Véleményvezér

vv

Visszavágnak a multik a Fidesznek?

2010.10.20. I 255 komment I Címkék: fidesz multik allam

Ha ti így, akkor mi is így ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni.

A Véleményvezér már a múlt héten kifejtette álláspontját a hétfő késő este elfogadott különadókról. Sajnálatunkat fejeztük ki, amiért a kormány az állami kiadások visszafogása helyett új adók bevezetése mellett döntött, melyek valószínűleg az iparági befektetéseket is vissza fogják vetni. Fennáll azonban még egy veszély, amivel a szigorú állami szabályozásban és ellenőrzésben bízó kormány nem számol eléggé: az, hogy a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam velük.

Ajánlott írásunk: Lelép a multi, vagy csak lassú lesz az internet?


Az eljárás: sportszerűtlen

A különadókat az érintett vállalatok megkérdezése és mindenfajta egyeztetés nélkül, pár nap alatt fogadták el, úgy, hogy még a szaktárcák véleményét sem kérték ki. A nagyvállalatok megszokták, hogy a kormányok sokszor a konzultációkat csak imitálják, de arra eddig még nem került sor, hogy a kormány még a látszatra se adjon, és meg se adja a lehetőséget arra, hogy az érintettek is hallathassák a hangjukat. Ez az eljárás a kormányba vetett piaci bizalmat súlyosan aláássa.

Az egyes kereskedelmi láncok várható hipermarket adó fizetése, milliárd forint (Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség/penzcentrum.hu)


De a kormány láthatóan nem vizsgálta meg alaposan az egyes iparágakat sem, és nem is ott sújtott le, ahol piaci anomáliákat (extraprofit, hallgatólagos kartell, monopóliumok stb.) találhatott volna. Hanem egyszerűen csak kipécézett három olyan szektort, ahol sok a (népszerűtlen) multinacionális nagyvállalat, és persze, ahol azt reméli, hogy sok a pénz. Ráadásul a kormány a számára politikailag „barátinak” tekinthető egyes vállalkozásokat a szabályok hajlítgatásával gyakorlatilag kivonta az új adó alól. Erre az eljárásra a sportszerűtlen jelzőt nyugodtan használhatjuk.

...és igazságtalan

A különadóval sújtott iparágak közül ráadásul a távközlési cégek és a nagy kereskedelmi láncok egészen biztosan joggal tartják igazságtalannak, hogy pont az ő pénzükkel akarja a kormány betapasztani a költségvetés lyukait, és hogy az állami vezetők beszédeiben pont ők szerepelnek, mint a nyerészkedés, a dőzsölés példái. Hiszen a nagy kereskedelmi láncok a tavalyi évet nettó veszteséggel zárták, a telekommunikációs szektor profitrátája pedig a 10%-ot sem érte el, amit igen nehéz volna extraprofitnak nevezni.

A három ágazat közül első ránézésre az energiaszektor viselheti legkönnyebben az új adókat, hiszen a piac csaknem 100 százalékát lefedő cégek tavalyi egyesített árbevétele 6.800 milliárd forint volt, s ehhez képest a 70 milliárdos különadó elenyészőnek tűnik. Csakhogy a cégek tavalyi 220 milliárd forintos adózott eredményéhez képest a különadó már 32 százalékos visszaesést jelent, miközben éppen a közelmúltban látott napvilágot egy elemzés, amely szerint az ágazatok eredménye az idén csökkenni fog. Az ágazat tavalyi 124 milliárd forintos adóbefizetéséhez képest az új adó a teher több mint 50 százalékos növekedését eredményezi.

A távközlési szektorra kivetett különadó ennél is érdekesebb helyzetet teremt. Az ágazat csaknem az egész piacot lefedő 10 legnagyobb szereplője 2009-ben 1.233 milliárd forint árbevételt ért el, ehhez képest az elvárt 61 milliárdos adóbefizetés már az 5 százalékot is eléri, vagyis az iparűzési adót is jócskán meghaladja. Még nehezebb a cégek helyzete, ha tudjuk, hogy tavaly összesen 84 milliárd forint adózott eredményt értek el, s az új adó kivetése nyomán ennek csak 27 százaléka marad a tiszta nyereség, miközben a cégek adófizetési kötelezettsége a duplájára nő.

A legrosszabbul a nagy kereskedelmi láncok járnak, ők ugyanis nettó veszteséggel zárták 2009-et. Az 1.835 milliárdos összesített árbevételhez képest a fizetendő 30 milliárd forint különadó 1,6 százalékot jelent, ami egy átlagosnak mondható iparűzési adónak felel meg. A 10 milliárd forintos ágazati veszteséghez, illetve a másfél milliárd forintos tavalyi adófizetési kötelezettséghez képest a 30 milliárd forint különadó elképesztően nagy tehernek tűnik.

Forrás: Kinek mennyire fáj az extraadó? (Index)


És amellett sem mehetünk el, hogy úgy sem vezettek még be Magyarországon adót, hogy az adóalany október végén tudja meg, hogy a tárgyi adóévre mennyit kell majd befizetnie. Miközben a kormány maga is szembesül a költségvetés-tervezés nehézségeivel, láthatóan mégsem gondolt bele abba, hogy nem lehet úgy üzleti tervet csinálni, ha a szabályok október végén visszamenőlegesen és radikálisan megváltoznak.

survey tools


Mi lesz ebből?

Látnunk kell, hogy a megadóztatott szektorok nagyon kevés szereplős piacok: azokon nem több ezren versenyeznek egymással, hanem csupán néhány multi dominál. A kormány ilyen típusú magatartása pedig óriási ösztönzőt adhat az érintett vállalatoknak, hogy azok összekacsintva a (már fel is fedezett) kiskapukat keressék vagy mondjuk egységesen áthárítsák az adót a fogyasztókra. Ez egy olyan piacon, ahol nagyon sokan versenyeznek egymással és sok a hazai vállalat is, nyilván lehetetlen volna. De ott, ahol csak pár igazán nagy játékos van, adja magát a lehetőség.

Ha ti így, akkor mi is így – nem csodálkoznánk, ha ez lenne a vállalatok reakciója. Ha meghajlás helyett felvennék a kesztyűt, és hasonlóan nemtelen lehetőségekkel élnének. Ha a felborított üzleti tervekre az adóáthárítás vagy az adó valamilyen elkerülése, és azzal együtt a büdzsé felborítása lenne a válasz. És ennek senki nem fog örülni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ajánlott írásunk: Holtzer Péter - Az állam magánnyugdíjasai

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zümmmi 2010.10.21. 09:07:47

Érdekes olvasni a kommenteket. Az 1ik utálja a multit a másik védi.
Én is úgy érzem, hogy szükség van rájuk.
Egy csomó munkahelyet adnak, nem is rossz fizetésekkel. (Most nem a 3 műszakos, képzetlen alkalmazottakról beszélek, mert azok SEHOL SE keresnek jól, ha egyáltalán keresnek.)
A gond inkább az aránnyal és a róluk alkotott (ál)képzetekkel van.
Gazd. szempontból biztos nem egészséges a túl nagy részarány.
Másik oldalról viszont ők is csak egy vállalkozás, ami sikeres lett és nagyra nőtt.
Mit kéne tenniük? Feldarabolni saját magukat, hogy a többség ne legyen irigy?

gande 2010.10.21. 09:07:51

@Greg36:

szóval szerinted csupán 5% az árkülönbség a telefondíjaknál ausztria és MO között?

sajnálom, hogy csalódást kell okozzak, mert ennél sokkal nagyobb az árkülönbség. ha csak ennyi lenne, akkor itt kánaán lenne. és ne feledjük el, hogy itt még a munkabérek is jóval alacsonyabbak, mint ausztriában.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.10.21. 09:08:04

Azon nem akadok ki, hogy a hozzászólók többsége elemi ismeretekkel sem rendelkezik milyen adókat és terheket visel egy vállalkozás és mibe fáj ez most nekik.

De az továbbra is nagyon aggaszt, hogy a MULTIK egy kalap alatt vannak. Ezek szerint alig tudtok különbséget tenni a gazdaság szektorai között, az ott elérhető nyereség és a vele járó munka között. Ez viszont már fáj. Így nagyon lehet benneteket uszítani mindenki ellen....

Röviden a véleményem:

A monopóliumok adóztatása a Fidesz érvelés szerint akár még jogos is lehet. De akkor a kereskedők ez alá nem illenek, ráadásul a válság miatt elég nagy szarban vannak, a kicsiktől a teszkóig, mert a fogyasztásunk ugyanis drasztikusan csökkent. Mivel a kereskedő árversenyben van - nincs monopol helyzete - kénytelen lesz a vevők mellett a beszállítókra tolni egy részét a tehernek. Mindkettő mi vagyunk.

(Tehát az adó megint fogyasztási és nem az állami kiadások visszafogása a plusz forrás teremtése).

Az energia szektor és a telekomos monopóliumok elég nagy lovét kaszáltak itt az évek során. És ők ki is vitték, amit tudtak. De ebből mi is jól jöttünk ki a kapott technológia révén. Talán le kellett volna ülni velük..... mivel monopóliumok mégiscsak többet tehetnek és jobban össze vannak nőve az állammal.

A MULTi utálatot nem értem és nem szeretem. A szovjet csapatok szintjére kerültek közutálatban. Csakhogy azokat mi soha nem hívtuk. (Pár komcsit leszámítva). A multikat viszont igen, és akármennyire is fáj ez a helyzet. A 80-as évektől kezdve jártunk a máriahilferre vásárolni és minden itthoni hiper nyitásnál ott marakodtak honfitársaink, hogy bejussanak. Akármennyire nem fogjátok ezt fel és kell valaki akit utálhattok, de őket MI HIVTUK.

Az a rengeteg ember aki ilyen cégekné dolgozik és tart el még maga mellett 3 nem aktív termelőt azokkal mi van? Ő is ellenség? Mert fizetés emelést és prémiumot qrva élet, hogy nem fog kapni 3 éven át. És ezt ki is teheti nektek a karácsonyfa alá....

A nagyvállalatok meg jó adófizetők voltak mindig is, mert nem az adóval trükköznek. A KKV szektorral ellentétben, ahol mára a rengeteg adminisztratív teher és adó mellett sokszor köszönő viszonyban sincs a könyvelés a valósággal....

hower 2010.10.21. 09:08:10

Emlékeztessen már valaki azokra a termékekre, amiket Magyarország olcsóbban és jobb minőségben állít elő, mint a multik. Biztos van ilyen, csak most nem jut az eszembe.

csabaerdosi 2010.10.21. 09:08:36

Na akkor nézzünk néhány számot az OPTEN-től a nagy kiskereskedelmi áruházláncok tavalyi évének bevételi számairól, illetve társasági adóbefizetéseiről, s akkor kiderül, hogy a láncok viselkednek-e csúnyán az állammal, vagy fordítva. Minden ezer forintban értendő.
Tesco-Global Áruházak Zrt.
Árbev.: 643 989 000; adófizetési kötelezettség: 20 958 000

SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
Árbev.: 360 233 000, adófizetési kötelezettség: 0

AUCHAN MAGYAROSZÁG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Árbev.: 226 741 816, adófizetési kötelezettség: 0

METRO kereskedelmi Kft.
Árbev.: 198 360 631, adófizetési kötelezettség: 198 280

LIDL HOLDING Kft.
Árbev.: 152 138 000, adófizetési kötelezettség: 436 000

Penny-Market Kereskedelmi Kft.
Árbev.: 137 180 923, adófizetési kötelezettség: 477 736

Magyar Hipermarket Kft.
Árbev.: 79 640 224, adófizetési kötelezettség: 0

Csemege_Match Zrt.
Árbev.: 45 256 966, adófizetési kötelezettség: 0

ALDI MAGYARORSZÁG Bt. (!!!)
Árbev.: 35 458 004, adófizetési kötelezettség: 0

CBA Kft.
Árbev.: 26 810 977, adófizetési kötelezettség: 288 451

Összesen
Árbev.: 1 835 129 541, adófizetési kötelezettség: 1 562 467

Magyarán a szektor beszedett tavaly egyezer-nyolcszázharmincöt milliárd forintot, és befizetett másfél milliárd forint társasági adót. RÖHEJ! Hát ezért kell őket megadóztatni, szépen „kikönyvelték” a pénzt az országból.

Devil 2010.10.21. 09:08:41

@monyon le: Egyreszt nem a multikat ajnarozzuk hanem a gazdasagot feltjuk Orbanek rablogazdalkodasatol. Tulajdonkeppen barkire kivethetnek barmilyen adot (es ki is vetnek) ha ez a szemellenzos politikai celjaikat szolgalja. Nem mondjak meg hogy mire kell a penz (Bajnainak nem kellett ennyi) se a terveirol nem beszel (se nekunk se masnak).
A kinai szardompingnek nem tudom mi koze van a multikhoz, rengeteg magyar termeket arulnak, es masok is arulnak kinai szart - egeszen addig ameddig megveszik toluk.
@Behajtó70: A maszek kiskozertek nem biztos hogy eletkepesek, sokkal dragabbak mint pl. a Spar. Ja es en rengeteg koskozertet ismerek ami nem ment tonkre. Es a kereskedo miert szimpatikusabb ha kisboltot vezet es ott arulja a romlott tejet mintha egy multiban csinalja ugyanezt?

Bougheau Tschichka 2010.10.21. 09:08:46

FELŐLEM MEHET MIND

De most lefogadom bárkivel nem fognak lelépni, befenyíteni, mert eddig is Kelet-Európa volt a kizsákmányolható terület, amiért megéri itt maradni és kussolni

notib 2010.10.21. 09:09:05

Csak egy mai adalék....

Az Aldi-ban két német hölgy beszélgetett mellettem, nézték az árucikkeket és morgolódtak, " nálunk ez otthon 99 cent, schweinerein !!!!" a polcon 570.- Ft szerepelt !!

A különadót, a NYERESÉG TÖREDÉKÉBŐL kell a multiknak megfizetniük, létesítettek 100.000 munkahelyet, tönkretettek 1.500.000-t !!

Olyan kiskereskedés már nem is létezik, a magyar beszállítóikat is szép lassan tönkreteszik....

Devil 2010.10.21. 09:09:28

@gande: Ez nem feltetlenul jelent arkartellt; de ha mar arkartell had emlekeztesselek a MAGYAR malomipari cegek arkartelljere amivel velunk, honfitarsaikkal szurtak ki jol, szoval az arkartell nem egyenlo a multival es a dragabb telefonalas nem egyenlo az arkartellel. Gondolom azert olcsobb Ausztriaban telefonalni mert Ausztriaban mar megterultek a telefontarsasagokl befektetesei nalunk meg lehet hogy meg nem; de ha megis arkartellt sejtesz fordulj a GVH-hoz, mostanaban mar eleg kemneyen birsagolnak ha tenyleg kartellezesrol van szo.

laci_52 (törölt) 2010.10.21. 09:09:34

A multik monopolhelyzetben és/vagy kartellben vannak, ezért gond nélkül átháríthatják a megnövekedett adóterheiket a vevőikre. Meg is fogják tenni. Naivitás azt gondolni, hogy ezt nem a fogyasztók fogják a végén megfizetni. Minden egyéb csak mellébeszélés.

EgyEmber (törölt) 2010.10.21. 09:09:39

Nem csak a beszállítókat szivítják meg, hanem a belőlük élő magyar vállalkozókat (fuvarozók, bolt építők, karbantartók, informatika, takarítócég, biztonsági őrök, stb). Szerintetek egy bolt csak úgy terem? Vagy dobozban hozzák át az anyaországból?
Tudom mit beszélek, mert mi pont most szívjuk meg. Mi az egyik emlegetett multi hálózatát csináljuk. A válság alatt már sikerült kikényszeríteniük, hogy gyakorlatilag nulla haszonnal dolgozunk nekik (ez csak azért éri meg nekünk, mert legalább van munka, el tudjuk tartani az embereinket, és reménykedtünk, hogy enyhül a válság és lesz újabb boltnyitás). Ehhez képest most szóltak, hogy nem fizetik ki a náluk csücsülő számláinkat (eddig sem volt jellemző rájuk, hogy határidőre fizettek volna, mert mindig egy nappal a lejárat előtt visszaküldték valamilyen idióta indoklással, hogy rossz a számla, pereskedni meg eddig sem érte meg velük), újabb ártárgyalások várhatók. A kérdés az, hogy mi kire hárítsunk tovább? Vagy becsődölünk és megy mindenki amerre lát?
Valaki írta, hogy nem ruháznak be a multik?! Akkor mit csináltak, amikor nemrég, egy időben, kéthetente nyitottak új boltot? Azt szerintetek ki csinálta? Ki építette meg a boltot, ki szerelte fel, ki tartja karban? Magyar vállalkozók! Azaz azon kívül, hogy - lássuk be rengeteg embert alkalmaznak a boltokban (igaz éhbéréért, de legalább bejelentve), rengeteg kis és közepes magyar vállalatnak is adtak munkát, azaz újabb magyar embereket foglalkoztattak. Arról nem is beszélve, hogy mennyi pénzt költöttek el ezekre.
Az látszik, hogy ennek a korszaknak vége, ha az adó két-három évig marad, akkor itt nem lesz semmiféle fejlesztés, boltnyitás, minden karbantartási és üzemeltetési költséget minimálisra fognak szorítani. Azaz majd a helyi boltvezető, amikor már rájuk szakad a mennyezet mondjuk, majd megkeresik a helyi kispistát, aki a 3 be nem jelentett haverjával összetaknyolják azt amit éppen kell.
Hát ez tényleg pont nem azt vetíti elő, amit a kormányunk állandóan szajkózik. Arról nem is beszélve, hogy azt én is leszarnám, hogy a multik hogyan tudnak ilyen hirtelen változó körülmények mellett üzleti terveket, költségvetést készíteni. De így mi sem tudunk! Változtatnak mindent még ezen felül is, nem tudod holnap épp mit jelentenek majd be. Hogy lehet erre felkészülni, tervezni? Persze majd valaki nagyokos biztos be fogja nyögni, hogy "tartalék", meg több lábon kell állni. Köszi. Biztos van egy-két olyan ügyes ember, aki még a válságból is pénzt csinált, kalap le előttük. De a többség szerintem a válságon igen is vesztett, és felélte a tartalékokat, és bedőltek a tervei, és örül, ha meg tudta tartani azt a pár üzletét/ügyfelét, ami van. Eljutottunk oda, hogy már nincs mihez nyúlni. Itt már nem lehet költségcsökkentéssel, átcsoportosítással, bércsökkentéssel megoldani a problémát. A magyar kisboltoknak így is drágák vagyunk, az majd megint csak pistabával elintézi számla nélkül, ha valamit taknyolni kell a sarki közértben.

acsa77 2010.10.21. 09:09:45

Óriási tévedés, hogy ne lenne extraprofitjuk a három ágazatnak. Bárki, aki dolgozott már ilyen nagy cégeknél, vagy multik leányánál, az tudja, hogy miként tüntetik el a profitot papíron. Rendkívül egyszerű. Bármelyik könyvelő megmondja. Ingyen.

guderian 2010.10.21. 09:19:33

@Behajtó70: tök igazad van. Múltkor kimentem a kínai-ra ismerőssel a pólus mellé végig mondogattam neki : "jól tedd el a blokkot nehogy probléma legyen", sehol ,de sehol nem adtak blokkot vagy 8 helyen vásároltunk. Nem értem, hogy ennyire súlyosan fertőzött helyeken, miért nincs jelen a VPOP egy állandó bódéval. (Értem én persze, minden magyar hivatal le van fizetve, csak játszom a hülyét)

AnnaKarenina 2010.10.21. 09:19:41

@ö...mikó?: 379 ezer rokkantnyugdíjas van. A másik fele már elérte az öregségi korhatárt, tényleges nyugdíjas, de megnevezésében rokkantnyugdíjas, mert a rokkantnyugdíját kapja azután is.
tudasbazis.org.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=721:hir603&catid=28:main&Itemid=186

guderian 2010.10.21. 09:19:51

Lehet adni kellene a fiedsznek pár hónapot, 1 évet és akkor óbégatni. Én megsaccolni sem tudom, hogy mi jön és nem tudom biztosan, hogy jó e amit tesznek, talán igenre hajlok.

tbb 2010.10.21. 09:20:14

Magasan vezet az áthárítják a költségeket opció, ami azonban csak korlátozottan igaz. A multiknál ugyanis a költségszint csak áttételesen határozza meg az árakat, mivel profitmaxra optimálnak. Amit viszont végső soron a fizetőképes kereslet határoz meg. A válságadótól teljesen függetlenül. Így tehát csak annyiban fognak emelkedni az árak, ami ellensúlyozza az áremelés miatti vásárláscsökkenést. És mivel a multiknál idáig sem a méltányosság, hanem a profitmax jegyében határozták meg az árakat, nem valószínű, hogy túl nagy játékterük lenne az áremelésre.

mindenOK (törölt) 2010.10.21. 09:20:22

Az, hogy egy multi veszteséges, vagy sem, csak könyvelés kérdése. Jó példa erre az Auchan, amely már öt kerek éve veszteséges.
A kérdés sokkal inkább az, hogy szükség van-e megszorításokra, és ha igen, akkor mely területeket érintsen ez a dolog?
Látható, hogy a kormány olyan területekre vetette ki az adót, amelyek tevékenysége egyértelműen Magyarországhoz köthető, tehát senki sem fog ezért kimenni Romániába, vagy Kínába.
Valószínűleg az adó egy részét áthárítják majd a vevőkre, de még ez szerintem még mindig jobb, mintha az egészet a közszférának kellene megfizetni. Pozitív hozadéka lehet a dolognak, hogy hosszútávon erősödhetnek a kisboltok, talán több magyar árut is vesznek majd ezáltal, és nőhetnek az adóbevételek is.

Martian (törölt) 2010.10.21. 09:20:29

@MaNiAc: vajon ki fogja megszivni az extra adot... Na vajon ki? A fogyasztok.

Jelentős különbség hogy valami ebből a sarcból begyűrűzik a fogyasztók felé vagy hogy direktben a fogyasztókra pakolják...

ungibungi 2010.10.21. 09:20:52

@Ez vagyok: "ők legalább az alkalmazottaik után bevallják az adót rendesen" ??? miről beszélsz? A Lidl-ben az ún. árufeltöltők 2 órában vannak bejelentve! Ehhez képest van, hogy 5-8 órát pakolásznak. És ha jön az ellenőr akkor mi a fedőszöveg? "késett az áru, azért vagyunk még itt".
Szerinted a többi nem csinálja meg?
és különben is, tényleg ennyire be vagyunk sz_va, hogy a kisboltból kell vásárolni és ezzel kábé kenyeret adunk Marika néninek, aki 20 éve vezeti azt a kisboltot és amúgy majdnem belerokkant a multik megjelenésébe?
Persze, rohadt fontos dolog ám a teszkózás, mert egyes családoknál, embereknél ez esemény, sőt élményszámba megy. El lehetne menni egyet sétálni is ahelyett, hogy egy böhöm multiban felesleges vackokat vásárol az ember, mert "akciós volt", és ugyan tejért meg kenyérért ment be, aztán belebotlott a hatot fizet hetet kap pohárkészletbe, meg az akciós kacsaúsztatóba, meg az akciós lábtörlőbe.
hogy ezt nem veszik észre egyesek, hogy már arra vagyunk programozva, hogy takarodjunk órákat tölteni és vásárolni a multikba, és az legyen nekünk kellemes és jó és vágyott tevékenység, mert a világon a legszebb dolog a vásárlás.
AGYMOSÁS zajlik itt kérem. Abból kellene már kijönni.
És hogy miért nem kérdezte meg Viktor a multiktól, hogy mit szólnak ehhez? hát mert eddig ők diktáltak!! most sunyi módon a hátuk mögött lett intézkedve. El is hiszem, hogy nem fog nekik tetszeni

fitsport 2010.10.21. 09:21:06

Nem kell siratni a multikat! Eddig a nyereségük nagy részét kivitték, másrészt az anyacég általános költségei jelentős hányadát is átjátszották a magar leányoknak (pl. Veszprémtej vagy 15 éve nem termel nyereséget, tehát a francia tulajdonos azon gazdagodik meg, hogy mindig ráfizet!) ezért aztán kevesebb a nyereségük a magyarországi cégeknek, vagy évek óta nincs is, igy adót egyáltalán nem fizetnek, vagy csekély mértékben járulnak hozzá az államháztartáshoz. A támogatások jelentős hányadát pedig ők kapták meg!

A "sarcolás " mértéke 0,1 %-tól 4,5-5 % ! Átlagosan 2 % körül van. A bankok a kártyás fizetéseik után a kártyaelfogadótól 1,5- 2,5 % jutalékot számítanak fel és senki nincs emiatt felháborodva!

fitsport 2010.10.21. 09:21:14

Jófiúnak!
Statisztikailag a multik ha 100 munkahelyet teremtenek, 110-115 munkahely szűnik meg!
A legkényesebb helyzet a kereskedelem területén van, mert alaptevékenységként általában nem termelnek, új értéket nem állítanak elő, a nyereségük jelentős hányadát pedig (az értékesített magyar temékek után is) kivonják az országból.
Más esetekben pedig felvásárolják a piacot, utána a gyártó kapacitásokat leállítják, rosszabb esetben felszámolják, s a számukra legnyereségesebb termékeket hozzák be az országba, vagy éppen olyanokat, amelyeket otthon nem tudnak értékesíteni!

fitsport 2010.10.21. 09:21:21

@MrPhilosopher:
Már pedig ez így működik. Az ország költségvetése határozza meg az adók mértékét. Egyébként államcsőd! A a lakosságtól már nincs értelme elvonni, mert nincsenek jelentős tartalékok, most azok következnek, akik eddig megúszták az elvonásokat, továbbá a válság ellenére is százmilliós nyereséget produkáltak. A lakossági elvonás azonnak megjelenik a vásárlóerőben, s a gazdaság egyre lassabban működik, mert elfogy a kereslet. Akkor pedig nincs kinek gyártani! A jelen adószabályok végre némi élénkülés hozhatnak a keresletre, mert nem a vásárlóktól vonnak el pénzt, s lassan beindulhat a gazdaság. Az élénkülés bizonyos mértékig ellensúlyozza az elvonásokat, mert általánosságban nő a cégek árbevétele.
Jelenleg kínálat helyzetben vannak a multik is, tehát nem célszerű a terheket az árakban érvényesíteni, mert az csökkenti a forgalmat, továbbá elpártol a vevő azon gazdasági szereplők felé, akik nem emelnek árat.
Az előző kormányzatok a 8 év alatt közel 13 ezer milliárd Ft eladósodást produkáltak, amit valakinak vissza kell fizetni!
A költségvetési kiadások csökkentése nem egyszerű dolog, mert beépültek a rendszerbe. Csökkented a nyugdíjakat, a tanárok, rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók fizetését, elbocsátasz, végkielégítést fizetsz, elvonod a gyest, gyedet, nem építesz utakat? Ezek a problémák csak lassan, több éven át folyó egyensúlyozással és a gazdaság élénkítésével, munkahelyek teremtésével oldhatóak meg.
Egyelőre elégedjünk meg azzal, ha elzárják a kölségvetés csapjait Ali Babáék elől, s "levágják a kezét" annak, aki látványosan csapolja az állami pénzeket, továbbá a hazai és uniós támogatásokat is a termelés szolgálatába állítják, foglalkoztatásra, munkahely-teremtére fordítják!

Silverf@x 2010.10.21. 09:21:31

"Ha szart árulok kenyér címén, akkor nem fogják megvenni és ezen még az akció sem segít!!:) " - hahahaha, dehogynem!
Ha szegényke multik, akik mellesleg eddig elég nagy adókedvezményekben és munkahelyteremtési támogatásokban részesültek, meg is emelik az áraikat, akkor ki fogjuk fizetni, mert több jut nekünk, azonban 3 év múlva az adót kivezetik, a több meg megmarad. Evidens, hogy attól vesznek el akitől tudnak (közvetve a fogyasztóktól), de ha megint a lakosságtól, akkor teljesen lelassul és behal a gazdaság. És még fájni is fog. Dehát itt nem lehet jót csinálni, mert mindig jár a szánk ugyebár... de fizessen be mindenki 30 rugót az államkasszába és akkor nem kell sírni

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.10.21. 09:21:42

@Behajtó70:
Végre valaki átlátja a téma komplexitását... Egy lépés hiányzik a gondoltmenet végéről, miután a mocsokmultik elhúztak: munka nélkül mi is vitorlázhatunk utánuk...

Röpke kérdések:
- vajon miért is "vagy a multik vagy mink" vonalban kell gondolkoznunk?
- miért kéne elhúzniuk, csak mert a tőke nem önszabályozó?

Rosszindulat OFF, gondolkozás ON, oszt villanyosodhat egy kicsit a képlet...

libamáj 2010.10.21. 09:21:53

Tisztelt hozzá szólók! Nem az adók a lényegesek. Egy multi sem fog elmenni. Ők tudják kormányok jönnek kormányok mennek ők maradnak. Mivel az ország emberekből áll így vagy úgy fizetni fogunk. A baj 8 éve készülnek a kormányzásra és a zseniális ígéret halmazon kívül még mást én nem láttam. Hogy honnan lehet elvenni pénzt adók formájában ehhez nem kell ész. Ezt a részeges kocsmai barátom is le tudta volna zongorázni. Mi lesz 3 év múlva ha vége a külön adónak és nem lesz 4-6% os növekedés!? Mint sokszor , ígyjártunk?

kovacsguszti68 2010.10.21. 09:22:03

@radala: szerintem nem lett volna antidemokratikus: ha valóban a költségcsökkentés, a racionalizálás érdekében történt volna, valószínűleg mindenki megértette volna ezt a döntést. egyébként mit jelent az, hogy Franciaországban arányaiban több önkormányzat van? településenként 2?
Abban egyetértek, hogy a hatékonysággal van a baj. Jómagam egy kisvárosban élek, és látom, hogy mi megy az Önkormányzatnál: nem a jószándékkal van baj, hanem a szakmai hozzáértéssel. Nem lehet biztosítani egy kisvárosban - vagy egy faluban - hogy a gazdasági kérdésekkel vagy településfejlesztési kérdésekkel szakértők foglalkozzanak, ha a településen nincs megfelelő végzettségű, illetve valamilyen szinten az adott terület problémáit átlátó szakember. Ha a gazdasági bizottság vezetője kényszerűségből a helyi orvos (mert neki van diplomája), aki soha nem látott költségvetést, ott már valami baj lehet.

@tothh: nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha az oktatást vagy az egészségügyet kiveszik az önkormányzatok kezéből, akkor megszűnik a forráshiány. Tény, hogy javíthat a helyzeten, de szerintem a forráshiányt ez nem oldja meg.
Az előzőekben említettem, hoy nem csak a 3200 önkormányzatot tartom problémának, hanem azt is, hogy ennyi önkormányzatra egyszerűen nincs elég - kellően felkészült - szakember. A kis településeken sokszor nem szakmai döntések születnek, hanem általában a legkisebb ellenállás irányába mennek a dolgok, amely nagyon sok esetben nemhogy javítana a helyzeten, hanem még rosszabb állapotot eredményez.
Ezért mondom azt, hogy mielőbb ki kellene dolgozni a kevesebb önkormányzatra való átállás lépéseit, és a következő választásnak már ennek a szellemében kell nekimenni.

fitsport 2010.10.21. 09:22:11

Hogyan tovább nyugdíjbiztosítás?

A társadalombiztosítási alapokat 1945. után államosították, ezt követően megszűnt az egyéni befizetések nyilvántartása.
A jelenlegi nyugdíjbiztosítási rendszert úgy kell tekinteni, mint egy biztosító egyesületet, vagy akár egy szövetkezetet, ahol a befizetések osztatlan közös tulajdont képeznek, s a szervezet tagjainak (munkaviszony, néhány év jövedelme, stb. alapján) nyugellátását hivatottak biztosítani.

1997-ben a Horn-kormány intézkedése kapcsán, mint az egyéni gondoskodás új eleme, gyakorlatilag a nyugdíjjárulék negyedrészét, a pénztártagok megkérdezése nélkül egy „második pillér”-be irányították. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy magánvállalkozásokba terelték a nyugdíj-alapok egy részét, milliárdos tőkét biztosítva azoknak a vállalkozásához, akik az állami alapokból a magánbiztosítóba terelt pénzeket kezelték.
Ezek a szervezetek kétszer akkora költséggel kezelik a biztosításainkat, mint az állami nyugdíjbiztosítás (4 %), hiszen ahány biztosító, annyi irányító apparátus, irodaépületek, gépkocsik, érdekképviselet szervezetek.
További hátránya a rendszernek, hogy megalakulása óta átlagosan még 1 % nyereséget sem biztosított a tagjai számára, így, főként a válság hatására a magánbiztosítással rendelkezők kevesebb nyugdíjat kaptak az elmúlt években, mint a kizárólag állami biztosítottak.

A kormány intézkedése kapcsán az APEH nem utalja havonta a 30 milliárd Ft-ot magánbiztosítóknak, hanem azok az állam kezelésében maradnak és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a biztosítottak a későbbiekben eldönthessék, hogy az állami, vagy a magánbiztosítás kereteiben akarják-e befizetéseiket kezeltetni.
A magánbiztosítók ezt követően tölthetik igazán be a „Második pillér” szerepet, hiszen eddig az „Első pillér”-ből lefaragott pénzekből éltek, holott a második, öngondoskodó rendszernek akkor van értelme, ha pótlólagos biztosításokat gyűjt a nyugdíjalapokra!

Az állami nyugdíjrendszer megreformálása hosszú évek óta hangoztatott feladat, de érdemlegesen eddig egyik kormány sem nyúlt hozzá. Most itt az alkalom!
A visszaterelt járulékokat (8 %) a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság kezelje saját számlán és forgassa az állam által garantált kincstárjegyekben, vagy más állampapírokban!
Ez jelen esetben 360 milliárd államháztartást javító tétel, továbbá a Kincstár nemcsak külső kincstárjegy-tulajdonosok fizet kamatot, hanem a saját „betéteseinek” is! Ez a nyugdíjalapot növelő tétel kedvező a biztosítottnak, de kedvező az államnak is, hiszen a tag nyugállományba vonulásáig kezelheti a kamattal megnövekedett alapokat.
Meggondolandó a járulékok nagyobb hányadát folyamatosan a magánszámlára terelni, így hosszabb távon valóban érvényesülhet az a szabály, hogy a nyugdíjak mértékének megállapítására a járulék-befizetések teremtsenek alapot!

Ez az intézkedés, a minimálbér megadóztatásával együtt érdekeltté tenné a munkaállalókat, hogy fizetésük egy részét ne feketén vegyék fel, hiszen akkor a nyugdíjbiztosításuk is csorbát szenved, tovább a munkáltatók sem érdekeltek a minimálbér-köürüli bérek tartására, mert adómentes bér nem lesz, tehát kevésbé érdekes, de kockázatos a 16 %-os adót a béremeléseknél elcsalni.

Németh Zoltán közgazda

turboczi 2010.10.21. 09:22:20

Komolyan elhiszi valaki, hogy a multik nem nyereségesek, vagy nem exta nyereségesek? Az, hogy az adóbevallásukon ez nem látszik, az ügyeskedés meg a kiszámlázás eredménye. A pénzt ugyanis szivattyúzzák kifelé.

A kormány azért őket sarcolja meg, mert tudja, hogy van hova nyúlnia. A minimálbéres magyar vállalkozónak hiszel? A minimálprofitot termelő multinak is?

Evil Dick 2010.10.21. 09:28:25

@ö...mikó?: Van egy olyan mondás, hogy azt a lovat kell ütni, amelyik húz...

aszekelyek 2010.10.21. 09:47:07

@gande: Továbbmegyek. Miért nincs egyáltalán olyan lehetőségem a z európai úniós országokba telefonálni, ezer percet ingyen!!! nem viccelek! , amilyen a 88 óta Németországban élő barátnőmnek már két éve ? NA jó, ötszázzal is beérném? Azt hiszem ott igazi verseny van, nem kartell, mint itt. Állítólag liberalizálták azt a piacot. Állítólag az EU kötelezte a díjcsökkentésre őket. Állítólag teljes jogú ország vagyunk. CSak a gyakorlatban mindent sokkal drágábban és sokkal rosszabb minőségben kapunk meg. A negyede jövedelemből, amit fizetnek és még azon is sírnak. Mert egy honi telefonos cégnél nuku ám , olyasmi fizetés, mint a Lajtán túl. A multik eddig viselkedtek az országgal úgy, mint velük a kormány most. Ez a valóság, nem pedig a rinyagép, ami ide van röfögve. Aki sír, attól el kell venni, tartja a mondás.

szita szita péntek 2010.10.21. 09:47:12

@kíváncsivagyok: "Én sem értem ezt a nagy multi-ellenességet : gyakorlatilag TÖNKRETETTÉK az egész magyar kiskereskedelmet" - Nem értem mi a bajod ezzel, hisz csak a gazdaság normál logikája. A piacgazdaság a hatékonyságra törekszik. Márpedig a nagy bolt az bizony hatékony. Hatékony ingatlan árban, üzemeltetési költségben, alkalmazotti létszámban, forgalomban. Ilyen alapon romboljuk le a gépeket is és gyártsunk megint céhes szinten cipőt!

Tudomásul kell venni, hogy a kereskedelemben dolgozók NEM termelnek értéket a szó szoros értelmében. Minél kevesebben dolgoznak hát ott, annál kevesebb (bocs a kifejezésért) élősködő jut egy egységnyi megtermelt értékre. A nagy bót tehát hatékony és jó.

Azon már lehet vitatkozni, hogy a nagy bót miért is nem a hazai termékeket teszi ki a polcra a német, meg akármilyen másik helyett, illetve azon is, hogy vajh milyen megoldásokkal menekíti ki a pénzét innen az anyaországba. Mer' kimenekíti, az biztos, hisz veszteséges (vagy közel az). No, itt tényleg cselekvésre lenne szükség, de ami itt most van, az csak kárt okoz. Kiszámíthatatlan mint fentebb már a írtam.

kamasuka 2010.10.21. 09:47:21

"Visszavágnak a multik a Fidesznek?"

Sőt, kivonulnak! :D :D :D

TCom 60%-a az összbevételének Magyarországról van. :)

Joooe 2010.10.21. 09:47:34

Kezd elkurvulni a véleményvezér, a régi "ez igen, jó meglátások!" cikkek helyett egyre több a "na ne már, ez nagyon erőltetett hülyeség" típus.

Ennek a cikknek se sok értelmét látom... Vannak kialakult piaci viszonyok, árat emelni nem lehet, mert a piaci versenyben hátrányt jelent, jelentős elbocsátás sem lehet mert a munkát el kell végezni valakinek. Kivonulni nem érdemes mert itt a piac, még a különadóval is, vagy ha kivonul valamelyik hát kit érdekel, van helyette másik...
A bankadóból sem lett semmi, a nagy felhajtás ellenére... néhány bank megszellőztette hogy kivonul, aztán mégse (mert ha mégis, ki fog sírni utánuk? van másik... (bár az én barátnőm is banknál dolgozik, úgyhogy persze kicsit izgulunk hogy ez érinti-e a munkáját, de nem személyes érdekeltként hanem állampolgárként azért egyértelműen támogatható a dolog))

Dr Kangörény 2010.10.21. 09:49:57

1. A jogállamiságot sérti, ha októberben vetnek ki egy tárgyévi adót.
2. A befektetők a STABIL gazdaságpolitikát kedvelik, ez minden, de nem az.
3. Teljes árbevételt olyan különadóval sújtani, ami elviszi az ÖSSZES nyereséget, még akkor sem vállalkozóbarát, ha éppen egy-egy multi szív ez miatt.
4. KOMOLYAN OLYAN HÜLYÉK A LELKESEDŐK , HOGY AZT HISZIK, EZT NEM MI FIZETJÜK MEG????

5. Konkrétan a magánszemélyeket is meglopja a kormány, a nyugdíjpénztári tagdíjak elsikkasztásával, és pofátlan módon csak azokat akarják kárpótolni (még ha csak ígéret szintjén is), aki úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, vagyis visszamennek a TB nyugdíjrendszerbe a mindenkori kormány bábját játszani.

6. Hol vannak a szerkezeti reformok? Hol vannak a hosszú távú megoldások? Mert ami most van, az nem megoldás, csak pénzbehajtás (ismerős a szöveg?), ez csak újabb adók kivetése, de nincs nyoma a takarékoskodásnak, a racionalizálásnak, egyáltalán semminek, amire vártunk.

7. Önmagában attól, hogy egyesek hangosan örömködnek, hogy az általuk gyűlölt szektorokat szopatják, a döntések nem lesznek jók. Menjenek a kereskedelmi láncok ki? Menjenek. De ha a CBA megveszi bagóért az üres áruházakat és ugyanazokat a szarokat fogja drágábban árulni, akkor mindenki kussolni fog, ugye?
Ha megint olyan tömegek lesznek a kis ABC-kben, mint korábban, akkor is kuss lesz, ugye?

Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon aránytalanul drágább minden, (szolgáltatás, élelmiszer) mint külföldön, de attól nem lesz olcsóbb semmi, hogy milliárdos adókat kapnak a nyakukba.

Én határ mellett lakom, ha kell, majd kijárok külföldre vásárolni, megtettem a rendszerváltás előtt is, sokezer honfitársammal együtt és így irdatlan összegekt hagytunk külföldön (a multik kasszájában).

Ti meg vegyétek a szarokat a CBA-ban.

tibsi 2010.10.21. 09:50:03

Amikor a 90-es években a bankok többszáz milliárd Ft támogatást kaptak az adófizetők pénzéből, akkor érdekes módon nem rinyáltak a most rinyálók...

Átvitel honvéd 2010.10.21. 09:50:28

Nem tetszett az írás, következésképp nem csatlakozom a VV Facebook-csoportjához...

Különösképp nem tetszett, és nem tetszik, hogy a korábban megszokott gondolkodó, elemző stílus ebbe a mostani, Index-címlapon gyakran szereplő blogoktól megszokott, kb. "amit a kormány csinál, az ab ovo cinkes"-stílusba ment át. Ez a lényeg.

Konkrétan a poszttal kapcsolatban pl.:

"Ha ti így, akkor mi is így – ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni."

Aha. Mert eddig nem.

Nézzük meg, hogy pl. hogyan áll a Magyarországon jelen levő gazdasági láncok éves nyeresége (amiből adót fizetnek). Évek óta "veszteségesek", vagy minimális nyereségük van? Aha. Hát persze. Ilyen rossz üzlet a kisker. Hogyne.

Magyar Telekom pl. : van valakinek tippje, hogy a Deutsche Telekom a '90-es évek közepén-végén melyik országban "helyezte el" a Németországban gyorsan leszerepelt és elavult ISDN-infrastruktúráját -- ezzel 1.) megúszva a drága központok sima kidobását, azaz a nettó veszteséget, 2.) kaszálva egy adag pénzt Magyarországon (ti: az ISDN volt az akkor elérhető leggyorsabb online net, akinek kellett, azt volt kénytelen venni -- jut eszembe, csak nem monopolhelyzetből "hozta" mindezt a Fatáv?... ), 3.) évekre ellehetetlenítve, persze csak úgy "rendesség"- alapon a magyar DSL-szolgáltatás indulását. ...De itt nincs vége; utánanézne valakinek, hogy a DT milyen "eredményeket" produkált mondjuk a 2000-es évek első felében, és milyeneket az akkor még Fatáv -- és hogy a Fatávban összeszedett pénz hová is került?...

A nagyvállalatok eddig is trükköztek. Úgy optimalizálták a viszonyaikat, hogy pénzben nekik minél inkább megérje. Kapitalizmus, vagy mi a szösz... Ebben nem különböznek a kicsiktől, pusztán a lehetséges eszközök, és némileg a stílus különbözik (...és nem csak a lehetséges eszközök nagyobb száma, hanem az alapszinten elkövetett huncutságok ezen a szinten már veszélyes, és nem eléggé kecsegtető volta miatt).

"A nagyvállalatok megszokták, hogy a kormányok sokszor a konzultációkat csak imitálják, de arra eddig még nem került sor, hogy a kormány még a látszatra se adjon, és meg se adja a lehetőséget arra, hogy az érintettek is hallathassák a hangjukat."

Ezzel nyilván el lehetett volna triblizni mondjuk két-három hónapot (...és akkor az a baj, hogy "nincs költségvetés", az időközben a közhangulatot mozgósító hivatalos rettegésről -- mert a nagy multinacionális vállalatok természetesen szentek és sérthetetlenek -- nem beszélve).

"Ráadásul a kormány a számára politikailag „barátinak” tekinthető egyes vállalkozásokat a szabályok hajlítgatásával gyakorlatilag kivonta az új adó alól. Erre az eljárásra a sportszerűtlen jelzőt nyugodtan használhatjuk."

A kormány mintha a magyar cégek, különösképp KKV-k preferálását állította volna a választási programja (egyik) középpontjába... ha azt nem teljesíti, gondolom, akkor az a baj. Van a szabályok "hajlítgatásával" mentesített cégek között nem magyar, nem KKV?

"Látnunk kell, hogy a megadóztatott szektorok nagyon kevés szereplős piacok: azokon nem több ezren versenyeznek egymással, hanem csupán néhány multi dominál. A kormány ilyen típusú magatartása pedig óriási ösztönzőt adhat az érintett vállalatoknak, hogy azok összekacsintva a (már fel is fedezett) kiskapukat keressék vagy mondjuk egységesen áthárítsák az adót a fogyasztókra. "

A kiskapukat eddig is ismerték. Az "áthárítás" megint egy ilyen hivatásos rettegős lózung -- én kíváncsi vagyok, hogy a T-Com, vagy a Tesco, vagy az Auchan hogyan fogja ezt meglépni, miközben az árszintje erősen összefüggésben van a felhasználói/vásárlói számával (miközben jól ismert tény, hogy a magyar piac meglehetősen _árérzékeny_). De egyébként lehet próbálkozni. Biztos, hogy a különadó egy részét megpróbálják a vásárlóra áthárítva "visszahozni", de ez csak az árszint egy másik optimumáig lehetséges (valamennyivel magasabb árszint, valamennyivel kevesebb fogyasztóval), azaz az extra adó terheit kompletten áthárítani nyilvánvalóan _nem_lehet_. Másrészt, az árszint emelkedése a konkurrens ágazatoknak -- nem bevásárlóközpont típ. kiskereskedelem, stb. -- teremt lehetőséget. Azaz az új optimum nem lehet sokkal magasabb árszinten, mint a jelenlegi -- vagy piacot veszítenek.

Reményeim szerint az itt összeszedett pénzeket a szerkezetátalakításra, és a gazdaság növekedési pályára állítására használják. Ha nem, tévedtem (...de túl erős lelkifurdalásom ekkor sincs; a posztban erről a lehetséges vonzatról pl. szó sem esik). ...Ha nem, akkor nagyot buktunk, azaz a "kormányban" való csalódás lesz a kisebb baj. Pusztán azt kívánom jelezni, hogy néha van olyan, hogy valamely radikális intézkedés mögött esetleg a nettó "pénzszerzésen" (...amelyet persze jogosan lehet "kritizálni", hogy hű, meg há) kívül más indok is előfordul.

Krumplicukor1987 2010.10.21. 09:50:35

Egy valamit magyarázzon meg a sok okos multiellenes emberke.
Miért van az, hogy a sok szegény magyar kisvállalkozó (meg a gyerekeik, feleségeik) jobb autókkal járkálgatnak, mint sok multinál dolgozó felsővezető?

nemecsek ernő áruló 2010.10.21. 09:50:41

@stratez: épkézláb ötlet: Állami kiadások csökkentése. Kifizetések megnyirbálása, öngondoskodás ösztönzése. Korrekt eljárás, legalább csináljunk úgy, mintha egyeztetni akarnánk, ne menet közben írjuk a szabályokat, csökkentsük a képviselői juttatásokat, ösztönözzük a beruházásokat, adjunk kedvezményeket azoknak a cégeknek, akik tartósan munkanélküli embereket foglalkoztatnak, lett légyen az multi, vagy kkv.

Hány épkézláb ötletet akarsz még, mondd!

Csak Norris 2010.10.21. 09:50:49

Vonuljanak ki nyugodtan...
Úgysem fognak. De ha mégis, hát Németország is megvan tesco és auchan nélkül. Van sajátjuk, aki az itteni termékeket árulja. ( Lidl, Aldi is megbízható, középkategóriát árul.)

Ha végre kivonulnának, talán elindulna valami magyarországon. Tuti nehéz lenne, de melyik kezdet nem az?

ehja 2010.10.21. 09:50:54

@kíváncsivagyok: Aha. Mert az emberek majd kisboltról kisboltra fognak szaladgálni (autózni) csak, hogy megvegyék azt amit egy helyen egyszerre is megvehetnek. Egyébként a kiskereskedő miért ne vehetne direktbe a gyártótól? A lustaságon kívül mi akadálya annak, hogy felvegye a telefont és felhívja?

Gondolkozni kellene, a nagy áruházak mindenütt hatékonyabban működnek mint a sok kis bolt nem csak nálunk. És miért csak az áruházlánc meg a telekom multik a rosszak? Az Audi, Suzuki vagy Nokika mért nem az? Ezeknél tejben-vajban fürödnek a dolgozók? Ezt is megmagyarázhatná valaki.

2010.10.21. 09:51:00

@Devil: Én sem hiszem el, hogy bármelyik Hipermarket veszteséges lett volna nálunk. Pont arra ne lenne pénzük, hogy eltüntessék papíron a profitot? :-)

Bambano 2010.10.21. 09:51:05

@stratez: figyi, ez nem multi sajnálósdi. Te írod, hogy eddig is úgy viselkedtek a magyar fogyasztókkal, ahogy. Szerinted ez most hirtelen pozitív irányba fog változni? Lol, ezt senki nem gondolhatja komolyan.

Ez a poszt nem arról szól, hogy sajnáljuk a multikat, hanem arról, hogy figyelmezteti a kormányt, egy olyan csapatba kötött bele, amelyiknek a kormánynál több mozgástere és nagyobb gazdasági ereje van. Le fogják gyalulni a kormányt, mint a szél.

Franc se sajnálja a multikat. De vannak, akik pontosabban tisztában vannak az erőviszonyokkal, mint tisztelt kormányunk.

aszekelyek 2010.10.21. 09:51:11

@Gyárfás: Az EU fejcsóválása miatti kényszerintézkedések. Igen.Mit fektettek be? Megkapták a piacunkat a seggük alá és jajgattak, meg húzódoztak a beruházástól sokáig és fenyegetőztek de kamuból. Fenét engedték volna ki a zsíros ingyen piacot a kezükből. . Pocsék telefonszolgáltatást adtak piszok drágán elejétől fogva. A felhasználók abból rakták össze nekik, a fejlesztésre valót. Adókedvezményhegyeket kaptak. Eleve versenyhátrányba hozva a tőkeszegény magyar vállalkozásokat. Piaci verseny eddig nem is volt. Csak beszéltek róla egyesek. Kóka pld. szerette a versenyt Párt és......multiprotekcionizmus volt. Most rinya van, mert valódi versenyt kéne végre csinálni, nem csak kaszálni.Talán tényleg azt képzelték, örökké gyarmatként tarthatnak minket?

Megfigyelo 2010.10.21. 09:56:37

Ez az egesz annyira ad hoc es kapkodo, hogy azt sem vettek figyelembe, hogy egy kb. 8 eves (tehat meg belepesunk elotti) EU direktiva explicite tiltja a telekomunikacios szektorra kulonado kiveteset, hacsak nem specialisan a szektor fejlesztesere hasznaljak a beszedett osszeget. Az EU mar "erdeklodott" a magyar kormanynal, hogy megis hogy kepzeli a dolgot?

beavereater [AT] 2010.10.21. 09:58:56

@kíváncsivagyok: valamint felhívnám a fiatalok figyelmét arra a tényre, hogy a "gonosz multik" előtti időszakban bizony nem volt az az árukínálat, mint most. Én még emlékszem rá, amikor apám csak úgy kapott 350 forintos wc-csészét (nem röhög!), hogy 100 forintot (az ár 28.5%-a!) kellett jattolnia az eladónak. De ez volt mindennel, ha volt kereskedő ismerős, akkor hozzájutottál a dologhoz, ha nem, akkor nem. Iskolakezdés például még nagyobb rémálom volt, mint most...

Jofiu 2010.10.21. 09:59:06

Azzal, hogy a multiknal lecsapodo penzt visszaosztjuk kicsit, azzal nincs alapvetoen bajom. Vagy kivonulnak, vagy nem fejlesztenek, de lassuk be, ha igeny lesz a szolgaltatasra, akkor jonnek majd masok. Vagy megse vonlulnak ki. A fejlesztesek tekinteteben ugysem vagyok egy lelkes szemlelo. Ott fejlesztettek eddig is ahol megerte. Nana! Ok is a haszonra mennek. Alsobuggyadon nem fog soha fejleszteni a multi, a porgos helyeken meg mar elegge megkapaszkodtak. Az meg hogy lesz e 4G telefon vagy millio megabit, nem nagyon tud lenyugozni. Az egesz uzlet elegge mestersegesen gerjesztett mar igy is, a befektetes jo resze az emberek hulyiteseben jelentkezik (marketing).
A multik raadasul fajlagosan kevesebb embert foglalkoztatnak, csokkentve a fizetokepes keresletet.
Azzal, hogy aremelkedes jon igy vagy ugy nem vitatkozom.
De mindenkepp latjuk a hetkoznapokban, a multik alapvetoen nem oldottak meg a tizeneves problemainkat, leginkabb elodaztak a problemakat. Nem adtak annyi munkat, mint jo lett volna, sot, el is vettek sokat. A minoseggel es a hogyanokkal is sok problema van, olyan alacsonyan tartjak a minoseget amennyire lehet. Vagy tularaznak ha megtehetik.
Szoval en nem felnek a multik reakciojatol. Ha eltunnek, talan meg jobb is lesz nekunk. Talan nem, de talan igen. Igy is rossz, ugy is rossz. Vagy igy is jo, ugy is jo, nezoponttol fuggoen.

Az persze kell, hogy tobb penz maradjon az embereknel, meg is tudjak fizetni a magasabb arakat, vagy el tudjak tartani a hazai szereploket, ilyen szempontbol tenyleg jo egy kis adocsokkentes (foleg a fizetokepes vegeken) es nem lehetett gyorsan csokkenteni a koltsegeket a vizfejben sem. Ha kirugjuk az ingyenelok felet, akik lehet mashoz nem is ertenek egyebkent, akkor eleg hirtelen tamad sok merges ember, vasarloero nelkul.
Elobb utobb le kell epiteni a vizfejet persze, a nelkul ez az ujraeloszto idoszak szart sem er.
Meg persze hatekonysagot es gazdasagossagot novelni, na de ez mar kulturalis dolog is reszben, mindenki hozaallasatol fugg. Amig a tobbseg meggazdagodni akar es nem 'csak' egyszeruen jol es tisztessegesen elni, addig ez a resz nem hinnem hogy valtozna.

szürke_tag 2010.10.21. 09:59:15

Ha egy Magyar távközlési társaság ilyen magas telefon díjjal se tud nagy nyereséget produkálni akkor ott nagy a baj a vezetésbe, nyugaton sokkal olcsóbb tel díjjal is magasabb a nyereségük. Ha egy bevásárló központ nem kérne olyan magas bérleti díjat az üzletek tulajdonosaitól, akkor sokkal hatékonyabb lehetne a működés, mert az üzletek is lehetnének olcsóbbak. Tehát a kapzsi Magyar mentalitás visszaüt és veszteséget produkál. A kormány azt hajtja be amit eddig trükközéssel megmentettek én nem sajnálom őket. Kapzsik a multik vezetői és ne sírjanak hanem perkáljanak. Lehet, hogy sokan itt ezért anyázni fognak, de a tiédet, a tiédbe, stb.

papamaci1 2010.10.21. 09:59:31

Józan paraszti ésszel (common sense) :-D beláthatók a következők:

1. Át lehet hárítani a fogyasztókra -egy határig-a költségeket, DE akkor csökken a fogyasztás....

2. Már eddig is kartelleztek.

3."Ha meg a kormánynak hirtelen pénzre van szüksége, akkor talán nem kellene betyárkodásból olcsó és biztos hitelről lemondani.."

Az IMF a világ legdrágább, legerőszakosabb hitelét adja-és eddig minden hitelfelvevőt tönkretett.

"A kormánynak lett szüksége pénzre hirtelen"

Nem . A sok hülye .unkónak lett szüksége, aki hagyta hogy az MSZP eladósítsa az országot. (És ráadásul .arom módon ő maga is felvett jelzáloghitelt.)
A fejenkénti 2.000.000. HUF adósságot hőn szeretett
Medgyessy- Gyurcsány- Bajnai kormányaink vették fel(és a panelproli tapsolt hozzá...) nem a FIDESZ kormány.

4. Idézném Fletó örökbecsű bon mot -ját a multi-ügyben: "El lehet menni..."
De nem fognak, mert a piacot nem hagyják itt(Oroszországnak, Kínának).

5. Tetszettek volna nem a FIDESZ-re szavazni. Orbán bukása után viszont Vona Gábornak fogják hívni a miniszterelnököt...

papamaci1 2010.10.21. 09:59:38

A magánnyugdíj pénztár egy lutri/roulette.
Ha elb.sszák a befizető pénzét, hova szaladnak majd a nyuggerek? Állam Bácsihoz ?

Joooe 2010.10.21. 09:59:51

Ja és a cím is elég durva: "Ha ti így, akkor mi is így – ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni."

Mintha eddig csak puszta jószándékból adományozták volna nekünk szolgaáltatásaikat a multik, és nem éltek volta volna az állammal és a fogyasztókkal szemben minden lehetőséggel amit csak a törvények és a piac megengednek...
Hülyeség azt gondolni, hogy 1-2%-nyi plusz teher majd bármit megváltoztat. Ők maguk sem igazán tiltakoznak, örülnek, hogy ennyivel megúszták.

Tarjapartja 2010.10.21. 10:00:02

Annak már nagyon örülnék, ha a demokrácia meg befektetőkedv féltők megmondanák, ugyan nekik milyen tervük van az elkövetkező években visszafizetni a 20 milliárd eurós hitelkeretből elköltött 14 milliárd eurós(!) ájemef és unyiós hitelt, amit nem kellett felvenni, mégis elköltődött. Azok, akik azt mondják OV nem beszélt megszorításokról, azokat emlékeztetném, hogy Mesterházy sem beszélt arról, hogy miből szándékozik ezt visszafizetni, amit ugye ők vettek fel, ha az MSZP megnyerte volna a választásokat. Merthogy az előző kormány is, amikor ezt felvette, elfelejtette velünk közölni, a bajnai-éráról azt hallottuk, hogy gazdaságpolitikájuk milyen sikeres volt. Vajon akkor is az lett volna, ha Gyurcsány úgy írja alá a hitelkeret szerződést, hogy nem 2010. IV. negyedévtől, hanem már az I. negyedévtől törleszteni kell a részleteket? Erről valahogy egy szót sem hallunk, Uraim.
Azt mondták, nincs ingyen ebéd. Nincs bizony, ezért kell fizetnünk. Sajna az urak már eladtak mindent, úgyhogy kiárulni nincs mit, több adót fizetni nem tudunk, 7 millió embertől mindent elvonni nem lehet, mert akkor kitör ám a parasztlázadás. 7 millió dühös ember meg azért nem kevés egy 10 milliós országban. (Vagy ezért nem merték megnyerni a választásokat?;) okos, nagyon, okos.) Több orvost, tanítót is nehezen lehet elküldeni, mert így is már csak mutatóban van belőlük, mint panda a kínai állatkertben. Igen, át kell alakítani a közigazgatást, kiesik néhány potya rokkantnyugdíjas, szuper, de... Az unyiós hitel első részletét ebben a negyed évben kell ám elkezdeni törleszteni! Most! Vagy az Urak nem emlékeznek rá, hogy a demokrácia és liberalizmus lelkes hívei ezt írták alá, hogy 2010 IV. negyedévtől kell fizetni?

Esetleg, Uraim, Önök ezt egy újabb ájemef hitelből szándékoztak kifizetni? Hitelet hitelből?! Az már döfi gazdaságpolitika lenne, igaz? Vegyünk fel még ájemef hitelt, zárjunk be még több kórházat meg iskolát, csökkentsük a nyugdíjakat, vezessünk be még több adót a magánszemélyekre meg a kisvállalkozásokra, adjunk még több milliárd kedvezményt a multiknak, hogy teremtsenek 3 műszak minimálbéres állasokat szalagban meg callcenterben míg az adókedvezményből fussa ingyen működtetni a céget, aztán meg elhúzzanak Kínába, itt hagyva a romokat meg az ipari szemetet, a hülye diplomás fiatalok iszkoljanak Nyugat-Európába pincérkedni meg kulisnak, minek ide képzett munkaerő, ha valaki nem a vörös egyetemen szerezte diplomáját, az már úgyis csak büfészakból diplomázhatott, ha már eladtuk a gyárakat és nálunk az állami-magántulajdon aránya 10/90% a magán javára, szemben a nyugat-európai gyakorlattal, ahol ez 25/75%, akkor nincs mese, adjuk el a földeket, kutakat meg a Balatont is Dunástul, Tiszástul, Gellért-hegyestül a "a külföldi befektetőknek", akik majd horror áron eladják nekünk azt, ami addig a miénk volt, hogy aztán a nyereséget kikönyveljék anyáiknak, ide meg lekönyveljék a veszteséget, adót nem fizetve, a pótlékokat, járulékokat elcsalva, a Munka Törvénykönyvét vicckönyvnek nézve, az alkalmazottakat meg éhenkórász birkáknak, akiket negyedáron lehet kinyuggerelni. Így gondolták, Uraim?

Vagy a magánnyugdíjpénztári befizetésüket és a tecsót féltő ellendrukkerek benyúlnak a pénztárcájukba aztán összedobják azt a bizonyos 14 milliárd eurócskát? Csak úgy nagyságrendileg a törlesztőrészletek mértékéről, az évi törlesztőrészlet mértéke meg fogja haladni a GDP 10%-át, a teljes éves nyugdíjkasszát.

Szóval? Kíváncsian várom a konstruktív javaslatokat, legalább végre lesz miből szemezgetnie ezeknek a felelőtlen forradalmista ifjúknak, akik azt hiszik csak úgy kísérletezgethetnek itten a mi kontónkra. Uraim, segítsünk nekik!

zoldx 2010.10.21. 10:00:13

Igaza is van mindenkinek,aki sajnálja szegény multikat!Szerintem is Mari néni nyugdíjából még megmaradt 23Ft-ot kellene inkább valahogy elvenni,neki úgy sincs már rá szüksége.( a temetést meg majd csak állja valaki!)

desw 2010.10.21. 10:00:33

@trey82:

Egyetértek!

Amíg 8 millió állampolgárnak van szavazati joga, de érdemben csak 2 millió fizet adót, azaz 6 millió választópolgár részben vagy egészben eltartott, addig a valódi intézkedések (állami vízfej leépítése, nyugdíjreform, oktatás, eü, ...) garantáltan politikai bukással járnak, járnának. Ezért nem történt semmi valódi reform az elmúlt 20 évben, és ezért történnek csak ilyen butuska látszatintézkedések.

Pedig a kérdés nem az, hogy ezek a reformok kellenek-e vagy sem, hanem az, hogy mikor valósulnak meg végre. Persze el lehet cseszni még a következő 20 évet is érdemi átalakítások nélkül, de akkor még nagyobb sz@rban leszünk.

Várúr 2010.10.21. 10:00:42

@kadarnepe:
Ne tréfálj koma... Van fogalmad arról, hogy pár száz ilyen kis kft. mögé strómancégeket szervezni mennyi idő és pénz? Mennyi energia csak a feldarabolás, az egyes kis kft.-k logisztikája, stb. ? Az lenne eszméletlen költségnövelő, nem az adó -, meg a külön beszerzés, amire az önálló cégeket megintcsak törvény kötelezi, nemdebár?

desw 2010.10.21. 10:00:48

@Behajtó70:
"És boldog lennék, ha az osan+teszkó+kora+lidl elhúzna a pic.ába, mert ahol ezek megjelennek, ott minden más vállalkozás elbubkik, csődbe megy! A maszek kisközértek - ami még megmaradt - az éhenhalás szélén állnak!"

Miért mentek tönkre a kisebb boltok a multik miatt?

Talán fegyvert tartottak a vevők fejéhez a multik, így kötelezve őket, hogy náluk vásároljanak?

Alf (törölt) 2010.10.21. 10:00:54

Ha elmegy a tesco, auchan, spar, majd a sarki közértben vásárolok, hazai árut.

Ahogy egy nagy magyar államférfi mondta: "El lehet menni az országból" , igaz, ő ezt nem a multikra értette, hanem a közemberekre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.21. 10:01:11

@Truth-Love:
"Nem tudom, hogy te hol olvastál olyan elemzést ami azt írja a mnyp-ról, hogy "kb konszenzus a világban, hogy a mi mnyp-unk egy szar"? Linkeld be légyszi! "

Tessek.
books.google.hu/books?id=MDMddPf7BqoC&lpg=PP1&ots=t4JW1yjf3I&dq=Hungarian%20swedish%20pension%20reform&pg=PA94#v=onepage&q=Hungary&f=false
"When internal rates of return were calculated for Poland, Hungary and Latvia, these turned out to be negative."

Alf (törölt) 2010.10.21. 10:01:25

Ha a teszkó "visszavág" áremeléssel, akkor nem vásárolok a teszkóban.

A piacgazdaság alapvető fogalmaival nem vagyunk tisztában. A multicég nem egy hatóság, aki felemeli az árait és akkor nekünk muszáj lesz nála vásárolni, verseny van, valaki más majd leviszi az árait, a felemelt árakkal meg elriasztod a vásárlóidat.

Nem lehet mindent "áthárítani" .

Halál Bika 2010.10.21. 10:01:31

Aki szerint a profit rossz, az dolgozzon ingyen. Baszki.

Alf (törölt) 2010.10.21. 10:06:26

A másik dolog, ami a cikkből TELJES EGÉSZÉBEN kimaradt a cikkből, hogy a különadó HÁROM ÉVRE szól, tehát semmi köze a hosszú távú befektetésekhez, sőt, talán annyi, hogy egy rendben lévő állammal rendelkező országba érdemesebb befektetni, mint egy csődközelibe.

Megfigyelo 2010.10.21. 10:06:37

Magyarországon ma (és még sokáig) gyakorlatilag csak a multik képesek munkahelyeket létrehozni és a műszaki-gazdasági kultúrát fejleszteni: a hazai vállalkozóknak se tőkéjük, se hozzáértésük, se szakmai etikájuk nincs meg hozzá - ők rövid távon akarják megszedni magukat, és nem beruháznak, hanem luxuskocsikban páváskodnak. (És Kaya Ibrahimoknak passzolják át a céget a köztartozásaival együtt. A multi viszont korrektül befizeti amit kell...)

DArchAngel 2010.10.21. 10:06:42

@Behajtó70: akkor menj te a maszek közértedbe 250 Forintért megvenni azt a tejet, ami a tuskóban 200 alatt van. (Ugyanaz a magyar tej.)

Netuddki. 2010.10.21. 10:07:00

Hehe. Érdekes írás. Pont a múltkorihoz írtam hinni a templomban kell.

Nettó veszteséges a multi? Na persze. Jól értenek az eredmény eltüntetéséhez.
Elmegy innen a multi? NEM. Ugyanis hol adná el azt a sok szemetet amit tőlünk nyugatabbra már nem vesz meg senki. Sőt még fizethetne a rossz minőségű áru megsemmisítéséért.
Ami pénzt kapunk a multiktól a bérmunkáért, azt szépen szinte ingyen ki is viszik innen.

A magyar telekomnak tavaj majd' 500 milliárd volt a NETTÓ árbevétele. No comment.

DArchAngel 2010.10.21. 10:07:06

Ja, és honnan lehetne pénzt szerezni? Itt repül 5 milliárd: index.hu/belfold/2010/10/20/otmilliardert_fenykepezteti_a_kormanyzat_az_orszagot/ , egy tollvonással megspórolható.
Keservesen csalódok hétről-hétre ebben a kormányban is.

orient 2010.10.21. 10:07:18

@monyon le: Kínából nem a multis termékek a szarok hanem a sok névtelen szar amit feketén csinálnak, másolnak és árulnak. Kína nagy probléma de nem mi fogjuk megoldani. Ez egész világ rossz felé ment nagyon régen. Sajnos minden cég olcsóbb termelést keres és ezzel hosszútávon a saját gazdaságát nyírja ki. Egy dolog hogy a BMW-t kínában gyártják, de ez miatt a németeknek nincs munkája. Mi ezzel nem mehetünk szembe, mert hiába szar a rendszer kicsik vagyunk a változtatáshoz. Amit lehetne hogy a hazai cégeket erősíteni egy jó adórendszerrel (ez jövőre kb. meglesz). Innentől kezdve adott a helyzet hogy magyar kereskedelmi láncok versenyképesek legyenek nemcsak árban hanem minőségben is. Én sosem vennék pl. zölds. gyümölcsöt hipermarketből csak piacról, termelőtől. Drágább, de ég és föld a különbség. Ha megérné az embereknek akkor magyar láncokban vásárolnának, érje meg, vagyis tegyen érte a magyar lánc, és gazdaság, de nem a multi tehet róla, hogy nincs versenytársa, és a sok ökör oda jár vásárolni!

Legyenek minőségi magyar termékek. Sajnos nincsenek nagyon.

magyar gazdák ne adják el a terméküket a hippernek olcsón akkor sem, ha 10ft hozza be lengyelországból.

Adják el szépen erre létesített piacokon és más helyeken, rendes áron (nem olcsón, de nem is túlárazva) és a magyar ott fog vásárolni mert friss és jobb mint az import. Csak mert itt érik és nem az úton a kamionban és hajókon.

Sok mindent lehetne csinálni hogy a magyar cégeket versenyképesebbé tegyük, de a multival kiszúrva, csak az emberekkel szúrnak ki leginkább. Ha a multinak annyi versenytársa lesz akkor majd tényleg elmegy magától, csak abban az a jó hogy a maradék tényleg képes lesz kitölteni a fennmaradt teret, nem úgy mint most. VERSENYKÉPESSÉG a fontos amit tényleg az előző rendszer elrontott a magas adókkal.

Példa: Én nagyon szeretem a jó borokat. Sokáig szinte csak külföldi borokat ittam. Francia, olasz....stb. Nem azért mert olcsóbb hanem mert jobb. Na már most az utóbbi években annyira feljöttek a hazai pincészetek pl. Villányban, hogy hozzák a francia színvonalat. Azóta csak magyar bort veszek mert a magyar borászatot támogatom, semmivel sem rosszabb mint a híresek.

Ugyanakkor sok minden másban csak külföldit veszek mert magyar termékekben nincs jó minőségű. Ez nem multifüggő csak sajnos magyar termékeknél még mindig sokszor a hirtelen gyors meggazdagodási vágyból adódóan szart gyártanak drágán, aztán pár év múlva eltűnnek a süllyesztőben. Piaci áron vagy az felett picivel kéne gyártani termékeket de jó minőségben. Emberek vennék, de külföldinek nincs legtöbb dologban vetélytársa.

Másik példa. Mi mindig szeretünk jó kenyeret enni. Általában a megvett "magyar" kenyér másnapra mint a szivacs olyan szar. Találtunk egy pékséget nem messze és csak ott vásárolunk. 3-4 nap múlva is finom a kenyér ha megmarad mert jó minőségű. Ha este 6 után mész már nincs semmi kenyerük mert mindenki elkapkodja (este 8ig vannak nyitva). Nem rég tudtam meg hogy a tulaj nem magyar, milyen érdekes mi? A mellette lévő "magyar" pékség ahol minden 2x annyi és másnap landol a kukában. Ez leírja a magyar állapotot nagyon jól. CBA-ban hasonló okok miatt nem vásárolok. Sokszor nincsenek jó minőségű termékek amit mi keresnénk, inkább megyek a SPAR-ba vagy olyan külföldi lánchoz ahol van, és ráadásul nem is drágább. Jellemző, nem a multit kell szidni ha a magyar szar.

(1 hónapja mentem be CBA véletlenül mert útba esett, olyan ordenáré rohadt kaja szag volt, hogy kifordultam. Az eladó azt mondta nem éreznek semmit, persze hozzászoktak valszeg, mocsok, higiénia hiánya...stb.) Életemben egy rendes CBA-ban sem jártam még, ahol szívesen vásárolnék. Tudom multiban is van ilyen, de ott azért találni normális üzleteket is...

Hurri Kán 2010.10.21. 10:07:39

@beavereater: sok sikert hozzá. Mintha mostanában lett volna némi fennforgás a Tesco túlóra el(nem)számolása miatt a dolgozók felé, ha jól emlékszem.

@dark future: nem fogják megtenni. Nem ellenségük a saját zsebüknek.

@Flúgatlan: nem lehet, biztos. Sírhatnak a multik, de egy dolog tuti: ha nem érné meg nekik, nem lennének itt.

Truth-Love 2010.10.21. 10:07:46

@radala:
Csak hogy egyértelmű legyen! A jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer rossz! Nem önfenntartó ergó, ha nincs reform, akkor a nyugdíjkassza csődbe megy. Ezt az állam nem engedheti, ezért a hiány kipótolja. Miből? Kölcsönt vesz fel!

Ezt a nem fenntartható jelleget ismerték fel a 90-es évek elején (nemcsak nálunk, több országban is). Ebből lett a nyugdíjreform, ami lehet nem tökéletes és nem a lehető legjobb (lehetne rajta változtatni, persze nem egyik napról a másikra, hanem alapos előkészítés után), de hogy rövidtávú önös érdekek miatt tönkreteszik a mnyp-akat és kiállnak egy olyan rendszer mellett, amiről MÁR BEBIZONYOSODOTT, hogy ROSSZ, az minden csak nem felelős kormányzás!

Ha pedig tényleg úgy van, ahogy írtad, mármint a Fidesz az első kormányzása alkalmával is megrövidítette a mnyp-akat, akkor Ő IS felelős azárt, ha ezek esetleg most nem működnek jól!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.21. 10:07:52

@Csaknorisz: A kis magyar kereskedők eddig is kurva drágák voltak a multikhoz képest! Erről csak ennyit.(A kis magyar kereskedőhöz nem megyek, mert hülye azért nem vagyok!)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.21. 10:08:04

A fejlesztéseket leállítani, elmenni nem fognak, mert verseny van.
Kirúgások tuti lesznek. (Gondolom repülök én is, mert nagy a pofám.)

A legvalószínűbb az, hogy elcsalják majd ezt az adót is.

Amúgy meg ne pofázzanak, mert ha minden igaz, évekig adómentesek.

Az állam meg lépjen fel keményen, az a dolga. Erősebb, mint egy multicég.

zümmmi 2010.10.21. 10:08:14

De az biztos, hogy ezek a plusz adók nem strukturális változások. Ettől nem fog "belendülni" a gazdaság.
Ráadásul etikátlan. Még adókategóriában is.

orient 2010.10.21. 10:08:20

@Behajtó70: maszek kis közért nem azért megy csődbe, hanem azért mert igénytelen szarok. Én és sokan mások a minőséget nézem, de be nem teszem a lábam egy REÁL vagy CBA-ba többet.

Szívesen támogatnám én a magyar láncot és termékeket de szarok. Nyáron volt ásv.víz akció valamelyikben (Reál). Ki van plakátozva, be van téve a postaládába...stb. leveszek pár pakkot viszem a pénztárhoz, nem akciós áron húzogatja le őket.

Szólok figyelj már bocs, nem ez van kiírva.

Ja ők nem adják akciósan, közli.

Ja mondom akkor mi a szarért van kint a kirakatban a plakáton???

Bocs, majd le kell szedni mert most már nem, a mi üzletünk nem adja már akciósan.

Mondtam köszi tartsátok meg, és otthagytam az egész szart a pénztárnál.

Kifelé még megnézem a plakátot a kirakatban-érdekes akció még egy hétig tart dátum szerint. Nem mintha nem tudtam volna fizetni teljes árat, de ha valamit utálok az ha hülyének néznek...

Na ezért járok a külföldi cégekhez, ilyen még nem volt, és vannak a kedvenc csokijaim, mogyorókrém és sok más árucikk is. Szar magyar láncoknál nincs.

Sarki éjjelnappalikban ahol minden 4x annyiba kerül, csak az alkeszek járnak meg azok akik segélyen élnek és sosem nézik mi mennyibe kerül, mert nem dolgoznak meg érte. Na ők ezért mennek csődbe.

radala 2010.10.21. 10:08:25

@Droli: Mik azok a nagy szerkezeti reformok, amibe nem vágnak bele és honnan tudjuk, hogy nem vágnak bele.
Roppant kevés fogalmam van arról, hogy hogyan kell kormányozni, soha nem voltam még ME. De valahogy én úgy képzelem, hogy mondjuk a szerkezeti reformok is a parlamenten kellene, hogy átfussanak (ez ugye gondolom nyilvánvaló). Most a parlament a költségvetéssel lesz elfoglalva, szóval, ha van is haladás a "nagy szerkezeti reformokban" akkor sem lehetnek láthatók, mert nem férnek be oda, ahonnan épp láthatóak lennének.
Nem veled vitázom csöppet sem, csak azt nem nagyon értem, hogy hogy tud a Fidesz egyszerre lusta semmit tevö és Rambó tempójú lenni.
Illetve igazából értem mert ugye az egészségügyünk is egyszerre pazarló és forráshiányos. Szóval én tök szívesen belátom, hogy a Fidesz egy nagy rakás szar, mert az tuti, hogy pont így néz ki egy nagy rakás szar is, de más szempontból meg így néz ki egy gigantikus mélyreható átalakítás is. Szerintem simán nem tudunk semmiről semmit, ami nem egy jó érzés kétségtelen, de a világ már csak ilyen. Nehezen láthatók be a döntésekről pillanatok alatt, hogy azok mennyire jók. Különösen igaz ez akkor, ha még csak a döntések egy részét ismerjük

kisa 2010.10.21. 10:08:37

@tölgyes:
Néhány idézet a közelmúltból:
"Az állampolgárság megszerzése nem érinti a szavazati jogot, amelyet a választójogi törvény rendez, és melynek feltétele a magyarországi állandó lakcím megléte. "
nagyistvan.fidesz.hu/index.php?id_cikk=3440

A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány senkit nem fog belekényszeríteni az állami nyugdíjrendszerbe, mindenki szabadon dönthet arról, hogy mely típusú pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát.
www.stop.hu/articles/article.php?id=758816

Ez csak kettő, a többihez nincs kedvem forrást keresgélni.

Mayday 2010.10.21. 10:08:46

Nemértem. Amig itthon 2-3x annyiba kerül 1 mbit sávszélesség (nem, nem bp kis részét értem, ahol 20-30mbit van, hanem országos szinten), mint a T anyjánál németországban ,uaz telefonra és mindenre plusz amig az aldi meg tesco meg lidl meg nem tudom mik angliában olcsóbban adják a cuccaikat mint nálnuk (ld 1-1 katalógus), addig csak ne rinyáljanak, pláne a polcpénzzel meg a 60-90 napos fizetésui határidőkkel.

Legszivesebben az összeset kizavarnám az országból, németországban sincs tesco, mégis élnek.

Devil 2010.10.21. 10:08:54

@vtoomi: A konyveles meghamisitasa igen sulyos gazdasagi buncselekmeny, nem hiszem hogy az APEH ne ragta volna at magat a konyvelesukon ha akar a legkiseb gyanu felmerul hogy simliztek. Tudod multibol csak par darab van, oriasi penzekkel, nem olyan nehez ellenorizni oket mint mondjuk mind 10.000 fodrasz kisvallalkozot, es jobban meg is eri tehat: igen, elhiszem.

@kisa: Persze sokan csalnak minimalberrel de olvastam olyan elemzeseket hogy annyira sokan azert nem, Ez jellemzoen a kkv-k (akiket a parasztgyerekek kormanya ugy szeret) hobbija de a gazdasagi sulyuk sokkal kisebb igy ez nem olyan hatalmas tetel.

Parasite 2010.10.21. 10:08:59

@Behajtó70: milyen maszek kisközért áll az éhhalál szélén? mert belőlük több ezer, egy 100 fős faluban is! vicc hogy mindenki kisközértet nyit hátha majd abból megél, aztán sír ha nem megy és egyből a tesco-ra fogja! szépen letisztul a piac, pont annyi maszek marad, amennyi kell. mert kisközért mindig kell, nem fog az ember egy tejfölélrt meg fél kiló kenyérért kiautózni egy nagy áruházba.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.10.21. 10:09:15

Azon nem akadok ki, hogy a hozzászólók többsége elemi ismeretekkel sem rendelkezik milyen adókat és terheket visel egy vállalkozás és mibe fáj ez most nekik.

De az továbbra is nagyon aggaszt, hogy a MULTIK egy kalap alatt vannak. Ezek szerint alig tudtok különbséget tenni a gazdaság szektorai között, az ott elérhető nyereség és a vele járó munka között. Ez viszont már fáj. Így nagyon lehet benneteket uszítani mindenki ellen....

Röviden a véleményem:

A monopóliumok adóztatása a Fidesz érvelés szerint akár még jogos is lehet. De akkor a kereskedők ez alá nem illenek, ráadásul a válság miatt elég nagy szarban vannak, a kicsiktől a teszkóig, mert a fogyasztásunk ugyanis drasztikusan csökkent. Mivel a kereskedő árversenyben van - nincs monopol helyzete - kénytelen lesz a vevők mellett a beszállítókra tolni egy részét a tehernek. Mindkettő mi vagyunk.

(Tehát az adó megint fogyasztási és nem az állami kiadások visszafogása a plusz forrás teremtése).

Az energia szektor és a telekomos monopóliumok elég nagy lovét kaszáltak itt az évek során. És ők ki is vitték, amit tudtak. De ebből mi is jól jöttünk ki a kapott technológia révén. Talán le kellett volna ülni velük..... mivel monopóliumok mégiscsak többet tehetnek és jobban össze vannak nőve az állammal.

A MULTi utálatot nem értem és nem szeretem. A szovjet csapatok szintjére kerültek közutálatban. Csakhogy azokat mi soha nem hívtuk. (Pár komcsit leszámítva). A multikat viszont igen, és akármennyire is fáj ez a helyzet. A 80-as évektől kezdve jártunk a máriahilferre vásárolni és minden itthoni hiper nyitásnál ott marakodtak honfitársaink, hogy bejussanak. Akármennyire nem fogjátok ezt fel és kell valaki akit utálhattok, de őket MI HIVTUK.

Az a rengeteg ember aki ilyen cégekné dolgozik és tart el még maga mellett 3 nem aktív termelőt azokkal mi van? Ő is ellenség? Mert fizetés emelést és prémiumot qrva élet, hogy nem fog kapni 3 éven át. És ezt ki is teheti nektek a karácsonyfa alá....

A nagyvállalatok meg jó adófizetők voltak mindig is, mert nem az adóval trükköznek. A KKV szektorral ellentétben, ahol mára a rengeteg adminisztratív teher és adó mellett sokszor köszönő viszonyban sincs a könyvelés a valósággal....

Joooe 2010.10.21. 10:09:34

"Ha ti így, akkor mi is így – ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni."

Na igen, ezek a jófej multik eddig barátságosak voltak és szivességből idejöttek nekünk szolgáltatni, de mostmár sokkal morcosabban teszik majd mert mi nem vagyunk jófejek velük. Ekkora hülyeséget hogy sikerült kitalálni?
Vannak kialakult piaci viszonyok, érdemben nem terhelheti a fogyasztóra mert akkor az elmegy a konkurenciához. Érdemben nem csökkenthet a munkaerőn vagy a beszállítókon mert ezeket már eddig is a végletekig lehasználta és a munkájukra szükségük van. Eddig is a törvények és a piac adta lehetőségeket maximálisan kihasználták, egy plusz adó ezen nem fog változtatni. Az az 1-2% nem a világ...
Nem véletlen hogy egy-két "nincsmásdolga" érdekképviseleti emberen kívül senki nem hallatja a hangját, a "válságadóval" érintettek örülnek hgoy csak ennyit kapnak, simán csak benyelik mint a bankadót a bankok.

(Elnézést kérek ha az előző hasonló tartalmú posztommal megsértettem a blog szabályait, nem értem miért nem engedte át a moderáció, bár abban tényleg volt még egy általános VV kritika is a cikkek általam vizionált színvonal romlása miatt)

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2010.10.21. 10:09:41

@Anti Anyag: Jól hangzik, amit írsz, csak az a kár, hogy a Mofém is Kínában gyártat. Ezért inkább német csaptelepet veszek, pedig én is örülnék a hazainak:(

orient 2010.10.21. 10:09:51

@csabaerdosi:
Nagyon durván populista kiragadás:

Tisztázzuk a fogalmakat:
"Árbevétel az értékesített termékek és áruk, illetve teljesített szolgáltatások általános forgalmi adó nélkül számított ellenértéke."

1. Nem tudom mennyire hitelesek az infók mert érdekes, hogy a match árbevétele: 45 256 966 lenne.

2. Ha első pont téves akkor is fizetnek, mert ez csak a direkt befizetés. Ebből még fizet áfát (25%) De ezenkívül fizet ám béreket és adókat a bérek után is. Az ebben nincs benne. Plusz rezsi és sok más egyéb dolgot is tehát a végső szám nem ennyire vérlázító azért. Nem mellesleg sok ezer ember akinek munkát ad és ők elköltik annak is a 25% visszamegy ÁFA formájában amiből másnak szintén van megélhetése...stb. Ha ezek mind utcán lesznek akkor a munkaügyi meg egyéb segélyszervezeteknél fognak kuncsorogni és befizetőkből, koncokká válnak akik majd a te meg én adómból fognak tengődni segélyeken.

3. Sok lánc (pl.Spar) azért nem fizetett semmit mert veszteséges. Magyarul a 2 pontban tárgyalt költségei magasabbak voltak mint a te által iderakott "árbevétel". Miből is adózzon ha veszteséges? Örülök neki ennek ellenére itt marad és sok ezer embernek munkát ad és a ált. legjobb minőségű termékeket árulja a piacon, én rendszeresen náluk vásárolok.

Nem a multit kell sajnálni hanem az embereket és a gazdaságot aki ez miatt meg lesz fingatva. Rendes adórendszert kell kialakítani, ahol mindenki értelmes mértékben adózik. Alkalmazottak is, vállalkozók is, multik is és magyar cégek is. Ez nem az. Eddig mi alkalmazottak adóztunk sokat, kisebb cégek nem, mert igaz nem volt adókedvezményük, mint a multinak, de azt lenyúlják a feketézésen, meg szürke és egyéb adócsalásokkal többszörösen. Most jan. 1 től végre az alkalmazottak és rendesen bejelentettek fognak normálisan adózni, remélhetőleg a gazdaság is fehéredik majd rendesen ettől (ez nagy pozitívum a fidesznek!), mellette azonban a multit olyan mértékben húzzák le ami az ott dolgozókat veszélyezteti. (ismétlem nem a megadóztatásával van a baj, hanem a mértékével és hogy nem egyeztettek velük egyáltalán, tárgyalás nélkül pofán vágják őket. A stílusban van a leginkább a kivetnivaló és a külföldi befektetők ezen fognak 10x elgondolkozni mielőtt idejönnek, márpedig szükség van multikra, mert audi, mercedes...stb gyárat nem fingunk ki magunkból 2 hét alatt, hiába is gondolja ezt bármelyik párt, bár ezt a fidesz is jól tudja....)

orient 2010.10.21. 10:09:56

@Kangörény_: igen kb. ez a valóság.

Úgy látom csak az éljenez aki sajnos most rosszul él és beveszi hogy a multi meg a kapitalista szemetek miatt van ez. Meg az IMF miatt! Sajnos nem. A politikusaink miatt van akik lenyúlnak mindent színtől függetlenül a világ egyik legkorruptabb országában és vannak annyira művészek, hogy az egészet még rá is tudják kenni másra (multi, IMF...stb.)

ha valaki ma szarul él akkor a politikusokat hibáztassa ne a cégeket. A cégek csak azt teszik amit a piac megenged, ha rosszul van szabályozva, legyen újraírva a szabály(de ne adókkal amit az emberek szívnak be megint...). Érdekes sok ország ahol soka a multi milyen jól élnek (akár cseh ország vagy Szlovákia, Lengyelország...stb.) Érdekes ott is vannak ezek a láncok mégsem élnek szarul mint mi!!! Érdekes párhuzam, lehet nem is a multival van a baj, hanem a politikusainkkal (most elsősorban a szocikra gondolok, de sajnos a fidesznek is bizonyítani kell hogy különb mert el csak úgy nem hiszem-pl. megyes EX-főpolgármester úr Esztergomban?)

Squid 2010.10.21. 14:53:52

Finoman megjegyezném az itt kommentelő kollégáknak, hogy nem a legfontosabb aspektusával foglalkoznak a problémának.

A multik nem fognak elmenni, mert 5-10-15 éves terminusokban gondolkoznak, és a befeketetésüket nem fogják itthagyni. Efelől kár is elmélkedni, mintahogyan szintén kár a kivetett adó jogosságáról vagy jogtalanságáról vitatkozni.

A lényeg nem ez...

A lényeg az, hogy mire költik a pénzt!!!! Ezt kéne fejtegetnie a VV-nek is tekintve, hogy az egész téma legkatasztrófálisabb pontja elveszik a vitában.

A befolyt pénzeket (beleértve a mnyp-t is), nem struktúrális reformokra költik ami közép és hosszútávon segítené az országot. A pénzeket populista rövidtávú parasztvakító adócsökkentésre cseszik el mikozben az óriás pénznyelő feketelyukak továbbra is ott vannak.

Ezzel kéne foglalkozni, nem a turbómagyar multirühelléssel..

radala 2010.10.21. 14:53:59

@Truth-Love: Igen az majdnem biztos, hogy már 98-99-ben is farigcsáltak rajtuk valamit. (baromira élesen emlékszem, ami persze nem bizonyítja, hogy úgy is van) .
Ha a Fidesz meghagyja a jelenlegi rendszert, akkor a kurva anyjukat. Ezen nincs nagyon mit vitázni, akkor ez egy rossz rendszer még rosszabbra cserélése. De én a lehetőséget látom ebben, hogy itt a kiváló alkalom, hogy mindenki boldog lesz és a forradalom és szabadságharc részének fogja érezni a svéd modellt, ami jobbnak tűnik, mint ez az öszvér, ami most van.

ö...mikó? 2010.10.21. 14:54:04

@AnnaKarenina: Szlovákiában meg van 22 000. Össze lehet hasonlítani. Beszari gyáva kormány, az értékteremtőktől elvesznek, az ingyenélők szavazatára játszanak. Pedig most van 4 évük!
A multik meg nem ördögtől valóak, persze, el lett baszva a sok adókedvezmény, de ezt nem így kell visszacsinálni. Látszik a kommentekből, nincs itt túl sok vállalkozó. Ha valakinek októberben mondják meg, hogy na ecsém fizess még be adott tárgyévre x milliárd adót, az igen felborítja a tervezést. Ráadásul rengeteg magyar beszállítót és annak alkalmazottait tartják el.
Annak aki meg 50, meg 100 százalékos árrésről beszélt: MUHAHA! Ne városi legendákon művelődjetek. Kb. 5-10% árrésük van, a kulcsszó a nagy mennyiség. És ha valami Ausztriában, vagy Németországban olcsóbb, az azért van, mert ott nagyságrendekkel többet értékesítenek belőle (plusz jóval kisebb a logisztikai költség) .

gande 2010.10.21. 14:54:10

@Devil:

lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam. én nem azt mondom, hogy az árkartell egyenlő a multival. sőt, én egyáltalán nem vagyok multiellenes, mert szerintem rengeteget köszönhet ez az ország a multiknak.

ugyanakkor azt is látni kell, hogy megfelelő szabályozás és ellenőrzés hiányában elszaladhatnak a lovak.

ö...mikó? 2010.10.21. 14:54:13

@Evil Dick: Meg van egy olyan mondás: Csá gyíkok, én leléptem!
Ez a normális? A dolgozó réteg az ingyenélők rabszolgája? Ennél igazságtalanabb dolog a világon nincs...

gande 2010.10.21. 14:54:17

@aszekelyek:

ezer perc ingyen azért NO-ban sincs és szerintem senki nem várja el, hogy bármi ingyen legyen. az eu-szabályozásokon belül működnek itthon is a telefontársaságok, csak az egy kicsit kevés.

szerinted mekkora büntit fizetne hazájában, NO-ban a T-mobile, ha pl. átlépem a határt és akkor egy olyan számot küldenek sms-ben az ottani díjakról, amit csak otthon belföldről tudok hívni????

ahogy fentebb is írtam, az ellenőrzés hiányos, de nagyon.

Fánkevő Fáncsi 2010.10.21. 14:54:23

@orient: Nana orient öregem azt senki nem hiszi, hogy a multik tehetnek mindenről. De alaposan kiveszik a részüket a dolgokból. Persze erről nem csak ők tehetnek, ők csak megteszik amit lehet, kihasználják a lehetőséget amit egy birkasághoz szolgasághoz szokott nép, és korrupt politikusok esetén lehet. Ez a "véleményvezér" srácot mikor láttad utoljára sírni (sportszerűtlen, igazságtalan..hogy csak ebből a cikkből idézzek) amiatt, hogy a bankok egyoldalúan módosíthatják a hitelszerződéseket. És sajnos valami ismeretlen oknál fogva (lásd. : www.feketelista.hu/dramaian-nott-a-kartellezok-szama/) M.o.-on "verseny" (jobban mondva kartellverseny, multimutyi) körülmények között nem találsz olyan bankot amely ne akarná ezt ráderőszakolni. Persze nyilván nem tudod, az egyoldalúan mósosítható szerződés azt jelenti, hogy köt veled egy 9% hitelt ami másnak már 11% jövőre már 14%, ha olyan kedve van, gyakorlatilag azt tesz amit akar, mintha nem is lenne szerződés, hiszen bármikor módosíthatja. Először gondolkozz már mielőtt hangosan zokognál szegény pára multik miatt.

Publius Decius Mus 2010.10.21. 14:54:31

A cikkíró feltételezései:
1. A multik eddig sportszerűek voltak az állammal.
2. Most majd szemetek lesznek, mert megsértődtek.

Nem inkább mindhol mindig a profitra hajtanak, ha kell jó teljesítménnyel, ha kell rossz teljesítménnyel, ha kell állami tisztviselők korrumpálásával, ha kell kartellezéssel, ha kell kreatív könyveléssel?

Most szólok, hogy elképesztően jól profitálnak, csak a transzferárakkal való játék miatt az APEH és a hazai multiimádó hülyék felé láthatatlan lett a nyereségük. Nem egy nagy összeg amit mos le kell szurkolniuk, de persze lesz siránkozás, csak a plafon ne essen le!

judimami 2010.10.21. 14:54:32

@monyon le: És szerinted annak a sok százezer alkalmazottnak ki fog munkát adni ? Én dolgoztam magyar vállalkozónál és most egy multinál. A különbséget zongorázni sem lehet a multi javára.
És kinek a pénzéből fogják a tornacsarnokokat üzemeltetni? A sok fedett focipályától meg nem lesz jobb a szar magyar labdarúgás !

orient 2010.10.22. 19:26:01

@Fánkevő Fáncsi: Nem a bankadóról beszéltünk. Bankadó jogos volt, hanem tetszik elmehetnek senkinek sem fognak hiányozni.

Multikkal nem ez a helyzet. Nézz kicsit körül, hol van jobb élet a világban? Ott ahol kirugdossák a multikat, vagy ahol ott vannak? Hol van gazdasági növekedés?

index.hu/gazdasag/vilag/2010/10/21/elkepeszto_gdp_novekedes_kinaban/

Pl. Szlovákiában is a nagy szlovák vállalatok húzzák a gazdaságot mióta kirúgták a rohadt multikat.

Emberek, nem a vezetők populista marhaságait kéne bálványozni fanatikusan, csak mert rosszul éltek, hanem megszabadulni a politikusoktól és egy korrekt országot, társadalmat építeni, korrekt szabályokkal.

Amíg mindig csak bűnbakot keresünk és találunk anélkül hogy az igazi bűnbakok lennének megbüntetve és kitakarítva addig nem lesz jobb. (önkormányzati reform amivel nem lopkodhatnának tovább, és többszörösét hozta volna mint a gonosz-multiadók)

Truth-Love 2010.10.22. 19:26:09

@radala: Tegyük fel (bár én ebben nem hiszek, sőt az egyik blogban olvastam, hogy annak idején ők is megszavazták ezt) valóban egy jobb nyugdíjrendszert akar a fidesz felépíteni. Akkor nem az lenne logikus, hogy előbb kitalálom és utána jöhet az átalakítás?Most fordítva ül a biciklin Viktor!

Amúgy, hogy ez mennyire nem volt átgondolva és hogy pár hónappal ezelőtt még nem ez volt a terv, az az alábbi cikkből kiderül:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100728-a-kormany-egyelore-nem-foglalkozik-a-nyugdij-ugyekkel.html

nemecsek ernő áruló 2010.10.22. 19:26:47

@monyon le: Ahogy mondod, a vásárló dönti el mit vesz meg, tehát akár vannak multik, akár nincsenek, a "kínai vackot" akkor is meg fogják venni.

Egyébként a kiváló minőségű csúcstechnikát is kínában szerelik össze, szedd szét a laptopod, vagy bármilyen nagyon drága kütyüt, és láss csodát, vagy nézz meg egy Prada táskát, de mondhatnék bármit.

Nem egészen érted, hogy miről van szó szerintem. Ha munkát akarunk teremteni, akkor miért ösztönözzük a multikat elbocsátásokra, és a fejlesztések visszafogására? Ez milyen demagóg baromállatság már, ne haragudj?

nemecsek ernő áruló 2010.10.22. 19:26:51

@stratez: Na az energiaszolgáltatókkal pont mellé lőttél, mert azt nem itthon határozzák meg, hanem külföldről vásárolják az energiahordozókat. Ha Oroszország úgy dönt, drágán adja, akkor drágán kell venni. Ha Iránban háború van, akkor még drágább. Megnézném bármelyik magyar szolgáltatót, legyen multi, vagy nem, amelyik ilyen feltételek mellett tudná biztosítani az olcsó energiát, mert sajnos az energia nem olcsó. Igény van rá. Kis közgazdaságtant, kereslet, kínálat fogalmát tudnám javasolni.

Fánkevő Fáncsi 2010.10.23. 14:20:12

@orient: Amit mondtam a bankokról az ugyanúgy igaz általában a multik mentalitására M.o.-on. Hidd el hogy, Németországban sincs kolbászból a kerítés, de ott azért nincs tele a teszkós tejesvitrin lejárt cuccokkal, mert egyszerűen az átlag német vásárló mentalitása azt nem tűri el. Nem olyan mértékben birkák mint a magyarok. A multik managerei szintén nem a "vonjuk ki magunkat a versenyből és mutyizzuk le" mentalitású szocializmusból ittragadt faszok. Csak azért említettem a bankokat, mert ott a legjobban szembetűnő az erőfölénnyel való visszaélés, de ez a törekvés ugyanúgy megvan a T-Com és társai esetében is, egyszerűen elszaladt velük a ló, a neoliberál "majd szabad verseny megoldja a gondokat" cimű idióta hozzáállás miatt. A multik nagy része már ma is úgy kezeli az ügyfeleket , mint egy "hivatalos" szerv, akinek engedelmeskedni kell, nem pedig egy szolgáltató aki versenyzik a fogyasztókért. Most sorolhatnék 100 példát ezekre a tünetekre, de ez csak e vélemény nem pedig disszertáció. Nem voltam multiellenes soha, hiszen szeretek fogyasztani. Ők tettek azzá. Nekik is kellene helyrehozni, vagy legalább a törvényeknek meg adóknak.

theof 2010.10.27. 10:27:38

Ebben a kommentben elmondom hogy hogy mi a fidesz politikája és mi hogyan működik egy országban, társadalomban. Gyakori mondat ma egyre több helyen hogy "úgyis mi kiseberek fogjuk ezt is megszívni". Aki így gondolkozik az meg is szívja. De nézzük az egykulcsos adó alacsony adó fontosságát. Nagyon fontos hogy azok a cégek akik minimálbér +maradék zsebbe fizetési elvet követik átálljanak a normális fizetési rendszerbe ezt ezzel a modellel könnyebb megvalósítani. A másik fontos dolog az esélyegyenlőség!!! Egy sávos adózással az a gond hogy van olyan fizetésemelés ami nem is emel a fizetésen.
A következő fontos dolog hogy legyen minél több gazdag, vagy jómódú család Magyarországon. Ezek a családok nevelik a társadalmilag gazdaságilag erős stabil népességet, és ők azok akik valóban fogyasztói a társadalomnak.
A véleményvezér általános toposza hogy ezeket a multik majd velünk fogják megfizettetni. Ez így is van de ha az embereknél több pénz marad az adó miatt a multi azt megpróbálja majd elvenni mondjuk áremeléssel. Ha valóban ez történik akkor az ország el kezd épülni és felvirágozni. Miért? Leegyszerűsítve a multik az adóval amit befizetnek nemes egyszerűséggel a saját konkurenciájuknak adnak ingyen pénzt. Elmondom pár példában hogy ezt hogyan gondolom.
1. Áruházláncok: Itt a legegyszerűbb a helyzet mert ha a tesco árat emel akkor bizony a nem sokkal drágább magyar üzletláncokban kiskereskedésekben fog a jó nép vásárolni nem is beszélve arról hogy nemzetgazdasági szinten mennyit spórolnánk ha a hétvégén nem arra szórnák az emberek a pénzüket hogy benzint vesznek a kocsiba h ki tudjanak menni vele a tescoba.
2.Távközlés: Na itt már bonyolultabb a helyzet mert mit tud az egyszeri ember tenni ha a T árat emel. A helyzet az hogy igazából elég sok mindent. Például sokkal jobban megérné a mai olcsó technológiával lefedni nagyvárosainkat Wifivel és a lakóknak hozzáférést biztosítani így az idejük 90%-ában nem a szolgáltatót nyaggatják hanem mondjuk interneten sőtt belső hálózaton kommunikálnának amikor csak lehet. A mobilinternet is sokkal olcsóbb lenne ezáltal. De ezen a téren számtalan megoldás és ötlet lehetséges hogy faragjuk le a kommunikációs költségeket csak ehhez kellenek város szintű kezdeményezések de ez is megoldható.

theof 2010.10.27. 10:27:41

Az előző folytatása:
3. Energia szektor.Na itt aztán igazán nem kell tartani hogy a szolgáltatók vagy a benzin ár elszabadul. De ha mégis? Abból a pénzből amit az állam az embereknél hagyott, sokan tudnak alternatív fűtési és energiaellátási megoldásokat felszerelni otthonukban. Ha ezek megtörténnek a nagy szolgáltatók kénytelenek lesznek levinni az árakat és modernizálni berendezéseiket hogy ismét versenybe kerüljenek.
Mindenki láthatja hogy ezeket a beruházásokat nem azok fogják végezni akik minimálbéren élnek egy panelban. De az hogy a módosabb emberek akiktől nem vett el az állam olyan sokat beruháznak az munkahelyteremtésnek számít, pláne akkor ha a multiknak is tenniük kell azért hogy megtartsák vezető pozícióikat így a beruházások náluk sem fognak elmaradni. Így összességében elérhető hogy többen fizessenek kevesebb adót. Aki pedig nem tud megélni mert a minimálbérből is adózni kell annak azt javaslom: Keressen magának egy társat aki mellet kitart egész életében. Ugyanis ha ketten vagytok a költségek közel sem kétszer akkorák, de a válásnál drágább dolog kevés van. A spórolt pénzt arra fordítsátok hogy még többet tudjatok spórolni, vagy képezzétek magatokat tovább. Ha kicsit nőtt a fizetésetek vállaljatok minél több gyereket hogy boldog emberek lehessetek és kevesebb legyen az adó is :). A gyerekeitek már nem 0-ról fognak indulni. Férfiak hajoljatok meg teremtőtök előtt, nagyon szeressétek a feleségetek. Nők engedelmeskedjetek a férjeteknek és ti is figyeljetek a teremtőtökre hogy férjetek számára mindig iránytű lehessetek.
Na így lehet erős nemzetet építeni.
Én szurokolok az országnak hogy sikerüljön, habár a fidesz legutóbbi alkotmánybíróság ellenes kitörésével én sem értek teljesen egyet, de hát a cél sajnos mindig szentesíti Önmagát!

orient 2010.10.27. 15:58:39

@theof: Az egykulcsos adóval igazad van.

1. Valszeg fehéredik a gazdaság, több adó jön be. Olvastam valami ökör barom Gazdasági kutató intézetnél, hogy nagy adókiesést fog okozni, mert nem fehéríti a gazdaságot, nem növeli a foglalkoztatottságot, és egyébként sincs haszna mert ez az eredmény Szlovákiában és más országokban. Kedves kutató a sok diplomás okossal elfelejt valamit. Nem szabad MO összehasonlítani más országgal, mert ilyen mértékű feketézés és adócsalás nincs máshol európában, ergó semmi köze egymáshoz MO-nak vagy szlovákiának. Ott sokkal kevesebbnek kellett fehéredni mint itt. MO-n gyakorlatilag az ország min. 70%-80% -a valamilyen formában adócsaló. Ez sehol máshol nincs így, tehát az egykulcsos adónak ha valahol akkor itthon van a legtöbb értelme. Remélhetőleg nagyot fog ugrani az adóbevétel ez miatt.

2. A többiben is lenne igazság, csak itt meg te felejted el hogy itthon nem norvégok, németek..stb laknak hanem magyarok. Senki sem fog úgy viselkedni ahogy leírtad. A legszegényebb réteg, aki eddig is segélyen vagy más módokon élt, az mindig is a sarki 0-24, vagy benzinkútnál vásárolt. Soha sem nézte az árakat, és középréteget sosem látsz ott csak lepukkantakat, nem dolgoznak a pénzért, nem is érdekli őket az ár.

A tesco és sok más lánc ezentúl is vonzóbb lesz ha nem is az árai miatt, de pl. én és sokan mások sok minőségi terméket csak ott kapok meg. CBA-ban csak a leggagyibb termékek vannak és drágán. Több tucat terméket tudok sorolni ami miatt én SPAR ba vagy más lánchoz megyek mert magyar boltban nincs. (pl.: mikor sajtot kér az ember és néznek-"figyejjé má ennek nem jó a trapista, flancos sajt kell az úrnak...")

Senki sem fog takarékos fűtőrendszert sem beszerelni miért nem? Mert olyan a magyar mint a politikusai, csak a mára gondol. "Most itten van a lóvé elkőtöm amíg, van, még kérek is kölcsön, mert megtudom akkor venni a 2x akkora tv-t mint a józsiéké..." Na erre megy majd el. Nekem 10 ismerősömből 20 nem tud kijönni a pénzéből és állandóan tartozik valahova, nem mert minimálbéren él, hanem mert magyaroknak nincs érzéke a pénzhez. Analfabéták. Ha az ismerősnek 300ezer ft a bevétele akkor az nem elég, ha hirtelen 800ezret keres havonta az sem, soha semmi sem elég mert magyarnak vérében van a számlán lévő pénzt amilyen hamar csak lehet elkölteni lehetőleg a leghaszontalanabb baromságra és még hitelt is felvenni. Várni esetleg 1-2 évet és összespórolni valami értelmesre? Őszintén hány ilyen ember van körülötted, mert körülöttem annyi amennyi tisztességes adófizető vállalkozó, vagyis 0.

Egykulcsos adó jó, bankadó szintén, kereskedelmi adó is többé kevésbé, a többi multiadó nagyon pofán veri majd a gazdaságot. Kíváncsi vagyok hány cég fog idejönni a következő években. Tudom lehet fröcsögni hogy le vannak szarva a multik, ne jöjjenek, de akkor nézzetek körül ahova eddig mentek még inkább: Szlovákia, Cseh, Lengyelország...nem ott tartanak ahol mi és nem a nemzeti vállalataik termelik és húzzák a gazdaságot ott sem.

Szemellenzőt le, kicsit nézni a környező világot is nem csak a sajátunkat, mert elfutnak mellettünk de gyorsan.

Magyar emberek hátránya hogy nagy részben nem beszélnek semmilyen világnyelvet. Magyarul minden maszlagot bevesznek amit itthon a média, politikusok mondanak, pedig inkább a körül kéne nézni a világban mi megy, és mi nagyon nem jó fele haladunk, le vagyunk maradva. Egykulcsos adó már 10 éve kellett volna, multiadó-válságadó meg soha.

orient 2010.10.27. 16:25:34

@orient: jav.: Analfabéták pénzügyekben.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása