Véleményvezér

vv

Reformcsomag: félkész termék

2011.03.02. I 47 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes allamadossag matolcsy kormanyprogram

A Matolcsy által előrejelzett adatok azt feltételezik, hogy Magyarország gazdasága az elkövetkezendő években 4% feletti (a miniszter szerint akár 6% körüli) ütemben fog növekedni. Nem fog. (Fotó: Index)

Tegnap végre elérkezett a nap, amikor háromnegyed évvel a választások után végre megismerkedhettünk a Fidesz-kormány gazdasági terveivel. A Véleményvezér szerint azonban még mindig csak egy első vázlatot kaptunk. Az elmondottak ugyanis annyira kidolgozatlanok, hogy az elkövetkező hónapokban, továbbá a jövő évi költségvetés tervezése kapcsán minden bizonnyal jelentős korrekcióra fognak még szorulni.

Könnyen lehet, a végén rá se nagyon fogunk ismerni a reformcsomagra.

Előzmények:
Februári reformok - elvitte a cica?

Orbán Viktor nem Winston Churchill


Néhány szó a megvalósíthatóságról

A Matolcsy György által bejelentett intézkedések közül jelentősebb erőfeszítések nélkül végrehajtható a bankadó meghosszabbítása, a korengedményes nyugdíjazás megszüntetése, továbbá a társasági adó csökkentésének be nem vezetése.

Ezekkel szemben óriási munka lesz akárcsak előkészíteni is a következő lépéseket: a rokkantnyugdíj-jogosultság felülvizsgálatát, az alapfokú oktatási rendszer állami tulajdonba vételét, a foglalkoztatás-ösztönzést célzó juttatás-csökkentéseket és az elektromos útdíjszedő rendszert. Ezek mindegyike nagyon jól hangzik, de az elsőnek, a harmadiknak és a negyedinek már nekifutottak más kormányok is, mégsem sikerült a várt eredményeket produkálni. Valamennyiükre igaz ugyanis, hogy olyan komplex területeket érintenek, melyeken bármilyen lépésnek tucatnyi szándékolatlan következménye van, mindezeket pedig a lerohasztott magyar államigazgatás notóriusan rugalmatlanul kezeli.


Amíg tehát nem látjuk a részletes megvalósítási terveket, a konkrét törvényeket és utasításokat, addig még csak nem is sejthetjük, hogy a kormánynak valóban jó ötletei és elképzelései vannak, vagy a nemzetgazdasági miniszter csak blöfföl.

A gyógyszerkasszára és a rezsi befagyasztására vonatkozó tervek pedig egyszerűen komolytalanok. Az egészségügy egy olyan átfogó és részérdekek által mégis elképesztő módon szétforgácsolt rendszer, ahol az ilyen direktívaszerű rendelkezéseket teljesen rutinszerűen játsszák ki a szereplők – mint ahogyan tették a rengeteg hasonló korábbi terv esetében is. Ha pedig a rezsi szintjét akarja befagyasztani a kormány, akkor a világpiaci áremelkedések terheit előbb-utóbb a költségvetésnek kell átvállalnia, ami természetesen teljesen aláásná az egész Széll Kálmán-tervet.

Még egy bibi

Az a gyanúnk, hogy nem csak arról van szó, hogy nem sikerült a miniszteri Excel-tábla eredményeit részletes intézkedési tervre lefordítani, hanem valószínűleg maga a tábla sem állt még össze rendesen.

A Matolcsy által előrejelzett GDP-arányos költségvetési és adóssági adatok ugyanis azt feltételezik, hogy Magyarország gazdasága az elkövetkező években 4% feletti (a miniszter szerint akár 6% körüli) ütemben fog növekedni. Nem fog. Méghozzá a Széll Kálmán-terv miatt nem. A bejelentett intézkedések ugyanis mind kínálati (értsd hitelkínálati), mind keresleti oldalról vissza fogják fogni a beruházásokat, miközben a hazai fogyasztásra is jelentős terhet raknak.

Matolcsy miniszter úrnak jól ismert szokása, hogy a reálisan elvárható szintnél lényegesen magasabb gazdasági növekedést jelez előre – így volt ez már 1998-ban, sőt 1990-ben is. Ettől azonban még a valóság nem fog megváltozni, és a kormány a most bejelentett intézkedéseivel nem fog tudni közelebb kerülni deklarált céljaihoz.

free polls


Most akkor mi lesz?

A Véleményvezér szerint az elkövetkező napokban egyre több szereplő számára válik majd nyilvánvalóvá, hogy a kormány gazdasági csomagja jó, ha félkész állapotban van. Idehaza elképesztő intenzitású lobbizás indul majd be, miközben a kérdőjelek szaporodásával tovább fog erodálódni a külföldi hitelességünk. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ez még mindig nem a felfelé vezető út.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pali923 2011.03.02. 10:35:52

Matolcsy csak annyit tett, megkérte a hallgatóságot, vegyék elő a határidőnaplójukat, írják bele, hogy mikor milyen intézkedést fog mostmáraztánistenbizonytényleg kidolgozni a kormány.
Én teljesen el vagyok keseredve, hogy csak ennyit tudnak.

sztd 2011.03.02. 10:37:21

Nos, ez az első pont, ahol maximális jóindulat mellett is azt kell feltételezni, hogy a kormányszerkezet átalakítása elvitt fél évet a kormányzásból.
A magam részéről sosem tartottam értelmes követelésnek, hogy februárra álljon össze ez a csomag, még korábban (tavaly) is szeptemberre tippeltem volna, de a mostani állapotok még a feltételezéseimet is alulmúlták. Ezzel a programmal ugyanis augusztusban is ki lehetett volna állni, hiszen ez nem több, mint egy ütemterv. Persze mondhatják, hogy politikai okok, meg minden, de semmi indok nincs arra, hogy októberben miért nem álltak ki a programmal. Pontosabban egy indok van: kormányzati szerkezetátalakítás. Ez az utolsó indok. Minden további késlekedés, és időhúzás egyértelmű jele a felkészületlenségnek.

Mégis, érdekes módon a Véleményvezér által kényesnek tartott pontok ügyében most nem aggódnék annyira. A közigazgatási átalakítások folyamatosan zajlanak (bár nem világos, hogy az önkormányzati átalakításig még miért nem jutott el a kommunikáció), és az egészségügyi, továbbá a fejlesztéspolitikai (pl. közlekedési) vezetés is elég kompetensnek tűnik, szóval el tudom képzelni, hogy a korábban kétségesen végrehajtható intézkedéseket most sikerrel letudják.

eremita 2011.03.02. 10:37:43

A király meztelen. Orbán a rendelkezésére álló 8 évben nem dolgozott ki semmilyen programot, se gazdaságit, se politikait, se semmilyent. Amikor azt mondta, hogy készen áll a kormányzásra hazudott.

Ha annak az energiának, amit a szocialista kormányok lejáratására fordított, csupán a 10%-át arra használja, hogy hiteles kormány programot dolgoz ki, akkor nem itt állnánk ma.

A gazdaság politikát a permanens rögtönzések folyamata jellemzi, a tehetetlenség álcázására pedig tovább folyik az előző kormányok vegzálása.

Az csak hab a tortán, hogy a hatalom koncentrációja továbbra is gyorsvonati sebességgel halad előre. E területen láthatólag sem elképzelésekben sem elszántságban nem szenved hiányt a kormány.

Ami pedig a konkrét programot hirdeti az bukni fog, mert két alap tézisében hibás:
- nem lesz meg a Matolcsi által betervezett 4-6 %-os gazdasági növekedés (a tervezett intézkedések zöme maga is növekedés gátló);
- a valódi alapproblémák megoldására a kormány most sem mer vállalkozni, ezért a tervezett forráskivonások csak elodázzák a válságot.

Robinzon Kurzor 2011.03.02. 10:37:47

Ez a sunnyogás és semmitevés lesz 2014-ig, másra nincs politikai mozgástér, ez teljesen világos 2008. március 10. óta.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.03.02. 10:37:59

Korábban Járai Zsigmond azt nyilatkozta:

"Egy új gazdaságpolitikai irányvonalnak három feltétele van. Az egyik a társadalmi támogatottság, ez meglesz, hiszen a választások után a jelek szerint többségi támogatást élvező párt fog kormányt alakítani – mondta Járai. A másik feltétel, hogy legyen víziója az új kabinetnek, a Fideszben pedig remélem, megvan a vízió. A harmadik feltétel, hogy legyen mindehhez szellemi kapacitás. Elméletileg megvan, de valójában kicsit szkeptikus vagyok ebben."

Azt hiszem most már egyértelmű: a három feltételből kettő biztosan hiányzik.

VIII. Nagyapó 2011.03.02. 10:38:13

Amúgy az NGM már régen (nyilván propaganda-okokból, de a piacok számára nem túl megnyugtatóan) magas növekedést mond és konzervatívabban számol.

Másrészt a csomag a fogyasztást nyilván visszafogja, de hogy a beruházásokkal mit csinál, azt nehéz volna megmondani. Az attól függ, hogyan hat a bizalomra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.02. 10:38:31

Ez a diagram elég rosszul néz ki. Nagyon bullshitszagú. Pl. az, hogy gyermekvállalást ösztönző legjobb esetben is irreleváns információ. Attól nem fog sem az adósság csökkenni, sem a gazdaság élénkülni.
Nagyvállalati tapasztalataim alapján nem egy ilyet láttam már. Amikor a menedzsment Powerpoint slideokban győzködi magát, hogy a terv jó, akkor ott valami bűzlik.

Szerintem a terv legnagyobb fogyatékossága (a kidolgozatlanság mellett), hogy a gazdaság infrastruktúráját szorongatja, pont azt, amire a növekedés épülni tud.

Ha tényleg meg merik lépni a rendőrség nyugdíjkorhatár emelését, akkor megemelem a kalapom.

iprfromsnk 2011.03.02. 10:39:00

Nem félkész, nevetséges a tegnapi performance. Az egész világ fog röhögni rajtunk emiatt. A tartalmáról elég nehéz lenne bármit is mondani. Én is le tudok írni számokat egymás mellé, meg diagramot is tudok rajzolni belőle, de az nem program. Habár ez nem meglepő. De az a szemét, amit tegnap kiadtak a kezükből, párszor felbosszantott.

Összevetve a kiadott előadás 17. és 19 . diáját: hogy is van az, hogy csak az Orbán kormány alatt monoton csökken az államadósság (19), miközben a 20 éves összefoglaló alapján (17) ezen ciklus végén elkezdett emelkedni?

A 26. és 27. dia esetében, tessék mondani mit mivel adunk össze? Kiadáscsökkenést plusz bevételi forrásokkal, utána pedig különböző évek bevételeit egy kördiagramon ábrázoljuk?

De tekintsünk el ezektől. Nem értenek hozzá, rendben. Színes ábrákat pedig tudnak rajzolni, ok. Viszont ne legyünk ennyire igénytelenek. Mégis csak több millió ember látja a szanaszét csúszott nyilakat, egymásra csúszott szövegdobozokat, rossz sortöréseket, összehegesztett ezrelékjelet.

És mi az, hogy "legstabilabb politikai rendszer 2/3"? Talán egy kettőspont, zárójel vagy akármi. Mellesleg megjegyzem, az MSZMP sokkal stabilabb politikai rendszert tartott fenn. Igaz lassan elmondható, hogy a jólét is nagyobb volt. Ne így legyen.

fg56 2011.03.02. 10:39:11

Matolcsy- nagyjából úgy ért a gazdasághoz, mint Győzike: egy tehetségtelen, nagyszájú szövegelőgép - semmi más. A kormány pedig blöfföl, félretájékoztat és megvalósíthatatlan bejelentéseket tesz - legalább is a növekedési adatok tekintetében. A valóságot - mely szerint ez egy még a Bokros csomagnál is sokkal fájóbb és erősebb megszorító intézkedés lesz - betegesen kerüli. Folyamatosan becsapja a nyugatot és a hazai lakosságot is. Komolytalan, tehetségtelen, csupán a pökhendi, diktátori módszerekben és prezentálásokban következetes. Az ügyetlen, tétova Gyurcsány kormányok után egy magát erősnek és keménynek láttató, kioktató - de tulajdonképpen hasonlóan ügyetlen, tétova és tehetségtelen Orbán kormány vette át a hatalmat. Nem mondanám, hogy megnyugtató helyzet ez nekünk.

lyken 2011.03.02. 10:39:26

Beszéltem egy Ausztrál ismerőssel, mondta, hogy semmi meglepetést nem okozott, hogy a nagy bejelentésen bejelentették a nagy semmit, meg néhány rózsaszín álmot.
Gondolom a tisztelt urak nincsenek vele tisztában, de a külföldi cégek elkezdték kivonni az érdekeltségeiket Magyarországról az instabilitás, a tervezhetetlenség és a jövő beláthatóságának teljes hiánya miatt. Így nemhogy a 4%, de még a 2% se lesz meg.

regress 2011.03.02. 10:39:31

egy ilyen csomagot 1-óra alatt összeállitok.még különbet is.ők már áll.legalább5-éve tudják az okosságot,ehez képest ez a tákolmány siralmas.mivel töltötték az idejüket?

tarackos 2011.03.02. 10:40:44

Bizony, bizony. A "készen állunk a kormányzásra" kimerült a hatalomátvételben. Gondolkodni, felelősen hozzáállni az már nem megy. Semmilyen komolyabb átalakítás nem szerepel a programban, vagyis megint csak kozmetikáznak.

Ez 2/3-al történelmi bűn, amit a Hornt követő konjunktúra után már másodjára követ el a fidesz. Ma már kevés az országnak egy-egy zászló településenként...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.03.02. 10:40:48

A tegnap bemutatott "program", engem egy agyvihar (brainstorming) session "ötlet" gyűjteményére emlékeztet. Mindenkinek mondani illett valamit és ez lett belőle.

Ezekiel 25,17 2011.03.02. 10:40:57

A csomag összességében egy nagy csalódás, az elképzelések nagy részt már az előző kormányok is megpróbálták megvalósítani, nem túl nagy sikerrel.

Az ötletek félkészek, és azok között is igen kevés az igazán eredeti koncepció.

Közmunkaprogram - ez egy elég jó ötletnek tűnik sok ember visszavezetésére a munka világába. Kár, hogy a bemutatott "koncepció" akár egy baráti sörözésen is elhangozhatott volna.

Feslőoktatás - ezért ne várjon dicséretet a kormány, az teljesen alapvető kellett volna legyen eddig is, hogy nem finanszírozunk ezer számra olyan képzéseket, amelyek mögött nem áll piaci igény. Hogy ezt bejelentették ez nem érdem, hanem minimális elvárás egy kormány felé.

Bár nem kapott túl nagy hangsúlyt, szerintem a legrosszabb eleme a programnak, a kilométer-arányos útdíj bevezetése. A kiszivárgott elképzelések szerint ez nettó 6-8 forint lesz kilométerenként, azaz bruttó 8-10. Ez azt jelenti, hogy pl. Pécs-Budapest oda-vissza pályán min, 3400 ft lesz. Ez egy drasztikus és teljesen indokolatlan emelés, amelynek több káros hatása is van. Egyrészt biztosan csökken az autópályák kihasználtsága, ami biztosan nem cél, hiszen nem azért építettünk alagutas, viaduktos pályákat, hogy aztán a kutya se menjen rajta, mert drága. Másik szempont, hogy ilyen árak mellett újra leterhelődnek a párhuzamos főutak, ami szintén nem lehet cél.
Járulékos hatása lesz az útdíjemelésnek, hogy csökken a magyar lakosság mobilitása, mi eddig kirívóan alacsony volt? Ezt szintén nem lehet cél.

Végül, de nem utolsósorban a tervezett díj, irtózatosan drága lenne. Magyarországon egyébként is drága az autózás, az autópályadíjak sokkal magasabbak mint a környező országokban (forrás: www.autopalya.hu/02Ematrica/08KulfoldiMatricak ).

Egy ilyen helyzetben ezt nem hívom más mint egy pofátlan sarc.

Összességében 10 hónap ügyetlenkedés után ennél sokkal, de sokkal többet kellene letegyen az asztalra a kormány.

Emiksz 2011.03.02. 10:41:02

"... ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a végeredményt, lássuk, hogy honnan is indult el a koncepció"

emiksz.blog.hu/2011/03/01/matolcsy_beta

iqsamp 2011.03.02. 10:41:06

Matolcsynak le kéne mondania. Túl idealista ő ahhoz, hogy egy ekkora válságban kezébe adjuk gyeplőt.

salamander 2011.03.02. 10:41:11

"A Matolcsy által előrejelzett adatok azt feltételezik, hogy Magyarország gazdasága az elkövetkezendő években 4% feletti (a miniszter szerint akár 6% körüli) ütemben fog növekedni. Nem fog."

De fog!

Rive 2011.03.02. 10:41:23

Meztelen is, töketlen is a 'király'.

Egyrészt ugye jól emlékszünk (akit még nem ragadott magával a totális nemzeti amnézia), hogy a Fidesz mennyire melldöngetősen hirdette magáról, hogy készek a kormányzásra, bármelyik pillanatban: megvannak a tervek, minden. Aztán ezt az 'izét' kinyomni magukból majd' egy évbe, nomeg komoly nemzetközi nyomásgyakorlásba került.

Másrészt minél több részletre húzzák szét az egészet, annál tovább tart, annál sérülékenyebb. Ha az elején keményen megfogják a gyeplőt fele elég lett volna: amennyire töketlenül állnak hozzá, hogy mire vége már kétszer annyiba fog fájni, sokkal kevesebb eredménnyel.

Ráb@sztunk, polgártársak, keményen ráb@sztunk.

sashimi 2011.03.02. 10:41:50

VV:Amíg tehát nem látjuk a részletes megvalósítási terveket, a konkrét törvényeket és utasításokat, addig még csak nem is sejthetjük, hogy a kormánynak valóban jó ötletei és elképzelései vannak, vagy a nemzetgazdasági miniszter csak blöfföl.

Amikor a 2006-os választások megnyerése után Gyurcsány egy nagy halom dossziéval áltt elő, hogy ezek tartalmazzák szükséges és rövidesen végrehajtandó radikális reformokat, akkor egy pillanatig megnyugodtam. Úgy gondoltam, abban reménykedtem,
hogy miután GY végrehajtott elsődleges feladatát, OV agyagba döngölését (amiért az mszp-szdsz megválasztotta), immár "felelős kormányfő" üzemmódba kapcsol. Így vártam a kormányprogram ismertetőjét a parlamentben, ahol - mai szóhasználattal - valamiféle
"Öszöd light" beszédet vártam, ahol leszámol az illuziókkal és bejelenti, hogy mi is az az ár, amit meg kell fizetnünk a száznapos örjöngésért. Azonban GYF semmit, de tényleg semmit sem mondott. Ez az a pillanat,
amitől kezdve GYF-től semmi pozitívat nem vártam el. Tervek jöttek, tervek mentek, de történni semmi lényeges nem történt.

A jelen poszt alapján viszont nekem úgy tűnik, hogy a Véleményvezér optimistább (naívabb?) jelen kormányunk, és különösen OV tevékenységét illetően.

ursus artos 2011.03.02. 10:57:47

Alapszavak, melyet mindenféleképpen használnod kell, ha a blogoddal az Indexre akarsz kerülni:

zemberes petike, fülkeforradalom, hiányoznak a részletek, hiányoznak a részletek részletei, orbán, orbán csak a saját zsebét tömi, pinocset, polpot, ördög, patásördög, nincs program, a gazdagoknak jó, a szegényektől elvesz, demagógia, demagógia, demagógia, 8 év alatt volt idejük, Bajnai válságkezelt, megszorítás, megszorítás, megszorítás, tökelten matolcsy, hülye matolcsy, matolcsy nem ért hozzá, most végre kiderült, nincs programjuk, pártkatona, kedves vezető, a nagy vezír, ellopta a pénzemet, a manyupos pénzem, eltapsolják, nem adnak a szegényeknek …

Azt, hogy a fenti szavak közé mit írsz, teljesen mindegy. A siker garantált.

jan 2011.03.02. 10:57:51

Amíg Matolcsy a gazdaságpolitika ura (és Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai guruja), addig nem várhatunk jobbat, sajnos.

fidesz friend 2011.03.02. 10:58:03

@Robinzon Kurzor: mi az, hogy nincs mozgástér? ez itt egy ország, 93.000 négyzetkilométer, 10 millió lakos, 8 millió szavazó, többségében értelmes elvárásokkal.
a kormánynak kötelessége ésszerűen, európai módra, demokratikusan KISZOLGÁLNI a lakosságot. miniszter = szolga. miniszterelnök = úgyszintén.
ja, hogy ebben lemorzsolódna a 2/3? így is lemorzsolódik. és különben sem az a cél, hogy Orbán életfogytig min.elnök legyen a 180 m2-es szobájában, hanem az, hogy Mo. felzárkózzon végre a fejlett világhoz, lehessen dolgozni, tervezni, szolídan de normálisan élni.
aki nem erre törekszik, az politikai szélhámos.

Indriq 2011.03.02. 10:58:20

nem tudom mit vártatok ettől a ZSENIÁLIS programtól, amikor ezt is egy hétvége alatt borozgatás közben dobta össze a kormány....
A nagy szavak, napkeleti bölcsességek max jól hangzanak, ennyi erővel én is megigérhetem, hogy 2 év múlva bor folyik a csapból, mindenki súly árban válthatja az aranyerét aranytömbre, stb... és hogy alá is támasszam az egészet, azt feltételezem, hogy 500 millió új munkahely fog létrejönni, és mindenki napi 19 órában akar majd dolgozni. És aki ezt nem hiszi el, az nemzetellenes és meg kell semmisíteni....
(nekem 3 percembe telt egy Matolcsynál is jobb programot összehozni... )

igényes 2011.03.02. 10:58:28

Én ezt a Matolcsy urat elképzelni csaj úgy tudom, hogy egy TÜZÉP telepen dolgozik kék köpenyben, könyökvédővel.

Be: 120 kg szén
Be: 200 kg fa
Ki: 10 kg fa
Ki: 90 kg szén

Egyenleg: 00

tcom 2011.03.02. 11:00:42

@salamander:

"De fog! "

Így Fideszes 2 x2 = 7, módszerrel állapítottad meg, vagy a Kedves Vezető hatása alatt állva gondolod, hogy csak akarni kell? Vagy a világgazdaságról olvastál kedvező fejleményeket? Azt is megnézted mikor bővült a gazdaság 6%-al utoljára?

De Magyarországon minek is nő a GDP 4-6%-al ha az állam, az önkormányzatok, az ellátó rendszerek időzített bombán ülnek?

Iustizmord 2011.03.02. 11:03:14

sereghajtóból ---> éllovas.

baszki, most megnyugodtam. hogy már látom milyen világos céljai vagynak a kormánynak. sereghajtóból éllovas. világos mint a nap. hogy ez másnak nem jutott eddig eszébe....

ehja 2011.03.02. 14:26:55

@igényes: Ez nagyon gonosz, de sajnos tökéletesen jellemzi Matolcsyt. Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen ország a világon ahol a pénzügyekért felelős miniszter a négy alapművelettel sincs tisztában.

Kotkodus 2011.03.02. 14:27:03

ha annyi energiát fordítana kormányunk az ország helyzetének javítására, mint amennyit jelképek és frappáns mondatok kitalálására fordít, akkor lehet, hogy picit előrébb lennénk...

a cirkusz ugyan megvan, de nem tudom mennyi ideig elég ez kenyér nélkül...

tcom 2011.03.02. 14:27:28

@fidesz friend:

"kormánynak kötelessége ésszerűen, európai módra, demokratikusan KISZOLGÁLNI a lakosságot. miniszter = szolga. miniszterelnök = úgyszintén."

Magyarországot két elmebeteg, hatalommániás homokozóbeli veszekedése tartja fogságban, elletve ezt a valóságshow-t néző pár millió kádár-katona. A cél, hogy VV Viktor, vagy VV Ferencet lehessen kiszavazni. Aztán ha jön a beszavazó show, akkor meg beszavazni.

A Fideszen és Orbánon látszik, hogy mindent szentesít a cél a hatalom megtartása. A legfőbb bajnak azt tartom, hogy nem az ország jövője a feladat, a cél, hanem minél tovább a hatalomban maradni, az ország urának lenni még ha az ország egy koszos szemétdomb is, de kapargatni gőgösen lehet a tetejéről..

Orbán hatalommániás, beteg ember. felelős, magára valamit adó politikus nem viselkedik így ellenzékben sem, mint Orbánék az elmúlt 8 év alatt, amikor minden megszorítást az mszp szivatásaként tálaltak. Miközben a sok hülye fideszes nem gondol arra, hogy ha nem muszáj nem tennék, mert a saját népszerűségüket vesztik el. Akkor vagy hülyék, vagy tényleg szükség van a spórolásra?

Előre gondolkodó politikus, pártvezér nem mond olyat, hogy azért nincs pénz az országban, mert Gyurcsányék talicskával hordták ki. Mert 4-8 év múlva visszaüt. Akkor már nem lehet azt mondani, hogy GYurcsányék... És azt sem lehet mondani, hogy nincs pénz, hiszen a népnemzeti kurvatisztességessohanemhazudó kormány felelős.
Hiszen Orbán (és segge Szijjártó) is pontosan tudja, hogy azért nincs pénz, mert az állam sokat költ, pazarol, az inaktívak ellátása az átlagfizetésekhez képest a legbőkezűbb Európában, mert 54 évesen vonulnak átlagban nyugdíjba az emberek, mert 100 ezrek kapnak 150ezer Ft felett ellátást, miközben jó millió munkavállaló nem keres 100000 Ft-sem. Az a pár milliárd amit Gyurcsányék kitoltak aprópénz a hiányhoz képest. Mert a munkaképes réteg elég nagy része nem rendelkezik használható szakmai tudással, sőt nagy része funkcionális analfabéta. Hiszen a szocializmusban nem kellet küzdeni mindenki kapott munkát. A zállam mindenkiről gondoskodott, tanulni nem kellett. Ez 90-ben becsődölt. Erre jön Orbán, aki majd megmondja, hogy mit kell tenni, csak ne gondolkodjuk, aki elintézi, hogy alapvető jog legyen a lakáshoz való jutás. Ha nem fizet az adós, nem árverezik el a házát. Akkor én sem fizetem. Otthagyom az államnak havonta 300000 Ft után járulékokat, adókat fizető állásomat, így feketén dolgozva már nem tudnak levonni a fizetésemből. De majd sorba állok a segélyért, csinálok még pár gyereket.

Csak a csecsemő gondolja, hogy a Fidesz banda nem korrupt. Már eddig több eset borzolja a kedélyeket. 5 milliárdért akarták lefényképezni az országot (légi), amit nemrég megtett egy cég 160 millióból. Persze Fideszes vállalkozó vállalta volna a nemes feladatot. Vagy az államtitkár apucik rokonságának állami hivatalba helyezése, vagy a fideszes vállalkozók érdekeiért módosított törvények (Lex-Járai,Szapáry, Szász és kitudja még ki a naptárban)....

botfülű 2011.03.02. 14:27:30

@Iustizmord: helyesen: Sereghajtóból=>SZÉllovas!
tekintve, hogy valami SZÉll Kálmánról dumálnak itten... :)

balfék 2011.03.02. 14:27:34

@Iustizmord: Csak nehogy Overdose hátára üljünk!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.03.02. 14:27:37

Így elsőre totál úgy néz ki ez a terv, mint egy rosszemlékű MLM agymosás a 90'-es évekből. Azt elmondták, hogy mennyi idő alatt hány embert kell hozzá beszervezni, vagy elég lesz továbbra is, ha mindenki hoz magával még egy embert?

agyamelhagyom 2011.03.02. 14:27:40

@salamander: ja, mindezt csupán kézrátétellel. :) Mester kijelenti, és lőn úgy is lesz. Ez aztán a gazdaságpolitika.

NewWay 2011.03.02. 14:27:44

@pali923:
"vegyék elő a határidőnaplójukat, írják bele, hogy mikor milyen intézkedést fog mostmáraztánistenbizonytényleg kidolgozni a kormány.
Én teljesen el vagyok keseredve, hogy csak ennyit tudnak. "

Hát igen, ez az elszomorító. Úgy tűnik, hogy a mostani politikai "elit" ennyit tud: MSZP, Fidesz, stb.

Akkor már tényleg jobb lett volna egy államcsőd 2008-2009-ben, most meg már újraépítenénk.

NewWay 2011.03.02. 14:27:47

@fidesz friend:
"a kormánynak kötelessége ésszerűen, európai módra, demokratikusan KISZOLGÁLNI a lakosságot. miniszter = szolga. miniszterelnök = úgyszintén."

Kiszolgálja.
A lakosság, szavazók nagy része inaktív, nyugdíjas.

Őket kiszolgálja, ha a maradék réteg beledöglik is. Ez a demokrácia.
Az MSZP abszolút így csinálta, a Fidesz csak félig.

kutyafej 2011.03.02. 14:27:56

Ez a kormány lassan nemzet elleni bűncselekményt valósít meg a szánalmas töketlenkedésével. Bármelyik középvezető egy multinál ennél jobb programot és prezit rakott volna össze. Valószínűleg aki jó seggnyaló, az nem annyira jó szakember.

Ezt a deliktumot kéne az új alkotmányba betenni, nem a szentkoronát és egyéb marhaságokat.

Botrányos, hogy ezzel a mi jövőnket b@sszák el. Nem kicsit, hanem nagyon.
Nem az ország fontos ennek a demagóg söpredéknek, hanem a saját gazdasági növekedése. Azzal kapcsolatban nincsenek kétségeim, hogy a családjaik vagyon legalább ilyen tempóban fog nőn évente.

solaba · http://www.absolutechange.net 2011.03.02. 14:28:01

És erre egy évet kellett várni. Választási programnak elment volna, de ugye ezzel nem lehetett volna 2/3-al nyerni.

morbiczer 2011.03.02. 14:29:08

@Iustizmord: "sereghajtóból ---> éllovas."

Nagyon gagyi az a slide, tartalma meg annyira.

2014: "Egyik leghatenkonyabb allam"

Hulyek ezek? Ha csak az EU-t nezzuk, Magyarorszag az egyik legkevesbe hatekonyabb allam, valahol Bulgariaval meg Gorogorszaggal egy csoportban. Hogy az istenbe akarjak ezt 3 even belul az ellenkezojere forditani?

Legalabb hazudnanak hihetobbeket. Ki az, aki az ilyen wishful thinkinget beveszi. Ennel meg az is realistabb volt, amikor Hruscsov az amerikai eletszinvonal es gazdasagi teljesitmeny utolereserol es lehagyasarol papolt.

carlo68 2011.03.02. 14:29:11

Amíg ez az ország a bankok paradicsoma lesz (a legnagyobb profit a világon),amíg a multik az összes pénzt kiszivattyúzzák(nem adóznak szinte semmit,csak állami támogatásokat vesznek fel),amíg a szociális rendszer 10 millióra méretezett,de fogyasztás és az erre alapuló belső piac cirka 2 millió embert tesz ki(a többi nem tud fogyasztani, mert a jövedelme semmi vagy csekély) addig itt nem lesz semmi változás!
A gdp nagy részét a multik rabolják össze ebben az országban,amit azonnal ki is visznek,erre hiába hivatkozik bármelyik agyas közgazdisznó mert semmi közünk hozzá!

agyamelhagyom 2011.03.02. 14:29:13

@fidesz friend: Szerintem tévedsz. Itt csak egy cél van, Orbán mielőbb elnök (hasonló jogkörökkel, mint a német kancellár) legyen. Most az ő imázsépítése folyik. Bejelentik hogy elveszik az utazási kedvezményt, majd másnap azt, hogy ezt személyesen a Mester tiltotta meg. Valamiféle Mátyás király imázst fognak összehozni. Ő ért mindenhez ("már csak a minelnök úrnak kell jóváhagyni" stb). Majd király lesz(?). Ismered a képet, amin a koronát dédelgeti? De ez már túlmutat minden értelmen.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.02. 14:29:19

A képen látható grafikonon szerepel egy szófordulat:

"Legalacsonyabb társasági adó 10%"

Mintha a miniszter úr most jelentette volna be, hogy ez nem így lesz, csak részben. 500 milla alatt (azoknak a cégeknek, akik +0 -ra hozzák minden évüket) ennyi lesz, a 500 milla fölött (a tényleges adófizetők) marad a 16%.

Na ennyire volt felkészült a tájékoztatás. :DDDDDD

stoppard · http://forint.blog.hu 2011.03.02. 14:29:27

csak egy pontosítás: a csomag nem 4, hanem 3-3,5%-os növekedési feltétellel készült. az, hogy M. mit mond erről, az nem számít :)

Cselo 2011.03.02. 14:29:33

Kedves maszop/szadesz párti bérblog és bérkomment írók!
Most már igazán unalmas a mocskolódásotok. Bezzeg kussba voltatok, amikor Fletóék bandája éppen szétlopkodta az országot! Most tessék tudomásul venni, hogy a nép elzavart titeket oda, ahová valók vagytok: a történelem szemétdombjára!
Az pedig egyenesen gyalázatos hogy az itt beböfögők egy része határozottan a kormány sikere ellen kampányol, ugyanis az Orbán kormány bukása egyenlő lenne Magyarország teljes bukásával. Tessék tudomásul venni, hogy ez az UTOLSÓ ESÉLY! Mindenki, aki az ország bukásáért rimánkodik, utolsó hazaáruló!

kpk 2011.03.02. 14:29:36

Elszomorít ez az egész. Ha Orbán kétharmaddal a háta mögött is gyáva megtenni azt, amit meg kellene tennie, akkor ki lesz hozzá elég bátor?
Amúgy pedig rossz a diagram! A "10%-os Legalacsonyabb társasági adót" nem most tolták el a diagram vége felé?

Lucky Larry Silverstein 2011.03.02. 14:29:41

@Iustizmord: Miért kéne egy szakembergárdának elmagyarázni a részleteket a parasztoknak?

Sereghajtóból-éllovas, ennyit talán mindenki megért.

Wolkswagen-das auto. Ők sem részletezik, hogy miért, de van önbizalmuk. Arról nem beszélve, hogy Mo. volt már éllovas a régióban. Igen, Orbán alatt.

atomarc 2011.03.02. 14:29:53

Erre mi a halál retkes faxájért kellett 9 hónapot várni? Júliusig most már bevallottan semmi sem történik majd, az pedig, hogy addig milyen értelmes dolgot tudnak összehozni, több, mint kérdéses. Szóval augusztusban, 1 és negyed évvel a választások után fogunk ott tartani, hogy jó esetben valami elkezdődhet. Orbánéknak ideje lenne realizálni egy qrva fontos dolgot: olyan, hogy minden szavazót megtartsunk, nincsen, tehát választaniuk kell a: végigviszik azokat a strukturális reformokat, amiért a törzsszavazóik rájuk szavaztak és akkor hosszabb távon mindenkinek jó lesz, bár veszítenek néhány "rácsatlakozott" szavazót. b: folytatják ezt a töketlenkedést, felhígítják a még nem is létező reformokat, azután szokás szerint semmi nem változik, kihúzzák a 4 évüket államcsőd nélkül a különadókkal és magánnyugdíjakkal, de azután isten legyen irgalmas Magyarországhoz és hozzájuk! Sajnos az eddigi történések a "b" verziót vetítik előre. Ne így legyen!

ostvan 2011.03.02. 14:29:55

@salamander: "ütemben fog növekedni. Nem fog."

De fog! "
Ez egy tartalmas vita.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása