Véleményvezér

vv

Mi a bajuk Matolcsyval?

2010.12.07. I 107 komment I Címkék: fidesz media matolcsy oszko kulfoldi sajto

Miért minősített le két fokozattal a Moody's? Mi a baja a Financial Times-nak Matolcsy Györggyel? Miért kritizálják üzleti lapok a magyar gazdaságpolitikát?

A Moody’s két fokozattal leminősítette hazánkat, Matolcsy György az utolsó előtti helyre került a Financial Times uniós pénzügyminisztereket rangsoroló listáján, és ugyanebben a lapban neves uniós szakemberek tiltakoznak a Költségvetési Tanács ellehetetlenítése ellen. Ismét elértük, hogy velünk foglalkozzanak külföldön, és ahogy lenni szokott, ismét nem jó színben tűnünk fel.

A kormány védelmében

A nyáron már írtunk arról az érdekes jelenségről, hogy a nemzetközi baloldali sajtó kelt a bankadó és a magyar gazdaságpolitika kapcsán az Orbán-kormány védelmére. A kép azóta annyit változott, hogy miközben a nemzetközi baloldali sajtó már nem dicsér, a Fidesszel korábban rokonszenvező, sem szocialistának, sem posztkommunistának nem nevezhető üzleti lapok egyre élesebben kritizálják a kormány tevékenységét. Mi lehet ennek az oka?

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy mivel az Orbán-kormány „köztudottan” hadat üzent a globális finánctőkének, ezért a világkapitalizmus láncos kutyái, a multik és a bankok ügynökei most nekirontanak a velük egyedülálló módon szembe forduló magyar kormánynak. Hívjuk ezt Cantona-féle magyarázatnak, és a dolognak ezt a részét zárjuk is itt le.

Ennél sokkal józanabb az az érvelés, hogy miként a Financial Times is fogalmaz, a magyar kormány szembemegy az uralkodó gazdasági ortodoxiával. Ez az interpretáció pusztán annyit állít, hogy létezik egy általános, közkeletű vélekedés (vélekedés-halmaz) arról, hogy mi lehet a pénzügyi válságból kivezető út – és a magyar álláspont pedig ebbe nem illeszkedik. Ez természetes módon értetlenséget szül, és a bizonytalanságot nagyon nem szerető piaci szereplők, például a hitelminősítők egyszerűen ezért ilyen szkeptikusak a magyar kormány lépéseivel szemben.

Ajánlott írásunk: Ki mondja el a rossz hírt Orbánnak?


A járatlan út vagy a rossz gyakorlat?

A Véleményvezér szerint egyáltalán nem lenne baj, ha valóban így állna a helyzet. Önmagában ugyanis nem gond az, hogy a magyar kormány járatlan utat választott. Akkora ugyanis a káosz és az ellentmondás a lehetséges kivezető utak kapcsán, hogy pusztán az, hogy Magyarország kormánya a többséghez képest máshogyan gondolkodik, még semmit nem mond a stratégiája helyességéről. Sőt, éppen az ilyen válságok azok a helyzetek, amikor igenis indokolt lehet a járatlan utat választani.

Persze, a járatlan út azt is jelenti, hogy nem biztos, hogy a hegycsúcs felé tartunk – lehet, hogy a szakadékba. Éppen ezért elvárt lenne a különös körültekintés. Ez pedig azt jelentené, hogy készülnek széleskörű és megalapozott elemzések és számítások, hogy a kormány megpróbálja kiaknázni a gazdasági kérdésekkel foglalkozó állami bürokrácia szaktudását, valamint, hogy a kormánykommunikáció mind a hazai, mind a nemzetközi közvéleményt kellő érzékenységgel és felkészültséggel tájékoztatja az egyes lépésekről.

Az uniós pénzügyminiszterek rangsora a Financial Times szerint:

1. Wolfgang Schauble, Németország
2. Jacek Rostowski, Lengyelország
3. Christine Lagarde, Franciaország
4. Anders Borg, Svédország
5. Jyrki Katainen, Finnország
6. George Osborne, Egyesült Királyság
7. Didier Reynders, Belgium
8. Jeórjiosz Papakonsztantinu, Görögország
9. Ivan Miklos, Szlovákia
10. Jean-Claude Juncker, Luxemburg
11. Jan Kees de Jager, Hollandia
12. Miroslav Kalousek, Csehország
13. Josef Prüll, Ausztria
14. Giulio Tremonti, Olaszország
15. Klaus Hjort Frederiksen, Dánia
16. Fernando Teixeira Dos Santos, Portugália
17. Elena Salgado, Spanyolország
17. Matolcsy György, Magyarország
19. Brian Lenihan, Írország


Szerintünk itt van a kutya elásva. Nézzük meg: Oszkó Péter, aki a járt utat, vagyis a gazdasági ortodoxiát választotta egy évvel ezelőtt, ugyanúgy a 17. helyen végzett a Financial Times pénzügyminisztereket rangsoroló listáján, ahogy most Matolcsy is 17. lett holtversenyben. Elsősorban nem azért kritizálnak, „támadnak” minket, mert járatlan útra léptünk. Egyszerűen arról van szó, hogy a politikai kultúra, a döntéshozatal bevett gyakorlata hazánkban olyan, hogy hiányzik a komoly előkészítés. Ha megnézzük, a mindenkori magyar pénzügyminiszterek kevés kivétellel mindig ugyanazt csinálták: minimálisan előkészített, rosszul megszövegezett, gyakran később alkotmányellenesnek minősülő lépésekkel örvendeztették meg a külső és belső közvéleményt, melyek végül vagy bejöttek, vagy – többnyire – nem.

A jelenlegi járatlan út azonban mindezt felnagyítja. Amikor a különutas stratégia miatt különösen megnövekedtek az elvárások, vált látványossá, hogy mennyire gyengék is vagyunk. A kormányfő és gazdasági minisztere olyan helyzetet teremtettek, amelyek az erősségeink helyett a gazdaságpolitikai döntéshozatallal kapcsolatos hiányosságainkra hívták fel a figyelmet.

surveys & polls


A Matolcsy-plusz

Ráadásul Matolcsy György tényleg egészen extrém módon kiélezte a „magyar gyakorlat” hagyományos jellemzőit: a hosszútávú gondolkodás, a számszaki előkészítettség és a szakavatott befektetői kommunikáció hiányát. Ez pedig a strukturális okokon túlmutató, jelentős személyes hiteltelenséget is kialakított.

Bár az új magyar gazdaságstratégia több sebből vérzik, de egyelőre nem ezek miatt „büntetnek” minket. A kormány ugyanis tervei pozitív oldalát sem képes megfelelően eladni, és olyasmiért is elviszi a balhét, amiért nem kellene neki.

Kíváncsian várjuk, hogy meddig folytatódik még a következmény-nélküliség időszaka.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.07. 09:54:35

"magyar kormány szembemegy az uralkodó gazdasági ortodoxiával."
Eufemisztikusan. Úgy is mondhatnánk, hogy minden ismert gazdasági ismeretnek ellentmond.

"és olyasmiért is elviszi a balhét, amiért nem kellene neki."
Lehet, hogy van benne olyan is, de legfőképpen azért, mert a Terv úgy néz ki, hogy
1. jelenlegi helyzet
2. egykulcsos adó
3. nyugdíjállamosítás
4. ???
5. egy millió gyerek, gazdasági növekedés stb.
6. ???
7. tej, méz, Kánaán

Sajnálatos módon, az eddigi gazdasági modellek szerint az első 3 nem mutat 7. felé. Talán a 4.-ben van a nagy csoda. Valami olyasmi, amiről a begyöpösödött közgazdák még csak nem is álmodtak, de az egyelőre titok és ez mivel a közgazdáknak nincs fantáziája némileg idegesíti őket a jövőkép.

BlahBlah 2010.12.07. 09:54:45

"Bár az új magyar gazdaságstratégia több sebből vérzik, de egyelőre nem ezek miatt „büntetnek” minket. A kormány ugyanis tervei pozitív oldalát sem képes megfelelően eladni, és olyasmiért is elviszi a balhét, amiért nem kellene neki."

És itt ásták el a kutyát, egyébként érdemes megnézni Bokros Lajcsi választási programját!

Civitas Fidelissima 2010.12.07. 09:54:52

De hát az ember mégse válthatja le a jobbkezét.
Mert akkor kétbalkezes lesz.
Matolcsy Münchhausen gazdaságpolitikája 2002-ben már egyszer megbukott, miért válna most be?
Valóban szükség lenne adósságcsökkentésre és a gazdasági növekedés felfuttatására, de nem olyan áron, hogy a jobb kezünkkel a bal zsebünket raboljuk ki közben.

Balek 2010.12.07. 09:54:59

Ez finom jelzés Spanyolországnak, Portugáliának, de nekünk is:

index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/07/nem_bovitik_a_mentokeretet/

Szóval még egyszer nem leszünk megmentve.

kadarnepe 2010.12.07. 09:55:07

Félek, hogy a kormány nem a gazdasági ortodoxiával, hanem a józan ésszel indult szembe.

Nekem az lenne a fontos, ha már járatlan utakon szeretnénk próbálkozni, hogy az átláthatóságot kellene erősíteni:
- a KT-t nem megszűntetni, hanem jogait megemelni
- ÁSZ függetlenségét visszaállítani
- alkotmánybíróságot visszaállítani
- számításokat és nem víziókat bemutatni
és mindezt most!

Már több, mint fél éve kormányon vannak, és a reformokat még csak ígérgetik. Most éppen február-március az új dátum, de dátumokból eddig sem volt hiány. Ki is volt az, aki csak dumálni tudott? Ja Gyurcsány! Ugyanazt a töszörgést érzem, csak most még jobban a zsebünkre is megy.

darkspell 2010.12.07. 09:55:15

Reggel volt a Mokkában Varga Mihály. Demcsák megkérdezte tőle, hogy mit szólnak ahhoz, hogy Matolcsy 17-18. lett a 19-es listán.
A válasz olyasmi volt, hogy "hát, Oszkó Péter is itt volt".

NC. Szóval ha az előző püm. hátul szerepelt, akkor nem gáz most is ott szerepelni. Ehhez csak gratulálni tudok.

KopaszMercis 2010.12.07. 09:55:25

Az milyen mar, hogy a sajat miniszteriumanak a nevet nem tudja helyesen leirni angolul? A fejlecben rosszul szerepel... a kulfoldi befektetoknek irt megnyugtato level. Jah...

Dr. Evil 2010.12.07. 09:55:28

A probléma az, hogy nem látható egységes gazdaságpolitika, Gyuri bácsi rendszerint a jövőre hivatkozva akar eladni olyan koncepciót itt és most, amelynek a jelenben kellene előremutató hatásokat kiváltani.
Kérdés, hisz-e neki(k) még bárki, aki a hazai gazdaságba ruház be, kezdve a sarki boltosnénitől a nemzetközi hátterű cégekig. Kötve hiszem.

2010.12.07. 09:55:30

Matolcsy nem más, mint Ron Hubbard magyar megfelelője: mindketten egy sci-fi sztorira alapozva akarnak sok pénzt csinálni. Hubbardnak bejött a Xenu-sztori, Matolcsynak a "magyar utas gazdaságpolitika találkozik a fülkeforradalommal" sztori nem fog és ebben a legnagyobb baj, hogy mi isszuk meg a levét.
Konkrétan: ilyen kaliberű dilettáns idióta még sose vezette a magyar gazdaságpolitikát.

Joaquin 2010.12.07. 09:57:49

Jó írás, csak egy dolgot fűznék hozzá:
a leminősítés másik oka, amit nem említettetek (pedig talán a legfontosabb), az a kiszámíthatóság (illetve annak hiánya).
Nyilván Orbán sem maga az Ördög, de ebben a ciklusban eddig annyiszor ment szembe saját kijelentéseivel, hogy már szinte ha mond valamit, tudni lehet, hogy az ellenkezője fog megtörténni. Így pedig befektetni nem lehet. A hitelminősítők nem politikai elemzők, nekik ez számít a legjobban.

vkindustrial 2010.12.07. 10:09:09

A járatlan út talán lehet jó. Csakhogy előttünk még egyelőre egy két keréknyomból álló földút sincs, csak megyünk a sárban, aztán vagy beleragadunk - ahonnan se előre, se hátra - vagy átjutunk rajta.
Aztán lehet, hogy én tévedek, és van a kormány tevékenységében koncepció, de hogy képtelenek ezt normálisan elmondani nekünk (és a külföldnek), az biztos. Mert amit Szíjjártó, vagy hasonszőrű társai előadnak, minden, csak éppen nem egyenes beszéd.
Orbán helyében én már leváltanám Matolcsyt. Úgyis találnának neki valami jó helyet, a helyére meg jöhetne valaki, aki összeszedetten csinálja a dolgát.

kodó tamás 2010.12.07. 10:09:12

@Lord_Valdez: hm a mostani helyzeten könynen lehet segíteni. itt van a kutya eltemetve:
"a közgazdáknak nincs fantáziája"

hát adjunk nekik...

Joaquin 2010.12.07. 10:09:16

A másik, hogy az sem mindegy, a kormány mit kommunikál. Ha azt mondja, hogy szembe szállunk a nagytőkével, akkor a nagytőkések nem jönnek ide. Világos...

KG2000 2010.12.07. 11:45:50

Én viszont azt olvastam, hogy a helyezésben az állami költségvetés és az államháztartás helyzete a döntő, vagyis
1) Az eladósodottság mértéke (az adott, és nem lehet még egy-két év alatt sem megváltoztatni)
2) A költségvetési hiány: itt az számít, hogy az elmúlt 6-8 évben még soha nem volt 3% alatt. A múltat nem lehet megváltoztatni.

Matolcsyt ettől függetlenül nagyon rossz döntésnek tartottam, én Járait tartom sokkal jobb választásnak. Az az iszonyú, hogy a jobboldalon nagyon sok jó közgazdász van, akiknek ráadásul van tapasztalatuk az államigazgatásban is, nem egyszerűen elméleti emberek, és Orbán mégis Matolcsyt választotta. Ez tényleg iszonyú.

Indriq 2010.12.07. 11:45:56

Matolcsy ott bukott meg amikor ezt nyilatkozta: " az államosítás ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával."
Majd ezek után pofátlan módon felajánlják a választást....

Itt emberileg bukott meg, ami a bizalom és hitelesség elvesztése, és egy gazdasági szakembernek alap, hogy ez meglegyen.

2010.12.07. 11:46:04

Olvasom ezeket a hitelminősitőknek nevezett valamiket, de nem adok a véleményükre.Hogy miért? Mert az ő "hozzáértésük, szakmai érvüknek" köszönhető a mostani válság.Azt már nem is merem feltételezni, hogy valamely gazdasági körök állnak ezek mögött--mondjuk a bankok.Mint ahogy azt sem merem feltételezni, hogy ezért, a " hiteles és független, csupán szakmai alapokon nyugvó elemzésért" nagyon nagy pénzeket kapnak "valakiktől"-mondjuk a bankoktól.Az azonban igaz, hogy még kommunikálni sem tud a kormány, mert mindent elcsesz. Még a jót is, ha hülyén, nagyképüen kommunikál.Pedig ez most nagyon-nagy hiba.

kovacsguszti68 2010.12.07. 11:46:28

Csak egy rövid gondolat: Oszkó nem azért került tavaly a 17. helyre, mert hasonló előkészítetlen, átgondolatlan lépésekkel lepte meg a piacot, mint most Matolcsy. A FT akkori indoklása szerint Oszkó mozgásterét jelentősen behatárolta az IMF és az EU, emiatt nem tudott látványos eredményeket elérni (??? - az, hogy megúsztuk az országcsődöt, nem látványos???)
Oszkó ráadásul nem improvizált. Korábban a Reformszövetség tagjaként - komoly tanulmányok alapján - fogalmazott meg javaslatokat a gazdaság talpraállítására, aztán minisztersége alatt próbált ezen az úton haladni. Ezzel szemben Matolcsy gazdasági programjárol sem a választások előtt, sem azt követően nem lehetett hallani, nem láttunk egyetlen olyan tanulmányt, amely részleteiben vizsgálta volna a gazdaság helyzetét és a lehetséges megoldások várható hatásait. Ez verte ki annak idején az IMF-EU köldöttségnél is a biztosítékot és most az FT-nél is ez az elsődleges oka Matolcsy gyenge szereplésének.

Martian (törölt) 2010.12.07. 11:53:07

A világ ma sokkal nyitottabb az alternatív gazdasági tervekre, mint négy éve. A makroökonómia modellejinek jó része mindig is a sci-fi határterületén mozgott... az más kérdés, hogy amíg nem borult a bili, addig bármelyik képes volt önigazolást gyártani az adott helyzet eredményeiből.

Az más kérdés, hogy alternatív megoldásokat sem tervezni, sem tálalni nem egészen így kéne.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.12.07. 11:53:17

Nem olvastam végig a kommentek, de lenne egy kérdésem:
Nem lehetne egy "Tök mindegy" gombot rakni a szavazógépre?
Ez az álláspont nem azonos azzal, hogy "Nem tudom megítélni", hiszen éppen hogy meg tudom:
A jelenlegi miniszterelnök nem szereti, ha olyan alvezérek veszik körül, akik valamihez jobban értenek, mint ő (ez most nem patásördögözés, nem egyedi ez ezen a környéken, a győztes hadvezéreknek selyemzsinórt küldenek, ugye?), ő viszont nem igen ért a gazdasághoz (ez így elnagyolt persze, de a makrómendzsmenthez biztosan nem), tehát amég ő a főnök, addig édesmindegy, hány tehetségtelen majmot rugnak ki, legjobb esetben is csak szerencsésebbek jönnek.

Picurigor 2010.12.07. 11:53:25

Arra emlékszünk, ugye, hogy 2001-ben az új gazdasági miniszter, Matolcsy találta ki a "magyar modellt" a gazdaságpolitikában...?
Ez nem volt más, mint a belső kereslet felpörgetése, hogy ezzel nőjön a fogyasztás és a GDP.
Nos, a fogyasztás-orientált gazdaságpolitika hátulütője az lett, hogy ész nélkül osztogatták a pénzt az utolsó két évben (pl minimálbér aránytalan emelése), ami (eléggé megtévesztő módon) a jó kormányzati munka értékmérőjévé vált, majd a választáson Medgyessy ezt akarta überelni az ígéreteivel. Kis magyar tragédiánk, hogy Medgyessy korrekt akart lenni és elkezdte betartani az ígéreteit. A következményeket pedig tudjuk.
Most egy nagyobb válságból vagyunk kikecmergőben, mégis miért hinné el bárki is, hogy ugyanaz a recept (ami egyszer már nem működött), most majd működni fog?
Tudjuk, hogy Matolcsy alkalmatlan, node vajon Orbán ezt nem veszi észre. És ha valóban nem veszi észre, az nem kérdőjelezi meg az ő alkalmasságát...???

Tibike15 2010.12.07. 11:53:33

Ha további megszorításokat jelentett volna be a lakosságot érintően a Matolcsy, továbbá fizetőssé tette volna az eü-t vagy hasonló liberális megoldásokat jelentett volna be, akkor a FT tapsikolt volna örömében és Matolcsy akár 15. sőt akár 14. is lehetett volna a listán.
Tényleg ez kell nekünk ?
Igenis próbáljon meg a fidesz egy járatlan utat, ami ugyan nem annyira járatlan, mint sokan hiszik.
Például az USA-ban nem lehetett keresztülvinni egy adóemelést és Obama nem akart belebukni ezért elfogadta a helyzetet.
Érdekes nem hallani az óbégatást, hogy a gazdagokat akarja az Obama előnyben részesíteni.
El kéne végre fogadni az embereknek, hogy a teljesítmény alapú kapitalizmusban az egyén teljesítménye a legfontosabb dolog és vannak országok például az USA, ahol nem engednek a baloldali zsarolásnak és nem építenek be ész nélkül olyan jövedelem átcsoportosításokat, amikkel azok járnának jól, akik nem teljeseítenek. Ez ott teljesen nonszensz lenne. Ismerek amerikaikat, akik már Obama eü reformjára is azt mondták, hogy bullshit, mindenki fizessen a szolgáltatásért, ne ingyen akarja. Ott így gondolkodnak az emberek. A tévhitekkel ellentétben egyébként nagyon szolidárisak, csak önkéntes alapon, csak meg kell nézni az adakozások szintjét. De ezt szigorúan önkéntesen szeretik.
Magyarország is elindult egy olyan úton, hogy az egyéni teljesítmény fontos, egységes adó van, nem büntetik, nem húzzák le azokat, akik teljesítenek.
És majd sokan meglepődnek, hogy ez az út működik majd.

nevetőharmadik 2010.12.07. 11:53:41

Nyilván nem olvasok elegendő kormányközeli sajtót, de nekem is az a fő gondom, hogy semmi nem utal arra, hogy a Fidesznek mi is a pontos terve.

Sőt, a legtöbb dolog arra utal, hogy nincs is.

Vegyük például a februári strukturális reformokat: ha olyan jók, miért nem idén kezdték el? Legalább bejelenteni? Ezekre a struktúrákra igazán nem lehet azt mondani, hogy húha, fogalmunk sem volt eddig, milyen rossz állapotban vannak... főleg, mivel pont az a baj, hogy időtlen idők óta lényegében változatlanok. Ha annyira fölkészültek volna a kormányzásra, legkésőbb október elején be kellett volna jelenteniük. Sőt, bejelenthették volna a tavaszi választás másnapján (kb arra az időszakra vártam). De még sőtebben, ha tisztességesek lettek volna, már a választási kampányban bejelentik.

Én lennék az egyik legbüszkébb, ha lenne egy sikeres magyar út, amire a világon senki nem gondolt, de működik. De ha van ilyen út (és ők tudják, mi az), akkor miért nem mutatják meg? Én szívesen Nemzeti Együttműködnék, ha lenne mivel. De így csak Nemzeti Vakhit Rendszere van.

Négy évi nyugdíjjárulékomat odaadtam volna, ha látom esélyét, hogy jó helyre megy.

Az, hogy a szocik szarok és elkúrták (amúgy tényleg), az itt már édeskevés. Ez már nem érv április óta.

A hitelminősítők jelenleg ezt díjazzák: hogy senkinek még csak fogalma sincs róla, hogy mi várható itt (pontosabban az eddig látottak, hallottak alapján semmi jó).

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.07. 11:53:49

nagyon egyetértek. A Fidesszel mindig is az volt a fő problémám, hogy sosem használta a tervezés, a racionális magyarázat eszközét.

J.B. 2010.12.07. 11:53:56

Valahogy ideillik az Ember tervez c. Tankcsapda szám 1 versszakának vége:

"...az nem a véletlen műve,
hogy a szakadék szélén ülve,
semmibe lógó lábbal,
haragban állsz az egész világgal."

Saját tévedhetetlenségükbe vetett szilárd hit már sokakat félrevitt, hát őket is, na.

ismeretlen szerző 2010.12.07. 11:54:02

könnyű kirúgni valakit, ha már találtunk a helyére jobbat

Robinzon Kurzor 2010.12.07. 11:54:17

Guy Kawasaki (garage.com) azt mondja, hogy ha zseniális üzleti ötleted van és azt látod, hogy nem is lenne konkurenciád, akkor az 99%-ban azt jelenti, hogy az ötleted, bármilyen zseniálisnak is tűnik, a gyakorlatban nem működőképes, nem lesz piaca.

Itt is ez a helyzet, kb. 1% esélyünk van arra, hogy ez a gazdasági wunderwaffe, bármi legyen is az, működni fog.

És még nem is arról van szó, hogy lenne egy világos, végiggondolt, konzisztens stratégia, amit elmondtak -- csak a begyepesedett világ nem hisz Matolcsynak (vagy Orbánnak).

Hanem arról van szó, hogy a gazdaságpolitika központ eleme egy "Then a miracle happens" feliratú üres doboz a Nagy Terv közepén.

Erre kapjuk a leminősítést, további negatív kilátással.

Pelso.. 2010.12.07. 11:54:28

@vkindustrial: Nem hinném, hogy le fogja váltani, az a kudarc beismerése lenne. Sőt, új feladatokat is ad neki:

index.hu/belfold/hirek/2010/12/04/matolcsy_kerul_a_birosagok_elere_is/

Marad a kétbalkéz, meg a demagóg lózungolás.

gono 2010.12.07. 11:54:39

Azért azt hozzátenném, hogy a magyar gazdasági sajtó kiállt Oszkó mellett tavaly ilyenkor. A legfőbb tévedése az akkori listának az volt, hogy olyanokért sorolták hátra az országot, amit Gyurcsány+Veres hozott össze, de Oszkó neve szerepelt ott.

midnight coder 2010.12.07. 11:54:45

Ez a sok okos közgazdász, pénzügyi elemző, hitelminősítő hol volt mondjuk egy évvel az első szintén nagy tudású liberális közgizdászok által irányított atomstabil amcsi bank bedőlése előtt ?

drazsé 2010.12.07. 11:54:49

@Lord_Valdez:

a 4. pontot már most megmondom neked...

ha jól emléskzem, és javítsatok bátran:
jan 31-ig kell nyilatkozni manyup ügyben
a kormány február végével közli a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzeeléseit (nevezzük reformnak)

ráadásul mintha valami olyasmi is rémlene, hogy OV nyilatkozott valahol egy oylat, hogy a nyugdíjkasszának nem lehet hiánya és pont

konteo: márciustól nem fix nyugdíjak, hanem a befolyt összeg szétosztása - amibe a manyup pénzek már nem tartoznak bele

(alapvetően még nem is lenen hülyeség, de... uhhh, így?)

Lucius Cornelius 2010.12.07. 11:54:58

Hm, Orbán nemrégiben olyat mondott (talán Párizsban), hogy a "Magyar gazdaságpolitikai mixtúrát alaposabban kell tanulmányozni, hogy érthető legyen"

Ez csak azért kétségbe ejtő, mert ők maguk az előkészítésre a döntésre, és a bevezetésre alig szánnak egy-egy hétvégénél többet mondjuk egy nyugdíjrendszer kaliberű kérdésben.

fidesz friend 2010.12.07. 11:55:03

Matolcsy menjen, persze, de ne legyenek illúzióink azzal kapcs., hogy ki jöhet helyette: valaki más, aki ugyanígy kiszolgálja OV hagymázas dolgait. legföljebb kevésbé kancsal, és amíg új hús, addig kicsit kivár a piac. a lényeg nem változna

ostván 2010.12.07. 11:55:06

@Joaquin: A tőke ennél kevesebbér is hamar irányt változtat és máshol ver tanyát. Nekem meglepő volt a 90-es években, amikor egy német tulajdonú multinak dolgoztam, hogy minimum 10 éves időszakokban gondolkodnak. És nem a profit-maximum az elsődleges cél, hanem a kiszámíthatóság (a stabil adótörvények, a hatósági eljárásokban egyértelmű, előre látható ügymenet, meg ilyenek). Akkor jöttem rá, hogy a multik miért hatékonyabbak, mint a kormányok.

Winston Smith 2010.12.07. 11:55:19

"Már több, mint fél éve kormányon vannak, és a reformokat még csak ígérgetik. Most éppen február-március az új dátum, de dátumokból eddig sem volt hiány. Ki is volt az, aki csak dumálni tudott? Ja Gyurcsány! Ugyanazt a töszörgést érzem, csak most még jobban a zsebünkre is megy."

És ebben az a különösen bosszantó, hogy amíg Fletó keze meg volt kötve és még ha akart, akkor se tudott meglépni bizonyos dolgokat (ha az MSZP-n esetleg sikerült átverni, akkor a Fidesz fúrta meg), addig Orbánnak teljes felhatalmazása van, és úgy nem csinál semmit.

sárkányfő 2010.12.07. 11:55:26

Kíváncsian várom mikor döbben rá a VV, hogy Magyarországon nem Matolcsy dönt stratégiai nemzetgazdasági kérdésekben, hanem Orbán Viktor.

szamarhegy 2010.12.07. 11:55:31

Aki olvasta Matolcsy Járainak címzett rövid 'elemzését' , annak nem lehet kérdéses, hogy a Matolcsy féle gazdaságpolitika nem szokatlan és nem szembemegy, hanem szimplán egy alkalmatlan ember fantazmagóriája, ami alapján (az elemzés) azt is nehéz elképzelni, hogy miképp végezte el a közgázt, nemhogy az egyetemi doktori fokozata és az eddig pályafutása.

Ladida 2010.12.07. 11:55:48

1. A pénzügyminiszteri rangsor totál elfedte a tegnapi Doing Business in Hungary melléklet az FT-ben, amiben 4 oldalon át mondták a magukét a gazdasági élet szereplői. Matolcsy, valamilyen oknál fogva nem szólalt meg itt, és erősen kétlem, hogy az FT nem kért tőle interjút.

2. Matolcsy mit keres egyáltalán ezen a rangsoron??? Rangsorolhatatlan, szerintem, szegénykém.

3. Ha ennek a kormánynak lenne esze, akkor vagy Orbán vagy Matolcsy írna egy tökös értekezést a saját gazdasági unortodoxiájáról, értelmesen, és érthető angolsággal, és leadná az FT-nek publikációra, mint ahogy azt a nyílt levél írói tették.

Ehhez képest Kósa fröcsög a TV-ben, Szíjjártó kamuzik, és mind meg van sértődve, mint a nyakas paraszt, hogy a világnak nem tetszik, hogy Magyarország kormánya kiiktatja magát a nemzetközi üzleti konszenzusból.

Annak az FT cikksorozatnak Undoing Business in Hungary címet kellett volna adni.

commando 2010.12.07. 11:55:56

Érdekes, hogy ha egy párt hatalomra kerül elfelejt kommunikálni, ld. MSZP ( bár az most sem tud). A FIDESZ ellenzékből zseniálisan szedte ízekre a kormányt, most meg csak makog. Lehet, hogy van jövője a programjuknak és tényleg valami hihetetlenül zseniális dolog sül ki belőle? Lehet, hogy nem. Ez a kommunikáció még ahhoz is kevés, hogy elhitesse velem, hogy tényleg van programjuk és nem napról-napra tervezgetnek.

dr kíváncsivagyok 2010.12.07. 11:56:03

Nekem még tetszene is, hogy nem "ortodox" gazdaságpolitikát folytatunk.....de : a belső feszültségek növelése ( a gazdagoknak kedvező adócsomag , a demokráciát látványosan csökkentő intézkedések ,a sajtószabadság megnyirbálása , aki nem helyesel : ellenség-politika , stb, ) és a várható eredmények láthatalansága , ködösítés , miatt nincs értelmes okom támogatni ! Álomvilág a racionalitás ellen !?

misimisi 2010.12.07. 11:56:12

1."Önmagában ugyanis nem gond az, hogy a magyar kormány járatlan utat választott. "
A gond az, hogy szerintem nincsenek járatlan utak. Nyugaton az elmúlt 20-30-50 évben megéltek több válságot, végigjátszottak, lemodelleztek már mindent, így aztán tudják, hogy melyik út merre vezet.

2. Matolcsy egy bunkó dilettáns, és ezt persze Viktorék pontosan tudják. Azért van refelktorfényben, hogy őrá figyeljünk, és nem pedig Fellegire, aki majd suttyomban szétosztja a zsét.

Vanek úr61 2010.12.07. 11:56:16

@kadarnepe: ott a pont. Mindenben igazad van.

Knorr 2010.12.07. 11:56:24

Egyébként a poszt nem ad választ a címben feltett kérdésre, csak mindenféle politikai és kommunikácios szempontokat vizsgál. Pedig nagyon egyszerűen meg lehet válaszolni, hogy mi a baj Matolcsyval: amit művel az kamikaze gazdaságpolitika. Hatalmas lyukakat ütött a költségvetésen, melyeket a manyupból lenyúlt pénzekkel kíván betömni. Ezek a pénzek 2-3 év alatt elfogynak, a gazdaság pedig nem fog eléggé felpörögni addig, sőt a hiány exponenciális növekedésnek fog indulni. Ennyi. El kell olvasni pár gazdasági cikket. Mind ezt írja.

kigyurt álat 2010.12.07. 11:56:44

"a magyar kormány szembemegy az uralkodó gazdasági ortodoxiával"

Ezt az uralkodó gazdasági ortodoxiát magyarul úgy nevezik, hogy neoliberális gazdaságpolitika.
Vegyük észre, hogy ezen kívül vannak más lehetőségek is, csak azok kevésbé befolyásosak, mert a neolib mögött áll a legnagyobb tőke.

Amúgy aki gazdaságpolitikához hozzá akar szólni, annak kötelezővé tenném Dr. Veress József könyveit vagy előadásait a témában, csak hogy értsék is miről nyilvánítanak véleményt:
video.bme.hu/index.php?act=vid&tkod=BMEGAZDPOL

Ahogy mondja, az elmúlt évtizedekben azok az országok, amelyek fejlődőkből váltak fejlettekké, nem a neoliberális irányt követték, amelyek pedig azt követték, nem lettek fejlettek.

grashrat 2010.12.07. 11:56:54

Gyakorlatilag 2006 óta tudják, hogy hatalomra fognak kerülni. Mégis azt érzem, hogy minden egyes lépésüket az utolsó pillanatban találják ki, nincs mögötte koncepció. És ez az, ami engem megrémiszt.

minimalista 2010.12.07. 11:57:02

" a „magyar gyakorlat” hagyományos jellemzőit: a hosszútávú gondolkodás, a számszaki előkészítettség és a szakavatott befektetői kommunikáció hiányát."

Ehhez a hagyományos gyakorlathoz jön még:

1. az első négyéves kormányzati ciklus célja az ország tényleges irányítása helyett kizárólag a 4 év múlva esedékes választási győzelem megszerzése: sajnos ez számomra egyre nyilvánvalóbb 1994 óta, most is, az idézett "cantona féle magyarázat" alapja kizárólag a radikális szavazók leválasztása az ellenzéki pártokról - még ha az ország érdekeivel akár szembemenően is.

2. a fenntarthatóságnak és jogbiztonságnak még csak a látszatára sem adnak, így @Joaquin: által is említett kiszámíthatóság mint olyan, hazánkban rövidebb távlatra alkalmazható, mint a tervezett szegedi szuperlézer atomikusan rövid aktivitási periódusa

3. aki nincs velünk, az ellenünk van, avagy mindenki, akinek nem tetszik dögöljön meg: gyomorforgató mentalitás, rendkívül káros következményekkel és sajnos az egész kormányra jellemző ( s tán még jobban, mint elődeikre). Gyönyörű példája: index.hu/tudomany/2010/12/07/elveszithetjuk_a_szegedi_szuperlezert/

4. az előbbi pontokból következően és azok végkifejleteként nem hallgatják meg azon emberek/szakértők véleményét, akik az adott témához jobban (sokkal) értenek.

antitaxis 2010.12.07. 11:57:06

Jó, jó, akkor legyen járatlan út. De azért iránytű, zseblámpa és háromnapi hideg élelem is kellene. Lehet úgy mendegélni, hogy közben mosolyogva, hangosan énekelünk, buzdítjuk magunkat és szidjuk a nem erre jövőket. De vigyázat, mások is hallják...

Caprica99 2010.12.07. 11:57:11

"A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány - mondta ma Kósa Lajos,...." - a leminősítésről.

Hát erre a korlátoltságra (hogy finom legyek) már nem lehet mit mondani!

Tényleg nem a hitelminősítők kormányoznak, de baz+ kedves Kósa, a befektetők nem a te és tettestársaid narancssárga kétharmados nyilatkozatait olvasgatják, hanem a minősítések alapján fektetik be a milliárdjaikat!

Caprica99 2010.12.07. 11:59:07

@jános515: TE nem adsz a véleményükre? LOL!
:DDDDDDDDDDDDDDD
Ezt a befektetők meg nagy ívben leszarják!

totya87 2010.12.07. 12:00:54

egyetértek VV-el. Én sem értettem miért így kommunikál a kormány.

Az önmagában nem gond, ha teljesen járatlan utat választunk, de

1. Be kell mutatni, az mitől lesz (elméletben) jó. Mik a veszélyek és a legvalószínűbb veszélyekre mi a B-terv.

2. Megtalálni azt aki képes
a) hatásosan kommunikálni a választókkal (ez NEM Szíjjártó)
b) hatásosan kommunikálni az üzleti körökkel (ez nem Matolcsy és nem Kósa)

3. Megtalálni a szövetségeseim. Ebből a szempontból nagyon jó lett volna Kopits, aki IMF ember volt. Ha őt meg lehet nyerni, sokkal nagyobb lett volna a bizalom.

4. Egyszerre egy frontot nyitni.

5. Személyesen jelen lenni és tekintélyemmel (OV-nek van) hitelesíteni. Szerintem most kissé fontosabb lett volna a befektetőkkel kvaterkázni, mint a pápával.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy nem vagyok politikus, OV TÖKÉLETESEN az ellentétét csinálta.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2010.12.07. 12:03:35

Matolcsy bejelenti, hogy holnaptól a föld fölött lebegve fog közlekedni. Vezető nemzetközi fizikusok levelet írnak a magyar kormánynak, hogy ez így nem fog menni. Lehetséges magyarázatok:
1. a kormány megsértette a nemzetközi olajlobbit
2. a kormány szembe mert menni az uralkodó fizikai othodoxiával, ezért büntetik

Melee 2010.12.07. 12:08:24

A sok hülye nyugati közgazdász nem látja azt, amit a Fidesz már igen, mégpedig tisztán.
Tavasszal megkötik a magyar-kínai megállapodást, Kína megveszi az országot szőröstül-bőröstül és máris megvan a rövidtávú kilábalás. Mi túlélünk, Kína meg a szutykát Made in EU címkével szállítja nyugatra. Ideig-óráig, amíg a rohadt nyugati kapitalisták keresztbe nem tesznek.

Id. Lencsés István 2010.12.07. 12:22:28

Matolcsy felesége ismét rászolt Gyugyura, és kibontakozni látszi az eredmény.

Egy politikai nyilatkozattervezet szerint mégsem lenne adóköteles az állami rendszerbe visszalépő pénztártagok infláció fölötti reálhozama. A nyilatkozat ebben a formában nem jelent jogi kötelezettséget, de mivel egyik aláírója a miniszterelnök, feltehető, hogy hamarosan jogszabályi formába is öntik. A kormány ezzel a lépéssel még csábítóbbá tenné a pénztártagoknak a visszalépést, ugyanakkor cáfolja Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott korábbi kijelentéseit.

7esbusz 2010.12.07. 15:13:43

Nem lenne semmi gond a különutas megoldással, HA. Ott a probléma, hogy semmilyen hosszútávú kiút nem látszik ma. Tulajdonképpen a hitelességgel van gond, én azt se hiszem el, amit Matolcsy kérdez. Ha fel lenne vázolva egy pálya, hogy ezt ezért, azt meg azért és még hihető is lenne, plusz levitézlett senkiházik, mit pl Szijjártó "droid" Péter és Selmeczi Nagyasszony nem monda orbitális baromságokat, amik ráadásul homlokegyenest ellenkezik az egy évvel ezelőtti baromságaikkal, akkor talán.

kisfaszú 2010.12.07. 15:18:12

- Kisfiam, egyest kaptál az iskolában! Mivel magyarázod ezt?
- De hát a Peti is egyest kapott!

- Kisfiam, egyest kaptál az iskolában! Mivel magyarázod ezt?
- A tanár úr hülye, nem ért hozzá!

- Kisfiam, egyest kaptál az iskolában! Mivel magyarázod ezt?
- De hát én már tegnap megmondtam, hogy egyest fogok kapni!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.07. 15:18:18

@kigyurt álat:
Te mi a rossebről beszélsz? Utoljára a 80-as években látott bárki is neoliberalizmust. A 90-es években Ázsiában még fel bukkant szórványosan, de most 2010-t írunk.

Ladida 2010.12.07. 15:19:52

@Tibike15: és az amerikai modellnek mi köze a jelenlegi kormány tevékenységéhez??? éppen az amerikai mentalitással áll szöges ellentétben a fidesz gazdaság politikája: a magyar modell aberráltan újraelosztó, míg az amerikai szociális háló alig létezik; az USÁ.ban nincs GYED; a nőket nem zavarják haza 40 év munka után; és legelsősorban, AZ USÁ-BAN MAGÁNNYUGDÍJAD VAN, ÉS NEM AZ ÁLLAMTÓL VÁROD A MANNÁT. Nem is kapsz semmit/sokat az államtól.

az FT és társai meg azért tapsikolnak a szabadpiacos megoldásoknak, mert az egyre többek számára reális jólét perspektíváját nem kormányok biztosítják a világ leggazdagabb és legstabilabb országaiban, hanem a felelős szabadpiac és azok szereplői. nem tökéletes a modell, de jobb, mint a fidesz kommunista reflexektől bűzös népi(es) majomparádéja.

Publius Decius Mus 2010.12.07. 15:19:57

Amikor az elemzők listákat csinálnak, meg elemeznek, akkor azt nézik mi a jó a gazdaságnak - a nemzetközi pénzpiacok szempontjából, minden más humbug.

TomT 2010.12.07. 15:20:35

Ezek az ún. hitelminősítők, mint a Moody's meg a Standard and Poor's ugyanazok, akik egy bizonyos gazdasági világválság kialakulásában vitathatatlan szerepet játszottak?
És most ezen "fa." cégek lecsukott emberei üzentek ki a börtönből?

Mindez kb. olyan, mint ahogyan a tegnapi kasszafúró ma hőbörög az üres páncélszekrény mellett ötletelő kollégájának...

2010.12.07. 15:20:40

@Caprica99: Én már senkinek a véleményére nem adok.Leszarom! Nagyon-nagyon magasról!Nekem csak az én véleményem számit, na meg az asszonyé.A többi nem oszt nem szoroz, mindegy hogy magyar vagy külföldi. De! Az ne ugasson, akár külföldi, akár hazai, akit vagy akiket jól megfizetnek, hogy kavarják a szart, mert ez az érdekük az egyes külföldi bankházaknak, befektetőknek..Ezek mind csak "bértolnokok, vagy lefizetett minősitők", akiket ha jó busásan megfizetnek, a saját anyjukról is azt irják, amit elvárnak tőlük a megrendelők!Bakker! Ez a minősités is egy üzletág. Kina laszarta és leszarja hogy mit irnak róla. Teszi ami az érdeke, mint ahogy "putyinország" is.Ettől nem lett sem rosszabb, sem jobb nekik, csupán röhögnek egy jót.És ezeknek a véleményét istenited, mintha szentirás volna? Ezek csalók, és hazugok, nem vetted még észre? A lényeg, hogy spekulációval, hazug minősitésekkel hogyan tudnak milliárdokat keresni, mint Soros! Ezek a hiteles emberek?Neked, lehet hogy azok.

Szupcsi 2010.12.07. 15:20:43

A közgazdászok védelmében

Matolcsy György és a közgazdaságtan két diszjunkt halmaz.

Jaffar 2010.12.07. 15:20:47

@Poszt

Büdös komcsi az összes hitelminösítö, azért!

Battlestar Galactica 2010.12.07. 15:21:06

Nem értem azon tisztelt blogoló társaimat, akik azt kifogásolják, hogy a Fidesz nem kommunikál, nem mondja el, hova tart, egy szóval nem beszél világosan a néphez. Miért? Kérdem én, a választások előtt mondtak valamit? A zemberek meg lutriztak, hogy ekkora hallgatás, aaaaz igen! Emögött kell lenni valaminek. Varga Misi szájából folyamatosan a csontvázak potyogtak, aminek az lett a vége, hogy Orbán egy frakcióülésen úgy baszta ki a kormánybiztosi székéből Papcsákot, hogy Zuglóig repült (csóri Zuglóiak!) Úgy hírlik Orbán valami ilyen szavakkal búcsúztatta - alkalmatlan vagy a feladatra, szart sem találtál, Feri!
Ettől a Fidesztől várjuk a csodát emberek! Szerintem döglött lovon ülünk, csak még nem vettük észre, mert még vannak izomrángásai, és azt hisszük, hogy fel akar kelni!

Sequoyah 2010.12.07. 15:22:32

Nem az úttal van a fő baj, bár nem értek egyet azzal se...
Ha a kormány ugyanezen intézkedéseket teszi meg, de máshogy tálalja, például nem mond hetente mást, ellentmondva önmagának, akkor már nem így néznének ránk külföldről...

Jaffar 2010.12.07. 15:22:39

Szerintem meg mindenki komcsi, aki nem ért egyet a Fidesszel. komcsi itt majdnem az egész világ. Söt, a mocsok komcsik finanszírozzák az országunkat is. Szemetek. Csak azért minösítettek le minket, mert tudják, hogy végre jó irányba fordult az ország és végre kilábalunk az adósságtengerböl, de ök ezt minden eszközzel meg akarják akadályzni, hisz ez az érdekük. De nem, és nem! A vasököl odacsap ahova köll. Mi megmutatjuk nekik. A mi kapitalista felfogásunkkal lehet igazán nagy dolgokat elérni. Különbenis, a nyugat haldoklik............

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.07. 15:22:45

egyébként a címben feltett kérdésre a válasz egyszerű: hogy egy nímand!

LucyBp (törölt) 2010.12.07. 15:22:50

a dumát, amit ez a kormány nyom, már vagy 25 éve is hallottam.....a csúnya nyugatról és annak rabló tőkéseiről...dezsavű

ZOH 2010.12.07. 15:24:03

Romániának és Bulgáriának nincs pénzügyminisztere? :-) Azért kérdezem, mert a többi K-európai az érdekes, nem a svéd vagy a luxemburgi.

TBal 2010.12.07. 15:24:18

@Lord_Valdez: Szóval, a South-Park béli alsógatyalopó manók működése szerinted nem teljesen kóser? :))

(aki nem ismerné:
1. Alsógatyák begyűjtése
2. ???
3. Profit)

csedo 2010.12.07. 15:24:59

@jános515: khm, azt hiszem Te kb. annyira értesz ehhez, mint én:) Hidd el, engem sem érdekelnek ezek a besorolások, de én nem is fektetek be semmit. Azokat, akik igen, meg jobb híján érdekli.
Egyébként is, ez az "engem nem érdekel" duma csak a mindenkori magyar kormány kiváltsága!

Ianas 2010.12.07. 15:25:01

@jános515: Tök mindegy, adsz-e a véleményükre. A befektetők adnak, és csak ez számít.

Ianas 2010.12.07. 15:25:04

@Melee: De jó lesz! Én csak attól félek, nem tesznek keresztbe még időben.

hááááát 2010.12.07. 15:25:13

Mi van akkor ha csak arról van szó egyszerüen, hogy ők látják mekorra baromság az egész.Hogy igazából semmilyen élénkülést nem hozz, csak megakadályozza az államcsődöt mely a Január óta tartó pazarlás ídézet elő.Bajnaiék csináltak egy költségvetést ami talán megélt volna ha a FIDESZ nem kezd el ,majd mi mindent adunk alapon osztogatni.Ráadásul tényleg azt hitték, hogy a Bajnai kormány intézkedései sok pénzt hozznak, pedig köztudott volt, még az az út is több év alatt állitja talpra a gazdaságot úgy, hogy az ország adóssága nővekedni fog.Az is egy út , meg ez is.Ennek nem látom rációját csak akkor ha az állam még az összes fanjának a pénzét is el nem kéri azzal hogy csak állampapirba lehet befektettni és min 10 évre.Én már ezen se csodálkoznék el.Ez lenne a Nemzeti Együttmüködés legpofátlanabb szakasza.
Ráadásul aki nem igy tesz az nem "magyar" és aki nem velünk az ellenünk.
Rá kéne ébredni ez nem politikai csata hanem az én és még 9.8 millió ember élete.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.07. 15:25:19

Hm. Én meg azt hittem, szimplán az a baj MGy-vel, hogy hülyeségeket beszél, és nincs logika a "modell"-jében. De akkor valószínűleg én is csak értetlenkedek, majd egyszer megmagyarázza, és akkor megértem, és akkor jó lesz.

Id. Lencsés István 2010.12.07. 15:25:38

@commando:
Szerintem ideig óráig lehet megélni nekik a lopásból. Józan paraszti ésszel én csak azt mondhatom, ha a nép megtakarítását elveszik, akkor nem jár jól. Aki elveszi lehet jól jár, de csak ideig óráig.

Lefordítom mit is csinál orbán:
A népnek elmondja, elveszi a megtakarításait, saját és hasonszörű társaiét növeli. Első a család, nem járok be már a miniszterelnöki hivatalba sem, megyek egy napos költséges utakra családostól. Gyermekeim is okosak nem muszáj isibe járni minden nap. Bemutattam nekik a Vatikánt, meg az ottani főnököt 10 millárdért + 3 aranyérmét is adtam a Pápának, honnan van azt nem tudom, valaki adta. Ez a szülöi szeretet. Nem értem a magyarokat, miért nem utaznak, mint én.

Smittet is megbecsülöm, mert a svájci bankszámlámat jól kezelte és a szanatórium is jó volt.

Rive 2010.12.07. 15:26:58

Matolcsyval - meg úgy általában: Magyarországgal - az a baj, hogy ha bezúg, akkor az az egész EU gazdaságára hatásal lesz - és korántsem biztos, hogy a dolog megáll az EU határainál.

Szóval úgy áll a helyzet, hogy az EU és a világ (az IMF-en keresztül) egyszer már meghitelezett nekünk (jóval piaci ár alatt) egy majdnem-államcsődöt: mostmeg vágtatunk a következő felé, miközben a forrásokra Irországnak, Portugáliának, a Görögöknek meg még ki tudja kinek lenne/lesz szüksége: és ezek a források sem végtelenek.

Az idióta különutaskodással nem csak saját magunkat soroljuk veszélybe, hanem teljes szövetségesi rendszerünket.

Naná, hogy idegesek ránk .

Gekko 2010.12.07. 15:27:07

Khm, milyen következmény-nélküléségről teccik beszélni?

Egyik következmény, hogy 270-nél euro pozíciókat kell nyitni ész nélkül, mert úgy is jön valamelyik guru, mélyről felböfög valami teljesen "agyamentet", oszt máris szaladunk a 280 fölé. Nu, ekkor a birka nép nem megy az utcára, mert ugye hitel van, meg türelem, érted, meg bizalom is. Aztán nem dőlünk össze perpillanatnyilag, kifizetjük amit ki kell, a határainknál settenkedő dementorok elcsitulnak. Forint visszakúszik. Ekkor lezárjuk a pozíciókat, és kezdődik újra a játék, amit mindig egy picivel rosszabb pozícióból indítunk. Ha így nézzük, nem is rossz, lehet rajta keresni jócskán...:-(

Ja, és el ne kezdjetek nekem GYF-ezni, meg szocizni, vazze. Attól, hogy valaki ekézi ezeket, simán pont akkora f@sz. Sőt, tovább megyek, ezen a szinten nincs is értelme az összehasonlításnak...

trey82 2010.12.07. 15:27:11

milyen gazdasagpolitika?

a nagy hianyra brutalis adoemelesek meg generaciok nyugdijanak azonnali kozvetlen lenyulasa a valasz, ez gazdasagpolitika?

az szja meg 17%-rol lemegy 16%-ra (a felsobb kulcs eleve csak keves embert erintett) ugy hogy kozben tovabbra is megmarad a szuperbrutto, es akkor azt mondjak hogy ok kemenyen adot csokkentenek?

ez a Matolcsy fele "gazdasagpolitika"? ez?

tsimike 2010.12.07. 15:27:18

Index címlapon olvasom hogy Kósa szerint: "Itt nem a Moody's kormányoz". Ebben teljes mértékben igaza van. Csakhogy ha a befektetők esetleg részben az ő minősítésük alapján fektetnek be, akkor lehet hogy tök mindegy hogy ki tekergeti azt a kormányt, nem tudja majd elkerülni a szakadékot...

klacus 2010.12.07. 15:27:25

Igen.

Valóban szerintem is 40 % os szja kell, de minden jövedelemre, gyesre, gyedre nyugdíjjra.

Nna akkor majd örül a baloldal.

Szerintem a kutyát sem érdekli, hogy Matolcsy hányadik, egy olyan lap szerint, aki a gazdasági világválság elött egy héttel, még a kedvező görög kilátásokról írt....

De hát ez mindegy.

Szerintem véleményt alkotni elég korai. De ne sírjatok, ha nem jön, akkor akár még igazi forradalom is lehet.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.12.07. 15:27:39

Ezek a hitelminősítők azok aki áradoztak Görögországról és még bő fél éve is követendő példaként állították mindenki elé az Ír gazdasági csodát?
Mert akkor megtarthatják maguknak a véleményüket...

" magyar kormány szembemegy az uralkodó gazdasági ortodoxiával."

Amely uralkodó gazdasági ortodoxia jelenleg oda juttatta Európát ahova...

stratez 2010.12.07. 15:27:51

Mi a bajuk, hát természetesen ugyanaz, mint az Orbán-kormány egészével, ki hallott már olyat, hogy a disznófejű nagyúrral, de inkább nevezzük nevén őket, a globális pénz- és bankármaffiával ujjat merjen húzni egy ilyen légypiszoknyi ország. Amikor ahhoz vannak szokva, hogy egy szemöldökráncolásból is értettek az elődök, a Fletó-Veres duó és társai. Orbánék választhattak, hogy folytatják az ország megsemmisítését a további eladósítással, a lakosság kizsigerelésével, vagy nemet mondanak. A végeredmény csak jobb lehet, afelől nincs kétség.

Benny sk 2010.12.07. 15:28:04

Lényegében választ adtál arra, hogy mi a legfőbb baj Matolcsyval, de az nem a kommunikáció. Amit járatlan útnak nevezel, az pedig közel sem járatlan, sőt megtapasztaltan rossz irány. A két fő -szembeálló- gazdasági modell, vagyis a kiadáscsökkentő (megszorító) vs. gazdaságot élénkítő elképzelések közül az utóbbi (amit Matolcsy évek óta vall) nem működött az usa-ban, és csak rövidtávú sikereket hozott Németországban. Ezért aztán, az un. nyugat és annak közgazdászai már szkeptikusan fogadják az ilyen gazdaságpolitikát.
Fenti állításomat bizonyítja, hogy a PM rangsor három fő kritériuma közül, a legrosszabb (19.) helyezést Matolcsy az un. politikai rangsorban kapta. A kritériumok közül ez utal a legjobban az adott miniszter egyéni rátermettségére a másik kettő tényezőre inkább közvettet hatása van.
A politika rangsort három szempont alapján alakították ki.
1.Az illető miniszter mennyire érti az aktuális gazdasági történéseket és milyen válaszokat ad arra
2.Tevékenysége milyen hatással van az EU egészére
3.Mennyire bírja meggyőzni a hazai szkeptikusokat
Ebben a tekintetben 2009-ben Oszkó a 16. volt.

kicsinadal 2010.12.07. 15:43:51

Elképesztő az a gőg, ahogy egyes kormánypárti szereplők beszélnek az ország külföldi megítéléséről. Mindig is irtóztam azoktól, akik úgy gondolták, hogy a bölcsek köve az ő zsebükbe van. Talán fel kéne már tenni a kérdés az akolon belül is valakinek, hogy fiúk, biztosan mindenben nekünk van igazunk?

totya87 2010.12.07. 15:47:06

azzal, hogy a befektetők számára érthetetlen dolgokat csinálunk, még nem lenne baj. A baj ott van, hogy kell a pénzük hozzá. Akkor pedig akármi is a vélemény róluk, meg KELL tudnunk győzni őket, hogy hitelezzenek még.

Ezt nem akarják itt sem belátni.

TT

totya87 2010.12.07. 15:52:02

ez olyan, mintha lenne befektetni való pénzem és mindenki tudja, hogy a barátom véleményére adok a kockázat tekintetében. Ezután is lehet persze azt mondani, hogy "Te egy szemét népnyúzó befektető vagy a barátod meg egy hozzá nem értő..." . Csak akkor nem adok pénzt!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.07. 15:59:00

@stratez: megdöbbentő...globális pénz -és bankármaffia...nem semmi. Nem húzunk mi senkivel sem újat, a kormány pusztán teljesen ötlettelen a jövőre nézve - megoldások nem látszanak, semmilyen strukturális reform nem látszik, cserébe legalább olyan intézkedéseket hoznak, amelyektől az embereknek és fél Európának égnek áll a haja,. De lehet hogy neked van igazad, és a gonosz tőke teszi ezt velünk...de mond már - az Orbán kormány pontosan mit tesz? mert azt nem érzékelem...ugyanakkor azt érdemes belátni hogy nem élhetünk elszigetelten a saját nyomorunkban, mert részesei vagyunk a PIAC-nak. Biztos hallottál már róla. És mindentől függetlenül ha a kis forintunk leértékelődik mindenki máshoz képest, akkor nagyra lehetsz a büszkeséggel, de egy kiflit sem kapsz majd a boltban.

totya87 2010.12.07. 16:06:22

aki pedig Kínát és Oroszországot emlegette:

Kína: akkora kereskedelmi többlete van évtizedek óta, hogy (majdnem) az összes ország adósságát megvette. (Az USA sem mer nagyon keménykedni a jüan felértékelése ügyében, mert fél a kínai reakciótól...). Szóval ha nála van a kasszakulcs naná, hogy nem érdekli a kéregetők véleménye.

Oroszország: nála van Európa és Kína egy részének energiaellátása. Valóban kevéssé érdekli mi a vélemény róla.

Meg tudja valaki mutatni, hol van elásva a magyar aranykincs vagy a gázvagyon?

Megjegyzem én még akkor sem szeretnék ilyen államokban élni, ha megengedhetném magunknak, hogy tegyünk a világ véleményére. Mert ott sem csak Peking, Sanghaj, Moszka és Pétervár van ám! És a lakosságstatisztika szerint a tönnség a broki rossz oldalára került...

Khayness 2010.12.07. 16:10:18

LMP után szabadon jövök kártyajáték metaforákkal: Matolcsy arra emelget folyamatosan, hogy az ötödik lappal kijön neki a full house, elfelejtette, hogy arra kell tétet tenni, amink van.

Szép az az egymillió gyerekmunkás, de ennyi erővel egy táltos is lehetne miniszter.

totya87 2010.12.07. 16:10:23

stratez: lenne egy kérésem.

Szükségem lenne pénzre. Nem kevésre. Eddig már elég sok hitelt vettem fel, el is tapsoltam. De MOST jó helyre teszem. Hidd el! Igaz, hogy az ortodox felfogás szerint el kellene mondanom mire használom, de gondolom nem baj ha nem mondom meg mire kell. Eddig is sokszor kértem ezzel a dumával és igaz-igaz eddig nem jött be. De most sikerülni fog a nagy befektetés, érzem! Bizonyíték: a kötöttségem négyzetesen nőnek, a lehetőségeim exponenciálisan, ergo a mozgástér növekszik! Ennél mélyebbre hadd ne menjek, a konkurencia elrabolná az ötletet!

Ugye adsz pénzt?

Ha igen: kérem a telefonszámod.

Ha nem, miért?

kigyurt álat 2010.12.07. 16:38:10

@Lord_Valdez: talán több helyről tájékozódj, mielőtt ekkora marhaságokat írogatsz. :)
Nézd meg az előadásokat, amiket fent linkeltem, utána vitatkozhatunk.

Jaffar 2010.12.07. 16:59:39

Szeretném a szeretett pártunk szócsöveit és fanatikus szimpatizánsainak véleményét kikérni :

Adott Józsi és Béla. Józsi visszalép, mert szimpatizál a kommunizmussal és bízik benne, hogy visszajön az egypártrendszer és a teljes foglalkoztatás. Béla marad, mert mára rájött, hogy a nem komcsik még komcsibbak, söt...... Namármost, jövö decemberétöl adóvá varázsolják a nyugdíjjárulékot (24%). Mindkettejük fizeti ezt, mert hát köll, muszáj.

Kérdem én, ha nyugdíjba mennek, akkor milyen jogon NEM kap Béla nyugdíjat az államtól? Vagy ugyanez fordítva. Milyen jogon kap Józsi nyugdíjat, hisz egy fillérrel (arányaiban) sem fizetett többet, mint Béla! Hiszen ugyanazt az adót fizette, nem? Mert, ha Bélának, aki nem lépett vissza, nem kell továbbfizetnie a 24%-ot, akkor rendben van, érthetö a téma.
Szal ilyenkor mi van az pártutasításban? Milyen "értelmes" magyarázat adható erre?

Squid 2010.12.07. 17:34:53

@totya87: "azzal, hogy a befektetők számára érthetetlen dolgokat csinálunk, még nem lenne baj. A baj ott van, hogy kell a pénzük hozzá. Akkor pedig akármi is a vélemény róluk, meg KELL tudnunk győzni őket, hogy hitelezzenek még.

Ezt nem akarják itt sem belátni.

TT "

Na igen. arról nem is beszélve, hogy fikázza mindenki az IMF-et, amikor csupán annyi történt, hogy mivel aze EU-t és őket nem tudta megvezetni Matolcsy és meggyőzni a 7%-os deficitről, ezért máshonnan kellett a pénz a "Szent Szja Csökkentés"-hez

Ebből lett a multiadó és a mnyp államosítás ugye...

Beszélnek itt páran "új koncepcióról" és "járatlan út"-ról, de nézzük meg mi is történt.

OV adócsökkentést akart, mert nagy lépéssel akart nyitni és megmutatni, hogy lehet azt is, csak a kommerek nem tették.

Ehez kellett volna a 7%-os hiány amire Barroso pár tockos után azt mondta OV-nek, hogy "3,8 2010-ben és 3.0% alatt 2011-ben" és visszaküldte budapestre.

Matolcsy ezután bepróbálkozott az EU/IMF küldöttségnél is a témával hasonló eredménnyel mint fentebb.

Ennek eredménye az lett, hogy valahonnan pénzt kellett csinálni mindenáron, mert a beigért SZJA csökkentés szent és sérthetetlen, annak meg kell lennie, mert szavazatokba kerül ha elmarad.

Eddigre az elszállt forintárfolyam és a sorozatos Kósa/Szijjártó/Matolcsy forintbedöntések után, a kamatterhek megnőttek és párszáz milliárd kiesett emiatt a költségvetésből.

Lóvé meg kellett..

A forradalmár urak ekkor kitalálták, hogy húzzuk le a Bankokat (ami még jó ötlet is volt) hiszen (valóban) kimagasló nyereséggel zárnak minden évbe. (kivéve az OTP-t mert az bari)

Még kellett lóvé, mert a nyavajás forint továbbra is gyengült és további milliárdos kamatterheket rótt a költségvetésre.

Na innen jött az igazi ámokfutás! Ahelyett, hogy a költségoldalt csökkentették volna, a bevételt akarták növelni, ami ugye abszurd ha az ember adót akar csökkenteni. (bár lehet az adócsökkentés abszurd ötlet ilyen gazdasági helyzetben de ezt más tészta)

"Essünk neki a többi Multinak! Van ott lé!!" lett a koncepció és végig sem gondolták, hogy ez leépítésekkel, beszállítói szerződések felbontásával és rengeteg adókieséssel fog járni, mert az érintettek 50% körüli nyereségüket kellett, hogy beszolgáltassák.

A lé még mindíg nem volt elég, mert adót KELL csökkenteni és a rohadt forintot megint ütötték Októberben, mert a karvalytőke türelme is véges és a szabad páleszfőzést nem tartja reformnak.

Ekkor találták ki a mnyp pénzek átirányítását 14 hónapra, ami befoltozta a likat 2011-re és még 2012-re is maradt belőle.

Persze ha már ott voltak avalakinek eszébe jutott, hogy ez egy bazinagy kupac lé.. Miért is ne vihetnénk az egészet, végülis KÉT-HAR-MAD van gyerekek, merjünk nagyot gondolni!

És vitték, mert kellett a lé..

A gonosz Moody's ebben az egész folyamatban nem látta a rendszert a forradalmi géniuszt és a fenntarthatóságot és leminősítette Matolcsy úr eddigi tevékenységét..

Itt tartunk most.. 6 hónap alatt elérték azt, hogy egy pozitív irányba haladó gazdaságot, a populizmus az SZJA csökkentés ígérete miatt és a szavazók elvesztése miatti félelemben eljuttattak ide.

1 klikkre a "junk" jategóriától, ami csak December hónapban 200Miliárd forintos költségvetési kiesést fog eredményezni a CDS felárak extraköltségei miatt. Márciusig amíg Matolcsy úr megszüli a "reformtervet" maj 1 évvel a választások után további 600milliárdos extraköltség realizálódik.

És ha! HA! Akkor egy működőképes koncepciót tesznek le az asztalra (....) akkor fognak elgondolkodni a minősítők a további le vagy felminősítés ügyében.

Arról hogy mi történik márciusban ha átmegyünk "bóvliba" még álmodni sem merek.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.07. 18:35:47

@kigyurt álat: "Ezt az uralkodó gazdasági ortodoxiát magyarul úgy nevezik, hogy neoliberális gazdaságpolitika. "
És az "adócsökkentés = gazdaságnövekedés" tézisét azt hogy hívják? Laffer, Reagen mond valamit?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.07. 19:35:20

@kigyurt álat:
Akkor tájékozódj több helyről.
2000-es évektől kezdve fiskális fegyelmet még nyomokban sem találsz sehol. Helyette egyre növekvő állami beavatkozást és burjánzó szociális hálót.

Jaffar 2010.12.08. 08:38:29

Ezt most olvastam egy másik blogon :

by Sörömpőőr:

"Az egész állami elosztó rendszer ideálját éppen az hívta életre, hogy a kapitalizmusban a megtermelt javak elosztása nem bizonyult igazságosnak. Ha az lett volna, soha senkinek eszébe sem jutott volna ilyesmi!"

S lám, ismét visszacsöppentünk a jó öreg szocializmusba, ahol minden jó volt...................

Squid 2010.12.08. 09:24:27

@Jaffar: ""Az egész állami elosztó rendszer ideálját éppen az hívta életre, hogy a kapitalizmusban a megtermelt javak elosztása nem bizonyult igazságosnak. Ha az lett volna, soha senkinek eszébe sem jutott volna ilyesmi!"

S lám, ismét visszacsöppentünk a jó öreg szocializmusba, ahol minden jó volt..................."

Azon kéne elgondolkozni mielőtt ilyen népi igazságokat kezdesz villogtatni, hogy a most kialakult helyzethez a szocializmusból örökölt tartozások és a szocializmusból ittmaradt politikusok is nagyban hozzájárultak. (bal és jobboldalon egyaránt)

Nézd meg mi történt azokban az országokban ahol elhajtották ez előző rendszer összes szerepvállalóját az államigazgatásból és mi történt nálunk..

Jaffar 2010.12.08. 09:36:24

@Squid:

Szövegértelmezés = 1
Leülhetsz.

Vazze olvasd el mégegyszer. Idéztem.
Egyébként meg igazad van, nálunk is akkor lenne igazi rendszerváltás, ha az ÖSSZES ´89 elötti bármilyen állami funkciót betöltö (a KISZ-eseket is) embert eltiltanának mindennemü közéleti tevékenységtöl. Mondjuk ilyenröl csak álmodozni lehet, vagy, hogy egy klasszikust idézzek :
"...el lehet menni...."
Amihez csak annyit füznék hozzá, hogy minél elöbb elmenni, mert ha így folytatjuk, akkor még Bulgária is leelöz minket pár éven belül, a románokról nem is beszélve.

Squid 2010.12.08. 12:10:17

@Jaffar: Akkor én néztem be KV előtt..

Vicces amit Bulgáriáról mondasz.. A helyzet az hogy már beelőztek, legalábbis a hitelminősítők szerint.

Klikk!

m.blog.hu/to/torokgaborelemez/image/294hitelmincee.jpg

Szomorú, de sajnos igaz!

kigyurt álat 2010.12.08. 12:52:47

@mistinguett: kevered a szezont a fazonnal.
Ami az egyenlőségedet illeti, már józan ésszel is belátható, hogy igaz. Kevesebb elvonás a vállalkozásoktól=több beruházás, kevesebb elvonás a munkavállalóktól=nagyobb fogyasztás. Ergo gazdasági növekedés. A mértéke persze kérdéses.

De amivel kevered, az az adócsökkentés=több adóbevétel kérdése, amire a válasz az, hogy mikor hogy, attól függ, hogy mekkora adószintnél vagyunk. Csakhogy itt most nem ez a fő kérdés.

kigyurt álat 2010.12.08. 12:52:50

@Lord_Valdez: nem az a kérdés, hogy találsz-e olyan országot, amely abszolút neoliberális gazdaságpolitikát folytat, azaz hogy az állam szerepét nullára csökkenti, és mindent a piacra bíz.
Hanem az a lényeg, hogy van ilyen irányú erős nyomás a pénzügyi lobbi részéről. Lásd imf, moodys, financial times, stb. Mert ez az érdekük. Mit nem lehet ezen érteni? A moody's nem jótékonysági intézmény, nem azért minősít, hogy segítse az országokat, hanem hogy a megrendelői a kicsikarható legnagyobb hozamra tegyenek szert.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.08. 16:35:38

@kigyurt álat: "Ami az egyenlőségedet illeti, már józan ésszel is belátható, hogy igaz. "
Hát lehet, hogy nem józan az eszem, de én nem látom be.

"kevesebb elvonás a vállalkozásoktól=több beruházás" Azért ez így egy kicsit túl szép lenne, szerintem. Most blőd példát mondok, direkt: Burkina Fasóban mennyi az iparűzési adó, mekkorák a járulékok? Azért nem tolonganak a befektetők, mert magasak? Az adó nem "elvonás", hanem elvileg egy szolgáltatás ellenértéke lenne, amit az állam nyújt a vállalkozásoknak: infrastruktúra, biztonság, érdekvédelem, munkaerőképzés, ilyenek. Ha az állami szolgáltatás jó, elvileg többet is lehet kérni érte. Elvileg, persze. Ezzel együtt én támogatnám, hogy csökkentsék a munkáltatói járulékokat Magyarországon, de szja-csökkentésről van szó, ami a vállalkozásoknak nem oszt nem szoroz.

"kevesebb elvonás a munkavállalóktól=nagyobb fogyasztás"
Ez sem feltétlen igaz, mert a pénzt félre is lehet tenni. Most pl. Magyarországon igen sokan lehetnek, akik a kisebb szja után megmaradt pénzt azonmód el is veszítik a gyenge forint miatt megnövekedett törlesztőrészletükkel. Vagyis egy csomóan csak fellélegeznek, hogy akkor lesz miből törleszteni a frank alapú hitelt. Tőlük se a gazdaság nem fog nőni, se a fogyasztás. Olyanok is lehetnek, akik most jól beszartak, hogy nem lesz nyugdíjuk, és ezért takarékoskodnak. Ők sem fogyasztanak többet.
De ha netán mégis drasztikusan nő a fogyasztás, az sem növeli feltétlen a hazai gazdaságot, mert Magyarországon rengeteg az import-cikk, márpedig attól nem fog nőni a magyar gazdaság, hogy kicsit több Kínában gyártott tévét veszünk a MédiaMarktban, legfeljebb az áfa-bevétel lesz valamivel nagyobb tőle. (Feltéve, hogy fizetjük az áfát, és nem pl. egy vállalkozás nevére vásárolunk, áfa-mentesen.) A hazai gazdaság szempontjából esetleg az lehetne tuti, hogy több szolgáltatást veszünk. De abból meg megint csak akkor várhat többlet-bevételt az állam, ha a fodrász meg a kocsmáros ad számlát, és legálisan foglalkoztatja a növekvő keresletre válaszul felvett kisegítőjét, nem feketén vagy kényszervállalkozóként.

De valóban nem ez a lényeg.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.08. 20:55:51

@kigyurt álat:
Ilyen viszont csak a bukott államokban van, még Mexikóban sincs, pedig az aztán közel áll hozzá.
És mi köze a pénzügyi összeesküvés-elméleteknek a neoliberalizmushoz?
Mellesleg pont a fiskális fegyelem a legjobb ellenszer az állampapír piaccal szembeni kiszolgáltatottság ellen.

Joooe 2010.12.09. 11:17:51

Így első olvasásra egy nagyon fontos szempont kimaradt a cikkből:

A hitelminősítő szervezeteknek és a magyar állampolgároknak (és az őket elvileg képviselő államnak) óriási mértékben ELTÉRŐEK AZ ÉRDEKEIK, a minősítési szempontjaik.

Az állampolgárok érdeke, az erős gazdaság, viszonylagos jólét. Ez a befektetőket nem érdekli. Sőt, egyenesen tragédia lenne, ha olyan jól menne a gazdaság, olyan kiegyensúlyozott lenne a költségvetés, hogy nem szorulna hitelre az ország, akkor abból nem lehet hasznot húzni.
A befektetők érdeke mindig a stabilizáció(akár milyen rossz helyzetben), kiszámítható, nagy és biztos haszon. Bulgária sokkal jobb minősítést kap, de valóban ennyivel jobb a bolgár állampolgároknak?

(Ha valaki a pontos információk birtokában van, érdekelnének a számok: 3% körüli államháztartási hiány az összegszerűen mennyi + mennyit költünk ma államadósság törlesztésre)

Nagyon nagy hiba úgy kezelni ezeket mintha valami külső független, de a mi érdekeinket néző csoport megmondaná, hogy most épp rosszat teszünk magunknak. Persze az ellenzéknek egy ilyen leminősítés mindig muníciót ad és preferálja az előbbi értelmezést, az elmúlt 8 év során történt tucatnyi hasonló leminősítés során az akkori ellenzék sem csendben vonogatta a vállát. (A különbség csak annyi hogy akkor csak a hülye nem látta hogy az elképesztő hiányadatokkal hova tartunk - most inkább a pénzpiac bosszújáról lehet szó, hogy képzeljük hogy a saját lábunkra akarunk állni...)

Joooe 2010.12.09. 11:57:32

@mistinguett: "Most pl. Magyarországon igen sokan lehetnek, akik a kisebb szja után megmaradt pénzt azonmód el is veszítik a gyenge forint miatt megnövekedett törlesztőrészletükkel. Vagyis egy csomóan csak fellélegeznek, hogy akkor lesz miből törleszteni a frank alapú hitelt. Tőlük se a gazdaság nem fog nőni, se a fogyasztás."
A forint és más valuták árfolyama mindig is ingadozott és ingadozni fog, a pénzpiac ilyen. Volt már korábban is hasonló és rosszabb is.
Igaz, hogy az adócsökkentés RÉSZBEN először a nagyobb prioritást élvező hiteltörlesztésre vagy megtakarításra fordítódhat, de amikor már bizonyos megtakarítást elértek vagy enyhül a hitel jelentette nyomás ez a hatás fokozatosan megszűnik. Ezek a tényezők nem akadályozzák meg az adócsökkentés következtében bekövetkező fogyasztás élénkülés, csak késleltetik. (Ami szívás, de el kell kezdeni, ha nem lenne még nagyobb szívás lenne)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.12.09. 13:36:32

@Joooe: Ingadozik? Én inkább azt látom, hogy folyamatosan romlik a forint értéke a frankhoz / euróhoz képest. A romlás mértéke, az ingadozik, de az utóbbi időben meglehetős egyenletes a tendencia. (Félreértés ne essék: nem csak a Fidesz-éráról van most szó.)

Valamint ezek a tényezők nagyon is megakadályozhatják a gazdaság növekedését, mert az időnk véges. Hiába nőne a fogyasztás mondjuk nyolc év múlva, ha addigra kiürül az államkassza, és kénytelenek vagyunk adót emelni (esetleg még külön meg is adóztatni a megtakarításokat), különben becsődölünk. Gondolom, OV-ék úgy kalkulálnak, hogy ez a 2700 milliárd + válságadók elegek lesznek az átmeneti időre. Ha igazuk lesz, hurrá. Ha meg kiderül, hogy coki, mert aki többet fogyaszt, az is a horvát tengerparton veri el a pénzét, meg import okostelefonra költ, akkor nem hurrá. Mert még egyszer: fogyasztás élénkülése =/= gazdaság növekedése. Nálunk nem.

De tényleg nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen reformokkal örvendeztetnek meg minket hamarosan. Pl. a szakképzés fejlesztése, amit belengettek, de amiről alig esett szó, teljesen jó gondolat és iszonyú fontos dolog, évek óta meg kellett volna csinálni. Ha a reformok jók lesznek, akkor (nyilván inkább hosszú távon, de) tényleg beindulhat a gazdaság. Csak haladjanak már vele. (És persze azt feltételezni sem akarom, hogy még csak most csapják össze a tervezeteket, remélem, hogy hónapok óta a finomításokon dolgoznak, és a következő két hónap már csak az egyeztetésekről fog szólni. Ugye így dolgoznának a profik.)

Joooe 2010.12.09. 14:01:16

@mistinguett: Jókat mondasz.

Ugyanakkor az adócsökkentések csökkentik azt a hiányt ami a társadalomban felhalmozódott (hitelek, megtakarítások elmaradása). Ez szükséges, de igazad van, nem elégséges a hazai fogyasztás bővítéséhez.

A reformokat meg várjuk izgatottan. Én is remélem hogy már régóta dolgoznak rajta, és elsősorban azért nem a nyilvánosság előtt, mert gyorsan le akarják zongorázni az esetleges népszerűségvesztéssel járó intézkedéseket. És azért nem eddig mert egyrészt az idei költségvetési hiányt veszélyeztetné másrészt meg nem lehet 2 hét alatt összecsapni.
Az egész kommunikáció azt sugallja, hogy ha bejön a manyup közel 3-400 milliárdja évente meg az egyszeri sokezermilliárd az után fognak a már körvonalazódó változások megindulni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása