Véleményvezér

vv

Amikor fasisztázó baloldaliak dicsérik Orbánt - fordulat a nemzetközi sajtóban

2010.08.12. I 32 komment I Címkék: fidesz media orban kulfoldi sajto

Mindenki meglepetésére az Orbán-kormányt a Fidesz korábbi külföldi kritikusai méltatják, egykori támogatói viszont gyanakodva méregetik. Úgy tűnik, valami nagyon megváltozott.

Minket, magyarokat nagyon izgat, hogy mit írnak az országról külföldön. Ezért aztán a magyar sajtó, sőt a politikai élet is sűrűn reflektál a világsajtóban hazánkról megjelenő cikkekre. Ez nem új keletű dolog: a húszas-harmincas évek magyar újságaira ez éppúgy jellemző volt, mint a Monarchia írástudóira.

Kapcsolódó írásaink:
Hazánk a nemzetközi sajtóban - Európa beteg embere lettünk?
Miért baj, ha külföldön rosszakat írnak Magyarországról?


Mit ír a „külföld”?

Nem meglepő tehát, hogy most, amikor vezető nyugati lapok heti rendszerességgel foglalkoznak Magyarországgal, felbolydult a méhkas.

Ha a kormánypárti magyar sajtót nyitjuk ki, arról értesülhetünk, hogy számos nagy tekintélyű külföldi lap elismerően szól a magyar kormány „gazdasági szabadságharcáról”. Ha viszont ellenzéki orgánumokból tájékozódunk, megtudhatjuk, hogy számos nagy tekintélyű külföldi lap szerint Magyarország egyenesen a tűzzel játszik.

Mert ugyebár a „külföld” és a „nemzetközi sajtó” ugyanúgy nem homogén, ahogy a magyar sajtó sem az. Ott is vannak baloldali gondolkodású, valamint konzervatív lapok és újságírók.

Most azonban a kép összetettebb annál, mintsem hogy a nemzetközi sajtóban megjelenő véleményeket egyszerűen a bal- és jobboldali szimpátiákkal lehessen magyarázni. Egészen pontosan: a végeredmény ellentétes azzal, amit ez a szempont sugallna.

A külföldi sajtó és az első Orbán-kormány

A Fidesz a nemzetközi sajtó szemszögéből mindig is nagyon karakteres párt volt. Egy olyan párt, melyről lehetett és érdemes is volt írni: mert vagy nagyon szimpatikusnak, vagy rendkívül ellenszenvesnek tűntek.

Az 1998-as kormányzástól kezdődően pedig többé-kevésbé az is kialakult, hogy hagyományosan mely lapok megértőbbek a Fidesz és Orbán Viktor politikai irányvonalával, és melyek látnak diktatórikus és szélsőjobboldali törekvéseket minden lépésükben. A konzervatív orgánumok, valamint az esetek többségében az üzleti világ meghatározó lapjai inkább pozitívan, a meghatározó baloldali orgánumok pedig negatívan viszonyultak az első Fidesz-kormányhoz.

A külföldi sajtó és a második Orbán-kormány

Most azonban csodálkozva azt láthatjuk, hogy a képlet egészen más.

A Fidesz persze szokás szerint most is megkapta a nacionalista, revizionista, „orosz- és románellenes” jelzőket, ismét a Washington Post szerkesztőbizottsága mögé bújó Jackson Diehl-től, aki ebben a témában már majd’ egy évtizeddel ezelőtt is maradandót alkotott (most: Hungary's strongest leader targets the media). Ez a hangnem napjainkra azonban annyira kivételszámba megy, hogy tényleg nem érdemes vele foglalkozni.

Van azonban egy sokkal érdekesebb jelenség, amit eddig csak kevesen vettek észre: azok a többnyire baloldali újságírók és újságok sorakoznak most fel a Fidesz mögé az általa meghirdetett „gazdasági szabadságharc” miatt, melyek eddig szinte csak a veszélyt látták a kormánypártban.

A baloldali világsajtó zászlóshajója, a Guardian az IMF „hazazavarását” az új idők új szeleként értékeli – ami egy baloldalitól mindig csak dicséret lehet (To Viktor go the spoils: how Hungary blazes a trail in Europe). Az egyébként konzervatívnak tekintett The Times hasábjain pedig nem más, mint Adam LeBor magasztalta és hasonlította az 1956-os szabadságharcosokhoz Orbán Viktort, szintén az IMF-történet miatt (Bully for Hungary, standing up to the bullies). LeBor úrról azt kell egyébként tudni, hogy több mint tíz évet élt hazánkban, és eddig a „Fidesz=náci” képlet legismertebb és legszorgosabb nyugati apostola volt – érdemes új, Budapest Protokoll c. könyvébe is belelapozni...

Forrás: a Kontroll Csoport sajtóelemzése, 2002. január


Ezzel szemben Edward Lucas – az E.L. monogram őt takarja –, a The Economist szerkesztője, aki valószínűleg a világ valóban befolyásos újságírói közül az egyik leginkább „magyarbarát”, a szokásos támadások ellen a Fideszt szintén szokása szerint megvédő cikket írt (Hungary maligned) – ám tőle igencsak meglepő módon Orbán Viktort élesen kritizálta is gazdaságpolitikája és bezárkózó politikai stílusa miatt.

Az üzleti világ két meghatározó lapja pedig, a Financial Times és a Wall Street Journal, melyek a nemzetközi sajtóban az MSZP-kormányzás talán legélesebb kritikusai voltak, és az 1998-2002-es jobboldali kormánnyal mindig is kifejezetten szimpatizáltak, most szintén igen szkeptikusak a második Orbán-kormány gazdaságpolitikáját illetően.

Mi történt?

Mindenki meglepetésére az Orbán-kormányt korábbi külföldi kritikusai méltatják, egykori támogatói viszont gyanakodva méregetik.

Ez pedig azt jelenti, hogy valami nagyon megváltozott: vagy a világsajtó értékrendje és mércéi, vagy a Fidesz gazdaságpolitikai víziója és elképzelései. Ha pedig egyik sem, és egyszerűen csak a külföld érti félre, amit a magyar kormány valójában tenni próbál, akkor nagyon jó lenne gyorsan tisztázni ezt a helyzetet. Mert hiába esik jól a váratlan helyről érkező dicséret, a magyar kormány természetes külföldi szövetségesei nem a nemzetközi baloldal lapjait olvassák.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bádogos 2010.08.12. 09:52:41

Pedig nem történt más, csak ők is megértették, ami az értelmes szemlélőnek itthon is kiszúrja szemét: A Fidesz gazdaságpolitikája virtigli balos vircsaft, csak a célközönsége változott valamelyest: A nagy állami újraelosztó mixerből többet oszt vissza a középosztálynak.

Tizenegynéhány éve mindenki furcsán nézett, amikor jobbos fórumokon megjegyeztem, a jobboldali keresztény középosztálynak az volt a legnagyobb baja a szocializmussal, hogy nem ők csinálták.

thehandsomest (törölt) 2010.08.12. 10:03:02

Ahogy már múltkor is írtad, még a választások után a Fidesz szavazótáborában megjelentek a nyugdíjasok, sőt átvették a vezető csoport szerepét. Aztán később a nyugdíjasok szent tehenek cikkedben írtál róla megint.

Komolyan nem értem, hogy-hogy nem tudtad felismerni, hogy a Fidesz retorikájában, már baloldali párt lett. Nem mellesleg a Guardian cif-rovata hozta le az interjút, ahol már Richard Dawkins is rendszeresen ír. (Nekem évi kettő rendszeres). Itt gyakorlatilag szabad eszmecsere folyik jobb, bal és liberális között. A cif-ben publikálni annyi mint kiállni a fórumra, és vitázni, rengeteg válaszcikk is szokott születni.
******************************************
De vissza a Fideszhez, és annak nemzetközi sajtójához. Ha baloldalhoz kapcsolódó tetteid vannak, akkor a baloldali újságok fognak megdícsérni a nagy "NYUGATON". ez fordítva is igaz. De te magad is írod: "Ez pedig azt jelenti, hogy valami nagyon megváltozott: vagy a világsajtó értékrendje és mércéi, vagy a Fidesz gazdaságpolitikai víziója és elképzelései." Ahogy fentebb írtam, ez egyértelműen a Fideszből eredeztethető. Ennyi, ennél többet nem is kell belelátni.

isssti 2010.08.12. 10:03:08

Nem lehet, hogy a jelenség mögött inkább a magyar politikai eszmerendszer keveredése áll? - a "jobboldal" baloldali értékek mentén politizál és forditva: a "nyugati" sajtó pedig egyszerűen nem elsősorban "pofára", hanem programra mozdul..

Nicker 2010.08.12. 10:03:33

Tíz éve írják különböző elemzők, hogy a Fidesz echte balos (alkalmasint bolsevik) politikát folytat. Arról lehet szó, hogy külföldön végre helyére került a dolog, csak itthon a fejekben nem.

"Tizenegynéhány éve mindenki furcsán nézett, amikor jobbos fórumokon megjegyeztem, a jobboldali keresztény középosztálynak az volt a legnagyobb baja a szocializmussal, hogy nem ők csinálták."
Hehehe. :D

lüke 2010.08.12. 10:03:56

semmi se változott, csak a gazdaságunk, amivel a Balkánra kerültünk
s a magyarokat ugye senki se érti a világban!
- a meg nem értettek- nem is lehet, sajátos egzotikus nyelvük és egyszerüen strukturált más gondolkodásuk alapján,amit
a világpolgár újságírók creativ proces- nek hívnak s más iskolát, más rendszert, más értékrendet jártak, hogyan is érthetnék:)

is 2010.08.12. 10:06:58

sok makrogazdasagi adat van, most a koltsegvetesi hiany van eloterben, ami mondjuk egy rovidtavu cucc (1-2 eves), amire raepul eloszor a GDP aranyos hitelarany (3-5 ev), de amitol nemileg fuggetlenul van egy masik, hosszutavon (5-10 ev) hato szam, a kozpontositas merteke (lasd Szlovakia). 2010-ig tobbszor hallottuk ezt is emlegetni, hogy a magyar allam tul sokat oszt el, karcsubb allam kell. kampanyban nyomta ezt Orban is, de a nem ellentetelezett bankadoval (magaval bankadoval en egyetertek, a bankoknak nehany evig pozitiv 0-s eredmenyt szabadna csak megengedni, viszont ellentetelezni kellett volna) megmutatta, hogy csak meg kozpontositobb lesz. semmi, de smmifajta allamleepites nem lesz itt, maradunk az 50%-os ujraelosztasnal. az pedig nem vezet sehova, mert a FIDESZben ugyanugy lopnak (sot most nagyon ki vannak ehezve, es sokan is vannak), es igy lesz is mibol.

aszora 2010.08.12. 10:09:05

Hát szerintem az a vicc, hogy már az előző fidesz kormány is összeveszett az imf-el, volt Széchenyi-terv stb.
Csak akkor nem volt világszintű pénzügyi válság, a nemzeti elkötelezettség lehet hogy ideológiailag "idegen" a baloldalnak és szimpatikusabb a konzervatívoknél, most viszont válságról, bankadóról, érdekérvényesítésről, kemény pénzügyi érdekellentétekről van szó, ami kicsit megváltoztatta az optikát külföldön (is).
A balos sajtónak is elsősorban az imf-fel való szakítás tetszik, minden csoda 3 napig tart, lesznek itt még változó vélemények szerintem :)

is 2010.08.12. 10:22:19

@aszora: valamint most mar az EU tagja vagyunk, szemben 1998-2002-vel. a Szechenyi-tervet a nemet adofizetok finanszirozzak, a koltsegvetesi hianyt meg az IMF, es mindenki kepzelje bele a helyzetbe, hogy valakinek ad penzt, hogy koltse el ertelmesen, majd a masik kozli, hogy semmi kozod, hogy mire koltom. akar jora is koltheti, de igy szembekopni azt, aki a penzt adja, az eleg meredek.

aszora 2010.08.12. 10:33:49

@is:
Monentán az imf-el nincs új megállapodás, az előző meg idén lejár, úgyhogy egyelőre nincs mibe beleszólniuk (az idei hiányon kívül).

Amúgy meg szerintem nincs itt igazi "bal-jobb" ellentmondás:
miután Magyarországon a tőke nagyrészt külföldi (bankok, eladott közművek stb.), ezért egy jobboldali, nemzeti érdekérvényesítő politikai nyugatikaknak részben baloldalinak látszik, mivel ugyanolyan konfliktusokat eredményez, mint amit ők otthon odahaza ha hazai "pénztőkével" szemben kreálnak.
Ez azt is magyarázza, hogy a nyugati jobboldalnak ez most miért nem annyira jön be.
Egyébként elég sokat kerestek már itt a befektetéseikkel, ha most a válság miatt csökken a klföldi banki profit és kevesebbet tudnak hazautalni, az nekik biztos kellemetlen, nekünk viszont hasznos és szükséges a kilábaláshoz, és még inkorrektnek sem nevezhető, mert ami inkorrekt, az pont az eddigi banki gyakorlat volt, korrupt mszp-s kormánypolitikával megtámogatva, na ennek most egyelőre vége.

Csigorin 2010.08.12. 10:34:04

Bebel egykori német munkásvezér mondotta egykoron: Ha ellenségeim valamiért dicsérnek, egyből arra gondolok hogy már megint milyen marhaságot csináltam vajon...

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.08.12. 10:34:15

Mégis mit várunk egy olyan országban, ahol az önmagát jobbközépként deklaráló párt családközpontúságot, szociális biztonságot hirdet, az önmagát balközépnek mondó pedig a mára megbukott neo-liberalizmus éllovas? Ez valóban így van. Jó reggelt Világ!

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.08.12. 10:35:49

@is: ha te szabad felhasználású személyi kölcsönt veszel fel, a banknak az égvilágon semmi köze hozzá hogy mire költöd. Ha viszont lakáshitelt veszel fel, akkor azt csak lakásra költheted. Szoktak mellé adni áruvásárlási hitelt is, hogy az új lakásod be tudd rendezni, vagy a használtat felújítani. Na de hogy milyen bútort raksz a lakásodba, vagy melyik boltban veszed meg a szalagparkettát, ahhoz már megint nincs semmi köze a banknak. Azt hiszem így kerek.

padisah 2010.08.12. 11:03:39

A magyar politika abban tér el nagyon jelentősen a világ többi részétől, hogy itt egyáltalán nem létezik gazdaságpolitikai értelemben jobboldal.

Gazdaságpolitikai értelemben mindkét fél egy baloldali retorikával, baloldali programot nyomatott mindvégig, és pontosan ez az ellensúlyvesztés okozta Magyarország válságba kerülését.

Egy baloldali gazdaságpolitika az állam szerepének a felerősítésén, az újraelosztás növelésén keresztül óhatatlanul teret csinál a korrupciónak, a foglalkoztatottság csökkenésének, és ezek következtében a közterhek feltorlódásának. Ezek együttesen meg erodálják az ország versenyképességét.
A felborult folyó fizetési mérleget, és a külker mérleget meg ettől kezdve csak hitelfelvétellel lehet finanszírozni, így automatikusan elindul az eladósodás felé.

Az a közröhely, hogy a Fidesz még most is milyen sikeresen tudja elhitetni a magyarokkal hogy ő jobboldali párt, holott a jobboldalisága kimerül a nemzeti színű zászló ütemes belengetésében, meg újabban a kdnp feltápolásából.

De hát könyörgöm, a nem létezik olyan hogy valaki politikailag jobboldali, de gazdaságpolitkailag nem.

A gazdaságpolitika a lényeg!! Ha a kettőt összevonom, akkor a gazdaságpolitka egy nagyságrenddel nagyob súlyt kap, a többi ideológiai körítéssel szemben.

Érdekes módon, amelyik jobboldali párt jobboldali ideológiai körítéshez jobboldali, vagy legalábbis jobboldalibb gazdasági programot rendelt 2%al kiesett a parlamentből. Elég látványos, hogy a magyarok erre nem vevők.

Eddig is az ment, hogy a két nagy párt egymásra licitál baloldaliságból, eztán is ez fog menni, ez meg államcsődbe viszi az országot. Csak idő kérdése.

padisah 2010.08.12. 11:03:43

off:
nagyon tetszik ez a forgó névfelhő

VIII. Nagyapó 2010.08.12. 11:04:20

@Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán:

Minden Kádás-nosztalgiát idéző retorikai fogás ellenére, ez azért elég közhelyes; ennél azért kicsivel bonyolultabb a helyzet. A jobb-bal felosztás távolról sem csak a gazdaságpolitikai nézetekről szól, és pl. a családbarátság mindenhol jobboldali gondolat. (És persze: azt hova teszed, hogy közben elkötelezték magukat az egykulcsos adó mellett, ráadásul - a világban nem túl gyakori módon - mindenféle adójóváírás nélkül? Vagy hogy a Fidesz-kormányok azért a segélyezésben sem éppen a pátyolgató álláspont hívei úgy általában, pl. kifejezetten szeretik a közmunkát...?)

De amennyire én látom, ami a balos elemek beemelését illeti, pl. Cameron is hasonlót művel mostanában, mint a Fidesz nálunk.

ferikefleto 2010.08.12. 14:32:21

A nagy "Nyugat" a saját pénzét félti. Pénze pedig a tőkéseknek van ott is. Ők meg általában inkább a konzervatív oldalra szavaznak és konzervatív lapokat olvasnak. Illetve, nyilván van egy ballibb tőkés réteg is, de a tömeg az nem a vállalkozói körből kerül ki mögöttük. Vagyis a globalizációt a tőke, tehát túlnyomórészt a konzervatívok csinálták és főként ők állnak a nemzetközi pénzvilág mögött is a megtakarításaikkal. Vagyis ők az IMF, a bankok és a multik befektetői. Gazdasági értelemben persze. Kulturális értelemben ugyanis más a helyzet. Amögött is pénz van, de a kultúrglobalizáció ballibb dolog mégis... Ez persze egy álszent rendszer. De a konzervatív oldalon ott vannak nyugaton is a farmerek, a kisvállalkozók és a kistőketulajdonosok, akik nem kultúrglobalizáció, hanem vallás és hagyománypártiak, bár a pénzük, a nyugdíjelőtakarékosságuk, a biztosításuk egy-egy multinál fial. Jó, mi? Mindenki szem a láncban. Nem bonyolult ez, csak innen, ahol a posztkomcsi-nem posztkomcsi lövészárkokat fekszik tele az emberek és ebbe a frontvonalba tuszkolják be a nyugatról importált ideológiákat. Itt ugyanis a globális tőke és a globális kultúra képviselői egy szekértáborba kerültek... A többiek meg mucsaiak, régimódiak, svájcisapkások, stb. Aztán, ha szembefordulnak az egyébként konzervatív alapú, az országot rabszolgasorba döntő világszervezetekkel, akkor meg balosak lesznek. Pedig ez nem balos fordulat. Szingapúr sem volt balos a diktatúrájával, Dél-Korea sem, amikor hazaküldte az IMF-et. Csak a saját érdekeit védte. Saját vállalkozóit, konzervatívjait és liberálisait. A nemzeti érdekeket. Ha ez balos dolog, akkor ismét gratulálok neked Árpi. Olvasgasd csak tovább a nemzetközi sajtót, hátha megtudsz valamit a Fideszről, meg a rendszerváltás utáni Magyarországról!

Punxsutawney Mormota 2010.08.12. 14:33:11

Adam LeBor kb. 20 éve Magyarországon él. Magyar a felesége, a gyerekei is. Adam LeBor magyarabb sok honfitársunknál - ezért aztán fenntartással kellene kezelni a cikkét, amelyet a Times lehozott.

Khordak 2010.08.12. 14:33:22

@Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán:

Csakhogy kizárólag olyan hitelt vehetsz fel, aminek teljesíted a diktált feltételeit. Abban nincs alku, legalábbis magánszemélynek nincs. Az IMF is jórészt diktálta a hitel feltételeit. Valamennyit persze engedett, de nem különösebben sokat, legalábbis érdemi kérdésben nem. Viszont ehhez aláírta a kormány a szerződést, mert akkor nem volt más opció. Ezzel megy most szembe a jelenlegi kormány, és ebből van a balhé, mert nem teljesítjük azt a feltételt, amivel a régi hitelt felvettük. Magánszférában ilyenkor egy összegben esedékessé válik a hitel...

Thunderbird 2010.08.12. 14:33:30

Nem tudom sokan miért gondolják a fideszt gazdaságilag balos pártnak, egyszerüen arról van szó, hogy idén, hála az előző kormány által itthagyott 80% adósság szintnek most alig van mozgástér, lehetett volna ennél jobboldalibb program is rögtön, ahogy megnyerik a választást, ha csak 50% adósságot kapnak , amennyire ők átadták az országot. A jobboldaliság ugyanis többek közt abból is áll, hogy fegyelmezett költségvetési politikát folytatok, és nem engedem el az állam adósságot, nem finanszírozok jólétet hitelből... pl extra nyugdijat.. az került igazán sokba.. és az nem a fideszhez köthető.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.12. 14:33:34

Amit a FIDESZ csinál, az egy tipikusan baloldali populista program a bankellenességével. Természetes hát, hogy ezen nézetek híveinek szimpatikus Orbánék mostani tevékenysége, és ezért szkeptikusak vele szemben a valóban tekintélyes lapok (FT, WSJ). Gazdasági téren ez a baloldali populizmus már évek óta jelen van a FIDESZ-ben, egész pontosan a 2004-es sikertelen népszavazás óta (akkor mondott valami olyasmit Orbán egy interjúban, hogy ezek szerint a nemzeti ügyek nem mozgatják meg az embereket, tehát a zsebük felől kell megközelíteni őket), csak eddig ellenzékben voltak, és így a külföld számára nem ez volt a hangsúlyos vonal.

aszora 2010.08.12. 14:34:31

@VIII. Nagyapó:
Ez így igaz.
Ráadásul a "hiányövelő" tervekkel is inkább egy "kínálatoldali" gazdaságpolitikát kívánnak a jövőben támogatni, nem kereselet-élénkítőt, ami inkább konzrevatív, és a vállalkozásokat támogatja (munkahelyteremtésen persze potenciálisan a munkavállalókat is).

ivanhu 2010.08.12. 14:34:36

Az IMF-fel való szembeszegülés persze hogy tetszik a baloldalnak. Viszont ez nem "balos" lépése a Fidesznek. Sokkal inkább azt mondják, ha nálunk jobb helyzetben lévő gazdaságok esetén megengedett, hogy a költségvetési egyensúly terhére gazdaságösztönző lépéseket tegyenek, és a hiányuk akár 5 százalék környékére is felkúszhasson, akkor a mi rosszabb, élénkítésre jobban rászoruló gazdaságunk esetén miért kellene 3 százalék alatti hiánycélt tartanunk?

Az eurót a Fidesz egyelőre nem akarná bevezetni (Szlovákia esetén sem egyértelműen pozitív a gazdaságra gyakorolt hatása), akkor meg miért ne növelhetnénk meg a hiánycélt.

Az kérdés, hogy egy ilyen kicsi gazdaság esetén a belső fogyasztás növelése mennyire tudja élénkíteni a gazdaságot. Az is kérdés, hogy a gazdaság élénkítésének mekkora ára van vagy lesz (több EU tagállam esetén is vannak jelei a hamarosan bekövetkező problémának, a várható visszaesésnek). Viszont ebben komoly, szakállas közgáz professzorok és szaktekintélyek sem értenek egyet, szóval haboznék állást foglalni ebben a kérdésben. Legfontosabb, hogy következetesen ugyanazt csinálják, ne ide-oda kódorogjanak mint az éhes szamár, mert abból biztosan csak bukás lehet.

Szerintem az IMF polémia erről szól, nem másról.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.08.12. 14:34:45

@is: @aszora:

Már hogyhogy a "német adófizetők" finanszírozzák ?
Meg az IMF ?
Meg kellene nézni, hogy szémszerűen mekkora a Magyarországról történő tőkekivonás. Magyarország megnyitotta a 9Os években a piacait, ami nem neki volt elsősorban az érdeke. Technológiailag nem javultunk annyit, amennyit lehetett volna, ellenben a külföldiek piacot szereztek olyan termékekkel, amelyet mi is elő tudnánk állítani. Ez egyszeri pozitív tőkebeáramlást jelentett, amit folyamatos tőkekivonás követ. Ebben egyébként pont a németek és a franciák járnak élen.

Aszorával értek egyet : semmi nem változott, csak a hangsúlyok tolődtak el. A kormány látta, hogy ha a külföldieket kritikátlanul kiszolgálja, abból jó esetben választási bukás, rossz esetben TVostrom születhet. Egész egyszerűen azért, mert ez a jelen formájában egy, a nullához közelítő összegű játék. Magyarországon azonban nem a külföldi befektetők és nem is az őket kiszolgáló elit szava a döntő ( az "elit", mivel számszerűen kicsi, természetesen nehezebben tudja kizárólag választások útján az érdekeit érvényesíteni ).
Orbánék úgy vélték, hogy a jelen rendszer keretei között jobban járnak, ha a választók vélt vagy való érdekeit képviselik.

Úgy néz ki, hogy jelenleg a "többség" érdekei egybevágnak a fidesz partikuláris érdekeivel. Ezért is boldog most annyira mindenki.

Mahaboul 2010.08.12. 14:34:58

Ha jól emlékszem, 1998-ban sem volt rózsás a helyzet, épp a jelentéktelen Oroszország borult meg. Az meg hogy német adófizetők pénzéből fizetik a Széchenyi-tervet, kicsit EU ellenes (magyaros) felfogás, mert mindenki a másét fizeti ilyen alapon, ezért "közös". A szlovákok épp most nem akarják kivenni a részüket a görög "közös" fizetésből.
De szerintem ez lényegtelen is, és az is, hogy ki a jobboldali "valójában" és ki nem. Tőlem akárki lehet kormányon, csak az, amit 8 évig tapasztaltunk, ne jöjjön vissza. Nem a szocik, vagy a liberálisok, tőlem ők is csinálhatnák, csak legyen már valami, ami nem a mutyiról meg a széthúzásról szól.

2010.08.12. 14:35:13

jó lenne már a fentebbi kommentek íróinak tudomásul venniük, hogy a tb- és nyugdíjrendszert a Horthy-rendszer vezette és semmi köze a kommunizmushoz/szocializmushoz/Kádárhoz – nyugodtan utána lehet nézni. a „szociális védőhálót” meg jó pár nyugat-európai kereszténydemokrata/keresztényszocialista kormányzat fenntartott...

2010.08.12. 14:35:39

Az, hogy balról miért dícsérik a bankadó és az IMF-fel való szembenállás miatt, az eléggé egyértelmű szerintem. A jobbról való dícséret már érdekesebb. Mondjuk én csak a Times-ben olvastam ilyet, de szerintem ebben a konkrét esetben arról van szó, hogy a brit kormány szintén tervezi, hogy rátegye a kezét a bankok jövedelmének egy részére és jól jött nekik pozitív példa, ezért gyorsan rendeltek egy dícsérő cikket a Times-tól.

Nancsi 2010.08.12. 14:35:40

A fidesz részéről már évek óta az a kommunikáció, hogy a jobb és baloldalra való felosztás XIX. századi, régen túlhaladott, és ebben teljesen igazuk is van. Míg a XIX. században volt értelme a klasszikus liberalizmusnak, mert mondjuk volt jobbágyság, nem volt általános szavazójog, meg nekem közötti egyenlőség, meg lehetne még sorolni, addigra ma már a liberalizmust mint eszmét minden párt beépítette a saját eszmevilágába. A szadesz ezért is jelentéktelenedett el - amíg volt ruszki elnyomás kellettek, a holocaust kártya meg ennyire elég - nem joker, hanem tök alsó. De nincs ez máshogy a nemzeti eszmékkel sem - egy normális balodali párt (vagyis nem az MSZP) eszmevilágában ugyanúgy megtalálhatóak, mint egy jobboldaliban.
A fidesz baloldali, mert a kisemberek problémáit a tőketulajdonosok problémái elé helyezi. A fidesz jobboldali, mert a magyar nemzetiségű megoldást, tulajdont, stb nyiltan favorizálja a nemzetközivel szemben. Ez kell a szavazatszerzéshez? Igen. Viszont Orbán azért is folytat ilyen politikát - és azért nem folytatnak ilyet ennyire élesen mondjuk Németországban - mert Orbán egy gyarmat egyelőre független vezetője. Igen, gyarmat, mert az ország hitelezői, a gazdaság tőketulajdonosai külföldiek, és ami a lényeg: nekünk a külföldben nincs tulajdonjogunk. Orbán mint magyar ember (tudom, cigány, nem baj) nem fogja a külföldiek érdekét védeni, ha választania kell külföldi tőketulajdonos/magyar dolgozó között. Ugyanezt megtehették volna az előző 8 évben is, de nem tették. Ezért van a töretlen bizalom Orbán iránt euro árfolyam ide, imf oda. Persze lehet, sőt esélyes hogy ezzel a politikájával sem ért célt, és a gyarmat elveszíti a függetlenségét (az előző 8 év ezt frankón megalapozta), de ő legalább próbálkozik, ezért is az 56-os szabadságharchoz való hasonlat az egyik cikkben. És ezért lesz meg a bizalom iránta még egy államcsőd után is. Mert magyar emberként viselkedik, ami az előző 8 évben egyetlen kormánypárti politikusról sem volt elmondható.

aszora 2010.08.12. 15:41:01

@Nancsi:
Szépen megfogalmaztad, tkp egyet is értek, kivéve a végét.
Az imf hitelt ugyanis pont azért adják, hogy ne legyen államcsőd, viszont behajthassák a kinnlevőségeket.
A legtöbb állam joban járt volna eddig is egy csőddel, mint az imf hitellel.
A hitelezők a csődtől tartanak a legjobban, akkor ugyanis nem fizetünk (cégeknél, magánszemélyeknél is uyanígy van).

Emiatt nem lesz csőd, mert hiába nem veszünk fel imf hitelt, a "piac" finansz-rozni fogja a hiányt, mert a csőd valójában nekik sem érdekük (az adósságot persze fokozatosan csökkenteni kell).
Szóval szerintem nem kell emiatt izgulni.

Nancsi 2010.08.13. 09:11:05

@aszora: Igazi klasszikus államcsőd nincs, az nem érdeke a hitelezőknek. Hiszen akkor mi történne? XY nagytőkés nem kapná vissza a pénzét, és eljöhetne árverezni az állami vagyont, aminek a része végső soron a te meg az én veséd is (vagyis ma még nem, de ez csak törvényhozás kérdése). Azonban a hitelező nagytőkésnek ehhez nincs meg a karhatalmi ereje, legalábbis az nem jellemző hogy NATO tagállamba bejöjjön egy idegen karhatalmi erő szanálni. Szóval klasszikus államcsőd esetén a hitelező bukna, ez meg nemigen képzelhető el.

Egyébként nem klasszikusan az IMF hiteltől már 1x csődbe mentünk, ennek a folyománya lett az 1989-es rendszerváltás. Ugye azt senki se gondolja komolyan, hogy a ruszkik azért vonultak ki, mert belátták hogy nem etikus itt lenniük? Szerintem inkább az lehetett az ok, hogy Magyarország nem kapott több kemény valuta hitelt, amit ők nem tudtak egy az egyben rubelre (vasércre, ladára, MIG21-re) váltani, így nem volt miből fizetniük a külföldi kémtevékenységüket, és egyéb csak kemény valutában történő kiadásaikat. Vagyis sarokba szorultak - vagy lelépnek a francba (és leszerelik az atomfegyvereik nagy részét), és akkor kapnak ők is kemény valutát, meg minket is hitelez tovább a nyugat, vagy maradnak, de onnan kezdve dollárt csak a filmeken látnak.
Szóval az IMF ilyen, nem köszön. Nevezhetjük CIA-nak is, mert a kettő gyakorlatilag egy cég, közös érdekekkel. A hitele nem védőháló, hanem pókháló. Ha valakit hitelez, attól kell neki valami. Szerinted Magyarországról mi kellhet a nemzetközi nagytőkének? Mert szerintem csakis kizárólag az ivóvíz, a termőföld, és a rabszolga munkaerő - mert más nemzeti értékünk nincs. És én nem szeretnék úgy járni, mint Argentína, akit szintén IMF hitelezett, és a végén úgy megmentett, hogy most bagóért lehet náluk országnyi földeket kapni (bányászati joggal, mindennel).

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.08.15. 20:36:57

Itt az Economist új nagy cikke Magyarországról:
Hungary's new government
Orban out on a limb - Hungary’s new prime minister takes on the world

www.economist.com/node/16743945

The real worry is over Mr Orban’s headstrong ways and cliquish habits. These hampered his last stint in power, from 1998 to 2002, and seem to have worsened since then. Moreover, EU membership and jittery financial markets now impose new constraints. Even supporters doubt if Mr Orban understands the game’s new rules. His tantrum at the IMF, as well as chilly encounters with sympathetic figures, such as the European Commission president, José Manuel Barroso, and Germany’s chancellor, Angela Merkel, highlight the gulf in understanding.

Szerintem nem a legjobb Economist cikk, de érdekes a nézőpontja. Inkább negatív, mint pozitív, de nem annyira ítélő.

KG2000 2010.08.16. 11:23:00

@antal.daniel: Kedves Antal Dániel, olvastam az Economist cikket, a negatív nagyon enyhe kifejezés erre a cikkre, különösen azokra a mondatokra, amit beidéztél. Egyrészt ez a cikk valójában színtiszta karaktergyilkosság és provokáció Magyarország ellen. Az az üzenete, hogy kuss Magyarország, ti mucsai hülyegyerekek. Különösen, mint írtam, az általad is beidézett rész.

Másrészt valójában újságírószakmai tekintetben nulla a cikk, mert meg sem próbálja megindokolni azt, amit leír, különösen igaz ez pontosan erre az idézetre. Azt írja gyakorlatilag, hogy Orbán egy ötéves hülyegyerek, aki buta mint a fal és csak toporzékolni tud. Egy ilyen cikket minden értelmes ember elutasít, kivéve, ha MSZP-SZDSZes az illető.

Kiß B. 2010.08.19. 12:29:48

Adam Le Bor: Budapest Protokoll című könyve a leggusztustalanabb, manipulatív szar amit mostanában olvastam. Valaki vagy írjon fikciót, vagy nevezze nevén a dolgokat, de ez több mint gusztustalan. Nehogy már egy ilyen ember szavára bárki adjon!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása