a jövőben is ezektől a pénzügyi szereplőktől vesszük fel az újabb hiteleket, akkor nem igaz, hogy a “spekulatív kapitalizmus” kora véget ért. Vagyis: lehet, hogy másoktól fogjuk felvenni? (Fotó: hetivalasz.hu)

Orbán Viktor az új Széchenyi-terv koncepciójának bemutatásakor ismét elővette az utóbbi időszakban egyre gyakrabban használt retorikáját, amikor megint a világkapitalizmus korának leáldozásáról, válságáról beszélt.

A Véleményvezér meggyőződése, hogy a mai Orbán Viktor elsősorban abban különbözik az 1998-as önmagától, hogy elsősorban arról és úgy beszél, amit és ahogy szerinte a szavazói hallani akarnak. Lehet ezt szeretni vagy sem, de nyilvánvalóan semmi másról nincs szó, mint a demokrácia logikájának rendkívül következetes végigviteléről.

Az azonban már lényegesen érdekesebb, hogy az egyszerű újságolvasónál nyilván jóval több közvélemény-kutatást ismerő és több emberrel találkozó miniszterelnök úgy véli, „az emberek” pont a világkapitalizmus ostorozására vevők.

Ajánlott írásunk: Már megint a szakadék felé tartunk?


Mi fán terem a világkapitalizmus?

Nos, ezt nem tudjuk, de ötletünk azért van. Jelentheti például azt az állapotot, amikor az egész világon kapitalizmus van. Ezzel azonban a legtöbb magyar embernek különösebben nincs problémája, leszámítva talán az öreg munkásőröket. Valószínűleg Orbán inkább a kapitalizmustól megkülönböztetett világkapitalizmus alatt az egész világon jelen lévő, multinacionális tevékenységet folytató szereplőkkel megjelenő kapitalizmust érti. Ezen multinacionális játékosokkal szemben valószínűleg valami olyasmi lehet a vád, hogy gátlástalanul érvényesítik saját érdekeiket, még az egyes országok nemzeti érdekei ellenében is.

Érdekes, hogy Orbán ráadásul a világkapitalizmus Bogár László által is igen kedvelt terminusát szinte szinonimaként használja a “spekulatív kapitalizmus” fogalmával, ennek ellentéteként pedig a “termelő kapitalizmust” nevezi meg. Ez nyilvánvalóan azt sugallja, hogy itt nem a General Electric vagy az Audi a mumus, hanem a pénzügyi befektetők.

Való igaz, a magyar kormánynak elsősorban miattuk fáj a feje, hiszen a magyar államadósságot jelentős részben külföldi pénzintézetek finanszírozzák. Ők azok, akiknek majd vissza is kell fizetni a hitelt, és akik az újabb és újabb hitelekhez kemény feltételeket szabnak. (Az remélhetőleg mindenki számára világos, hogy hazánk évente a GDP több mint 20 százalékának megfelelő összegben vesz fel új hitelt kamatfizetésre és az adott évben lejáró tételek újrafinanszírozására.)

Mit jelenthet a világkapitalizmus vége?

Ha pedig a jövőben is részben ezektől a pénzügyi szereplőktől vesszük fel az újabb hiteleket, akkor nem lehet igaz az a kijelentés, hogy a “spekulatív kapitalizmus” kora véget ért – hiszen továbbra is az ő kölcsönükből fogunk élni.

Ebből a lehetséges ellentmondásból, valamint abból, hogy az elmúlt hetekben a kormány gazdasági kommunikációjának fő irányvonala egyértelműen a spekulatív / világkapitalizmus és annak megtestesítőinek kritizálása, egy igen fontos dolog következhet. Könnyen elképzelhető, hogy már körvonalazódik a válasz arra a kérdésre, amit mi az év legfontosabb politikai kérdésének tartunk: hogy az IMF hitelkerete helyett milyen alternatív forrásokat akar keresni az Orbán-kormány. Nem lennénk meglepődve, ha ez a nagyon határozott retorika egy, a magyar adósságkezeléssel kapcsolatos érdemi változás bejelentését készítené elő.

feedback surveys


Miért jó és miért veszélyes ez belpolitikailag?

Ez a gazdasági függetlenséget hangsúlyozó, az IMF-tárgyalások megszakadását kurucosan kommentáló kormányzati és miniszterelnöki kommunikáció arra lehet jó, hogy ennek a lehetséges változásnak a jelentőségét még jobban megemelje, és azt egyfajta nemzeti megújulás (lásd még: forradalom a szavazófülkében) fontos mérföldköveként jelenítse meg.

Ugyanakkor ez a fajta erőteljes és magabiztos retorika kétélű fegyvernek bizonyulhat. Ha neadjisten mondjuk az EU ellenállása vagy bármi más miatt kudarcba fulladnának a tervek, és Magyarország az alternatív megoldások helyett ismét a “spekulánsok” hitelére szorulna, az hatalmas presztízsveszteséget, a kormányfői stratégia látványos kudarcát jelentené. És persze óriási ziccer lenne az ellenzék számára: nem csak Vona Gábor, de az LMP és Szanyi Tibor is nagyon szívesen átvenné a pénzügyi tőkét démonizáló bogárlászlói sommázatok bajnokának szerepét.

A kormányfő sokat kockáztat, de kétségtelenül nagyot is nyerhet, ha az általunk valószínűsített terveit végig tudja vinni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob Terminator 2010.07.30. 08:29:56

Orosz, arab, esetleg kínai források - ilyesmiket is rebesgetnek. Szeretném elhinni, hogy ez mégsem reális opció. Akárhogy is nézzük, akármennyi kamatot is húznak le rólunk, azért mégiscsak nagyjából megbízható és kiszámítható figurák azok, akik eddig hitelezték a magyar államot.

És nyilván ha mindenféle nyugati pénzügyi szereplőktől, na meg az IMF-től veszünk fel hitelt, annak is vannak bizonyos politikai vonzatai. És sajnos annak is, ha adott esetekben mondjuk a ruszkiktól.

"Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem". /Lázár János/

egy-fo-epitesz 2010.07.30. 11:02:34

@Bob Terminator: lázár észrevette a piaci rést. kínába majd mi a pénzért cserébe demokráciát (demokratákat) exportálunk.

Szibarita 2010.07.30. 11:02:39

A dolyfos kismalac kihuzza magat, majd belemondja a vilag szemebe: "elmesz az anyadba!". A politikus valaszthat, hogy valasztasokat akar nyerni, vagy gazdasagot akar epiteni. Orban az elobbit valasztotta, de messze vannak meg az onkormanyzati valasztasok ehhez.

Tovabba mi lesz, amikor kiall az igazi szamokkal? Hazugsagozas meg nepszavazas?

szerénységem 2010.07.30. 11:02:44

Az IMF-hez akkor fordultunk, amikor jobb feltételekkel adtak hitelt, mint a piac, amely már nem volt hajlandó, csak igen magas kamatfelárral finanszírozni (ha egyáltalán) minket. Minden hitelező kérni fog egyszer valamit. z IMF és az EU kiszámítható, stabil gazdaságpolitikát kér, és azt, hogy a húsz éve halogatott átalakításokat (egészségügy, oktatás, államigazgatás, stb.) hajtsuk már végre.
Alternatíva a fent említettek: az oroszokat már ismerjük. Arabok, kínaiak, ők sem lesznek kedvesebbek attól, hogy hiteleznek. Ingyen nem fogják adni.

Dubito 2010.07.30. 11:02:49

Arról nem is beszélve, hogy az oroszok, arabok, kínaiak nem spekulatív célból, pusztán a haszon érdekében, hanem a Nemzeti Együttműködés Kormánya iránti önzetlen szeretetből adnák a hitelt ugyebár

Mr. Waszabi 2010.07.30. 11:02:58

Az angolok, franciák tudtak HItler fegyverkezéséről a 2 háború között, mégsem tettek semmit. Nem akartak még egy háborút, de mégis rájuk kövezkezett. A gyávaságnak ára van. Mindig.
Ugyanez az analógia érvényes a gazdasági döntésekre is. Azért mert a közgazdaszászok érdekek mentén mozognak már gondolkodásukban is, nos nem feltétlenül az a jó döntés az emberek számára.
Ha tudjuk miről szól az említett mechanizmus, amelyet már a szocreálban tanitottak töriből ált. isk. 7 osztályban, akkor ne legyünk gyávák változtatni, különben végleg elf og süllyedni az ország.
Azért mert mások gyávák, az nem mentség nekünk.
Minden ország maga dönt. De azért a 8 éves helyben járás megmutatta, mire jó a másik féle hozzáállás. Nincs más alternatíva. Akkor meg mire jók ez a kétkedő kérdések ? Ha szr lesz, legfeljebb egy másik úton jutunk oda. Tessék látni, hogy az összes ország szrban van, hiába van minden megtervezve a szokott szabályok szerint. Nem kéne magunkat becsapni.

Fideszman 2010.07.30. 11:03:04

Oroszok pont jók lesznek, ha nekik nem fizetünk, ők nem tárgyalni jönnek, hanem leszednek 1-2 kormánytagot.

Dr Kangörény 2010.07.30. 11:03:11

Attól tartok az átlagember ennél jóval egyszerűbben gondolkodik. Nincs többféle kapitalizmus, nincs rossz kapitalizmus, nincs jó, csak egy kapitalizmus van.

Az orbáni szövegek csak a szokásosak; annyit szapulták eddig a kapitalisták seggét nyaló mszp-t, hogy az emberek elhitték, a kapitalizmus rossz. A most nekik intézett szöveg ebben megerősíti őket, a kapitalizmus rossz.

Tiborc 2010.07.30. 11:03:27

@Bob Terminator: Kedves Terminator!
Csak ne egy akkora ökröt idézgetnél mint Lázár, akinek semmiről nincs fogalma. Ő a típusos esete a "nem tudom milyen szavakat használok, de ide van írva" fidesz intelligenciának. Az egész emberiség kulturális alapjai arrafelé rakódtak le (elismerem a kapitalizmus ötlete nem), olyan is.

Továbbá ajánlatos sokszor átgondolni, hogy mi honnan jöttünk? Több mint ezer éve akar megsemmisiteni, kiirtani bennünket a "művelt?" nyugat, ha rajtad múlna, meg a többi melegtengeri "újmagyaron" biztos sikerül. De igazad van, nem feltétlenül kell gondolkodni annak, aki az intésre csaholásból él.

is 2010.07.30. 11:03:34

@Bob Terminator: nincs mit hozzatennem. pontosan errol van szo. leginkabb az orosz kapcsolatot emlegeti mindenki. a nagy Putyin, es leghusegesebb magyar kovetoje... (vs. Sztalin-Rakosi)

dzsaszper 2010.07.30. 11:03:39

Nos, szerintem a világkapitalizmus végét lehet egészen máshogy is érteni. A Véleményvezér olvasatában valóban nem áll össze a kép.

Idézem: "Orbán inkább a kapitalizmustól megkülönböztetett világkapitalizmus alatt az egész világon jelen lévő, multinacionális tevékenységet folytató szereplőkkel megjelenő kapitalizmust érti. Ezen multinacionális játékosokkal szemben valószínűleg valami olyasmi lehet a vád, hogy gátlástalanul érvényesítik saját érdekeiket, még az egyes országok nemzeti érdekei ellenében is.

Érdekes, hogy Orbán ráadásul a világkapitalizmus Bogár László által is igen kedvelt terminusát szinte szinonimaként használja a “spekulatív kapitalizmus” fogalmával, ennek ellentéteként pedig a “termelő kapitalizmust” nevezi meg. Ez nyilvánvalóan azt sugallja, hogy itt nem a General Electric vagy az Audi a mumus, hanem a pénzügyi befektetők."

A kiindulópont szerintem helyes, de a nagy kérdés talán nem is az, hogy kitől veszünk fel hitelt és neki mi a hozzáállása. Hanem az, hogy mi a mi (magyar állam, EU, más államok) hozzáállása. Milyen feltételeket teremtünk a feltételeknek. (A rossz politikus nem tud élni a keretek adta lehetőségekkel; a jó politikus tud élni velük; az államférfi kedvezően tudja alakítani a kereteket...)

A bankadó mint a tabudöntögetés számottevő része is erre utal. A Visegrádi négyek találkozóján elhangzott ne legyen pénztfüggöny is erre utal.
Az igazán nagy kérdés, hogy van-e esély ilyen irányba alakítani a kereteken, és mondjuk egy legalább EU-nagyságú államszövetség el is kezdi-e ezt.

ehja 2010.07.30. 11:03:47

Mert az orosz, arab meg a kínai vagy akárki más a két szép szemünkért adna kölcsön? Persze... Mert őket nem érdekli a saját pánzügyi és politikai hasznuk.

Ezt viktorka komolyan gondolja? Vegye már ki a kezét a biliből!

MEDVE1978 2010.07.30. 11:03:59

"mai Orbán Viktor elsősorban abban különbözik az 1998-as önmagától, hogy elsősorban arról és úgy beszél, amit és ahogy szerinte a szavazói hallani akarnak. Lehet ezt szeretni vagy sem, de nyilvánvalóan semmi másról nincs szó, mint a demokrácia logikájának rendkívül következetes végigviteléről."

Ez nekem nagyon nem tetszett a cikkben. Ha valaki arról beszél minden esetben, amit a szavazói hallani akarnak, akkor az nem demokrata, hanem populista. Ez egy pontosabb meghatározás. A demokrácia önmagában egy nagyon tág fogalomkör.

Ha ma Magyarországon megszavaztatnánk azt népszavazáson, hogy a cigányokat ki kell utasítani az országból, a többség megszavazná. Az előző kormány tömeges bebörtönzését, az ingyenes sört szintén.
Ez demokrácia, a többség így akarja. Ettől még nem válik egyáltalán jóvá, értékhordozóvá, etikailag helyessé stb. Ezért kellenek alkotmányos és humanista alapelvek, fékek, amelyek korlátozzák a többség akaratát. Mert a jó demokrácia sohasem korlátlan, hanem erősen korlátok közé van szorítva.

Visszatérve az egész témájához. Több dolog is elképzelhető. Nekem a kedvencem a bankadós trükk.
A bankok egy idő után továbbhárítják terheiket a lakosságra. Ettől majd a hitelek kamata nő, illetve a betétek kamata csökken. Mivel a betéti kamatok már most is nagyon-nagyon szarok, elképzelhető egy olyan visszarendeződés, hogy a belföldi ügyfelek inkább a jobb kamatozású magyar állampapírokba fektetnek be.

Egyébiránt nagyon mindegy, hogy Kína vagy Oroszország vagy valamelyik sejk finanszírozza a magyar államadósságot. Sőt egy kis "kínai kitettség" talán jót is tenne Magyarországnak.
Ugyanis, ha megfigyeljük az oly elegáns nyugatot, az viszonylag ritkán nyúl a zsebébe, ha a stabil haverokról van szó, viszont két kézzel szórja a pénzt, ha billegő országokról van szó. Az ilyen, nem szalonképes kitettségek esetében a nyugati tőke igyekezne megakadályozni, hogy Mo. nem nyugati érdekszférává váljon. Persze ez nem nagyban értendő, hiszen nem a hidegháborús Finnországról vagy Ausztriáról beszélünk, ahová a nyugat öntötte a pénzt, hogy ne kerüljenek szovjet érdekszférába.

Goompah 2010.07.30. 11:04:09

Laikusként úgy vélem, a kínai tőke bevonása nem az ördögtől való, csupán az egyre nyilvánvalóbb világgazdasági trendek felismerését jelentené. S Kína igen nagy engedményekre is képes lenne azért, hogy megtörjön a jég.

Scaevola 2010.07.30. 11:04:18

Ez a körmönfonás tipikus esete szerintem. Mert ugye, ha holnap azt mondja: kiszera méra bávatag, akkor komoly írások fogják elemezni, hogy a: a miniszterelnök ismét valami zseniálisat mondott és jól stratégiázik. b: a miniszterelnök veszélyes vizekre tévedt, kétélű fegyver ez a politika. (Közben a valóságban gutaütést kapott, ennyi.)

Szóval ami úgy tűnik, hogy hülyeség, és minden oldalról nézve hülyeség, az hülyeség és nem zseniális stratégia.

gono 2010.07.30. 11:04:30

hát ti mit szívtatok ilyen korán reggel?

tipikus szarva közt a tőgyit megmondás.

az IMF az nem a spekulatív tőke, hanem a spekulatív tőke és a felőtlen politikusok jelentette bizonytalanság kivédésére szolgáló védelmi eszköz. azért hozták létre és azért adtak bele sok óvét, hogy stabilizációs szerepet tudjon betölteni, megakadályozza a kisebb pénzügyi válságok eszkaálódását és továbbterjedését.

Magyarországot nem az IMF finanszírozza, hanem itt mindenki, akinek pl nyugdíjalapban van a pénze. ez bizony spekulatív tőke, mert mindenki menteni szeretné a sajátját, és ha azt látja, hogy hazárdírznak vele a vezetőink.

az IMF problematika lényege ott van, hogy a magyar gazdaság 90-es évek eleji lezüllését legtöbben nekik tudják be (orbán ezt használja ki), pedig konkrétan ez is a politikusaink felelőssége, akik hagyták szétrabolni a gazdaság még működő egységeit.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.07.30. 11:04:34

Nincs itt semmi elképzelés... pláne nincs határozott retorika. A hivatalos szöveget ugy alakítják ahogy a valóság változik.
Emlékeztetnék, hogy a kormány eredetileg meg akart állapodni az IMF-el, (Szapáry juniusban még igy nyilatkozott) csak nem sikerült. Erre jön ez az antikapitalista duma.

Publius Decius Mus 2010.07.30. 11:04:45

Egy rakás csúsztatás.

Ha valakinek van esze az tudja, a történelemben a háborúkat leszámítva a korszakváltások nem jelentik azt, hogy az előző korszak dinamikája ne maradna meg még egy darabig.

Pénzre tényleg szükségünk lesz, nagyon nehéz lesz fizetni az adósságainkat és még rendesen működtetni is az országot. Az IMF megoldása olyasmi, hogy ne csináljunk gyereket, ne fizessünk oktatást és közellátást és mikor visszafizettük az adósságokat a sok beteg aggastyán le is kapcsolhatja a villanyt, esetleg áthívunk pár millió arabot meg afrikait, hogy legyen egy országuk itt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.07.30. 11:04:55

Nagyon örülök ennek a cikknek. Lényegi kérdést érint.

Ami elhangzik jó, de talán lehetett volna valamivel többet is mondani erről. A magyar politikai közgondolkodás nagyon romboló összetevőjének tartom azt a (nem csak bogári, de drábiki is) megközelítést, ami lényegét tekintve egyrészt marxizáló, másrészt paranoid. Ezekről is lehetett volna valamit, mert szerevesen kapcsolódik a témához. De most én sem, más tennivalók miatt. Amit megemlítettem, csak jelzés.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.07.30. 11:05:05

Sajnos a "spekulatív kapitalizmus" annyira hozzátartozik a rendszerhez, hogy elvileg sem lehet megbuktatni. A bankok megadóztatása /már ahol/ felületi kezelésnek számít, egy olyan lépésnek amely ideig-óráig segíthet a bajbajutott kormányoknak betömni a költségvetési lyukakat. Az igazi kérdés az, hogy Kína mikor éri el azt, hogy a dollárnak megfelelő /mindenhol elfogadott/pénze legyen. Ha ez 2-3 éven belül megtörténik akkor valóban minden át fog rendeződni. A "american dream" lassan a végét járja akkor is ha ezt odaát nem látják vagy nem hiszik el. A "China dream" pedig elkezdődött és beláthatlanok a következményei. Persze abban is van nem kevés nyugati "spekulatív tőke" továbbá semmi sem garantálja, hogy a kialakuló kínai tőke nem lesz ugyanolyan "spekulatív" - de legalább majd két - vagy addigra akár több - egymással immár versenyhelyzetben lévő tőkepiac lesz amelytől kölcsönt lehet felvenni. Örkénnyel szólva: már csak azt a néhány évet kell kibírnunk.

Sieg 2010.07.30. 11:05:16

Ez a retorika ijeszt meg leginkább. A választások előtt azt hittem, hogy az ilyen ki nem fejtett jelszószerű marhaságok, mint a kapitalizmus vége, a „termelés kora”, stb. csak a szavazóbázis „jobbosabb” felének dobott csont.
Úgy látszik, komolyan gondolják…

A szokásos dologról van szó: a zemberek nem értik a pénzügyi rendszert, ezért misztifikálják, démonizálják és mindenféle agyament konspiráció-elméleteket kerítenek mellé. Ezt pedig a politikusok ki is használják, bár Magyarországon gyanítom, nagy részük pont olyan hülye hozzá, mint a zemberek, úgyhogy talán még hisz is benne.
Úgy látszik, eljutottunk ahhoz a ponthoz, ahol már a szimpla hitelező is „spekuláns”, ergo a gonosz tengelyének része, amire kurucosan nemet kell mondani. Hihetetlen.

Mellesleg az ún. spekuláns tevékenysége hasznos (omg), ha nem piacbefolyásoláson alapszik, erre meg a gyakorlatban az esetek 99 százalékában nem képes a „spekuláns”, csak hát az egy százalék kerül a médiába.
A pénzügyi rendszer a gonosz, gonosz „spekulatív” kapitalizmusban arra szolgál, hogy a megtakarításokat az ígéretes befektetési lehetőségek felé irányítsa. Csak hát igencsak bonyolult, bármit bele lehet magyarázni az egyszerű embereknek.

Leginkább azért arra vagyok kíváncsi, mi a jó fene az a „termelő kapitalizmus”.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.07.30. 11:05:27

Azt kéne látni, hogy az adósrabszolgaságba nem a gonosz IMF taszít minket, hanem az éppen aktuális kormány, amely többet költ a bevételeinél.
Ha az IMF olcsóbban ad hitelt, mint más, akkor tőle kell felvenni, főleg, hogy ezek nem uzsorások, és nem akarnak teszem azt, kilakoltatni. Nekik az az érdekük, hogy vissza legyen fizetve a pénz.
Orbán Viktor, ha nem akar tőlük hitelt felvenni, megtehetné, hogy azt mondja: "Köszönjük az eddigieket, de több nem kell, innentől intézzük egyedül." Meg azt is mondhatja, hogy "Takarodjatok, ti mocskos vérszívó zsidók, örüljetek, ha az eddigieket visszafizetjük." (A jelenlegi kommunikáció ehhez áll közelebb.)
Az utóbbi az idióta jobbikosoknak tetszene. Bárki másnak meg nem. Viszont anyagilag mindkettő ugyanazt jelenti. Fizetni kell, ha nem tudunk önuralmat gyakorolni a költésben.
Még annyit, hogy arra hivatkozni, hogy az önkormányzati választásokig nem lesz program, valami elképesztően cinikus és dühítő. Aki ezt elfogadja érvnek, az nemcsak tudomásul veszi, de egyenesen elvárja, hogy a képébe hazudjanak, mondván, "te túl hülye vagy ahhoz, hogy megértsd a reformokat, ezért eltitkoljuk előled, mert nem szavaznál ránk különben".
A Fidesz a kétharmaddal történelmi lehetőséget kapott az igazmondásra. Nagyon remélem, hogy élni fog vele.

Commandante Jayasuriya 2010.07.30. 11:05:36

A Fidesz folyamatosan ostorozta Kínát, az emberi jogok sárba tiprásáért. Ördögnek kiáltotta ki azt, aki a másik politikai oldalról bármiféle kapcsolatot keresett az ázsiai országgal.

Mi változott...?

tron.encom 2010.07.30. 11:05:41

Nem az a lényeg hogy kitől van a hitel, hanem hogy milyen feltételekkel adja.

Az előző elkúró kormány bármit aláírt csak a bőrét mentse. A saját elkúrásuk eredményeként tönk szélére sodort országot utolsó pillantban megmentő IMF hitel szerződését lehet végig sem olvasták, csak az érdekelte őket hogy megússzák az államcsődét és az azt kövtő nagy balhét. Mit érdekelte őket hogy ki és hogy fizeti majd vissza, vagy hogy mennyire köti a szerződés gúzsba a következő kormányt.

A történet erről szól, másoktól más esetleg jobb feltételekkel lehet hitelhez jutni ha a szerződés megfogalmazásakor a mi érdekeinket is képvislei valaki. Tőlem lehet a hitelező akárki.

Ppix 2010.07.30. 11:05:47

A "világkapitalizmus vége" egy mantra, bullshit, amit belföldi fogyasztásra szán a fidesz.
Csak a szokásos módszer, igyekeznek beültetni az emberek fejébe a saját mitológiájukat, amivel befolyásolni tudják őket.
"Szavazófülkében lezajlott forradalom", a "globális kapitalizmus bukása", a "nemzeti együttműködés rendszere" - ezek mind olyan világmagyarázatok, amik segítenek felépíteni -az egyébként hazug - mitológiát.

A globális kapitalizmusnak kutya baja, a választás nem forradalom, és nem az egységes hazafias népfront megalakítására kaptak megbízást, hanem kormányzásra.

Lemegy az önkormányzati választás, akkor tovább fog durvulni minden, mert változatlan küldetéstudat és elszántság mellett már a látszatra sem fognak ügyelni, hogy kicsit is megegyezzen az amit mondanak és amit csinálnak. Buta választók úgysem emlékeznek, hogy Orbán 3 hónapja homlokegyenest mást mondott, mint amit ma mond.

AteSSz 2010.07.30. 11:05:52

@Bob Terminator: Teljesen jo az idezet, hiszen mi nem penzt hanem szabadsagjogokat akarunk keletrol hozni...
Kinai forras miert nem realis opcio? Ha amerikanak megfelel, hogy a kinaiak hitelznek nekik akkor nekunk mitol kene huzni a szankat?

egy-fo-epitesz 2010.07.30. 11:05:56

lázár piaci rést talált.
akkor exportáljunk demokráciát, vagy demokratáka kínába...
helyette dőlhet a lé, legalább kölcsön, meg pár száz millió kinait is lehet.
azok jó polgárok, félkész alattvalók. kis helyen szállíthatók.

É2I 2010.07.30. 11:06:00

Gyakorlatilag teljesen mindegy kitől kapunk kölcsönt, egyik sem lesz a jó tündér. Akiknek ennyi kihelyezhető pénze van nyilván feltételek fog szabni. Legfeljebb azok lehetnek kedvezőbbek, más nemigen.

tbb 2010.07.30. 11:06:08

Nem egészen értek egyet a fejtegetéseddel, de az alábbi mondataiddal 100%-osan:

"Ha neadjisten mondjuk az EU ellenállása vagy bármi más miatt kudarcba fulladnának a tervek, és Magyarország az alternatív megoldások helyett ismét a “spekulánsok” hitelére szorulna, az hatalmas presztízsveszteséget, a kormányfői stratégia látványos kudarcát jelentené. És persze óriási ziccer lenne az ellenzék számára: nem csak Vona Gábor, de az LMP és Szanyi Tibor is nagyon szívesen átvenné a pénzügyi tőkét démonizáló bogárlászlói sommázatok bajnokának szerepét."

Azt nincs kedved megszavaztatni, hogy melyik verziónak kéne drukkolni?

neonlicht 2010.07.30. 11:06:26

Nyilván nem tudjuk megtenni, hogy mostantól egy kanyi hitelt sem veszünk fel. A kérdés csak az, hogy az adósságot jelentősen csökkenteni tudjuk-e, vagy benne maradunk abban a mókuskerékben, ami ami állandó hitelfelvétellel, majd a járulékos ráhatások és korrupció miatt egyre növekvő hiánnyal jár.
Gyakorlatilag a világ szinte összes állama egyre inkább eladósodik, és ennek a folyamatnak motorja az erre irányuló világbanki szándék.

jog-ász 2010.07.30. 11:06:33

nos orbán pont jol látja hogy viágkapitalizmus VAN és azt ugy érti ahogy a poszt is tartalmazza a pénz irányit.
ilyenkor jut eszembe a régen elhunyt magyar származásu, andre kosztolanyi tőzsdeguru, aki még 13évvel a német televizioban beszélt arrol, hogy teljesen mindegy milyen kormányok jönnek mennek(jobb-vagy bal vagy akármilyen retorikáju) a politikát magát is a nemzetközi pénzpiacok - ő ugy fogalmazta meg, maga a pénz irányitja függetlenül attol mire szavaznak a Zemberek!, azt mondta, hogy ha valamilyen rendszer nem tetszik a tőkének, akkor a pénz oda nem megy, anélkül meg nemigazán lehet bármit is kezdeni.
gondolom az öreg az 1906-1999 között felgyült tapasztalatiból beszélhetett.

nem1rem1 2010.07.30. 11:08:55

@Bob Terminator: A Századvég Gazdaságkutató elemzői szerint (a zindex interpretálásában): "Az eddig is igen szűkös mozgástér most még jobban beszűkül, tehát további egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség a 29 ponton túl is. Továbbá új finanszírozási forrásokat kell keresni a világban, elsősorban a feltörekvő országokból."

Ez a kettő így, együtt akár észszerűnek mondható is lenne - ha a források nem pont azért szűkülnének be számunkra, mert nem szándékozunk kötelezettséget vállalni további egyensúlyjavító intézkedések megtételéért. (Hogy akarunk-e ilyeneket tenni valójában, az ezután már harmadlagos.)

Mégegy tényező, amelyik azt mutatja: Leegyszerűsítve, pontosan arrafelé haladunk, mint az a kockázatos hitelkérelmező, akinek komoly bankok, amelyeknek nem a jelzálogjog érvényesítése az érdeke, hanem a törlesztés, nem adnak hitelt - csak olyan készséges pénzintézetek, amelyek eleve arra játszanak, hogy "maximalizálják a befolyásukat" a hitelfelvevő tulajdonában.

Ezt nevezzük maskep "pénzügyi függetlenségnek", magyar módra...

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.07.30. 11:09:03

Orrunknál fogva vezet a tőke...A Nemzetközi Valutaalap-Európai Unió-Világbank-hitelcsomag a pénzügyi intézményeket szolgálja, nem az államháztartásnak volt rá szüksége - ezt állítottam az Átvertek minket címmel a Magyar Nem zetben június 1 -jén megjelent interjúban. Irina Ivasenko, az IMF iro davezetője nyilatkozatában (MN, 2009. június 18.) a hitelt elenged hetetlennek nevezte a csőd elkerülése érdekében. folytatás:
lmv.hu/node/4122 és
lmv.hu/blog/263

nem1rem1 2010.07.30. 11:39:32

@mediator: Szerintem az IMF hitelkeretre azért van szükség hogy ne kelljen használni.

Az, hogy az IMF tanácsaival hosszabb távon még egyetlen ország sem kerülte el a csődöt főleg nem indult meg a felemelkedés útján, nettó hazugság.

Egyébként meg: Nyilván tudnánk magunkat finanszírozni az IMF és az EU hitelei nélkül is, ha közben elfogadnánk a feltételeiket... És a tökös-mákos, fentebb waszabi által leírt, amúgy karcos külpolitika következtében még emellett sem árt védeni egy nagyot merő, de igazából kicsi ország törékeny pénzét megtámasztani egy-két erősebb tőkén...

aszora 2010.07.30. 11:39:51

Ha sikerül "alternatív" forrást találni az álamadósság finiaszírozásához (és mellette az adósság csökken), akkor pl. a bankadó nemcsak 2-3 évig, hanme hosszabb távon is megtartható, és nem tudnak mit fenyegetőzni.
És még etikai kérdés sem merül fel: nem hisezm hogy sok ember szeretné pl. kamatemelések formájában a külföldi bankokat a csőből saját kárára kimenteni.
Nyilván a szabályozást is lehet változtatni, valószínűleg ez is meg fog történni.
Az itthon tartott pénz pedig jó lesz további adósságcsökkentésre és/vagy adócsökkentésre, és akkor a maradékot pedig a külker többletből simán tudjuk törleszteni.

ca2 2010.07.30. 11:40:04

Tud nekem valaki mondani egyetlen országot, amely az IMF gazdasági programja segítségével lábalt ki a válságból?
Az IMF bárkinek-bármennyi hitelt szívesen nyújt, ha az adott országban átveheti a gazdasági irányítást. A továbbiakban természetesen nem az adósság leküzdése lesz a cél, hanem az adósság spirál kialakítása, vagyis annak elérése, hogy az adott ország nemzeti jövedelmének egyre nagyobb része áramoljon az IMF-hez.
Az pedig való igaz, hogy az adósságot nem csak IMF hitelekből lehet finanszírozni.
Nézzük meg Izland példáját. Ott aztán tényleg jó nagy volt a szar, egy Miskolc+aglomerációja méretű országnak sikerült olyan adósságot a nyakába kapnia (hála a kereskedelmi bankjainak), amivel Magyarország méretű országok is nehezen küzdenének.
Elkezdtek tárgyalni az IMF-el, rögtön jött az EU a saját követeléseivel. Izland lépjen be az EU-ba, "hozzájárulnak, hogy soron kívül bevezesse az eurót", bálnavadászat, halászati övezetek határa, geotermikus energia források külföldi kézbe adása, stb, stb...
Gondolták Izland most sarokba szorult, mindent el lehet érni...
Az izlandiak azt mondták, hogy ők nem ezekről a kérdésekről akarnak tárgyalni, hanem hitel felvételről.
Na az IMF-EU delegáció nagy dérrel-durral kivonult, hogy akkor nincs hitel...
Erre Izland felvett néhány kisebb hitelt távolkeleti bankoktól, tárgyalni kezdett az oroszakkal egy nagyobb összegű hitelről amit az oroszok következetesen segélynek neveztek, meg jelezte a NATO felé, hogy tárgyalni szeretne az izlandi támaszpontok jövőjéről. (Izland NATO tagsága gyakorlatilag ugye ebben áll)
Az IMF delegációnak még a szennyest sem volt ideje otthon kicserélni a bőröndben úgy rohantak vissza.

szerénységem 2010.07.30. 11:52:28

@Sieg: Természetesen mi, átlagpolgárok is spekulánsok vagyunk, pusztán a bankbetétjeink révén is, de ha részvényünk van, pláne. Akkor is, ha devizát vásárolunk olcsón, hogy hátha nyáron már magasabb lesz az árfolyam, és akkor nem éri meg nyaralni, de spekulálva veszünk lakást, autót, bármit, hitelre, várva, hogy nem lesz olyan magas a kamat, a részletek, stb.
Persze, ha valaki ezt nagyban csinálja, az csúnya dolog.
Most jön annak a böjtje, hogy 1990-ben nem kezdtek el alapfokú pénzügyi ismereteket tanítani az iskolarendszer minden szintjén. Így nemcsak azok maradtak sötétben, akik Kádár alatt szocializálódtak, hanem az azóta kilépő generációk is. Ez hatalmas hiba volt.

Sieg 2010.07.30. 11:52:32

@ca2: Aha. Szóval az igazi tuti, ha Oroszországtől kérünk hiteleket katonai feltételekért cserébe, szemben azzal, ha az IMF-től gazdasági feltételkért cserébe. Értem.

Az IMF egyet kér: fiskális szigort, amelyet a magam részéről törvénybe is iktatnék, IMF-től függetlenül is. Ez a "gazdaságpolitikai irányítás átvétele".

Emellett az IMF "adósságspirálba" akar hajszolni. Piacinál olcsóbb hitelekkel, fiskális szigor feltételekkel. Gyönyörű gondolatmenet, bravó.
Az emberek képesek bármilyen maszlagot bevenni, ha az azt erősíti, amiben hinni akarnak...

szerénységem 2010.07.30. 12:03:52

@ca2: Az IMF-nek épp az ellenkező a célja, mint leírtad. És Izlanddal sem igazán úgy történt, ahogy vázoltad. Ma már az EU-val tárgyalnak a belépésről, és iszonyú rossz állapotban vannak még mindig, nagyon kemények lesznek a feltételek, de vállalni fogják, mert nincs más választásuk. Rossz volt a bankrendszerük, saját tőzsdéjük volt (olyan, mintha Miskolcnak lenne, elmebaj), buktak. Nem az IMF buktatta be őket, hanem saját maguk. Viszont nekik van humoruk, nekünk meg nincs - ezért ott van egy viccpárt, itt meg négy viccpárt van. :-)

ca2 2010.07.30. 12:32:03

@Sieg: Mondj már egy országot, ahol az IMF féle "fiskális szigor" eredményre vezetett!
Ugye az a fiskális szigorról annyit, hogy a tervezett évi 3,4%-os román hiány 6,8%-ra növelését éppen most fogadta el az IMF, cserébe azért, hogy beleugathat egy-két belpiaci döntésbe.
Ez nem fiskális szigor (ami nagyon jó lenne) hanem annak biztosítás, hogy az adós még 20 év múlva is az IMF adósa legyen.
Sztem az orosz, arab, távol-keleti pénzekkel nem kell olyan szégyenlősnek lenni. Ha Izlandnak megfelel - ahol nem hiszem ,hogy a gazdaság/demokrácia viszonya rosszabb lenne mint Mo-on- akkor nekünk is jó lesz.
Különben sem árt barátkozni a gondolattal, hogy a világ pü életét nagyon hamarosan nem a növekedés képtelen, úgynevezett "fejlett orszgok" fogják irányítani, hanem az ázsiai (beleértve orosz) tőke.

Martian (törölt) 2010.07.30. 12:32:10

Elég sok eltérő érdek működik a világban, érdemes ezek között mozogni, akár kijátszani egyiket a másik ellen... erről ismerkszik meg a jó politikus.
A történelmünk a tanú rá, hogy az egyoldalú csatlósságra eddig még mindig ráfaragtunk... ha egy nemzet lefekvős kurvaként viselkedik, ne csodálkozzon, ha úgy is kezelik.

NIL7 2010.07.30. 12:32:18

Magyarország annyira kis tétel a világon, hogy még az oroszoknak is csak vagonkérdés volt. Teljesen mindegy mibe viszi Viktor az országot, a világkapitalizmus megy a saját útján. A BBC-n akkor hír Mo, ha éppen forma-1 esemény van - ma éppen headline news.

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.07.30. 12:32:25

@nem1rem1: lmv.hu/node/4122 A tények alapján sem az állam, sem a bankok nem voltak csődveszélyben, a bankok spekulatív okból hatalmas pénzbőséget teremtettek maguknak, és épp nagy jövedelmükkel „bajlódtak". A húszmilliárd eurós készenléti hitel háromegyedét mégis fél év alatt lehívtuk. Miért? Nem ezt kellene az IMF új irodájának bemutatnia, a számlaforgalmat is közzétéve, ha már közhiteiről van szó? Nem kellene bemutatni, milyen szerződéssel adunk forrást a bankok nak? Kitől vásárolja vissza az állam az évek múlva lejáró államköt vényeket előtörlesztésként, csak nem így juttatunk olcsó forrást „hátulról" a hitelintézeteknek? Csak nem az előre jobban látók menekülnek a viharos jövőtől? Ugyanis a vihart most programozzuk be. A Nemzetközi Valutaalap-Európai Unió-Világbank-hitelcsomaggal úgy segélyezzük a bankokat, hogy nyugodtan kidobhassák az embereket az állásukból, hogy elkergethessék otthonaikból. Őket, akik adózóként majd visszafizetik az államnak a bankmentő hitelét! És a szó itt megszakad...

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.07.30. 12:32:31

Miért kell az állam működtetéséhez külföldről kölcsönt felvenni, amikor a béreken 2 x annyi terher van, mint maga a nettó bér, és ez az államkasszába kerül?

300.000 Ft bruttó munkabér esetén:

A munkaadónak ez 402.450 Ft-ba kerül, ebből az államé: 102.450 Ft

Munkavállalónál marad tisztán a 300 000-ből: 166.500 Ft + az államnak : 133.500 ft
20 % áfa a fizetés elköltésénél ami + az államhoz kerül: 33.330 Ft
Összesen az államnak: 269.280 Ft, ami több mint 200 %-a a munkavállalónál maradó 133.170 Ft-nak + az illetékek, adók, amit a nettó bérből kell még fizetni..

- A multinacionális tőke által teremtett munkahelyek állami támogatása, a betelepedett cégek adómentessége mennyibe kerül nekünk?
- Mennyi az a kölcsönösszeg amit ténylegesen felvettünk eddig? Mennyi az, amit már visszafizettünk?
- Hogyan hasznosult ez a kölcsön? Hová került?
- Miért lehet az államháztartásnak hiánya? A vezetőinknek a saját vállalkozásaikban miért nincs veszteségük?
- Miért kell bizonyíthatóan jól jövedelmező cégeket privatizálni? pl. ELMŰ privatizáció, 8 % eszköz arányos nyereség garantálása a befektetett tőke után! Ki adott erre felhatalmazást?
- Ki adott felhatalmazást az egész ország sorsát meghatározó lisszaboni szerződés - a korábban népszavazásokon megbukott európai alkotmány alárására, ahol hatalom és ellenzék képviselői is jelen voltak?
- Miért volt eredménytelen minden parlamenti vizsgálóbizottség / olaj, ingatlanmaffia, stb / munkája?

Miért és meddig tűrjük mind ezt? Folytatás:
lmv.hu/node/3051

ca2 2010.07.30. 12:32:37

@szerénységem: Én azt nem is állítottam egy szóval sem, hogy Izlandot az IMF buktatta be. Izlandot, Írországot, Nagy-Britanniát leginkább a saját bakrendszere hozta szar helyzetbe (Saját tőzsde miatt? Na ne már? Akkor Nagy-Britanniának sem kéne hogy legyen?)
Az IMF meg az EU "csak" úgy gondolták, hogy itt a remek alkalom, hogy rátegyék a kezüket Izlandra, ami akár hogy is nézzük nem jött be.
Amúgy ha visszalapozgatsz kicsit az írásokban néhány éve az IMF féle gazdaságpolitika híve szerint Izland, Írország meg Nagy-Britannia voltak a bezzeg országok, ahogy csinálni kell.... Sztem pár éve még Te is Blair gazdasági nagyszerűsége mellett komenteltél és bizonygattad, hogy a mi Blair-ünk Fletó...
Visszatérve Izlandra: az EU fél éven belüli csatlakozást szeretett volna (menni idő is telt el?) halászatot, energia ipart... Ehelyett azt kapták, hogy "hitelezhettek". Rosszul persze ezzel sem járnak, de a gyarmatosítási trükk megbukott.
Belépni sztem soha sem fog sem Izland sem Norvégia, azon egyszerű oknál fogva, hogy a lakosság nem valószínű, hogy bármelyik országban is ezt megszavazná. Vazallus politikusokat nyilván ott is találna a nemzetközi tőke, csak a zembereknek ott több az eszük!

dzsaszper 2010.07.30. 12:32:46

@Sieg: mintha az IMF nem csak költségvetési szigort kérne. Hanem meg akarja mondani azt is, hogyan érjük el.

Mr. Waszabi 2010.07.30. 12:34:02

Már a rendszerváltás sem volt önálló. Nem a mi bénaságunkról szól, hanem nyugateu beszükült piacairól. Nézzünk körül: szökőkutak, közterek, élményfürdő s kultúra építésre van EU támogatás. A magyar mezőgazdaság leépítésére szintén. Nem vicc, nézzetek utána. Gyárépítésre viszont, amely mukaerőt vonhat ki onnan, még véletlenül sem.
Az IMF létrehozásának célja nem titkolt szándékkal a nemzetközi gazdaság irányítása, befolyásolása nemzetgazdaságokon keresztül. Ez szakkönyben is megjelent magyar nyelven (címére már nem emlékszem, de az MNB adta ki 2001-ben), tehát nyílt titok.
Jól látható az elmúlt 20 év eseményeiből, hogy megengedő politikát folytat mindkát nagy szervezet a keleteu volt szoc országokkal. Nem támogatták a feltőkésedést, tehát szó nem volt sosem partneri bánásmódról, igazi versenyre esélyünk sem volt sosem.
Ezek után nyilvánvaló, hogy rövidtávú érdekek miatt a rabszolgatartó seggét nyalva nem fogja elérniez az ország a régen áhított céljait, amelyekre egyébként képes lenne. Ehhez kel egy olyan ember, aki meg meri törni a megfélemlítés falait, mer a racionális gondolatkörből kitörni, mert tudja, hogy a körbenjárásból nekünk kell kitörni, mert a külső résztvevők abban érdekeltek, hogy ez ne történjen meg.

ca2 2010.07.30. 12:34:06

@szerénységem: Ha megnézed van egy cikk az Indexen arról, hogy az újonnan csatlakozott országok vásárló erő paritáson márt életszínvonala hogyan alakult 2000 óta az EU-ban
Mo: 2000-2002 7% növekedés, ami a legtöbb.
2002-2010 1% növekedés, ami a legkevesebb
Most ehhez még csatolhatjuk az eladósodottságunk mutatóit, amit feltételezem Ti is ismertek...
Az IMF lehet, hogy nagyon szerette a fletó-libás kurzust, de ez a gazdasági eredményeinken sajnos ez nem nagyon látszik, így sztem logikus, hogy mi ne szeressük annyira az IMF-et!

Mr. Waszabi 2010.07.30. 12:48:00

Az állam céljai, amit elsősorban nemzetközi nyomás dirigál, nem más, minthogy erőforrások nélkül hozz azt a feljettséget, amit a nyugati országok. Ez az amit leírnak papíron és nyilvánosan számon is kérik.
Az árak nyugatiak, mert azt nyomják, hogy az legyen.
Ez az állam költségeire is igaz, mivel ugyanazon felhúzott árakon szerez be és üzemel, mint Te vagy én.
Józan parasztban felmerül a kérdés, hogy ha tőkehiányosak vagyunk, vajon miért kell külföldről vásárolni azt, amit hazai technológiűval, hazai munkaerővel és alacsonyabb költségek mellett olcsóbban elő tudnánk állítani ?
Miért nem volt jó sosem a magyar metrókocsi pl ?
Volt próbajárat, tök jó volt. Aki azt mondja, hogy nem volt elég korszerű, az nem mond igazat. A magyar vasútépítési technológia sosem volt rossz és még a mai visszacsökevényesített maradéka sem korszerűtlen, képes lenne ellátni a hazai igényeket. Csak a saját vezetőink eladták, elárulták ezeket a dolgokat, mert nem láttak alternatívát. Mondják, gyáva népnek nincs hazája. Nem vagyok egy vaskalapos, sosem osztottam eféle nézeteket, de kénytelen vagyok most azt mondani, hogy igaz. Most már van mögöttünk 20 év az uj szisztémában, látszanak a tendenciák.

leaping cat 2010.07.30. 12:48:07

Ez a világkapitalizmus azért elég szívós, már régóta válságban van:

www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-vilagkapitalizmus-valsaga&ID=156815

Devil 2010.07.30. 13:35:27

@ca2: Totalis tevedes. A valsag elotti hiteleink nem az IMF-tol vannal, az IMF kedvezmenyesebben ad (adott eddig) hitelt mint a piac, es most is adna... ha ha nem azt latna hogy tobbet akarunk kolteni (ismet) mint amunk van, hogy nincs epkezlab gazdasagi programunk a koltsegek kordaban tartasara, es hogy nem akarjuk (... Orban nem akarja) felszamolni az allami penznyeloket mint a MAV.
Az IMF-et azert kell nem-szeretni mert nem aszisztalt Orban koltsegvetesi lazitasahoz es ezert ra lett uszitva a jobbos media.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.07.30. 14:36:01

A megoldás az EU-ból való kilépés és államszövetség Kínával esetleg Oroszországgal, a magyar államadósság azonnali visszafizezésének fejében. Természetesen MO-nak egy részét ki kellene fizetnie Kínának/Oroszországnak, de csak 20 év türelmi idő után.
Jóllehet nem lennénk függetlenek, de nem kellene 20-30 országhoz, plusz az IMF-hez alkalmazkodnunk. Valahogy úgy lennénk, mint a skótok NB-ban.

ca2 2010.07.30. 14:36:09

@Devil: Figyu, mondjatok már egy országot (sokadszorra kérem) amit az IMF talpra állított.
A Gyurcsány-Bajnai kormányok véletlenül sem mertek nemet mondani az IMF egyetlen ukázára sem, és milyen szép eredményeket értünk el!
Hogy saját magamat idézzem:
Ha megnézed van egy cikk az Indexen arról, hogy az újonnan csatlakozott országok vásárló erő paritáson márt életszínvonala hogyan alakult 2000 óta az EU-ban
"Mo: 2000-2002 7% növekedés, ami a legtöbb.
2002-2010 1% növekedés, ami a legkevesebb
Most ehhez még csatolhatjuk az eladósodottságunk mutatóit, amit feltételezem Ti is ismertek."
Ezek után miért szeressük az IMF-et?
Csődbe vitte a gazdasági tanácsaival az országot és most meg akarja mondani a tutit?!
Azok a "szakemberek" akik a görög válságot is csak akkor vették észre amikor szóltak nekik, hogy válság van...?!
Érdekes módon sem az EU-t sem az IMF-et nem zavarta a majd 10%-os hiányunk sem, ha megmondhatták, hogy mit kérnek cserébe!
Akkor miért nem követeltük meg a fiskális szigort?
Én egyébként nagyon helyes törekvésnek tartom, hogy a hiány ne legyen magasabb 3%-nál, na de akkor ehhez minek újabb IMF megállapodás?!
Sztem az IMF próbálja inkább azokat a gazdaságokat helyreállítani amiket néhány éve még bezzegként emlegetett, most meg 10% körüli hiánnyal meg munkanélküliséggel küzdenek (Írország, GBR ), ne ott keménykedjen ahol semmi szükség rá!
Én elhiszem, hogy Orbánnak is szívesen adnának 25 milliárd dollár kölcsönt a ciklus túléléséhez ha az ő gazdaságpolitikájukat képviselnénk, de én spec nagyon örülnék annak ha a fiskális szigor a hiány csökkentése érdekében és nem a hatalmas hiteltörlesztések kigazdálkodása érdekében működne!

xboxer 2010.07.30. 15:11:55

az én bajom, hogy:
1. nincs kormányprogram
2. megszűnt a jogállam
3. az új törvényeket kontroll nélkül verték át
4. semmi/senki sem lesz ellensúlya a Viktátornak
5. nincs érdemi kommunikáció csak bullshit
6. látványosan kivárják az őszt és utána úgy szájbaverik a társadalmat, hogy a nyugdíjasok, a közalkalmazottak és a devizahitelesek is arról fognak koldulni
7. mindenhová az Orbán bábjait ültetik: alk. bíróság, médiahatóságok, közmédiák, bíróságok, rendőrség, minisztériumok
8. átszabják a választókörzeteket a saját igényeiknek megfelelően - lásd nyilvántartott szimpatizánsok listája
9. bankadó, pálinkafőzés? demagóg faszság, ami max a fideszválasztóknak jön be

Turbék Béla 2010.07.30. 15:12:00

vala@Goompah:
@szerénységem:
@Dubito:
@ehja:
Ha Kína azonos áron ad hitelt (szintén nem ingyen), de kevésbé szól bele, hogy azt mire használjuk, az egyfajta függetlenség. Az megint más kérdés, hogy ezt lehet jól és rosszul használni.
Csak egy kérdés az IMF szakértéséről: tud valaki akár egyetlen országot is mondani, ahol az általuk erőltetett program a társadalom jelentős részére kiható fejlődést tudott eredményezni? ...mert ellenpéldát lehet találni bőven.

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2010.07.30. 15:12:04

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: És ha saját pénzt használnánk? Ha nem kölcsön vennénk folyton a virtuális pénzt..mint a régi időkben..kamat nélkül, degresziót alkalmazva, ne gyűjtsék a pénzt az emberek, hanem adják tovább minél hamarabb egymásnak. A pénz mennyisége, forgási sebessége meghatározza a gazdaság működését. Persze ez csak egy kis szelete a probléma megoldásának. Azt nem látom, hogy miért lehet csak folyton külföldi kölcsönökben gondolkodni..persze ehhez hazai, működő jegybank kell, ami nem "független", hanem a hazai érdekeket szolgálja.

Devil 2010.07.30. 15:12:07

@ca2: Totalisan kevered a dolgokat. Magyarorszagot nem kell talpraallitani, es ezert Magyarorszag nem is varja az IMFtol hogy talraallitsa. Az hogy totalis csod van nalunk csak a Fidesz ures handabandazasa, amit nem kell elhinni; valojaban olyan strukturalis reformok kellenenek amiket a Fidesz es a tobbi politikai part mogott allo gazdasagi erdekcsoportok meg nem ismertek fel kellokeppen.
Az eletszinvonal-novekedes nem az IMF miatt kisebb hanem a rossz kormanyzas miatt (amit reformokkal fel kellene szamolni, es ami reformokat a Fidesz sajat politikai celjai miatt rendre elbuktatott, lsd nepszavazas az egeszsegugyrol). Eleve nalunk mar magasabb eletszinvonal volt; a kisebb novekedesnek ez is oka lehet.

ehja 2010.07.30. 16:22:25

@Turbék Béla: Ha a kinaik látják, hogy nem tudunk mástól hitelt felvenni akkor még jobban felverik a kamatokat. Ez bizony a kereslet-kinálat spekulációs kapitalista tövénye. És ha nem fizetünk akkor bizony be fognak szólni. Akár akarja viktorkád akár nem.

szerénységem 2010.07.30. 16:34:54

@ca2: Te tényleg nem érted ezt az egész kapitalizmus-játékot. :-) Semmi gond, ne szeresd az IMF-et, nem is várják el. Próbálj utánaolvasni, hogy működnek, miért adnak, milyen formában hitelt, stb.
És mondj olyan országot, amelyet tönkretettek, számokkal, adatokkal, légy szíves. Azután pedig mondj olyan országot, amelyik nem volt nagy szarban, amikor hozzájuk fordult, és nézz utána, miért voltak nagy szarban (mert többet költöttek, mint megengedhették volna, rossz gazdasági szerkezet, stb.) és tedd rögtön hozzá, mit várt el tőlük az IMF. Mindegyiktől azt várja el, hogy ne költsön többet, mint a lehetőségei engedik, stabil legyen a költségvetés, a helyi pénz, faragja le az adósságait, ilyenek. Én értem, hogy ezek kemény feltételek, vissza kell venni pár dolgot, amit addig kiosztott a jóságos kormány, és azt is, hogy ezt sanyargatásnak lehet megélni.
De nehogy már az legyen a hülye, aki szigorú költségvetést, pénzügyi fegyelmet vár el, és nehogy már találj olyan országot, amelyik pusziért ad hitelt.
Egyébként meg Oszkónak van igaza: valóban nem kell IMF, ha olyan gazdaságpolitika van, amelyik hiteles, okos, megfontolt, és képes a piacról finanszírozni az országot. Ha nem képes, akkor jöhet az IMF.

bagyula 2010.07.30. 20:38:22

@szerénységem: Nekem meg pont az az erzesem, hogz te nem erted azt amirol beszelsz. Totalis tevedes azt hinni, hogy a reform (ertsd a gazdasagi szerkezet ujraszervezese tehat NEM sima megszoritas) nem kerul penzbe! Marpedig az IMF es az EU nem akar semmilyen mozgasteret adni egy nagyon komoly felhatalmazassal rendelkezo kormanynak. Ennyi erovel minek valasztasokat kiirni? Bajnai/Oszko bizonyara minden gond nelkul elmenedzselgetne az orszagot az IMF recepteskonyvvel a kezukben a kovetkezo 20-30 evben...Ja hogy igy szo sincs felzarkozasrol (ahogy az elmult 8 evben sem tortent ilyesmi Mo-al)? Kit erdekel...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.02. 20:13:08

Az elmúlt hetek válsága 600 milliárddal növelte meg a hitelesek terheit. Magyarán a bankok (a magyarországiak is) és pénzügyi szervezetek ennyivel többet tehetnek zsebre. Szóval milyen szaros 200 milliárdon megy itt a rugó?

Balek 2010.08.03. 14:49:11

@ca2: tessék: Grúzia (en.wikipedia.org/wiki/Georgia_(country)#Economy) "The first financial help from the West... by 2006 poverty decreased to 34%..."

A 94-es hiperinflációból húzták ki őket. Nyilván "az IMF programja kinek segített" listán nem találsz "menő" államokat.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása