Véleményvezér

vv

Retusált történelem: meddig él még velünk?

2010.09.27. I 32 komment I Címkék: kultura oktatas tortenelem posztkommunizmus

A kommunizmus történelemcsonkítása velünk él. Máig nem vizsgáltuk meg, ki az, aki az egész magyar történelem és kultúra, és ki az, aki egyedül csak a baloldal szempontjából fontos.

Szőcs Géza valószínűleg nem is tudja, hogy annak a kezdeményezésnek a felkarolásával, miszerint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat valaki másról nevezzék el, a magyar közgondolkodás egyik sarkalatos problémájára mutatott rá.

Az MSZP Szőcs Géza nyilatkozatára hivatkozva azt állította, a kormány újra akarja írni a magyar történelmet és ki akarja retusálni belőle a baloldali személyiségeket. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a kommunizmus történelemcsonkítása és retusálása él máig velünk.

Kapcsolódó írásunk: Károlyi szobra - 2010 már nem 1975


A Szabó Ervin-affér tanulsága

Az 1918-ban elhunyt Szabó Ervin egy tudós könyvtáros volt, aki emellett kora egyik “extrémsportjának”, az anarcho-szindikalizmusnak hódolt. Az anarcho-szindikalisták is olyanok voltak, mint manapság a jobbikosok: valós problémákra rossz válaszokat adtak, jól hangzó féligazságokból messzemenő következtetéseket vontak le, és tették mindezt kellő dogmatizmussal.

Látni kell azonban, hogy Szabó Ervin valóban kiváló könyvtáros volt, de ha nem lett volna annyira baloldali, ha a pártállam nem tudta volna alakját beilleszteni saját maga előtörténetébe, a kommunizmus idején egészen biztosan nem maradhatott volna a Fővárosi Könyvtár névadója.

A mostani affér világosan megmutatta, alaposabban is meg kell néznünk, kik is azok a figurák valójában, akik tankönyveinkben vagy intézményeink, köztereink névadóiként szerepelnek. Mert máig nem tisztáztuk, hogy van, aki ezt megérdemli, és van, aki nem. Enélkül nincs megnyugvás.

Uralkodók helyett parasztvezérek

Ezt elmulasztottuk, és pontosan ezért él velünk a mai napig a Kádár-rendszer gondolkodása. Nem az állam emlőin csüngő embertípusról akaruk szónokolni, hiszen olyanokból amúgy Nyugat-Európában is akad bőven. Hanem arról van szó, ahogyan a történelmet és a világot látjuk. Arról a máig ható gondolkodásról, mely mindenben a materiális jólétet nézi, és mindenféle eseményt vagy kulturális művet csak osztálykonfliktusokban, gazdagokban és szegényekben, elnyomókban és elnyomottakban képes látni.

Gondoljunk csak bele, életművükhöz képest mennyi tanóra jut a forradalmár Petőfi Sándorra, és mennyi a csendes Arany Jánosra. Hogy a Nyugat-Európában is népszerű Márai Sándor még ma is annyira van csak benne a curriculumban, mint jópár sokkal kevésbé jelentős alkotó, akik viszont kötődnek a baloldalhoz. Vagy, hogy az Édes Annától a Bűn és bűnhődésen keresztül egészen a vámpírregényekig mindenben az osztálykonfliktusokat, az elnyomást és a lázadást kell látni.

És persze ugyanez van a történelemkönyvekben is, ahol a mai napig túl vannak reprezentálva olyan nem igazán nagy jelentőségű történelmi események, mint Budai Nagy Antal vagy Dózsa György parasztfelkelései. Rengeteg jó uralkodóról nem tanultunk annyit, mint róluk. Nem is beszélve arról, hogy máig úgy tanítják, jelentős csatákat, szabadságharcokat azért veszítettünk el, mert a parasztság vagy a nemzetiségek el voltak nyomva és ki voltak zsákmányolva.

Mi a teendő?

A baj tehát az, hogy még mindig nem vizsgáltuk meg, hogy ki az, aki az egész magyar történelem és kultúra, és ki az, aki egyedül csak a baloldal szempontjából fontos. Az Antall-kormány idején az intézmények és közterek legszembetűnőbben ideologikus elnevezéseit megváltoztatták, a nyíltan propagandisztikus tankönyvfejezeteket lecserélték. Azóta azonban semmi nem történt.

online survey


Ideje végre levetni a vulgármarxista köpönyeget az oktatásról, kultúráról, művészetről, és ugyanúgy a közterekről, utcákról, közintézményekről is! Ezt nem lehet, és nem is szabad megúszni. Ki tudja, lehet, hogy a végén például a Fővárosi Könyvtárat akkor is úgy hívnák, hogy Szabó Ervin Könyvtár…

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.09.27. 09:36:54

Bizony, az akár évszázados! történelemhamisításokat tisztába kellene végre tenni. Nem lesz egyszerű, viszont évtizedekig fog tartani - már ha egyáltalán belekezdünk végre... Először is korrekt szakmai-társadalmi vitákra lenne szükség, aztán az új tanár-generációk kinevelésére.

Történelmünk átbeszélését azonban többek között a ránk erőszakolt polkorrektség, a finnugor dogmatika és a törvénybe is foglalt holovallás erősen akadályozza.

Arról nem is beszélve, hogy mindez bár fontos, de közben lyukas a gatyánk, és ég a ház - szóval az energiáinknak csak csekélyebb részét lehet erre fordítani...

(Persze, ha a gazdasági, közbiztonsági kérdések mellett ezt is sikerülne rendbe tenni, a sokaktól gyűlölve rettegett Jobbik értelmét vesztve megszűnne...)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.09.27. 09:37:04

"Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat valaki másról nevezzék el, a magyar közgondolkodás egyik sarkalatos problémájára mutatott rá"
Ez a mentalitás maga a probléma: Az előző rezsimet el kell törölni. Ha valaminek meghagyták a nevét a kommunisták, akkor az önmagában is elég ok a megváltoztatásra.
Ez itt a valódi probléma, kedves elv- és polgártársak. Újra akarjuk írni a történelmet, ha nem tetszik.

Hogy a történelemoktatásban a balos, pontosabban a népies elemek vannak túlsúlyban az igaz, azonban nem a baloldaliság a mérce, hanem az eladhatóság. Egy forradalom zajos, látványos, tehát menő. Erre lehet ünnepeket építeni, nagyokat megemlékezni stb. Ezt szereti a nép. Hogy ez, egy alapvetően balos műfaj, az igaz.
Egy hosszas folyamat, legyen bármilyen fontos is, nem menő. Nem lehet megünnepelni és amit nem ünnepelünk azt elfelejti a nép. Az utóbbi 100 évből (na jó legyen 200), mi olyat tudunk említeni, ami nem ilyen plebejusjellegű illetve forradalmi esemény és ünneplésre méltó? Talán a kiegyezést, de azt is sokan vitatnák.
Akkor ez most kinek a hibája? A történelemoktatásé, vagy a történelemé?

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.27. 10:27:25

Alapvetően egyetértek a cikk fölvetésével, pár kiegészítést tennék hozzá.

Kicsit szomorú, hogy pont Szabó Ervin kapcsán indultak újra ezek a viták, hiszen most - talán véletlenül - épp olyan emberről van szó, aki tényleg szakmai életútja miatt lett "névadó".
Viszont, pont a probléma összetettsége tud talán egy érdemi párbeszédet kezdeni.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy felül vannak reprezentálva a "parasztfelkelések", "forradalmak", stb. adott esetben a kiváló, ámde csöndes és békés életútú uralkodók pedig a feledés homályába merülnek.

Az egész valahol 1944-ben tört meg. Mégpedig akkor, amikor a németek megszállták Magyarországot, akkor ugyanis elvesztettük szuverenitásunkat, és ez egészen 1991-ig így maradt. Onnantól kezdve kívülről "erőltettek" ránk különböző nézetrendszereket.
Ezzel persze egy rendszerváltozás után nem is lenne gond, hiszen vissza is lehetett volna térni a gyökereinkhez, amik '44-ben megszakadtak. Viszont, ez két ok miatt nem volt lehetséges. Az egyik az, hogy a nyolcvanas évekre a Kádár-rendszer már egyáltalán nem tűnt a széles néprétegek szemében illegitimnek, mint mondjuk más hasonló térségbeli diktatúrák. 56 túl rég volt, és igyekeztek minél jobban eltussolni.
A másik ok pedig, hogy nálunk, a balliberális értelmiség jelentős része alapállásból úgy közelíti meg a dolgot, hogy bármilyen jobboldali dolog "elnyomó", retrográd, stb, addig pl. a sztálinizmus jót akart, de rossz eszközei voltak.
(Nem tudom, hogy mondjuk Krausz Tamás más országokban "ünnepelt történész" lehetne-e úgy, hogy amúgy relativizálja a sztálinizmus népirtásait, etc.)

És ez a befolyásolási kör még mindig nagyon erős. Többek között ezt az is mutatja, hogy az ország történelmi hagyományaihoz visszatérni kívánó Antall-kormányt horthystának bélyegezték, ami meg mára nyilvánvalóan látszik, hogy nonszensz. Mára politikailag legyengült ez a csoport, szellemi befolyásolása még mindig jelentős.
Az talán némiképp jelenleg esély, hogy jelentős része ennek a társulatnak diszkreditálódott és hiteltelen lett a Gyurcsány-éra melletti kiállással.
Most lenne érdemes párbeszédet folytatni, és a tényeket megnézni, mindenféle ideologizáló mozgalom helyett.

ui: szerintem máshol elképzelhetetlen lenne ami nálunk, hogy pl. az országot a padlóról konszolidálódó személy, gróf Bethlen István ne kaphasson szobrot, vagy méltó utcanevet, fővárosunk egyik főútja pedig egy egykori fajvédő nevét viseli...

táltos 2010.09.27. 10:27:36

Szerintem az, hogy melyik intézményünket kiről nevezzük/nem nevezzük el, még nem jelenti a történelem újraírását (ami egyébként nem biztos, hogy káros dolog lenne). Ez az egész Sz.E. Könyvtárral kapcsolatos dolog igazából arra lenne jó, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy olyan országban élünk, ahol a mai napig van Lenin utca, Felszabadulás utca.
Ez is egy tipikus mai "baloldali" gondolkodásmódót sugároz, hogy ne nyúljunk hozzá ezekhez a dolgokhoz, mert például sokba kerül az embereknek a személyi igazolványban (lakcímkártya) átírni a címet.
Bezzeg 1945 után minden szívbaj nélkül átnevezte mindent amit csak lehetett a legkisebb faluban is.
Amit viszont soha nem értettem, hogy miért van az, hogy rengeteg iskola nem képes magának "rendes" névadót találni és csak a székhelyének utcanevét viseli.
Ez is a magyar oktatásban dolgozók színvonalát és belső indíttatását mutatja.

Vontahenger (törölt) 2010.09.27. 10:27:43

Most voltam Berlinben. MarxEngelsLenin szobor, minenféle kommunistákról elnevezett utcák tömkelege. Közben a város hihetelne iramban épül, fejlődik. Mi szobrot döntünk, átnevezünk.
A választás a mienk.

NagyonPC 2010.09.27. 10:27:52

Csak az, hogy valakinek a nevét a kommunisták meghagyták, még nem ok arra, hogy most egy lendülettel elítéljük.

Csak emlékeztetnék arra, hogy például Kossuth-ot és Petőfit igazán kedvelték, mégsem tűnik indokoltnak a róluk elnevezett közterületeket Haynau-ra vagy Jellasics-ra cserélni.

Az úgynevezett balos hozzáállás pedig mára beivódott mindannyiunk bőre alá. Csak egy példa: még ma is mindenki forradalmakban gondolkodik (aktuálisan fülkejellegűben), kurucos szabadságharcban mindenki ellen, pedig már Hofi is megmondta:
"Az utat nem kiharcolni kell, hanem betonozni."

Vagyis a békés építkezésnek és a szakmai teljesítményeknek kéne emléket állítani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.09.27. 10:27:59

Az a baj a történelemmel, hogy adott eseményeket már megtörténtekor sokféleképpen láttak és ítéltek meg a különböző emberek/pártok/csoportok. Amikor arról beszélünk, hogy letisztázzuk a történelmet, egy féle nézetet teszünk általánossá, az adott kor eszményei alapján, és ez minden korszakban más-más. Az hogy történelem hamisítás éppen ezért relatív, mert ha szigorúan vesszük, azok is hamisítanak, akik a hamisítást szeretnék úgymond helyrehozni, mert egyrészt biztosan átesnek a ló túloldalára, másrészt pedig az eseményeket pontosan nem ismerheti senki.

hadházykároly (törölt) 2010.09.27. 10:28:24

Mondjuk jól hangzik, ami itt írva vagyon és van is benne igazság, de azért számos ismeretelméleti meg egyéb problémát felvet (mert pl. szerintem olyan hogy történelem nem is létezik). Tehát teljesen szükségszerű, hogy szereplők események értelmezése korról korra eltérő legyen.

Ha pedig a történelmünk értelmezését a nemzeti kultúra részének tekintjük, akkor a dolognak rögtön több szintje lesz. Pl. van egy szűken vett tudományos szint, amit mondjuk magyar historiográfiának lehet nevezni és ezen azt értem, hogy adott korban az elfogadott tudósok mit, milyen módon, hogyan kutattak, értelmeztek, értékeltek.

Ettől némiképp eltér a történelemnek a politikai értelmezése, tehát, hogy milyen politikai erők hogyan értelmezték, fogták fel használták a történelmet (milyen eseményeket, személyeket tettek szimbolikussá). Ebbe a körbe tartoznak az utca és könyvtárnevek is.

Ezek, bár nem függetlenek egymástól, nyilván eltérően alakul a sorsuk. Elég, ha csak a negyven szocializmusának mondjuk történet- vagy irodalomtudományi felfogásának viszonylag erős változásaira gondolunk. (pl. Dózsa György nem osztályharcos értelmezése a nyolcvanas években már létező felfogás volt), szembeállítva a politikában érvényesülő történelem felfogás (szimbolikus személyek) sokkal kisebb mértékű változásaira.

Viszont pl. a "tudományos" és "politikai" szint viszonylag laza összefüggései és eltérő törvényszerűségei miatt nem hiszem, hogy a dolog úgy működne, hogy jól megvitatjuk és kigyomláljuk a kommunista múltat. Már csak azért sem, mert a történelem "politikai" értelmezése más törvényszerűségeknek engedelmeskedik, mint a tudományos. A megbeszélés, kutatás, vita az előzőhöz, Szőcs Géza meg az MSZP a másodikhoz tartozik.

Szakértő nem vagyok ezekben, de ez jutott eszembe elolvasván a dolgokat.

Diocles 2010.09.27. 10:28:47

Ezek az emberek provokátorok.

Ha valóban át akarnák nevezni, neveztetni a könyvtárat, akkor nem a kampányfinisben nyomulnának ezzel, az MSZP legnagyobb örömére.
Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy valaha is megtörténjen az átnevezés, sőt, egyéb fontos szimbólikus lépéseket (pl. a Károlyi-szobor ügye) is alaposan megnehezítették.

Remélem megkapják a "méltó jutalmukat".

stupidlovesong 2010.09.27. 10:29:18

azért ezek a konkrét érvek elég sok sebből véreznek.
oké, hogy Petőfit favorizálták a múlt rendszerben, de az ő mindenki fölé emelése azért elég szép hagyományokkal bír(t) nemzeti-romantikus keretek közt is.
oké, hogy máraitól nem teng túl az irodalomoktatás, de igazán nem látom, hogy kik lennének azok az 1930 utáni baloldali regényírók, akiket dömpingben adagolnak a gimnazistáknak; szerintem az első nemzedékes regények után esetleg még egy kis németh lászlóra van idő, aki azért nem a baloldali magyar író mintapéldánya.
a vámpírregényekről szóló rész nem igazán tudom, hogy mire vonatkozik, de az azért megjegyzendő, hogy az állítólagos baloldali túlsúly másik oldala, hogy a magyar vulgármarxizmus hatása egyben az értelmes marxista kiindulású elméletek leradírozását is jelenti, amikből tőlünk nyugatabbra azért nem olyan kevés érdekes dolog is kisült, arról nem is beszélve, hogy az egész posztstrukturalista irány politikai vetületét eltüntette, úgyhogy még mindig ezerszer kevesebbet tudunk elnyomásról és lázadásról, mint érdemes lenne.
azt meg, hogy az emberek már így is túl sokat tudnának a kisebbségek mindenkori helyzetéről Magyarországon, azt a magyarokat mennybemenesztő Trianon-koncepciók fényében nehéz elhinnem.

is 2010.09.27. 10:29:31

bizonyara bennem van a hiba, de a kerdes helyesen igy hangzik: ki az, aki mindenkinek, aki csak a baloldalnak, es aki csak a jobboldalnak erdekes. remelem senki nem kepzeli, hogy a jobboldal az egesz nemzet, vagy hasonlo butasagokat (persze kiveve Orban Viktort).

sztd 2010.09.27. 10:49:15

A történelem újraértelmezése minden kornak a sajátja volt. A középkorban a korábbi pogány századokat értelmezték a saját keresztény világlátásukon át. Utána ezt ők is megkapták a felvilágosodástól, majd a marxistáktól.
Egyik sem volt igazságos, de mindegyikben fontos az, hogy a történelemben felismerték azt, hogy az életet tanítja a maga módján. A kérdés ezek után csak az, hogy milyen életet akarunk tanítani.

Egy valamit azonban nem felejtsünk el. Ha most átírjuk a könyveket, akkor az lehet, hogy nem lesz marxista, de attól még ez is egy világnézetet fog hirdetni a történelmen keresztül. A mai ember világnézetét. Ez egyébként szerintem is egy jogos igény.
(Ha valaki azt hinné, hogy a mai ember világnézete tágabb határok között mozog mint a régieké, akkor javaslom, hogy ébredjen fel! Nem a nézetrendszerek tágabbak, csak a világlátás lett egyre elvontabb, ahogy elszakadtunk a természettől.)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.09.27. 10:49:31

@is: pontosan. Az, hogy "ki az, aki az egész magyar történelem és kultúra, és ki az, aki egyedül csak a baloldal szempontjából fontos", álkérdés. A baloldal a magyar történelem és kultúra része akkor is, ha történetesen Rákosiék emberek öltek. Tehát a baloldali emberek (vagy a jobboldaliak, zsidók, klerikálisak stb.) magyarok. Ha másokat nem bánt(ott) amit gondolnak (gondoltak), lehetnek névadói könytáraknak.

SZE egyébként is anarchista volt. Az meg tökéletes ostobaság, hogy az anarchizmus akár csak egy napon említhető a jobbik nézeteivel. Az anarcisták ugyanis nem akartak ölni, kirekeszteni, gyűlölni (bár hülyék bizonyára ott is voltak). Osztály, sőt, társadalom nélküli "társadalmat" vizionáltak, ahol a legnagyobb egység akkora, mint egy svájci kanton, önellátó, önszervező, és nem cseszteti a másikat. És ehhez társult még egy rakás idealista butaság - buta, mert a közeles ezer évben esély sincs a megvalósulására.
Ugyanakkor nem volt gonosz, mint a fasizmus és a nácizmus. Ez fontos különbség. Ezt eltagadni önmagában butaság és (ha szándékos) gonoszság.

MagyarZizzi (törölt) 2010.09.27. 10:55:31

Könyvtárosként mélységesen meg vagyok sértve az átnevezés ötletétől, és nem azért, mert kommunista vagyok, hanem mert tisztában vagyok Szabó Ervin munkásságával, és nyilvánvaló a számomra, hogy a könyvtár, amiért ő annyi mindent tett, az ő nevét viseli. A nézetei nem tartoznak a szakmai hozzáértésének a kérdésébe, és a könyvtárat a tevékenysége, nem az elvei miatt nevezték el róla. Azzal egyetértek, hogy át kell vizsgálni az hozzáállásunkat a történelem eseményeihez, de itt és most nagyon rossz végéről fogták meg a dolgot.

AdamK 2010.09.27. 20:17:43

@stupidlovesong: Miért tetszenek úgy gondolni, hogy Márai jobboldali volt? Mert emigrált? Terssék talán - Márait olvasni! Ő egyértelműen balra pozicionálya magát Németh Lászlótól, és ez az emigrációban sem szűnt meg. Attól, hogy egyesek úgy gondolják, az értékválasztás alapja a bal - jpbb, még nincs így.

mbaye (törölt) 2010.09.27. 20:17:55

Most mindenki úgy csinál, mintha a jobboldal nem a saját kedvenceiről nevezné el a köztereket, utcákat...
Majd átkeresztelik a Szabó Ervin Könyvtárat mondjuk Wass Albert Könyvtárra és a következő kormányváltáskor vissza.
Ráadásul a jobbosok is nagyon erőltetik ezt a paraszti magyar múltba révedő vonalat, ami kicsit leegyszerűsíti a történelmet. Pedig a magyar társadalom évszázadokon át összetettebb volt, mint azt sokan hiszik.
Nekem például magyar nemes, szlovák és zsidó polgári felmenőim vannak, de a politikára tojok. Akkor én most hova álljak?

A budai Frankel Leó utcát sürgősen le kell dózerolni és sóval behinteni, mert megnézve Frankel Leó életrajzát rájöttem, hogy ő sokkal kommunistább (kommünalistább) volt, mint Szabó Ervin.

zszimeis 2010.09.27. 20:18:06

Ez egy zavarbaejtő felvetés, nekem kicsit megtöri a Véleményvezér eddigi józanságát.

1

Bár nem olvastam mostanában történelem tankönyvet, ezért nem tudom megítélni az állításokat, de szerintm azt el kell fogadni, hogy a kultútra mindig kicsit balra fog hajlani, egyszerűen azért mert a művelői a Felvilágosodás szellemi gyökereiből táplálkoznak, ami a megértést hangsúlyozza az előítélettel szemben, ami viszont a konzervativizmus alapvetése (ld. Edmund Burke). ilyen értelemben lehetetlen elválasztani a baloldali magyar történeémet "A Magyar Történelemtől".

2

A Marxizmus továbbá nem zárult le Marxszal, volt még Frankfurti iskola, Jörgen Habermaas stb. Még hozzátenném, hogy azért mert valaki egyetért a kizsákmányolással, még lehet marxista, és azt is, hogy egy friss felmérés szerint a magyarok ötvenvalahány százaléka nem ért egyet azzal, hogy a piac határozza meg a fizetéseket! Szerintem ők fogékonyak lesznek a kizsákmányolás elméletére, akármennyi Márait nyomatsz nekik.

3

El kellene választani a fejekben (legalább az itt irogatók fejében) Magyarország politikai történetét és a szociológiai történetét. A mai magyar népesség nem a felsőbb osztályok leszármazotta, a "polgárosodása" a Kádár rendszerben történt. Az, hogy nincs sok közvetlen tapasztalatunk az önerőből megvalósított sikerről, a tudos életről, a felelősségről, innen jön.

Alapvetően szimpatikus a felvetés, de a kultúrharcos vonatkozások miatt nagyon óvatos lennék.

Nadiposzi (törölt) 2010.09.27. 20:18:16

@tothh:
Egy apróság: szerintem Krausz egyáltalán nem "ünnepelt történész", gondolom az idézőjellel te is erre utalhattál. Én 1999 nyarán, egy történelem tanároknak szervezett nyári táborban hallgattam élőben. Az ukrán éhínség áldozatainak számával játszadozott, kb. David Irwing-i színvonalon. Nem aratott osztatlan sikert. De azért még meghívták, akkor még ott lehetett. Ahogy én látom, azóta kiszorult oda, ahova való, értelmes történész körökben nem foglalkoznak vele.
De Krausz legalább vállalja, hogy bolsevik, az hogy nézeteit szabadlábon hirdetheti, az más kérdés.
A visszafogottabb, szintén ex MSZMP-s történészek azok, akik még mindig adósak a nyílt állásfoglalással a 20. sz.-i magyar történelemről. Az ő véleményformálói felelősségüknek tartom, hogy a teljesen ostoba, tehetségtelen vörös grófnak szobra van Budapesten, míg Bethlen Istvánról nem emlékezhetünk méltóan. És az ő hibájuk részben az is, hogy ezt a kérdést a szélsőjobb harci-marcik veszik kezelésbe - Krausz megfelelői szép számmal tenyésznek jobbra is, lásd ezt a mostani Szabó Ervin polémiát.

EMBEREK! (törölt) 2010.09.27. 20:18:27

Magánvélemény következik, és egy kicsit off:
Márai a saját ítéletem szerint helyesen nem érettségi tétel, és ennek nem politikai, hanem minőségi okai vannak. Nem gondolom, hogy a giccset olyan túlzottan erőltetni kellene.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2010.09.27. 20:18:56

a felvetés jogos, de a példák rosszak:
-alapból fura, hogy azzal nyit a poszt, hogy Szőcs Géza lényegében hülyeséget mondott, de mégis rátapintott a lényegre. mert nem. a fölvetés az volt, hogy Szabó Ervin komcsi volt, tehát nem legyen róla elnevezve a könyvtár, erre mondta Szőcs, hogy ez biz' megfontolandó. ezzel nem mutatott rá a velünk élő kommunista történelemszemléletre, hanem a saját nyilatkozatát tette annak példájává.
-nem ma érettségiztem, hanem az ezredfordulón, de őszintén szólva nem emlékszem sem a tanártól hallott, sem a könyvből olvasott osztályharcos történelemértelmezésekre. arra viszont igen, hogy a tanárnő epésen megjegyezte, hogy Dózsa György egykor nagy fejezet volt a könyvben, ma meg csak egy fél oldalas, többnyire apróbetűs izé, "így múlik el a világ dicsősége, olvassátok el otthon, doga nem lesz belőle". szóval nem igazán tartom jó példának a szerző által felhozottakat. (noha nyilván lehetséges, hogy van olyan spúr tankönyvkiadó, aki harminc évvel ezelőtti kiadványokból ollóz össze tankönyveket, de ez nem a velünk élő kommunista szemléletet, hanem csak a "szokásos" szabadpiaci trükközést illusztrálja).
-ellenben a szerző kiváló példának láthatná, ha akarná, a Szabó Ervin ügyet. ez ugyanis, mint fent jeleztem, nem rámutat, hanem példázza a velünk élő kommunista történelemfelfogást. a múltat végképp eltörölni vágyó, anakronizmusok tömkelegével operáló komcsi szemlélet hatása ugyanis elsősorban a revansvágytól fűtött, a komcsi rendszerben nevelkedett, de Horthyért rajongó jobboldalon érhető tetten leginkább. "szobortalanítsuk és utcanévtelenítsük a városokat úgy, hogy a történelmünk egy nemzetietlen szeletének (ti. a szocializmus évtizedeinek) még csak nyoma se maradjon!" ez egy tipikus jobboldali vágy (már csak az a "gonosz és gyűlölt" obeliszk maradt). kb mintha a "magyar reconquista" után le kellett volna dózerolni Gül Baba türbéjét, vagy most a köztársaságban nem lehetnének királyszobrok, meg királyokról elnevezett közterek. a komcsik olyan sikeresen beleültették az emberekbe azt a felfogást, hogy mindig mindent az uralkodó kurzus határozzon meg és nevezzen el, hogy gyakorlatilag teljesen hiányzik a klasszikus konzervatív szemléletet jellemző múlttisztelet és az állandóság szeretete.

Robinzon Kurzor 2010.09.27. 20:19:04

A "történelemcsonkítás" nem kizárólag az "előző rendszer" sajátja, előtte is sok példa volt arra, hogy az uralkodó rendszer önmagáról szóló eredetmítoszához próbálják meg igazítani a történelmet.

És igen, ez a most sincs másképp.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.09.27. 20:19:19

A történelemkönyv lapjai egyre csak hosszabbak és hosszabbak lesznek, biztosítva muníciót az üres fecsegésre vágyóknak. Mert Szabó Ervin gonosz volt és már 1914-ben Rákosinak késztette előre a terepet... vagy Szabó Ervin jó volt, mivel megszervezett egy olyan hálózatot ami küzdött az analfabetizmus ellen (is). A történelem 1000 módon olvasható és értelmezhető..

Én azt gondolom, hogy nem baj ha mondjuk több szó esik 1848-ról egy középiskolai töri órán mint az aranybulláról mert az érdekes egy fiatalnak, jobban leköti (főleg a fiúkat). A mélyebb összefüggéseket meg úgysem érdemes mindenkivel megértetni, hisz nincs is szüksége rá! A közelmúlt eseményei már más tészta - kommunista vagy fasiszta rendszerekkel kapcsolatban még sokaknak lehet közvetlen vagy közvetett emléke, ami befolyásolja a világképét - így pedig teljesen objektívan már nem tudja szemlélni az adott személyt, eseményt stb. Mindenki a sérelmeit is kivetíti egy ilyen Szabó Ervin típusú történet hallatán, szelektál a vélemények között és csak azt fogadja el ami bele illik az Ő történelmébe és tapasztalataiba. Ergo szerintem ez nem a Kádár-rendszer maradványa. Bő 100 éve a Deák-párt és a '48-as párt volt a gondolati csatatér, de mára már aktualitását vesztette - így lesz ez a kommunista/fasiszta rendszerekkel is, csak idő kérdése

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.09.27. 20:19:26

1) Szerintem nem nézőpont kérdésének kellene lenni a névadásnak. Igenis tartsuk meg a Lenin szobrot és Hitler díszpolgárságát, ezek ugyanis nagyon szépen mutatják történelmünket. Ha épp nem tisztelettel tekintünk rájuk, akkor kiválóak figyelmeztetésnek.

2) Az egész témával az a baj, hogy minden kor erkölcse más. Nem lehet azt mondani, hogy mai fejjel ez meg az a személy volt "értékes", hiszen ezek minden korszakban átértékelődnek. Tízévente utcanevet váltani pedig értelmetlen. Napóleon a franciáknál volt már jelképe a köztársaságnak, később a rendnek, aztán a kiváló hadügyi zseninek, most éppen tömeggyilkossá és népírtóvá kezd válni.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.27. 20:19:36

@MagyarZizzi: teljesen egyetértek! Nekem csak a hiányérzetemet fokozzák ezzel a történetkutatásnak nevezett áltudományos erőlködéssel, hogy a múltat tegyük tisztába... miért? Lehet? Nem kellene inkább a jelennel törődnünk? De bizony! Fő problémám pedig az, hogy ezekkel terelnék el az ember figyelmét egyrészt a politika irányába, másrészt az aktuális problémák irányától. Unalmasak, értelmetlenek, érthetetlenül sekélyes ambíciók kiszolgálására valók - tehát teljesen felesleges ennyi energiát belefektetniük.

mesz86 2010.09.28. 08:43:44

@térfél: Pont arról szólt a cikk, hogy ne politikai irányba tereljék az emberek (fiatalok) figyelmét oktatás, intézmény elnevezés, stb. címszó alatt.

Abba most nem mennék bele, hogy miért jó és érdemes szakmailag elismert emberekről elnevezni intézményeket.

Egy konkrét példa: a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának kollégiuma a mai napig Schönherz Zoltán nevét viseli. A névadás egyértelműen politikai alapon ment: Schönherz egy kommunista mártír volt a 40-es években. Az, hogy villamosmérnök volt csak ürügy, mert nem hogy egy lapon nem lehet említeni Kandó Kálmánnal vagy Simonyi Károllyal, hanem egyszerűen nincs is szakmai munkássága.

Ma chi è questo Joker? 2010.09.28. 16:58:30

Rajk László Szakkollégium mindenkinek megvan?

Harald Blåtand 2010.09.29. 09:30:00

Messzemenőkig nem értek egyet a poszttal. Magyarország fő betegséginek egyike éppen hogy ez a debil kultúrharc, történelmi személyiségeink gagyi, kétmondatos kategóriákkal való meghatározása. Kizárólag elbutuláshoz vezet, semmi máshoz. Most komolyan, Szabó Ervint a Jobbikhoz hasonlítani, mert hogy neki is voltak rossz válaszai... ne már.
Önmagában egyébként az, hogy valaki kommunista, fasiszta, konzervatív, liberális, szocdem stb. kutyafasza volt, abszolúte nem mond semmit az illetőről. Egy ember ennél bonyolultabb dolog. Szóba került pl. Schönherz Zoltán neve a kommentek között; abszolút nem értem, hogy túl a kommunistaságán, mi baja lehet vele bárkinek? Egy bátor, derék ember volt.
Egyszerűen el kéne fogadni, hogy sokan vagyunk, sokfélét gondolunk. Nadiposzi szerint pl. Károlyi ostoba vörös gróf, amire első lendületből majdnem beírtam, hogy Bethlen István meg egy középszerű hatalmi intrikus, akit Romsics nyomán mindenki éktelenül túlértékel -de aztán rájöttem, hogy a kommentformátumnál ezek bonyolultabb személyiségek, összetettebb politikusi életművek :-)

Secnir 2010.09.30. 10:21:55

csak egy apró megjegyzés:
Szőcs Gézát az elmúlt kádárista rezsim alatt nevezték el a szülei a pártállam jóváhagyásával - ti. ők anyakönyvezték-
Ezért azonnal követeljük az átnevezését, illetve a szülei lemondását gyermekük mindennemű tevékenységéről...

Megfigyelo 2010.09.30. 10:22:08

A magyar történelemtudattal valóban nagy problámák vannak -- pl. a "Nagymagyarországos" matricákkal furikázók közül hányan tudják, hogy a szóbanforgó területen SOHA nem érte el a magyarok aránya az 50%-ot? (Az ezzel kapcsolatos hamisítás már a Monachia idején elkezdődött, már akkor kezdték a nemzetiségi arányok számításánál -- de CSAK a nemzetiségi arányok számításánál -- kihagyni Horvátországot. De a "Nagymagyarország" térképeken persze az is rajta van...) Enélkül meg nem lehet megérteni, hogy miért volt történelmileg elkerülhetetlen Trianon. (Persze a határokat lehetett volna jobban meghúzni, de ez már egy másik kérdés...) Bibó megírta, hogy a dualizmus kettős hazugságon alapuló rendszer volt, és csak a trianoni tragédiához vezethetett.

Nadiposzi (törölt) 2010.09.30. 10:22:20

@Harald Blåtand:
Oké, abban egyetértek, hogy komplett életműveket nem egy-két mondatban kell kivesézni. De vannak olyan alakok a magyar történelemben, akikről egy épp eszű közösség egyszerűen nem emlékezne meg a közterületein. (Ha ezt rövidítem, akkor igen, ostoba Károlyi)
Senki nem kezd el polemizálni azon, hogy Petőfi szobor, Arany J. utca, etc.
Tudósok, mérnökök, orvosok esetén szakterületük intézményei méltán hirdetik a nevüket. Ezzel semmi gond. De hogy hol a határ, az izgi kérdés. Pécsen pl. már nincs Doktor Sándor utca, de a szobra még áll. A szülészeti klinikán is emléktábla hirdeti a tanácsk. 50 évfordulója alkalmából.
Na most az ügy nem egyszerű, mert a pasas munkássága, a szülészeti klinika és bábaképző alapítása vitathatatlan érdem, munkásmozgalmi karrierje kevésbé tolerálható, a baranyai szerb tanácsköztársaság egyik kikiáltójaként és direktóriumi tagjaként: egyszerűen hazaáruló.
Ezt tisztázni a történészek dolga és felelőssége.
Hatalmi intrikusokról pedig méltán nevezhetők el közterek, ha munkásságuk, eredményeik alapján méltóak rá.
Véleményem szerint a 20-as évek gazdasági, társadalmi konszolidációja messzemenőleg sikeresebb volt, mint a 90-es évek.
Csak hát ugye a gaz, fasiszta Horthy rendszer, ugye. És vissza is kanyarodtunk a poszthoz.

bloggerman77 2010.09.30. 10:22:30

Bár tegnap eltűnt a kommentem, de még 1xer:

A blogban marxista történelemszemléletként beállított történelmi látásmód valójában nem más, mint az 1848 óta létező, kisnemesi, protestáns gyökerű, függetlenségi, Habsburg-ellenes, Rákóczit, Kossuthot éltető "kuruc" nemzeti történelemszemlélet.

A kommunisták ezt vették át egy az egyben, leöntve a marxista osztályharcos ideológiával.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.30. 11:10:56

Na, erre varrjatok gombot. 2010-ben feldobom az ötletet, hogy a kommunizmus – mint tervgazdaságra épülő gazdasági rendszer – talán nem is akkora hülyeség.

Többszöri újraolvasásra lassan már magam sem hiszem, hogy ezt én írtam.

Hülyekomcsizók számára különösen érdekes és kötelező olvasmány!

szabadter.wordpress.com/2010/09/30/komcsizok-remalmatol-az-alternativaig/





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása