Véleményvezér

vv

Felsőoktatás: vége a HÖK-mutyiknak?

2010.10.27. I 148 komment I Címkék: fidesz jobbik oktatas

Csak négyszer lehet ezentúl vizsgázni? A professzorok "élet-halál urai" lesznek? A hallgatói képviseletek tiltakoznak, pedig a magyar felsőoktatás problémáinak megoldásához a KISZ-utód HÖK-öt kell először felszámolni.

Felzúdulást váltott ki a hallgatói érdekképviseletekben a készülő új felsőoktatási törvény néhány nyilvánosságra került eleme. A kormány tervei szerint a hallgatóknak ezentúl csak négy lehetőségük lesz egy tárgyból levizsgázni, és a hallgatók hivatalos képviselőinek jogköreit is visszanyesnék. Bár elsőre nem tűnnek különösebben jelentősnek ezek a javaslatok, maga a felháborodás is mutatja, hogy a kormány egy nagyon is érzékeny problémára tapintott.

Nincs olyan, hogy felsőoktatás

Mit jelent ma Magyarországon a felsőoktatásban tanulni? Az orvosképzésben például 6 évnyi kemény tanulást és gyakorlatot, bizonyos gazdasági főiskolákon vagy egyes bölcsészszakokon azonban meghosszabbított, gondtalan gyerekkort és bulikat, vagy éppen nappalinak álcázott levelező tagozatot a nyolc órás munka mellett.

A különböző területeken és intézményekben a színvonal annyira eltérő, hogy mára igen nehéz a felsőoktatásról valamiféle egységként beszélni. Így nyilván mást jelent a buktatás ott, ahol rendszeresen egész évfolyamok hasalnak el sok heti tanulás után is, és ott, ahol a bukást érő teljesítményt a négyes osztályzat fejezi ki, maga a bukás pedig valójában a vizsgán való meg nem jelenés szinonimája. Differenciálásra tehát szükség lesz, azonban a tantárgyak teljesítési feltételeinek szigorítása mindenképpen jó irány.

Hallgatói körökben várhatóan nagy felzúdulást vált ki, hogy az Index információi szerint a tervezet jelentősen korlátozná a tantárgyfelvételi és vizsgázási lehetőségeket. Ezt jelenleg az egyetemekre bízzák, de a tervezet szerint a jövőben a hallgatók mindössze kétszer kapnának lehetőséget egy tantárgy felvételére, és mindegyik esetben csak 2-2 alkalommal vizsgázhatnának. Ha ezek nem sikerülnek, tanulmányaik véget érnek.

Korlátoznák a hallgatók beleszólását a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve térítési és juttatási szabályzat kérdéseiben. Ezekben az ügyekben a rendszerváltás óta egyetértési joga van a diákság képviseletének, ezt most megszüntetnék, és helyette érdemi beleszólási lehetőséget nem garantáló „véleményezési” jogot kapnának a hallgatók.

Buktatást vezetnének be az egyetemeken (Index)


Már csak azért is, mert Magyarországon idén már másfélszer annyian jelentkeztek a felsőoktatásba, mint ahány gyerek a tavalyi évben összesen született. Bár a vizsgalehetőségek számának csökkentése fontos lépés lehet a túltelítődött és eltömegesedett oktatási rendszer terheltségének mérséklésére, arról senki ne is álmodjon, hogy a pályára teljesen alkalmatlanok ezentúl majd nagy számban fognak kiszóródni. Ők ugyanúgy le fognak diplomázni, mint eddig – de legalább gyorsabban kikerülnek a rendszerből.

Nincs olyan, hogy hallgatói érdekképviselet

Elsőre jogosabbnak tűnnek azok a kritikák, miszerint súlyosan sértheti a hallgatókat, ha ezentúl alig lesz beleszólásuk az egyetem ügyeibe – a valóság ezzel szemben az, hogy a hallgatóknak eddig gyakorlatilag semmilyen beleszólása nem volt. Az őket névleg képviselő hallgatói önkormányzatok (HÖK) ugyanis szinte kivétel nélkül mindenütt a karrierépítésre és a személyes érdek képviseletére szolgáló intézmények, vagyis egy az egyben a KISZ utódai.

Forrás: az Igenhír HÖOK-száma


A különféle döntéshozó testületekben való egyharmados szavazati arányuk a valóságban nem a hallgatói szempont érvényesítésére és az oktatói kar kontrolljára szolgál, hanem egyrészt a mutyikból való részesedésre, másrészt a támogató szavazatokért járó ellentételezés kikényszerítésére. A HÖK vezetőit, akik most attól rettegnek, hogy a professzorok „élet-halál uraivá” fognak válni, valahogy nem igazán hallottuk kiabálni például akkor, amikor a rektorok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni – mint kiderült – pofátlanul magas fizetésüket. Persze, cserébe az egyetemi, főiskolai vezetők sem szokták kommentálni, amikor napvilágra kerül, hogy az intézmény egy-egy HÖK-ös cégétől vásárolja a fehér kesztyűket vagy a talársapkákat. Az ösztöndíjak és szociális juttatások elosztásába való beleszólás pedig számos helyen a bosszúállás, a korrupció és a klientúraépítés, valamint a politikai befolyásszerzés terepe.

Ahogy a régi KISZ-vezérekből, úgy érdekes módon a rendszerváltozás után majd’ mindegyik országos hallgatói vezetőből is minimum minisztériumi tanácsadó, főosztályvezető vagy államtitkár lett. De HÖK-ös volt Almássy Kornél, Oszkó Péter és Wintermantel Zsolt is. Persze, arányuk a Jobbik-frakcióban a legmagasabb: nem csak a párt alapítói és vezetői jöttek szinte kivétel nélkül a HÖK-ből, de az ifjabb titánok, például Staudt Gábor vagy Szávay István is az ELTE karain voltak HÖK-elnökök.

web surveys
feedback surveys


Lesz-e ebből bármi is?

A Véleményvezér jól ismeri a felsőoktatást mindkét oldalról, így nincsenek különösebb illúzióink: bár a kormány kiszivárgott tervei bátrak, ez a bátorság hamar eltűnhet, ha a hallgatók ellenállása érzékelhetővé válik. A HÖK potentátjai pedig mindent meg fognak tenni azért, hogy feltüzeljék a hallgatókat a vizsgalehetőségek és a hallgatói jogok, valójában persze saját pozícióik megvédéséért. Ezért, ha a kormány valóban rendbe akarja tenni a magyar felsőoktatást, ahhoz először a HÖK-öt kell jelenlegi formájában mielőbb felszámolnia. Ez pedig nem a valódi hallgatói érdekképviselet gyengítését jelentené, hanem éppen az első lépést annak megteremtéséhez.

(A fotókon Szávay István, az ELTE BTK HÖK volt elnöke, jelenleg jobbikos parlamenti képviselő látható.)

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2010.10.27. 11:00:09

Azért ne tegyünk már egyenlőségjelet a gazdasági szakok és a bölcsész szakok közé. a gazdasági szakokon elég komoly módszertani(matematika-statisztika) alapozás megy az első 3-4 félévben, ahol bizony komoly hasalási arányok vannak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 11:05:06

@cbc:
Nálunk büszke volt az egyik oktató, hogy analízisből 90%-ot ki tudott vágni. Csak közben ez nem is a ZH-i nehézsége miatt volt, hanem mert szarul adta le az anyagot, a többi tanárhoz képest túlbonyolított és egyedi jelöléssel, a lehető leggyorsabban elhadarva(itt arról ne is beszéljünk, hogy ugyanazon egyetemen szüleim idejében kevesebbet adtak le analízisből 2-szer annyi órában). Így az a 10% aki átment, vagy matek faktos volt középsuliban, vagy pénzért korrepetálásra járt. Én utóbbi csoportba tartoztam, egyik ZH-t 98%-osra tudtam megírni, mert rohadtul nem volt bonyolult, csak az oktatás volt szar.

Amúgy van az a típusú oktató is, aki meg azzal szívat, hogy minimális időt ad a feladatra. Ismerve a balfaszkodását a táblánál, 2-3-szor annyi idő alatt sem oldaná ő meg.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.27. 11:12:00

A cikk két oldala közül az egyikkel teljes mértékben egyetértek.

Azzal, hogy igenis, szigorítsák meg a tárgyak elvégzését, illetve egyáltalán a tanulmányok folytatását.
Ehhez persze az egész fejkvóta rendszert fel kéne számolni, mert az botrányos, hogy nem lehet semmilyen link, vagy csak nem odavaló embert kirúgni. Ott melegszik x évig, oszt ugyanolyan lesz a diplomája, mint azoknak, akik végig tanultak, készültek.

A vizsgáztatásnál is változtatni kéne. Mondjuk ne csak a 4-es és 5-ös (szélsőséges esetben 3-as) között lehessen. Mert így megint nem látszik azon a diplomán az értéke, a bele fektetett munka.

A másik a HÖK-ök, valamint a hallgatói képviselet kérdése.
Az a helyzet, hogy itt két feudális rendszer épül egymásra. A professzoroké, illetve a HÖK moguloké.
Ergó, az sem lenne jó, ha nem lenne bizonyos esetekben komoly beleszólása a hallgatóknak az ügyekbe, mert a prof-ok tudnak meglehetősen önkényes módon viselkedni. Ilyen szempontból a minőségbiztosítás nem megoldott.

A másik viszont, hogy az is igaz, hogy vannak jelentős HÖK-mogulok, akiktől egyszerűen nem lehet megszabadulni, hanem akár több, mint 10 évig élet-halál urai, és ha már formális hatalmuk nincs is, informálisan kikerülhetetlenek.

Hozzáteszem, én voltam HÖK tag, de tisztségviselő csak a szakos érdekképviselet erejéig. Ez meglehetősen a nyugalom szigete volt, mert a mi szakos tanárainkkal jó volt a kapcsolat, és értelmesen együtt tudtunk dolgozni. Attól függetlenül viszont, a rendszerbe nekünk is be kellett állni.
Magyarán akkor tudsz érdeket érvényesíteni, ha egy ilyen mogullal megállapodsz, szövetkezel.

Egyébként szép dolog lenne hallgatói alulról szerveződő érdekképviseletet csinálni, azonban akkor is úgy látom, hogy első körben nem a hasznos emberkék jutnának be, hanem a túlfűtött ambíciókkal rendelkezők.
A mogulok pedig már ugyanúgy uram-bátyám viszonyban vannak a professzorokkal is.

Szóval itt nem tudom, mi lenne a jó megoldás, de pl. első körben korlátoznám a HÖK mandátumok hosszúságát.

Collurio 2010.10.27. 11:19:14

Elég erős kérdéseket feszegettek itt sokan, és úgy látom, nem mindenki van 100%-ig képben pár dologgal kapcsolatban.

Vizsgaalkalom:csökkentés:
Gyengébb szakokon úgyis átdobálnak mindenkit, 4 alkalom alatt is. Viszont ha valakinek félévi 8 vizsgája van 6 hétre, és ebből elmélet-gyakorlat van a vizsgán matekból, fizikából és kémiából, akkor az már kicsit más. Ráadásul természettudományi-műszaki vonalon egy tárgy elhagyása rögtön egy év csúszást jelent! Emellett már most sem mernek sokan külföldre menni a kevés vizsgalehetőség miatt... tartsuk őket még jobban itthon? A rendszert BEFELÉ kell szűrni, nem felvenni aztán kidobálni...

HÖK:
A sárdobálás és negatív példa keresés a legkönnyebb. Közületek senki nem volt egy jó gólyabálon, bulin, előadáson, amit a HÖK szervezett, és olcsóbban tudtatok menni, mint egy nem HÖKös programra? Egy-egy óriáskar HÖKösiet persze nem ismerhetik személyesen, ezért meg sem lehet ítélni a munkájukat. Természetesen rengeteg előny jár a képviselőséggel - egyéni tanrend, kapcsolatok, stb. -, de ahol rendesen dolgoznak, mi a gond ezzel?

Természetesen a "mutyizást" elítélem, de HÖK nélkül ki szervezné a hazánkban amúgy is egysíkú hallgatói életet (buli, sport, kultúra)? Hogyan jutnának el az egyetemi határozatok a hallgatósághoz? Ki jelentetné meg az iskolai lapokat?

Emellett viszont véleményem szerint a HÖK-ös képviselőknek tanulmányaikat nem lehet feladni a kinevezés miatt, abban is "példát kell mutatni". Ezért leválthatók évente, viszont, ahogy már korábban írták, a választásokra úgy kell embereket gereblyézni. Így egy nagyobb baráti társaság akár dönthet is, ez van. Onnantól kezdve pedig lehet, hogy előnyben lesznek, viszont vessen magára, aki nem szavazott. Ez a tipikus magyar közöny, ami a nagypolitikai választókat is jellemzi.

Gaben! 2010.10.27. 11:19:28

A HÖK-öt el kell törölni... Alulról újraszervezni. Ezt a demagógiát... Ki fogja ezt majd megcsinálni? Az itt kommentelők? Ha egy hallgatói képviselő korrupt, lop, csal és a szemedbe hazudik, akkor indíts egy fórumot, aholl össze hozod, azokat akik hasonlóan gondolkodnak, a következő választáson ők indulnak, kampányolnak és leváltják a jelenlegi csürhét.
Ezt az általánosításd, hogy minden hökös alja ember, ezt nem tudom elfogadni.

Olyan emberek írják a felsőoktatási törvényt, akik nem vesznk figyelembe egy SOTE és egy Nyíregyházi Főiskola közti különbséget vizsgáztatás tekintetében. Vajon a többi "reform" is hasonlóan átgondolt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 11:19:35

@==T==:
Hát nem tudom, nálunk a mérnök és az informatikus szakos hallgatók matematikai analízisének a felét, a könnyebbik felét tanulják a gazdasági szakosok, pedig mérnök és informatikus szakokon messze nem tartozik ez a tárgy a legnehezebbek közé.

ajajajjjjjj 2010.10.27. 11:19:58

kiváló cikk, egyetértek!

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.10.27. 11:20:10

A HÖK-ös dologba most nem folynék bele, de mivel a hallgatók képviselete, ezért annyira nem csoda, hogy azok az emberek később a nép képviseletét is elvállalják tanulmányaik után. Született képviselők:) (lehet mondani, hogy hatalmi emberek, igen).

No de. A többi része a törvénynek nettó baromság. Mivel fejkvóta alapján kapják az iskolák a pénzt, ezért nem akarnak majd buktatni. Tehát minnél többen maradjanak bent, ergo mit tesznek: könnyebbek lesznek a vizsgák. Most nagyjából sok helyen azért szopnak, mert kurvanehéz 1-1 iskola, vagy kurvahülyék hozzá a gyerekek (alacsonyak a ponthatárok). Namost mi a megoldás? Szüntessünk meg pár egyetemet/fősikolát (vagy a felvehető emberek számát csökkentsük) és máris csak a jobbak kerülnek be. Aki meg 4x nem tud levizsgázni az fizessen, bár a legtöbb helyen bizonyos próbálkozások után átmegy fizetősre így is. Alapból a koncepció a baj, gyermekeim.

fludd 2010.10.27. 11:32:45

Na gratulálok a cikk írójának.

Konkrétum 1% , fröcsögés 99%.
Ha valakinek nem tetszik a Hök működése, akkor induljon a Hök választáson és változtassa meg. Elegem van a sok senkiből aki egy fűszálat nem tesz odébb semmiért, mindent elvár és mindent fikáz. Tessék csinálni! Ha nem tetszik ahogy van, változtass rajta.

Hök=Kisz elég nagy marhaság, hiszen a HÖK nem ideológiai alapon szerveződik, és nem egy párt ifjúsági szervezete.

Szüntessük meg a Hököket és akkor lesz 1 hetes vizsgaidőszak, mert az egyetemi tanácsokban nem lesz hallgatói képviselet és nem lesz aki az egyetértési jogot érvényesítse!

A cikkből és a kommentekből a nagyfokú tudatlanság süt. Azt se tudjátok mi az hogy HÖK.

Nálunk konkrétan Veszprémben tízen éve a vizsgaidőszakot és a vizsgaismétlési lehetőségeket is csökkentették volna, ha nincsen HÖK.

Nyilván sok hiba van a HÖKök működésében, de ha sorra robbannak le a buszok nem a BKV beszüntetése a megoldás.

Veszprémben végeztem, természettudományi szakon, 2 vizsga minden tárgyból (még fizikai kémiából is) elég volt, nem vagyok politikus, nem loptam a HÖK-ből amikor 1 évig elnök voltam. Még busás vagyonokra se tettem szert, egyszerűen kutatóként dolgozok.

Ennyi.

oc 2010.10.27. 11:33:03

- Kötelező felvételit minden szakra. Mert bár én is pontokkal jutottam be anno BME-re, de azt akkor is viccnek tartom [és tartottam akkor is], hogy azért mert valaki jó magyarból, töriből meg számtechből, besétál villanymérnöknek...

- ne fejpénz legyen, ne érje meg felvenni 400 embert, rabolni egymás idejét [és pénzét...], hogy az első év végén 50-100 ember kihulljon.
[érdekes, hogy sokkal értékesebb tudást kaptunk szakirányon, amikor már csak 20-30 ember volt egy előadáson]

- legyen valamiféle keret, hogy hány ember tanulhat egy évben költségtéritésen egy adott szakmát.

A minap voltam egy ELTE-s beiratkozáson, német nyevű kommunikátor szak. 40 ember, ebből kb 5-10 akkor a helyszinen tudta meg, hogy az oktatás kizárólag német nyelven lesz, olyan tanárok által, akik nem tudnak magyarul. Ez a pár hallgató pedig németűl nem tudott. Ők valszeg elbukdácsolnak 1-2 félévig, majd megy minden a levesbe...

- A HÖK meg... 6 évig jártam a BME-re, egyszer se volt rájuk szükség.

[ha valami már nem igy van, akkor elnézést, nem követtem, mennyire változik a felsőoktatás. de gyanitom, az alapok maradtak...]

Terézágyú 2010.10.27. 11:33:15

@diszkos:
"Óvatos lennék az ilyen sarkított írásokkal, főként egy véleményvezér nevű blogban, ez nagyon sok embert befolyásol negatív irányban."

Nem.
Azt itt hozzászólók már eddig is utálták, és a saját tapasztalataik alapján utálják a hököt - nem amiatt, hogy a vv ezeket írta.

Terézágyú 2010.10.27. 11:33:23

@Gaben!:
"Ezt az általánosításd, hogy minden hökös alja ember, ezt nem tudom elfogadni."

Ez igaz bármelyik általánosításra vagy csak erre?

Hogy minden maszopos mutyizik azt el tudod fogadni? Pedig az is általánosítás :)

nsub 2010.10.27. 11:38:21

A HÖK tevékenysége nálunk is (jog) kimerült a buliszervezésben.

Nekünk, mint egyszerű hallgatóknak kellett kiharcolnunk pl. h. több ember mehessen egy adott napon vizsgázni.

A 4 próbálkozás/tantárgy meg szerintem is elég kell, h. legyen.

hallgato88 2010.10.27. 11:41:14

A HÖK-ről annyit, hogy biztos hogy vannak rossz példák, de azért ne általánosítsunk és ne vonjunk párhuzamot a KISZ-el, mert az nevetséges!

Kritizálni persze könnyű, de a kritikusoknak üzenem, hogy könnyű a partvonalról beszélni!

A KISZ-ezésről annyit, hogy valamennyi parlamenti pártban, ott ülnek azok, akik a HÖK-ökben tevékenykedtek korábban!

Jimbo75 2010.10.27. 11:42:58

Majd mingyá' megszakad a szívem a sok főiskolásért/egyetemistáért....
Aki 4-ből sem megy át egy tantárgyból, az 6-ból sem lesz képes átmenni. Főiskolán dolgozom pontosan látom milyen az itt tanuló hallgatók színvonala, annyit mondok nagyon sötét jövő elé nézünk(ilyen téren is)

P.O.E. 2010.10.27. 11:57:14

Nohát, micsoda indulatok. Én az ELTE TTK-ra járok és a TTK HÖKben afféle vezető pozícióban. A BSc-t három év alatt végeztem el, a 180 kötelező kredit helyett 213 teljesített kredittel, amiből egy jó pár egy másik TTK-s BSc végzése közben szereztem, a fő szakomon voltam már UV-n, de mindent megcsináltam abban a félévben, amelyikben kellet. Záróvizsgám 4-es lett, a szakdolgozatom meg 5-5, úgyhogy azt hiszem nehezen vagyok vádolható azzal, hogy melegedni járok az egyetemre. Azt is hozzátenném még az elején, hogy én a saját Önkormányzatunkon kívül nem ismerek másikat, és én is hallottam már barátságtalan történeteket.
A HÖKnek valóban megvannak a problémái. A tipikus külsősnek fogalma sincsen arról, hogy mi folyik a HÖKön belül, bár megjegyzem, hogy egy tipikus külsősnek az Egyetem működéséről sincs semmilyen fogalma. A legnagyobb problémája pontosan az, hogy Magyarországon überciki politizálni, a HÖK nyilvánvalóan = KISZ, tehát a közelébe sem megyek. A Közgázos barátomnak, aki időnként szidja nekem a HÖKüket, mindig azt mondom, hogy akkor miért nem indul a képviselő választáson?
Ugyanis szögezzük le, a HÖKre szükség van. Az oktatóknak rengeteg dologra nincsen kapacitásuk. Sok mindenre a TO-nak sincs. Nálunk a beiratkozást, a diplomaosztókat, a gólyákkal való foglalkozást hallgatók szervezik meg. És tegyük hozzá, hogy aki fiatal az szeret bulizni és a legnagyobb bulikat is a HÖK szervezi meg (ráadásul úgy, hogy a szervezők olyan baromi jól nem szórakoznak közben).
Valóban néha a hallgatók és a képviseletük el van távolodva egymástól (bár kérdem én, az országos politikában a területi képviselődet egyáltalán tudod kicsoda? beszéltél már vele a problémáidról?). Sokakat egyáltalán nem érdekel, hogy mi történik, és ezzel nehéz bármit is kezdeni. De tavaly mi például kérdőíveztünk a végzettek körében, hogy mi volt a probléma a kissé sebtiben összedobott BSc-s tantervekkel, és lám a tanárok rácsodálkoztak és egyetértettek a változtatásokkal (és félreértés ne essék, nem felpuhult, legalábbis az én szakomon).
Biztosan van min javítani (én is tudok olyanról, amin érdemes), de indulni kell a választásokon gyerekek, ha valami nem tetszik, mert a HÖK olyan, mint akik csinálják. Ha talpig becsületes emberek dolgoznak benne, akkor a HÖK is az, ha meg nem, hát akkor nem. Ha a nem HÖKösöket jobban érdekelné, hogy mi történik az egyetemen, akkor valószínűleg nem születnének ilyen rémtörténetek, amiket felírtatok ide.
Mellesleg, nekem mindig az jut eszembe arról, hogy valaki a HÖKöt szidja, mert kevés a szoctám, amit kap, hogy van az a fajta hallgató, aki nyilvánvalóan sosem hibás abban, hogy megbukott, mert természetesen a tanár volt szemét.
Ez most így kicsit azt hiszem random lett, de a lényeg benne van, és végül is, egy blogcomment nem épp hivatalos nyilatkozat:) (Jah igen, arra nem tudtam semmi meggyőzőt írni, hogy nem lopok, de ugye az nem sokat segítene ha azt írnám ide, hogy „és nem is lopok”:). Pedig egyébként tényleg nem.)

Hogy a többi dologra is reagáljak: rendes felvételi kell, és nem-fejkvóta alapú finanszírozás. Ez megoldaná a minőségi problémák egy jó részét.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 11:57:25

@Jimbo75:
Persze a Gábor Dénes Főiskolán így is van. A döntéssel viszont a normális egyetemeken, ahol eddig 100 elsősből 10 végzett és az is éveket csúszva, 0 végzős lesz. És mindezek nem bölcsész karokon, hanem mérnököknél és informatikusoknál, akikből hiányban. Az más kérdés, hogy a legjobbaknak mindegy, hogy végeznek-e.

Collurio 2010.10.27. 12:01:56

Az alapvető probléma az, hogy amíg a mennyiségi oktatásban van a pénz és nem a minőségi oktatásban, addig semmi sem fog változni. Sajnos ma egyszerűen nem engedheti meg magának a legtöbb egyetem, hogy egy tanár max 10-20 embert oktasson egy gyakorlaton. Ez egy olyan létszám, ahol a - normális - hallgató már elgondolkozik, hogy katalógus nélkül bemenjen-e, a tanár ismeri a résztvevők kvalitásait, ki tudja szűrni a magasabb szintre érdemes embereket. A személyesebb oktatás eredményesebb, van mihez és kihez kötni a hallottakat, és egy ilyen órán muszáj figyelni, mivel nem lehet aludni a hátsó padban. Aki pedig még ezeken az órákon sem figyel, amik úgymond szakmaiak, annak viszlát.

Ehhez azonban szigorú felvételi eljárás kell. Egy-egy magasabb szintű szaknál akár motivációs anyagot is lehetne kérni (mint sok MSc és MA esetén). Aki csak divatból megy egyetemre, azt nem kell felvenni! A keretszámokat úgy kell megjelölni, hogy a diploma valóban érték legyen, és ne csak hangoztassuk ezt, és osszuk a nullával egyenértékű papírokat mindenhol. Mesterképzésre például jelenleg kb mindenkit felvesznek, mivel nem bírják feltölteni a helyeket... az ilyen rendszerhibákkal kellene először foglalkozni!

Emellett a megélhetési egyetemista intézményét meg kell szüntetni: szoctámból, piti szakon szerzett max ösztöndíjból 10-12 félévig éldegélő hallgatókra nincs szükség!

Kisebb keretszám --> szigorúbb felvételi (nem csak hozott pontok, specifikus!) --> magasabb tudásszint --> ösztöndíjak tanulmányi eredmény felé súlyozása --> motivált, jól felkészült hallgató = sikeres oktatás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 12:02:01

@Jimbo75:
Egyébként nagyon nem mindegy milyen tárgyról van szó. Egy csomó szórótárgy olyan, hogy ha a hallgató mindent tud, akkor van 40-50% esélye átmenni, míg más tárgyaknál tanulás nélkül is megvan az 5-ös.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.10.27. 12:10:53

A többség igen jó leírta már az uralkodó helyzetet...

A vizsgák és a tárgyfelvételek számának csökkentése valóban csak akkor járható út, ha majd nem elbaszott tanárok vizsgáztatnak elbaszott módon, elbaszott anyagból. Nálunk (jog) is rengeteg olyan helyzetről tudunk, amikor teljesen szubjektív ok miatt hajigáltak ki egy csomó hallgatót, vagy azért, mert a profnak rossz napja volt, be volt rúgva, vagy pedig az illető hallgató nem tartozott a kedvence közé...

A hallgatói létszámot kéne maximálni már a bejutásnál, de erre nem feltétlenül a középiskolai jegyek és a felvételik jelentik az üdvözítő megoldást. Az elsőnél ugyanúgy fennállhat, hogy valakire pikkelnek a tanárai, a másodiknak pedig az összetétele rossz. Oké, hogy egy orvosnak tisztában kell lennie a biológiával, egy vegyésznek a kémiával, és a bölcsészkarok többségét is le lehet képezni a középiskolai tárgyakra, de nagyon sok olyan van, amit egész egyszerűen nem lehet átkonvertálni egyetemi anyagra. A jogásznak például a történelem elengedhetetlen (az egész első év arra épül, az aktuális jogi tárgyak pedig az első évre), de magyarra semmi szüksége, pláne nem arra, amit a középiskolában tanítanak e címszó alatt. Meg nagyon sok gyakorlatiasabb tárgy (főleg a mérnökiek) van, ahol valaki diplomát érően vágja a témát, de integrálni nem tud jól. Most az ilyen ember miért maradjon szakmunkási sorban?

A HÖK-nek a legfőbb feladata valóban az kéne, hogy legyen, hogy a hallgatók érdekeit képviseljék a tanári karral szemben. Nálunk nem voltak se nagyon jók, se nagyon rosszak, nem tudok róla, hogy korrupt disznóságokat csináltak volna.

De az egy nagy baromság, hogy a fenti érdekképviseleten kívül bármi hasznos feladatuk volna. Pontosabban lehetne, ha valódi kultúrprogramokat szerveznének (mi azért szerencsések voltunk, mert szerveztek komolyzenei estet, és meghívtak közéleti személyiségeket is beszélgetni), de ezt a legritkább esetekben teszik. Legalábbis a rengeteg vedelős összeröffenés szervezését semmiképp sem tekinteném annak. Ezt az erre igénytelenek amúgy is megoldják saját hatáskörben, miért kell az alkoholizmust meg a szesszel bratyizás műintézményét még ilyen szinten is továbbörökíteni?

De szerencsére ez nem mindenhol számít, még ha az Erasmus pályázatnál is mondták, hogy ez előny. Aztán második próbálkozásra mégis enyém lett a második legjobb pályázat, pedig az egyetemi életem soha nem terjedt túl az óralátogatásokon, vizsgázásokon meg a gépteremben ülésen...

EzesezGeza 2010.10.27. 12:10:59

@sztd: Egyetértek az alsó három javaslattal. Hadd egészítsem ki azzal, hogy számos területen a felsőoktatás állami szinten túlszabályozott, miközben a jelenlegi ellenőrzések (akkreditáció) nem érik el a céljukat, mert az oktatás színvonalát képtelenek biztosítani.

Szvsz egy használható keretrendszert kellene alkotni, amiben világosan le van fektetve, hogy az intézmény miket dönthet el saját maga, tipikusan ilyennek kellene lennie, mert intézmény-, kar-, és szakfüggő, hogy hány vizsgát enged, illetve kiket vesz fel államilag finanszírozott helyre stb. Komolyan véve az egyetemi autonómiának a szakmai oldalát, még egészséges verseny is lehetne az intézmények között, persze ehhez tényleg hosszú idő, kiszámítható szabályozás (és a valóban "tizenkettőegytucat" intézmények számának csökkentése) kellene.

EzesezGeza 2010.10.27. 12:15:47

A HÖKről még pár gondolat:

- Én ültem HÖKösként mindenféle egyetemi testületekben, és annyi eredménye lett, hogy egy életre elment a kedvem a "közéleti szereplések"-től. És nem elsősorban a HÖKös társaim miatt (az is benne volt persze).
- A jelenlegi rendszer sajnos valóban visszás, pl. hogy hallgatók döntenek a nekik járó támogatásokról, de szvsz legalább ugyanilyen visszás lenne, ha ebből ki lennének zárva a hallgatók.

Birkesz 2010.10.27. 12:30:48

Mint ahogy sokan megírták már: amennyiben a HÖK-nek nem lesz egyetértési, csak véleményezési joga, akkor valóban kezdhetik elásni magukat a hallgatók.
Nézzük csak meg, kik dolgozták ki ezt a tervezetet? A Professzorok Batthyányi Köre.
Beleszólás hiányában senki nem fogja kordában tartani a vizsgáztatást utáló oktatók elvadult ötleteit: minek hirdessünk több vizsgaalkalmat, mint ahány diák van az évfolyamban? Nem elég nekik egy vizsga egy félévben az adott tárgyból?
Ja, hogy ilyenkor előfordulhat, hogy valakinek sikerül kétszer felvennie a vizsgát, míg más egyszer sem jut el? Sajna, így járt.
Ja, hogy - jellemzőn természettudományi karokon - két heti felkészülés nem elegendő a vizsga sikeres teljesítéséhez, mert az ötszázadik levezetésben egy alsó indexet nem írt be a gyerek? Így járt, miért bulizni jár tanulás helyett?

Amiről pedig nem sok kommentelő beszélt eddig: nem csak, hogy a HÖK-nek, de az egyetemeknek maguknak sem lesz önálló jogköre, vagy lényegesen kevesebb. Az egyetemek autonómiájának elvételével pont az oktatásra nem fog pénz jutni: minek venni újabb eszközöket, beszerezni mérőállomásokat, műszereket, hiszen ötven éve is tudtak méréseket végezni a kutatók. Kell a pénz a költségvetésbe!
Csak éppen elavult infrastruktúrával a tudásunk is elavult lesz (valójában már most az. Külföldi egyetemekre jutva az egykori diák csak kamillázik a rendelkezésre álló műszerek képességein)

Ez az út nem járható, bár láthatóan ezen fogunk végigmenni. Ez pedig baj.

BISMARCK 2010.10.27. 12:38:52

Van a HÖK-ös létnek még egy jó oldala, a határidők alóli mentesség. Időn túl leadott szakdolgozatok ill. phd-s jelentkezések.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 12:38:57

@Birkesz:
A poén az, hogy nálunk a legtöbb prof azért lett prof, mert szakmailag 0, ezért a versenyszférában nem kapna jó állást. De frusztrációjukat úgy vezetik le, hogy szívatnak. Középút nincsen, a másik véglet meg minden hülyét átenged.

andthensome 2010.10.27. 12:39:36

Érdekes egy cikk, látszik, hogy az író kívülről látta csak magát a az egyetemet (vagy min. 55 éve nem járt a közelében:)).
Az első felén teljesen fölösleges vitázni, ahány egyetem, annyi szokás. Gyakorlatilag egy büfé szakra járok, nem szenvedek meg a tanulással egy nagyon jó átlagért, viszont vagy 1-2 oktató, akinél vért izzadsz a legegyszerűbb kérdésénél...
Magam is HÖK-ös volnék,rendezvényeket szervezek, méghozzá a visszajelzések alapján jókat. Elégedettek a hallgatók, jót buliznak pl...stb stb, ez a munkám. Ahogy mindenki tudja, ezért fizetést kapok, de manapság ki dolgozik ingyen? Most akkor gondolj bele egy tanulmányi v. szociális ügyekkel foglalkozó HÖK-ös életébe, akit a hallgató orrba-szájba szid, ha valami nem úgy van, ahogy azt ő akarja (és ilyenkor jönnek, hogy azért nem kaptam szoctámot, mert a HÖK-ös haverjának osztotta szét... pedig 2 pontra nem is kapna:)). Ez kb. az összes HÖK-ösre igaz, hiszen a hallgató azt szeretné, hogy neki "jó legyen", és ha valami nem úgy megy, ahogy azt elképzeli, akkor hiszti van. Persze, ha valami működik, ha valamit segítettek a hallgatónak, ha nem rúgják ki 4. vizsga után sem, akkor sincs köszönöm, hiszen ez a munkája a HÖK-nek! Ennyit a hallgatókról.
Az oktatói oldalról személyes példa: vizsga előtt közölte az oktató, hogy mivel HÖK-ös vagyok és legutóbb ellene szavaztam valahol, max 2-est kaphatok, bármit csinálok... (megbuktam, plusz egy fél év). Ennyit az oktatókról.
Tény, hogy vannak problémák mindenhol, de ahol 20-40 ember (vagy több) dolgozik együtt, ott természetszerűleg előfordulnak gondok, mint bárhol máshol a világban. Mint a szöveg is mutatja, az ilyen sokkal könnyebb észrevenni, ha "halad a munka" és minden klaffol. De a világ már csak ilyen :)
Azt üzenem a cikkírónak, hogy próbáljon meg reprezentatívabb kutatást végezni, mert 3-4 egyetem felületes vizsgálata bőven nem elegendő egy objektív képhez!

fludd 2010.10.27. 12:39:44

@cbc:
Kizártnak tartom, hogy az egyetem egy összegbe magán személynek utalhat jogcím nélküli öszeget, ráadásul ekkorát. Nem a HöK hanem a pénzügyi osztály kezeli az ösztöndíjakat.

Jövő mérnöke 2010.10.27. 14:23:14

Sziasztok!

Én 3 éve vagyok hallgatói képviselő, és egy kicsit elvette a kedvem az egésztől a cikk, de főleg a kommentek. Kezdettől fogva lelkiismeretesen képviseltem a hallgatókat, de amikor már sokadszorra kapja meg az ember, hogy mekkora tolvaj, miközben jelentős áldozatokat hoz a hallgatókért, az már elgondolkodtató. Nálunk a legtöbb képviselőért tűzbe merném tenni a kezem, hogy hiába próbálná meg őket lefizetni bárki is.

Attól, hogy vannak kétes alakok a rendszerben, nem kellene eltörölni az egészet, hanem megnézni, hogy hol működik jól, és ahhoz igazítani a többit. Pl. nálunk vagyonnyilatkozatot tesznek a képviselők, de azt is fel lehetne vetni, hogy egyéb eszközökkel (pl. HÖK-ösöknek járó tanulmányi ösztöndíj és egyéb ösztöndíjak nyilvánossága) növeljük az átláthatóságot.

Sajnos a legtöbben csak akkor éreznék a hiányát a hallgatói érdekképviseletnek, ha már nem lenne.

German Shepherd 2010.10.27. 14:23:26

A HÖK már az 1990-es évek végén is belsős(sé váló) emberek bennfentes maffiája volt.
Egymás talpát és seggét nyalták, fenn hordták az orrukat.
Egy dagonya volt.
Az angolszász hagyományokhoz képest 180 fokos fordulat.

Murderface 2010.10.27. 14:23:36

@fludd: Ha már Vp.: Hallgatói Centrum Kft.
Nem kell a rossz duma, én nyertem :)

malátabáró 2010.10.27. 14:23:46

azért nem tudom. geográfusnak tanulok az ELTE-n, és én (de inkább mi) nagyon pozitívan éljük meg, hogy van olyan csoporttársunk, aki keni-vágja a szabályzatokat, és amikor nagyon nagy gáz volt, tudott az oktatási dékánhelyettessel érdemben beszélni. ki is javították a tanterv hibáját.
vizsgáztatással, követelményekkel se a TO, se a tanárok nincsen képben, a HÖK viszont vágja. szerintem ez érdekképviselet, és normálisan végzi is a dolgát.

Ligu 2010.10.27. 14:23:59

Én a 90-es évek elején voltam HÖK-ös az ELTE TTK-n.
Akkoriban, a rendszerváltás után többnyire olyanok csinálták ezt, akik értékelték az új, szabadabb világot, és szerették volna előmozdítani a hasznos folyamatokat az egyetemen és a felsőoktatásban.
Gyakorlati demokrácia volt, kicsiben. A hallgatók magas részvételi arányok mellett választották meg a képviselőiket. A választott képviselők nagyrésze társadalmi munkában végezte e tevékenységét. Beleláttunk, beleszólhattunk az egyetem minden fontos döntésébe. Akkoriban mind az oktató, mind a hallgató egyenrangú "egyetemi polgár"-nak számított.

Hogy most mennyire gázosak a HÖK-ök, azt nem tudom, de arra azért kíváncsi lennék, hogy meg tudnának-e szervezni egy olyan súlyú tüntetést a kormány tervei ellen, akkora részvételi aránnyal, mint amit mi csináltunk 1995-ben , a Bokros-csomag idején!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 14:24:20

@andthensome:
Amiről hallottam:
BME-n pofára is adnak koleszt, de szociális pontszám alapján még egy egyetlen tanár szülővel rendelkező sem kapott(első évben csak a szociális pontszám alapján lehet kapni). Papíron gyakorlatilag azt kell bizonyítani, hogy olyan csóró vagy, amiből még a koleszt sem tudnád kifizetni. Ezt jól tudják a HÖK-ösök, ezzel is zsaroló helyzetük van, ha valaki nem szimpatikus, könnyen el lehet távolítani a koleszból, havernak meg könnyű odaadni, mert korlátlan urak ebben a döntéskörben.
NYME:
A koleszt kiadják olyan embereknek(pl. saját maguk), akiknek nem kell kolesz, majd továbbpasszolják busás haszonréssel olyannak, akinek kell.

MrPhilosopher 2010.10.27. 14:24:51

Hali!

Én és volt kollegák egy felsőoktatási intézmány havi lapjában szerettünk volna valami hasonlo cikket irni, de a HÖK pénzelte az ujságot és igy nem kaptunk engedélyt a megjelenesre, kivettük a cikket, érdekes módon egyből megjlenet az újság.
A kis nagy királyokat ki kll dobálni a HÖK ből, én ebbe elég jól beleláttam pár éve, és vicc amu ott folyik. HÖK tagok: 6 éve első éves, két éve már diplomázott, levelezős hallgató aki sosem jelent meg az iskolaban stb stb.
Másrészről a 4 vizsga lehetőséget kicsit át kéne foglamazni, nem ennyire általánosítani. Pl nappalin állami támogatáson IGEN, nappali költségtérítés NEM (had vizsgázzak már annyiszor ahányszor fizetek), távoktatás (igazolt 8 órás munkaviszannyal) NEM, mert dolgozok is meg még fizetek is kemény pénzeket, és mondjuk egy éjszakás műszak után reggel fél 9 kor matek II vizsga anynira nem vicces.
Szóval kedves javaslat benyújtók: Dugjátok ki a fejeteket a szatyorból és fedezzétek fel a világot, aztán javasoljatok! Köszi!

malátabáró 2010.10.27. 14:25:31

@udvari bolond: mert ki szervezne például 1500 Ft-os belépővel gólyabált, ahol fellép a Belga, Kowalsky, Supernem és Kozmix? Sőt, minden munkát hallgatók végeznek, így 250-300 fő kap pár ezer Ft-ot?

szerintem ez nem maffia. kicsit gondolkodni is kellene, nem csak címkéket posztolni!

squeegy beckinheim 2010.10.27. 14:25:45

Már bocs de ha ilyenek előfordulhatnak akkor az intézmény is eléggé elszúrt valamit, hogy ilyenekre egyáltalán megvan a lehetőség. Másik kérdés, hogy a hallgatók miért hagyják? Csak nem azért mert sokkal egyszerűbb szidni valamit, mint cselekedni? és rengeteg olyan dolog van amire például az egyetem vezetése nem gondol vagy nem lenne képes megszervezni. Én is HÖK-ös vagyok. Ezért merem állítani, hogy igenis lehet ezt jól csinálni. Büszke vagyok arra, hogy meg sem fordult a fejemben, hogy hasznot húzzak ebből pedig alkalmam bőven lett volna rá. És nem szeretem az általánosításokat. Én sem mondom, hogy minden cigány lop...

bobik 2010.10.27. 14:26:01

A főcímben szereplő Szávai Barneynak azért voltak nagyon rendes dolgai is. Az ELTE egyik bérelt kollégiumának megmentésében például nagyon sokat segített. És a HÖK tényleg sokszor hatékony ellenzéke az egyetemi vezetőségnek, amikor a hallgatók érdekei és az egyetem gazdasági érdekei vannak egymással szemben (kollégiumi fejlesztési pénzek, kollégiumi díj, szoctám, sportolási lehetőségek, tanulmányi és vizsgaszabályzat, stb). A hallgatók ebből persze nem sokat érzékelnek, mert nem látják ezeket a küzdelmeket a fórumokon. A hallgatókat általában ezek a dolgok nem izgatják, mert ezeket készen kapják.
A hallgatók egyéni problémáit nem fogják egyenként egyetemi fórumok elé vinni, csak csomagban. Pl az oktatói véleményezés gyakorlatának bevezetése.
Sztem az, hogy egy-két hökös haver kap kollégiumi helyet, az kevésbé sérti a többség érdekeit, mintha az egyetem bezárna egy teljes kolit, mert nem akarja üzemeltetni. A hallgatói érdekérvényesítés kell, kb 6 éve még sztem nagyjából jól működött. Egyébként a Hök az egyetemhez hasonló szervezeti felépítéssel bír: a kari hökök ügyeit a kar, a kollégiumi hökökéit a kollégiumigazgatók ismerik, a nagyüzemi korrumpálódás sztem csak egyetemi asszisztálással mehetne. Ezt meg nem hinném...

quantum 2010.10.27. 14:26:24

Vicces cikk. Egy dolog biztos: a kedves kolléga vagy nem látott még HÖKöst vagy valami rejtett okból kifolyólag kifejezetten rosszindulatúan viszonyul hozzájuk. Nem mintha én mentegetni szeretném őket, legalábbis nem mindegyiket, ugyanis vannak olyan HÖKösök akik dolgoznak a szó legszorosabb értelmében. Nos nekem ilyennel sikerült találkoznom. Az élet egy nehéz dolog, vagyis mondhatni nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy a szülői támogatás kényelmes melegéből végezzen el egy felsőoktatási intézményt, így sajnos nekem sem. A munka mellett csak lassan haladtam az egyetemmel és kicsúsztam minden időből. Volt egy HÖKösl, akit a tanulmányai vége felé ismertem meg. Ő volt az aki segített eligazodni a tanulmányi osztály bürokráciájában, ami valljuk be nem éppen egyszerű feladat. Ő volt az aki nem csak nekem, hanem sok hasonló helyzetben lévő szaktársamnak is segített, hogy megszerezhessük diplománkat miután a kedves felsőoktatási intézmény volt olyan kedves, hogy megszüntette a mi képzésünket, gyakorlatilag lehetetlenné téve ezzel ahogy le tudjunk diplomázni. Ha ő nem lett volna sokunknak nem lenne diplomája. És jelzem nem azért, mert gyermekéveinket toltuk ki és tanulás helyett buliztunk, hanem azért mert munka mellett végeztük az egyetemet. Én legalábbis a mai napig hálás vagyok neki.

Nem mellesleg igazán botor cselekedet összemosni összemosni az összes HÖKöt. Hisz eleve több intézmény van, miáltal több HÖK is van. Nem olyan biztos az, hogy mindegyik bulizik, mutyizik és a saját karrierjét egyengeti, csak sajnos ők azok akik háttérbe szorulnak.

Nem tudom a cikk íróját milyen intenciók vezették, de egyértelműen érezhető az áradó gyűlölet az egész írásból. A HÖKök szidása helyett inkább azon kellene elgondolkoznia, hogy neki magának miért van ilyen személyes jellegű ellentéte az egész hallgatói mozgalommal szemben.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.27. 14:26:47

@fludd:
Az ösztöndíjakat a pénzügyi osztály kezeli, de a legtöbb helyen a HÖK dönt róla.

jtinfo 2010.10.27. 14:26:58

Ahogy más is írta, egyetem és egyetem között van különbség. Nekem van jogviszonyom az ELTE TTK-n és egy másik is, máshol.
Az ELTE TTK tipikusan az a hely, ahol a HÖK és az oktatói gárda minősíthetetlenül gyenge, természetesen hatalmas tisztelet a kivételnek. Magamat látom, hogy milyen ügyeink vannak, miért akadunk el. Amikor a HÖK-höz találtunk fordulni, akkor szinte minden ügyet elszabotáltak. Mégsem a HÖK-öt támadom, hanem valahogy meg kellene nézni, hogy ahol nagyon sok a bukás, ott vajon a hallgatók káposzták vagy valami a rendszerben nem jó. Azt tudom, hogy egyikünk sem az a bulizós fajta, a TTK-n mégis alaptárgyakból elakad egy jelentős rész. A másik szakomon érdekes módon nincsenek problémák, pedig időben, kötelező olvasmányokban, gyakorlatokban, elméleti tudásban is sokkal jobban igénybe vesz. Ha számít valamit, TTK 2,97 a másik szakon 4,76 (az átlagom).

Terézágyú 2010.10.27. 14:27:10

Nagyon helyes, hogy hökösök is írtak ide. Gondolom a kisz megszüntetésekor is meghallgatták a kiszeseket is.

@andthensome:

"Magam is HÖK-ös volnék,rendezvényeket szervezek, méghozzá a visszajelzések alapján jókat. Elégedettek a hallgatók, jót buliznak pl...stb stb, ez a munkám. Ahogy mindenki tudja, ezért fizetést kapok, de manapság ki dolgozik ingyen?"

Na, hát annak idején ezt mondta a vállalati kisz titkár is.
Bulikat szervezett, méghozzá jókat. És ezért fizetést kapott, de hát ki dolgozik ingyen?

igazságos 2010.10.27. 14:27:17

Én egyetértek. AKI NEM TANUL, AZ REPÜLJÖN NAGY ÍVBEN. Minek fizetni a sok ingyenélő, hülyegyereket, akik nyolcadszorra sem tudják megcsinálni a tárgyat.

Winston Smith 2010.10.27. 14:27:24

@Transylvanianmixedgrill: "Beszüntetni, sóval behinteni a helyét. Persze a hallgatóknak meg kell adni az esélyt, hogy alulról (!) újraszervezhessék saját, valódi érdekvédelmi szervezetüket."

Miért, eddig nem volt meg a lehetőség rá, hogy tisztességes embereket válasszanak be a hallgatók a HÖK-be?

Dehogynem. Csak lássuk be, a normális egyetemisták döntő része lesz@rta a HÖK-öt. Inkább a tanulás mellett fennmaradó több-kevesebb szabadidejében bulizott, csajozott/pasizott, sportolt, dolgozott, és soha meg nem fordult a fejében, hogy HÖK-ösnek jelöltesse magát.

MrPhilosopher 2010.10.27. 14:27:53

@fludd: Erről csak annyit, hogy hidd el meg van a módja, hogy utalkajanak, és megteszik!

snakekiller23 2010.10.27. 14:28:03

Egyetemtől, kartól és talán még képzéstől is függ mennyit ér a HK/HÖOK. Az, hogy naplopó koorupt karrieristákról hemzseg az jelemző ugyan, de pl. BME-n amennyire tudom sokat tettek azért, hogy jobban érvényesüljenek a fair play szabályai pl. számonkéréseknél, tanulmányi rendnél stb. Pedig korrupciós botrány ott is volt.

sanyix 2010.10.27. 14:28:12

Elöször is értelmes tantárgyakat kéne tanítani a felsőoktatásban, nem csak tömény bullshitet amit szóról szóra kérnek, ha 2-t rontasz a 14 feladatból buktál, és emellett persze a feladatok nagy része több féle képpen értelmezhető, ha nem úgy gondolod mint a tanár, akkor bukta. Ez bmf-nik vót, igaz csak 3 tantárgyból vizsgáztam, és már előbb is "ez egy szar, semmi értelmeset nem lehet tanulni, de azért próba cseresznye ha átmegyek könnyen akkor, miért ne a sok fasznak úgy is kell a papír melóhelyen..." státuszban volt, de így hogy magolni kellett volna, és szigorúan vették a bullshittárgyakat, inkább elmentem melózni (programozóként ;) ).

De pölö haver: elte ttk-ra jár. Nagyon tud rizsázni a srác, és ez pont elég is oda. Sőt haveri légkör van a tanárokkal, szinte mindenki átmegy aki bemegy vizsgázni. Ha kevesen mennek be, megoldják okosban (random/pofára megajánlanak egy átmenő jegyet, aztán lehet alkudozni ha nem tetszik), tulajdonképpen be sem kell járni.
Persze ő is tudja hogy nem ér ezzel a diplomával semmit, vagyis de, mert sok hülye szar begyepesedett iqlight vezető megköveteli a diplomát (de teljesen mindegy hogy milyet, úgy is jó ha köze nincs a szakmához), és ez a legborzasztóbb, hogy ezért minek kell diploma?

Shándor 2010.10.27. 14:28:20

@andthensome:
csak egyetértésemet tudom kifejezni. nem csak hogy nem reprezentatív a cikk, de ráadásul a fejlécbe is kirívó, egy embert megjelenítő képeket illesztett be. Ez alapján hogy lehetne bármiről átfogó képet kapni?

Születhetne egy értekezés a sajtó minőségének romlásáról, arról, hogy nem adnak objektív képet (balra v jobbra nyalnak)

Nem lehet a Hallgatói Önkormányzatokról egységes képet alkotni, csak azért mert nem is egységesek!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2010.10.27. 14:28:27

Szerintem nincs baj a négy vizsgaalkalommal, viszont, az indokolatlanul buktató oktatókkal szemben kellene egy érdekvédelmi képviselet. A jelenlegi HÖK erre viszont alkalmatlan. Tisztelet a kivételnek.

A felsőoktatási intézmények állandóan panaszkodnak, hogy nincs pénzük. Csökkenteni kellene az állami ösztöndíjas helyeket, több fizetős hely kell (nevezhetjük tandíjnak is), különböző alapítványok, cégek, pedig létrehozhatnának ösztöndíjat tehetséges fiatalok számára. Természtesen, ha nem hozza a szintet, ösztöndíj ugrik, mehet haza. Akinek meg van pénze, tudása meg nem sok, annak apuka fizesse ki az ügyvédi diplomáját 10 év alatt.:)

Kevesebb munkanélküli diplomás lenne, viszont arányaiban több jó szakember. Persze ez függ az ösztöndíjakat nyújtó szervezetek számától is.

Lirio 2010.10.27. 14:28:44

És nyugodjon bele az emberfia, ha jogtalanul bánnak vele és ne is akarjon ellene tenni? Még véletlenül se találjon olyan szervet, amelyik a pártját fogja és segít neki elérni, hogy az őt megillető bánásmódban részesüljön? Szokjon hozzá a tehetetlenség érzetéhez már az egyetemen, mert később sem lesz neki jobb úgysem?

Be kellene inkább látni, hogy a negatív tapasztalatok emberek miatt vannak és nem a HÖK létezése miatt. Minden szerveződésben vannak pozitív és negatív szereplők!
Soha nem mentesültem vizsga vagy határidő alól, soha nem voltam pozitívan megkülönböztetve, sőt adott esetben titkolni kellett, hogy érdekképviselő vagyok, mert a tanárok szemében ez nem mindig jó dolog, hogy szembe merünk szállni az ő elképzeléseikkel.
Ösztöndíjat és szociális támogatást éppen ugyanúgy számítottak nálunk is, mint minden más hallgatónál.

Vajon mindannyian csak sodródtatok a néha kellemetlen egyetemi szabályok és szabálytalanságok között? Soha egyikőtök sem kapott segítséget? Egyikőtök sem volt pl. educatio kiállításon vagy egyetemi rendezvényen, gólyatáborban, kedvezményes kiránduláson? Ezeket nem a professzorok, intézet és intézményvezetők szervezik! Egy-egy konferencián nem a tanárok veszik meg az asztalra rakott pogácsát és takarítanak a résztvevők után.

A HÖKös munka tény, hogy rengeteg öröm forrása, de azért, mert egy baráti társaság alakul ki sok esetben és a barátaival az ember jobb esetben jól érzi magát. Rengeteg munkával is jár ez.
És csak sajnálni tudom, hogy ilyen sokan nem értik meg azt -ami nálunk az egyetemen az elsők között hangzik el-, hogy minden egyetemi polgár a HÖK tagja. Választó és választható. És amennyiben megválasztják, lesz belőle tisztségviselő.

riksafighter 2010.10.27. 14:28:54

@andthensome:

és minek finanszírozza az adózó munkavégzés után befizetett járulékával a büfészakra járok jól elvagyok ... bulizgatok-ot ?

mert az ok hogy egy társadalomnak szüksége van orvosokra , mérnökökre tanárokra és akkor a képzésükre egyetemeket tart fenn közpénzből ...
mint afféle munkahelyeket ahol tanítanak , ismereteket adnak át szakembereket képeznek , és minek ide hallgatói önkormányzat ? mit akarnak önkormányozni amikor önként mennek oda , tanulni (elméletileg legalábbis)

, aki nem akar tanulni vagy nem tanulni akar, az fizessen be egy hajóútra , üljön be a sarki kocsmába de ehhez az adózónak mi köze van ?

szét lesz kergetve a ez a höok ... és végre azt követelik meg az egyetemen amiért van ... nyilván nem fogja az adózó finanszírozni pár hülye suttyó felhőtlen szórakozását ... ez magánügy közpénzhez köze nincs

OftF 2010.10.27. 14:33:52

@hallgato88: "A KISZ-ezésről annyit, hogy valamennyi parlamenti pártban, ott ülnek azok, akik a HÖK-ökben tevékenykedtek korábban!"

Pont erre mondtam, hogy ők a jövő Gyurcsányai.
Becsüljük hát meg őket!

andthensome 2010.10.27. 14:36:50

@Zabalint:
ez oké, és el is hiszem, hogy így van. De ahogy írtam: ez EGY eset, és elég sok felsőoktatási intézmény, koli és társaik vannak szerte az országban :) Nem igaz mindegyikre, sőt én meg pont ellentétes példát hallottam, miszerint pont alatt vettek fel valakit (szociális helyzetre való tekintettel). Csak arról kevesen tudnak, ugye, és nem kap nyílvánosságot.

the_joker123 2010.10.27. 14:37:01

@hallgato88:

Pontosan erről van szó!

A HÖK-ösök ott ülnek mindegyik parlamenti pártba.

Pont, mint a KISZ-esek.

@exhökös:

"mert egy baráti társaság alakul ki sok esetben"

Ja, például az ELTE BTK-n és a Pázmány BTK-n. Úgy hívják magukat, hogy Jobbik Magyarországért Mozgalom.

andthensome 2010.10.27. 15:57:24

@riksafighter:
nem azért, de szerintem Te nem nagyon jártál egyetemre. A dolgok nagyon nagy részét a HÖK intézi el Neked; nem csak buliznak, de harcolnak tanulmányi, szociális, ösztöndíj, sport, külügyi, rendezvény ügyekért.
Attól még, mert adott esetben bulizik is az egyetemen és nem máshol, nem lesz rosszabb/jobb tanuló.
Mellesleg az adóról és társairól csak annyit, hogy ha Józsikát 20 ponttal vették fel valahova a 462 pontos limitből, azért ki a hibás? Nem a HÖK :) Viszont az egyetem megkapja utána a "hallgatói normatívát"... jah, azt TÉNYLEG elbulizza a HÖK, lol ;)

kisRita 2010.10.27. 15:57:33

Ahova én jártam, ott a legtöbb ember nagyon utálta a HÖK-ösöket. Volt 1-2, akihez lehetett menni, ha valami baj volt, a legtöbb csak netezgetett a HÖK irodában. Volt közöttük 30 feletti is, mert mindig elkezdett valami alibi szakot, mellette dolgozott, + ugye a HÖK-ös fizetés, és persze volt aki olyan szinten tirpák módon viselkedett az emberrel, hogy inkább a problémáddal együtt elhúztad a csíkot.

Én sem szeretettem őket.

Lirio 2010.10.27. 15:57:52

@the_joker123:
csak gratulálni tudok hozzá... értesz az emberek szavainak kiforgatásához!
Egyik karnak sem vagyok tagja, és mégis életre szóló barátokra tettem szert a hökös munkám alatt. Ezek a szerveződések adott esetben jelenthetik, hogy van tag, aki mindkét helyen megjelenik, de nem 100%os a lefedettség.
Mellesleg meg az ország rengeteg (sőt túl sok) felsőoktatási intézményének regeteg karja közül sikerült kiemelni kettőt... Komoly arány!

És ha már itt tartunk, akkor az oktatási rendszert kellene átalakítani!... Elhiszem, hogy sokan szeretnének egyetemre járni és diplomát szerezni, de 20 év múlva ki fog autót szerelni vagy víz-gáz szerelést vállalni? A munkanélküli egyetemisták mellé csak termeljük a munkanélküli egyetemistákat. És ez minden intézményre jellemző!
Szakmát kellene tanítani, elérni, hogy értéke legyen egy szakmának és csökkenteni az egyetemek számát. Boldog-boldogtalan egyetemista lehet... és itt a baj!...

Borisz07 2010.10.27. 15:58:23

Mi volt előbb a tojás vagy a HÖK?

Minden csoportban kialakul a dinamika, és minden csoportban van vezető, és ha van egy szervezet, ahová lehet jelentkezni, és oda kiáll valaki, mert szeretne tenni a társadalomért. Azaz érez magában erőt és jelölteti magát, mi megszavaztatjuk és létrejön a hallgatói képviselet, egy kisebb csoport, ahol beindul a dinamizmus és kialakul a szervezet felépítése, ahol olyan emberek lesznek a vezetők, akiket azok választottak meg, akiket mi választottunk, mert ők látják benne a vezetőt. Ezek az HÖK vezetők rendelkeznek vezetői készséggel, amit mások elismernek az által, hogy megszavazzák (mondjuk az elnököt), és ezt követően van egy jó vezetői késséggel rendelkező személyiség, aki a HÖKnél vezető tapasztalatot szerez… És csodálkoztok hogy azok az emberek, akik a politika színterén megfordulnak, szervezeti tagok. Naná, hogy ott lesznek, mert értenek hozás és széles a látókörük.
Szóval a HÖK elnök volt előbb vagy a vezetői készségek?

Tantárgy:

Alapvető különbség, hogy én a teljes hallgatói társadalom érdekeit kell, hogy szem előtt tartsam, nem hagyhatom, hogy ezt átvigyék, és mindent megteszek ennek érdekében, mert vannak műszakis hallgatóink ahol egyik-másik tantárgy igen csak kemény. Ha már mindenképpen szűrni akarják a népet, akkor azt az elején tegyék meg a felvételinél és ne útközben, amikor a szülő beleölt 1,5 - 2 MFt-ot és aztán kirúgják.

Pozíció:

Személy szerint nekem az a legnehezebb feladatom, hogy döntést hozzak olyan ügyben, ahol valakinek az érdekei sérülni fognak. Csak a legegyszerűbb példa, hogy az ösztöndíj esetében a hallgatók 50% kapjon 4000 Ft-ot, vagy a hallgatók 30% kapjon 7000 Ft-ot.
Minden hasonló előterjesztés a TJB-hez jut, amit ők jóváhagynak, ezt követően kerül be a szenátushoz, szóval kb. 20-25 oktató és nem oktató kezén fut át, közöttük a főtitkár és a rektor kezén is, azaz a kontroll megvan!

Személyes:

Vajon ez oszd meg és uralkodj…?

Vkat118 2010.10.27. 15:58:48

Rendben ez működik egy két egyetemen ahol beadsz egy házifeladatot és 3 as, ha még vizsgára is elmész dumcsizni 5. De pl. Műegyetemen simán van olyan hogy egy 120 fős vizsgából 3 ember megy át.

flimo13 2010.10.27. 15:58:54

Alapvetően nem lenne baj a max négy vizsga, ha a mai felsőoktatás nem arra lenne berendezkedve, hogy minden jöttmentet felveszünk a fejpénz miatt, aztán majd az elitség látszatának megőrzése miatt kibasszuk a 2/3-át az első vizsgán.

Hovatovább nekem volt olyan félévem, hogy 10-12 tárgyam volt, vizsgaalkalmakat meg a legtöbben úgy írták ki, hogy minden héten egy, ugyan azon nap. Kedvencük a kedd és a szerda, csinálj meg két nap két húzós vizsgát, sok sikert. Aztán ha elsőre nincs meg a tárgy, másodikra már torokhoz szorított késsel szaladj neki?

Aztán a tantervek is nagyon okosan vannak megcsinálva, az elsősök novemberben tanulják azt matekból, amit másik tárgyban már októberi zh-n használni kéne. Mert olyan, hogy első évben adjuk le a matekot, és addig ne legyen szakmai tárgy, az mérhetetlen szentségtörés lenne.

Úgy meg főleg semmi értelme nem lenne, hogy ha ki is rúgják, beadja újra a papírt, felveszik, minden addigi tárgyát elfogadtatja, és egy év csúszással ott folytatja, ahol abbahagyta.

zsedro 2010.10.27. 15:59:03

Sohasem értettem, hogy hogyan kaphatnak a HÖK-ös emberkék fizetést, főleg úgy, hogy ők határozzák meg, hogy mennyit. Ebben mondjuk hasonlítanak a politikusokra... Nálunk a Pázmány ITK-n nincs fizetése a HÖK képviselőknek, sem egyéb anyagi juttatást nem kapnak. Emellett fontos, hogy nem lehet HÖK-ös olyan hallgató, akinek a tanulmányi átlaga nem üt meg egy bizonyos szintet. Az egyetem arra való elsősorban, hogy az ember tanuljon. Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek egyetemi programok/bulik, amik összehozzák a társaságot, de az egyensúlyt meg kell találni itt is. Mint minden területen az országban, átláthatóbb rendszer kell ide is. Én úgy látom, hogy nálunk ez irányban folynak a dolgok. Sok esetben nem a szabályok szigorítása a megoldás, mert hogy akkor legalább kis részét betartják, hanem olyan szabályok kellenek, amik betarthatók és nincsenek kiskapuk. Az Igazság szabaddá tesz!

betanított magfizikus 2010.10.27. 15:59:24

@P.O.E.: na ne, ez valami vicc, hogy sajnáljuk a hökösöket, mert "bulikat szerveznek és nem szórakoznak olyan jól közben"?! ezt te komolyan gondoltad? igazi roflmao, nehogymár a rét körözzön a sas fölött, ember!

a másik: olvastam hökös hozzászólókat, gyakorlatilag minden kommentben közös pont, hogy a hallgatók érdektelenek, a hök-választásokon nem vesznek részt, stb. ez alapvetően igaz, de: mit tesz a hök azért, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa? eddigi tapasztalaim szerint semmit, hiszen a hallgatói érdektelenség nekik (nektek) jó, mivel minél kevesebb a szavazatok mennyisége, annál könnyebben szavaznak be a haverok.

ezen egy módon lehetne változtatni, de akkor ti meg lennétek lőve: ha érvénytelen lenne a hök-választás alsó hangon 25%-os részvétel alatt. akkor már nem lenne elég pár tucat haver a bejutáshoz, nagyobb nyilvánosságot kapna az egész szervezet működése és talán ez a nyilvánosság kontrollálná is valamelyest. egy ilyen korlátozást mondjuk szívesen elnéznék, és nem is 50%-ról beszéltem, én is egyetemista vagyok, nincsenek irreális elvárásaim.

a másik: a szoctám és mindenféle egyéb hallgatói juttatások. őszintén szólva nevetségesnek tartom, hogy ezek elbírálása a hök hatáskörében van. ez gyakorlatilag olyan, mintha egy munkahelyen, ahol van n db ember, aki ugyanazt a munkát végzi (pl. egy call center), közülük az egyiknek odaadnák az összes dolgozó összes prémiumát (kajajegyek, utalványok, stb.), majd azt mondanák neki, hogy oszd szét a többiek között, ugye bízhatunk benned? ha modoros lennék, azt mondanám, kecskére a káposztát :).

mindezek ellenére bármilyen tetsztetősen hangzik is, nem kívánom a hök sóval behintését, pusztán a jogköreik megnyirbálását és a már említett választási szisztéma megváltoztatását. a kolesz-elbírálásos, szoctámos, stb. részhez: egy hivatalnok, akinek nincsenek "barátai és üzletfelei" egyik évfolyamból sem, csak azt látja az igényéseken, hogy megfelelt-e vagy sem, nem fűződik anyagi vagy haveri érdeke ahhoz, hogy valakiket preferáljon mások kárára, ezért én egy ilyen emberre bíznám ezeknek az odaítélését.

a hök meg szervezzen bulikat, ahol "nem szórakozik olyan jól" (hát ettől továbbra is kész vagyok), az való neki. a cikknek egyébként teljesen igaza van, a tanulmányi ügyekbe való beleszólás gyakorlatilag a kapcsolatépítés-mutyi jegyében telik (legalábbis ahol én láttam). a mi karunkon pl. megváltoztatták egyik félévről a másikra, hogy nem csak akkor kell fizetni (államis vagyok), ha több kreditet végeztem el, mint a max. +10%, hanem akkor is, ha többet vettem fel, de nem teljesítettem. ezt a hök gond nélkül megszavazta, pedig nem egy embert ismerek, aki hosszú félévek óta fizet 30+ rugókat emiatt... és nem arról van szó, a szabályozás valahol jogos, ne vegyünk fel mindent összevissza, meg tudom érteni, de nem ilyen feltételek mellett kezdtük és elvileg ilyen módosításokat a felsőoktatásban visszamenőleges hatállyal nem lehetne alkalmazni (pl. ha most bevezetnék a tandíjat, én már nem lehetnék tandíjas, mert államin kezdtem). hol van ilyenkor az érdekképviselet?...

Mumus86 2010.10.27. 15:59:34

Építész hallgatóként ezzel az egésszel nagyon nem értek egyet!
Először is véleményem szerint nem szabadna általánosítani, mert nem minden egyetemen korrupt a HÖK. Példának a saját egyetememet (SZE) tudom felhozni, és tudom, hogy ez hazabeszélésnek fog tűnni, mert én is már 3 éve tevékenykedem a HÖK-ben, de nálunk nem lehet csak úgy kiutalgatni pénzeket, vagy hasonló szépségek....egy jól bevált rendszer alapján mennek ki a pénzek, és ahogy az egyik előttem szóló is írta, az ösztöndíjakat a gazdasági osztály szabja meg, illetve a TO utalja ki. A szoctámot és a lakhatásit tényleg a HÖK bírálja, de törvények és kormányrendeletek alapján.
Véleményem szerint ez az egész csak azért indult el, mert a kormány végbe akarja vinni a felsőoktatási törvény módosítását, és ki kell iktatnia az egyetlen szervezetet ami harcol ellene, azaz a HÖK-öt. És hogy a legegyszerűbb ezt megtennie?....A hallgatókat az érdekképviseletük ellen fordítják!

internationale 2010.10.27. 15:59:51

Remélem, ez a vita, meg a törvtervezet jó lesz arra, hogy az érintettek felmérjék: a szabadság és az ön-kormányzás az nem jog, hanem olyasmi, amit tanulni kell, és amiért dolgozni kell. Ha most az egyetemisták, köztük a HÖK csak hőbölögnek, hogy: na, ne má', ne csinálják ezt velünk, akkor csak jó alapot szolgáltatnak a törvhöz. Ha viszont mindenki elkezd polgárként viselkedni (nem az orbáni értelemben, hanem mondjuk angol vagy holland értelemben), akkor végre történhet valami fontos ebben az országban.
Már csak azért is kéne öntudatos, önismerettel és felelősségtudattal rendelkező polgárként viselkedni, mert az egyetemi hallgató és az egyetemi oktató ugyebár, egyetemi polgár...
Pl. ezért is lett volna jó egy minimális tandíj bevezetése. És persze egy jól kidolgozott, működőképes, és szigorú bekerülési rendszer ( sok nyelvszakon pl. első évben két nagy csoport van: azok, akik valóban tudnak emelt szinten az adott nyelven, meg azok, akiknek egyébként emelt szintűjük van, de bírnak beszélni bébiszitterül....) Most valóban sok olyan ember van az egyetemeken, akik agyilag vagy attitűdjüket tekintve baromira nem oda valók, ezektől nem is lehet elvárni, hogy felelősen viselkedjenek.
De nem mindent lehet és kell felülről, állami szintről szabályozni: a felvételit igen, az állami támogatást igen, de hogy melyik karon hányszor lehet újrázni, hogy az egyetemek mit és hogyan vállalkoznak arra talán egy általánosabb keret is megfelelő.
Nem tudom, ezek az emberek (mármint akik kitalálják a nagymértékű állami beleszólást) azok a szocializmus alatt nem itt éltek?!

zsebina 2010.10.27. 16:00:01

Hát ez igazán vicces, és akkor ezentúl a HÖK munkáját ki fogja elvégezni? Vagy megszüntetünk mindenféle olyan dolgot amiket ők szerveztek? vagy leterheljük vele a titkárságokat? szerintem nekik is van elég bajuk.
És egyes szakokon megnézhetjük a bukási arányt , oké hogy valamennyire kell szabályozni,de nem így, vannak könnyebb és nehezebb szakok.( mint például ahogy egy orvosi vagy egy műszaki képzésben résztvevőnek sokkal nehezebb dolga van mint egy logisztikus vagy más könnyebb szakirányok. Nem azt mondom h teljesen ellenezni kell a dolgokat, de kompromisszumot lehet kötni. Persze úgy hogy mindkét félnek jó legyen, Gondolkozzunk már emberek módjára, mindenki tudja hogy erre a problémára van megoldás csak nehéz megtalálni tehát a politikusoknak és a diákoknak együtt kéne működni és nem egymás ellen küzdeni.

internationale 2010.10.27. 16:00:06

@riksafighter: Ha jól emlékszem, épp a "társadalom" szavazta le a tandíjat (a mai parlamenti 2/3 hathatós segítségével). Csak az a kár, hogy most azok is fizetik (tovább) a nem odavalók egyetemi költségeit, akik meg máshogy gondolták...
Megjegyzem büfészak nincs, csak olyan egyetemisták, akik azt gondolják, hogy a szakjuk büfészak.

bokrif 2010.10.27. 16:00:31

Az igazi hallgatói képviseletet nem lehet megteremteni felülről, mert különben ugyanaz lesz mint ami most van. Most a HÖK-ök abból élnek amit a rendszerváltás idején a Felsőoktatási törvényben rájuk testáltak, nekik adták, lásd: térítési és juttatási és a tanulmányi és vizsgaszabályzatokkal kapcsolatos egyetértési jog (értsd. vétó), az egyetemi szenátusi és tanácsi egyharmados tagság. Gyakorlatilag a HÖK nem csak a hallgatók életét tudná befolyásolni, de döntő szerepe van, ha nem egy jelölt van a dékán- vagy rektorválasztásokon.
Ugyanakkor mivel ez egy intézményesített érdekképviseleti szerv ezért létezése és teljesítménye nem függ maguktól a hallgatóktól. A 25%-os választási részvételt ami kell a szenátusi egyharmadhoz, úgy szokás elérni, hogy napokig, hetekig tartó választást tartanak. A hallgatók 5-10%-át érdekli a HÖK, ők elmennek az első két napon szavazni. A többiek - a leendő értelmiség - pedig leszarja az egészet, azt sem tudják mit csinál a HÖK, kik vannak benne. Ha nem szerveznének bulikat, akkor teljesen láthatatlan lenne a szervezet. Ezek mellett átláthatatlanul működik és akik benne vannak, jószerivel azt csinálnak amit akarnak. A helyes viselkedést egyetlen dolog motiválja, és a képviselők lelkiismerete.

Egyébként a cikkben tévedés van, mert egy tárgyat 3x lehet felvenni, és egy félévben 3x lehet vizsgázni most, ami 9 vizsgalehetőséget jelent. A 9-hez képest a 4 vizsga elég kevésnek tűnik.
Sajnos egyetértek azzal, hogy a "professzorok élet-halál urai lesznek".

Khayness 2010.10.28. 13:01:52

Ez csak tüneti kezelés, ahhoz hogy ez működőképes legyen alaposabb változások kellenének.

HÖKöt kerülöm messzire amennyire csak lehet, ráadásul nem is a mi szakunk adja a HÖK többséget, úgyhogy nem nagyon vagyok képben, de a vizsgáztatás az már más.

Sokan a vizsgaidőszak rövidsége miatt már egyből UVra pályáznak, első meghirdetett vizsgaidőpontban mennek a "taktikai bukásért", hogy legyen reális idejük tanulni. Jópáran említették is, hogy az egyetem nem mindenhol móka és kacagás, vannak rendesen buktató tantárgyak, bogaras professzorok, cikkely tévesztésért azonnal buktató jogprofesszorok.

Ez az egész módosítás a lusta bölcsész és a szemét HÖK sztereotípiák szerelemgyerekének tűnik.

Még jó, hogy ki fogják kérni a szervezetek szakvéleményét és egyeztetnek mindenkivel akikkel kell a törvény előírásai szerint, hogy érdemi változtatások történjenek. /sarcasm

fludd 2010.10.28. 13:02:07

@MrPhilosopher:
Például hogyan?
Az összes hallgató ösztöndíját milyen jogcímen tudják egynek utalni? Hogyan könyvelik el?

fludd 2010.10.28. 13:02:16

@Murderface:
Hamár Veszprém. Amióta végeztem azóta nem igazán foglalkozok vele, mi történik ott a Hökben. Van jobb dolgom is. Én csak arról írtam ami az én időmben volt.

fludd 2010.10.28. 13:02:23

@Zabalint:
Nem tudom hogy van a legtöbb helyen. Nálunk az egyetemi tanács által elfogadott algoritmus alapján került kiszámításra az ösztöndíj. Nem a HöK döntött róla.

közlekes 2010.10.28. 13:02:33

Nem biztos, hogy általánosítani kéne.Én csak a saját egyetememet tudom felhozni példának(SZE),én is HÖKös vagyok,már 4 éve.
HÖK nélkül, vajon ki szervezné a szakprogramokat? ki intézné a szocpapírozást, és egyebeket? Mi is ugyanúgy Ösztöndíjból,és Diákhitelből élünk,nem a HÖKből fogunk meggazdagodni,sőt...

egyébként meg,akinek baja van a HÖK-kel,tudtommal mindenkinek meg van a lehetősége, hogy HÖKös legyen!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.10.28. 13:02:42

Tiszta röhej, amikor itt mindenki arra hivatkozik, hogy mekkora erénye a hök-öknek, hogy bulikat szerveznek. Amíg ez annyit jelent, hogy lepaktálnak egy egyébként is erre szakosodott szórakozóhellyel, hogy cserébe némi ital- és beugrókedvezményért garantálják, hogy odahoznak bizonyos számú diákot az ő intézményükből, addig inkább tekintsék a hallgatást erénynek. Mintha egyébként nem erről szólna számos felsőoktatás-látogató (hallgatónak nem érdemes nevezni) élete, még intézményesítik is.

Ez jelenti a barátságok kialakítását, meg az összetartó erőt, hogy közös berúgási lehetőséget szerveznek? Na akkor tényleg nem vesztünk velük sokat. Különben is, az egyetemi közösség az esetek többségében csak az illúziókban alapszik a közös érdeklődésen és a közös célokon. Nagyrészt inkább csak egy kényszerközösség, amelyet ilyen pótcselekvésekkel próbálnak közösséggé kovácsolni...

Ne a bulikra hivatkozzon a tisztelt társulat, mert azzal sem az egyénhez, sem a közösséghez nem tesznek hozzá semmi jót. A politika egyetemre behurcolásával (mert ilyen is volt/van) szintén nem. De arról valahogy nagyon keveset hallunk, hogy a tudományos és valódi kulturális életet mivel gazdagítja a díszes kompánia...

Mielőtt valaki savanyú strébernek nevezne ezek alapján, hadd közöljem velük, hogy én sem vetettem meg a szórakozást a felsőoktatási éveim alatt, és ezt az ott összeszedett emberek társaságában is többször megtettem. De nem a hök-ös bulikon!!!

andthensome 2010.10.28. 13:02:49

@szárnyas hópárduc:
... pl ott, hogy most nem kell tandíjat fizetned :) (ami egy másik téma, annak is két oldala van, én speciel örülök neki, mert egyébként nem tudnék egyetemen TANULNI).

Az utolsó bekezdésed majdnem teljesen olyan, mint nálunk, csak itt fordítva történt :)

Az a kajajegyes hasonlat eléggé sántít, ugyanis itt szigorú szabályok határozzák meg, milyen pénzt hova tudsz kiutalni, szoctám, tanulmányi ösztöndíj...stb. És igen, ha itt valaki nem szabályosan jár el = bűncselekményt követ el. Nem hiszem, hogy sz*ros párezer HUF-ért valaki kivételezne egy szoctám elosztásnál...
Természetesen aki "élelemes" onnan nyúl és húz, ahonnan csak tud, de az ilyen úgysem tudod sehol sem kivédeni, megtalálja a módját az Életben is.
De ismétlem önmagam; a cikk általánosít, teljesen alaptalanul és átgondolatlanul, annak ellenére hogy van benne igazság (nem minden arany, ami fénylik, ugye). Mégis javaslom: legalább egy OKJ-s újságíró képzést végezzen el, vagy valamit, mert ez így nagyon nem kerek cikk, hiteltelen!

Lokimoki 2010.10.28. 13:03:12

Informatikus hallgató vagyok. A HÖK be továbbra is (legalábbis nállunk) a hallgatók szavazataival lehet bekerülni. Kb 20-30 szavazat kell. Én tudom melyik hökösre szavaztam és azóta is ha bármi problémám van és tud segíteni segít. Ha jól tudom a hök feladata a szoctám elbírálása is. Nem tudom ezzel hogy élhetnek vissza. Ki van írva hogy miért mennyi pont járt és ki van írva a ponthatár. A kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban sajnos nincsenek tapasztalataim. Nevetséges hogy ezzel valaki egyetért. Fogalmam sincs más egyetemeken ez hogy megy. De sokkal fontosabb kérdés lenne a pénz elvonása. Jövőre még kevesebb lesz a szoctám. Kevesebb pénz tudnak szétosztani. És akkor megint a HÖK lesz a gonosz?Ha rossz egy egyetemen a hallgatók képviselete arról valószínűleg maguk a hallgatok is tehetnek. Ne írjuk alá akárkinek a hök ös jelölését. Sztem inkább nagyobb teret kéne adni a HÖK-öknek a tantervek megalkotásánál. Nállunk például az analízis 5 egymásra épülő tantárgyból áll és egyikből sincs keresztfélév. Így egyetlen bukással egy egész évet lehet csúszni. Ráadásul nem is egy egyszerű tantárgy. (70%-os bukás)Legutóbbi fantasztikus ötlet az volt hogy több kreditet adnak a programozási tárgyakért. Ez jó is de attól még nem kap valaki hamarabb diplomát hogy félévente 3-mal több kreditet teljesít. 4 vizsga lehetőség?Fantasztikus ötlet megint. Ezek csökkentése pont az olyan szakokon tanulóknak okoz majd problémát akik értékelhető szakokon vannak. Nem az évente több ezer diplomát kiosztó bölcsész hallgatóknak lesz problémájuk vele. Hanem a mérnök szakoknak.

kiváltságos? 2010.10.28. 13:03:21

vicces cikk...
amúgy nem kellenének ide módosítások, csak ismét felvételi, nem pedig ez a hozott pontos rendszer! meg lenne oldva minden!
a HÖK-ről meg csak annyit, hogy választás alapú rendszer...
ha megszüntetnék és csinálnának vmi mást helyette, az is ugyan ezt művelné, csak más néven.

FrontalCrash 2010.10.28. 13:03:44

Egy kedves ismerősömtől idéznék ide:
"Ezzel a hozzáállással csak az a gond (egyáltalán nem foglalkozva azzal,
hogy mennyi a cikk igazságtartalma, mindenki ítélje meg maga), hogy ezt
általánosítva mondjuk az Országgyűlés tagjai rengeteget mutyiznak, és a
választókörzetük lakosainak képviselete helyett saját karrierépítésükön
munkálkodnak. Ezzel gondolom a többség egyet tud érteni :-) A
véleményvezéres cikk elvén haladva ez esetben a megoldási javaslat: az
Országgyűlés jogkörének jelentéktelenre csökkentése. És mi legyen
helyette, ami ellátja a feladatát? Hát semmi!

Szóval ez nem tűnik túl konstruktív megoldásnak, sőt, még csak megoldásnak
sem."

Tiszteletem!

Gyuri101 2010.10.28. 13:03:51

@bokrif:
Először is a HÖK gazdálkodását a 51/2006-os kormányrendelet szabályozza, tehát az a feltételezés, hogy még a rendszerváltás során megszavazott törvények élnek, hibás.
Másodszor azt, hogy ki hányszor mehet el vizsgázni, pedig az egyetemi/főiskolai TVSZ szabályozza. Ez lehet 9 vagy végtelen számú is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.28. 13:04:07

"A fotókon Szávay István, az ELTE BTK HÖK volt elnöke, jelenleg jobbikos parlamenti képviselő látható."
És miért mindig ezt a szerencsétlent kell előszedni?

keressen már valaki pár képet ahogy Ferike még KISZ-titkár korában rókázik valahol, vagy ahogy Szíjjártó bulizik :D

LOL.

Amúgy azzal rohadtul egyetértek, hogy kiirtsuk a megélhetési egyetemistákat. Elvégeztem 2 szakot (2000-2007, egymás után), és még én voltam hülyének nézve.
És rohadt sok embert ismerek, aki csak azért diák, mert adókedvezményt kap, ingyenutazik, meg nincs kedve tanulni...
...bár igazából a jelenlegi szabályozás szerint is ki lehetne rugdosni a túl sokáig "tanulókat", csak pl. a PTE BTK-n még olyat se nagyon láttam, hogy valakinek egy vizsgája ne sikerült volna, nem hogy kirúgják.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.28. 13:04:12

Ja, igen. Az első szakomat még nem kreditben kezdtem, na az volt a kemény. Nem sikerült egy tárgyad, fél év pihenő.
Tanult mindenki, mint a kisangyal.
Igazából nem is annyira, de sokkal inkább tanultak, mint most.

És nem kellett órarenddel szarakodni, megkaptuk, az volt. ehhez képest később meg sírtak a hallgatók, hogy nem tudnak pénteken hazamenni, mert van órájuk pénteken...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.28. 13:04:21

Mondjuk azon kívül, hogy a HÖK-ök mutyiközpontok voltak, azért lássuk be, tényleg sok mindent szerveztek, és volt hasznuk.

Amúgy a tandíj bevezetése ellen pl. a HÖK-ök kampányoltak legjobban. Mondjuk ez nem csoda.

Csak sajnos már megint keveri valaki a "reform" és a "megszüntetés" szavakat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.28. 13:04:25

@internationale: De ilyen egyetemistából néhány helyen túlkínálat van...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.28. 13:04:40

@housemd: És mi a helyzet a PTE PMMK Műszaki Infóhoz hasonló "valamikkel", ahol gyakorlatilag 2db szóbeli vizsga van, és egyik sem törzsanyagból?
Bután néztek az emberek, amikor hazazavarták őket, hogy nem lehet szóbelire pólóban + rövidgatyában jönni, szakadtam a röhögéstől :D

Sanyix 2010.10.28. 13:05:14

Azért van annak egy diszkrét bája, ahogy a véleményvezér a felsőoktatásról szóló cikket is összeköti egy jó kis jobbikozással ( Jobbik-fikázás). (Érdekes egy "termékkapcsolás". Gondolom ha az óvodák és bölcsödék helyzetéről fognak írni akkor is megemlítik hogy a jobbikosok is kommunista óvodába jártak, és mindig meghúzták az alsóbb csoportosok copfját)
Nem is vártam mást tőlük...

Azt mondjuk nem említik meg hogy azért olyan sok a Hök-ös abban a pártban mert az ELTE-BTK-n alakult diákszervezetként kezte JOBBoldali Ifjúsági Közösség néven, és csak később léptek ki a nagypolitika színpadára...

Nálunk jellemzően MSZP-közeli a HÖK olyannyira hogy az egyik képviselőnek tán politikus az apja. A fiát is inkább a pénzek lenyúlása érdekli, mint a tanulás...

De szerintem találnánk Fideszes vagy liberális HÖK-ösöket is szép számmal, a VV erre jó hogy egy f@szpumpával megvezesse az olvasóit. Közben lehet hogy a szoci képviselő HÖK-ös fia meg milliókat tett zsebre, akkor most melyik károsabb a hallgatóságnak?

riksafighter 2010.10.28. 13:05:22

@internationale:
igen és ? a kettős állampolgárságot is "leszavazták" , aztán mégis megadták gyurcsányt előbb megválasztották aztán elzavarták ... vélemény, rendszer alkotmány sem örök... pont a tandíj kérdés lenne valami fixa idea ? lehet róla vitázni stb valószínűleg okt rendszer javító intézkedésekkel együtt (abba integrálva)

de abban én sem hiszek hogy csupán a piaci alapú oktatás , a tandíjával garancia lenne bármire is

fizettem érte diplomát akarok : és akkor aki light diplomát akar akkor az arra fizet be , aki meg komoly szakmai tudást akar arra fizet elő ...

a büfészak , diploma light ez szleng ... egyetemi alapító okiratokban jogszabályokban nyilván nem használják ...de ettől még jelent valamit

batyi85 2010.10.28. 13:05:33

Én csak azt nem értem, hogy miért kell állandóan Szávay István pont ezen képeit megjeleníteni újra és újra? Nem tudtok más politikust feltenni, aki ugyanígy pózol? Van belőlük egy rakás! Csak keresni kell és a Fidesz, Mszp vagy Lmp-ből is találtok képeket.

tourvel 2010.10.28. 14:48:07

Kedves Cikkíró!

Sikerült beleesned az általánosítás és előítéletesség hatalmas hibájába. Úgy tűnik, nem nagyon van fogalmad arról, amiről írsz, az információid hiányosak és elfogultak.
Évekig voltam HÖK-ös, sokáig vezető pozícióban. Azért hagytam ott, mert voltak olyan részei, amiket nem szívesen csináltam, rosszul éreztem magam tőle. Mert igen, vezető HÖK-ösnek lenni azzal jár, hogy alkukat kötsz, sőt, politizálsz. (De hangsúlyozom, ez belső, egyetempolitika és soha nem pártpolitika, aki ezt nem tudja különválasztani, az inkább meg se szólaljon.) Ezt nem könnyű csinálni és néha valóban úgy érezheti az ember, hogy hazugság és egyéni érdekek mentén történnek a dolgok. Azt azonban el kell mondani, hogy az egyéni érdekek legtöbbször nem a HÖK-ből, hanem egy-egy magas rangú és befolyásos professzortól erednek.
Nem akarom szépíteni a HÖK-öket, pontosan tudom, hogy néhány intézményben hogyan működnek, de még az én egyetememen is volt olyan időszak, amire nem lehetünk büszkék, sőt. De mégis, minden hibája és minden látszólagos gusztustalanság ellenére büszke vagyok rá, hogy részt vehettem benne, mert tudom, hogy bármilyen alkut vagy kompromisszumot is kellett kötnöm, a végső cél mindig az volt, hogy a hallgatóknak jobb legyen, hogy a diplomájuk értékesebb, a tudásuk használhatóbb, az egyetemi életük könnyebb, gazdagabb, a velük való bánásmód pedig igazságosabb legyen. Sokat harcoltunk, és az egyetértési jogunk nélkül sok mindent nem tudtunk volna megvédeni vagy elérni, amit Ti már természetesnek vesztek, fel se tűnik. Fontos kérdésekben kellett nekem is szavazni, de tiszta lelkiismerettel állítom, hogy soha nem adtam egyetértésemet a tanulmányi és vizsgaszabályzat olyan módosításához, amely az értelmes hallgatóknak hátrányos lett volna, és soha nem engedtünk olyan szabályzatmódosítást, amely rossz lett volna akár az egyetem egészének, akár a hallgatók többségének. Emellett soha nem írtam alá olyan szoctám-bírálatot, ösztöndíj-utalást, amely elfogult lett volna vagy egyéni érdekek szerint történt volna, soha nem vittem haza egy-egy általunk szervezett buli bevételét.
Tisztában vagyok vele, hogy ez nincs mindenhol így, sőt, talán nem is ez az általános, de mielőtt ítélkezünk, nézzünk magunkba: a HÖK-ös tisztségviselőket a hallgatók választják. Itt két dolgot nem szabad elfelejteni. Az egyik, hogy minden hallgató szavazhat a képviselőire, és nem kötelező elfogadni a megvesztegetésre szánt csokit, vagy bármit. Aki nem szavaz a képviselőjére, az utána milyen jogon kéri számon, hogy hogyan működik a HÖK? A másik dolog: minden hallgató jelöltetheti magát, bárki lehet képviselő, akár elnök is. Lehet ezt helyettünk csinálni, nyugodtan! Miért nem vállalják, akik annyira elégedetlenek? Lehet puffogtatni ilyeneket, hogy "nem engednek be a HÖK-be", de erre ugyanaz a válasz: minden hallgató szavazhat Rád is, miért nem téged választanak? Ha aHÖK-ön kívüliek annyira utálják a HÖK-öt és annyira el akarják takarítani őket, akkor miért nem szavaznak meg olyat, akire rábíznák az érdekeik képviselését? Többen vannak, mint a HÖK-ösök, bárkit leválthatnának. A kedves HÖK-öt szidók nézzenek tehát magukba, mielőtt bármit is mondanak, mert nem ők vállalták, hogy éveket szánnak mások tanulmányainak segítésére, nem ők áldozták fel a szabadidejüket, a magánéletüket vagy akár a tanulmányaikat! Persze, előnyei is vannak, én is sokat tanultam belőle, sok ismeretséget szereztem, de nem részletezném, hogy milyen áron, hogy hogy ment rá az egészségem és még sok más dolog is.
Szóval: nem a HÖK intézményével van a baj. Akinek nem tetszik, hogy náluk kik és hogyan csinálják: lehet jelentkezni, csináljátok TI, lehet ezt nálunk jobban, és sokaknál tisztességesebben is. De NE ítélkezzetek, amíg nem tudjátok pontosan, miről beszéltek, és amíg nem gondoljátok végig a saját felelősségeteket!
És végül: én sose vártam ezért köszönetet, tisztában voltam vele, hogy többen fognak utálni ezért, mint ahányan szeretni. A legtöbben azt se tudták, ki vagyok, a nevemet se, de persze a rossz véleményük megvolt. De milyen alapon? És a Cikkíró milyen alapon mond ítéletet például rólam, vagy arról a HÖK-ről, amiben én dolgoztam?

durato 2010.10.29. 08:31:32

@szárnyas hópárduc:
Kedves hópárduc, Kedves Olvasók!

Az ELTE IK HÖK képviselője vagyok és lenne pár észrevételem a témában, illetve a konkrét hozzászólással kapcsolatban:

"ezen egy módon lehetne változtatni, de akkor ti meg lennétek lőve: ha érvénytelen lenne a hök-választás alsó hangon 25%-os részvétel alatt." - nálunk ez így van, dobozokkal (urna) járkál a Választási Bizottság a kollégiumokba is, hogy minél több hallgató szavazzon. Az a baj, hogy kevesen tudják egyáltalán, mi az a HÖK, mert - mint azt előttem mondták - a hallgatók készen kapják a szabályokat, a vizsgákat, ösztöndíjat, etc.

Nálunk beindult a Kommunikációs Bizottság, aminek az a feladata, hogy a hallgatók tudjanak rólunk és minél jobban megismerjenek minket, járjanak be az irodánkba és tegyék fel a kérdéseiket.

"(2) A Hallgatói Önkormányzat tagja minden, a Karon szakot felvett, illetve minden a Karon minor vagy
major szakot hallgató hallgató, függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen oktatási formában végzi.
2. § Az Önkormányzat feladat- és hatásköre
(1) A Hallgatói Önkormányzat – az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által ráruházott jogai alapján –a
felsőoktatásról szóló törvényben, valamint az Egyetem és a Kar szabályzataiban meghatározott
döntési, véleményezési, egyetértési, javaslattételi, ellenőrzési és delegálási jogokat, illetve azokban
ráruházott egyéb hatásköröket gyakorolja.
(2) A Hallgató Önkormányzat:
- a) ellátja a Kar hallgatóinak érdekképviseletét és érdekvédelmét,
- b) közreműködik az oktatók oktatói tevékenységének hallgatói véleményezésében, " (IKHÖK ASZ - részlet)

Ez magában foglalja a HÖK lényegét: mindenki tag, a képviselők érdeket képviselnek és védenek. Bármelyik (HÖK-tag) hallgató részt vehet a nyílt üléseinken, láthatják az üléseink emlékeztetőjét, részt vehetnek a munkában, csak nem teszik - kevés kivétellel!

Másik téma: szoctám (és egyéb hallgatói juttatások) a HÖK kezében legyen(ek)-e?
Remélem érzed, hogy belülről könnyebb megítélni a differenciát X kki és 2*X kki között, mint kívülről. Ha kétszer akkora a kki-d, korántsem dupla tanulás/tudás áll mögötte, hanem mérföldekkel több, amit egy kívülálló lehet, hogy nem érez át, a hallgató pedig próbálja ösztönözni a többieket, hogy jól tanuljanak! (kki=korrigált kreditIndex)
Vagyis igenis, legyen a HÖK kezében a tanulmányi ösztöndíj.
A szoctámról annyit, hogy mindenki szoctámot szeretne és 6-7 embernek komoly papírmunkája van amögött, hogy a lehető legjobban kigazdálkodja a HÖK az adott (!!!) keretet. Fültanúja voltam annak, amikor a megítélendő pontokról vitatkoztak: "A rokkant és nyugdíjas többet kap két ponttal, mint a rokkantnyugdíjas, ez mégis hogy van?". Végülis a tipikus egyetemista hallgató zöld pulcsiban sárga sállal jár, vagy szövetkabátban sétál komoly tekintettel, mindezt 20-25 évesen. Az a helyzet, hogy a szélsőségekkel is foglalkozni kell és nem olyan könnyű, mint ahogy azt néhányan tudni vélik. Itt megjegyezném, hogy a gólyatáborban a legidősebb gólya bőven 30+ volt, de talán 40+ is megvolt neki :)

Ezekből a külsős mit sem érez, csak a kezébe kap egy hideg e-mailt, hogy mennyi az annyi.

Bulik:
Én sem értettem, miért kell Szervező Bizottság egy Hallgatói Önkormányzatnak és miért érdeke a hallgatóknak, hogy legyen szórakozási lehetőség, de elmagyarázták és megértettem: ha valaki napi 8+x órát az egyetemen tölt, vagy otthon tanul heti 5 napon keresztül, egyszerűen ki kell, hogy kapcsoljon pár órára, egy éjszakára, különben folyton pörögni fog és nem tud pihenni, ami nemhogy a tanulmányaira, de akár az egészségére is káros.
A rendezvény(szervezés) néhány eleme:
-helyszín, időpont főszervező megoldja (1 fő)
-belépésnél segítenek néhány megbízható ember (2+Z fő)
-reklám, hirdetés grafikus, plákátkommandó, webes (3+x fő)
-büfé megszervezése végig a büfében áll (2+Y fő)
-security minden ~20 főre egy biztonságis (3-15 fő)

Alsó hangon kb 10 fő kell egy kari rendezvényen, aki nem vesz részt a szórakozásban. Az IK HÖK jelenleg ~36 fővel működik - ez soknak számít -, már egy kisebb rendezvénnyel is a HÖK harmadát megmozgattad és lekötötted a rendezvény idejére. Ha a buli lefutott, vagy külön takarító brigád kell, vagy a fentiek szednek szemetet és mosnak fel, ha arról van szó.

A hallgatók tényleg fontos ügyeivel a Tanulmányi Bizottság foglalkozik, de beszéljen helyettem a HÖK-ünk weboldala: ikhok.elte.hu/az_elte_ik_hok_tisztsegviseloi_es_bizottsagi_tagjai_20102011

András

P.O.E. 2010.10.29. 08:31:39

@sanyix: csak puszta érdeklődésből megkérdezhetem, hogy a "haver" milyen szakra jár?

bebita2 (törölt) 2010.11.01. 15:36:43

@Aron

ELTE Természettudós vagyok. Hökös. Miért csinálom? A pénzért? Nem. A népszerűségért? Nem. Azért mert szeretek építeni közösséget és jövőt.
Három éve szolgálok a HÖK-ben. Nem dolgozok, szolgálok. Hiszen választottak, hogy képviseljek érdeket, nyújtsak információt, stb. Látszik valójában milyen felszínes a tudása felsőbb köröknek az alacsonyabb, teszem azt kari, vagy intézeti szinten történő folyamatok és szerveződések állapotához. Mondhatni nem reprezentatív a mintavételezésük, állapotfelmérésük. Jó döntést hozni, pedig csak jó információk alapján lehetséges.

A legtöbb egyetem a HÖK-je nélkül valószínűleg nem lenne képes megfelelő színvonalon működni. A kis főiskolákról egyebekről nem tudok nyilatkozni, de a nagyobb intézményekben a HÖK rengeteg olyan feladatot vállal át az egyetemtől magára, amivel tehermentesíti az intézményt. Napi kapcsolatban vagyunk a vezetéssel és kölcsönösen segítjük és tiszteljük egymást. Tisztelnek minket a munkánkért és felkészültségünkért, ahogy mi is tiszteljük tanárainkat tudásukért, partnerségükért és ránk áldozott idejükért.
Mi hallgatók vagyunk, tanulunk, hisz tudásért jöttünk ide és azzal a céllal, hogy diplomát szerezzünk, jó szakemberré váljunk. Szabadidőnket, amit más barátokkal családdal tölt el, mi sokszor az egyetem falai között éjszaka is dolgozva a hallgatótársakért éjük le. Nem panaszkodunk, mi vállaltuk e szolgálatot és szívesen végezzük. Méghozzá jól.

A mi önkormányzatunk messzemenőkig professzionális munkát végez, a tisztségviselők képzettek és nagy tudásúak, visszaélésről még csak nem is hallottam, se más karon, se nálunk. Nem a rossz hallgatókat képviseljük. Nem a tengőket lengőket. A tehetségek és az átlagos, de jó képességű diákság mellett állunk ki. A szorgalmas diákok mellett, mert hisszük, minden megtanulható. Az intézményünk jövőjéért dolgozunk. Legyen jobb az elkövetkező generációknak. Kapjanak minőségi oktatást. Legyenek szakmai gyakorlati helyeik, tanulhassanak külföldön is, ha szociálisan rászorultak, kapjanak segítséget, és még sorolhatnám.
Én valahol azzal a nagyon is naiv, de számomra szimpatikus céllal lettem HÖK-ös, hogy jobbá tegyem a világot saját szegletemben. Évekig tanultam és gyarapítottam a tudásom, mind a törvények, csapatépítés, szervezés, érdekképviselet, ösztöndíjak felkutatása, pályázati rendszerek stb. körében. Sokat tanultam és sokat is köszönhetek ennek, de ma sem magamért vagyok ott. hanem azért, mert az évek alatt több ezer embernek tettem könnyebbé az életét a segítségemmel. Ezt sajnálatomra abba kell nemsokára hagynom, mivel hamarosan megszerzem diplomámat, és a továbbiakban a közéletnek kevéssé, inkább a szakmámnak és tudománynak kívánok élni.

Nem mondanám hogy kiemelt juttatásban részesülnénk. Igazából, ha elmennék ennyi időben valahova hamburgert készíteni, valószínűleg jobban keresnék. A hökök között differenciálni kell, ahogy a vizsgaalkalmak számával is. Nem mondom, biztosan nehéz tudomány a bölcsészet is, meg a marketing, stb. De azért ne képzeljük, hogy egyszerűbb megérteni megtanulni és alkalmazni egy mag- és részecskefizikai tudást. A természettudományi, műszaki, mérnöki, informatikai, orvostudományi és ehhez kapcsolódó tudományterületeken nem tartom jogosnak a szigorítást. Mindent meg lehet tanulni, de nem biztos hogy elsőre.

A megoldás nem az emberek kiszórásában van. Kevesebb hallgatót kéne felvenni. Dönthesse el az egyetem, mit vár el elsős hallgatójától, ne a nevetségesen könnyű érettségi alapján kelljen pontok alapján eldőlnie ki jöhet és ki nem. Ne a hallgatók száma után kapják az egyetemek a pénzt. A normatív finanszírozás arra kényszeríti az intézményeket, hogy sok diákot tartsanak, fennmaradásuk érdekében. Minél több a diák, annál több közöttük az alkalmatlan is. Velük mi lesz? Évekig kínlódnak az egyetemen, majd megtörten távoznak 2-3 év után. Nem azért mert rossz emberek, vagy mert buták, lusták. Egyszerűen nem erre születtek, tudásuk még nem elégséges és biztos. Ezt bennük a legelső alkalommal kéne tudatosítani egy korrekt felvételi keretében. Ha nagyon be akar kerülni valaki egy helyre, úgyis felkészül és legközelebb sikerrel fogja venni az akadályt.

Lehet vagdalkozni, és a hallgatókra kenni a felsőoktatás jelen helyzetét. Az igazság az, hogy több politikai nemzedék cibálta a felsőoktatást, ideje lenne rendbe tenni. De ennek a hallgatók bevonásával kéne történnie, egyeztetni, hisz mi éltük meg a rendszert, mi tudjuk leginkább mik voltak fájó hibái. Amikor az oktatásunkon változtatunk, az ország jövőjét változtatjuk meg. Fontoljuk meg alaposan mit teszünk.

Kedves cikkíró úr meg lesz szíves nem általánosítani és uszítani. Talpig becsületes és totál szegény háttérrel rendelkező, de értelmiségi emberként (2 vizsgám maradt diplomám megszerzéséhez) a lelkem teszem ki nap mint nap ismeretlen hallgatóknak. Ezért köszönömöt tőlük kapok és épp ezért kritikát megfogalmazni is nekik van joguk, illetve szolgatársaimnak és az egyetem vezetőinek.

bebita2 (törölt) 2010.11.01. 15:39:03

@jtinfo: Hát ez nagyon érdekes. Az ELTE TTK HÖK-ben szolgálok. Még soha nem fordult tudtommal elő, az elmúlt 3 évben biztosan, hogy valaki egy tanulmányi/ egyéb panasszal fordult az illetékes terület tisztségviselőjéhez és ne történt volna valami. Nap nap után kb a lelkünket dolgozzuk ki értetek.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.11.01. 17:23:12

@bebita2: Drága Bebita, akkor ugyan, érdeklődd már meg, mi folyik a Kiss János altábornagy utcai tanítóképzőben HÖK címen. Ugyanis az is az ELTE része.

Celtic 2010.11.02. 09:37:17

Milyen erdekes, hogy az osszes hozzaszolo - aki HOK-os - legnagyobb rendben vegzi a munkajat, soha egy fillert sem tesz el es nelkule megallna az elet...De osszesen tiz ember (sacc) es sztem ugy osszesegeben a orszag osszes felsooktatasi helyen min. 5e ember lehet a HOK-ben...

Celtic 2010.11.02. 09:37:22

@andthensome: Ha tandij van, miert nem tudsz tanulni? Van diakhitel
(Igen, amikor en elkezdtem, estin, az orszagban egyetlen helyen volt allami finanszirozasu, az meg messze volt, munka mellett nem tudtam volna bejarni. Jelentkeztem az aranylag kozeli egyetemi varosba, diakhitelt felvettem es abbol fizettem. Tokmindegy volt, hogy kettes vagy otos, ugyse tudok allamiba atkerulni...de tanulhattam. Nesze nekd, "elso diploma ingyen" Jaigen, ha dolgoztam, miert nem abbol fizettem? Kethavi netto fizetesem volt egy felevi tandig...)

petfol 2010.11.02. 09:37:30

Vannak olyan HÖK-ösök akik nagyon komolyan veszik a munkájukat. Az meg, hogy vannak gondok... ez Magyarország kicsiben, miért is lenne olyan más? A nép is zömében letojja magasról mit tesznek a nevében...

Ami a vizsgaalkalmak csökkentését illeti: A HÖOK már megfurta, nem fog bekerülni a törvénybe. Egyszerűen arról van szó, hogy a fidesz nem akarja a hallgatók szavazatait elveszíteni.

Lett volna-e értelme? Igen, nagyon is lett volna, csak így egyoldalú. A kurzusok számát is csökkenteni kéne, és inkább az óraszámokat növelni. Kevesebb tárgy - alaposabban. Ez teljesen ésszerű lett volna, ilyen a felsőoktatás Nyugat-Európában is. Csak nálunk a renszer reformját a rendszer haszonélvezőira bízták... Régi, bevállt magyar szokás ez - nem is lett semmi javulás.

palkotamas 2010.11.02. 09:37:36

Annyira szeretem ezeket a kommenteket. Csak, és kizárólag általánosítás van azoktól, akik még sosem vettek részt HÖK-ös munkában.
Több évig dolgoztam az ELTE TTK HÖK háza táján. Sok-sok munkaórám ment rá a hallgatói ügyekre. Csak pozitív dolgokat tudok mondani erről a HÖK-ről. Az ügyeket nyilvánosan intézzük, a szociális támogatás kérvények több évre visszamenőleg megvannak, papíron és elektronikusan is. A hallgatók részletes pontszámítást kapnak a beadott kérvényről, a nyilvános pontrendszer alapján.
A buliszervezés sosem ment úgy, hogy szórakozóhelyre vittük az embereket, hanem a Campusra hoztuk az embereket (fizettünk az egyetemnek a helyszínért...).
Ugyan sok évig jártam be, de összesen 5 UV-m volt, én a HÖK-özés mellett tanultam is.
Szóval aki fikáz, az vagy rossz egyetemre járt, vagy még sose járt egyáltalán ott...

m@zsi · http://meetoff.eu/jegyzet 2010.11.02. 09:38:04

Szép komment-erdő nőtt ide pár nap alatt :-)

Szerintem sem jó, vagy hibátlan a mostani rendszer, de a jelenlegi kormányunk is ezen szocializálódott. A mostani kampány nagyban emlékeztet az orvosok, vagy a rendőrök elleni projektre, amivel nagyszerű tárgyalási alapot generáltak a juttatások megnyírbálásához. Most se lesz másképp.

Ettől még a legtöbb döntéshozó önző karrierista és korrupt a rendszerben, de azért tisztlejük a kivételeket, mert van aki tényleg áldozatos munkát vállal. Ők biztosan nem tűnnek fel a pártok környékén diplomaszerzés után és nem mentik át "szakértelmüket" a felsőoktatásba oktatóként, vagy alvállalkozóként.

A masszív anyázás helyett pedig érdemes elgondolkodni, hogy miért is tudnak érvényesülni a mihasznák? Talán a közönyös, kényelmes kisemberek hagyják, választják meg őket időről időre.

tourvel 2010.11.02. 11:10:35

@Celtic:
Persze, hogy csak azok a HÖK-ösök írnak ide, akik teszik a dolgukat és becsületesek! Mit gondoltál? Aki ebből gazdagodott meg, és egyébként tróger volt, az minek kommentelne? A helyükben én is kussolnék.

Mi se azt állítjuk, hogy mindenki olyan, mint mi, és mindenhol rendben működik a HÖK. Csak azt akarjuk megmutatni, hogy lehet tisztességesen, a hallgatók érdekében és jól csinálni, és hogy erre is van azért nem kevés példa, és ezért nem kéne általánosítani, meg a rendszert szidni. Inkább ott kéne elgondolkozni minden szavazó (vagy nem szavazó, csak anyázó) hallgatónak, ahol gondok vannak. Ott szedjék össze magukat és csinálják meg a saját, jól működő, tisztességes HÖK-üket, mert erre megvan a lehetőségük!

Celtic 2010.11.03. 11:06:15

@tourvel: 1. Ismeros a mondas? akinek nem inge...
Szoval nem ertem, miert kell gyozkodnod az embereket, hogy a HOk marpedig nagyon jo es Te csupasziv, becsuletes ember vagy. En nem ketelkedem, aki meg a ellenkezojeben nem ketelkedik, az ettol nem fog valtozni.
Nekem sincs bajom az OE-NIK HOK-kel, igaz, azt se tudom, kik vannak benne. Estin tanulok, osztondij nem izgat, kollegium nem izgat, ifjak bulizasa nem izgat, szoval nekem azert volt jo a HOK, mert egy tanart sikerult eltavolittatnunk (vagyis mi csak azt kertuk, hogy ne tanitson bennunket, de ezt szegeny annyira a szivere vette, hoyg beperelte az iskolat). Viszont ket masik totalisan alkalmatlan arc meg mindig ott van. Es itt a HOk se tehet semmit, mert nincs helyettuk tanar. Kit erdekel, hoyg teljesen inkompetens a ket ficko, tudomanyos fokaztuk megvan hozza...

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása