Véleményvezér

vv

Hogyan támogassuk a multikat?

2011.02.13. I 45 komment I Címkék: szavazas

Úgy tűnik, a Nemzetgazdasági Minisztérium végre egy támogatható és épkézláb ötlettel állt elő. Heti szavazás-összesítőnk. (Fotó: vezess.hu)

Fidesz: magyar beszállítókat a multiknak! c. cikkünkben a Nemzetgazdasági Minisztérium új javaslatáról írtunk, mely szerint a jövőben csak az a multinacionális vállalat kaphat állami támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását. A támogatás mértéke is attól függene, hogy a multi mennyi magyar vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Miközben az ötlet megvalósításával kapcsolatban fenntartásainkat hangoztattuk és felsoroltuk azokat a veszélyeket, melyek egy rossz szabályozás esetén fenyegetnek, a kezdeményezés irányát mégis igen pozitívnak ítéltük. Véleményünk szerint jó ötlet a magyar beszállítók után támogatást adni, de nem volna szerencsés, ha ez az állami támogatásnak kizárólagos feltétele lenne. Nézzük, olvasóink mit gondolnak a kérdésről!

A Véleményvezér szavazóinak 67%-a szintén úgy véli, hogy a multik állami támogatásakor legyen kiemelten fontos, de nem kizárólagos szempont, hogy azok alkalmaznak-e magyar beszállítókat. További 17% gondolja úgy, hogy a támogatások esetében a magyar beszállítók alkalmazása kizárólagos szempont legyen, és mindössze 16% utasítja el teljesen az ötletet. Úgy tűnik, a Nemzetgazdasági Minisztérium végre egy támogatható és épkézláb ötlettel állt elő.

Cikkünkben egy másik, kevésbé praktikus, sokkal inkább elvi kérdést is feltettünk szavazásra, mely így szólt: van-e hazája a tőkének? Az eredmény magáért beszél.

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megfigyelo 2011.02.13. 20:34:06

A magyar beszállítók kikötése minden bizonnyal ütközik az EU versenysemlegességi előírásaival.

mizie 2011.02.13. 20:34:10

De nem ártana ha a "magyar beszállítók" 70-80%-a nem a szar alapanyagokból fröccsöntéssel előállított szarokkal traktálná a fogyasztókat.

Tehát jó lenne ha lenne egy átlátható, fogyasztók által nyilvántartott minőségbeli különbség magyar gyártó és magyar gyártó között

vokalpatriota 2011.02.13. 20:34:23

A kezdeményezéssel egyetértek.

De mellétennék egy másikat.
Ez akkor jutott eszembe, amikor az egyik legszebb magyar verset, József Attila: Altató című versét megvettük a gyereknek egy képeskönyvön. Ilyen kis kihajtogathatós képeskönyvön, szép rajzokkal.

Printed in China. Ez volt ráírva.

Szóval ha a multik oldalán a hazai beszállítók támogatása az elvárás a kedvezményekért, akkor ugyanez elvárható a magyar vállalkozásoktól is.

Nem?

Ha már a tőkének - sokak szerint - van hazája...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.02.13. 20:34:36

Olyan multikat kell támogatni, amelyek technológiát hoznak be, méghozzá úgy, hogy nem csak rabszolgákat alkalmaz ennek a technológiának a használatában.

A többit miért kéne támogatni? Áruházláncokat miért kéne támogatni? Összeszerelő üzemeket miért kéne támogatni? Ezek elhúznak a fenébe ha egy kicsit olcsóbban tudnak gyártatni máshol. Ha egy multi szakembereket képezett ki itt, az nem fog elhúzni, vagy legalábbis kevesebb eséllyel.

Amúgy meg a nép nagy része leszarja, hogy magyar áru vagy nem magyar. A lényeg, hogy olcsó legyen. Hiszen ha nem lesz munkahely, ha még több segélyezett lesz, azt majd az IMF kifizeti...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.13. 20:34:39

Én csak azt nem értem, hogy miért kell az államnak támogatnia a multit? Már azt sem fogtam fel, hogy miért jobb a külföldnek adni adókedvezményt, miközben a magyar vállalkozót meg tönkre tették, ellehetetlenült a magas járulékok miatt. A multi jön- és megy - a munkanélküliek tömegét maga után hagyva (csak előbb rajtuk profitálva) és az állami támogatással megfölözve viszi a profitját is el innen jó messzire... Mi lenne, ha nem a multit támogatná, hanem a helyben lévő megélni akaró vállalkozásnak adná azokat a kedvezményeket. És maradna a profit is helyben... nem értem? 20 éve sírnak azok, akik nem tudnak versenyezni a külföldi tőkével szemben, húznak is el a jó büdös francba és utólag halljuk, hogy ez is, az is magyar "menekült" micsoda világhíres céget hozott létre valahol másutt a világban - de véletlenül sem itthon, ahol nem kellett...

sprenczl 2011.02.13. 20:34:42

A különadót emeljük fel minimum a 10xesére az áruházláncok esetében, hiszen pl. a Madaras Teszkó 1997 óta folyamatosan nettó veszteséget mutat ki magáról, hogy elkerülje az adózást, pedig amúgy sem nagyon volt rákényszerítve. Az ottani munkaidőről és munkaviszonyokról tudnánk sokan mesélni.....

Ronald 2011.02.13. 20:34:46

.
Számok nélkül szart sem ér az egész.

Mennyi az a támogatás, mekkora összegekről beszélünk itt?

Mert ha egy multi, azon kapja magát, hogy a méregdrága magyar termékek miatt sokkal nagyobbat bukik a forgalom-csökkenés miatt - mint amennyi a támogatás... akkor leszarja a támogatást és onnan hoz árut, ahonnan jónak látja.

Egyébként ez az egész hogyan egyeztethető össze a protekcionizmus megszüntetésével és az áruk szabad forgalmával?
.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.02.13. 20:34:49

Idéznék egy fórumba írt hozzászólásomból:

Kitalálták, hogy az ide települő cégeknek annak arányában adnak adókedvezményt, amennyi arányban a magyar beszállítókat foglalkoztatja. Nagyon jól hanzik, gondolom erre a nacionalista vonalnak feláll a micsodája, de ha megnézzük például a Győri Audi komplexumot, akkor kiderül, hogy 7,7 százalék a magyar beszállítói arány, lásd a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének elnökével történő interjúban (www.autopro.hu/siker/beszallitok/majosz-beszallitok-opel-audi/1401/): "Az Audi esetében például én 7,7 százalékos magyar beszállítói arányról tudok, ha azonban abból levonjuk az energiaszolgáltatót, a takarító céget, az őrző-védő vállalkozást, az irodaszereket, nem tudom, hogy tényleges járműipari beszállítóként marad-e valaki?"

Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy maximálják 5 millió forintban az egy főre eső adótámogatást, a kecskeméti Mercedes gyárban 2500 embert fognak foglalkoztatni, 220 milliárd forintot fektetnek be, azaz ha 100 százalékban magyar beszállítóik lennének, akkor kapnának 12,5 milliárdot, de ha tíz százalékos aránnyal számolunk, akkor csak 1,25 milliárd adókedvezményt kapnak, ami 0,5 százaléka a beruházásnak. Ha a szlovákok, a szlovének, a horvátok vagy a románok azt mondják, hogy 2 milliárd forintnyi adókedvezményt adnak, akkor ugrik az üzlet, már oda megy a befektető. Verseny van, észre kellene venni, hogy ezek nem úgy táncolnak, ahogy a kormány fütyül, egy csomó régiós versenytársunk van, nem kínával vagy az EU-val kell összemérni a versenyképességünket, hanem kezdjük például Romániával, aztán ha az megvan, akkor jöhet mondjuk Szlovákia is. Ezek jelenleg versenyképesebbek nálunk. Nem kicsit, nagyon.

zorg2 2011.02.13. 20:34:52

Hogyan támogassuk a multikat?
Sehogy.

gelsystem 2011.02.13. 20:36:39

@Megfigyelo: .
így van,.innentől ez csak gumicsont-ötletelés, a fing hámozása:(

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.02.13. 20:49:30

Kik azok a multik? Senki se tudja pontosan.
Külföldi cégek? Nagy magyar cégek?
Kik azok a beszállítók? Nem beszállítók, hanem kereskedők? Áruházakban pedig mintha lenne olyan is, hogy polcpénz, azaz polcokat lehet bérelni, hogy az áruház ott értékesítse a bérlő holmijait.

Jön most hozzánk a Mercedes. Az multinak számít? Van magyar konkurenciája? Egyébként mi az, hogy multi, mitől külföldi egy cég? Mondjuk egy részvénytársaság tulajdonosai lehetnek mindenféle nemzetiségű, nem csak magyar emberek. oszt ha van egy magyar cég, de be vesz egy külföldi tulajdonost társnak, akkor az már multinak számít?

"Hogyan támogassuk a multikat? Sehogy. " Ezaz, igazad van, inkább menjen romániába a Mercédesz, meg kínába.

Jól hangzik, hogy zuzzuk le a multikat, de ez inkább vattacukor a tudatlan, nem gondolkozó népeknek.

is 2011.02.13. 20:50:44

@zorg2: okos. a multi épít egy gyárat. ha Mo nem támogatja, mint azt Orbán már megcsinálta 2000-ben, akkor majd Szlovákiába viszi azt a gyárat, mint tették az autógyárak akkor. az eredményt talán már te is tudod értelmezni. nálunk nagyot álmodtunk, a szlovákoknál meg közben lett gyár és munkahely, aztán abból adó, és GDP-növekedés, majd euro. csináljuk csak megint ugyanezt, a szlovákok ismét teli pofával fognak röhögni, hogy megint hozzájuk települ mindenki.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.02.13. 21:00:11

"A magyar beszállítók kikötése minden bizonnyal ütközik az EU versenysemlegességi előírásaival. "

Viszont a külföldi cégek támogatása is már felborítja a versenysemlegesség elvét, nem?

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.02.13. 21:00:17

Szóval ide is, oda is van érv. Egy a lényeg, hogy gondolkozzunk, ne csak indulatból cselekedjünk.

Talán, ami szükséges lenne: az import korlátozása, az export támogatása. (ekkor jó magyarok persze papíron jó sokat exportálnak, valóságban semmit)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.02.13. 21:00:19

"Úgy tűnik, a Nemzetgazdasági Minisztérium végre egy támogatható és épkézláb ötlettel állt elő."
Mármint az olvasóitok szerint támogatható és épkézláb ötlettel.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.13. 21:02:08

Ugyanazokat a támogatásokat kellene biztosítani a hazai vállalkozásoknak is, hiszen ők alkalmazzák a hazai munkavállalók kb. 70%-át. Pl. nagyon sok kisvállalkozó felvenne új munkatársat, ha kaphatna 5 M Ft. támogatást mint a multik.

nu pagagyí 2011.02.13. 21:27:40

Támogatjuk-e, hogy a MOL külföldön csak az ottani beszállítóktól vásárolhasson, bevételét pedig az eredményét meghaladó különadó sújtsa?

A blogban tárgyalt ötlet komolytalan pótcselekvés. Hamar kialakulna az a réteg, amelyik csak a nevét adja egy kis zsozsóért, a támogatás nagyobb részét meg zsebrevágja a multi.

Amit már rég csinálni kellett volna, ha nem lenne szent tehén:
Sürgősen át kéne alakítani a felsőoktatást, mérnökképzést, csak a legjobb intézményeket támogassák. A felszabaduló pénzből állami ösztöndíjakat kell adni a a világ élvonalába tartozó külföldi egyetemekre, egyúttal kötelezni a diákot, hogy cserébe végzés után, itthon tevékenykedjen egy ideig.

Addig is, támogatni kellene a magyar cégek innovációit, ki kell alakítani a felsőoktatás és gazdaság kölcsönös érdekeltség alapján történő együttműködésének szabályait. Kockázati tőke alapokat kellene létrehozni a szabadalmak, találmányok védelmére és a termékek itthoni gyártásának beindításására.

Aztán pár év múlva, talán nem csak azért jönnek hozzánk a multik, mert itt a legolcsóbb a segédmunka.

misc · http://misc.blog.hu 2011.02.13. 21:27:44

semmilyen magántulajdonú céget ne támogassunk az adófizetők pénzéből, se magyart, se külföldit.

zorg2 2011.02.13. 21:27:46

@is:
Az uniónak már rég be kellett volna tiltani az efféle piaci versenyt eltozító politikai intézkedéseket. Elvileg kapitalizmus van, vagy mi a fene. A multi is csak egy üzleti vállalkozás, ami profitot akar termelni. Milyen jogcímen támogatják őket a többi vállalkozás kárára?
Egyébként, ha ez az ország magától nem képes versenyképessé válni, a multik jelenléte egészen biztosan nem fog ezen változtatni, mivel nem jótékonysági intézményként működnek.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.02.13. 21:27:51

@sprenczl: A különadót emeljük fel minimum a 10xesére az áruházláncok esetében, hiszen pl. a Madaras Teszkó 1997 óta folyamatosan nettó veszteséget mutat ki magáról, hogy elkerülje az adózást, pedig amúgy sem nagyon volt rákényszerítve.

Hm... attól, hogy a cég közel veszteséges, az nem azt jelenti, hogy nem adózik, hanem azt, hogy nem visz ki pénzt nyereség címén.

Másképp mondva: azt a külföldi tulajdonú céget kell utálni, amelyik folyamatosan pozítív adózás utáni nyereséggel zárja az évet, mert ezt az összeget viszi is ki az országból. Azt a céget kell megtapsolni, amelyik nullszaldós vagy enyhe adózás utáni veszteséggel zár, mert az bizony a nyereségét itthon befekteti, a befektetéseket pedig költségképp elszámolja.

Ugyanez magyar tulajdonú cég esetén többnyire fordítva van: amelyik adózás utáni nyereséggel zárja az évet, az rendesen adózik, nem rejti el költségszámlákkal az eredményét és a nyereséget is itthon költi el. Amelyik pedig rendre nullszaldós vagy veszteséges, az vagy trükközik az adózással.

safranek 2011.02.13. 21:50:53

Nem a beszállítók oldaláról kellene megfogni a multikat. Azt nem kellene megengedni nekik, hogy kivigyék a bevételt. Fektessenek be itthon.

Másik érdekes dolog, hogy meghatározták, mi a 100%-ban magyar termék. akkor, ha a főbb alapanyagokat itthon állították elő.
Na most kérdem én, mi van akkor, ha pl a egy 100%-ban külföldi tulajdonú cég állítja elő az alapanyagot és kiviszi a bevételt?

csg67 2011.02.14. 11:42:42

@http://www.könyvline.hu: "Pl. nagyon sok kisvállalkozó felvenne új munkatársat, ha kaphatna 5 M Ft. támogatást mint a multik. "
Akkor is felvenné a támogatást, ha emellett még 50MFt saját fejlesztést is kellene neki produkálnia? Gondolkozz már egy kicsit!

D82 2011.02.14. 11:42:46

Nem a beszállítólista szabályozása a megoldás. A multi nyilván ár-érték analízis után a legkedvezőbbet fogja / akarja választani. Ha rá van kényszerülve, hogy csak magyar és esetenként drágább terméket / szolgáltatást vegyen, akkor hosszú távon nem fogja neki megérni, hogy az országban maradjon (most nem a hipermarketekre gondolok, hanem bármilyen multi). Sok cég azért jött Magyarországra, mert itt olcsóbb a munkaerő és a többi költség, de ha ezt szabályozzák, akkor ez az előny megszűnik és elköltöznek olcsóbb helyekre, ezzel rengeteg munkahelyet megszüntetve.

nyisz 2011.02.14. 11:42:48

"a jövőben csak az a multinacionális vállalat kaphat állami támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását. "

Ez ellenkezik az EU versenysemlegességi jogával. A megvalósításhoz ki kell lépni az EU-ból, hajrá fiúk! Már megint kacsával etetitek a jó népet.

guszti 2011.02.14. 11:42:51

Az ezzel a baj, hogy amíg a gdp nagy részét az audi meg a merci termeli meg, nem nagyon van értelme számmisztikailag limitálni a támogatásukat, igen, ez piac, ők márpedig ott fognak gyártani, ahol nekik jobban megéri.

Az is jó felvetés, hogy a multi fektessen a képzésbe, csak ehez kiszámíthatóbb gazdaságpolitika kellene - nem kicsit, nagyon - mert az lassan térül meg, amíg benne van a pakliban hogy a nagy nacionalista hév ellehetetleníti őket akár 10 éven belül, addig ilyenre megintcsak nem lehet építeni. Pláne, ha megspékeljük a támogatott képzésben résztvevők röghöz kötésével. Merthogy király ha nem mehet a diplomás külföldre dolgozni, de az kell hozzá, hogy itthon legyen normálisan fizetett munkája. Nem sokra megyünk diplomás pincérekkel és árufeltöltőkkel.

Szóval ez a multihörgés teljes tévút, az életképes hazai vállalkozásokat nem ezzel kellene támogatni. Hanem pl. azzal, hogy a beszállítót, alvállalkozót kellene segíteni, amikor a fővállalkozó/megrendelő gazdasái erőfölényével visszaélve lazán kezeli a fizetési határidőket. Legyen az akár hazai állami nagyberuházás csókos generálkivitelezője , akár egy rohadék lidli vagy tecsó, jelenleg annyira a nagy halaknak áll a zászló, hogy az apeh simán felszámol, mert nem tudsz befizetni egy áfát határidőig, amit te kiszámláztál, de határidő után 2 hónappal sem utalt át a fővállalkozó. (Aki innentől már arra hivatkozva nem fizet, hogy nem tudsz nulás adóigazolást felmutatni. Király.) Szóval amíg a normálisan dolgozni, fejlődni akaró, egyébként életképes vállalkozások ekkora hátrányban vannak, mert az általános jogbizonytalanságból származó kockázatot nagyrészt nekik kell viselni (mert minden "szent tehén" nagy hal minden üzleti kockázatot büntetlenül rájuk tolhat - bank, megrendelő, hazai vagy multi, mindegy), nos addig ezek a kkv-k mindent fognak csak fejlődni nem. Amíg szélhámosoknak áll a pózna, addig a haszon fel fog élődni sporkocsik, luxusutak, kurvák, kokain és tenta formájában, addig nem lesz fejlődés, mert a megtermelt haszon nem forgatódik vissza a gazdaságba, nem teremt újabb, hosszú távon megmaradó munkahelyeket.

Értem én, hogy a keleti szél alatt azt kel érteni, hogy az állampárt szeretné megmondani, kiből legyen sikeres vállalkozó. Csakhogy amíg ez nem értelmes szempontok - innováció, szorgalom, odafigyelés, szervezettség - hanem ideológiai lojalitás, seggnyalás és konkrét kenőpénzek útján dől el, addig semmi sem fog itt jó irányba fejlődni.
Ezt kellene belátni, nem azon rinyálni, hogy a multik ígymegúgy. A rendszert, az apparátust kellene "dekorrumpálni" - letolni a békát a torkukon hogy nem jár nekik mindeaz, amiről ők úgy gondolják. A lojalitás rövid távú üzleti sikerhez elég lehet, hosszabb távon versenyképes nem lesz tőle senki. Sőt, a lojalitás alapon alkalmazott kontraszelekció inkább erősen rontja azt makroszinten is.

guszti 2011.02.14. 11:42:53

@safranek: Ha a multi nem azt csinál az adózás utáni profittal, amit akar, mi a túrónak hozna ide tőkét? Hogy azt sose lássa viszont? Hogy az örökre itt ragadjon, a hasznaival együtt? Nem tűnik jó dílnek. Tessék már megérteni, hogy nem tárgyalópozíció az, hogy hozni ér pénzt, vinni nem. Az adókedvezményt azért kapja a multi, mert nélküle siralmas lenne a gdp, és munkahelyeket teremt (a dolgozó itt adózik itt fizet tébét, itt vesz a gyereknek cipőt meg parizert), ez a mi hasznunk az együttműködésből, az övé a profit - ami csak akkor elég jó ok arra hogy itt fektesse be a pénzét, ha pozitív.

thinker_ 2011.02.14. 11:42:55

érdekes dolog ez a multik támogatása. nem elég, hogy tele vannak pénzzel még támogatást is kapnak.
a magyar kis és középvállalkozókat ki támogatja és mivel?

Közöd???? 2011.02.14. 11:43:00

Aki szerint van hazája a tőkének kérem soha többé ne nyilatkozzon gazdasági kérdésekben mert kiröhögöm.
Amúgy a minisztérium irányelve jó, de mégsem lehet ezt direktben előírni, csak rá kell vezetni a multikat finoman, hogy nagyon is megéri magyar beszállítókkal dolgoztatni. Ha nem elég ügyesek illetve különféle okok miatt a magyar beszállítók nem felelnek meg a multik igényeinek, könnyen az ügyes szocialista javaslat sorsára juthat miszerint legyen a polcokon magyar árú, elvben azzal is mindenki egyeértett fogadkozott, aztán érdemes bemenni ma egy multiba, több az import mint valaha.

Fekete Mamba 2011.02.14. 11:43:05

Édesapám szokta volt mondani: Hülye kérdésre hülye válasz jön.

Nem sokat ért a globális kapitalizmusból, és valószínűleg közelében se járt multinacionális, vagy bármilyen vállalatnak az, aki ilyen mórickás gondolatok mentén próbál megoldást keresni sokat szenvedett hazánk gondjaira.

És ha csak magányos blogolók lennének ilyen tanácstalanok, sajnos pártunk és kormányunk egy hangyalépéssel se jár előrébb. Hol vannak pl. a CEMI szakemberei, akik alig két éve még teljesen frappáns elemzéseket készítettek, és racionális javaslatokat tettek? Mért másodvonalbeli. sehol, soha nem bizonyított "szakemberek" kísérletezgetnek valamiféle elképzelés kialakításával, lassan háromnegyed évvel a kormányzás átvétele után?
Ekkora tehetetlenségre nincs mentség, ez bűn.

Hülyeazért Nemvagyok 2011.02.14. 11:43:22

@auth.gabor:

Teljesen igazad van Gábor. Csakhogy a magyarnak rózsaszin orbánköd lebeg a szeme előtt, s majd ha felébred, akkor csak a nagy magyar ugart fogja maga körül látni és ezt fogja a fiára, lányára és unokájára hagyni. A mindent letaroló komoorbánizmus után jöhet a 0-ról való építkezés.

nál 2011.02.14. 11:43:27

@safranek:
"Másik érdekes dolog..."
Nincs ebben semmi érdekes. Emiatt a különbség miatt létezik a GDP mérőszám mellett a GNP is.

VendégTroll 2011.02.14. 11:43:30

Megy itt a szakértés rendesen. Akkor trollkodok picit én is, ennyit én is értek hozzá:

1. Támogatás = adókedvezmény. Mint minden üzletben, ha valaki nagy tételben dolgozik, akkor adnak kedvezményt, mert a mi érdekünk is, hogy idejöjjön a befektető. A kevesebb adó is több mint a nulla. Nem mindegy, hogy lángosost csinálsz, aztán te meg a anyós dolgoztok ott (neked nincs alternatíva, hogy melyik országban csinálod), vagy 200 milliárd forintos beruházással 2500 alkalmazottat foglalkoztató új gyárat építesz, még ha kevesebb adót is fizet %-ban mint te, az > nulla, és > te lángososod.

2. "Magyar beszállítóhoz kössék a kedvezményt". Demagóg. Azért jön ide a befektető, mert van infrastruktúra, képzett olcsó munkaerő, helyi beszállítói háttér, mert így éri meg neki. Hiába kötjük ki, hogy csak magyar beszállítót alkalmazhat, ha nincs, vagy drágább, akkor nem is jön ide, eredmény = nulla. Ő örülne neki a legjobban, ha lenne, mert neki is olcsóbb, ha valami helyben van. Ha nincs, de nem muszáj helyi cégekkel dolgozni, akkor is van a foglalkoztatottaknak munkája, fizetnek szja-t, (nem minimálbér után, mint a magyar cégek), fizetnek plusz ilyen-olyan adót, ami > nulla.

3. "Azt nem kellene megengedni nekik, hogy kivigyék a bevételt". Demagóg. Nem fog ideköltözni az összes részvényes, nem fognak itt házat, autót, szalámit venni, csak azért mert mi azt akarjuk. Akkor otthon marad. Ki fektetne be egy országba, ha nem tudja hazavinni a profitot. Te elmennél dolgozni olyan munkahelyre, ahol csak a cég által megtermelt árut kapnád a fizetését cserébe. Nem. A cégek ott fektetnek be, ahol megéri az üzlet, és ott költik el, ahol megéri. Az országot kell olyan színvonalra hozni, hogy megérje újabb befektetéseket hozni az országba, vagy megérje itt elkölteni a hasznot.

4. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a külföldi tőke a magyarok elől viszi el a munkát, és a hasznot. Amiben a külföldi tőke Magyarországon jelen van, abban nincs magyar alternatíva. Nincs, vagy nem versenyképesek a magyar áruk ezekben a szegmensekben. Nincs magyar tőke, és magyar technológia ezek felváltására.

Mivel evvel senki nem fog egyetérteni, egy példa: Nem azért mennek az emberek Tesco-ba, mert a kapott adókedvezmény miatt olcsóbban tudja adni a termékeit a Tesco, mint mindenki más. Senki nincs kötelezve arra, hogy ne a magyar eladótól vásároljon magyar terméket. Az embereket addig érdekli a magyarkodás, amíg ingyen van, ha fizetni kell érte, akkor jó minden más is, lásd Tesco.

Ha nincsenek multik, akkor van helyette rosszabb minőségű drágább áru, amit kevesebben vesznek emiatt, így több a munkanélküli, és alacsonyabb az életszínvonal. Ahol nincs jelentős külföldi befektető, az vagy olyan, amint Észak-Korea, vagy olyan gazdag, hogy ő fektet be máshol. Amíg nem tudunk versenyezni minőségben-technológiában-tőkében addig rá vagyunk szorulva a külföldiekre, illetve meg lehet próbálni a szocializmust újra.

Meg is próbáljuk...

bandigyerek 2011.02.14. 11:43:32

@safranek: nem a bevételt viszik,hanem a hasznot. Mellesleg,nem tudom mit szólnál ha pl. németo.-ban dolgoznál és köteleznének arra, hogy ott költsd el amit kerestél.ha a törvényben előírt adókat megfizette hadd vigye már a pénzpt ahová akarja.

bandigyerek 2011.02.14. 11:43:35

akárhogy töröm a fejem,szerintem nincs olyan,hogy 100%-ban magyar termék.

J.Wolfram 2011.02.14. 11:43:39

Van-e nemzeti érdeke a tőkének?

Gempacsöki boborján 2011.02.14. 11:43:41

Majd míg meg nem kapják a támogatást,addig magyar beszállítóik lesznek,utána meg lapátra teszik őket ilyen olyan indokkal azt szeva!

Szvidrigajlov 2011.02.14. 11:43:46

Már bocsánat de ez beteg (aberrált) ötlet! Mint a magánnyugdíj.
Tavaly 6,8 millió adót fizettem és adóhiányom van pénzem meg nincs. A mutiknak bizonyára több van. Én talán adóhiányk sincs.
Miért adnánk annak akinek több van, annak kell adni, akinek nincs. Kurvára mindegy, hogy ki a beszállítójuk.
Talán még egy "nemzeti összefogást" is meghirdet az Index, hogy az Eon, az ING meg az Audi még több profitot vihessen haza? VAgy esetleg a Törökbálint mlletti lakóparkra elfogyott a lóvé, meg a magyar köműves?
HAjrá özv. Szabóné, mondj le az ingyenbérletedről csakhogy a mercedes magyar beszállítókkal készüljön!
Egészen elképesztő amikről Ti itt bloggoltok.

fogash 2011.02.14. 11:43:50

@mizie: a multik alatt mit értünk? A Tesco/Auchan vonalat? Oda a magyar beszállító valóban csak sz@rt szállít. Az élelmiszert/mg. termékeket nem tudja versenyképes áron beadni, mert az EU paraszt az agyontámogatott tejét-sajtját a magyar gazdáéhoz képest féláron tudja bekínálni. A többi cikk úgyis made in china.

A termelő multik (Audi & tsai) olyan elvárásokat támasztanak a minőség és szállítási hűség területén, aminek magyar beszállító sajnos nem tud megfelelni. Autóipari beszállítónak lenni jó üzlet, biztos piac. De cserébe a termékminőség, a termékfelelősség, a szállítási hűség olyan fokát követelik meg, amit a magyarországi vállalati kultura egyszerűen nem ismeri/érti.

orient 2011.02.14. 11:43:54

@safranek: Érdekes.

Ha neked lenne annyi pénzed hogy csinálj valami gyárat romániában és miután jól megy közben több ezer embernek munkát adsz, építesz gyárat, kiképzed , betanítod a népet, nemcsak gyártatsz hanem fejlesztesz is, és bővíted a termelést, ha nő a kereslet...stb. és mindezek után elérsz egy nagyobb profitot amit vagy itthon szeretnél elkölteni mert nem romániában élsz vagy a bevételből szeretnél csinálni egy gyárat a világ másik felén is , hogy ne innen kelljen oda szállítani a cuccot, és a román kormány azt mondaná egy petákot sem vihetsz ki a pénzből, minden egyes fillért ott kell tarts akkor meddig tartanád ott a termelést?
Mennyire kell dilettánsnak lenni ahhoz hogy az ember ilyeneket leírjon?

Jó hogy kiviszi a bevételt. De ha ad x ezer embernek munkát és itt gyártat le valamit, akkor már nem viszi ki mindet, azoknak az embereknek van fizetése, adója, a berendezéseknek, gyáraknak költsége...stb. Ezek mind itt maradnak. Vannak fejlesztőközpontok akik nem is termelnek bevételt itthon egyszerűen itt tartanak fel irodát mert olcsóbb mint nyugaton, de a bérek így is 300 bruttónál kezdődnek és a diplomás rétegnek adnak munkát. Ezeket is mind elhajtjuk mert nincs magyar beszállítója meg kiviszi a profitot? Milyen profitot termel itt mondjuk egy elektronikai cég szolgáltató, fejlesztő központja akinek a termékeit nem itt hanem a világ másik 200 országában veszik? (magyarul ott termel profitot, itt csak alkalmaz tanult embereket ahhoz, hogy máshol termeljen profitot...)

Le kéne szállni erről a Tesco meg az ócsan a multi és mind "rohadtszemét" mert kiviszi a prfitot. Aki semmi kárt sem tesz itt, nem nyomja el a magyar cégeket (nem látom mondjuk egy Audi, Mercedes, Nokia miben konkurenciája a magyar vállalatoknak..)akkor természetesen helye van itt. Az AUDI sem itt termeli a profitját, mert az eladásból vana profit, az meg nekik Magyarországon kb. 0,0001% a világhoz képest. Profitot termel nyugat Európában, USÁban meg ázsiában, itt meg megtervezi és legyártatja. Szerintem örülni kéne neki nem elzavarni érte, mert akármelyik másik ország azonnal fogadja.

Nem tudom feltűnt e a nagyérdeműnek, Szlovákia mennyivel jobban áll gazdaságilag mint mi és mennyivel jobb gazdasági eredményeket produkál mint mi, akár csak Csehország, vagy Lengyelország. A sok szemét autógyár és multi miatt ott sokkal jobban élnek mint itt. (ott sem a KKV-k húzzák a gazdaságot, vagyis igen, a KKV-k akik a multin élnek vagy a multinál alkalmazott emberek fizetésén...)

orient 2011.02.14. 11:43:56

@auth.gabor: Pontosan és a azt nem veszi észre a sok hőbörgő, hogy a 1,25 vagy akár a 12 Milliárd támogatás nagyon sok, de elenyésző a befektetett 220 milliárdhoz képest és azonnal ad több ezer embernek melót ott, hosszútávra.

Erre jöhetnek, hogy a magyar cégeknek is lehetne adni. Természetesen a magyar cégeknek is kell adni támogatást, csak mire és hogyan? Életképes magyar vállalkozóknak adni, pl mezőgazdaságba, borászatba és olyan helyekre aminek van jövője. De sajnos a legtöbb magyar cég hiába kap támogatást, ahogy az kifogy csődbe megy és eltünteti az összes beleöntött pénzt. Mivel hiába csinál valaki autógyárat nevezzük: "Kovács mobilnak" , ha a kutyának sem kell és nincs bevétele akkor csődbe megy pár éven belül. Igaz nem viszi ki a profitot, csak x embernek a bankszámláján landol akik csődbe visznek egy céget és lenyúlták az állami támogatást. Aztán pár év múlva kiderül, hogy véletlenül volt valami politikus rokonuk is ám! De teljesen véletlen az egybeesés. Akkor inkább már a multinak akik a támogatott összegért a többszörösét fekteti be és sikeresen, mert az ő termékeit biztos meg is veszi valaki, és biztos munkát ad sok embernek itthon. Ne mindenáron, ne óriási tételekkel, de támogatni kell a bejövő tőkét.

Érdekes, hogy a Fidesz eddigi ténykedése alatt egyetlen beruházásról sem hallunk aki idejönne. És hogy megugrott a foglalkoztatás mi? (közalkalmazott nem számít mert az ezer milliárdokat visz el évente ami többszöröse a multi támogatásnak, és 70%-a alibimunka sógor komáknak, de nem valódi termelés...). Most még az egyetlen, utolsó beruházást is elzargatják? (Mercedes). Gratulálok, mindenki mehet majd közalkalmazottnak meg CBA-ba árufeltöltőnek, vagy hogy a F@Sba képzelték az 1 millió munkahelyet?

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.15. 17:40:08

Olyan épkézláb, hogy az első EU vizsgálaton elbukik. Jól van, na, legalább megpróbálják.

Elstron 2011.02.21. 09:43:42

Vicces, hogy még a kommentelők nagy részének sincsenek alapvető közgazdasági ismeretei... akkor milyen lehet ez az arány a teljes lakosságra nézve? Ahhj... :(





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása