Véleményvezér

vv

Csalódás volt, nem forradalom: a 2010-es év

2010.12.30. I 164 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok orban posztkommunizmus demokracia mnyp

Orbán Viktor minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni a mindenkori magyar kormányt fogva tartó, egyre csak hízó inaktív népességnek. A Fidesz, akárcsak szocialista elődjei, az aktívakat sarcolja és az inaktívak kegyeit keresi. A Véleményvezér évértékelése. (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

MSZP: végre vége!

Tavaly ilyenkor nagy várakozásokkal tekintettünk az új esztendő elé. Azt reméltük, hogy 2010-ben végre formálisan is véget érnek a volt kommunista párt és szövetségese uralmának hosszú évei. Hogy a 2010-es választások az SZDSZ szétesése után az MSZP-t is ráteszik arra a lejtőre, ahonnan nincs visszaút felfelé.

És ebben nem is kellett csalódnunk. Sőt még a politikai értékmentesség és köpönyegforgatás tökélyre fejlesztője, a kései MDF is elsüllyedt. A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy innen tényleg nincs visszaút az MSZP számára sem. Elsősorban azért, mert szépen lassan kihal a magyar társadalom azon része, amelynek értékeit, ízlését és kifejezésmódját a politikában az MSZP képviselte. 2006-ban Gyurcsány Ferenc már felfelé harcolt a demográfiai lejtőn, és minden bizonnyal veszített volna, ha a Fidesz nem az elmúlt húsz év legostobább kampányával megy ellene. 2010-re azonban éppen ezen választásdemográfiai okból már esélye sem volt a szocialistáknak: még akkor sem lett volna, ha véletlenül nem katasztrofálisan kormányoznak az előző négy évben.

A Fidesz pedig beütötte a szögeket a koporsóba. A könnyen megszerezhető többség helyett ügyes kampánnyal kétharmadra tett szert és ezzel megkapta a lehetőséget, hogy befejezze, amit 1998 és 2002 között megkezdett.

Fidesz: mit reméltünk?

Mostani szemmel nézve már naivitásnak tűnik, de egyszerűen csak abban reménykedtünk, hogy a Fidesz – tanulva saját és riválisai hibáiból – józanul fog kormányozni. A Medgyessy és Gyurcsány-kormányok ámokfutása, majd a Bajnai-kormány szükségszerű ideiglenessége után már ez, a józan kiszámíthatóság is óriási előrelépés lett volna. Mindenki tudta, hogy nehéz gazdasági helyzetet (magas államadósságot és alacsony növekedési potenciált) örökölt az új kormány. Ugyanakkor az elmúlt néhány évben jelentős színvonalbeli emelkedést elkönyvelő honi közgazdasági közbeszédnek is köszönhetően a kitörési pontok is meglehetősen világosak voltak. Ráadásul a Fidesznek legalább két éve volt részletes szakpolitikai programokat kidolgoznia, ezért joggal remélhettük, hogy felkészülten, konkrét elképzelésekkel vágnak neki a kormányzásnak.

Nem csodát vártunk, csak egy kis bölcsességet és normalitást a káosz évei után.

Orbán Viktor: vajon mit akar?

Úgy tűnik azonban, hogy az áhított kétharmados többség súlya agyonnyomta a kormányt. Pontosabban a kormányfőt, Orbán Viktort. Az ugyanis az első pillanattól kezdve mindenki számára világos volt, hogy valamennyi jelentős kérdésben Orbán Viktor fog dönteni. Övé a dicsőség, de övé a felelősség is, ahogyan utóbbit nem egyszer hangsúlyozta. Ő pedig a kétharmad birtokában mindenképpen kisebb rendszerváltást, forradalmat akart csinálni. Megpróbálni fenekestül felforgatni azt a rendszert, melyről meggyőződése, hogy rossz. Tudta, hogy az életben csak egyszer adódik ekkora lehetősége, és nem mert nem élni vele.

Akadnak persze erős érvek a kétharmad szőnyegbombázásszerű használata mellett. Elsősorban az, hogy az elmúlt húsz év fő haszonélvezői a 2010-es választások után továbbra is komoly hatalommal bírnak, és később, akárcsak 2002-ben (lásd a Centrum Párt finanszírozási hátterét) ismét visszaforgathatják az idő kerekét, és megszüntethetik egy esetleges józan kormányzás eredményeit. Nem elég tehát jól kormányozni, arról is gondoskodni kell, hogy az eredmények hosszú távon megőrizhetőek legyenek. A jóindulatú olvasat szerint a miniszterelnök az elmúlt nyolc hónapban elsősorban azon dolgozott, hogy az előző húsz év rendszerének tartóoszlopait jelentő hatalmasságok ne hajthassanak végre restaurációt négy év múlva (hogy milyen párton keresztül, az csupán egy technikai kérdés).

Aki még emlékszik 2002-re, arra az elképesztő szellemi és morális zuhanásra, amit a Medgyessy-Kovács páros győzelme jelentett, az tudja, hogy nagyon is érthető aspirációról van szó.

De miért csalódtunk?

Bármennyire is érteni véljük a miniszterelnök megfontolásait, szerintünk óriásit téved. A tévedése pedig rettentően drága lesz mindannyiunknak.

Mert 2014 nem 2002 újrajátszása lesz. Elsősorban azért nem, mert a kettő közötti tizenkét évben alapvetően kicserélődik és megváltozik a magyar választónépesség, mégpedig a régi „polgári Fidesz” számára kedvező irányba. Eltűnik 12 évnyi ember, nagy részük gondolkodásmódjukat, világlátásukat tekintve a szocializmus igaz gyermeke: ők azok, akik döntő szerepet játszottak a 2002-es restaurációban. Eközben a helyükbe lépő generációk szocializációja már egyértelműen a piacgazdasághoz, a nyugati fogyasztói kultúrához és bizony a munkához kapcsolódik – az EU-hoz képest meglévő alulfoglalkoztatottságunk döntő többsége ugyanis a 45 év feletti népességben jelentkezik. Vagyis egy, az 1998-2002 közötti ciklushoz hasonló kormányzati stratégia stabil választásdemográfiai alapjai immáron adottak lennének.

Éppen ezért az esetleges restauráció elleni legjobb védekezés a józan, a magyar politikai szóhasználatban polgárinak nevezett politika lenne. Egyszerűbben: az inaktív népességtől az aktívak felé kellene jelentős jövedelem-átcsoportosítást végrehajtani. Előbbiektől elvenni, utóbbiaknak adni – ami valójában azt jelenti, hogy előbbieknek kevesebbet adni, utóbbiaktól pedig kevesebbet elvenni. Az inaktívak csoportján belül pedig úgy kellene átalakítani a juttatások rendszerét, hogy az inaktívak egy része (mondjuk a leghosszabb munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasok) tartósan a kormány szövetségeseivé váljanak, megakadályozva ezzel egy, az inaktívakra építő választási koalíció sikerét.

Nem is beszélve arról, hogy éppen ezek a lépések kellenének a jelenlegi zsákutcás magyar gazdasági modellből való kikászálódáshoz. A fenti stratégia végrehajtása lehetővé tenné továbbá a már csak néhány évig nyitva álló „demográfiai ablak” kihasználását is. Mindez nem a Véleményvezér ötlete: évek óta mondogat ilyesmit a legtöbb valamire való magyar gazdasági szakember. Ennek a politikai stratégiának a megvalósításához is szükség lenne a kétharmados felhatalmazás aktív használatára, csak egészen másképpen: elsősorban a sólyomi Alkotmánybíróság által bebetonozott szociális jogok intézményének leépítéséhez.

A kormány ehelyett az inaktívak juttatásainak reálértékét őrizgeti gondosan, miközben az aktív népességen belül hajt végre jövedelemátcsoportosítást: az alacsonytól a magas jövedelműek felé. Mivel ez a politika gazdaságilag természetesen fenntarthatatlan, a kormány az aktívak megtakarításait (magánnyugdíjpénztári rendszer) veszi el, hogy ideig-óráig relatív egyensúlyban tartsa a költségvetést. Az egykor magát polgári pártként definiáló Fidesz második kormánya, akárcsak szocialista elődjei, az aktívakat sarcolja és az inaktívak kegyeit keresi. Mivel azonban utóbbi csoportokban mindenfajta történelmi tapasztalat okán a Fidesz nem bízik, a kétharmados felhatalmazást többek között arra használja, hogy megpróbálja az ő választói cselekvésüket folyamatosan orientálni. Ezért olyan fontos például a kormány számára a rádiók és a tévék szorosabb szabályozása.

Nem forradalom, de még csak nem is igazi változás

Mindez nem csak rossz politika, de rossz gazdasági stratégia is. Ahogyan azt az elmúlt években többek között a Fidesz is rengetegszer elmondta: a magyar gazdaság kilábalásához csakis új munkahelyek százezrein keresztül vezet az út. Ehhez azonban a munkahelyteremtőket és a munkavállalókat kellene ösztönözni, ami fájdalom, de csakis az inaktívak rovására történhet.

A kormány azonban nem ezt teszi. Ami eddig történt, az minden volt, csak nem a józan változtatás és nem a polgári politika kormányzása. De még csak nem is forradalom. Ugyanis az 1990-es rendszerváltozás után megkötött ördögi kompromisszum (rokkant- és korai nyugdíjazás a szociális békéért) talaján egyre nagyobbra hízlalt inaktív népesség mindmáig fogva tartja a mindenkori kormányt. Orbán Viktor pedig minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni ennek a tömbnek, nem mert semmit sem kezdeni az egész országot lehúzó ballaszttal. Így viszont az eddigi kényszerpályák éppen úgy fogva tartják majd őt is, ahogyan elődeit.

A hatalommal rendelkezők személye változott, néhány nagyon rossz arc eltűnt, de ez még mindig ugyanaz a rendszer, bármilyen valóban jelentős változtatás nélkül. Nem, nagyon nem ezt vártuk 2010-től és az új kormánytól!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.12.30. 09:52:20

Mennyire egyetértek! Nekem a legfájóbb pont a felelősségre vonás elmaradása. Azt értem, hogy számos bizniszben a Fidesz is érintett (volt), de ha a 90-es évek bulijait nem is vizsgálják felül, az elmúlt nyolc év ügyeiért is ki lehetne osztani néhány lámpavasast, nem?

Őszinte Őrült 2010.12.30. 09:52:28

A helyzet ennél még a posztban leírtnál is rosszabb. A Fidesz gőzerővel igyekszik bebetonozni magát, és azt már jól látni hogy a külső kritikára a fülük botját se mozgatják, belső kritika meg nincs. Pontosan úgy mennek előre mint a Titanic a kék szalagért, a többi hajó jelez nekik hogy jéghegyek vannak előttük, de őket nem érdekli mert szilárdan hisznek benne hogy a hajójuk elsüllyeszthetetlen. Pedig nem az, és nincs elég mentőcsónak se. Orbán kapitány és Matolcsy első tiszt a hullámsírba visznek minket.

ZöldMarci 2010.12.30. 09:52:32

És Hoffmann Rózsával hány fiatal szavazót fog nyerni a Fidesz 2014-ig?

halar 2010.12.30. 09:52:37

annyit a fidesz idei "ügyes" kampányáról, hogy az inkább az eddigi legbutább, a Zemebreket legpofátlanabbul hülyének néző, kényelmes kampány volt.
"nem mondunk semmit, de szarrányerjük magunkat."
mondjuk bevált. ügyes...

Bobojsza 2010.12.30. 09:52:40

Nagyon sok mindenben igazatok van. Ám, az inaktívaknak már Bajnaiék neki mentek, amikor megszüntették a 13. havit és a svájci indexálást. Orbánék is, igaz, ők nem nyíltan, amikor a kiegészítő nyugdíjemelés fele a törvényben előírtnak, és nem épül be a nyugdíjba, tehát a következő emelésnek nem lesz alapja. Mivel sem az előző kormányok, sem a mostani forradalmi kormány nem akar további hajléktalan nyugdíjasokat, ezért nem ez a járható út. Persze, az sem, hogy a ti jövőtöket kártyázzák el a mnyp lenyúlásával. Nem vagyok közgazdász, ötleteim nincsenek, ha lennének én lennék a miniszterelnök, vagy legalábbis a pénzügyminiszter. De, biztos vagyok benne, hogy van más út.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.12.30. 09:52:43

Gratulálok Kovács Tamásnak a kiváló képért!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.12.30. 09:52:50

így van...!
bezzeg a tökéletes emberekből álló csodálatos MesePárt, amiben minden értelmiségi index olvasó hisz, hisz épp annyira valóságos, mint az evolúció elmélet- már rég a kánaánba vezette volna az országot!!!

szóval tudjuk kire voksolunk 2014-ben újra, igaz olvtársak???

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.30. 09:52:54

Igazán kár ezért a szép kis országért. Az utolsó kapcsolja le a villanyt.

S.O.A. 2010.12.30. 09:57:53

Ez az egyik legjobb cikk, amit idén olvastam! "Big lájk", gratula!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.12.30. 09:57:58

Bla, bla, bla. Ezeket a problémákat nem lehet megoldani ugyanazzal a gondolkodásmóddal, ami okozta őket, ahogy azt Einstein óta lehet tudni.

A munkahelyek nagy része már jelenleg is alibi, de legalábbis improduktív. A termelést nem lehet hazahozni drasztikus nemzetközi visszhang nélkül, vagy az etióp életszínvonal adaptálása nélkül, ha egyáltalán. Jelenleg egyszerűen nincs szükség mindenki munkájára, még úgy sem, hogy kétségbeesetten próbálják generálni a mesterséges keresletet, és gyatra minőségű termékekkel fenntartani az árú körforgását. A pénzrendszer, és a kritikán felül állósága pedig egy külön probléma.

Új megközelítésre van szükség.

blacklord 2010.12.30. 09:58:04

Igen, szerintem is ez a fő probléma a Fidesz-kormány politikájával. Bár tudnánk, hogy Viktor miben reménykedik, mert a gazdasági tervekben, akárcsak MNYP-ügyben vagy a médiatörvény kapcsán, ami elhangzik, az színtiszta hazugság vagy ordenáré csúsztatás.

Viktus 2010.12.30. 10:02:08

Na igen ... az a szerencséje a Fidesznek, hogy nincsen kit választani helyettük.
Vannak a tőlük még hülyébbek jobbik néven.
Vannak a szintén hülye zöldséges idióták lmp néven.
A szocik megmutatták mit tudnak.

Ennyi.

is 2010.12.30. 10:03:30

egy kis logika lecke, bár fájdalmas lesz:

- van egy kiindulási elmélet, szépen leírva az első két részben. elméleti kerettel, melynek legfontosabb elemei: volt kommunista párt (ez Thürmer mellett LOLMUHAHA, akkor hülyeség), Gyurcsány ámokfutása (ez a 2006 utáni részre LOLMUHAHA, akkora hülyeség, csak a szociáls népszavazást vegyük, 18(!) hónapon át, mint Orbán ámokfutását abból az időből), és hogy 2010-től a FIDESZ jó lesz.
- na azóta fejek kapkodása van, csodálkozás, szemöldökök ráncolása, hogy hát nem jött el a Kánaán, a FIDEZS nem jó.

na a logika ilyenkor azt írja elő, hogy ha a következtetések hibásak, akkor sajnos a premisszák is hibásak, amikből lekövetkeztettünk. tehát:
- mivel a személyi összetétel 98%-ban megegyezik az 1998-2002-essel, ezért azt bátran állíthatjuk, hogy annak a folytatását látjuk. ez eddig pipa.
- de akkor bizony az is ilyen szar volt, csak elfelejtették, meg a ma fiatal harmincas korosztály abból ott és akkor még nem sokat fogott fel, csak a fiatalos, romantikus emlékeire támaszkodva ajnározza évek óta. pedig közgazdaságtanilag, főleg a kétéves költségvetés, szar, és negatív példa volt. az 1998-2002 közötti kormányzás lehet, hogy nem volt botrányos, de ennek is oka van.
- az, hogy Orbán gyártja a botrányokat vagy 15 éve. ez egy ilyen fazon, ehhez ért. bemegy bármely kocsmába, ha kell minden nap, szétveri a berendezést, majd ezek után kiáll a mikrofon elé, és mondja, hogy micsoda kocsma ez, nem tudnak rendet tartani, bezzeg ha ő megkapná ezt a kocsmát, rend lenne. a magyar meg beszopta, odaadta neki. most tényleg nincs, aki szétverje a kocsmát, de a kocsma vezetéséhez sem 1998-2002 között, sem most nem ért. egy tahó, csak parasztkodni tud, akár ő a kocsmáros, akár nem.
- a fiatal harmincas generáció, blogoszférástul, mindenestül, a meggyőződéseivel ezek után elveszett. javasolt új meggyőződések után nézni. legelsőbben is azt meglátni, hogy a FIDESZnek mennyi olyan szavazőja volt idén tavasszal, akik pusztán legkisebb rosszként szavaztak a FIDESZre. azzal kiegészítve, hogy hát kormányzóképesség legyen. nekik ma már nem a FIDESZ a legkisebb rossz. mivel megy az LMP és a Jobbik bashingolása is (meg az MDF-é is, még mindig, ugye), ezért ez a szavazóréteg 2014-ben megint a legkisebb rosszra fog szavazni, és megint a kormányzóképesség miatt, na kire? jobb híján? várod az új pártot? itt van, LMP néven, nem kell. visszajött volna Bokros. nem kell (ugye nem próbálsz itt Ibolyával takarózni: te Bokrosra nem szavaztál tavasszal, pedig ha most Bokros bent ülne a Parlamentben, és a FIDESZnek így nem lenne meg a kétharmad...). a nem létező, el nem jövő csodában bízol, valami kivont karddal, fehér lovon bejövő új pártban. de az vagy liberális lesz, vagy szocdem. mind a kettő már itt van. Demján és Csányi urak pénze kellene ahhoz, hogy itt egy új párt elindulhasson (Leisztinger nyomta az MDF-et, sikertelenül). vajon otthagyják-e a FIDESZ-t? Demján biztos nem, ő megkapja az állami megrendeléseket. Csányi személyesen veszett össze Gyurcsánnyal rongyos 30 milliárd miatt. most fizethet 200-at, és még kilakoltatási moratórium is van. Elég lesz-e neki ez a pálforduláshoz? Egyelőre nem úgy tűnik.

a 2002-es szellemi zuhanáshoz az kellett volna, hogy előtte legyen szellemi színvonal. Torgyánnal? Csúcs Lászlóval? Grespik Lászlóval? Semjén Zsolttal? te direkt nevetteted ki magad?

is 2010.12.30. 10:06:29

@Szekuriti Blogger: "az elmúlt nyolc év ügyeiért is ki lehetne osztani néhány lámpavasast, nem?"

ki. én az elsőt rögtön a szociális népszavazásért osztanám ki, annál nagyobbat hosszú távon semmi nem ártott Magyarországnak az utóbbi 8 évben.

roki 2010.12.30. 10:09:38

@Bobojsza:
ˇOrbánék is, igaz, ők nem nyíltan, amikor a kiegészítő nyugdíjemelés fele a törvényben előírtnak, és nem épül be a nyugdíjba, tehát a következő emelésnek nem lesz alapja.ˇ

Az a helyzet, hogy a nyugdíjon keresztül lehet az ország leszakadó vidékeit a legjobban elérni, így Orbánék is lökni fognak ezen a csatornán keresztül zsét, hogy az a helyi szinteken szétoszoljon és forogjon, azért hogy kicsit könnyítsen a sorukon a leg odalentebb, mert ismét odakerültek hatalmas tömegek, hogy olcsóbb a kötél, mint a holnapi nap elviselése.

Ha már az ipari termelőkapacitások letelepítését megalapozandó, a versenyképesség növelése érdekében a belső fogyasztás le van ültetve annyira, hogy szinte képtelenség egy forintot keresni ember és ember közötti interakcióval, akkor lélegeztetőgépen tartani mégis csak muszáj őket.

Jelenleg zajlik a közszféra "reformja", ami ugye mint reform, megszorítást jelent, lényegében tömegek kibaszását a korábbi munkahelyekről, ez is csak a teszetoszaság hangulatát, a negatív irányt asszociálja.

Amíg az olcsó forint és a szar hangulat mesterséges gerjesztésével alacsonyan tartott bérek nem nem hozzák a kellő számú munkahelyet a kapacitások letelepülésével, addig sokakat kell felfogni a szociális hálón ...

Be tudnák indítani a belső gazdaságot, de akkor oda a versenyképesség...

vénkujon 2010.12.30. 10:13:35

@wmiki: szerintem ne idegeld itt magad. irány az mno-portál.:) ott kinyílik a csodálatos, tubarózsás jövö. jó szorakozást.

Homeoffice 2010.12.30. 10:13:37

@is:

Azért ne feledjük el a megyó féle választási igéret-betartást.
Azt hiszem az küldte a magyar gazdaságot a szakadék felé.

Dracon 2010.12.30. 10:14:59

Tökéltesen meg van irva a helyzet.
Annyit tennkn hozzá hogy egy dolog még mindig hiányzik mert még politikai akarat sincs rá...
A pártállami múlt teljes megismerése az ügynök akták nyilvánossá tétele a régi funkcionáriusok elszámoltatása tetteik nyilvánosságra hozatala.
Valahogy úgy mint Lengyelországban.
Akkor zorbán és a KISZ-es, MSZMP-s haverjai se lennének már sehol.
Pont ezért nem tesz egyetlen párt sem ennek érdekében semmit, hiszen mind egy brancsba tartozik. 20 év óta ugyanazok a kommunisták ülnek a nyakunkon és csak 4 évente lemeccselik hogy most ki örökölje kádár koronáját.
A maszop hivatalosan megnyerte az MSZMP utódpárt cimet pont ezért kissé visszafogottabban küzd a munkásosztály érdekeiért szinte már már kapitalista eszméket vall. De a fidesz mint az ellenzéki cim büszke örököse mostanában egyre inkább a már jól bevált kommunista módszerek alkalmazásában érdekelt. A többi friss pártocska igen nagy valószinüséggel pont úgy fog eltünni ahogy jött.
Szóval akkor lesz itt rend ha zorbán ügynök jelentéseit az ELTEről és Oxfordból el fogom tudni olvasni az Magyar Történeti Levéltárban, és ugyanez a zorbán nem vállalhat többé semmilyen közszereplést és ha kimer menni a bolt ba venni egy vizeszsemlét a minimálnyugdijából akkor szembeköpik a ZEMBEREK.

Tudom utópia mert mi egy velejéig rohadt kommunista országban élünk még mindig, ahol a vértelen rendszerváltás éra volt a kommunista nyuggerek szent tehénné történő avatása.

Senki A. 2010.12.30. 10:15:09

Kedves Véleményvezér!

Ekkora marhaságot régen olvastam.

1./ Nem definiálod az "inaktív" fogalmát. A nyugdíjas nem inaktív, hanem öreg. S vajon a pénzét bankban vagy részvényekben tartó, s a jutalékaiból élő az vajon minek számít?
2./ A GDP közel 60 éve folyamatosan nő. Voltak visszaesések, pl. a rendszerváltás környékén, meg 2008-2009-ben, de tendenciájában akkor is nő. A népesség meg az utóbbi években folyamatosan csökken. Ebből következően az egy főre jutó GDP is nő.
Ha ebből az a következtetés, hogy a nyugdíjasokat le kell géppuskázni, mert különben éhenhalunk, akkor jobb, ha te öngyilkos leszel 55 éves korodban.
3./ Az is egy tendencia, hogy a népesség alapvető cikkekkel való ellátását egyre kevesebb "aktív" meg tudja termelni. Lásd pl. hányan dolgoztak a mezőgazdaságban a múlt század elején és hányan e század elején. Vagy az iparcikkeket is veheted, a nagyipari munkásság létszámát összehasonlíthatod ugyanezen időszakokban. Ergo, az "inaktívak" száma egyre nő, legalábbis relatíve a népességen belül. Tehát az egy társadalmi törvénynek látszik, hogy az "aktívak" aránya csökken. Lehet persze a szolgáltatásokba felvenni embereket (a feudalizmusban is a népesség egy része a nagyurak szolgálatára volt alkalmazva), de ennek felső korlátja van. Nem kell a vak nénit akkor is átvezetni az zebrán mikor nem akar. Pedig jó lenne valamit tenni az "aktivságból" kiszoruló népességgel. Nem látom az álláshirdetéseket ahol bárkit is tömegével keresnének!

Ez a probléma a politikai réteg számára nem létezik. Ennek megoldására semmiféle javaslatot nem láttam. A te javaslatod (durván megfogalmazva: géppuskázzuk le a nyugdíjasokat és a nem dolgozókat), számomra, bár nem vagyok keresztény, nem igazán tűnik humánusnak.

SA

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2010.12.30. 10:41:54

A választások előtt azt hittük, a FIDESZ taktikai okból nem árulja el a programját.

Aztán fél évig azt gondoltuk, az októberi választások miatt nem árulja el a progrmaját.

Azóta kiderült, hogy soha nem is volt neki.

A főnöknek vannak lázálmai, amiknek semmi köze a közgazdasághoz.

A főnök egy igazi autokrata, despota személyiség, a lehető legrosszabb fajtából.

Ezért aztán vagy nincs mellette senki, aki tudná, hogy mit csinál rosszul, vagy van, de nem mer beszólni a főnöknek.

Ennyiről szól jelenleg V. Orbán uralkodása, akinek egyetlen célja, hogy a neve fennmaradjon a történelemkönyvekben. Minden mást lesz**.

Jól megszívtuk.

is 2010.12.30. 10:41:59

@Viktus: na igen, az a szerencséje a FIDESZnek, hogy ezt az alapvető hülyeséget ennyien utána szajkózzák. ez színtiszta pszichológia. hogy aszondja, ha másra szavazol, az MÉG CIKIBB. hát nem akarsz MÉG CIKIBB lenni. még magadnak is bebeszéled, hogy akkor vagy a legkevésbé ciki, ha a FIDESZre szavazol. ez az elmúlt 15 évben Orbán folyamatos súlykolása, folyamatosan a másik még cikibbé tétele, botrányok által (többségében koholt botrányok által), és 2002-ben bukott, mert akkor még mindenki látta, hogy mi is történt 1998-2002-ben, és 2006-ban is bukott, mert akkor még emlékeztek rá, valamint olyan hülye kampányt csináltak, hogy csak na (nem, Gyurcsány ehhez nem lett volna elég, amit ő ott megcsinált, azt minden kormány megcsinálta, pl. Orbán is 2001-2002-ben, az nem valami kirívó, és mocsok dolog, vagy akkor Orbán is ugyanolyan mocsok). 2010-re csak elfelejtették, meg 2006 után minden a FIDESZ kezére játszott, világgazdasági válsággal bezárólag.

én mondom neked: ha hátrább lépsz egy lépéssel, távlatokban, és Magyarország közép és hosszútávú fejlődése szempontjából nézed, akkor a FIDESZre szavazni talán a legcikibb (legyen erről egy poszt, ott majd leírom részletesen, hoyg miért). ok, a Jobbik még cikibb, de 2009-ig ez egy és ugyanaz volt, és a Jobbik ma is azért döglődik, mert a FIDESZ megvalósítja a Jobbik programját. ez tehát nem valódi különbség.

7esbusz 2010.12.30. 10:41:59

Minden szóval egyet értek. Véleményvezér for president!

roki 2010.12.30. 10:42:03

@Senki A.:

~Nem látom az álláshirdetéseket ahol bárkit is tömegével keresnének!

Ez a probléma a politikai réteg számára nem létezik. Ennek megoldására semmiféle javaslatot nem láttam~

Önmagában a szolgáltatások, tehát a belső fogyasztás felpörgetésével nem életképes egy gazdaság sem, kell olyan exportra termelő ágazat, nálunk természeti kincs híján az ipar, ami kitermeli az ellenértékét az import fogyasztásnak.
A legegyszerűbb a már bevezetett globális termelést megcsípni ilyen "magyar" potenciálnak, csakhogy ahhoz igen olcsó munkaerőt kell biztosítani legalább addig, amíg elhiszik rólunk, hogy versenyképesek vagyunk másokkal szemben.

Ehhez az alacsony bérű, ámde relatív jó képességű munkaerő kínáathoz elengedhetetlen, hogy visszafogva a gazdasági pörgést, alacsonyan legyen tartva a fajlagos
bér a gazdaságban mindenhol, ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha szar a hangulat.

is 2010.12.30. 10:42:04

@Gunther: azt se feledjük, hogy azt a FIDESZ megszavazta, mert PONTOSAN beleillett a kétéves költségvetés, és mint látjuk, az idei kormányzás szellemi kereteibe. pont, hogy Medgyessy 100 naposa az a prizma, amin keresztül még jobban felfénylik, hogy a FIDESZ milyen hülyeséget csinál a gazdaságban. Medgyessy 50%-ot emelt, de a FIDESZ is ígért 30%-ot, és mint látjuk meg is csinálta volna, pont úgy, mint Medgyessy, mert már a kétéves költségvetést is hitelből finanszírozták, és először idén is azt akarták. a különadók csak B-terv, eredetileg a hiányt akarták elfuttatni, ugye erre még mindannyian emlékszünk?

Medgyessy egyébként pl. olyant is csinált, hogy a FIDESZ által korlátlanul mehirdetett olcsó lakáshitelt (amiben most mint kakiban ücsörgünk a rengeteg lakástörlesztés miatt, mivel a magyar elhitte, hogy hát neki jár az új lakás, hitelre) lekorlátozta. de a szellemet Orbán már kiengedte, jár az a lakás, úgyhogy a magyar elment okosba svajci frank hitelért. ami még nagyobb kaki.

ElPadre 2010.12.30. 10:42:08

hát igen. :(

sajnos ők úgy képzelik, hogy széchenyi-kártyával meg hasonló hitelekkel fogják a KKV-kat felpörgetni. persze, jobb gazdasági függőségben tartani a vállalkozásokat, mert akkor zsarolható pozícióba kerülnek; jobb, minthogy esetleg csökkentsék a munkaadói terheket, hogy tényleg több embernek lehessen munkája. csak éppen azt nem veszik figyelembe, hogy ha valamire megtanította az embereket a legutóbbi kis világgazdasági válság, az az, hogy a hitelre bazírozás rohadt nagy hiba.

a mi cégünkbe is rohadtul elkélne még egy programozó, de nem tudunk felvenni egyet, amíg ekkora egy munkavállaló utáni teher. (és most hagyjuk a pályakezdők állami támogatását, nekünk tapasztalt, kipróbált programozó kéne. dolgoztam olyan cégnél, ahol erre álltak rá (pályakezdői támogatás), és végül majdnem több időt töltöttünk el a juniorok betanításával és a kódjaik MEO-jával, mint érdemleges munkával. nem járható út.)

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.12.30. 10:42:13

Ritkán írok ilyet, de teljes mértékben egyetértek a poszttal.

Ebben van a lényeg:
"az inaktív népességtől az aktívak felé kellene jelentős jövedelem-átcsoportosítást végrehajtani"

oszi1113 2010.12.30. 10:42:19

tetszik az írás, vannak benne gondolatok, amikkel egyetértek, van amivel vitatkoznék.
elsősorban, ami engem úgymond nem zavar, az a manyup megszüntetése. gyenge a gazdaságunk, gyenge az állam költségvetése ahhoz, hogy a manyupokat eltartsa. túlságosan nagy összeg ahhoz, hogy a nyugdíjjárulékok hiányát finanszírozni tudjuk, illetve túl nagy rétegnek engedte meg az átlépést, ami túl nagy hiányt okoz az államháztartásban, és szvsz bizonytalanok a későbbi hozadékai. de a témát hagyjuk, sokan sokszor vitatkoztak rajta. én inkább a kiegészítő nyugdíjat erőltetném, mert az a valódi egyéni gondoskodás, akkor beszélhetünk valódi öngondoskodásról, mert a jelenlegi nyugdíjjárulékok nem a jelenlegi járulékfizetők nyugdíját jelenti, hanem a jelenlegi nyugállományban lévők nyugdíját finanszírozza, folyó kifizetésekre megy el.
amivel egyetértek, az az, hogy az inaktívak nagy számával kell, kellett volna sürgősen kezdeni valamit.
legyen erény a munka, legyen lehetőség dolgozni.
ne legyen esély sem arra, hogy az egyén elgondolkozzék azon, számolgasson, hogy mivel jár jobban, azzal hogy állami juttatásokból el teng-leng, vagy pedig a munkaerő piacon az általa elvégzett munkáért járó jövedelemből.
ismételten azt látom, hogy a politikai csatározások csupán a hatalom megszerzéséről szól, nem pedig világos elvek, gondolatok, elképzelések, eredmények fenntartásáról.
mindazon által úgy érzem ,úgy látom, hogy a politika vak. nem látja, vagy nem akarja látni, vagy látja, de elbagatellizálja a valós helyzetet. azt a valós helyzetet, ahol, és amiben van az ország, a lakosság, a közintézmények, az önkormányzatok, az egészségügy, és még sorolhatnám.
átláthatatlan a jogi rendszer, egymást ütő, kizáró szabályozások mindenütt. lassú ügyintézés hivatali szinteken, az átláthatatlan és ellentmondó szabályozások, egyedi jogértelmezések mindenütt, ami a korrupció melegágya.
a gazdaságot lassító intézkedések, a túlburjánzott bürokrácia mindenütt.
ami szvsz a jelenkor legnagyobb problémája, a középosztály, az erős középosztály hiánya. szépen lassan meggyengült és elszegényedett középosztály, aminek elméletileg a gazdaság, a fogyasztás motorjának kellene lennie. jelenleg a középosztály és a szegény réteg között minimális a különbség, pillanatok alatt lecsúszhat az egyén. a középosztály 10 újjal kapaszkodik, hogy le ne csússzon, széthajtja magát.
mellette pedig van egy inaktív réteg, amely állambácsiból, feketézésből kellemesen eléldegél, vagy kínkeservesen vegetál.
továbbiakban problémát okoz nekem, saját magamnak, hogy az értékrendek felborultak, a számomra elvetendő példák, életformák váltak trenddé, követendővé. Érték lett a mutyizás, a csalás, a lopás, a gengszterkedés, a könnyű pénz. A társadalom fiatalabb rétege, a későbbi osztályok jelenkori képviselői számára a munka már nem dicsőség, hanem majdhogynem a nevetség tárgya.
de ne csodálkozzunk ezen. a mai agyarországon a felső 10000 jelentős része megkérdőjelezhető módon tett szert vagyonára. a politikai elit a fejétől a sarkáig korrupt, és sáros. a mocsok és a fertő vesz körül minket mindenhol, ami megkérdőjelezi a becsületesség értékét, és azt, hogy érdemes e egyáltalán becsületesnek lenni.
a politikus hazudik, és lop, az ügyész, az ügyvéd a törvényt árulja, az orvos pénzt kér, ha azt akarod, hogy meggyógyulj, a rendőr nem a bűnözőt üldözi, hanem a társadalmat sarcolja.
addig, amíg nem lesz rend, és nem lesznek tiszta és átlátható keretek, szabályok, amelyek mindenkire egyenlően, egyetemleges érvényesek, addig ne várjunk szép új jövőt!

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2010.12.30. 10:42:22

@Senki A.: tökéletesen félreértetted.

A nyugdíjas az nyugdíjas. Viszont rokkantnyugdíjasból van 750 ezer, ami elképesztő és nevetséges. A rendőrök, tűzoltók, katonák 38-40 évesen 200 ezres nyugdíjjal elmennek. Az emberek nagy része minimálbéren van bejelentve, a többi meg nyögi az adót. A 600-800 ezres cigányság nagy része jobb híjján berendezkedett arra egész életére, hogy segélyből és gyesből eltartatja magát az adófizetők pénzén.

Stb, stb.

Ez fojtja meg az országot immár 20 éve.

Szlovákiában volt mersze a kormánynak kitakarítani ezeket. Persze csúnyán meg is buktatták, de meg lehet nézni, hol tart ma a 10 éve lesajnált Szlovákia és hol Magyarország.

Diocles 2010.12.30. 10:42:31

1. azért olyan nagyot aligha csalódhattatok, elvégre józan számítás szerint kizárt, h Ti, mint jobboldalinak éppen nem nevezhető portál bármit is vártatok volna az új kormánytól.

2. a közönség nem cserélődött ki, a nyugdíjasok és nyugdíj előttiek száma és választási aktivitása nagyobb, mint valaha.
ha a kormány nekik ment volna neki először (bár ezt aligha kerülheti el szvsz), akkor az MSZP fénysebességgel fog visszatérni...

3. várom az alternatíváitokat, az Uj Péter által megénekelt frankó index-blogger pártot, mert a partvonalról ugye mindig könnyű megmondani a frankót.

PR-küszöb 2010.12.30. 10:42:35

Valójában még mindig egy tudati polarizáció zajlik a magyar társadalomban, megmerevedett frontokkal és kölcsönös projekciók mentén.
A közösségi együttlét fogalmainak egy sokkal mélyebb szintű újragondolása lenne szükséges, mert - lássuk be, ez a tény - ma, Magyarországon nincs általánosan érvényes társadalmi szerződés, csak fogcsikorgatva követett kényszerpályák.

Az újragondolás szükségességét viszont egy szélsőségesen haszonelvű közösséggel elfogadtatni képtelenség. És amíg a mindenkori kormányzati politika a választó négyévenkénti kilóra történő legyártását jelenti, a helyzet nem is fog változni.

bozon 2010.12.30. 10:42:49

Alapjában véve (a nagy csalódás) igaz, de két tévedésre hadd hívjam fel a figyelmet:

1. Jelentéktelen dolog, de azért vegyük észre, hogy a Fidesznek 2010-ben sem volt "ügyes" kampánya, mint ahogy 2002-ben vagy 2006-ban sem. "Jaj, ne mondjunk semmit, mert akkor az emberek politizálni, vitatkozni kezdenek, és abból szavazatvesztés lesz!" Ez ügyes? Esetleg az ügyes, hogy a semmitmondást 2010-re olyan tökéletesre fejlesztették, hogy programot se írtak. Ne legyen minek kiszivárognia. ;-)

2. Igen veszélyes tévedés az, hogy az inaktívak "uralmáért" a túl széles szociális jogok felelősek. Egy frászt! A szociális jogok az emberi jogokból levezethetőek, ezeket mindig, szigorúan tiszteletben kell tartani, nem pedig pellengérre állítani. Elvégre civilizáltak vagyunk, vagy mi.
A lényegi kérdés az, hogy a per pillanat éppen aktívak jogait és a gazdasági fenntarthatóságot hogyan tudjuk emellett érvényesíteni. Pl.: hogyan lőjük be a juttatások szintjét, és hogyan tisztítsuk meg a rendszert a potyázóktól, azaz hogyan _alkalmazzuk_ a jogot.

Ettől függetlenül a Fidesz-kormányzatnak a külhoni állampolgárságon kívül egyetlen jó megmozdulása nem volt, és ez nagy baj. Arra csorog a nyáluk, ami a kommereknek megvolt, nekik meg nem, és most ezt akarják megcsinálni.

Meglesz nekik is: egy gúzsba kötött, általuk leigázott csődtömeg, amelyet történelmi okokból még országnak hívnak. Kár érte.

mokkaczuka 2010.12.30. 10:43:01

Az írás minden szavával egyetértek.

Tényleg nem gonoszkodásból kérdezem, de miből gondolta - és valóban komolyan gondolta-e - a Véleményvezér, hogy Orbán Viktor, ahogyan fogalmazott, majd kevesebbet vesz el az aktívaktól, és kevesebbet juttat az inaktívaknak - kevéssé szégyenlősen fogalmazva: véget vet a nyugdíjas-cigány-lumpenproli szentháromság választási rémuralmának, azt kockáztatván, hogy az ország nem három-, de ötmillió koldus országa lesz? Miért is lépte volna ezt meg a GDP-t nem termelők kegyeit évek óta a legprimitívebb kádári retorikát is alulmúló eszközökkel Orbán Viktor?

mokkaczuka 2010.12.30. 10:43:04

@Senki A.: Az inaktív szvsz nem azt jelenti, hogy dolgozik, hanem hogy önmagát nem tudná eltartani, ha nem mással tartatnák el, annak a másiknak az akarata ellenére.

Következésképp akinek tőkéje van, az nem inaktív, mert az nem szorul rá arra, hogy őmiatta a másik embert megsarcolják.

Lehet, hogy tendencia, hogy egyre kevesebb ember tart el egyre többet, de pl. én meg a párom, úgy is mint aktívak, és úgy is, mint GDP-termelők, ugyan hadd kérjük már ki magunknak, hogy velünk embereket tartassanak el a megkérdezésünk nélkül, miközben mi magunk évekig töprengünk azon, hogy merjünk-e vállalni egy második gyereket. Hadd mi döntsük már el, hogy kit tartunk el és kit nem, oké?

bájgúnár 2010.12.30. 10:43:07

A kép jól illusztrálja a magyar valóságot.
Mindenki másfelé néz és húz!Ezért nemmegy a szekér!
A fidesz szerintem elfog tünni és átadja helyét egy olyan pártnak aki jobboldali és radikális.A mostani huszonévesek és akik felnőnek már azok.Ha a fidesz most bukik bukni fog minden olyan politikai erő amely mérsékelt politikát akar folytatni.És szerintem ez nemcsak hazánkra lesz jellemző!A világ lassan de biztosan nemzetállam irányába fordúl és radikalizálódik!Vége az eus ábrándnak ami csak a pénzvilágnak jó de a népeket adósságba hajtja.

aum 2010.12.30. 10:45:17

Vegyük el a 40-60 e Ft rokinyugdíjakat? A 26 e Ft szociális segélyt? A 11-12. havi öregségi nyugdíjat?
Nem lehet, nem érdemes.
Minden hatalmi gőg és arrogancia ellenére is jó úton jár Orbán. Munkahelyeket kell teremteni és lehetőleg nem kínai tömegtermeléssel versenyző fajtából. Az aktív tehetősek adójának csökkentése a társadalom legtehetségesebb rétegét hozza helyzetbe. Ha őket sikerül megnyerni, az két év múlva a leszakadók helyzetét is javítani fogja.
Ez a része a kormányzásnak válságadóstul, egykulcsostul, manyupostul nagyjából rendben lenne.
A probléma a B-tervvel van. Ha ugyanis nem jön be a kilábalás, akkor valahogy kezelni kell az elégedetlenséget. Sajtószabadság korlátozása, választójogi trükközések, közhivatalok elfoglalása, tisztviselők megfélemlítése, új államvédelmi szervek felállítása (terrorelhárítás, belbiztonsági hivatal).

dr kíváncsivagyok 2010.12.30. 10:48:10

@Szekuriti Blogger: Igen , ki lehetne...ha nem is lámpavasat , de pár év börtönt ! És ezért mennyi fog járni : " Már nem csak Ausztriába, de SZLOVÁKIÁBA is viszik a magyarok a pénzüket , az ottani bankok szerint ! "

bigchange 2010.12.30. 10:48:15

felfordul a gyomrom ettől a gyűlöletkeltő inaktívozástól!

a nyugdíjasok évtizedekig fizették a járulékokat, mindezért túlnyomórészt csak az életben maradáshoz szükséges összeget kapják cserébe. Beteg az a társadalom, amelyikben az emberek koloncként tekintenek saját, már nem dolgozó szüleikre, nagyszüleikre.

a fidesz politikája amúgy elég egyértelmű: a tehetősebb középrétegek és a gazdagok támogatása (egykulcsos szja és családi adózás) a többiek kárára. a költségvetésből így kieső adóbevételt a magánnyugdípénztárak vagyonának felélésével és a multikat sújtó "válságadókkal" próbálják pótolni, amivel egyúttal a pártot nem önzetlenül támogató hazai nagytőkések elvárásainak is megfelelnek. az áremelkedések legnagyobb vesztesei természetesen a legalacsonyabb jövedelműek, köztük a nyugdíjasok lesznek.
akkor most ki is az ellenség, kedves véleményvezér? tényleg a nyugdíjasok?

TGV 2010.12.30. 10:48:52

"Akadnak persze erős érvek a kétharmad szőnyegbombázásszerű használata mellett. Elsősorban az, hogy az elmúlt húsz év fő haszonélvezői a 2010-es választások után továbbra is komoly hatalommal bírnak, ..."

azt hittem, hogy a kurucinfot olvasom eppen. Milyen hatalommal? a fidesznek evek ota tobbsege volt az onkormanyzatokban, most 2/3-a a parlamentben, es a vallalkozok egy jelentos resze (legyen mondjuk a szavazati arany szerinti resze...) szinten jobboldali.
A buncselekmenyekre pedig ott van az igazsagszolgaltatas.

J.G. 2010.12.30. 10:55:52

@Bobojsza: Ha lennének jó ötleteid, amik segítenek, akkor biztos, hogy nem te lennél a miniszterelnök, mert azok túl sok érdeket sértenének.

Aki pedig a Fidesztől mást várt, az nem tudom, hogy hol élt eddig. 20 év alatt a magyar politikában csak egy-két normális ember volt, normális ötletekkel, de soha nem csinálták meg azokat. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy az MSZP, vagy bármelyik jobb, mint a Fidesz, hanem azt, hogy a Fidesz sem jobb egyiknél sem. A különbség csak a marketingben van.

És ezt lehetett volna tudni előre. Nekem nem okoztak sem csalódást, sem meglepetést. (Na jó, a MANYUP pénzem kifigyelése kicsit sok volt már, le is mondtam az állami nyugdíjról.)

bájgúnár 2010.12.30. 10:55:57

@Szekuriti Blogger:
Ugyan már te elhiszed hogy ezek a gyerekek az apjukat előfogják venni?Ezek még azok csak más a szöveg és a pártlogó!Gyerekfejjel narancsra áhitoztam mert nemvolt ésvalami csodásgyűmölcsnek hittük.Ma már kapható és bizonyvan hogy olyan savanyo hogy akár citromnak is elmenne!Azthiszem egyre több ember fogja savanyónak érezni ezt a narancsot!

high up! 2010.12.30. 10:56:01

A ballibsiknek volt csak csalódás 201o. Mert azt várták, hogy Orbán 3 hónap alatt erodálódik, mint egy 5 éves adócsökkentés 2006-ban. Hát nem jött be.

Orbán többet tett az országért az elmúlt 6 hónap alatt mint bárki, bármikor. Leszedte az országot az IMF béklyóról, újra van önálló magyar gazdaságpolitika. Oszkóékat meg a ballibet rágja az irigység.
Megindult az államháztartás valódi konszolidációja: a tanácsadói, PPP-s lopásokat számolják fel ezerrel, a felesleges beruházásokat leállították, az államnak járó nyugdíjbevételeket visszahozták az államnak. Megtörtént az adórendsezr átalakításának az elsö fázisa. Az adósság finanszírozás stabil és teljesen korrekt kamatokkal történik, miközben a ballibsik szeptemberre összeomlást meg 300 forintos eurót ordibáltak.
A politikai elszámoltatás is jól halad, a maszop és madöf vezérkar rendszeres látogatói a bíróságoknak.

Szóval csalódás volt 2010 a ballibsiknek: Orbánék népszerüsége csak a szokásos passzív fázissal csökkent, ami mindig belép a választások utáni fél évben. Az ellenzék viszont továbbra is sehol. Mert nem képesek bírni a versenyt.

pnegyesi 2010.12.30. 10:56:04

A magyar gazdaság önmagában életképtelen. Ehhez képest jönnek a hülye lózungok arról, hogy meg kell erősíteni a magyar vállalkozásokat.

Na az enyémet speciel sikerült addig "támogatni", hogy szépen kiköltöztettem Ausztriába.

Ahogyan a fenti cikk is mondja a mai magyar politikusoknak fogalmuk sincs a mindennapi valóságról. Nagyon rossz irányba viszik Magyarországot, amely behozhatatlan hátrányba kerül, s szépen visszacsúszik a legsötétebb Balkánba :(

DSityu 2010.12.30. 10:56:11

Jó írás. Azt hiszem, ha egy párt ellenzékben többnyire csak fröcsög, a józan észnek ellentmondó politikát folytat (hülyenépszavazás), az kormányon sem fog jobb teljesítményt nyújtani.
Áprilisban nekem a legkevésbé rossznak a fidesz tűnt. Így jártam. Kéne már egy "józan ész" párt!

dr kíváncsivagyok 2010.12.30. 11:53:11

@TGV: Tovább megyek : A vállalkozók jelentős része Fideszes ......volt eddig,....mert a mindent behálózó Fidesz irányítás és a Kubatov-lista miatt hamarosan elmondhatjuk : a vállalkozók mind Fidesz szimpatizánsok ! Ugyanis ha nem lesz az - nem kap megrendelést....ez a tendencia már elindult...
Avagy , kinek van kétsége , hogy a Nemzeti jelképek megváltozása esetén, a rengeteg címer , logó -hordozó eszköz újra-legyártásánál.........csak Fidesz-közeli vállalkozás kap megrendelést...........

unconnected™ 2010.12.30. 11:53:15

@Szekuriti Blogger: Azt értem, hogy számos bizniszben a Fidesz is érintett (volt), de ha a 90-es évek bulijait nem is vizsgálják felül, az elmúlt nyolc év ügyeiért is ki lehetne osztani néhány lámpavasast, nem?

Hogy te milyen nagyon okos vagy. Igaz, hogy ők is ugyanakkora tolvajok (csak még pofátlanok és pökhendiek is), meg a 2 éve szakadékba robogó autón sem a féket nyomják, hanem a gázt, de a lényeg, hogy valaki lógjon. Aztán amikor nyugdíjas leszel meg nézel ki a fejedből, hogy hogyhogy 40 évnyi munka után éhen halni lesz elég a nyugdíjad. Orbán, Matolcsi meg az összes többi hülye szavazógép meg röhög rajtad a szép nagy villájából. Gondolom a tudat sokat segítene, hogy valakit elszámoltattak, de ez már Kellernek se jött be, pedig 2002-ig még csak nem is titkolták különösebben ezeket a dolgokat.

bájgúnár 2010.12.30. 11:53:17

@aum:
Nem kell elvenni pénzt de hogy mire adjuk azt ellenőrizzük.Pl.Emelték az ápolási költséget.Egyrészt nagyszerű ám az nincs előírva hogy az ápoló és az ápolt egyhelyen lakjon.Ezért aztán az önkormányzatunk /kis falú/4 személynek fizet ápolási költséget akik egy évben egyszer jönnek az ápoltjaikat meglátogatni.Mind idős emberek akik valóban ápolásra szorúlnának ám képesek magukat még ellátni.Jól jön ez a kis pénz a gyerekeknek mondják!

Dracon 2010.12.30. 11:53:21

@high up!:
A ballibsi még mindig jobb mint a kommunista forradalom, droidkám. Miért nem kérsz menedékjogot Észak Koreában? Egy nap alatt akármelyik észak koreai nagykövetség elintézi neked és a tévében fognak mutogatni mint az összes többi agyamentet.

dr kíváncsivagyok 2010.12.30. 11:53:28

@high up!: Nem , nem vártam , hogy 3 hónap alatt errodálódik . Én 1 évet adtam nékik . Már el is kezdődött . Valóban nagy sikereket ért el a Kárpátok Pinocchiója : A ben zin sose volt ilyen drága ! A forint sose volt ilyen mélyen ! A magyarok SZLOVÁKIÁBA !!!! mentik a pénzüket ! soroljam még?,....zombi !

high up 2010.12.30. 11:53:31

A ballibsiknek volt csak csalódás 201o. Mert azt várták, hogy Orbán 3 hónap alatt erodálódik, mint egy 5 éves adócsökkentés 2006-ban. Hát nem jött be.

Orbán többet tett az országért az elmúlt 6 hónap alatt mint bárki, bármikor. Leszedte az országot az IMF béklyóról, újra van önálló magyar fiskális és gazdaságpolitika. Oszkóékat meg a ballibet rágja az irigység.
Megindult az államháztartás valódi konszolidációja: a tanácsadói, PPP-s lopásokat számolják fel ezerrel, a felesleges beruházásokat leállították, az államnak járó nyugdíjbevételeket visszahozták az államnak. Megtörtént az adórendszer átalakításának az elsö fázisa. Az adósság finanszírozás stabil és teljesen korrekt kamatokkal történik, miközben a ballibsik szeptemberre összeomlást meg 300 forintos eurót ordibáltak.
A politikai elszámoltatás is jól halad, a maszop és madöf vezérkar rendszeres látogatói a bíróságoknak.

Szóval csalódás volt 2010 a ballibsiknek: Orbánék népszerüsége csak a szokásos passzíválódási fázissal csökkent, ami mindig belép a választások utáni fél évben. Az ellenzék viszont továbbra is sehol. Mert nem képesek bírni a versenyt.

egyittlakó (törölt) 2010.12.30. 11:53:35

@bigchange: "a nyugdíjasok évtizedekig fizették a járulékokat"

Igen, csakhogy az akkori befizetések értéke közelít a nullához. Itt sokan elfelejtik, hogy 20 éve legalább 2 millió ember minimálbér szerint fizetett be járulékokat (ha egyáltalán befizette a munkáltatója). Ezen nem változtatott soha a 386 bandita (nem véletlenül, hiszen mindegyikük érdekelt volt valamilyen vállalkozásban).
Azt is sokan elfelejtik, hogy legalább 20 éve 1 millió élősködő segélyből él, de soha be nem fizetett semmit az államnak. Ráadásul, az EÜ-ellátás számukra is ingyenes, állampolgári jogon. Ez minden, csak nem kapitalizmus...
Szóval, a magyar kormányok úgy tesznek legalábbis, mintha Magyarország olaj emirátus lenne...
Meddig? Mert nekem elegem lett ettől a qrva nagy szolidaritástól...

Balt 2010.12.30. 11:53:37

@aum: Így valahogy... :)

egyittlakó (törölt) 2010.12.30. 11:53:39

@high up!: "Orbán többet tett az országért az elmúlt 6 hónap alatt mint bárki, bármikor. Leszedte az országot az IMF béklyóról, újra van önálló magyar gazdaságpolitika. "
Nagyon beverted a fejed, fidesz bolsevik barátom? Elég sűrűn előfordul veled... Arra tippelek, hogy csecsemő korodban kétszer dobtak fel, de csak egyszer fogtak ki...

Samott 2010.12.30. 11:53:42

"A hatalommal rendelkezők személye változott, néhány nagyon rossz arc eltűnt," nehany nagyon rossz arc ujra elokerult, "de ez még mindig ugyanaz a rendszer, bármilyen valóban jelentős változtatás nélkül."

xxyati 2010.12.30. 11:53:45

@aum: Ez jó írás volt!

Balt 2010.12.30. 11:53:48

@J.G.: "a MANYUP pénzem kifigyelése kicsit sok volt már, le is mondtam az állami nyugdíjról."

:) Helyes. Több marad majd a az állami nyugdíjkasszában...
portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/a_penztartagok_nem_valaszthatnak_vissza_kell_lepniuk.142876.html

moncayo 2010.12.30. 11:53:51

Egyszerűen lemaradtunk. Már vagy 60 éve lemaradásban vagyunk folyamatosan. Semmit se tudunk gyártani ami korszerű és versenyképes (árban is). Mert amit az Audi gyárt itthon, azt nem (vagy csak kisrészben ) mi gyártjuk, mi csak összeszerelünk, s a gyár bármikor elmehet máshová. Előbb utóbb el is megy, ez a dolgok rendje. Semmit se szolgáltatunk, ami kelendő és versenyképes. Technológiában nem tudunk versenyezni a nyugattal (s már Kinával se), s árban meg nem vagyunk sehol India, Kina, Vietnam, stb. mellett. Öregek vagyunk, kevesen vagyunk, gondolkodásmódban, nyelvtudásban elmaradottak vagyunk. Természetesen nem mindenki, de a 80%-

S a Mónika Show népe csak idiótákat képes vezérnek választani, itt az eredmény.
Akinek van esze, mersze, az lelép.

Senki A. 2010.12.30. 11:53:57

@Kiszámoló:

Az alapvető kérdésre akkor sem válaszolsz. Mi legyen ezekkel az emberekkel. A 700.000 rokkantnyugdíjassal, a korán nyugdíjba ment rendőrrel, stb. Hol keresik lasszóval munkavállalókat?

Szlovákiában is legéppuskázták őket.

SA

Balt 2010.12.30. 11:56:32

@high up!: Egyetértek. Az is igaz, hogy a kommunikáció itt-ott ellentmondásos: én már tavaly ilyenkor reméltem a mnyp-rendszer mielőbbi felszámolását, (pénztártagként!...) amit köntörfalazás nélkül lehetett volna kommunikálni az EU-döntés másnapján.

sithól 2010.12.30. 11:56:34

@Bobojsza:

az a helyzet, hogy csak nagyon kevés igazságot látok abban, amit írtál. Igen, nincs szükség nyugdíjas hajléktalanokra, de ezt nem a nyugdíjakkal történő manőverezés segíti elő, hanem az, ha az emberek képesek lesznek magukról gondoskodni. Az, hogy a magánnyugdíjat "kártyajáték"-nak feltételezed, sokat elárul a piacvilágban szerzett tapasztalataidról. Minden pénztártag megválaszthatta, hogy mibe kerüljön a pénze, és innentől nincs mit támadnod benne, nem beszélve arról, hogy a beáramló pénzek jelentős részéből az állam hiteligényeit finanszírozták. Nézd, van néhány elképzelés a kivezető útról, de azt hiszem, ezzel nem kell fárasztanom senkit. Egy biztos, minden további állami térnyerés a korábbi agyhalott, "majd az állam mindent megold" állapotba juttatja az országot. Tanulja meg mindenki kezelni a saját pénzét, és gondoskodjon a saját jövőjéről.

Senki A. 2010.12.30. 11:56:36

@roki:

Semmit nem értek a hozzászólásodból!

SA

Balt 2010.12.30. 11:56:38

@pnegyesi: Rossz hírem van: "Az osztrák gazdaság önmagában életképtelen"...

xxyati 2010.12.30. 11:56:42

@wmiki: Na a netbohóc már megint itt van!

Senki A. 2010.12.30. 11:56:45

@mokkaczuka:

"Az inaktív szvsz nem azt jelenti, hogy dolgozik, hanem hogy önmagát nem tudná eltartani, ha nem mással tartatnák el, annak a másiknak az akarata ellenére.

Következésképp akinek tőkéje van, az nem inaktív, mert az nem szorul rá arra, hogy őmiatta a másik embert megsarcolják."

Akkor miből is él akinek tőkéje van, ha másik embert őmiatta nem sarcolnak meg?

"ugyan hadd kérjük már ki magunknak, hogy velünk embereket tartassanak el a megkérdezésünk nélkül, "
"Hadd mi döntsük már el, hogy kit tartunk el és kit nem, oké?"

Akkor ugye állami nyugdíjat sem kérsz majd, ha odajutsz? Mert éppen most tanuljuk, hogy a nyugdíjasok a kolonc a gazdaság nyakán, dacára annak, hogy a GDP (majdnem) folyamatosan nő.

SA

kicsi11 2010.12.30. 11:56:51

@bigchange:
Nem tudom, hány eves vagy, de vagy nagyon fiatal vagy nagyon feledékeny,
A mai nyugdíjasok jó része a 60-as 70-es 80- as években egy gondoskodó államban élt. Igaz, hogy fizetett nyugdíjat, abból, amit az államtól kapott, de igazából még a fizetését sem termelte meg. Viszont lakást kiutaltak neki, nem vette! Utána az állami bérlakásokat fillérekért megvette, amit persze nincs pénze fenntartani, tatarozni. Egy mai fiatal, hogy tud a fizetéséből lakáshoz jutni? Az a generáció 40 év alatt kevesebbet termelt, mint amiből élt, aztán 89-ben kiborult a bili.

Egyébként nemcsak a nyugdïjasok inaktívak, hanem még mintegy 2 millió felnőtt!

Etniez 2010.12.30. 11:56:56

Jó lenne nekimenni a kamu rokkantak több százezres táborának és a 45 évesen nyugdíjas, ám biztonsági őrként dolgozó embereknek, stb.

De ahhoz BÁTORSÁG kell, ez a Fidesz meg gyáva és ostoba. Szégyenlem, hogy rájuk szavaztam.

redhaven 2010.12.30. 11:57:03

@Kiszámoló: Véleményvezér igazad van.
Kiszámoló Neked is.
Óriási gondok vannak a nyugdíjak környékén.
Orbánnak szvsz volt egy soha vissza nem térő kegyelmi pillanata,amikor "bármit"elfogadtak volna tőle.Csak ki kellett volna állni és őszintén beszélni.
Nem tette,valszeg bánja is .
A cigányok "öntudatra ébredésében"ti a segély jár dolgozni minek,aki csak fölemlíti az ügyet az rohadt rasszista,múlhatatlan érdemei vannak a néhai(remélem róluk tényleg csak múltidőben)szdsz-nek.
Arra a területre van rálátásom ahol dolgozom,itt országosan minimálisan 50000 ember dolgozik úgy hogy "természetesen"a segélyt megkapja+a fizetést a vállalkozótól.Állami szinten ezek az emberek munkanélküliként vannak nyilvántartva.
(nem ide tartozik,de annyit:cseppikét sem egyszerű történet a velük való munka).
Folynak a milliárdok a közösből a világ faszára,minek?kinek?miért?
Annyit még:amikor baj van a családon belül,akkor nem föltétlenül érezzük szükségét annak,hogy a 10-ik faluból is kéjesen ordítsanak,miszerint baj van.
Tudjuk mi is.
Az meg végképp nem elegáns ha olyan ordít ahol szintén baj van.

himpellér 2010.12.30. 11:57:09

korrekt, érdekes, jó cikk. Gratula a szerzőnek!( Mondom én, mint jobb oldali szavazó)

odamondó 2010.12.30. 11:57:12

"néhány nagyon rossz arc eltűnt"

és hány új tűnt fel??

Igaz Magyar 2010.12.30. 11:57:31

"Sőt még a politikai értékmentesség és köpönyegforgatás tökélyre fejlesztője, a kései MDF is elsüllyedt"

Azt hiszem itt a "kései MDF" helyett az "orbáni személyi kultusszal átitatott fideszt" kellene írni, úgy van igazán értelme.

De nem értem, mennyi bizonyíték kell még, hogy a sok narancs-droid rájöjjön, ezek szélhámosok és sérült , sötét elméjű emberek.

Lassan ott fogunk tartani, mint a gyalog galoppban az összes végtagjától megfosztott fekete logvag, aki még akkor is úgy kekeckedett: na egyezzünk ki döntetlenben.

Siralmas kommunista söpredék, de a legfelháborítóbb, hogy ehhez asszisztál a jobbik.

Viktus 2010.12.30. 12:00:27

@aum:

Ahm , és miben látod a munkahelyteremtés lehetőségeit ? mert eddig a terhek nem csökkentek csak adóátrendeződés volt ill. amit egyik oldalon engedtek a gyeplőn az a baromságaik miatt a másik oldalt többszörös bukást okozott.
Már most megjósolom nagy tehetség nélkül, hogy itt ketyeg a második bomba ilyen árfolyamok mellett a lízingek eszméletlenek , és mellette ez a cuki kis 350 forintos gázolajára sokáig nem bírható 20%-os emelés mellett lehetne tartani a szintet. Na most helyből mindennek ugrik 20%-ot az ára ... akkor itt mit is ér a magyar átlag a minimális kis adócsökkentésével?

Igaz Magyar 2010.12.30. 12:00:28

@egyittlakó: lol! Köszi, ezt jól helyretetted! :-)

acsko 2010.12.30. 20:11:26

Még ha lehet is vitatkozni egyes megállapításaival politikai szimpátiától függően, alapvetően jó írás.
A magyarok hozzászoktak valami relatív jóléthez, amelyről nem voltak hajlandóak lemondani sem a rendszerváltozás idején, sem most. Sok dícséretben részesült annak idején az ország azért, mert rohamtempóban végrehajtotta a privatizációt, csakhogy ennek a milliós korai nyugdíjas, rokkant nyugdíjas, inaktív réteg volt az ára. A környező országban nem siettek ennyire, mára látszik, hogy igazuk volt: a fokozatosság ára náluk némi hatékonyságbeli hátrány volt, azonban ezen könnyebb változtatni (meg is tették azóta), mint az alacsony foglalkoztatottságon. Ma ez nálunk a legalacsonyabb Magyarországon.
Az is alapvetésnek számított, hogy a magyarnak saját tulajdonú háza/lakása van. Ezért aztán irdatlan lakástámogatási programot hirdettünk, ami irdatlanul megterhelte a költségvetést és a pénz lényegében az építőiparban csapódott le, vagyis a versenyképességünkön nem változtatott, viszont rendesen eladósított bennünket. Amikor ezt leállították, a magyar futott a svájci frankért - a következmények ismertek. Mindeközben a gazdag nyugaton sok-sok ember albiban él...
Valóban igaz, hogy egy képzelt, jogosnak vélt jólétért, az inaktívak kedvéért, képzelt versenyképességünk tudatában (?), lassan szétvertük a gazdaságunkat és a versenyképességünket.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.30. 20:11:31

Az a helyzet, hogy ahhoz, hogy felpörgessük a gazdaságot, ahhoz szükség volna arra, hogy olyan árut állítsunk elő, amit Kína, és az EU is megvesz. Mint pld az ÜZEMANYAG.
Ahhoz, hogy ezt elő tudjuk állítani, mondjuk környezetbarát módon kellene egy olyan növény, ami megél nálunk. A KUKORICA pont ilyen.
Mi kellene még hozzá? SOK PARLAGON ÁLLÓ TERMŐFÖLD. Az pont van! És még? SOK? SOK MUNKAERŐ.. Hm. Még olyanunk is van.
Hogy ez miért nemáll össze egy sikeres állami vállalkozássá, és miért nem élünk még szaudi kiskirályság módjára?
Hát azt mindenki vonja le saját magának....
Hozzánemértés? Lobby? Maffia-kartelek? Fene tudja.
Nézd már, ki jött ezzel a nagy fekete autóval?...

Viktus 2010.12.30. 20:11:49

@IgazMagyar:

Mit vártál a jobbiktól? alapvetően egy lumpenproli párt ... a szavazói jórésze volt kommer, ha nem 2010-et írnánk a Árpád-sáv meg Nagy Magyarország helyett bőszen lengetnék a vöröset meg a komcsi jelképeket. A legtöbb jobbikosnak fogalma sincs mit jelképez pl. a Szent Korona csak nyomják a tantrát ...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.30. 20:12:04

Nagyjából egyetértek. Két dolgot leszámítva. Az egyik, hogy szerintem a demográfiai váltás nem lehetséges. A másik, hogy a lakosság még most is masszívan balos, ezért a polgári kormányzásra nincs igény. És ezt a Fidesz is jól tudja.

A VV felvetései alapvetően jók, de egy évvel ezelőtt még a sátáni, sőt mit sátáni egyenesen neoliberális jelzőt vonták volna maguk után mind a Fidesz, az MSZP, az LMP és a Jobbik részéről. Ki merné ezt megkockáztatni?

@bájgúnár:
"Mindenki másfelé néz és húz!"
Még ezt sem. Itt mindenki ugyanarra húz. Az állam adjon pénzt! Az állam védjen meg!
És, ha az illetőt megkérdezed, hogy és az államnak ki adja pénzt, akkor azt feleli, hogy valaki más.

@Diocles:
Ellenkezőleg. Ők a jobboldali portál és a Fidesz nem jobboldali.

@aum:
"Munkahelyeket kell teremteni és lehetőleg nem kínai tömegtermeléssel versenyző fajtából."
Ez álmodozás. Az inaktívak nagyrészének semmilyen képzettsége nincs. Mégis mekkora hozzaadott értéket tud termelni egy olyan ember, akinek 8 általános a végzettsége? Tud-e ő nagyobb hozzáadott értéket előállítani, mint egy vietnámi?
A válasz nem. És ezen nem fog változtatni az sem, ha az aktív tehetősek egyáltalán nem fizetnek adót. Ezeknek az embereknek ennyi pénzért nem tudunk munkát adni.

Igaz Magyar 2010.12.30. 20:12:06

@Viktus: "nagy tehetség nélkül" ? Na ne, te a Nemzeti Kaméleon Minszterhez képest gazdasági zseni vagy komám! :-D

Egyébként megfigyelted, hogy egyre jobban igyekeznek egy 2 jegyű inflációt beindítani?

(akkor pedig a zemberek fogják fizetni mindennek az árát)

Igaz Magyar 2010.12.30. 20:12:10

@kicsi11: ez nagyon nem igaz!! A 80-as években abból élt a gazdaság, hogy voltak devizát termelő exportra dolgozó cégek.
Ezek jó része textil feldolgozó könnyűipari cég, ruhagyár volt. Ún. szövetkezetek.
Akik itt dolgoztak nagyon sokat dolgoztak és jól kerestek.
Ezután pedig a többi állampolgárhoz képest lényegesen több adót is fizettek.

Ezeket a cégeket Antallék lazán tönkretették. Az itt dolgozó tanult emberek (pl. szabók, szűcsök, cipész MESTEREK) vagy elmentek tanulatlanul péknek, portásnak, akárminek, vagy "vállalkozók" lettek.

A többség a nyugdíjazással nem járt így jól, mert minimál nyugdíjas lett.

Röviden többszörösen és folyamatosan átkurták őket.

Az állami alkalmazottak kaptak magas fizetést, és mentek magas nyudíjba úgy, hogy semmit nem termeltek, külön eltartotta őket a fent említett réteg.

Ez kurva nagy társadalmi igazságtalanság és nem lehet összemosni a két réteget, ahogyan te teszed.

aum 2010.12.30. 20:12:14

@moncayo:
A lemaradásról annyit, h. 8 évet dolgoztam svájci cégnek, ahol minden jelentősebb agymunkát magyarok végeztek világszínvonalon és csak a könyvelő volt svájci.
Vagy megemlítem, h. édesapám az "átkosban" mérnök volt a Magyar Optikai Műveknél. Ott gyártottak például az SS20-as interkontinentális rakétába lézergiroszkópot, amitől 20 évig be voltak rendesen szarva a fejlett nyugatiak. Édesapám olyan műszert fejlesztett, amit magyarok találtak fel, összesem három cég gyártott a világon és abból a magyarok adták el a legtöbbet. Mai áron számolva olyan 150-200 milliárd forint értékben 60-as évektől egészen a rendszerváltásig. Csakhogy pillanatok alatt spontánprivatizálták (szétlopták) a gyárat és most van a helyén egy pláza. Ez itt a probléma, hogy nem átalakulás volt, hanem rablóprivatizáció.
Én most speciális elektronikákat fejlesztek, amivel pár tucat ember foglalkozik a világon, 20 országba exportálok és ha hagynának fejlődni, akkor nem azon lamentálnék, hogyan lehet Ausztriában letelepedni.

qwertzu 2010.12.30. 20:12:18

Igen neki kéne menni az inaktívak táborának. De ezt csak egyetlen módon lehet megtenni: adófizetői cenzus bevezetésével. Aki fizet be TB-t és SZJA-t az beleszólhat, hogy mire költjük azt, aki nem az nem.
Jelenleg a befizetők kisebbségben vannak a dotáltakhoz képest, ezért bármilyen politikus akarna változtatni ezen, a következő választást automatikusan elveszti. Ezen pedig csak úgy lehet változtatni, ha a szavazók körét módosítjuk.

Viktus 2010.12.30. 20:12:24

A nagy nyugdíjasdi ajnározásokról annyit, hogy dédnagyanyáink a nyugdíj mellett messzire nem jutottak mind élete végéig termelgette magának a kaját nevelte a disznyót ... a szerencsétlenebb nagyvárosi meg várta az akciós csirkefarhátat meg velős csontot.
Nem szakadtak bele anno a szponzorációban ... ma meg az utóbbi évtizedben többet kap egy nyugdíjas, mint az aki egy gyárban dolgozik pl., és családot is el kell tartania belőle.

Veder1 2010.12.30. 20:12:27

@Bobojsza, nem, nincs más út.

Igenis le kell építeni a szociális hálót, mivel jelenleg az aktívak kizsigerelése mellett is sokkal többet költ az állam, mint amit beszed. Ez ilyen egyszerű. És igen, éhséglázadások, munkanélküliség, és hajléktalanok tömegei lesznek, de nincs más út. Ha most nem változtat a kormány, akkor 2-3 éven belül automatikusan ez fog történni, bármit is kapálózunk ellene.

2010.12.30. 20:12:29

@Bobojsza: "ötleteim nincsenek, ha lennének én lennék a miniszterelnök, vagy legalábbis a pénzügyminiszter."
Tévedsz !
Nem attól lesz valaki miniszter, hogy ötletei vannak és meg is akarja csinálni. Az utóbbi 20 éveben még egyik politikai elitnek SEM volt ötlete se valódi kérdések megoldására. Ez a tragédiája ennek az országnak.

adamkatz 2010.12.30. 20:12:31

@immortalis: Arra nem lesz szükség, mert az EON előbb kiköti az áramot. A legnagyobb probléma a kompromisszum hiány minden téren és ez lesz a vesztünk, mert ez a vérünkben van. A kilátástalanságból az arrogancia mentsvárába menekülnek. A saját klientúrájából is szépen lassan tűnnek el a régi társak és előbb-utóbb a vállalhatatlanság szintjére fognak süllyedni, az üldözési mánia és a paranoia felemészti őket és elfognak fogyni a mumusok végtelenségig nem lehet fenntartani a ezt az ideológiai masszát.

Qub 2010.12.30. 20:12:34

Én csak egyet szeretnék megélni ebben az országban:

Azt hogy megszűnik az adócsalás fogalma, mindenki egységesen fizet.. Tudom hogy ez utópia de véleményem szerint nem lenne szükségünk arra hogy a kormányt szidjuk vagy az ellenzéket vagy a nyugatot vagy bármit mert van ebben az országban pénz.. Csak amíg az adóelkerülési morál úgy néz néz ki hogy a jövedelmek nagyon nagy része után nincs adófizetés addig nincs miről beszélni..
Lehet lázadni de amíg az ország nagy része CSAL LOP ÉS HAZUDIK nincs joga senkinek sem szólni. Még az is sáros aki nem csinálja mert biztosan van olyan ismerőse akiről tudja hogy igen mégsem tesz ellene semmit.. Önmagát akasztja az ország ezzel a mentalitással.. Délelőtt a kocsmában munkahelyen blogokon fröcsög délután meg elteszi a pénzt amit feketén kap.. Ez van..

2010.12.30. 20:12:37

@TGV: Gazdasági hatalommal, milliárdos vállalkozók, hatalmas piacot a kezükben tartva és a háttérből manipulálva a politikát. Az olajszőkítések nyerteseit se orbán se a maszop nem derítette fel és nem csukta börtönbe.

high up! 2010.12.30. 20:12:50

Jó lenne már végleg törölni a blog szakmai tévedéseit, mert így csak vak vezet világtalant vita folyik. Elöször is a manyup pénzek nem az emberek megtakarításai voltak, hanem az államtól átemelt pénzek. Aminek következtében a jelenben folyamatos államadósság keletkezett, ami megmaradt volna az idök végezetéig. A manyup ugyanis soha nem bontotta volna le ezt az államadósságot. Hanem gerjesztette.

Aztán: a mintegy 800.000 rokkant meg korai nuygdíjas az 20 év terméke volt, közte nagyrészt a rendszerváltásnak köszönhetöen (1 millió munkahely megszünése) másrészt az elmúlt 8 év csak növelte ezt a terhet. Hát nem fél év alatt lesz ez sem megoldva. Azonkívül: miféle megoldást vár itt akárki? Ha lenne is egykomplett felülvizsgálás és az embereket visszadobnák a munkapiacra, akkor mihez kezdenének? Min. 95%-uk a koruk, a betegségeik meg a munkaeröpiaci helyzet miatt azonnal munkanélküli lenne. A vonat tehát elment, nem lehet 20 év termékét visszacsinálni. Hanem utódokat kell nemzeni, ehhez munkahely, család támogatás és demagógia nélküli gazdpol kell. Tehát minden olyan, ami a ballibsiknél sosem volt napirenden. A Fidesz legalább ennél a nullánál sokkal több volt mindig is. Most is ebbe az irányba mennek.
Épp ezért nagyon jó év volt 2010!

J.G. 2010.12.30. 20:12:54

@Balt: El is olvastad a cikket, vagy csak a címét?
Nekem semmi újat nem mondott...

high up! 2010.12.30. 20:12:59

Ami viszont tetszik a blogban: a mindent elkúró bolsik itt kommunistáznak ezerrel. Szegények nagyon skizofrének lettek 8 év lúzerságától.

aum 2010.12.30. 20:13:01

@Viktus:
Sok lehetőséget nem látok munkahelyteremtésre az ismert szűk mozgástér miatt. Rövid távon csak bűvészkedni lehet pl. kamu közmunkákkal.
Ahhoz, hogy a kkv-k tömegesen új munkahelyeket teremtsenek, ahhoz 2-3 év kell. Amit megtehet az állam, az az hogy helyzetbe hozza a vállalkozásokat. Csökkenti a bürokráciát és az adminisztratív költségeket. Adókedvezményeket ad a kezdő vállalkozásoknak, mint Ausztriában -> ez még nem sérti az EU-s szabályokat.
Szakmai és fizikai segítséget biztosít (pl. vállalkozói inkubátorházak) ahhoz, h. legálisan is elviselhető költségekkel lehessen vállalkozásokat beindítani.
Fejlesztési támogatásokat ad (Széchenyi-terv) jó vállalkozási ötletekre. Segíti a vállalkozások kooperációját pl. üzleti ötletek adatbázisával, közös pályázati konstrukciókkal. Kiszámítható üzleti környezet garantál, hazacsalogatja azt a több tízezer vállalkozót, akik Ausztriát vagy Szlovákiát választották az utóbbi években.
Ha csak kopipésztelnék a szlovák és osztrák törvényeket, már megvalósulna egy csomó a felsoroltakból. De persze a magyar virtus, a különút :)

borovi 2010.12.30. 20:13:03

@Szekuriti Blogger: Igen. Mindkét oldalon. De az nem megy, hogy csak a politikai ellenfelet büntetem, a saját gazembereket meg elmismásolom, mert akkor a Fidesz is pont az lesz (van), mint az MSZP. Pedig hát ugye ők azoktól különböznek. De legalábbis azt mondják.

dancegirl26 2010.12.30. 20:13:08

Senki A. 2010.12.30. 10:15:09
Az inaktívon nincs mit magyarázni. Csak nyiss ki egy szakközepes közgazdaságtan könyvet, ha ennyire fogalmad nincs a jelentéséről. A nyugdíjas is bele tartozik az inaktív kategóriába, ahogy a gyerekek/főiskolások, munkanélküliek, stb.

Fatman 2010.12.30. 20:13:21

Én nem csalódtam Orbánékban, mert nem rájuk szavaztam! :-)

A fő félelmem az volt velük kapcsolatban, hogy abbéli erőlködésükben, hogy többet mutassanak, mint az előző banda, el fogják szúrni azt is, amit a másik még meghagyott. Ez eddig még nem jött be (na jó, részben).

Ami meglepett, hogy eddig még nem bújt elő Orbánból a Nagy Evangelizátor, és nem kezdte el a népet pulikutyaként beterelni a templomokba! Bár lehet, hogy ami késik, nem múlik.

Az önálló képviselői indítványokkal való törvénykezést a kormányváltás, és minisztérium-átvétel időszakában még elnéztem, de most már ideje lenne leszokni róla!

Ami a manyupokat illeti, határeset! Én elvi szempontból ellenzem az államosítást, de nem fogok maradni. Persze lehet spekulálni arra, hogy egy-két ciklus múlva úgyis fordul a szél, de nem vagyok az a mártír alkat. A hibát akkor követték el, amikor a manyup pénzeket nagyrészt állampapírba fektették (nagyjából az USA modell szerint). Ha a manyup pénzeket lakáshitelezésre fordították volna, kellően szűk kamatréssel, és némi állami támogatással el lehetett volna érni azt, hogy ne legyen az ország tele frankadósokkal! Ráadásul a pénztárak most támadhatatlanok lennének!

Nagyjából igaz az, amit a Vezér a generációs politizálásról ír, de ne felejtkezzünk meg egy fontos csoportról a jobboldali szavazókon belül, mégpedig a hívő keresztényekről! Ez a csoport ugyancsak idős, és ugyancsak fogy! Szerintem még jobban, mint a Kádáron szocializálódott népesség! Bár a vallásosságban 90 óta tapasztalható némi újjáépülés, de szerintem ennek hátterében inkább csak az öregeknek tett szívesség áll! Az a Magyarország, ahol az egyház szava dönti el a választásokat, hála istennek már nem fog eljönni, még ha egyes politikusoknak ez roppant kényelmes is lenne!

F.

borovi 2010.12.30. 20:13:26

@wmiki: Az a legszebb benned, hogy az arcoddal vállalod a f@szságaidat. Legalább őszinte bohóc vagy.

TGV 2010.12.30. 20:13:29

@high up: nekem csak egy peldam van, de az mindennel beszedesebb:

SZEGEDI SZUPERLEZER

EU penzbol epulne egy vilagszinvonalu beruhazas, csak pitianer 1 Mrd ft kene a palyazatra. Fel eve vizsgalgat a kormany egy olyan dolgot, amihez semmi koze.
Nemcsak elszalasztjuk a lehetoseget, hogy valamiben az elmezonybe tartozzunk, de meg egunk is mint a rongy a partnereink elott.

Ez az egy pelda tokeletesen szemlelteti, hogy mi a helyzet a kompetens, becsuletes kormanyunk hozzaertesevel.

fidesz friend 2010.12.30. 20:13:33

@Senki A.: erre: Ekkora marhaságot régen olvastam.
Nem definiálod az "inaktív" fogalmát. A nyugdíjas nem inaktív, hanem öreg. S vajon a pénzét bankban vagy részvényekben tartó, s a jutalékaiból élő az vajon minek számít?
PONTOSAN. elég abból, hogy az inaktív kifejezést ez a portál KÖVETKEZETESEN a nyugdjasokkal azonosítja. akik és akik után a munkáltatóik még pluszba fizettek az ellátásukért. hogy ez mekkora kincs, azt mutatja most a magánnyugdíjpénztárak kirablása. (és ami egyben az is bizonyítja, hogy igenis hozzájuk nyúltak)
az igazi INAKTÍV (és még kaszál is ezért) nálunk a gyeses, a gyedes, az ingyenes felőoktatásban lézengő. és ezekhez is hozzányúltak, méghozzá egyenest a hónuk alá: a gyes újra 3 év, a gyerekes lassan nulla adót fizet,
ezen kellene változtatni, meg azon, hogy eü. járulékot nem fizetők teljeskörű ellátást kapjanak.
de ezt sem a Véleményvezér, sem a politikai elit nem meri szóba hozni. mert olyan zsenánt... szemben a nyugdíjasok fikázásval, amiből sikerült divatot csinálni.
nos, akkor kard ki kard, és ezentúl a porontypénzeket is fordítsák a nyugdíjakra.

bigchange 2010.12.30. 20:13:36

@kicsi11: Nem tudom, te honnan veszed ezeket az adatokat, de jó lenne, ha néha könyveket is olvasnál. Tomka Béla nagyszabású összehasonlító kutatása szerint ugyanis Magyarország a GDP-arányos jóléti kiadások terén az egész 20. században elmaradt Nyugat-Európától. Tomka ráadásul úgy véli, hogy 1945 után a különbség Magyarország és Nyugat-Európa között még nagyobb, mint azt a szakirodalom korábban feltételezte.
Ha akkoriban nem termelték meg még a fizetésüket sem, akkor hogyan növekedhetett a GDP?
Mellesleg a rendszerváltás 18 %-osnál nagyobb gazdasági visszaesést produkált (összehasonlításképpen az 1929-33-as világválság 12 %-osat), azóta 2007-ig évi 3 % körüli a növekedés anélkül, hogy az ország igazából növekedési pályára állt volna.

Falun pl. nem voltak bérlakások, mindenki önerőből, kalákában építkezett.
A hetvenes években túlsúlyba kerültek a szövetkezeti lakások az állam által épített lakások értékesítésben. Ezeknek az árát (az önrész befizetése mellett) hosszú távú hitelekkel kellett törleszteni. Az én szüleim pl. 75-től 95-ig törlesztették a szövetkezeti lakásuk árát. 75-ben 80 ezer forintot fizettek be, ami akkor kb. 40 havi fizetésnek felelt meg.
Azok közül, akik áron alul megvehették az önkormányzati tulajdonú lakásokat, szerinted ki járt jobban? Aki a Rózsadombon lakott, vagy az, aki a Havannán?
Milyen 2 millió felnőtt inaktívra gondolsz a nyugdíjasokon kívül? A rokkantnyugdíjasok és a munkanélküliek ugyanis együtt sincsenek másfél millióan.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.30. 20:13:47

Remek poszt, sajnos mindenben egyetértek!

@ZöldMarci: Hoffmann nem a retardáltakat akarja megnyerni, ezért téged biztos nem.
De engem pl igen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.30. 20:13:51

@aum: "Vegyük el a 40-60 e Ft rokinyugdíjakat? A 26 e Ft szociális segélyt? A 11-12. havi öregségi nyugdíjat?"
Az átlagnyugdíj 80ezer forint fölött van.
Ebből sokan (Biszku, Vágó) 300.000 körüli nyugdíjat visznek haza koponyánként.

800ezer rokkantnyugdíjas van. Ha megnézzük Felvidéket, reálisan 80ezret tudnánk fizetni.

Megnézheted az orvosi rendelőket, kikre meg el a tb nagy része.

De folytathatnám még. A lényeg: nincs pénzünk az inaktívak ilyen ellátására. Lehet, hogy járni jár, de nem jut.

"Munkahelyeket kell teremteni és lehetőleg nem kínai tömegtermeléssel versenyző fajtából."
Hogyan? Nincsen pénz. Anélkül nem lehet.

mojszipupi 2010.12.30. 20:13:54

2014 ben maximum demokratikusnak látszó választások lesznek. Tényleg ennyire naívak vagytok h elhiszitek h lesz ezeken kívül más alternatíva is? Ó kérem esélytelen!!!

mokkaczuka 2010.12.30. 20:13:57

@Senki A.: Lóf@sz lesz nekem, nem állami nyugdíj. Nem érted? Erről szól a történet. Csődbe ment az ország, még akkor is, ha nem állt le a Körúton a négyes-hatos. Már a mostani nyugdíjakat se tudják kifizetni. Ezért nyúlták le a nyugdíjkasszát, ezért vetettek ki különadókat. Kész, vége a piramisjátéknak. Be kéne már látni.

Akinek tőkéje van, az természetesen a tőkéből él. Ha nem tudnád, pénz kizárólag pénzből lesz.

ZéBé 2010.12.30. 20:14:00

A mindenkori magyar kormány a 22-es csapdájában van.

Az inaktívaknak nem mehet neki mindaddig, amíg nem tud elég munkahelyet teremteni, amiből az ex-inaktívak megtudnának élni.
Munkahely nem lesz addig, amíg a gazdaság fel nem pörög.
A gazdaság nem pörög fel addig, amíg ekkor a szociális teher rajta.

A gordiuszi csomót kéne átvágni, de (remélem) nem úgy, hogy hagyjuk éhenhalni a nagymamát.

J.G. 2010.12.30. 20:14:03

@Balt: Nem akar megjelenni az előző.
Tehát: A cikket is elolvastad, vagy csak a címét? Semmi olyan nem volt benne, ami újdonságként hatott. Viszont benne van az, ami miatt lemondtam az állami nyugdíjról.

Arra pedig sokáig kell még várni, hogy az én nyugdíjam kifizetésének elmaradása növelje a kasszát. (Amit soha sem fog, hiszen így is több megy ki, mint be, és csak romlani fog.)

cynicalbitch 2010.12.30. 20:14:08

néhány észrevétel:

1) nem igazán értem a félelmet a baloldali ideológiáktól úgy en bloc. csak egy példát mondok onnan, amit egyébként Indiában és Kínában egészen jól alkalmaznak, és amit épp a kapitalistáknak nem árt a figyelmükbe ajánlani: ez a bizonyos fokú "túlfoglalkoztatottság", ami annyit tesz, hogy olyan munkákra is alkalmazottat veszünk fel, amit Európában vagy a meglévő adminisztráció vagy gépek végeznek.
máshogy hogyan lehetne nagy tömegben növelni a foglalkoztatottak létszámát, ez persze közvetlenül csökkenti a profitrátát, de a munkavállalók számának növelésével egyértelmű gazdasági hasznot hajt.

2) azt még értem, hogy miért kell ennyire utálni a szoclibeket, azt már kevésbé, hogy a velük kézenfogva harácsoló jobboldaltól hogyan lehet valamilyen pozitív erkölcsi-gazdasági-bármilyen többletet várni.

3) én lepattannék a burkolt panelprolizásról, két okból is. egyrészt az államra túlzottan számító társadalmi rétegek nagy része idén szépen átment Fidesz-szavazónak. másrészt a kihalásukat várni szintén társadalompolitikai szűk látókörűségre vall: nem vitás, hogy a szocialaizmus ERŐSÍTETTE az öngondoskodás helyett az állami segítségnyújtást preferáló szemléletet, de maga a szemlélet a magyar társadalomban nem onnan ered.

4) örömmel látom, hogy itt a VV-nél is rájöttetek, hogy nincs ma olyan párt Magyarországon, amelyik modern és fejlett XXI. századi országot-államot tudna építeni.
kicsit sokáig tartott, de most már legalább megvan....

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.12.30. 20:14:11

@high up!:
"Orbán többet tett az országért az elmúlt 6 hónap alatt mint bárki, bármikor."
Érzem:
229,24 Ft a CHF, április óta - pár napot leszámítva - nem volt 200 Ft alatt... Úgy meg lettem segítve, hogy a pénztárcám is megkönnyebbült pártízezerrel...

"Leszedte az országot az IMF béklyóról"
Cserébe a piacról magasabb kamattal szereznek hitelt. A CDS felár a válságkori szintjén van ismét.

"újra van önálló magyar gazdaságpolitika"
Elég merész dolog gazdaságpolitikának hívni, amit ezek művelnek. Átmeneti adóval betömködik az általuk okozott lyukat. Szerkezeti reformok sehol.

"Megindult az államháztartás valódi konszolidációja: [...] az államnak járó nyugdíjbevételeket visszahozták az államnak."
Az állam ÖNKÉNT MONDOTT LE a manyupba utalt részről, CSERÉBE később 100%-os nyugdíj helyett csak 75%-nyit fizet(ett volna), ami a jövőbeni adósságát csökkenti (csökkentette volna).

Valódi konszolidációt nem átmeneti válságadóval szokás végrehajtani, mert az legfeljebb átmeneti konszolidációt jelent, de nem valódit.

Macskanátha 2010.12.30. 20:14:24

"A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy innen tényleg nincs visszaút az MSZP számára sem."

Szerintem túl optimista vagy, esetleg nem veszel figyelembe kézenfekvő dolgokat. Jelen pillanatban sajnos (!) nagyobb esélyt látok arra, hogy Orbán és a Fidesz elb...a, mint hogy sikertörténet lesz a kormányzásuk 2014 tavaszáig. Márpedig ha elb...a, akkor kell majd egy váltópárt helyette. Szerinted melyik lenne az? Itt sokan szívesen látnák a Jobbikot, de a választópolgárok többségét ab ovó taszítja a radikalizmus, úgyhogy 20-25%-nál soha nem fognak többet kapni, erről nagyjából konszenzus van a politológusok között. Ergo, önmagukban nem kormányképesek. Különben is, a Jobbik miatt az EU szétcincálná Magyarországot, akinek erről kétségei vannak, az idézze fel, milyen hiszti volt annak idején Jörg Haider Szabadságpártjának részvételéből az osztrák kormányban. Az LMP, ha egyáltalán megéli a következő ciklust, akkor is egy marginális rétegpárt marad. Ami viszont tény: minden országban, így nem csak Magyarországon, a szavazók kb. 40%-a inkább baloldali beállítottságú, akiknek a Thürmer 1%-os bohócpártján kívül csak az MSZP marad. Nekem az a tippem, hogy ha Orbán népszerűsége a ciklus végére konvergálni fog a zéróhoz, akkor újra láthatunk egy színjátékot, amelyben az MSZP "megújul", néhány kirakatember helyett új arcok tűnnek fel, és hirtelen felfedezik a Párt szociálisan érzékeny arcát. És akkor a sok birka újra bedől az ígéreteknek, és kezdődik minden elölről... Ráadásul, bár nem akarok csúnya rasszistának tűnni, de ha megnézzük a demográfiai mutatókat, nemsokára az dönti el a választásokat, hogy ki buszoztatja, és ajándékutalványozza többet a roma "kisebbséget" a kampányidőszak környékén...

akos1 2010.12.30. 20:14:30

Ez tényleg jó írás.
Az ország egyik legnagyobb problémája, hogy sokaknak a munka nem versenyképes az egyéb pénzhez jutási lehetőségekkel. Ha nem lesz változás, ránk fog borulni.
És hogy sokak , akkor mit fognak csinálni, ha nem tudnak máshogy pénzhez jutni? Hát dolgozni fognak. Hogy nem értenek semmihez, hogy rosz helyen laknak? Akkor majd elköltöznek, oda ahol van munka, és kitanulnak egy szakmát, amire van kereslet. Ha rá lesznek kényszerítve. Ha.

szemega 2010.12.30. 20:14:33

Én is sok mindenben egyetértek! Főleg azzal, hogy amennyire nagy volt a várakozás a Fidesz-szel szemben, hogy ők mindenre felkészültek és nagy dolgokat visznek véghez... Aztán mit is látunk most? Kapkodást, sokszor téves/hiányos kommunikációt... "Oly sok lenne a tennivaló és olyan kevés az idő". Főleg, ha azt sem tudják, mit is akarnak csinálni...

Önmagában az , hogy az extraprofitot zsebretevő cégeket/vállalatokat rákényszerítik a közteherviselésre, jó dolog, de nem értem, hogy miért nem látják azt, hogy előbb-utóbb a dolgozó emberek fogják ezt megfizetni...

Hasonlóan értetlenül állok a devizahitelesek "megsegítésével". Mert éppen azt nem merték meglépni, ami a legtöbb hitelesnek segítene... Azaz, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokat töröljék el és a szerződés megkötésekor érvényes kondíciók után kelljen fizetni. Mert nem az árfolyam ingadozása az, ami miatt sokan bajban vannak. Ki lehet számolni... Elég csak beszorozni a mostani (megemelt kamat és egyéb emelt költségű) részletet az árfolyammal, majd ugyanezt elvégezni az eredeti részlettel...

De ez is csak a jéghegy csúcsa.... Rengeteg hasonló példa hozható még...

Felül kellene vizsgálni a rokkant embereket (ill. akik rokkantnyugdíjban részesülnek - ilyen igazolványuk van)... Rá kellene jönni, hogy a közbeszerzések a korrupció és a "vetítés/hazugság" meleg ágya...

És - valóban - a mostani rendszer nem a dolgozó embereket segíti... Az inaktívakat ellátó szociális rendszer minden , csak nem megfelelő ... Sokan szinte jobban élnek segélyből, mint a dolgozó ember.... A fekete munkáról nem is beszélve...

És még.... még... mindig van olyan , amiről beszélni kellene (változtatni kellene)...

Rókakígyó 2010.12.30. 20:14:37

Szlovákiával nem kéne példálózni. Őket egy dolog miatt lehet irigyelni: normális kormányt tudtak összehozni az idén.

Ezen kívül, ha 20 évig robog a szekerük, akkor is mögöttünk lesznek. És le vannak sajnálva...

Rókakígyó 2010.12.30. 20:14:40

@IgazMagyar: A Jobbik a legsötétebb komcsi, aknamunkás párt. Ha valaki a kuruc.info főszerkesztőjeként a parlamentből ossza az észt és ezt nem meri vállalni, akkor nem kéne magyarnak neveznie magát. Meg egyik követőjének és szavazójának sem. Igaz?

Menjél inkább kurucinfora kommentelni!

burguzu 2010.12.30. 20:14:43

Titkon azért reméltem, hogy az előző kormány egy részét lesittelik, de csak azért, mert akkor a következő kormány is ugyanezt teheti Orbánnal és haveri körével, mivel ezek se különbek az előzőknél. Ha minden egyes választás után igy történne, akkor szép lassan kikopnának végre a fidesz, mszp régi arcai.
Az inaktív rétegek ügye szerintem viszonylag egyszerű, Orbánék osztottak-szoroztak és rájöttek, hogy szavazatmaximalizálás terén jobban járnak, ha a nyugdijasokra-kamurokingerekre-megélhetési gyerekgyártókra-segélyes bodzagyüjtőkre és az állami léhűtőkre építenek, mivel ők lényegesen több szavazót képviselnek, mint az őket eltartók.
Pár éve még az volt a közvélekedés, hogy a fidesz, a dolgozó-adózó középosztály pártja, na ez már a múlté, a fidesz az eltartottak-élősködők pártjává alakult...

pusikat · http://spiritblog.blog.hu 2011.01.04. 09:14:22

Már elnézést kérek, de mi a baj a mostani "inaktívakkal"?!
Ezeknek az "inaktívaknak" az adó forintjaik is benne vannak pl.az ingyen oktatásban, hogy csak egy példát említsek. Dolgoztak min. 35 éven keresztül, fizették a járulékokat, az adókat. Felnevelték a gyerekeiket, és most miért is élnek? Mit is kéne elvenni tőlük?
Csúnyák, öregek? Aki most fiatal, azzal is ez fog történni, ha nem hal meg idő előtt pl. rákban.

Nem a mostani "inaktívak" nem szültek elég gyereket, (aktívakat) hanem a most aktív korban lévők nagy része, akik tanultak, sokan több diplomát is szereztek, amit szintén a közös kasszából finanszíroztak. Tévedés ne essék nem vagyok a tudás, a tanulás ellen.
Mondjuk sokan nem érnek vele semmit, mert most diplomával , de min. érettségivel lehet elmenni takarítani.

Aki teheti éli az életét, építi a karrierjét, család alapítás helyett. Ennyi "szingli" még sosem volt mint manapság.
Az ellen sincs kifogásom, hogy amíg fiatal valaki, addig szórakozni, karriert építeni akar. A mai körülmények között én is ezt tenném. Mert minden fiatal aki felelősségteljesen gondolkodik a mostani, egyre bizonytalanabbá váló világban százszor is meggondolja, hogy alapítson-e családot.

Nagyon sért, bánt az, hogy pont azoknak szálka a szemükben az "inaktív" korosztály, akiknek lehetővé tették, hogy sok éven át ingyen több diplomát szerezhessenek, felnevelték őket, vagy a szüleiket.

Itt nem az a baj, hogy vannak olyanok, akik a sok évi munka után, a családjuk becsületes ellátása mellett, megérdemelten járadékot kapnak, ami a legtöbb "inaktív" részére ez egy nagyon kevés összeget jelent.
Sokan közülük egyedül, özvegyen maradtak. A fizetni való meg nem csökkent. (rezsi) Spórolni csak az olcsó ki tudja miből van párizsival tudnak sokan. Van akinek a nyugdíja felét elvisz a gyógyszer ára. Habár igaz, minek is veszi meg, mi a csudáért akar még tovább élni, az "aktívak" nyakán?!!.

A baj ott van, hogy az aktív korúak alig 50%-a dolgozik. Az aktív korúak nagy része kénytelen segélyen élni. Miért, mert nincs elég munkahely, ráadásul nagy részük alul képzett is. A segélyek is a közös pénzből, a mostani "aktívan " dolgozók befizetéseiből kerül kifizetésre.
A hajléktalanok ellátása sem olcsó, és hányan vannak? De rövid időn belül még hányan lesznek?!!!

Az "inaktívak" is esznek, laknak, rezsit fizetnek ezzel pedig ugyanúgy fizetik az
AFÁ-t, mint az "aktívak" ami pedig ugye megy a közösbe.

Nem egymásra kellene mutogatni, hanem megteremteni azt a lehetőséget, hogy a munkaképes emberek dolgozzanak, adót, járulékot fizessenek. Nem kéne ingyen osztogatni még a segélyek nagy részét sem, mert aki nem beteg, nyugodtan végezhetne közmunkát a pénzért.

Szorgalmazni a vidéket termelésre, mert egyenlőre a legtöbb vidéki házban füvet nyírnak, és dőlnek össze az ólak..
Akkor nem kéne ezt a sok vacakot enni drága pénzen és nem a multik, meg a felvásárlók hizlalnák a bankszámlájukat. A vidék is jövedelemhez jutna, ha már nem felejtette volna el, hogyan is kell termelni, és a föld mire való. Földet művelni, állatot tartani 70%-ban az "inaktívak" csinálják, és küldik a hazait, a már gereblyézni sem tudó gyerekeiknek.

De hát igen 1989 óta szét kellett verni a gyárakat, üzemeket, meg a jól felszerelt TSZ-ket. Meg kellett szüntetni, idegen kézre kellett adni híres magyar élelmiszer komplexumokat. A legtöbbnek már csak a magyar neve van, de maga a cég nem magyar tulajdon.
Ezt is az "inaktívak" csinálták???

Tudod mit, hagyjuk meg a közszférában dolgozók éves 850 ezer cafeteriáit,a képviselők korlátlan mértékű költségtérítést, az államháztartás egyremagasabb költséget, pumpáljunk a BKV-ba, az OTP bankaba, segítsük Tőkés Laszlót az új pártja alakításába, támogassuk a határon kívüli magyarságot....stb Ezekért szívesen adod az adóforintjaidat, ezeknek ugyan nem jár, de jut!!
Igazad van, ők jobban megérdemlik mintaz aki téged, vagy szüleidet felnevelte.
Nem győzözk sokak naívságán csodálkozni. Mert az naív, aki azt hiszi, hogy Orbán azért harcolt körömszakadtáig, hogy csak 4 évig kormányozzon.
Orbán Viktor 9 évre ad kinevezéseket, központosít, centralizál, 10 millió munkahelyet igért 10 év alatt!!! Akinek van füle, mellé egy kis esze, az érti.

Okoska, ha a serpenyő egyik feléből elveszel, a másikba teszed, még mindig ugyanannyid lesz!!!! Nem csináltál vele semmit, egy petákoddal sem lett több.!!!

Exploiter 2011.01.05. 11:20:59

@bigchange:

"a nyugdíjasok évtizedekig fizették a járulékokat"

Nem érdekel. Várj, így írom: NEM ÉR-DE-KEL.
Tudod miért nem? Mert én is évtizedekig fogom még fizetni a járulékokat és még ennyit se kapok érte. Velem nem szolidarizálsz, baszod?

"a fidesz politikája amúgy elég egyértelmű: a tehetősebb középrétegek és a gazdagok támogatása (egykulcsos szja és családi adózás) a többiek kárára."

A többiek jelenleg a középréteg maradék része és az alsó dolgozó harmad, ami nálunk nem harmad, hanem vagy 80%

Ha a fidesz komolyan gondolná az egészet, akkor ezt a nyolcvan százalékot lőné be, a kereslet nagy részét ugyanis ez a csoport adja. Meglépné a szükséges csökkentéseket, kezdve az üzemanyag jövedéki adójának megtizedelésével, folytatva a munkáltatói és munkavállalói járulékok brutális csökkentésével, aztán megnézné a befolyt összeget és abból osztana-szorozna. A ciklusuk végére utol is érnénk magunkat.
Valszeg nem jutna a jövő évi 3 százalékos nyugdíjemelésre. Meg sok minden másra sem.

Ellenben lenne egy dolgozó orientált, nyugodt, kiszámítható gazdasági helyzet és esetleg még a fehérítéssel is meg lehetne próbálkozni.

De nem gondolja komolyan, mert ugyanolyan inkompetens szaros banda, mint az előző.

xylu 2011.01.05. 11:21:03

@is: egyetértek veled,itt a naiv jobboldali szavazók hibáztak, amikor beengedték a farkast, aki fehérre festette az arcát .Most aztán csodálkoznak, hogy megeszi a kisgidákat.
Azt meg kikérem magunknak, hogy a liberális és szocdem gondolkodás eltűnt a történelem süllyesztőjében:csak éppen nincs, aki minket képviseljen, ez az egyensúlytalanság a legnagyobb probéma.
A politikai verseny felszámolása nagyon árt a színvonalnak, mint bármi más versenyellenes lépés is.

Martian (törölt) 2011.01.05. 11:21:06

@Viktus: "az a szerencséje a Fidesznek, hogy nincsen kit választani helyettük."

Amíg pártlisták és szabad mandátum van, semmi értelme a választásoknak, mert a szavazók csak majmot csinálnak magukból.

sapuh 2011.01.05. 11:21:09

A Véleményvezér eddigi legjobb posztja.

Erre a józan, modern konzervatív (vagy akárminek nevezett) hangra lenne szükség a kormányban is.

Ronin2010 2011.01.05. 11:21:19

Nyugdíjas vagyok, tehát az itt elhangzott terminusok szerint inaktív. Dolgoznék. Próbálkoztam, próbálkozok. 42 év munkaviszony után mentem nyugdíjba. Ezt, miután a munkámnak nemzetközi elismerései voltak folyamatosan, úgy ítélhetem meg, hogy nem az átlagos szocializmusban élő munkás szintjén. A díjazásom viszont átlagos volt Ennyi járt. Időnként még be is tartottak.

Az időmet becsülettel végigvittem. Adtam ennek az országnak, Nektek, az akkor még "passzív" csecsemőknek, gyerekeknek, tanulóknak, katonáknak, munkakezdőknek, stb. a kapottnál lényegesen többet. A véleményem ezek után a blogról és a kommentekről?

Remélem, hogy mindenki, aki közületek nyugdíjas, tehát "inaktív" lesz, azonnal tapasztalni fogja az "aktív" réteg fent, általatok hangoztatott véleményét a bőrén és a megélhetésén.

Javaslom visszamenőleges törvény hozását a "passzív" kort elérők kötelező, saját sírjának megásásáról, s nyugdíjba vonulás helyett behatárolt időn belüli kötelező eutanázia elkövetéséről. Hogy ne zavarjuk "aktív" köreiteket. Szüleitek és Nagyszüleitek méltányolni fogják. Javaslom a fentiek végrehajtását a "passzívak" saját gyerekei és unokái által, kötelezően.

Gratulálok.

Ronin2010 2011.01.05. 11:21:23

Még valami. A probléma azonnal megszünne a nyugdíjjárulék befizetésének megszüntetése után. Mindenki gondoskodjon a saját öregkoráról, az akkori megélhetéséről. Bevezetés folyamatosan, s így a nyugdíj korhatár is megszünne, mint probléma.

...WM... 2011.01.05. 11:21:26

Nagyon jó cikk!
Remélhetőleg jövőre már tényleg jönnek valódi reformok is, mert eddig sajnos nem sok jó történt. A remény hal meg utoljára :-)

panny44444 2011.01.05. 11:21:32

Hú! Mennyi sok "okos" ember gyűlt itt össze már megint.

Az észosztáshoz mindenki ért, ja, kb. mint a focihoz. :(
Ja, és mit kellene csinálni?
Drasztikusabb lépéseket tenni? Ja, hogy ahhoz ki kellene lépni azonnal az EU-ból, az ENSZ-ből és minden egyéb szervezetből?
Mert az eddigi nem olyan drasztikus lépésekért is mit kap a kormány? Pedig ez még csak babazsúr.
(A világ röheje, hogy pl. egy "baloldali" párt a bankok, bankigazgatók pénze miatt aggódik, s nem a munkásokért áll ki.)

Vagy így mennek a dolgok, vagy ha drasztikusabbat akartok, akkor egy kis lightos diktatúra 10 évre, + 50 ezer rendfenntartóval, aztán rend lesz itt.
Így meg, demokratikusan kell neki 20-30 év, mire helyére kerülnek a fejekben a dolgok.

@egyittlakó:

Nem, öreg. A fejedet te vered folyamatosan a falba, hogy nem értesz és nem látsz tovább az Orbánfóbiádon.
Ezalatt a 7 hónap alatt több történt az országunk és a magyarok érdekében, mint az elmúlt 8 évben összesen. De azt is megjósolom neked, hogy 2011. dec. 31-ig több fog történni az ország érdekében, mint az elmúlt 20 évben együttvéve.
Ne feledd, majd csak emlékezzél vissza egy év múlva erre...

nápolyi maszti 2011.01.05. 11:21:45

Hát ez igen finom megfogalmazása annak, ami az elmúlt félévben történt. "Néhány rossz arc eltűnt" -- és jóval több került magas pozíciókban (Pintér, Szíjjártó stb.). Az, hogy csalódás, megintcsak nem írja le pontosan ezt a katasztrofa-politizálást, ami Európa szégyenpadjára ültette Magyarországot. Most épp az elképesztő médiatörvény miatt szívatnak, korábban az alkotmánybírák bealázása és a nyugdíjak lenyúlása miatt; lehet, hogy a Véleményvezér fidesz-kompatibilis szerzőinek ez pusztán csalódás, és egy soha vissza nem térő lehetőség elszalasztása, számomra ennél sokkal rosszabb: az utóbbi húsz év mélypontja.

nem várt fordulat 2011.01.05. 11:21:53

egyébként én is azon a véleményen vagyok:

minden ami történt a múlt honapokban, lenyelnélm.
ha ennek az egésznek lenne valami kerete. ha pl. valaki odaáll és azt mondja: nézzék zemberek. eszméletlen szar a szitu, belül is kívül is. ezt és ezt és ezt meg ezt fogjuk meglépni, hogy levegőhöz jusson a gazdaságunk, csökkentsük a terheinket, és véghezvihessük a következő terveinket.

Ezek a tervek pedig amiken 200 ember dolgozik két éve szakmai vitákkal tarkítva a következőek: ...

No, nekem itt a ... helyén lévő, mondat befejezése hiányzik.

Így nekem az egész olyannak tűnik, mint ha pár kollegistának adnánk 100 000 Ft -ot, hogy csináljanak egy hatalmas bulit este, ahol majd részegen ötletelgetnek, hogyan lehetne tanulás nélkül megúszni a következő napon esedékes szigorlatot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.01.05. 11:21:57

A poszt egyes részleteivel nyilván lehetne vitatkozni, de most nem tartom érdemesnek. Mivel a fő mondandója, az iránya nagyon helyénvaló, a poszt egy agyonhallgatott, mégis nagyon sokunk számára fontos igazságról beszél. A kormány hiába ígérgette, csak nem hajlandó kirúgni azokat, akik haszontalan munkából élnek. Tény, hogy ők nehezen kapnának másik munkát, mivel sokan semmihez sem értenek, csak elszöszmötölnek egy hivatalban. De akkor is, legyen segély az, amit kapnak, ne nevezzék munkának, akkor legalább tisztázva van, hogy ők mások által eltartottak, és bizony meg kell próbálniuk munkát keresni. Éppúgy, mint akik már egy ideje szintén munkát próbálnak találni. Ne érezhessék magukat biztonságos, nyugdíjas állásban azok, akikre nincs is szükség, és az állam csak pénzeli őket. Nem is kevéssel, sok esetben.

A nyugdíjasok más kérdés. Állandóan emelik a nyugdíjakat. Az én fizetésemet ki fogja állandóan emelgetni? Aki ötven évesen nyugdíjba megy, az élősködő, csináljon valamit, ami hasznos. A kormány pedig nagyon dobja be magát végre ebbe, szánjon sok fáradságot végre a kihasználatlan munkaerő koordinálására, különben nem jó semmire.

Persze sokan háborodnak fel, és emlegetnek mindenfélét a saját védelmükben, hogy ők akkor mit csináljanak, és a kormány munkahelyeket ígért, és hogy ők már ennyi meg annyi évet szorgalmasan, satöbbi. Basszus, szarban vagyunk, és bizony négy éve a sok hülye nyugdíjas és eltartott is hozzájárult ahhoz, hogy a csak ártalmunrka levő kormány tovább pusztíthasson. Szívnunk kell a korábbi hülyeségünk miatt, nekem is, pedig én megakadályozni próbáltam a négy évvel ezelőtti ökörséget, hát akkor most mindenkinek szívnia kell, nincs, ne legyen védett pozíció.

AnnaKarenina 2011.01.05. 11:22:14

Max. annyiban érzem igazságát a bejegyzésnek, hogy az aktívkorúak aktivitását kellene/lehetne növelni.
Az a nagyon rossz helyzet állt elő, hogy a kevés munkahely és a nyugdíjaskorú réteg növekedése két oldalról is feszíti a kereteket. A korhatár emelésével spórolni lehet a nyugdíjfizetésen, de cserébe a fiatalnak nincs munkahelye. Ha fordítva történik, a nyugdíjak kifizetése nő meg.
Ez egy objektív helyzet, optimális megoldást igényelne, mert nem lehet a nyugdíjasokat a híd alá küldeni. (Aki meg leírja, hogy a 80-as években gondoskodó állam volt, annak elmondhatjuk, hogy öröklakásokat lehetett vásárolni, kb. olyan eladósodással, mint ma. Ráadásul az embereknek abban az időben szinte kizárólag hivatalos jö9vedelmeik voltak, hivatalos járuléklevonásokkal.)

A rokkantnyugdíjasokról ismét leírnám, hogy 379 ezren vannak (2010 január), 371 ezer további rokkantnyugdíjas már elérte a nyugdíjkorhatárt, azaz nyugdíjas.

Lehet, hogy a Fidesz az mnyp. vagyon államosításával megszabadul a kiegészítési kötelezettségtől, de egyben lemond arról, hogy az embereket érdekelje, mekkora a hivatalos bérük, tehát erősíti a fekete bérezést, ezáltal tovább csökkennek az állami ellátó rendszerekbe utalt munkavállalói és munkáltatói járulékok, ezzel öngerjesztő folyamatot indít be.

Az adócsökkentés, mint a gazdaság motorja sajnos nem igaz. Azok nagy része, akik ennek előnyét élvezik, eleve nem abba a körbe tartoznak, akik munkahelyeket teremtenének. Kellő kereslet hiányában pedig a vállalkozók egy része sem fogja ezt tenni.

A gazdaság élénkítését, munkahelyek teremtését csak külső forrásokból lehetne megteremteni, ehhez azonban sokkal inkább gazdasági kiútkeresésre, tárgyalásokra, megegyezésre hajlandó országvezetésnek kellene működnie.

A nyugdíjasok egy része pedig biztosan szívesen tudna olyan önkéntes munkákat elvégezni, ami a társadalomnak hasznos, ám pénz nem jut rá. Akkor azok, akik még képesek értelmes, aktív tevékenységekre nem kellene, hogy feleslegesnek érezzék magukat, az aktívak pedig, ha nem is pénz formájában, de profitálhatnának ezekből a tevékenységekből.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.01.05. 11:22:28

@aum: Ezzel speciel pont az a marha nagy probléma, hogy ehhez nagy hozzáadott értékű munkát végezni képes munkaerő kell. Ezt pillanatnyilag csak a szűk elit bírja biztosítani a kölkeinek, a többit az erősen szegregált közoktatás úgyis lenyomja, tehát onnan a következő generáció sem lesz képes másra, mint a kínaiakkal versenyezni a szalag mellett. Ebből a szempontból eddig sem volt rózsás a helyzet (a liberális okt. pol. mivel nem volt hajlandó hozzányúlni a szabad iskolaválasztáshoz, gyakorlatilag helyben hagyta a szegregációt), de most aztán rálépünk a gázra, és nyílt szegregációt hirdetünk! Orbán tehát valóban rákapcsolt, csak az a baj, hogy ez az út nem Svájcba visz, hanem Argentínába (igen, ott is mindig hisztisek szegény gazdagok).

Kismacska (BELLA) 2011.01.05. 11:22:36

@Viktus: a Fidesz éppen most mutatja meg, mit tud. És nem azt veszem észre, hogy tudna egyáltalán a lopáson kívül bármit is.

A szocik "legalább" "csak" közvetetten loptak, azaz az adóforintjainkból. Ezek közvetlenül nyúlják le a nyugdíjadat. Fejlődünk. Visszafelé. Szuper, nem?

Ezeknél az MSZP is nagyságrendekkel jobb volt - a lopáson kívül azért legalább a demokráciát nem veszélyeztették, nem akarták az uralmuk alá vonni az egész médiát stb. Kéretik megjegyezni: a politikus lop. Ilyen. Ez van. De ha magát a társadalmi berendezkedésünk alapjait ássa alá, mint Viktor teszi, amikor folyamatosan járatják le az országot, amikor nyomják le a forint értékét, amikor menekül kifelé a tőke meg a megtakarítás...

Ezekre nincsenek szavak.
Most is azt mondom: szeretném visszakapni a tavalyi problémáinkat. Nevetségesek voltak ehhez képest.

kukatr 2011.01.05. 11:22:47

@is: Nem mondasz hülyeségeket. Csak tanulj még logikát! Egy következtetés akkor hamis, ha igaz állításból hamis állításba következtetsz, minden más esetben igaz.

Amúgy meg a poszthoz hozzászólva 89-ben nem a kommunistáktól, hanem a szocialistáktól kellett volna megszabadítani az országot, és kellene most is. Ma pedig két képviselője van ennek: az mszp és a fidesz.

zolcsik76 2011.01.05. 11:23:17

@Bobojsza: Majdnem igazad van, de nem teljesen. Az inaktív ma nem csak a nyugdíjasokat jelenti. Sőt! De a nyugdíjasok is két táborra oszthatók ez ügyben. Van aki saját jogán kap ellátást, nekik igen is legalább értéken kell tartani a jövedelmét, és vannak akik özvegyi, vagy ilyen olyan jogcímen szociális okból kapnak valamilyen nyugdíjszerű ellátást. Na ebből van olyan aki többet kap, mint aki saját jogán kapja, vagy akár dolgozóként munkabért. Ezt vissza kell venni annyira amennyi jut. Aki munka nélkül van hosszabb ideje, néha többet kap ilyen, olyan jogcímeken, mint aki minimálbérért dolgozik. Közben a feketegazdaságban dolgozik bősz adócsalóként még többért. Na ez sem egy nyerő párosítás számunkra, akinek az adójából mindezt finanszírozza az állam.
A cikkhez még annyit: Viktor soha nem volt polgári, és soha nem volt demokrata. Most sem viselkedik máshogy mint kilenc éve, csak most többet tehet meg. A köpönyegforgatásról meg fideszes ne nagyon beszéljen. Rendszerváltás: Liberális. Ez nem hozta meg a várt eredményt. Legyünk konzervatív keresztények! És most Virág elvtárs sem csinálná jobban. Bizonyíték: nyugaton legjobban a saját pártszövetsége háborodik fel a viselt dolgain. Igen! A jobboldali konzervatív polgári pártok. Nem a baloldali, vagy kommunista pártok. Merkel kancellárt is csak Magyarországon lehet, és csak Viktor szájából a magyar baloldal által félrevezetett, megtévedt együgyűnek beállítani. És nem a jól képzett munkavállalók eszik meg.

protoplanetáris korong 2011.01.05. 11:23:35

Van egy kiváló ötletem arra, hogyan lehetne ezt az inaktív vs dolgozó csatát mindenki számára igazságosan eldönteni.
Egyszerű, nem is értem, miért nem jött rá eddig senki.
A nyugdíjasnak bizony adni kell a megélhetéshez elegendő pénzt, hiszem sok-sok évet ledolgozott (már aki).
Viszont egy dologra nincs szüksége a jómódú élethez.
Szavazati jogra. Azt kellene elvenni alapból minden nyugdíjastól. hogy ne ők dönthessék el, mi legyen az országban.
Azt bízzák az aktívakra.
Ennyi, lehet forwardolni Orbánnak az ötletet.

bloggerman77 2011.01.05. 11:23:50

A baloldali mozgalmakat kár temetni, mert ez a mostani rendszer minél tovább fennmarad, annál több ember lesz, akit hátrányosan érint, ergo a csalódott vagy a bal- vagy a jobbszél irányába megy el.

Egyszóval naív álom a baloldal eltűnéséről álmodozni, sehol sem tűnt el, sőt.

A nyugdíjasok kihalnak, de a hátrányos társadalmi helyzetű réteg folyton újratermelődik, és ezeknek a jobboldali-konzervativ politika sosem válasz, mert az a közép- és nagypolgárságnak szól.

A Fidesz azért a "zembereknek" szlogennel kampányolt, mert ha csak polgározott volna, mint 1998-2002 között, a társadalom széles rétegét nem érte volna el. Mert nálunk tkp. polgárság NINCS.

bebe tv 2011.01.05. 11:23:55

@Kiszámoló: Paul Lendvai szerint pedig egy igenis tehetséges hatalmi politikus. Ez alatt azt értette, hogy
a szűkebb környezetét rendre csereberélgeti. Akit pl. ténylég tehetségesnek lát, annak azonnal talál olyan beosztást ahonnan őrá nézve nem jelent veszélyt. Helyette maga mellé vesz olyan személyeket, akik igaz, hogy nagyravágyóak, de tehetségtelenségük miatt vakon végrehajtják azt amit ő megálmodott. Nézd csak meg a padsoraikban ülő képviselők kvalitását. Kivétel nélkül egytől egyig mind kis kaliberű fazon, akik még az anyjukat is megölnék, hogy továbbra is a padsorokban ülhessenek. Tipikus megélhetési politikusok.

Gemajel 2011.01.05. 11:24:00

Van egy rossz hírem: mindenki abból "építkezik", amit otthon látott, amihez ért. Nos a közgazdászokkal ellentétben a jogászok ahhoz értenek, hogy a valóságot hozzáidomítsák a joghoz és vica versa. Ha ez nem sikerül, akkor jön a generális blöffpolitika, ami vagy bejön vagy nem, de az biztosan.
Nos a régi dakota közmondás szerint "sz@rból nem lehet várat építeni", és ezen még az AKARAT sem segít. Tehát hagyni kellene már ezt a forradalmi hülyeséget és kormányozni kellene, mert a csúcsról már csak lefelé vezet az út. A komancsokat nem a gazdasági/politikai/fizikai megsemmisítés tartja távol a jövőben a választás megnyerésétől, hanem a jó, az ország érdekeit és nem a vezető rétegének érdekeit szolgáló eredményes politika. És minél nagyobb csodát ígért a kedves vezető, annál keserűbb és gyorsabb lesz a kiábrándulás azoknak, akik az egymillió új munkahelyben reménykednek, ugyanis a világválság közepette nem az a jellemző, hogy egymillió "lapátos" értsd alulképzett munkaerőre lenne szükség. Arra ott vannak azok, akik egy tál rizsért dolgoznak napi 8 órát.
A jó hír, hogy jövőre is INGYEN kap minden magyar állampolgár egy teljes Napkörüli utat!

GGG77 2011.01.05. 11:24:06

Meglep, hogy VV más kormányzást várt a Fidesztől.
Én pontosan erre számítottam, leszámítva a magánnyugdíjak ellopását (azt hittem ennyire nem vastag a bőr a pofájukon).
Számomra az 1998-2002 közötti időszak pont annak volt a bizonyítéka, hogy Orbánt SOHA többé nem szabad hatalomba ültetni, pláne nem 2/3-os többséggel.
A választások előtt elmondtam minden ismerősömnek, hogy ez lesz az elmúlt 20 év LEGROSSZABB kormánya. Most már mondják, hogy "igazad volt", én meg mondhatom, hogy "sajnos"...

balfék 2011.01.05. 11:24:18

Ne feledjük már el , hogy a nyugdíjasok pénze majdnem egy az egyben visszamegy a gazdaságba, mivel a nyugdíjból nagyon keveset tesz félre. Hány aktívat is tart el így egy nyugdíjas? Aki vásárol , szolgáltatást vesz igénybe, az igenis aktív részese a gazdaságnak. Még a halottak is. (temetkezési biznisz)

atiz 2011.01.05. 11:24:21

egyetertek a poszttal.

Azon a velemenyen voltam, hogy ekkora kaoszt uralni, es plane felulkerekedni rajta, a kulonbozo erdekcsoportok kozt ugyesen szlalomozni (ide ertendo az EU-t is!) ugy, hogy a vegen jol jojjunk ki belole, komoly szakembergardat igenyel.

Es hogy nem vagyok meggyozodve rola, a kormanypartnak vannak hozzaerto emberei.

Hat... egyenlore ugy tunik, bejottek a felelmeim. Bar ne igy lenne.

Nem vagyok fideszes 2011.01.05. 11:24:40

"Orbán Viktor pedig minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni ennek a tömbnek, nem mert semmit sem kezdeni az egész országot lehúzó ballaszttal."

Ez itt a legnagyobb baj. Ugye sokan, sokszor emlegetik a szlovák gazdasági csodát. Nos, ott az történt, hogy Dzurinda igenis, kő keményen megvágta a szociális kiadásokat, az eredményt ismerjük. Dzurinda bátor, tökös államférfi, Orbán pedig beszari, sunyi kalandor.

jozicsenko 2011.01.05. 11:25:00

@Senki A.:
1./ aki 62 évnél fiatalabb és nyugdíjas, az bezony vastagon inaktív: nincs alapja nyugdíjat kapni (a 40 éves szolg időt most talán hagyjuk), ha termel is, nem fizet a közösbe, max fogyasztási adót, de a tb-kasszából már csak kivesz, betenni nem tesz bele semmit: gondolj a minapi szegény, elesett 38 éves őrnagyra, aki friss nyugdíjasként haza visz 280ezret: lefogadom egy sörbe, hogy amint "kipihente" magát, max félévvel késöbb már oktató / magánnyomozó / éjjeli őrként egészítette ki a kis nyugdíját: te populistán véded az "öregeket", én munkára fognám a kamunyuggereket: aki 60 évnél fiatalabb, takarodjon dolgozni: éjjeliőrnek vagy csavargyüjtőnek, tökmindegy: fizessen adót
2, "Ha ebből az a következtetés, hogy a nyugdíjasokat le kell géppuskázni, mert különben éhenhalunk, akkor jobb, ha te öngyilkos leszel 55 éves korodban": nem kell
egyrészt mert az 55 éves az én szememben nem nyugdíjas, csak INGYENÉLŐ, másrészt a nyugdíjkorhatár ugye már 62 felett van, harmadrészt: legépkuskázásról nem volt szó: ha nem kapnak nyugdíjat, max kevesebbet utaznak hévizre és kevesebbet esznek (nem az öregek, hanem az 50 éves munkaképes "nyugdíjasok"): nem nyuggerholokausztot akarunk, hanem felelősségteljes adófizetőket...
3./ "Az is egy tendencia, hogy a népesség alapvető cikkekkel való ellátását egyre kevesebb "aktív" meg tudja termelni.": ok, hogy kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, kevesebb a csizmadia és a molnár is, de attól még kell a munkáskéz: nézz szét, mennyi munka van itt az országban...

aum 2011.01.05. 11:25:03

@Lord_Valdez:
Ma az inaktívak aránya közel 50%, az érettségizettek aránya meg 80%. A fiataloknál még nagyobb a legalább érettségizettek aránya, mégis nagyon sokan nem dolgoznak. Ahol lemaradásunk van az egyértelműen a felnőttképzés illetve a piacképes oktatás hiánya. Az előbbit lehetne orvosolni, ha a cégeket érdekeltté tennék a dolgozók továbbképzésében, pl. adókedvezmény adásával, ahogyan ezt Ausztriában teszik. A piacképes oktatást pedig elsősorban a termelő cégek és a szakmunkásképzés kooperációjának erősítésével lehet elősegíteni.
Vagyis dolgozó lenne (még ha ki is kell képezni), csak munka nincs. A multik nem képesek tömegeknek munkát adni. A Nokia évi 30 millió telefont gyárt párezer emberrel, az Audi a magyar GDP majdnem 10%-kát állítja elő egyedül, beszállítókkal együtt alig 15 ezer emberrel. A kkv-k viszont alig prosperálnak piac és tőke hiányában, agyonadóztatva, féllegálisan.
Egyértelmű, hogy a kkv szektoron keresztül lehet tömegeknek munkát adni. Persze van, aki csak egyszerűbb termelésbe fogható be, de az okosabbja simán magasabb hozzá adott érték termelésébe is bekapcsolódhat.

hattyú 2011.01.05. 11:25:13

a vicces az, hogy majd 2020-ban megírhatod ugyanezt a blogbejegyzést és a kommentelők is höröghetik ugyanezeket a hozzászólásokat :D semmi nem fog változni, mert nincs hozzá kellő mennyiségű ember aki valóban változni akarna. magyarul: jó ez ide.

hattyú 2011.01.05. 11:25:17

@Rókakígyó: Szlovákiához ne is hasonlítsd Magyarországot, ők sok-sok év Meciar után 8 év alatt 10 évvel megelőzték Magyarországot, amit még Fico sem tudott tönkretenni, nyugodtan lesajnálhatod Szlovákiát, ettől még a seggeden lukas lesz a gatyád és ha így marad minden akkor éhen fogsz halni, de te még a sírból is büszkén fogod hörögni a butaságaidat. :D

hóvihar 2011.01.05. 11:26:45

A nyugdíj befizetéssel kapcsolatban csak annyit tennék hozzá: igaz,hogy keveset fizettünk be,de a vállalat 53%-ot fizetett nyugdíj és egészség hozzajárulásként minden dolgozója után.Miért kell mindig okolni és megalázni azt aki becsülettel dolgozta végig aktiv éveit

tcom 2011.01.05. 11:26:49

Nagyon jó cikk. Végre!
DE addig nincs értelme, amig az érintettek meg nem értik, hogy nekik is áldozatot kell hozni.

Amíg a nyugdíjasokat csak az érdekli, hogy megkapják-e az infláció feletti emelést és hogy békén hagyják-e a csaló rokkantnyugdíjasokat, addig nem lesz változás. Amig a társadalom nem érti meg, hogy bármennyire megérdemli a polgár egy ledolgozott élet után a havi 200 ezer ft-t is, de nincs rá pénz, addig nem lesz változás.

Tulajdonképpen egyedül egy katartikus, millpengős csőd segítene talán, hogy felébredjen a nyugdíjas társadalom és megértse, hogy az unokáik jövőjével játszanak.

MitTomÉn 2011.01.05. 11:27:00

@Balt:
@J.G.: "a MANYUP pénzem kifigyelése kicsit sok volt már, le is mondtam az állami nyugdíjról."
:) Helyes. Több marad majd a az állami nyugdíjkasszában... "

Épp ma nyilatkoztam én is!
Hüjje-e vagyok?

Akkor figyelj:
Szépen halad a dolog, már 3000-en átjelentkeztek.
A vége - ahogy az első tendenciák alapján várom - szerintem kb. 10% (300.000) átlépő, akik képviselik a tőke 50%-át! Az állam meg megkapja a maradék 90%-nyi, jórészt alacsonyabb jövedelmű tagot, akik inkább koloncok voltak az MNYP-nek!
A végén még kiderül, hogy pont azt érte el az MNYP-knek a jelen kormány, ami eddig tiltott volt nekik: kimazsolázni a magasabb jövedelműeket és kivetni a tagok közül a többieket!

Ja és a felállás azt fogja jelenteni, hogy életképesek maradnak az MNYP-k, nem kell temetni őket.
Ha mégis, azt már csak valódi államosítással tudják megtenni, nem csak ilyet burkolt, zsarolgatós módon!

Kard 2011.01.05. 11:27:04

@is: Vannak olyan pletykák, hogy az új széchényi kártya egész pénzügyi lebonyolítását az OTP fogja kapni ami busás hasznot és a bankadó kompenzálását fogja jelenteni. Valszeg ezért ment bele olyan könnyen a Csányi a bankadóba.

Kard 2011.01.05. 11:27:08

@Rókakígyó: Hát kedves róka a Szlovákok bizony már rég lehagytak minket szinte minden gazdasági mutatóban. Az egy főre eső GDP terén már 2008-ban megelőztek és ott volt nekünk a -7.1%-os 2009-es évünk amikor nekik meg alig esett a GDP-jük.

bádogos 2011.01.05. 11:27:12

@borovi: Tévedsz, az az arc egy horvát csodadoktoré :)

neeskens 2011.01.05. 11:27:14

Magyarországon nem eltűnt a középosztály, hanem sosem volt igazán. Ebből következően nem lehet olyan politikát csinálni, ami a véleményelit számára megfelelő lenne.

Maximum lavírozni az erőcsoportok felett és ügyes politikával a felszínen tartani az országot, eddig ez Bethlennek meg előtte Tisza Istvánnak sikerült. Más kérdés, hogy mindketten belebuktak.

NemzetköziKockázatközösség 2011.01.05. 11:27:18

Illuzió azt hinni, hogy az aktívak számarányát növelni lehet. Nem is elsősorban a korfa miatt: az egyre hatékonyabb termelés lehetővé teszi, hogy egyre kevesebb ember termelje meg azt, ami tényleg kell, a lapostévétől a kukoricáig.

A mai gazdasági axióma az, hogy mindenkit rákényszerítünk, arra, hogy valami marhaságot gyártson a fentieken kívül, amit csak hatalmas reklámkampánnyal lehet eladni (ide érthetjük a szolgáltatások jó részét is, például az emberek elcsábítását kerozinpazarló nyaralásokra).

És mindez *mégsem* ad elegendő munkát ahhoz, hogy Magyarországon dolgozhasson az, aki akar. A mai fiatal diplomásokat sújtó munkanélküliség mellett mekkora hazugság már azt állítani, hogy 65 éves embereket munkában lehet tartani? Esélyük nincs, tisztelet a kivételnek.

A megoldás a létező és értelmes munkák jobb elosztása lenne, akár alapos munkaidőcsökkentéssel, akár korai nyugdíjazásokkal. Ez az erőforrások pazarlásának is véget vetne. Tudomásul kellene venni végre, hogy nincs 3 évenként új tévé annak sem, aki olyan mázlista, hogy éppen van munkája, és hogy amit én megtermelek az nem az enyém, hanem azoké is, akik nálam kevésbé szerencsések. Elég galád dolog őket élősködőnek nevezni.

Nagyon ideje lenne egy új közgazdaságtant felépíteni, aminek a kommunizmushoz semmi köze, de biztosítja a fenti elvek mentén a pazarlások megszüntetését, és mindenkinek a kenyeret.

Persze nem Matolcsy fogja ezt felfedezni és kiszámolni, kedves közgazdászok, van egy okos fiú köztetek? Vagy mantrázzátok a régit, és megdöglünk mind?

Pico 2011.01.05. 11:27:34

Észre kellene venni, hogy a magyar társadalom egy nagyon sok pénzbe kerülő ballasztot hordoz magával. No, ez nem az inaktívok tömege! Ha figyelnénk, észre vehetnénk, hogy a fejlett társadalmakban az előregedés általános jelenség, és valahogy mégsem akarnak ott a szerzett jogokból visszavenni, hanem csak a jövendő nyugdíjasoktól akarnak ma még meglévő juttatásokat mérsékelni. Több-kevesebb sikerrel... Szerzett jogok megsarcolása nem európai és demokratikus megoldás. (Igaz, a mostani kormány ilyen lépéseket azért már tett...)
Észre kellene venni, hogy az egészségügy finanaszírozási rendszerén kellene alapvető változtatást eszközölni! Éveről-évre a költségvetés sokszáz milliárddal kényszerül betömni a ráfordítási igény és járulékbefizetések közötti rést. Miközben a állandó átszervezések vannak, hogy a krónikus forráshiányt valahogy elbűvészkedjék. Sikertelenül...
És azok, akik az előző ciklusban állandó forráskivonásról beszéltek a blogokban, fórumokon, most hallgatnak. Azt hinné az ember, hogy valami generális változás következett be a források tekintetében.. Pedig dehogy...
És a színvonal meg egyre csökken, az egészségügyben dolgozók méltatlanul alacsony jövedelemhez jutnak s az adófizetők meg a költségvetési hiánypótlás mellett (ami a befolyt adókból történik) hálapénzzel fizetik meg - 3x - a szolgáltatásokat - miközben azt hallani, hogy azokból vissza kellene venni... Visszafelé akarunk menni, amikor előre kellene!!!
Látni kellene, hogy számos más ország gyakorlata alapján működö(magán)tőke bevonásával lehetne enyhiteni ezen a helyzeten, és a felszabaduló forrásokat pedig a gazdaság fejlesztésére fordítani! És ez azért nem megy, mert alapvető a félelem ugyanis az érintettek körében, hogy a magántőke bevonása nem csak pénzt hoz, de olyan racionalizálási, szervezési folyamatokat indít el, mint azt láttuk az egész magyar gazdaságban. Kissé eltúlozva, de nem távol az igazságtól, 1989. után 1990.-ben kiderült, hogy mennyi is a gyárkapun belüli munkanélküli... Miközben meg a gyárakban ugyanakkor éhbérért mások megszakadásig dolgoztak. Nincs egy kis átérzésünk...?
Azokat aszerény próbálkozásokat, amelyek az egészségügy megreformálása irányába történtek (vizitdíj, Hospinvest), az ellenzék ill. a szakma kinyírta. Pedig ezek a dolgok "nyugaton" bevált módszerek... (Mondom: módszerek, mielőtt leharapnák a fejem a Hospinvest felemlegetése miatt.)
Hogy mekkora a pénzszüke a magyar egészségügyben, arra elég egyetlen példa: a kórházak csődközeli helyzetének elkerülésére a szakma szerint 50-60 milliárd kellene. Találtak vagy 27-et... Igaz, hogy ennek elosztását közösen intézték el az érdekeltek... Ennyi elég is lenne??? Hogy közösen osztották el??? A manyup besőprése után minden bizonnyal lesz több pénz ennél, de vajon elég lesz -e? NEM. 2013.-ban már nem lesz ebből a pénzből semmi! És minden megy a régiben...
Látni kellne, hogy a magyar egészségügy még mindig szocialista keretekben dolgozik, a privatizáció félbe maradt, mert bár a tulajdonviszonyok változtak, de a nyugaton működő versenypiacnak nyoma sincs... S az állam, meg nem tud úgy viselkedni, mint egy magántőkés, nem tudja megfelelően felmérni a "központban" egy íróasztalnál egy ügyintéző, hogy X kórházban az Y osztályon Z vagy Z+1 ágyra van szükség. Nincs egy kis utánérzés, amikor 1950 táján a Tervhivatalban mondták meg, hogy hány pár cipőre van szükség??? Szerintem most pont ezt teszik... Rugalmasan ezt csak olyan tulajdonos tudja felmérni, aki ott van helyileg és közvetlenül ez a zsebére megy!
Gyurcsányék valóban sok hibát követtek el, de az egészségügy harmatgyenge módosítási próbálkozással legalább valamit tenni akartak. Ezt leradírozták... Vegyük már észre, hogy ezen kellene változtatni és nem a nyugdíjakat csökkenteni!!!
A magyar gészségügy ma az a szent tehén, amihez nem nyúl hozzá senki. Vagy mert nem mer, vagy mert lekötelezett....

kormányzó 2011.01.05. 11:27:37

Mi a tökért fájnak a nyugdíjasok?Ők, megtették a magukét,csak megöregedtek.Lőjük agyon őket elismerésül?A szüleidet is?Vagy őket megtartsuk mert jók voltak?Ha valaki rokkant-egészség-károsodott-pusztuljon?Te,biztosan nem lehetsz az?Papír?Van róla?Téged is likvidáljanak?Tudtommal,egészségbiztosítást fizetünk,fizettünk.Ezért nem jár ellátás?Azokat akik munkanélküliek-fiatalok,már nem túl fiatalok-lámpavason szárítsuk?Ne jöjjön senki a "van munka csak..." dumával.Aki ezt tudja csak,az semmit nem tud!Legalábbis ebből a kibaszott országból.

hollario 2011.01.05. 11:27:47

"Aki még emlékszik 2002-re, arra az elképesztő szellemi és morális zuhanásra, amit a Medgyessy-Kovács páros győzelme jelentett"

:))

Az első OV-kormány is egy rakás felfuvalkodott, dilettáns, nagyképű rablóból állt, ezért buktak el. Semmi nem változott, ma ugyanez van. Én nem csalódtam bennük, pontosan ez volt várható tőlük. Ha ti csalódtatok, az azért lehet, mert láhatóan beléjük álmodtok olyasmit, ami nincs meg bennük.

kenterbe 2011.01.05. 11:27:55

A lózungok ebből a cikkből sem hiányoznak. Matolcsy például már jelezte, hogy megfeleznék a rokkantnyugdíjasok számát. A kormány alapcélkitűzéseiről nincs szó a cikkben: egymillió új gyerek, egymillió új munkahely. Ha ez meglesz, kit érdekel, hogy megőrződik az inaktívak reálbevétele? A stratégiártól nincs szó a cikkben, csak néhány fontosabb és egymástól elszigeteltnek tűnő döntésről.

Lehet egy krémessel több? 2011.01.05. 11:27:58

@Kiszámoló: Betű szerint egyetértek az általad leírtakkal.

Tényleg: ez a „mostani miniszterelnök” minden egyes megnyilvánulásával csak egy valamire törekszik: bevonulni a Történelembe (Hogyan festhetnék a legjobban a Magyar Történelemben? – pózpróba a tükör előtt). A többi kamu. Egy szerencsejátékos improvizációja. A sleppje mind zombi. Ugyanúgy beszélnek és gesztikulálnak, mint ő... Már csak egy egységes (védjegy szerű) üdvözlési forma hiányzik (khm, khm) és helyben vagyunk (hagyva)...

De már ott van a történelemben évek óta... Úgy gondolom, brutálisan gázos „celeb rank”-et fog kapni az utókor részéről. Már, ha EU kompatibilis vagy szalonképes „nyugati” politizálást veszünk alapul. Amennyiben viszont nem ebbe az irányba tartunk, az a jövőre nézve több lesz, mint izgalmas...

Ezt az Obama srácot (generated by media) is nagy üdvrivalgással fogadták, most meg fogja a fejét mindenki. És még messze nincs vége...

A tisztább kép kedvéért: létezik olyan, hogy baloldali politika, politizálás. Ez egy szalonképes politikai alternatíva a világ számos részén.

És nem egyenlő a kommunizmussal.

Ezt a bélyeget csak itthon (illetve keleten) lehet rásütni sok paranioás ember rettegtetésére. Összemosva a valóban felvállalhatatlan múltat a jelennel.

De ha a Narancs Nagyker tovább folytatja így, meglesz a saját dicstelen múltja, amely elég síkos pályát biztosít majd a süllyesztőbe.

2011.01.05. 11:28:10

Hát most már nincs visszaút, Orbánék el lesznek itt jó pár évig az biztos. Szerintem ez még csak a kezdet, de ha minden jól megy egy erős balos új generáció fog felnőni az uralkodásuk alatt. Ez a világ rendje.

Sajnálom, hogy OV elindult és a barátai elindultak a tekintélyelvűség felé, mert meg van a lehetőségük demokratának maradni. Köpködhettek, de Horn Gyula és a Szadi anno lehet, hogy posztkomancs meg korrupt volt, de a 2/3-al normálisan éltek. Bár úgy nézem ebben az országban erős a vágy, hogy egy fasiszta rendszert is kipróbáljunk...

a katona fehérben 2011.01.05. 11:28:38

Ez a "2002-es restauráció" értelmezhetetlen, megfoghatatlan izé számomra, semmivel sincs alátámasztva. Csődbe ment pár fideszközeli cég (Happy End stb.), és felemelkedtek a szociközeli cégek. A Széchenyi-terv keretében felhúzott, hosszú távon életképtelen vállalkozások gyorsan vagy lassan tönkrementek (pl. mostanában sorra a wellnesshotelek), helyettük épültek baromi drágán és előnytelen üzemeltetési szerződésekkel autópályák. Vagy még lehetne sorolni. Ilyen alapon minden kormányváltás restauráció, már amennyiben a győztes volt már előzőleg kormányon, csak onnantól más zsebekbe pakolják a költségvetési pénzeket. Ezen túl pedig nyilván a saját elképzeléseit és embereit fogja nyomatni - erre mintha mostanában is láttam volna egy-két példát...szimpátia kérdése, hogy mit nevezünk restaurációnak, és mit káderkipaterolásnak.
Ami pedig a 2002-es "morális összeomlást" illeti: az szerintem egyértelműen a Fidesz két választás közötti, addig példátlan és (az addigi poltikai hangvételhez képest legalábbis) méltatlan és gusztustalan stílusú kampányával kezdődött, az akkor kiásott, sokat emlegetett árkokat mélyítik szorgosan azóta is mindkét oldalról...emlékszünk még arra a szórólapra, hogy "Medgyessy rákos, és három hónap múlva meg fog halni"? És apropó Megyó és restauráció: a Fidesz is megszavazta a 100 napos program minden egyes égbekiáltó baromságát, maguknak állítottak csapdát a két forduló közötti "nem szavazták meg!" kampányukkal (hiába, a kampányolás nem az erős oldaluk), és vsz. 2002 második felében nagyon sokat veszített a pragmatikus hozzállásából Orbán és a Fidesz, hiszen ha valami, az nagyon jól kiderült az elvesztett választásból és a 100 napos során hirtelen egekbe szökő népszerűségű MSZP-től, hogy a siker kulcsa a kőostoba demagógia és a csillagok leígérgetése az égről. (Ez akkor volt így, és csak bizonyos határig, ezért nem jött össze nekik 2006-ban se. A posztban emlegetett 2010-es "okos kampány" is nyilván az általánosságokon túli mély kussolásra utal. Szintén szimpátia kérdése, hogy mit nevezünk okosnak és mit sunyi hazugságnak, ld. mnyp.)

És még ami "a baloldali szavazók kihalnak" elméletet illeti: egy jelentős többség valószínűleg nem úgy választ pártot, mint kedvenc focicsapatot, azaz egy életre, és nem is úgy születik, hogy valamilyen oldali. A legutóbbi közvélemény-kutatáson, ha jól emélkszem, NEGYVENÖT százalék volt az egyik pártot sem választók aránya, messze ez volt a legmagasabb oszlop mind közül. Nem hiszem, hogy közülük egyiket se érdekelné, hogy ki van kormányon, csak egyszerűen nem bíznak senkiben, illetve senki nem mond nekik olyat, ami egyszerre hihetően és előnyösen is hangzik. Viszont meggyőződésem, hogy ha valakik, akkor ők azok, akiknek a hangoztatott ideológia és az oldal szerinti besorolás nemhogy tökmindegy, hanem egyenesen taszító, ti. pont ebből az "egymást baszogatjuk marginális/szimbolikus/elavult témákban, miközben mennyi a kézzelfogható, ámde kezeletlen baj" viselkedésből van elegük, és ha valaha akad egy hiteles ember bármilyen, akár baloldali színben, akkor egy jelentős részük mozgósítható. (Hozzáteszem, jó lenne tudni ennek a tömegnek az életkor és aktivitás szerinti megoszlására, mert lehet, hogy teljes tévúton járok.)

Watchman 2011.01.05. 11:28:42

Csalódtam-e a Fideszben? Csalódtam. Nem a manyupok miatt, nem az IMF miatt és nem a bankadók miatt. Ezekhez én nem értek, és nem tudom megítélni, hogy miért szükségesek, és mivel lehetett volna kiváltani. Azért csalódtam a Fideszben, mert ugyanazt a kommunikációt folytatja, mint az MSZP. Minden rendben van, ők mindent jól csinálnak, és ezután mindenki jobban jár, bezzeg a mocsok kommunisták. A maszop is 8 évig mondta, hogy ők megmentik a zembereket az éppen aktuális ellenségtől. Az ellenség aztán volt kapzsi orvos, lébecoló egyetemista meg persze a középosztály meg a nagytőkések. Senki nem meri ebben a kurva országban kimondani, hogy nincs minden rendben. Hogy nem a zemberek ellenségei miatt nincs kolbászból a kerítés, hanem mert járni jár csak nem jut.
Tele vagyunk szellemi fogyatékosokkal, akik képesek levezetni, hogy az MSZP 8 évi szerencsétlenkedéséért a FIDESZ a hibás legalább részben... És el is hiszik. Most meg jönnek a társaik, akik levezetik, hogy minden FIDESZes baromságért az MSZP tehet. Ugyanígy levezetjük, hogy a minden bajunkért a zsidók/nyugdíjasok/munkások/tőkések/nácik/kommunisták/középosztálybeliek a hibásak. Csak ki ne derüljön, hogy a dolgokat mi basszuk el kollektíve, és nem a démoni ellenfél.
És én is osztom a zészt a blogon, mintha olyan sok lenne nekem is. :) 10 millió polihisztor országa vagyunk, de már nem sokáig, mert fogy a magyar.

Rókakígyó 2011.01.05. 11:52:36

@Kard: Emlékeim szerint pl Írország volt Európa mintaállama vagy 3-5 éve. Portugália 10 éve. Mi is produkáltunk igen jól ez Eu-hoz képest. Most meg? Várjunk még azzal, hogy a szlovákok lehagytak bennünket.

Senki A. 2011.01.06. 21:41:26

@jozicsenko:

"te populistán véded az "öregeket", én munkára fognám a kamunyuggereket: aki 60 évnél fiatalabb, takarodjon dolgozni: éjjeliőrnek vagy csavargyüjtőnek, tökmindegy: fizessen adót "

Én a véleményvezér cikkére válaszoltam, nem a te (akkor nem is ismert) véleményedre. Ő nem a "fiatal" nyugdíjasokról írt. Másrészt, mint írtam, nem látom a munkáskézért könyörgő munkaadókat. Ha populista lennék azt mondanám, hogy dolgozz te ingyen.

" másrészt a nyugdíjkorhatár ugye már 62 felett van, harmadrészt: legépkuskázásról nem volt szó:" Ugye az "55 évesen legyél öngyilkos" javaslat az csak azért született, hogy biztos ami biztos, még véletlenül se legyél nyugdíjas. Tessék figyelni az iróniára!

"ha nem kapnak nyugdíjat, max kevesebbet utaznak hévizre és kevesebbet esznek (nem az öregek, hanem az 50 éves munkaképes "nyugdíjasok")"

Vagy nyomorognak munkanélküliként. S akkor segélyben adod meg nekik amit nyugdíjban adnál. Azt azért ne feledjük mennyi az átlagnyugdíj, s mennyit spórolnál mindazzal amit javasolsz. Bagatell összeget.

"ok, hogy kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, kevesebb a csizmadia és a molnár is, de attól még kell a munkáskéz: nézz szét, mennyi munka van itt az országban..." Lehet, hogy tennivaló sok lenne, de majd ha te példát mutatsz és önkéntesen dolgozol a közösségért, akkor majd, közvetlenül az éhenhalásod előtt, elismerem, hogy esetleg lehet igazad. Mert ami munka van ma Magyarországon az bizony nem vállalkozást izgató munka. S ha azt megfinanszírozná az állam, akkor nem tudom mivel lennél boldogabb, hiszen így sem jut sok mindenre pénz.

Ismételm: nem látom a sok, munkáskézért könyörgő vállalkozót, akik alig várják, hogy valaki csöngessen az ajtajukon munkáért, s ráadásul többet fizetnének a minimálbérnél.

SA

Kard 2011.01.06. 21:41:27

Állj már meg. Azért Írország még mindig messze jobb állam magyarországnál. Ha nem másért nekünk 1.5 évvel hamarabb kellett IMf hitel :).
Komolyra fordítva a szót. Ha 100-ról emelkedsz 200-ig majd onnan esel 10%-ot még mindig jobb állapotban vagy mint ha 100-ról emelkedsz 150-re és esel 5%. Amúgy a válságban talán a magyarok produkálták a legnagyobb esést a visegrádi 4-ek közül és nekünk volt a legkisebb növekedésünk az idei évben. Szlovákokat szinte lényegesen kevésbé érintette meg a válság mint minket. Bevallom én is azt hittem nagyobbat koppannak az autóiparuk miatt de nem így volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.06. 21:41:30

@aum:
Nagyjából egyet is értünk, de fontos látni, hogy az inaktívak kritikus része pont a képzetlenek közül kerül ki. (Sőt, ha szőrszálhasogató akarok lenni, akkor ma már az érettségi se számít valami komoly képzettségnek.)
A gazdasági növekedésünk egyik gátja az ő magas számuk és pont velük nem fog menni a magas hozzáadott értékű munka.

A német típusú munkáltatást nem érdemes nagyon idekeverni. A német/osztrák gazdaság jó el van látva bizalmi tőkével, ezért informálisabb. Ezt úgy kell érteni, hogy nem ennyire papírcentrikus. Mi nem bízunk egymásban, ezért mindenről igazolást várunk el. Ott nem kell neked mérnöki diplomával rendelkezned, hogy mérnökként dolgozhass. Elég elvégezned pár szakirányú képzést, bebizonyítanod, hogy képes vagy rá és dolgozhatsz. Nálunk a papír mindenható. Ezért nálunk baromi nyögvenyelős lenne az, hogy "fogj egy munkanélkülit és képezd szakmunkássá" módszer.

aum 2011.01.06. 23:15:51

@Lord_Valdez:
Miért ne működne nálunk is a német modell?
Engem például nem érdekel a papír. Én azt láttam, abban nőttem fel, h. gyakorlati tudás ér valamit.
Édesapámnak a legmagasabb végzettsége egy esti iskolán szerzett elektroműszerészi szakérettségi.
Ehhez képest már a 70-es években csalogatták Svájcba (de családi okok miatt nem vállalta).
Dolgozott az iráni atombombaprogramon a 80-as években.
Bulgáriában letartoztatták, mert olyan spéci saját készítésű búvárcuccai voltak, h. azt hitték kém :)
Visszatérve, nyílván az oktatás stratégiai kérdés, sajnos hosszútávú. Nemcsak szakmát, munkát kell adni, hanem vissza kell állítani a munka becsületét.
Magyarul, aki tisztességgel kitanul egy szakmát, az német szinten tudjon belőle megélni.
Ehhez képest az állam mindent agyonbasz az adókkal, vállalkozni alig lehet, bármilyen diplomával elhelyezkedni csak szerencsével, mert 1200-an pályáznak egy helyre.

lajafix 2011.01.07. 10:04:03

@Senki A.: honnan vetted hogy a segély ugyanakkora legyen mint a nyugdíj?

Miért átlagnyugdíjjal számolsz, a nyugdíjba menők kezdő nyugdíja jóval nagyobb, mint az átlagnyugdíj.

Munkáskézért könyörgő vállalkozót azért nem látsz, mert magyarországon kár nagyban vállalkozni, alkalmazottat tartani, ha nem az állam húzza le őket, akkor az általad bemutatott mentalitású alkalmazott.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.09. 16:07:27

@aum:
Azért vagyok szkeptikus, mert ha az Ákombákom Kft. kiképez egy szakmunkást és az elmegy Bármilyen Kft.-hez, akkor ott megnézik a képesítését. Azt látják, hogy az Ákombákom Kft. és azt mondják: viszlát.
Nem hiszik el, hogy rendelkezik a képességekkel. Svájcban igen. Egy svájci cég nem feltétezi a másik svájci cégről, hogy alibi igazolásokat adna ki. Magyarországon az első gondolatod.
A bizalom nagyon fontos a jól működő gazdasághoz, és nálunk ez hiánycikk. Ezért hiszem, hogy nem működne gördülékenyen.

A német szinthez sok minden hiányzik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása