Véleményvezér

vv

Fidesz: magyar beszállítókat a multiknak!

2011.02.09. I 70 komment I Címkék: fidesz multik allam

A Fidesz csak magyar beszállítók után adna a multiknak állami támogatást a jövőben. Mucsai nacionalizmus vagy nemzeti érdek? Van-e hazája a tőkének? (Fotó: tesco.hu)

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár kijelentése szerint a jövőben csak az a multinacionális vállalat kaphat állami támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását. A tervek szerint a támogatás mértéke is attól függene, hogy a multi mennyi magyar vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Jó-e az irány?

Szögezzük le mindjárt az elején: éppen itt volt az ideje, hogy leszámoljanak az elmúlt évtizedek magyar politikájának egyik legostobább tabujával, miszerint a „tőkének nincs hazája”. Emlékszünk, korábban minden hasonló felvetésre a diszkrimináció vádja volt a reakció, alapvető gazdasági kérdésből is ideológiai kérdést csináltak. Ahelyett, hogy mi a magyar gazdaság érdeke, azt kezdték el például taglalni, hogy vajon „mi a magyar” és hogy ezt ki dönti el. A Magyarországon született, magyar állampolgár kínai most micsoda? Ő miért ne kaphatna támogatást? A viták mindig úgy végződtek, hogy a külföldiekkel szemben a magyar cégeket támogatni akarókról hol finomabban, hol keményebben, de ki lett mondva, hogy mucsai nacionalisták, akik nem is tudják, hogy mit beszélnek. Senkit nem zavart, hogy nyugaton szinte minden országban megvannak a hasonló helyi támogatási rendszerek: a felvetéseket vita nélkül söpörték le az asztalról.

Szakít a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal az előző kormányokra jellemző gyakorlattal, amely az uniós átlaghoz és a térséghez képest is sokkal nagyobb arányban támogatott több Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatot - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Becsey Zsolt, a tárca külgazdasági ügyekért felelős államtitkára.

A napilap cikke ismerteti, hogy az új befektetési szerződésekben már olyan korrekt, mindkét félnek előnyös feltételeket garantálnak, amelyek a multik esetében, a korábbiakhoz képest csökkentik az állami támogatások arányát. Az elv egyszerű: csak az a multi kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, és annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe. Egy munkahelyre azonban így sem áldozna ötmillió forintnál nagyobb összeget az állam, s a támogatásnak öt év alatt meg kell térülnie.

A korábban megkötött gyanús megállapodásokkal kapcsolatban Becsey elmondta: jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak, és összesen másfél milliárd forintot már vissza is fizettettek a kedvezményezettekkel, ennek ellenére egyik fél sem vonult ki az országból - írja a Magyar Nemzet. Az új befektetésekkel kapcsolatban az államtitkár leszögezte: idén már több mint 26 projekttel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén még a legborúlátóbb esetben is legalább ötezer új munkahely jön létre - olvasható a napilapban.

Magyar Nemzet: nincs több extra kedvezmény a multiknak (origo)


Pedig a tőkének igenis van hazája. Jól látható, hogy a nemzetközi nagyvállalatoknak nagyon is haza húz a szívük. A Magyarországon termelt profitja nagy részét szinte minden nagyvállalat hazaküldi, majd „otthon” költi el. A hazai tulajdonú vállalat ezért ér kétszer annyit: nemcsak itt teremt munkát és fizet adót, hanem a profitot is itthon költi el.

De nemcsak a megelőző kormányok, hanem az Orbán-kormány eddigi lépéseihez képest is jónak tűnik ez az irány. Míg a különadók egyértelműen csak büntették a multikat, a támogatási rendszer átalakításának terve legalább már együttműködésre törekszik velük. Nem a külföldi és a magyar vállalat szembenállását, hanem egymásra utaltságukat hangsúlyozza. Ha valóban arról van szó, hogy a magyar állam azt szeretné ösztönözni, hogy a multik „neveljenek ki” egy erős magyar kis-és középvállalati beszállítói réteget, az mindenképpen üdvözlendő.

survey hosting


Mi a probléma?

A gond az, hogy ezt semmiképpen sem úgy érhetjük el, ha minden állami támogatás feltételévé tesszük a magyar beszállítók alkalmazását. Egyrészt, ha a multik csak azért választanak hazai beszállítókat, mert ez az állami támogatás előfeltétele, akkor az könnyen a minőség rovására mehet. Nem biztos ugyanis, hogy a magyar beszállító mindig a legalkalmasabb az adott feladatra.

Másrészt a támogatásoknak a magyar beszállítókhoz kötése azt is eredményezheti, hogy a multik akkor is igénybe fogják venni a magyar beszállítók munkáját, amikor rájuk az adott projektnél nem is lenne szükség. Ez feleslegesen növeli a beruházás értékét, és újabb, értelmetlenül elköltött adóforintokat eredményezne.

Harmadrészt ha ezt a támogatáspolitikát megspékeljük egy rossz szabályozással, akkor könnyen oda juthatunk ezen a téren, mint sok ország a Közel-Keleten. Több közel-keleti országban ugyanis csak helyi cégekkel együttműködve lehet gazdasági tevékenységet folytatni. Ez a szabályozás azonban korántsem azt eredményezte, hogy jó minőségű, versenyképes helyi vállalatok jöttek létre. Hanem a megjelentek a „lenyúlócégek”, stróman-vállalkozók, melyek papíron igazolják a helyi részvételt és beszállítókat a vállalkozásban. Egyes országokban ebből egy önálló iparág nőtt ki, mely semmilyen hozzáadott értéket nem termel, csak egy fix összegért „helyiesíti” a nyugati multik befektetéseit.

survey software


Mi lehet a jó megoldás?

Valószínűleg okosabb döntés lenne egy differenciáltabb rendszer kidolgozása, mely alapján nem állna fenn annak a veszélye, hogy feleslegesen, alibiből, vagy a minőség rovására választanak a multik magyar beszállítókat. Fontos lenne annak a biztosítása, hogy az állami támogatás csakis olyan magyar beszállítók után járjon, akiknek a részvételére az adott projektben tényleg szükség van. Illetve, hogy a magyar beszállítók után járjon magasabb támogatás, de az ő bevonásuk ne legyen alapvető feltétele annak, hogy a magyar állam kedvezményeket nyújtson egy külföldi nagyvállalatnak a beruházáshoz és munkahelyteremtéshez.

Minden fenntartásunk ellenére azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy végre tényleg egy épkézláb kezdeményezést látunk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2011.02.09. 09:52:54

Támogatható kezdeményezés viszont ahogy a VV írta, körültekintően kell eljárni. A jobb multiknál nagyon komolyan optimalizálták a beszállítást és sok termék esetében egyszerűen nincs normális magyar beszállító vagy szintén multival szerződnek beszállításra mert globálisan számolva úgy éri meg. Szvsz nincsenek nagy tartalékok ebben, de mindenképpen komoly elemezést igényel a beszállítható termékek körének feltérképezése. (Azért ne gondolja senki, hogy fénymásoló papírból fogjuk felvirágoztatni a gazdaságot)

Rive 2011.02.09. 09:53:12

Azok a gonosz multik eddig is építettek magyar beszállítókra. Ami valós gond:

- bizonyos területeken, pl. tipikusan mezőgazdasági termelés a magyar beszállítók a kevéssé multi-kompatibilis termékeik (értsd: nem jól tervezhető termelés, vegyes minőség, külföldinél kevésbé tartós/mutatós áru), vagy szimplán a túltermelés miatt komoly érdekérvényesítési gondokkal küzdenek, illetve csak nyomott árakra számíthatnak

- más területeken (ipar) meg egyszerűen kevés vagy a belépési tőke, vagy a tapasztalat, vagy a szándék. A nagyobb hazai 'multi' gyárak farvizén egyre másra kapaszkodnak fel hazai ipari kapacitások - de ezek még mindig kevesen vannak, folyamatos a panasz a minőségre, pontosságra: a kapacitások kiépülése pedig évekig, évtizedekig tart.

_Ha_ egy multi betelepül, akkor természetes módon azonnal helyi források után néz magától is, a legtöbb 'multi' környékén elég könnyü leakasztani beszállítói szerződéseket - már, ha van az embernek megfelelő termelési háttere.

Ha a multi nem települ be, akkor hiába a háttér, illetve annak a háttérnek nem csak a külföldi multik elvárt szintjét, hanem az exporttal, logisztikával kapcsolatos küszöböket is meg kell ugrania. .

Szóval az aggodalmak jogosak. A beszállítók számának, az exportban a hazai hozzáadott értéknek a növelése nagyon jó cél, de ezek alapvetően nem a multik kezében vannak, hanem a hazai ipari szereplőkében - őket kell megfelelő módon támogatni, nem a multiknak bekavarni.

A multi tud menni máshova is, ugyanolyan könnyen, ahogy ide.

tommybravo 2011.02.09. 09:53:16

Szerintem érdemes lett volna kicsit jobban belemenni, hogy az EU-ban más országok hogyan preferálják a hazai beszállítókat. Egyébként meg mi tart vissza bármilyen külföldi beszállítót, hogy két nap alatt bejegyezzen egy bt-t itthon, majd azon keresztül szállítson be (mondjuk) autómotorokat a Suzukinak. Máris meglesz a Suzukinak a magyar beszállítói hányad, igénybe veheti a támogatásokat. Ezért vagy igazán kiváncsi, hogy az EU más, név nélkül hivatkozott országaiban hogyan oldják ezt meg.

midnight coder 2011.02.09. 09:53:20

A multik általában nem csak a hazai piacra dolgoznak, és nagyon is odafigyelnek arra hogy a termékeik jó minőségűek legyenek. Azaz attól nem kell tartani hogy a Suzuki attól lesz szarabb mert magyar beszállítókat kell alkalmazniuk.

Másrészt, ha már egy multi idejön és magyar beszállítókat kell alkalmaznia, akkor sokkal nyereségesebb neki értelmes beszállítót keresnie mint fal lenyúlócéget. A multik pedig a profitra törekednek.
De még a magyar lenyúlócég is szerencsésebb mint ha a multi ingyen kapja meg a támogatást mint ma.

Ennek a dolognak inkább az a gyenge pontja hogy az eleve gyenge magyar KKV szektort az elmúlt 20 évben eléggé kivéreztették, különösen a szoclib kúrmányzás alatt. Azaz kérdés, mennyi ütőképes magyar beszállító tud fellépni.

Ugyanakkor ez mindenképpen jó lépés, elvégre a magyar munkavállalók 2/3-át ezek a cégek foglalkoztatják. Más kérdés hogy 91 óta folyamatosan ezt kellett volna játszania a mindenkori magyar kormánynak, és akkor nem előznek be minket a szlovákok.

Devil 2011.02.09. 09:54:06

Megint egy siman kijatszhato, gazdasagilag indokolhatatlan, csak a laikusoknak szolo marketing-intezkedes.
azt kerdezted "Mi a probléma?". A fidesz a problema, Orban es Matolcsy a problema.

Vuvuzela 2011.02.09. 09:53:53

Ha nem lenne hazája a tőkének, akkor nem emelkedett volna a német mutatóujj:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/15/emelkedik_a_nemet_mutatoujj/

dr. Erika Zangolna 2011.02.09. 09:53:58

mire lehet itthon a profitot elkölteni?

szerinted aki magyar és a profitját költi az itthon költi el?

vesz még egy balatoni telket?
vesz a mercije mellé egy másodikat? (az a pénz hova is megy onnan?)
vesz egy második lakóházat magának?
kétszer annyi téliszalámit fog enni?

vagy esetleg külföldre utazik, az Adrián vesz nyaralót / yachtot, drágábban megy külföldre síelni, ad absurdum megtakarít - elhelyezi a profitját egy külföldi multinál, aki az ebből származó profitot "kiviszi"

hogyan lehet a "profitot itthon elkölteni" megmagyarázná valaki?

dr. Erika Zangolna 2011.02.09. 09:54:01

és mégegy: azzal, hogy egy multi Magyarországon terjeszkedik, nem a profitját hozza ide, fekteti be és teremt újabb 1000 munkahelyet?

uni1002 2011.02.09. 09:54:17

"A Fidesz csak magyar beszállítók után adna a multiknak állami támogatás a jövőben. "
És büntessük őket, mert kénytelenek a lisztet, tejet, húst behozni külföldről, ugyanis a magyar beszállítók már eladták a termést nyugaton.
Mert a magyar vállalkozónak is addig van hazája, amíg nem tudja drágábban eladni kint a termést...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.09. 09:54:25

Mi számít magyar árunak? - ez örök kérdés marad. Sok olyan magyar beszállító van, mely semmi mást nem csinál, csak importál, és az importárut adja el a hipermarketeknek, közben persze ők is "hazai kkv-nak" számítanak, melyeket "támogatni kell". ( A címkén csak ez látod: "Forgalmazza: XY Kft, származási ország: Kína)

A másik megjegyzésem a nacionalizmusról szól: ez két félen is múlik. Írországban sokszor büszkén hirdetik, hogy pl. "ez a marhahús XY farmjáról származik", fénykép, miegymás, és ez teljesen normál, elfogadott dolognak számít a vásárló szemében is, ezt fogja preferálni. Magyarországon viszont erősen árérzékenyek az emberek (nemcsak a szegények!), és ha csak pár forinttal is olcsóbb a külföldi, az lesz a sikeresebb, és mondhatsz te "hazai termék hazai munkahelyeket teremt" kezdetű meséket, senkit nem fog meghatni...

Jó, most csak a multik egy kis szegmensét, a hipermarketeket néztem; és most kivételesen majdnem teljesen egyetértek a Véleményvezérrel :-)

solesz · www.index.hu 2011.02.09. 09:54:30

A törekvés tisztelendő.
De nyitva hagyja azt - mivel kötelező lesz magyar céggel dolgozni - hogyvalaki majd elkezdi megmondani, hogy mely cégekkel kell dolgozni.

Ezt valahogy el kellene kerülni.

Link Elek 2011.02.09. 09:54:33

minden szabalyozas/tamogatas annyit er, amennyi _utolag_ "auditalt" elony szarmazik belole.
az ideologia alapu szabalyozasok azok amiket eloszor forgatnak ki mindenfele ugyeskedok.

a fo gond, hogy Mo-n nem letezik utolagos hatekonysag felmeres semilyen allami projektben.

pl: megy a nagy duma, hogy az autopalya regios gazdasagi novekedest okoz. egyetlen egyszer sem merte ki senki, hogy ez tenyleg megtortent-e. ilyen vizsgalatokat rutin szeruen kene csinalni minden sokmilliardos projektet koveto 5/10/15/20/... evvel.

Lajosforras 2011.02.09. 09:54:39

jó lenne az úgy. a dán,német,szlovák,stb. termelő,kereskedő nyilván otthonról is kap némi állami támogatást a termeléshez plusz az exporthoz. ha még a magyar állam is dotálja közvetve,az egy kicsit erős.

Mikulka2 2011.02.09. 09:54:45

"egyik fél sem vonult ki az országból"
sem az adott multi, sem a minisztérium?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.02.09. 09:56:59

Tekintsünk el a kereskedelemtől, ahol a tej meg a paradicsom hazai beszállítóinak érdekeit igazi magyar virtussal lehet védelmezni.

Aztán ringathatjuk magunkat egy olyan állapotba, ahol a magyar beszállítók képesek komplett motorblokkokat szállítani az Audinak. Gagyi szarokat igen. Van egyébként gyakorlatilag minden multinak (Tesco, Audi, Vodafone, Citibank, Bosch) beszállítói kör. Például az SAP Magyarország Kft., Oracle Hungary Kft., Microsoft Magyarország Kft. stb. Na szóval ők vajon magyarnak számítanak?

A profit kivitel és költés sokkal bonyolultabb kérdés, mert az OTP, a MOL, de még Demján is külföldre megy a profitjával. Az is nyilt titok, hogy a Telenor nem azért szipolyozza évek óta a magyar leányt, mert habzsi-dőzsizni akarnak Oslóban, hanem mindent tolnak még Norvégiából is Indiába.

Az irány jó, de túl általános és nagyon félő, hogy az jön ki belőle, hogy aki maagyar paradicsomot árul az kap pénzt, aki meg nem, az elmehet a picsába.

Wolff 2011.02.09. 09:56:55

Fiatalság bolondság, én még emlékszem olyan esti közéleti tévéműsorra a Horn-kormány idejéből, ahol azt elemezgették, hogy miként fogja a kormány elérni, hogy a multik jelentősen növeljék a hazai beszállítói arányt. Eg arra is, hogy egyenesen nemzeti katasztrófa volt, amikor egy autógyár Szlovákiában telepedett le, gondolom azért, mert a magyar kormány nem ragaszkodott elégé a hazai beszállítók arányához. Sokkal szerencsésebb lenne kilépni az idióta mi-ők felosztásból és nem mellékesen dolgozni is mielőtt valaki megír egy posztot/cikket. Így aztán a fontzos kérdéshez is eljuthatna a szerző, vagyis miként, hogyan és eddig miért nem sikerült? (Máshol esetleg miért sikerült?) Különösen miután a végső konklúzió tükrében ez a "végre jó irány!" jellegű lelkesedés nem egyéb, mint narancs- vagy vörösellenes orr. (Farok még se lehet a cikk elején.)

egerészölyv 2011.02.09. 09:55:34

Hagyjátok már ezt a perzselő demagógiát, gyerekek. A legatyásodott magyar beszállító (akit kedvezően érint a döntés) nem fog bíbelődni ilyen sunyiságokkal, hogy "dehát van-e hazája a tőkének?"...

gono 2011.02.09. 09:55:39

hajmeresztő ámokfutás.

a tőkének persze itt van a hazája, de a demján azért inkább katovicében fekteti be a tőkéjét, és a hasznot pedig a bahamákon kártyázza el.

fidesz friend 2011.02.09. 09:55:47

ezt a szemléletet a közgazdaságtan protekcionlizmusnak nevezi, és klasszikusan védővámokkal szokták megoldani. a védővámot az EU rendszere kiküszöböli, viszont szintén az EU rendszere előírja az áruk szabad áramlását és a verseny korlátozásának tilalmát. tehát ez a terv egyszerre több EU normába ütközik. nem volt elég a médiatörvény, még ez is kell éppen az elnökségünk alatt...?
az ötlet csak a hazai szavazók gazda-rétegének megvásárlására jó, ha egyáltalán. meg a nacionalizmus szítására.
Mo. jelenleg egyébként sincs abban a helyzetben, hogy csicskáztassa a tőkeimportőröket, akik egyben munkahelyteremtők is. a támogatásokat egyébként éppen a munkahelyteremtésért kapják.
én egyébként fogyasztóként magasról teszek a magyar termékekre: ár-értékarányosan vásárolok hol magyart, hol külföldit, és igenis képes vagyok megítélni a minőséget, továbbá kikérem magamnak, hogy megdrágítsák az életem a nemzeti lózungokkal. a magyar gazdák legyenek versenyképesek, és akkor majd felkerül a cuccuk a polcokra. de gyengébbet drágábban állami parancsra rásózni a lakosságra?
ahogy az Móricka elképzeli! akkor majd Ausztriában csináljuk a nagybevásárlásokat is, a pénzünket jobbára már úgyis kivittük.

Grigorij 2011.02.09. 09:55:57

Állj! Állj! Állj!
Itt egészen másról van szó!
Pénzmosás!
Ha ezt bevezetik, akkor majd létrejönnek MAGYAR beszállító stróman cégek, akik majd az eddigi külföldi beszállítótól szerez be árut, az üzlet magyar cuccot kap, tehát jár neki a támogatás, ugyanakkor a simicska-közeli stróman cégek meg "jobbról-balról" kapják a kenőpénzt...
Erről van szó, semmiféle hazafiságot ne keressetek!

rulla 2011.02.09. 09:56:01

Nagyon üdvözlöm a kormány ezen döntését!
S hogy "Mi a probléma?" szerintem semmi. Még el sem indult az új támogatási rendszer. Aggódni persze lehet előre, de minek. Pontos, minőségi szempontokat szem előtt tartó szabályozás kell majd, és ennyi.

collateral collector (törölt) 2011.02.09. 09:56:09

a világ minden országában egyedi megállapodásokkal szokták becsalogatni a multikat, mégpedig azért, mert egy lépésben tudnak behozni nagy tőkét, egy lépésben csinálnak sok munkahelyet. a gazdaság nem fokozatosan fejlődik, hanem ugrásokban. persze, hogy nem ugyanazokkal a feltételekkel jönnek ide, mint a kkv-k, de bármilyen üzletben igaz, hogy a volumennel változnak a feltételek is...

tavaly a Figyelőben volt egy összeállítás a "magyar termékek" kérdéskörében. vagy a Tesco, vagy a Spar beszerzési menedzsere mondta azt, hogy "egyrészt, például fokhagymából nem önellátó Magyarország, akár tetszik, akár nem. másrészt csak a magyar beszállítók szoktak olyat csinálni, hogy egy teherautónyi szállítmánynak a közepét töltik fel romlott áruval" - ezen kéne elgondolkozni.

persze, lehet azt mondani, hogy eddig "túl sokat adtunk" a külföldieknek. de ki mondja ezt? orbán viktor? ő egy szavahihető ember? mi az a "túl sok"? mi az a "nem túl sok"? készpénznek veszünk olyan dolgokat, amikről fogalmunk sincsen.

én, ha jó minőségű terméket veszek, ami magyar, annak nagyon örülök. de ha valami szarabb minőség, nem akarom csak azért megvenni, mert az magyar. a magyarokkal néha az a baj, hogy azt hiszik, hogy az "1000 éves történelem" és a "magyarságtudat" az elég. nem elég. teljesíteni is kéne.

"magyar beszállítókat!" - megint egy egyszerű, fogyasztható jelszó, amiben benne van az, hogy "magyar", ezért tetszik a választóknak. ha magyar, az csak jó lehet? a szocializmusban elég volt a magyar termékek aránya? csak kérdezem.

Mikulka2 2011.02.09. 09:56:20

valahogy a magyar beszállítóknak mindenképpen minőségi árut (ízletes paradicsomot, szép húst, precíz alkatrészt, stb.) kéne beszállítania, megbízhatóan, és kedvező áron - tehát európai ill. világ-összehasonlításban versenyképesnek kell lennie. a globalizáció nem egy ördögi folyamat, hanem a modern szállítási módszerekkel létrejövő megváltoztathatatlan körülmény.

Megfigyelo 2011.02.09. 09:56:23

Nagyon valószínű, hogy ez az új szabályozás ellentmond az EU előírássainak, és ezért végül nagyon sokba fog Magyarországnak kerülni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.09. 09:56:31

Ez megint egy olyan szabályozás, aminek csak az tud szívből örülni, aki csak újságból ismeri a multikat. Ez igazából inkább a szavazók szívének szól és nem a gazdaságnak.
A mulit amúgy is alkalmazna magyar beszállítókat. Nem fog otthonról takarítót, büfést, vagy biztonsági őrt hozni. Nem éri meg. Ezek mindig helyi beszállítók.
Az más kérdés az alapanyagot továbbra is külföldről fogja hozatni, mert a legtöbb területen nincs magyar beszállító, pedig ez az igazi biznisz.

"A Magyarországon termelt profitja nagy részét szinte minden nagyvállalat hazaküldi, majd „otthon” költi el."
És az hol van? Számos cégnél egyszerűen megállapíthatatlan, hogy mi a "hazája". A profitot ugyanis nem "otthon" (azaz ahol a székhelye van) költi el, hanem ott, ahol a következő befektetését csinálja.

"Egyes országokban ebből egy önálló iparág nőtt ki, mely semmilyen hozzáadott értéket nem termel, csak egy fix összegért „helyiesíti” a nyugati multik befektetéseit."
Welcome to reality. Ez itt is így megy. Mivel sok cégnek a beszerzési policyje korlátozza a beszállítók számát, ezért a beszállítók egyúttal fedőcég funkciót is ellátnak. Bizonyos százalékért cserébe be tudsz szállítani a multinak.
Mellesleg pont ezek a beszerzési policyk szokták kizárni a kicsi, helyi cégeket. Ezek a szabályok többnyire cégszintűek és nem változtatják meg őket holmi helyi kedvezmény miatt.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.02.09. 09:56:44

Horvátországban se lehet "stróman-vállalkozó" nélkül - kell lennie horvát állampolgárnak a cégben, pedig az nem a Közel-Kelet. Vagy mégis?

solesz · www.index.hu 2011.02.09. 09:56:48

A tőke hazája:
Egy itthon is jelenlevő francia elektromosipari multi, nagyon sokáig fenntartott (talán ma is) egy hazai céget, ahova a világszerte többtízezer embert foglalkoztó leányvállalatai az eredményt konszolidálták.
Ez bevett gyakorlat máshol is. És nem adóelkerülés miatt. Hanem adó átirányítás miatt.

A nyereség hazavándorol.

orient 2011.02.09. 09:57:13

Látom és értem az irányt. Egyet is értek vele, azonban még mindig a stílussal van a bajom. Szerintem ez a Jobbik öröksége, amit a fidesz átvett, hogy közös ellenséget keressünk a multikban. Lehet javítani a rendszeren és valóban át is kell gondolni, azonban észre kell venni, hogy elsősorban nem a multik MO legnagyobb problémája. Bármennyire és őket akarják megtenni bűnbaknak, az hogy a magyar szociális rendszer túl szerteágazó, az adórendszer nem támogatja a foglalkoztatást..stb.az igazi probléma. A nagy szocialista forradalmak előtt is a nagy tőkéseket és vállalatokat kezdték hibáztatni a szegénységért és problémákért amiért kiszipojozzák az embereket, és miattuk van rossz élet (lsd. 1. VH utáni évek, majd 50-s évektől...) azonban a tapasztalat is azt mutatja , hogy amíg nagyvállalatok nagy termelést végeztek az országban bármikor, az élet sokkal jobb volt. Pl. századforduló, I.világháború előtt. Természetesen szegények és rosszabb rétegek mindig lesznek, de nincs olyan rendszer ami álomvilágot hozna mindenkinek. Ezért nagy cégeket hibáztatni kár és hibás, és hosszútávon még kevesebb munkát, még rosszabb életet eredményez.

Ha neked van pl. 100 millád és valaki azt mondja fektesd be Romániában, odamész csinálsz egy céget, költesz pénzt hálózat és szolgáltatás/termelés kiépítésére, x száz embernek munkát adsz és pár éven belül a jó menő vállalkozásod már évente kitermeli a 100millát, és te azt szépen hazahozod mert itt élsz, és erre mindenki téged hibáztat mekkora egy szemétláda vagy elviszed a pénzed onnan, akkor te sem örülnél. Mellesleg nagyon sok embernek munkát adsz és olyan termelést/szolgáltatást végzel esetleg ami szükséges, növeli az országuk GDP-jét, és helyi cégeknek sosem lett volna esélyük megcsinálni (pl. autógyár mert azt valahol el is kell adni...). Ugyanakkor az emberek akiket alkalmazol:

1. Adót fizetnek rendesen
2. A megkeresett pénzüket elöltik magyarul visszakerül a gazdaságba fizetés formájában: esznek, lakást vesznek, ruházkodnak...stb. ÁFA formájában és akképpen, hogy az épülő lakás projektek ami megint sokaknak munkát ad el tudja adni a lakást valakinek , mert vannak fizetéssel rendelkező vevők..
3. Kikerülnek a szociális hálóból (nem kell munkanélküli, rokkant és egyéb segélyezést fizetni utánuk)

E 3 pontot végiggondolva igencsak nehéz kiszámolni megtérül-e az adott támogatás vagy sem. Mert csak a bevétel-kiadás képlet nem teljesen egyértelmű és gazdasági hatásait szerintem szinte lehetetlen kiszámolni.

Ebben is kapkodást és magyaros, kurucos asztalra csapós populista politizálást látok amit jól el lehet adni a buta népnek, mint a magyar szalámi a legjobb, csak lehet ez nem így van. Kis ország vagyunk és függünk a nagyoktól és van mellettünk nagyon sok konkurens ország akik sokkal értelmesebben politizálnak mint mi. Amíg nincs egy saját x autómárkánk, szolgáltató és egyéb termelő cégünk , multijaink akik nemzetközileg is megállják a helyüket addig nem tehetjük meg , hogy az ittlévőket elüldözzük. Szabályozásra szükség van, és támogatni, nyomni kell a magyar beszállítókat, amennyire lehet, de nem FEKETE-FEHÉR alapon, mert ez hosszútávon a munkahelyek elvesztéséhez vezet.

Eddig egyik multi sem ment el, jött az érv. Igen mert egy AUDI gyárat nem 2 nap bezárni kedves Matolcsy elvtárs. Kérdés hogy a fű alatt az AUDI gyár 5-10 év múlva is itt tervezi-e a működését vagy nem ezek után. Én a kormányváltás óta egy cégről sem hallottam aki MO jött volna, vagy nyitott volna új befektetést-gyárat. Ez a cél? Hogy lesz 1 millió munkahely? Mindenki közalkalmazott lesz mint a szocializmusban? Mindenki kis és középvállalkozó lesz? Csak hát a KKV-knak kellenek megrendelők is, ha nincsenek multik és az embereknek munkájuk akkor nekik sem lesz megrendelésük. Mesterséges Széchenyi tervekkel nem lehet KKV-kat életben tartani örökre. A komcsiknak sem kellett a szemét imperialista Marshall Terv vagyis: European Recovery Program USA-n keresztül, mert majd mi megoldjuk nélkülük. Jó eredménye is lett valóban.

Én nem támogatok semmilyen olyan elképzelést ami bármilyen munkahely elvesztéséhez vezethet. Márpedig az ehhez hasonló tervek azok. Lehet sokba kerülnek, de még mindig jobb mint 800ezer léhűtő közalkalmazottat tartani, akik szintén állami pénzből ülnek ott, viszont gazdasági és termelési munkát nem végeznek, ergo a gazdaság szempontjából, a tevékenységük nem kifizetődő. (természetesen szükség van rendőrségre, orvosokra...stb., de nyílt titok , hogy sok hivatalban szociális alapon ülnek székmelegítők akik munkáját töredék létszámmal is el lehetne végezni csak nem mer senki sem hozzányúlni a rendszerhez). Ok legyen a közalkalmazotti réteg többszöröse az EU-s átlagnak, csak könyörgöm azokat a gazdasági szereplőket akik a maradékot foglalkoztatják és akik adójából él ez a közalkalmazotti réteg, legalább ezeket hagyják békén, és ne üldözzék el a munkaadóikat. Magyarul a közszféra szent tehénhez nem nyúlnak ahol 1000 milliárdokat lehetne fogni évente, de a a nagyvállalatokhoz akik 100 milliárdos nagyságrendű támogatás ellenében sokkal több embert foglalkoztatnak és valódi termelést, gazdaságépítő tevékenységet(exportot)folytatnak azokat igen. Szerintem jobb valahol egy gyárban 100ezer forintért dolgozni,és termelni mint 70ezerért otthon ülni segélyen az állam nyakán...bár sokan nem így gondolják. Ebben látom én a legnagyobb ésszerűtlenséget.

Anti Anyag (törölt) 2011.02.09. 09:59:07

Sokkal egyszerűbb, ha az élelmiszer multikat "utáljuk" ki és akkor az egész kérdéskört nem is kell vizsgálni, hiszen a magyar élelmiszer általában jó minőségű, a magyar élelmiszer kereskedelem kevésbé veszi fel a külföldi szemetet, pld. 360 Ft-os osztrák "pezsgő", tömegesen német dioxinos hús, 6 hetes lengyel tojás.

Az tény, hogy az élelmiszer kiskereskedelmi hálózat szükségképpen valamivel magasabban tartja az árakat, viszont jóval könnyebben veszi fel a minőséget is, márpedig a magyar növény és állattenyésztés szempontjából fontos, hogy a termékskála minőség szempontjából strukturált legyen, ez biztosítja a fejlődést és az eredményes exportot is.

(Példa erre pld. a magyar gyártású mangalica termékek: Ízük, állaguk nagyságrendekkel jobb mint az elterjedt, akár import termékeké, áruk, csomagolásuk ugyanakkor megfelel azokénak. A minőség mégsem képes utat törni magának, mert a multi az alacsonyabb minőséggel ugyanolyan áron jóval többet keres és a választék kibővítése sem kifizetődő számára).

Valójában a hazai élelmiszer multik egyszerűen blokkolják a régiók "természetes" fejlődését és jól megfigyelhető, hogy megjelenésükkel a régiók visszafejlődtek. A makói hagyma, szegedi paprika, vecsési savanyú eltűntek, vagy jelentéktelen hamisítványok. A mangalica sonka ízre, kinézetre hiába egyenlő a spanyol serranoéval (a drágán megfizettetett minőség ott is magyar mangalicából van) ki hallott róla?

Legfeljebb az ínyenc külföldi csodálkozik el egy magyar élelmiszer bemutatón, hogy ez a minőség itt miért ilyen hihetetlenül olcsó.

A kiskereskedőnek viszont annyiban mások a szempontjai, hogy nála a konkurencia a szomszédban van, képes figyelembe venni a környezet sajátosságait, specializálódhat, kísérletezhet. A sűrű, de elszórt kiskereskedelmi hálózatnak "egyben" a szemét is nehezebben adható el, de a kereskedő meg is gondolja, hogy hitelét mivel kockáztatja.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2011.02.09. 09:59:10

A kezdeményezés jó, mindazonáltal tényleg nagyon meg kell nézni, hogy más országok hogyan szabályozzák/támogatják a saját területükön a potenciális beszállítókat. Ennek ellenére viszont van egy másik, valós veszély is, hogy a volt cocblokk országokat hogyan kezelik az EU-ban, sokszor van az, hogy a silány minőségű EU által megtermelt dolgokat ide hozzák, és félő, hogy ha ezt lefedjük magyar áruval, az EU nem hoz-e mindenféle export-import szankciókat. Lásd húsipar, vagy pl. libamájbotrány, etc.

midnight coder 2011.02.09. 10:07:10

Alapvetően vannak az országra nézve hasznos multik, és vannak káros multik. Hasznosak azok akik munkahelyeket teremtenek, és főleg azok akik hazai beszállítókat alkalmaznak. Károsak azok akik piacot, környezeti erőforrásokat vesznek. Minden épeszű országnak az az érdeke hogy a hasznosakat támogassa, és hogy forszírozza hogy még hasznosabbak legyenek.

Az pedig aki azt hiszi, hogy a tőkének nincs hazája, az egyszerűen hülye.

Hathajó 2011.02.09. 10:07:16

"Valószínűleg okosabb döntés lenne egy differenciáltabb rendszer kidolgozása, mely alapján nem állna fenn annak a veszélye, hogy feleslegesen, alibiből, vagy a minőség rovására választanak a multik magyar beszállítókat. "
A helyzet az, hogy ilyen rendszer nem létezik. Ha a szabályozást kivesszük a piac logikájából, csak olyan szabályokat lehet kitalálni, amit ki lehet vagy ki kell játszani.
A saját vállalkozásomon is tapasztaltam már, hogy egy multi beruházása során előnyben részesíti a saját országából származó beszállítókat. Ennek jópár oka van, pl. ezek a cégek azonos üzleti nyelvet beszélnek, már egy sor országban dolgoztak már együtt, esetleg mert a saját gazdaságát akarják ilyen módon is támogatni. Az hogy ezek az érvek mennyire igazak vagy mennyire nem, mennyire segítik az adott cég üzleti tevékenységét vagy esetleg gazdasági hátránnyal járnak-e nem biztos, hogy megvizsgálják.
Ez az állapot tapasztalatom szerint átmeneti jellegű, mert egy multi beköltözésekor cél a gazdasági beágyazódás is. Vagyis az, hogy a beszállítók árain, képességein keresztül is maximalizálják egy adott külföldre költöztetés hasznait. Igazából ez a beágyazódottság az, ami itt tarthatja a tőkét hosszú távon is Magyarországon. Nem pedig az kommunikációs ostorcsattogtatás.
Mert én azt gondolom ez az egész megint jórészt csak belföldi fogyasztásra ajánlott: mutassuk meg a választóknak, hogy mivelünk nem babrálhat ki a gaz labanc. De ez hülyeség. A gaz labanc pénzt csinálni hozta ide a cégét, és akkor tudja ezt a leghatékonyabban, ha olyan környezetbe telepíti át a termelését, ahol kiszámítható a gazdaság és adópolitika, jó az infrastruktúra, tanultak és motiváltak az emberek, léteznek vagy kiképezhetők jó minőséget pontosan, megbízhatóan teljesítő, a multi igényeit megértő és kiszolgálni képes termelő beszállítók. Inkább ezt kellene tudni teljesítenünk.
Egyszóval a hazai gyártók, szolgáltatók termelésbe bevonása általában a multik elemi érdeke, saját gazdasági motivációjuk miatt és nem a politikusok handabandázása miatt.

Még valami a bevezető képről. Csodálatos módon multikról a zembereknek a Tecso jut az eszükbe, amit ennek a cikknek az illusztrációja is helytelenül visszatükröz. Ha a gazdasági miniszter multi egrecírozásról beszél, és magyar beszállítókról, mindenkinek az fog beugrani, hogy szemét Tecso külföldről hozza a tejet, a magyar gazdákat meg nem fizeti ki, és különben is vásárolnánk mi magyar árut, de a szemét Tecso miatt nem tudunk.
Pedig a magyar gazdaság exportját, a megtermelt értékeknek jó részét termelő multinacionális vállalatok működése biztosítják, akik fentiek miatt igenis érdekeltek magyar beszállítók megtalálásában.

midnight coder 2011.02.09. 10:17:33

@Erika Zangolna: A magyar cég, pláne a kisebbek itt teremtenek újabb munkahelyeket. És erre költik el a profitot. De aki elissza az is általában itt issza el. Lehet hogy nem mindenki, de a többség igen.

A multi aki idejön akkor hasznos, ha a hazai tőkét erősíti, főleg a kisebb cégeket. Egyrészt mert ezek foglalkoztatják a legtöbb embert, másrészt mert ezek vonzzák a további multikat, esetleg saját márkákat is hozhatnak létre.

Amúgy meg, vigyázó szemeinket nem az EU-ra kellene veti (az amúgy is haldoklik) hanem Kínára.

lobster thermidor 2011.02.09. 10:17:43

Hurrá...!

Ha megvannak az állam által kijelölt beszállítók, akkor már csak azt kell meghatározni, hogy milyen összetételben kötelező a polcokra kihelyezni az árút, hány százalék lehet a kötelezően ajánlott árrést, és kik lehetnek azok a megfelelő pártpreferenciával rendelkező egyének, akik betölthetik a vezetői állásokat.

És akkor eljön ismét a szabad vállalkozás kora.

midnight coder 2011.02.09. 10:17:45

@Hathajó: Ezért nem mindegy hogy milyen az adott cég aki bejön. A termelő cégnek érdemes támogatást adni. A tesconak meg nem. Ilyen egyszerű.

Rob67 2011.02.09. 10:17:52

Ez egy baromság.
Soha semmilyen elemzés nem készült és nem is készülhet arról, vajon a Tesco angol tulajdonosai hol és mire költik el az itt vagy bárhol másutt megtermelt profitjukat.
Igen lehet hogy a Manchester United jegyekre verik el, de az is lehet hogy thai ladyboy-okra.
És persze az is lehet hogy amerikai, kínai vagy més befektetésekre.
Szóval hová húz a tőke?
Haza?
Elég nagy barom az a kapitalista aki nemzeti alapon költi a profitot. Az nem kapitalista.
Az elmélet lehet hogy helytálló és tetszetős egy közgazdasági kutató intézetben vagy az ifjakat oktató egyetemen. De könyörgöm drága közgazdászok, egyszer az életetekben merészkedjetek ki a valóságba.
Megdöbbennétek...

Démonmac1 2011.02.09. 10:17:58

"A multi tud menni máshova is, ugyanolyan könnyen, ahogy ide. " viszont, hol jobb, ha itt biztosít munkát az embereknek, vagy másutt?:)

MiKEY 2011.02.09. 10:18:14

"Nem biztos ugyanis, hogy a magyar beszállító mindig a legalkalmasabb az adott feladatra."
Hat nem biztos de 99% hogy van megfelelo magyar ceg aki kepes lenne ra. El kene felejteni azt a baromsagot hogy a magyar cegek nem kepesek megfelelo minosegu termekeket (szolgaltatasokat) eloallitani. 1-2 specialis cuccot esetleg nem tudnak itthon megcsinalni de a tobbit batran rendelhetnek magyaroktol. csak a tulfizetett projektmenedzsereknek kicsit dolgozni kene es keresni a megfelelo cegeket.

Az sem teljesen vilagos hogy a cikkiro hogyan erti azt hogy a multi alkalmaz adokedvezmenyert olyan ceget is amire nincs szukseg az adott projektben. gyartat meg valamit amit majd nem ad el a termekkel egyutt es raktarozza inkabb? vagy sajat koltsegen megsemmisiti? esetleg szolgaltatasnal johet ez szoba, de nyilvan a fel nem hasznaltat is ki kell fizetnie es ha kifizette abbol a magyar ceg majd adozik. es mivel ugy tunik hogy a bevonas nagysagaval aranyos lesz a kedvezmeny, nem igazan ertem h miert csinalnak kamura.

egyedul a lenyulocegek jelenseget tartom elkepzelhetonek, de van megfelelo ellenorzo szerv erre, egyebkent meg ilyen cegek leteztek mindig is, szoval nem fognam a megjelenesuket az uj szabalyozasra semmikepp.

egyaltalan nem ertem bizonyos retegek lelkesedeset a multikert....nem kell felreerteni: johetnek, termeljenek itt DE nem barmi aron ugyanis jelenleg tobbet artanak mint segitenek.

Szelid sunmalac 2011.02.09. 10:24:01

Ha mar multikrol, azok hazajarol es a tokejukrol beszelunk, nem art megemliteni, hogy a multik kozott is tobbfelevel talalkozhatunk, mind felepites, mind tokearamlas, mind pedig tulajdonosi forma es aranyok tekinteteben. 2008-ban, ha csak a szamokat vesszuk figyelembe, az EU-ban Magyarorszagon volt a masodik legtobb multi jelen. Ez persze ig onmagaban keves, ugyanis a legtobb multi kis, vagy kozepes nagysagu es ide soroljak a magyar tulajdonu multikat is (
Pl. MOL). Nem mindegy az sem, hogy leanyvallalata van-e itt, fiokja, esetleg kutatokozpontja, ugyanis mindegyik mas eroforrasokat, tamogatasokat, humaneroforrast hasznal fel es mashogy kezeli a toket is. Vegyuk pl. az utolsot, a kutatast es fejelsztest (K+F). Egy svajci gyogyszergyar idejon, hogy kifejlessze a legujabb termekeit. Alapvetoen magas kvalitasu, jolkepzett munkaerot fog alkalmazni, es rengetek toket fektet be. Nelkule talan a szakemberek elmennenek kulfoldre dolgozni, mert itthon nem kapna megfelelo allast. Egy kulfoldi ceg fiokvallalatanal mas a helyzet, mert ott a befektetes kisebb, viszont a toke valoban konnyebben aramlik kulfoldre.
Azt is vegyuk eszre, hogy a legtobb jol kepzett diplomas szakembert a multik alkalmazzak, ezaltal rengeteg csalad megelheteset biztositva. A felso, legjobban keresok 20%-a bizony multi alkalmazott, es a keresetuk jelentos reszet itthon koltik el, magyar boltokban, magyar alkalmazottakkal stb.
Meg egy pont: itthon a gyartast szisztematikusan leepitettek, es a globalizacio miatt egyebkent is jellemzo, hogy a legtobb termeket, amire igeny van, bizony multik hozzak ide.
Tudom, egyszerub szidni a multikat es en is a magyar gazdasag fellenditese mellett vagyok, de osszetettebb a kep annal, hogy par mondattal kitiltsuk oket innen, vagy ketszer forduljon a vilag egy nap.

Budaphestie 2011.02.10. 09:32:50

@Devil: Így van. Ez egy sima marketing bejelentés. Egyrészt a multik eddig is nagy számban alkalmaztak magyar beszállítókat egész egyszerűen a helyi közelség miatt (nem feltétlenül a termék gyártója a beszállító, legtöbbször nem) Másrészt ugyan mennyiből áll, hogy egy magyar beszállító cég beékelődjön a beszállítói láncba?

Tehát ennek az egésznek semmi értelme nincs. Pontosabban van: a multik továbbra is kapnak támogatást, csak egy olyan látszólagos feltételhez kötik ezt, amivel jól be lehet tömni a nacionalisták száját. Mintha csináltak volna valamit az ügyben....

Szelid sunmalac 2011.02.10. 09:32:52

Talan nem a legjobb pelda, de azert hadd hozzam fel. Vegyunk egy magyarorszagon mukodo dohanygyarat, aminek van egy gyaregysege rengeteg magyar beszallitoval, magyar gyarral, magyar kereskedelmi egyseggel, magyar alkalmazottakkal, es hihetelen mennyisegu magyar adoval, amit a magyar allamnak befizet. Viszont itthon nem termelnek annyi dohanyt, hogy az eleg legyen a gyartashoz. Ha hoznak egy torvenyt, hogy csak magyar beszallitoktol lehet (es pluszban mondjuk magyar) arut venni, akkor esetleg atmegy egy masik orszagba, ahol be tudja szerezni az arut ugy, hogy ne kelljen a megemelkedett koltsegek miatt akkora aremelest vegrehatjtani, ami miatt mar nem vennek meg a termeket. Jol jartunk?

Anti Anyag (törölt) 2011.02.10. 09:32:56

Ne szórakozzunk már. Minden ország keményen védi saját érdekeit, lehet megpróbálni akár a legkiválóbb minőségű magyar élelmiszert felajánlani ausztriában, vagy francia országban.

Az udvarias azt mondja, hogy sajnálom, de már meg van a helyi beszállítóm. Az udvariatlanabbja meg azt, hogy öreg, ha felzabálták a legszarabb paprikánkat is, esetleg akkor szóba jöhetsz, de nyomott áron és helyi paprikaként.

Hiába, oda elég az is, hogy a lakosság jóval öntudatosabb, a helyi iparkamara pedig nem valami kamu kormányszerv, ahol az idegen multi képviselője üldögél, hanem bizony képes a patakba fordíttatni az olcsó magyar paprikát tartalmazó kamiont.

mrgumby1 2011.02.10. 09:32:59

Újabb ködszurkálás. Ezek a kijelentések továbbra is azoknak szólnak, akik csak a frázisokra kíváncsiak. Természetesen én is támogatom, hogy minél több magyar beszállítója legyen a külföldi multiknak, de.

A külföldi multik már így is adtak piacot a magyar beszállítóknak. Nem is keveset. De csak abban az esetben, ha megérte nekik. Ez teljesen normális, nem szeretetszolgálatokról, hanem gazdasági vállalkozásokról beszélünk.

Már megint zsarolgatni őket, hogy már pedig ha itt akarsz lenni öreg, felveszed a józsibácsit, különben megmutatjuk merre van Rábafüzes, teljesen hihetetlen lóháton ülést mutat.

És a magyar beruházókat/vállalkozásokat miért nem kötelezik, hogy vegyenek fel húsz erős magyar munkáslegényt? Ja, mert odáig azért mindenki eljutott, hogy a KÉPZÉST kell elsősorban erősíteni, és megfelelően pozicionálni? A munkaadókat meg legfeljebb TÁMOGATNI, érdekelté tenni lehet, nem bezsarolni, édesistenem.

MiKEY 2011.02.10. 09:33:14

ebben a bejegyzesben 3bol 2 feltetelezes alaptalan es jol tukrozi hogy az irojanak fogalma sincs arrol amirol ir,ugyanis:
- az esetek kb. 90-95%ban VAN megfelelo(ertsd: minosegi kriteriumoknak is) magyar beszallito
- nem fog egy multi sem kamura gyartatni vmit kedvezmenyert. mert utana mit csinal vele ha nem adja el a termekhez? raktarozza?? elkuldi a vv-nek tovabbi nyalintasert?

egyedul a lenyulocegek jelensege lehet realis de azok kezelesere meg van letezo szerv es egyebkent is: ilyen cegek mindig is voltak, szoval semmikepp sem ennek kovetkezmenyekent jonnek majd letre :)

felejtsuk mar el hogy a multik annyira jok nekunk. mert eddig tobbet artottak mint hasznaltak. az irany most legalabb jo, de amig nincs kidolgozva pontosan, addig maximum ennyit lehet mondani rola.

midnight coder 2011.02.10. 09:33:18

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: A legtöbb multi általában betanított munkásokat foglalkoztat legnagyobb számban, esetleg pár szakmunkást, és semmivel nem fizet jobban mint a magyar kisvállalkozó. Persze van olyan is aki a fejlesztést hozza be, de inkább az a tendencia hogy a cégek a fejlesztést és az irányítást odahaza tartják és az izommunka megy külföldre.

Ringlósztár 2011.02.10. 09:33:20

Megyek és alapítok egy lenyúlócéget.

kubatov_kommunista 2011.02.10. 09:33:22

Elvek szintjén szép dolog...
De mondjuk felejtkezzünk el a magyar mezőgazdaságról/élelmiszeriparról (vajon a képen is miért az van?)
TFH idejön valamilyen technológiai iparban érdekelt cég és mondjuk valami éppen aktuálisan divatos kütyüt/terméket akar nyomatni. A magyar beszállítói rész mibe fog kimerülni? a műanyag házban? a csavarokban, a csomagolásban? merthogy nem a processzorban az ugye biztos. És gondolom ez ma is így van mert mindenféle szabályozás nélkül, mert így olcsó.

Majd a multik ítéletet mondanak.

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.10. 09:33:30

"okosabb döntés lenne"... "mely alapján nem állna fenn annak a veszélye"
Elég pesszimista (vagy inkább ellenérdekelt) hozzáállás, amely azt feltételezi, hogy mi magyarok ezt a szabályozást is el fogjuk rontani, így inkább legyünk megengedőbbek.
Hasznosabb lett volna arról írni, hogy milyen konkrét buktatókat kellene elkerülni.

Devil 2011.02.10. 09:33:32

@Erika Zangolna: Befekteti a hazaipolitikaba. Megveszteget kepviseloket, partokat akik neki kedvezo donteseket hoznak majd.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Tudom, egyszerub szidni a multikat"
es politikailag jobban eladhato.

Megfigyelo 2011.02.10. 09:33:35

@orient: Nagyon fontos meglátás a Jobikkal kapcsolatban. Mondhatni, a Fidesz mást sem csinál, mint igyekszik úgy kihúzni a szőnyeget a Jobbik alól, hogy szép sorjában végrehajtja a Jobbik agendáját. Van aki szerint tkp. szereposztásról van csak szó, és a Jobbik egyszerűen a Fidesz élcsapata. (Mindnenesetre az ő bábáskodásukkal jött létre...)

Megfigyelo 2011.02.10. 09:33:40

Picit sarkítva, azért az eldöntendő kérdés lényegében a következő: multikat akarunk, vagy Észak-Koreát?

Devil 2011.02.10. 09:33:42

@MiKEY: Honnan veszed hogy _mindig_ van ,egfelelo magyar beszallito? _Minden_ esetben? Ez szintiszta baromsag mar ne haragudj,
A multi pld. ugy szerez kamu magyar beszallitot hogy letrehoz egy stromannal egy magyar vallalatot, az importal, es ezzel kot beszallitoi szerzodest. Szerintem meg szamos kreativ megoldast lehet talalni, nem ennyire direkteket.
Egyaltalan nem ertem bizonyos retegek felelmet a multiktol, ugyanis jelenleg rengeteget segitenek, rengeteg munkahelyet teremtenek es barmit is hazudik a kormany, nelkuluk a beka segge alatt lenne a gazdasag.

Muad\\\'Dib 2011.02.10. 09:33:46

Ez teljesen rendben van, ha valóban odafigyelnek a kidolgozására. Sajnos ez a leggyengébb láncszem...

Sir Galád (már foglalt) 2011.02.10. 09:33:49

Sok hűhó semmiért. A multik eddig is alkalmaztak magyar beszállítókat. Nem is keveset. Szóval szerintem ne nagyon tépjétek egymást ezért.

elwood 2011.02.10. 09:33:55

unom már hogy a profit külföldre kerül és a hájas német kapitalista vesz új arany vízköpőt a jacuzzijába.

sokkal jobban szeretném ha a profit itthon maradna és a hájas magyar vállalkozó venne új arany vízköpőt a jacuzzijába,

mert az nekem annyira más lenne.

sztd 2011.02.10. 09:34:04

Először is nem állítom, hogy tegnap pont ilyet kértem, de valami ilyesmit. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de a Véleményvezér kompetenciáját illetően jelentősen javult a véleményem. :)

Egyébként tartalmilag úgy tűnik, hogy a Véleményvezérnek igaza van, valóban óvatosan kellene a magyar beszállítókhoz kötni a feladatot. Megoldás lehet még, ha a gyártás még teljesebben épül ki, így a beszállítókra nem lesz akkora szükség, és ez segíthet a minőség megtartásán. Attól én nem félnék, hogy a minőség rovására megy a termelés, ha magyar beszállítót kell alkalmazni. Egyrészt a minőség megszületik, ha van rá igény, másrészt eltűnik, ha nem lesz rá kereslet.

A stróman cégektől viszont minden okunk megvan félni. Ez a mentalitás túl általános Magyarországon, hogy ne vegyük nagyon komolyan. Szerintem azonban ezt büntetőjogilag kellene kezelni, valahogy úgy, hogy mind a multinak, mind a készséges alanynak is komoly félnivalója legyen.

@Lord_Valdez:
Az, hogy milyen a multi stílusa, eléggé függ a származási országtól, de gondolom te sem látnál szerencsésnek egy olyan szabályozást, ami leírja, hogy a német jöhet, az orosz gyanús, az osztrákot pedig lelőjük, ha át meri lépni a határt.
Az igaz, hogy vannak olyan cégek, amelyeknek teljesen tisztázatlan a tulajdonosi körük, de azért a cégek többségénél lehet tudni, hogy hol a hazája. Talán észrevetted, hogy egy francia cég mindig francia autókból építi fel a flottáját, akkor is, ha esetleg van kínai részvényese is.

msmester 2011.02.10. 09:34:17

Adótanácsadóként én azt látom, hogy a multik már nem önálló leányvállalatként tekintenek a magyarországi (vagy általában európai) leánycégeikre, hanem a cég integráns részeként.

Az, hogy a pénzügyi értelemben vett profitot elviszik innen egészen máshogy történik, mint azt sokan elképzelik: a cikk azt sugallja, hogy a gyártást elvégzik itt, majd annak a hasznából támogatják a magas hozzáadott értékű tevékenységeket (pl. kutatás-fejlesztés) otthon. Ez sokszor már közel sem igaz - a K+F szorosan kapcsolódik a gyártáshoz, a cégek a határokon túli kooperációban bíznak, sokszor dollár százezreket és milliókat költenek arra, hogy képezzék, utaztassák az embereiket.

Miért nincsenek nagy számban magyar beszállítók? Ehhez nézzük meg miket is gyártanak a multik Magyarországon? Autót, elektronikai, finommechanikai berendezéseket, szórakoztató és ipari gépeket, gyógyszert, vegyianyagot... Ezzel kb. lefedtük az érték 80 %-át. Nyersanyagokat: acéllemezt, nyákpanelt, diódát, ICt, folyadékkristályos kijelzőt, ciklohexánt meg pontosan azért nem gyártanak Magyarországon, amiért Olaszországban vagy Dániában: mert kétszer annyiba kerülne, mint behozni Kínából. A kör nagyjából bezárult.

orient 2011.02.10. 09:34:34

@MiKEY: "tobbet artanak mint segitenek"

Ok akkor várom hogy mondjuk egy AUDI vagy Mercedes gyár milyen óriási rombolást végez itthon?

orient 2011.02.10. 09:34:37

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Tökéletesen egyetértek. Sajnos a legtöbb ember a környezetemben aki szajkózza az ilyen rohadt multik el, meg elviszik a pénzt, nincs rájuk szükségünk mentalitású emberek vagy közalkalmazottak, rokkantnyugdíjasok, munkanélküliek, vagyis az a réteg aki nem él jól és most egy hülye dilettáns jobbik a fejükbe tette, hogy ez mind a multi miatt van hogy te szarul élsz. Aki meg jól él és van munkája, az:

1. vagy multinál dolgozik.
2. vagy olyan KKV-nál aki a multiból él. Félreértés ne essék szinte minden KKV lánc megrendelés végén multi van. Pl. ha van egy informatikai cég aki szoftvert fejleszt és lehet az ügyfélköre másik KKV-k, csak azok a KKV-k a multitól kapják a megrendelést. Vannak sokkal hosszabb láncok is ennél de a képlet egyszerűen, ha ez egyik KKV nem kap megrendelést a multitól többet mert elmegy a francba, és a z nem ad a másiknak és 3.nak sem akkor a lánc végén lévő IT fejlesztő KKV-nak sem lesz megrendelése. Széchényi terv mesterséges KKV pénzbepumpálása csak akkor ér valamit ha a rendszert ami működteti fenntartják nem pedig szétszedik. Nem lehet minden évben ezzer milliárdokat KKV-knak szétosztani és abból élnek amit az államtól kapnak, de megrendelésük meg semmi sem lesz. Ez szimpla pénzlopás sógor-koma cégekbe..Lehet ez a cél nem tudom, de az az irány semmiképpen sem jó.

driopios 2011.02.10. 09:34:53

Minden multi rohadék vérszívó. Ki a multikkal az országból!!!

Kifelé a MOL-lal, az OTP-vel, a Trigránittal! Tűnjenek innen Horvátországba, Romániába, Ukrajnába, Szlovákiába meg ahova akarnak!

lendvai attila 2011.02.10. 09:34:56

kisebb adok kellenek es meg kell szuntetni a nem letfontossagu agazatok allami tamogatasat ugy ahogy van.

az allam eroszakkal elveszi a zemberek penzet, majd szetosztja az uralkodo elit vallalatai kozt (a nemzetiseg tobbe-kevesbe lenyegtelen). aztan arrol papolnak, h ok teremtettek a munkahelyet. nonszensz!

ha a berbol es fizetesbol eloket sulyto 60% adot levinnek 30%-ra, akkor minden dolgozo embernek kettovel meg lehetne szorozni a bevetelet.

termeszetesen aranyosan le kene csokkenteni az allamot: kozbiztonsag, jogrend, nemzetbiztonsag, minimalis idokorlatos szocialis halo, es a tobbit meg oldja meg mindenki maga! idovel ugyis ez lesz, mert amit most csinalunk az csunyan be fog dolni...

ezekkel a tamogatasokkal csak torzitjak az embereket mozgato osztonzoket, ellehetetlenitik a magyar kis es kozepvallalkozokat (igen, mert a multik erofolenyere meg ratesznek tamogatassal... ez nekem elegge wtf?!) es meg melyebb rabszolgasagba terelik a lakossagot...

nem a multit kell abbol tamogatni, amit a lakossagtol elvesznek, hanem *mindenkinek* le kell engedni annyira az adot, h a multi idejojjon!

sfi 2011.02.10. 09:35:01

"A Magyarországon termelt profitja nagy részét szinte minden nagyvállalat hazaküldi, majd „otthon” költi el."

Nem. Ott költi el, ahol neki jobban megéri elkölteni. Ha nálunk érné meg neki jobban, akkor itt költené el az itt termelt profitját.

ThufirHawat 2011.02.10. 09:35:05

MINDEN idehaza operáló multinak beszállítója a magyar munkaerőpiac, vagy ha úgy tetszik, a magyar családok. Ez miért nem elég?
Komolyan el lehet várni az Audi-tól, hogy magyar öntöttvasat használjon a motorblokkok elkészítéséhez? Nem elég, hogy alkalmaz több ezer magyar állampolgárt, és MEGTANÍTJA ŐKET a KULTURÁLT munkavégzés mikéntjére?

gyárvárosi 2011.02.10. 09:35:09

Miniszterünk megint felfedezte a langyosvizet!
Ha egy multi idetelepül vonzani fogja a KKV-ket!Alapvető érdeke, hogy a szállítási költségei alacsonyak legyenek, gyártási, kereskedési biztonsága ne függjön a távoli beszállítóktól, tehát a gyára, üzlete közelében kezd el beszállítókat keresni!
Az hogy aztán a magyar kormány milyen módon támogatja ezeket a kisvállalkozásokat, az már a saját dolgunk lenne!
Eddig leginkább bíztató lózungokkal, és járulékemelésekkel. Ez a húsz év tapasztalata.
A magyar mezőgazdaságról és a termelők minőségi és szállítási fegyelméről érdekes olvasmány lehet Szekfű Gyula (Horthy egyik tanácsadója volt) egy tanulmánya a hazai borászatról! A helyzet sajnos azóta is változatlan

Rézfánfütyülő fűzangyal 2011.02.10. 09:35:12

És még egy jó szempont:
A multi - a fentiek szerint a támogatás élérése érdekében - hazai terméket fog vásárolni!
Azaz a TESCO-ból eltűnik az olcsó (gazdaságosan, de külföldön termelt) tej, és helyette vehetünk drágább, magyar tejet. Ezzel is ösztönözve a hazai, és többnyire a világpiacon versenyképtelen, mezőgazdasági termelést. Hurrá!
Nem kéne a verseny kiiktatása helyett inkább versenyképességet növelni?

ZOH 2011.02.10. 09:35:14

Támogatást nem azért kell adni, mert jó vagy nem jó az adott befektető, hanem hogy egyáltalán legyen befektetés. A magyar adórendszer egy blöff, senki nem tartja be: a kis magyar elcsalja, a nagy külföldi meg letárgyalja a kormánnyal, hogy nem annyi az annyi. Nagyfokú naivitásra vall azt gondolni, hogy Magyarország olyan jó hely volna, hogy versenyeznek értünk a befektetők és mi meg majd nagy kegyesen válogatunk közöttük.

EzVan:) 2011.02.10. 09:35:23

VV, néhány nagyobb ívű dolog azért, még mielőtt hasonló demagógiába hajló cikkeket tennél itt közzé.

A tőke mit akar eredményezni: PROFITOT. Ha egy tőketulajdonos vállakozást indít, akkor azt a jövendőbeli profitért teszi. De neki van kockázata is ám! Azt a pénzt el is veszítheti, amit befektet. Ki garantálja ugyanis, hogy az a gazdálkodási tevékenység tényleg megtérül neki?

Melyik a rosszabb az alábbi két vállalat közül?
Herr Gedeon bácsi Hajszobrász Kft, aki egy fodrászüzletet vásárolt, és az éves profitja 20 millió Ft, amely a befektetésének 50%-a
Vagy a Google Táblagépgyártó Kft, amelynek az éves profitja 10 milliárd Ft, ami a befektetett tőkéjének csupán 1%-a.

Mi a baj a magyar kkv-kal (tisztelet a kivételnek)? Az alábbi dolgokban állandóan hibázik:
1. nem megfelelő terméket (pl. elavultat)
2. nem megfelelő minőségben (pl. a szállítási határidőt állandóan lekésve)
3. nem megfelelő árért tud felmutatni.

Ezen az állami protekcionizmus sem fog változtatni. Az államnak azon kell gondolkodnia, hogy mi az, amivel ő legtöbbet tud tenni ezen szektor versenyképességének javulásáért, példaképpen:
-csökkenti a járulékterheket
-csökkenti az adminisztrációs terheket
-javítja az oktatás színvonalát
-javítja a jogi környezetet, hogy egy elmaradt számla behajtása ne évekit tartó pereskedéssel menjen végbe pl.

Ha neked van 1000 verejtékesen megkeresett és megtakarított Forintod, akkor melyiket választanád?
-berakod a párna alá (így valószínűleg az infláció miatt folyamatosan elveszti vásárlóerejét)
-bankbetétbe teszed 5% kamatért
-állampapírt veszel 7% kamatért
-olyan részvényt veszel, amely minden évben fizet 10% osztalékot, és most épp névértéken tudod megvenni
-vagy saját céget alapítasz belőle, mert olyan ötleted van, amivel úgy számolsz, hogy 30%-os nyereséghányaddal tudod működtetni hosszú távon, de akár el is vesztheted minden belefektetett pénzed.

Melyiket választanád???

orient 2011.02.10. 09:56:04

@Anti Anyag: Nem értem hogy neked és sokan másoknak a multi miért jelenti alapból a kaját, és élelmiszert, mezőgazdaságot....stb.

Ez a multik körének töredéke, senki sem erről beszélt sem most ,sem korábban, hogy magyar élelmiszert kell-e venni.

Itt Autókról, elektronikai berendezésekről és egyéb gyárakról van szó!

Mellesleg azt sem értem mi lesz azokkal a szolgáltató központokkal akik a nagyvárosokban az értelmiségi, diplomás munkaerőt foglalkoztatják és támogatásokkal telepedtek meg itt. Nekik nincs semmilyen beszállítójuk csak 10 ezreket alkalmaznak az országban magas fizetésekkel. Ő tőlük is megvonják majd a támogatást mert nincs magyar beszállítójuk? Igaz külföldi sincs...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.10. 22:36:33

@sztd:
Tudok neked két német multit mutatni, amiknek gyökeresen más a stílusuk.
Tudok egy olyat is mutatni, aki épp most cserélte le a német beszállítóját egy franciára...
Nyílt részvénytársaságok tulajdonosi köre mindig elég zavaros. Max. csak a nagyobb tulajdonosokat szoktuk ismerni.

sztd 2011.02.10. 22:40:59

@Lord_Valdez:
Nincs kétségem afelől, hogy tudsz ilyen német multit mutatni.
Mutass ilyen osztrák multit!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása