Véleményvezér

vv

Hová tűnt a magyar ellenzék?

2011.01.07. I 85 komment I Címkék: mszp media jobbik lmp

Egyszerűen arról van szó, hogy a rendszerváltozás óta ilyen impotens parlamenti ellenzéke még nem volt Magyarországnak. (Fotó: Index)

Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy az elmúlt néhány hétben az európai politika és politikai sajtó kiemelt figyelmet fordított Magyarországra – akadnak azonban olyanok is, akiknek még politikus létükre sem, vagy akik legalábbis nem voltak képesek felfogni az ügy jelentőségét, horderejét. Ezzel összefüggésben egy dolog alig tűnt, mert alig tűnhetett fel bárkinek is: hogy a magyar kormánynak úgy egyébként van egy ellenzéke.

Mit csinált az ellenzék az elmúlt hetekben?

Az a gyanúnk, hogy jó magyar politikus módjára leginkább ők is szabadságon voltak. Miközben az európai kormányok és a nemzetközi sajtó, valamint a magyar kormány olyan labdákat dobáltak nekik, melyeknek a lecsapásához egészen egyszerűen csak fel kellett volna vánszorogniuk a pályára, még csak erre sem voltak képesek. Pedig nem mindennap fog kapni az egyébként is teljesen jelentéktelen ellenzék annyi megnyilvánulási lehetőséget és akkora nyilvánosságot, mint most, amikor nemzetközi figyelem irányul hazánkra. Itt lett volna végre az esély, hogy megmutassák a világnak, léteznek, és hogy legalább a világ (vagy Európa) másik felén lévő tévénézővel és újságolvasóval elhitessék, hogy ők itt bizony politikai tényezők, akiknek az elképzelései valódi alternatívát jelentenek Magyarország számára.

A Véleményvezér tényleg próbálta figyelni, hogy ezt a (valószínűleg soha vissza nem térő) lehetőséget az ellenzék hogyan használja ki, ám gyakorlatilag egyetlen valamirevaló kísérletet sem láttunk erre.

Helyzet van – vagyis nincs

Kezdjük az MSZP-vel és Mesterházy Attilával! A legnagyobb ellenzéki párt elnöke és frakcióvezetője, miután kiheverte a szilveszteri malacpecsenyét és vörösboros káposztát, hétfőn kitett a Facebookra egy karikatúra-sorozatnak nevezett valamit, mely többek között a 10 milliárdos debreceni focistadionnal és a színházak jobboldali „megszállásával” foglalkozik. Rá két napra egyéb elsőrangú kérdések mellett az MSZP alapszabály-módosításáról és a „Balközép” című frakcióhírlevél átalakulásáról beszélt a Népszabadságban, ahol még azt is megemlítette, hogy komoly tömegrendezvényeket is szerveznek – március 15-én és május 1-jén. De akár még előbb is, tette hozzá. Csütörtökön jutott ideje végre a médiatörvény elleni tiltakozásra: kötött egy fekete szalagot a Szabadság híd korlátjára. Ennyit Mesterházyról. Pártja azért közben legalább a kötelezőt hozta, az AB-hez fordult, valamint a médiatörvény visszavonását követelte, ki tudja már, hogy hányadszor.

Akárcsak a Lehet Más a Politika, mely párt a héten jobbára sajtóközlemények küldözgetésében élte ki ellenzéki tevékenységét, és kreatív módon még egy rendkívüli ülés összehívását is kezdeményezte, ahol majd mindenki közösen kibeszéli a problémákat, és nyilván szépen visszavonják a médiatörvényt. Ma reggel egyébként a párt honlapjának első két híre a Nem bontják a világörökséget – az LMP gratulál, valamint az Önkéntesség éve – ösztönző rendszert és szemléletváltozást! címet viselte, ezeket követte harmadik helyen Az LMP üzenete a magyar EU-elnökség elé, mely közlemény egyébként szintén nem a médiatörvényre összpontosít.

A Jobbik részéről pedig az egy szem Novák Előd bohóckodott csak a Rádió épülete előtt.

Politikai lényeglátásból és helyzetfelismerésből, valamint kreativitásból tehát mindhárom párt közel azonos szinten teljesített: ez a szint pedig a nulla.

customer surveys


Az ellenzék impotenciája

Nem, nem arról van szó, hogy a Fidesz diktatúrája valamiféleképpen beléjük fojtotta volna a szót: ugyan az m1-en nehezebben jutnak el a mikrofonig, de ez az ellenzék még csak el sem akar oda jutni. És nem azért, mert az ellenzék a parlamenti súlyából adódóan volna jelentéktelen. Hiszen ’94-98 között az akkori ellenzék még kevesebb képviselőt küldött a Parlamentbe, az akkori kormánykoalíciónak legalább akkora túlsúlya volt a médiában, mint a mostaninak, mégsem tűnt úgy egy percig sem, hogy ne létezne komoly ellenzék.

A jelenlegi tehetetlenség valószínű oka az, hogy igazából még mindig nem tudja egyik párt sem, mit is mondjon és hogyan is mondja. Nem tudják, hogy pontosan milyen politikai pozíciókat is akarnak felvenni: sejtik, hogy a teljes elutasítás nem működik, de egyértelmű és releváns vízió híján nem képesek egy összefüggő történetbe illeszteni a mondandójukat. Mindez azonban még nem volna tragédia, hiszen a Fidesz mostanra éppen elég protesztérzést generált ahhoz, hogy egy ellenzéknek tűnő ellenzék azt legalább fel tudja csipegetni.

De még ez sem megy. Egyszerűen arról van szó, hogy a rendszerváltozás óta ilyen impotens parlamenti ellenzéke még nem volt Magyarországnak.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1116001 2011.01.07. 08:45:48

Most őszintén, mi a fenét tudtak volna csinálni?
Fidesz izomból elsöpör mindenféle módosítást. Mert hogy azzal csak a nagy fülkeforradalmat akarják megakadályozni. Az együttműködésnek a legkisebb szikrája sincs meg az állampártnak.
Nekem sem lenne kedvem akciózni, főleg, hogy a médiába sincs sok esély bekerülni.

the_joker123 2011.01.07. 09:06:21

@1116001: Mondjuk nem a frakcióhírlevélről, hanem a médiatörvényről kellene beszélni, nem csütörtökön kellene és nem szalagkötéssel tiltakozni a médiatörvény ellen? Esetleg ennek a témának elsőbbséget kellene élveznie a jegesmedvék és a pandák nemzetközi kereskedelmének ügyéhez képest? Hát így tényleg nincs sok esély bekerülni a médiába, az biztos.

Sztyepan Asztahov 2011.01.07. 09:20:39

Jó írás.

Szerintem még lehetne egy posztot írni arról, hogy hogyan használhatnák ki a lehetőségeket, melyet, már lassan tálcán kínálnak, de mégse tudnak valamiért.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.01.07. 09:25:57

Az MSZP teljesítménye nem meglepő, náluk mindenki apucikedvence, második generációs szoci, vagy volt kiszes, akik jár nekik alapon jutottak be a parlamentbe, nem a teljesítményükkel, így a kreativitás hiányán nem kell csodálkozni.

Annál inkább Novák Elődön és a Jobbikon, akik a parlamentbe kerülés óta úgy bezuhantak, hogy csodálom, az előző 3 évben ki vitte az az internetes, online lendületet, és hova tűnt el azóta ez a lendület? A Jobbiktól elvárható lett volna mondjuk havi egy utcai felvonulás, csak olyan "nem vagyunk mi a kis-fidesz, még ott vagyunk a szeren" jelentéssel.

Az LMP meg nulla, mindig is az volt, a baráti média tolta fel őket ekkorára.

Rókakígyó 2011.01.07. 09:36:15

Minek bármit szólni, ha a kormánypárt kiüti saját magát?

Bundili 2011.01.07. 12:22:55

Nem is az ellenzékről kellene posztot írni, hanem azokról a hazaárulókról, akik telekürtölték mindenféle magyarellenes szöveggel a világsajtót és talán miattuk nem lehet sikeres a fél éves elnökség. Ez nemcsak a Fideszt és az egész jobboldalt érinti, hanem a teljes Magyarországot! És még meg is köszönik barátaiknak, hogy megalázták az országot! Felháborító!!!!
Bezzeg amikor a szocialista kormányok alatt ellenzéki szerkesztőségeket vertek szét, ellenzéki ujságírókat itéltek el, ártatlan embereket vertek meg, szemüket lőtték ki, akkor hol voltak ezek az érzékeny balliberális emberek?????? Akkor miért nem szólalt meg ilyen egyhangúan a nyugati sajtó? Kettős mérce tipikus esete! Disznóság és felér egy hazaárulással. Az ilyenek inkább fogadják meg Gyurcsány tanácsát és menjenek el!

serwer 2011.01.07. 12:22:59

@Rókakígyó:
Ez az igazság, elég nekik hátradőlve röhögni azon, hogy a fidesz hogyan nyírja magát.

Rive 2011.01.07. 12:23:06

Nagy zuhanás, nagy átrendeződés - legalább képesek effélére: a Fidesz nem volt.

És ami azt illeti, inkább rendeződjenek át, mint, hogy visszakapjuk a régi MSZP-t vagy a többieket. Az LMP-nek is kell egy kis idő, hogy feltöltse tartalommal a választások idejére felfújt lufit.

Attól, hogy fél év múlva rendeződne a helyzet a Fidesz körül és ne lenne meg az aktuális botrány, felesleges 'félni'.

skovalsky 2011.01.07. 12:23:12

Amilyen impotens volt kormányon, ugyanolyan ellenzékben is. Van még valaki aki meglepődik ezen?

mese-mese-meskete 2011.01.07. 12:23:20

Azért inkább ilyen ellenzék, mint a zorbán által hergelt Kossuth tériek, meg a gyújtogatós csürhe.
A baloldal soha nem fog ilyen eszközökhöz folyamodni.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.07. 12:23:40

Nem csinálni semmit=nem hibázni.
Ezt csinálták kormányzás alatt is. Ez a szocializmus egyik lényege, amely oly kedves a baloldalnak, meg a magyar népnek is.

tlac 2011.01.07. 12:23:49

nem szeretnék most az ellenzék helyében lenni.
Komolyan az idióta Fletó a legerősebb emberük??

Merras · http://miyazakijun.hu 2011.01.07. 12:23:58

Ez az a szitu, ahol az ellenzéknek egy fűszálat sem kell keresztbe tennie, mert kiüti saját magát a Fidesz.

Meg különben is, ha az MSZP csinálna bármit is, akkor azzal szemben így az elmúlt 1 éves Fideszes teljesítmény ellenére is az az érv, hogy ezek komcsik, és 8 év alatt szétbarmoltak mindent. Holott nem.

Szem 2011.01.07. 12:24:08

Én nem emlékszem, hogy a Fidesz bármennyivel többet tett volna ellenzékben az előző években. Alakithattak volna árnyékkormányt, benyújthattak volna alternativ törvényjavaslatokat, ilyesmi nem történt. Egyszerűen arról van szó, hogy 2/3-os többség nélkül az előző kormány nem tudta megkerülni, hogy időnként egyeztessen az ellenzékkel, igy több lehetőségük volt hallatni a hangjukat.

Baltaarcú Apu 2011.01.07. 12:24:14

Nekem leginkább az fáj, hogy már csak 24 nap, illetve 17 munkanap van a döntésre a manyuppal kapcsolatban és a legsüketebb csönd van körülötte. Én azt hittem, lesz ellenzéki demonstráció, protest-nyilatkozók a manyupban maradásról, viták, tiltakozások. de semmi, süket csend, mintha nem is lenne tét. Pedig bőven lehetne érvelni a maradás mellett. Mondjuk lehet, hogy ezért vállalta be a kormány a médiavihart, hogy elterelődjön a figyelem?

Tibike15 2011.01.07. 12:24:17

A magyar ellenzék szerepét átvették az IMF, a Világbank és az EU egyes képviselői. A magyar ellenzéki sajtó szerepét meg külföldi lapok. globalizálódik a világ és Mo most az élre került :)

dean23 2011.01.07. 12:24:23

Egy harciasabb ellenzék sztem 5-10%-ot most tudott volna gyalulni a Fidesz népszerűségéből!

hááááát 2011.01.07. 12:24:27

Ha egy kormánynak mindenre ugyanazt a demagóg választ adja:
-Elmúlt 8 év
-korrupciós ügyek
-pofátlan végkielégitések

(egyébbként jogosan, csak 1 év után unalmas)
minek szólaljon meg.Ráadásul az ellenzék erejét (AB, népszavazás, stb.) erőssen korlátozza már az első pillanatól kezdve.Már csak olyan mint egy fogatlan kutya.Ugathatna, de minek ha harapni nem tud.

Lefetyke 2011.01.07. 12:24:41

@1116001: Ezzel egyáltalán nem értek egyet, és a cikk is tökéletesen rámutat.
Tényleg hatalmas a külföldi figyelem a napokban Magyarországon, külföldi lapok egymással versenyezve szídnak, de ellenzéki politikusok nyilatkozatait, véleményét, alternatív megoldásait nem közlik le. Nem azért, mert a Fidesz nem engedi nekik, hanem mert ezek az ellenzékiek nem mondanak semmi érdemlegeset.
A cikk arról szól (szerintem), hogy adódott az ellenzéki pártok számára egy lehetőség, hogy nagyon komoly médiafigyelmet kapjanak külföldön (és idehaza is, bárki bármit mond), de egyszerűen nem használták ki. Ez az ő saját alkalmatlanságuknak tudható be, a Fidesznek, médiatörvénynek, média-túlsúlynak semmi köze hozzá.

Egyébként meg, a telekommunikációs forradalom mindennapjait éljük. Amit elveszítettek a televíziós szereplésen (a szocik tényleg elveszítették? Mi van az RTL Klubbal meg a TV2-vel?), azt visszanyerhetnék az interneten, vírusvideókkal, youtube-on, közösségi oldalakon. Nem használják ki a lehetőségeiket.

Nekem speciel se az MSZP, se a Jobbik véleménye nem hiányzik az LMP pedig továbbra is minden téren gyengén teljesít, de az tény, hogy a helyükben tudtam volna mit kezdeni magammal az elmúlt napokban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.01.07. 12:25:03

Szerintem rossz a kérdésföltevés. Olyan ma, hogy ellenzék, nem létezik.
Van három, teljesen különböző párt.

Nézzük a Jobbikot. Ők tiltakoznak, itthon a médiatörvény ellen, ahogy erejük engedi. A válságadókkal egyetértenek, szóval itt egy követ fújnak a kormánnyal, a nyugati kritikákról meg eleve megvan - némiképp joggal - a lesajnáló véleményük. Ez a buli egyszerűen nem az ő terepük.

Az LMP, annak ellenére, hogy virtuális párt, ezt a ziccert se tudja kihasználni. És én azt gondolom, ennek belső oka is lehet. Nyilván van egy csoportosulás, akik legszívesebben együtt menetelnének a szocikkal a diktatúra ellen, a chartás hagyományokat újjáalakítva. Egy másik rész, meg pont ezért félénk, és nem nagyon mer hasonló véleményt megfogalmazni, nehogy egybemossák őket.

Az MSZP pedig, hm... Ők hozzák a formát rendesen, csak annyira hitelesek, hogy ezt kb. mindenki a helyén kezeli...

Én arra lennék kíváncsi, hogy Ti mit gondoltok arról, hogy kell ilyenkor a magyar értelmiségnek cselekednie?
Két út van. Az egyiket a Hírszerző és Seres László választotta. Ő súlyos szankciókat kér a külföldtől Magyarországgal szemben, ergó a támadók mellé állt.

A másik út a jobboldalinak tekinthető médiában jelent meg, e szerint össze kell zárni a magyar kormány mögött a támadásokkal és úgy általában a külfölddel szemben, és aztán itthon, belügyként elmondani a véleményt, és ha kell, jól seggberúgni a Fideszt és a kormányt.

Szerintetek melyik a járandó?
Én a másodikra szavazok.

eremita 2011.01.07. 12:25:21

Az MSZP képtelen levetkőzni azt a fajta megöröklött, szocialista állampárti szellemiséget, miszerint gittegyletek működnek a párton belül. Ők maguk úgy hívják ezt, hogy "sokszínűség", meg "pártdemokrácia". Ezek - a kívülálló számára láthatatlan - érdekcsoportok behálózzák az egész pártot és az "erősebb kutya" elvén működve ők hozzák a párton belüli döntéseket. Utána meg jön a Lendvai Ildikó, és elmagyarázza nekünk, hogy ez így milyen jó dolog. Aztán ebből mocsárból törvényszerűen nőnek ki a Hagyó Miklós szerű gátlástalan rablovagok.

A FIDESZ a legjobb úton van afelé, hogy űberelje ezt a fajta hatalom gyakorlást.

Bergeroth 2011.01.07. 12:25:33

Teljesen felesleges ellenzékről beszélni, amikor gyakorlatilag egypárt rendszer van.
Pár napja volt a Tilosban egy beszélgetés az egyik LMP-s arccal, na ő mondott érdekeseket. Pl. rengeteg olyan dolog van, hogy ők csinálnak egy javaslatot, hetekig-hónapokig dolgoznak rajta, majd miután benyújtják, a fidesz izomból elutasítja. Utána titokban lenyúlják, átdolgozzák és beadják a saját nevükön.
2011, Magyarország.

Lefetyke 2011.01.07. 12:25:42

@Rókakígyó: Mert a kormánypárt csak akkor tudja kiütni saját magát, ha van, aki a helyébe tud lépni.
Szerintem ha most készítenének egy párttámogatottsági felmérést, az látszana belőle, hogy egyik ellenzéki párt se növelte annyival a népszerűségét (mind együtt sem), amennyit a Fidesz veszített. A Fideszből kiábrándulókat egyikük se volt képes magához vonzani. Még az MSZP-hez visszaslattyogók is inkább csak megszokásból, jobb híján választanák megint a baloldalt, és nem azért, mert kormányon látnák őket.
Magyarországon most egyszerűen az a helyzet, hogy a "ki ha nem a Fidesz?"-kérdésre nem nagyon tudsz választ adni (hagyjuk a "bárki!"-t, megnevezni kellene egy pártot).
MSZP-t kormányra? Mesterházyt vagy Gyurcsányt? Nehogy már!
Jobbik kormányt? Az durvább lenne ennél, és valószínűleg alkalmatlanabb is közben.
LMP-t kormányra? Már az is csoda, hogy még egyben vannak.

Balt 2011.01.07. 12:25:49

@Rókakígyó: Ettől még nem jön 20% fölé egyik ellenzéki párt sem. (Tegyük hozzá: szerencsére...)

goodsector 2011.01.07. 12:26:09

A poszt írója lényegre tapintott, mert Orbán Führert és csapatát, nagymértékben az akkor még kormányon lévő tehetségtelen, mozgásképtelen, ötlettelen, MSZP-SZDSZ koalició bénázásainak is köszönhetjük.
A kormányváltás óta, ami az MSZP számára felért egy megsemmisítéssel, még csak egy normális megtisztulási folyamat sem indult be. Ezekkel a régi lejáratódott arcokkal nem lehet változásokat eléri.
Az MSZP-n csak egy teljes revízió segítene, ahol új arcokkal, új célokat kellene megcélozni, létrehozva egy európai modern baloldali pártot.
Nagyon harmat arcok retorikai szinten...
Gyurcsány - hiába még ő a legerősebb, vele az ismert okok miatt elképzelhetetlen a megújulás...
Mesterházi - középszerű, súlytalan...
Szanyi kapitány - ezen nevetnem kell...
Lendvai - hithű szocialista, de érvkészlete gyenge, sok támadási felületet ad, jobb lenne ha háttérbe vonulna...
Kiss Péter - ő nem vállalna fel semmilyen konfrontációt, túl simulékony...
Az LMP-vel nekem már a választáskor is az volt a bajom hogy nem tudom mit akar. Szerintem csak azért jutott be a parlamentbe, mert az MDF kapitulációja után, az a pár ember aki Dávidékra szavazott volna, jobb híján rájuk dobta a voksát...kár volt..
A Jobbikot nem kell minősíteni.
Én úgy látom egyenlőre nincs, (vagy nem mutatkozik) az ellenzék holdudvarában egy olyan erős, karizmatikus személyiség akit fel lehetne építeni OV ellenében.

is 2011.01.07. 12:26:28

tehát: ami történik, azt lesajnálod, azt, hogy a TV-ben nem szerepelhetnek, azt piti dolognak állítod be, és azt is az ellenzékre fogod, a 94-98-as helyzetet félremagyarázod, semmi kézzelfoghatót nem tudsz mondani, hogy mégis mit kellene csinálni. aztán ebből a zagyvaságból egyszerre csak előrántod az ítéletet: a legimpotensebb.

ennél azért kicsit erősebb színvonalat is lehetne hozni, kedves VV.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2011.01.07. 12:26:37

A jobbik szavazói nem igazán vállalják nyíltan azt fel, hogy ők most ellenzék lettek. Lehet, hogy egy részüknek nem szimpatikus a Fidesz, nem (szívesen) szavazott volna rájuk májusban, de, ahogy én látom, biztosan nincs semmi olyan, amely úgy kiverné a biztosítékot náluk, amely miatt tömegesen kivonulnának mindenféle Jobbik-rendezvényekre csápolni a kormány ellen. No meg egészen bizonyosan kiveri őket a jeges veríték attól a gondolattól, hogy a balliberálisokkal bármilyen értelemben egy platformra keveredjenek. Még azok a korábbi mszp szavazók sem, akik idegből szavaztak a jobbikra. Mondjuk lehet, hogy elfogult vagyok és ezt vetítem ki a jobbik szavazótáborára is, de szerintem összességében nagyon is jól mennek a dolgok... csak az nem botlik meg, aki fekszik.. ugye.

2011.01.07. 12:26:48

a cikk írójának nem tűnik fel a 2/3? Tegyük fel, ha valóban erős lenne az ellenzék: ez miben nyílvánulna meg?
Ellenzék: "De mi nagyon nem akarjuk ezt"
Kormánypárt(ok): "Leszarjuk"

Nos?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.07. 12:27:02

Évek óta hallgatom errefelé ittenség, hogy bárcsak tűnének el.
Eltűntek.
Most meg mit sír a szátok ?
Verte a mellét mindenki, hogy a Fidesz jó lesz, és ha nem, akkor majd együtt leléptetjük.
Hiányzik anyuci ?
Az volt a jelszó, hogy a maszop hiteltelen, a jobbik meg ijesztő és mind a kettő szélsőséges.
Akkor most mé hiányzik ?

Csak a Fidesz -t akartátok.

Meg egy bambi...

Sir Galahad 2011.01.07. 12:27:06

@Rókakígyó: Szegénykém. Dehogy üti. És ha mégis, egy ilyen töketlen ellenzéknek mi haszna belőle?

zuglauer 2011.01.07. 12:27:26

Én az LMP-ről tudok annyit mondani, hogy ott a legnagyobb munka most a saját maga megszervezése.

Az alakulást (2008 eleje) szinte közvetlen egy másfél éves permanens kampány követte, ami után fel kéne végre építeni a pártot, megszervezni a kommunikációt, hálózatot építeni, és persze mindehhez, és a 100 milliós kampányadósság törlesztéséhez pénzt szerezni.

Közben nyilván a frakciót kell segíteni, mert a mellé a pár ember mellé kell sok előkészítői és szakértői munkaóra, hogy bírják a törvényhozási dömpinget.

Ezen felül pedig szintén kell sok segítség az önkormányzati munkához, mert ott is sok a feladat.

Azt is vegyük hozzá, hogy (tudtommal) összesen két régi, tapasztalt politikus van a pártban: Mile Lajos, aki valamikor réges régen az MDF képviselője volt, és Elek István, aki régen MDF-es, Fideszes képviselő volt.

Több képviselő blogban írja le, amit az önkormányzatban vagy a parlamentben tapasztal, csinál.
Nálunk, Zuglóban pl. Várnai Laci az egy szem LMP-s önkormányzati képviselő, ő a varnailaszlo.blog.hu oldalon ír.

Szóval a lényeg az, hogy kis türelem, és az LMP szerintem felnő a feladathoz.

Hoppázó Beléndek 2011.01.07. 12:27:51

"ugyan az m1-en nehezebben jutnak el a mikrofonig."

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nagy humorzsák a (megint) névtelen szerző.

az ellenzék - rendkívül bölcsen - ugyanazt teszi, mint az együttműködés hibbantjai 6 évig : semmit. nyugodtan hátradőlhetnek és majszolhatják a popcornt.

ezek a félművelt, dilettáns hülyék saját magukat darálják be, nem kell ehhez ellenzék.

az senkit nem érdekel, mi lesz az országgal 2014-ben. na de mikor érdekelt itt az ország bárkit is?

borovi 2011.01.07. 12:27:55

@1116001: Az tény, hogy a Fidesz mellett nem lehet ellenzékben politizálni, de az is tény, hogy a szocik azokkal a levitézlett arcokkal akarnak ellenzéket játszani, akiket már régen a pártszékház legeldugottabb zugába kellett volna rejteni, mert csak rontják az amúgy sem rózsás helyzetet.
A másik két ellenzéki párt egyelőre sajnos csak lepkefing.

Zozi79 2011.01.07. 12:27:59

Szerintem teljesen jól kezeli a helyzetet az ellenzék, nekem nagyon tetszik, jól csinálják a feladatukat :DDD

Valószínűleg belül ők is érzik, hogy jó ez a médiatörvény :-)

Szóval, csak így tovább ellenzék! :-)

Budaphestie 2011.01.07. 12:28:09

"sejtik, hogy a teljes elutasítás nem működik"

Csak a teljes elutasítás működik.

Severus 2011.01.07. 12:28:20

Teljesen egyetértek, hiánypótló poszt. :) De nem csak a médiatörvény kapcsán igaz ez. Éjjel háromkor egyéni képviselői indítványként benyújtva, az Érekegyeztető Tanáccsal vagy más szervezettel való bármiféle egyeztetés nélkül, egy órás vita után megváltoztatják a sztrájktörvényt, majd egy szoci képviselő, amikor a szavazás után sem mondhatja el a magáét, mond egy cifrát és még bocsánatot is kér a puhapöcs.

Normális ellenzék ilyenkor transzparensekkel tüntet a Parlament üléstermében, összetöri a székéket, kivonul, balhézik, sztájkot hirdet, stb. Az hír lenne, és bekerülne a világsajtóba.

Tényleg csak a nemzetközi tiltakozás a korláta a kormánynak.

tankréd 2011.01.07. 12:28:33

Mit csinált az ellenzék? Szerintem külföldön voltak. mostanában oda járnak hátha jön valami tankos segítség, esetleg külföldi újságírók bankszámlájára utaltak

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.01.07. 12:28:33

A bejegyzés címére a korrekt válasz az, hogy az ellenzék jelenleg kormányon van.

teddyde 2011.01.07. 12:28:41

Kérdezném a tisztelt olvtársakat illetve a cikkírót, hogy szerintetek mi Magyarországon az ellenzék feladata? Mit kellene tennie az ellenzéki pártoknak, hogy ne szülessen meg ilyen iromány? Ha lehet tételes felsorolást szeretnék, nem bullshitet, köszi!

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.01.07. 12:28:46

@1116001: Szerinted ez kedv kérdése? Nekem meg dolgozni nincs kedvem, inkább a tengerparton szürcsölgetnék valami koktélt a pálmafák alatt. Dolgozni mégis kell, mert éhen halok. Na, ők meg az ellenzék, emiatt kéne ellenkezniük.

Superlativus 2011.01.07. 12:28:51

Pontosan azt csinálják a szocik ellenzékben mint kormányon: semmit. Azzal a különbséggel, hogy most már több a szabadidejük van hiszen lopni már nem tudnak.

Teljesen feleslegesen ülnek a parlamentben. Oda kellene adni a mandátumaikat civil szervezeteknek, ezzel is erősítenénk a demokráciát. Viccen kívül, jobban járna mindenki.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.01.07. 12:28:59

@Szekuriti Blogger: Na, ez valóban érdekes, mert az oké, hogy a médiába nem lehet bekerülni, de azért a Jobbiknak mindig sikerült valahogy. Most meg punnyadnak ezerrel. Az LMP-ről már nem is szólva. A választások előtt még Ők voltak a modern, fiatalos párt, akik remekül önszerveződnek, és az interneten is úgy terjedtek mint a pestis, most meg sehol semmi. Kifogyott a szufla? Elfogyott az ötlet? Azt ne mondják, hogy megint kiürült a pártkassza, mert a választások előtt sem lehetett benne valami sok píz, oszt mégis zajongtak valahogy.

easytiger 2011.01.07. 12:29:18

hát nemtom... szerintem az LMP nem nulla. tényleg kis párt, ezáltal kevés dolgozó emberrel, de gyakran és értelmesen szólal meg... ez viszont sajnos csak azoknak tűnik fel, akik követik őket, a mainstream sajtó által valami érthetetlen okból kifolyólag le vannak szarva, mellőzve vannak. a népszerű blogok is, mint ez, folyton csak azt szajkózzák róluk, h nincs hangjuk, pedig ez szerintem nem igaz. van hangjuk, és lehet, h nem csak ők tehetnek róla, hogy nem nagyon hallatszik. próbálkoznak, erőlködnek, de talán média kapcsolataik nincsenek? nemtom.

soniq 2011.01.07. 12:29:25

@Rókakígyó: talán azért, hogy 2014-ben ne 20-30%-os részvétellel ismét a Fidesz nyerjen? Gondolod, hogy aki évek óta Fidesz-szavazó viszont besokallt az elmúlt fél évtől, az majd hirtelen rájön, hogy a nyugger-tutujgató, totál életképtelen MSZP-re vagy a treehugger-hippi vonalon mozgó LMP-re akar szavazni?

A Fidesz tényleg megtehet bármit, nincs alternatíva. Lehet sírni, hőbörögni, aztán 2014-ben otthon maradni.

panteon 2011.01.07. 12:29:29

Az MSZP jobb ha nem szól semmit, a Jobbik nem tud reagálni mert a külföldről jövő hírekben nem volt rasszizmus és ez a terület nekik idegen, az LMP meg nem érti mi van...

Caprica99 2011.01.07. 12:29:50

@1116001: nem is "csinálni" kellett volna valamit!
Az igaz, hogy a fidesz teljesen lesöpri az ellenzéket akár jót mond, akár hülyeséget - hanem hangosan kiabálni kellett volna a sajtószabadságért, nyilatkozni a nyugatabbra fekvő, aggódó médiának, amikor a kormány úgyis épp "nyaral" és nem tudja beléjük folytani a szót!

Ultracivil 2011.01.07. 12:30:01

Az az ellenzéki "munka" ami most a parlamentben zajlik az egyszerűen botrányos.

Na jó, persze az évtizedek óta puhapöcs MSZP-től nem lehet sokat várni, hiszen a korrupció kiépítésén kívül nem sok máshoz értettek.
A zsebtigris LMP és a vitézen hallgató/bólogató Jobbik nyilván némi összeborulás okán, valahogy nem képes az érdemi bírálatokra.

A probléma csak ott van, hogy tudott dolog az a tény, mely szerint az "urnaforradalom" csak 53% volt.
A maradék 47 %-osok valamint a Fideszből azóta kiábrándultak nagy többsége nevében KÖVETELEM azt, hogy az ellenzék emelje meg a popóját és sürgősen tegye a dolgát. Ezért kapják a fizetésüket, ezért küldtük Őket a parlamentbe. De könyörgöm! Ne úgy ahogyan a FIDESZ tette a Gyurcsányi időben azzal hogy nyuszi mód kivonult. Mert az sem volt érdemi képviselet, csak egyfajta jog formálása a munka aloli lógásra.

Fighting van Uraim! Éebresztő !
A Parlamentben most van a legélvezetesebb ellenzéki munka !
Aki ezt nem használja ki, az nem méltó semmilyen képviseletre !
És az ilyen "Mondjon le" ! :-)

szamarhegy 2011.01.07. 12:30:11

Tényleg szánalmas az ellenzék teljesítménye. A Jobbik Fideszhez simulása talán a leglátványosabb, úgy vannak vele, jobb ma a leeső morzsákat szedegetni és a jövőbeni koalíciós parlamenti székeket alapozni, mint a nagy bizonytalan függetlenség. Úgy jártak, mint a TV székházas ostromlók, elfoglalták az épületet, és egyéb épkézláb ötlet híján körülnéztek a büfében.

orient 2011.01.07. 12:30:14

Ez a legértelmesebb ellenzék eddig. Csöndben ül és nézi ahogy a fidesz pofánvágja magát. A 2002-s választásokat nem az MSZP nyerte hanem a Fidesz vesztette el. Ugyan ez a helyzet most. Csak várni kell és szépen nézni ahogy a Fidesz tönkreteszi magát. A legszebb az egészben hogy fel sem fogják mennyire vágják maguk alatt a fát.

Chicano 2011.01.07. 12:30:19

Az igazi baj hogy ennek az ellenzéknek a legnagyobb pártja hatalmon is ugyanilyen impotens volt. Ezért tartunk most itt és ezért képtelenek bármibe belekötni. Ha megpróbálnák máris kapnák az arcukba hogy miattuk van így, az ő töketlenkedésük miatt kínlódik most az ország. A Jobbiknak nincs nagy játéktere, az LMP meg még maga se tudja hogy mit akar és azt hogyan, plusz rettenetesen picike. Az egyetlen remény egy rendes ellenzékre az lenne ha a FIDESZ szakadna egy keresztény-konzervatív és egy centrum-jobb pártra, de ennek az esélye kisebb mint annak hogy Szanyikapitány belép az antialkoholista ligába. Pedig kellene nagyon egy normális és potens ellenzék a parlamentbe, főleg a FIDESZ-nek. Ha előre megmammogtatják őket itthon a médiatörvény miatt nem lett volna ez a nagy nemzetközi hiszti.

Fenehorizont 667 2011.01.07. 12:30:33

'A Véleményvezér tényleg próbálta figyelni, hogy ezt a (valószínűleg soha vissza nem térő) lehetőséget az ellenzék hogyan használja ki, ám gyakorlatilag egyetlen valamirevaló kísérletet sem láttunk erre.'

aha

az ellenzék a Véleményvezérrel ellentétben nagyon is jól tudja, hogy hitelét a zemberek előtt totálisan elvesztve hogyan tehet a jelenlegi kormány alá rendesen. ennek eredményét láthatjuk a külföldi sajtótámadásokban. vagy a Véleményvezér szerint a külföldi sajtó által dobált labdákhoz semmi köze sincsen az ellenzéknek, és a jónagy holdudvarának a médiában? hogyisfogalmazzak...botorság ezt gondolni.

az ellenzék majdhogynem tökéletesen működik!
csak az 'ellenzék' fogalmát kell kicsit kiterjeszteni a parlamentben ülő, jelentéktelen bohócaikon (pl mesterházyin) túlra.

blz42 2011.01.07. 12:30:58

Hát nem tudom. Szerintem csak azért tűnik kevésbé hangosnak az ellenzék, mert a sajtó végre magától is nyírja a kormányt, és ehhez nem kell senki szájába adni a szavakat. Sőt, a civilek is kezdenek észbe kapni, pl a Mong melletti szolidaritástüntetést nem pártok szervezték, de a politikusok is elmentek rá.

A pártok azt csinálják, ami a dolguk. Az LMP még a két ünnep között beadta az AB-hez a médiatörvény ezernyi pontjának megsemmisítését kérő indítványt, mára az MSZP is eljutott eddig, a Jobbik meg még mindig ígérgeti.

Ezen kívül a rendkívüli parlamenti ülésnap, megtámogatva egy konkrét tárgyalandó törvényjavaslattal (vagyis nem kibeszélőshow, mint a blogger írja) nagyon is jó ötlet volt, ha a Jobbik nem lenne valójában Orbánék szekértolója, akkor a soros elnökség legelején a magyar ogy-ben is sarokba lehetett volna szorítani Orbánékat.

Én a t. blogger helyében azzal foglalkoznék, hogy a Fidesz milyen simán ver éket az ellenzéki pártok közé, és hogy a Jobbik miért partner a médiabeli ámokfutáshoz, miközben halkan és gyengén, de azért elméletben ők is felemelték a szavukat.

Publius Decius Mus 2011.01.07. 12:31:09

Szerintem Schiffer átványosan felöltözhetne egy fehér, írás nélküli hirdetőoszlopnak a sajtószabadság elvesztése miatt és levethetné magát a Margit hídról.

Mesterházy pedig indulhatna a megasztárban a "Silence is golden, golden" című számmal. Szanyi durvább dolgot is csinálhatna, pl összevarrni a saját száját tűvel és cérnával.

gauche caviar 2011.01.07. 12:31:21

@Szekuriti Blogger: és ki az lmp baráti médiája...? kicsit meglepődnék ha mo-n a zöld-emberijogi-antikorrupciós vonalnak meghatározó médiája lenne...

a jobbiknak meg ugye addig könnyű volt amíg csak hőbörögni kellett, a bekerüléssel viszont mérhetővé vált a teljesítményük. ahhoz meg nem elég az utcán kiabálni, hogy mockosszzsidókomcsikhazatrianontakaroggy!

Petibá 2011.01.07. 12:31:26

majdnem lyo a poszt, de mégsem. Ugyanis ahhoz, hogy valami átüsse az ingerküszöböt, ahhoz kellene némi médiafelület, de az nem nagyon van az ellenzék számára. Ma ott tart az ellenzék, hogy az amúgy fideszközelinek nevezett LMP az ATV-be jár, ha 10 másodpercnél hosszabb megszólalást szeretne kapni. Ugyanis a közszolgálaton ennél többet nem kap, ha mégis, akkor azt úgy, hogy azonnal körbeágyazzák rá nézve negatív tartalmakkal. Azért így nem igazságos azt állítani, hogy nincs ellenzék. Abban persze van igazság, hogy jobban ki lehetne használni a netes felületeket, főleg a fészbúkot és tsait, de azért ne legyünk naivak: a választói ingerküszöböt még mindig a tévé üti át egyedül. És ugyibár RTL fidesz kézben, TV2 szintén simul, közmédia gyarmatosítva, MTI szintén. Hol tud az ellenzék így véleményt eljuttatni a választóihoz? Az meg persze az MSZP szégyene, hogy 8 évig volt olyan balek és béna - vagy demokratikus??? -, hogy képtelen volt saját médiabirodalmat kiépíteni. Összegezve, ma alig van megfelelő médiafelület, ahol az ellenzék érdemben megszólalhatna, ami nem nevezhető korrekt tájékoztatásnak. És lehet szidni a jelenlegi ellenzéket, de a liberális és balos kormányzatok alatt az akkori ellenzéknek megadatott a megfelelő és korrekt fórum a megszólaláshoz minden médiumban. Nos, ennyi a differencia a két kormányzás között...

Mics Bjukenen hadnagy 2011.01.07. 12:31:35

Hát eddig impotens kormány volt, aki most átment ellenzékbe. SZDSZ viccpárt átment LMP -be, JOBBIK meg még mazsola...ennyire egyszerű :))

chipshop (törölt) 2011.01.07. 12:31:42

Szinte az osszes ellenzeki politkus feszbuk oldalan fennt vagyok(persze alneven,soha hozza nem szolokent)es azon kivul,hogy karikaturakat,cikkeket piblikalnak,semmi nem tortenik.Persze akadnak koztuk olyanok is akik tunteseket szerveznek,es olyan is,aki meg mindig nem birta kiheverni h Rakay Kalman lett az MTV intendasa,mikozben ennek jelentosege vajmi keves.Ez nem teszi jobba,vagy rosszabba az orszag helyzetet.Masok a NENYI nyugdijfolyositojaban elhelyezett tabla elott pozolnak,amit nagy batran osszefirkaltak,es alattuk kb.50 kommentet olvashatunk a hozzaszoloktol arrol,hogy ok mekkora hosok.Igen,osszefirkalni egy plakatot tenyleg nagy,es hosies dolog.lol.Nehany fenykep publikalasa arrol,hogy pozolnak kiartoan Karolyi szobra elott,alatta idezet Babitstol.Igen,az a Karolyi akinek koze volt Trianonhoz.Aztan egy masik emeszpes azt nem tudja kiheverni,hogy valaki 128 ezret kolthet fodraszra,es emiatt neki almatlan ejszakai vannak.Az egesz alapvetoen vicces.Olyan mint amikor egy csoport ovis mindefenfele gunyrajzot kuldozget egymasnak,egymas kozott es rohognek egy harmadikon,amivel baj nincs is attol eltekintve,hogy mar nem ovisok.Persze kismillio kep Gyurcsannyal(szerintem egy joerzesu ember csak menekulne ha meglatna)e tiltakoznak az ellene iranyulo kesobbi koncepcios per ellen.Mitol koncepcios?Aztan fotok Orbanrol,es rosszul leforditott idezetek angol magazinokbol.Mivel ket laptomom van,igy IP cim csekk kilove:-))Mindegy,mert ugysem szolok hozza egy poszthoz sem,leven sokuk ahogy ellenzeket lat,torli a hozzaszolot es akkor a napi politikai kacagasom eltunne:-))))Szoval ez a mai ellenzek.

KolomparVinetu 2011.01.07. 12:32:04

@Szekuriti Blogger: Megvan az a lendület. Ha megnézed a statisztikákat, (bár tény, hogy 1-2 hónapja néztem) az első 5 helyből 3-on a felszólalások tekintetében magasan a jobbikosok állnak: élen Gaudi-Nagy Tamás, Novák Előd a 3. nem jut eszembe.
Tükrözi ezt a média? Dehogy! orbán el is mondta, hogy nem mehet le adásban a Jobbikról csak botrány. Azt ezt megelőző mszp ciklus alatt ugyanez volt a helyzet.
Érdemes a neten keresgetni a jól ismert helyeken ezeket a videókat. Ha csak a felét hallották volna az emberek, orbán nem hogy miniszterelnök, de takarító se lenne.
Pont ezért nem mehet le.
Az is érdekes, hogy mindenki a rettenetes elnyomó önkényuralomra törekedő Jobbiktól félt, nem mintha bármi okot adtak volna erre. (az már más kérdés, hogy az mszp/szdsz/fidesz bűnszervezetek mit mondtak róluk, rólunk...) Erre itt van orbán, aki viszont tényleg ezt is akarta, és meg is csinálta. Csak neki tapsoltak közben...
De aranyos ettől a zsebcsászártól az is, ami a wiki leaks botrány kapcsán látott napvilágot ti. hogy Amerika fele azt kommunikálta, hogy a Jobbiknak nincs semmi programja, holott nekik volt egyedül. Jóval a választások előtt. Letölthető formában, 64 oldalon.
(Kíváncsi vagyok, hány fotel-huszár pacifista liberális panel proli vette a fáradtságot, hogy akár csak belenézzen, de hát persze nem a valóság a fontos, hanem amit az emberek hinni szeretnének...)
orbán nemes egyszerűséggel lenyúlta a Jobbik programját, kiherélte, megrágta kiköpte és ez a förmedvény jött ki belőle.
Szerintem.

igényes 2011.01.07. 12:32:12

Impotencia jellemző-e a Fidesz-re? Nem tudom a nyolc év alatt milyen eredményt hoztak az országnak? Segítették a kormányt, vagy akadályozták. Kinek voltak javaslatai, ki akadályozta meg a jó javaslatokat, melyek ma napirenden vannak, lesznek?

Az elmúlt 8 év alatt, láttunk egy rombolást, székház gyujtogatást, rendőrök verését. kordon bontást. Kemény ellenzék volt, de ez kell-e?

Lord_M_ 2011.01.07. 12:32:22

@Rókakígyó: azért mert ha ez meg is történik, akkor ott fogunk állni hogy jó... a fidesz leírta magát... rendben... és akkor most mi van?

Nem lesz kormányalakításra alkalmas erő. Azt értem én hogy nincs választási év.. de a választókat már most megtalálni és motiválni kell(ene). Gondolj arra, hogy ha ez a teljesítmény marad lenyomatként... hogy hát ezek semmit nem csináltak.. akkor kire kell szavazni 2014-ben?

Az MSZP tökéletes példa erre... mármint a FIDESZ. Az MSZP kormánya is tökéletesen kiütötte magát... leírták magukat... de ezzel együtt kialakult egy másik tábor és hízott.. miért? nem azért mert orbánnak olyan szépek az ősz hajszálai, hanem mert nagypofával mindjárt másnap vagy még délután óbégattak egy kört... és nem múlt el úgy nap, illetve hét hogy ne jelentek volna meg a színen és mondták volna el hogy ez így rossz, ezt jobban kellene csinálni és nyíltan játszották a "Ha kormányra kerülünk..." játékot.

Eredmény : 2/3-a a választáson résztvevőknek rá szavazott. Ha ültek volna mint a sülthal... akkor koalícióra kényszerültek volna valakivel...

Egyszerűen az ellenzék azért van hogy kormányképes alternatívát mutasson és szükség esetén ott álljon a rajtrácson és megverje az aktuális hatalmat. Ha ez nem lesz.. csak lézengenek mint most... akkor a 2014-es futóversenyt is megnyeri a fidesz... no nem azért mert olyan orbitálisan jók voltak... csak mert nincs kire szavazni...

hovatovább még lehet hogy orbitálisan jók lesznek... és kolosszális ötleteik bejönnek... és a pannon puma kifut a világból... akkor persze mindegy...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.01.07. 12:32:44

Egyrészt igen, szabadságon van mindenki, ami a 8 hónapnyi darálás után talán nem meglepő. És szerintem igenis jó egy kis "treuga dei" az ünnepek miatt, a dolog nem szalad el.

Másodrészt - ezt az LMP-ről tudom - azért óvatosak, mert nem akarnak a "külföldre rohangáló, s ott saját országát mószeroló" társaság lenni. A fidesz így is beleszalad most a pofonokba, itt most felesleges ugrálni.

Harmadrészt, ha kedves VV észrevette volna, decemberben az LMP elég sokat akciózott, támogatta a tüntetést, leragasztott száj a szavazáson, AB-hez fordulás. Erről megfeledkezni legalábbis hanyag dolog.

Negyedrészt, én is felteszem a kérdést: annyian hőbörögnek, hogy gyenge az ellenzék - de milyen volna, amelyik nem gyenge? Ilyet könnyű kijelenteni, csak amikor belegondol, hogy mégis, mit lehetett volna csinálni, kiderül, hogy nagyjából semmit. Amíg a fidesz 2/3-on áll addig minden cincogásnak hallatszik. Amikor tavaszra leamortizálja magát 1/2 alá, na akkor már erősebben fog hallatszani az ellenzék - pedig ugyanazt fogják csinálni.

Péter51 2011.01.07. 12:32:48

@mese-mese-meskete: Bizony nem,mert a nyugdijasházba este 10 után nem engedik be a szimpatizánsaitokat.

Rókakígyó 2011.01.07. 12:32:51

@Lefetyke: @Balt: Van az a helyzet is, amikor a meglévők közül senkit nem óhajt az istenadta nép. Az a legrosszabb helyzet.
Azt szintén észben kell tartani, hogyha egy igény felmerül, akkor annak kielégítése (főleg ha ekkora anyagi haszonnal kecsegtet) hamar megtörténik. Ha a választásig csak egy év lenne, akkor már lehetne mondani, hogy nincs alternatíva.

laci_52 (törölt) 2011.01.07. 12:35:53

Kétharmados többség ellen az ellenzék a parlamentben nemigen tud labdába rúgni. Utcára vonulni nem érdemes, ehhez nem tudnak elég embert mozgósítani. Ezért csendben dekkolnak, arra várnak, hogy a kormány minél többet hibázzon, csökkenjen a népszerűsége. Lehet, hogy ez most nem is rossz taktika, hiszen csak három év múlva lesznek választások. Addig meg még sok minden történhet...

Rókakígyó 2011.01.10. 09:03:55

@Lord_M_: A Jobbik programját olvastam. A szinen megjelenő Jobbik alapján a program teljesen hiteltelen. Nincs értelmes alternatívát kereső, aki a látott és olvasott programot összevetve arra jut, hogy a Jobbik hitelesen képes lenne a leírtakat megvalósítani. Amíg Novák Előd a Kuruc főszerkesztője a Jobbik szándékairól jót gondolni rendkívül problematikus. A "jót" itt az ország többségének tetsző dolognak gondolom.

Péter51 2011.01.10. 09:04:06

@igényes: Valóban láttunk rombolást - 8 évig kormányon .Csak egy kérdésre felelj hithű szoclibkém: Zuschlag,Hagyó,Hunvald, a Malév eladása,a négyes metró,a megnőtt államadósság,az adóemelések rontottak e inkább az országon vagy a kordonbontás?

Rókakígyó 2011.01.10. 09:04:15

@soniq: Én nem vagyok mszp/szdsz vonalas. Amit tettek az alapján szerintem sem lehetnek alternatíva. Hamar kiderül majd, hogy akinek a lábán tapos a fidesz kinyitja-e a pénztárcáját, hogy nyertes alternatívát csinálhasson. Ha az extraadót fizetők kiszámolják, hogy mennyit ér nekik egy politikai alternatíva, akkor rájönnek, hogy rendkívül reális az elképzelés létrehozni egy ütőképes pártot. Állítólag ez kb 5 mrd-ot kóstál. Hamar megtérülő beruházás lenne.

Lefetyke 2011.01.10. 09:04:17

@Rókakígyó: Ez a helyzet jelenleg nem áll fenn. A Fidesz most is magasan nyerne egy választást, ha nem is 2/3- os többséggel, de ezt is csak azért nem, mert sokkal többen nem mennének el szavazni.
A kormányzásra képes két párt közül (Fidesz, MSZP) még mindig ők a hitelesebbek, a kormányzásra felkészületlen pártok pedig nem kaphatnak elég támogatást. A Jobbik talán el tudná hitetni az emberekkel, hogy képes kormányozni, de őket meg épp a Fidesz eredményessége (azért az is van) és határozottsága nyomja le.
Már csak azért is örülnék, ha az ellenzék végre összeszedné magát, mert akkor a Fidesszel se szaladna el annyira a ló. Most egyszerűen nincs versenyhelyzet, a Fidesznek oka sincs arra, hogy önmérsékletet tanúsítson.

Az meg már az utópiák netovábbja lenne, ha megjelenne egy olyan új párt (akár jobbról, akár balról), ami egyszerre tűnik kormányképesnek, hiteles, és urambocsá másfajta politikai magatartást tanúsít. Ebben az LMP lenne jó, csak ők meg minden másban rosszak.

nemecsek ernő áruló 2011.01.10. 09:04:20

@Rókakígyó: Hogy elfoglalják az alternatíva egyre üresebbnek tűnő helyét, és esélyük legyen 2014-ben.

tarackos 2011.01.10. 09:04:28

Az mszp, mióta nincsenek mellettük a libsik, még egyetlen értelmes mondatot nem bírt kinyögni. Az lmp elég tré bagázs, a parlamentben talán nincs is gond velük, de csak ott léteznek máshol nem. A jobbik viszont totál szánalmas lett Viki egyszerűen elszívja előlük a levegőt és ezzel nem tudnak mit kezdeni. Persze a libsizni még tudnak, úgy látszik jobboldalon nagyon megy a szájkarate...

Lucilius 2011.01.10. 09:04:32

@tothh:
Sok mindennel egyetértek, de egy pár dologban vitatkoznék:

Jobbik - nem igazán tudja hova tenni a média törvényt. Igaz, a Novák meg a kuruca ekézi ezerrel, de pl Morvai Krisztina mikor benne volt az M1 reggeli műsorában, egyáltalán nem volt elutasító. Vonára meg nem is emlékszem h nyilatkozott volna a törvényről.

LMP - az most a gyengéje, ami az ogy választásokon az erőssége volt. Nincs markáns politikusa. Schiffer András biztos h szakmailag toppon van, de nagyon szürke, sótlan, nem tudja az embereknek pár mondatban összefoglalni h mi a problémája a törvénnyel. Az LMP emellett még jellemzi h Kukorelly a frakció tagja, akinek csak arra a felszólalására (vagy nyilatkozatára) emlékszem h ki hogy ül le a helyére a parlamentben. Amúgy is kevesen vannak a frakcióban, de helyette betehetnének valakit, aki egy kicsit felpörgetné az LMP frakciót.

MSZP - teljesen hiteltelen, kiégett társaság, akik a belső helyezkedésekkel vannak elfoglalva. Mégis ők voltak, akik legalább rutinosan kérték az AB-tól a törvény felülvizsgálatát.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 09:04:36

@igényes:
Elég nyilvánvaló, hogy kellett.
Erre kapták a hárommillió szavazatot.

Ultracivil 2011.01.10. 09:04:40

Ha valaki időben nem ismer fel egy politikai helyzetet és nem lép arra időben, akkor arra sem lesz alkalmas, hogy egy országot vezessen. Ezt tette, teszi az MSZP.

Egy ilyen politikai vákuum előnyeit, egy ilyen elszalaszthatatlan lehetőséget, mint ami jelenleg adódott ezt csak a Fidesz volt képes kihasználni.
Sajnálom, de ezek alapján ki kell mondani, hogy ma Ők azok akiknél nincs jobb.
Csak az a kérdés hogy a Fidesz saját berkein belül lesz-e olyan bátor és értelmes vezéregyéniség, aki felismeri azt a lehetőséget amit a mostani elszalaszthatatlan állapot szűlt.

Tudja-e majd valaki a Fideszben, a Fidesz bátorságát, erejét, pozitív mentalitását kihasználni, azt egy demokratikus elvű vezetéssel ötvözni és akár a nagy Vezér ellenében egy új demokratikus pártot létrehozni ?

Elhiszi-e azt valaki magáról, hogy mekkora tömeget állíthat maga mögé egy ekkora vákuumban?

Kiváncsian várom az első bátor jelentkezőt !

bájgúnár 2011.01.10. 09:04:50

Bizony volt ilyen impotens ellenzék!Pont a fidesz!
Azis hagyta saját marhaságukba megfulladni a komcsikat,most azok próbálják lekoppintani,De már csak kisdobosraj lett belőlük!

szimplalány 2011.01.10. 09:04:56

Két apró adalék:

83%-os a fidesz szereplési aránya a "közszolgálati" hiradóban.
www.republikon.hu/news.php?id=141&filter=Elemz%C3%A9sek

Obersovszky csúnyán hazudik az LMP M1-es szereplése kapcsán:
ertseykatalin.blog.hu/2010/11/19/terden_allva_1

lehuto 2011.01.10. 09:05:03

Az az igazság, hogy én már azt sem értem, hogy egyáltalán mi a fasznak vannak "ellenzékiek". Egy olyan erős parlamenti képviselettel rendelkező kormányzó párt mellett, amely még ahhoz is elég pökhendi, hogy a hatalmát az alkotmány buzerálásával fitogtatja, nyugodtan megkímélhetnének bennünket négy évre a drága ingyencirkusztól, és csinálhatnának egy Központi Bizottságot, mint régen, és a saját zombi képviselőik zömét is szélnek ereszthetnék a picsába, menjenek inkább dolgozni. Úgyis az van, amit a kormány akar, akár bohóckodik ott egy léhűtő ellenzéki, akár nem. A döntéseket amúgy sem abban a nagy teremben hozzák, hanem egy kis félreeső szobában.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.10. 09:05:07

"Egyszerűen arról van szó, hogy a rendszerváltozás óta ilyen impotens parlamenti ellenzéke még nem volt Magyarországnak. "

Sajnos az ellenzék egy jó részét már láttuk kormányozni. Köszönjük, nem kérünk belőlük.

Netuddki. 2011.01.10. 09:05:16

Ugyanmár, milyen ellenzék? Pár párt van Magyarországon akik a saját pecsenyéjüket sütögetik attól függően milyen közel kerülnek épp a tűzhöz.

A fidesz pl. amikor "ellenzékben" volt csak kivonulgatni meg ócsárolni tudta a másik felet. Semmi konstruktív dologra nem emlékszem amit az elmúlt 8 évben csináltak volna. De valószínűleg nem is volt ilyen.

Most megmutathatnák mire képesek, de mint a példa mutatja nem sokra. Sajnos a 2/3 mellé észt nem osztottak a választók. Na ez az ami most meglátszik, de nagyon.

Ultracivil 2011.01.10. 09:05:22

Na de Uraim !

Nehogy már politikai stratégiát lássunk ki a nagy ellenzéki hallgatásból !

Számomra ez nem népképviselet, számomra ez nem taktika, csak az elvesztegetett lehetőségek tárháza!

Aki csak egy kicsit többet akar, annak most nem a passzívitást kell választania.
Egy jó retorikával már tömegeket lehetne mozgatni.
Ha valaki ezt nem ismeri fel, hát egy jó nagy balfék és
jobb is ha nem kerül hatalomra.

blacklord 2011.01.10. 09:05:26

@Sztyepan: Igen, én is erre gondolok, az LMP-nek már konkrétan javasoltam is lépéseket, annyira idegesít ez a helyzet...

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2011.01.10. 09:05:30

az egyharmados ellenzék is képes lehetne hasznos munkát végezni, ha nem a jobbik-mszp-lmp brigád ülne ott.

Lord_M_ 2011.01.10. 09:05:34

@laci_52: de rossz taktika
ha most ülnek és várják hogy majd a FIDESZ hibázik, és hagyják hogy a FIDESZ kommunikálja a saját hibáit, akkor a párt saját végsőkig szimpatizánsai megértik és elfogadják... és 2014-ben újra 50% felett tarol a fidesz... az ellenzék pártjai meg pislognak majd hogy "dehát hogy? hiszen annyit hibáztak"... igen. csak ezt kell kommunikálni, felnagyítani, kellő mértékig eltúlozni, előrevetíteni a problémákat... és szakadatlan nekimenni a FIDESZ-nek. Senkit nem izgat hogy most 2/3nyian vannak. Az újságok, a tévék, a plakátok továbbra is szabadon állnak. Ahogyan Gyurcsány is megpróbálta (bár ne tette volna...) hogy kihívta a népeit (mind a 200 nyugdíjast) a térre és elmondta a véleményét ...

Fúú.. sose hittem volna hogy ezt leírom egyszer: de ezt az egyet megtanulhatnák a Feritől... hogyan kell embereket mozgatni. Igaz, hogy most az ő népszerűsége ööö... alacsony (bányászbéka és társai)... de a logikát és módszert tudja, érti, ismeri. az LMP a JOBBIK és az MSZP taktikája is ez kellene legyen.

Persze mondjuk ésszel.. és nem Novákot kellene a rádió mellett tüntetni küldeni... nyilván ne a JOBBIK karolja fel a sajtószabadságot, ha nyilván ütközik a terveikkel... de pl a JOBBIK szólhatna a fiatalokhoz hogy "gyerekek a nyugdíjak bajban vannak... vagy szaporodni kezdetek sürgősen... vagy kutya világ lesz időskorban"

de ha marad ez a popcorn evészet, akkor 2014-ben már lesznek annyira kövérek hogy nem nagyon teszik le a popcornos tálkát ... és vakargatják a fülüket... hogy "Nem értem... hallod Gábor... de hát ezek majdnem annyit hibáztak mint az MSZP... most nekünk kéne kormányt alakítani... hiszen az ország 2/3 jobbikos... Ernőkém! Ülj vissza szépen és egyed a popcornodat..."

csak hogy kellően érzékeltessem : a FIDESZ 2006 óta pörög és 2010-ben aratták le a befektetés gyümölcseit... ha akármelyik párt a jelen szintről 2013 őszén ébred fel... akkor akár vissza is fekhetnek aludni...

jardel 2011.01.10. 09:05:52

Szerintem még nem célszerű nagyon erősködnie az ellenzéknek. Ha most nagyon keményen "odalépnének", az szerintem leértékelné pár hónap alatt ezeket az akciókat és amikor már tényleg veszít a népszerűségéből a Fidesz, addigra nem maradna muníciójuk. A Jobbikra ez különösen igaz, ha nagyon elszántan támadna, lehet, hogy későbbi potenciális szavazókat idegenítene el, most, amikor tulajdonképpen még nem számít. Ettől függetlenül, túl sokat azért én sem nézek ki egyik társaságból sem, nehezen tudom elképzelni, hogy M. Házy vagy Schiffer majd felkorbácsolja az emberek érzelmeit.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása