Véleményvezér

vv

Magyarország nem Kína

2010.10.22. I 20 komment I Címkék: kina allam demokracia gazdasagi novekedes

A kínai gazdaság teljes ellentéte a magyarnak. Ott a lakosság nő, dolgozik és megtakarít, nálunk csökken, nem dolgozik és költ. Ott a kormány nem éli fel a megtakarításokat, nálunk nagyon is.

A tegnapi híradások arról számoltak be, hogy miközben az egész fejlett világ gazdasága szenved, Kína esetében lassulásról beszélünk, amiért az elmúlt negyedévben csak 9,6%-kal (évesített érték) növekedett a GDP-je. A kínai sztori azért is érdekes számunkra, mert kiválóan illusztrálja, hogy mi minden hiányzik nálunk ahhoz, hogy gyorsan növekedhessünk.

Az alapok

Köztudomású, hogy a kínai lakosság óriási megtakarításokat halmoz fel. Részben az előző évszázad éhínségeinek tapasztalatai, részben a gyakorlatilag teljesen hiányzó szociális háló miatt egyszerűen nincs más választása annak, aki (kis túlzással) nem akar öregkorára éhen halni, mint hogy takarékoskodjon és takarékoskodjon.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt 30 évben folyamatosan növekedett az országban a munkavállalók száma. Bár az „egy gyerek”-politika negatív hatásai hamarosan érezhetőek lesznek, eddig a demográfia is a növekedést ösztönözte.

A fenti két tényező bármilyen országban kiváló alapot teremtene a növekedésre, és ez Kína esetében sincs másképp.

Forrás: Merrill Lynch, “U.S. Economics, January 2009” (Nagyításhoz kattints a képre!)


Mit csinál a kínai kormány?

Mindez azonban nem lett volna elég, ha a kínai kormány nem biztosítja három további feltétel megvalósulását – harminc éven át!

A legfontosabb ezek közül a béke. Bár nekünk ez esetleg triviálisnak tűnhet, az elmúlt évszázad kínai történelmének ismeretében ez korántsem az.

A második: a piaci folyamatok fokozatos szabadon engedése. Kína mindmáig nem klasszikus piacgazdaság, de az elmúlt három évtizedben a gazdaság egyre nagyobb részében cserélte le a központi tervezést és az állami vállalatokat a piac és a magántulajdon. Még mielőtt valaki félreértené: minden elemzés azt mutatja, hogy az utóbbiak tették és teszik dinamikussá az országot, és az előbbiek húzzák vissza.

A harmadik: a fejlődés soron következő lépcsőihez szükséges humán és fizikai infrastruktúra fejlesztésébe eszközölt befektetések biztosítása. Ez egyben azt is feltételezte, hogy a kínai kormány – persze, nem függetlenül diktatórikus jellegétől – ellen tudott állni a populáris nyomásnak, ami rendszerint az összes fejlődő vagy felzárkózó országot tönkreteszi: annak, hogy a kormányzat idejekorán ossza szét a megtermelt javakat.

A többi tényező – a külföldi beruházásoktól a know-how transzferen át a fegyverkezési programokig – csak apróságok a fentiekhez képest. Ez a fajta kormányzati konzisztencia rendkívülinek számít a világon, és csak kivételes legitimációjú és/vagy elnyomásban lévő országokban valósítható meg.

Ajánlott írásunk: Görögország - akik még nálunk is hülyébbek


Mi a tanulság számunkra?

Kína természetesen nem közvetlen példa Magyarországnak. Egyrészt sokkal szegényebb ország, másrészt sokkal nagyobb, hogy a szabadságjogok drámaian eltérő megvalósulását ne is említsük.

Arra azonban nagyon is alkalmas a kínai sikertörténet, hogy megvilágítsuk, milyen alapvető nehézséget is jelent hazánkat tartósan gyors növekedési pályára állítani.

Először is: a magyar népesség száma nem nő, hanem csökken, miközben az aktív népesség aránya egészen drámai. Másodszor: a magyar lakosság megtakarításai az ázsiai szinthez képest nyomasztóan alacsonyak. Mintha az elmúlt évek meredek eladósodása nem lett volna elég, a jelenlegi kormány éppen most nyúlt a magánnyugdíjpénztári megtakarításokhoz és kezdi folyó kiadásokra költeni. Harmadszor: a 2002-2006-os kormányzati ciklus megmutatta, milyen is az, amikor egy kormány esztelenül korán elkölti azt a kevés többletet, amit az ország megtermel. Végül, de nem utolsó sorban: az elmúlt húsz évből nem nagyon emlékszünk példára, amikor egy kormány tudatosan építkezett volna a humán infrastruktúra területén.

polls & surveys


A növekedéshez szükséges feltételek közül nem túl sok mindent tudunk felmutatni – a béke kivételével...

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endre2714 2010.10.22. 19:23:24

Kínával kapcsolatban mindig az jut eszembe, amit egy szakértő ismerősöm mondott: nem szabad elfelejteni, hogy a fejletlen belő területeken ha egy falu kap egy traktort meg áramot az 300%-os növekedés. Nem akarom lekicsinyelni a gazdasági teljesítményét, de a számokban az is benne van.

Globetrotter2014 2010.10.22. 19:23:40

Kimaradt a legonfotsabb: egy olyan nemzetközi környezet amiben lehetslges a deviza kompetítív leértékelése. Ehhez pedig kell Európa és a világ jóinduata. Japán évtizedekig ugynezt az utat járta, aztán az USA (Clintonék) egyszer csak lezárták a ksikaput. Japán ezt követően vagy tíz évig padlón volt. A termelése nagy részét kihelyezte a célpiacokra és fájdalmas konszolidaációt kellett véghezvinnie. Kína ennek a stádiuzmnak a éegelején jár, de az alapvető különbség, hogy kínai cégek sehol sincsenek. A világ legnagyobb autópiacán a kínai gyártók csak nyugati cégek vegyesvállalatai, igazi saját know how nélkül. Ha ezeket az autókat kellene külföldön gyártva értékesíteniük, igen furcsán néznénak ki. Méreténél fogva kína nem tud akkorát zuhanni, mint Japán, de ha beindul a folyamat (aminek elején az megának az USÁnak kell konszolidaálnia saját költségvetését), akkor Kínának alapvetően új utat kell bejárnia.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.10.22. 19:23:47

Kína azért növekszik, mert olcsó munkaerő miatt mindenki odamegy dolgoztatni, illetve felvásárolja a világ nyersanyagainak nagyrészét. Az embereknek azonban nem biztos hogy jobb ott attól, hogy "növekszik" a gazdaság.

Meg hát azért is növekszik, mert van honnan hová.

jet set 2010.10.22. 19:23:52

Miért baj, hogy a lakosság nem takarít meg?

pfekete101 2010.10.22. 19:23:54

Azert valami kimaradt. Kinaban van halalbuntetes.
Ezt jo lenne Magyarorszagon is bevezetni, es akkor talan nem lenne (tobb):
- atcimkezesi botrany
- korrupcios ugy
- vorosiszapomles
...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.22. 19:24:08

Azért van ott még pár nem elhanyagolható tényező, mint a masszív külföldi tőke beáramlás, a szellemi tulajdon szabados felhasználása, az árfolyam-manipuláció, illetve ami nagyon fontos a kultúra.
Volt egy cég Magyarországon, aki le akart gyártatni valamit. Felkeresett egy csomó céget. Mind húzta a száját, hogy ez bonyolult. Elvitte a terveket Kínába. Megnézték, megkérdezték mennyi kell belőle és azóta is ott gyártják.

A népesség növekedés nem igazán számít ebből a szempontból. Nézd meg Afrikát. Ha a gazdaság nem bővül (pl. nincs tőke) vagy épp merev minimálbér van, akkor a népesség hiába nő, a gazdaság nem tudja felvenni a munkaerőtöbbletet. Csak a szegénység nő tőle. Azt meg valakinek etetnie is kell és még piacnak sem jó.
Nézd meg Európát csökkenő népesség mellett is nő a gazdaság. Van tőke, emelkedik a termelékenység, ezért csökken a munkaerő igény. Emelkednek a fizetések, ezért lehet, hogy kevesebb a vevő, de egyre többet tud költeni.

szociologus 2010.10.22. 19:24:29

@véleményvezér:
Nem lájkolom a facebook-ot.. Ezért itt írok:

Tényleg gyönyörű a poszt. Értelme viszont nem sok van, egy a sorban a többi között, ami jól látja az előnyöket, viszont maximum a sorok között rejti el a hátrányokat. Lássuk csak ezeket is:

1. A megtakarítások kérdése: A kínai megtakarítások elsősorban nem a plebs megtakarításai. (Sőt gyakorlatilag egyáltalán nem azok) Két fontos vonulat van: az állam megtakarításai (elsősorban amerikai államkötvényekben, ez a legnagyobb szelet) és egy kisebb az újkapitalista réteg kezében. Az "átlagkínainak" gyakorlatilag nincsenek megtakarításai, örül, hogy él.

2. A béke: Nem vagyok biztos abban, hogy ez a béke középtávon fenntartható - nem külső konfliktusokra gondolok, hanem elsősorban belsőkre.

3. A szabad kapitalizmus dícsérete: Gyönyörű ez a rendszer. De erről a nagy szabadságról megkérdezném a csak idén a bányákban elhúnyt 2600 bányász családjait is. Ők szerintem nem felhőtlenül boldogok a munkavédelmi (és egyéb) előírások hiányától.

4. Demográfia: Nézzél meg egy kínai korfát - aztán próbáld meg elképzelni Kínát 30 év múlva...

Csigorin 2010.10.22. 19:24:48

Ha nalunk egy stabil, nepszeru kormany lenne, amelyik hosszu tavon is tud tervezni, akkor meg lehetne csinalni. Meg ha olyan tartalekaink, asvanykincseink stb lennenek mint Kinanak es nem szorulnank importra.

Lathatoan nem (csak) a rendszertol fugg ki hogyan el, Kinaban a Kommunista Part joval kevesbe populista es demagog mint a mi kedves vezetoink barmelyike...

laci_52 (törölt) 2010.10.22. 19:24:48

Ameddig a politikai elit úgy gondolkodik, hogy kormányra kerülni = odajutni a húsosfazékhoz és bőségesen meríteni belőle, addig neis várjunk semmi jót.

borsoo 2010.10.22. 19:25:07

szia, szép gondolatmenet, örültem neki, ezzel együtt a példa tárgyával egyetértve, a részleteket nem így látom.
Kína növekedéséhez szerintem nem az egyéni megtakarítások járultak hozzá, hanem az ide helyezett ipari termelés. Gyakorlatilag a nyugeton felhalmozott tőke globalizációja a nagyobb profit reményében ide összpontosult, és ennek elsődleges oka, hogy hosszú távon kiszámítható politikai mozgástér állt rendelkezésre (diktatúra okán) és korlátlan erőforrás (munkaerő, nyersanyag, stb), miután telítődött az elsődleges célpont: Hong-Kong, Taiwan. És persze a diktatúra a hosszútávú gondolkodás és korlátlan hatalom birtokában, a történelmi múltból adódó grandiózus identitással jól sáfárkodott a lehetőségekkel. Ez Magyarországra versenyképesen semmiképp nem húzható rá. Az ellenben igen, és itt inkább a finn példa adekvát, hogy a humán erőforrás képzésbe kell fektetni, és az, hogy identitás vezérelve saját értékek előtérbe helyezésével hosszú távra tervezve kell politizálni, hogy a szociális biztonság nem ösztönző, furcsa módon még a reprodukcióra sem, és hogy egy ország gazdasági-társadalmi potenciálját nem csak a helyben lakók adják, sőt. Kínát a növekedési pályán a határon kívülről érkező hazautalások indították el, és ma is a létszámban messze a legnagyobb a kínai diaszpóra.

Nick the dick (törölt) 2010.10.22. 19:25:19

Igen, a kínai népesség jelenleg még nő ugyan, de rendkívül kis mértékben. Hamarosan eléri a csúcsot és azután meredeken csökkenni kezd. A Kommunista Párt nem véletlenül most jelentette be, hogy bevezeti a közeljövőben az általános TB és Nyugdíj ellátást, mert hamarosan több tíz millió kínai éri el a nyugdíjkorhatárt, és mivel csak egy gyermekük van, az egyedül nem képes gondoskodni róluk. (A több gyerek eddig azért helyettesítette a nyugdíj rendszert, mert miután a gyerekek felnőttek és elkezdtek dolgozni, anyagilag támogatták a szüleiket. Egy gyerek pedig nem tud annyi pénzt adni mint pld 5.) Ez általános munkaerőhiányhoz is fog vezetni, nem véletlenül ruháznak be kínai vállalatok olyan sokat Vietnámban, mert az még Kínánál is olcsóbb és ott van elég munkaerő.

is 2010.10.22. 19:25:32

mindenekelott is udvozlom, hogy vegre megjelent a 2006-os szam, mint a hulyeseg korszakanak lezarasa. bizony, a fordulat nem iden tavasszal, hanem a 2006-os valasztasok utan kezdodott, csak 4 evig Orban meg ott tett be neki, ahol tudott, 84% meg jol be is szopta (hivatalosan mert adat, 2008. m'rcius 9.). hol lennenk mar, ha 2006 utan tenyleg eltunik Orban!

masreszt a kinai poszt hangsulyai pont rosszak, mert keverik az okot az okozattal. _mivel (ok)_ a belso fogyasztast adminisztrativ eszkozokkel visszafogjak, valamint nem adnak nyudijat, egeszsegugyi ellatast, es keves bert adnak, _ezert (okozat)_ tud Kina export orientalt lenni, es kell az embereknek megtakaritani. _mivel_ a ketharmad kinait rendori eszkozzel tartjak videken, hogy ne tudjon varosba koltozni, hanem termelje a rizst, _ezert_ van lehetoseg extenziven novekedni ugy, hogy evente 10-20 milliot megiscsak beengednek a keleti varosi reszbe.

Magyarorsezagon a kinai modell a kovetkezokeppen nezne ki: Bp, Komarom, Gyor, Sopron, Szombathely, Szekesfehervar, Balaton varosias es kereskedelem, autok, 200 ezres fizetes 2,5 millio embernek. a tobbiben rendorseg, parasztok, 30 ezer forintos fizetes, bicikli, nyomor 8 millionak. orszagos atlagber (brutto) 70 ezer forint. az olcso munkaero miatt jonnek a kulfoldi befektetesek, gyarak, az orszag exportra tud beallni, dol a penz.

Debrecenben, Szegeden, Pecsen semmi kultura meg focistadion, meg EKF, meg biokutatas, hanem az emberek kihajtasa a foldekre buzat termeszteni, a banyakba banyaszni, geppisztolyos felugyelet mellett. evi 100 ezer ember migralhat a nyugati reszbe, ez onmagaban ad 6-7%-os GDP novekedest, extenziven.

ezt a gazdasagi modellt atvenni nem tudjuk (pedig max 3 ev szivassal jarna, a szlovakok PONTOSAN ezet csinaltak meg Dzurinda alatt). az egyetlen atveendo tanulsag, amit a dokumentumfilmekben mutatnak, hogy a kinai orul a 40 ezer forintos fizetesenek egy 10m2-es varosi alberletben, nalunk meg sokan verik a melluket az LCD TV, meg a legujabb mobil, meg a laptop mellett, hogy mar tobbet nem tudnak vallalni, oket mar teljesen kizsigereltek.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.10.22. 19:25:35

Kihagytátok a környezetvédelemi és munkavédelmi intézkedések durván alacsony szintjét, a megalomániás építkezések miatti környezetrombolásokat, az emberi jogok semmibe vételét, a gátlástalan technológiai lopást, a szigorú kontroll a média és az információs infrasturktúra felett, stb. (Persze részben lehet azzal magyarázni, hogy egy ilyen óriási és heterogén birodalmat csak ilyen eszközökkel lehet egyben tartani és fejleszteni.)
Továbbá azt, hogy a fentiekből következő rendkívül alacsony termelési költségek miatt a fél világ csúcstechnológiája oda telepítette a gyártást, amivel persze rövid távon jutnak némi többketprofithoz, hosszú távon viszont szépen kinevelik a saját konkurenciájukat, felszerelik technológiával, amit saját kútfőből csak évtizedek munkájával tudtak volna kifejleszteni, aztán majd pár évtized múlva a kínai sárkányok szépen felfalják őket, meg persze minket is.
Ez mind jókora része Kína fejlődési sebességének.

2010.10.22. 19:25:50

Mielőtt bárki az egekbe emeli a Kínai gazdaságot,nem árt bizonyos,kis hazánkat érintő körülményt is figyelembe venni.
A "kínaipiacos "korszak jelentős adót nem tett be állam zsebébe,a korszak is kezd lecsengeni,helyette viszont van új a nap alatt.
Számos hazai céget tettek/tesznek tönkre,vagy lehetetlenítenek el azok a leginkább Offshore vállalkozások,melyek az olcsó,és ezen van a hangsúly ,akár garancia nélküli,európai szabványnak esetlegesen nem megfelelő,vagy fillérekért megvásárolható bizonytalan eredetű tanúsítvánnyal rendelkező árut behozzák,tisztelet a kivételnek.
A kínai gyár ,az Offshore, és a viszonteladó (leggyakrabban az Offshore saját cége)jár jól.

És ez miért probléma?

1.A hazai vállalkozó/kerekedő/gyártó sok esetben a minimális haszonkulccsal kalkulálva - anyagárak,munkabér,adók figyelembevételével-sem tudja előállítani azt a terméket,amit Kínából beszállítva letesznek a viszonteladó küszöbére.
2. Minimális,vagy nem lesz az államnak adóbevétele
3. Az Offshore külföldön tartja a bevételeit
4. Rombolja a hazai gyártást/kereskedelmet
5. Munkahelyek szűnnek meg
6. Vevői károk a minőség miatt stb.

Köztudott,hogy Kína előszeretettel gyárt mindent,ami a nyugati termékekhez "erősen hasonlatos",amit aztán olcsón (anyag+munkaerő) előállítanak,majd terítenek világszerte.
Talán nekünk is a kínai kormány "második :piaci folyamatok fokozatos szabadon engedése" pontja kell, hogy beinduljon a gazdaság?

Egy "apróság"kimaradt a két ország összehasonlításából: a szigor,a felelősök,korrumpáltak/korrumpálók igen határozott számonkérése.
Itthon talán ezzel kellene kezdeni!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.10.26. 14:10:43

Érdekes az eredménye "A növekedéshez szükséges melyik feltételt lenne a legkönnyebb teljesíteni?" tesztnek :-) Majd' mindenki a kormányra kenné, a vezetésre hárítaná...

Oktatásban azonnal - hatalmas késéssel de nagy intencióval - el kellene kezdeni a háztartási gazdaságtan tantárgy oktatását. Mi teszünk erre kísérletet: http://gazdagodo.blog.hu/tags/generáció_program

Aktívak arányát lehetne növelni! "A munkanélküliek létszáma 60 ezer fővel, 467 ezerre emelkedett egy év alatt." (KSH) További: "a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 9,7%-ról 11,1%-ra emelkedett. Ezen belül a férfiakat 11,5, a nőket 10,5%-os munkanélküliségi ráta jellemezte. A munkanélküliség által leginkább érintett, 15–24 éves korosztály mutatója egy év alatt 0,8 százalékponttal 27,3%-ra emelkedett."

Még egyszer: a fiatal pályakezdők munkanélküliségi rátája 27,3%!!

Azután a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeken álló terepjárók és kabriók számából is lehet következtetni a számukra, és hitelességükre (tisztelet és respekt a mozgásukban korlátozott vagy fogyatékkal élők táborának!). Mindenesetre csaknem egymillió rokkantnyugdíjas nem lehet mind igazán rokkant!! Ezen sokat lehetne szigorítani. Poén kedvéért egy autós szaklap munkatársai számolták az Andrássy-Bajcsy-Körút közötti rokikártyás luxusautók számát... százig te is bármikor eljuthatsz egy átlagos napon!

Az eszement fogyasztást és a hitelből költekezést abba is lehetne máris hagyni, de ehhez ész kellene, nem jogszabályok. Utóbbiból azért akad egy kevés... Tudunk olyan hitelfelvevőkről, akik a sokadik hitelt veszik fel szándékosan, és előre eltervezetten azzal a szándékkal, hogy soha vissza nem fizetik. Miattuk magas a személyi kölcsönök és fedezet nélküli hitelek THM-je. De egy szívlapát is megoldás lenne némelyiknél.

Azután a kishibás, és önhibáján kívül eladósodott (egyszerűen ismeretlen kockázatot vállalók és számolni is képtelenek a többség!) tömegek körülbelül két és félmilliós táborát is lehetne tanítgatni, talán némelyiknél még volna remény és esély a felemelkedésre. Történetek bőven akadnak, de butaságtól is hangos a tábor egy része...
koklerbroker.blog.hu/2010/10/24/eladosodasok_tortenetei_hitelt_hitelbol_godorbol_szakadekba

Szóval van mit szidni a kormányon, de ebben most nem ők kellene lépjenek, legfeljebb a lépés ütemét elindítani és diktálni a ritmust...

honeste vivere (törölt) 2010.10.27. 10:04:10

A cikk a felületet kapargatja. A cikk írója elfelejtette a kínai emberek viselkedését is elemezni. Szorgalmas nemzet, szorgalmas emberekkel. Történelmi hagyományaik is mások. A kínai kultúra több ezer éven alapszik, melyből a viselkedési kultúra teljes egészében ellentétje a korunknak. Ha ezen vizsgáljuk meg a kínai gazdaság egészét, akkor nyugodtan leírható, az európai, amerikai civilizáció sohasem lesz képes hasonló eredményeket elérni. A kínai hatalom pedig nagyon is helyes utat választott a gazdaság és társadalom élénkítésére. Azok, akik pedig az emberi jogok szempontjából vizsgálják a kínai társadalmat, elfelejtenek valamit, az pedig a fejlett világ elmúlt XX. század történelme, mely világégést okozott, társadalmat, gazdaságot, kultúrát tett tönkre, emberek 100 millióit gyilkoltatta meg,. melynek okai elsősorban gazdaságiak, politikaiak, vallásiak voltak. A fejlett világ mai helyzetének is hasonló okai vannak és ezek megoldása is erős gondolkodásra késztetik a politika szereplőit, miközben Kína meg erős fejlődést mutat a világnak.

sanya18 2010.10.27. 10:04:14

@Csigorin: "Meg ha olyan tartalekaink, asvanykincseink stb lennenek mint Kinanak"

Hollandia, Belgium, Luxemburg, Lichtenstein, stb.

Globetrotter2014 2010.10.27. 11:00:31

@Csigorin: kanának (és DK-Ázsiának) nincsnenek komoly erőfortrástartalékai. Kína egyetlen erőforrását aknázza ki a hatékony (olcsó) munkaerőt, de a lényeg a leértékelési versenyamivel Kína hatalmas devizatartalékokat halmozott fel. A hatalmas dollártartlékok képezik jelenleg Kína legfontosabb erőforrástartalékát.

MoziFan · http://mozifan.blog.hu 2010.12.09. 13:37:29

@pfekete101: Mi köze a vörösiszaphoz , hogy nincs halálbüntetés? Ne beszélj már hülyeségeket.

pfekete101 2010.12.09. 13:55:44

H a@MoziFan: Ha lenne halalbuntetes, akkor a felelosok talan jobban figyelnenek arra, hogy ne tortenhessen ilyen katasztrofa, amely emberi mulasztas kovetkezmenye.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása